FI63070C - Foerfarande foer elektrolytisk korning av aluminium eller en aluminiumlegering - Google Patents

Foerfarande foer elektrolytisk korning av aluminium eller en aluminiumlegering Download PDF

Info

Publication number
FI63070C
FI63070C FI781120A FI781120A FI63070C FI 63070 C FI63070 C FI 63070C FI 781120 A FI781120 A FI 781120A FI 781120 A FI781120 A FI 781120A FI 63070 C FI63070 C FI 63070C
Authority
FI
Finland
Prior art keywords
acid
roughness
electrolyte
hydrochloric acid
uniform
Prior art date
Application number
FI781120A
Other languages
English (en)
Other versions
FI781120A (fi
FI63070B (fi
Inventor
Marshall Ould
Geoffrey Norman Stevens
Original Assignee
Vickers Ltd
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Vickers Ltd filed Critical Vickers Ltd
Publication of FI781120A publication Critical patent/FI781120A/fi
Application granted granted Critical
Publication of FI63070B publication Critical patent/FI63070B/fi
Publication of FI63070C publication Critical patent/FI63070C/fi

Links

Classifications

    • CCHEMISTRY; METALLURGY
    • C25ELECTROLYTIC OR ELECTROPHORETIC PROCESSES; APPARATUS THEREFOR
    • C25FPROCESSES FOR THE ELECTROLYTIC REMOVAL OF MATERIALS FROM OBJECTS; APPARATUS THEREFOR
    • C25F3/00Electrolytic etching or polishing
    • C25F3/02Etching
    • C25F3/04Etching of light metals
    • BPERFORMING OPERATIONS; TRANSPORTING
    • B41PRINTING; LINING MACHINES; TYPEWRITERS; STAMPS
    • B41NPRINTING PLATES OR FOILS; MATERIALS FOR SURFACES USED IN PRINTING MACHINES FOR PRINTING, INKING, DAMPING, OR THE LIKE; PREPARING SUCH SURFACES FOR USE AND CONSERVING THEM
    • B41N3/00Preparing for use and conserving printing surfaces
    • B41N3/03Chemical or electrical pretreatment
    • B41N3/034Chemical or electrical pretreatment characterised by the electrochemical treatment of the aluminum support, e.g. anodisation, electro-graining; Sealing of the anodised layer; Treatment of the anodic layer with inorganic compounds; Colouring of the anodic layer

Landscapes

  • Chemical & Material Sciences (AREA)
  • Chemical Kinetics & Catalysis (AREA)
  • Electrochemistry (AREA)
  • Engineering & Computer Science (AREA)
  • Materials Engineering (AREA)
  • Metallurgy (AREA)
  • Organic Chemistry (AREA)
  • Printing Plates And Materials Therefor (AREA)
  • ing And Chemical Polishing (AREA)
  • Electrolytic Production Of Metals (AREA)
  • Laminated Bodies (AREA)

Description

fSSr^l tel (11x*uuLUTusjULKAisu ,->nnn
^8®Ä LJ UTLÄGGNI NGSSKRIFT 6 O 0 7 O
«RS® C (45) Fiitcatti 11 Cl 1933
^ (SI) K,.ilVa31 "c" 25* F 3/M
SUOM I —Fl N LAND (21) Pm nttlhtkumm—Pifntw5hnta| 781120 (22) H«kemlipU»l—An«eknln*ii«f 12.0¾.78 * * (23) WkopMvl—OJW|htt*d«| 12.0¾.78 (41) Tullut JulktMkil — ftllvtt offeotllj 17.10.78 hUMttiar.ki.Mrih.lntu. (+nNiha«toir™.ti«M.iui«.p»._ rltint· och rfgiltirityrillin Ansttktn utltfd och tftUkrtfton puMkorod 31 · 12.82 (32)(33)(31) Pnriffty •tuoHceuf-Uglrd prlortt* 16.0¾. 77
Englanti-England(GB) 15885/77 (71) Vickers Limited, P.0. Box 177» Vickers House, MilTbank Tower, Millbank, London SW1P ¾RA, Englanti-England(GB) (72) Marshall Ould, Leeds, Yorkshire, Geoffrey, Norman Stevens, Harrogate, Yorkshire, Englanti-England(GB) (7¾) Oy Kolster Ah (5¾) Menetelmä alumiinin tai alumiiniseoksen karhentamiseksi elektrolyyttisesti - Förfarande för elektrolytisk korning av aluminium eller en aluminiumlegering Tämä keksintö kohdistuu alumiinin elektrolyyttiseen karhen-tamiseen ja tarkemmin sanottuna, mutta ei yksinomaan, käsittelee alumiinin elektrolyyttistä karhentamista valmistettaessa alustoja, jotka soveltuvat käytettäviksi valonherkkien laattojen valmistuksessa litograafisiä painolaattoja varten.
Litograafiset painolaatat valmistetaan tavallisesti foto-mekaanisen menetelmän avulla valonherkästä laatasta, joka muodostuu valonherkällä koostumuksella päällystetystä alustasta. Valon-herkkä päällyste valotetaan kuvion mukaan aktiinisella valolla, niin että osaan siitä kohdistuu valo ja tämä muuttuu heikommin liukenevaksi sopiviin nesteisiin kuin ne kohdat, joihin valo ei kohdistu. Kuvion mukaan valotettu päällyste kehitetään sitten tällaisessa liuottimessa, jolloin selektiivisesti poistetaan voimakkaammin liukenevat kohdat päällysteestä. Ne päällysteen kohdat, jotka 63070 jäävät alustaan kehityksen jälkeen, muodostavat yleensä painolaatan vettä hylkivän ja väriä vastaanottavan painokuvion ja ne osat alustasta, jotka paljastuvat kehitettäessä, muodostavat painolaatan vettä vastaanottavat ja väriä hylkivät painolaatan kuvioon kuulumattomat kohdat. On ilmeistä, että alustan pinnan täytyy olla sellainen, että painettava kuvio kiinnittyy lujasti siihen ja että vesi kostuttaa sen helposti. Tunnetaan painatuskuvion kiinnittymisen parantaminen ja kuvioon kuulumattomien osien kostumisominai-suuksien parantaminen karhentamalla alusta ennen valonherkän päällysteen levittämistä.
Alustan pinnan rakeisuuden karheus tai syvyys mitataan tavallisesti siirtämällä mittapuikkoa pinnan ylitse keskimääräisen lukeman saamiseksi mittariin. Tämä keskiarvo, jota kutsutaan keskimääräiseksi karheudeksi (Ra), on poikkeamien aritmeettinen keskiarvo pinnan profiilista vertailuviivan ylä- ja alapuolella, mikä viiva määritellään piirretyksi siten, että tämän viivan yläpuolella olevien pintaprofiilin rajoittamien alueiden pinta-alojen summa on yhtä suuri kuin alapuolella olevien alueiden pinta-alojen summa. Ra-arvo mitataan normaalisti mikrometreinä ja se saadaan usean pinnan koemittauksen tuloksena.
On kuitenkin havaittu, että kaksi pintaa, joiden Ra-arvot ovat samat, eivät välttämättä ole karheudeltaan samanlaisia. Siten pinnan, jonka karheus on tasasyvyinen, so. kaikki syvennykset ovat oleellisesti yhtä syviä, Ra-arvo voi olla sama kuin pinnan, jonka karheussyvyys on epätasainen, so. syvennykset ovat eri syvyisiä .
Karheustyyppi, joka vaaditaan valonherkän laatan alustalta litograafisiä painolaattoja valmistettaessa, riippuu lopulliselle painolaatalle asetetuista vaatimuksista. Siten hieno karheus, so. matalat syvennykset, antaa paremman puolisävyjen toiston ja suuremmalla karheudella, so. syvemmällä syvennyksillä, saadaan kuvioon kuulumattomille alueille paremmat kostutusominaisuudet. Molemmissa tapauksissa on kuitenkin tärkeää, että syvennykset ovat jakautuneet tasaisesti pinnan koko alueelle, ja että ne ovat riittävän lähellä toisiaan, niin että syvennysten väliin muodostuu huippuja tasanteiden asemesta.
Tunnetaan alustojen karhentaminen litografisia painolaatto- 63070 ja valmistettaessa elektrolyyttisen menetelmän avulla. Tavallisesti tämä suoritetaan upottamalla alusta sopivaan elektrolyyttiin ja antamalla vaihtovirran vaikuttaa siihen. Suolahapon käyttö elektrolyyttinä alumiinialustoja karhennettaessa on hyvin tunnettu ja saadaan tällöin tasainen karhennus, joka soveltuu litografisiin painolaattoihin Ra-arvojen käyttökelpoisella alueella. Kuitenkin käytettäessä tällä tavalla suolahappoa elektrolyyttinä, tasainen karhennus, jos Ra-arvo on pienempi kuin 0,8 mikrometriä, on vaikea saavuttaa ja toimintaolosuhteita on valvottava huolellisesti, so. hapon väkevyyttä elektrolyytissä yhdenmukaisten tulosten saavuttamiseksi .
Tunnetaan myös alumiinialustojen karhentaminen käyttäen suolahapon ja fosforihapon seosta elektrolyyttinä. Tällöin saavutetaan tasainen karhennus, jonka Ra-arvo on pienempi kuin pelkästään suolahappoa käytettäessä, mutta epäkohtana on huomattavan jätetah-ramäärän muodostuminen alustalle. Jätetahrojen esiintyminen alustalla voi eräissä tapauksissa aiheuttaa laatan valonherkän päällysteen muuttumisen liukenemattomaksi laattaa varastoitaessa. Täten jätetahrat täytyy tavallisesti poistaa. Toisena epäkohtana käytettäessä suolahappo/fosforihappo-seosta elektrolyyttinä, on se, että on vaikea muodostaa määrätyllä alueella olevia Ra-arvoja omaa-via karheuksia, so. menetelmä on jäykkä karheustyypin suhteen, joka voidaan valmistaa.
On yllättävästi havaittu, että käytettäessä elektrolyyttiä, joka sisältää suolahappoa sekoitettuna määrättyjen karboksyylihap-pojen kanssa, voidaan muodostaa eri tyyppisiä elektrolyyttisiä kar-hennuksia alumiinialustoille.
On olemassa määrättyjä alumiiniseoksia, joiden käyttö alustoina litografisissä painolaatoissa, on erikoisen suositeltavaa pääasiassa niiden suuren lujuuden vuoksi, mutta joiden elektrolyyttinen karhennus tyydyttävästi käyttäen elektrolyyttinä joko pelkästään suolahappoa tai suolahapon ja fosforihapon seosta, on vaikeaa, koska molemmat nämä elektrolyytit vaikuttavat metalliseoksessa oleviin epäpuhtauksiin ja aiheuttavat siten pistesyöpymää.
On yllättävästi havaittu, että käytettäessä edellä mainittuja elektrolyyttejä, jotka sisältävät suolahappoa sekoitettuna 4 63070 määrättyjen karboksyylihappojen kanssa, voidaan tällaiset alumiiniseokset karhentaa tyydyttävästi elektrolyyttisesti.
Täten esiteltävä keksintö antaa menetelmän alumiinin tai alumiiniseoksen karhentamiseksi elektrolyyttisesti, mikä menetelmä käsittää alumiinin tai alumiiniseoksen upottamisen vesipitoiseen elektrolyyttiin, joka sisältää suolahapon ja 1-4 hiiliatomia sisältävän monokarboksyylihapon seosta ja johtamalla vaihtovirtaa elektrolyytin lävitse, jolloin suolahapon pitoisuus elektrolyytissä on 0,05 - 0,5 H ja monokarboksyylihapon pitoisuus elektrolyytissä on 0,05 - 2,20 M.
Karboksyylihappo voi olla muurahaishappo, propionihappo, tai voihappo, mutta se on edullisesti etikkahappo.
Yleensä suolahapon pitoisuus seoksessa on noin 2 g:sta litraa kohti noin 17 g:aan litraa kohti (ilmaistu HCl:nä) ja karbok-syylihapon pitoisuus seoksessa on noin 5 g:sta litraa kohti noin 40 g:aan litraa kohti. Edullisesti suolahapon ja karboksyylihapon välinen moolisuhde seoksessa on 2,7:1 - 1,0:7,0 vastaavasti.
Yleensä suolahapon suhde karboksyylihappoon ilmaistuna grammoina litraa kohti on 1,1:1,0 - 1,0:10,0. On erikoisen suositeltavaa käyttää elektrolyyttiä, jossa suolahapon ja etikkahapon välinen moolisuhde on 1:2, suolahappopitoisuuden ollessa edullisesti 8,3 g/1 (ilmaistuna HClrnä) ja etikkahappopitoisuuden ollessa 30 g/1.
Karhennus voidaan suorittaa kertamenetelmänä elektrolyyttiin upotettua alumiini- tai alumiiniseoslevyä käyttäen ja johtamalla vaihtovirtaa elektrolyytin lävitse levyn toimiessa elektrodina. Toista samanlaista levyä voidaan käyttää toisena elektrodina. Vaihtoehtoisesti karhennus voidaan suorittaa jatkuvatoimisen menetelmän avulla johtamalla jatkuvaa nauhaa elektrolyytin lävitse. Tässä tapauksessa elektrodit, joita käytetään vaihtovirran johtamiseen elektrolyyttiin, voivat olla hiilielektrodeja, jotka sijaitsevat nauhan vastakkaisilla puolilla.
Elektrolyyttinen karhennus voidaan suorittaa esimerkiksi 5-40 voltin jännitteellä, edullisesti 9-25 voltin jännitteellä . o 2-4 minuutin aikana. Virtatiheyden tulisi olla 3-4 A/dm .
Elektrolyytin lämpötila voi olla jokin sopiva lämpötila, mutta se on edullisesti 25-30°C ja elektrodien välinen etäisyys on yleensä 10-100 mm.
63070
Yllättävästi karboksyylihapon käyttö antaa karhennetun pinnan, jonka Ra-arvo on pienempi kuin mitä saadaan käytettäessä pelkästään suolahappoa sisältävää elektrolyyttiä muuten vastaavissa olosuhteissa. Myös tapauksessa, jolloin karboksyylihappo on etikka-happo, Ra-arvo riippuu jännitteestä hapon väkevyyden asemesta ja täten karhennusprosessin ohjaus on yksinkertaisempi. Verrattaessa tapaukseen, jolloin käytetään suolahapon ja fosforihapon seosta elektrolyyttinä, saadaan esiteltävän keksinnön mukaista elektrolyyttiä käyttäen suurempi Ra-arvojen alue ja lisäksi muodostuneiden jätetahrojen määrä on huomattavasti pienempi.
Karhennuksen jälkeen alumiini tai alumiiniseos voidaan elok-soida vaihtovirtaa käyttäen, mutta edullisesti tasavirtaa käyttäen ja esimerkiksi rikkihapon tai fosforihapon toimiessa elektrolyyttinä. Tämän jälkeen karhennettu pinta (tai karhennettu ja eloksoitu pinta tapauksesta riippuen), alumiini- tai alumiiniseoslevyllä voidaan päällystää valonherkällä koostumuksella valonherkän laatan muodostamiseksi. Valonherkkä koostumus voi olla positiivisesti toimiva koostumus, kuten diatsosuolan ja novolak-hartsin seos tai negatiivisesti toimiva koostumus, kuten fotopolymeroituva hartsi. Valonherkkä laatta voidaan sitten valottaa kuvion mukaan ja käsitellä sopivasti litografisen painolaatan muodostamiseksi.
Seuraavat esimerkit esittelevät keksintöä.
Esimerkki 1
Litografista laatua olevia alumiinilevypareja (99,5 % AI), 2 jolloin levyn pinta-ala oli 1 dm , upotettiin vesielektrolyyttei-hin, jotka sisälsivät vaihtelevia pitoisuuksia suolahappoa. Levyjen välinen etäisyys jokaisessa parissa oli 50 mm. Vaihtovirtalähde kytkettiin jokaisen levyparin ylitse ja jokaisessa tapauksessa johdettiin virtaa 2,0 minuutin ajan elektrolyytin lämpötilan ollessa 28°C ja jännitteiden ollessa esitettyjen seuraavassa. Saatiin seuraavat tulokset: 6 63070
Pitoisuus Jännite Ra (pm) Huomautukset 1 % (4,3 g/1) 9 V 0,2 erittäin litteä karheus 12 V 0,27 litteä karheus 1 8 V 0,90 karkea, epätasainen karheus 25 V 1,25 karkea, epätasainen karheus 1,5 % (6,5 g/1) 9 V 0,30 litteä karheus 12 V 0,40 litteä karheus 18 V 1,15 karkea, epätasainen karheus 25 V 1,4 karkea, epätasainen karheus 2,0 % (8,6 g/1) 9 V 0,35 litteä karheus 12 V 0,8 karkea, tasainen karheus 18 V 1,0 karkea, tasainen karheus 25 V 1,2 karkea, tasainen karheus
Termillä litteä tässä käytettynä tarkoitetaan, että huippujen asemesta muodostuu tasanteita karhennuksen syvennysten väliin.
Tästä esimerkistä ilmenee selvästi, että ei ole mahdollista saada tasaista karhennusta, jonka Ra-arvo on pienempi kuin 0,8 pm, ja että muutokset hapon pitoisuudessa sekä jännitteessä aiheuttavat muutoksia Ra-arvoihin.
Esimerkki 2
Esimerkki 1 toistettiin käyttäen vesielektrolyyttiä, joka sisälsi seuraavia suolahapon ja fosforihapon seoksia sekä eri jännitteitä seuraavin tuloksin:
Pitoisuus Jännite Ra (pm) Huomautuksia HC1 H3POi+ 63070 1,7% 0,7 % (7,3 g/1) (7,3 g/1) 9 V 0,28 hieno, tasainen karhennus 12 V 0,30 - " - 18 V 0,35 - " - 25 V 0,35 - " - 2,0 % 0,5 % (8,6 g/1) (5,2 g/1) 9 V 0,2 12 V 0,25 - " - 18 V 0,30 - " - 25 V 0,30 - " -
Kaikissa edellä olevissa tapauksissa muodostui runsaasti jätetahroja. Tämä esimerkki osoittaa suolahapon ja fosforihapon seoksen rajoitukset suurella alueella olevien Ra-arvojen muodostamiseksi .
Esimerkki 3
Esimerkki 1 toistettiin käyttäen vesielektrolyyttiä, joka sisälsi seuraavat suolahapon ja etikkahapon seokset, sekä eri jännitteitä seuraavin tuloksin:
Pitoisuus Jännite Ra (μιη) Huomautukset
HC1 ChgCOOH V
8 63070 2 % 1 % 9 0,38 hieno, tasainen karheus (8,6 g/1) (10 g/1) 12 0,75 keskim., tasainen karheus 18 0,90 karkea, tasainen karheus 25 1,0 karkea, tasainen karheus 2% 2% 9 0,31 hieno, tasainen karheus (8,6 g/1) (29 g/1) 12 0,65 hieno, tasainen karheus 18 0,80 karkea, tasainen karheus 25 1,0 karkea, tasainen karheus 2% 3% 9 0,30 hieno, tasainen karheus (8,6 g/1) (30 g/1) 12 0,50 keskim., tasainen karheus 18 0,70 karkea, tasainen karheus 25 0,90 karkea, tasainen karheus 2% 4 % 9 0,30 hieno, tasainen karheus (8,6 g/1) (ΊΟ g/1) 12 0,62 keskim., tasainen karheus 18 0,70 karkea, tasainen karheus 25 0,85 karkea, tasainen karheus 2,5 % 1,5 % 9 0,45 hieno, tasainen karheus (10,7 g/1) (15 g/1) 12 0,60 keskim., tasainen karheus 18 0,80 karkea, tasainen karheus 25 1,10 karkea, tasainen karheus 2,5% 2,5% 9 0,36 hieno, tasainen karheus (10,75 g/1) (25 g/1) 12 0,50 keskim., tasainen karheus 18 0,75 karkea, tasainen karheus 25 1,00 karkea, tasainen karheus Tämä esimerkki osoittaa, että laaja Ra-arvojen alue voidaan saada muuttamalla jännitettä ja että muutokset happopitoisuudessa eivät vaikuta suurestikaan saatuihin arvoihin.
Esimerkki 4
Neljä alumiinilevyä karhennettiin esimerkissä 3 esitetyllä tavalla käyttäen vesielektrolyyttiä, joka sisälsi 2 % (8,6 g/1) suolahappoa ja 3 % (30 g/1) etikkahappoa. Levyt eloksoitiin sitten vesipitoisessa elektrolyytissä, joka sisälsi 250 g/1 rikkihappoa, jännitteen ollessa 14 V ja lämpötilan 20°C kolmen minuutin aikana, 9 63070 pestiin ja kuivattiin. Jokaisen levyn karhennettu ja eloksoitu pinta päällystettiin sitten valonherkällä koostumuksella, joka sisälsi GB-patenttijulkaisun n:o 1 377 747 esimerkin 3 mukaista epok-sihartsi-4-atsidobentsylideeni-0t.-syaanoetikkahappoesteriä, jolloin päällysteen painoksi saatiin 0,5 g/m . Kuivauksen jälkeen saadut valonherkät laatat valotettiin 60 sekunnin aikana kosketuksissa negatiivien kanssa käyttäen 8 000 watin sykkivää xenon-lamppua 0,65 metrin etäisyydellä. Valotetut laatat kehitettiin glykolies-terin ja kostutusaineen seosta käyttäen, huuhdeltiin vedellä ja väritettiin rasvavärillä. Saatiin vaikeuksitta hyviä, kirkkaita kopioita .
Esimerkki 5
Esimerkki 4 toistettiin paitsi, että levyt eloksoitiin vesipitoisessa elektrolyytissä, joka sisälsi 400 g/1 fosforihappoa, jännitteen ollessa 30 V ja lämpötilan 20°C kolmen minuutin aikana. Saatiin samanlaiset tulokset.
Esimerkki 6
Esimerkki H toistettiin, paitsi että karhennettujen levyjen eloksoidut pinnat päällystettiin positiivisesti toimivalla valonherkällä koostumuksella, joka sisälsi novolak-hartsia ja di-fenyyliamiini-4-diatsofluoboraattia ja saadut valonherkät laatat valotettiin positiivien lävitse käyttäen 4 000 watin sykkivää xenon-lamppua 2 1/2 minuutin aikana ja kehitettiin sitten 1 —%:i— sella natriumhydroksidiliuoksella. Huuhtelun ja värityksen jälkeen rasvavärillä, saatiin vaikeuksitta hyviä, kirkkaita kopioita.
Esimerkki 7
Esimerkki 5 toistettiin, paitsi että karhennettujen laattojen eloksoidut pinnat päällystettiin esimerkissä 6 käytetyllä päällysteellä ja niitä käsiteltiin siinä esimerkissä esitetyllä tavalla .
Esimerkki 8
Esimerkki 1 toistettiin käyttäen vesipitoista elektrolyyttiä, joka sisälsi seuraavia suolahapon ja muurahaishapon seoksia, seuraavin tuloksin:
Pitoisuus Jännite Ra (μιη) Huomautukset
HC1 HCOOH
1 o 63070 2 % 4 % 9V 0,25 heikko vaikutus (8,6 g/1) (40 g/1) 12 V 0,55 hieno, litteä karheus 18 V 0,58 keskim., litteä karheus 25 V 0,60 karkea, epätasainen karheus 2% 10% 9V 0,35 heikko vaikutus (8,6 g/1) (100 g/1) 12 V 0,7 litteä karheus 18 V 1,0 keskim., litteä karheus 25 V 1,0 keskim., litteä karheus
Esimerkki 9
Esimerkki 1 toistettiin käyttäen vesipitoista elektrolyyttiä, joka sisälsi seuraavan suolahapon ja propionihapon seoksen, seuraavin tuloksin:
Pitoisuus Jännite Ra (pm) Huomautukset hci ch3ch2cooh 2% 4% 9V 0,4 hieno karheus (8,6 g/1) (40 g/1) 12 V 0,43 hieno karheus 18 V 0,46 hieno karheus 25 V 0,46 hieno karheus
Esimerkki 10
Esimerkki 1 toistettiin käyttäen vesipitoista elektrolyyttiä, joka sisälsi seuraavan suolahapon ja voihapon seoksen, seuraavin tuloksin:
Pitoisuus Jännite Ra (pm) Huomautukset hci ch3ch2ch2cooh 2% 4% 9V 0,35 heikko vaikutus (8,6 g/1) (40 g/1) 12 V 0,43 hieno karheus 18 V 0,35 hieno karheus 25 V 0,30 hieno karheus 63070
Esimerkki 11
Seuraavassa taulukossa esitettyjä alumiiniseoksia (joita ei voida karhentaa tyydyttävästi elektrolyytissä, joka sisältää pelkästään suolahappoa tai suolahapon ja fosforihapon seosta) karhen-nettiin esimerkissä 3 esitetyllä tavalla käyttäen vesielektrolyyt-tiä, joka sisälsi 2 % (8,6 g/1) suolahappoa ja 3 % (30 g/1) etik-kahappoa. Saadut tulokset olivat samanlaiset kuin esimerkissä 3 käytetyllä alumiinilla saadut.
Seos- Seostusaineosat . . . , .
n:o (loppu AI) k0konals~ rr pitoisuus
Cu Mg Si Fe Mn muu (loppu AI) 1 0,1 8 0,001 0,2 0,59 1 ,08 - 2,05 2 0,01 0,25 0,2 0,5 0,03 - 0,99 3 0,01 0,25 0,1 0,25 1 ,1 - 1 ,72 4 0,01 2,7 0,1 0,25 0,8 0,1 Cr 3,96 5 0,01 1 ,0 0,1 0,25 0,25 - 1 ,61 6 0,01 0,25 0,1 0,25 1 ,1 - 1 ,71 7 0,1 0,45 0,1 5 0,5 1 ,0 - 2,20 8 - 0,85 0,95 0,31 0,01 - 2,12 9 0,1 5 - 0,20 0,52 1 ,1 - 1 ,97 i ’

Claims (6)

12 Patenttivaatimukset 6 3 0 7 0
1. Menetelmä alumiinin tai alumiiniseoksen karhenta-miseksi elektrolyyttisesti upottamalla alumiinia tai alumiiniseosta happopitoiseen vesielektrolyyttiin ja johtamalla vaihtovirtaa elektrolyytin lävitse, tunnettu siitä, että elektrolyytti sisältää suolahapon ja 1-4 hiiliatomia sisältävän monokarboksyylihapon seosta, jolloin suolahapon pitoisuus elektrolyytissä on 0,05 - 0,5 M ja monokarboksyylihapon pitoisuus elektrolyytissä on 0,05 - 2,20 M.
2. Patenttivaatimuksen 1 mukainen menetelmä, tunnet-t u siitä, että karboksyylihappo on muurahaishappo, propioni-happo tai voihappo.
3. Patenttivaatimuksen 1 mukainen menetelmä, tunnet-t u siitä, että karboksyylihappo on etikkahappo.
4. Patenttivaatimuksen 1, 2 tai 3 mukainen menetelmä, tunnettu siitä, että suolahapon ja karboksyylihapon välinen moolisuhde on 2,7:1 - 1,0:7,0.
5. Patenttivaatimuksen 3 mukainen menetelmä, tunnet-t u siitä, että suolahapon ja etikkahapon välinen moolisuhde on 1:2.
6. Patenttivaatimuksen 5 mukainen menetelmä, tunnet-t u siitä, että elektrolyytti sisältää 8,6 g/1 suolahappoa (lausuttuna HCl:nä) ja 30 g/1 etikkahappoa.
FI781120A 1977-04-16 1978-04-12 Foerfarande foer elektrolytisk korning av aluminium eller en aluminiumlegering FI63070C (fi)

Applications Claiming Priority (2)

Application Number Priority Date Filing Date Title
GB1588577 1977-04-16
GB15885/77A GB1598701A (en) 1977-04-16 1977-04-16 Electrolytic graining of aluminium or aluminium alloy surfaces

Publications (3)

Publication Number Publication Date
FI781120A FI781120A (fi) 1978-10-17
FI63070B FI63070B (fi) 1982-12-31
FI63070C true FI63070C (fi) 1983-04-11

Family

ID=10067285

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
FI781120A FI63070C (fi) 1977-04-16 1978-04-12 Foerfarande foer elektrolytisk korning av aluminium eller en aluminiumlegering

Country Status (26)

Country Link
US (1) US4172772A (fi)
JP (1) JPS6041720B2 (fi)
AT (1) AT361512B (fi)
AU (1) AU517106B2 (fi)
BE (1) BE865994A (fi)
BR (1) BR7802326A (fi)
CA (1) CA1109020A (fi)
CH (1) CH635619A5 (fi)
DE (1) DE2816307A1 (fi)
DK (1) DK154785C (fi)
ES (1) ES468828A1 (fi)
FI (1) FI63070C (fi)
FR (1) FR2387303A1 (fi)
GB (1) GB1598701A (fi)
IE (1) IE46530B1 (fi)
IN (1) IN149821B (fi)
IT (1) IT1094126B (fi)
KE (1) KE3475A (fi)
LU (1) LU79438A1 (fi)
MW (1) MW1278A1 (fi)
NL (1) NL7803983A (fi)
NO (1) NO152610C (fi)
NZ (1) NZ186932A (fi)
SE (1) SE439071B (fi)
ZA (1) ZA782045B (fi)
ZM (1) ZM3978A1 (fi)

Families Citing this family (17)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
JPS56135095A (en) * 1980-03-26 1981-10-22 Mitsubishi Chem Ind Ltd Manufacture of supporter for planographic process block
JPS56150595A (en) * 1980-04-25 1981-11-21 Mitsubishi Chem Ind Ltd Production of support for lithographic machine plate
JPS5724294A (en) * 1980-07-18 1982-02-08 Mitsubishi Chem Ind Ltd Production of support for planographic printing plate
JPS59153861A (ja) * 1983-02-22 1984-09-01 Fuji Photo Film Co Ltd 平版印刷版用支持体
DE3415338A1 (de) * 1984-04-25 1985-10-31 Hoechst Ag, 6230 Frankfurt Verfahren zur elektrochemischen aufrauhung von aluminium fuer druckplattentraeger in einem waessrigen mischelektrolyten
DE3415364A1 (de) * 1984-04-25 1985-10-31 Hoechst Ag, 6230 Frankfurt Verfahren zur elektrochemischen aufrauhung von aluminium fuer druckplattentraeger in einem waessrigen mischelektrolyten
DE3415363A1 (de) * 1984-04-25 1985-10-31 Hoechst Ag, 6230 Frankfurt Verfahren zur elektrochemischen aufrauhung von aluminium fuer druckplattentraeger in einem waessrigen mischelektrolyten
DE3503927A1 (de) * 1985-02-06 1986-08-07 Hoechst Ag, 6230 Frankfurt Verfahren zur elektrochemischen aufrauhung von aluminium fuer druckplattentraeger
DE3503926A1 (de) * 1985-02-06 1986-08-07 Hoechst Ag, 6230 Frankfurt Verfahren zur elektrochemischen aufrauhung von aluminium fuer druckplattentraeger
DE3533532A1 (de) * 1985-09-20 1987-04-02 Hoechst Ag Verfahren zur elektrochemischen aufrauhung von aluminium fuer druckplattentraeger
DE3635304A1 (de) * 1986-10-17 1988-04-28 Hoechst Ag Verfahren zur elektrochemischen aufrauhung von aluminium fuer druckplattentraeger
DE3717654A1 (de) * 1987-05-26 1988-12-08 Hoechst Ag Verfahren zur elektrochemischen aufrauhung von aluminium fuer druckplattentraeger
DE4001466A1 (de) * 1990-01-19 1991-07-25 Hoechst Ag Verfahren zur elektrochemischen aufrauhung von aluminium fuer druckplattentraeger
DE4129909A1 (de) * 1991-09-09 1993-03-11 Hoechst Ag Verfahren zum aufrauhen von aluminium bzw. von aluminiumlegierungen als traegermaterial fuer druckplatten und eine druckplatte
US5288372A (en) * 1992-07-07 1994-02-22 Alumax Inc. Altering a metal body surface
FR2789347B1 (fr) * 1999-02-04 2001-04-06 Rollin Sa Blanchet a proprietes de surface variables pour machine a imprimer
JP2018119184A (ja) * 2017-01-26 2018-08-02 株式会社Adeka 電解エッチング液組成物、電解エッチング方法、電解エッチングされた基材、アルミニウム電解コンデンサ用電極材、及びコンデンサ

Family Cites Families (6)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
US1314840A (en) * 1917-04-30 1919-09-02 Jackson S Weeks Composition for electrolytes for electrical etching.
US2421316A (en) * 1944-01-04 1947-05-27 Western Electric Co Electrolytic etching bath
FR1540081A (fr) * 1966-09-27 1968-09-20 Philips Nv Procédé de fabrication d'électrodes d'aluminium en feuilles pour condensateurs électrolytiques
US3963594A (en) * 1975-06-03 1976-06-15 Aluminum Company Of America Electrochemical treatment of aluminum surfaces with an aqueous solution of hydrochloric acid and gluconic acid
GB1548689A (en) * 1975-11-06 1979-07-18 Nippon Light Metal Res Labor Process for electrograining aluminum substrates for lithographic printing
US4052275A (en) * 1976-12-02 1977-10-04 Polychrome Corporation Process for electrolytic graining of aluminum sheet

Also Published As

Publication number Publication date
LU79438A1 (fr) 1978-07-13
DK154785B (da) 1988-12-19
ES468828A1 (es) 1978-12-01
FI781120A (fi) 1978-10-17
KE3475A (en) 1984-11-16
IE780696L (en) 1978-10-16
DE2816307C2 (fi) 1987-04-30
JPS6041720B2 (ja) 1985-09-18
DK163378A (da) 1978-10-17
MW1278A1 (en) 1979-02-14
ZA782045B (en) 1979-03-28
FR2387303B1 (fi) 1983-01-14
AU517106B2 (en) 1981-07-09
SE439071B (sv) 1985-05-28
NZ186932A (en) 1979-06-19
SE7804203L (sv) 1978-10-17
FR2387303A1 (fr) 1978-11-10
GB1598701A (en) 1981-09-23
CH635619A5 (de) 1983-04-15
BE865994A (fr) 1978-07-31
DE2816307A1 (de) 1978-10-19
AU3525178A (en) 1979-10-25
US4172772A (en) 1979-10-30
IT1094126B (it) 1985-07-26
NL7803983A (nl) 1978-10-18
BR7802326A (pt) 1979-01-23
NO152610B (no) 1985-07-15
JPS541243A (en) 1979-01-08
CA1109020A (en) 1981-09-15
IT7822388A0 (it) 1978-04-17
ATA260578A (de) 1980-08-15
ZM3978A1 (en) 1979-05-21
IN149821B (fi) 1982-05-01
AT361512B (de) 1981-03-10
DK154785C (da) 1989-06-19
IE46530B1 (en) 1983-07-13
NO152610C (no) 1985-10-23
FI63070B (fi) 1982-12-31
NO781314L (no) 1978-10-17

Similar Documents

Publication Publication Date Title
FI63070C (fi) Foerfarande foer elektrolytisk korning av aluminium eller en aluminiumlegering
CA1137918A (en) Anodically oxidizing aluminum with a composition of sulphuric acid, phosphoric acid and aluminum ion
CA1235380A (en) Etching, electrochemically graining, and anodizing aluminum plate
CA1325788C (en) Process for the electrochemical roughening of aluminum for use in printing plate supports
CA1239612A (en) Anodic oxidation and silicate treatments of roughened aluminium
JPS59227494A (ja) 平版印刷版用支持体の製造方法
JPH09226263A (ja) 平滑で光沢のある表面を有する平版印刷板
JPS60234896A (ja) 印刷板支持体として使用するためのアルミニウムまたはアルミニウム合金の電気化学的粗面化法
EP0097301B1 (de) Verfahren zur abtragenden Modifizierung von elektrochemisch aufgerauhten Trägermaterialien aus Aluminium und deren Verwendung bei der Herstellung von Offsetdruckplatten
CA1189378A (en) Electrochemical developing process for reproduction layers
JPS60159092A (ja) アルミニウム又はアルミニウム合金を電気化学的に粗面化する方法
KR930005014B1 (ko) 인쇄판 지지체용 알루미늄의 전기화학적 조면화 처리방법
US20040232001A1 (en) Aluminium alloy sheet with roughened surface
JPS60236795A (ja) 粗面化アルミニウム及びその合金のプレート状、シート状又はウエブ状材料の陽極酸化法
JPS63134292A (ja) オフセツト印刷板用プレート、シートまたはウエブー形支持体材料および支持体材料の製法
EP0007233A1 (en) A method of treating aluminium foil or a lithographic printing plate support and products so obtained
CA1077433A (en) Roughening aluminium plate electrochemically in neutral salt solution
EP0721607B1 (en) Process for improving the hydrophilicity of the substrate for a lithographic printing plate by treatment with polyvinyl phosphonic acid
US3562119A (en) Presensitized aluminum photolithographic etched plate and elements and method used in the preparation of same
JPH0154439B2 (fi)
US3682636A (en) Presensitized photolithographic plate having diazo stabilized aluminum base
JPH0798433B2 (ja) 平版印刷版用支持体の製造方法
JPS5926479B2 (ja) ポジ型感光性平版印刷版
JPH0798434B2 (ja) 平版印刷版支持体の製造方法
JPS56101896A (en) Manufacturing of lithographic printing block supporting body

Legal Events

Date Code Title Description
MM Patent lapsed
MM Patent lapsed

Owner name: E.I. DU PONT DE NEMOURS & COMPANY