DK172081B1 - Dørhængsel - Google Patents

Dørhængsel Download PDF

Info

Publication number
DK172081B1
DK172081B1 DK631789A DK631789A DK172081B1 DK 172081 B1 DK172081 B1 DK 172081B1 DK 631789 A DK631789 A DK 631789A DK 631789 A DK631789 A DK 631789A DK 172081 B1 DK172081 B1 DK 172081B1
Authority
DK
Denmark
Prior art keywords
door
curve
guide roller
shaped
hinge
Prior art date
Application number
DK631789A
Other languages
English (en)
Other versions
DK631789A (da
DK631789D0 (da
Inventor
Gerardus Maria Cleme Teunissen
Original Assignee
Koninkl Ptt Nederlend N V
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Koninkl Ptt Nederlend N V filed Critical Koninkl Ptt Nederlend N V
Publication of DK631789D0 publication Critical patent/DK631789D0/da
Publication of DK631789A publication Critical patent/DK631789A/da
Application granted granted Critical
Publication of DK172081B1 publication Critical patent/DK172081B1/da

Links

Classifications

    • EFIXED CONSTRUCTIONS
    • E05LOCKS; KEYS; WINDOW OR DOOR FITTINGS; SAFES
    • E05DHINGES OR SUSPENSION DEVICES FOR DOORS, WINDOWS OR WINGS
    • E05D3/00Hinges with pins
    • E05D3/06Hinges with pins with two or more pins
    • E05D3/18Hinges with pins with two or more pins with sliding pins or guides
    • E05D3/186Scissors hinges, with two crossing levers and five parallel pins
    • EFIXED CONSTRUCTIONS
    • E05LOCKS; KEYS; WINDOW OR DOOR FITTINGS; SAFES
    • E05YINDEXING SCHEME ASSOCIATED WITH SUBCLASSES E05D AND E05F, RELATING TO CONSTRUCTION ELEMENTS, ELECTRIC CONTROL, POWER SUPPLY, POWER SIGNAL OR TRANSMISSION, USER INTERFACES, MOUNTING OR COUPLING, DETAILS, ACCESSORIES, AUXILIARY OPERATIONS NOT OTHERWISE PROVIDED FOR, APPLICATION THEREOF
    • E05Y2900/00Application of doors, windows, wings or fittings thereof
    • E05Y2900/20Application of doors, windows, wings or fittings thereof for furniture, e.g. cabinets

Landscapes

  • Mechanical Engineering (AREA)
  • Engineering & Computer Science (AREA)
  • Hinges (AREA)
  • Wing Frames And Configurations (AREA)
  • Closing And Opening Devices For Wings, And Checks For Wings (AREA)
  • Lubricants (AREA)
  • Lock And Its Accessories (AREA)
  • Seal Device For Vehicle (AREA)
  • Acyclic And Carbocyclic Compounds In Medicinal Compositions (AREA)
  • Component Parts Of Construction Machinery (AREA)
  • Electroluminescent Light Sources (AREA)
  • Prostheses (AREA)
  • Medicines Containing Material From Animals Or Micro-Organisms (AREA)
  • Specific Sealing Or Ventilating Devices For Doors And Windows (AREA)
  • Disintegrating Or Milling (AREA)

Description

i DK 172081 B1 A. Opfindelsens baggrund 1. Opfindelsens område 5 Den foreliggende opfindelse vedrører hængselkonstruktioner til døre og specielt vedrører opfindelsen et hængsel til døre, der anvendes til tæt aflukning af en åbning i en væg, hvor et tætningselement er anbragt mellem døren og en kant, der bestemmer åbningen. Kendte anvendelser af 10 hængsler af den sidstnævnte type kan findes f.eks. inden for områderne med elektromagnetisk tætning og tætning over for luft og varmeisolerende tætninger.
2. Teknikkens stade 15
Med det formål at afprøve og måle elektronisk udstyr f.eks. under produktionsprocesser kan man anvende målerum, såkaldte TEM-celler (Faradays bure), som skal beskyttes elektromagnetisk fra deres omgivelser på den 20 bedst mulige måde. Dørene til sådanne celler er i deres lukkede stilling elektromagnetisk tætnet ved hjælp af ikke afbrudte fjederkontakter i hele deres fals. Når der anvendes almindelige dørhængsler, står man over for det problem, at de nævnte fjederkontakter vil blive ujævnt 25 sammentrykket, og trykket er navnlig nær hængselspunktet temmelig forvrænget, og på grund heraf vil fjederkontakterne hurtigt komme i uorden og skal udskiftes. Man vil ofte forsøge at finde en løsning på det nævnte problem f.eks. ved at gøre de pågældende fjederkontakter let ud-30 skiftelige. En anden mulighed er at træffe sådanne foranstaltninger, at afslutningen af lukkebevægelsen vil være en translatorisk bevægelse i stedet for en roterende bevægelse. Et forsøg på at opnå dette kendes f.eks. fra europæisk patentpublikation EP 0095743. Det fra denne pa-35 tentpublikation kendte hængsel er udformet på en sådan måde, at det kun tillader en translatorisk bevægelse, som DK 172081 B1 2 påtrykkes, omend på ret uakkurat måde ved hjælp af dele, der samvirker med hinanden, hvilke dele er monteret omkring både på døren og på døråbningen og udgør en labyrintkonstruktion, der også tjener som et tætningselement.
5 En sådan kompleks løsning er navnlig på grund af anvendelsen af labyrintkonstruktionen temmelig dyr og også sårbar, idet den translatoriske bevægelse altid tilvejebringes på en noget forvredet måde.
10 Løsninger på det i det foregående anførte problem kendes fra andre grene af teknikken, i hvilke tilfælde det forsøges at påtrykke den translatoriske bevægelse fra selve hængselskonstruktionen. F.eks. afslører tysk patentbeskrivelse DE 3319757 en løsning, hvad angår problemet med 15 det uensartede tryk inden for kølesektoren. Denne løsning, der er baseret på en tap-hulkonstruktion, omfatter et slidseformet hul, der tillader en tvangsmæssig trans-latorisk bevægelse efter en roterende bevægelse og omvendt, men den er temmelig kompliceret. Desuden er trans-20 lationen ikke fuldstændig befriet for en samtidig rotation, og rotationsbanen er lille.
Også inden for automobilindustrien har man forsøgt at finde løsninger på problemet med udformning af et hæng-25 sel, som tillader en perfekt translation efter en rotation og omvendt en perfekt translation efterfulgt af en rotation. En sådan løsning kendes fra tysk patentbeskrivelse DE 3528817, som repræsenterer den tekniske baggrund for affattelsen af krav 1. Det deri beskrevne hængsel har 30 et hængselspunkt, der, når døren åbnes, vil blive ført ud af planet for dørkarmen ved hjælp af et system af stænger, der bevæger sig på sakselignende måde. Dette stangsystem omfatter to koblede hængselsparallelogrammer, hvoraf det ene er forbundet ved en side til dørkarmen, og 35 to sider af det andet er forlænget og danner således to ender, der kan bevæges på sakselignende måde. En af disse DK 172081 B1 3 ender er forsynet med et hængselspunkt og den anden med en tap, der kan samvirke med en cirkulær slids i døren.
Denne tap/slidsekonstruktion sikrer, at den roterende bevægelse af døren omkring dette hængselspunkt under åbnin-5 gen af døren og den udadgående bevægelse af hængselspunktet vil være blokeret, således at døren alene vil undergå en planparallel translation. Denne blokering vil først blive stoppet, når de sakselignende ender dækker hinanden, og der opnås den stilling, hvor tappen er sammenfal-10 dende med hængselspunktets tap. Derefter kan døren dreje åben. Når døren lukkes, vil den undergå disse bevægelser i omvendt rækkefølge. Dette kendte hængsel er imidlertid forbundet med de følgende ulemper. På grund af den store længde af stangsystemet i en forlænget tilstand er det 15 kendte hængsel ikke velegnet på grund af, at det er for ustabilt og for sårbart for den i det foregående omtalte anvendelse, hvor der generelt anvendes tunge døre. Denne sårbarhed er yderligere forøget på grund af, at stoporganerne til standsning af drejebevægelsen af døren, når 20 denne åbnes eller lukkes, kur. kan være monteret på stangsystemet .
B. Resume af opfindelsen 25 Det er formål et med den foreliggende opfindelse at anvise et hængsel, ved hjælp af hvilket det vil være muligt at påtrykke en dør på simpel måde en perfekt translato-risk bevægelse, dvs. en perfekt planparallel bevægelse efter en drejningsbevægelse og omvendt, hvilket hængsel 30 kan udformes på en langt mere kompakt og langt mere solid måde, end hvad der kendes fra den i det foregående omtalte kendte teknik.
Dette opnås ifølge opfindelsen gennem tilvejebringelsen 35 af et hængsel til en dør og lignende, der anvendes til tæt aflukning af en åbning i en væg, der omslutter et DK 172081 B1 4 rum, hvilket hængsel bibringer døren en plan-parallel bevægelse, når den lukkes, og omvendt, når den åbnes, efter, henholdsvis efter og forud for en i det væsentlige roterende bevægelse, hvilket hængsel omfatter: 5 en vægmonteringspart, en dørmonteringspart, 10 - et hængselsystem omfattende en første, en anden, en tredje og en fjerde stang til sammenkobling af vægmonteringsparten og dørmonteringsparten, inden for hvilket system den første stang er svingeligt koblet ved hjælp af en tapforbindelse til en første af mon-15 teringsparterne, og den anden stang, som er parallel med den første, er fast koblet til den anden af monteringsparterne, et organ til blokering af muligheden for svingebevæ-20 gelse omkring tapforbindelsen under samtidig bibehol delse af muligheden for hængsling af hængselsystemet, hvilket organ omfatter et stop for den første stang, hvilket stop er stift forbundet med en første af monteringsparterne, og en ledeflade indrettet på denne, 25 første monteringspart til at lede et fremspring på den tredje stang i hængselsystemet i det mindste delvis i en cirkulær bane, hvilket hængsel er ejendommeligt, ved at 30 - den tredje og den fjerde stang er indbyrdes parallel le og af samme længde og er direkte forbundet med den første og den anden stang, og ledefladen og stoppet, i det mindste når den første stang stoppes, befinder sig i det væsentlige imellem den første og den anden 35 stang, og fremspringet er monteret på enten den tred je eller den fjerde stang imellem den første og den DK 172081 B1 5 anden stang. I kraft af et sådant hængsel vil der opnås et meget ensartet tryk på tætningselementet, der er anbragt mellem døren og kanten, langs hele kantens omkreds.
5
Yderligere for den foreliggende opfindelse ejendommelige træk og foretrukne udførelsesformer for opfindelsen vil fremgå af underkravene og er beskrevet i enkeltheder under henvisning til tegningen.
10 C. Referencer.
1. Tysk patentbeskrivelse DE 3319757 15 Benævnelse: Turscharnieranordnung fur einen Aufbe- wahrungsschrank.
2. Tysk patentbeskrivelse DE 3528817
Benævnelse: Schanier fur Fahrzeugturen. 3. Europæisk patentbeskrivelse EP 0095743 20 Benævnelse: Door in a construction preventing the transition of interference fields.
Opfindelsen skal herefter forklares nærmere under henvis-25 ning til tegningen, hvor fig. 1 viser en udførelsesform for hængslet ifølge den foreliggende opfindelse, 30 fig. 2 viser et tværsnit efter snitlinien II-II i fig. 1, fig. 3 viser et perspektivisk billede af hængslet i fig.
2 skråt oppefra og i retning af pilen III i fig. 2, 35 fig. 4 viser det samme billede som i fig. 3 men set i retning af pilen IV, og DK 172081 B1 6 fig. 5 viser et tværsnitsbillede af hængslet monteret mellem en væg og en dør i fem forskellige stillinger (a) til og med (e).
5
Fig. 1 til 4 viser forskellige billeder af en udførelsesform for hængslet ifølge den foreliggende opfindelse i en og samme hængselsstilling, og i disse figurer er tilsvarende dele af hængslet, i det omfang de kan ses, i hver 10 af disse figurer forsynet med samme henvisningsbetegnelse. Mellem en vægmonteringsdel 1 og en dørmonteringsdel 2 findes der et forbindelsesstykke bestående af to dele. En første del af dette forbindelsesstykke består af et forbindelsesled 3, der ved sin ene ende 3.1 er anbragt mel-15 lem benene 5.1 og 5.2 på en U-formet vægmonteringsplade 5, der udgør en del af vægmonteringsdelen 1 på en sådan måde, at forbindelsesleddet 3 kan dreje omkring en tapformet akse 4. Den anden del af forbindelsesstykket er dannet af to parallelle mere eller mindre H-formede dre-20 jeled 6 og 7, der har samme længde. Disse drejeled 6 og 7 er forbundet med en bestemt passende valgt afstand mellem hinanden, på den ene side mellem deres benpar henholdsvis 6.1, 6. 2 og 7.1, 7. 2 med en del 3.3, der ender ved den anden ende af forbindelsesleddet 3 og på en sådan måde, 25 at de kan svinge omkring tapformede akser henholdsvis 8 og 9, og, på den anden side mellem deres benpar henholdsvis 6.3,6.4 og 7.3,7.4 med et tværstykke 13 på en sådan måde, at de kan svinge omkring tapformede akser henholdsvis 10 og 11, hvilket tværstykke 13 (der eventuelt er 30 forsynet med en bagstøtte 13.1) forløber på tværs af en monteringsplade 12, hvor monteringspladen 12 og tværstykket 13 begge udgør en del af dørmonteringsdelen 2. De tapformede akser 8,9,10 og 11 er alle parallelle med aksen 4 og er set i et tværsnitsbillede beliggende ved vin-35 kelspidserne af et parallelogram. Akserne 4,8 og 9 ligger omtrent men ikke nødvendigvis i et og samme plan.
7 DK 172081 B1 Vægmonteringdelen 1 har yderligere et kamformet fremspring, kaldet kurveskive 14, der forløber vinkelret på vægmonteringpladen 5, og som er stift forbundet med den-5 ne. Denne kurveskive har et kantareal med tre partier: (i) en side, der vender mod forbindelsesleddet 3, og som danner et stop 14.1 for en stopside 3.2 på forbindelsesleddet 3, hvilken side svarer til den 10 tidligere nævnte side og kan ligge tæt an mod det nævnte stop; (ii) en side modsat stoppet 14.1, og som danner en kurvebane 14.2 med en cirkulær langsgående sekti- 15 on, og (iii) en ledeflade 14.3, der danner overgang fra overfladen af stoppet 14.1 og til overfladen af kurvebanen 14.2.
20
Ved et passende valgt sted mellem drejeleddet 7's ben 7.1,7.2 findes der en lederulle 15, der kan dreje omkring en tapformet akse 16, der er anbragt tilnærmelsesvis i det samme plan som og parallelt med akserne 9 og 10. Kur-25 veski ven 14 har en sådan tykkelse, at den frit kan forløbe mellem drejeleddene 6 og 7's ben, når forbindelsesleddet 3 drejer omkring aksen 4 i forhold til vægmonteringsdelen 1 (og således medtager drejeleddene 6 og 7 og dørmonteringsdelen 2) . Stillingen af lederullen 15 er 30 valgt på en sådan måde, at når stopsiden 3.2 på forbindelsesleddet 3 ligger tæt an mod stoppet 14.1, vil lederullen 15 følge kurvebanen 14.2 uden spillerum under drejeleddene 6 og 7's drejebevægelse.
35 DK 172081 B1 8
Rotationsaksen (den tapformede akse 4) til forbindelsesleddet 3 er anbragt på en sådan måde i forhold til stoppet 14.1, at det plan, der dannes af de tapformede akser 8 og 9 vil forløbe tilnærmelsesvis på tværs af vægmonte-5 ringspladen 5 i den stilling, hvor stopsiden 3.2 har anlæg mod stoppet 14.1. Både vægmonteringspladen og dørmonteringspladen henholdsvis 5 og 12 kan være forsynet med borehuller 22 til indsætning af fastgørelsesorganer som f.eks. skruer, der ikke er vist i enkeltheder.
10 Hængslets virkemåde vil blive forklaret yderligere ved hjælp af fig. 5 med delene (a) til og med (e). Denne figur viser et tværsnitsbillede af det i det foregående beskrevne hængsel med dets vægmonteringsdel 1 og dets dør-15 monteringsdel 2 monteret på henholdsvis en væg 17 og en dør 18 og i fem stillinger. Monteringsdelene er placeret på en sådan måde, at døren 18 på tæt måde kan lukke en åbning 19 i væggen 17 med en kant 20. Tætningselementer 21 (f.eks. strimmelformede bøjelige metalfjederkontakter 20 i det tilfælde, hvor det drejer sig om en elektromagnetisk tætning) er anbragt omkring åbningen 19 på kanten eller som vist på tegningen på de dele af døren 18, der i en lukkestilling befinder sig umiddelbart ud for kanten 20. I kraft af at forbindelsesleddet 3, drejeleddene 6 og 25 7 og tværstykket 13 er svingeligt forbundet med hinanden ved akserne 8,9,10 og 11, der er anbragt ved vinkelspidserne af et parallelogram, danner de et svingeligt stangparallelogram, hvor delen 3.3 af forbindelsesleddet 3, der omslutter akserne 8 og 9, tjener som en basisstang, i 30 forhold til hvilken drejeleddene 6 og 7 permanent kan dreje som drejestænger parallelt med hinanden. Stangparallelogrammet svinger mellem to yderstillinger, fordi drejeleddene 6 og 7 kun kan dreje en vinkel, som er fastlagt af yderste stillinger, hvori drejeleddene 6 og 7 har 35 anlæg mod hinanden. Under denne drejebevægelse vil tværstykket 13, der tjener som en forskydningsstang, og alt DK 172081 B1 9 hvad der er (stift) forbundet med dette (altså inklusive døren 18), undergå en parallel forskydning i forhold til basisstangen. I kraft af den tapformede akse 4 kan denne basisstang med sin forlængede del nemlig den tidligere 5 nævnte ene ende 3.1 af forbindelsesleddet 3 dreje i forhold til vægmonteringsdelen 1 og altså således i forhold til væggen 17, hvorpå denne vægmonteringsdel er monteret, nemlig en vinkel, der er fastlagt på den ene side af den stilling, hvori forbindelsesleddet 3 har anlæg mod væggen 10 17, og på den anden side af den stilling, hvor forbindel sesleddet 3 har anlæg mod stoppet 14.1.
Fig. 5 (a) viser et tværsnitsbillede af hængslet vist i en stilling, hvori døren 18 er åbnet så meget som muligt.
15 Når doren 18 sættes i lukkebevægelse, vil der på dette tidspunkt være mulighed for to bevægelser, der enten kan foregå hver for sig, eller som kan foregå kombineret nemlig en rotationsbevægelse på grund af muligheden af drejning omkring den tapformede akse 4 og en planparallel be-20 vægelse på grund af muligheden for svingning af stangpa-rallelograramet, hvilken bevægelse, der fremkommer, afhænger blandt andet af det punkt, hvor den kraft, som er nødvendig til lukkebevægelsen, påtrykkes døren 18. Hvis den planparallelle bevægelse f.eks. sker før, i hvilket 25 tilfælde forbindelsesleddet 3 forbliver i anlæg mod væggen 17, vil stangparallelogrammet overgå til sin anden yderste stilling nemlig den stilling, hvor drejeleddene 6 og 7 på ny har anlæg mod hinanden. Denne stilling er vist i fig. 5 (b). Kurveskiven 14's dimensioner er valgt på en 30 sådan måde, at i denne stilling vil lederullen 15 netop berøre kurveskiven nemlig tilnærmelsesvis ved det punkt, hvor stoppet 14.1 overgår i ledefladen 14.3.
Når døren 18 skubbes yderligere i lukkeretningen, vil le-35 derullen 15 følge ledefladen 14.3 i retning mod begyndelsen af kurvebanen 14.2, i hvilket tilfælde forbindelses- DK 172081 B1 10 leddet 3 drejer omkring den tapformede akse 4 i retning mod stoppet 14.1. Begyndelsen af denne drejebevægelse er vist i fig. 5 (c), og denne bevægelse overføres over svingparallelogrammet som en roterende bevægelse til dø-5 ren 18, der er stift forbundet med tværstykket 13. Denne rotationsbevægelse involverer imidlertid en samtidig planparallel forskydning, idet stangparallelogrammet svinger tilbage igen til tilnærmelsesvis dets yderste stilling i forhold til forbindelsesleddet 3, i hvilket 10 tilfælde drej estængerne 6 og 7 har anlæg mod hinanden på ny. Denne stilling er vist i fig. 5 (d). Forbindelsesleddet 3 befinder sig nu med sin stopflade 3.2 tæt i anlæg mod stoppet 14.1, og lederullen 15 har netop bevæget sig forbi enden af ledefladen 14.3 ved begyndelsen af kurve-15 banen 14.2, der har en langsgående sektion, som udgør en del af omkredsen af en cirkel, hvis centrum er sammenfaldende med den tapformede akse 9's centrum.
Når lukkebevægelsen fortsætter, kan føringsrullen 15 kun 20 følge kurvebanen 14.2, i hvilket tilfælde forbindelsesleddet 3 forbliver fastklemt mod stoppet 14.1. Rotationsfrihedsgraden er forsvundet i kraft af, at muligheden for drejning omkring aksen 4 er blokeret, fordi kurveskiven 14 er omsluttet af forbindelsesleddet 3 og føringsrullen 25 15 via drejeleddet 7' s benpar 7.1 og 7.2. Bevægelsen af døren er nu en fuldstændig planparallel bevægelse, hvorunder den beskriver en cirkulær bue, hvis radius er lig med afstanden mellem akserne 9 og 10. Denne planparallelle bevægelse har under denne fase af døren 18’s lukkebe-30 vægelse således ikke blot en hovedsagelig vertikal (dvs. vertikal rettet mod væggen) komposant men også en lille horisontal komposant. Denne sidste vil imidlertid blive minimal ved en given afstand mellem akserne 9 og 10, hvis lederullen 15, når den passerer langs kurvedelen 14.2, 35 netop passerer berøringspunktet for vertikalen (dvs. i forhold til væggen), der er tangent til den cirkulære DK 172081 B1 11 bue, der danner kurvebanen 14.2 nær kurveskiven 14 set i langsgående snit. Denne lille horisontale komposant vil ganske vist nødvendiggøre et tilsvarende spillerum i åbningen 19 i væggen 17, men denne kan fremme trykket af 5 tætningselementerne 21, idet døren 18 også kan være forsynet raed sådanne ved sin kantflade.
Dørens lukkebevægelse vil slutte, når døren 18 stoppes i åbningen 19 af kanten 20. Denne stilling er vist i fig. 5 10 (e).
Hvis der til at begynde med først kun sker rotation fra den stilling, der er vist i fig. 5 (a), da vil døren dre-je/svinge med svingparallelcgrammet i denne stilling og i 15 forhold til forbindelsesleddet 3 omkring aksen 4 og umiddelbart til den stilling, der er vist i fig. 5 (d) , hvor lederullen netop befinder sig ved og på begyndelsen af kurvebanen 14.2. Hvis lukkebevægelsen imidlertid fra den stilling, der er vist i fig. 5 (a), er en kombination af 20 den planparallelle bevægelse og rotationsbevægelsen, som er beskrevet i det foregående, vil lederullen 15 møde kurveskiven 14 et eller ander sted på ledefladen 14.3 under lukkebevægelsen og vil derefter blive ledet i retning hen mod kurvebanen 14.2, og r.år denne nås, vil den stil-25 ling, der er vist i fig. 5 (d), igen forekomme.
Hvis døren 18 åbnes fra den stilling, der er vist i fig.
5 (e), vil døren først følge den tvangsmæssige planparallelle bevægelse men i dette tilfælde i den modsatte ret-30 ning, og indtil døren 18 har nået den stilling, der er vist i fig. 5 (d) . I denne stilling afsluttes fastklem ningen af kurveskiven 14, og døren kan på ny undergå en bevægelse, der enten er eller ikke er en kombineret bevægelse af en rotationsbevægelse og en planparallel bevæ-35 gelse. Denne kombinerede bevægelse er igen afhængig blandt andet af det sted, hvor kraften til åbning af dø- DK 172081 B1 12 ren udøves på denne. Den nævnte bevægelse, hvad enten den er kombineret eller ikke er det, vil fortsætte, indtil forbindelsesleddet 3 på ny har anlæg mod væggen 17, hvorefter (en del af) den planparallelle bevægelse kan følge 5 som hidtil, indtil den i fig. 5 (a) viste stilling på ny er nået.
Det skal bemærkes, at stoppet og kurvebanen i princippet ikke behøver at være anbragt på et og samme kamformede 10 fremspring, idet de også kan være anbragt på to separate fremspring, i hvilket tilfælde kurvebanen har konkav udformning i stedet for konveks, og blokeringen sker ikke ved fastklemning men ved omslutning af forbindelsesleddet og lederullen mellem stopper og kurveskiven, som nu er 15 konkav. Denne mulighed er ikke gennemarbejdet i enkeltheder, idet den blandt andet har den ulempe, at den er mindre kompakt end den mulighed, som den i det foregående beskrevne udførelsesform frembyder.
20 I den i det foregående beskrevne udfcrelsesform er dreje-stængerne udformet som H-formede drej eled 6 og 7. Det er klart, at udformninger med enkelte eller dobbelte dreje-stænger også er mulige. H-formen af drejestængerne bevirker imidlertid, at hængslet bliver langt mere solidt, og 25 den frembyder bedre muligheder, hvad angår fastgørelse af lederullen 15's tapformede akse 16. Når det drejer sig om meget kraftige konstruktioner, tillader opfindelsen endog en fler-H-form, i hvilket tilfælde hver af drejeleddene 6 og 7, som tilfældet nu måtte være, form af en dobbeltkam, 30 og lederullen 15 er anbragt mellem to tænder til denne kam, der er anbragt side om side.
En variant af hængslet ifølge den foreliggende opfindelse består i, at drejepunktet for basisstangen til svingpa-35 rallelogrammet af stænger er omlagt til den stilling, som aksen 9 indtager, når forbindelsesleddet 3 har anlæg mod DK 172081 B1 13 stoppet 14.1 (således som i de stillinger, der er vist i fig. 5 (d) og (e)). Dette kan opnås f.eks. ved: (i) forkortelse af forbindelsesledet 3 så langt som til delen 3.3, hvori akserne 8 og 9 findes; 5 (ii) forlængelse af aksen 9 til begge sider for dreje-leddet 7's ben 7.1 og 7.2; og (iii) forlængelse af vægmcnteringspladen 5's U-formede 10 dele 5.1 og 5.2 men ikke parallelt med denne mon teringsplade men vinkelret derpå og hen til det nævnte drejepunkt og indsættelse af disse i den forlængede akse 9 ved begge sider af drejeleddet 7.
15
Da drejepunktet på denne måde kommer til at befinde sig længere borte fra væggen 17, kan døren 15 dreje endnu mere, når den åbnes, hvilket også kan opnås ved den udførelsesform for hængslet, der er vist på tegningen, hvis 20 væggen 17 trækker sig tilbage fra hængslet nær drejepunktet, og det samme gælder den tapformede akse 4, således som tilfældet er f.eks. ved et hjørne.
Konstruktionen af hængslet ifølge den foreliggende opfin-25 delse tillader ikke alene robuste men også meget raffinerede udførelsesformer.

Claims (3)

  1. 2. Hængsel ifølge krav 1, kendetegnet ved, 10 at den første (3) stang er forbundet med vægmonteringsparten (1) af tapforbindelsen (4), 15. den anden (13) stang indgår i dørmonteringsparten (2), og at blokeringsorganet yderligere omfatter en kurveskive (14) stift forbundet med vægmonterings-parten (1) og indrettet med ledefladen, som omfatter 20 en del af en cylinderflade (14.2), en lederulle (15), som danner fremspringet på den tredje (7) stang. 25 3. Hængsel ifølge krav 2, kendetegnet ved, at kurveskiven er udformet som et kamformet fremspring, hvorpå både stoppet og kurvebanen er monteret, nemlig vendende bort fra hinanden, og at fremspringet mellem stoppet og kurvebanen er forsynet med en ledeflade, der 30 er i stand til at lede lederullen i retning mod kurvebanen under lukkebevægelsen.
  2. 4. Hængsel ifølge krav 2 eller 3, kendetegnet ved, at drej estængerne er udformet som i det væ-35 sentlige H-formede drejeled, mellem hvis ben kurveskiven DK 172081 B1 16 og stoppet kan forløbe, hvorhos lederullen er anbragt mellem benene til et af disse led.
  3. 5. Hængsel ifølge krav 2, kendetegnet ved, 5 at basis- stangens drejepunkt falder sammen med dreje-punktet for en af drej estængerne.
DK631789A 1988-12-16 1989-12-14 Dørhængsel DK172081B1 (da)

Applications Claiming Priority (2)

Application Number Priority Date Filing Date Title
NL8803086A NL8803086A (nl) 1988-12-16 1988-12-16 Deurscharnier.
NL8803086 1988-12-16

Publications (3)

Publication Number Publication Date
DK631789D0 DK631789D0 (da) 1989-12-14
DK631789A DK631789A (da) 1990-06-17
DK172081B1 true DK172081B1 (da) 1997-10-13

Family

ID=19853392

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
DK631789A DK172081B1 (da) 1988-12-16 1989-12-14 Dørhængsel

Country Status (9)

Country Link
EP (1) EP0375024B1 (da)
AT (1) ATE77867T1 (da)
DE (2) DE375024T1 (da)
DK (1) DK172081B1 (da)
ES (1) ES2015841T3 (da)
FI (1) FI92093C (da)
GR (2) GR900300107T1 (da)
NL (1) NL8803086A (da)
NO (1) NO173404C (da)

Families Citing this family (3)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
CN104746985B (zh) * 2015-03-23 2016-11-02 安徽江淮汽车股份有限公司 一种铰链机构
CN107661892B (zh) * 2017-09-07 2023-12-15 迈柯唯医疗设备(苏州)有限公司 清洗机密封装置
CN109246947B (zh) * 2018-09-26 2020-12-29 东软医疗系统股份有限公司 外罩及其打开机构

Family Cites Families (3)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
FI63992C (fi) * 1982-05-28 1983-09-12 Euramecano Ab Oy Doerr i en konstruktion som foerhindrar oevergaong av stoerningsfaelt
DE3528817A1 (de) * 1985-08-10 1987-02-19 Audi Ag Scharnier fuer fahrzeugtueren
DE3705768A1 (de) * 1987-02-24 1988-09-01 Bayerische Motoren Werke Ag Scharnieranordnung fuer eine fahrzeugtuer

Also Published As

Publication number Publication date
NO895025L (no) 1990-06-18
DE375024T1 (de) 1990-09-06
ATE77867T1 (de) 1992-07-15
ES2015841T3 (es) 1993-03-16
GR900300107T1 (en) 1991-09-27
NO173404C (no) 1993-12-08
GR3005817T3 (da) 1993-06-07
DK631789A (da) 1990-06-17
DE68901965T2 (de) 1993-02-04
ES2015841A4 (es) 1990-09-16
FI92093C (fi) 1994-09-26
NO173404B (no) 1993-08-30
DE68901965D1 (en) 1992-08-06
EP0375024B1 (en) 1992-07-01
DK631789D0 (da) 1989-12-14
NO895025D0 (no) 1989-12-14
FI92093B (fi) 1994-06-15
EP0375024A1 (en) 1990-06-27
FI896024A0 (fi) 1989-12-15
NL8803086A (nl) 1990-07-16

Similar Documents

Publication Publication Date Title
RU2326222C2 (ru) Элемент шарнирного крепления для окон и дверей с открывающейся створкой и поворотной открывающейся створкой
JP2635002B2 (ja) 家具用ヒンジ
DK172081B1 (da) Dørhængsel
US5093960A (en) Window hinge hat
EP0727002B1 (en) Snap lock
EP0089813A2 (en) A hinge device for tiltable windows for installation in an inclined roof
KR100370346B1 (ko) 도어의 양방향 개폐장치
US3332274A (en) Hinge adjusting tool
JP2978129B2 (ja) 2軸型裏蝶番
JP4404825B2 (ja) 扉開閉装置及び扉装置
IT9003663A1 (it) Cerniera per infissi apribili sia ad anta che a ribalta.
JP2017186764A (ja) 3点固定式蝶番
CN114165127A (zh) 一种大承重齿轮结构铰链
CN212081357U (zh) 侧吸式油烟机
CN210800780U (zh) 一种灯具
KR200257264Y1 (ko) 캐비닛용 경첩
JPH0710797Y2 (ja) パチンコ機の施錠装置
JP2001115725A (ja) 7軸型蝶番
JPH0222466Y2 (da)
JP3651151B2 (ja) 自動販売機の外扉固定装置
ITMI982050A1 (it) Chiusura ad aste di trasiazione per una porta di armadio articolata ad un corpo di armadio di distribuzione
CN118029798A (zh) 铰链装置
JPH0247168Y2 (da)
JP2023152103A (ja) 滑り出し窓
KR830000091B1 (ko) 경첩을 갖는 물품에 사용하는 버팀대(Stay)