FI101953B - Menetelmä ja laite umpinaisen vaipan muodostamiseksi esineen ympärille - Google Patents

Menetelmä ja laite umpinaisen vaipan muodostamiseksi esineen ympärille Download PDF

Info

Publication number
FI101953B
FI101953B FI931351A FI931351A FI101953B FI 101953 B FI101953 B FI 101953B FI 931351 A FI931351 A FI 931351A FI 931351 A FI931351 A FI 931351A FI 101953 B FI101953 B FI 101953B
Authority
FI
Finland
Prior art keywords
sheet
article
sheet material
base area
paper
Prior art date
Application number
FI931351A
Other languages
English (en)
Swedish (sv)
Other versions
FI931351A (fi
FI101953B1 (fi
FI931351A0 (fi
Inventor
Fausto Pizzi
Valerio Parisini
Original Assignee
Bielomatik Leuze & Co
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Bielomatik Leuze & Co filed Critical Bielomatik Leuze & Co
Publication of FI931351A0 publication Critical patent/FI931351A0/fi
Publication of FI931351A publication Critical patent/FI931351A/fi
Application granted granted Critical
Publication of FI101953B1 publication Critical patent/FI101953B1/fi
Publication of FI101953B publication Critical patent/FI101953B/fi

Links

Classifications

    • BPERFORMING OPERATIONS; TRANSPORTING
    • B65CONVEYING; PACKING; STORING; HANDLING THIN OR FILAMENTARY MATERIAL
    • B65BMACHINES, APPARATUS OR DEVICES FOR, OR METHODS OF, PACKAGING ARTICLES OR MATERIALS; UNPACKING
    • B65B25/00Packaging other articles presenting special problems
    • B65B25/14Packaging paper or like sheets, envelopes, or newspapers, in flat, folded, or rolled form

Landscapes

  • Engineering & Computer Science (AREA)
  • Mechanical Engineering (AREA)
  • Basic Packing Technique (AREA)
  • Packaging Of Special Articles (AREA)

Description

101953
Menetelmä ja laite umpinaisen vaipan muodostamiseksi esineen ympärille
Keksintö kohdistuu patenttivaatimuksen 1 johdannon mukaiseen menetelmään ja patenttivaatimuksen 7 johdannon mukaiseen laitteeseen sul-5 jetun kääreen muodostamiseksi esineen ympärille.
Julkaisu DE-B-1 096 822 esittää tällaisen laitteen, jossa tasoitustelat silittävät pystyssä olevat pakkauspaperikäänteet riisin yläpinnalle, minkä jälkeen riisiä alhaalla pitävä puristin nostetaan ylös. Enimmäkseen joustavalla riisillä on taipumus pustaa ylöspäin puristimen poistamisen jälkeen, niin että varsinkin 10 ylemmät arkit voivat siirtyä suhteellisen helposti. Silityksen aikana voi siten varsinkin yläreunan alueella esiintyä näiden reuna-alueiden siirtymistä riisin keskustaa kohti, minkä seurauksena ylemmät arkit voivat vahingoittua.
Tunnetussa laitteessa pakkauspaperiarkki valmistellaan tällöin siten, että ensin mitataan vastaava pituus pakkauspaperiarkista ja katkaistaan sen 15 jälkeen. Tämä vaatii pakkauspaperiarkin ja pakkauspaperinauhan syöttöliikkeen keskeyttämistä. Pakkauspaperiarkin valmisteluun yhtyy esineen käärimisjakso käärimislaitteessa. Erityisesti yksittäisistä arkeista koostuvien papeririisien tapauksessa täytyy tällöin ottaa huomioon, etteivät papeririisin arkit vahingoitu pape-ririisin käärimisen pakkauspaperiarkilla aikana.
20 Keksinnön tehtävänä on ehdottaa menetelmä ja laite, jolla voidaan välttyä esineen vahingoittumiselta käärimisjakson aikana.
Tämän tehtävän ratkaisemiseksi ehdotetaan menetelmää ja laitetta, joille on tunnusomaista se, mitä on esitetty patenttivaatimusten 1 ja 7 tunnus-merkkiosissa. Siten kohteen yläreunan alueella saavutetaan erikoisen hyvä kää-25 reen asettuminen tasomateriaalia vasten, jolloin varsinkin papeririisin yhteydessä voidaan välttää yksittäisten arkkien vahingoittuminen. Kohteen yläreunan alueelle pakotetun poikittaistaitteen avulla estetään papeririisin yksittäisten arkkien rypistyminen. Tällöin poikittaistaite voidaan pakottaa tasomateriaaliarkkiin korkeus- tai sivusuunnassa siirrettynä suhteessa kohteen yläreunaan. Keksin-30 nön mukaisessa menetelmässä esineen alapuoli paikoitetaan levitetylle tasoma-teriaaliarkille, erityisesti pakkauspaperiarkille, siten, että esineen sivupintojen alueella on sivulle ohi ulottuvat tasomateriaaliarkin osa-alueet, jotka vastaavat olennaisesti peitettävää pinta-alaa. Sen jälkeen esinettä lasketaan alaspäin ja tällöin tasomateriaaliarkki asetetaan esineen sivupinnoille. Työntämällä esinettä 35 sivusuunnassa tuodaan tasomateriaaliarkki sitten esineen yläsivulle. Tasomateriaaliarkin toistensa luokse tuodut päät liitetään sen jälkeen toisiinsa. Tällä me- 2 101953 netelmänkululla saadaan aikaan putkimainen kääre, joka täytyy sen jälkeen vain vielä sulkea käärittävän esineen päätysivujen luona.
Hyvän ja vahingoittumattoman tasomateriaaliarkin asettumisen takaamiseksi esineen sivupinnoille, esinettä laskettaessa sen sivupintoja jäykiste-5 tään edullisesti esineen yläsivulle vaikuttavalla puristusvoimalla. Tämä on erityisesti yksittäisarkeista koostuvan papeririisin tapauksessa edullista, koska puristusvoiman tuomisella vältetään yksittäisarkkien siirtyminen pakkauspaperiar-kin asettamisen aikana.
Laskettaessa ja/tai siirrettäessä esinettä tasomateriaaliarkin yliulottu-10 vaa suurempaa osa-aluetta vedetään edullisesti pois kiinteältä alusta-alueelta. Tasomateriaaliarkin taitteettoman asettumisen esineen päälle takaamiseksi, tasomateriaaliarkin suurempaa osa-aluetta vedetään pois kiinteältä alusta-alueelta vasten pidätinvälineen voimaa. Erityisesti esineen etumaisen yläreunan alueella tasomateriaaliarkin kiinni asettumista voidaan parantaa siten, että taso-15 materiaaliarkki pidetään jännitettynä asetettaessa se esineen yläsivulle. Siirrettäessä esinettä tasomateriaaliarkin suhteen voidaan siten taata tasomateriaaliarkin taitteeton asettuminen esineen yläsivulle.
Ennen käärimisjaksoa voidaan lisätä tasomateriaaliarkin syöttöjakso, jossa esine johdetaan edullisesti yhteen tasomateriaaliarkin kanssa. Näin esine 20 on suojattu syöttöliikkeensä aikana sen alle sijoitetulla tasomateriaaliarkilla.
Syöttöliikkeen keskeytyminen tasomateriaaliarkin mittaamiseksi ja katkaisemiseksi voidaan välttää siten, että tasomateriaaliarkki on liitetty lävistyksellä tasomateriaalinauhaan, joka irrotetaan syötettäessä tasomateriaaliarkkia, erityisesti pysäyttämällä tasomateriaalinauhan syöttölaite. Tasomateriaaliarkin 25 mittaaminen ja lävistäminen tasomateriaalinauhasta voi tapahtua edullisesti edelläkulkevan esineen käärimisjakson aikana. Näin käärittävien esineiden syöttö voi tapahtua nopeammassa ajanjaksossa, koska lävistyksen irrottamiseksi ei täydy keskeyttää pakkauspaperiarkin ja esineen syöttöliikettä.
Esine paikoitetaan tasomateriaaliarkkiin nähden edullisesti tasomate-30 riaaliarkin syöttöliikkeen aikana.
Tasomateriaaliarkin syöttämisen aikana voidaan vähintään yksi tasomateriaaliarkin yli ulottuva osa-alue varustaa liimajuovalla, joka levitetään edullisesti yhden reunan alueelle. Liimajuovalla voidaan sitten sulkea pakkauspaperiarkin toistensa luokse johdetut päätyalueet putkimaiseksi kääreeksi.
3 101953
Esineen sivuttainen siirtäminen tasomateriaaliarkin asettamiseksi esineen yläsivulle tapahtuu edullisesti kohtisuoraan esineen syöttöliikkeeseen nähden.
Keksinnön mukaisessa laitteessa voi olla kaksiosainen alustapinta, 5 jossa on siirrettävä alusta-alue ja kiinteä alusta-alue. Alustapinta on edullisesti vaakasuorassa ja on olemassa pystysuoraan siirrettävä alusta-alue. Käärimis-jakson aluksi tasomateriaaliarkki on levitetty alustapinnalle, jolloin käärittävä esine on tasomateriaaliarkin päällä. Tällöin esine on siten paikoitettu, että sen yksi sivupinta on kummankin alusta-alueen välisen jakoviivan korkeudella. Las-10 kattaessa laskettavaa alusta-aluetta lasketaan siten myös esine, jolloin kiinteän alusta-alueen päällä oleva tasomateriaaliarkki asetetaan esineen sivualueeseen kiinni.
Siirrettävässä alusta-alueessa voi olla koverruksia, joihin siirrettäessä alusta-aluetta johdetaan ohjausväline tasomateriaaliarkin asettamiseksi kiinni 15 esineen sivualueeseen. Siten ohjausväline toimii tasomateriaaliarkin asettamiseksi kiinni esineen toiseen sivualueeseen. Tällöin voi olla ohjausväline, joka koostuu kahdesta toisiensa suhteen säädettävästä kammasta. Kampojen suhteellisella liikkeellä toisiinsa nähden voidaan esineen yläsivun hiukan ylittävä tasomateriaaliarkin alue asettaa kiinni esineen yläsivuun.
20 Ohjausväline voi olla siirrettävän alusta-alueen koverruksiin siirrettä vä. Siten esinettä voidaan siirtää ohjausvälineellä sivusuunnassa tasomateriaaliarkin tuomiseksi esineen yläsivulle. Tällöin ohjausväline voi olla esineen syöttösuuntaan nähden poikittain siirrettävä. Eräässä sovellusmuodossa ohjausvälineessä on toisaalta kampoja, joissa on jokseenkin L:n muotoiset ham-25 paat ja toisaalta kampoja, joissa on ylösalaisen L:n muotoiset hampaat. Yhteen-johdetussa asennossa kampojen hampaat voivat muodostaa edullisesti kääntö-reunan tasomateriaaliarkkia varten. Kääntöreuna takaa kampojen yhteenjoh-detussa asennossa tasomateriaaliarkin yli ulottuvan alueen tuomisen esineen yläsivun päälle.
30 Eri mittaisten esineiden pakkaamiseksi voi olla toteutettu, että oh jausvälineen ja siirrettävän alusta-alueen välinen etäisyys on säädettävä.
Esineen vahingoittumisen välttämiseksi saatettaessa tasomateriaaliarkki kiinni esineen sivualueisiin, mikä on erityisesti yksittäisarkeista koostuvan papeririisin tapauksessa edullista, käytetään puristusvälinettä, joka vaikuttaa 35 esineen sivualueisiin puristusvoiman. Tällöin voidaan käyttää esimerkiksi pneumaattista paininta. Puristusväline on edullisesti siirrettävään alusta- 4 101953 alueeseen nähden pystysuoraan siirrettävä ja jäljestetty edullisesti tarttujan johteisiin. Puristusvälinettä käytetään vain käärimisjakson siinä vaiheessa, kun ta-somateriaaliarkki saatetaan kiinni esineen sivualueisiin.
Kääntövälineen luokse voi olla jäljestetty kääntötanko, joka on 5 kääntövälineen suhteen säädettävä. Tällöin kääntöväline voi toimia yhdessä siirrettävästi jäljestetyn kuljetusvälineen, erityisesti hihnakuljettimen, kanssa.
Tasomateriaaliarkin yhden osa-alueen vastaanottavassa kiinteässä alusta-alueessa on edullisesti sälerakenne, jossa on edullisesti siirrettävän alusta-alueen luokse järjestetty alustakisko tasomateriaaliarkkia varten.
10 Kiinteän alusta-alueen päällä olevaa tasomateriaaliarkin osa-aluetta pidetään edullisesti pidätinvälineellä. Jotta vältetään tasomateriaaliarkin päälle-laittamisen loppuvaiheessa kosketus levitetyn liimajuovan kanssa, on pidätinvä-line muodostettu edullisesti siirrettäväksi.
Kiinteän alusta-alueen alapuolella on kuljetusväline siirrettävältä 15 alusta-alueelta tulevan esineen vastaanottamiseksi. Tällöin kuljetusvälineessä voi olla kaksi etäisyydellä olevaa hihnakuljetinta, jolloin toinen hihnakuljettimista on muodostettu edullisesti korkeudeltaan säädettäväksi toiseen hihna-kuljettimeen nähden. Voidaan käyttää myös ylempää hihnakuljetinta, joka on vaakasuorassa suunnassa siirrettävä ja edullisesti tasomateriaaliarkin kääntö-20 välineen luo suunnattava. Näin voi jäädä pois ylimääräinen kääntötanko poikit-taistaitteen tekemiseksi.
Tasomateriaaliarkin ja esineen syöttäminen voi tapahtua syöttöväli-neen avulla, jossa on edullisesti tarttujia, joissa on kussakin ohjattavia tartunta-varsia. Tällöin syöttöväline on käärimislaitteessa kohtisuoraan esineen siirto-25 suuntaan siirrettävä. Syöttöväline voi olla johdettu johteisiin, jotka on sijoitettu alustapinnan yläpuolelle, jolloin ulkopuoliset johteet ovat sivusuunnassa siirrettävät. Näin laite voidaan sovittaa yksinkertaisella tavalla käärittävän esineen kutakin kokoa varten.
Syöttöväline on järjestetty edullisesti onttoihin profiilipalkkeihin, joihin 30 syöttövälinettä käyttävä käyttömekanismi on sijoitettu.
Tasomateriaaliarkin tarkan asettumisen esineen päälle takaamiseksi, esine täytyy paikoittaa tasomateriaaliarkkiin nähden. Alustapinnan vieressä on edullisesti alustapenkki, johon on järjestetty siirrettävä vaste esinettä varten. Tällöin vasteessa on sivussa johteet esineen paikoittumista varten. Johteilla 35 esine voidaan suunnata niin, että yksi sen sivupinnoista on ennen varsinaista käärimisjaksoa jakoviivalla molempien alusta-alueiden välissä.
101953 s
Lisäksi laite voi liimajuovan levittämiseksi olla varustettu annostelijalla. Se on johdettu edullisesti tarttujan johteeseen.
Keksinnön sovellusesimerkkejä on esitetty piirustuksissa ja selitetään seuraavassa lähemmin.
5 Kuvio 1 esittää keksinnön mukaisen laitteen erään sovellusmuodon kaaviomaista sivuprojektiota, osaksi leikkauskuvana,
kuvio 2 kuvion 1 mukaisen sovellusmuodon projektiota nuolen II
suunnasta, kuvio 3 kuvion 1 mukaisen sovellusmuodon yläprojektiota, 10 kuviot 4 ja 5 esittävät lisäsovellusmuodon käärimislaitteen kaavio- maista esitystä eri menetelmäjaksoissa, kuvio 6 esittää käärimislaitteen iisäsovellusmuunnosta, kuvio 7 kuvion 1 mukaisen laitteen syöttölaitteen suurennettua esitystä, 15 kuvio 8 kaaviomaista esitystä, josta käy selville esineen R paikoittu- minen pakkauspaperiarkille 102 ennen käärimisjaksoa ja kuvio 9 kuviossa 7 esitetyn yksityiskohdan muunnosta.
Kuviot 1 ja 3 esittävät kaaviomaisessa esityksenä laitetta papeririisi-en R käärimiseksi jatkossa pakkauspaperiarkiksi 102 kutsutulla tasomateriaali-20 arkilla, joka voisi koostua myös muista materiaaleista kuin paperi. Laite on toteutettu automaattisena pakkauskoneena. Esitetyssä pakkauskoneessa on nostopöytä 50, jonka päälle on pinottu monta papeririisiä R päällekkäin. Yksittäiset papeririisit R on erotettu toisistaan kulloinkin niiden toisella päätyalueella sisään sovitetuilla kappaleilla S. Nostopöytä 50 on nuolen 51 suuntaan korkeu-25 deltaan säädettävä. Tällöin nostopöytää 50 käytetään siten, että siirtäminen tapahtuu kulloinkin papeririisin R paksuuden H verran ja ylimmän papeririisin R pohja sijaitsee samalla tasolla nostopöytään 50 rajoittuvan alustapenkin 1 kanssa.
Alustapenkillä 1 on suunnilleen L:n muotoinen poikkileikkaus, jolloin 30 on vaakasuora alustapinta papeririisiä R varten. Alustapenkin 1 alapuolella on syöttölaite 17 pakkauspaperi- tai tasomateriaalinauhan 2 syöttämiseksi ja mittaamiseksi. Syöttölaitteessa 17 on kaksi päällekkäin sijoitettua purkurullaa, joilla on ei lähemmin esitetty käyttömekanismi. Pakkauspaperinauha 2 vedetään pur-kurullien pyörimisliikkeellä pakkauspaperikelalta 16. Pakkauspaperinauha 2 35 käännetään kääntörullan 52 luona syöttölaitteen 17 suuntaan. Syöttölaitteen 17 6 101953 purkurullat on kytketty ei lähemmin esitettyyn mittalaitteeseen, siten että syötetyn pakkauspaperinauhan 2 pituus voidaan mitata tarkasti.
Syöttölaitteen 17 viereen on sijoitettu leikkauslaite 18, joka varustaa ohjattavasti pakkauspaperinauhan 2 poikittain sen pituussuuntaan kulkevalla 5 poikittaislävistyksellä E tms. Poikittaislävistys E pakkauspaperinauhassa 2 valitaan siten, että pakkauspaperinauhalla 2 on vielä riittävä kestävyys. Käytännössä on saavutettu hyviä tuloksia, kun poikittaislävistyksessä on noin 50 - 60 mm pituisia lävistyksiä, jotka katkeavat kannaksilla, jotka ovat 1-3 mm pitkiä.
Leikkauslaitteeseen 18 nähden sivusuuntaan siirrettynä on sijoitettu 10 kiristysrulla 19, joka on kaksoisnuolen 53 suunnassa siirrettävä. Leikkauslait-teelta 18 tuleva pakkauspaperinauha 2 käännetään kiristysrullan 19 luona ja se on alustapenkin 1 yläsivulla. Kiristysrullalla 19 on tehtävänä pitää syöttölaitteen 17 kautta syötetty pakkauspaperinauha 2 kireänä. Kiristysrulla 19 voi toimia esimerkiksi painovoiman tai jousivoiman avulla. Tämä aikaansaadaan siten, että 15 kiristysrullan 19 korkeus on sovitettu kunkin purettavan pakkauspaperipituuden 2 mukaiseksi. Kuviossa 1 on esitetty kiristysrullan 19 kaksi työasentoa. Nämä työasennot on kumpikin sovitettu pakkauskoneen eri työnvaiheisiin. Jos kiristys-rulla 19 on katkoviivoilla piirretyssä alemmassa asennossaan, niin pakkauspaperinauha 2 johdetaan anturin 22 ohi. Kiristysrullan 19 sijainti voidaan todeta 20 anturilla 22.
Alustapenkin 1 yläpuolelle on sijoitettu ei lähemmin esitetyn kanna-tinrakenteen palkit 10, 110, joka kannatinrakenne on kiinnitetty pakkauskoneen perustukseen. Vaakasuoraan ripustetut palkit 10, 110 on paikoitettu yhdensuuntaisesti toisiinsa nähden. Kuten kuviosta 2 ilmenee, palkeilla 10,110 kan-25 natetaan johteita 9, 109, 209. Johteissa 9, 109, 209 on kussakin suunnilleen suorakulmainen ontto profiilikappale, joka on sijoitettu palkkeihin 10, 110 siirret-tävästi. Ulkopuolisia johteita 9,109 siirtämällä on siten mahdollista sovittaminen kulloiseenkin papeririisin R kokoon.
Johteissa 9,109, 209 on kulloinkin johdettuna pihtimäinen tarttuja 6, 30 7, 8 papeririisin R kuljetuksen suuntaisesti. Kuten kuviosta 1 selviää, tarttuessa 6, joka on muodostettu periaatteessa samalla tavalla kuin tarttujat 7 ja 8, on pih-timäiset tartuntavarret. Tarttujan 6 tartuntavarret rajaavat nostopöydältä 50 syötetyn papeririisin R ottamisen. Kun tarttujat 6, 7, kuten kuvioista 2 ja 3 selviää, ovat saman kokoisia, on tarttuja 8 muodostettu olennaisesti pienemmäksi, koska 35 sen tartuntavarsien väliin puristetaan ainoastaan pakkauspaperinauha 2.
7 101953
Tarttujia 6, 7, 8 voidaan käyttää synkronisesti nuolen 54 suuntaan, joka on samoin papeririisin R kuljetussuunta. Tarttujan käyttömekanismin muotoa selitettäköön esimerkiksi tarttujalle 6 kuvion 1 avulla. Ontoksi kappaleeksi muodostetun johteen 9 sisälle on sijoitettu hihna 13 tms., joka on päättymätön.
5 Hihna 13 on johdettu etäisyydelle toisistaan sijoitettujen rullien 11,12 ympärille. Tällöin rullaa 12 käyttää käyttöhihna 14. Käyttöhihna 14 on yhdistetty ei lähemmin esitettyyn keskitettyyn käyttöyksikköön.
Hihna 13 on poikkeutettu tarttujaan 6 ei lähemmin esitetyillä välineillä. Jos rullaa 12 käytetään käyttöhihnalla 14, niin terttuja 6 voidaan ohjata katko-10 viivalla esitetystä asennosta nuolen 54 suuntaan yhtenäisellä viivalla piirrettyyn asentoon.
Pystysuorassa alustapenkin 1 yläsivuun on kuvioista 1 ja 3 ilmenevä vaste, jonka vasteosat 15,115 ovat laskettavat ja järjestetty esimerkiksi tarttujia 6, 7 kannattaviin varusteisiin. Kuviossa 3 esitetystä yläprojektiosta selviää, että 15 vasteosat 15,115 on sijoitettu toisistaan etäisyydelle, joka on sovitettu papeririisin R mittoihin. Tällöin kummassakin vasteosassa 15,115 on sivulla olevat joh-dekyljet 55 papeririisiä R varten. Johdekylkien 55 vapaan päätyalueen vinolla asennolla rajataan nuolen 54 suuntaan kapeneva syöttöpoikkileikkaus papeririisiä R varten.
20 Vasteosiin 15, 115 nähden sivusuunnassa siirrettynä on laakeroitu yhteiselle akselille rullat 3, 103, jotka kumpikin on varustettu paluurajoittimella. Rullat 3,103 pitävät pakkauspaperinauhaa 2 kosketuksessa alustapenkin 1 yläsivuun ja estävät nauhan 2 liikkeen taaksepäin.
Suorakulmaisten papeririisien R tapauksessa kohdistus tapahtuu si-25 ten, että papeririisin R kapea sivu on alustapenkin 1 puolella. Kuten kuviosta 3 selviää, otetaan silloin papeririisin R pitkittäissivut 4,104 vasteen 15,115 johdekylkien 55 väliin.
Esitetyssä pakkauskoneessa on alustapinta 21, joka sijaitsee etäisyydellä alustapenkistä 1. Alustapinnalla 21 on kaksijakoinen rakenne. Tällöin 30 alusta-alue 21 a on muodostettu korkeudeltaan säädettäväksi, jota vastoin viereinen alusta-alue 21 b on järjestetty kiinteäksi. Alusta-alueiden 21 a, 21 b välissä on jakoviiva 61. Pohjapinnaltaan suorakaiteen muotoinen alusta-alue 21a on varustettu monella yhdensuuntaisella koverruksella 26. Koverruksilla 26 on suorakaiteen muotoinen poikkileikkaus, jolloin koverrusten 26 pitkittäisakseli on jär-35 jestetty poikittain suhteessa papeririisin R kuljetussuuntaan, joka on merkitty nuolella 54. Alusta-alueen 21a korkeussäätö tapahtuu siirtolaitteen 27 avulla, β 101953 jossa voi olla esimerkiksi käyttävällä akselilla 28 keskenään yhdistettyjä kampia, jotka on kukin yhdistetty kiertokankien välityksellä alusta-alueen 21a alasivuun. Kuviosta 2 on nähtävissä, että on kaksi yhdensuuntaista akselia 28, joita käytetään hihnoilla 29, 30 tai ketjuilla. Tällöin hihna 30 on yhdistetty ei esitettyyn voi-5 mansiirtoyksikköön. Sitä käytettäessä alusta-aluetta 21a siirretään riippuen käyttösuunnasta kaksoisnuolen 56 suunnassa.
Johteisiin 9, 109 on kiinnitetty pneumaattisesti käytettäviä painimia 31, 32, joita voidaan käyttää alusta-alueen 21a nostoliikkeen suunnassa. Kuviosta 2 voidaan nähdä, että painimet 31, 32 sijaitsevat pienellä etäisyydellä palo perillisin R sivureunoista sen yläsivulla. Täällä tavalla aikaansaadaan, että pa-peririisin R sivualueet pidetään pakkausjakson aikana jäykkänä ja ne on suojattu rypistymiseltä paperiarkin 102 päälle laittamisen aikana.
Alusta-alueen 21a alapuolella on sen koverruksiin 26 tulevat kammat 33,34. Parittain koverruksiin 26 järjestetyissä kammoissa 33,34, joiden lähempi 15 muoto selviää erityisesti kuvioista 2 ja 4, on pystysuoraan alusta-alueeseen 21 a nähden järjestettyjä hampaita 133,134, joiden mitat on sovitettu koverrusten 26 poikkileikkaukseen. Hampaat 133, 134 johdetaan laskettaessa alusta-aluetta 21a koverruksiin 26 kuvion 1 mukaisesti. Kampojen 33, 34 perusrungot on johdettu siirrettäviksi vaakasuorassa olevien johteiden 35 päälle. Johteet 35 on 20 sijoitettu yhdensuuntaisesti alusta-alueen 21a koverrusten 26 kanssa ja ne tukeutuvat pakkauskoneen perustukseen. Kuten kuviosta 2 voidaan nähdä, kampa 33 on käyttävän ketjun 36 välityksellä kaksoisnuolen 57 suunnassa siirrettävä. Säädettävät liitososat 37, jotka yhdistävät kamman 33 kampaan 34, johtavat kampaa 34 mukanaan kampaa 33 siirrettäessä ja mahdollistavat kampojen 33, 25 34 suhteellisen siirtämisen toisiinsa nähden.
Kamman 33 hampaat 133 ovat suorat, kun kamman 34 hampailla 134 on ylösalainen L-profiili. Tällöin hampaiden 134 vaakakyljet kulkevat kamman 33 hampaiden 133 pystykyljen otsasivulla.
Kampoja 33, 34 voidaan siirtää yhdessä niiden johteiden 35 kanssa 30 siirtolaitteen 39 avulla korkeussuunnassa ja suhteessa alusta-alueeseen 21a. Siirtolaitteessa 39 voi olla esimerkiksi johteilla olevia kelkkoja, joita voidaan siirtää korkeussuunnassa käsin tai automaattisesti.
Sivusuunnassa siirrettynä korkeudeltaan säädettävään alusta-alueeseen 21a on jakoviivalla 61 erotettuna kiinteä alusta-alue 21b, kuten kuvi-35 öistä 2 ja 3 selviää. Esitetyssä sovellusmuodossa alusta-alueella 21b on sälera-kenne. Alusta-alueen 21b sälerakenne muodostuu etäisyydelle toisistaan jär- 9 101953 jestetyistä yhdensuuntaisista säleistä 58, joilla kullakin on ympyrämäinen poikkileikkaus. Alusta-alueen 21a vieressä on alustakisko 59, jolla on suorakaiteen muotoinen pohjapinta. Säleet 58 ja alustakiskot 59 ovat yhtä pitkiä kuin korkeudeltaan säädettävä alusta-alue 21a.
s Alustakiskon 59 yläpuolelle, kuten erityisesti kuviosta 4 selviää, on sijoitettu harja 24, joka on suunnattu pystysuoraan alustakiskoon 59 nähden. Harjanvarsi on yhdistetty käyttöyksikköön 25, joka on kiinnitetty johteeseen 109. Esimerkiksi pneumaattisesti käytettävän käyttöyksikön 25 avulla voidaan säätää harjan 24 korkeutta. Harjalla 24 voidaan pitää alusta-alueella 21b olevaa pak-10 kauspaperiarkkia 102.
Johteeseen 209 on kiinnitetty liimanannostelija 23. Sillä on suutin, jolla voidaan levittää kapea liimajuova yhdensuuntaisesti pakkauspaperiarkin reunan 5 kanssa.
Kuvio 4 esittää hiukan muunnettua sovellusmuotoa, jossa painimella 15 32 on L:n muotoinen poikkileikkausmuoto, jolloin vaakakylki on varustettu kääntöreunalla 132. Kääntöreuna 132 ylittää painimen 32 alaslasketussa asennossa hiukan papeririisin R pitkittäissivun 4. Näin pakkauspaperiarkki 102 voidaan tuoda jännitettynä papeririisin R yläsivulle. Lisäksi pakkauspaperiarkkiin 102 pakotetulla poikittaistaitteella taataan pakkauspaperiarkin 102 hyvä ja ry-20 pistymätön asettuminen vasten papeririisin R yläreunaa 62. Erityisesti tällä tavalla voidaan välttää riisin R paperiarkkien rypistyminen pakkauspaperiarkin 102 päälle asettamisen aikana.
Alusta-alueen 21b alapuolella on kaksi hihnakuljetinta 38, 41. Hihna-kuljettimet 38, 41 on sijoitettu kumpikin vaakasuoraan ja etäisyydelle toisistaan.
25 Päinvastaisilla pyörimissuunnilla käytettävät hihnakuljettimet 38, 41 vastaanottavat papeririisin R alusta-alueelta 21a. Ylempi hihnakuljetin 38 on korkeudeltaan säädettävä suhteessa alempaan hihnakuljettimeen 41. Lisäksi ylempää hihnakuljetinta 38 voidaan siirtää vaakasuorassa suunnassa.
Kuvioiden 1-4 mukaisissa sovellusmuodoissa ylemmän hihnakuljet-30 timen 38 luokse on järjestetty kääntötanko 40, joka on sijoitettu vaakasuoraan ja jolla on U-muotoinen poikkileikkaus. Ylemmän hihnakuljettimen 38 korkeudelle sijoitettu kääntötanko 40 on vaakasuorassa suunnassa siirrettävä. Tällä tavalla, kuten erityisesti kuviosta 4 selviää, pakkauspaperiarkki 102 voidaan varustaa kääntöreunan 132 luona poikittaistaitteella. Tämä saavutetaan siten, että pak-35 kauspaperiarkki 102, jota pidetään harjalla 24 alusta-alueen 21b päällä, puristetaan kääntöreunaan 132 ja käännetään siinä. Poikittaistaite vaikuttaa pak- 10 101953 kauspaperiarkin 102 häiriöttömän asettumisen papeririisin R etumaisen reuna-alueen päälle.
Kuvion 6 mukaisessa sovellusmuodossa, joka muuten on toteutettu samantyyppisesti kuin kuvion 4 sovellusmuoto, ei ole kääntötankoa 40. Tässä 5 pakkauspaperiarkin 102 poikittaistaite saavutetaan siirtämällä ylempi hihnakuljetin 38 painimen 32 kääntöreunan 132 luokse. Siten hihnakuljettimen 38 toinen pää korvaa kääntötangon 40.
Alempaan hihnakuljettimeen 41, joka on ylempään hihnakuljettimeen 38 verrattuna pidempi, yhtyy toinen kuljetinlaite 43, joka johtaa yksikköön, jossa 1 o kääreen etumainen ja takimmainen päätyalue suljetaan.
Seuraavassa selitetään edellä selitettyjen sovellusmuotojen menetel-mänkulkua:
Aluksi selitetään menetelmäjaksoa pakkauspaperiarkin 102 syöttämiseksi ja mittaamiseksi pakkauspaperi nauhasta 2. Tämä menetelmäjakso on kai-15 kissa sovellusmuodoissa olennaisesti sama ja sitä selitetään erityisesti kuvioiden 7 ja 8 avulla.
Kuvioiden 1 ja 7 mukaan yläpapeririisi R työnnetään käsin tai automaattisesti nostopöydältä 50 vasteosiin 15,115 asti viereiselle alustapenkille 1. Siten papeririisin R etureuna on kiinni vasteosissa 15, 115. Alustapenkin 1 ylä-20 sivulla syöttölaitteelta 17 tuleva pakkauspaperinauha 2 on johdettu pisteeseen B asti. Kuviossa 3 näkyvät rullat 3, 103 kannattavat pakkauspaperinauhan 2 pää-tyaluetta alustapenkin 1 yläsivulla.
Papeririisi R, jota vasteosien 15,115 johdekyljet 55 pitävät sivusuunnassa, on paikoitettu siten, että papeririisin R pitkittäissivu 4 on sijoitettu jakovii-25 van 61 korkeudelle alusta-pinnan 21 alusta-alueen 21a ja alusta-alueen 21b välissä. Papeririisin R pitkittäissivu 4 sijaitsee myös koonmuutoksen tapauksessa tässä paikassa. Etäisyys D1 papeririisin R pitkittäissivun 4 ja pakkauspaperinauhan 2 reunan 5 välissä on mitoitettu siten, että papeririisin R sivualue ja ylä-sivu voidaan peittää pakkauspaperilla. Etäisyys D2, joka on pakkauspaperin 30 pitkittäissivun 104 ja reunan 5 välissä, on sama kuin papeririisin R korkeus H pidennettynä noin 40 mm:llä.
Pakkauskoneella voidaan kääriä papeririisejä R, joilla on pituus L 530 - 1 400 mm ja korkeus H 12-80 mm, pakkauspaperikääreellä. Tällaisen papeririisin R käärimiseksi tarvitaan pakkauspaperiarkki 102, jolla on pituus S.
35 Riippuen halutusta kääreestä voi pituus olla S = L + 2H + 80 mm. Siten pakkauspaperiarkki 102 ylittää sekä papeririisin R etureunan että takareunan. Pak- 11 101953 kauspaperiarkin 102 ylimitan pituus riippuu valitusta pakkauspaperikääreen sul-kemistavasta.
Johteisiin 9,109, 209 sijoitetut tarttujat 6, 7, 8 tarttuvat papeririisin R reuna-alueeseen ja sen alla olevaan pakkauspaperinauhaan 2. Kuten kuviosta s 2 ja 3 selviää, tarttuu pienemmäksi muodostettu tarttuja 8 ainoastaan pakkauspaperinauhaan 2 tai pakkauspaperiarkkiin 102. Papeririisi R on suojattu syötön aikana syöttämällä papeririisiä R yhdessä pakkauspaperiarkin 2 kanssa.
Pakkauspaperiarkin 102 mittaamiseksi käytetään syöttölaitetta 17, jolle puretaan pakkauspaperikelalta vastaavasti pakkauspaperinauhaa 2.
10 Kääntörullan 52 luona käännetty pakkauspaperinauha 2 on syöttölaitteen 17 käytettävien purkurullien välissä. Yhtenäisellä viivalla esitetyn asennon mukaan pakkauspaperinauha 2 kulkee lähtöasentoonsa ennen mittaamista ja lävistystä syöttölaitteelta 17 leikkauslaitteen 18 kautta alustapenkin 1 yläsivulle, jolloin vä-lissäolevan kiristysrullan 19 luona tapahtuu kääntäminen.
15 Pakkauspaperiarkin 102 valmistelu voi tapahtua kahdella tavalla.
Ensimmäisessä muunnoksessa syöttölaitteen 17 purkurullat purkavat aluksi pituuden S1 = S - (A C + C B). Pisteiden A, B ja C sijainti, ja niiden etäisyydet toisistaan, selviää kuviosta 7. Piste A on leikkausyksikön 18 sijainti. Piste B on pakkauspaperi nauhan 2 päätyreuna tai erotusalue ja piste C vasteosien 15,115 20 määrittämä papeririisin R etureunan sijainti. Pituuden S1 purkamisen aikana pakkauspaperinauhaa 2 pidetään kireänä kiristysrullalla 19, joka painuu painollaan pakkauspaperinauhan 102 yläsivua vasten. Sen jälkeen kun pituus S1 on purettu ja pituus S on leikkausyksikön 18 ja pisteen B välissä, käytetään leik-kausyksikköä 18. Näin pakkauspaperinauha 2 varustetaan poikittain sen pituus-25 suuntaan kulkevalla poikittaislävistyksellä E. Poikittaislävistys E on tehty siten, että pakkauspaperinauha 2 voidaan saattaa vielä poikittaislävistyksen E tekemisen jälkeenkin tiettyyn vetorasitukseen ja pysyy siten kuljetettavana.
Poikittaislävistyksen E tekemisen jälkeen puretaan syöttölaitteella 17 vielä pituus S2, jolloin S2 = A C + C B. Tämän menetelmäjakson jälkeen pakka-30 uspaperinauha 2 on kuvioissa 1 ja 7 esitetyssä katkoviivoitetussa asennossa. Poikittaislävistys E on siis pakkauspaperiarkin 102 kulkusuunnassa vielä ennen kiristysrullaa 19. Pakkauspaperiarkin 102 pituus S vastaa pisteen E ja pisteen B välistä etäisyyttä. Pisteiden A ja E välinen etäisyys on sama kuin pisteiden A ja B välinen etäisyys.
35 Nyt ala-asentoonsa sijoitettu kiristysrulla 19 ohjaa pakkauspaperi nauhaa 2 anturin 22 ohi, jolla voidaan tunnistaa lävistys E. Pituuksien S1, S2 12 101953 tarkka katkaisu aikaansaadaan siten, että syöttölaitteen 17 purkurullat on toteutettu mittausrullina ja on kytketty mittalaitteeseen, joka on yhdistetty syöttölaitteen ohjaukseen.
Kuvion 9 mukaisessa pakkauspaperiarkin 2 valmistelun muunnok-5 sessa arkin pituudensäätö toteutetaan leikkauslaitetta 18 säätämällä. Säätäminen tapahtuu siten, että nauhan pituus pisteiden A ja B välissä on sama kuin pakkauspaperiarkin 102 pituus S. Tämä menetelmämuunnos voidaan toteuttaa silloin yhdessä vaiheessa.
Kuvion 9 mukainen sovellus vastaa kuvion 7 mukaista, kuitenkin seulo raavilla eroilla:
Syöttölaitteen 17 purku-ja mittausrullat, kiristysrulla (heilurirulla) 19 ja leikkaus- tai lävistysyksikkö 18 on järjestetty pystysuorassa suunnassa siirrettävään kelkkaan 99, jota siirtämällä voidaan säätää pituutta S = AB. Kiristys-rulla 19 on sijoitettu paperin syöttösuunnassa ennen leikkauslaitetta 18, kuiten-15 kin syöttölaitteen 17 jälkeen. Kiristysrullan muodostama "varasto tyhjennetään" riisiä R kuljetettaessa. Kuten kuviossa 7, irtirepeäminen tapahtuu, kun kiristys-rulla on saavuttanut yläasentonsa, mahdollisesti säätöruuvilla 98 määrätyn ylä-asentonsa. Kiristysrulla 19 ja siten "varasto" voi olla järjestetty myös, kuten kuviossa 7, leikkauslaitteen jälkeen. Tässä sovelluksessa pakkauspaperia takaisin-20 liukumiselta varjelevat, vapaakäyntimekanismilla varustetut rullat 3 on sijoitettu vielä ennen pöydän vaakasuoraa osaa.
Vastaavasti mitatun pakkauspaperiarkin 102 valmistelu toteutetaan pakkauskonetta käytettäessä jatkuvasti pakkausjakson aikana. Näin voidaan kasvattaa tuottavuutta, koska pakkauspaperiarkin 102 ja papeririisin R syöttö-25 liike voi tapahtua keskeytyksettä. Pakkauspaperiarkin 102 irrottamiseksi täytyy ainoastaan pysäyttää pakkauspaperinauha 2, samalla kun pakkauspaperiarkki 102 voi jatkaa syöttöliikettään.
Seuraavassa selitetään pakkausjaksoa. Tällöin papeririisi R varustetaan putkimaisella ja suljetulla kääreellä. Pakkausjakson lopussa täytyy pape-30 ririisin R täydelliseksi sulkemiseksi sitten vain sulkea sen etu- ja takasivu vastaavalla kääreen taitteella.
Papeririisi R on pakkausjakson alussa kuvioissa 1 ja 7 piirretyssä asennossa. Papeririisin R etusivu on kiinni vasteen osissa 15, 115. Syöttölaitteella 17 valmisteltu pakkauspaperinauha 2 tai katkaistu pakkauspaperiarkki 35 102 on katkoviivoitetussa asennossa. Sen mukaan kiristysrulla 19 on ala- asennossaan.
13 101953
Syötettäessä papeririisiä R vasten vasteosia 15, 115 sulkeutuvat pihdit 6, 7,8. Samanaikaisesti ne siirretään nuolen 54 suuntaan. Tarttujien 6, 7, 8 käyttö tapahtuu käyttöhihnoilla 13,14, joita käyttää ei lähemmin esitetty käyttöyksikkö. Synkronisesti käytettävät tarttujat 6, 7, 8 on johdettu kukin omiin joh-5 teisiinsa 9, 109, 209. Papeririisin R siirtämisen aikana nuolen 54 suuntaan se annetaan yhdessä pakkauspaperiarkin 102 kanssa alustapenkiltä 1 viereiselle alustapinnalle 21. Tällöin korkeudeltaan säädettävä alusta-alue 21a, joka ottaa kuvion 1 mukaan tänä ajankohtana yläasentonsa, tukee sekä papeririisiä R että pakkauspaperinauhaa 2. Papeririisin R pitkittäissivu 4 sijaitsee tällöin jakoviivan 10 61 korkeudella alusta-alueen 21a ja alusta-alueen 21b välissä. Sitävastoin alusta-alueella 21b on ainoastaan pakkauspaperinauha 2.
Papeririisin R siirtämisen aikana alustapinnalle 21 kiristysrullaa 19 nostetaan pystysuunnassa. Poikittaislävistyksen E ohittaminen voidaan todeta anturilla 22. Ennen kuin tarttujat 6, 7, 8 ovat päättäneet siirtoliikkeensä, saa-15 vuttaa kiristysrulla 19 yläasentonsa, jolloin kuvioiden 1 ja 7 mukaan pakkauspaperinauha 2 on yhtenäisellä viivalla esitetyssä asennossa. Pakkauspaperinauha 2 saatetaan sen pituussuunnassa vaikuttavaan vetojännitykseen tarttujia 6, 7, 8 vetämällä. Syöttölaitteen 17 purkurullien pysähtyminen tapahtuu sen jälkeen kun poikittaislävistys E on ohittanut rullat 3,103, jotka pitävät pakkauspaperinauhaa 20 2 alustapenkin 1 yläsivulla. Näin poikittaislävistys E irrotetaan tarkasti. Poikit taislävistyksen E irrottaminen tapahtuu alustapenkin 1 pisteessä B. Paperinauha 2 on sitten uudestaan kuvioissa 1 ja 7 esitetyn asennossa, joka on lähtöasento. Sen mukaan poikittaislävistyksen E irrottaminen tapahtuu tarkalleen pisteessä B, jonka kohdalla aikaisemmin oli paikoitettuna paperinauhan 2 pää.
25 Erityisen tarkka irrotus saavutettiin poikittaislävistyksellä E, jossa oli noin 50 - 60 mm pituisia lävistyksiä, joiden välissä oli kannaksia noin 1-3 mm. Tämän tyyppinen poikittaislävistys E takaa lisäksi riittävän kestävän pakkauspa-perinauhan 2.
Kuten kuviosta 8 selviää, pakkauspaperiarkki 102 ylittää sekä paperi-30 riisin R etu- että takareunan, jolloin ylimitta kääreen täydelliseksi sulkemiseksi riippuu valitusta taitteesta.
Papeririisin R syöttöliikkeen aikana alustapinnalle 21 liima-annostelijan 23 avulla levitetään liimajuova pakkauspaperinauhalle 2 tai pakka-uspaperiarkille 102 sen reunan 5 alueelle. Sen jälkeen kun papeririisi R ja sen 35 alla oleva pakkauspaperiarkki 102 ovat kokonaan alusta-alueella 21a, kuten on esitetty kuviossa 1, avautuvat tarttujat 6, 7, 8. Seuraavassa etenemisliikkeessä 14 101953 nuolen 55 suuntaan tarttujat 6, 7, 8 ohjataan pois papeririisin R luota. Lopuksi tarttujat 6, 7, 8 ovat kuviossa 1 yhtenäisellä viivalla esitetyssä tarttujan 6 asennossa.
Tarkoituksenmukaisesti vähintään yksi terttuja 6,7 varustetaan mitta-5 anturilla, jolla voidaan todeta papeririisin R korkeus. Epäsäännöllisyyksissä voidaan siten aikaansaada pakkauskoneen pysähtyminen.
Papeririisin R käärimisjakson aluksi se on kuviossa 1 esitetyssä asennossa, jolloin alusta-alue 21a ottaa ylemmän loppuasentonsa. Kuviossa 2 papeririisin R ja pakkauspaperiarkin 102 asento käärimisjakson alussa merkitty 10 katkoviivoin. Alusta-alue 21a voidaan siirtää siirtoyksiköllä 27 pystysuoraan alaspäin. Papeririisi R ja pakkauspaperiarkki 102 pidetään pitkittäissivujen 4, 104 alueella kiinni olevilla painimilla 31, 32 kiinni alusta-alueella 21a. Näin papeririisin R sivualueet voidaan pitää jäykkinä. Siten pakkauspaperiarkin 102 päälletuomisen aikana voidaan välttää rypistyminen. Alusta-alueen 21a alas-15 laskemisen aikana asetetaan kuvion 2 mukaan papeririisin R pitkittäissivuun 4 kiinni pakkauspaperiarkki 102. Se pidetään harjalla 24 tasaisena alusta-alueen 21b päällä ja vedetään pois siltä alustakiskon 59 ja kääntötangon 40 yli.
Laskettaessa alusta-aluetta 21a parittain olevien kampojen 33, 34 hampaat 133,134 johdetaan alusta-alueen 21a koverruksiin 26. Kampojen 33, 20 34 paikoittaminen siirtolaitteella 39 tapahtuu aikaisemmin pienellä etäisyydellä papeririisin R pitkittäissivuun 4. Siten paperiarkin 102 sivulle yli ulottuva pieni osa-alue asetetaan kiinni papeririisin R pitkittäissivuun 4 laskettaessa alusta-aluetta 21a (katso kuvio 2). Sen jälkeen pakkauspaperiarkin 102 päätyalue ylittää hiukan papeririisin R yläsivun pitkittäissivun 4 alueella.
25 Hampaat 133, 134 ovat aluksi kuviossa 2 esitetyssä asennossa. Si ten hampaan 134 vaakakyljen otsasivu yhtyy hampaan 133 pystykyljen ulkopuoliseen yläsivuun. Näin saavutetaan vaikuttavan hammaskorkeuden pidennys.
Seuraavat menetelmäjaksot selviävät erityisen selvästi kuviosta 4.
30 Siirtoyksikköä 37 ohjataan siten, että kampa 33 johdetaan kamman 34 kanssa yhteen. Tällöin hampaiden 134 vaakakylki asettaa pakkauspaperiarkin 102 lyhyen reunan, joka ylittää papeririisin R yläsivun, tämän päälle.
Yksittäisten menetelmäjaksojen automaattisessa ja nopeassa kulussa tuodaan sitten vielä alusta-alueen 21b päällä oleva pakkauspaperiarkin 102 35 pitkä reuna papeririisin yläsivulle.
15 101953
Alusta-alueen 21a laskuvaiheen lopussa paininta 32 nostetaan hieman papeririisin R yläsivulta. Painin 32 on edullisesti joitakin millimetrejä, esim. 2-3 mm, papeririisin R yläsivun yläpuolella. Silloin painimen 32 kääntöreuna 132 ylittää, kuten kuviosta 4 selviää, sivussa papeririisin R pitkittäissivun 4.
5 Alusta-alueen 21a alapuolella oleva kääntötanko 40 johdetaan siten vasten pakkauspaperiarkkia 102, että se puristetaan vasten kääntöreunaa 132. Näin harjalla 24 alustakiskon 59 päällä pidettyyn pakkauspaperiarkkiin 102 tehdään poikittaistaite, jolla aikaansaadaan pakkauspaperiarkin etumaisen pitkän reunan jännittyminen, jonka ansiosta pakkauspaperiarkin tuomista riisin R ylemmän etu-10 maisen reunan 62 päälle parannetaan. Erityisesti estetään riisin R rypistyminen. Koska painimen 32 oleminen papeririisin R yläsivun päällä tulee näin tarpeettomaksi, papeririisi R voidaan kuljettaa välittömästi kamman 33 hampaiden voimin.
Pakkauspaperiarkin 102 tuomiseksi papeririisin R yläsivulle tätä 15 työnnetään poikittain syöttöliikkeeseen nähden nuolen 60 suuntaan, mikä aikaansaadaan siirtämällä kampoja 33, 34.
Alusta-alueen 21b alapuolella olevat hihnakuljettimet 38, 41 liikkuvat samalla nopeudella kuin kammat 33, 34. Kun papeririisin R etumainen osa on saapunut hihnakuljettimelle 41, lasketaan hihnakuljetin 38 papeririisin R yläsi-20 vulle. Laskettu hihnakuljetin laskee pakkauspaperiarkin 102 papeririisiä R siirrettäessä jatkuvasti sen yläsivulle. Vastaavassa vaiheessa kääntösauva 40 vedetään takaisin ja painin 32 siirretään yläasentoonsa. Samoin harja 24 nostetaan ylös, jottei jouduttaisi kosketukseen pakkauspaperiarkin 102 päälle tuodun liimajuovan kanssa.
25 Kuviosta 5 käy ilmi, että kamman 34 työvaihe päättyy, kun sen ham paat 134 ovat tulleet lähelle hihnakuljetinta 38. Kampa 33 pysyy sen sijaan toiminnassa ja etääntyy jatkuvasti kammasta 34, jolloin on lopulta kuviossa 5 yhtenäisellä viivalla piirretyssä asennossa, joka vastaa kuvion 2 mukaista kampojen 33, 34 lähtöasentoa. Pakkauspaperiarkin 102 ylempi takareuna, jota pitävät 30 kamman 34 hampaat 134, liukuu jatkuvasti irti näistä hampaista 134 ja yhdistyy samanaikaisesti pakkauspaperiarkin 102 etumaisen yläreunan alle. Käärimis-jakso on päättynyt, kun kumpikin reuna-alue yhdistetään hihnakuljettimen 38 avulla liimajuovan kohdalta. Lopulta pysähtyy myös kampa 33, joka palaa sitten kamman 34 kanssa takaisin lepoasentoon.
35 Kun papeririisi R on saapunut kokonaan hihnakuljettimelle 41, on pakkauspaperiarkki 102 kääritty kokonaan papeririisin R ympärille ja kiinnitetty 16 101953 sen päälle. Sen jälkeen kuljetuslaite 43 vastaanottaa papeririisin R ja syöttää sen laitteeseen putkimaisen paperikääreen päätyalueiden sulkemiseksi.
Hihnakuljetin 38 palaa sitten takaisin yläasentoonsa. Samoin alusta-alue 21a johdetaan taas takaisin ylös. Sen jälkeen edellä mainittu kiertokulku voi 5 toistua.
Kuvion 6 mukaisessa sovellusmuodossa, jossa ei ole kääntötankoa 40, tämän tehtävän täyttää hihnakuljetin 38 itse. Siten hihnakuljettimen 38 pää-tyalueella pakotetaan taite sen ja kääntöreunan 132 välissä olevaan pakkaus-paperiarkkiin 102. Sen jälkeen hihnakuljettimen 38 puristusta kääntöreunaa 132 10 vasten voidaan vähentää, mutta puristusta pitäisi säilyttää. Tässä asennossa pakkauspaperiarkki 102 asetetaan aluksi papeririisin R päälle käynnistämällä hihnakuljetin 38. Sitten hihnakuljetin 38 ohjataan pois painimen 32 ja sen kääntöreunan 132 luota, painimen 32 poisohjaamisen mahdollistamiseksi. Seuraavat menetelmäjaksot ovat periaatteessa saman tyyppisiä kuin edellä selitetyissä 15 sovellusmuodoissa.
Pakkausjakson suorittamisen aikana pakkauspaperinauhan 2 syöt-töasemalla katkaistaan vastaava pakkauspaperiarkki 102, kuten edellä on selitetty, ja valmistellaan seuraavaa pakkausjaksoa varten. Siten papeririisin R syöttäminen ja kääriminen voidaan tehdä keskeytyksettä. Poikittaislävistyksellä E 20 pakkauspaperinauhaan 2 yhdistetty pakkauspaperiarkki 102 voidaan irrottaa papeririisin R syöttämisen aikana, jolloin tarttujat 6, 7, 8 voivat jatkaa syöt-töliikettään.

Claims (16)

17 101953
1. Menetelmä suljetun kääreen muodostamiseksi esineen (R) ympärille, erityisesti papeririisin ympärille, jossa menetelmässä esineen (R) alasivu 5 paikoitetaan levitetylle tasomateriaaliarkille (102), erityisesti pakkauspaperiar-kille, esineen (R) sivupintojen (4,104) alueen käsittäessä sivuttain yli ulottuvia tasomateriaaliarkin (102) osa-alueita, jotka vastaavat olennaisesti peitettävää pintaa; esine (R) lasketaan alas ja tällöin tasomateriaaliarkki (102) asetetaan kiinni sivupintoihin (4, 104); työnnettäessä esinettä (R) sivusuunnassa asete-1 o taan tasomateriaaliarkki (102) esineen (R) yläsivulle ja tasomateriaaliarkin (102) toistensa luokse johdetut päät liitetään toisiinsa, tunnettu siitä, että tasoma-teriaaliarkkiin pakotetaan esineen (R) yläreunan (62) alueelle poikittaistaite ennen sen asettamista esineen (R) yläsivulle.
2. Patenttivaatimuksen 1 mukainen menetelmä, tunnettu siitä, 15 että poikittaistaite pakotetaan tasomateriaaliarkkiin (102) korkeus- ja/tai sivusuunnassa siirrettynä suhteessa esineen (R) yläreunaan (62).
3. Patenttivaatimuksen 1 tai 2 mukainen menetelmä, tunnettu siitä, että laskettaessa esinettä (R) sen sivupinnat (4,104) jäykistetään esineen (R) yläsivulle vaikuttavalla puristusvoimalla, ja/tai laskettaessa ja työnnettäessä 20 esinettä (R) tasomateriaaliarkin (102) yli ulottuvaa suurempaa osa-aluetta vedetään pois kiinteältä alusta-alueelta (21b), jolloin suurempaa osa-aluetta vedetään kiinteältä alusta-alueelta (21b) edullisesti pidätinvälineen (24) voimaa vasten.
4. Jonkin patenttivaatimuksen 1-3 mukainen menetelmä, tunnet-25 tu siitä, että tasomateriaaliarki (102) pidetään jännitettynä asetettaessa se esineen (R) yläsivulle.
5. Jonkin edellä olevan patenttivaatimuksen mukainen menetelmä, tunnettu siitä, että ennen käärimisjaksoa suljetun kääreen muodostamiseksi esineelle (R) tasomateriaaliarkilla (102) on sijoitettu tasomateriaaliarkin (102) 30 syöttöjakso, jossa esine (R) syötetään yhdessä tasomateriaaliarkin (102) kanssa, jolloin tasomateriaaliarkki (102) on liitetty edullisesti lävistyksellä (E) taso-materiaalinauhaan (2), joka lävistys irrotetaan syötettäessä tasomateriaaliarkkia (102) pysäyttämällä tasomateriaalinauhan (2) syöttölaite (17) ja mahdollisesti tapahtuu tasomateriaaliarkin (102) mittaaminen ja lävistäminen tasomateriaa-35 linauhasta (2) edeliäolevan esineen (R) käärimisjakson aikana. 18 101953
6. Jonkin edellä olevan patenttivaatimuksen mukainen menetelmä, tunnettu siitä, että esine (R) paikoitetaan tasomateriaaliarkkiin (102) nähden tasomateriaaliarkin (102) syöttöliikkeen aikana ja/tai vähintään yksi tasomateriaaliarkin (102) yli ulottuva osa-alue varustetaan liimajuovalla, joka levite-5 tään edullisesti yhden reunan (5) alueelle, jolloin esineen (R) sivuttainen siirtäminen tasomateriaaliarkin (102) asettamiseksi esineen (R) yläsivulle tapahtuu edullisesti kohtisuoraan esineen (R) syöttöliikkeeseen nähden sekä mahdollisesti käärimisjakson jälkeen etu- ja takasivun alueella yli ulottuva tasomate-riaaliarkki (102) suljetaan.
7. Laite kääreen muodostamiseksi esineen (R) ympärille, jossa lait teessa on alaslaskettava alustapinta (21) esineen (R) alasivun asettamiseksi levitetylle tasomateriaaliarkille (102), erityisesti pakkauspaperiarkille; ase-tusvälineet, jotka esinettä sivuttain siirrettäessä asettavat tasomateriaaliarkin (102) esineen (R) yläsivulle; ja sidontaväline, joka liittää toistensa luokse johde-15 tut tasomateriaaliarkin päät toisiinsa, tunnettu esineen (R) yläreunan alueelle pakkauspaperiarkkiin poikittaistaitteen tekevästä kääntövälineestä, jossa on kääntöreuna (132).
8. Patenttivaatimuksen 7 mukainen laite, tunnettu siitä, että kaksiosaisessa alustapinnassa (21) on siirrettävä alusta-alue (21a) ja kiinteä 20 alusta-alue (21 b), ja että alustapinta (21) on vaakasuorassa ja on pystysuoraan siirrettävä alusta-alue (21a), jossa on edullisesti koverruksia (26), joihin siirrettäessä alusta-aluetta (21a) johdetaan ohjausväline (33, 34) tasomateriaaliarkin (102) asettamiseksi kiinni esineeseen (R), jolloin jokaiseen koverrukseen (26) on järjestetty ohjausväline, joka koostuu kahdesta toisiansa suhteen sää-25 dettävästä kammasta (33, 34) ja ohjausväline (33, 34) voi olla siirrettävän alusta-alueen (21a) koverruksiin (26) mahdollisesti esineen (R) syöttösuuntaan nähden poikittain siirrettävä, jolloin ohjausvälineessä (33, 34) on toisaalta kampoja (33) , joissa on jokseenkin L:n muotoiset hampaat (133) ja toisaalta kampoja (34) , joissa on ylösalaisen L:n muotoiset hampaat (134), ja edullisesti yh-30 teenjohdetussa asennossa kampojen (33, 34) hampaat (133, 134) voivat muodostaa edullisesti tasomateriaaliarkin (102) kääntöreunan.
9. Patenttivaatimuksen 8 mukainen laite, tunnettu siitä, että ohjausvälineen (33,34) ja siirrettävän alusta-alueen (21a) välinen etäisyys on säädettävä, jolloin on järjestetty siirtolaite (39), jolla voidaan siirtää ohjausvälineen 35 (33, 34) johdetta (35), tai siirrettävälle alusta-alueelle (21a) on järjestetty pai nimeksi (31, 32) muodostettu puristusväline (31, 32), joka vaikuttaa esineen (R) 19 101953 sivualueille puristusvoiman, jolloin puristusväline (31, 32) on pystysuorassa säädettävään alusta-alueeseen (21a) nähden siirrettävä ja on sijoitettu edullisesti tarttujien (6,7,8) johteisiin (9,109,209).
10. Jonkin patenttivaatimuksen 7-9 mukainen laite, tunnettu 5 siitä, että kääntöväline on esineen (R) yläreunan (62) suhteen yläpuolelle ja/tai sivusuuntaan siirrettävä.
11. Jonkin patenttivaatimuksen 7-10 mukainen laite, tunnettu siitä, että kääntövälineen (132) luokse on jäljestetty kääntötanko (40), joka on sijoitettu kääntövälineen (132) suhteen siirrettäväksi tai kääntöväline (132) toimii 10 yhdessä siirrettäväksi järjestetyn esineen (R) kuljetusvälineen (38), erityisesti hihnakuljettimen (38), kanssa.
12. Jonkin patenttivaatimuksen 7-11 mukainen laite, tunnettu siitä, että kiinteässä alusta-alueessa (21b) on sälerakenne, jossa on siirrettävän alusta-alueen (21a) luokse järjestetty alustakisko (59) tasomateriaaliarkkia (102) 15 varten ja kiinteän alusta-alueen (21b), erityisesti sen alustakiskon (59) luona, on päällä olevaa tasomateriaaliarkkia (102) varten pidätinväline (24), joka on muodostettu edullisesti kiinteään alusta-alueeseen (21b) nähden siirrettäväksi, jolloin kiinteän alusta-alueen (21b) alapuolella on siirrettävältä alusta-alueelta (21a) tulevan esineen (R) vastaanottamiseksi kuljetusväline (38, 41), jossa voi 20 olla kaksi etäisyydellä olevaa hihnakuljetinta (38, 41), jolloin toinen hihnakuljetti-mista (38) on muodostettu korkeudeltaan säädettäväksi toiseen hihnakuljetti-meen (41) nähden, joista ylempi hihnakuljetin (38) on vaakasuorassa suunnassa siirrettävä ja tasomateriaaliarkin (102) kääntövälineen (132) luo suunnattava.
13. Jonkin patenttivaatimuksen 7-12 mukainen laite, tunnettu 25 siitä, että tasomateriaaliarkin (102) ja esineen (R) syöttämiseksi on syöttöväline tarttujineen (6, 7, 8), joissa on kussakin ohjattavia tartuntavarsia, jotka on poikittain esineen (R) siirtosuuntaan käärimislaitteessa siirrettäviä ja johdettu johteisiin (9, 109, 209), jotka on sijoitettu alustapinnan (21) yläpuolelle, jolloin ulkopuoliset johteet (9,209) ovat sivusuunnassa siirrettävät.
14. Patenttivaatimuksen 13 mukainen laite, tunnettu siitä, että syöttöväline on muodostettu siten, että esineen (R) pitkittäissivu (4, 104) johdetaan alusta-alueiden (21a, 21b) väliselle jakoviivalle (61).
15. Jonkin patenttivaatimuksen 7-14 mukainen laite, tunnettu siitä, että alustapinnan (21) vieressä on alustapenkki (1), jolle on järjestetty esi 20 101953 nettä (R) varten siirrettävä vaste (15,115), jossa on sivuttaiset johteet (55) esineen (R) paikoittamiseksi.
16. Jonkin patenttivaatimuksen 7-15 mukainen laite, tunnettu siitä, että on järjestetty annostelija (23) liimajuovan levittämiseksi. 21 101953
FI931351A 1992-03-28 1993-03-26 Menetelmä ja laite umpinaisen vaipan muodostamiseksi esineen ympärille FI101953B (fi)

Applications Claiming Priority (2)

Application Number Priority Date Filing Date Title
DE4210231 1992-03-28
DE4210231A DE4210231A1 (de) 1992-03-28 1992-03-28 Verfahren und Vorrichtung zur Bildung einer geschlossenen Umhüllung um einen Gegenstad

Publications (4)

Publication Number Publication Date
FI931351A0 FI931351A0 (fi) 1993-03-26
FI931351A FI931351A (fi) 1993-09-29
FI101953B1 FI101953B1 (fi) 1998-09-30
FI101953B true FI101953B (fi) 1998-09-30

Family

ID=6455321

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
FI931351A FI101953B (fi) 1992-03-28 1993-03-26 Menetelmä ja laite umpinaisen vaipan muodostamiseksi esineen ympärille

Country Status (4)

Country Link
EP (1) EP0563649B1 (fi)
JP (1) JP3047341B2 (fi)
DE (2) DE4210231A1 (fi)
FI (1) FI101953B (fi)

Families Citing this family (3)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
US9290283B2 (en) 2012-03-16 2016-03-22 Pemco Inc. Method and apparatus for wrapping a folio ream of paper
DE102019120679A1 (de) * 2019-07-31 2021-02-04 Khs Gmbh Vorrichtung und Verfahren zur Bildung von Gebinden aus Einzelpackungen
CN113830346B (zh) * 2021-09-03 2023-01-24 山东奇润机械设备有限公司 一种高能混合炸药药块自动生产线用包装结构

Family Cites Families (7)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
DE503340C (de) * 1928-04-20 1930-07-24 Arthur Terrey Ausgabe- und Packvorrichtung fuer Druckerpressen
US2685157A (en) * 1949-07-09 1954-08-03 Lynch Corp Machine for wrapping articles and control therefor
DE1096822B (de) * 1958-08-08 1961-01-05 Erich Moeckel Vorrichtung zum Abzaehlen, Zusammentragen und Umhuellen von flexiblen Bogen, z.B. aus Papier
DE1114433B (de) * 1960-05-17 1961-09-28 Carl Drohmann Ges Mit Beschrae Einwickelmaschine fuer insbesondere prismatische Gegenstaende oder Stapel unterschiedlicher Formathoehe
GB929439A (en) * 1960-11-04 1963-06-26 Platt Brothers & Co Ltd Improvements relating to article feeding machines
SE376211B (fi) * 1968-06-11 1975-05-12 Wrapmatic Spa
FI81759C (fi) * 1988-12-16 1990-12-10 Veikko Ilmari Janhonen Anordning foer sluta en foerpackning runt en vara, som skall foerpackas.

Also Published As

Publication number Publication date
JP3047341B2 (ja) 2000-05-29
DE59306850D1 (de) 1997-08-14
FI931351A (fi) 1993-09-29
JPH0640426A (ja) 1994-02-15
EP0563649A2 (de) 1993-10-06
FI101953B1 (fi) 1998-09-30
EP0563649A3 (fi) 1994-03-23
EP0563649B1 (de) 1997-07-09
FI931351A0 (fi) 1993-03-26
DE4210231A1 (de) 1993-09-30

Similar Documents

Publication Publication Date Title
USRE30010E (en) Packaging apparatus and method
EP0273240B1 (en) Apparatus for folding and closing a blank of wrapping material around an article to be packaged
CA2011161C (en) Apparatus (packaging machine) for the packaging of articles of differing size
US4178740A (en) Wrapping machine
JPS5940684B2 (ja) ロ−ル包装装置
WO2005085070A1 (en) Banding system and process for banding piled products
US6223500B1 (en) Apparatus and method for wrapping compressible articles with a web-like wrapping material
US7207161B2 (en) Apparatus for banderoling or banding stacks of flat workpieces
US5410862A (en) Packaging machine for wrapping books or the like
ITBO20090750A1 (it) Macchina per il confezionamento automatico di prodotti sfusi o posizionati in vassoi, con un film usualmente estensibile e termosaldabile.
EP1518787A1 (en) Device for closing the side ends of a package enclosing one roll or one row of rolls of material in an automatic packaging machine
FI101953B (fi) Menetelmä ja laite umpinaisen vaipan muodostamiseksi esineen ympärille
GB1581274A (en) Package wrapping method and apparatus
US4669248A (en) Apparatus for packing a row of lids and the completed package
ITMI20010094A1 (it) Macchina per l'avvolgimento in rotoli e/o l'imballaggio di rotoli di tessuti e simili
IT9003649A1 (it) Dispositivo per l'alimentazione automatica di pile di sbozzati ad una macchina utilizzatrice ad esmpio una macchina incartatrice.
US4979348A (en) Sealing film applying machine, adapted for packaging parcels, books, signatures and brochures, even individually, by means of a wrapping web
EP1281617A1 (en) Method and device for packing a product, such as one or more slices of a cheese or meat product, in film material
JPH08133235A (ja) 袋群供給装置を備えた包装装置
EP0094955B1 (en) A method of wrapping articles arranged on trays in stretch film and a machine for performing the method
JPS5832082B2 (ja) ラベル包装機械及び方法
ITSV980021A1 (it) Metodo e dispositivo di taglio di fascette di legatura di mazzi o pacchi di foglietti e/o fustellati, nonche' gruppo di taglio di fa-
EP1479608B1 (en) Machine for packing a product in a sheet of heat-shrink packing material
JPH0629051B2 (ja) 包装装置
JP3726298B2 (ja) ストレッチフィルム包装機