DK171662B1 - Højfrekvensionkilde - Google Patents

Højfrekvensionkilde Download PDF

Info

Publication number
DK171662B1
DK171662B1 DK642888A DK642888A DK171662B1 DK 171662 B1 DK171662 B1 DK 171662B1 DK 642888 A DK642888 A DK 642888A DK 642888 A DK642888 A DK 642888A DK 171662 B1 DK171662 B1 DK 171662B1
Authority
DK
Denmark
Prior art keywords
plasma
ion
container
vessel
coil
Prior art date
Application number
DK642888A
Other languages
English (en)
Other versions
DK642888A (da
DK642888D0 (da
Inventor
Hans Oechsner
Original Assignee
Hans Oechsner
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Hans Oechsner filed Critical Hans Oechsner
Publication of DK642888A publication Critical patent/DK642888A/da
Publication of DK642888D0 publication Critical patent/DK642888D0/da
Application granted granted Critical
Publication of DK171662B1 publication Critical patent/DK171662B1/da

Links

Classifications

    • HELECTRICITY
    • H01ELECTRIC ELEMENTS
    • H01JELECTRIC DISCHARGE TUBES OR DISCHARGE LAMPS
    • H01J27/00Ion beam tubes
    • H01J27/02Ion sources; Ion guns
    • H01J27/16Ion sources; Ion guns using high-frequency excitation, e.g. microwave excitation
    • H01J27/18Ion sources; Ion guns using high-frequency excitation, e.g. microwave excitation with an applied axial magnetic field
    • HELECTRICITY
    • H01ELECTRIC ELEMENTS
    • H01JELECTRIC DISCHARGE TUBES OR DISCHARGE LAMPS
    • H01J37/00Discharge tubes with provision for introducing objects or material to be exposed to the discharge, e.g. for the purpose of examination or processing thereof
    • H01J37/02Details
    • H01J37/04Arrangements of electrodes and associated parts for generating or controlling the discharge, e.g. electron-optical arrangement or ion-optical arrangement
    • H01J37/08Ion sources; Ion guns

Landscapes

  • Chemical & Material Sciences (AREA)
  • Engineering & Computer Science (AREA)
  • Combustion & Propulsion (AREA)
  • Analytical Chemistry (AREA)
  • Electron Sources, Ion Sources (AREA)
  • Physical Vapour Deposition (AREA)
  • General Induction Heating (AREA)
  • Plasma Technology (AREA)
  • Electrotherapy Devices (AREA)
  • Analysing Materials By The Use Of Radiation (AREA)

Description

DK 171662 B1
Opfindelsen angår en højfrekvensionkilde til frembringelse af ionstråler med stort overfladeareal, og med en beholder for de materialer, som skal ioniseres, hvilke især er gasarter, idet induktiv højfrekvensenergi kan overføres 5 til plasmaet, og idet der er tilvejebragt et svagt jævnspændings magnetisk felt.
Der er behov for ionkilder med stort areal til mange forskellige anvendelsesformål. De virker eksempelvis som et uundværligt værktøj i tilknytning til moderne overflade- og 10 tyndtlagsteknologi. Typiske anvendelsesområder er materiel bortfjernelse over store arealer af hele eller med struktur frembringende masker dækkede faststofoverflader (ion-stråleætsning) eller ionstråleforstøvning over store flader på en eller flere faststofenheder til frembringelse af tynde 15 overfladelag eller tyndtlagssystemer.
De til anvendelse i tilknytning hertil kendte ionkilder med store arealer består i reglen af et bundt med flere enkelte ionstråler, som frembringes fra et lavtryksplasma ved hjælp af én eller flere efter hinanden placerede 20 siformede, i forhold til plasmaet negative elektroder. Det hertil krævede lavtryksplasma frembringes på kendt vis i en foreliggende arbejdsgas gennem elektronstødionisering. De udkrævede elektroner tilvejebringes fra højst forskellige elektronkilder med efterkoblede elektronaccelerationsstræk-25 ninger.
Sådanne ionkilder er dog i kontinuerlig drift eller med bestemte arbejdegasser behæftet med væsentlige ulemper. Eksempelvis har termoioniske elektronemittere ("glødekatoder") kun en begrænset levetid. Ved anvendelse af reaktive 30 arbejdsgasser forgiftes disse hurtigt eller ødelægges fuldstændigt. På grund af den begrænsede udstrækning i siden af elektronemitteren eller andre elektronkilder kan plasma med stort tværsnit kun tilvejebringes ved anvendelse af ved siden af hinanden beliggende elektronkilder, hvorved frem-35 bringes en uregelmæssig fordeling af plasmatykkelsen og dermed af ionstrømsfordelingen i det frembragte ionstråle- DK 171662 Bl 2 bundt. På grund af de nødvendige strøm- og spændingsforsyninger til de til plasmafrembringelse krævede elektronkilder er det her udover teknisk kostbart at drive sådanne kilder på et højt elektrisk potential, dvs. at accelerere 5 ionstrålen fra et højt potentiale mod et jordforbundet arbejdsstykke.
Fra GB-A-1 399 603 kendes ionkilder, hvor et jævnmagnetfelt til stadighed virker aksialt i forhold til beholderens akse og i det væsentlige tjener til fokusering af kil-10 deplasmaet i ekstraktionsområdets retning ved velberegnet udnyttelse af feltets inhomogenitet. Hertil anvendes et stærkt magnetfelt, og beholderen har stadig den samme cylindriske form.
I Patent Abstract of Japan, bind 10, nr. 186 (E-416) 15 (2242), 28. juni 1986 og JP-A-6103 48 32 er omtalt enkelt heder ved en ionkilde, således eksempelvis et ionekstraktionssystem med flere ekstraktionselektroder, hvor en elektrode kan fremvise en undertrykkelsesspænding.
Også i FR-A-2 359 996 er omtalt detaljer i tilknytning 20 til en ionkilde, bl.a. hvad angår en ekstraktionselektrode af et ikke-ledende materiale.
Det er formålet med opfindelsen at tilvejebringe en højfrekvensionkilde af den indledningsvis omhandlede art, hvormed kan frembringes ionstråler med stort overfladeareal 25 og stor strømstyrke og med en hvilken som helst udformning af tværsnittet, som eksempelvis kan være båndformet, ud fra en hvilken som helst udpeget iontype.
Denne opgave løses ved opfindelsen derved, at der i en rørformet plasmabeholder, som er tilpasset formen på den 30 ønskede ionstråle, og som fastholdes mellem en bæreplade og en dækplade, ved gastryk i høj vakuumområdet tilvejebringes en plasmastimulering ved elektroncyklotronbølger med resonans i forhold til plasmabeholderens dimensioner, at der mellem højfrekvensgeneratoren og belastningskredsspolen er tilveje-35 bragt en indstillelig mellemkreds, at det svag magnetiske jævnfelt, som udfra elektroncyklotronbølgeresonansteorien DK 171662 B1 3 skal være rettet vinkelret på belastningskreds spolens akse, og hvis højde angives ved denne teori, tilvejebringes ved et Helmholtzspolepar, hvis geometriske udformning er tilpasset plasmabeholderens form, og at der i bærepladen er til-5 vejebragt et af flere elektroder sammensat ionoptisk system til ionekstraktion, som er tilpasset den udpegede ionstråles geometri.
Ifølge en yderligere udformning af opfindelsen er der i tilknytning til systemet til ionekstraktion tilveje-10 bragt en første og en anden ekstraktionselektrode, som er påtrykt en spænding, som potentialtrin til adskillelse af efterioniserede injicerede fremmeddele af plasmaioner, og at der yderligere er tilvejebragt elektroder med påtrykte ionaccelerationsspændinger og en undertrykkelseselektrode.
15 En anden udformning af opfindelsen består deri, at den første ekstraktionselektrode er fremstillet i ikke-le-dende materiale, og at spændingen på de yderligere elektroder er påtrykt i forhold til den anden ekstraktionselektrode.
Ifølge opfindelsen kan plasmabeholderen være udformet 20 som en kasse med afrundede sider og åbne forflader, og systemet til ionekstraktion kan være udformet med slidseformede elektroder.
Det ligger også indenfor opfindelsens rammer, at der på dækpladen er tilvejebragt en forstøvningsmålplade.
25 På den anden side kan det ifølge opfindelsen være hensigtsmæssigt, om dækpladen ved åbninger er forbundet med en vakuumbeholder, hvori er tilvejebragt modstands- eller elektronstrålefordampere.
De ved den foreliggende opfindelse tilvejebragte 30 fordele indbefatter især, at plasmafrembringelsen tilvejebringes fuldstændigt uden elektroder og kun ved ydre elementer i en plasmabeholder med en simpel geometrisk form efter ønske. Ældnings- og forgiftningssymptomer, som eventuelt kan optræde i tilknytning til ionkilder med en yder-35 ligere elektronkilde, er således udelukket. Den nye høj-frekvensionkilde, som virker ved anvendelse af elektron- DK 171662 B1 4 cyklotronbølgeresonans, har således i forhold til andre ionkilder en meget høj driftstid. Den geometrisk simple udformning af udladningsrummet er vakuumteknisk en væsentlig fordel. Endvidere må den høje renhed af højfrekvensionkilden 5 fremhæves, idet den geometrisk simpelt udformede udladnings-beholder, på grund af opvarmningen ved de højfrekvente di-elektriske tab i beholdervæggen, til stadighed holdes fuldt opvarmet, idet de tilvejebragte temperaturer i reglen ikke overskrider 100°C.
10 Det er yderligere en fordel, at der kun optræder lave højfrekvensspændinger på plasmabeholderen. Herved undgås i vidt omfang ødelæggende højfrekvensopladninger, som kunne føre til forstøvning af vægge og komponenter i apparatet.
Afgørende for den praktiske anvendelse af sådanne 15 kilder er også det i sammenligning med andre kildetyper lave arbejdstryk. Herved muliggøres anvendelsen af en fladop-bygget ionoptik med stor åbning til ionekstraktion, og samtidigt er det muligt i beskydningsrummet eller i den efterfølgende ionaccelerationsstrækning at opretholde det udkræ-20 vede lave gastryk.
En yderligere afgørende fordel er det, at plasmafrembringelsen sker ved en ren induktiv kobling. Derved er det muligt elektrisk at isolere belastningskredsen med plasmabeholderen jævnspændingsmæssigt fra højfrekvensgeneratoren 2 5 og eventuelle koblingskredse. Således kan højfrekvensplasmaet som ionfrembringende element lægges på et praktisk egnet højt elektrisk potential i forhold til højfrekvensgeneratoren, som drives nær jord. Den elektriske isolation kan herved tilvejebringes i et trin mellem den sidste koblings-30 spole og belastningskredsspolen, eller isolationen kan tilvejebringes trinvis eventuelt mellem højfrekvensgeneratorens udkoblingsspole og den første koblingsspole på en mellemkreds og i tilknytning hertil mellem mellemkredsens anden spole og belastningsspolen. Endelig er det frembragte lavtryks-35 plasma selv elektrisk isoleret ved den af isolationsmateriale bestående væg i plasmabeholderen fra belastningskreds- DK 171662 B1 5 spolen. De spoler, som er nødvendige til frembringelse af det nødvendige magnetiske jævnfelt (fortrinsvis i Helmholtz-geometri) kan være placeret i tilstrækkelig stor afstand fra elektrisk højt beliggende dele i indretningen (belastnings-5 kredsspole hhv. plasma), og kan således drives i hvert tilfælde i nærheden af jordpotentialet.
En eksempelvis udførelsesform af opfindelsen forklares i det følgende nærmere under henvisning til tegningen, på hvilken: 10 fig. 1 og fig. 2 anskueliggør det principielle kob lingsdiagram for højfrekvensionkilden, fig. 3 og fig. 4 viser detaljer ved plasmabeholderen set fra to forskellige sider, fig. 5 viser skematisk et anlæg til ionekstraktion, 15 fig. 6 viser dækpladen med en forstøvningsmålplade, fig. 7 viser den med åbninger udformede dækplade, hvortil er fastgjort en vakuumbeholder med elektronstråle-fordampere.
Højfrekvensionkilden anvender til frembringelse af 20 plasma en fremgangsmåde med elektroncyklotronbølgeresonans.
I tilknytning hertil indkobles, som vist på fig. 1, ved en omkring en plasmabeholder 1 placeret spole 2, fortrinsvis med en vinding, hvilken spole sammen med en indstillelig kondensator 3 udgør en elektrisk svingekreds, høj frekvens-25 energi i plasmaet. Denne såkaldte belastningskredsspole 2 forbindes nu induktivt eller ved direkte elektrisk forbindelse (fig. 2) med en højfrekvensgenerator 4, idet der mellem højfrekvensgeneratoren 4 og belastningskredsspolen 2 kan være indkoblet en yderligere indstillelig mellemkreds 5.
30 Ved egnet højt gastryk (typisk 10"^ - 10"1 mbar) i plasmabeholderen 1 opstår ved virkningen fra det højfrekvente elektriske hvirvelfelt et elektrisk gasudladningsplasma. Udslagsgivende for plasmastimuleringen ved elektroncyklo-tronbølgeresonansen er det, at indretningen overlejres med 35 et så homogent som muligt svagt magnetisk jævnfelt Bq vinkelret på belastningskredsspolen 2' s akse. Et sådant mag- DK 171662 B1 6 netisk jævnfelt, hvis retning i det ved fig. 1 og 2 angivne plan kan vælges frit (figurerne viser to alternative retninger for et magnetisk jævnfelt Bq som eksempel) , kan på fordelagtig vis tilvejebringes ved en Helmholzspole 6 (fig.
5 3, 4) , hvis geometriske udformning kan tilpasses plasmabe holderen l's form. Under påvirkning af B0 bliver det stimulerede lavtryksplasma hvad de elektriske egenskaber angår anisotrop, idet anisotropiaksen på forhånd er fastlagt ved retningen af B0. Løber nu elektromagnetiske bølger, som 10 udgår fra belastningskredsspolen 2, ind i det nu elektrisk anisotropt ledende medium "plasma", som viser de for dette foreliggende tilfælde beregnede dispersionsrelationer, at der finder en bølgeudbredelse sted på kendt vis over den ved tilstedeværelsen af det magnetiske jævnfelt Bq modifi-15 cerede plasmafrekvens ωρ^. Betragter man imidlertid dispersionsrelationerne for den højredrejende og den venstredrejende del af en indfaldende plan bølge hver for sig, så viser det sig, at for den højredrejende delbølge er en bølgeudbredelse også mulig i et frekvensområde under elektron-20 cyklotronfrekvensen ci>ce, når bølgevektor k for den anskuede plane bølge ligger i samme retning, som anisotropaksen for det ledende medium, dvs. i Bq1 s retning. Resonansplasma-stimulering ved disse såkaldte elektroncyklotronbølger med en frekvens <*><oce tilvejebringes så, under hensyntagen 25 til de ved den omgivende belastningskredsspole 2 forud fastlagte randbetingelser, når plasmalængden d i den højredrejende elektroncyklotronbølges bevægelsesretning hver gang udgør et ulige multiplum af den halve bølgelængde af disse bølger, dvs., når følgende formel er opfyldt: 30 λ res = 2 d / (2z + 1) .
Resonansfrekvensordnen angives ved z. For de enkelte resonansfrekvenser ωζ (z = 0, 1, 2...), hvor ω2 < wc<e, er 35 elektroncyklotronsekvensen uce et opsamlingspunkt. Dette betyder, at en ved højfrekvensgeneratoren forud fastsat DK 171662 B1 7 stimulationsfrekvens ω kan elektroncyklotronbølgeresonansen af en udpeget orden z indstilles ved et egnet valg af størrelsen af det overlej rede magnetiske jævnfelt Bq, som igen er bestemmende for ωοθ. I praksis er det stimuleringen med 5 grundresonansen med ω0 eller den første overresonans ved , som er af betydning.
Endvidere skal det anføres, at den relative dielektricitetskonstant DK for plasmaet i området for elektron-cyklotronbølgens udbredelse bliver meget stor. Hermed bliver 10 bølgelængden for elektroncyklotronbølgen, som findes ud af vakuumbølgelængden ved division med roden af DK, så lille, at den er sammenlignelig med størrelsen af plasmabeholderen 1. Den dertil hørende værdi af DK er en funktion af elek-trontætheden, dvs. af tætheden af det frembragte lavtryks-15 plasma og beholdergeometrien.
Plasmastimuleringen ved elektroncyklotronbølgeresonans bliver mere og mere effektiv, jo lavere gastrykket er, idet påvirkningen fra resonansdæmpningen ved plasmapartiklernes indbyrdes sammenstød bliver stadig mindre. Det mindste ar-20 bejdstryk for resonansstimuleringen ved elektroncyklotron-bølger nås, når der ved stadig mindre gastæthed i plasmavolumenet ikke mere er tilstrækkelig mange neutrale gasatomer til rådighed, idet disse gasatomer ved ionisering skal kompensere for partikeltabet til beholdervæggene. I afhængighed 25 af beholderstørrelsen er dette nedre grænsetryk for argon, når denne virker som arbejdsgas, på 10-4 mbar, hvorimod eksempelvis trykket for Xenon ligger under 10mbar. Ved egnet god tilpasning af den ved plasmaet tilvejebragte belastning af højfrekvensgeneratoren 4 og ved højfrekvenstek-30 nisk optimering af indretningen kan der ved arbejdstryk i området 10“4 mbar opnås plasmaioniseringsstørrelser på 10-2.
En praktisk udførelsesform af en højfrekvensionkilde med elektroncyklotronbølgeresonans til plasmastimulering er 35 vist i fig. 3 og 4. Med denne ionkilde skal der frembringes en båndformet ionstråle, som tillige eksempelvis ved en DK 171662 B1 8 elektrisk afbøjningsindretning, som består af to kondensatorplader, periodisk kan afbøjes vinkelret på langsiden, eller som i en ionimplanteringsindretning ved efterfølgende slidsformede elektroder yderligere kan accelereres, for 5 derefter som båndformet højenergiionstråle at ramme et arbejdsstykke, som skal implanteres (ikke vist).
Udformningen af plasmabeholderen 1 er på fordelagtig vis tilpasset formen på den ønskede båndformede ionstråle. Plasmabeholderen indbefatter en kasseformet røragtig glas-10 beholder med afrundede sider og åbne forflader (fig. 3,4). Plasmabeholderen 1 er fastklemt mellem en bæreplade 7 og en dækplade 8. I denne ene forside er ekstraktionssystemet 9 til frembringelse af ionstrålen tilvejebragt. Også ekstraktionssystemet 9 kan på sin geometriske form om fornødent 15 vis være tilpasset de til enhver tid udpegede tværsnitsformer af ionstrålen eller et helt ionstrålebundt. I de i fig. 3 og 4 viste eksempelvise udførelsesformer består ionekstraktionssystemet 9 af to plane ved siden af hinanden placerede og i forhold til hinanden indstillede elektroder 10 med 20 slidsformede åbninger, idet elektroden med den største slidsbredde er placeret på plasmasiden, og elektroden med den mindste slidsbredde er placeret mod beskydningsrummet.
I fig. 3, 4 er 14 et gasindtag, og 15 er en studs for tilslutning af måleudstyr til plasmatrykbestemmelsen.
25 16 er elektriske gennemføringer for forbindelsen med ekstrak tionselektroden 10. En afskærmning er benævnt 17.
Elektroden 10 på plasmasiden har et relativt lavt potentiale i forhold til plasmaet (ca. 50 volt negativt i forhold til plasmaet). Ionaccelerationen tilvejebringes 30 overvejende i det elektriske felt mellem den første og den anden ekstraktionselektrode 10, som er placeret med en indbyrdes afstand på nogle mm. Alt ifølge den elektriske isolation mellem de to ved siden af hinanden placerede ekstraktions- eller ionlinseelektroder 10 kan de ekstraherede plas-35 maioner accelereres op til energiniveauer på flere keV.
Den ioniniterende plasmagrænseflade 18 ovenover eks- DK 171662 B1 9 traktionssystemet 9's åbning og dettes elektroder danner i fællesskab et ionoptisk "immersionssystem", hvormed eksempelvis kan tilvejebringes en strålefokusering (fig. 5) . Gennem den mod plasmaet 19 krummede form af den ionemmi-5 terende plasmagrænseflade 18 ekstraheres plasmaioner fra et større område, end det område, som modsvarer den geometriske åbning af ekstraktionselektroden El på plasmasiden. Fokuseringsbetingelserne for den ekstraherede ionstråle, og dermed dennes geometriske tværsnitsform, kan styres gennem de elek-10 triske potentialer på ekstraktionselektroderne Elf E2 samt gennem den geometriske indretning (bredden af ekstraktions-åbningerne, afstanden mellem ekstraktionselektroderne osv.). Ekstraktionselektroden E2 på beskydningsrumsiden kan efterfølges af én eller flere, eksempelvis som blænder udformede 15 elektroder E3 ... En til yderligere acceleration af ionstrålen. Ved spændingen U2 fremkommer et potentialetrin til adskillelse af efterioniserede injicerede fremmedpartikler fra plasmaioner. U3 og U4 er yderligere ionac ce lerat ions -spændinger på ekstraktionselektroderne E3 og E4. Us er en 20 spænding på suppressionselektroden Es til undertrykkelse af elektronbevægelse ud af ionstrålen og tilbage til plasmaet 19.
Som antydet i fig. 5 kan de elektriske potentialer på ekstraktionselektroderne E^ ... En og på suppressions-25 elektroden Es være anlagt i forhold til en yderligere forholdselektrode 20, som er i elektrisk forbindelse med plasmaet 19. Denne forholdselektrode 20 kan endvidere være tilvejebragt som en metallisk dækflade på forfladen af plasmaet 19, som ligger overfor ekstraktionssystemet 9. Som forholds-30 elektrode 20 til anlæggelse af ekstraktionsspændingerne kan dog også anvendes en stiftformet elektrode, som rager ind i plasmaet, hvilken elektrode ved en egnet udpegning af den geometriske udformning af den flade, som udsættes for plasmaet 19 ligeså godt kan bringes på det samme potentiale, 35 som det plasma 19, som omgiver elektroden.
Med en prototype af en sådan høj frekvensionkilde DK 171662 B1 10 ekstraheredes ved et ionekstraktionssystem 9, som bestod af to slidsformede elektroder, ud fra lavtryksplasmer i argon og i kvælstof en båndformet ionstråle med en samlet bredde på 20 cm, hvis tykkelse ved udgangen fra den på beskydnings-5 rumsiden placerede ekstraktionselektrode androg 2 mm. Ved en ionekstraktionsenergi på 3 keV lå den samlede ekstraherede ionstrøm i den båndformede ionstråle mellem 25 og 30 mA.
Ved et arbejdsgastryk på nogle gange 10"4 mbar androg tabs-effekten i plasmaet ca. 150 Watt. Plasmastimuleringen til-10 vejebragtes ved en sekvens ved 27,12 MHz.
En yderligere mulighed for ionekstraktion består i, at den første elektrode Ei på plasmasiden i ekstraktionssystemet 9 drives som såkaldt isoleret elektrode, i forhold til hvilken plasmaet 19 af sig selv indstilles på et positivt 15 potentiale til opretholdelse af plasmaets kvasineutrale tilstand.
Den efterfølgende spænding mellem den anden eller de yderligere ekstraktionselektroder (E2 . . . En) påtrykkes herefter den anden ekstraktionselektrode, som ligger på 20 plasmasiden.
En sådan isoleret elektrode E;l kan også tilvejebringes i et ikke ledende materiale, omtrent i form som en med slidser tilvejebragt kvartsplade. Mellem plasmaet 19 og en isoleret elektrode E-^ indstiller sig, som det også er tilfældet 25 i forhold til beholdervæggen, ialt et spændingsfald Uw, som er givet ved k · Te (Mi ) 0„ = - In -1- 30 2e0 (oi^ · 2tt · me) (Te plasmaelektronstruktur, me elektronmasse, Mi ionmasse, k Boltzmann's konstant, a empirisk faktor med en størrelse 35 på ca. 0,8, π = 3,14..., Eg elementarladningen, ln forkortelse for den naturlige logaritme). Gennem denne potentialforskel Uw, hvorved den omtalte eksempelvis slidsformede elektrode E1( som er tilvejebragt i et isolationsmateriale, DK 171662 B1 11 ligger på et negativt potentiale i forhold til plasmaet 19, accelereres positive plasmaioner på grund heraf og træder ud gennem den udformede slids eller en anden udformet åbning.
I tilslutning hertil kan de udtrædende plasmaioner yderligere 5 accelereres ved et ionoptisk system (Ε2·.·Εη) og geometrisk udformes til en ionstråle, hvis geometriske form fastlægges ved åbningen i den omtalte komponent og ved formen af åbningen i ionaccelerationsoptikken. Plasmaets fornødne kvasi-neutralitet sikres derved, at der gennem åbningen i den 10 isolerede elektrode E;l træder ligeså mange elektroner som ioner. På denne vis kan også eventuelt forstyrrende opladninger af accelerationselektroderne E2...En samt af Es undgås .
Eftersom der ved den elektrodeløse fremgangsmåde til 15 plasmastimulering ved elektroncyklotronbølgeresonans ikke er behov for elektroder i plasmarummet, kan den samlede øvrige plasmabeholder inklusive dækpladen 8, som ligger overfor ionudtrædningsfladen 21, ligeledes fremstilles i et isolationsmateriale, som f.eks. kvarts. Herved kan hele væggen i 20 den ionfrembringende plasmabeholder 1 fremstilles af et eneste materiale, som er resistent mod kemisk aggressive gasser. Højfrekvensionkilden kan således også anvendes til frembringelse af en ionstråle med stort overfladeareal i en ønsket form, eller til et ionstrålebundt med ioner fra ag-25 gressive eller reaktive gasser. Det bag ionudtrædningsfladen 21 placerede ionaccelerationssystem berøres ikke af den ekstraherede ionstråle ved en egnet geometrisk udførelse og ved tildeling af et egnet potentiale, og påvirkes ligeledes heller ikke ved de ekstraherede reaktive eller kemisk aggres-30 sive ioner.
Talrige undersøgelser af størrelsen af elektrontemperaturen Te i en ved elektroncyklotronbølgeresonansstimu-leret lavtryksplasma har som resultat givet, at Te ligger i størrelsesordenen af 100.000 K (Kelvin), og at plasmaelektro-35 nerne fordeler sig med overordentlig god tilnærmelse til en maxwellsk hastighedsfordeling. På grund af den store størrel- DK 171662 B1 12 se af Te, kan elektronkomponenterne i et sådant lavtryksplasma også virke ved ionisering af fremmede partikler, som bringes ind i plasmaet.
Eksempelvis kan i plasmabeholderen 1 i ionkilden 5 indføres metalpartikler (atomer eller molekyler) på den måde, at der på dækpladen 8 på plasmabeholderen 1, som ligger over for ionudtrædningsfladen 21, er tilvejebragt en katodeforstøvningsmålplade 10 af et egnet metal (fig. 6). Tildeler man denne katodeforstøvningsmålplade 10, som hviler på iso-10 lerende ben 22 et negativt potentiale i forhold til plasmaet 19, beskydes målpladen 10 med plasmaioner, hvorved der frigøres metalatomer fra målpladens overflade, hvilke atomer træder ind i plasmavolumenet. Her ioniseres de ved sammenstød med plasmaelektroder med en sandsynlighed, som ligger i 15 størrelsesordenen 1%. De kan så på tilsvarende vis, som plasmaionerne, ved den anvendte ionoptiske indretning ekstra-heres i form af en ionstråle. Særlig vigtig i denne sammenhæng er det, at de gennem ionbeskydning frigivende (forstøvede) metalatomer eller -molekyler besidder en kinetisk 20 energi, som ligger væsentligt over plasmaionernes energi.
Den til de forstøvede metalpartikler meddelte energi ligger i reglen omkring 15-20 eV (elektronvolt) , medens plasmaionerne forlader plasmaet med en energi på kun nogle få (4-5) eV (elektronvolt). På denne vis lykkes det gennem indbygning 25 af et egnet elektrisk potentialtrin (U2) ved ionekstraktion at adskille de efterioniserede metalpartikler fra ionerne i arbejdsgassen, og på denne vis at frembringe en ren metalionstråle .
En yderligere mulighed for at indbringe metalatomer 3 0 i plasmaet 19 består i, efter dækpladen 8 på plasmabeholderen 1, som ligger overfor ekstraktionssystemet 9, at placere en vakuumbeholder 12, hvori der ved modstandsfordampning eller ved en elektronstrålefordamper 13 frembringes en metaldamp-strøm, som træder ind i plasmaet 19 gennem egnede åbninger 35 11 i dækpladen 8. En tilsvarende indretning er antydet i fig. 7. De indtrædende metalatomer og -molekyler ioniseres DK 171662 B1 13 ligeledes ved plasmaelektronerne og kan derefter i fællesskab med ionerne i arbejdsgassen på den tidligere forklarede vis ekstraheres til en ionstråle. Eftersom den kinetiske energi i de forskellige partikelarter ikke adskiller sig fra hin-5 anden, må der trækkes yderligere forholdsregler, således at metalionerne kan skilles fra plasmaionerne. Sådanne indretninger består eksempelvis af egnet udformede magnetiske jævnfelter eller sammensætninger af magnetiske jævnfelter og elektriske jævnfelter. Eftersom masseforskellene mellem de 10 forskellige partikelkomponenter i en blandet partikelstråle i reglen udnyttes i en sådan adskillelsesfremgangsmåde, er det fortrinsvis helium, som foretrækkes som arbejdsgas for tilvejebringelse af plasma. Heliumplasma antager på den ene side en særlig høj elektrontemperatur Te, hvilket sikrer en 15 særlig stor ioniseringssandsynlighed for de indtrædende metalatomer, og på den anden side besidder heliumionerne i sammenligning med alle metalatomer kun en ringe masse, hvilket virker særligt fordelagtigt ved adskillelse af arbejdsgas- og metalioner.
20 Arten af de partikler, som træder ind i det ved elek- troncyklotronbølgeresonansstimulerede plasma, er ikke begrænset til metalatomer eller -molekyler, eftersom også ikke elektrisk ledende materialer lader sig overføre i dampform ved egnede indretninger. Særligt egnede hertil er den 25 såkaldte højfrekvensforstøvningsfremgangsmåde, hvorved der tildeles et målelement af isolerende materiale et højfrekvenspotentiale i forhold til et plasma. Denne fremgangsmåde med højfrekvensforstøvning lader sig på simpel vis kombinere med den udviklede højfrekvensionkilde. I tilknytning hertil 30 skal den på dækpladen 8 (fig. 6) placerede katodeforstøvningsmålplade 10 erstattes med en tilsvarende isolatormål-plade, som så på kendt vis tildeles et højfrekvenspotentiale i forhold til plasmaet 19's potentiale. Tillige kan på fordelagtig vis den hertil nødvendige højfrekvensspænding ud-35 tages fra højfrekvensgeneratoren 4, som anvendes til plasmafrembringelse ved hjælp af elektroncyklotronbølgereso- DK 171662 B1 14 nans.
Som forklaret kan der ved den beskrevne højfrekvens-ionkilde frembringes ionstråler med stort overfladeareal og med en vilkårlig tværsnitsgeometri, f.eks. en båndform, med 5 ioner af en udpeget art.

Claims (6)

1. Høj frekvensionkilde til frembringelse af ionstråler med stort overfladeareal med en beholder til de stoffer, som skal ioniseres, især gasarter, idet der tilføres høj- 5 frekvensenergi til plasmaet og idet plasmaet påvirkes af et magnetisk jævnfelt, kendetegnet ved, at der i en rørformet plasmabeholder (1), som er tilpasset den udpegede ionstråleform, hvilken beholder fastholdes mellem en bæreplade (7) og en dækplade (8), ved et gastryk i højvakuumom-10 rådet kan tilvejebringes en plasmastimulering ved elektron-cyklotronbølger med resonans i forhold til plasmabeholderens dimensioner, at der mellem en højfrekvensgenerator (4) og en belastningskredsspole (2) er tilvejebragt en indstillelig mellemkreds (5), at det svage magnetiske jævnfelt, som udfra 15 elektroncyklotronbølgeresonansteorien skal være rettet vinkelret på belastningsspolens (2) akse, og hvis højde angives ved denne teori, tilvejebringes med et Helmholtzspolepar (6) , hvis geometriske udformning er tilpasset formen på plasmabeholderen (1) , og at der i bærepladen (7) er til-20 vejebragt et af flere elektroder bestående ionoptisk system (9) til ionekstraktion, idet systemet (9) er tilpasset den udpegede ionstråles geometri.
2. Højfrekvent ionkilde ifølge krav 1, kendetegnet ved, at der som ionekstraktionssystem (9) er 25 tilvejebragt en første og en første ekstraktionselektrode (Ej, E2) hvorpå kan lægges en spænding (U2) som potentialtrin til adskillelse af efterioniserede injicerede fremmed-partikler og plasmaionerne, og at der er tilvejebragt yderligere elektroder (E3, E4,...Ej) med påtrykte ionaccelera-30 tionsspændinger (U3, U4,...Un) og en suppressionselektrode (Es) med en suppressionsspænding (Us).
3. Højfrekvensionkilde ifølge krav 2, kendetegnet ved, at den første ekstraktionselektrode (Ej) er fremstillet af ikke-ledende materiale, og at spændingerne 35 (U3...Un) påtrykkes de yderligere elektroder i forhold til den anden ektraktionselektrode (E2). DK 171662 B1 16
4. Højfrekvensionkilde ifølge krav 1, kende tegnet ved, at plasmabeholderen (1) er kasseformet med afrundede sider og åbne forflader, og at ionekstraktionssystemet (9) er udformet med slidseformede elektroder 5 (Εχ...En,Es).
5. Højfrekvensionkilde ifølge krav 1, kende tegnet ved, at der på dækpladen (8) er tilvejebragt en forstøvningsmålplade (10).
6. Højfrekvensionkilde ifølge krav l, kende- 10 tegnet ved, at dækpladen (8) gennem en åbning (11) er forbundet med en vakuumbeholder (12) , hvori modstands- eller elektronstrålefordamperen (13) er placeret.
DK642888A 1987-03-18 1988-11-17 Højfrekvensionkilde DK171662B1 (da)

Applications Claiming Priority (4)

Application Number Priority Date Filing Date Title
DE3708716A DE3708716C2 (de) 1987-03-18 1987-03-18 Hochfrequenz-ionenquelle
DE3708716 1987-03-18
DE8800152 1988-03-16
PCT/DE1988/000152 WO1988007259A1 (en) 1987-03-18 1988-03-16 High-frequency ion source

Publications (3)

Publication Number Publication Date
DK642888A DK642888A (da) 1988-11-17
DK642888D0 DK642888D0 (da) 1988-11-17
DK171662B1 true DK171662B1 (da) 1997-03-03

Family

ID=6323318

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
DK642888A DK171662B1 (da) 1987-03-18 1988-11-17 Højfrekvensionkilde

Country Status (9)

Country Link
US (1) US5017835A (da)
EP (1) EP0349555B1 (da)
JP (1) JP2776855B2 (da)
KR (1) KR960008925B1 (da)
AT (1) ATE90811T1 (da)
AU (1) AU1423888A (da)
DE (2) DE3708716C2 (da)
DK (1) DK171662B1 (da)
WO (1) WO1988007259A1 (da)

Families Citing this family (52)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
DE3900252C1 (da) * 1989-01-05 1990-05-23 Fraunhofer-Gesellschaft Zur Foerderung Der Angewandten Forschung Ev, 8000 Muenchen, De
DE3942964A1 (de) * 1989-12-23 1991-06-27 Leybold Ag Einrichtung fuer die erzeugung eines plasmas
DE69229083T2 (de) * 1991-07-18 1999-11-11 Mitsubishi Jukogyo K.K., Tokio/Tokyo Sputteranlage und Ionenquelle
JP3137682B2 (ja) * 1991-08-12 2001-02-26 株式会社日立製作所 半導体装置の製造方法
US5216330A (en) * 1992-01-14 1993-06-01 Honeywell Inc. Ion beam gun
US5218210A (en) * 1992-02-18 1993-06-08 Eaton Corporation Broad beam flux density control
DE4241927C2 (de) * 1992-12-11 1994-09-22 Max Planck Gesellschaft Zur Anordnung in einem Vakuumgefäß geeignete selbsttragende isolierte Elektrodenanordnung, insbesondere Antennenspule für einen Hochfrequenz-Plasmagenerator
US5825035A (en) * 1993-03-10 1998-10-20 Hitachi, Ltd. Processing method and apparatus using focused ion beam generating means
FR2716573B1 (fr) * 1994-02-24 1996-05-03 Europ Propulsion Système d'optique ionique à trois grilles.
DE19539986A1 (de) * 1995-10-27 1997-04-30 Leybold Ag Vakuumbeschichtungsanlage mit einem in der Vakuumkammer angeordneten Tiegel zur Aufnahme von zu verdampfendem Material
DE19618734C2 (de) * 1996-01-23 1999-08-26 Fraunhofer Ges Forschung Ionenquelle für eine Ionenstrahlanlage
WO1997027613A1 (de) * 1996-01-23 1997-07-31 Fraunhofer-Gesellschaft zur Förderung der angewandten Forschung e.V. Ionenquelle für eine ionenstrahlanlage
US5858477A (en) * 1996-12-10 1999-01-12 Akashic Memories Corporation Method for producing recording media having protective overcoats of highly tetrahedral amorphous carbon
WO1997045855A1 (en) * 1996-05-31 1997-12-04 Akashic Memories Corporation Highly tetrahedral amorphous carbon films and methods for their production
GB9622127D0 (en) * 1996-10-24 1996-12-18 Nordiko Ltd Ion gun
US5959396A (en) * 1996-10-29 1999-09-28 Texas Instruments Incorporated High current nova dual slit electrode enchancement
US6835279B2 (en) * 1997-07-30 2004-12-28 Hitachi Kokusai Electric Inc. Plasma generation apparatus
US6118407A (en) * 1999-03-23 2000-09-12 The United States Of America As Represented By The Secretary Of The Navy Horizontal plasma antenna using plasma drift currents
US8048806B2 (en) * 2000-03-17 2011-11-01 Applied Materials, Inc. Methods to avoid unstable plasma states during a process transition
US7196283B2 (en) 2000-03-17 2007-03-27 Applied Materials, Inc. Plasma reactor overhead source power electrode with low arcing tendency, cylindrical gas outlets and shaped surface
US7220937B2 (en) * 2000-03-17 2007-05-22 Applied Materials, Inc. Plasma reactor with overhead RF source power electrode with low loss, low arcing tendency and low contamination
US6900596B2 (en) * 2002-07-09 2005-05-31 Applied Materials, Inc. Capacitively coupled plasma reactor with uniform radial distribution of plasma
US8617351B2 (en) * 2002-07-09 2013-12-31 Applied Materials, Inc. Plasma reactor with minimal D.C. coils for cusp, solenoid and mirror fields for plasma uniformity and device damage reduction
US6894245B2 (en) * 2000-03-17 2005-05-17 Applied Materials, Inc. Merie plasma reactor with overhead RF electrode tuned to the plasma with arcing suppression
US20070048882A1 (en) * 2000-03-17 2007-03-01 Applied Materials, Inc. Method to reduce plasma-induced charging damage
US6528751B1 (en) 2000-03-17 2003-03-04 Applied Materials, Inc. Plasma reactor with overhead RF electrode tuned to the plasma
US7030335B2 (en) * 2000-03-17 2006-04-18 Applied Materials, Inc. Plasma reactor with overhead RF electrode tuned to the plasma with arcing suppression
US7141757B2 (en) * 2000-03-17 2006-11-28 Applied Materials, Inc. Plasma reactor with overhead RF source power electrode having a resonance that is virtually pressure independent
DE10018143C5 (de) * 2000-04-12 2012-09-06 Oerlikon Trading Ag, Trübbach DLC-Schichtsystem sowie Verfahren und Vorrichtung zur Herstellung eines derartigen Schichtsystems
DE10058326C1 (de) 2000-11-24 2002-06-13 Astrium Gmbh Induktiv gekoppelte Hochfrequenz-Elektronenquelle mit reduziertem Leistungsbedarf durch elektrostatischen Einschluss von Elektronen
JP2003124096A (ja) * 2001-10-11 2003-04-25 Advantest Corp 電子ビーム露光方法及び露光装置
US6771026B2 (en) * 2002-06-12 2004-08-03 Tokyo Electron Limited Plasma generation by mode-conversion of RF-electromagnetic wave to electron cyclotron wave
TWI283899B (en) * 2002-07-09 2007-07-11 Applied Materials Inc Capacitively coupled plasma reactor with magnetic plasma control
US6876155B2 (en) * 2002-12-31 2005-04-05 Lam Research Corporation Plasma processor apparatus and method, and antenna
US7795153B2 (en) * 2003-05-16 2010-09-14 Applied Materials, Inc. Method of controlling a chamber based upon predetermined concurrent behavior of selected plasma parameters as a function of selected chamber parameters
US7470626B2 (en) * 2003-05-16 2008-12-30 Applied Materials, Inc. Method of characterizing a chamber based upon concurrent behavior of selected plasma parameters as a function of source power, bias power and chamber pressure
US7901952B2 (en) * 2003-05-16 2011-03-08 Applied Materials, Inc. Plasma reactor control by translating desired values of M plasma parameters to values of N chamber parameters
US7247218B2 (en) * 2003-05-16 2007-07-24 Applied Materials, Inc. Plasma density, energy and etch rate measurements at bias power input and real time feedback control of plasma source and bias power
US7452824B2 (en) * 2003-05-16 2008-11-18 Applied Materials, Inc. Method of characterizing a chamber based upon concurrent behavior of selected plasma parameters as a function of plural chamber parameters
US7910013B2 (en) 2003-05-16 2011-03-22 Applied Materials, Inc. Method of controlling a chamber based upon predetermined concurrent behavior of selected plasma parameters as a function of source power, bias power and chamber pressure
US7192874B2 (en) * 2003-07-15 2007-03-20 International Business Machines Corporation Method for reducing foreign material concentrations in etch chambers
US7335521B2 (en) * 2004-07-02 2008-02-26 Oc Oerlikon Balzers Ag Method for the production of multilayer discs
WO2006115172A1 (ja) * 2005-04-22 2006-11-02 Masanobu Nunogaki 固体イオン源
US7359177B2 (en) * 2005-05-10 2008-04-15 Applied Materials, Inc. Dual bias frequency plasma reactor with feedback control of E.S.C. voltage using wafer voltage measurement at the bias supply output
US20070007844A1 (en) * 2005-07-08 2007-01-11 Levitronics, Inc. Self-sustaining electric-power generator utilizing electrons of low inertial mass to magnify inductive energy
DE102006062710A1 (de) * 2006-04-27 2007-11-15 Ipt Ionen- Und Plasmatechnik Gmbh Plasmaquelle
DE102008022181B4 (de) * 2008-05-05 2019-05-02 Arianegroup Gmbh Ionentriebwerk
DE102010055889B4 (de) * 2010-12-21 2014-04-30 Ushio Denki Kabushiki Kaisha Verfahren und Vorrichtung zur Erzeugung kurzwelliger Strahlung mittels einer gasentladungsbasierten Hochfrequenzhochstromentladung
US8541758B1 (en) * 2011-06-17 2013-09-24 Aqua Treatment Services, Inc. Ultraviolet reactor
US8481966B1 (en) * 2012-02-28 2013-07-09 Tiza Lab, L.L.C. Microplasma ion source for focused ion beam applications
US8674321B2 (en) * 2012-02-28 2014-03-18 Tiza Lab, L.L.C. Microplasma ion source for focused ion beam applications
CN104411082B (zh) * 2014-11-12 2017-12-19 中国科学院深圳先进技术研究院 等离子源系统和等离子生成方法

Family Cites Families (16)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
US3634704A (en) * 1970-09-02 1972-01-11 Atomic Energy Commission Apparatus for the production of highly stripped ions
GB1399603A (en) * 1971-09-07 1975-07-02 Boswell R W Christiansen P J N Ion sources
DE2633778C3 (de) * 1976-07-28 1981-12-24 Messerschmitt-Bölkow-Blohm GmbH, 8000 München Ionentriebwerk
JPS55141729A (en) * 1979-04-21 1980-11-05 Nippon Telegr & Teleph Corp <Ntt> Ion-shower device
JPS5669915A (en) * 1979-11-09 1981-06-11 Sony Corp Phase shifter
FR2475798A1 (fr) * 1980-02-13 1981-08-14 Commissariat Energie Atomique Procede et dispositif de production d'ions lourds fortement charges et une application mettant en oeuvre le procede
US4447773A (en) * 1981-06-22 1984-05-08 California Institute Of Technology Ion beam accelerator system
JPH0616384B2 (ja) * 1984-06-11 1994-03-02 日本電信電話株式会社 マイクロ波イオン源
JPS6134832A (ja) * 1984-07-26 1986-02-19 Hitachi Ltd 大口径イオン源
JPH0740468B2 (ja) * 1984-12-11 1995-05-01 株式会社日立製作所 高周波プラズマ発生装置
US4774437A (en) * 1986-02-28 1988-09-27 Varian Associates, Inc. Inverted re-entrant magnetron ion source
US4727298A (en) * 1986-07-14 1988-02-23 The United States Of America As Represented By The Department Of Energy Triggered plasma opening switch
US4859908A (en) * 1986-09-24 1989-08-22 Matsushita Electric Industrial Co., Ltd. Plasma processing apparatus for large area ion irradiation
DE3632340C2 (de) * 1986-09-24 1998-01-15 Leybold Ag Induktiv angeregte Ionenquelle
DE3718244A1 (de) * 1987-05-30 1988-12-08 Grix Raimund Speicherionenquelle fuer flugzeit-massenspektrometer
JPH01132033A (ja) * 1987-11-17 1989-05-24 Hitachi Ltd イオン源及び薄膜形成装置

Also Published As

Publication number Publication date
WO1988007259A1 (en) 1988-09-22
EP0349555B1 (de) 1993-06-16
JP2776855B2 (ja) 1998-07-16
US5017835A (en) 1991-05-21
KR960008925B1 (ko) 1996-07-09
JPH02502594A (ja) 1990-08-16
ATE90811T1 (de) 1993-07-15
EP0349555A1 (de) 1990-01-10
DE3708716C2 (de) 1993-11-04
KR890700918A (ko) 1989-04-28
DK642888A (da) 1988-11-17
DK642888D0 (da) 1988-11-17
DE3881879D1 (de) 1993-07-22
DE3708716A1 (de) 1988-09-29
AU1423888A (en) 1988-10-10

Similar Documents

Publication Publication Date Title
DK171662B1 (da) Højfrekvensionkilde
JP2648235B2 (ja) イオン銃
Peters Negative ion sources for high energy accelerators
US7863582B2 (en) Ion-beam source
US7176469B2 (en) Negative ion source with external RF antenna
US4737688A (en) Wide area source of multiply ionized atomic or molecular species
RU2480858C2 (ru) Сильноточный источник многозарядных ионов на основе плазмы электронно-циклотронного резонансного разряда, удерживаемой в открытой магнитной ловушке
Faircloth Ion sources for high-power hadron accelerators
Sakudo Microwave ion source for ion implantation
JP6419078B2 (ja) 複数のプラズマ源部を備えたイオン注入装置
EP0291185B1 (en) Improved ion source
KR100876052B1 (ko) 뉴트럴라이저 형태의 고주파 전자 소스
RU2649911C1 (ru) Сильноточный источник пучка ионов на основе плазмы электронно-циклотронного резонансного разряда, удерживаемой в открытой магнитной ловушке
Sidenius Ion sources for low energy accelerators
JP7190436B2 (ja) イオン源デバイス
EP0537123A1 (en) Ion generator with ionization chamber constructed from or coated with material with a high coefficient of secondary emission
RU2697186C1 (ru) Сильноточный источник ионов на основе плотной плазмы ЭЦР разряда, удерживаемой в открытой магнитной ловушке
US20110163674A1 (en) Mitigation of plasma-inductor termination
Freisinger et al. The rf‐ion source ‘‘PRIS’’with a metal ionizer chamber and a plasma embedded rf‐coupling coil
RU2810726C1 (ru) Сильноточный непрерывный источник ионных пучков на основе плазмы электронно-циклотронного резонансного разряда, удерживаемой в открытой магнитной ловушке
Fazelpour et al. Investigation Ion Beam Extraction for Increase Thrust, Efficiency, and Lifetime of RF-ICP Ion Thruster
RU2725615C1 (ru) Источник пучков ионов с высоким током на основе плазмы ЭЦР разряда, удерживаемой в открытой магнитной ловушке
Yushkov et al. Formation of multicharged metal ions in vacuum arc plasma heated by gyrotron radiation
KR20020004934A (ko) 선형이온빔의 플라즈마소스
RU2650876C1 (ru) Источник пучка ионов на основе плазмы электронно-циклотронного резонансного разряда, удерживаемой в открытой магнитной ловушке

Legal Events

Date Code Title Description
B1 Patent granted (law 1993)
PBP Patent lapsed