FI62544C - Foerfarande foer framstaellning av polymerisat av akrylsyra eler metakrylsyra - Google Patents

Foerfarande foer framstaellning av polymerisat av akrylsyra eler metakrylsyra Download PDF

Info

Publication number
FI62544C
FI62544C FI783478A FI783478A FI62544C FI 62544 C FI62544 C FI 62544C FI 783478 A FI783478 A FI 783478A FI 783478 A FI783478 A FI 783478A FI 62544 C FI62544 C FI 62544C
Authority
FI
Finland
Prior art keywords
isopropanol
polymerization
mixture
water
acrylic acid
Prior art date
Application number
FI783478A
Other languages
English (en)
Other versions
FI62544B (fi
FI783478A (fi
Inventor
Alfred Muenster
Michael Rohmann
Original Assignee
Basf Ag
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Basf Ag filed Critical Basf Ag
Publication of FI783478A publication Critical patent/FI783478A/fi
Publication of FI62544B publication Critical patent/FI62544B/fi
Application granted granted Critical
Publication of FI62544C publication Critical patent/FI62544C/fi

Links

Classifications

    • CCHEMISTRY; METALLURGY
    • C08ORGANIC MACROMOLECULAR COMPOUNDS; THEIR PREPARATION OR CHEMICAL WORKING-UP; COMPOSITIONS BASED THEREON
    • C08FMACROMOLECULAR COMPOUNDS OBTAINED BY REACTIONS ONLY INVOLVING CARBON-TO-CARBON UNSATURATED BONDS
    • C08F20/00Homopolymers and copolymers of compounds having one or more unsaturated aliphatic radicals, each having only one carbon-to-carbon double bond, and only one being terminated by only one carboxyl radical or a salt, anhydride, ester, amide, imide or nitrile thereof
    • C08F20/02Monocarboxylic acids having less than ten carbon atoms, Derivatives thereof
    • C08F20/04Acids, Metal salts or ammonium salts thereof
    • C08F20/06Acrylic acid; Methacrylic acid; Metal salts or ammonium salts thereof
    • YGENERAL TAGGING OF NEW TECHNOLOGICAL DEVELOPMENTS; GENERAL TAGGING OF CROSS-SECTIONAL TECHNOLOGIES SPANNING OVER SEVERAL SECTIONS OF THE IPC; TECHNICAL SUBJECTS COVERED BY FORMER USPC CROSS-REFERENCE ART COLLECTIONS [XRACs] AND DIGESTS
    • Y10TECHNICAL SUBJECTS COVERED BY FORMER USPC
    • Y10STECHNICAL SUBJECTS COVERED BY FORMER USPC CROSS-REFERENCE ART COLLECTIONS [XRACs] AND DIGESTS
    • Y10S526/00Synthetic resins or natural rubbers -- part of the class 520 series
    • Y10S526/912Reaction medium purification

Landscapes

  • Chemical & Material Sciences (AREA)
  • Health & Medical Sciences (AREA)
  • Chemical Kinetics & Catalysis (AREA)
  • Medicinal Chemistry (AREA)
  • Polymers & Plastics (AREA)
  • Organic Chemistry (AREA)
  • Addition Polymer Or Copolymer, Post-Treatments, Or Chemical Modifications (AREA)
  • Polymerisation Methods In General (AREA)
  • Organic Low-Molecular-Weight Compounds And Preparation Thereof (AREA)

Description

Ivftr»! [B] (11) *^ϋ ULUTUSJ ULICAISU , 9 ς .
Ma lJ ' } UTLÄGGNINGSSKRIFT O Z O 4 4 C._ Patciitvi mye-iii-.o lly 10 Cl 1933 ' Patent rreldelat ^ T ^ (51) K*.ik?/ii«.ci.3 C 08 F 20/06 SUOM I —Fl N LAN D (21) P«t«nttll»k*mu· — PttmtMweknlni 703^78 (22) H>k«mltpilvt —Aiweknlnpdtf lt.ll.78 (23) AlkupllvA—GIMfhaadif lt.ll.78 (41) Tulkit |ulklMkil — kiivit offantllg 2 3.06.7 9 )* rekiaterlhallitUf (44) Nitalvllufptnon {· kuuL|ulluliun pvm. — 30 09 82
Patant· och regitCarttyralaan ' ' AmUcm utiagd och «ukrtfwn pubikurtd J > (32)(33)(31) Pyydetty Muolk«ut-e«|lrd prtorit« 22.12.77
Saksan Liittotas avalt a-För bund s repub1ik en Tyskland(DE) P 2757329-1 (71) BASF Aktiengesellschaft, D-67OO Ludvrigshafen, Saksan Liittotasavalta-Förbundsrepubliken Tyskland(DE) (72) Alfred Muenster, Ludvigshafen, Michael Rohmann, Bad Duerkheim,
Saksan Liittotasavalta-Förbundsrepubliken Tyskland(DE) (7t) Oy Kolster Ab (5t) Menetelmä akryylihapon tai metakryylihapon polymerisaattien valmistamiseksi - Förfarande för framställninga av polymerisat av akrylsyra eller metakrylsyra
Keksintö kohdistuu menetelmään akryylihapon tai metakryylihapon tai niiden seosten polymerisaattien valmistamiseksi, jotka mahdollisesti sisältävät 10 painoprosenttiin asti komonomeerejä mukaan polymeroi-tuna, polymeroimalla monomeereja liuottimessa radikaalipolymerointi-ini· tiaattoreiden avulla kohotetussa lämpötilassa painetta käyttäen.
Patenttijulkaisusta DE 655 570 tunnetaan, että akryylihappoa ja akryylihappoestereitä voidaan polymeroida liuotin- ja laimennusai-neissa, kuten asetonissa, etikkaesterissä, bentsolissa, alkoholissa, hiilitetrakloridissä, kloroformissa, eetterissä, bensiinissä ja vedessä radikaalipolymerointi-initiaattorien avulla kohotetussa lämpötilassa. Patenttiesitteen mukaan voidaan polymerointi suorittaa myös käyttäen samanaikaisesti lämpöä ja painetta. Kuten tämän patenttiesitteen esimerkeistä ilmenee, ei polymeroitaessa ylitetä 100°C:n lämpötilaa.
Pienen molekyylipainon omaavan akryylihappopolymerisaatin vai miseksi voidaan GB-1 139 430 mukaan polymeroida akryylihappoa iso- 2 62544 propanolin ja veden seoksessa suhteessa 1:1 normaalipaineessa. Jos kuitenkin pyritään siirtämään laboratoriossa hyvin hallittavissa oleva akryylihapon polymerointi isopropanolin ja veden seoksessa teolliseen mittakaavaan, saadaan polymerisaatteja, joiden ominaisuudet poly-merointierästä toiseen polymerointierään vaihtelevat voimakkaasti.
Pienen molekyylipainon omaavia akryylihappoerään vaihtelevat voimakkaasti. Pienen molekyylipainon omaavia akryylihappopolymerisaatteja, jotka valmistetaan puhtaassa isopropanolissa tai veden ja isopropanolin muodostamassa liuotinseoksessa, käytetään pääasiassa dispergointiai-neena epäorgaanisia pigmenttejä varten. Ominaisuuksia dispergointi-aineissa, jotka on valmistettu polymeroimalla akryylihappoa teollisessa mittakaavassa, ei voida muuttaa reaktio-olosuhteita, kuten akryylihapon pitoisuutta muuttamalla tai liuottimia ja peroksidimääriä vaihtelemalla.
Esiteltävän keksinnön perusteena on siten tehtävä parantaa edellä mainittua menetelmää siten, että on mahdollista valmistaa myös suurtek-nillisessä mittakaavassa pienen molekyylipainon omaavaa polymerisaat-tia, jonka ominaisuudet ovat toistettavissa.
Tehtävä ratkaistaan keksinnön mukaan siten, että liuottimena käytetään isopropanolia tai veden ja isopropanolin seoksia, jotka sisältävät vähintäin 40 painoprosenttia isopropanolia ja että polymerointi suoritetaan 120-200°C:n lämpötilassa painetta käyttäen.
Keksinnön mukaisen menetelmän avulla saadaan pienen molekyylipainon omaavia polymerisaatteja, joita voidaan käyttää dispergointiaineina epäorgaanisia pigmenttejä varten ja jotka yllättävästi voidaan valmistaa myös teollisessa mittakaavassa erinomaisesti toistettavin ominaisuuksin. Neutraloimattomien polymerisaattien K-arvot ovat välillä 7-15. K-arvot mitattiin Fikentscher'in mukaan 1-prosenttisessa vesiliuoksessa 25°C:n lämpötilassa.
Keksinnön mukaisen menetelmän mukaan polymeroidaan akryylihappoa tai metakryylihappoa tai mainittujen karbonihappojen seoksia. Akryyli-happoa ja metakryylihappoa voidaan kopolymeroida jokaisessa mielivaltaisessa suhteessa. Mainittuja karbonihappoja voidaan haluttaessa kopolymeroida myös muiden etyleenisesti tyydyttämättömien komonomeerien kanssa. Sopivia komonomeereja ovat esimerkiksi akryyli- ja metakryyli-happoesterit, dikarbonihapot kuten fumaarihappo ja maleiinihappo, 3 62544 mainittujen dikarbonihappojen puoliesterit tai diesterit, akryyli-nitriili, metakryylinitriili, akryyliamidi ja metakryyliamidi. Komono-meerien määrä valitaan siten, että saadaan vesiliukoisia polymerisaat-teja ja että polymerisaatit liukenevat alkaaliin. Komonomeerien määrä, joita käytetään yhtä tai useampaa, on 10 painoprosenttiin asti. Edullisesti valmistetaan keksinnön mukaisen menetelmän avulla kuitenkin akryylihapon homopolymerisaatteja.
Polymerointi aloitetaan tunnettujen radikaalipolymerointi-initi-aattoreiden avulla. Edullisesti käytetään vetyperoksidia. Kalium- tai natriumperoksidisulfaatti tai orgaaniset initiaattorit kuten bentso-yyliperoksidi, bis-atso-di-isobutylonitriili tai muut omaavat joko epätyydyttävän vaikutuksen, liian vähäisen liukoisuuden tai aiheuttavat polymerisaattiliuoksen värjäytymistä. Ne soveltuvat siten vain rajoitetu sti.
Liuottimena voidaan käyttää joko puhdasta isopropanolia tai veden ja isopropanolin seoksia, jotka sisältävät vähintäin 40 painoprosenttia isopropanolia. Isopropanoli vaikuttaa polymerointisäätäjänä, sitä täytyy kuitenkin pienen molekyylipainon omaavan polymerisaatin valmistamiseksi sisältyä vähintäin 40 painoprosentin suuruinen määrä liuotin-seokseen. Toinen tapa pienen molekyylipainon omaavan polymerisaatin valmistamiseksi perustuu siihen, että polymeroinnissa käytetään suurempi määrä polymerointi-initiaattoria. Edullisesti katalyyttinä käytettyä vetyperoksidia lisätään 0,2-5 painoprosentin suuruinen määrä monomeereistä laskettuna (laskettuna 100-prosenttisena vetyperoksidina) . Edullisesti käytetään 1,0-2,0 prosentin suuruinen määrä vetyperoksidia (100-prosenttiseksi laskettuna). Suurempi määrä antaa vain erittäin vähäisiä etuja, vähentäminen 1,0 prosentin alapuolelle antaa kasvavia K-arvoja ja siten tehokkuuden alenemisen.
Polymerointi suoritetaan säännöllisesti siten, että ensin muodostetaan seos osasta akryylihappoa ja veden sekä isopropanolin seoksesta ja polymerointi-initiattorista, reaktioseos kuumennetaan sitten paineen-alaisena alueella 120-200°C olevaan lämpötilaan ja aloitetaan polymerointi. Sitten lisätään joko jatkuvasti tai panoksittain liuotinta, akryylihappoa ja polymerointi-initiaattoria. Samanlaisina pysyvien ominaisuuksien omaavien polymerisaattien valmistamiseksi on kuitenkin tärkeää suorittaa polymerointi lämpötila-alueella 120-200°C ja painetta käyttäen. Käytettävä paine on reaktiolämpctilasta riippuen noin 2-20 baaria, voi kuitenkin olla suurempikin.
62544
Kun reaktioseos kokonaisuudessaan on lisätty reaktioastiaan, kuumennetaan reaktioseosta vielä 2-3 tuntia annettulla alueella olevassa lämpötilassa, poistetaan sitten paine polymerointiastiasta, jolloin samanaikaisesti isopropanolin ja veden seosta poistuu tislautu-malla. Isopropanoli ja vesi poistetaan reaktioseoksesta joko normaali-paineessa tai edullisesti tyhjiössä. Tislaus lopetetaan, kun isopropanolia on vain erittäin vähän tai ei lainkaan reaktioseoksessa. Edullisesti poistetaan paine reaktion päätyttyä hitaasti, kunnes normaali-ilmanpaine on saavutettu, jolloin suurin osa isopropanoli/vesi-seok-sesta tislautuu pois. Tämän jälkeen vähennetään painetta reaktioasti-assa hitaasti sekoittaen edelleen, kunnes pääosa isopropanolia yhdessä veden kanssa on poistunut. Sitten lisätään jäännökseen vettä ja sen jälkeen natriumhydroksidin vesiliuosta ja saadaan siten natriumpoly-suolan vesiliuos. Natriumhydroksidin asemasta voidaan käyttää myös kaliumhydroksidia tai ammoniakkia ja amiinia. Polysuolan liuoksen pH-arvo säädetään yleensä arvoon 8,0-9.0. Polymerisaattisuolan K-arvo on 15-25.
Keksinnönmukaisen menetelmän suositellussa toteutuksessa poistetaan liuotinaineseos polymeroinnin päätyttyä reaktioseoksesta tislaamalla ja käytetään se uudestaan seuraavassa polymeroinnissa. Liuotinaineseos voidaan ottaa talteen mielivaltaisen useita kertoja ja käyttää uudestaan. Joskus on kuitenkin tarpeen korvata vähäiset isopropa-nolihäviöt lisäämällä tuoretta isopropanolia.
Keksinnön mukaisen menetelmän avulla saatuja pienen molekyylipai-non oraaavia polymerisaatteja käytetään pääasiassa dispergointiaineina epäorgaasia pigmenttejä varten, esim. paperisivelyvärlen valmistuksessa. Pigmentistä laskettuna käytetään tällöin 0,1-5 painorposenttia polyakrylaattia.
Keksintöä esitellään edelleen seuraavien esimerkkien avulla. K-arvot mitattiin H. Fikentscher1 in mukaan, Gellulosecheraie 13, 48-64 ja 71-74 (1932), 1-prosenttisesta vesiliuoksesta 25°C:n lämpötilassa; tällöin merkitsee K = k x 10^.
Esimerkki 1
Sekoittimella ja lämmitysvaipalla sekä annostus- tislauslait-teilla varustettuun, 15 m^:n vetoiseen paineastiaan pannaan 1600 kg 58-prosenttista vesipitoista isopropanolia sekä 96 kg 50-prosettista vetyperoksidia. Seos kuumennetaan 130°C:n lämpötilaan. Paine on 4 baaria. Kun on saavutettu 130°C:n lämpötila, lisätään vastaavassa paineessa olevasta varastosäiliöstä 6 tunnin aikana seos, joka sisältää 5 62544 5000 kg akryylihappoa ja 3700 kg 50-prosenttista isopropanolin vesi-liuosta, paineastiaan. Annospumpun avulla johdetaan samaan aikaan, kuitenkin 8 tunnin kuluessa, kaikkiaan 200 kg 50-prosenttista vetyperoksidia reaktoriin. Polymeroinnin aikana pidetään reaktioseos 130°C:n lämpötilassa. Paine on noin 4 baaria. Kun vetyperoksidi on lisätty kokonaisuudessaan, pidetään reaktioseosta vielä 2 tuntia 130°C:n lämpötilassa, poistetaan sitten paine, jolloin tislautumalla poistuu noin 40 prosenttia isopropanoli/vesi-seoksesta jäähdyttäjän kautta. Loppuosa isopropanoli/vesi-seoksesta poistetaan tislaamalla alennetussa paineessa. Lisäämällä vettä ja 50-prosenttista natriumhydroksidin vesiliuosta tislausastiassa olevaan jäännökseen saadaan natriumpoly-akrylaatin käyttövalmis liuos. Polyakrylaattiliuoksen pH-arvo on 8,5, Liuos sisältää noin 45 painoprosenttia natriumpolyakrylaattia. Vapaan polyakryylihapon K-arvo on 11,8 ja neutraloidun liuoksen 17,2.
Polymerisaattiliuoksen natriumsuolaa käytetään dispergointiaineena paperisivelymassoja valmistettaessa. Samalla voidaan määrittää käyttö-teknillisesti optimaaliset arvot dispergointiaineen tehokkuudelle. Esimerkki 2
Esimerkissä 1 tislaamalla poistettua liuotinaineseosta käytettiin uudestaan seuraavassa polymeroinnissa, joka suoritettiin samoissa olosuhteissa kuin esimerkissä 1. Talteenotettuun liuotinaineseokseen lisättiin vain 300 1 isopropanolia korvaamaan isopropanolin häviöt. Polyhapon K-arvot oli tässä esimerkissä 11,0 ja oli se siten hieman pienempi kuin esimerkiss 1 esitetty arvo. Neutraloidun polyhapon K-arvo oli 15,8. Tutkittaessa neutraloidun liuoksen käyttöä dispergointiaineena paperisivelymassojen valmistamiseksi havaittiin myös optimaaliset arvot.
Liuotinaineseosta käytettiin myös seuraavissa käyttöpanoksissa. Tisle tutkittiin 15 käyttökerran jälkeen. Se sisälsi 47,3 painoprosenttia isopropanolia, 28,2 painoprosenttia vettä ja 24,5 painoprosenttia lähemmin määrittelemättömiä yhdisteitä. Tällöin oli oletettavasti kyse eettereistä tai isopropanolin ja vetyperoksidin reaktiotuotteista. Liuotinaineseksen jakaminen siin tislaamalla ei ollut mahdollista, koska saatiin useita jakeita, joiden kiehumispisteet nousivat jatkuvasti ilman, että oli havaittavissa terävää rajaa. Osa korkeammalla kiehuvista osuuksista oli veteen liukenematonta.
e 62544
Yllättävästi omaa tämä liuotinaineseos yhtä hyvän säätövaiku-tuksen kuin puhdas isopropanoli tai isopropanolin ja veden seos, joka sisältää vähintäin 40 painoprosenttia isopropanolia.
Myös 50, 100 tai usemmana käyttökerran jälkeen käytettäessä jatkuvasti uudestaan tislaamalla poistettua isopropanoli/vesi-seosta pysyy toistettavuus muuttumattomana.
Vertalluesimerkki 1
Esimerkissä 1 esitettyyn polymerointisäiliöön, jonka tilavuus on 3 15 m ja joka on varustettu palautusjäähdyttäjällä, panostetaan seos, joka sisältää 1600 kg 58-prosenttia isopropanolin vesiliuosta jr 96 kg 50-prosenttista vetyperoksidia ja seos kuumennetaan sekoittaenkiehurais-lämpötilaan (noin 83°C). Siten lisätään jatkuvasti 6 tunnin aikana seos, joka sisältää 5000 kg akryylihappoa ja 3700 kg 50 prosenttista isopropanolin vesiliuosta sekä erillisen johdon kautta 200 kg 50-prosenttista vetyperoksidia. Vetyperoksidi annostellaan 8 tunnin kuluessa tasaisesti polymerointiastiaan. Polymerointi suoritetaan reaktioseoksen kiehumis-lämpötilassa palautusjäähdyttäen. Kun vetyperoksidi on lisätty kokonaisuudessaan, keitetään seosta vielä 2 tuntia ja tislataan, kuten edelläolevissa esimerkeissä on esitetty, liuotinaineseos alennetussa paineessa pois, kunnes reaktioseoksessa on tuskin lainkaan isopropanolia Sitten lisätään vettä ja 2 tunnin kuluessa noin 4500 kg 50-paino-prosenttista natriumhydroksidin vesiliuosta niin, että pH säädetään arvoon 8,6.
Hapon K-arvo oli 16,5 polyhapon neutraloidun liuoksen K-arvo oli 28,0. Laboratoriokokeessa, jossa käytettiin 21 litra polymerointiastiaa, saatiin sitä vastoin hapon K-arvoksi 11,3 ja neutraloidulle polymeri-saattiliuokselle 16,5.
Jos vertailuesimerkin 1 mukaan saatua neutraloitua polyakryyli-happoa käytetään dispergointiaineena paperisivelymassojen valmistuksessa, voidaan ha/aita, että tämän polymerisaattiliuoksen teho on huomattavasti pienempi kuin esimerkeissä 1 ja 2 valmistettujen . On käytettävä noin 100 % enemmän polymerisaattia saman dispergointivaikutuk-sen saamiseksi kuin esimerkin 1 mukaista polymerisaattia.
Vertailuesimerkki 2
Vertailuesimerkki 1 toistettiin, kuitenkin sillä poikkeuksella, että liuotinainetta, joka vertailuesimerkissä 1 poistettiin tislaamalla, käytettiin uudestaan ja isopropanolin häviö korvattiin lisäämällä 200 litraa isopropanolia. Tämä menettely toistettiin vielä 3 kertaa. Tulokset on esitetty seuraavassa taulukossa.
7 62544
Taulukko
Vertailu- Polyakryyli- Polyakryylihapon esimerkki happo_ neutraloitu liuos a) 16,5 28,0 b) 17,2 28,8 c) 17,8 30,0 d) 18,3 30,8
Kaikissa tapauksissa tarvittiin pigmenttien dispersiota varten paperisivelymassoja valmistettaessa noin 70-100 % enemmän dispergointi-ainetta kuin käytettäessä esimerkin 1 mukaan valmistettua natriumpoly-akrylaattia. Lisäksi osoittautui, että K-arvo ei ole ainoa tekijä optimaalisen vaikutuksen saavuttamisessa.
FI783478A 1977-12-22 1978-11-14 Foerfarande foer framstaellning av polymerisat av akrylsyra eler metakrylsyra FI62544C (fi)

Applications Claiming Priority (2)

Application Number Priority Date Filing Date Title
DE2757329 1977-12-22
DE2757329A DE2757329C2 (de) 1977-12-22 1977-12-22 Verfahren zur Herstellung von Polymerisaten der Acrylsäure oder Methacrylsäure

Publications (3)

Publication Number Publication Date
FI783478A FI783478A (fi) 1979-06-23
FI62544B FI62544B (fi) 1982-09-30
FI62544C true FI62544C (fi) 1983-01-10

Family

ID=6026921

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
FI783478A FI62544C (fi) 1977-12-22 1978-11-14 Foerfarande foer framstaellning av polymerisat av akrylsyra eler metakrylsyra

Country Status (8)

Country Link
US (1) US4301266A (fi)
EP (1) EP0002771B1 (fi)
AT (1) AT365208B (fi)
AU (1) AU525263B2 (fi)
CA (1) CA1121946A (fi)
DE (2) DE2757329C2 (fi)
FI (1) FI62544C (fi)
NO (1) NO151902C (fi)

Families Citing this family (47)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
FR2488814A1 (fr) * 1980-08-21 1982-02-26 Coatex Sa Agent de broyage pour suspension aqueuse de materiaux mineraux en vue d'applications pigmentaires
DE3123732A1 (de) * 1981-06-15 1982-12-30 Basf Ag, 6700 Ludwigshafen Mahlhilfsmittel und dispergiermittel fuer pigmente
US4404309A (en) * 1981-07-29 1983-09-13 The B. F. Goodrich Company Process of preparing copolymer of lower carboxylic acid and ester thereof
US4460720A (en) * 1982-02-17 1984-07-17 W. R. Grace & Co. Multicomponent concrete superplasticizer
US4530766A (en) * 1983-04-15 1985-07-23 Rohm And Haas Company Method of inhibiting scaling in aqueous systems with low molecular weight copolymers
US4517098A (en) * 1983-04-15 1985-05-14 Rohm And Haas Company Method of dispersing inorganic materials in aqueous systems with low molecular weight acrylic acid copolymers
DE3346350C1 (de) * 1983-12-22 1985-06-13 Benckiser-Knapsack Gmbh, 6802 Ladenburg Verfahren zur Herstellung niedermolekularer, wasserlöslicher Polymerisate der Acrylsäure oder Methacrylsäure
DE3603392A1 (de) * 1986-02-05 1987-08-06 Basf Ag Verfahren zur herstellung von polymerisaten der acrylsaeure oder methacrylsaeure
DE3624813A1 (de) * 1986-07-23 1988-03-10 Stockhausen Chem Fab Gmbh Amphotere wasserloesliche polymere, verfahren zu ihrer herstellung und ihre verwendung als dispergierhilfsmittel
US5021526A (en) * 1988-07-05 1991-06-04 The Standard Oil Company Anionic polymeric stabilizers for oil-in-water emulsions
DE3842185A1 (de) * 1988-12-15 1990-06-21 Basf Ag Verfahren zur herstellung von pulverfoermigen polymerisaten der acrylsaeure und methacrylsaeure und ihre verwendung
EP0402563B1 (de) * 1989-05-17 1994-08-10 Sika AG, vorm. Kaspar Winkler & Co. Wasserlösliche Copolymere, ein Verfahren zu ihrer Herstellung und ihre Verwendung als Fliessmittel in Feststoffsuspensionen
DE4004953C3 (de) * 1990-02-19 1998-01-29 Stockhausen Chem Fab Gmbh Verfahren zur Herstellung von neutralisierten Polyacrylsäuren und ihre Verwendung als Mahl- und Dispergierhilfsmittel
US5140076A (en) * 1990-04-02 1992-08-18 Nippon Shokubai Kagaku Kogyo Co., Ltd. Method of treating the surface of an absorbent resin
US5108619A (en) * 1991-01-18 1992-04-28 Betz Laboratories, Inc. Method of inhibiting deposition on heat transfer surfaces in boilers
US5268437A (en) * 1992-01-22 1993-12-07 Rohm And Haas Company High temperature aqueous polymerization process
DE4330767A1 (de) * 1993-09-10 1995-03-16 Hoechst Ag Polymermischungen mit Wasser
US5380782A (en) * 1993-10-04 1995-01-10 Rohm And Haas Company Polymeric dispersants for ceramic materials
CA2151112A1 (en) * 1994-06-13 1995-12-14 Michael Bennett Freeman High temperature polymerization process and products therefrom
DE69511491T2 (de) * 1994-07-22 2000-03-23 Nat Starch Chem Invest Verfahren zur Herstellung eines Polymers durch Lösungspolymerisation
US5508366A (en) * 1994-10-18 1996-04-16 S. C. Johnson & Son, Inc. Continuous production of reduced gel content hydroxylated addition polymers
AU5859796A (en) * 1995-05-26 1996-12-11 Igen, Inc. Molecularly imprinted beaded polymers and stabilized suspens ion polymerization of the same in perfluorocarbon liquids
US5868264A (en) * 1997-09-18 1999-02-09 Fleming Packaging Corporation Formed and decorated seal
EP1167398B1 (en) * 2000-06-28 2005-11-09 Mitsubishi Rayon Co., Ltd. Metal-containing monomer dissolved mixture, metal-containing resin and antifouling paint composition
DE10209448A1 (de) * 2002-03-05 2003-09-18 Basf Ag Wäßrige Anschlämmungen von feinteiligen Füllstoffen, Verfahren zu ihrer Herstellung und ihre Verwendung zur Herstellung füllstoffhaltiger Papiere
DE10320388A1 (de) * 2003-05-06 2004-11-25 Basf Ag Polymere für die Wasserbehandlung
US7459513B2 (en) * 2004-11-05 2008-12-02 Basf Aktiengesellschaft Acrylic-acid-based homopolymers comprising taurine modified for the treatment of water
CN100509683C (zh) * 2006-09-30 2009-07-08 江苏博特新材料有限公司 一种低分子量共聚物分散剂及其制备方法
CA2675026A1 (en) * 2007-01-12 2008-07-24 The Regents Of The University Of Colorado, A Body Corporate Compositions and methods for enhancing tolerance for the production of organic chemicals produced by microorganisms
US8048624B1 (en) 2007-12-04 2011-11-01 Opx Biotechnologies, Inc. Compositions and methods for 3-hydroxypropionate bio-production from biomass
JP5335476B2 (ja) * 2008-03-14 2013-11-06 ローム アンド ハース カンパニー ダイズ粉体スラリーおよびそれを提供する方法
FR2943678B1 (fr) 2009-03-25 2011-06-03 Total Raffinage Marketing Polymeres (meth)acryliques de bas poids moleculaire, exempts de composes soufres,metalliques et halogenes et de taux de monomeres residuels faible,leur procede de preparation et leurs utilisations
US8809027B1 (en) 2009-09-27 2014-08-19 Opx Biotechnologies, Inc. Genetically modified organisms for increased microbial production of 3-hydroxypropionic acid involving an oxaloacetate alpha-decarboxylase
MX2012003604A (es) 2009-09-27 2012-09-12 Opx Biotechnologies Inc Metodo para producir acido 3-hidroxipropionico y otros productos.
WO2012129450A1 (en) 2011-03-22 2012-09-27 Opx Biotechnologies, Inc. Microbial production of chemical products and related compositions, methods and systems
BR112014030203B1 (pt) 2012-06-08 2021-10-13 Cj Cheiljedang Corporation Processo para produção de produtos de ácido acrílico de base biológica
AU2013299414A1 (en) 2012-08-10 2015-03-26 Opx Biotechnologies, Inc. Microorganisms and methods for the production of fatty acids and fatty acid derived products
EP2976141A4 (en) 2013-03-15 2016-10-05 Cargill Inc FLASHING FOR PRODUCTION CLEANING AND RECOVERY
US20150057465A1 (en) 2013-03-15 2015-02-26 Opx Biotechnologies, Inc. Control of growth-induction-production phases
KR20150129007A (ko) 2013-03-15 2015-11-18 카아길, 인코포레이팃드 단일 기능성 mcr + 3-hp 탈수소효소
US11408013B2 (en) 2013-07-19 2022-08-09 Cargill, Incorporated Microorganisms and methods for the production of fatty acids and fatty acid derived products
JP6603658B2 (ja) 2013-07-19 2019-11-06 カーギル インコーポレイテッド 脂肪酸及び脂肪酸誘導体の製造のための微生物及び方法
WO2015096013A1 (en) 2013-12-23 2015-07-02 Dow Global Technologies Llc Pymetrozine formulations
EP2993228B1 (en) 2014-09-02 2019-10-09 Cargill, Incorporated Production of fatty acid esters
JP2020506702A (ja) 2017-02-02 2020-03-05 カーギル インコーポレイテッド C6−c10脂肪酸誘導体を生成する遺伝子組み換え細胞
RU2660651C1 (ru) * 2017-05-04 2018-07-09 Акционерное общество Научный центр "Малотоннажная химия" (АО НЦ "Малотоннажная химия") Низкомолекулярные сополимеры моноэтиленненасыщенных карбоновых кислот и их применение в качестве ингибиторов солеотложения в водооборотных системах
CN114736320B (zh) * 2022-03-30 2023-08-04 佳化化学科技发展(上海)有限公司 一种低分子量聚丙烯酸钠水溶液及其制备方法和应用

Family Cites Families (4)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
GB1139430A (en) * 1966-12-30 1969-01-08 Nat Res Dev Improvements relating to surgical cements
NL6714453A (fi) * 1967-10-24 1969-04-28
US3625890A (en) * 1969-06-03 1971-12-07 Johnson & Son Inc S C Processes and compositions for the treatment of textile materials
DE2300093C2 (de) * 1973-01-03 1982-03-04 Basf Ag, 6700 Ludwigshafen Verfahren zur Herstellung von Carbonsäure- oder Carbonsäureanhydridgruppen enthaltenden Polymerisaten in Pulverform

Also Published As

Publication number Publication date
AU4270078A (en) 1979-06-28
AU525263B2 (en) 1982-10-28
NO784324L (no) 1979-06-25
EP0002771A1 (de) 1979-07-11
US4301266A (en) 1981-11-17
DE2861176D1 (en) 1981-12-24
AT365208B (de) 1981-12-28
CA1121946A (en) 1982-04-13
FI62544B (fi) 1982-09-30
DE2757329C2 (de) 1980-02-07
DE2757329B1 (de) 1979-06-07
ATA917378A (de) 1981-05-15
NO151902C (no) 1985-06-26
EP0002771B1 (de) 1981-10-14
NO151902B (no) 1985-03-18
FI783478A (fi) 1979-06-23

Similar Documents

Publication Publication Date Title
FI62544C (fi) Foerfarande foer framstaellning av polymerisat av akrylsyra eler metakrylsyra
US4725655A (en) Preparation of copolymers of monoethylenically unsaturated mono- and dicarboxylic acids and anhydrides
US7910677B2 (en) Detergents containing polycarboxylic acid polymers
FI77674B (fi) Foerfarande foer att fraktionera vattenloesliga polymerer.
US3957739A (en) Process of production of water-soluble linear polymers of very high molecular weight
GB1594874A (en) Process for the production of paper sizing agents
US4622425A (en) Process for the preparation of aqueous solutions of low molecular weight polyacrylic acids or their salts
US4879361A (en) Preparation of bead polymers from water-soluble, ethylenically unsaturated monomers
NO831777L (no) Fremgangsmaate for fremstilling av en sterisk stabilisert vandig polymerdispersjon.
KR19990045009A (ko) 소수성 단위 함유 양이온성 고분자 기제의 양친매성 분산제를함유하는 수용성 고분자의 수성 함염 분산액
DE2514127C3 (de) Verfahren zur Herstellung von Polymerisaten des N-vinylpyrrolidon-2
JPS5884819A (ja) 架橋型カルボキシル基含有共重合体の製造方法
KR100298515B1 (ko) 카복실그룹을함유한가교중합체의제조방법
GB2058801A (en) Process for the preparation of aqueous solutions of low molecular weight polyacrylic acids or their salts
KR102630993B1 (ko) 아크릴산의 올리고머로부터의 아크릴산 (공)중합체의 합성을 위한 방법
JPH09504329A (ja) 線状ポリビニルピリジンのh▲下2▼o▲下2▼触媒重合
US3607852A (en) Vinyl ester polymerization in alcohol and water solution
US3284414A (en) Process for preparing water-soluble copolymers of acrylic acids and n-vinyl heterocyclic monomers in a halogenated hydrocarbon
US4005250A (en) Low molecular weight copolymers
JP2001233914A (ja) 酢酸ビニル系重合体の製造法
CN111072842B (zh) 一种含吡啶基1,3,4-恶二唑水溶性荧光聚合物及其合成方法
JPS6012893B2 (ja) 炭酸カルシウム用分散剤
EP0180262A2 (en) A process for the preparation of water soluble vinyl saccharide polymers.
DE2031507A1 (de) Herstellung von Maleinsäureanhydrid mischpolymerisat
CN100543047C (zh) 聚二烷基二烯丙基卤化铵的制备方法

Legal Events

Date Code Title Description
MA Patent expired
MA Patent expired

Owner name: BASF AKTIENGESELLSCHAFT