NO173404B - Doerhengsel - Google Patents

Doerhengsel Download PDF

Info

Publication number
NO173404B
NO173404B NO89895025A NO895025A NO173404B NO 173404 B NO173404 B NO 173404B NO 89895025 A NO89895025 A NO 89895025A NO 895025 A NO895025 A NO 895025A NO 173404 B NO173404 B NO 173404B
Authority
NO
Norway
Prior art keywords
door
rod
hinge
wall
movement
Prior art date
Application number
NO89895025A
Other languages
English (en)
Other versions
NO173404C (no
NO895025L (no
NO895025D0 (no
Inventor
Gerardus Maria Cleme Teunissen
Original Assignee
Nederland Ptt
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Nederland Ptt filed Critical Nederland Ptt
Publication of NO895025D0 publication Critical patent/NO895025D0/no
Publication of NO895025L publication Critical patent/NO895025L/no
Publication of NO173404B publication Critical patent/NO173404B/no
Publication of NO173404C publication Critical patent/NO173404C/no

Links

Classifications

    • EFIXED CONSTRUCTIONS
    • E05LOCKS; KEYS; WINDOW OR DOOR FITTINGS; SAFES
    • E05DHINGES OR SUSPENSION DEVICES FOR DOORS, WINDOWS OR WINGS
    • E05D3/00Hinges with pins
    • E05D3/06Hinges with pins with two or more pins
    • E05D3/18Hinges with pins with two or more pins with sliding pins or guides
    • E05D3/186Scissors hinges, with two crossing levers and five parallel pins
    • EFIXED CONSTRUCTIONS
    • E05LOCKS; KEYS; WINDOW OR DOOR FITTINGS; SAFES
    • E05YINDEXING SCHEME ASSOCIATED WITH SUBCLASSES E05D AND E05F, RELATING TO CONSTRUCTION ELEMENTS, ELECTRIC CONTROL, POWER SUPPLY, POWER SIGNAL OR TRANSMISSION, USER INTERFACES, MOUNTING OR COUPLING, DETAILS, ACCESSORIES, AUXILIARY OPERATIONS NOT OTHERWISE PROVIDED FOR, APPLICATION THEREOF
    • E05Y2900/00Application of doors, windows, wings or fittings thereof
    • E05Y2900/20Application of doors, windows, wings or fittings thereof for furniture, e.g. cabinets

Landscapes

  • Engineering & Computer Science (AREA)
  • Mechanical Engineering (AREA)
  • Hinges (AREA)
  • Wing Frames And Configurations (AREA)
  • Closing And Opening Devices For Wings, And Checks For Wings (AREA)
  • Seal Device For Vehicle (AREA)
  • Lock And Its Accessories (AREA)
  • Lubricants (AREA)
  • Acyclic And Carbocyclic Compounds In Medicinal Compositions (AREA)
  • Component Parts Of Construction Machinery (AREA)
  • Electroluminescent Light Sources (AREA)
  • Prostheses (AREA)
  • Medicines Containing Material From Animals Or Micro-Organisms (AREA)
  • Specific Sealing Or Ventilating Devices For Doors And Windows (AREA)
  • Disintegrating Or Milling (AREA)

Description

Oppfinnelsens område
Den foreliggende oppfinnelse vedrører en hengselkonstruksjon for dører, og mer spesielt vedrører oppfinnelsen en hengsel for dører som blir benyttet til en avtettende lukking av en veggåpning, idet et tetningselement blir anordnet mellom døren og en kant som definerer åpningen. Kjente anvendelser av hengsler av den sistnevnte art kan finnes f.eks. innen området elektromagnetisk avtetting eller skjerming og for luft- og varmeisolasjonstetning.
Teknikkens stilling
I den hensikt å tette og måle elektronisk utstyr, f.eks. ved en produksjonsprosess, vil man benytte målerom, med betegn-elsen TEM-celler (Faraday bur), som må være elektromagnetisk beskyttet fra sine omgivelser på best mulig måte. Dørene for slike celler skal i deres lukkede tilstand være elektromagnetisk avtettet ved hjelp av uavbrutte fjærkontakter i hele deres sporutstrekning. Ved bruk av vanlige dørhengsler vil man møte det problem at nevnte fjærkontakter vil bli ujevnt påvirket, idet trykket blir forholdsvis ineffektivt, spesielt i nærheten av hengselpunktet, på grunn av hvilket disse fjærkontakter snart vil bli ødelagt og må byttes ut. Man vil ofte prøve å finne en løsning på dette problem, f.eks. ved å utføre de nevnte fjærkontakter lett utskift-bare. En annen mulighet går ut på å ta slike forholdsregler, at enden av lukkebevegelsen vil innebære en translatorisk bevegelse i stedet for en roterende bevegelse. Et forsøk på å oppnå dette er f.eks. omtalt i EP 0095743. Den hengsel som omtales i denne publikasjon, er blitt konstruert på en slik måte at den kan tillate bare en translatorisk bevegelse, som blir påtrykket, om enn noe unøyaktig, ved hjelp av deler som samvirker med hverandre, samtidig som delene er montert rundt selve døren og selve døråpningen, og innebærer en labyrintkonstruksjon som også tjener som et avtetnings-element. En slik kompleks løsning er, spesielt fordi der 2
benyttes en labyrintkonstruksjon, forholdsvis dyr og dessuten sårbar, fordi den translatoriske bevegelse alltid utføres på en noe vridende måte.
Problemer på det ovenfor omtalte problem er også kjent fra andre tekniske områder, ved hvilke tilfeller man prøver å påtrykke den translatoriske bevegelse fra selve hengselkon-struksjonen. F.eks. er der i DE 3319757 beskrevet en løsning for det problem som vedrører et ujevnt trykk i kjølesektoren. Denne løsning som er basert på en tapp-hull-konstruksjon, omfatter et slisseformet hull som tillater en tvunget translatorisk bevegelse etter en dreibevegelse, og vice versa, men er imidlertid meget komplisert. Dessuten vil den translatoriske bevegelse ikke være totalt fri for en samtidig bevegelse og rotasjonsbanen er liten.
Innenfor motorkjøretøyindustrien har man også prøvd å finne løsninger på problemet vedrørende konstruksjon av en hengsel som tillater en perfekt translasjon etter en rotasjon, og vice versa. En slik løsning er kjent fra DE 3528817. Den hengsel som er omtalt i denne publikasjon omfatter et hengselpunkt som ved åpningen av døren vil bli brakt ut av dørkarmens plan ved hjelp av et system med staver som beveger seg som sakser. Dette stavsystem omfatter to sammenkoblede hengslede parallellogrammer, idet det ene er forbundet med den ene side til dørkarmen, og de to sider av den annen er slik forlenget at den danner to ender som kan beveges i likhet med sakser. En av disse ender er forsynt med et hengselpunkt og den annen med en tapp, som kan samvirke med en sirkulær spalte i døren. Denne tapp/spalte-konstruksjon sikrer at ved åpning av døren og den utover-rettede bevegelse av hengselpunktet, vil dreiebevegelsen av døren rundt hengselpunktet bli blokkert, slik at døren da vil bli underkastet bare en planparallell translasjon. Denne blokkering vil bare kunne stoppes når de sakslignende ender dekker hverandre og posisjonen av tappen faller sammen med den for hengselpunktet. Da kan døren svinges åpen. Ved lukking av døren vil den bli underkastet disse bevegelser i en reversert sekvens. Denne kjente hengsel har imidlertid følgende ulemper. På grunn av den forholdsvis store lengde av systemet med stenger i den forlengede tilstand, er den kjente hengsel upassende på grunn av det forhold at den er altfor ustabil og altfor ømtålig for den bruk som er omtalt tidligere, hvor man vanligvis benytter tunge dører. Denne sårbarhet vil dessuten bli større på grunn av det forhold at stoppekranene som skal stoppe svingebevegelsen av døren når denne åpnes eller lukkes, bare kan monteres på stavsystemet.
Sammenfatning av oppfinnelsen
Hensikten med den foreliggende oppfinnelse er å fremskaffe et hengsel ved hvilket man har mulighet for på en enkel måte å påtrykke en perfekt translatorisk bevegelse, dvs en perfekt planparallell bevegelse av døren, etter en dreiebevegelse, og vice versa, samtidig som hengselen kan konstru-eres på en mer kompakt og mer solid måte enn det man kjenner til fra den hittil omtalte kjente teknikk.
Ifølge den foreliggende oppfinnelse er der fremskaffet et hengsel for en dør eller lignende som benyttes for en avtettet lukking av en åpning i en vegg som innelukker et rom, idet det for dette formål fremskaffes en plan-parallell bevegelse som blir påført døren når denne lukkes og vice versa når døren åpnes etter henholdsvis å ha gjennomgått en hovedsakelig dreiende bevegelse, idet hengslet omfatter:
- en veggmonterende del
en dørmonterende del
et hengselsystem som innbefatter en første, en andre, en tredje og en fjerde stav for kobling av nevnte veggmonterende del og dørmonterende del, idet systemet er slik innrettet at den første stav er dreibart forbundet ved hjelp av en dreietapp med en første av de monterende deler, og at den andre stav som befinner seg parallelt i forhold til den første stav, er fast forbundet med den andre av de monterende deler,
organer for å blokkere en svingebevegelse rundt nevnte
dreietapp, samtidig som man bibeholder muligheten for å få en hengselvirkning ved hengselsystemet, idet nevnte organer innbefatter en stopper for den første stav, idet nevnte stopper er stivt forbundet med den første av monteringsdelene, samt en føringsflate som er anordnet på den første av monteringsdelene for føring av en ført del på den tredje stav av hengselsystemet i det minste delvis langs en sirkulær bane, karakterisert ved at nevnte tredje og fjerde stav er parallelle i forhold til hverandre og har samme lengde og er umiddelbart forbundet med henholdsvis den første og den andre stav, samtidig som føringsflaten og stopperen, idet minste under stoppingen av den første stav er plassert hovedsakelig mellom den første og den andre stav, og samtidig som den førte del er montert på en av nevnte tredje og fjerde stav mellom nevnte første og andre stav.
På grunn av et slikt hengsel vil det oppnås et meget jevnt trykk i forbindelse med det tetningselement som er anordnet mellom døren og kanten over hele kantens omkrets.
Ytterligere trekk ved den foreliggende oppfinnelse samt foretrukne utførelsesformer av denne fremgår av de ytterligere vedføyde patentkrav, samt i den følgende beskrivelse tatt i forbindelse med de vedføyde tegningsfigurer.
Referanser
1. Tysk patentpublikasjon DE 3319757
Tittel: Tiirscharnieranordnung fur einen Aufbewahrungs-schrank.
2. Tysk patentpublikasjon DE 3528817
Tittel: Scharnier fiir Fahrzeugturen.
3. Europeisk patentpublikasjon EP 0095743
Tittel: Door in a construction preventing the transition of interference fields.
Kort omtale av teqninqsfiqurene
Oppfinnelsen vil i det følgende bli beskrevet ytterligere under henvisning til tegningsfigurene. Figur 1 er et riss av et hengsel i henhold til oppfinnelsen. Figur 2 er et snitt tatt etter linjen II-II på figur 1. Figur 3 er et perspektivriss av hengslet vist på figur 3, idet hengslet er vist sett på skrå i retning for pilen III på figur 2. Figur 4 er et perspektivriss i likhet med figur 3, men sett i retning for pilen IV på figur 2. Figur 5a - 5e viser et tverrsnitt gjennom hengslet montert mellom en vegg og en dør, nemlig i fem respektive posisjoner .
Detaljert beskrivelse av utførelsesform
På figurene 1 til og med 4 er det vist forskjellige riss av et hengsel i henhold til den foreliggende oppfinnelse i en og samme hengselposisjon, idet like hengseldeler på disse figurer er betegnet med samme henvisningstall. Mellom en veggmonterende del 1 og en dørmonterende del 2 er det anordnet et forbindelsesstykke omfattende to deler. En første del av dette forbindelsesstykke omfatter et forbindelsesledd eller stav 3, som ved sin ene ende 3.1 er plassert mellom de to ben 5.1 og 5.2 av en U-formet veggmontert plate 5, som utgjør en del av den veggmonterte del 1, nemlig på en slik måte at den kan svinge eller dreie rundt en tapp-formet aksling 4. Den annen del av forbindelsesstykket er tildannet av to parallelle mer eller mindre H-formede svingeledd eller staver 6 og 7 av samme lengde. Disse svingeledd 6 og 7 er forbundet under en viss, passende valgt distanse i forhold til hverandre, på den ene side mellom deres leggpar henholdsvis 6.1, 6.2 og 7.1, 7.2, og på en slik måte at de kan svinge eller dreie seg om respektive tapp-formede akslinger, henholdsvis 8 og 9, samtidig som disse står i forbindelse med en del 3.3 som utgjør den annen ende av forbindelsesleddet 3, og på den annen side har en avstand mellom deres benpar, henholdsvis 6.3, 6.4 og 7.3, 7.4 på en slik måte at de kan svinge seg om tapp-formede akslinger, henholdsvis 10 og 11 som står i forbindelse med et tverrstykke eller stav 13, som eventuelt er forsynt med en bakstøtte 13.1, og som strekker seg på tvers i forhold til en monteringsplate 12, idet monteringsplaten 12 og tverrstykket 13 begge utgjør deler av den dørmonterende del 2. De tapp-formede akslinger 8, 9, 10 og 11 er alle parallelle med den tidligere omtalte aksling 4, og slik det fremgår av tverrsnittet ifølge figur 2, er de plassert ved vinkelpunktene for et parallellogram. Akslingene 4, 8 og 9 befinner seg omtrentlig, men ikke nødvendigvis, i et plan.
Den veggmonterende del 1 omfatter ytterligere et kamformet utspring, her betegnet som buet skive 14, som strekker seg vinkelrett i forhold til den veggmonterte plate 5 og er stivt forbundet med samme. Nevnte buede skive har et tre-foldig kantområde: (i) en side som er vendt mot forbindelsesleddet 3 og danner en stopper 14.1 for en stopperside 3.2 av forbindelsesleddet 3, idet denne side svarer til den tidligere omtalte side og kan befinne seg tett inntil
nevnte stopper,
(ii) en side som befinner seg motsatt stopperen 14.1 og danner en buet bane 14.2 med et sirkulært langstrakt
snitt, og
(iii) en føringsoverflate 14.3 som bevirker at overflaten av stopperen 14.1 endrer seg over til overflaten av den buede bane 14.2.
På et passende valgt sted mellom benene 7.1 og 7.2 av svingeleddet 7, befinner der seg en påvirkbar føringsrull 15, som kan dreie seg om en tapp-formet aksling 16, som er plassert tilnærmet i det samme plan som og parallelt med akslingene 9 og 10. Den buede skive 14 har en slik tykkelse at den fritt kan rage ut mellom benene for svingeleddene 6 og 7, når forbindelsesleddet 3 dreier seg rundt akslingen 4 relatert til den veggmonterte del 1 (idet den tar med seg svingleddene 6 og 7 og den dørmonterte del 2). Plasseringen av føringsrullen 15 er slik at når stoppersiden 3.2 av forbindelsesleddet 3 befinner seg tett opptil stopperen 14.1, vil føringsrullen 15 følge den buede bane 14.2 uten mellomrom under svingebevegelsen av svingeleddene 6 og 7.
Dreieakslingen, nemlig den tapp-formede aksling 4, for forbindelsesleddet 3 er slik plassert i forhold til stopperen 14.1, at når den befinner seg i denne posisjon vil det plan som dannes ved de tapp-formede akslinger 8 og 9 være tilnærmet tverrgående i forhold til den veggmonterte plate 5. De veggmonterte plater, såvel som de dørmonterte plater, henholdsvis 5 og 12, kan være forsynt med borehull 22 for innsetting av festeorganer, f.eks. skruer som her ikke er vist i detalj.
Virkemåten for hengslet vil nå bli ytterligere forklart ved hjelp av figur 5a - 5e. Disse figurene viser et tverrsnitt av den hengsel som er omtalt ovenfor, idet den veggmonterende del 1 og den dørmonterende del 2 er montert henholdsvis på en vegg 17 og en dør 18, og viser hengslet i fem respektive posisjoner. Monteringsdelene er plassert på en slik måte at døren 18 på en tettende måte kan avlukke en åpning 19 i veggen 17, utført med en kant 20. Tetningselementer 21, f.eks. strimmel-formede fleksible metallfjær-kontakter i tilfelle av en elektromagnetisk avtetning, er plassert rundt åpningen 19 på kanten, eller slik det er vist på nevnte figurer, for de deler av døren 18 som i lukket posisjon befinner seg umiddelbart overfor kanten 20. På grunn av det forhold at forbindelsesleddet 3, svingeleddene 6 og 7 samt tverrstykket 13 omfatter svingefor-bindelser ved akslingene 8, 9, 10 og 11 plassert ved vinkelpunktene for et parallellogram, danner de et svinge-parallellogram av staver, idet det parti 3.3 av forbindelsesleddet 3 som omslutter akslingene 8 og 9, tjener som en basisstav i forhold til hvilken svingeleddene 6 og 7 kan permanent svinge som svingestaver i en parallell posisjon i forhold til hverandre. Parallellogrammet av staver svinger seg mellom to ytterposisjoner, fordi svingeleddene 6 og 7 bare kan svinge over en vinkel som er bestemt ved ytterpunktene hvor svingeleddene 6 og 7 ligger inntil hverandre. Under denne svingebevegelse vil tverrstykket 13 som tjener som en forskyvningsstav, og alle de elementer som er (stivt) forbundet med samme (også innbefattet døren 18), bli underkastet en parallell forskyvelse i forhold til nevnte basisstav. Ved hjelp av den tapp-formede aksling 4 vil denne basisstav med sin forlengede del, nemlig den tidligere omtalte ene ende 3.1 av forbindelsesleddet 3, svinge seg i forhold til den veggmonterende del 1, og således også i forhold til veggen 17 på hvilken denne veggmonterende del er montert, nemlig over en vinkel som er bestemt på den ene side ved den posisjon hvor forbindelsesleddet 3 ligger inntil veggen 17, og på den annen side ved den posisjon hvor forbindelsesleddet 3 ligger inntil stopperen 14.1.
Figur 5a viser et tverrsnitt av hengslet hvor dette befinner seg i en posisjon med døren 18 i så åpen stilling som mulig. Når døren 18 blir påført en lukkebevegelse, så vil to bevegelser være mulig på samme tid, nemlig hver av disse separat
eller kombinert, dvs. en dreiebevegelse som gjøres mulig ved svingning om den tapp-formede aksling 4, samt en plan-parallell bevegelse på grunn av den mulighet at parallellogrammet av staver kan svinge seg. Hvilken bevegelse som vil finne sted, er blant annet avhengig av det punkt hvor den kraft som er nødvendig for lukkebevegelsen, påføres døren 18. Dersom f.eks. den planparallelle bevegelse finner sted først, i hvilket tilfelle forbindelsesleddet 3 forblir lig-gende inntil veggen 17, vil stavene i parallellogrammet endre seg til sin andre ytterposisjon, ved hvilken posisjon svingeleddene 6 og 7 på nytt befinner seg tett inntil hverandre. Denne posisjon er vist på figur 5b. Dimensjonene av
den buede skive 14 er slik at ved den posisjon hvor førings-rullen 15 akkurat berører den buede skive, nemlig ved det punkt hvor stopperen 14.1 skifter over til føringsflaten 14.3.
Når døren 18 føres videre i retning for lukking, vil før-ingsrullen 15 følge føringsflaten 14.3 i retning av det begynnende parti av den buede bane 14.2, i hvilket tilfelle forbindelsesleddet 3 svinger seg rundt den tapp-formede aksling 4 i retning for stopperen 14.1 Den innledende del av denne svingebevegelse er vist på figur 5c, og denne bevegelse blir overført via den dreiende parallellogram som en dreiebevegelse til døren 18 som er fast forbundet med tverrstykket 13. Denne dreiebevegelse vil imidlertid innebære en samtidig planparallell forskyvning, fordi parallellogrammet av stavene dreier seg tilbake igjen til omtrent sin ytre posisjon relatert til forbindelsesleddet 3, i hvilket tilfelle svingestavene 6 og 7 befinner seg tett inntil hverandre på nytt. Denne posisjon er vist på figur 5d. Forbindelsesleddet 3 befinner seg nå med sin stopperflate 3.2 tett inntil stopperen 14.1, samtidig som føringsrullen 15 befinner seg like forbi enden av føringsflaten 14.3 ved begynnelsen av den buede bane 14.2, som har et langsgående parti som danner en del av omkretsen av en sirkel, hvis sentrum faller sammen med sentrum for den tapp-formede aksling 9 .
Ved fortsatt lukkebevegelse vil føringsrullen 15 bare kunne følge den buede bane 14.2, i hvilket tilfelle forbindelsesleddet 3 forblir fastholdt mot stopperen 14.1. Frihets-graden med hensyn til rotasjon er nå forsvunnet, på grunn av det forhold at muligheten for svingning rundt akslingen 4
er blokkert, fordi den buede skive 14 er fastholdt av forbindelsesleddet 3 og føringsrullen 15 via benparet 7.1 og 7.2 av svingeleddet 7. Bevegelsen av døren blir nå fullstendig planparallell, idet den kan beskrives ved hjelp av en sirkulær bue, hvis radius er lik avstanden mellom akslingene 9 og 10. Således vil denne planparallelle bevegelse
ved denne fase av lukkebevegelsen av døren 18, ikke bare innbefatte en vertikal (d.v.s. vertikal i retning mot veggen) komponent, men også omfatte en liten horisontal komponent. Sistnevnte vil imidlertid være minimal ved en gitt avstand mellom akslingene 9 og 10, dersom føringsrullen 15 når denne passerer gjennom den buede bane 14.2 akkurat passerer berøringspunktet for den vertikale (dvs i forhold til veggen) tangent av den sirkulære bue, som danner partiet av den buede bane 14.2 nær den buede skive 14 sett i et langsgående snitt. Det skal forstås at denne lille horisontale komponent nødvendiggjør et tilsvarende mellomrom i åpningen 19 i veggen 17, men det kan stimulere trykket av tetningselementer 21 som døren 18 også kan være forsynt med rundt kanten.
Dørens lukkebevegelse vil ta slutt når døren 18 blir stoppet i åpningen 19 ved hjelp av kanten 20. Denne posisjon er vist på figur 5e.
Dersom der først finner sted bare en dreiebevegelse fra den posisjon som er vist på figur 5a, så vil døren svinge eller dreie seg med det svingende parallellogram i denne stilling relatert til forbindelsesleddet rundt akslingen 4, umiddelbart til den posisjon som er vist på figur 5d, idet førings-rullen befinner seg like ved og på begynnelsen av den buede bane 14.2. Imidlertid, dersom lukkebevegelsen fra den posisjon som er vist på figur 5a vedrører en kombinasjon av planparallell bevegelse og den dreiebevegelse som er omtalt ovenfor, så vil føringsrullen 15 møte den buede skive 14 ett eller annet sted på føringsflaten 14.3 under lukkebevegelsen, og vil da senere bli ført i retning for den buede bane 14.2, i hvilket tilfelle den posisjon som er vist på figur 5d, vil bli inntatt på nytt.
Dersom døren 18 blir åpnet fra den posisjon som er vist på figur 5e, så vil den påtvungne planparallelle bevegelse, i dette tilfelle i en reversert retning, først bli fulgt opp inntil døren 18 har nådd den posisjon som er vist på figur 5d. Ved denne posisjon vil fastholdelsen av den buede skive 14 bli avsluttet, og døren kan da underkastes en bevegelse, som kan utgjøre eller ikke utgjøre en kombinert bevegelse av en dreiebevegelse og en planparallell bevegelse. Denne kombinerte bevegelse er her også avhengig blant annet av det sted hvor kraften som skal åpne døren, blir utøvet på samme. Denne bevegelse som kan være kombinert eller ikke, vil fort-sette inntil forbindelsesleddet 3 på nytt faller sammen med veggen 17, hvoretter (en del av) den planparallelle bevegelse kan følges som hittil, inntil man på nytt når den posisjon som er vist på figur 5a.
Det skal gjøres oppmerksom på at i prinsipp vil stopperen og den buede bane ikke trenge å være plassert på det ene og det samme kamformede fremspring. De kan også være plassert på to separate fremspring, i hvilket tilfelle den kurvede bane har en konkav konstruksjon i stedet for en konveks, og blokkeringen finner ikke sted ved fastklemming, men ved fastspenning av forbindelsesleddet og føringsrullen mellom stopperen og den buede skive, som nå er konkav. Denne mulighet er ikke utviklet i detalj, fordi den blant annet omfatter den ulempe å være mindre kompakt enn ved den mulighet som tilbys ved den ovenfor omtalte utførelsesform.
Ved den ovenfor omtalte utførelsesform er svingestavene konstruert som H-formede svingeledd 6 og 7. Det skal forstås at konstruksjoner med enkle eller dobbelte svingestaver også foreligger som en mulighet. H-formen av svingestavene vil imidlertid gjøre hengslet meget mer solid og vil tilby større muligheter for fastholdelse av den tapp-formede aksling 16 hos føringsrullen 15. For meget tunge konstruksjoner vil oppfinnelsen til og med tillate en flerfoldig H-form i hvilket tilfelle hver av svingeleddene 6 og 7 omfatter, slik tilfellet er her, formen av en dobbelt kam, samtidig som føringsrullen 15 er plassert mellom de to tenner av denne kam som er anordnet side om side.
En variant av hengslet i henhold til den foreliggende oppfinnelse går ut på at svingepunktet for basisstaven for det dreibare parallellogram av staver, blir skiftet til den posisjon som opptas av akslingen 9 når forbindelsesleddet 3 befinner seg inntil stopperen 14.1 (slik det er vist ved posisjonene vist på figur 5d og 5e). Dette kan oppnås f.eks. ved: (i) avkortning av forbindelsesleddet 3 så langt som til delen 3.3 hvor akslingene 8 og 9 befinner seg, (ii) forlengelse av akslingen 9 til begge sider av benene 7.1 og 7.2 av svingeleddet 7, og (iii) la de U-formede utragende partier 5.1 og 5.2 av den veggmonterte plate 5 strekke seg uten å være parallelle med denne plate, men under rette vinkler i forhold til samme med hensyn til nevnte svingepunkt, og la disse være innført på den forlengede 9 på begge sider av svingeleddet 7.
Fordi svingepunktet på denne måte får en større avstand fra veggen 17, kan døren 15 svinges åpen i større grad, noe som også kan oppnås ved den utførelsesform for hengsel som er beskrevet i forbindelse med de vedføyde tegningsfigurer, dersom veggen 17 er trukket tilbake fra hengslet nær svingepunktet, relatert til den tapp-formede aksling 4, slik tilfellet f.eks. er ved et hjørne.
Konstruksjonen av hengslet i henhold til den foreliggende oppfinnelse innebærer en robust konstruksjon, og i tillegg meget raffinerte utførelsesformer.

Claims (2)

1. Hengsel for en dør (18) eller lignende som benyttes for en avtettet lukking av en åpning (19) i en vegg (17) som innelukker et rom, idet det for dette formål fremskaffes en plan-parallell bevegelse som blir påført døren (18) når denne .lukkes og vice versa når døren åpnes etter henholdsvis å ha gjennomgått en hovedsakelig dreiende bevegelse, idet hengslet omfatter: en veggmonterende del (1 ) , en dørmonterende del (2) , et hengselsystem som innbefatter en første (3), en andre (13), en tredje (7) og en fjerde stav (6) for kobling av nevnte veggmonterende del (1) og dørmonterende del (2), idet systemet er slik innrettet at den første stav (3) er dreibart forbundet ved hjelp av en dreietapp (4) med en første av de monterende deler (1.2), og at den andre stav (13) som befinner seg parallelt i forhold til den første stav (3), er fast forbundet med den andre av de monterende deler (1.2), organer for å blokkere en svingebevegelse rundt nevnte dreietapp (4), samtidig som man bibeholder muligheten for å få en hengselvirkning ved hengselsystemet, idet nevnte organer innbefatter en stopper (14.1) for den første stav (3), idet nevnte stopper (14.1) er stivt forbundet med den første av monteringsdelene, samt en føringsflate (14.2 og 14.3) som er anordnet på den første av monteringsdelene for føring av en ført del (15, 16) på den tredje stav (7) av hengselsystemet i det minstedelvis langs en sirkulær bane,karakterisert ved at nevnte tredje (7) og fjerde stav (6) er parallelle i forhold til hverandre og har samme lengde og er umiddelbart forbundet med henholdsvis den første (3) og den andre stav (13), samtidig som føringsflaten (14.2 og 14.3) og stopperen (14.1), idet minste under stoppingen av den første stav (3), er plassert hovedsakelig mellom den første (3) og den andre stav, og samtidig som den førte del (15, 16) er montert på en av nevnte tredje (7) og fjerde stav (6) mellom nevnte første (3) og andre (13) stav.
2. Hengsel som angitt i krav 1, karakterisert ved at den første stav (3) er forbundet med den veggmonterende del (1) i dreietappen (4), den andre stav (13) er integrert i den dørmonterende del (2), og at blokkeringsorganene ytterligere omfatter en buet skive (14) som er stivt forbundet med den veggmonterende del (1) og forsynt med en sylinderflate (14.2), som utgjør en del av nevnte føringsflate, samtidig som en rulle (15) utgjør den førte del på den tredje stav (7).
NO895025A 1988-12-16 1989-12-14 D!rhengsel NO173404C (no)

Applications Claiming Priority (1)

Application Number Priority Date Filing Date Title
NL8803086A NL8803086A (nl) 1988-12-16 1988-12-16 Deurscharnier.

Publications (4)

Publication Number Publication Date
NO895025D0 NO895025D0 (no) 1989-12-14
NO895025L NO895025L (no) 1990-06-18
NO173404B true NO173404B (no) 1993-08-30
NO173404C NO173404C (no) 1993-12-08

Family

ID=19853392

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
NO895025A NO173404C (no) 1988-12-16 1989-12-14 D!rhengsel

Country Status (9)

Country Link
EP (1) EP0375024B1 (no)
AT (1) ATE77867T1 (no)
DE (2) DE68901965T2 (no)
DK (1) DK172081B1 (no)
ES (1) ES2015841T3 (no)
FI (1) FI92093C (no)
GR (2) GR900300107T1 (no)
NL (1) NL8803086A (no)
NO (1) NO173404C (no)

Families Citing this family (3)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
CN104746985B (zh) * 2015-03-23 2016-11-02 安徽江淮汽车股份有限公司 一种铰链机构
CN107661892B (zh) * 2017-09-07 2023-12-15 迈柯唯医疗设备(苏州)有限公司 清洗机密封装置
CN109246947B (zh) * 2018-09-26 2020-12-29 东软医疗系统股份有限公司 外罩及其打开机构

Family Cites Families (3)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
FI63992C (fi) * 1982-05-28 1983-09-12 Euramecano Ab Oy Doerr i en konstruktion som foerhindrar oevergaong av stoerningsfaelt
DE3528817A1 (de) * 1985-08-10 1987-02-19 Audi Ag Scharnier fuer fahrzeugtueren
DE3705768A1 (de) * 1987-02-24 1988-09-01 Bayerische Motoren Werke Ag Scharnieranordnung fuer eine fahrzeugtuer

Also Published As

Publication number Publication date
DK631789D0 (da) 1989-12-14
ES2015841A4 (es) 1990-09-16
GR3005817T3 (no) 1993-06-07
DK631789A (da) 1990-06-17
NO173404C (no) 1993-12-08
NL8803086A (nl) 1990-07-16
DE68901965T2 (de) 1993-02-04
NO895025L (no) 1990-06-18
EP0375024A1 (en) 1990-06-27
FI896024A0 (fi) 1989-12-15
DE68901965D1 (en) 1992-08-06
ES2015841T3 (es) 1993-03-16
DK172081B1 (da) 1997-10-13
GR900300107T1 (en) 1991-09-27
FI92093C (fi) 1994-09-26
FI92093B (fi) 1994-06-15
EP0375024B1 (en) 1992-07-01
ATE77867T1 (de) 1992-07-15
DE375024T1 (de) 1990-09-06
NO895025D0 (no) 1989-12-14

Similar Documents

Publication Publication Date Title
US3032330A (en) Casement window hinge-lock operator mechanism
CA1274054A (en) Partition, more particularly for corner-showers
RU2007129843A (ru) Принудительно управляемая петля для скрытого расположения между рамой и створкой
KR930004611A (ko) 개폐가능한 윈도 윙을 가진 윈도
JP2635002B2 (ja) 家具用ヒンジ
NO173404B (no) Doerhengsel
KR920020047A (ko) 미닫이문 래칭장치 및 방법
US20070232135A1 (en) Connection for hinge
US3895411A (en) Hinge, in particular for coupled window constructions
JP2527475B2 (ja) ヒンジ
JP2007063957A (ja) 扉開閉装置及び扉装置
FI76178B (fi) Gaongjaern.
RU2040686C1 (ru) Петля мебельная четырехшарнирная
RU2374414C2 (ru) Петля
KR200237622Y1 (ko) 회전각도 제한기능을 갖는 여닫이 도어용 힌지
JPH1054648A (ja) 冷蔵庫の扉装置
KR200322916Y1 (ko) 여닫이문의 피벗 힌지구조
KR0133100Y1 (ko) 2축형 경첩
US1278235A (en) Locking device for pivoted window-sashes.
FR2490709A1 (fr) Charniere renforcee pour lourdes portes et portes equipees de telles charnieres
US3789548A (en) Window arrangement
DK159283B (da) Vinduesaabner med indbrudssikker spalteventilationsstilling
JP2695139B2 (ja) フロアヒンジ
US2163576A (en) Hinge
KR20040066532A (ko) 힌지형 커버의 지지구조