FI114409B - Laite esineiden varastoimiseksi varastolohkoon - Google Patents

Laite esineiden varastoimiseksi varastolohkoon Download PDF

Info

Publication number
FI114409B
FI114409B FI943181A FI943181A FI114409B FI 114409 B FI114409 B FI 114409B FI 943181 A FI943181 A FI 943181A FI 943181 A FI943181 A FI 943181A FI 114409 B FI114409 B FI 114409B
Authority
FI
Finland
Prior art keywords
för
riktning
objects
lifting
förvaringsblocket
Prior art date
Application number
FI943181A
Other languages
English (en)
Swedish (sv)
Other versions
FI943181A (fi
FI943181A0 (fi
Inventor
Alexander Jun Faller
Original Assignee
Alexander Jun Faller
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Priority claimed from DE4306241A external-priority patent/DE4306241C2/de
Application filed by Alexander Jun Faller filed Critical Alexander Jun Faller
Publication of FI943181A0 publication Critical patent/FI943181A0/fi
Publication of FI943181A publication Critical patent/FI943181A/fi
Application granted granted Critical
Publication of FI114409B publication Critical patent/FI114409B/fi

Links

Classifications

    • BPERFORMING OPERATIONS; TRANSPORTING
    • B65CONVEYING; PACKING; STORING; HANDLING THIN OR FILAMENTARY MATERIAL
    • B65GTRANSPORT OR STORAGE DEVICES, e.g. CONVEYORS FOR LOADING OR TIPPING, SHOP CONVEYOR SYSTEMS OR PNEUMATIC TUBE CONVEYORS
    • B65G1/00Storing articles, individually or in orderly arrangement, in warehouses or magazines
    • B65G1/02Storage devices
    • B65G1/04Storage devices mechanical
    • B65G1/0478Storage devices mechanical for matrix-arrangements
    • EFIXED CONSTRUCTIONS
    • E04BUILDING
    • E04HBUILDINGS OR LIKE STRUCTURES FOR PARTICULAR PURPOSES; SWIMMING OR SPLASH BATHS OR POOLS; MASTS; FENCING; TENTS OR CANOPIES, IN GENERAL
    • E04H6/00Buildings for parking cars, rolling-stock, aircraft, vessels or like vehicles, e.g. garages
    • E04H6/08Garages for many vehicles
    • E04H6/12Garages for many vehicles with mechanical means for shifting or lifting vehicles
    • E04H6/18Garages for many vehicles with mechanical means for shifting or lifting vehicles with means for transport in vertical direction only or independently in vertical and horizontal directions
    • E04H6/24Garages for many vehicles with mechanical means for shifting or lifting vehicles with means for transport in vertical direction only or independently in vertical and horizontal directions characterised by use of dollies for horizontal transport, i.e. cars being permanently parked on wheeled platforms

Landscapes

  • Engineering & Computer Science (AREA)
  • Architecture (AREA)
  • Mechanical Engineering (AREA)
  • Physics & Mathematics (AREA)
  • Mathematical Physics (AREA)
  • Civil Engineering (AREA)
  • Structural Engineering (AREA)
  • Warehouses Or Storage Devices (AREA)
  • Container Filling Or Packaging Operations (AREA)
  • Supplying Of Containers To The Packaging Station (AREA)
  • Pharmaceuticals Containing Other Organic And Inorganic Compounds (AREA)

Description

114409
Laite esineiden varastoimiseksi varastorakennukseen
Esillä olevan keksinnön kohteena on esineiden varastoimiseksi tarkoitetun varas-5 tolohkon käsittävä laite, jossa on keskenään samanlaisiksi muodostettuja sijoituspaikkoja, jotka X-suunnassa on sovitettu peräkkäin tuloalueen ja poistopuolen välille, siihen nähden kohtisuorassa Y-suunnassa vierekkäin ja Z-suunnassa päällekkäin, kunkin sijoituspaikan ollessa varustettu käyttöyksiköllä esineiden siirtämiseksi Y-suuntaan ja laitteeseen on sovitettu käyttöyksiköltä siirtämistä varten X-suun-10 taan, jolloin varastolohkon yksi taso on muodostettu tyhjien lavojen varastointi- ja palautustasoksi ja ainakin yksi nostoelin on sovitettu laitteeseen.
Tällaiset varastojärjestelmät ovat tunnettuja esimerkiksi korkeahyllyvarastoina, joissa käytävän molemmin puolin on vierekkäin ja päällekkäin sijoitetut sijoituspai-15 kat, millä on se etu, että jokaiseen yksittäiseen kohtaan on mahdollista päästä käsiksi suoraan. Epäilemättä voidaan hoitaa niin monta paikkaa samanaikaisesti, kuin on käytäviäkin.
Edelleen tunnetaan työntöhyllyt, joilla on hyvin pieni tilantarve, koska käsiksipää-20 syä varten tarvitaan ainoastaan yksi käytävä, kun taas muut hylly-yksiköt tiivistetään yhdeksi, ei-luoksepäästäväksi ryhmäksi. Tällä on kuitenkin se haittapuoli, että täytyy siirtää hyvin suuria massoja, niin että käsiksipääsyajasta muodostuu hyvin \ pitkä.
25 Läpisyöttöhyllyillä on sitä vastoin hyvin suuri täyttö- ja poistotiheys, koska käsiksi-pääsy on mahdollinen koko etupinnasta. Epäilemättä yksittäisiin hyllylokeroihin ! voidaan varastoida ainoastaan samanlaisia kappaleita. Tiettyyn paikkaan ei ole mahdollista päästä käsiksi suoraan, koska varastoiminen tapahtuu periaatteella I · "first in - first out" tai "last in - last out".
30 t Viitejulkaisussa WO 89/12152 (Hammer) on keksintöä lähinnä oleva tunnettu jär- • · · jestelmä. Voidaan todeta, että tämän tunnetun paikoitustaan käsite on se, että :.. .· kaikki ajoneuvot pakataan poistosuunnassa siten, että ensimmäisissä poikkiriveis- sä ei ole mitään vapaita pysäköintipaikkoja. Tässä tunnetussa järjestelmässä on .·, : 35 nimittäin vaatimuksena, että kussakin poistosuunnassa olevassa rivissä pidetään yksi pysäköintipaikka vapaana. Esillä olevan keksinnön mukaan taas jokaisessa poistosuuntaan nähden poikittaisessa rivissä pidetään yksi pysäköintipaikka va 2 114409 paana, jotta jokaisessa toivotussa paikassa voidaan muodostaa poistosuunnassa jatkuva vapaa kulkureitti, jonka kautta ajoneuvo voidaan ajaa pois paikoitustasolta ilman suuria ryhmitysliikkeitä. Koska Hammerin patentissa ei ole mitään vapaata pysäköintipaikkaa poikkiriveissä, tämä ei ole sen mukaan mahdollista.
5 DE-OS 32 12 822:n aiheena on pysäköintilaite ajoneuvoja varten, jotka pysäköidään lavoille ja sijoitetaan sijoituspaikkoihin. Sijoituspaikat on järjestetty ainoastaan pystysuoriin levyihin, joissa ne on kerätty Y- ja Z-suunnassa vierekkäin ja päällekkäin ryhmäksi. Tämän ryhmän edessä on sivusuunnassa siirrettävä nosto-10 laite, jonka avulla kulloinkin tarvittava ajoneuvo voidaan poistaa lavalta tai sijoittaa sille.
Aiemmin selitetyn tyyppinen laite on tunnettu DE-PS 38 23 728:sta. Tässä käsitellään pysäköintitaloa, jossa on vähintään kaksi tasoa. Tässä pysäköintijärjestel-15 mässä sijoituspaikat on sijoitettu ilman välitiloja Y-suunnassa vierekkäin ja X-suun-nassa peräkkäin, minkä ansiosta X-suunnassa muodostuu toisiaan seuraavia rivejä (siinä riveiksi Z nimitettyinä) ja Y-suunnassa vierekkäin olevia rivejä (siinä riveiksi R nimitettyinä). Pysäköintijärjestelmän toiminnan varmistamiseksi jokaisessa rivissä pidetään vapaana vähintään yksi järjestelypaikka. Pysäköintitaloa täytet-20 täessä ajoneuvot ajetaan sisään siten, että ulosajorivin suunnassa tapahtuu tiivistyminen, niin että täydessä pysäköintitalossa viimeinen rivi on ajoneuvoista vapaa.
: Tämän vapaan rivin täytyy siten mahdollistaa järjestelyliikkeet, kun pitää noutaa : ajoneuvoja, jotka eivät ole etummaisessa rivissä.
25 Tämä tunnettu pysäköintitalo toimii oleellisesti periaatteella first in - first out. Kun -kuten selitettiin - viimeistä pääläpiajosuuntaan nähden poikittain olevaa riviä pidetään edullisesti vapaana, tämä periaate johtaa useisiin järjestelyliikkeisiin, erityisesti silloin, kun rivejä R on oleellisesti enemmän kuin rivejä Z.
• » • : 30 DE-PS 38 23 728 ei anna mitään tietoa siitä, mitä tyhjille lavoille tapahtuu. Järjes- :. .: telmän selityksestä voidaan päätellä, että nämä lajitellaan jälleen vapautumisensa : : jälkeen tyhjiin sijoituspaikkoihin. Sen lisäksi jokainen rivi sekä tuloalueessa että , , purkupuolella on varustettu nostolaitteella (nosturilla). Edelleen jokainen sijoitus- ’ · paikka täytyy varustaa useilla nostolaitteilla, jotka ovat hydraulisylintereiden muo- v.: 35 dossa, käyttöyksiköiden, joilla esineet siirretään Y-suunnassa, tai käyttölaitteiden, :: joilla esineet siirretään X-suunnassa, nostamiseksi vaihtoehtoisesti työskentely- asentoon.
3 114409
Keksinnön tehtävänä on saada aikaan varastojärjestelmä, joka yhdistää toisiinsa aiemmin selitettyjen rakennetyyppien edut ilman, että tällöin niiden haittapuolia on pakko ottaa mukaan. Toisin sanoen pitää saada aikaan varastojärjestelmä, joka muodostaa kompaktin rakenteen ja tarvitsee vähän tilaa ja mahdollistaa nopean ja 5 suoran luoksepääsyn yksittäisiin sijoituspaikkoihin järjestelyliikkeiden ollessa minimaalisia ilman, että täytettäessä tai tyhjennettäessä tukitaan muita sijoituspaikkoja.
Keksinnön mukaiselle laitteelle on tunnusomaista se, että kussakin viivojen X-10 suunnassa peräkkäisistä riveistä on vapaa sijoituspaikka ja joka toiseen viivaan on sovitettu nostoelin varastolohkon ainakin toiselle puolelle, jolloin kussakin varasto-paikassa on siirtomoduuli, jossa on ainakin yksi käyttöyksikkö siirtomoduulin varassa olevan kannatuslevyn tai säiliöksi muodostetun esineen siirtämiseksi X- tai Y-suuntaan.
15
Sen ansiosta, että toisin kuin tekniikan tasossa vapaat sijoituspaikat eivät ole läpikulkusuunnassa olevassa rivissä, vaan että jokaisessa siihen nähden poikittain olevassa rivissä on yksi vapaa sijoituspaikka, joka pysyy vapaana sivuuttamiseksi ja uudelleenjärjestämiseksi, välttämättä tarpeelliset järjestelyliikkeet rajoittuvat mi-20 nimiin; jokaisessa rivissä pysyvien ajoneuvojen uudelleenjärjestäminen toistensa suhteen jää pois täydellisesti. Edelleen keksinnöllä on se etu, että ei ole ehdotto-: man välttämätöntä varustaa jokaista varastorakennuksen riviä nostolaitteella; pi- ‘: kemminkin riittää esimerkiksi joka toisen rivin varustaminen nostolaitteella.
25 Eräs oleellinen etu tekniikan tasoon nähden saavutetaan edelleen siten, että tyhjät lavat varastoidaan ilman lajittelua vapautuneeseen paikkaan varastorakennuksen : tätä varten olevassa välitasossa ja voidaan viedä edelleen sieltä takaisin järjes telmään. Välitasossa takaisin menevät lavat voidaan puhdistaa ilman käytön vahingollista vaikutusta, esimerkiksi tietyn käyttömäärän jälkeen tai likaantumisas-30 teestä riippuen.
> I
: ; Eikä viimeiseksi keksinnöllä on lisäetu, että ohjeen johdosta varustaa jokainen rivi .··, vapaalla sijoituspaikalla voidaan toteuttaa myös varastorakennuksia, joilla ei ole suorakulmaista pohjapiirrosta, vaan esimerkiksi kolmikulmainen pohjapiirros. Täl-35 lainen pohjapiirros vaatisi DE-PS 38 23 728:n mukaisessa pysäköintitalossa vält-:‘ i tämättä kaikkien vapaiden sijoituspaikkojen järjestämistä leveimpään riviin.
4 114409
Keksintö soveltuu moniin käyttökohteisiin, erityisesti hyllyjärjestelmäksi, konttiva-rastoksi tai pysäköintitaloksi.
Keksinnöllä on mahdollista järjestää sijoituspaikat ilman välitiloja vierekkäin tai pe-5 räkkäin ja edelleenkehitelmässä sijoittaa nostolaitteet ainakin varastorakennuksen yhdelle ulkosivulle. Sen lisäksi on itsestään selvästi mahdollista sijoittaa nostolaitteet varastorakennuksen sisäpuolelle, kun sitä vaaditaan yksittäistapauksessa.
Keksinnön erään edullisen tunnusmerkin mukaan varastorakennus kootaan mo-10 duulirakenteisesti sijoituspaikoista. Tämä mahdollistaa hyvin nopean asennuksen vastaten käytettävissä olevaa tilantarvetta ja kyseisiä vaatimuksia, niin että esimerkiksi messuilla, kansanjuhlilla tai muissa suurtilaisuuksissa voidaan lyhyessä ajassa pystyttää liikkuva pysäköintitalo.
15 Kokoonpanoa ja varastonpitoa yksinkertaistetaan edelleen siten, että jokainen yksittäinen sijoituspaikka on koottu moduulirakenteisesti yhdestä peruselementistä, jossa on pohjakehys ja pystypilarit, sekä siirtomoduulista. Siirtomoduuli sisältää tällöin sekä X-suunnan käyttöyksikön että Y-suunnan käyttöyksikön ja on yleensä sijoitettu pohjakehykseen.
20 Tällöin on edullista, jos jokaisessa sijoituspaikassa on kannatuslevy, joka on siirto-i moduulin päällä ja siirrettävissä tämän läpi. Tämä rakennetapa sopii erityisesti va- : rastojärjestelmän käyttämiseen pysäköintitalona, niin että pysäköidyt ajoneuvot ; ovat kannatuslevyjen päällä. Kannatuslevyt voivat tällöin olla muodostettu siten, 25 että ne keräävät tippuveden, jolloin varastorakennuksen alimpaan alueeseen voi olla asennettu pesulaite.
On erityisen toivottavaa, jos siirtomoduulissa on vähintään yksi käyttöyksikkö kan-natuslevyn siirtämiseksi X- tai Y-suunnassa, jolloin käyttölaitteen hammaspyörä on • : 30 kosketuksessa hammastankoon kannatuslevyn alasivulla. Tällä tavoin tekniikan tasossa välttämättömät nostolaitteet ovat tarpeettomia, koska ei tarpeen olevien : ·/; käyttöyksiköiden hammaskosketus irrotetaan automaattisesti kulloinkin ohjattujen , · · ·. käyttöyksiköiden avulla.
::: 35 Mikäli varastojärjestelmä palvelee konttien sijoittamista, käyttölaitteet X-suunnassa I ♦ siirtämiseksi on asennettu jokaisen yksittäisen sijoituspaikan pohjakehykseen, kun taas käyttölaitteet Y-suuntaa varten voivat vaikuttaa ylhäältä kulloiseenkin konttiin.
114405 5 Tällöin voidaan menetellä siten, että jokaisella kontin sijoituspaikalla on pohjake-hys, joka on siirrettävissä kannatinrullien päällä ohjauskiskoissa Y-suuntaan. Poh-jakehykset voi olla yhdistetty käyttöakselin välityksellä käyttöyksikköön, esimerkiksi sähkömoottoriin, joka on sijoitettu kiinteästi varastorakennukseen, ja siirto saa-5 daan aikaan sijoituspaikassa Y-suunnassa.
Käyttöyksiköt kontin siirtämiseksi X-suunnassa voi olla muodostettu niin sanotuiksi levittimiksi (spreader), joissa on kannatuskehys, joita voidaan siirtää kannatusrul-lien päällä johteissa ja joiden alasivulla on vähintään kaksi pystysuorassa siirrettä-10 vää poikkipalkkia, joissa on tartuinosat (twistlocks) esineisiin tarttumiseksi ylhäältä. Varastorakennuksen jokaisessa tasossa on jokaisessa rivissä tällainen levitin, joka tarttuu haluttuun konttiin ylhäältä, nostaa lyhyen matkan ja kuljettaa X-suunnassa sisääntuloalueen ja purkupuolen välillä.
15 Tällöin on edullista, jos suorakulmaisissa kannatuskehyksissä on lyhyen ulkosivunsa alueessa kaksi poikkipalkkia ja keskialueessa kaksi lisäpoikkipalkkia. Tällä tavoin levitin voi ottaa joko yhden pitkän kontin tai kaksi lyhyttä konttia. Väli- tai ylimittaisten konttien ottamiseksi poikkipalkkeja voi olla enemmän.
20 Tartuinosat on muotoiltu edullisesti 90° kierrettäviksi lukituspulteiksi kontin liitos-aukkoihin tarttumiseksi. Konteissa on tätä varten vastaavasti muotoillut kulmat ; : (corner castings), jotka mahdollistavat pika- tai bajonettiliitoksen muodostamisen - ; lukituspulttien kanssa.
i . 25 Jokaiseen lukituspulttiin voi olla liitetty korkeussuunnassa liikkuva varmistustappi, ’ joka kontin tai vastaavan yläsivua vasten ollessaan, esimerkiksi corner castingsia vasten, vapauttaa pultin kiertoliikkeen tartunta-asennossaan. Siten varmistetaan ‘ kiertolukon (twistlock) virheetön lukitus ja kontin nostaminen vasta moitteettoman lukituksen jälkeen.
30 I i i
Keksinnön lisäkehitelmässä nostolaitteessa on kuilussa pystysuoraan siirrettävä, ; nostoyksikkönä toimiva kehys, jossa on kaksi keskenään yhdensuuntaista johdet- !**! ta, joissa levittimen kannatuskehys voidaan ajaa sisään tai ulos. Nostolaitteiden ' i' levittimillä voi tällä tavoin olla sama rakenne ja samat mitat kuin varastorakennuk- v.: 35 sessa siirrettävällä levittimellä (järjestelmälevitin).
I · t
Nostoyksikköä voidaan nostokuilussa siirtää ketjukäytön, karojen tai hydraulisten laitteiden avulla.
6 114409
Kannatuskehykset (järjestelmälevitin) voi olla varustettu hydraulis-sähköisillä vaa-kalaitteilla, jotka voidaan liittää keskusohjauslaitteeseen. Saadut konttipainot syötetään edelleen keskusohjauslaitteen tietokoneeseen, missä voidaan suorittaa esimerkiksi painon optimointi laivaa lastattaessa.
5
Keksinnön erään lisätunnusmerkin mukaan varastorakennukseen on sijoitettu siirrettävä sammutuskontti. Siten käytössä on liikkuva sammutusyksikkö, joka mahdollistaa suoran, puoliautomaattisen sammutuksen varastorakennuksessa. Sammutusyksikkö voi olla tehty vesi- tai halonisammutuslaitteeksi ja sallii palon 10 torjumisen kontin sisällä siihen tunkeutuvan sammutuskepin avulla.
Keksinnön mukaisessa varastojärjestelmässä voidaan myös nostolaitteet koota pystysuunnassa kuiluelementeistä moduulirakenteisesti. Tällöin on toivottavaa, jos jokaisen nostolaitteen yläpäässä on kuljetusketjujen käyttöyksikkö ja alapäässä 15 näiden kuljetusketjujen kääntöyksikkö.
Yleensä on edullista liittää nostolaitteeseen valmistelupaikka, jossa on nostolava, erityisesti silloin, kun nostolaitteet on sijoitettu varastorakennuksen molempiin päätysivuihin. Tässä tapauksessa tarjoutuu varastorakennuksen alin taso käytet-20 täväksi hyödyksi lavojen takaisinvientiä varten, esimerkiksi pysäköintitalossa ei enää tarvittavien lavojen palauttamiseksi ulosajosivulta sisäänajoalueelle. Lisäksi . : on mahdollista käyttää alinta tasoa lavavarastona.
; Itsestäänselvästi on myös mahdollista, että yksittäisiä asemia ei rakenneta mo- 25 duulijärjestelmällä, vaan pystytetään esimerkiksi hitsaus- tai ruuvirakenteina.
* ; Keksintöä selitetään tämän jälkeen suoritusesimerkkien avulla, jotka on esitetty piirustuksissa. Niissä esittää: 30 Kuvio 1 keksinnön mukaisen laitteen varastorakennuksen kaaviokuvaa, :, Kuvio 2 kuvion 1 varastorakennuksen ylimmän tason kaaviollista yläkuvaa, : Kuvio 3 kaaviokuvaa keksinnön mukaisen periaatteen mukaan rakennetusta pysäköintitalosta, jossa sisäänajo on toisesta päädystä ja ulosajo toi-’: ’ sesta päädystä, :: ; 35 Kuvio 4 kuvion 3 muunnosta, jossa ajo tapahtuu pitkittäissivulta, \ i Kuvio 5 kuvion 3 erästä lisämuunnosta, jossa sisään- ja ulosajo tapahtuu sopi valta välitasolta, 7 114409
Kuvio 6 perspektiiviesitystä kuviossa 3 esitetyn muunnoksen osa-alueesta mo-duulirakenteisesti,
Kuvio 7 räjäytyskuvaa kuviossa 6 käytetyn moduulielementin osasta,
Kuvio 8 suurennettua esitystä peruselementistä, jossa on sisäänrakennettu 5 siirtomoduuli,
Kuvio 9 suurennettua esitystä lokeroelementin osasta, jossa on nostoketjut nostolaitetta varten,
Kuvio 10 siirtomoduulin kuvaa,
Kuvio 11 siirtomoduulin päällä olevaa kannatuslevyä, 10 Kuvio 12 suurennettua kuvaa nostolaitteen alimmasta kuiluelementistä,
Kuvio 13 perspektiiviesitystä nostolaitteen käyttöyksiköstä,
Kuvio 14 nostolaitteen kääntöyksikköä,
Kuvio 15 kuviota 6 vastaavaa esitystä käytöstä kuvion 5 mukaisessa pysäköinti talossa, 15 Kuvio 16 kuvion 15 muunnosta, jossa on lavapuskuri,
Kuvio 17 kuvion 3 pysäköintitaloa toisella käyttötavalla,
Kuvio 18 kuvion 17 muunnosta,
Kuvio 19 kuvion 5 muunnosta, jossa on vuorotellen sijoitetut nostolaitteet,
Kuvio 20 keksinnön erästä lisämuunnosta konttivaraston muodossa, 20 Kuvio 21 suurennettua kuvaa konttivaraston sisäänmenoalueesta,
Kuvio 22 käyttöyksikön (spreader) kuvaa konttien siirtämiseksi X-suunnassa, ·: Kuvio 23 nostoyksikön kuvaa nostolaitteessa,
Kuvio 24 levittimen poikkipalkin osakuvaa tartuntaosan avatussa asennossa, Kuvio 25 poikkipalkin osakuvaa tartuntaosan (twistlock) lukitusasennossa, 25 Kuvio 26 perspektiiviesitystä nostoyksiköstä, jossa on levitin, järjestelmälevitti-’ j mestä ja sijoituspaikasta, jossa on pohjakehys kontin siirtämiseksi Y- suunnassa, ’ ’ Kuvio 27 kuvion 26 pohjakehyksen kuvaa,
Kuvio 28 useiden pohjakehysten kuvaa käyttöyksikköineen, ,.30 Kuvio 29 useiden, päällekkäin sijoitettujen levittimien ja niistä riippuvien konttien - * :,,,; kuvaa, : A Kuvio 30 kontissa olevan solmupisteen kuvaa ja • I · [ - · ‘ Kuvio 31 satamassa olevaa konttivarastoa.
> · > · 1 A: 35 Kuviossa 1 on esitetty kaaviollisesti varastorakennus 10, jossa on esineiden, esim.
I · konttien, autojen tai säiliöiden, varastoimiseksi tiiviiseen järjestykseen sijoituspaikkoja 12, jotka on sijoitettu ilman välitiloja X-, Y- ja Z-suunnassa peräkkäin tai vierekkäin tai päällekkäin. Kuvio 2 esittää kuvion 1 varastorakennuksen 10 kaavioi- 8 114409 lista päällikuvaa, jossa on esitetty, että ympyrällä merkityt sijoituspaikat 12 ovat vapaina, kun taas kaikki muut sijoituspaikat on varattu. Aiemmin jo viitattiin siihen, että on edullista olla varaamatta kussakin rivissä (X-suunnassa) yhtä sijoituspaikkaa 12 esineiden 14 varastoimisen tai poistamisen helpottamiseksi.
5
Kun kuvioiden 1 ja 2 esimerkissä numerolla 14 merkitty esine pitää ottaa pois, mikä tapahtuu X-suunnassa, so. taimmaisesta etummaiseen riviin, niin jokaisessa rivissä täytyy tapahtua enimmillään ainoastaan yksi siirto sillä tavoin, että merkittyjen nuolien suunnassa muodostuu käytävä 16. Suoritusesimerkissä varattuja 10 sijoituspaikkoja siirretään siten seuraavassa mainitut yksiköt Y-suunnassa vapaaseen sijoituspaikkaan (ympyrällä merkitty):
Rivi 2 yksi yksikkö oikealle Rivi 3 kolme yksikköä vasemmalle 15 Rivi 4 kaksi yksikköä oikealle Rivi 5 kolme yksikköä oikealle Rivi 6 ei siirtoa
Rivi 7 kaksi yksikköä vasemmalle Rivi 8 viisi yksikköä vasemmalle 20 Rivi 9 yksi yksikkö oikealle.
: Nämä Y-suuntaiset siirrot voivat tapahtua samanaikaisesti, niin että tahtiaika on : hyvin lyhyt, kunnes esine 14, joka on taimmaisessa rivissä, voidaan siirtää nuolen : suuntaan tällöin vapaan käytävän 16 läpi poisottamista varten. Kuviossa 2 vasem- , 25 massa päätysivussa 18 on tällöin nostolaite valmiina, jota on kuviossa 1 merkitty nuolella 20. Tästä haluttu esine 14 voidaan laskea alas ja poistaa varastorakennuksesta 10.
»
Heti kun esinettä 14 on siirretty kaksi riviä, voidaan uusi esine ottaa rivistä 1, sitten 30 esineet, jotka ovat tämän tiellä, voidaan siirtää näin vapautuneeseen käytävään : j 16.
» < · [·’·! Esineen varastoiminen, esimerkiksi auton pysäköintitaloon, tapahtuu käännetyssä » * järjestyksessä, so. myös tässä varatut sijoituspaikat siirretään paikoiltaan siten, 35 että voidaan muodostaa käytävä 16, jonka sisällä esine pääsee vapaaseen ·, ‘ ·* sijoituspaikkaan.
9 114409
Kuviossa 3 on esitetty eräs mahdollinen pysäköintitalon toteutus, jolloin on nähtävissä, että varastorakennuksen vasempaan päätysivuun 18 on liitetty niin monta nostolaitetta 20 sisäänajoa varten, kuin varastorakennuksessa 10 on rivejä (Y-suunnassa). Vastaavasti vastakkaiseen päätysivuun 18' on sijoitettu nostolaitteet 5 20', joita käytetään poistamiseen.
Kuten kuvio 3 edelleen esittää, sisäänmenopuolen nostolaitteiden 20 edessä tai ulosmenopuolen nostolaitteiden 20' takana on valmistelupaikka 22 tai 22'. Tähän mennään lähemmin seuraavassa kuvion 6 selityksessä.
10
Kuvio 6 esittää leikattuna kuviossa 3 esitetyn moduulimaisen pysäköintitalon erästä riviä. Yksittäiset elementit ovat nähtävissä kuviossa 7 räjäytysesityksenä.
Keskusvarastorakennus 10 koostuu, kuten jo aiemmin mainittiin, sijoituspaikoista 15 12, jotka on sijoitettu ilman välitiloja vierekkäin tai peräkkäin ja myös päällekkäin.
Jokainen yksittäinen sijoituspaikka 12 muodostuu peruselementistä, jota kuviossa 7 on merkitty numerolla 24. Tässä peruselementissä 24 on suorakulmainen pohja-kehys 26, joka koostuu kahdesta lyhyestä kiskosta 28 ja kahdesta pitkästä kiskosta 28' ja jonka kulmista kohoaa neljä pystysuoraa pylvästä 30. Peruskehyksen 26 20 sisään voidaan muodostaa siirtomoduuli 32 (vrt. kuvio 10), jonka kapeassa sivussa on kaksi vastakkain olevaa käyttöyksikköä 34, esimerkiksi sähkömoottoria, joita • käytetään tämän päällä olevan kannatuslevyn 36 pitkittäissiirtoon, jonka alasivus- '. sa on vastaavat, käyttöyksiköiden 34 hammaspyörien 38 kanssa yhdessä toimivat tartuntaosat 40, esimerkiksi hammastangot. Suorassa kulmassa tähän X-suuntai-, 25 seen siirtosuuntaan nähden kannatuslevyjä 36 voidaan siirtää myös niiden poikki-
! I
suuntaan, so. Y-suuntaan, mitä varten siirtomoduulin 32 toisiaan vastapäätä ole- ; vissa pitkittäissivuissa on käyttöyksikkö 34'. Myös näiden käyttöyksiköiden 34' * · v hammaspyörät 38' ovat kosketuksessa vastaaviin tartuntaosiin 40', esimerkiksi hammastankoihin, jotka on sijoitettu kannatuslevyn 36 alapintaan.
1' 30
Kuvio 8 esittää peruselementtiä 24', joka on jo varustettu siirtomoduulilla 32 ja : kannatuslevyllä 36.
» > · * * * ·
Paremman yleisnäkymän vuoksi kuviossa 6 on näytetty ainoastaan yksittäisten \:: 35 sijoituspaikkojen 12 peruselementit 24, kun taas siirtomoduulit 32 ja kannatuslevyt 36 on jätetty pois. Varastorakennuksen 10 kuviossa 6 etummaiseen päätysivuun on sijoitettu nostolaitteet 20, joista kuviossa 6 on esitetty ainoastaan yksi, koska muut rivit (Y-suuntaiset) on jätetty pois tai on ainoastaan merkitty. Samalla lailla 10 114409 rakennettu nostolaite 20' liittyy läpikulkusuunnassa varastorakennuksen 10 takimmaiseen päätysivuun.
Jokainen nostolaite 20 on koottu pystysuorassa suunnassa moduulirakenteisesti 5 keskenään samanlaisista kuiluelementeistä 42, jotka ovat nähtävissä kuviossa 7 räjäytysesityksenä. Jokaisessa kuiluelementissä 42 on suorakulmainen kehys 44, jonka neljästä kulmasta kohoaa pylväs 46. Pylväiden 46 pituus vastaa peruselementin 28 pylväiden 30 pituutta. Kehyksen 44 sisämitat ovat niin suuria, että kan-natuslevy 36 voi kulkea sen läpi ylöspäin ja alaspäin. Kehyksen 44 pitkittäiskan-10 nattimista 48' kohoaa - suoritusesimerkissä neljä - poikkileikkauksessa U-muotoi-set ohjauskiskot 50, joissa kuviossa 9 esitetyt nostoketjut 52 kulkevat. Nostoketju-jen 52 käyttämiseksi nostolaitteen 20 yläpäähän on sijoitettu käyttöyksikkö 54, joka on esitetty kuviossa 13. Tämä käyttöyksikkö 54 on varustettu sähkömoottoreilla 56 ja vastaavilla ketjupyörillä 58, joiden ympäri nostoketjut 52 on viety. 15 Nostoketjut 52 kulkevat ohjauskiskojen 50 sisällä alaspäin kuviossa 14 esitettyyn kääntöyksikköön 60, joka päättää nostolaitteen 20 alaspäin. Tämä kääntöyksikkö 60 on varustettu nostoketjujen 52 kääntöpyörillä 74 ja kiristysosilla 72.
Alaspäin viimeistä edellisen kuiluelementin 42 ja kääntöyksikön 60 välissä on 20 kuviossa 12 esitetty alin kuiluelementti 42', joka vastaa perusrakenteeltaan kuilu-elementtiä 42. Ero muodostuu siitä, että kannatuslevyjen 36 vapaa läpimeno ei : tässä enää ole mahdollista; pikemminkin nämä nostoliikkeessä otetaan pois alas- : päin alimman kuiluelementin 42' sisäpuolelle kiskoille 76, jotka ovat pitkittäiskan- | nattimien 48' edessä. Ylöspäinliikkeen aikana nostolaitteen 20 sisällä - tai alas- : . 25 päinliikkeen aikana vastapäätä olevassa nostolaitteessa 20' - kannatuslevyt 36 ja ' niiden kanssa mahdollisesti niiden päällä olevat esineet 14 ovat kahden toisiaan ‘ ! vastapäätä olevan pitkittäiskiskon 62 päällä, jotka on kiinnitetty ketjuihin 52 sa manlaisin etäisyyksin (kuvio 9). Alimmassa kuiluelementissä 42' ketjut 52 ja pitkit-täiskiskot 62 kulkevat välitilojen 78 läpi, jotka on jätetty vapaiksi pitkittäiskannatti-30 mien 48' ja kiskojen 76 väliin.
: Kuvioiden 3 ja 6 suoritusesimerkissä jokaisen nostolaiteen 20 tai 20' eteen on si- ’ ·] joitettu valmistelupaikka 22 tai 22', jossa on nostolava 64. Nostolavaa 64 voidaan siirtää pystysuunnassa nosto-osalla 66, esimerkiksi hydraulisylinterillä tai karoilla.
v.: 35 I » j Kuvioissa 3 ja 6 esitetyssä pysäköintitalojärjestelmässä varastorakennuksen 10 alin taso palvelee edelleen kannatuslevyjen 36 palauttamista tai tyhjien kannatus-levyjen puskurivarastona. Tätä tarkoitusta varten varastorakennuksen 10 alin taso 11 114409 koostuu peruselementeistä 24", jotka kuvion 7 mukaan ovat alempana kuin peruselementit 24 ja joiden korkeus vastaa kääntöyksiköitä 60. Jokaiseen peruselementtiin 24" sijoitetaan siirtomoduuli 32", jonka täytyy olla varustettu ainoastaan käyttölaitteilla 34 X-suuntaista siirtoa varten, ei kuitenkaan käyttölaitteilla 34' Y-5 suuntaista siirtoa varten. Vastaava pätee myös kääntöyksikölle 60, jonka pohja-alueessa on samoin tällainen siirtomoduuli 32".
Kuvioiden 3 ja 6 pysäköintitalon suoritusesimerkissä pysäköitävä ajoneuvo ajaa X-suunnassa valmistelupaikan 22 nostolavalle 64, joka on sisäänajoalueessa E nos-10 tolaitteen 20 edessä. Nostolavalla 64 on tyhjä kannatuslevy 36. Sisäänajo on jokaisessa mielivaltaisessa rivissä (Y-suunnassa) mahdollista. Nostolavaan 64 on sijoitettu käyttöyksikkö 34, joka työntää sen jälkeen kannatuslevyn 36 ja siinä olevan ajoneuvon X-suunnassa kääntöyksikköön 60, missä kannatuslevyyn 36 tarttuvat nostoketjujen 52 pitkittäiskiskot 62 ja siirtävät sitä ylöspäin Z-suunnassa. 15 Nostolaite 20 pysähtyy tasolle, jossa on käytössä vapaa sijoituspaikka 12, niin että tässä tasossa kannatuslevyä 36 voidaan siirtää ei-esitetyllä tarttuimella peruselementteihin 24, jotka seuraavat X-suunnassa nostoelintä 20, ja sen jälkeen käyttölaitteilla 34 pituussuunnassa ja mahdollisesti käyttölaitteilla 34' poikkisuunnassa.
20 Ajoneuvon poistaminen tapahtuu sitten vastaavalla tavalla nostolaitteen 20' ja valmistelupaikan 22' välityksellä varastorakennuksen 10 vastakkaisella päätysivulla.
i Myös siellä on viimeiset, ennen nostolaitetta 20' olevat peruselementit 24 varus- : tettu tarttuimilla nostolaitteeseen 20' siirtämistä varten.
» , 25 Heti kun ajoneuvo on jälleen ajettu ulos, tyhjä kannatuslevy 36 lasketaan valmiste lupaikan 22' sisäpuolella alas nostolavalla 64 ja alimman tason peruselementtien 24" sisäpuolella olevien käyttölaitteiden 34 avulla palautetaan pituussuunnassa » jälleen sisäänajoalueelle E. Täällä tyhjä kannatuslevy 36 joutuu valmistelupaikalle 22, jonka nostolava 64 on laskettu alas. Heti kun kannatuslevy 36 on nostolavan 30 64 päällä, tämä nostetaan ajoradan tasolle, niin että uusi ajoneuvo voi ajaa si- sään.
» » [ Mainittuja liikkeitä ohjataan tietokoneella, joka ohjaa kannatuslevyt 36 ja niillä ; * olevat ajoneuvot tai tyhjät kannatuslevyt 36 sopivimpiin sijoituspaikkoihin 12. Käyt- v 35 täjä saa sisäänajon jälkeen vastaavasti koodatun lipun, niin että hän saa jälleen * ajoneuvonsa ulosajoa varten lyhyessä ajassa. Siinä tapauksessa, että käyttäjä ka dottaa lupalippunsa, sisäänajoalueella on videokamera, joka tallentaa ajoneuvon poliisitunnistustiedot ja syöttää ne edelleen tietokoneeseen. Käyttäjä voi siten hä- 12 114409 tätapauksessa syöttää poliisitunnistustiedot syöttöyksikköön, jotta tietokoneen avulla ajoneuvo voidaan jälleen tunnistaa ja palauttaa. Vaihtoehtoisesti voidaan käyttää muita tunnettuja tunnistusmahdollisuuksia.
5 Kuten aiemmin on mainittu, voidaan varastorakennuksen 10 alinta tasoa tai jokaista sopivaa välitasoa käyttää myös tyhjien kannatuslevyjen 36 varastona tai puskurina. Tässä tapauksessa jokaiseen peruselementtiin 24" on sijoitettu kuviossa 7 esitettyjä, tasaisia pohjakehyksiä 26', joiden mitat vastaavat peruselementin 24 pohjakehyksiä 26. Jokaisen pohjakehyksen 26' sisäpuolella on siirtomoduuli 10 32", jossa on kaksi käyttölaitetta 34 X-suuntaista siirtoa varten. Koska useita näitä tasaisia pohjakehyksiä 26' on sijoitettu päällekkäin peruselementin 24" sisäpuolelle, voidaan tyhjät kannatuslevyt 36 pinota kunkin tason sisäpuolelle ja noutaa tarvittaessa.
15 Itsestäänselvästi on myös mahdollista sijoittaa pohjakehyksen 26' sisäpuolelle siir-tomoduuleita 32, joissa on X-suunnan käyttölaitteiden 34 lisäksi myös Y-suunnan käyttölaitteet 34’.
Kuvio 4 esittää keksinnön mukaisesti muodostetun pysäköintitalon erästä muun-20 nosta, jossa sisäänajo E ja ulosajo A ei ole sijoitettu päätysivuihin sinne tehtyjen nostolaitteiden 20 tai 20' eteen, vaan pitkälle sivulle varastorakennuksen 10 si-i sään tämän alemmalle tasolle. Tässä alueessa ei tarvita mitään nostolavoilla va- *: rustettuja valmistelupaikkoja, vaan siihen on sijoitettu kiinteät pohjatasot 26' (vrt.
j kuvio 7), joissa on siirtomoduulit 32, jotka vievät ajoneuvot nostolaitteille 20 tai 25 noutavat ne nostolaitteilta 20'. Sisään- ja ulosajoalue on peitetty ajoratalevyillä 68, jotka riippuvat pienin välimatkoin pohjakehyksen 26' yläpuolella ja joissa on osittain vinot rampit 70 kannatuslevyille 36 siirtymistä varten. Sisäänajon E ja ulosajon A välistä tilaa voidaan käyttää erilaisiin tarkoituksiin, esimerkiksi kassa-aluetta, ohjauslaitetta, lavojen pinoamista tai myynti-ikkunoita varten. Koska tämä alue ei 30 ole tuettu alhaalta, varastorakennuksen 10 yläpäähän on sijoitettu pitkittäispalkit . ·’ 72, jotka on merkitty kuviin 4 ja 7 ja jotka ottavat vastaan pystyvoimat.
* » *. Kuvion 15 muunnos eroaa kuvion 4 suoritusesimerkistä siten, että sisään- ja ulos ajoalue eivät ole alatasolla, vaan välitasolla tämän alapuolella olevien tasojen .: 35 ollessa maanalaisia.
Kuvio 15 esittää ajoneuvojen pääliikkumissuuntia pysäköintitalon tapauksessa, jossa kuvion 5 mukaisesti sisään- ja ulosajoalue ovat välitasolla.
114405 13
Kuvio 16 esittää mahdollisuutta sijoittaa varastorakennuksen 10 sopivaan välita-soon kannatuslevyjen 36 puskuripaikka 174.
Kuvion 3 pysäköintitalon eräs muunnos on esitetty kuviossa 17. Tämä muunnos 5 palvelee nostolaitteiden 20, 20' tarpeeseen sopivaa ohjausta oikeuden tekemiseksi huippukuormituskäytössä. Kuvion 3 esimerkissä selitettiin, että nostolaitteet 20 toimivat ainoastaan ylöspäin (sisäänajokäyttö) ja nostolaitteet 20' ainoastaan alaspäin (ulosajokäyttö). Kuvion 17 esimerkissä voidaan tarpeen mukaan liikkumissuuntia kääntää, niin että ainakin osaa ulosajoalueessa olevista nostolaitteista 20' 10 ainakin ajoittain ohjataan ylöspäin suuremman pysäköintitiheyden saavuttamiseksi huippukuormituskäytössä. Osa-aluetta pysäköintitalosta - tässä taimmaisia, kirjaimilla RES merkittyjä rivejä - voidaan normaalitavalla käyttää, kuten kuvion 3 yhteydessä mainittiin, tämän alueen varaamiseksi pitkäaikaispysäköintiä varten.
15 Kuvio 18 esittää erästä lisämuunnosmahdollisuutta, jossa ulosajotiheyttä nostetaan huippukuormitusaikaan nähden.
Kuviossa 19 on esitetty eräs kuvion 5 muunnos, jossa nostolaitteet 20, 20' on sijoitettu varastorakennuksen 10 molempiin päätysivuihin toisiinsa nähden siirretysti ja 20 kuljettavat vuorotellen ylöspäin ja alaspäin. Siten sisäänajoalue erotetaan selvästi ulosajoalueesta. Nostolaitteiden 20, 20' välistä tilaa voidaan käyttää lisäsijoitus-paikkoina 12 tai varastopaikkoina.
# • • Suorasärmiön muotoisen rakennustavan ohella on tontista ja käyttövaatimuksista 25 riippuen kaikki muut geometriat toteutettavissa.
Kuviot 20-30 esittävät keksinnön lisämuunnosta, joka on konttivaraston muodos-sa. Myös tässä varastorakennuksen 10 molemmat päätysivut (sisäänajoalue E ja ulosajoalue A) on suljettu nostolaitteilla 120 tai 120'. Varastorakennuksen 10 alin 30 taso toimii kontteja 14 tuovien ja noutavien kuorma-autojen läpiajoa varten. Kuorma-autojen läpiajoa ohjataan riippulampuilla 108 varustetulla laitteella. Jos kontti-: varastoa pitää käyttää ilman kiertoratoja ainoastaan alustalla tai AGV:llä (automa- tic guided vehicle = ohjaajaton kuljetusjärjestelmä), niin esimerkiksi yksi alusta ajaa sisään sopivaan kuiluun vihreän lampun palaessa ja ottaa kontin 14, minkä • · ;’[ 35 jälkeen kuljettajalle tai ohjauslaitteelle ilmoitetaan päämäärä tiedonsiirrolla. Pää- määrään saavuttaessa kuitataan päämäärätieto, ja kuljettaja tai AGV noutaa samalla tavalla seuraavan kontin.
14 114409
Konttivarasto on, kuten erityisesti kuviot 20 ja 21 osoittavat, toteutettu teräsrakenteena, jossa on pystytuet 130, jotka on liitetty toisiinsa X-suuntaisilla johteilla 110 ja Y-suuntaisilla ohjauskiskoilla 112.
5 Kuvio 30 esittää poikkileikkaukseltaan C-muotoisten johteiden 110 kiinnitystä liitoslevyjen 114 avulla tukeen 130; tähän nähden poikittain kulkevissa ohjauskis-koissa 112 on samoin C-muotoinen poikkileikkaus ja ne on tuettu johteisiin 110. Järjestelmän jäykistämiseksi edelleen voidaan käyttää vinosidoksia ja ristikkorun-koja, joita yksinkertaisuuden vuoksi ei ole esitetty.
10
Kontin 14 siirtämiseksi X-suunnassa käyttöyksiköt 134 on muodostettu niin kutsutuiksi levittimiksi (spreader), joita on esitetty kuvissa 22 ja 26. Kussakin levitti-messä 134 on kannatuskehys 116, jossa on kaksi keskenään yhdensuuntaista pi-tuusjäykistettä 118‘ ja neljä nämä yhdistävää poikkijäykistettä 118. Molemmat 15 ulommat poikkijäykisteet 118 ovat suorakulmaisen kannatuskehyksen 116 lyhyemmän ulkosivun alueessa, kun taas molemmat keskellä olevat poikkijäykisteet 118 on kiinnitetty pienin välimatkoin kannatuskehyksen 116 keskialueeseen.
Kannatuskehyksen 116 siirtämiseksi X-suunnassa pituusjäykisteiden 118’ ulkosi-20 vuun on laakeroitu kannatusrullat 122, joita ainakin osaksi voidaan käyttää esittämättömien hydrauli- tai sähkötoimisten moottorien avulla. Kannatusrullat 122 tart- •: tuvat C-muotoisiin johteisiin 110.
» * .; Jokaisessa poikkijäykisteessä 118 on poikkipalkki 124, joita voidaan laskea ja 25 nostaa kaksitoimisella hydraulisylinterillä 128.
: Kuvioista 24 ja 25 on selvästi nähtävissä, että jokaisen poikkipalkin molemmissa päissä on tartuntaosa 132 (twistlock), joka on muodostettu lukituspultiksi 136, jota voidaan kääntää 90°. Tätä varten lukituspultti on liitetty kääntövarteen 138, joka ; 30 on laakeroitu poikkipalkin 124 päässä olevaan syvennykseen 140 ja siinä yhdis- .·’ tetty pallonivelen 148 välityksellä käyttösylinteriin 144. Poikkipalkin 124 alasivusta työntyy kyseisen lukituspultin 136 vierestä alaspäin pystysuunnassa liikkuva -. varmistustappi 146, joka kontin 14 tai tämän kulma-alueen (corner castings) päällä ollessaan vapauttaa lukituspultin 136 kiertoliikkeen tämän lukitusasennossa.
: 35
Konttiin 14 tarttumiseksi molempia tätä varten tarvittavia poikkipalkkeja 124 lasketaan hydraulisylinterien 128 avulla, niin että lukituspultit 136 kuviossa 24 esitetyssä asennossa voivat tarttua nostettavan kontin 14 yläsivulla oleviin vastaaviin 15 114409 liitosaukkoihin. Kun lukituspultit 136 on laskettu virheettömästi liitosaukkoihin, var-mistustappi 146 on sisäänpainetussa asennossaan, jossa se vapauttaa lukitus-pultin 136 kiertoliikkeen kuvion 24 asennosta kuvion 25 tartunta-asentoon. Tällöin on lukituspultin 136 ja siitä riippuvan kontin 14 välinen bajonettimainen liitos muo-5 dostettu, niin että tämän jälkeen molemmat poikkipalkit voidaan jälleen nostaa ylös. Tämän jälkeen käyttöyksikkö 134 (spreader) voidaan ajaa kannatusrullien 122 avulla johteissa 110 haluttuun sijoituspaikkaan 12.
Varastorakennuksessa 10 jokaisessa tasossa jokainen rivi (X-suunta) on varustet-10 tu yhdellä käyttöyksiköllä 134, joka kuljettaa kontit 14 rivissä nostolaitteiden 120, 120' eteen. Myös nostolaitteissa 120 tai 120' on samalla tavalla muodostettu käyttöyksikkö 134. Tällöin jokaisessa nostolaitteessa 120 on pystysuoraan siirrettävä nostoyksikkö 150, joka on esitetty kuviossa 23. Nostoyksikkö 150 koostuu suorakulmaisesta kehyksestä 152, joka muodostuu kahdesta keskenään yhdensuuntai-15 sesta johteesta 110', jotka on liitetty toisiinsa poikkituella 154. Kehys 152 riippuu ketjuista 52', joita voidaan liikuttaa pystysuunnassa käyttöyksiköllä 54; käyttöyksikköä 54 on selitetty kuvioiden 6 ja 7 esimerkissä.
Nostoyksikön 150 siirtämiseksi pystysuunnassa voidaan käyttää myös muita lait-20 teitä, esimerkiksi karaa tai hydraulilaitteita.
Kuvion 26 yläosa esittää käyttöyksikköä 134 (spreader) nostoyksikön 150 sisällä. Kyseisen "nostolevittimen" sisään- tai ulosajossa kontin 14 vastaanottamiseksi tai • luovuttamiseksi korkeudeltaan yhtä suuren ylimenon varastorakennuksen 10 sisäl- •. 25 lä olevista johteista 110 nostoyksikön 150 johteille 110' varmistamiseksi näissä on johteiden 110' päässä lukitustapit 156; nämä varmistavat nostolevittimen iskutto-' man siirtymisen nostolaitteen 120 ja varastorakennuksen 10 ensimmäisen tai vii- meisen sijoituspaikan välillä.
; 30 Kuten ennen selitetyissä suoritusmuodoissa, jokaisen nostokuilun 142 kulmissa on myös neljä ohjauspylvästä 46', joihin ohjausrullat 158 tarttuvat, jotka on asennettu nostoyksikön 150 neljään kulmaan.
Kuvio 29 näyttää, että poikkipalkkien 124 selitetyn jaon perusteella jokaisella 35 levittimellä on tilaisuus ottaa joko molempiin ulompiin poikkipalkkeihin 124 yksi . : pitkä kontti 14 tai kaikkiin neljään poikkipalkkiin 124 kaksi lyhyttä konttia 14.
Itsestään selvää on myös mahdollista tarttua vain yhteen lyhyeen konttiin 14 tai muiden poikkipalkkisijoitusten avulla väli- tai ylimittaisiin kontteihin.
16 114409
Kontin 14 siirtämiseksi Y-suunnassa sijoituspaikan 12 ympärillä jokaisen rivin sisällä käytetään suorakulmaisia pohjakehyksiä 126, joiden kapeissa sivuissa on ei-esitetyt kannatusrullat, jotka kulkevat ohjauskiskoissa 112 Y-suuntaan. Keskialueessa jokaisessa pohjakehyksessä 126 on lisäksi tukirullat 160, jotka kulkevat 5 tukikiskoilla 162. Jokaisessa pohjakehyksessä 126 on kannatuslevyt 36, joissa on ohjausnurkat 164, ja keskialueeseen kiinnitetyt, jousitetut ohjauspultit 164'. Ohjausnurkkien 164 ja ohjauspulttien 164' välinen etäisyys on siten mitoitettu, että pienet ja suuret kontit 14 pysyvät varmasti pohjakehyksessä 126.
10 Kuvio 28 esittää, että jokaiseen pohjakehykseen 126 on liitetty käyttöyksikkö 134', joka voi olla esimerkiksi sähkömoottori. Käyttöyksikkö 134' on kiinnitetty toisen johteen 110 ulkosivulle pohjakehystä 126 varten ja siinä on läpimenevä käyttö-akseli 166, jonka kumpikin pää on liitetty kulmavaihteen 168 avulla käyttökaraan 170. Jokaisen pohjakehyksen 126 molemmat käyttökarat 170 ovat kosketuksessa 15 karamutteriin 172, joka on kuvion 27 mukaan sijoitettu pohjakehyksen 126 pitkit-täissivulle.
Kuten kuvio 28 näyttää, pohjakehyksen 126 molemmat käyttökarat 170 on sijoitettu siirretysti vierekkäisen pohjakehyksen 126 käyttökaroihin 170 nähden molem-20 minpuolisen häirinnän estämiseksi.
: *: Pohjakehysten 126 määrä varastorakennuksen 10 jokaisen tason jokaisessa rivis sä vastaa siinä olevien sijoituspaikkojen 1:llä pienennettyä lukumäärää. Siten on >*· mahdollista siirtää kulloinkin haluttu määrä pohjakehyksiä 126 yhdessä sijoitus- . ·. 25 paikkaan, kuten esimerkiksi kuvion 2 esimerkissä on esitetty.
> I · ^ Kuvio 31 esittää varastorakennuksen 10 erästä käyttömahdollisuutta konttien vas taanottamiseksi satamalaitoksessa. Varastorakennuksen 10 rakenne on analoginen jo selitettyjen esimerkkien kanssa, erityisesti kuvioiden 1,2 ja 20-30 kanssa.
:' 30 * ♦
Nostolaitteet 20 konttien 14 varastoimiseksi (E) on liitetty varastorakennuksen 10 päätysivuun, kun taas vastakkaiseen päätysivuun (A) on koottu nostolaitteet 20' *. purkamista varten.
» • : 35 Varastorakennus 10 on rakennettu satamalaiturille 80, jolla portaalinosturi 82 voi * » ·· kulkea. Jokaisessa portaalinosturissa 82 on konttisilta 84 laivan purkamiseksi tai lastaamiseksi konteilla 14. Jokaisen portaalinosturin 82 konttisillan 84 alapuolella on puskuritaso 88, jossa on tilaa tietylle konttien 14 määrälle. Kaikkien portaali- 17 114409 nosturien 82 puskuritasot 88 on yhdistetty toisiinsa kuljetusradalla 90, joka voi olla muodostettu esimerkiksi hihnakuljettimeksi tai ketjukuljettimeksi. Laivasta 86 poispäin olevalla kuljetusradan 90 pitkittäissivulla yhtyy kaksi kohtisuorassa tähän olevaa kuljettavaa kiertorataa 92 tai 92', jotka kuljettavat kontit 14 välittömästi 5 nostolaitteiden 20 varastotason E eteen tai jotka ottavat varastorakennuksesta 10 poistetut kontit 14 nostolaitteiden 20' taakse ja vievät kuljetusradalle 90.
Molemmat kiertoradat 92 ja 92' voi olla liitetty toisiinsa pituussuunnassa varastorakennuksessa 10 kulkevilla puskuriradoilla 94.
10
Molempien kiertoratojen 92 ja 92' alapuolella on nostolaitteiden 20 edessä tai nostolaitteiden 20' takana kaksi lisäkiertorataa 96, 96', joita käytetään konttien 14 ratalastaamiseen. Vastaavat raidelaitteet 98 on asennettu laiturista 80 poispäin olevalle varastorakennuksen 10 pitkittäissivulle. Siellä on molemmat kiertoradat 96 15 ja 96' liitetty toisiinsa kuljetusrataa 90 laituripuolella vastaavalla kuljetusradalla 90', jolloin ratalastausta varten on vastaavat nosturisillat 100.
Molempien päätysivuissa olevien kiertoratojen 96 ja 96', jotka samoin voi olla liitetty toisiinsa pituussuunnassa kulkevilla puskuriradoilla 94', alla on varastoraken-20 nuksen 10 molemmissa päätysivuissa kaksi siirtorataa 102, 102', joita käytetään konttien 14 siirtämiseen Y-suunnassa.
• *: Kuviosta 20 on edelleen nähtävissä, että kiertorataan 92 on yhdistetty kiertolava • 104 yksittäisten konttien 14 pyörittämiseksi 180°.
, 25
Yksittäisten konttien 14 poistaminen varastorakennuksesta 10 tapahtuu jo selite- t tyllä tavalla, jolloin otettu kontti sijoitetaan varastorakennuksen 10 sisällä viimei- * seen paikkaan ennen nostolaitetta 20'. Nostolaitteen 20' käyttöyksikkö ottaa kontin 14 vastaan ja sijoittaa sen kiertoradalle 92' edelleenkuljetettavaksi laivaan 86, 30 kiertoradalle 96' edelleenkuljetettavaksi ratalastaukseen tai siirtoradalle 102', josta kontit 14 lastataan uudelleen kuorma-autoihin.
Konttien varastoiminen E-puolella tapahtuu käänteisellä tavalla. Tässä kuorma-autot toimitettavine tontteineen ajavat nostolaitteiden 20 alle, missä kontit otetaan 35 vastaan. Purkamisen jälkeen kuorma-auto ajaa varastorakennuksen 10 alimmalle . : tasolle, joka toimii läpikulkupaikkana, nostolaitteiden 20' alle A-puolelle, missä luovutettu kontti voidaan ottaa vastaan, joka aiemmin on, jos on tarpeen, sijoitettu siirtoradalla 102' Y-suunnassa tarvittavan läpikulkupaikan yläpuolelle.
114405 18
Kiertoradat 92, 92' ja 96, 96' rata- ja laivalastausta varten toimivat samanaikaisesti puskurina mahdollisen esiahtauksen tapauksessa sekä ohitusmahdollisuutena teknisten häiriöiden tapauksessa. On myös mahdollista toteuttaa laivan- ja ratalas-taus varastojärjestelmästä ei kiertoradoilla, vaan kuten tähän asti AGV:llä tai 5 alustalla.
Portaalinosturin 88 puskuritasot 88 toimivat konttien 14 ahtaustilana laivaa 86 purettaessa tai lastattaessa. Koska niitä siirretään portaalinosturien 82 kanssa ja ne ovat kuljetusradan 90 korkeudella, on edelleenkuljetus ilman korkeussiirtoa 10 kiertoradalle 92 tai kiertoradalta 92' mahdollista.
Kontit 14, joilla on ylimittaa, vaarallista ainetta tai kylmätavaraa, joita ei pidä ottaa varastorakennukseen 10, voidaan ottaa pois kuljetussillalla 106 (transtrainer) kuljetusradalta 90 tai sijoittaa tälle ja niin liittää kokonaisvirtaan.
15
Keksintö yhdistää seuraavat tunnettujen varastohyllyjärjestelmien edut: - Suora käsiksipääsy jokaiseen yksittäiseen sijoituspaikkaan vastaten korkeahylly-varastoa 20 - Nopeampi läpäisy kuin läpikulkuhyllyssä - Pienempi tilantarve kuin syöttöhyllyssä.
I · » t * ( * · » » » » » t » »

Claims (12)

19 114409
1. Esineiden varastoimiseksi tarkoitetun varastolohkon (10) käsittävä laite, jossa on keskenään samanlaisiksi muodostettuja sijoituspaikkoja (12), jotka X-suun-nassa on sovitettu peräkkäin tuloalueen (E) ja poistopuolen (A) välille, siihen 5 nähden kohtisuorassa Y-suunnassa vierekkäin ja Z-suunnassa päällekkäin, kunkin sijoituspaikan (12) ollessa varustettu käyttöyksiköllä (34’) esineiden siirtämiseksi Y-suuntaan ja laitteeseen on sovitettu käyttöyksiköltä (34) siirtämistä varten X-suuntaan, jolloin varastolohkon (10) yksi taso on muodostettu tyhjien lavojen varastointi- ja palautustasoksi ja ainakin yksi nostoelin (20) on sovitettu laittee-10 seen, tunnettu siitä, että kussakin viivojen X-suunnassa peräkkäisistä riveistä on vapaa sijoituspaikka (12) ja joka toiseen viivaan on sovitettu nostoelin (20) varastolohkon (10) ainakin toiselle puolelle, jolloin kussakin varastopaikassa (12) on siirtomoduuli (32), jossa on ainakin yksi käyttöyksikkö (34; 134) siirtomoduulin (32) varassa olevan kannatuslevyn (36) tai säiliöksi muodostetun esineen (14) siirtämi-15 seksi X- tai Y-suuntaan.
2. Anordning enligt patentkrav 1, kännetecknad av att lagerplatserna (12) för mottagande av en bärarplatta (36) eller ett säsom behällare utformat föremäl (14) 15 har en bottenram (26; 126), vilken via löprullar är förskjutbar i Y-riktning pä styrskenor (112), varvid drivenheterna (134) för förskjutning av föremälen (14) i X-riktning uppvisar en bärram (116), vilken via löprullar (112) är förskjutbar i X-riktning pä löpskenor (110) och vilken pä sin undersida bär ätminstone tvä vertikalt ställbara traverser (124) med gripelement (132) för att gripa föremäl (14) frän 20 ovan.
2. Patenttivaatimuksen 1 mukainen laite, tunnettu siitä, että sijoituspaikoissa (12) kannatuslevyn (36) tai säiliöksi muodostetun esineen (14) vastaan ottamiseksi on pohjakehys (26; 126), joka on juoksurullilla siirrettävissä Y-suuntaan 20 ohjauskiskoilla (112), jolloin käyttöyksiköissä (134) esineiden (14) siirtämiseksi X-; suuntaan on kannatuskehys (116), joka on siirrettävissä juoksurullilla (112) X- suuntaan juoksukiskoilla (110) ja jonka alasivulla on ainakin kaksi pystysuuntaan : asetettavaa poikkipalkkia (124), joissa on tartuntaelimet (132) esineisiin (14) tart tumiseksi ylhäältä päin. 25
3. Anordning enligt patentkrav 2, kännetecknad av att bärramen (116) i omrädet av sin korta utsida bär tvä traverser (124) och i det centrala omrädet • ätminstone tvä ytterligare traverser (124). : 25 ,·. 4. Anordning enligt patentkrav 2 eller 3, kännetecknad av att bärramen (116) är utrustad med en väginrättning som är anslutbar tili en central styrning.
3. Patenttivaatimuksen 2 mukainen laite, tunnettu siitä, että kannatuskehyk- ’ sessä (116) on sen lyhyen ulkopuolen alueella kaksi poikkipalkkia (124) ja keski alueella ainakin kaksi lisäpoikkipalkkia (124).
4. Patenttivaatimuksen 2 tai 3 mukainen laite, tunnettu siitä, että kannatuske hys (116) on varustettu punnituslaitteella, joka on liitettävissä keskusohjaukseen.
5. Anordning enligt nägot av de föregäende patentkraven, kännetecknad av att : 30 lyftorganet (120) har en i ett schakt (142) vertikalt förskjutbar, tvä mot varandra parallella löpskenor (110’) uppvisande ram (152) för mottagande av en bärram (116). •
5. Jonkin edellisen patenttivaatimuksen mukainen laite, tunnettu siitä, että '.· nostoelimessä (120) on kuilussa (142) pystysuunnassa siirrettävä, kaksi keske- 35 nään yhdensuuntaista juoksukiskoa (110’) käsittävä kehys (152) kannatuskehyk-sen (116) vastaan ottamiseksi. 20 114409
6. Anordning enligt nägot av de föregäende patentkraven, kännetecknad av att • : 35 utanför förvaringsblocket (10) är ätminstone en med förvaringsblocket (10) . ·: förbunden cirkulationsbana (92, 96) för transport av föremälen (14) anordnad. 114409 22
6. Jonkin edellisen patenttivaatimuksen mukainen laite, tunnettu siitä, että varastolohkon (10) ulkopuolelle on järjestetty ainakin yksi varastolohkoon (10) liitetty kiertorata (92, 96) esineiden (14) kuljettamiseksi.
7. Anordning enligt patentkrav 6, kännetecknad av att i ätminstone en cirku-lationsbana (92) är en vridplattform (104) för föremälen (14) inbyggd.
7. Patenttivaatimuksen 6 mukainen laite, tunnettu siitä, että ainakin yhteen kiertorataan (92) on sisään rakennettu kääntölava (104) esineitä (14) varten.
8. Anordning enligt patentkrav 6 eller 7, kännetecknad av att ätminstone en 5 cirkulationsbana (92, 96) är förbunden med ett buffertplan (88) och/elier en buffertbana (94) för föremälen (14).
8. Patenttivaatimuksen 6 tai 7 mukainen laite, tunnettu siitä, että ainakin yksi kiertorata (92, 96) on liitetty puskuritasoon (88) ja/tai esineiden (14) puskurirataan 10 (94).
9. Anordning enligt nägot av de föregäende patentkraven, kännetecknad av att en förskjutningsbana (102) för föremälen (14) är associerad med de lyftorgan (20) 10 som är kombinerade pä ätminstone en utsida (18) av förvaringsblocket (10).
9. Jonkin edellisen patenttivaatimuksen mukainen laite, tunnettu siitä, että esineiden (14) siirtorata (102) on liitetty varastolohkon (10) ainakin yhdelle ulkosivulle (18) koottuihin nostoelimiin (20). 15
10. Anordning enligt nägot av de föregäende patentkraven, kännetecknad av att det understa planet hos förvaringsblocket (10) tjänar som genomfart för last-fordon. 15
10. Jonkin edellisen patenttivaatimuksen mukainen laite, tunnettu siitä, että varastolohkon (10) alin taso toimii kuorma-autojen läpikulkuna.
11. Anordning enligt nägot av de föregäende patentkraven, kännetecknad av att i ingängsomrädet (E) är en registreringsanordning för detektering av data hos de inlevererade föremälen (14) anordnad, varvid de erhällna data lagras i en dator ooh bearbetas för äterfinnande ooh utmatning av föremäl (14). 20
11. Jonkin edellisen patenttivaatimuksen mukainen laite, tunnettu siitä, että 20 tuloalueelle (E) on järjestetty rekisteröintilaite toimitettujen esineiden (14) tietojen tunnistamiseksi, jolloin saadut tiedot tallennetaan tietokoneeseen ja käsitellään siinä esineiden (14) löytämiseksi ja luovuttamiseksi. > · » · *! 12. Menetelmä jonkin edellisen patenttivaatimuksen mukaisen laitteen käyttämi- 25 seksi, tunnettu siitä, että ainakin varastolohkon (10) ollessa täynnä vapautetaan sijoituspaikka (12) jokaisesta X-suunnassa peräkkäin olevista riveistä siten, että esineen (14) ottamiseksi X-suunnassa siinä X-suunnassa edellä olevat esineet I · siirtyvät pelkästään Y-suuntaan niihin kulloinkin vapaina oleviin sijoituspaikkoihin, jolloin viivojen suuntaan (X-suuntaan) muodostuu vapaa kuja (16), jolloin joka toi- ;; 30 selle viivalle on sovitettu nostoelin (20), joka ryhtyy kuljettamaan esineitä (14) > pystysuuntaan. • · : ·’ 35 1. Anordning med ett förvaringsblock (10) för lagring av föremäl och med i förhällande tili varandra identiskt utformade lagerplatser (12), vilka i X-riktning är anordnade bakom varandra mellan ett ingängsomräde (E) och en uttagssida (A), i den däremot vinkelräta Y-riktningen bredvid varandra och i Z-riktningen över 21 114409 varandra, varvid varje lagerplats (12) är utrustad med en drivenhet (34’) för förskjutning av föremälen i Y-riktningen och drivenheter (34) är anordnade för förskjutning i X-riktning och varvid ett pian hos förvaringsblocket (10) är utformat som lagrings- och äterföringsplan för tomma paletter och ätminstone ett lyftorgan 5 (20) är anordnat, kännetecknad av att var och en av de i linjernas X-riktning pä varandra följande raderna har en fri lagerplats (12) och pä varannan linje är ett lyftorgan (20) anordnat pä ätminstone en sida av förvaringsblocket (10), varvid varje lagerplats (12) uppvisar en förskjutningsmodul (32) med ätminstone en drivenhet (34; 134) för förskjutning av en pä förskjutningsmodulen (32) liggande 10 bärarplatta (36) eller ett säsom behällare utformat föremäl (14) i X- respektive Y-riktning.
12. Förfarande för användning av anordningen enligt nägot av de föregäende : patentkraven, kännetecknat av att ätminstone vid fullbesatt lagringstillständ hos : förvaringsblocket (10) friges en lagerplats (12) i var ooh en av de i X-riktning pä ; varandra följande raderna, sä att för uttag av ett föremäl (14) i X-riktning förskjuts 25 de i X-riktning där före stäende föremälen uteslutande i Y-riktning tili de där i förekommande fall fria lagerplatserna, varigenom i linjernas riktning (X-riktning) bildas en fri gata (16), varvid ett lyftorgan (20) är anordnat pä varannan linje, vilket övertar vertikaltransporten av föremälen (14). » »
FI943181A 1992-11-12 1994-07-01 Laite esineiden varastoimiseksi varastolohkoon FI114409B (fi)

Applications Claiming Priority (6)

Application Number Priority Date Filing Date Title
DE4238239 1992-11-12
DE4238239 1992-11-12
DE4306241A DE4306241C2 (de) 1992-11-12 1993-02-27 Vorrichtung zum Speichern von Gegenständen in einem Lagerblock
DE4306241 1993-02-27
PCT/EP1993/003147 WO1994011599A1 (de) 1992-11-12 1993-11-10 Vorrichtung zum speichern von gegenständen in einem lagerblock
EP9303147 1993-11-10

Publications (3)

Publication Number Publication Date
FI943181A0 FI943181A0 (fi) 1994-07-01
FI943181A FI943181A (fi) 1994-07-29
FI114409B true FI114409B (fi) 2004-10-15

Family

ID=25920401

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
FI943181A FI114409B (fi) 1992-11-12 1994-07-01 Laite esineiden varastoimiseksi varastolohkoon

Country Status (14)

Country Link
US (1) US5707199A (fi)
EP (1) EP0628124B1 (fi)
JP (1) JPH07503049A (fi)
CN (1) CN1054823C (fi)
AT (1) ATE199272T1 (fi)
AU (2) AU5623894A (fi)
BR (1) BR9305733A (fi)
CA (1) CA2127874A1 (fi)
ES (1) ES2155847T3 (fi)
FI (1) FI114409B (fi)
NO (1) NO942546L (fi)
PL (1) PL172284B1 (fi)
PT (1) PT628124E (fi)
WO (1) WO1994011599A1 (fi)

Families Citing this family (73)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
GB2319518A (en) * 1996-07-09 1998-05-27 Harper Douglas Deborah Automatic Storage and Retrieval System
US6042321A (en) * 1996-07-30 2000-03-28 Westafalia Technologies, Inc. Automated storage and retrieval system for palletless dairy cases
DE19823601A1 (de) * 1998-05-27 1999-12-02 Thomas Felden Vorrichtung zum Lagern von Transportbehältnissen
DE19857886A1 (de) * 1998-12-15 2000-06-29 Johann W Grond Verfahren und Lagersystem zum Ein- und Auslagern von Lasten
DE19923813A1 (de) * 1999-05-20 2000-12-07 Mannesmann Ag Umschlaganlage für Stückgut, insbesondere für ISO-Container
US20030228208A1 (en) * 2000-05-25 2003-12-11 Grond Johann W. Vertical conveyor and vertical conveyor system
FR2812648B1 (fr) 2000-08-02 2003-01-31 Atofina Polymere vinylaromatique conducteur charge au noir de carbone
AU2001298072A1 (en) 2000-12-21 2003-09-04 Agile Systems, Inc. Stowage and retrieval system
WO2003031290A2 (en) 2001-10-10 2003-04-17 Paul Robert Russell System and apparatus for materials transport and storage
TWI246982B (en) * 2002-08-01 2006-01-11 Daifuku Kk Rack apparatus
US20040163327A1 (en) * 2003-02-24 2004-08-26 Cash Gregory E. System and method for moving storage closets
NL1022811C2 (nl) * 2003-02-28 2004-08-31 Fountain Patents B V Systeem en werkwijze voor opslag en transport van zeecontainers.
US20060228203A1 (en) * 2003-04-04 2006-10-12 Jurgen Baumle Method for the takeover and/or handover and for the transport of goods
US7591630B2 (en) 2003-08-29 2009-09-22 Casepick Systems, Llc Materials-handling system using autonomous transfer and transport vehicles
US7815031B2 (en) * 2006-03-02 2010-10-19 Agile Systems, Inc. Directional cell indexing matrix
DE102007002140A1 (de) * 2007-01-15 2008-07-17 Pid Parking Gmbh Automatisches, mobiles Parkhaus
US8260454B2 (en) * 2007-02-16 2012-09-04 Boomerang Systems, Inc. Automated storage system
WO2009035338A1 (en) * 2007-09-11 2009-03-19 Flexipark Holding As Automatic multi-storey car park
DE102008036321A1 (de) * 2008-07-29 2010-02-04 Dürr Systems GmbH Lackieranlage zum Lackieren von zu lackierenden Gegenständen
EA201190212A1 (ru) * 2009-03-11 2012-07-30 Илья Харковер Модульная система хранения
TWI615337B (zh) 2009-04-10 2018-02-21 辛波提克有限責任公司 自動化貨箱儲存系統及處理被建構成托板化負荷以在儲存設施往返運送的貨箱之方法
US9321591B2 (en) 2009-04-10 2016-04-26 Symbotic, LLC Autonomous transports for storage and retrieval systems
KR102072792B1 (ko) 2010-03-12 2020-02-03 심보틱 엘엘씨 보충 및 주문 이행 시스템
MX336809B (es) 2010-04-30 2016-02-02 David Alba Sistema para la transferencia, almacenamiento y distribucion de contenedores intermodales.
WO2011153279A2 (en) * 2010-06-01 2011-12-08 Nexus Biosystems, Inc Automated storage system for high density storage
CA2805655C (en) * 2010-07-16 2016-05-03 Marc Keersmaekers Scaffold with scaffolding elements and methods for erection thereof
DE202010012318U1 (de) * 2010-09-06 2010-11-18 Cybio Ag Vorrichtung zur Lagerung und Bereitstellung von Objekten mit standardisierten Abmaßen
US9561905B2 (en) 2010-12-15 2017-02-07 Symbotic, LLC Autonomous transport vehicle
US8696010B2 (en) 2010-12-15 2014-04-15 Symbotic, LLC Suspension system for autonomous transports
US11078017B2 (en) 2010-12-15 2021-08-03 Symbotic Llc Automated bot with transfer arm
US9187244B2 (en) 2010-12-15 2015-11-17 Symbotic, LLC BOT payload alignment and sensing
US8965619B2 (en) 2010-12-15 2015-02-24 Symbotic, LLC Bot having high speed stability
US9499338B2 (en) 2010-12-15 2016-11-22 Symbotic, LLC Automated bot transfer arm drive system
NO334806B1 (no) * 2012-11-13 2014-06-02 Jakob Hatteland Logistics As Lagringssystem
EP2978693A4 (en) 2013-03-27 2017-01-25 Yeow Khoon Tan A frame structure for a multi-level container handling and storage facility
DE202013101938U1 (de) * 2013-05-03 2014-08-04 Udo Schreiner Mobiles Parkhaus für Fahrzeuge mit einem horizontal und vertikal veränderbaren Aufnahmevolumen des Parkhauses
CN103405039B (zh) * 2013-07-29 2015-10-07 海发(宁波)办公设备有限公司 一种密集架
BR102013022724B1 (pt) * 2013-09-05 2021-08-31 Carmine Alexandre Cifelli Equipamento e método para a movimentação de contêineres
CN105705441B (zh) 2013-09-13 2018-04-10 西姆伯蒂克有限责任公司 自主运输车、存储和取回系统及在该系统内传递拣选面的方法
BR102013028165B1 (pt) * 2013-10-31 2021-11-03 Carmine Alexandre Cifelli Estacionamento de veículos em múltiplos níveis e método de gestão de manobras
US20150125249A1 (en) * 2013-11-05 2015-05-07 United Sortation Solutions, Inc. Integrated stacking device and conveyor
CN104386401B (zh) * 2014-09-29 2017-11-10 大明重工有限公司 立体库分片组对工装及其使用方法
GB201509921D0 (en) * 2015-06-08 2015-07-22 Ocado Innovation Ltd Object storage, handling and retrieving system and method
US10538388B2 (en) * 2015-04-15 2020-01-21 Ocado Innovation Limited System and method for configuration of buildings or storage
KR102512373B1 (ko) * 2015-04-15 2023-03-20 오카도 이노베이션 리미티드 로봇 주차 장치 및 핸들링 방법
US9315322B1 (en) * 2015-05-21 2016-04-19 Fadi Mohammad Majed Hussain Abdel Majied Warehouse shuttle devices, and systems and methods incorporating the same
US10207867B2 (en) * 2015-07-01 2019-02-19 Swisslog Logistics, Inc. Automated pallet storage and retrieval system
US9796527B1 (en) 2015-09-29 2017-10-24 Amazon Technologies, Inc. High density automated storage and retrieval system
GB201603518D0 (en) * 2016-02-29 2016-04-13 Ocado Innovation Ltd Robotic fire extinguishing device and handling method
CN107226314A (zh) * 2016-03-25 2017-10-03 佳宸科技有限公司 高效率储物系统
US10322878B2 (en) 2017-07-21 2019-06-18 Amazon Technologies, Inc. Storage module having inventory carriers that are elongate along a lateral direction to carry a plurality of storage containers
US10239690B2 (en) * 2017-01-17 2019-03-26 Amazon Technologies, Inc. Stackable storage modules
US10273085B2 (en) 2017-01-17 2019-04-30 Amazon Technologies, Inc. Item transfer using stackable storage modules
US10287097B2 (en) 2017-07-21 2019-05-14 Amazon Technologies, Inc. Modular storage system having segments that couple to one another to define closed loop tracks that move inventory
US10179695B2 (en) 2017-01-17 2019-01-15 Amazon Technologies, Inc. Container-based storage using stackable storage modules
US10815082B2 (en) 2017-10-30 2020-10-27 Amazon Technologies, Inc. Inventory storage module having a conveying loop with vertical lift
US11358793B2 (en) 2017-01-17 2022-06-14 Amazon Technologies, Inc. Stackable inventory storage modules, storage systems, and methods of using the same
US11312571B2 (en) 2017-01-17 2022-04-26 Amazon Technologies, Inc. Stackable inventory storage modules, storage systems, and methods of using the same
US10696480B2 (en) 2017-07-21 2020-06-30 Amazon Technologies, Inc. Storage module configured to accelerate transition of inventory carriers between upper and lower tracks
JP2018197447A (ja) * 2017-05-24 2018-12-13 Ihi運搬機械株式会社 駐車装置、駐車装置用の架台構造物、及び駐車棚
IT201700092004A1 (it) * 2017-08-08 2019-02-08 Thomas Ambrosi Sistema di gestione automatico e modulare di colture idroponiche
CN107499812B (zh) * 2017-08-18 2019-05-31 石家庄学院 无巷道立体仓库的控制方法
US10196208B1 (en) 2017-09-29 2019-02-05 Amazon Technologies, Inc. Inventory storage module having a closed conveying loop in a horizontal plane
JP6827905B2 (ja) * 2017-10-26 2021-02-10 株式会社日立物流 棚管理システム及び棚管理方法
US10807798B1 (en) 2017-10-31 2020-10-20 Amazon Technologies, Inc. Inventory storage module having actuators that move storage totes around a conveyor loop
US11059668B1 (en) 2018-01-16 2021-07-13 Amazon Technologies, Inc. Stackable inventory storage module, system, and method of using the same
GB201804867D0 (en) * 2018-03-27 2018-05-09 Ocado Innovation Ltd A transporting device
CN110371548B (zh) * 2018-09-11 2021-05-25 北京京东乾石科技有限公司 一种货物入库方法和装置
CN109436647B (zh) * 2018-12-17 2023-08-04 上海神机软件有限公司 铝模板自动入库编码设备及方法
US11220400B2 (en) * 2019-01-17 2022-01-11 Target Brands, Inc. Material storage and sortation system
US20220219899A1 (en) * 2019-05-20 2022-07-14 Carnegie Mellon University High-density automated storage and retrieval system
CN110821237B (zh) * 2019-09-09 2021-05-28 黄才雄 一种垂直避让、循环存取多层储物系统
CN112587830A (zh) * 2020-12-17 2021-04-02 付辉 一种智能立体停车库防火装置、方法、系统和存储介质

Family Cites Families (22)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
US3115257A (en) * 1959-11-27 1963-12-24 Lambhill Ironworks Ltd Apparatus for parking of vehicles or the storage of articles
US3091188A (en) * 1960-10-14 1963-05-28 Fred B Graham Transfer system
LU39729A1 (fi) * 1961-02-02 1961-06-03
US3217905A (en) * 1963-07-24 1965-11-16 Frangos John William Storage system apparatus
US3294260A (en) * 1964-09-11 1966-12-27 John W Erangos Storage system
AT267409B (de) * 1966-09-29 1968-12-27 Ferdinand Dipl Ing Zoerrer Vorrichtung zum stockwerkweisen Parken von Kraftwagen
US3662905A (en) * 1967-03-23 1972-05-16 Hitachi Ltd Storage pallets and drive means thereof
GB1178153A (en) * 1967-04-05 1970-01-21 Thomas John Robert Bright Improvements in and relating to Mechanised Storage Systems and Apparatus therefor
ES196576Y (es) * 1972-11-24 1975-08-01 F. A. T. A., S. P. A. Sistema de almacenamiento mecanizado.
JPS5338072A (en) * 1976-09-17 1978-04-07 Shin Meiwa Ind Co Ltd Parking equipment of planar parking type
SE415345B (sv) * 1978-12-04 1980-09-29 Siegfried Delius Lageranleggning
DE3121581C2 (de) * 1981-05-30 1983-11-17 METINGO, Mette GmbH & Co KG Maschinen-, Stahl- und Leichtmetallbau, 2800 Bremen Vorrichtung zur Aufnahme von Containern durch Gabelstapler
NL8202984A (nl) * 1982-07-24 1984-02-16 Hyster B V Magazijn.
DE3304932A1 (de) * 1983-02-12 1984-10-18 Salzgitter Kocks GmbH, 2800 Bremen System zur lagerung von guetern mit wenigstens einer hub/senkeinrichtung und mit automatisch verschiebbaren, gleichartigen, in uebereinanderliegenden reihen angeordneten lagergutaufnahmen
US4768914A (en) * 1986-01-13 1988-09-06 Peter Sing Storage system
JPH03501398A (ja) * 1988-06-09 1991-03-28 ハンマー,ハンス 自動車の自動駐車装置とその駐車方法
US5176484A (en) * 1988-12-16 1993-01-05 Eric Kuperman Multi-storey depot for storing cargo and automobiles
US5038283A (en) * 1989-04-13 1991-08-06 Panduit Corp. Shipping method
JPH02300473A (ja) * 1989-05-16 1990-12-12 Sumitomo Heavy Ind Ltd 駐車システム
JP2605144B2 (ja) * 1989-09-08 1997-04-30 新明和工業株式会社 水平循環式駐車装置
FR2673923A1 (fr) * 1991-03-14 1992-09-18 Joulin Aero Distribution Chariot mobile pour la collecte d'elements longitudinaux.
SE468906B (sv) * 1991-10-29 1993-04-05 Sven Tord Eriksson Parkerings- och/eller lageranlaeggning

Also Published As

Publication number Publication date
CN1054823C (zh) 2000-07-26
PT628124E (pt) 2001-08-30
EP0628124B1 (de) 2001-02-21
NO942546L (no) 1994-09-08
FI943181A (fi) 1994-07-29
BR9305733A (pt) 1997-01-28
NO942546D0 (no) 1994-07-06
ATE199272T1 (de) 2001-03-15
WO1994011599A1 (de) 1994-05-26
EP0628124A1 (de) 1994-12-14
AU2866997A (en) 1997-09-18
JPH07503049A (ja) 1995-03-30
CA2127874A1 (en) 1994-05-26
PL172284B1 (pl) 1997-08-29
US5707199A (en) 1998-01-13
AU5623894A (en) 1994-06-08
PL304653A1 (en) 1995-01-09
FI943181A0 (fi) 1994-07-01
CN1103772A (zh) 1995-06-21
ES2155847T3 (es) 2001-06-01

Similar Documents

Publication Publication Date Title
FI114409B (fi) Laite esineiden varastoimiseksi varastolohkoon
AU2017232270B2 (en) Transport and handover system for storing and removing or relocating storage goods in high-bay warehouses, and storage and retrieval machine
US5147176A (en) Method of handling goods, and more particularly rod, rail or plate goods in box pallets, and goods handling system
US3543952A (en) Container handling and storage system
US4093084A (en) Freight-transportation system with road/rail transshipment
US5407316A (en) Rapid, compact, high density storage of cargo containers
EP1925762A1 (en) A space storing/parking method and a system therefor, a space storing system for container, a container dock and a load-unload method at the container dock
JP2003500312A (ja) 小口貨物、特にisoコンテナの積換え設備
GB2080265A (en) Warehousing
EP1047586B1 (en) Freight container and method of transporting a load
CN1099002A (zh) 车辆提升装置
US5328315A (en) Multistory multicolumn storing installation
JPH06293404A (ja) 搬送装置を備えた棚設備
US11377313B2 (en) Shipping container handling systems and methods
US3688921A (en) Method and apparatus for automatic storage and retrieval of automobiles
EP1202920B1 (en) Device for storage and conveyance of bulky holders
GB2183619A (en) Multilevel parking garage
KR100234783B1 (ko) 저장체를 저장 블록내에 저장하기위한 장치
JP2577647B2 (ja) 立体機械式駐車設備
AU744595B2 (en) Apparatus for storing objects in a storage block
SK56693A3 (en) Parking device
JPH0733727B2 (ja) 立体駐車場の運転方法
JPS62164972A (ja) 多段多列多層式格納装置
JP3390630B2 (ja) 立体駐車場
KR910002589B1 (ko) 입체 주차장과 그 작동방법

Legal Events

Date Code Title Description
FG Patent granted

Ref document number: 114409

Country of ref document: FI

MA Patent expired