FI61266B - Fodersammansaettning vilken anvaends saosom huvudfoder tillsatsfoder eller foderblandning - Google Patents
Fodersammansaettning vilken anvaends saosom huvudfoder tillsatsfoder eller foderblandning Download PDFInfo
- Publication number
- FI61266B FI61266B FI762580A FI762580A FI61266B FI 61266 B FI61266 B FI 61266B FI 762580 A FI762580 A FI 762580A FI 762580 A FI762580 A FI 762580A FI 61266 B FI61266 B FI 61266B
- Authority
- FI
- Finland
- Prior art keywords
- feed
- salinomycin
- per
- group
- animals
- Prior art date
Links
Classifications
-
- A—HUMAN NECESSITIES
- A23—FOODS OR FOODSTUFFS; TREATMENT THEREOF, NOT COVERED BY OTHER CLASSES
- A23K—FODDER
- A23K20/00—Accessory food factors for animal feeding-stuffs
- A23K20/10—Organic substances
- A23K20/195—Antibiotics
-
- A—HUMAN NECESSITIES
- A61—MEDICAL OR VETERINARY SCIENCE; HYGIENE
- A61P—SPECIFIC THERAPEUTIC ACTIVITY OF CHEMICAL COMPOUNDS OR MEDICINAL PREPARATIONS
- A61P3/00—Drugs for disorders of the metabolism
-
- G—PHYSICS
- G06—COMPUTING; CALCULATING OR COUNTING
- G06V—IMAGE OR VIDEO RECOGNITION OR UNDERSTANDING
- G06V30/00—Character recognition; Recognising digital ink; Document-oriented image-based pattern recognition
- G06V30/10—Character recognition
- G06V30/12—Detection or correction of errors, e.g. by rescanning the pattern
- G06V30/133—Evaluation of quality of the acquired characters
Landscapes
- Engineering & Computer Science (AREA)
- Chemical & Material Sciences (AREA)
- Health & Medical Sciences (AREA)
- Life Sciences & Earth Sciences (AREA)
- Polymers & Plastics (AREA)
- Public Health (AREA)
- Bioinformatics & Cheminformatics (AREA)
- Chemical Kinetics & Catalysis (AREA)
- General Chemical & Material Sciences (AREA)
- Medicinal Chemistry (AREA)
- Nuclear Medicine, Radiotherapy & Molecular Imaging (AREA)
- Organic Chemistry (AREA)
- Pharmacology & Pharmacy (AREA)
- Hematology (AREA)
- Animal Behavior & Ethology (AREA)
- General Health & Medical Sciences (AREA)
- Diabetes (AREA)
- Veterinary Medicine (AREA)
- Animal Husbandry (AREA)
- Zoology (AREA)
- Obesity (AREA)
- Food Science & Technology (AREA)
- Quality & Reliability (AREA)
- Computer Vision & Pattern Recognition (AREA)
- Physics & Mathematics (AREA)
- General Physics & Mathematics (AREA)
- Multimedia (AREA)
- Theoretical Computer Science (AREA)
- Fodder In General (AREA)
- Feed For Specific Animals (AREA)
- Pharmaceuticals Containing Other Organic And Inorganic Compounds (AREA)
- Medicines Containing Material From Animals Or Micro-Organisms (AREA)
- Micro-Organisms Or Cultivation Processes Thereof (AREA)
- Heterocyclic Carbon Compounds Containing A Hetero Ring Having Oxygen Or Sulfur (AREA)
- Coloring Foods And Improving Nutritive Qualities (AREA)
Description
R5F*1 rb1 (11jKUulutusjulkaisu ^19 66 JS· LBJ (11) UTLÄGGNINGSSKRIFT 0 1 ^°0 ¢^45) Patentti myönnetty 12 07 1902
Patent meddelat ^ (51) Ky.lk.3/lnt.CI.3 a 23 K 1/17 SUOMI —FINLAND (21) P*t«flttlh.k.mu.-P«««W.eknlng 762580 (22) Hakamltpltvl — AmMuilngtdaf 00.09-76 (23) Alkuptlvi—Gllclgh«ud«g 08.09*76 (41) Tullut JulklMkfl — Bllvlt offantllg 12.03-77 _ . . ' . . , (44) Nlhtivlkilpanon ja kuuLfulkalsun pvm. — Λ_ Qo
Patent- och registerstyrelsen Ans6kan uttagd och utl.akrlftan publkarad 31.03.82 (32)(33)(31) Pyydetty etuoikeus —Begird prkwltet 11.09*75
Saksan Liittotasavalta-Förbundsrepubliken
Tirskland(DE) P 25^0509-8 (71) Hoechst Aktiengesellschaft, 6230 Frankfurt/Main 80, Saksan Liitto-tasavalta-Förbundsrepubliken Tyskland(DE) (72) Fritz Bauer, Bad Soden/Taunus, Gunter Dost, Kelkheim/Taunus, Saksan Liittotasavalta-Förbundsrepubliken Tyskland(DE) (7^) Oy Kolster Ab (5*0 Rehukoostumus, jota käytetään päärehuna, lisärehuna tai rehuseoksena -Fodersammansättning, vilken används säsom huvudfoder, tillsatsfoder eller foderblandning
On tunnettua, että antibiootteja lisätään eläinravinnoksi käytettävään rehuun.
Tähän soveltuvia antibiootteja, joita ovat esimerkiksi basitra-siini, oleandomysiini ja virginiamysiini, käytetään etupäässä eläimille, joilla on yksionteloinen maha, ja niillä ei ole mitään erikoista vaikutusta märehtijöiden pötsissä tapahtuvaan ruoansulatukseen. Nyttemmin on havaittu, että keksinnön mukaisilla salinomysiiniä sisältävillä aineilla on erikoinen vaikutus selluloosaa sulattaviin eläinlajeihin, sillä ne vaikuttavat erityisellä tavalla edullisesti mikrokasvustoon, joka on välttämätön tälle ruoansulatukselle.
Tämän keksinnön kohteena on sen vuoksi salinomysiinin ja sen fysiologisesti sopivien suolojen ja estereiden käyttäminen märehtijöiden ja muiden eläinlajien rehuna.
Keksinnölle on tunnusomaista, että rehukoostumus sisältää salinomysiiniä tai sen fysiologisesti hyväksyttävää suolaa ja/tai esteriä konsentraationa, joka vastaa vuorokausiannosta 0,02-5,0 edullisesti 0,1-1,0 mg/kg kehonpainoa.
2 61266
Keksinnön kohteena ovat erikoisesti parannetut rehuaineet, jotka ovat tarkoitetut eläimille, joilla on märehtijöiden ruoansula-tusfysiologia, so, jotka voivat sulattaa raakakuituja tai selluloosaa ja edellä oleva määrittely ei tarkoita siis ainoastaan märehtijöitä sellaisinaan, vaan myös esimerkiksi hevosia ja kaneja.
Salinomysiini, sen suolat ja esterit on selostettu esimerkiksi GB-patentissa n:o 1 378 413, sekä DE-hakemusjulkaisussa n:o 2 353 998. Niissä mainitaan myös sen käyttö antikokkidioosi-aineena.
Keksinnön mukaisesti salinomysiinin asemesta tai sen kanssa käytettäviä, fysiologisesti sopivia suoloja tai estereitä ovat esimerkiksi alkalimetallisuolat, varsinkin natrium-, kalium- tai ammonium-suolat, maa-alkalimetallisuolat, varsinkin magnesium- tai kalsium-suolat ja alkyyliesterit, varsinkin ne, joissa on 1-8, edullisesti 1-4 hiiliatomia, sekä bentsyyliesteri.
Keksinnön mukaisesti on havaittu, että salinomysiiniä sisältävät rehut parantavat märehtijöillä rehun hyväksikäyttöä ja nopeuttavat eläinten kasvua. Paremmalla rehun hyväksikäytöllä tarkoitetaan, että jo pienemmällä rehumäärällä saavutetaan määrätty painonlisäys. Lisäksi todettiin, että märehtijöiden pötsissä suhde etikkahappo, pro-pionihappo, voihappo muuttuu annettaessa keksinnön mukaisia aineita rehun muodossa, siten että energia-aineenvaihdunnalle arvokkaan pro-pionihapon osuus kasvaa etikkahapon ja voihapon kustannuksella, minkä ansiosta saavutetaan olennaisesti parempi ravintoaineiden hyväksikäyttö. Erikoisen tärkeätä on, että tämä vaikutus saadaan aikaan myös märehtijöiden ruokinnassa nykyään valkuaisaineiden typpilähteenä käytettävien NPN-yhdisteiden (non protein nitrogen) kanssa, joita ovat esimerkiksi urea, biureetti, diammoniumfosfaatti ym.
Paitsi puhtaana aineena voidaan salinomysiiniä käyttää samalla tavoin vaikutusaineena kuivattuna sienirihmastona tai raakatuotteena.
Vaikutusaineen useissa tapauksissa parhaana pidetty antomuoto on rehuun lisättävä konsentraatti. Tällainen konsentraatti eli esi-sekoite voidaan valmistaa esimerkiksi sekoittamalla vaikutusaine tai vaikutusainetta sisältävää sienirihmastoa tai raakatuotetta, jonkin fysiologisesti sopivan, kiinteän tai netemäisen kantaja-aineen kanssa. Kiinteänä kantaja-aineena tulevat kyseeseen esimerkiksi viljojen sivutuotteet, kuten vehnän jälkijauhot, vehnänleseet tai riisileseet, joista on poistettu öljy, samoin kuin maissijauho, soijajauho, Bolus alba tai kalsiumkarbonaatti. Nestemäisinä kantaja-aineina voidaan käyttää fysiologisia suolaliuoksia, tislattua vettä ja fysiologisesti 61266 sopivia orgaanisia liuottimia. Samoin voidaan lisätä sopivia lisäaineita kuten emulgointi-, dispergointi-, suspendointiaineita, kostuttavia aineita tai hyydytysaineita. Näissä konsentraateissa on tavallisesti noin 0,5-5 % tehoainetta, mutta käyttötarkoituksesta riippuen pitoisuus voi olla suurempi tai pienempi.
Rehuaineita annettaessa menetellään tarkoituksen mukaisesti siten, että esisekoite lisätään rehun joukkoon sekoittamalla, hämmentämällä, ravistelemalla, jauhamalla tm. tavalla. Erikoisen edulliseksi on osoittautunut jauhemaisen konsentraatin käyttäminen.
Keksinnön mukaisia aineita voidaan lisätä lisärehuun tai kokonaisrehuun tai myös vain osaan päiväannoksesta.
Rehu, johon keksinnön mukaista vaikutusainetta lisätään, on märehtijöiden ruokinnassa tavanmukaisesti käytettävää rehua, kuten esimerkiksi ohraa, kauraa, maissia, samoinkuin mailasia, heinää tai näistä valmistettua sekarehua. Samoin on mahdollista käyttää rehu-aineina tavallisia väkirehuja tai mineraalisekoituksia, suolan nuolu-paikkoja, rehupaakkuja sekä nestemäistä rehua. Nautaeläinten lisä-rehu voi sisältää pääaineosana kuivaleikettä, maissijauhoa, soija-suurimoita, melassia ja kaurankuorileseitä, samoin lisäksi mineraali-seosta, vehnän leseitä ja ureaa, tai nuolusuolaa lampaille, esimerkiksi luujauhoa ja keittosuolaa.
Toinen vaikutusaineen syöttötapa on se, että sitä lisätään sellaisenaan tai konsentraattinsa tai suspendoituvan jauheen muodossa juomaveteen tai johonkin toiseen juomaan kuten esimerkiksi maitoon.
Sekoittaminen rehun kanssa voi tapahtua myös siten, että eläimille annetaan suoraan oraalisesti ennen ruokintaa sen aikana tai sen jälkeen jotakin keksinnön mukaista ainetta esimerkiksi kiinteän tai nestemäisen valmisteen muodossa, kuten esimerkiksi tablettina, kapselina, granulaatteina, pillerinä, mehuna tai siirappina, tai edellä selostetun kaltaisena konsentraattina. Tällä tavoin tapahtuu keksinnön mukainen tärkeä rehuun sekoittuminen välittömästi sen annon jälkeen mahassa ja näin saavutetaan samalla tavoin keksinnön mukainen tulos, huomattavasti parantunut ravinnon hyväksikäyttö ja kasvun lisääntyminen.
Keksinnön mukaisten aineiden määrä on riippuvainen ruokitus-tavasta. Se voi olla aina ruokitustavan mukaan 0,5-500 mg/kg rehua, so. vastaten 0,02-5,0 mg salinomysiiniä kehon painokiloa ja päivää kohti. Salinomysiinin määrä rehussa valitaan edullisesti siten, että se vastaa annostusta 0,1-1,0 mg/kg kehonpainoa ja päivää kohti. Mutta 4 61266 on tietenkin ilman muuta mahdollista ylittää aiheellisissa tapauksissa ilmoitetut rajat huomattavasti. Jos vaikutusaine annetaan eläimelle välittömästi oraalisena valmisteena, on annostus tällöinkin valittava niin, että se vastaa edellä mainittuja määriä ruumiinpaino-kiloa ja päivää kohti. Siten esimerkiksi valmisteet, joita annetaan täysikasvuiselle nautaeläimelle suoraan oraalisesti, sisältävät noin 10-500 mg:n vaikutusainemääriä salinomysiiniä. Valmisteet, jotka on tarkoitettu pienemmille märehtijöille, esimerkiksi lampaille tai vuohille, sisältävät vastaavasti pienempiä vaikutusaineen määriä.
Seuraavien esimerkkien tarkoituksena on valaista keksintöä. Esimerkki 1
Suoritettiin ruokintakoe salinomysiiniä käyttäen 12:lie teuras-sonnille, joita pidettiin sidottuina navetassa yksittäisruokinnassa ja niillä oli automaattinen juottoveden tulo. Kuusi eläintä muodosti salinomysiini-koeryhmän, 6 eläintä käsittelemättömän vertailuryhmän. Eläinten keskimääräinen paino oli kokeen alkaessa noin 350 kg. Kokeen kestoaika 8 viikkoa, yksittäispunnitus 2 viikon välein. Rehu muodostui väkirehusta, jota annettiin eläinten ravinnontarpeen mukaan kasvavin määrin (2-4 kg eläintä ja päivää kohti), samoin kuin siilossa fermen-toidusta maissirehusta (16-20 kg eläintä ja päivää kohti). Väkirehun kokoomus:
Ohraa 26 %
Kauraa 20 %
Maissia 45 %
Kalsiumkarbonaattia 2 %
Hostaphos(Na-Mg-Ca-fosfaattia) 4 %
Ureaa 2 %
Natriumbikarbonaattia 1 % 100 %
Rehuyksikköjä 657 rehu-yks.
Valkuaisainetta 11,1 %
Salinomysiinin annostus valittiin siten, että väkirehun joukossa (jauhon muodossa) annettiin 100 mg antibioottia eläintä ja päivää kohti 2-prosenttisena konsentraattina maissijauhossa.
Taulukko 1 esittää keskenään verrattuina painolisäykset koe-ja vertailuryhmässä samoin kuin salinomysiinin avulla tulosten parannukset .
5
Taulukko 1 61266
Kokeen kesto Keskimääräinen Keskimääräinen Painonlisäyksen viikossa painonlisäys painonlisäys nousu koeryhmässä vertailuryhmäs- koeryhmässä prosenteissa sä kgrssa kgrssa 2 14,8 21,3 + 43,9 % 4 35,3 39,0 + 10,5 % 6 54,8 62,2 + 13,5 % 8 61,5 68,7 + 11,1 %
Taulukossa 2 on vertailtu koeryhmän ja vertailuryhmän ravinnon-hyväksikäyttöä samoin kuin siinä salinomysiinin käytön ansiosta tapahtunutta parannusta:
Taulukko 2
Kokeen kesto Keskimääräinen Keskimääräinen Parannus salino- viikossa hyväksikäyttöluku hyväksikäyttöluku mysiinin ansiosta + vertailuryhmäs- koeryhmässä prosenteissa sä 2 3 264 1 865 + 42,9 % 4 2 843 2 295 + 19,3 % 6 2 777 2 249 + 19,1 % 8 3 307 2 777 + 16,0 %
Taulukot 3 ja 4 osoittavat, kuinka pötsinesteen sisältämien alempimolekyylisten rasvahappojen määrä on muuttunut 8 koeviikon aikana salinomysiiniryhmässä verrattuna vertailuryhmään. Näitä arvoja määrättäessä otettiin koenäytteet sondin avulla ja kaasukromatogra-foitiin.
Taulukko 3
Rasvahappolaji 8 koeviikon jälkeen 100 mlrssa pötsinestet- tä olevien rasvahappojen määrä keskimäärin mg:ina
Vertailuryhmä Koeryhmä C2 190,73 135,65 C3 53,90 80,75 C4 41,92 19,72 ...... I ----- ' ' .....- ------ II ' ------- ' · 6
Taulukko 4 61266
Rasvahappolaji Yksityisten rasvahappojen suhde prosenteissa pötsinesteessä 8 koeviikon jälkeen
Vertailuryhmä Koeryhmä C2 66,56 57,45 C3 18,80 34,20 C4 14,92 8,35 100 % 100 %
Taulukoista 3 ja 4 käy ilmi, että energia-aineenvaihdon kannalta arvokkaan propionihapon (C^) osuus on noussut huomattavasti etikka-hapon (C2) ja voihapon (C4) kustannuksella, minkä ansiosta saavutetaan huomattavasti parempi ravinnon hyväksikäyttö.
Esimerkki 2
Suoritettiin ruokintakoe salinomysiiniä käyttäen 22:lie teuras-sonnille ja 11 eläintä muodosti vertailuryhmän ja 11 eläintä koeryhmän. Eläimet pidettiin sidottuina navetassa, niitä ruokittiin yksitellen ja ne saivat oman juomavetensä. Niiden keskimääräinen paino kokeen alussa oli 400 kg, koe kesti 6 viikkoa ja eläimet punnittiin yksitellen 2 viikon välein. Rehu koostui väkirehusta, jota annettiin eläinten ravinnontarpeen mukaisesti nousevin määrin (2-4 kg eläintä ja päivää kohti), samaten kuin siilossa fermentoidusta maissirehusta (16-20 kg eläintä ja päivää kohti).
Väkirehun kokoonpano:
Kauraa 40 %
Maissia 24 %
Virtsa-ainetta 2 %
Natriumbikarbonaattia 1 %
Vihreää lusernijauhoa 15 %
Kuivaleikettä 15 %
Mineraalisekoitetta (Phosca Bully) 3 % 100 %
Rehuyksikköjä 586 rehu -yks.
Valkuaisainetta 12,4 %
Salinomysiinin annos koeryhmässä oli 100 mg eläintä ja päivää kohti ja antibiootti annettiin 2-prosenttisena konsentraattina maissijauhon kanssa väkirehun joukossa.
7 61 266
Taulukko 5 esittää painonlisäykset koeryhmässä ja vertailuryhmässä verrattuina keskenään sekä salinomysiinillä saavutetut painon-lisäysten parannukset:
Taulukko 5
Kokeen kesto Keskimääräinen painon Keskimääräinen Lisäyksen viikoissa lisäys vertailu- painonlisäys koeryhmässä ryhmässä kg:ssa koeryhmässä prosenteissa kg:ssa 2 17,3 23,6 + 36,4 4 32,1 35,2 + 9,7 6 49,8 53,6 + 7,6
Taulukko 6 esittää ravinnon hyväksikäytön koeryhmässä ja vertailuryhmässä verrattuina keskenään sekä salinomysiinin avulla saadut parannukset:
Taulukko 6
Kokeen kesto Keskimääräinen Keskimääräinen Salinomysiinin viikoissa hyväksikäyttöluku hyväksikäyttö- avulla saatu vertailuryhmässä luku koeryh- parannus % mässä 2 3 217 2 363 + 26,5 4 3 477 3 176 + 8,7 6 3 387 3 113 + 8,0
Taulukoista 7-8 käy ilmi, kuinka pötsinesteen sisältämien alempi-molekyylisten rasvahappojen määrä on muuttunut 6 koeviikon aikana sali-nomysiini-ryhmässä verrattuna vertailuryhään. Määräys tapahtui siten kuin esimerkissä 1 on ilmoitettu.
Taulukko 7
Rasvahappolaji Kuuden koeviikon jälkeen 100 ml:ssa pötsinestettä olevien rasvahappojen keskimääräinen määrä mg:ssa
Vertailuryhmä Koeryhmä C2 278,80 205,92 C3 78,16 95,55 C4 55,90 26,07
Taulukko 8 61266
Rasvahappolaji Yksityisten rasvahappojen suhde prosenteissa pötsinesteessä 6 koeviikon jälkeen
Vertailuryhmä Koeryhmä C2 67,53 62,87 C3 18,93 29,17 C4 13,54 7,96 100 % 100 %
Propionihapon lisääntymisestä voidaan tehdä samat johtopäätökset kuin esimerkissä 1.
Esimerkki 3
Suoritettiin ruokintakoe salinomysiiniä käyttäen 25:lie teuras-sonnille (mustakirjavaa alamaan nautakarjaa); eläimiä ruokittiin yksitellen, ne saivat oman juomavetensä ja niitä pidettiin sidottuina navetassa. Keskimääräinen paino kokeen alkaessa oli noin 260 kg; kokeen kesto 20 viikkoa, punnitus 4 viikon välein.
Rehu muodostui väkirehusta, jota annettiin eläinten ravinnontarpeen mukaan lisääntyvin määrin (2-4 kg/eläintä ja päivää kohti) samoin kuin siilossa fermentoidusta maissirehusta (16-20 kg eläintä ja päivää kohti) .
Väkirehun kokoonpano:
Ohraa 26 %
Kauraa 20 %
Maissia 45 %
Kalsiumkarbonaattia 2 %
Hostaphos(Na-Mg-Ca-fosfaattia) 4 %
Virtsa-ainetta 2 %
Natriumbikarbonaattia 1 % 100 %
Rehuyksikköjä 657 rehu-yks.
Valkuaisainetta 11,1 %
Eläimet jaettiin seuraaviin ryhmiin:
Ryhmä I: 5 eläintä ilman käsittelyä (vertailu)
Ryhmä 11:6 eläintä, joita käsiteltiin antamalla 100 mg monen-siiniä eläintä ja päivää kohti.
61266
Ryhmä III: 7 eläintä, joita käsiteltiin antamalla 50 mg salino-mysiiniä eläintä ja päivää kohti.
Ryhmä IV : 7 eläintä, joita käsiteltiin antamalla 100 mg salino-mysiiniä eläintä ja päivää kohti.
Antibioottiannokset koeryhmissä II-IV annettiin päivittäin väkirehun joukossa (jauheen muodossa).
Tulokset:
Seuraava taulukko esittää keskimääräisen painonlisäyksen ja ravinnon hyväksikäytön vertailuryhmässä ja 3:ssa koeryhmässä joka punnituksessa 4-20 koeviikon jälkeen. Absoluuttisten arvojen lisäksi on annettu koeryhmissä suhteelliset arvot verrattuina käsittelemättömään vertailuryhmään (%:ssa).
Painon kehityksessä ilmeni 20 koeviikon jälkeen kun annettiin salinomysiiniä 50 tai 100 mg/eläintä ja päivää kohti annoksesta riippuen painolisäyksen nousua +10 % ja +17,8 %, kun taas 100 mg monensiiniä eläintä ja päivää kohti johti painonlisäyksen kasvuun, joka oli vain +0,2 %.
Ravinnon hyväksikäyttö parani molempien salinomysiini annosten avulla (samaten annoksesta riippuen) +9,0 ja +15,5, kun taas 100 mg monensiiniä eläintä ja päivää kohti aikaansai vain +5,4 %:n parannuksen.
Kokeen Vertailu Monensiini Salinomysiini Salinottysiini kesto n = 5 100 mg/ 50 mg/ 100 mg/ viikoissa alkupaino eläintä ja eläintä ja eläintä ja 258,8 kg päivää kohti päivää kohti päivää kohti abs. n = 6 n=7 n=7 alkupaino alkupaino alkupaino 261,2 kg 260,7 kg 260,7 kg abs. rel. abs. rel. abs. rel.
kg kg % kg % kg %
Keskimääräinen 4 29,0 34,0 117,2 33,9 116,9 35,9 123,8 painonlisäys 8 64,2 63,8 99,4 72,6 113,1 74,3 115,7 eläintä kohti 12 96,4 96,5 100,1 106,2 110,2 112,6 116,8 16 130,2 126,0 96,8 144,9 111,3 150,6 115,7 20 164,6 165,0 100,2 181,0^ 110,0 193,9^ 117,8
Keskimääräinen 4 3 305 2 807 84,9 2 855 86,4 2 647 80,1 ravinnon 8 3 259 3 145 96,5 2 900 89,0 2 793 85,7 hyväksi 12 3 462 3 246 93,8 3 145 90,8 2 929 84,6 jatkuu ...
a 10 61 266 jatkoa edelliseltä sivulta käyttö 16 3 309 3 412 97,2 3 152 89,8 3 005 85,6 rehuyks./20 3 558 3 366 94,6 3 237+++91.0 3 005h-+84,5 painon lisäys kg kohti +++Merkitys: 99,9 %:n todennäköisyys Esimerkki 4
Suoritettiin ruokintakoe salinomysiiniä käyttäen 26:lie teuras-sonnille (punakirjavaa alamaan karjaa), niillä oli yksittäisruokinta, ne saivat itse juomavetensä ja ne pidettiin sidottuina navetassa, keskimääräinen paino kokeen alussa oli noin 225 kg, kokeen kestoaika 20 viikkoa, yksittäispunnitukset joka neljäs viikko.
Rehu koostui väkirehusta, jota annettiin eläinten ravinnontarpeesta riippuen lisääntyviä määriä (2-4 kg eläintä ja päivää kohti), samoin kuin siilossa fermentoidusta maissirehusta (16-20 kg eläintä ja päivää kohti) Väkirehun kokoomus:
Ohraa 26 %
Kauraa 20 %
Maissia 45 %
Kalsiumkarbonaattia . 2 %
Hostaphos (Na-Mg-Ca-fosfaattia) 4 %
Virtsa-ainetta 2 %
Natriumbikarbonaattia 1 % 100 %
Rehuyksiköitä 657 rehu-yks.
Valkuaisainetta 11,1 %
Eläimet jaettiin seuraaviin ryhmiin:
Ryhmä I : 6 eläintä ilman käsittelyä (vertailuryhmä)
Ryhmä II : 6 eläintä, joita käsiteltiin 100 mg:11a monensiiniä eläintä ja päivää kohti.
Ryhmä III: 7 eläintä, joita käsiteltiin antamalla 50 mg salinomysiiniä eläintä ja päivää kohti.
Ryhmä IV : 7 eläintä, joita käsiteltiin antamalla 100 mg salinomysiiniä eläintä ja päivää kohti.
Antibiootti-annokset annettiin koeryhmissä II-IV joka päivä väkirehun yhteydessä (jauheen muodossa).
612 6 6 11
Tulokset:
Seuraava taulukko osoittaa keskimääräisen painonlisäyksen ja ravinnon hyväksikäytön vertailuryhmässä ja 3 koeryhmässä, joka punnituksessa 4-20 koeviikon jälkeen.
Absoluuttisten arvojen lisäksi on koeryhmissä annettu suhteelliset arvot verrattuina käsittelemättömän vertailuryhmän kanssa (prosenteissa) .
Painonkehityksessä ilmeni 20 viikon kuluttua, kun annettiin salinomysiiniä 50 mg tai 100 mg/eläintä ja päivää kohti annoksesta riippuen painonlisäyksen nousua +17,5 % ja +21,7 %, kun taas annettaessa 100 mg monensiiniä eläintä ja päivää kohti painonlisäyksen erotus oli vain +2,4 %.
Ravinnon hyväksikäyttö parani molemmilla salinomysiineillä (samoin annoksesta riippuen) +12,5 % ja +15,4 %, kun taas 100 mg monensiiniä eläintä ja päivää kohti ei johtanut parannukseen.
Kokeen Vertailu Monensiini Salincrnysiini Salinomysiini kesto- n = 5 100 mct/el ja 50 rag/el ja 100 mg/el ja aika alkupai- päivää päivää päivää viikois- noa koh- kohti kohti kohti sa ti 225,0 n = 6 n = 7 n =7 ka alkupaino alkupaino alkupaino 223,8 kg 223,6 kg 224,3 kg abs. abs. rel. abs. rel. abs. rel.
kg kg % kg % kg %
Keskimääräinen 4 27,5 26,4 96,0 30,4 110,6 33,5 121,8 painoniisäys 8 54,7 53,2 97,3 62,0 113,4 62,7 114,6 eläintä kohti 12 83,5 86,4 103,5 98,0 117,4 101,0 121,0 16 117,3 122,5 104,4 142,1 121,1 147,6 125,8 20 157,5 161,2 102,4 185,0^117,5 191,7^121,7
Keskimääräinen 4 2 987 3 014 100,9 2 640 88,4 2 318 77,6 ravinnon hyväksi- 8 3 089 3 114 100,8 2 693 87,2 2 638 85,4 käyttö rehu-yks./ 12 3 238 3 134 96,8 2 780 85,9 2 691 83,1 painonlisäys kg:aa 16 3 228 3 166 98,1 2 739 84,6 2 634 81,6 kohti 20 3 179 3 175 99,9 2 781^ 87,5 2 691+^ 84,6 -J | |
Merkitys: 99,9 %:n todennäköisyys
Esimerkki 5
Lisärehua nautaeläimille
Kuivaleikettä 30 % 61266 12
Maissijauhoa 15 %
Soijasuurimoita 15 %
Melassia 15 %
Kaurankuorileseitä 15 %
Vehnän leseitä 2,5 %
Virtsa-ainetta 1,5 %
Mineraaliaine-sekoitetta 5,0 %
Salinomysiini-rihmasto-esisekoitetta (2,5 mg/g) 1,0 % 100 % 1 kg lisärehua sisältää siis 25 mg salinomysiiniä. Laitumella olevat nautaeläimet saavat 2-4 kg lisärehua päivässä, so. 50-100 mg salinomysiiniä.
Esimerkki 6 Nuolusuolaa lampaille
Luujauhetta 6 kg
Keittosuolaa 3 kg
Salincxnysiini-rihmastoa l-%:isena esi-sekoitteena 1 kg 10 kg 10 g nuolusuolaa sisälsi 10 mg salinomysiniä, so. lampaan päiväannoksen.
Claims (6)
1. Rehukoostumus, jota käytetään päärehuna, lisärehuna tai rehuseoksena, tunnettu siitä, että se sisältää salinomysii-niä tai sen fysiologisesti hyväksyttävää suolaa ja/tai esteriä konsen-traationa, joka vastaa vuorokausiannosta 0,02-5,0, edullisesti 0,1-1,0 mg/kg kehonpainoa.
2. Patenttivaatimuksen 1 mukainen rehukoostumus, tunnet-t u siitä, että suola on alkalimetallisuola tai maa-alkalimetalli-suola.
3. Patenttivaatimuksen 2 mukainen rehukoostumus, tunnet-t u siitä, että alkalimetallisuola on natrium-, kalium- tai ammonium-suola ja maa-alkalimetallisuola on magnesium- tai kalsiumsuola.
4. Patenttivaatimuksen 1 mukainen rehukoostumus, tunnet-t u siitä, että esteri on alkyyliesteri tai bentsyyliesteri.
5. Patenttivaatimuksen 4 mukainen rehukoostumus, tunnet-t u siitä, että alkyyliesteri sisältää on 1-8, edullisesti 1-4 hiili-atomia .
6. Patenttivaatimuksen 1 mukainen rehukoostumus, tunnet-t u siitä, että se sisältää salinomysiiniä rihmastona tai raaka-tuotteena .
Applications Claiming Priority (2)
Application Number | Priority Date | Filing Date | Title |
---|---|---|---|
DE2540509 | 1975-09-11 | ||
DE2540509A DE2540509C2 (de) | 1975-09-11 | 1975-09-11 | Verwendung von Salinomycin zur Verbesserung der Nährstoffverwertung und des Wachstums bei Wiederkäuern und Tierarten mit ähnlicher Verdauungsphysiologie |
Publications (3)
Publication Number | Publication Date |
---|---|
FI762580A FI762580A (fi) | 1977-03-12 |
FI61266B true FI61266B (fi) | 1982-03-31 |
FI61266C FI61266C (fi) | 1982-07-12 |
Family
ID=5956206
Family Applications (1)
Application Number | Title | Priority Date | Filing Date |
---|---|---|---|
FI762580A FI61266C (fi) | 1975-09-11 | 1976-09-08 | Fodersammansaettning vilken anvaends saosom huvudfoder tillsatsfoder eller foderblandning |
Country Status (32)
Country | Link |
---|---|
JP (1) | JPS5238377A (fi) |
AR (1) | AR215125A1 (fi) |
AT (1) | AT354834B (fi) |
AU (1) | AU517490B2 (fi) |
BE (1) | BE846142A (fi) |
BG (1) | BG27535A3 (fi) |
BR (1) | BR7606005A (fi) |
CA (1) | CA1099571A (fi) |
CH (1) | CH633416A5 (fi) |
CS (1) | CS195733B2 (fi) |
DD (1) | DD128412A5 (fi) |
DE (1) | DE2540509C2 (fi) |
DK (1) | DK147961C (fi) |
ES (1) | ES8703715A1 (fi) |
FI (1) | FI61266C (fi) |
FR (1) | FR2361875A1 (fi) |
GB (1) | GB1562805A (fi) |
GR (1) | GR61125B (fi) |
HU (1) | HU182652B (fi) |
IE (1) | IE43721B1 (fi) |
IL (1) | IL50457A (fi) |
IT (1) | IT1075029B (fi) |
LU (1) | LU75759A1 (fi) |
MX (1) | MX4365E (fi) |
NL (1) | NL7609884A (fi) |
NO (1) | NO143831C (fi) |
PH (1) | PH15169A (fi) |
PL (1) | PL110326B1 (fi) |
PT (1) | PT65570B (fi) |
SE (2) | SE423592B (fi) |
SU (1) | SU695525A3 (fi) |
ZA (1) | ZA765433B (fi) |
Families Citing this family (8)
Publication number | Priority date | Publication date | Assignee | Title |
---|---|---|---|---|
JPS52102176A (en) * | 1976-02-21 | 1977-08-26 | Kaken Pharmaceut Co Ltd | Agent for improving feed stuff efficiency |
EP0002893A1 (en) * | 1977-12-22 | 1979-07-11 | Imperial Chemical Industries Plc | Growth promotion means for ruminant animals and method for its production |
GR75160B (fi) * | 1981-01-22 | 1984-07-13 | Lilly Co Eli | |
NZ199931A (en) * | 1981-03-13 | 1985-02-28 | Lilly Co Eli | Method for formulating medicated animal feed premix comprising a synthetic drug |
JPS57177654A (en) * | 1981-04-27 | 1982-11-01 | Nippon Kayaku Co Ltd | Oral administration composition for cattle and poultry |
JPS63137739A (ja) * | 1986-11-29 | 1988-06-09 | Toshiba Corp | ウランの濃縮装置 |
US20050158367A1 (en) * | 2004-01-16 | 2005-07-21 | The Procter & Gamble Company | Liquid compositions comprising one or more medicaments |
SI4037666T1 (sl) | 2020-12-08 | 2024-09-30 | Ruminant Biotech Corp Limited | Izboljšave naprav in postopkov za dostavo snovi živalim |
Family Cites Families (1)
Publication number | Priority date | Publication date | Assignee | Title |
---|---|---|---|---|
DE2353031C2 (de) * | 1972-10-27 | 1985-02-21 | Brevetti Gabbiani S.p.A., Podenzano, Piacenza | Vorrichtung zur Weiterleitung von Gegenständen in einem Winkel, insbesondere für Verarbeitungsstrecken von Plattenelementen |
-
1975
- 1975-09-11 DE DE2540509A patent/DE2540509C2/de not_active Expired
-
1976
- 1976-09-06 ES ES451279A patent/ES8703715A1/es not_active Expired
- 1976-09-06 NL NL7609884A patent/NL7609884A/xx not_active Application Discontinuation
- 1976-09-07 BG BG034152A patent/BG27535A3/xx unknown
- 1976-09-08 FI FI762580A patent/FI61266C/fi not_active IP Right Cessation
- 1976-09-08 FR FR7626995A patent/FR2361875A1/fr active Granted
- 1976-09-08 CH CH1139376A patent/CH633416A5/de not_active IP Right Cessation
- 1976-09-09 GR GR51660A patent/GR61125B/el unknown
- 1976-09-09 AR AR264634A patent/AR215125A1/es active
- 1976-09-09 IT IT27037/76A patent/IT1075029B/it active
- 1976-09-09 DD DD7600194712A patent/DD128412A5/xx unknown
- 1976-09-09 AU AU17582/76A patent/AU517490B2/en not_active Expired
- 1976-09-09 LU LU75759A patent/LU75759A1/xx unknown
- 1976-09-10 SU SU762396200A patent/SU695525A3/ru active
- 1976-09-10 CS CS765894A patent/CS195733B2/cs unknown
- 1976-09-10 JP JP51108674A patent/JPS5238377A/ja active Granted
- 1976-09-10 SE SE7610086A patent/SE423592B/xx unknown
- 1976-09-10 IL IL50457A patent/IL50457A/xx unknown
- 1976-09-10 HU HU76HO1925A patent/HU182652B/hu unknown
- 1976-09-10 IE IE2027/76A patent/IE43721B1/en unknown
- 1976-09-10 PH PH18883A patent/PH15169A/en unknown
- 1976-09-10 GB GB37625/76A patent/GB1562805A/en not_active Expired
- 1976-09-10 NO NO763122A patent/NO143831C/no unknown
- 1976-09-10 MX MX764899U patent/MX4365E/es unknown
- 1976-09-10 DK DK409576A patent/DK147961C/da not_active IP Right Cessation
- 1976-09-10 CA CA260,907A patent/CA1099571A/en not_active Expired
- 1976-09-10 PL PL1976192324A patent/PL110326B1/pl unknown
- 1976-09-10 BR BRPI7606005-5A patent/BR7606005A/pt not_active IP Right Cessation
- 1976-09-10 ZA ZA765433A patent/ZA765433B/xx unknown
- 1976-09-10 PT PT65570A patent/PT65570B/pt unknown
- 1976-09-10 AT AT675276A patent/AT354834B/de not_active IP Right Cessation
- 1976-09-13 BE BE170587A patent/BE846142A/xx not_active IP Right Cessation
-
1979
- 1979-10-17 SE SE7908636A patent/SE423858B/sv unknown
Also Published As
Similar Documents
Publication | Publication Date | Title |
---|---|---|
US4394377A (en) | Ruminant animal performance by co-administering choline and propionate enchancers | |
Cummins et al. | Effect of isocarbon-4 and isocarbon-5 volatile fatty acids on microbial protein synthesis and dry matter digestibility in vitro | |
EP1442664B1 (en) | A method for supplying biovailable methionine to a cow | |
US4393046A (en) | Combination of thiopeptin and other related sulfur-containing cyclic polypeptide antibiotics with rumen-active diimides to improve ruminant feed efficiency | |
US3681504A (en) | Ruminant deglutition alteration | |
FI61266B (fi) | Fodersammansaettning vilken anvaends saosom huvudfoder tillsatsfoder eller foderblandning | |
US4336250A (en) | Lactation improvement method | |
RU2354134C2 (ru) | Комбикорм-концентрат для дойных коров | |
US4161539A (en) | Use of malic acid as a ruminant feed additive | |
US4192887A (en) | Ruminant coccidiostats | |
US4534969A (en) | Method for improving lactation in ruminant animals | |
US4291053A (en) | Agent to be administered orally to domestic animals without cellulose digestion in the rumen | |
US20030129218A1 (en) | Dietary supplement | |
USRE39403E1 (en) | Method for supplying bioavailable methionine to a cow | |
US5081146A (en) | Method and feed supplement for the feeding of ruminants | |
Broderick et al. | Value of treating alfalfa silage with fibrolytic enzymes prior to feeding the silage to lactating dairy cows | |
IE53032B1 (en) | Glycopetide antibiotics for improving milk yield in healthy ruminants | |
Skrivanová et al. | Effect of virginiamycin on feed intake, daily gains, ruminal volatile fatty acids and blood parameters in veal calves | |
JP2000004803A (ja) | ルーメン発酵調整方法およびルーメン発酵調整用組成物 | |
US4072749A (en) | Use of ipronidazole in combatting clostridial infections | |
US5719121A (en) | Use of balhimycin as production promoter in animals, and production promoter compositions | |
Lee et al. | Effect of vitamin supplementation of receiving diets on the performance of stressed beef calves | |
Ekinci et al. | Effect of grinding high moisture corn on its utilization by dairy cows fed alfalfa silage | |
IE54167B1 (en) | Process for promoting growth and feed efficiency of food producing mammals | |
NL8101843A (nl) | Werkwijze voor het verbeteren van de benutting van voer door herkauwers, alsmede hiervoor geschikte samenstellingen. |
Legal Events
Date | Code | Title | Description |
---|---|---|---|
MM | Patent lapsed |
Owner name: HOECHST AKTIENGESELLSCHAFT |