DK148210B - Roerboesning til laegning af ledninger gennem en brandforseglende eller -taetnende gennemfoering - Google Patents

Roerboesning til laegning af ledninger gennem en brandforseglende eller -taetnende gennemfoering Download PDF

Info

Publication number
DK148210B
DK148210B DK504181AA DK504181A DK148210B DK 148210 B DK148210 B DK 148210B DK 504181A A DK504181A A DK 504181AA DK 504181 A DK504181 A DK 504181A DK 148210 B DK148210 B DK 148210B
Authority
DK
Denmark
Prior art keywords
foam
pipe
sealing
sleeve
fire
Prior art date
Application number
DK504181AA
Other languages
English (en)
Other versions
DK504181A (da
DK148210C (da
Inventor
Bengt Efraim Legerius
Hans Werner Siebert
Original Assignee
Ericsson Telefon Ab L M
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Ericsson Telefon Ab L M filed Critical Ericsson Telefon Ab L M
Publication of DK504181A publication Critical patent/DK504181A/da
Publication of DK148210B publication Critical patent/DK148210B/da
Application granted granted Critical
Publication of DK148210C publication Critical patent/DK148210C/da

Links

Classifications

    • FMECHANICAL ENGINEERING; LIGHTING; HEATING; WEAPONS; BLASTING
    • F16ENGINEERING ELEMENTS AND UNITS; GENERAL MEASURES FOR PRODUCING AND MAINTAINING EFFECTIVE FUNCTIONING OF MACHINES OR INSTALLATIONS; THERMAL INSULATION IN GENERAL
    • F16LPIPES; JOINTS OR FITTINGS FOR PIPES; SUPPORTS FOR PIPES, CABLES OR PROTECTIVE TUBING; MEANS FOR THERMAL INSULATION IN GENERAL
    • F16L5/00Devices for use where pipes, cables or protective tubing pass through walls or partitions
    • F16L5/02Sealing
    • F16L5/04Sealing to form a firebreak device
    • HELECTRICITY
    • H02GENERATION; CONVERSION OR DISTRIBUTION OF ELECTRIC POWER
    • H02GINSTALLATION OF ELECTRIC CABLES OR LINES, OR OF COMBINED OPTICAL AND ELECTRIC CABLES OR LINES
    • H02G1/00Methods or apparatus specially adapted for installing, maintaining, repairing or dismantling electric cables or lines
    • HELECTRICITY
    • H02GENERATION; CONVERSION OR DISTRIBUTION OF ELECTRIC POWER
    • H02GINSTALLATION OF ELECTRIC CABLES OR LINES, OR OF COMBINED OPTICAL AND ELECTRIC CABLES OR LINES
    • H02G3/00Installations of electric cables or lines or protective tubing therefor in or on buildings, equivalent structures or vehicles
    • H02G3/22Installations of cables or lines through walls, floors or ceilings, e.g. into buildings

Landscapes

  • Engineering & Computer Science (AREA)
  • Architecture (AREA)
  • Civil Engineering (AREA)
  • Structural Engineering (AREA)
  • General Engineering & Computer Science (AREA)
  • Mechanical Engineering (AREA)
  • Building Environments (AREA)
  • Installation Of Indoor Wiring (AREA)
  • Forms Removed On Construction Sites Or Auxiliary Members Thereof (AREA)
  • Pipe Accessories (AREA)

Description

148210 o Nærværende opfindelse vedrører en rørbøsning til lægning af ledninger gennem en brandforseglende eller -tæt-nende gennemføring i en bygningsdel, såsom en støbt betonvæg eller et støbt betontag eller -gulv, eller en støbt del 5 deraf, hvilken gennemføring omfatter et elastisk, brandhæmmende skumstof, som holdes sammenpresset i gennemføringen på en sådan måde, at ledningen efter lægningen er fastklemt på forseglende eller tætnende måde i skumstoffet ved sammenpresning af dette. Bygningsdelen kan også bestå af 10 en forholdsvis tynd væg, f.eks. ved et brandsikkert materiale som stål, af et skibsskot. Med betegnelsen "ledning" skal her forstås - f.eks. - et elektrisk kabel, rørledninger, ventilationskanaler eller lignende, og betegnelsen skal også dække en gruppe af sådanne elementer.
15 Gennemføringer, dvs, de huller i en væg eller et gulv, der gør det muligt at føre elektriske kabler, rørledninger, ventilationskanaler eller andre installationskomponenter fra ét rum til et andet, repræsenterer altid en stor risiko ved brand, idet gennemføringerne udgør nærliggende 20 forplantningsveje for både røg og flammer. Det er derfor ofte af afgørende betydning for brandsikkerheden, at sådanne gennemføringer er forseglet eller tætnet på en sådan måde, at forplantningen af både røg og ild forhindres effektivt. Gennemføringen tilvejebringes i reglen ved at der efterlades 25 en udsparing ved støbning af en betonvæg eller lignende eller ved udlægning, af skifterne i en murvæg. Alternativt kan der udskæres en kanal i den færdigstøbte eller -murede væg.
På et senere stadium i byggeprocessen føres ledningerne gennem disse gennemføringer, som derefter forsegles eller tæt- 30 nes imod brand, dvs. at det frie rum mellem ledningerne og gennemføringens væg udfyldes med et brandsikkert fyldmateriale.
Det er kendt i en gennemføring at anbringe en ramme, der er fyldt med et antal parallellepipediske blokke, hvor-35 af i det mindste nogle er delt og er udformet med over for hinanden anbragte halvcirkelformede udsparinger for et kabel. Det cylindriske rum mellem disse blok-halvdele er op- 0 2 148210 fyldt med et cylindrisk forseglings- eller tætningslegeme, som således kan fjernes for at give plads til et kabel. Ved tilspænding eller sammenklemning kan tilspændingsrammen tilvejebringe det ønskede tætte indgreb mellem blokkene og kab-5 lerne. Ulempen ved en sådan tilspændingsramme er imidlertid, at de leverede blokke kun giver tætning for visse kabeldimensioner og for et vist antal kabler. Dette har igen medført, at ved udlægning af yderligere kabler gennem en sådan tilspændingsramme har man helt enkelt fjernet en hel 10 blok, så at tætningen mellem kablet og de tilstødende blokke går tabt. Ydermere har det ofte kunnet iagttages, at blokke er blevet væk under håndteringen og ikke er blevet erstattet, så at gennemføringen kom til at udvise gennemgående åbninger, som ophæver indretningens brandbeskyttende funk-15 tion.
Endvidere er det kendt at anvende gummibøsninger til at forsegle eller tætne en kabelgennemføring, jfr. GB-patent-skrift nr. 953.869, idet en rørformet gennemføringsbøsning af gummi presses ind i en gennemføring, hvorefter en kabel-20 gruppe trykkes gennem hullet i bøsningen. En sådan metode er ikke særlig velegnet til brandtætningsformål. Eftersom kablerne normalt skal trækkes med en stor længde gennem bøsningen, er det i reglen nødvendigt at danne en ny gennemføring og anbringe en ny bøsning, dersom en yderligere kab- 25. elgruppe skal føres gennem væggen.
Man er derfor begyndt at anvende en metode med formstof støbning, der omfatter at kablerne eller ledningerne først lægges gennem gennemføringen, som derefter lukkes midlertidigt ved hjælp af forskallingsorganer, hvorpå en brandhæm-30 mende siliconeharpiks opskummes på stedet i gennemføringen.
Denne metode tilbydes af firmaet Studsvik Energiteknik AB under betegnelsen "Brandtåtningssystem (Fire Sealing System) FC-225", der omfatter anvendelsen af et silicone-skum, der markedsføres under betegnelsen "Dow-Corning 3-6548 RTV”.
35 Dersom man på et senere tidspunkt ønsker at udlægge en ledning, f.eks. gennem en væg, skal der til dette formål dan- 3 148210 o nes en yderligere gennemføring, som derpå forsegles ved hjælp af FC-225-metoden. Dette er besværligt, navnlig hvis væggen er af beton, og kostbart, ikke mindst i betragtning af at der ofte opstår skader på vægbeklædninger, såsom pa-5 neler og tapeter, som derfor skal udskiftes.
Alternativt kan der bores et hul gennem en eksisterende brandforsegling i en eksisterende gennemføring, og efter anbringelsen af kablet kan den i tværsnit ringformede åbning mellem hullets væg og kablet forsegles eller tætnes.
10 Nærværende opfindelse vedrører en rørbøsning til en gennemføring, der adskiller sig fra de ovennævnte, kendte gennemføringer for en ledning gennem en bygningsdel, såsom en støbt væg, et støbt tag eller gulv eller en støbt del deraf, f.eks. letbetonblokke eller vægmoduler eller 15 bærende gulve af forudstøbte beton- eller letbeton-enheder, ved at selve gennemføringen er således udformet, at de ovennævnte ulemper i betydelig udstrækning formindskes eller afhjælpes. Gennemføringen omfatter således et elastisk, brandhæmmende skumstof, som holdes sammenpresset i 20 gennemføringen, så at ledningen, der er blevet lagt, fastklemmes på forseglende eller tætnende måde i skumstoffet ved sammenpresning af dette. Gennemføringen kan være præ--fabrikeret eller fremstillet på stedet. Rørbøsningen i-følge opfindelsen er ejendommelig ved, at rørbøsningen 25 er opslidset ved mindst den ene ende, fortrinsvis ved begge ender, til dannelse af en tragtformet udvidelig endedel, hvilken rørbøsning samvirker med en gennemdrivnings-spids ved rørbøsningens indføringsende, idet gennemdriv-ningsspidsen er indrettet til, når den er påsat rørbøs-30 ningen under dennes gennemtrængning af skumstoffet, at bevæge skumstoffet til én side under sammenpresning, og når den har passeret gennem skumstoffet, at frigøre sig fra rørbøsningen, som i denne stilling udgør en ledningslægningskanal, der beskytter skumstoffet.
35 0 4 148210
Ud over en afhjælpning eller betragtelig formindskelse af de ovenfor omtalte ulemper ved tidligere kendte indretninger til brandforsegling eller -tætning af en gennemføring, opnås der ved hjælp af opfindelsen en fuldstændig 5 forsegling eller tætning og en lydisolering af gennemføringen, både før og efter lægningen af den pågældende ledning, ydermere er det i princippet muligt at trække én eller flere ledninger gennem gennemføringen på vilkårlige steder. I så fald presses gennemdrivningsspidsen, eller - ved flere led-10 ninger - én spids for hver ledning, ind i skumstoffet, hvorefter rørbøsningens indføringsende indsættes i spidsen eller en af spidserne. Den tragtformede endeåbning på rørbøsningen, der dannes ved opslidsningen af dennes ende eller ender, medfører den fordel, at det gøres lettere at trække 15 ledningen gennem rørbøsningen, eftersom det på denne måde forhindres at ledningen kommer i klemme i rørbøsningens ende. Denne fordel er navnlig af betydning i betragtning af at det ofte er nødvendigt at trække lange ledninger gennem rørbøsningen, som i mange tilfælde er anbragt på utilgænge-20 lige steder, f.eks. i højtbeliggende gennemføringer. Udlægning af ledningen lettes yderligere ved en udførelsesform, hvor rørbøsningens ender er affaset på indersiderne.
Rørbøsningen er ydermere fortrinsvis ved den ende, der ligger modsat indføringsenden, udformet med anslagsfrem-25 spring til samvirke med udsparinger i et værktøjshåndtag, . der er indrettet til indføring af rørbøsningen i skumstoffet og fjernelse af den herfra. Navnlig udtrækningen af rørbøsningen fra skumstoffet bliver herved gjort betydeligt lettere, og det gøres også lettere at trække rørbøsningen 30 ud, selv på svært tilgængelige steder. Med henblik på yderligere forbedring af tilgængeligheden er rørbøsningen fortrinsvis udformet med et antal anslagsfremspring, der er anbragt symmetrisk omkring dens omkreds.
Efter udtrækningen af rørbøsningen fra skumstoffet 35 er det nødvendigt at fjerne den fra ledningen. Ifølge opfindelsen kan rørbøsningen med henblik herpå være udformet med en langsgående svækning, fortrinsvis i form af perfore- 5 0 148210 ringer, langs med hvilken rørbøsningen kan opslidses efter udtrækning fra skumstoffet efter ledningen er blevet lagt.
I dette tilfælde bør det bemærkes, at rørbøsningen ikke bør være opslidset fra begyndelsen, idet dens stivhed i så fald 5 kan være utilstrækkelig til en korrekt indføring i skumstoffet. Med henblik på opslidsning af rørbøsningen kan værktøjshåndtaget ifølge opfindelsen være udformet med en skæreæg, og kan yderligere udvise en rende til gennemtrængning af rørbøsningen gennem skumstoffet, idet rørbøsningens ende an-10 bringes i renden under gennemdrivningen af gennemdrivnings-spidsen og rørbøsningen gennem skumstoffet.
Foretrukne udførelsesformer for indretningen ifølge opfindelsen skal nu beskrives under henvisning til tegningen, på hvilken 15 Fig. 1 er et snit efter linien I-I i fig. 2 af en udførelsesform for et brandforseglingslegeme, fig. 2 viser det i fig. 1 viste legeme, set imod den til venstre i fig. 1 beliggende ende, fig. 3 viser, set fra siden og med delene ført bort 20 fra hinanden, anbringelsen af et brandforseglingslegeme mel lem to forskallingsvægge, fig. 4 er et til fig. 1 svarende snit, der viser brandforseglingslegemet anbragt i endelig stilling mellem to forskallingsvægge og efter at forskallingen er blevet 25 fyldt med beton, fig. 5 viser, set i aksiålretningen og i større målestok, et fastgørelsesorgan, der er passende udformet for det i fig. 1 og 2 viste brandforseglingslegeme og til fastgørelse af legemet under støbningen, f.eks. som vist 30 i fig. 4, fig. 6 er et snit efter linien VI-VI i fig. 5, fig. 7 er et snit efter linien VII-VII i fig. 5, fig. 8-11 er snit, der svarer til fig. 4, men efter fjernelsen af forskallingen og under forskellige ar- 35
O
6 148210 bejdsoperationer, og viser hvorledes et kabel kan føres gennem brandforseglingslegemet ved hjælp af et værktøj, der er specielt udformet til dette formål, fig. 12 viser i perspektiv og større målestok, hove-5 det på et til værktøjet hørende håndtag, fig. 13 og 14 viser, i perspektiv, to forskellige eksempler på fastgørelsen af et brandforseglingslegeme i et på forhånd dannet hul i f.eks. en støbt væg eller et støbt bygningselement, og 10 fig. 15 viser, i perspektiv, fastgørelsen af et brand forseglingslegeme til en tynd væg af brandsikkert materiale, såsom stål.
Pig. 1 og 2 viser den principielle udformning af et brandforseglingslegeme, der som helhed er betegnet med tal-15 let 1. Legemet består af et hylster 2, der er aksialt udformet med et gevind 3. I det viste udførelseseksempel er hylsteret 2 således udformet, at det har både udvendigt og indvendigt gevind. Hylsteret kan bestå af et termoplastisk materiale såsom polyethylen.
20 Det indre af hylsteret er fra den ene ende og langs med en hylster-del 3a fyldt med et elastisk, brandhæmmende skumstof 4, som er opskummet på stedet, så at det afbundne ("cured") skum holdes sammenpresset af hylsteret. Skumstoffet kan passende omfatte et silieone-skum, der forhandles 25 under varebetegnelsen "Dow Corning 3-6548 RTV", som hensigtsmæssigt opskummes på stedet i hylsteret 2. Eftersom materialet under fremstillingen udvider sig og antager en konsistens som skumgummi, bliver hylsterets indvendige gevind også fyldt, hvad der - ud over at hylsteret holder det op-30 skummede materiale sammenpresset på tværs af hylsterets aksialretning - bidrager til fastholdelsen af skumstoffet i hylsteret og ydermere giver en væsentligt bedre forsegling end dersom hylsterets inderside var jævn. Selv om det ikke er vist, kan der i skumstoffet være indsat ét eller 35
O
7 148210 flere armeringsnet, dels for at forhindre at materiale brækkes af under efterfølgende kabeludlægning, dels for at gøre det muligt at tætne et antal kabler gennem brandforseglings-legemet uden at bryde materialet i stykker og danne revner 5 i det. Hylster-stykket 3a, der er fyldt med skumstof, er tilpasset efter de bestemmelser, der gælder for den pågældende brandforsegling, i form af en brandklasse, der angiver en bestemt mindste længde, og elektriske sikkerhedsbestemmelser, der angiver en bestemt største længde.
10 Brandforseglingslegemet 1 er fremstillet med en uop fyldt del 5, der hensigtsmæssigt har en længde, der gør det muligt at anvende brandforseglingslegemet for forskellige kurante vægtykkelser. Delen 5 kan let afkortes, f.eks. ved hjælp af en sav, til den rigtige længde, f.eks. som vist i 15 fig. 1 langs den stiplede linie 6. Fig. 3 og 4 viser hvorledes et brandforseglingslegeme indstøbes mellem to forskallingsvægge 7 og 8, idet dette legeme har den samme principielle udformning som vist i fig. 1 og 2.
Fig. 3 viser hvorledes en fastgørelsesramme, der som 20 helhed er betegnet med tallet 10, ved hjælp af søm eller stifter 9 er fastgjort til den ene forskallingsvæg 7. Denne ramme 10 er udformet på en måde, der skal beskrives nærmere under henvisning til fig. 5-7, dvs. at den blandt andet omfatter et indvendigt gevind, der passer sammen med 25 gevindet 3 på hylsteret 2. Efter at legemet er blevet afkortet til i det mindste den tilnærmet rigtige længde, fastgøres brandforseglingslegemet 1 til forskallingsvæggen ved at det indskrues i fastgørelsesrammen 10. Ved at indskrue legemet til forskellige dybder er det muligt at justere det 30 til forskellige vægtykkelser. Derpå rejses den anden forskallingsvæg 8 og forskallingen trækkes sammen, hvorved brandforseglingslegemet bliver solidt fastklemt mellem forskallingsvæggene. En længdejustering af legemets længde inden for visse tolerancer opnås også på grund af den langs-35 gående elasticitet, som det udviser på grund af dets gevind-form. Som det kan ses af fig. 3 - og tillige fig. 1 - 0 8 148210
rager skumstoffet en kort afstand (nogle mm) ud fra hylsteret 2. Denne udragende del er betegnet med tallet 11. Således opnås der ved friktion mellem skumstoffet og forskallingsvæggen en fastholdelse af denne ende af brandforseg-5 lingslegemet imod forskallingsvæggen. Yderligere sikring af denne endes fastholdelse kan opnås ved at fastsømme et dertil egnet, ikke vist fladt organ imod forskallingsvæggen 8, hvilket organ er forsynet med indvendige trykorganer/ som f.eks. koncentriske ringe, der kommer i indgreb med 10 skumstoffet efter anbringelsen af forskallingsvæggen. I
dette tilfælde kunne et alternativ bestå i at udelade den udragende del 11. Ved at anvende en fastgørelsesramme er det ikke længere nødvendigt at afkorte brandforseglingslegemet nøjagtigt med hensyn til snitfladernes planhed el-15 ler retvinklethed i forhold til legemets længdeakse.
Fig. 4 viser brandforseglingslegemet 1 med fastgørelsesrammen 10 efter indfyldningen af beton 12 mellem forskallingsvæggene 7 og 8. Ved at det udvendige gevind også bliver fyldt med beton opnås en positiv eller formbetinget 20 fastholdelse af brandforseglingslegemet i betonen. Legemet udgør nu en gas-, brand-, vand- og lydtæt gennemføring under den samlede byggeperiode, både før og efter udlægningen af et eller flere kabler gennem det.
En hensigtsmæssig udførelsesform for den i fig. 3 25 viste fastgørelsesramme 10 skal nu beskrives under henvisning til fig. 5-7. Denne ramme omfatter en ringformet væg 13, på hvis inderside der er udformet et gevind. I det viste udførelseseksempel udgøres gevindet af to ens og praktisk taget halvcirkelformede ribber 14 og 15, hvis frie ender -30 set i aksialprojektion - ikke mødes. På ydersiden af væggen 13 er der udformet fire diametralt modsatte sømhuller 16 til fastsømning af rammen til forskallingsvæggen (i fig. 3 og 4 væggen 7). Sømhullerne 16 udvider sig i retning hen imod den kantside af rammevæggen 13, der skal ligge an imod 35 forskallingsvæggen. Når væggen 8 nedtages, følger sømmene med den, men rammen bliver tilbage i betonen. På den mod- 0 148210 9 satte kantvæg af rammevæggen 13 rager fire diametralt modsatte hjørnestykker 17 og 18 ud i ret vinkel med væggen.
Herved er hjørnestykkerne 17 udformet med udadtil åbne hak 19 og hjørnestykkerne 18 med knapper 20, som kan indsnappes 5 i hakkene 19 i en tilstødende ramme med henblik på at danne en række af sammensnappede rammer 10. Med henblik på at sikre en formbetinget sammensnapning af tilstødende rammer er hver ramme udformet med låseorganer, der omfatter et svalehalefremspring 21, der rager ud fra fastgørelses-10 rammens ydervæg mellem knapperne 20, samt en svalehalenot 22, der er udformet komplementært til og anbragt diametralt over for fremspringet 21.
Fig. 8-11 viser forskellige arbejdsoperationer under gennemtrækningen af en ledning gennem et brandforseglings-15 legeme efter fjernelsen af forskallingen. Det i dette udførelseseksempel viste legeme svarer til det i fig. 4 viste legeme, og er som vist indstøbt i en betonvæg 23, Med henblik på at opnå en forseglet eller tætnet gennemføring af ledningen anvendes et specielt ind- og gennemføringsværk-20 tøj. Dette består af tre dele, nemlig en konisk spids 24, en rørbøsning 25 og et håndtag 26 med et hoved 27, hvilke dele er indrettet til at samvirke på en måde, der skal beskrives i det følgende.
Som vist i fig. 8 er det hensigtsmæssigt at skyde 25 spidsen 24 alene ind i skumstoffet 4, eller - dersom flere ledninger skal føres igennem - kan der anbringes en spids for hver ledning så at beliggenheden af de enkelte ledninger kan planlægges ved hjælp af spidserne. Den forreste ende 28 af rørbøsningen 25 indsættes i spidsen 24 ved hjælp 30 af håndtaget 26. Spidsen 24 og rørbøsningen 25 presses nu gennem skumstoffet, og så snart spidsen 24 er kommet igennem, falder den af af sig selv. Med henblik på denne gennemtrængningsoperation kan håndtaget 26 trykke imod den bageste ende 29 af rørbøsningen 25 i den i fig. 8 viste stil-35 ling, idet der i håndtagets 26's hoved 27 er udformet en ringformet rende, j'fr. fig. 12, hvori rørbøsningen 25 er o ίο 148210 indsat under gennemtrængningsoperationen. Som et alternativ kan hovedet 27 have en særlig udformning, jfr. fig. 12, med udsparinger 30 til indhagning på fire anslag 31, der er ensartet fordelt omkring rørbøsningen 25's omkreds i nær-5 heden af rørbøsningens bag-ende- 29. En gennemtrængning af spidsen 24 og rørbøsningen 25 kan udføres efter en sådan indhagning af håndtaget 26 i en stilling, hvor det danner en vinkel med rørbøsningen, hvad der kan være nyttigt ved svært tilgængelige steder.
10 Fig. 9 viser beliggenheden af rørbøsningen 25 efter at den er blevet presset gennem brandforseglingslegemet og en ledning 32 er blevet trukket gennem rørbøsningen. Eftersom det hul, der er dannet gennem legemet, er foret med rørbøsningen og derved beskyttet af denne, kan ledningen træk-15 kes gennem legemet uden at beskadige dette. Som vist er rørbøsningen opslidset ved de to ender 28 og 29 til dannelse af tunnel-formede åbninger med henblik på at forhindre at ledningen kommer i klemme under gennemtrækningen.
Fig. 10 viser tilbagetrækningen af rørbøsningen 25 20 fra skumstoffet efter at ledningen er trukket færdig. Specielt med henblik på denne tilbagetrækning er rørbøsningen forsynet med de nævnte anslag 31 og håndtagets hoveddel 27 med de nævnte udsparinger 30. Ved hjælp af de fire anslag, der er anbragt omkring rørbøsningens omkreds, er det muligt 25 at opnå indgreb i alle retninger mellem udsparingerne og to - af anslagene, hvad der letter adgangen. Det er således også muligt at dreje rørbøsningen til den mest belejlige orientering. Yderligere er udsparingerne 30 udformet udad-diver-gerende, så at anslagene 31 også bliver styret ind i udspa-30 ringernes bunde i en vinkel inden for et forholdsvis bredt vinkelområde mellem håndtagets midterakse og rørbøsningens akse, hvorved der også tillades et lignende bredt vinkelområde mellem håndtaget og rørbøsningen under tilbagetrækningen. Efter tilbagetrækningen er det nødvendigt at fjerne rør-35 bøsningen fra ledningen. Med henblik på at muliggøre dette uden besvær, er rørbøsningen udformet med ikke viste perfore- o 11 148210 ringer eller andre svækkede områder, som heller ikke er vist, der strækker sig mellem to over for hinanden beliggende "bunde" i de opslidsede ender 28 og 29. Efter opskæring af denne perforering kan rørbøsningen åbnes og fjernes fra kab-5 let. Håndtagets hoved 27 er specielt indrettet til at anvendes ved denne skæreoperation. På bagsiden af hovedet 27 i forhold til udsparingerne 30 er der på hovedet udformet op-slidsningsdele - jfr. fig. 12 - der hver omfatter en skæreæg 33 anbragt på indersiden af et udadtil afrundet glidefrem-10 spring 34. Et positivt indgreb mellem hovedet 27's opslids-ningsdel og de slidser i rørbøsningen 25's ender 28 og 29, hvorimellem perforeringen strækker sig, opnås fordi opslids-ningsdelen tillige er således udformet, at håndtaget kan holdes inden for et relativt stort vinkelområde i forhold 15 til rørbøsningen, f.eks. 15-55°, hvorved der opnås en bekvem tilgængelighed. Tilgængeligheden forbedres yderligere ved at hovedet 27 er udformet med to opslidsningsdele, nemlig én bag hver udsparing 30, hvad der således også forlænger håndtagets levetid. Det afrundede glidefremspring 34 er indret-20 tet til at forhindre at skæreæggen 33 beskadiger ledningen 32 under opslidsningen.
Pig. 11 viser ledningen 11 indsat i gennemføringen efter fjernelsen af rørbøsningen 25. Eftersom der ikke er blevet fjernet noget af skumstoffet, og dette kun er blevet 25 sammenpresset, fjedrer skumstoffet 4 tilbage, så at der dannes et forseglende lukke af skumstof omkring ledningen.
Som nævnt i det foregående er håndtagets hoved 27 vist mere tydeligt i fig. 12, der viser udformningen af udsparingen 30, skæreæggen 33 og glidefremspringet 34. Denne 30 figur viser tillige den ringformede rende, hvori rørbøsningen 25's bag-ende 29 indsættes, når spidsen 25 og rørbøsningen 25 skal presses gennem skumstoffet 4 i brandforseglingslegemet 1. Denne ringformede rende er i figuren betegnet med tallet 35. Fig. 12 viser også en rende 36, som af-35 grænses af den side af glidefremspringet 34, der vender imod udsparingen 30, samt en bundvæg, idet den i fig. 12 viste
O
148210 12 underkant danner skæreæggen 33. Den ene af de under opslids-ningen af rørbøsningen 25 fremkomne kanter styres successivt af denne rende.
I det foregående er der under henvisning til fig. 1-5 -12 beskrevet et brandforseglingslegeme, der er delvis fyldt med skumstof og udviser et cirkelrundt tværsnit samt et hylster med gevind. Mange af de fordele, der er omtalt i denne beskrivelse kan opnås med et brandforseglingslegeme med et tværsnit af anden form end den cirkelrunde, 10 f.eks. kvadratisk, rektangulær eller oval, idet hylsteret for et sådant legeme kan udvise udvendigt gevind eller andre korrugeringer eller fremspringende dele, eller også være glat eller jævnt, og i stedet for at være indrettet til at indskrues i fastgørelsesrammen kan det være indrettet til 15 at fastgøres på anden måde, f.eks. ved indsnapning i en dertil indrettet fastgørelsesramme. Et andet alternativ består i at anvende et brandforseglingslegeme, der er helt opfyldt med skumstof og udviser et cirkelrundt tværsnit og et hylster med gevind. Et sådant legeme udviser alle de ovenfor om-20 talte fordele med undtagelse af dem, der opnås ved at legemets hylster kun er delvis fyldt med skumstof.
Andre eksempler på brandforseglingslegemer, der er helt eller delvis fyldt med skumstof, er vist i fig. 13-15, idet fig. 13 og 14 viser legemer, der er indrettet til at 25 anbringes i et tidligere udformet hul i en væg eller et bygningselement, og idet fig. 15 viser et brandfast forseglingslegeme i et hul i en forholdsvis tynd materialevæg, f.eks. et skot i et skib.
Fig. 13 viser en del af en væg eller et bygningsele-30 ment 37 med et hul 38. En udvendig kappe 39 af skumstof er påstøbt et opslidset rør 40, som ud over det viste indvendige gevind 41 kan have et udvendigt gevind, og som hensigtmæssigt aftager i tykkelse hen imod slidsernes kanter. Røret 40 med kappen 39 indsættes i hullet 38. Et hylster for 35 et gennemføringslegeme 43, der er helt eller delvis fyldt 0 148210 13 med skumstof 4, og som er forsynet med et udvendigt gevind 42 og fortrinsvis tillige et indvendigt gevind, er indskruet i røret 40. Ved indskruningen tvinges det opslidsede rør 40 ved udvidelse imod den udvendige kappe 39, som igen 5 trykker imod væggene i hullet 38.
Fig. 14 viser, delvis i snit, en væg eller et bygningselement 44, hvori der er udformet et hul med et gevind 45, idet snittet er lagt gennem hullet. Gevindet 45 kan være udformet på en indstøbt bøsning, eller - ved visse materia-10 ler - være udformet i selve væg- eller elementmaterialet.
Et gennemføringslegeme omfatter to halvdele 46 og 47 med halvcirkelformet tværsnit, med en kappe med udvendigt gevind 48 og hensigtsmæssigt også som vist et indvendigt gevind, samt med i tværsnit halvcirkelformede render 49. Halv-15 delene 46 og 47, f.eks. de viste, som over deres fulde længde er fyldt med skumstof 4, presses ind på en ledning 50 og imod hinanden, hvorefter de samlede halvdele indskrues i det med gevindet 45 forsynede hul. Denne udførelsesform for et brandforseglingslegeme er bestemt for en enkelt ledning, navn-20 lig en tyk sådan, og er navnlig anvendelig for ledninger, som ikke kan trækkes gennem skumstoffet i et brandforseglingslegeme, fordi ledningen f.eks. er udstyret med et udragende forbindelsesorgan. Alternativt er det muligt at indstøbe brandforseglingslegemet på sædvanlig måde, og der-25 på udskrue det for at lægge det omkring legemet og så skrue det ind igen i det med gevind udformede hul. Dette medfører den fordel, at det også er muligt at frembringe en forseglet gennemføring under byggeprocessen. Et andet alternativ er at anvende et opslidset gennemføringslegeme i stedet for 30 de to særskilte halvdele 46 og 47.
Endelig viser fig. 15 et gennemføringslegeme 51 med et hylster, der er udformet med et udvendigt gevind 52 og fortrinsvis også et indvendigt gevind, idet hylsteret omslutter et skumstof 4 på sædvanlig måde. Gennemføringslege-35 met er indskruet gennem fastgørelsesstykker 54, der er udformet med indvendigt gevind 53, og som på forhånd er fast- 14 o 148210 gjort til begge sider af en væg 55 med fastgørelsesstykkernes flanger 56 i tætnende anlæg omkring et gennem væggen udformet hul.
Dersom der gennem de gennemføringslegemer, der som 5 udførelseseksempler er vist i fig. 13 og 15, kun skal føres en enkelt ledning, kan gennemføringslegemet deles i to halvdele eller opslidses på lignende måde som beskrevet under henvisning til det i fig. 14 viste udførelseseksempel.

Claims (5)

148210 15 o .
1. Rørbøsning (25) til lægning af ledninger (32) gennem en brandforseglende eller -tætnende gennemføring i et bygningselement, hvilken gennemføring omfatter et 5 elastisk, brandhæmmende skumstof (4), som holdes sammenpresset i gennemføringen på en sådan måde, at ledningen efter lægningen er fastklemt på forseglende eller tætnende måde i skumstoffet ved sammenpresning af dette, kendetegnet ved, at rørbøsningen (25) er opslidset ved mindst 10 den ene ende (28,29), fortrinsvis ved begge ender, til dannelse af en tragtformet udvidelig endedel, hvilken rørbøsning samvirker med en gennemdrivningsspids (24) ved rørbøsningens indføringsende (28), idet gennemdrivningsspid-sen (24) er indrettet til, når den er påsat rørbøsningen 15 under dennes gennemtrængning af skumstoffet (4), at bevæge skumstoffet til én sidemunder sammenpresning, og når den har passeret gennem skumstoffet, at frigøre sig fra rørbøsningen, som i denne stilling udgør en ledningslægningskanal, der beskytter skumstoffet. 20 2. Rørbøsning ifølge krav 1, kendetegnet ved, at rørbøsningens (25) ender (28,29) er affaset på indersiderne .
3. Rørbøsning ifølge krav 1 eller 2, kendetegnet ved, at rørbøsningen (25) ved den ende (29) , der lig- 25 ger modsat indføringsenden (28), er udformet med anslagsfremspring (31) til samvirke med udsparinger (30) i et værktøjshåndtag (26), der er indrettet til indføring af rørbøsningen (25) i skumstoffet (4) og udtrækning af den herfra.
4. Rørbøsning ifølge krav 3, kendetegnet 30 ved et antal fremspring (31), der er anbragt symmetrisk omkring rørbøsningens (25) omkreds.
5. Rørbøsning ifølge krav 1-4, kendetegnet ved, at rørbøsningen (25) er udformet med.en langsgående svækning, fortrinsvis i form af perforeringer, langs med 35 hvilken rørbøsningen kan opslidses efter udtrækning fra skumstoffet (4) efter at ledningen er blevet lagt.
DK504181A 1980-03-14 1981-11-13 Roerboesning til laegning af ledninger gennem en brandforseglende eller -taetnende gennemfoering DK148210C (da)

Applications Claiming Priority (4)

Application Number Priority Date Filing Date Title
SE8002047 1980-03-14
SE8002047A SE420786B (sv) 1980-03-14 1980-03-14 Anordning for dragning av ledning genom brandtetande genomforing genom ett byggnadselement
SE8100082 1981-03-13
PCT/SE1981/000082 WO1981002815A1 (en) 1980-03-14 1981-03-13 Device for laying a conduit through a fire sealing lead-through

Publications (3)

Publication Number Publication Date
DK504181A DK504181A (da) 1981-11-13
DK148210B true DK148210B (da) 1985-04-29
DK148210C DK148210C (da) 1985-09-23

Family

ID=20340526

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
DK504181A DK148210C (da) 1980-03-14 1981-11-13 Roerboesning til laegning af ledninger gennem en brandforseglende eller -taetnende gennemfoering

Country Status (13)

Country Link
EP (1) EP0047770B1 (da)
JP (1) JPS57500404A (da)
BE (1) BE887939A (da)
CA (1) CA1145735A (da)
DE (1) DE3165728D1 (da)
DK (1) DK148210C (da)
FI (1) FI64481C (da)
HU (1) HU182710B (da)
NO (1) NO149603C (da)
PL (1) PL230142A1 (da)
SE (1) SE420786B (da)
WO (1) WO1981002815A1 (da)
YU (1) YU65981A (da)

Families Citing this family (3)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
DE102004043970B4 (de) * 2004-09-11 2007-12-13 Hilti Ag Durchführungsvorrichtung
US7580608B1 (en) * 2008-04-29 2009-08-25 Corning Cable Systems Llc Pushing-in fiber optic cable driver
JP6171228B2 (ja) * 2013-01-29 2017-08-02 因幡電機産業株式会社 配線・配管用挿通孔形成具

Family Cites Families (4)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
FR2171021B3 (da) * 1972-02-07 1975-02-14 Bonacina Jean Claude
GB1485621A (en) * 1974-07-24 1977-09-14 Oates M Electrical wiring
SE412795B (sv) * 1978-09-15 1980-03-17 Studsvik Energiteknik Ab Forfarande och medel for brandtetning av en genomforing for en ledning
SE416253B (sv) * 1978-09-15 1980-12-08 Studsvik Energiteknik Ab Verktyg for tredning av en ledning genom en kropp av elastiskt skummaterial

Also Published As

Publication number Publication date
EP0047770A1 (en) 1982-03-24
HU182710B (en) 1984-03-28
DK504181A (da) 1981-11-13
CA1145735A (en) 1983-05-03
BE887939A (fr) 1981-07-01
FI64481C (fi) 1983-11-10
FI813585L (fi) 1981-11-12
DE3165728D1 (en) 1984-10-04
DK148210C (da) 1985-09-23
JPS57500404A (da) 1982-03-04
PL230142A1 (da) 1981-11-13
SE8002047L (sv) 1981-09-15
YU65981A (en) 1983-10-31
NO149603C (no) 1984-05-16
NO813752L (no) 1981-11-05
NO149603B (no) 1984-02-06
EP0047770B1 (en) 1984-08-29
WO1981002815A1 (en) 1981-10-01
FI64481B (fi) 1983-07-29
SE420786B (sv) 1981-10-26

Similar Documents

Publication Publication Date Title
US4302917A (en) Method and means for fire-sealing a penetration for a conduit
US9121527B2 (en) Fire prevention sleeve
US10487964B2 (en) Line leadthrough with integrated smoke stopper
US4431198A (en) Device for conduit seal and repair
DK148210B (da) Roerboesning til laegning af ledninger gennem en brandforseglende eller -taetnende gennemfoering
NO813749L (no) Branntetning av gjennomfoering for ledninger.
JP4965114B2 (ja) 導通路装置
JPH1193191A (ja) マンホール等と管路の接続構造
FI63308B (fi) Brandtaetning av genomfoering foer ledning
FI63306B (fi) Brandtaetning av genomfoering foer ledning
NL2012176C2 (en) Seal device, kit of parts, adapter, and method.
NO151180B (no) Fremgangsmaate og middel for branntetting av en gjennomfoering for en ledning.
WO1984002156A1 (en) Shock wave-absorbing gastight lead-through for a building component
SE420787B (sv) Anordning vid dragning av leding genom brandtetande genomforing genom ett byggnadselement
WO2004085767A1 (en) Arrangement and method for forming a bushing in concrete
ITMI20100193A1 (it) Passacavi

Legal Events

Date Code Title Description
PBP Patent lapsed