DK200200290U3 - Brusekombination - Google Patents

Brusekombination Download PDF

Info

Publication number
DK200200290U3
DK200200290U3 DK200200290U DKBA200200290U DK200200290U3 DK 200200290 U3 DK200200290 U3 DK 200200290U3 DK 200200290 U DK200200290 U DK 200200290U DK BA200200290 U DKBA200200290 U DK BA200200290U DK 200200290 U3 DK200200290 U3 DK 200200290U3
Authority
DK
Denmark
Prior art keywords
light
front part
shower
shower combination
passages
Prior art date
Application number
DK200200290U
Other languages
English (en)
Inventor
Nicholas Matten
Original Assignee
Hansgrohe Ag
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Family has litigation
First worldwide family litigation filed litigation Critical https://patents.darts-ip.com/?family=7895084&utm_source=google_patent&utm_medium=platform_link&utm_campaign=public_patent_search&patent=DK200200290(U3) "Global patent litigation dataset” by Darts-ip is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International License.
Application filed by Hansgrohe Ag filed Critical Hansgrohe Ag
Application granted granted Critical
Publication of DK200200290U3 publication Critical patent/DK200200290U3/da

Links

Classifications

    • EFIXED CONSTRUCTIONS
    • E03WATER SUPPLY; SEWERAGE
    • E03CDOMESTIC PLUMBING INSTALLATIONS FOR FRESH WATER OR WASTE WATER; SINKS
    • E03C1/00Domestic plumbing installations for fresh water or waste water; Sinks
    • E03C1/02Plumbing installations for fresh water
    • E03C1/04Water-basin installations specially adapted to wash-basins or baths
    • E03C1/0408Water installations especially for showers
    • FMECHANICAL ENGINEERING; LIGHTING; HEATING; WEAPONS; BLASTING
    • F21LIGHTING
    • F21VFUNCTIONAL FEATURES OR DETAILS OF LIGHTING DEVICES OR SYSTEMS THEREOF; STRUCTURAL COMBINATIONS OF LIGHTING DEVICES WITH OTHER ARTICLES, NOT OTHERWISE PROVIDED FOR
    • F21V33/00Structural combinations of lighting devices with other articles, not otherwise provided for
    • F21V33/0004Personal or domestic articles
    • F21V33/004Sanitary equipment, e.g. mirrors, showers, toilet seats or paper dispensers

Landscapes

  • Health & Medical Sciences (AREA)
  • Life Sciences & Earth Sciences (AREA)
  • Engineering & Computer Science (AREA)
  • Hydrology & Water Resources (AREA)
  • Public Health (AREA)
  • Water Supply & Treatment (AREA)
  • Bathtubs, Showers, And Their Attachments (AREA)
  • Arrangement Of Elements, Cooling, Sealing, Or The Like Of Lighting Devices (AREA)
  • Planar Illumination Modules (AREA)
  • Illuminated Signs And Luminous Advertising (AREA)
  • Domestic Plumbing Installations (AREA)

Description

i iDK 2002 00290 U3
Frembringelsen angår en brusekombination med en frontdel, på hvilken der mindst er anbragt én brusefunktionsenhed.
Brusekombinationer af denne art er eksempelvis beskrevet i US-PS 3 827 088 og DE-OS 197 21 587. Herved er der på aflange lodret monterede brusekabiner anbragt brusefunk-5 tionsenheder som hovedbrusere, aftagelige håndbrusere samt kropsbrusere el ler et vandudløb for et badekar.
Formålet med frembringelsen er at anvise en brusekombination af den ovennævnte art, hvor udfommingsspillerummet er udvidet.
Dette formål opnås ved en brusekombination ifølge krav 1. Ifølge frembringelsen kan -10 frontdelen i det mindste delvis bestå af glas og/eller i det mindste delvis være lysgennem- trængelig. Dette gør det muligt til sådanne anvendelser at anvende et hidtil ukendt materiale. Som glas kan der dels anvendes et mineralsk glas, eksempelvis et såkaldt sikkerhedsglas. Alternativt kan der anvendes kunstglas, især polymer, eksempelvis acrylglas. En lys-gennemtrængelighed af i det mindste en del af frontdelen kan tjene til opnåelse af optiske 15 effekter eller eventuelt at gøre bag ved frontdelen liggende dele af brusekombinationen synlige. En mulighed er eksempelvis en i det mindste delvis satineret glasoverflade, hvorved en ønsket overfladeruhed kan opnås ved behandlingsmetoder som sand- eller kugle-blæsning eller ætsemetoder.
Frontdelen kan i det mindste områdevis være lysgennemtrængelig, især i flere områder, 20 hvorved lys især fra frontdelens bagside kan trænge gennem denne. Frontdelen kan i det mindste delvis omfatte lysgennemtrængelige eller lysledende materiale, fortrinsvis et glas, eksempelvis af en af de ovennævnte typer. Fortrinsvis består frontdelen fuldstændigt af et sådant materiale, hvorved der kan opnås en forenklet opbygning. Det anses for fordelagtigt, at frontdelen har en så lukket overflade som mulig, især på dens forside. Lukket kan 25 her betyde vanduigennemtrængelig og især også plan og uden udtagninger.
2 DK 2002 00290 U3
Ifølge en yderligere udformning kan ffontdelen i det mindste delvis være lysuigennemtrængelig, hvorved dette ved et glaslegeme især kan være dannet på forsiden og/eller bagsiden. Fordelagtigt for en lysuigennetrængelighed er en lysuigennemtrængelig afdækning og/eller en belægning, eksempelvis i form af en farvebelægning.
5 Frontdelen kan i det mindste delvis være spejlende og/eller være udformet som et spejl. Fordelagtigt omfatter en frontdel af glas derfor på dens bagside en spejlbelægning eller en spejlende belægning. Alternativt er det muligt på frontdelens forside eller bag et lysgen-nemtrængeligt område at anbringe et spejl.
Ved en særlig foretrukken udformning af frembringelsen omfatter frontdelen mindst én 10 lyspassage, som især lysledende forbinder rummet bagved og rummet foran ffontdelen. En sådan lyspassage kan være udformet vedhjælp af i det lysuigennemtrængelige materiale indføjede dele af lysgennemtrængeligt materiale eller maskeagtige udsparinger i en lys-uigennemtrængelig eller lysgennemtrængeligheden nedsættende overflade i et fladeformet lysgennemtrængeligt materiale. Flere indbyrdes afgrænsede lyspassager kan være tilveje-15 bragt i et område, især som en slags felt. Lyspassageme kan have vilkårlig form. Fortrinsvis er de udformet afrundede, især cirkelrunde. Ifølge en yderligere udformning kan de have indbyrdes kongruente former og især have forskellig størrelse.
Ifølge en yderligere udformning kan der på frontdelen være tilvejebragt mindst en i det mindste delvis belyst markering. Ved en markering skal der forstås påskrifter, skalaer, dis-20 play og tilsvarende. En markering kan være udformet som en lyspassage, der fortrinsvis er omgivet af et ikke-gennemtrængeligt område. Fordelagtigt er en markering belyst, især baggrundsbelyst. Det er også muligt at udforme markeringerne lysuigennemtrængeli ge og anbringe dem i et lysgennemtrængeligt eller belysbart område, så at de ses mørke på en lys baggrund.
25 Frontdelen kan i det væsentlige bestå af en fortrinsvis plan frontskærm, som især er udformet aflang. På denne frontskærm kan der være anbragt mindst én, især flere brusefunk- 3 DK 2002 00290 U3 tionsenheder. Fortrinsvis er frontskærmen udformet i et stykke, hvorved der kan opnås for-skellige fordele hvad angår styrke, lettelse af montage samt overfladens lukkethed. Frontskærmen kan i det væsentlige være flad. Som interessante udformningsmuligheder kan der anvendes hvælvede og/eller afbøjede frontdele eller frontskærme, hvorved formen ifølge en mulighed ved siderne kan være trukket bagud til en væg, til hvilken brusekombinationen er fastgjort.
Til brusekombinationen kan der med særlig fordel være knyttet mindst en belysningsindretning til udstråling af lys fra frontdelen, især til indkobling aflys i frontdelen. Muligt er her belysningsindretninger, som i det væsentlige er anbragt bag frontdelen og/eller indstråler lys bag ved frontdelen. Elektriske belysningsindretninger, som kan være udformet vilkårligt styrbare, foretrækkes. Det er en fordel, at brusekombinationen omfatter mindst en egen og til sig fysisk forbundet belysningsindretning. Især kan en belysningsindretning i det væsentlige være anbragt bag et lysgennemtrængeligt område af frontdelen. Der kan som beskrevet senere opnås tiltrækkende optiske lyseffekter, især på frontdelen.
Den mindst ene belysningsindretning kan omfatte mindst en lyskilde og/el ler mindst et lysledeelement, hvorved lysledeelementet kan indkoble lyset fra lyskilden på mindst et sted i frontdelen. Et sådant sted er fordelagtigt et lysgennemtrængeligt sted i frontdelen, især en lyspassage gennem frontdelen.
Det mindst ene lysledeelement kan være udformet på forskellig måde. En mulighed er en udformning som et lysfordelingselement, fortrinsvis som et fladeformet lysfordelingselement, til især udgående fra en lyskilde at belyse flere fordelte lyspassager. Det mindst ene lysledeelement kan være udformet adskilt fra frontdelen med henblik på en større variation med især forskellige lysledeelementer samt en forenklet montage. Lyslede- eller lysfordelingselementet kan, hvad angår dets form, være udformet svarende til frontdelen og især forløbe parallelt dermed.
4 DK 2002 00290 U3
Ifølge en udførelsesform kan lysfordelingselementet være udformet som en plade aflysledende eller lysførende materiale, som strækker sig over et område bag ved frontdelen. Fordelagtigt er frontdelen i det mindste delvis lysgennemtrængelig i dette område, så at lys ffa lyskilden kan ledes ind i frontvæggen via lysledeelementet. Dette gør det eksempelvis muligt at tilvejebringe en enkel og/eller central lyskilde, fra hvilken lyset ledes til flere lysgennemtrængelige steder eller lyspassager i frontvæggen. Fortrinsvis kan et stort antal lyskilder være rettet mod lysfordelingselementet. Ved anvendelsen af en plade som lysfordelingselement kan den mindst ene lyskilde i det væsentlige stråle direkte mod pladens flade side. Særligt foretrukket er der som lyskilder tilvejebragt flere lysgennemtrængelige steder eller lyspassager i frontdelen, hvorved en lystilførsel kan ske ved hjælp af mindst et lysfordelingselement.
På lysfordelingselementet kan der, især på et sted, mod hvilket lyskilden stråler, være tilvejebragt lysindiedningsindretninger, som fordelagtigt er knyttet til den mindst ene lyskilde. Lysindledningsindretningeme kan, ud over en eventuel forbedret indkobling af lys i lysfordelingselementet, bevirke en vis, fortrinsvis forudbestemt retning af de indkoblede lysstråler, især til fordeling aflys i hele lysfordelingselementet. Lysindledningsindretningeme er fortrinsvis i det væsentlige pyramide- eller kegleformede. En mulighed er forhøjninger, eksempelvis i form af linser eller tilsvarende, som vender mod en lyskilde. En fore-trukken mulighed er fordybninger, især i en som lysfordelingselement tjenende plade, hvorved de fortrinsvis er anbragt på den bort fra lyskilden vendende overflade af pladen. Fortrinsvis er fordybningerne kegleformede, hvorved de kan have en åbningsvinkel på 45 til 135°, især 90°. Deres indtrængningsdybde i lysfordelingspladen kan være relativ lille, men dog være op til to tredjedele eller mere af tykkelsen. Fordybningernes overflade kan fordelagtigt udnyttes til omdirigering eller afbøjning aflyskildens lysstråler, eksempelvis ved en belægning af overfladen eller en bestemt overfladebeskaffenhed. Som fordelagtigt herfor anses en overfladeruhed, især en optisk nihed og/eller en mikroruhed. På denne måde kan det opnås, at det lys, der rammer fordybningernes overflade, ledes ind i lysfordelingspladen i en ønsket vinkel. Dette kan udnyttes til ved totalreflektion at fordele indkoblet lys i hovedsagen ensartet på pladens flader.
5 DK 2002 00290 U3
En fordelagtig overføring aflyset fra det mindst ene lysfordelingselement til eller gennem frontdelen kan opnås ved, at lysfordelingselementet har lille afstand fra frontdelens bagside, hvorved det specielt kan ligge an der imod. Fortrinsvis ligger det an på en sådan måde, at lysfordelingselementet og frontdelens bagside er adskilt optisk fra hinanden. Lyset trænger således på vejen fra det ene til det andet gennem et yderligere medium, især luft, eller yderligere grænselag.
Frontdelen kan omfatte begrænsede områder med lysgennemtrængelighed, hvorved lysledeelementet omfatter lysopfangningsmidler, der er tilknyttet disse områder. Disse lysop-fangningsmidler kan udstråle lys i retning mod frontdelen, hvorved de opfanger dette lys fra lysledeelementet. En udformningsmulighed for lysopfangningsmidler, især lysopfang-ningssteder, er på lysledeelementet, især i form af en lysledeplade, påførte farvesteder, hvorved reflekterende farvesteder, især farvepunkter, fortrinsvis er anbragt på den væk fra frontdelen vendende overflade. Yderligere, fortrinsvis lysgennemtrængelige Iysopfang-ningssteder eller lysopfangningspunkter kan være tilvejebragt på den mod frontdelen vendende overflade, eksempelvis i form af en områdevis ru overflade. Som lysopfangnings-middel, der fortrinsvis i det mindste delvis er reflekterende ind i pladen, kan der eksempelvis tilvejebringes en belægning af hvid eller metallisk farve eller tilsvarende. På denne måde kan lyset på en måde som et lysopfangningsmiddel målrettet fra lysfordelingselementet føres ind i eller gennem frontdelen.
Yderligere kan et lysfordelingselement, især som lysfordelingsplade, i det mindste delvis på den mod frontdelen vendende side være udformet lysuigennemtrængeligt eller reflekterende ind i sig selv, især på flader, der omgiver områder af frontdelen, der ikke skal belyses. En mulighed er et lysfordelingselement, som kun lader lys slippe igennem ved ind-kobslingsstedeme for den mindst ene lyskilde samt ved udkoblingsstedeme i lysgennemtrængelige områder af frontdelen. I stedet for sådanne lysspærrende afdækninger kan der ved en lysindstråling i lysfordelingspladen med en bestemt vinkel tilvejebringes en ikke-ønsket udtræden af lys ved totalreflektion ved begrænsningerne.
6 DK 2002 00290 U3
Lysfordelingselementet kan have en i det mindste delvis reflekterende flade, som især er hvælvet, hvorved en udformning som reflektor muliggøres. En sådan reflektor kan forsynet med en lyskilde være anbragt bag ved ffontdelen, hvorved der tilvejebringes en storfladet belysning af frontdelens bagside og således også af deri anbragte lysgennemtrængelige områder af frontdelen.
Som betjeningselementer kan der på frontdelen være tilvejebragt en temperaturindstillingsindretning, især en termostat, samt vandmængdeventiler og en indstillingsindretning for brusefunktionsenhederne. Lysgennemtrængelige områder i frontdelen kan blandt andet være udformet som displays, påskrifter eller markeringer samt skalaer, fortrinsvis i bruse-fiinktionsenhedemes og/eller betjeningselementemes område. Eksempelvis kan belyste temperaturskalaer eller forskellige stillinger af betjeningselementeme være særligt tydeligt belyselige.
Lyskildeme kan være udformet på meget forskellig måde. Ifølge en mulighed kan der være tilvejebragt flere lyskilder med forskellig farve og/eller intensitet, hvorved de kan være forskellige eller foranderlige i farve og/eller intensitet. En foranderlighed i farve og/eller intensitet kan ske ved hjælp af en styring, eksempelvis afhængig af brusekombinationens funktionstilstand.
Af sikkerhedsmæssige årsager kan den mindst ene lyskilde være beregnet til at blive forsynet med lavspænding, f.eks. med en spænding under 30 volt, fortrinsvis 24 volt og især 12 volt. Mindst én af flere lyskilder kan være en lysdiode, der som fordele har lavt strømforbrug, ringe opvarmningsproblemer samt lang levetid. Flere lysdioder kan sammenføjes til mindst en lysliste. Yderligere kan mindst en af flere lyskilder være udformet som lav-spændings-lysstofrør eller halogenlampe, hvorved der kan opnås en lysudstråling over et større område henholdsvis en høj lysstyrke. Det ér muligt at anbringe en lyskilde i gennemgange i frontdelen. Fortrinsvis er den indsat aftætnet, især aflukket af frontdelens forside.
7 DK 2002 00290 U3 På frontdelens bagside kan der over den mindst ene lyskilde være anbragt en lysafdækning, som fortrinsvis dækker mindst hele belysningsindretningen. Fortrinsvis er der tilvejebragt en husafdækning, som dækker samtlige på frontdelens bagside anbragte bygge- og/eller funktionsenheder, især også vandtilslutningeme. En lysafdækning kan forhindre en lysud-5 stråling udadtil fra siden, især fra en lyskilde.
Ifølge en yderligere udformning af frembringelsen, fortrinsvis i tillæg til gennemlysning af frontdelen, kan brusekombinationen som ønsket effekt omfatte en belysning til udstråling af indirekte lys, hvorved det herfor tilvejebragte belysningsmiddel fortrinsvis er anbragt på brusekombinationens bagside, især i dens øvre område. Den indirekte belysning 10 kan ske ved hjælp af i forhold til brugeren afskærmet udstråling af lys på mindst en væg og/eller loftet hørende til et rum. Dette kan opnås ved hjælp af en husafdækning af belysningsindretningen, som ikke fuldstændigt aflukker frontdelens bagside. Imidlertid foretrækkes en specielt dertil tilvejebragt belysning, eksempelvis i form af mindst en projektør, der er anbragt på brusekombinationen.
15 For funktionel udvidelse kan brusekombinationen være højdeindstillelig for tilpasning af denne til en betjeningspersons kropsstørrelse. Når der i forvejen er tilvejebragt en spændingsforsyning til en belysningsindretning, kan en højdeindstilling godt nok ske elektromotorisk, men en manuel højdeindstilling foretrækkes. Herfor kan brusekombinationen i det mindste delvis være vægtkompenseret, hvorved den især er overkompenseret eller 20 ved hjælp af kompensation i det væsentlige af sig selv trækkes opad. En vægtkompensation kan fordelagtigt omfatte et fjedermiddel, især et fjedermiddel med konstant fjeder-kraft, eksempelvis en rullebåndsfjeder eller en gastrykfjeder.
Brusekombinationen kan omfatte udstyrselementer, som især er anbragt på frontdelen, især aflægningsflader og/eller holdere, såsom en holdestang til en håndbruser. Bag ved frontde-25 len kan der være anbragt belysningsmidler, som gennem en lysledende forbindelse, især gennem frontdelen, kan indstråle lys i dele, som i det mindste delvis er lysgennemtrængeli-ge, og som er anbragt i eller foran frontdelen. Fortrinsvis er disse dele udstyrselementer 8 DK 2002 00290 U3 hørende til brusekombinationen. En mulighed er en belysning ved hjælp af belysningsindretningen til lysgennemtrængelige områder af frontdelen. Y derligere kan udstyrselementer være en lysledende forbindelse til yderligere dele hørende til brusekombinationen, eksempelvis sæbedispensere eller tilsvarende.
Disse og yderligere træk fremgår ud over af kravene også af beskrivelsen og tegningen, idet de enkelte træk hver for sig eller i kombination kan udgøre en udførelsesform for frembringelsen. Udførelseseksempler for frembringelsen forklares nærmere nedenfor under henvisning til tegningen, hvor: fig. 1 viser, set forfra, en brusekombination ifølge frembringelsen med et felt med cirkelformede lysgennemtrængelige områder, fig. 2 et længdesnit gennem en brusekombination med et stort antal lysdioder, som lyskilder hørende til en belysningsindretning, fig. 3 en maske til tilvejebringelse af en punktformigbestråling af en glasfrontdels bagside, og fig. 4 et snit svarende til figur 2 med et lysstofrør samt et hulspejl som belysningsindretning.
Figur 1 viser, set forfra, en brusekombination 11. På en aflang frontdel 12 er der som bru-sefixnktionsenheder tilvejebragt en håndbruser 13 og tre kropsbrusere 14. Yderligere brusefunktionsenheder kan forefindes i form af en fast indbygget hovedbruser eller tilsvarende. Yderligere er dertilvejebragt en omstillingsindretning 15, en termostat 16 samt en horisontal aflægningsflade 18 og en lodret forløbende holdestang 19 for håndbruseren 13.
Ved den i figur 1 viste variant af en brusekombination 11 ifølge frembringelsen består hele frontdelen 12 af glas, især er den fremstillet i et stykke af en plan glasplade, eksempelvis 9 DK 2002 00290 U3 som frontskjold. Glaspladens forside kan have en lysgennemtrængelig behandling, eksempelvis kan den være matteret, eksempelvis ved sand- eller kugleblæsning. Frontdelens 12 bagside er i det væsentlige afdækket lysuigennemsigtig, eksempelvis ved hjælp af en lys-uigennemtrængelig farvebelægning, især for at skjule de der bag liggende bestanddele som forbindelsesslanger, montagehjælpemidler eller tilsvarende. I frontdelens 12 øvre område er der i den lysuigennemtrængelige afdækningtilvejebragt et stort antal cirkelformede passager 21. Disse passager 21 muliggør lysgennemgang fra rummet bagved og fremad gennem frontdelen. Er der som vist i de efterfølgende figurer tilvejebragt en belysning bag ved frontdelen 2 henholdsvis bag ved lyspassageme 21, stråler lyset fremad gennem lyspassa-geme, og der opstår et tiltalende hidtil ukendt aspekt. Alt efter lysstyrken kan det være et svagt lys eller et skinnende lys eller eventuelt også et strålende lys. Yderligere muligheder for belysning bagfra er eksempelvis ved termostaten 16, hvis skala 17 ligeledes helt eller delvis kan være dannet af lyspassager, som er baggrundsbelyste eller bestråles fra bagsiden. Det kan tænkes at udforme hele frontdelen 12 eller det frontskjold, der danner denne, af gennemsigtigt glas. Dette muliggør et under omstændigheder tiltalende samt interessant kig gennem frontdelen på brusekombinationens 11 “indre liv”, især de vandførende forbindelser til brusefunktionsenhedeme samt eventuelt montageindretningeme.
Figur 2 viser i snit den øvre del af brusekombinationen 11 ifølge figur 1. Der er tilvejebragt en husafdækning 22, som afdækker frontdelens 12 bagside. Yderligere er en montageindretning 23 til at holde brusekombinationen 11 på en væg forbundet med frontdelen 12, i det viste tilfælde ved hjælp af sammenskruninger 24 gennem frontdelen. Sammenskruninger tjener samtidig til fastgørelse af holdestangen 19. På frontdelens 12 bagside er der anbragt en belysningsindretning 26. Belysningsindretningen 26 omfatter et lysfordelingselement i form af en gennemsigtig plexiglasplade 27, hvis form er vist efterfølgende i figur 3. Den dækker området bag ved lyspassageme 21 og tilfører disse lys. I plexiglaspladen 27 indkobles lys fra lysdioder 29 som lyskilder, og hvoraf der sidder et stort antal bag ved plexiglaspladen 27. De kan eksempelvis være anbragt på en række på en tynd holdeplade 30. Lysdiodeme 29 stråler lys i plexiglaspladen 27, hvor det ved hjælp aflysindledningsindretninger fordeles i plexiglaspladen og derfra indkoblet i lyspassageme 21 10 DK 2002 00290 U3 i frontdelen 12. Et eksempel på sådanne lysindledningsindretninger er fordybningerne 32, som er anbragt nøjagtigt over for lysdiodeme 29 på plexiglaspladens 27 anden side. Deres dybde andrager ca. to tredjedele af plexiglaspladens tykkelse, og åbningsvinklen er på ca. 90°. Det lys fra lysdiodeme 29, som rammer fordybningerne 32, bliver reflekteret på disses overflader og løber siksakformet gennem plexiglaspladen. Herved er fordybningernes 32 vinkel fordelagtigt valgt således, at afbøjede lysstrålerpåplexiglaspladens 27 grænseflader altid udsættes for totalreflektion og ikke kan træde ud aflysfordelingselementet. Kun til frontdelens 12 lyspassager 21 er der knyttet lysopfangningssteder til udkobling aflys fra lysfordelerelementet til frontdelen. Lysopfangningsstedeme er beskrevet nedenfor. Et alternativ til totalreflektion kan bestå i at afdække plexiglaspladen 27 lystæt, eksempelvis ved spejlbeklædning og kun tilvejebringe gennemgange, der er knyttet til lyspassageme 21 som lysopfangningssteder.
På frontdelens 12 bagside er der med overdreven lagtykkelse vist en lysuigennemtrængelig afdækning 33. Den kan på den ene side bestå af en belægning af farve eller tilsvarende, men alternative muligheder er klæbefolier eller flade materialer i tynd form. Eksempelvis er LED’eme 29 tilvejebragt over for lyspassageme 21 i form af gennemgange gennem afdækningen 33. Sådanne lyspassager 21 er ifølge figur 1 også fordelagtigt fordelt over afdækningen 33 vinkelret påtegningsplanet. Afdækningen 33 kan også være en spejlbeklædning af brusekombinationen i kropshøjde, altså i det øvre område, hvorved der ud over tiltrækkende optiske effekter også opnås brugsfordele. En spejlbeklædning af flere områder er mulig og eventuelt af hele frontdelen.
Alt efter arten af den ønskede belysning kan lyskildeme være udformet forskelligt. Den i figur 2 viste række af 21 lysdioder har den fordel, at der ikke til hver lyspassage 21 i frontdelen skal være knyttet en lysdiode. Lysdiodeme kan være sammenkoblet i flere grupper, fortrinsvis i grupper på tre, hvorved det ved eri 12 volts spændingsforsyning er fordelagtigt at tilvejebringe en formodstand til strømbegrænsning. Fordelen ved flere grupper aflysdioder 29 ligger i at ved udfald af en LED eller en gruppe falder ikke hele belysningen ud.
DK 2002 00290 U3 n
Lysdiodeme 29 kan ved en udførelsesform for frembringelsen forløbe direkte bag ved holdestangen 19, dvs. ifølge figur 1 centralt. For at undgå, at holdestangen 29 dækker for en direkte gennemstråling gennem frontdelen, kan der tilvej ebringes to rækker af lysdioder 29 sideværts for holdestangen 19.
Som vist i figur 2 kan aflægningsfladen 18 bestå af en glasplade, som er anbragt i en holder 38. Frontdelen 12 har i holderens 38 område en gennemgang, i hvilken der er anbragt en lyskilde 39, eksempelvis en LED. Denne lyskilde 39 bestråler indefra aflæg-ningsfladen 18, så at den, ligesom frontdelen 12 i lyspassagemes 21 område, er belyst. Forskellige overfladeudformninger af aflægningsfladen 18 samt kantudformninger, eventuelt ved hjælp af skråkanter, muliggør et stort antal tiltrækkende optiske effekter. I stedet for i en gennemgang kunne lyskilden 39 anbringes bag ved frontdelen 12, hvorved lyset gennem en yderligere lyspassage 21 gennem frontdelen kunne stråle ind i aflægningsfladen 18.
På tilsvarende måde er det muligt at fremstille holdestangen 19 af et i det mindste delvis lysgennemtrængeligt materiale, eksempelvis kunstglas. En belysning af holdestangen 19 kunne ske gennem lysmidler i dens ender, der er fastgjort til frontdelen 12. Yderligere er et arrangement med en lyskilde, eksempelvis i form af et lavspændings-lysstofrør, der strækker sig over hele holdestangens 19 længde, mulig.
Figur 3 viser en detaljeret afbildning af plexiglaspladen 27, set bagfra. Langs dens midterakse er der anbragt cirkelringe 35 som dækkende farvebelægning, klæbefolie eller tilsvarende. Svarende til hver cirkelring 35 er der ifølge figur 2 anbragt en LED 29. Cirkelringens 35 afblændingsvirkning bevirker, at der i plexiglaspladen 27 kun indstråles lys med en bestemt vinkel. Denne vinkel giver, sammen med vinklen af de over for cirkelringene 35 anbragte og i figur 2 viste fordybninger 32, en totalreflektion af lysstrålerne i plexiglaspladen 27, gennem hvilken de kan fordele sig sideværts og inden i hele pladen.
12 DK 2002 00290 U3
Yderligere har plexiglaspladen 27 cirkelflader 36, som ligger over for de ikke viste lyspassager 21 i frontdelen og eventuelt er anbragt i en afdækning 33. Cirkelflademe 36 kan være tilvejebragt ligesom cirkelringene 35. Det i plexiglaspladen 27 frem ogtilbage reflekterede lys opfanges på cirkelflademe 36 ogudstråles med ændret vinkel i det væsentlige i alle retninger. Lyset kan fra cirkelflademe 36 indkobles direkte gennem lyspassageme 21 i frontdelen. På denne måde virker cirkelflademe 36 som lysopfangningsindretninger. En yderligere mulighed for lysopfangningssteder er lignende cirkelflader på den mod frontdelen 12 vendende overflade af plexiglaspladen 27, og hvor lys, der rammer disse, ikke stråles tilbage i pladen ved en totalreflektion, men fra pladen kan udkobles i frontdelen. Placeringen af cirkelflademe 36 svarer til lyspassagemes.
I figur 4 er der i husafdækningens 22 øvre område indbygget en projektør 44, som er rettet skråt bagud og opad. Med denne projektør 44 kan et bag ved brusekombinationen 11 liggende vægområde og et derover liggende loft delvis bestråles på samme måde som ved en loftsbelysning. På denne måde er det muligt, eventuelt samvirkende med lyseffekter afgivet af lyspassageme 21, at forsyne brusekombinationen 11 med en egen belysning, som ud over at have brugsfordele er optisk og designmæssigt tiltrækkende. Projektøren 44 er fortrinsvis udformet som en kraftig halogenprojektør med en lavvoltspære.
I stedet for den i figur 12 viste belysning ved hjælp af et stort antal LED’ere 29 med en plexiglasplade 27 som lyslede- eller lysfordelingselement, har belysningsindretningen 2 i figur 4 en lyskilde i form af et langstrakt lavspændingslysstofrør 44 med en lysudstråling, der i det væsentlige er konstant over dets længde. Det forløber centralt, dvs. bag ved holdestangen 19. En fordel ved anbringelsen af belysningsindretningens lyskilde direkte bag ved holdestangen 19 ligger i, at det kan undgås at blænde en bruger ved direkte udstråling af lyskilden i dennes retning. For bedre at fordele lyset over et stort område og tilføre dette til lyspassageme 21 er der bag ved lysstofrøret 41 anbragt et ligeledes langstrakt hulspejl 42, som fordelt over et stort område udstråler det fra lysstofrøret i dettes retning afgivende lys på frontdelens 12 bagside. Herved er det fordelagtigt udformet således, at lyset så vinkelret som muligt kommer ind i lyspassageme 21 eller i glasfrontdelen 12. Der kan være DK 2002 00290 U3 13 tilvejebragt to eller flere lysstofrør 41 for at opnå en ensartet lysfordeling på begge sider af den centrale holdestang 19.
En styring af belysningen kan, hvad angår intensiteten, stedvis forskellig belysning eller farven, eksempelvis være forbundet med en omstillingsindretning 15 eller en termostat. 5 En åbning afvandtilførsler tilslutter belysningen. Yderligere muligheder, eksempelvis tidsmæssigt foranderlige intensiteter og/eller farver eller en forsinkelse, som indkobler belysningen i en bestemt periode efter en åbning af vandtilførslen, kan tilvejebringes ved hjælp af en simpel elektronisk styring.
14 DK 2002 00290 U3
BRUGSMODELKRAV
1. Brusekombination med en frontdel (12), på hvilken der er anbragt mindst en brusefunktionsenhed (13,14), og hvor frontdelen (12) består i det mindste delvis af glas og/eller er lysgennemtrængelig, som er ny ved, at frontdelen (12) i det væsentlige er dannet af et frontskjold, idet ffontskjoldet er en aflang glasplade.
2. Brusekombination ifølge krav 1, som er ny ved, at frontdelen (12) i det mindste områdevis er lysgennemtrængelig, især fra bagsiden til forsiden af frontdelen.
3. Brusekombination ifølge krav 1 eller 2, som er ny ved, at frontdelen (12) omfatter lys-gennemtrængeligt og/eller lysledende materiale, især glas, idet frontdelen fortrinsvis fuldstændigt består af dette materiale.
4. Brusekombination ifølge et af de foregående krav, som er ny ved, at frontdelen (12) i det mindste delvis er udformet som et spejl, især er spejlbeklædt, idet en frontdel (12) af glas fortrinsvis har en spejlende belægning på dens bagside.
5. Brusekombination ifølge et af de foregående krav, som er ny ved, at frontdelen (12) omfatter mindst en lyspassage (21), som især lysledende forbinder rummet bag ved og rummet foran frontdelen (12), idet fortrinsvis flere indbyrdes afgrænsede lyspassager (21) danner et område.
6. Brusekombination ifølge et af de foregående krav, som er ny ved, at frontdelen omfatter mindst en delvis belyst markering, idet markeringen fortrinsvis er udformet som lyspassage (21) og/eller er baggrundsbelyst.
7. Brusekombination ifølge et af de foregående krav, som er ny ved, at frontdelen (12) fuldstændigt dannes af frontskjoldet.
15 DK 2002 00290 U3 8. Brusekombination ifølge et af de foregående krav, som er ny ved, at der til den er knyttet mindst en belysningsindretning (26) til udstråling aflys ffa ffontdelen (12), især til indkobling aflys i frontdelen, idet belysningsindretningen (26) fortrinsvis i det væsentlige er anbragt bag ved frontdelen (12).
9. Brusekombination ifølge krav 8, som er ny ved, at belysningsindretningen (26) omfatter mindst en lyskilde (29,41) og/eller mindst et lysledeelement eller lysfordelingselement (27, 42), som på mindst et sted, især ved en lyspassage (21) gennem ffontdelen (12), indkobler lyset fra den mindst ene lyskilde (29,41) i frontdelen (12), idet elementet (27, 42) fortrinsvis er udformet fladt.
10. Brusekombination ifølge krav 9, som er ny ved, at den mindst ene lyskilde (29,41) bestråler lysfordelingselementet (27,42), idet der fortrinsvis på lysfordelingselementet er anbragt lysindledningsindretninger, især fordybninger (32), som er knyttet til den mindst ene lyskilde (29).
11. Brusekombination ifølge krav 9 eller 10, som er ny ved, at frontdelen (12) har begrænsede områder, i hvilke den er lysgennemtrængelig, og at lysledeelementet (27) svarende til disse har lysopfangningsmidler (36), som på sin side udsender lys i retning mod frontdelen (12), hvorved lysopfangningsmidleme især dannes af på lysledeelementet (27) påførte farvepunkter (36) og/eller lyspassagesteder.
12. Brusekombination ifølge krav 9, som er ny ved flere lyskilder (29) med forskellig farve og/eller intensitet, hvorved de især, hvad angår deres farve og/eller intensitet, er forskellige og/eller foranderlige.
13. Brusekombination ifølge et af de foregående krav, som er ny ved, at den omfatter en belysning (44) til udstråling af indirekte lys, hvorved belysningen (44) især er anbragt på brusekombinationens (11) bagside, fortrinsvis i det øvre område.
DK 2002 00290 U3
Ί1 DK 2002 00290 U3
DK 2002 00290 U3
DK 2002 00290 U3
DK200200290U 1999-01-22 2002-09-30 Brusekombination DK200200290U3 (da)

Applications Claiming Priority (1)

Application Number Priority Date Filing Date Title
DE19902489A DE19902489B4 (de) 1999-01-22 1999-01-22 Duschkombination

Publications (1)

Publication Number Publication Date
DK200200290U3 true DK200200290U3 (da) 2003-01-24

Family

ID=7895084

Family Applications (2)

Application Number Title Priority Date Filing Date
DK00100938T DK1022396T3 (da) 1999-01-22 2000-01-19 Bruserkombination
DK200200290U DK200200290U3 (da) 1999-01-22 2002-09-30 Brusekombination

Family Applications Before (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
DK00100938T DK1022396T3 (da) 1999-01-22 2000-01-19 Bruserkombination

Country Status (8)

Country Link
EP (2) EP1355007A3 (da)
AT (2) ATE275676T1 (da)
DE (3) DE19902489B4 (da)
DK (2) DK1022396T3 (da)
ES (1) ES2226617T3 (da)
HK (1) HK1027606A1 (da)
PT (1) PT1022396E (da)
SI (1) SI1022396T1 (da)

Families Citing this family (14)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
FR2835549B1 (fr) * 2002-02-06 2007-04-27 Wirquin Plastiques Sa Colonne de douche modulable
DE10300536A1 (de) * 2003-01-03 2004-07-15 Hansgrohe Ag Sanitärhalterung
DE10302343A1 (de) * 2003-01-17 2004-08-12 Hansgrohe Ag Lichtabgabeeinrichtung
DE102005018285A1 (de) * 2005-04-13 2006-10-19 Hansgrohe Ag System mit einer sanitären Armatur und einem Wasserauslass an einer Wand und einer plattenartigen Abdeckung
DE102006028055A1 (de) * 2006-06-09 2007-12-13 Hansgrohe Ag Sanitärhalterung
DE102007010967B4 (de) * 2007-03-05 2010-08-05 Hansa Metallwerke Ag Sanitäre Duscheinrichtung
EP1968191A1 (de) * 2007-03-06 2008-09-10 emz-Hanauer GmbH & Co. KGaA Bedienungsfeld für eine Warmwasserversorgung
ITMN20080006A1 (it) * 2008-03-07 2009-09-08 A Q A S R L Doccia per bagno
EP2172273B1 (de) 2008-10-04 2012-11-21 Kwc Ag Brause mit trennbarem Halteteil und Brausekopf
DK2172274T3 (da) 2008-10-04 2011-04-26 Kwc Ag Indstilleligt bruserhoved
DE102009006856A1 (de) 2009-01-30 2010-08-19 Saint-Gobain Sekurit Deutschland Gmbh & Co. Kg Scheibe mit mindestens einem integrierten Leuchtfeld
US10393363B2 (en) 2017-04-25 2019-08-27 Delta Faucet Company Illumination device for a fluid delivery apparatus
DE202020105816U1 (de) 2020-10-12 2020-10-26 Wenko-Wenselaar GmbH & Co. Kommanditgesellschaft Funktionsträger für Sanitärräume mit integriertem Leuchtmittel
DE102020126651A1 (de) 2020-10-12 2022-05-05 Wenko-Wenselaar GmbH & Co. Kommanditgesellschaft Funktionsträger für sanitärräume mit integriertem leuchtmittel

Family Cites Families (12)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
US3827088A (en) * 1972-10-24 1974-08-06 Cranda Corp Bathtub filler and shower appliance
DE3906968C1 (da) * 1989-03-04 1990-05-17 Baus, Heinz Georg, Thun, Bern, Ch
DE4204380C1 (da) * 1992-02-14 1993-05-06 Ucosan B.V., Roden, Nl
JPH05231013A (ja) * 1992-02-21 1993-09-07 Sekisui Chem Co Ltd ユニット浴室
US5329650A (en) * 1992-03-06 1994-07-19 Herman Miller, Inc. Shower stall control column
DE4314350A1 (de) * 1993-04-30 1994-11-03 Lido Duschabtrennung Prod Duschabtrennung
DE9314373U1 (de) * 1993-09-23 1993-12-02 Stiebel Eltron Gmbh & Co Kg, 37603 Holzminden Duscheinrichtung mit einem elektrischen Durchlauferhitzer
JPH0885986A (ja) * 1994-09-14 1996-04-02 Toto Ltd 照明装置付きシャワーフック
JPH1085153A (ja) * 1996-09-13 1998-04-07 Sekisui Chem Co Ltd 水栓の取付構造と浴室
DE29700488U1 (de) * 1997-01-15 1997-02-20 Altura Leiden Holding B.V., Vianen Duschabtrennung
JPH10317442A (ja) * 1997-05-19 1998-12-02 Sekisui Chem Co Ltd シャワーフック
DE19721587B4 (de) * 1997-05-23 2009-06-04 Hansgrohe Ag Mehrfachduschkombination

Also Published As

Publication number Publication date
EP1355007A3 (de) 2004-06-16
EP1022396B1 (de) 2004-09-08
EP1022396A2 (de) 2000-07-26
SI1022396T1 (en) 2005-02-28
HK1027606A1 (en) 2001-01-19
AT6160U3 (de) 2003-09-25
DE19902489B4 (de) 2006-08-24
DE50007646D1 (de) 2004-10-14
AT6160U2 (de) 2003-05-26
DE19902489A1 (de) 2000-08-31
DE20023104U1 (de) 2002-12-19
EP1355007A2 (de) 2003-10-22
ES2226617T3 (es) 2005-04-01
EP1022396A3 (de) 2001-04-11
ATE275676T1 (de) 2004-09-15
DK1022396T3 (da) 2005-01-17
PT1022396E (pt) 2004-11-30

Similar Documents

Publication Publication Date Title
DK200200290U3 (da) Brusekombination
KR102405126B1 (ko) 루미너리로부터의 비대칭 광 세기 분포
US20130027927A1 (en) Floating light luminaire
CN101233362A (zh) 手术灯
KR101953178B1 (ko) 장식용 조명거울
CN101240974B (zh) 冰箱抽屉的照明装置
CA2763884A1 (en) Led luminaire thermal management system
JP4773579B1 (ja) 照明付き鏡およびそれを備えたスタンド
CN207584564U (zh) 一种黑板灯
KR20090104589A (ko) 방사각 조절형 스포트램프
US8152332B2 (en) LED cyclorama light
JPH03254006A (ja) 装飾用照明器具
JP2015069901A (ja) 照明器具
JP4103055B2 (ja) 手すり照明装置
KR101826066B1 (ko) 천장등용 이미지패널
US20160369959A1 (en) Luminaire for Illuminating a Task Surface and Providing Additional Diffuse Proximity Lighting
JP2004528145A (ja) 浴槽またはシャワー槽
JP2006093089A (ja) 照明装置
CN109790966A (zh) 具有空间上分离的固态照明元件的灯具
JP2006127885A (ja) 照明器具
WO2010043956A1 (en) Led projector to produce particular light and colour effects
KR101127993B1 (ko) Led 면등
KR100801136B1 (ko) 장식 유리 조명장치
CN105221981B (zh) 渐变亮度的发光二极管照明装置
JP3156929U (ja) Led照明器具