FI68674C - Foerfarande foer elektrolytisk faergning av aluminium och dessblandningar - Google Patents

Foerfarande foer elektrolytisk faergning av aluminium och dessblandningar Download PDF

Info

Publication number
FI68674C
FI68674C FI811230A FI811230A FI68674C FI 68674 C FI68674 C FI 68674C FI 811230 A FI811230 A FI 811230A FI 811230 A FI811230 A FI 811230A FI 68674 C FI68674 C FI 68674C
Authority
FI
Finland
Prior art keywords
dyeing
colors
aluminum
equipment
bronze
Prior art date
Application number
FI811230A
Other languages
English (en)
Other versions
FI68674B (fi
FI811230L (fi
Inventor
Jose Luis Gazapo Santa-Olalla
Juan Gonzalez Feliu
Isidoro De Miguel Lopez
Original Assignee
Empresa Nacional Aluminio
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Empresa Nacional Aluminio filed Critical Empresa Nacional Aluminio
Publication of FI811230L publication Critical patent/FI811230L/fi
Application granted granted Critical
Publication of FI68674B publication Critical patent/FI68674B/fi
Publication of FI68674C publication Critical patent/FI68674C/fi

Links

Classifications

    • CCHEMISTRY; METALLURGY
    • C25ELECTROLYTIC OR ELECTROPHORETIC PROCESSES; APPARATUS THEREFOR
    • C25DPROCESSES FOR THE ELECTROLYTIC OR ELECTROPHORETIC PRODUCTION OF COATINGS; ELECTROFORMING; APPARATUS THEREFOR
    • C25D11/00Electrolytic coating by surface reaction, i.e. forming conversion layers
    • C25D11/02Anodisation
    • C25D11/04Anodisation of aluminium or alloys based thereon
    • C25D11/18After-treatment, e.g. pore-sealing
    • C25D11/20Electrolytic after-treatment
    • C25D11/22Electrolytic after-treatment for colouring layers

Landscapes

  • Chemical & Material Sciences (AREA)
  • Organic Chemistry (AREA)
  • Chemical Kinetics & Catalysis (AREA)
  • Electrochemistry (AREA)
  • Materials Engineering (AREA)
  • Metallurgy (AREA)
  • Engineering & Computer Science (AREA)
  • Electroplating And Plating Baths Therefor (AREA)
  • Chemical Treatment Of Metals (AREA)
  • Printing Plates And Materials Therefor (AREA)
  • Coloring (AREA)
  • Electrochemical Coating By Surface Reaction (AREA)
  • ing And Chemical Polishing (AREA)
  • Electrolytic Production Of Metals (AREA)

Description

1 68674
Menetelmä alumiinin ja sen seosten värjäämiseksi elektrolyyttisesti
Esiteltävä keksintö kohdistuu menetelmään alu-5 miinin sekä sen seosten värjäämiseksi elektrolyyttisesti .
Anodisoidun alumiinin suuren tarpeen vuoksi nykyaikaisessa arkkitehtuurissa ja sille asetettujen värjäysvaatimusten vuoksi on viime aikoina kehitetty 10 eri menetelmiä erilaisten värien muodostamiseksi ano-disoituihin kerroksiin.
Aikaisemmin kehitetyissä menetelmissä käytetään hyödyksi anodisoitujen kerrosten suurta absorptiokykyä sulkemattomina määrättyjen orgaanisten väriaineiden 15 suhteen ja tämä muodosti perustan erilaisten värien saamiseksi anodi soituun alumiiniin. Tämän menettelyn etuna on, että on mahdollista saada käytännöllisesti katsoen jokainen väri oksidikerrokseen, kun taas sen vakavana epäkohtana on saatujen värien vastustuskyvyn 20 puute valoa vastaan, minkä vuoksi mainittua värjäys-menetelmää ei käytetä ulkopintoja varten.
Toinen nykyisin tunnettu menetelmä on nimeltään yhtenäinen värjäys ja käsittää se anodisen kerroksen muodostamisen ja sen värjäämisen samassa kylvyssä. Ny-25 kyisin tämä menetelmä on kallis, koska siinä tarvittava energiamäärä on suuri ja käsittelyajat ovat pitkiä.
Tunnetaan vielä kolmas menetelmä, jota kutsutaan elektrolyyttiseksi värjäykseksi ja joka käsittää ensimmäisenä vaiheena anodisen kerroksen muodostamisen 30 yleensä tasavirran avulla ja elektrolyysin suorittamisen sitten joko tasa- tai vaihtovirralla värjäyskylvys-sä, jolloin värjäysainetta saostuu galvaanisesti huokosten pohjalle. Tämä menetelmä on halvempi kui.n yhtenäinen värjäys ja saavutettu kesto auringonvaloa vastaan on hyvä, 35 minkä vuoksi tätä menetelmää käytetään nykyisin laajim-malti.
2 68674
Aikaisemmin mainittujen menetelmien eräs tärkeimmistä epäkohdista on sallittujen värien pieni määrä, koska värjäyksessä tavallisesti käytetyt suolat ovat nikkelin, koboltin tai tinan suoloja, jotka antavat pronssi-5 värisävyjä ja mustan värin ja kuparisuoloja, jotka antavat erilaisia punertavia värisävyjä.
Tämä patenttianomus kohdistuu menetelmään erilaisten, muiden kuin tunnetun kaksivaiheisen elektrolyyttisen värjäysmenetelmän (anodisointi ja värjäys) 10 avulla saatavien värien ja värisävyjen muodostamiseksi. Tässä patenttianomuksessa esitetyn menetelmän avulla saatavat värit vastaavat käytännöllisesti katsoen kaikkia spektrin eri värejä.
Elektrolyyttisen värjäyksen suhteen tunnetaan 15 useita eri patentteja uusien värien muodostamiseksi.
Täten saksalaisissa patenteissa No:t 2 106 388 ja 2 106 389 esitellään menetelmä sinertävien värien valmistamiseksi, mikä menetelmä pääasiallisesti käsittää galvaanisten saostumien muodostamisen kromihapon avulla 20 muodostetulle anodisoidulle kerrokselle käyttäen värin-muodostavana aineena nikkelin, koboltin ja kuparin suoloja ja kiinnittämällä sitten tuote erikoisissa olosuhteissa. Näissä patenteissa esitetyssä menetelmässä on se epäkohta, että värjäys voidaan suorittaa vain 25 kromihapolla anodisoidulle tuotteelle, mikä ei ole normaali käytäntö teollisuuslaitoksissa ja lisäksi kiinnitys täytyy suorittaa erikoisolosuhteissa.
US-patenteissa No:t H 022 671; 4 066 816 ja 4 152 222 sekä brittiläisessä patenttianomuksessa 30 No 2 012 814 esitellään menetelmä laajalla alueella olevien värien ja värisävyjen saamiseksi optisen interferenssin avulla värjäysaineesta heijastuneen valon ja alumiinin pinnalta heijastuneen valon välillä. Näissä patenteissa esitellään sarja menetelmiä, joille li 3 68674 on pääasiassa ominaista se, että anodisointi- ja vär-jäysvaiheiden välissä suoritetaan uudelleen anodisointi fosforihappoliuosta sisältävässä kylvyssä. Täten näissä patenteissa ei seurata tunnettua kaksivaiheista elektro-5 lyyttistä värjäysmenetelmää ja siten tarvitaan useampia kylpyjä, mikä monimutkaistaa menetelmää ja nostaa merkittävästi kustannuksia.
Ranskalaisessa patentissa No 2 318 246 esitellään menetelmä, jonka avulla saadaan erilaisia värejä muo-10 dostamalla värillinen anodisoitu kerros värittömän anodisoidun kerroksen alapuolelle. Tämä patentti kohdistuu pikemmin yhtenäistä tyyppiä olevaan väritysmene-telmään kuin elektrolyyttiseen värjäysmenetelmään ja esiintyy siinä tämän tyyppisen värjäyksen tyypilliset 15 epäkohdat.
Lopuksi ranskalaisessa patentissa No 2 236 029 esitetyn menetelmän mukaan käytettäessä suurta rik-kihappopitoisuutta sekä erilaisia metallisuoloja ja orgaanisia tuotteita kylvyssä saadaan neutraalin har-20 maita ja sinertäviä värejä.
Espanjalaisen patentin No 437 604 mukaan vuorostaan käytettäessä suuria rikkihappopitoisuuksia ja koboltin sekä vismutin seoksia saadaan samoja värjeä.
Kuten edellä on jo mainittu, on olemassa vain 25 yksi menetelmä, joka käytännössä, sallii laajalla alueella olevien värien muodostamisen. Se on kuitenkin monimutkainen menetelmä. Tässä patenttianomuksessa esiteltävä menetelmä sallii laajalla alueella olevien värien muodostamisen, sitä voidaan soveltaa hyvin teol-30 lisuudessa ja värien kesto auringonvaloa vastaan on hyvä.
Menetelmä käsittää pääsiassa seuraavat vaiheet: a) anodisoinnin tasavirralla kylvyssä, joka yleensä sisältää rikkihappoa, vaikkakin muita happoja 35 kuten oksaalihappoa, kromihappoa tai näiden seoksia voidaan käyttää tässä menetelmässä, 4 68674 b) värjäyksen kylvyssä, joka pääasiassa sisältää rikkihappoa ja metai.Lisuolaa tai metallisuoloja, jotka pystyvät muodostamaan värin, c) värjätyn kerroksen kiinnittämisen vesihöy-5 ryn avulla.
Molempia vaiheita a) ja c) käytetään tavallisesti teollisuudessa anodisointia ja värjäystä varten ja siten vaihe b), joka on tämän keksinnön kohde, esitetään yksityiskohtaisemmin.
10 Tunnetaan, eikä se siten voi olla keksinnön kohteena, pronssivärisävyjen muodostaminen laimeissa rikkihappoliuoksissa metallisulfaattien kanssa, jotka pystyvät muodostamaan värityksen. Kuitenkin seuraavat olosuhteet ovat välttämättömät erilaisten värien muodos-15 tamiseksi: 1) rikkihappopitoisuus suurempi kuin 15 g/1, 2) metallisuolapitoisuus, jonka suhde käytetyn hapon pitoisuuteen on tarkoin määrätty.
On havaittu, että tämä suhde on edullisin, jos 20 käytetyn hapon pitoisuus on 15-70 kertainen, edullisesti 20-40 kertainen värinmuodostus suolan tai -suolojen pitoisuuteen. Tämän suhteen merkitys on niin suuri, että jos se on liian suuri (suurempi kuin 70), värjäytymistä ei tapahdu tai muodostuneet värit ovat vaa-25 leita pronssivärisävyjä, mikä ei muodosta tämän keksinnön kohdetta. Jos kuitenkin suhde on pienempi kuin 15, muodostuu joko pronssivärejä tai mustia värejä ja saadaan värittynyt anodisoitu kerros, jonka kiinnittyminen alumiiniin on erittäin heikko, minkä vuoksi mene-30 telmää ei tällöin voida käyttää.
Värittyneiden tuotteiden muodostamiseen käytetyt metallisuolat ovat edullisesti metallisulfaatteja, kuten vismutti-, koboltti-, nikkeli-, kupari- tai tina-sulfaatti, vaikkakin parhaat tulokset on saavutettu ti-35 nasulfaatilla.
li 5 68674
Toinen menetelmän tärkeä piirre on jännitteiden käyttötapa sekä niiden arvot. Täten jännitteet, joiden huippuarvo on pienempi kuin 10 volttia, muodostavat vain vaaleita pronssivärisävyjä ja korkeammat 5 jännitteet kuin 45 volttia muodostavat vaaleita värejä, antavat värin huonon jakautumisen ja aiheuttavat murtumia anodisoituun kerrokseen. Toisaalta saadaan parempia vaikutuksia ohjelmoimalla hyvin jännitteen kasvu kuin käyttämällä vakiojännitettä väriä muodostet-10 taessa.
Käytännössä tämä menetelmä antaa erinomaisia tuloksia käytettäessä jännitteitä, jotka on esitetty espanjalaisen patentin No 437 604 mukaisessa järjestelmässä.
15 Lämpötila tässä menetelmässä täytyy pitää mahdollisimman tarkoin 25°C:ssa, vaikkakaan muutokset tässä lämpötilassa eivät ole liian tärkeitä.
Mekanismi tässä prosessissa ei ole täysin selvä, mutta on ilmeistä, että väliaineen happamuus näyt-20 telee erittäin tärkeää osaa yhdessä galvaanisesti saostetun pigmentin kanssa, koska molempien yhdistelmä aiheuttaa tärkeän muutoksen anodisoidun kerroksen pohjalla, mikä edistää laajan värialueen saamista.
Tämän keksinnön mukaisessa menetelmässä anodisoi-25 dun kerroksen paksuus ei kasva värjäyskäsittelyn aikana.
Kuva 1 esittää paksuus/pitoisuus-käyrän avulla värinmuodostavan metallin pitoisuusprofiilia suoritettaessa analyysi EDAX-menetelmän mukaan käyttäen tämän keksinnön mukaisen menetelmän avulla valmistettuja näyt-30 teitä. Saadun pitoisuusprofiilin perusteella on selvää, että se kohdistuu elektrolyyttiseen menetelmään, jossa saostuu erittäin pieni määrä värjäävää ainetta.
Kuva 2 esittää samaa pitoisuusprofiilia pronssin tai mustan värin elektrolyyttistä värjäysmenetelmää 35 varten. Kuten voidaan havaita, metallipitoisuus ja pigmentin paksuus ovat paljon suuremmat.
6 68674
Valon kestokyvyn suhteen saadut värit ovat erittäin sopivia ulkopintoihin URVIAC-kammioissa suoritettujen kiihdytettyjen 100 tunnin testien perusteella.
Esimerkki 1 5 Näyte, joka oli aikaisemmin anodisoitu tasavir- ralla kylvyssä, joka sisälsi rikkihappoa, anodisoidun kerroksen paksuuden ollessa 15 mikrometriä, upotettiin kylpyyn, joka sisälsi 150 g/1 rikkihappoa, 5 g/1 tina-sulfaattia ja 10 g/1 viinihappoa. Ruostumaton teräs-10 levy, joka toimii vastaelektrodina, sijoitettiin kylpyyn ja kytkettiin jännite, joka ohjelmoitiin kasvavan nollasta 25 voltin huippujännitteeseen 2 minuutin aikana, mikä jälkimmäinen jännite ylläpidettiin oleellisesti koko prosessin ajan.
15 Saadut värit on esitetty seuraavassa taulukos sa käsittelyajoista riippuvaisina.
Käsittelyaika Väri (minuuttia) 2 vaalea pronssi 20 3 välisävypronssi 4 voimakkaan sininen 5 vaalean sininen 6 voimakkaan vihreä 7 kellertävän vihreä 25 8 keltainen 9 violetti 11 sininen 1^ vihreä
Vertailuesimerkki 1 30 Edelläolevan esimerkin mukainen käsittely toistettiin paitsi, että 5 g/1 asemasta tinasulfaattia, käytettiin vain 0,5 g/1. lä minuutin kuluttua käsittelyn alkamisesta saatiin vain erittäin vaalea pronssi-väri .
7 68674
Vertailuesimerkki 2 Näytteelle suoritettiin sama käsittely kuin esimerkissä 1 paitsi, että 5 g/1 asemasta tinasulfaattia käytettiin 20 g/1 samaa suolaa. Suoritettaessa värjäys 5 muodostui täydellinen sarja pronssi värejä aiheuttaen 14 minuutin kuluttua käsittelyn alkamisesta tumman-pronssin värin.
Esimerkki 2
Kaupalliselle alumiininäytteelle (esim. 1100) 10 suoritettiin anodisointi tasavirralla kylvyssä, joka sisälsi rikkihappoa, kunnes oli saavutettu 15 mikro-metrin paksuus. Näytteen anodisoinnin jälkeen upotettiin se kylpyyn, joka sisälsi 50 g/1 rikkihappoa, 2,5 g/1 tinasulfaattia ja 20 g/1 viinihappoa käyttäen 15 ruostumatonta teräslevy vastaelektrodina ja ohjelmoiden jännitteen kasvu nollasta 25 voltin huippujännittee-seen 4 minuutin aikana.
Saadut värit käsittelyajoista riippuvaisina on esitetty seuraavassa taulukossa.
20 Käsittelyaika (minuuttia) Väri_ 2 vaalea pronssi 3 välisävypronssi 5 sinisenmusta 25 7 sininen 9 vihreä 12 keltainen 15 violetti 17 sininen 2q 20 vihreä

Claims (1)

  1. 68674 Patenttivaatimus . Menetelmä alumiinin ja sen seosten värjäämi-seksi elektrolyyttisesti käsittäen kolme vaihetta: ano-5 disoinnin suorittamisen ensin, toiseksi värjäyksen suorittamisen ja kolmanneksi kiinnittämisen suorittamisen, tunnettu siitä, että toisessa, värjäys-vaiheessa, käytetyn hapon pitoisuuden ja värinmuodos-tavan suolan tai suolojen pitoisuuden välinen suhde on 10 välillä 70:1 - 15:1, edullisesti 40:1 - 20:1, rikki- happopitoisuuden ollessa suuremman kuin 15 g/1 ja käytettyjen metallisuolojen ollessa metallisulfaatteja, kuten vismutti-, koboltti-, nikkeli-, kupari- ja ti-nasulfaatin, erikoisesti tinasulfaatin ja että käy-15 tetty jännite on 10-45 volttia ja lämpötila lähellä 25°C ja että tämän käsittelyn alussa jännitettä nostetaan progressiivisesti valvotusti. li
FI811230A 1980-04-22 1981-04-21 Foerfarande foer elektrolytisk faergning av aluminium och dessblandningar FI68674C (fi)

Applications Claiming Priority (2)

Application Number Priority Date Filing Date Title
ES490784A ES490784A0 (es) 1980-04-22 1980-04-22 Proceso para colorear electroliticamente el aluminio y sus aleaciones
ES490784 1980-04-22

Publications (3)

Publication Number Publication Date
FI811230L FI811230L (fi) 1981-10-23
FI68674B FI68674B (fi) 1985-06-28
FI68674C true FI68674C (fi) 1985-10-10

Family

ID=8480285

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
FI811230A FI68674C (fi) 1980-04-22 1981-04-21 Foerfarande foer elektrolytisk faergning av aluminium och dessblandningar

Country Status (21)

Country Link
US (1) US4430168A (fi)
JP (1) JPS5940917B2 (fi)
AT (1) AT375684B (fi)
BE (1) BE888481A (fi)
CA (1) CA1175775A (fi)
CH (1) CH651595A5 (fi)
DE (1) DE3115118A1 (fi)
DK (1) DK177481A (fi)
ES (1) ES490784A0 (fi)
FI (1) FI68674C (fi)
FR (1) FR2480797B1 (fi)
GB (1) GB2077295B (fi)
GR (1) GR74884B (fi)
IE (1) IE51443B1 (fi)
IS (1) IS1216B6 (fi)
IT (1) IT1146747B (fi)
LU (1) LU83311A1 (fi)
NL (1) NL8101986A (fi)
NO (1) NO811347L (fi)
PT (1) PT72884B (fi)
SE (1) SE450255B (fi)

Families Citing this family (8)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
JPH0223897Y2 (fi) * 1985-08-30 1990-06-29
US4931151A (en) * 1989-04-11 1990-06-05 Novamax Technologies Holdings Inc. Method for two step electrolytic coloring of anodized aluminum
DE3917188A1 (de) * 1989-05-26 1990-11-29 Happich Gmbh Gebr Verfahren zur erzeugung farbiger oberflaechen auf teilen aus aluminium oder aluminium-legierungen
DE19518587A1 (de) * 1995-05-20 1996-11-21 Tampoprint Gmbh Druckklischee und Verfahren zu dessen Herstellung
GB9825043D0 (en) * 1998-11-16 1999-01-13 Agfa Gevaert Ltd Production of support for lithographic printing plate
ITTO20010149A1 (it) * 2001-02-20 2002-08-20 Finmeccanica S P A Alenia Aero Procedimento di anodizzazione a basso impatto ecologico di un pezzo di alluminio o leghe di alluminio.
DE102007005073A1 (de) 2007-01-26 2008-07-31 Decoma (Germany) Gmbh Verfahren zum Beschichten einer Oberfläche eines Bauteils
US9951959B2 (en) * 2013-12-20 2018-04-24 Bsh Home Appliances Corporation Home appliance with improved burner

Family Cites Families (8)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
DE1902983C3 (de) * 1968-06-21 1978-06-22 Keller, Eberhard, 7121 Freudental Verfahren zum elektrolytischen Färben von anodischen Oxidschichten auf Aluminium oder Aluminiumlegierungen
CH535835A (de) * 1970-04-02 1973-04-15 Alusuisse Verfahren zur elektrolytischen Einfärbung von Oxidschichten auf Aluminium und seinen Legierungen
CA1059059A (en) 1972-06-06 1979-07-24 Riken Light Metal Industries Co. Producing a coloured oxide on an article of aluminium or aluminium alloy
JPS547267B2 (fi) * 1973-09-21 1979-04-05
JPS5116242A (en) * 1974-07-31 1976-02-09 Nippon Light Metal Co Aruminiumu moshikuha aruminiumugokinzaino chakushokusankahimakuseiseiho
JPS5423662B2 (en) * 1975-03-05 1979-08-15 Yoshida Kogyo Kk Aruminiumu mataha aruminiumugokinno goorudoshokuhenodenkaichakushokuho
JPS529644A (en) * 1975-07-15 1977-01-25 Nippon Light Metal Co Process for coloring aluminum or its alloy
IN151147B (fi) * 1978-01-17 1983-02-26 Alcan Res & Dev

Also Published As

Publication number Publication date
ES8103205A1 (es) 1981-02-16
GB2077295B (en) 1983-03-23
US4430168A (en) 1984-02-07
NO811347L (no) 1981-10-23
PT72884B (en) 1982-04-05
NL8101986A (nl) 1981-11-16
IT1146747B (it) 1986-11-19
CH651595A5 (de) 1985-09-30
PT72884A (en) 1981-05-01
BE888481A (fr) 1981-08-17
SE450255B (sv) 1987-06-15
LU83311A1 (fr) 1981-07-24
FI68674B (fi) 1985-06-28
GB2077295A (en) 1981-12-16
DK177481A (da) 1981-10-23
CA1175775A (en) 1984-10-09
IE51443B1 (en) 1986-12-24
JPS5940917B2 (ja) 1984-10-03
FR2480797A1 (fr) 1981-10-23
FR2480797B1 (fr) 1988-09-23
GR74884B (fi) 1984-07-12
SE8102555L (sv) 1981-10-23
JPS5729596A (en) 1982-02-17
ATA178581A (de) 1984-01-15
IS2632A7 (is) 1981-10-23
AT375684B (de) 1984-08-27
DE3115118C2 (fi) 1989-03-23
IS1216B6 (is) 1986-04-02
FI811230L (fi) 1981-10-23
IT8167535A0 (it) 1981-04-21
ES490784A0 (es) 1981-02-16
DE3115118A1 (de) 1982-01-28
IE810825L (en) 1981-10-22

Similar Documents

Publication Publication Date Title
US4066816A (en) Electrolytic coloring of anodized aluminium by means of optical interference effects
US4310586A (en) Aluminium articles having anodic oxide coatings and methods of coloring them by means of optical interference effects
US4414077A (en) Method for production of colored aluminum article
US4022671A (en) Electrolytic coloring of anodized aluminum
FI68674B (fi) Foerfarande foer elektrolytisk faergning av aluminium och dessblandningar
US4152222A (en) Electrolytic coloring of anodized aluminium by means of optical interference effects
DE3917188C2 (fi)
NO177233B (no) Fremgangsmåte for elektrolytisk metallsaltinnfarging av anodiserte aluminiumoverflater
DE3718849A1 (de) Elektrolytisches einfaerben von anodisiertem aluminium
US4632735A (en) Process for the electrolytic coloring of aluminum or aluminum alloys
US4115212A (en) Electrolytic coloring process for non anodized aluminum and its alloys
DE1961003A1 (de) Verfahren zur Herstellung von farbigen Schutzueberzuegen auf Gegenstaenden aus Aluminium oder Aluminiumlegierungen
DE2548177A1 (de) Elektrolytisches faerben von anodisch behandeltem aluminium
EP0936288A2 (en) A process for producing colour variations on electrolytically pigmented anodized aluminium
JP2935813B2 (ja) アルミニウムまたはアルミニウム合金の複合皮膜形成方法
JPH09241888A (ja) アルミニウム材の黄褐色着色方法
RU2467096C2 (ru) Способ электрохимического окрашивания анодированного алюминия под действием тока переменной полярности (варианты)
CH682240A5 (fi)
CA1142477A (en) Process for the electrolytic colouring of anodized aluminium
DE607473C (de) Verfahren zum Faerben von Oberflaechen aus Aluminium oder Aluminiumlegierungen
JPS61213397A (ja) アルマイト皮膜の着色方法
PL134622B1 (en) Method of colouring of aluminium
DE2651648A1 (de) Verfahren zur elektrolytischen einfaerbung von anodisch erzeugten oxidschichten auf aluminium und aluminiumlegierungen
DE2413149A1 (de) Verfahren zur herstellung farbig eloxierter gegenstaende aus aluminium oder aluminiumlegierungen
JPS5816099A (ja) アルミニウム又はアルミニウム合金の模様着色処理方法

Legal Events

Date Code Title Description
MM Patent lapsed

Owner name: EMPRESA NACIONAL DEL ALUMINIO S.A.