FI72737B - Belagt titandioxidpigment och foerfarande foer framstaellning av detsamma. - Google Patents

Belagt titandioxidpigment och foerfarande foer framstaellning av detsamma. Download PDF

Info

Publication number
FI72737B
FI72737B FI823669A FI823669A FI72737B FI 72737 B FI72737 B FI 72737B FI 823669 A FI823669 A FI 823669A FI 823669 A FI823669 A FI 823669A FI 72737 B FI72737 B FI 72737B
Authority
FI
Finland
Prior art keywords
weight
aqueous
amount
coating
titanium dioxide
Prior art date
Application number
FI823669A
Other languages
English (en)
Swedish (sv)
Other versions
FI823669L (fi
FI72737C (fi
FI823669A0 (fi
Inventor
Peter Barry Howard
Derek O'donnell
Original Assignee
Tioxide Group Plc
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Family has litigation
First worldwide family litigation filed litigation Critical https://patents.darts-ip.com/?family=10525517&utm_source=google_patent&utm_medium=platform_link&utm_campaign=public_patent_search&patent=FI72737(B) "Global patent litigation dataset” by Darts-ip is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International License.
Application filed by Tioxide Group Plc filed Critical Tioxide Group Plc
Publication of FI823669A0 publication Critical patent/FI823669A0/fi
Publication of FI823669L publication Critical patent/FI823669L/fi
Publication of FI72737B publication Critical patent/FI72737B/fi
Application granted granted Critical
Publication of FI72737C publication Critical patent/FI72737C/fi

Links

Classifications

    • CCHEMISTRY; METALLURGY
    • C09DYES; PAINTS; POLISHES; NATURAL RESINS; ADHESIVES; COMPOSITIONS NOT OTHERWISE PROVIDED FOR; APPLICATIONS OF MATERIALS NOT OTHERWISE PROVIDED FOR
    • C09CTREATMENT OF INORGANIC MATERIALS, OTHER THAN FIBROUS FILLERS, TO ENHANCE THEIR PIGMENTING OR FILLING PROPERTIES ; PREPARATION OF CARBON BLACK  ; PREPARATION OF INORGANIC MATERIALS WHICH ARE NO SINGLE CHEMICAL COMPOUNDS AND WHICH ARE MAINLY USED AS PIGMENTS OR FILLERS
    • C09C1/00Treatment of specific inorganic materials other than fibrous fillers; Preparation of carbon black
    • C09C1/36Compounds of titanium
    • C09C1/3607Titanium dioxide
    • C09C1/3653Treatment with inorganic compounds
    • C09C1/3661Coating
    • CCHEMISTRY; METALLURGY
    • C01INORGANIC CHEMISTRY
    • C01PINDEXING SCHEME RELATING TO STRUCTURAL AND PHYSICAL ASPECTS OF SOLID INORGANIC COMPOUNDS
    • C01P2004/00Particle morphology
    • C01P2004/80Particles consisting of a mixture of two or more inorganic phases
    • C01P2004/82Particles consisting of a mixture of two or more inorganic phases two phases having the same anion, e.g. both oxidic phases
    • CCHEMISTRY; METALLURGY
    • C01INORGANIC CHEMISTRY
    • C01PINDEXING SCHEME RELATING TO STRUCTURAL AND PHYSICAL ASPECTS OF SOLID INORGANIC COMPOUNDS
    • C01P2006/00Physical properties of inorganic compounds
    • C01P2006/90Other properties not specified above

Landscapes

  • Chemical & Material Sciences (AREA)
  • Organic Chemistry (AREA)
  • Pigments, Carbon Blacks, Or Wood Stains (AREA)
  • Inorganic Compounds Of Heavy Metals (AREA)

Description

1 72737 Päällystetty titaanidioksidipigmentti ja sen valmistusmenetelmä Tämä keksintö koskee parannettuja päällystettyjä titaanidiok-sidipigmenttejä ja menetelmää niiden valmistamiseksi.
Titaanidioksidipigmentit, erityisesti rutiilititaanidioksidi, ovat arvokkaita materiaaleja useiden eri tuotteiden, kuten maalien pigmentoinnissa, joilla käytössä vaaditaan olevan korkea niin kutsutun kestävyyden aste valon vaikutuksesta tapahtuvaa tuotteen hajoamista vastaan. Aina on olemassa toive pigmenttien ja maalivällaineiden parantamiseksi kestävyyden lisäämiseksi ja tuotteiden tehokkaan eliniän pidentämiseksi.
Tämän keksinnön mukaisesti on aikaansaatu kestävyydeltään parannettu titaanidioksidipigmentti, joka koostuu osasmaisesta rutiilititaanidioksidipigmenttiytimestä, joka on päällystetty oksidimuodossa olevalla zirkoniumilla, piillä ja aluminiumil-la, jolle titaanidioksidipigmentille on tunnusomaista, että osasmaisella ytimellä on sisäpäällyste, joka on zirkoniumin oksidia tai kidevedellistä oksidia, jonka määrä on 0,5-5 pai-no-% ilmaistuna ZrO^tna TiO^tn painosta, että sisäpääl-lysteen päällä on välipäällyste, joka on tiivistä, amorfista piidioksidia, jonka määrä on 2-12 paino-% ilmaistuna sio^rna TiO^m painosta, ja että välipäällysteen päällä on ulko-päällyste, joka on kidevedellistä aluminiumoksidia, jonka määrä on korkeintaan 6 paino-% ilmaistuna AI o :na TiO :n 2 3 2 painosta.
Keksintö koskee lisäksi menetelmää päällystetyn titaanidiok-sidipigmentin valmistamiseksi, jolle menetelmälle on tunnusomaista, että osasmaista rutiilititaanidioksidipigmenttiydintä käsitellään siten, että sen päälle muodostuu sisäpäällyste, joka on zirkoniumin oksidia tai kidevedellistä oksidia, jonka määrä on 0,5-5 paino-% ilmaistuna ZrO^:na TiO^in painosta, että sisäpäällysteelle kerrostetaan vesiliukoisen silikaatin vesiliuoksesta pH-arvossa yli B välipäällyste, joka on tiivis- 2 72737 tä, amorfista piidioksidia, jonka määrä on 2-12 paino-% ilmaistuna SiO :na TiO :n painosta ja että välioäällysteelle 2 2’ ' kerrostetaan vesiliukoisen aluminiumyhdisteen liuoksesta ul- kopäällyste, joka on kidevedellistä aluminiumoksidia, jonka määrä on korkeintaan 6 paino-% ilmaistuna AI o :na TiO :n 2 3 2 painosta.
Tämä keksintö kohdistuu pigmenttiin, jolla on parannettu va-lokemiallisen hajoamisen kestoisuus, ts. pigmenttiin, jolla on parannettu kestävyys. Rutiilititaanidioksidipigmentin ytimen päällystäminen zirkoniumin oksidin tai kidevedellisen oksidin sisäkerroksella ja sitten tiiviillä piidioksidilla parantaa kestävyyttä määrällä, joka on odottamaton titaanidioksidipig-menttien ominaisuuksiin hyvin perehtyneille henkilöille.
Valitut vdinhiukkaset muodostetaan joko "sulfaatti-prosessilla (jossa tuote on kalsinoitu) tai edullisesti "kloridi-prosessilla titaanidioksidipigmenttien valmistamiseksi, jota prosessia käytetään siten, että muodostuu pigmenttikokoa oleva tuote, jossa suurin osa titaanidioksidista on rutiili-muunnoksena. Tavallisesti vähintään 95 paino-% titaanidioksidista on rutiilia ja edullisesti vähintään 97 % on rutiili-muunnoksena. "Kloridi"-prosessiin liittyy titaanihalidin höy-ryfaasihapetus pigmenttititaanidioksidin tuottamiseksi suoraan (usein käytetään nimitystä pyrogeeninen titaanidioksidi).
Haluttaessa hiukkasmainen ydinmateriaali voidaan päällystää zirkoniumoksidia olevalla sisäpäällysteellä höyryfaasipääl-lystystekniikalla, jossa hapettuvaa zirkoniumyhdistettä lisätään hiukkasmaisen materiaalin kaasumaiseen dispersioon ja hapetetaan happea sisältävällä kaasulla vaaditun sisäpäällys-teen muodostamiseksi ja kerrostamiseksi hiukkasmaiselle yti-melle. Tästä menettelystä on erityistä hyötyä, kun pigmentti valmistetaan "kloridi"-prosessilla.
"Kloridi"- tai "sulfaatti"-prosessilla saatu ydinmateriaali (mukaanluettuna ydin, joka on jo päällystetty zirkonlumoksi-dilla höyryfaasissa) on tavallisesti kuivan reaktorin poisto- 3 72737 virran muodossa "kloridi"-prosessin kyseessä ollen tai kuivan kalsinointiuunin poistovirran muodossa "sulfaatti"-prosessin kyseessä ollen. Ydinmateriaali voidaan haluttaessa jauhaa esimerkiksi nesteenergiajauhatuksella höyryn avulla ennen sen muodostamiseta vesidispersioksi.
Eräät "kloridi"-prosessilla valmistetut ydinmateriaalit ovat itsedispergoituvia sekoitettaessa veden kanssa, kun taas toiset dispergoituvat helpommin sekoittamalla dispergointiaineen läsnäollessa, kuten "sulfaatti"-prosessilla tuotetut ydinmateriaalit. Sopivia dispergointiaineita ovat epäorgaaniset tai orgaaniset yhdisteet, kuten alkalimetallisilikaatit, esim. natriumsilikaatti, fosfaatit, kuten heksametafosfaatit ja amiinit, kuten monoisopropyyliamiini.
Ydinmateriaalin vesidispersiota tai lietettä voidaan jauhaa ennen käsittelyä keksinnön tuotteiden tuottamiseksi esimerkiksi jollakin sopivalla märkä jauhatusprosessilla, kuten hel-mimyllyssä, mutta on edullista jauhaa vesidispersio hiekka-myllyssä. Tavallisesti vesidispersion jauhatus suoritetaan vain niissä tapauksissa, joissa ydinmateriaalia ei ole jauhettu aikaisemmin, mutta asian ei välttämättä tarvitse olla näin.
Tavallisesti sisäpäällyste muodostetaan hiukkasmaiselle ydinmateriaalille märkäpäällystysprosessilla aikalisissä tai hap-pamissa olosuhteissa liuoksessa olevasta vesiliukoisesta zir-koniumyhdisteestä kosketuksessa ydinmateriaalin vesidispersion kanssa.
Zirkoniumin happosuolat ovat erityisen hyödyllisiä zirkoniumin kidevedellisen oksidin lähteinä ja esimerkkejä ovat rikki- tai typpihappojen zirkoniumsuolat. Zirkoniumsulfaatti on edullisin lähde. Vaihtoehtoisesti ammonium- tai alkalimetallizirkonium-suoloja, kuten ammoniumzirkoniumkarbonaattia voidaan käyttää.
Vaikka tämän keksinnön tarkoituksiin on mainittu, että ydinmateriaalin päällä on kerros kidevedellistä zirkon iumoks id ia, 4 72737 on selvästi ymmärrettävä, että tämä käsittää ne tuotteet, joissa kidevedellinen zirkoniumoksidi on liittynyt päällystettyyn ydinmateriaaliin eikä sen tarvitse välttämättä ympäröidä koko ydinhiukkasta.
Tiiviin piidioksidin kerros on oleellisesti huokosvapaa ja amorfinen. Tiiviin piidioksidin kerros kerrostetaan liukoisen silikaatin liuoksesta pH-arvolla yli 8, edullisimmin pH-arvolla 9-11.
Tiiviin piidioksidin kerrostuminen on seurausta mineraaliha-pon, kuten rikkihapon lisäyksestä liukoisen silikaatin alka-liseen liuokseen, joka happo hydrolysoi liuoksessa olevan silikaatin amorfiseksi piidioksidiksi. Liukoisen silikaatin liuos voidaan sekoittaa esimerkiksi sisäpäällysteellä jo päällystettyjen titaanidioksidipigmentin ydinhiukkasten alka-liseen lietteeseen ja hapottaa sitten hitaasti tiiviin amorfisen piidioksidin kerrostamiseksi. Vaihtoehtoisesti zirko-niumoksidilla käsiteltyjen titaanidioksidiydinhiukkasten lietteeseen voidaan lisätä vesiliukoisen silikaatin alkalista liuosta ja samanaikaisesti mineraalihappoa lietteen pH:n pitämiseksi arvossa yli 8, esim. välillä 10-10,5 vaaditun tiiviin piidioksidipäällysteen muodostamiseksi ja kerrostamiseksi.
o
Yleensä lietteen lämpötila pidetään välillä 60-100 C, edullisesti välillä 70-90°C tiiviin piidioksidin muodostuksen aikana ja lietettä sekoitetaan tehokkaan päällystyksen ylläpitämiseksi.
Mitä tahansa sopivaa vesiliukoista silikaattia voidaan käyttää tiiviin piidioksidin lähteenä, vaikka edullisesti käytetään alkalimetallisilikaattia. Erityisen hyödyllisiä ovat natrium-ja kaliumsilikaatit.
Kidevedellisen alumiinioksidin muodostama ulkokerros muodostetaan sitten tiiviin piidioksidikerroksen päälle. On ymmärrettävä, että vaikka käytetään nimitystä kidevedellisen alu 5 72737 miinioksidin kerros, tämän kidevedellisen oksidin ei välttämättä tarvitse olla päällysteen muodossa ja se käsittää tapauksen, jossa kidevedellinen oksidi on liittynyt pigmenttiin.
Kidevedellinen alumiinioksidi kerrostetaan mistä tahansa sopivasta vesiliukoisesta lähteestä, kuten mineraalihappojen happamista alumiinisuoloista, tai alkalimetallialuminaatista, kuten natriumaluminaatista.
Tavallisesti kerrostaminen happamasta alumiiniyhdisteestä suoritetaan aikalisissä väliaineissa, esim. lisäämällä alkalia vesisuspensioon, joka sisältää ko. alumiiniyhdistettä, mutta haluttaessa alumiiniyhdiste ja alkali voidaan lisätä samanaikaisesti käsiteltävään suspensioon. Alkalisen alumiiniyhdis-teen hapotus kerrostaa kidevedellistä alumiinioksidia ja tässä menettelyssä voidaan käyttää alkalisen alumiiniyhdisteen ja mineraalihapon, kuten rikkihapon samanaikaista lisäystä.
Kidevedellistä alumiinioksidia olevan ulkokerroksen aikaansaamisen on havaittu olevan edullista parannettaessa pigment-tituotteen dispergoituvuutta ja optisia ominaisuuksia maaleissa.
Tämän keksinnön pigmentti on varustettu rutiilititaanidioksi-diytimen pinnalla olevalla zirkoniumin oksidin tai kidevedellisen oksidin kerroksella, jonka määrä on 0,5-5 paino-%
ZrO :na TiO :sta. Erityisen edulliset zirkoniumin oksidin 2 2 tai kidevedellisen oksidin määrät ovat 1-4 paino-% TiO :sta.
2
Tiiviin piidioksidin määrä on 2-12 paino-% TiO^rsta ilmaistuna SiO :na. Edullisimpia ovat pigmentit, jotka sisältävät 2 tiivistä piidioksidia 4-8 paino-%:n määrät SiO^ma TiO^:sta.
Kidevedellisen alumiinioksidin ulkokerrosta voi olla läsnä korkeintaan 6 paino-%m määrä AI O :na TiO :sta ja 2 3 ,2 edu?. lisesti kidevedellistä alumiinioksidia on läsnä 1-3 % 'AI O,:na! .
6 72737
Eri reagenssien määrät, jotka ovat käyttökelpoisia tämän keksinnön pigmenttien valmistukseen, ovat pigmenttien päällystykseen perehtyneiden helposti varmistettavissa samoin kuin käytetyt eri liuosten väkevyydet.
Päällystysprosessin päätyttyä tuote voidaan suodattaa, pestä ja kuivata. Haluttaessa tuote voidaan jauhaa neste-energia-myllyssä ennen pakkausta myyntiä varten. Vaihtoehtoisesti tuote voidaan myydä erittäin väkevänä lietteenä tai pastana.
Keksinnön tuotetta voidaan käyttää pigmentoimaan suurta joukkoa eri materiaaleja erityisesti niitä, jotka on määrä altistaa mahdolliselle valohajoamiselle. Pigmenttejä sisältävillä maaleilla on suuresti parantunut kestävyys verrattuna niihin, jotka sisältävät pigmenttejä, jotka on päällystetty tiiviillä piidioksidilla ilman zirkoniumin oksidin tai kidevedellisen oksidin kerrosta, ja myös verrattuna niihin, jotka sisältävät pigmenttejä, jotka on päällystetty zirkoniumin oksidilla tai kidevedellisellä oksidilla ja joissa ei ole tiivistä piidioksidia.
Seuraavat esimerkit kuvaavat tätä keksintöä.
Esimerkki 1
Rutiilititaanidioksidin reaktorin poistovirta, joka on saatu titaanitetrakloridin höyrytaasihapetuksesta pienen alu-miinikloridimäärän läsnäollessa (2 paino-% AljC^sna reaktorin poistovirrassa) sekoitettiin veden kanssa vesidisper-sion muodostamiseksi, joka sisälsi 400 g/1 pigmenttiä. Dispersio seulottiin kooltaan yli 45 ^um:n hiukkasten poistamiseksi.
Erä dispersiota, joka sisälsi 1200 g pigmenttiä, laimennettiin 220 g/1:n pigmenttiväkevyyteen ja lämpötila nostettiin 50°Creen. Dispersion pH oli 3,7. 110 g/1 natriumhydroksidia sisältävää vesiliuosta lisättiin dispersioon riittävä määrä (18 ml) pH:n nostamiseksi arvoon 5,0.
7 72737
Zirkoniumortosulfaatin liuosta, joka sisälsi 286 g/1 sulfaattia ilmaistuna ZrC^tna, lisättiin sitten 46 ml:n määrä samanaikaisesti 130 ml:n kanssa natriumhydroksidin liuosta sekoitettuun vesidispersioon 15 minuutin aikana samalla, kun dispersion pH pidettiin arvossa 5,0. Sen jälkeen kun reagenssien lisäys oli saatu päätökseen, dispersiota sekoitettiin vielä 10 minuuttia. Vesidispersio lämmitettiin sitten 70°C:een ja riittävästi (50 ml) natriumhydroksidin vesi-liuosta lisättiin 15 minuutin aikana pH:n nostamiseksi arvoon 9,4.
Natriumsilikaatin vesiliuos (318 ml), joka sisälsi 166 g/1 ilmaistuna SiC^na, lisättiin sitten sekoitettuun vesidispersioon samanaikaisesti 10 %:sen tilavuus/tilavuus rikkihapon (105 ml) kanssa 90 minuutin aikana pH:n pitämiseksi arvossa 9,4. Vesidispersiota sekoitettiin sitten samalla, kun lämpötila pidettiin 70°C:ssa vielä 30 minuuttia.
Vesidispersion lämmitys lopetettiin ja lisämäärä (22 ml) 10 %:sta tilavuus/tilavuus rikkihappoa lisättiin 30 minuutin aikana pH:n laskemiseksi arvoon 7,5. Vesidispersio jäähdytettiin 50°C:een.
50°C:ssa olevaan sekoitettuun vesidispersioon lisättiin sitten natriumaluminaatin liuos, joka sisälsi 89,3 g/1 vastaavan määrän natriumaluminaattia ilmaistuna A^O-^rna ja 218 g/1 NaOH, kunnes pH saavutti arvon 10-10,5 ja sitten samanaikaisesti 340 ml:n kanssa 10 %:sta tilavuus/tilavuus rikkihappoa tämän pH:n ylläpitämiseksi. Natriumaluminaatti-liuoksen kokonaismäärä oli 296 ml, joka lisättiin 20 minuutin kokonaisaikana. Vesidispersiota sekoitettiin 45 minuutin ajan sen jälkeen, kun lisäys oli saatu päätökseen, kun pH:n havaittiin nousseen arvoon 10,6.
Lisämäärä (90 ml) 10 ?.:sta tilavuus/tilavuus rikkihappoa lisättiin sitten sekoitettuun vesidispersioon pH:n laskemiseksi arvoon 6,5 30 minuutin aikana ja sen jälkeen disper 8 72737 siota sekoitettiin vielä 30 minuuttia. Käsitelty pigmentti-titaanidioksidi suodatettiin, pestiin, käsiteltiin trime-tylolipropaanilla {0,4 paino-% päällystämättömästä pigmentistä) ja kuivattiin ennen kaksoisjauhatusta neste-ener-giamyllyssä.
Analyysissä saatu pigmentti sisälsi zirkoniumia 1,08 %:n määrän ZrC^na, piidioksidia 3,83 %:n määrän Sieninä ja alumiinioksidia 4,44 %:n määrän A^O^rna laskettuna valmiin pigmentin painosta.
Esimerkki 2
Lisänäyte esimerkissä 1 kuvattua rutiilititaanidioksidin reaktorin poistodispersiota laimennettiin 220 g/1 pigmenttiä sisältäväksi ja lämpötila nostettiin 50°C:een. Vesidisper-sion määrä oli sellainen, että se sisälsi 1200 g pigmenttiä. Natriumhydroksidin vesiliuosta (110 g/1 NaOH) (30 ml) lisättiin sekoitettuun dispersioon pH:n nostamiseksi arvoon 10,0.
Zirkoniumortosulfaatin liuosta, joka sisälsi 286 g/1 sulfaattia ilmaistuna ZrC^na, lisättiin sitten 46 ml:n määrä sekoitettuun dispersioon 15 minuutin aikana. Sekoitusta jatkettiin vielä 10 minuutin ajan lisäyksen päätyttyä, kun vesidispersion pH-arvo oli 2,0.
Tietty määrä (40 ml) natriumhydroksidin vesiliuosta (400 g/1 NaOH) lisättiin dispersion pH:n nostamiseksi arvoon 9,4 15 minuutin aikana samalla sekoittaen.
Sekoitettu vesidispersio lämmitettiin sitten 70°C:een ja natriumsilikaatin vesiliuosta (318 ml), joka sisälsi 166 g/1 sitä ilmaistuna Si02:na, lisättiin samanaikaisesti rikkihapon 10 %:sen tilavuus/tilavuus vesiliuoksen kanssa pH:n pitämiseksi arvossa 9,4 90 minuutin ajan. Lisäyksen päätyttyä vesidispersiota sekoitettiin 70°C:ssa vielä 30 minuuttia.
9 72737
Vesidispersion lämmitys lopetettiin ja tietty määrä (25 ml) 10 %:sta tilavuus/tilavuus rikkihappoa lisättiin sekoitettuun dispersioon 30 minuutin aikana pH:n laskemiseksi arvoon 7,5.
Dispersio jäähdytettiin sitten 50°C:een ja esimerkissä 1 kuvattua natriumaluminaatin liuosta lisättiin pH:n nostamiseksi arvoon 10-10,5 ja sitten samanaikaisesti 360 ml:n kanssa 10 %:sta tilavuus/tilavuus rikkihappoa pH:n pitämiseksi arvossa 10-10,5. Natriumaluminaattiliuoksen kokonaismäärä oli 296 ml ja tämä lisättiin 20 minuutin kokonaisai-kana. Kun lisäys oli saatettu loppuun, dispersiota sekoitettiin vielä 45 minuuttia, kun pH oli 10,5.
Lisämäärä (55 ml) 10 %:sta tilavuus/tilavuus rikkihappoa lisättiin sitten 30 minuutin aikana samalla sekoittaen pH:n laskemiseksi arvoon 6,5. Sekoitusta jatkettiin vielä 30 minuuttia.
Käsitelty pigmenttititaanidioksidi suodatettiin, pestiin, käsiteltiin trimetylilolipropaanilla (0,4 paino-% päällystämättömästä pigmentistä) ja kuivattiin ennen kaksoisjauhatusta neste-energiamyllyssä.
Analyysissä käsitelty pigmentti sisälsi zirkoniumia 1,06 paino-%:n määrän ZrC^rna, piidioksidia 3,79 paino-%:n määrän SiC^na ja alumiinioksidia 4,46 paino-% :n määrän A^O^na laskettuna valmiin pigmentin painosta.
Esimerkki 3
Erä vesidispersiota, joka sisälsi 1200 g rutiilititaanidi-oksidipigmenttiä 220 g/l:n väkevyytenä, valmistettiin esimerkissä 1 kuvatulla tavalla.
Vesidispersio lämmitettiin 70°C:een ja pH säädettiin arvoon 9,4 lisäämällä 30 ml natriumhydroksidiliuosta, jonka väkevyys oli 110 g/1.
10 72737
Sekoitettuun liuokseen lisättiin sitten esimerkissä 1 kuvattua natriumsilikaatin vesiliuosta 318 ml:n määrä samanaikaisesti 115 ml:n lisämäärän kanssa 10 %:sta tilavuus/ti-lavuus rikkihappoa 90 minuutin aikana. pH pidettiin arvossa 9,4 tämän vaiheen aikana ja sen jälkeen, kun reagenssien lisäys oli saatettu loppuun, dispersiota sekoitettiin vielä 30 minuuttia.
Dispersion lämmitys lopetettiin ja 25 ml rikkihappoa lisättiin 30 minuutin aikana sekoitettuun dispersioon pH:n laskemiseksi arvoon 7,5.
Dispersio jäähdytettiin 50°C:een ja natriumaluminaattiliuos, joka sisälsi 89,3 g/1 vastaavan määrän AI2O3 ja 218 g/l NaOH, lisättiin pH:n nostamiseksi arvoon 10-10,5 ja sitten samanaikaisesti 345 ml:n kanssa 10 %:sta tilavuus/tilavuus rikkihappoa pH:n pitämiseksi arvossa 10-10,5. Lisätty nat-riumaluminaattiliuoksen kokonaismäärä oli 286 ml 20 minuutin kokonaisaikana. Sen jälkeen kun lisäykset oli saatettu loppuun, dispersiota sekoitettiin vielä 45 minuuttia, kun pH oli 10,6 ennenkuin lisättiin 85 ml 10 %:sta tilavuus/-tilavuus rikkihappoa pH:n laskemiseksi arvoon 6,5 30 minuutin aikana. Dispersiota sekoitettiin vielä 30 minuuttia hapon lisäyksen jälkeen.
Käsitelty pigmentti suodatettiin sitten, pestiin, käsiteltiin trimetylolipropaanilla (0,4 paino-% päällystämättömästä pigmentistä) ja kuivattiin ennen kaksoisjauhatusta neste-energiamyllyssä.
Analyysissä käsitelty pigmentti sisälsi piidioksidia 3,85 paino-% :n määrän ilmaistuna SiC^na ja alumiinioksidia 4,52 paino-%:n määrän A^O^na laskettuna valmiin pigmentin painosta.
Tämä pigmentti oli tarkistuspigmentti.
Edellisissä esimerkeissä valmistetut pigmentit testattiin 11 72737 ko. pigmenttiä sisältävien maalien kestävyyssuhteen määräämiseksi .
Kestävyyssuhde mitattiin saattamalla akryyli/melamiiniform-aldehydipolttomaalin näyte säänkestoisuuslaitteeseen ja määräämällä painohäviö määrätyin aikavälein. Samanlaiseen maaliin liitetty standardipigmentti altistettiin samalla tavoin ja standardimaalin painohäviö määrättiin määrätyin aikavälein. Testattavan maalin painohäviöt eri määrätyin aikavälein piirrettiin koordinaatistoon standardimaalin arvoja vastaan ja paras mahdollinen suora viiva vedettiin. Viivan kaltevuus (kestävyyssuhde) määrättiin sitten.
Standardipigmentti, jota käytettiin standardimaalissa kestävyyssuhteen määräämiseen, valittiin kaupallisesti saatavista pigmenteistä ja oli sellainen, jolla katsottiin olevan hyvä kestävyys ja hyväksyttävä suorituskyky monissa sovellutuksissa. Pigmentti oli rutiilititaanidioksidi, joka oli valmistettu sulfaattiprosessilla ja joka oli päällystetty kidevedellisellä piidioksidilla, jonka määrä oli 1,3 paino-% SiC^tna, kidevedellisellä alumiinioksidilla, jonka määrä oli 2 paino-% A^O^rna ja kidevedellisellä titaanidioksidilla, jonka määrä oli 1,5 % TiC^rna pigmentin painosta.
Mittaustulokset esitetään seuraavassa taulukossa.
Pigmentti esimerkistä n:o Kestävyyssuhde 1 0,6 2 0,6 3 0,75
Yllä olevat tulokset osoittavat, että tämän keksinnön mukaisesti valmistetut pigmentit (esimerkki 1 ja esimerkki 2) ovat parempia kuin tarkistuksessa käytetty pigmentti.

Claims (8)

72737
1. Titaanidioksidipigmentti, joka koostuu osasmaisesta rutiilititaanidioksidipigmenttiytimestä, joka on pääällys- tetty oksidimuodossa olevalla zirkoniumilla, piillä ja alumi- niumilla, tunnettu siitä, että osasmaisella ytimellä on si- säpäällyste, joka on zirkoniumin oksidia tai kidevedellistä oksidia, jonka määrä on 0,5-5 paino-% ilmaistuna ZrO :na 2 TiO^rn painosta, että sisäpäällysteen päällä on välipääl-lyste, joka on tiivistä, amorfista piidioksidia, jonka määrä on 2-12 paino-% ilmaistuna SiO^ma TiO^:n painosta, ja että välipäällysteen päällä on ulkopäällyste, joka on kidevedellistä aluminiumoksidia, jonka määrä on korkeintaan 6 paino- % ilmaistuna AI 0 :na TiO :n painosta. 2 3 2
2. Patenttivaatimuksen 1 mukainen titaanidioksidipigmentti, tunnettu siitä, että zirkoniumin oksidin tai kidevedellisen oksidin määrä on 1-4 paino-% ilmaistuna ZrO :na 2 TiO :n painosta. 2
3. Patenttivaatimuksen 1 tai 2 mukainen titaanidioksidipigmentti, tunnettu siitä, että tiiviin, amorfisen piidioksidin määrä on 4-8 paino-% ilmaistuna SiO :na TiO :n 2 2 painosta.
4. Patenttivaatimuksen 1, 2 tai 3 mukainen titaanidioksidipigmentti, tunnettu siitä, että kidevedellisen alumiinioksidin määrä on 1-3 paino-% ilmaistuna AI 0 :na TiO :n 2 3 2 painosta.
5. Menetelmä päällystetyn titaanidioksidipigmentin valmistamiseksi, tunnettu siitä, että osasmaista rutiiliti-taanidioksidipigmenttiydintä käsitellään siten, että sen päälle muodostuu sisäpäällyste, joka on zirkoniumin oksidia tai kidevedellistä oksidia, jonka määrä on 0,5-5 paino-% 72737 ilmaistuna ZrO^:na TiO^sn painosta, että sisäpäällys-teelle kerrostetaan vesiliukoisen silikaatin vesiliuoksesta pH-arvossa yli 8 välipäällyste, joka on tiivistä, amorfista piidioksidia, jonka määrä on 2-12 paino-% ilmaistuna SiO^na TiO^:n painosta ja että välipäällysteelle kerrostetaan vesiliukoisen aluminiumyhdisteen liuoksesta ulkopäällyste, joka on kidevedellistä aluminiumoksidia, jonka määrä on korkeitaan 6 paino-% ilmaistuna Al^O^ma TiO^:n painosta.
6. Patenttivaatimuksen 5 mukainen menetelmä, tunnettu siitä, että sisäpäällyste kerrostetaan höyryfaasissa hapettamalla hapettuvaa zirkoniumyhdistettä happea sisältävällä kaasulla .
7. Patenttivaatimuksen 5 tai 6 mukainen menetelmä, tunnettu siitä, että ydinmateriaalia jauhetaan ennen päällystämistä kidevedellisellä zirkoniumoksidilla tai ennen päällystämistä piidioksidin tiiviilllä amorfisella päällysteellä.
8. Patenttivaatimuksen 5, 6 tai 7 mukainen menetelmä, o tunnettu siitä, että lämpötila pidetään arvossa 70-90 C ja pH arvossa 9-10,5 tiiviin, amorfisen piidioksidin kerrostuksen aikana.
FI823669A 1981-10-30 1982-10-27 Belagt titandioxidpigment och foerfarande foer framstaellning av detsamma. FI72737C (fi)

Applications Claiming Priority (2)

Application Number Priority Date Filing Date Title
GB8132844 1981-10-30
GB8132844 1981-10-30

Publications (4)

Publication Number Publication Date
FI823669A0 FI823669A0 (fi) 1982-10-27
FI823669L FI823669L (fi) 1983-05-01
FI72737B true FI72737B (fi) 1987-03-31
FI72737C FI72737C (fi) 1987-07-10

Family

ID=10525517

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
FI823669A FI72737C (fi) 1981-10-30 1982-10-27 Belagt titandioxidpigment och foerfarande foer framstaellning av detsamma.

Country Status (12)

Country Link
US (1) US4447270A (fi)
EP (1) EP0078632B1 (fi)
JP (1) JPS5883065A (fi)
AU (1) AU550135B2 (fi)
CA (1) CA1183409A (fi)
DE (1) DE3271424D1 (fi)
ES (1) ES516904A0 (fi)
FI (1) FI72737C (fi)
FR (1) FR2515669B1 (fi)
GB (1) GB2108098B (fi)
NO (1) NO161443C (fi)
ZA (1) ZA827224B (fi)

Families Citing this family (35)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
DE3308008C1 (de) * 1983-03-07 1984-10-11 Vereinigte Aluminium-Werke AG, 1000 Berlin und 5300 Bonn Verfahren zur Herstellung feinverteilter Dispersionen von Metalloxiden in Aluminiumhydroxid
US4640716A (en) * 1985-06-26 1987-02-03 Engelhard Corporation High bulking pigment and method of making same
US4781761A (en) * 1986-04-30 1988-11-01 E. I. Du Pont De Nemours And Company Titanium dioxide pigment coated with boria-modified silica
US4737194A (en) * 1986-04-30 1988-04-12 E. I. Du Pont De Nemours And Company Titanium dioxide pigment coated with cerium cations, selected acid anions, and alumina
GB8926031D0 (en) * 1989-11-17 1990-01-10 Tioxide Group Plc Film-forming compositions
US5645917A (en) * 1991-04-25 1997-07-08 Fuji Photo Film Co., Ltd. Magnetic recording medium
US5827600A (en) * 1991-01-21 1998-10-27 Fuji Photo Film Co., Ltd. Magnetic recording medium
DE69330500T2 (de) * 1992-01-08 2002-04-25 Fuji Photo Film Co Ltd Magnetisches Aufzeichnungsmedium
US5203916A (en) * 1992-04-10 1993-04-20 Kerr-Mcgee Chemical Corporation Titanium dioxide pigment and method of preparation
GB9222434D0 (en) * 1992-10-24 1992-12-09 Tioxide Group Services Ltd Process for coating inorganic particles
SE501035C2 (sv) * 1993-03-15 1994-10-24 Small Particle Technology Gbg Pigment med stor ljusspridningsförmåga samt sätt att framställa detsamma
US5730796A (en) * 1995-06-01 1998-03-24 Kerr-Mcgee Chemical Corporation Durable pigmentary titanium dioxide and methods of producing the same
JPH0971750A (ja) * 1995-09-06 1997-03-18 Kansai Paint Co Ltd 塗料組成物及びこれを用いた塗装金属板
CA2218287A1 (en) * 1996-02-16 1997-08-21 John E. Halko Process for preparing an improved low-dusting, free-flowing pigment
US5908498A (en) * 1996-02-16 1999-06-01 Kerr-Mcgee Chemical Llc Process for preparing an improved low-dusting, free-flowing pigment
US6579592B1 (en) 1996-11-29 2003-06-17 Fuji Photo Film Co., Ltd Magnetic recording tape with controlled Hc and magnetic flux/unit area value and controlled Cl/Fe intensity
FR2758826B1 (fr) * 1997-01-27 1999-04-16 Rhodia Chimie Sa Nouveau pigment de dioxide de titane, son procede de preparation et son utilisation dans les compositions de peinture
WO1998035345A1 (fr) 1997-02-10 1998-08-13 Fuji Photo Film Co., Ltd. Support d'enregistrement magnetique
JPH10265620A (ja) * 1997-03-25 1998-10-06 Hightech Kemi Kk 配水管用着色樹脂組成物
US6432503B2 (en) 1997-03-31 2002-08-13 Fuji Photo Film Co., Ltd. Magnetic recording medium
DE69817697T2 (de) 1997-06-30 2004-07-08 Fuji Photo Film Co. Ltd., Minamiashigara Magnetisches Aufzeichnungsmedium
US6096406A (en) * 1997-07-15 2000-08-01 Fuji Photo Film Co., Ltd. Magnetic recording medium
JPH11185240A (ja) 1997-10-14 1999-07-09 Fuji Photo Film Co Ltd 磁気記録媒体
US6444290B1 (en) 1998-06-11 2002-09-03 Fuji Photo Film Co., Ltd. Magnetic recording medium comprising a support containing a specific size filler and having a specific concentration of surface protrusions
JP2000011352A (ja) 1998-06-22 2000-01-14 Fuji Photo Film Co Ltd 磁気記録媒体
DE10035451C2 (de) * 2000-07-19 2002-12-05 November Ag Molekulare Medizin Verfahren und Vorrichtung zur Identifizierung einer Polymersequenz
DE102004037271A1 (de) * 2004-07-31 2006-03-23 Kronos International, Inc. Witterungsstabiles Titandioxid-Pigment und Verfahren zu seiner Herstellung
DE102004037272B4 (de) * 2004-07-31 2007-10-04 Kronos International, Inc. Verfahren zur Nachbehandlung von Titandioxid-Pigmenten
WO2010066768A2 (de) 2008-12-12 2010-06-17 Basf Se Dispersionen enthaltend funktionalisierte oxidische nanopartikel
WO2011023266A1 (en) 2009-08-28 2011-03-03 Basf Se Modified nanoparticles
JP5500448B2 (ja) * 2010-08-30 2014-05-21 株式会社エコマテリアル 結晶性アルミナ水和物を粒子表面に析出形成する顔料用二酸化チタンの表面コーティング方法
CN102516825B (zh) * 2011-11-17 2014-12-24 攀钢集团研究院有限公司 一种钛白粉的连续无机包膜方法
US9505022B2 (en) 2012-12-04 2016-11-29 The National Titanium Dioxide Co. Ltd. (Cristal) Surface treatment method for making high durability universal titanium dioxide rutile pigment
CN110305524A (zh) * 2018-03-20 2019-10-08 常州格林感光新材料有限公司 一种含有改性颜料的辐射固化组合物及其应用
CN112759948B (zh) * 2020-12-30 2022-05-10 攀枝花东方钛业有限公司 一种路标漆专用钛白粉及其制备方法

Family Cites Families (17)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
US27818A (en) * 1860-04-10 Artificial slate
US2885366A (en) * 1956-06-28 1959-05-05 Du Pont Product comprising a skin of dense, hydrated amorphous silica bound upon a core of another solid material and process of making same
FR1400378A (fr) * 1962-11-20 1965-05-28 British Titan Products Procédé de traitement de bioxyde de titane
DE1592951B2 (de) * 1966-01-07 1980-10-02 E.I. Du Pont De Nemours And Co., Wilmington, Del. (V.St.A.) Pigmentmasse auf der Basis von kristallinem Titandioxid und Verfahren zu deren Herstellung
GB1226554A (fi) * 1967-07-11 1971-03-31
US3650793A (en) * 1969-02-28 1972-03-21 Ppg Industries Inc Titanium dioxide of improved chalk resistance
GB1330157A (en) * 1970-12-23 1973-09-12 British Titan Ltd Production of titanium dioxide
GB1368601A (en) * 1971-12-20 1974-10-02 Laporte Industries Ltd Treatment of titanium dioxide pigments
DE2223524A1 (de) * 1972-05-13 1973-11-22 Kronos Titan Gmbh Verfahren zur herstellung eines titandioxid-pigmentes mit erhoehter witterungsbestaendigkeit
USRE27818E (en) 1972-06-02 1973-11-27 Titanium dioxide pigment coated with silica and alumina
JPS4941086A (fi) * 1972-08-26 1974-04-17
CA990457A (en) * 1973-11-02 1976-06-08 Kronos Titan-G.M.B.H. Titanium dioxide pigment having improved weather resistance
US3928057A (en) * 1974-05-30 1975-12-23 Du Pont TiO{HD 2 {B Pigment coated with porous alumina/silica and dense silica
FR2311823A1 (fr) * 1975-05-23 1976-12-17 Du Pont Pigment tio2 revetu de silice dense et d'alumine/silice poreuse
US4125412A (en) * 1976-09-09 1978-11-14 E. I. Du Pont De Nemours And Company Process for the production of durable titanium dioxide pigment
DE2835880A1 (de) * 1978-08-16 1980-02-28 Bayer Ag Verfahren zur herstellung von titandioxidpigmenten mit hoher wetterbestaendigkeit
US4222789A (en) * 1978-11-30 1980-09-16 E. I. Du Pont De Nemours And Company Light-stable titanium dioxide pigment composition

Also Published As

Publication number Publication date
GB2108098B (en) 1985-03-20
NO161443C (no) 1991-11-21
NO823591L (no) 1983-05-02
FI823669L (fi) 1983-05-01
EP0078632B1 (en) 1986-05-28
DE3271424D1 (en) 1986-07-03
ES8402336A1 (es) 1984-01-16
FR2515669A1 (fr) 1983-05-06
JPH0212503B2 (fi) 1990-03-20
NO161443B (no) 1989-05-08
JPS5883065A (ja) 1983-05-18
ZA827224B (en) 1983-07-27
FI72737C (fi) 1987-07-10
AU550135B2 (en) 1986-03-06
US4447270A (en) 1984-05-08
FI823669A0 (fi) 1982-10-27
CA1183409A (en) 1985-03-05
GB2108098A (en) 1983-05-11
FR2515669B1 (fr) 1986-04-11
ES516904A0 (es) 1984-01-16
AU8887082A (en) 1983-05-05
EP0078632A1 (en) 1983-05-11

Similar Documents

Publication Publication Date Title
FI72737C (fi) Belagt titandioxidpigment och foerfarande foer framstaellning av detsamma.
FI72738B (fi) Belagt titandioxidpigment och foerfarande foer framstaellning av detsamma.
FI66418C (fi) Belagt rutiltitandioxidpigment och foerfarande foer dess framstaellning
JP5363459B2 (ja) 共沈された混合酸化物で処理された二酸化チタン顔料の製法
EP0595471B1 (en) Process for coating inorganic particles
US4052223A (en) Treatment of pigment
FI66417C (fi) Foerfarande foer framstaellning av titandioxidpigment innehaollande zirkonium och anvaendning av dylika pigment vid faergning av lack plaster och spinnfibrer
RU2458094C2 (ru) Пигмент на основе диоксида титана и способ его получения
ES2357990T3 (es) Proceso mejorado para la fabricación de pigmentos de dióxido de titanio tratado con circonia.
EP0406194B2 (en) Process for coating titanium dioxide pigments
CA2277058A1 (en) Titania pigment, preparation and use
AU681712B2 (en) Durable pigmentary titanium dioxide and methods of producing the same
US4052222A (en) Treatment of pigment
JP2002138218A (ja) 二酸化チタン顔料及びその製造方法
JPH0348136B2 (fi)
FI66419B (fi) Ti02-slam med hoeg taeckningsfoermaoga

Legal Events

Date Code Title Description
MM Patent lapsed

Owner name: TIOXIDE GROUP PLC