BE1007515A4 - Werkwijze en inrichting om te voorkomen dat een kraan of een heffend reddingsvoertuig kantelt. - Google Patents

Werkwijze en inrichting om te voorkomen dat een kraan of een heffend reddingsvoertuig kantelt. Download PDF

Info

Publication number
BE1007515A4
BE1007515A4 BE9300974A BE9300974A BE1007515A4 BE 1007515 A4 BE1007515 A4 BE 1007515A4 BE 9300974 A BE9300974 A BE 9300974A BE 9300974 A BE9300974 A BE 9300974A BE 1007515 A4 BE1007515 A4 BE 1007515A4
Authority
BE
Belgium
Prior art keywords
vehicle
pressure
wheel
spring
load
Prior art date
Application number
BE9300974A
Other languages
English (en)
Original Assignee
Iveco Magirus
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Iveco Magirus filed Critical Iveco Magirus
Application granted granted Critical
Publication of BE1007515A4 publication Critical patent/BE1007515A4/nl

Links

Classifications

    • BPERFORMING OPERATIONS; TRANSPORTING
    • B66HOISTING; LIFTING; HAULING
    • B66FHOISTING, LIFTING, HAULING OR PUSHING, NOT OTHERWISE PROVIDED FOR, e.g. DEVICES WHICH APPLY A LIFTING OR PUSHING FORCE DIRECTLY TO THE SURFACE OF A LOAD
    • B66F17/00Safety devices, e.g. for limiting or indicating lifting force
    • B66F17/006Safety devices, e.g. for limiting or indicating lifting force for working platforms
    • BPERFORMING OPERATIONS; TRANSPORTING
    • B66HOISTING; LIFTING; HAULING
    • B66CCRANES; LOAD-ENGAGING ELEMENTS OR DEVICES FOR CRANES, CAPSTANS, WINCHES, OR TACKLES
    • B66C23/00Cranes comprising essentially a beam, boom, or triangular structure acting as a cantilever and mounted for translatory of swinging movements in vertical or horizontal planes or a combination of such movements, e.g. jib-cranes, derricks, tower cranes
    • B66C23/88Safety gear
    • B66C23/90Devices for indicating or limiting lifting moment
    • B66C23/905Devices for indicating or limiting lifting moment electrical

Landscapes

  • Engineering & Computer Science (AREA)
  • Mechanical Engineering (AREA)
  • Life Sciences & Earth Sciences (AREA)
  • Geology (AREA)
  • Structural Engineering (AREA)
  • Vehicle Body Suspensions (AREA)
  • Jib Cranes (AREA)

Abstract

Werkwijze om te voorkomen dat een kraan of een heffend voertuig, zoals een reddingsvoertuig kantelt door het klemmen en vergrendelen van de veren van de wielen middels een hydraulische veergrendelinrichting en het uitstreken en op de ondergrond plaatsen van een ondersteuningsinrichting via een regelmiddel, waarbij een restwieldruk van het voertuig op de ondergrond wordt ingesteld door het klemmen van de wielveren middels de veergrendelinginrichting, dat tijdens een daaropvolgende ondersteuningsoperatie de reactiedruk uitgeoefend in de veervergrendelcilinder gebruikt wordt door een regelinrichting als een regelvariabele voor indicatie van de stabiliteit van het voertuig, en dat een last S op de stabilisatiearm van de ondersteuningsinrichting aan de onbelaste zijde van het voertuig de residuele wieldruk werkzaam is op de veervergrendelcilinder als een extra variabele.

Description


   <Desc/Clms Page number 1> 
 



  Werkwijze en inrichting om te voorkomen dat een kraan of een heffend reddingsvoertuig kantelt. 



   De onderhavige uitvinding heeft betrekking op een werkwijze en inrichting om te voorkomen dat een kraan of een heffend reddingsvoertuig kantelt door de vering van de wielen vast te klemmen en te vergrendelen middels een hydraulische veervergrendelinrichting, en het met behulp van regelmiddelen uitsteken en plaatsen van een ondersteuningsinrichting op de grond. 



   Bij bekende veervergrendelinrichtingen in voertuigen worden de veerverplaatsingen van de assen gewoonlijk beperkt door kabelregeling en vergrendeld via hydraulische cilinders voordat de ondersteuningselementen worden uitgestoken. Drukdichte terugslagleppen voorkomen enig verlies van deze vergrendelstand. Vervolgens worden de stabilisatiearmen van de ondersteuningsinrichting uitgestoken in de overeenkomstige stand en in contact gebracht met de grond ter verschaffing van een groot contactgebied in het gebied met stevige ondergrond. 



   Het is het doel van de onderhavige uitvinding een werkwijze en inrichting van het hierboven bedoelde soort te verschaffen om te voorkomen dat een kraan of een heffend reddingsvoertuig kantelt, waarbij met eenvoudige middelen een verhoogde stabiliteit en, in het bijzonder, controle van de ondersteuning betrouwbaar is verschaft. Het doel dat de basis van de uitvinding vormt wordt bereikt met een werkwijze van het in conclusie 1 aangeduide soort. 



   De werkwijze volgens de uitvinding is op voordelige wijze uit te voeren in overeenstemming met de volgconclusies 2 t/m 6. Een voordelige inrichting om de werkwijze volgens de uitvinding uit te voeren ter voorkoming dat kantelen optreedt, wordt gekenmerkt door de maatregelen volgens conclusie 7. Deze is op voordelige wijze uit te voeren met de maatregelen volgens de volgconclusies 8 t/m 10. De uitvinding past de hiervoor beschreven bekende veervergrendeling toe zodat tijdens een daarop volgende ondersteuningsoperatie de hydraulische reactiedruk die werkzaam is in de veervergrendelcilinder bij de ondersteuningsoperatie gebruikt wordt als een controlemiddel ter indicatie van de stabiliteit.

   Wanneer een bepaalde waarde wordt toegekend aan het wiel dat op de ondergrond achterblijft, wanneer de stabilisatiearm belast is, aan de onbelaste zijde van het voertuig, is deze bepaalde waarde tevens werkzaam op de veervergrendelcilinder als een extra variabele. De hydraulische druk in de cilinder neemt toe. Dit 

 <Desc/Clms Page number 2> 

 effect wordt gebruikt om het voertuig te beschermen tegen kantelen door niet langer enige belastingstoename en momenttoename van de regelwaarden toe te staan. De proportionele toename van de   regelvariabelen verschaft   de mogelijkheid van een gelijkmatige regeling van de beweging van het voorwerp. Dientengevolge is de inrichting om kantelen te voorkomen te gebruiken bij voertuigen met vergrendelbare hydraulische veervergrendelinrichtingen aan de assen, en vereist grondcontact van de wielen.

   Het beschermt het voertuig dat een bepaalde, ingestelde wieldruk heeft tegen kantelen in de gebruikelijke risicovolle linker-en rechterzijgebieden. In deze gebieden zijn de contragewichten gering ten gevolge van de ontwerprandvoorwaarden. De   gronddruk   die door de wielen wordt uitgeoefend, samen met de statische wrijving van de wielen met de grond die daaruit resulteert, stabiliseert het voertuig en dit in het bijzonder in de speciale gevallen van hellende standen en bij dynamische bewegingen of schokken. Het bijzondere voordeel van de onderhavige uitvinding is gelegen in het feit dat het meetelement niet is aangebracht in een rechtstreeks belast ondersteuningselement van de ondersteuningsinrichting.

   De regelwerking voor het vergrendelen of voor de gelijkmatige regeling van de belasting en de moment-verhogende regelwaarden is zowel hydraulisch, als elektrisch als elektronisch en in combinaties daarvan uit te voeren. 



   Bij een enkelassige uitvoering met twee veren aan elke zijde van de as, heerst het volgende krachtenevenwicht bij de kantelgrens wanneer geen hydraulische voorspanning is ontwikkeld in de veervergrendel-cilinders voorafgaande aan de   ondersteuningsoperaties :  
Belasting achteras = wielbelasting/2 = maximum kabelregelkracht (welke correspondeert met de maximale hydraulische druk in de cilinder). 



   Ten gevolge van de restkracht op de wielen welke op de grond rusten,   verschaft deze belastingcomponent   een lagere kabelregelkracht op de cilinders. Daardoor kan er een verschil bestaan tussen deze en de maximale belasting. Het is het eenvoudigst om de druk in de cilinder op te nemen middels een geschikte drukdichte elektronische druksensor welke vrij van olielekkage is. Met het hydraulisch voorspannen van de cilinders tijdens het op spanning brengen van de kabel neemt de maximumdruk in de cilinder toe door toename van de reactiekracht van de veer door de voorspanningsdruk. 



   De uitvinding wordt meer in detail in het hiernavolgende beschreven op basis van een uitvoering als voorbeeld onder verwijzing naar de begeleidende tekening waarin : 

 <Desc/Clms Page number 3> 

 fig. 1 een aanzicht toont van de krachten en momenten in het   heffende   reddingsvoertuig met stabilisatie armen in een van de meest kritieke   zijstanden ;   fig. 2 een voorbeeld toont van een veervergrendelinrichting met kabelregeling aan de hydraulische cilinder, waarmee de veer van een as geklemd is, en fig. 3 een karakteristieke kromme toont van de wielveer tijdens het aantrekken van het middel om kantelen te voorkomen volgens fig. 2. 



   Fig. 1 toont een heffend voertuig   1,   bijvoorbeeld een reddingsvoertuig, met een ondersteuningsinrichting 2 met stabilisatiearmen en met een hydraulische vergrendelinrichting 3 in een van de meest kritieke zijstanden, waarin is weergegeven hoe de buitenste ondersteuningselementen op een stevige ondergrond het scharnierpunt vormen van het belastingsmoment of kantelmoment (M) wanneer de belasting (L) werkzaam is op de reddingskooi van de roterende toren en de andere   ,   zijde"van de veren" is getild. De elasticiteit van het frame draagt bij aan het effectief maken van de gemeten waarde voorafgaande aan het kantelen en verschaft een verdere veiligheidsfactor. 



   Het middel voor het tegengaan van kantelen zoals weergegeven in fig 2 is aan te brengen aan een kraan of een heffend reddingsvoertuig welke is voorzien van veervergrendelinrichtingen 3 met hydraulische cilinders 6 en waarbij restwieldruk van de wielen 7 van het voertuig op de grond 5 aanwezig is. 



   De samenstellen worden gewoonlijk slechts bevestigd aan de achteras of -assen van het voertuig, maar kunnen tevens zijn bevestigd aan alle assen, dat wil zeggen ze zijn voorzien van vergrendelinrichtingen voor elk van de veerassen. De hydraulische veervergrendelcilinders 6 kunnen gebruikt worden als de vergrendelinrichtingen   3,   welke rechtstreeks bediend zijn of, bijvoorbeeld, middels een kabelregeling 11 met of zonder uitslagen tegen de elastische krachten van de assen en de wielen 7. Op overeenkomstige wijze kunnen eveneens rechtstreeks scharnierende hydraulische cilinders gebruikt zijn welke tijdens de werking van het voertuig werkzaam zijn als schokopnemers via smoorafsluiters. Deze hydraulische cilinders zijn gebruikt voor het klemmen en vergrendelen van de wielveren 4.

   Hierdoor is mogelijk een eenvoudige meting van de reactiekrachten van de veren van de as via drukopnemers 8 in de arbeidskamer 12 van   de veervergrendelcilin-   ders 6. 

 <Desc/Clms Page number 4> 

 



   Als de gewoonlijk belaste as wordt aangetrokken door de veervergrendelcilinders 6, veroorzaakt deze voorspanning in de arbeidskamer 12 een extra kracht op de wielveer 4 van de   as.   Wanneer het voertuig vervolgens ondersteund wordt, zal de druk in de arbeidskamer toenemen zodra de ondersteuningen 13 de grond 5 bereikt hebben. Voordat de maximale waarde bereikt wordt - kan de maximum waarde zijn : druk p = elastische kracht F/effectief oppervlak A van de cilinder 6. 



   De verdere ondersteuning wordt stilgezet, bij elke gewenste lage druk. Deze druk bepaalt de resterende gronddruk of restwieldruk van het wiel 7 van het voertuig. 



   De kantelinrichting gebruikt de elasticiteit van het frame 14 van het voertuig om. een deel van de belasting op het voorwiel te gebruiken als een verdere veiligheidsvariabele tegen kantelen. 



   De gemeten waarden in de hydraulische veervergrendelcilinder 6 aan de zijde tegenover het belastingsmoment nemen toe met het kantelmoment M tot aan de kantelgrens. 



   Afhankelijk van de stijfheid van de totale structuur, van de vergrendelde assen en overeenkomstig de gekozen restdruk op de wielen, vormt de gemeten druk een variabele voor het kantelen van het voertuig 1. 



  Volgens de veiligheidsnorm, voordat deze druk bereikt wordt, worden de verdere bewegingen waardoor het kantelmoment wordt vergroot, beperkt of gestopt via de microprocessor 9. Deze regeling middels de microprocessor 9 maakt voortdurend volgen van de stabiliteit van het voertuig mogelijk. De druk op de veervergrendelcilinder 6 kan rechtstreeks worden gebruikt om een terugslagklep 10 te bekrachtigen voor het beperken van nadelige bewegingen van de regelmiddelen van de ondersteuningsinrichting 2. 



   Een belangrijke indicatie kan tevens verkregen worden van de uitvoering aan de zijde van het kantelmoment. Vrijwel geen drukreductie mag daar optreden, omdat dit zou leiden tot een aanzienlijke daling van de ondersteuningsplaat van de ondersteuningen 13 op de grond 5. Middels de microprocessor   9 I   welke de waarde opslaat van de   afslui tdruk v '1   de cndersteuning aan het begin van de operatie, is het mogelijk cm een constante vergelijking uit te voeren van de gemeten waarden van de   vergrendelcilinder   6 en de toename aan de onbelaste zijde en de afname van de belaste zijde kunnen gevolgd worden. Voor dat doel is de positie van de stabilisatiearm bepaald via een rotatietransducent. 



   Met een inrichting van dit soort is het tevens mogelijk om de actuele reactie te volgen van   de.   ondersteunigsoperatie in het geval van 

 <Desc/Clms Page number 5> 

 onbekende omstandigheden van de ondergrond met betrekking tot het verzekeren van de stabiliteit. Daarom is de veer 4 van de as geklemd volgens fig. 2 middels een kabelregeling 11 welke verbonden is met de veervergrendelinrichting 3. Het aantrekken wordt uitgevoerd voordat elke ondersteuningsoperatie van het voertuig wordt uitgevoerd om een definitieve startbasis te verkrijgen. In deze context wordt rekening gehouden met de kracht H op de as en de voorspandruk p van de hydraulische cilinder 6 van een samenstel met een kabelregeling 11 voor het op spanning brengen van de kabel. 



   Zoals weergegeven in fig. 3 zijn de veeruitslag S en de kracht H op de as in hoofdzaak aan elkaar gecorreleerd en het voorbeeld toont een veer met een parabolische karakteristiek. De voorspankracht V ontwikkeld door de hydraulische druk p werkt daarnaast op de veer 4 van de as. Wanneer de druk verlaagd wordt terwijl het wiel wordt opgetild, veroorzaken de elastische kracht F en de voorspankracht V de maximale druk in de cilinder. 



   Wanneer grotere nauwkeurigheid vereist is bij hellende standen, kan de hellingsstand van het voertuig 1 worden opgenomen voor de asbelasting of wielbelasting, berekend door de microprocessor en toegekend aan de afzonderlijke wielen als een correctiewaarde welke te vari ren is voor het begrenzen van de regelbeweging. 



   Alle hier in de beschrijving en in de tekeningen weergegeven nieuwe   eigenschappen,   of wel genomen op zichzelf of in de geschikte samenhang, zijn relevant voor de uitvinding, zelfs wanneer niet nadrukkelijk opgenomen in de conclusies, hoewel niet zodanig essentieel dat een of meer eigenschappen niet achterwege kunnen worden gelaten.

Claims (10)

  1. CONCLUSIES 1. Werkwijze om te voorkomen dat een kraan of een heffend voertuig, zoals een reddingsvoertuig (l), kantelty. door het klemmen en vergrendelen van de veren van de wielen middels een hydraulische veervergrendelinrichtingenhetuitsteken en op de ondergrond plaatsen van een ondersteuningsinrichting via een regelmiddel, met het kenmerk, dat een restwieldruk van het voertuig (1) op de ondergrond (5) wordt ingesteld door het klemmen van de wielveren (4) middels de veervergrendelinrichting (3), dat tijdens een daaropvolgende ondersteuningsoperatie de reactiedruk uitgeoefend in de veervergrendelcilinder (6) gebruikt wordt door een regelinrichting als een regelvariabele voor indicatie van de stabiliteit van het voertuig (1),
    en dat met een last S op de stabilisatiearm van de'ondersteuningsinrichting (2) aan de onbelaste zijde van het voertuig (1) de residuele wieldruk werkzaam is op de veervergrendelcilinder als een extra variabele.
  2. 2. Werkwijze volgens conclusie 1, met het kenmerk, dat door het belasten van de veervergrendelcilinders (6) met een bepaalde hydraulische druk de variabele voor een reactiekracht uit de wielveer (4) van de as in de veervergrendelcilinder (6) aanvankelijk de vorm aanneemt van een hydraulische druk P, welke heerst in de ondersteuningsinrichting (2) in de feitelijke belastingsconditie aan de onbelaste zijde, waarbij de druk P overeenstemt met de maximaal meetbare reactiedruk wanneer het wiel (7) volledig is ontlast, welke gemeten wordt middels een drukopnemer (8) en opgeslagen wordt in een microprocessor (9) als een vergelijkingswaarde met betrekking tot de waarde op dat moment, welke resulteert uit de restwieldruk, en een gemeten waarde vormt van de ontlasting van het wiel (7) ten opzichte van het kantelmoment,
    en dat voordat de kantelgrens bereikt wordt de microprocessor (9) de regelbewegingen, ten gevolge waarvan het kantelmoment wordt vergroot, vermindert en deze blokkeert wanneer dat bereikt is.
  3. 3. Werkwijze volgens conclusie 1 of 2, met het kenmerk, dat een rotatietransducent op de rotatiespil van de kraan of het heffende reddingsvoertuig (1) aan de microprocessor (9) de heersende belastingin- EMI6.1 richting voor het evalueren van de wielzijde doorgeeft. i
  4. 4. Werkwijze volgens een der conclusies 1 t/m 3, met het kenmerk, dat de microprocessor (9) tevens de regelbeweging waarmee de EMI6.2 belasting toeneemt begrenst aan de blasting--inde voordat deze onder KD <Desc/Clms Page number 7> gegeven druk komt tijdens de ondersteuningsoperatie en voorts een waarschuwinrichting waarschuwt.
  5. 5. Werkwijze volgens een der conclusies 1 t/m 4, met het kenmerk, dat de reactiedruk in de veervergrendelcilinder (6) werkzaam is op de regelmiddelen welke gedeeltelijk hydraulisch, pneumatisch, gedeeltelijk elektronisch/elektrisch op zichzelf of in combinatie zijn, en voorkomt dat de regelbeweging waarbij de belasting toeneemt doorgaat, of een belasting verlagende regelbeweging toestaat.
  6. 6. Werkwijze volgens een der conclusies 1 t\m 5, met het kenmerk, dat in voertuigen met toelaatbare hellingsstanden de verdeling van de belasting over de assen gecorrigeerd wordt middels het berekenen van het zwaartepunt van het voertuig en de reactiekrachten uit de veerassen de fouten corrigeren uit de hellingsstand.
  7. 7. Middel voor het voorkomen van kantelen voor het uitvoeren van de werkwijze volgens een der conclusies 1 t/m 6, met het kenmerk, dat een rotatie transducent verschaft is op de rotatiespil van de kraan of het heffende reddingsvoertuig (1), welke middels een uitgangssignaal de microprocessor (9) activeert ten behoeve van het aangeven van de heersende krachtvector voor het evalueren van de wielzijde.
  8. 8. Middel voor het voorkomen van kantelen volgens conclusie 7, met het kenmerk. dat de microprocessor (9) een blokkeerinrichting bekrachtigt van de regelmiddelen ten behoeve van het blokkeren van regelbewegingen waardoor de belasting toeneemt en vervolgens een waarschuwingsinrichting wordt bekrachtigd voor het afgeven van een waarschuwingssignaal, wanneer een bepaalde drukwaarde niet bereikt wordt aan. de belastingzijde tijdens de ondersteunigsoperatie.
  9. 9. Middel voor het voorkomen van kantelen volgens conclusies 7 of 8, met het kenmerk. dat een terugslagklep (10) verschaft is welke rechtstreeks bekrachtigd wordt door de reactiedruk in de arbeidskamer van de veervergrendelcilinder (6), en dat de geactiveerde terugslagklep de hydraulische aandrijfmiddelen blokkeert van de ondersteuningsinrichting (2) ter voorkoming van regelbewegingen waarmee de belasting vergroot wordt.
  10. 10. Middel voor het voorkomen van kantelen volgens één der conclusies 7 t/m 9, met het kenmerk. dat deze bevestigd is op ten minste een afzonderlijk wiel (7) onafhankelijk van het aantal voertuigassen.
BE9300974A 1992-09-19 1993-09-17 Werkwijze en inrichting om te voorkomen dat een kraan of een heffend reddingsvoertuig kantelt. BE1007515A4 (nl)

Applications Claiming Priority (1)

Application Number Priority Date Filing Date Title
DE4231441A DE4231441B4 (de) 1992-09-19 1992-09-19 Verfahren zur Sicherung eines Krans oder Hubrettungsfahrzeugs vor einem Kippen sowie Kippsicherung zur Durchführung des Verfahrens

Publications (1)

Publication Number Publication Date
BE1007515A4 true BE1007515A4 (nl) 1995-07-18

Family

ID=6468378

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
BE9300974A BE1007515A4 (nl) 1992-09-19 1993-09-17 Werkwijze en inrichting om te voorkomen dat een kraan of een heffend reddingsvoertuig kantelt.

Country Status (7)

Country Link
JP (1) JP3426299B2 (nl)
BE (1) BE1007515A4 (nl)
DE (1) DE4231441B4 (nl)
FR (1) FR2695925B1 (nl)
GB (1) GB2271100B (nl)
IT (1) IT1261586B (nl)
NL (1) NL194270C (nl)

Families Citing this family (11)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
DE19710341C2 (de) * 1997-03-13 1999-01-21 Deutsche Bahn Ag Abstützeinrichtung für Schienenfahrzeuge
DE19805359A1 (de) * 1998-02-12 1999-08-19 Putzmeister Ag Fahrbare Arbeitsmaschine mit Stützbeinen und Achsarretierung
DE10004329C2 (de) * 2000-02-01 2002-06-27 Deutsche Bahn Ag Fahrzeugseitige Sicherheitseinrichtung zur Überwachung der Standsicherung von mit Hebezeugen ausgerüsteten Schienenfahrzeugen
DE102011075310A1 (de) * 2011-05-05 2012-11-08 Putzmeister Engineering Gmbh Fahrbare Arbeitsmaschine mit Abstützvorrichtung
CN102556866B (zh) * 2012-03-14 2013-08-14 三一汽车起重机械有限公司 起重设备稳定性监控系统及其方法
ES2614377T3 (es) * 2014-01-23 2017-05-30 Iveco Magirus Ag Vehículo utilitario con sistema de elevación y medios de estabilización
CN104568270B (zh) * 2014-12-26 2017-05-24 中联重科股份有限公司 吊装设备稳定性试验的测试系统及测试方法
CN106986276B (zh) * 2017-06-06 2019-03-29 湖南工业大学 一种具有虚腿识别功能的支腿自动调平方法
CN107117551A (zh) * 2017-06-15 2017-09-01 李华伟 便携式车辆脱困器
CN107235457B (zh) * 2017-08-08 2022-10-25 湖南星邦智能装备股份有限公司 一种高空作业车和支腿油缸液压系统泄漏检测装置及方法
GB2616640A (en) * 2022-03-16 2023-09-20 Jcb Access Ltd A stability system

Citations (8)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
DE664430C (de) * 1930-12-11 1938-08-26 Feuerwehrgeraetefabrik Kippsicherung fuer Feuerwehrdrehleitern
FR838740A (fr) * 1937-06-01 1939-03-14 Humboldt Deutzmotoren Ag Dispositif de sécurité destiné à empêcher le renversement des échelles de pompiers, des mâts, des supports et éléments analogues montés sur roues
DE1056343B (de) * 1957-12-19 1959-04-30 Demag Zug Gmbh Kippsicherung fuer fahrbare Krane und Bagger
DE1531166A1 (de) * 1967-10-04 1969-12-18 Calor Emag Elek Zitaets Ag Einrichtung zur UEberwachung der Kippsicherheit von Kraenen,insbesondere bei Mobilkraenen
US3848750A (en) * 1973-02-09 1974-11-19 D Hoge Crane tip alarm
EP0003939A2 (fr) * 1978-03-01 1979-09-05 Michel Gutierrez Perfectionnement aux appareils de levage à commande hydraulique
GB2061849A (en) * 1979-10-05 1981-05-20 Plasser Bahnbaumasch Franz Track working and transporting vehicle with variable wheel load distribution
GB2187432A (en) * 1986-02-24 1987-09-09 Mo N Proizv Ob Str Dorozh Mash Method for ensuring safe operation of mobile boom crane and system for implementing it

Family Cites Families (3)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
DE1000140B (de) * 1955-03-04 1957-01-03 Demag Zug Gmbh Achsblockierung fuer fahrbare Krane
US4264014A (en) * 1978-11-06 1981-04-28 Caterpillar Tractor Co. Lock out means for pivotal axle suspension cylinders
DD281084A7 (de) * 1987-12-18 1990-08-01 Schwermasch Kirow Veb K Blockierungseinrichtung fuer radachsen fahrbarer krane, insbesondere eisenbahnkrane

Patent Citations (8)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
DE664430C (de) * 1930-12-11 1938-08-26 Feuerwehrgeraetefabrik Kippsicherung fuer Feuerwehrdrehleitern
FR838740A (fr) * 1937-06-01 1939-03-14 Humboldt Deutzmotoren Ag Dispositif de sécurité destiné à empêcher le renversement des échelles de pompiers, des mâts, des supports et éléments analogues montés sur roues
DE1056343B (de) * 1957-12-19 1959-04-30 Demag Zug Gmbh Kippsicherung fuer fahrbare Krane und Bagger
DE1531166A1 (de) * 1967-10-04 1969-12-18 Calor Emag Elek Zitaets Ag Einrichtung zur UEberwachung der Kippsicherheit von Kraenen,insbesondere bei Mobilkraenen
US3848750A (en) * 1973-02-09 1974-11-19 D Hoge Crane tip alarm
EP0003939A2 (fr) * 1978-03-01 1979-09-05 Michel Gutierrez Perfectionnement aux appareils de levage à commande hydraulique
GB2061849A (en) * 1979-10-05 1981-05-20 Plasser Bahnbaumasch Franz Track working and transporting vehicle with variable wheel load distribution
GB2187432A (en) * 1986-02-24 1987-09-09 Mo N Proizv Ob Str Dorozh Mash Method for ensuring safe operation of mobile boom crane and system for implementing it

Also Published As

Publication number Publication date
IT1261586B (it) 1996-05-23
NL9301613A (nl) 1994-04-18
FR2695925A1 (fr) 1994-03-25
ITTO930665A1 (it) 1995-03-10
GB9321032D0 (en) 1993-12-01
ITTO930665A0 (it) 1993-09-10
NL194270C (nl) 2001-11-05
DE4231441B4 (de) 2005-11-03
FR2695925B1 (fr) 1995-06-09
JPH06263391A (ja) 1994-09-20
GB2271100A (en) 1994-04-06
GB2271100B (en) 1996-06-26
DE4231441A1 (de) 1994-03-24
JP3426299B2 (ja) 2003-07-14
NL194270B (nl) 2001-07-02

Similar Documents

Publication Publication Date Title
BE1007515A4 (nl) Werkwijze en inrichting om te voorkomen dat een kraan of een heffend reddingsvoertuig kantelt.
US6170341B1 (en) Load sensing system
EP3792213B1 (fr) Essieu oscillant pour un engin de levage, engin de levage comprenant un tel essieu et procédé de contrôle
US6385518B1 (en) Industrial truck with a tilt prevention mechanism
ES2302289T3 (es) Equipo de trabajo movil con brazos de apoyo extensibles.
US7216024B1 (en) Industrial truck with a stabilizing device
JPH0552443B2 (nl)
US20040119597A1 (en) Mobile working machine provided with stability monitoring
US3971451A (en) Method and apparatus for indicating a load placed on a load-carrying vehicle platform
US20070198157A1 (en) Safety Device For A Fork Lift Truck
US20130277954A1 (en) Mobile work machine comprising a bracing device
US8431840B2 (en) Support element with weight measurement for lifting platforms
AU2003204469B2 (en) Overturning moment measurement system
US8431839B2 (en) Bearing element with weight measurement for lifting platforms
US6027173A (en) Leveling system for motor vehicles
WO2020229291A1 (fr) Commande d&#39;une machine de manutention
US20160107641A1 (en) Vehicle anti-rollover system
AU625352B2 (en) Overturning-preventing device for crane trucks and similar machines
JPH05124543A (ja) トラツク横転防止装置
FR2750972A1 (fr) Chariot de manutention pourvu d&#39;un systeme de securite permettant d&#39;eviter son basculement accidentel
CN115180564B (zh) 车轮支反力检测装置、系统及高空作业平台
KR100455038B1 (ko) 차량의 축중 측정 방법 및 장치
FR2750971A1 (fr) Chariot de manutention pourvu d&#39;un systeme de securite permettant d&#39;eviter son basculement accidentel
FI89206C (fi) Lastvikt maetande anordning vid ett fordonschassi
JPS6338220Y2 (nl)

Legal Events

Date Code Title Description
RE Patent lapsed

Effective date: 20090930