TR201808387T4 - Tetra hidrofuran türevleri ve 1,2- siklo heksan dikarboksilik asit esteri içeren yumuşatıcı bileşimi. - Google Patents

Tetra hidrofuran türevleri ve 1,2- siklo heksan dikarboksilik asit esteri içeren yumuşatıcı bileşimi. Download PDF

Info

Publication number
TR201808387T4
TR201808387T4 TR2018/08387T TR201808387T TR201808387T4 TR 201808387 T4 TR201808387 T4 TR 201808387T4 TR 2018/08387 T TR2018/08387 T TR 2018/08387T TR 201808387 T TR201808387 T TR 201808387T TR 201808387 T4 TR201808387 T4 TR 201808387T4
Authority
TR
Turkey
Prior art keywords
esters
compounds
acid
feature
general formula
Prior art date
Application number
TR2018/08387T
Other languages
English (en)
Inventor
Wagner Jochen
Breitscheidel Boris
Alexander Bohn Martin
Blank Benoit
Kindler Alois
Original Assignee
Basf Se
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Basf Se filed Critical Basf Se
Publication of TR201808387T4 publication Critical patent/TR201808387T4/tr

Links

Classifications

    • CCHEMISTRY; METALLURGY
    • C08ORGANIC MACROMOLECULAR COMPOUNDS; THEIR PREPARATION OR CHEMICAL WORKING-UP; COMPOSITIONS BASED THEREON
    • C08KUse of inorganic or non-macromolecular organic substances as compounding ingredients
    • C08K5/00Use of organic ingredients
    • C08K5/04Oxygen-containing compounds
    • C08K5/15Heterocyclic compounds having oxygen in the ring
    • C08K5/151Heterocyclic compounds having oxygen in the ring having one oxygen atom in the ring
    • C08K5/1535Five-membered rings
    • CCHEMISTRY; METALLURGY
    • C08ORGANIC MACROMOLECULAR COMPOUNDS; THEIR PREPARATION OR CHEMICAL WORKING-UP; COMPOSITIONS BASED THEREON
    • C08KUse of inorganic or non-macromolecular organic substances as compounding ingredients
    • C08K5/00Use of organic ingredients
    • C08K5/0008Organic ingredients according to more than one of the "one dot" groups of C08K5/01 - C08K5/59
    • C08K5/0016Plasticisers
    • CCHEMISTRY; METALLURGY
    • C08ORGANIC MACROMOLECULAR COMPOUNDS; THEIR PREPARATION OR CHEMICAL WORKING-UP; COMPOSITIONS BASED THEREON
    • C08KUse of inorganic or non-macromolecular organic substances as compounding ingredients
    • C08K5/00Use of organic ingredients
    • C08K5/04Oxygen-containing compounds
    • C08K5/10Esters; Ether-esters
    • C08K5/12Esters; Ether-esters of cyclic polycarboxylic acids

Abstract

Sunulan buluş en azından bir tetra hidrofuran türevine ve en azından bir 1,2 siklo heksan dikarboksilik asit ester içeren bir yumuşatıcı bileşimi, termoplastik polimer veya elastomer veya bu türlü bir yumuşatıcı bileşim içeren kalıplama karışımları ve bu yumuşatıcı bileşimi ve kalıplama karışımının kullanımı ile ilgilidir.

Description

TARFNAME TETRA HIDROFURAN TUREVLERI VE 1,2- siKLo HEKSAN DIKARBOKSILIK ASIT ESTERI IÇEREN YUMUSATICI BILESIMI BULUSUN GEÇMISI Sunulan bulus en azindan bir tetra hidrofuran türevine ve en azindan bir 1,2 siklo heksan dikarboksilik asit ester içeren bir yumusatici bilesimi, termoplastik polimer veya elastomer veya bu türlü bir yumusatici bilesim içeren kaliplama karisimlari ve bu yumusatici bilesimi ve kaliplama karisiminin kullanimi ile ilgilidir.
GUNUMUZUN TEKNOLOJISI Arzu edilen islem veya uygulama özelliklerini elde etmek için çok sayida plastik malzemeye bunlari daha yumusak, daha esnek ve/veya daha elastik yapmak için yumusaticilar denilen malzemeler eklenir. Yumusaticilarin kullanilmasi genellikle plastik malzemelerin termoplastik bölgesinin, düsük isleme ve çalisma sicakliklari araliginda istenilen elastik özellikleri elde etmek için daha düsük sicakliklara dogru geçirilmesine yarar.
Poli vinil klorür (PVC) miktar bakimindan en çok üretilen plastiklere dahildir. Çok yönlü uygulanabilirligi nedeniyle günlük yasamin çesitli ürünlerinde bulunabilir. Bu nedenle PVC çok büyük ekonomik bir anlam tasir. PVC esas olarak yaklasik 80 °C'ye kadar termal stabilizatörler ve diger katki maddeleri eklenmesi ile sert PVC (PVC- U) olarak kullanilan sert ve kirilgan bir plastiktir. Ancak uygun yumusaticilarin katilmasi ile çok sayida uygulama amaci için kullanilabilen yumusak PVC (PVC- P) sert PVC için uygun degildir.
Içinde genellikle yumusaticilarin uygulama alani bulan önemli diger termoplastik polimerler örn. poli vinil butiral (PVB), stirenin homo polimeri ve kopolimeri, poli akrilatlar, poli sülfitler ve termoplastik poliüretanlardir. (PU).
Bir maddenin belirli bir polimer için yumusatici olarak uygulanmasinin uygun olup olmadigi büyük ölçüde yumusatan polimerin özelliklerine baglidir. Kural olarak yumusatan polimer ile yüksek bir uyuma sahip olan, yani bunlara iyi termoplastik özellikler veren ve buharlasmaya ve/veya terlemeye karsi düsük bir egilime (yüksek bir devamliliga) sahip olan yumusaticilar arzu edilir.
Piyasada PVC'nin ve diger plastiklerin yumusatilmasi için çok sayida farkli bilesikler temin edilebilir. PVC ile iyi uyum ve avantajli uygulama teknigi özelliklerinden dolayi geçmiste bir çok kere örn. dietil heksil ftalat (DEHP), diizo nonil ftalat (DINP) ve diizo desil ftalat (DIDP) gibi farkli kimyasal yapinin alkoller ile ftalik asit diester yumusatici olarak kullanildi. Ornegin dibütil ftalatlar (DBP), diizo bütil ftalatlar (DIBP), benzil bütil ftalat (BBP) veya diizo heptil ftalat (DIHP) gibi kisa zincirli ftalatlar hizli jellestiriciler ("hizli kaynastirici /fast fuser") olarak da Örn. plastizollerin üretiminde kullanilirlar. Kisa zincirli ftalatlarin yaninda dipropilen glikol dibenzoat gibi dibenzoik asit esteri de ayni amaç için kullanilabilir. Iyi jellesme 'Özelliklerine sahip yumusaticilarin diger bir sinifi Örnegin Mesamoll® marka ismi ile temin edilebilen alkil sülfonik asitin fenil ve kresil esterlerdir.
Plastizollerde öncelikle ince tozlu plastik malzemelerin sivi yumusaticilar içindeki bir süspansiyonu söz konusudur. Bu arada polimerin yumusatici içindeki çözünme hizi ortam sicakliginda çok düsüktür. Ancak polimer yüksek sicakliklara isitilinca yumusatici içinde görülebilir bir sekilde çözünür. Bu arada münferit plastik agregalar siser ve birleserek üç boyutlu yüksek vizkoziteli bir jel haline gelir. Bu süreç jellesme olarak tanimlanir ve jellesme veya çözünme sicakligi olarak tanimlanan belirli bir minimum sicaklikta gerçeklesir. Jellesme asamasi geri dönüslü degildir.
Plastizoller sivi halde bulunduklari için bunlar çok siklikla, örn. tekstil ürünleri, cam yapagi vb. gibi çok farkli malzemelerin kaplanmasinda kullanilabilir. Bu arada kaplama çok siklikla çok sayida kattan olusmaktadir.
Bu nedenle uygulamada plastizol ürünlerinin islenmesinde çogunlukla bir tabaka plastizolün uygulanmasi ve plastikten hemen sonra, 'özellikle PVC, yumusatici ile çözünme sicakliginin üzerinde jel haline getirilir, yani jellesen, kismen jellesen ve jellesmeyen plastik partiküllerinden olusan kati bir tabaka meydana gelir. Jellesen bu tabaka üzerine daha sonra diger kat uygulanir ve son tabakanin uygulanmasindan sonra genel yapi yüksek sicakliklara isitilarak tamamen jellesen plastik ürün haline islenir.
Plastizollerin yaninda yumusaticidan ve plastikten kuru toz halindeki karisimlar da üretilebilir. Bu türlü kuru karisimlar, özellikle PVC bazli kuru karisimlar daha sonra yüksek sicakliklarda Örn. ekstrüzyon sayesinde granül haline islenebilir veya enjeksiyon döküm, ekstrüzyon veya perdahlama gibi klasik kaliplama yöntemleri ile tamamen jellesen plastik bir ürün haline islenebilir.
Termoplastik polimerlerin ve elastomerlerin islenmesine ait yükselen teknik ve ekonomik talepler nedeni ile ayrica iyi jellesme özelliklerine sahip yumusaticilar istenmektedir. üretilmelerinde ve islenmelerinde digerlerinin yaninda düsük bir jellesme sicakligina sahip bir yumusaticiyi hizli jellestirici ("hizli kaynastirici / fast fuser") olarak mevcut olmasi da istenir. Bunun disinda plastizolün yüksek bir depolama stabilitesine de sahip olmasi istenir, yani jellesmeyen plastizol ortam sicakliginda zamanla hiç viskozite artisina sahip olmamali veya sadece düsük bir miktarda sahip olmalidir. Bu özellikler mümkünse hizli jellesme özelliklerine sahip uygun bir yumusaticinin katilmasi ile saglanmalidir ve burada baska viskozite düsüren katki maddelerinin ve/veya çözelti maddelerinin kullanimi gerekmemelidir.
Bununla birlikte hizli jellestiriciler kural olarak katilan polimerler ile iyilestirici bir uyumluluga ve ayni sekilde daha da iyilestirici bir süreklilige sahiptir. Bu nedenle arzu edilen yumusatici özelliklerini ayarlamak için yumusaticilarin karisimlarinin, örn. iyi termoplastik özellikleri saglayan, ancak daha az jellesen en azindan bir yumusaticiyi en azindan bir hizli jellestirici ile kombinasyon içinde kullanildigi da bilinmektedir.
Ayrica en azindan giriste bahsedilen ftalat yumusaticilardan en az bazilarini ikame etme ihtiyaci doguyor, çünkü bunlarin sagliga zararli oldugundan süphe ediliyor. Bu çocuk oyuncaklari, gida maddesi ambalajlari veya tibbi ürünler gibi spesifik uygulama alanlari için geçerlidir.
Günümüzün teknolojisinde degisik özelliklere sahip çesitli plastik malzemeler ve özel olarak PVC için farkli alternatif yumusaticilar bilinmektedir.
Günümüzün teknolojisinden bilinen ftalatlara alternatif olarak kullanilabilecek bir yumusatici sinifi, WO 99/3242? dokümaninda tarif edildigi gibi, siklo heksan poli karboksilik asit bazlidir. Hidrojene olmayan aromatik benzerlerinin aksine bu bilesikler toksikolojik olarak zararsizdir ve hassas uygulama alanlarinda da kullanilabilir. Karsilik gelen alt alkiI esterleri kural olarak hizli jellesen özelliklere sahiptir. esteri sentetik malzemeleri içinde yumusatici olarak kullanimini tarif etmektedir. heksan- 1,4- dikarboksilatin ve dibütilsikloheksan- 1,4- dikarboksilatin PVC için hizli jellesen yumusatici olarak kullanimini anlatmaktadir. 2,5- di(hidroksi metil)tetra hidrofuranin bazi dieter türevleri madde olarak bilinmektedir. hidrojene edilmis alkil furfuril eterlerinden olusan bir yakit bilesimini tarif etmektedir, burada TF disubstitüe edilmis bir 25- tetra hidrofuran halkasi, R, 1 ile 20 arasinda C atomuna sahip bir hidro karbil grubu, R" bir metil grubunu, bir hidroksi metil grubunu ve de bir aldol kondenzasyon ürününü temsil eder veya genel formül - CH2-O-Ri bir alkoksi bir metil grubunu tarif etmektedir, burada R*, 1 ile 20 arasinda C atomuna sahip bir hidro karbil grubunu temsil etmektedir. Somut olarak burada radikal R ve R' olarak sadece metil ve etil kullanilir. Bu doküman bu bilesiklerin maddesel bir yeniligini gerektirir ve bunlarin üretiminin bir islemini göstermektedir, bununla birlikte bunlarin sadece yakit olarak veya yakit katki maddesi olarak kullanimini anlatmaktadir ve yumusatici olarak kullanimindan bahsetmemektedir.
Diger bir yumusatici sinifi esterleridir. bunlarin yumusatici olarak kullanimini tarif etmektedir. Bu kisa Zincirli esterler özellikle plastisollerin üretimi için de uygundur. bunlarin yumusatici olarak kullanimini tarif etmektedir. bunlarin yumusatici olarak kullanimini tarif etmektedir. yumusatici olarak kullanimini tarif etmektedir.
R. D. Sanderson ve ark. (Polimer Teknolojisi Uygulamalari Dergisi, 1994, sayi 53, plastik malzemeler için, Özellikle poli vinil klorür (PVC), poli vinil butiral (PVB), poli Iaktik asit (PLA), poli hidroksi bütirik asit (PHB) veya poli alkil metakrilat (P- MA) için yumusatici olarak kullanimini tarif etmektedir.
US 3,259,636 dokümani bir tek kap reaksiyonu içinde hidrojenin, 2,5- furan dikarboksilik asitin ve bir alkolün soy metal katalizörünün varliginda dönüstürüldügü cis- 2.5- tetra hidrofuran dikarboksilik asitin esterlerinin üretimine ait bir yöntemi tarif etmektedir. Ayrica alti veya daha fazla karbon atomuna sahip alkollerin esterlerinin reçine bilesimlerinde yumusatici olarak uygun oldugu da açiklanmaktadir.
Sunulan bulusun görevi, termoplastik polimerler ve elastomerler için bir taraftan iyi termoplastik ozellikleri ve diger taraftan iyi jellesme özelliklerini, yani düsük bir jellesme sicakligini saglayan bir yumusatici bilesimini olusturmaktir. Bu sayede yumusatici bilesimi ozellikle plastisollerin üretimi için uygundur. Yumusatici bilesimi yumusakligi saglayan polimer ile yüksek bir uyuma sahip olmali, yüksek bir sürekliligi içermeli ve ek olarak toksikolojik olarak zararsiz olmalidir.
Bu görev sasilacak bir sekilde, a) genel formül (I)'in en azindan bir bilesigini içeren X'in *- (C=O)- O- , *- (CH2)n- 0- veya *- (CH2)n- O- (C=O)- için oldugu, burada *tetra hidrofuran halkasi ile baglanti noktasini gösterdigi ve n'nin 0,1 ve 2 sayilarina sahip R1 ve R2'nin birbirinden bagimsiz olarak C4- 05- alkilden ve C5- C6- siklo alkilden seçildigi, burada siklo alkil radikallerinin ikame edilmedigi veya en azindan bir C1- C10- alkil radikali ile ikame edilebildigi, b) genel formül (ll)'nin en azindan bir bilesigini içeren R3 ve R4'ün birbirinden bagimsiz olarak dallanmis veya dallanmamis C7- Ciz- alkil radikallerinden seçildigi, bir yumusatici bilesimi ile çözümlenecektir.
Bulusun diger bir konusu en azindan bir polimer veya bir elastomer veya daha önce veya daha sonra tanimlandigi gibi bir yumusatici bilesimi içeren kaliplama karisimlaridir.
Bulusun diger bir konusu daha önce veya daha sonra tanimlandigi gibi bir yumusatici bilesiminin termoplastik polimerler için, özellikle poli vinil klorür (PVC) ve elastomerler için yumusatici olarak kullanimidir.
Bulusun diger bir konusu daha 'önce veya daha sonra tanimlandigi gibi bir yumusatici bilesimin plastisollerin içinde yumusatici olarak kullanilmasidir.
Bulusun diger bir konusu kalip gövdelerinin ve folyolarin üretimi için bu kalip karisimlarinin kullanilmasidir.
BULUSUN TARIFI Bulus dogrultusundaki yumusatici bilesimleri asagidaki avantajlara sahiptir: - Bulus dogrultusundaki yumusatici bilesimleri yumusakligi saglayan polimerler ile, özellikle PVC ile yüksek bir uyumluluk gösterirler.
- Bulus dogrultusundaki yumusatici bilesimleri yüksek bir süreklilige sahiptirler ve yumusakligi saglayan polimerlere buna ragmen olaganüstü jellesme özellikleri verirler.
- Bulus dogrultusundaki yumusatici bilesimleri avantajli bir sekilde plastik malzemelerin çok sayida çok farkli ve komplike isleme ve uygulama özelliklerinin saglanmasi için uygundur - Bulus dogrultusundaki yumusatici bilesimleri avantajli bir sekilde plastisollerin üretimi için uygundur.
- Bulus dogrultusundaki yumusatici bilesimleri içinde bulunan bilesikler (l) DIN 53408'e göre son derece düsük çözünme sicakliklari nedeni ile hizli jellestirici olarak uygundur.
Bir termoplastik polimerin jel haline gelmesi için gerekli sicakligi düsürmek ve/veya bunun jellesme hizini yükseltmek için zaten bulus dogrultusundaki yumusatici bilesimin içindeki bilesiklerin (l) düsük miktarlari yeterlidir.
- Bulus dogrultusundaki yumusatici bilesimleri tibbi ürünler. gida maddeleri ambalajlari, Örnegin konutlarin ve araçlarin iç mekan ürünleri, oyuncaklar, çocuk bakim ürünleri v.b gibi uygulama alanlari için kalip gövdelerinin ve folyolarin üretimi için kullanimina uygundur.
- Bulus dogrultusundaki yumusatici bilesimleri içinde bulunan bilesiklerin (l) üretimi için kolay erisilebilir reaktanlar kullanilabilir. `Ozellikle ekonomik ve ekolojik bir avantaj bulus dogrultusunda kullanilan bilesiklerin (I) üretilmesi için büyük miktarlarda mevcut olan petro- kimyasal hammaddelerden hem de yenilenebilir hammaddelerden faydalanabilme olanagidir. Böylece örnegin furan çekirdeklerinin baslangiç maddeleri selüloz ve nisasta gibi dogal olarak olusan karbon hidratlardan elde edilebilir, buna karsilik endüstriyel islemlerdeki yan zincirlerin girisi için kullanilabilen alkoller mevcuttur. Böylece bir taraftan "sürdürülebilir" ürünlere olan ihtiyaç karsilanir, diger taraftan da ekonomik bir üretim mümkün olur.
- Bulus dogrultusunda kullanilan bilesiklerin (l) üretimine ait yöntemler basit ve verimlidir ve bu sayede bunlar sorunsuz olarak endüstriyel ölçekte hazir hale getirilebilir.
Daha önce bahsedildigi gibi sasilacak bir sekilde bulus dogrultusundaki yumusatici bilesimleri içinde bulunan genel formül (l)'in bilesiklerinin, özellikle tetra hidro furan dikarboksilik asitin C4- C5- dialkil esteri çok düsük çözünme sicakliklarina ve de mükemmel jellesme özelliklerine sahiptir. Böylece bunlarin çözünme sicakliklari DIN 53408'e göre ftalik asitin dialkil esterlerin çözünme sicakliklarinin önemli derecede altinda bulunur ve en azindan esit hizli jellestiren özellikler sahiptir.
Bilesiklerin (l) özel olarak genel formül (Il)'nin 1,2- siklo heksan dikarboksilik asit ester ile kombinasyon içinde termoplastik polimerlerin ve elastomerlerin jellesme davranisinin iyilestirilmesi için uygun oldugu bulunmustur. Bu arada bilesiklerin (I) zaten düsük miktarlari bulus dogrultusundaki yumusatici bilesigin içinde jellesme Için gerekli sicakligi azaltmak ve/veya jellesme hizini artirmaya yeterlidir.
Sunulan bulus çerçevesinde bir hizli jellestiriciden veya “fast fuser"'den DlN 53408'e göre 120 cC'nin altinda bir çözelti sicakligina sahip bir yumusatici anlasilir. Bu türlü hizli jellestiriciler özellikle plastizollerin üretimi için kullanilabilir.
Bulus dogrultusundaki yumusatici bilesimleri içinde bulunan genel formül (l)'in bilesikleri hem saf cis izomerleri hem de saf trans izomerleri ya da cis/trans izomer karisimlari olarak bulunabilir. Belirli bilesimin hem saf izomerler hem de izomer karisimlari ayni ölçüde hizli jellestiriler uygundur.
Sunulan bulus çerçevesinde "C1- C10- alkil" kavrami düz zincirli veya dallanmis C1- Cio- alkil gruplarini içerir. Bu arada tercih edilen sekliyle d'uz zincirli veya dallanmis Ci- Ca- alkil gruplari söz konusudur. Bunlara metil, etil, propil, izopropil, n- bütil, izob'ütil, sec.- bütil, ters.- bütil, n- pentil, 2- pentil, 2- metil bütil, 3- metil bütili 1,2- dimetil propil, 1,1- dimetil propil, 2,2- dimetil propil, 1- etilpropil, n- heksil, 2- heksil, 2- metil pentil, 3- metil pentil, 4- metil pentil, 1,2- dimetil bütil, 1,3- dimetil bütil, 2,3- dimetil b'L'itil, 1,1- dimetil bütil, 2- etilb'ütil, 1- etil- 2- metil propil, n- heptil, 2- heptil, 3- heptil, 2- etil pentil, 1- propil bütil, n- oktil veya benzerleri sayilir. Bu arada Özellikle tercih edilen sekliyle düz zincirli veya dallanmis 01- 05- alkil gruplari söz konusudur. alkil tercih edilen sekliyle n- bütilden, izo bütilden, sec.- bütilden, ters.- bütilden, n- pentilden, 2- pentilden, 2- metil bütilden, 3- metil bütilden, 1,2- dimetil propilden, 1,1- dimetil propilden, 2,2- dimetil propilden ve 1- etil propilden seçilir. C4- Cs- alkil özellikle tercih edilen sekliyle n- bütil, izob'L'itiI veya n- pentildir.
C12- alkil tercih edilen sekliyle n- heptilden, 1- metil heksilden, 2- metil heksilden, 1 etil pentilden, 2- etil pentilden, 1- propil b'utilden, 1- etil- 2- metil propilden, n- oktilden, izo oktilden, 2- etil heksilden, n- nonilden, izo nonilden, 2- propil heksilden, n- desilden, izo desilden, 2- propil heptilden, ri- undesilden, izo undesilden, n- dodesilden, izo dodesilden ve benzerlerinden seçilir. C7- 012- alkil 'özellikle tercih edilen sekliyle n- oktil, n- nonil, izo nonil, 2- etil heksil, izo desil, 2- propil heptil, n- undesil veya izo undesildir. karbon atoma sahip döngüsel hidrokarbonu içerir. Buna siklo pentil veya siklo heksil sayilir.
Ikame edilmis C5- Cs- siklo alkil gruplari, halka boyutuna bagli olarak bir veya birden fazla (örn. 1, 2, 3, 4 veya 5) 01- Cm alkil ikamet edici maddelere sahip olabilir. ikame edilmis C5- Ce- siklo alkil gruplara örnekler 2- ve 3- metil siklo pentil, 2- ve 3- etil siklo pentil, 2- , 3- ve 4- metil siklo heksil, 2- , 3- ve 4- etil siklo heksil, 2- , 3- ve 4- propil siklo heksil, 2- , 3- ve 4- izo propil siklo heksil, 2- , 3- ve 4- bin” siklo heksil, 2- , 3- ve 4- sec.- b'util siklo heksil ve 2- , 3- ve 4- ters.- butil siklo heksildir.
Tercih edilen sekliyle (X) gruplari genel formül (I)'in bilesikleri içinde ayni anlami tasir.
Tercih edilen sekliyle edilen bir birinci uygulama seklinde genel formül (1 )'in bilesikleri içinde (X) gruplarinin ikisi *- (C=O)- O- 'dur.
Tercih edilen sekliyle edilen bir birinci uygulama seklinde genel formül (1 )'in bilesikleri içinde (X) gruplarinin ikisi *- (CH2)- O- (C=O)- 'dur.
Tercih edilen sekliyle edilen bir diger uygulama seklinde genel formül (1)'in bilesikleri içinde (X) gruplarinin ikisi *- (CH2)n- O 'dur, (n) 0,1 veya 2'dir. Ozellikle tercih edilen sekliyle (n)'dir.
Genel formül (l)'in bilesikleri içinde tercih edilen sekliyle R1 ve R2 radikalleri birbirinden bagimsiz olarak dallanmamis veya dallanmis bir C4- alkil radikalidir.
Genel formül (l)'in bilesikleri içinde tercih edilen sekliyle R1 ve R2 radikalleri birbirinden bagimsiz olarak n- b'util veya izo bütildir.
Genel formül (1)'in bilesikleri içinde tercih edilen bir uygulamada R1 ve R2 radikalleri ayni anlama sahiptir.
Genel formül (l)'in tercih edilen bilesikleri di- (n- bütil)- 2,5- tetra hidrofuran dikarboksilattan, di- n- bütil eterden, 2,5- di(hidr0ksi metil)tetra hidrofurandan, 2,5- di(hidroksi metil)tetra hidrofuran- di- n- butanoattan, di- (izo bütil)- 2,5- tetra hidrofuran dikarboksilattan, 2,5- di(hidr0ksi metil)tetra hidrofuranin di- izo bütil eterden, 2,5- di(hidroksi metil)tetra hidrofuran- di- izo butanoattan ve de daha 'önce bahsedilen bilesiklerin iki veya daha fazlasindan seçilmistir.
Genel form'L'iI (I)'in 'Özellikle tercih edilen bir bilesigi di- (n- bütil)- 2,5- tetra hidro furan dikarboksilattir.
Tercih edilen bir uygulama seklinde genel formül (II)'nin bilesikleri içinde R3 ve R4 ayni anlama sahiptir.
Genel formül (ll)'nin bilesikleri içinde tercih edilen sekliyle R3 ve R4 "ün ikisi de 2- etil heksil, ikisi de izo nonil veya ikisi de 2- propil heptildir.
Genel formül (II)'nin özellikle tercih edilen bir bilesigi di- (izo n0nil)- 1,2- siklo heksan dikarboksilattir.
Bulus dogrultusundaki yumusatici bilesiminin içindeki (l) ve (II) bilesiklerinin oranlarinin ayarlanmasi ile yumusatici 'özellikleri karsilik gelen kullanim amacina uygun hale gelebilir. Spesifik uygulama alanlarindaki kullanim için gerektiginde bulus dogrultusundaki yumusatici bilesimler, (I) ve (II) bilesiklerinden farkli baska yumusaticilarin eklenmesi yardimci olabilir. Bu nedenle bulus dogrultusundaki yumusatici bilesim gerektiginde en azindan (I) ve (ll) bilesiklerinden farkli diger bir yumusaticiyi içerebilir.
(I) ve (II) bilesiklerinden farkli ilave yumusatici ftalik asit dialkil esterlerinden, ftalik asit alkil aralkil esterlerinden, (ll) bilesiklerinden farkli 12- siklo heksan dikarboksilik asit esterlerden, tereftalik asit dialkil esterlerden, trimellitik asit trialkil esterlerden, benzoik asit alkil esterlerden, glikollerin dibenzoik asit esterlerinden, hidroksi benzoik asit esterlerinden, doymus mono ve dikarboksilik asitlerin esterlerinden, doymamis dikarboksilik asitlerin esterlerinden, aromatik sülfonik asitlerin amidlerinden ve esterlerinden, alkil sülfonik asit esterlerinden, gliserin esterlerinden, izo sorbid esterlerinden, fosforik asit esterlerinden, sitrik asit triesterlerinden, alkil pirolidon türevleri, (l) bilesiklerinden farkli 2,5- tetra hidrofuran dikarboksilik asit esterlerinden, epoksitlenmis bitkisel yaglardan ve epoksitlenmis yagli asit mono alkil esterlerinden, poli esterlerinden, en azindan iki degerlikli alkollere sahip alifatik ve/veya aromatik poli karboksilik asitlerden seçilmistir.
Avantajli bir sekilde (I) ve (ll) bilesikleri ile karistirilabilen uygun ftalik asit dialkil esterler alkil zincirleri içinde birbirinden farkli olarak 4 ile 13 arasinda C atomuna, tercih edilen sekliyle 8 ile 13 arasinda C atomuna sahiptir. Uygun bir ftalik asit alkil aralkil ester örnegin benzil bütil ftalattir. Uygun ftalik asit alkil esterler alkil zincirleri içinde tercih edilen sekliyle her biri birbirinden bagimsiz olarak 4 ile 13 arasinda C atomuna, özellikle 7 ile 11 arasinda C atomuna sahiptir. (ll) bilesiklerinden farkli uygun 1,2- siklo heksan dikarboksilik asit esterler alkil zincirleri içinde her biri birbirinden bagimsiz olarak 3 ile 6 arasinda C atomuna, tercih edilen sekliyle 4 ile 6 arasinda C atomuna sahiptir. Uygun tereftalik asit dialkil esterler örnegin di- (n- bütil)- tereftalik asit dialkil ester, di- (2- etil heksil)- tereftalik asit dialkil ester, di- (izo n0nil)- tereftalik asit dialkil ester veya di- (2- propil heptil)- tereftalik asit- dialkil esterdir. Uygun trimellitik asit trialkil esterlerin her biri alkil zincirleri içinde birbirinden bagimsiz olarak tercih edilen sekliyle 4 ile 13 arasinda C atomuna, tercih edilen sekliyle 7 ile 11 arasinda C atomuna sahiptir.
Uygun benzoik asit alkil esterlerin her biri alkil zincirleri içinde birbirinden bagimsiz olarak tercih edilen sekliyle 7 ile 13 arasinda C atomuna, özellikle 9 ile 13 arasinda C atomuna sahiptir. Uygun benzoik asit alkil esterler örnegin izo nonil benzoat, izo desil benzoat veya 2- propil heptil benzoattir. Glikollerin uygun dibenzoik asit esteri dietilen glikol dibenzoat ve dib'utilen glikol dibenzoattir. Doymus mono ve dikarboksilik asitlerin uygun esterleri örnegin asetik asitin, bütirik asitin, valerian asitin, süksinik asitin veya laktik asitin esterleri ve de glutarik asitin, adipik asitin, sebasik asitin, malik asitin veya tartarik asitin mono ve dialkil esterileridir. Uygun adipik asit dialkil esterlerin her biri alkil zincirleri içinde birbirinden bagimsiz olarak tercih edilen sekliyle 4 ile 13 arasinda C atomuna, özellikle 6 ile 10 arasinda C atomuna sahiptir. Doymamis dikarboksilik asitlerin uygun esterleri örnegin maleik asitin ve fumarik asitin esterleridir. Uygun alkil sülfonik asit esterleri tercih edilen sekliyle 8 ile 22 arasinda C atomu olan bir alkil radikaline sahiptir. Buna örnegin penta desil s'ulfonik asitin fenil veya krezil esterleri sayilabilir. Uygun izo sorbid esterler tercih edilen sekliyle C8- 013- karboksilik asitler ile esterlenmis izo sorbid esterlerdir. Uygun fosforik asit esterler tri- 2- etil heksil fosfat, trioktil fosfat, trifenil fosfat, izo desil difenil fosfat, ile- (2- etil heksil)fenil- fosfat ve 2- etil heksil difenil fosfattir. Sitrik asit triesterler içinde OH grubu serbest olarak veya karboksillenmis sekilde, tercih edilen sekliyle asetile edilmis olarak bulunur. Asetile edilmis sitrik asit triesterlerin alkil radikalleri tercih edilen sekliyle birbirinden bagimsiz olarak 4 ile 8 arasinda C atomuna, özellikle 6 ile 8 arasinda C atomuna sahiptir. 4 ile 8 arasinda C atomu olan alkil radikallerine sahip alkil pirolidon türevleri uygundur. (l) bilesiklerinden farkli uygun 2,5- tetra hidrofuran dikarboksilik asit dialkil esterler alkil zincirleri içinde birbirinden bagimsiz olarak 7 ile 13 arasinda C atomuna, özellikle 8 ile 12 arasinda C atomuna sahiptir. Uygun epoksitlenmis bitkisel yaglar örn. Almanya, Lampertheim sehrindeki Galata Chemicals firmasindan temin edilebilen örnegin epoksitlenmis soya yaginin epoksitlenmis yag asitleridir. ABD firmasi Firma PoliOne'in i'eFlexTM ticari adi altinda temin edilebilen epoksitlenmis yag asiti mono alkil esteri de uygundur. Alifatik ve aromatik poli karboksilik asitlerin polyesterlerinde tercih edilen sekliyle çok degerlikli alkollere sahip adipik asitin polyesteri, alkilen radikali içinde 2 ile 6 arasinda karbon atomuna sahip dialkilen glikol poli adipatlar söz konusudur.
Daha 'önce bahsedilen durumlarda alkil radikallerinin her biri lineer veya dallanmis ve her biri ayni veya farkli olabilirler. Giriste yapilan genel uygulamalar uygun ve tercih edilen alkil radikalleri için referans olarak alinir. (l) ve (II) bilesiklerinden farkli en azindan bir yumusaticinin miktari bulus dogrultusundaki yumusatici bilesimi içinde, en azindan diger bir yumusaticinin ve yumusatici bilesimi içindeki (I) ve (II) bilesiklerinin toplam miktari bazinda genellikle agirligin % O'i ile % 50'si arasinda, tercih edilen sekliyle agirligin % O'i ile % 40'i arasinda, özellikle tercih edilen sekliyle agirligin % O'i ile % 30'u arasinda ve &özellikle agirligin % O'i ile % 25'i arasinda bir degerdedir.
Tercih edilen bir uygulama seklinde bulus dogrultusundaki yumusatici bilesimi (I) ve (ll) bilesiklerinden farkli baska bir yumusaticiya sahip degildir.
Genel formül (l)'in bulus dogrultusundaki yumusatici bilesimin içindeki bilesiklerinin içerigi, yumusatici bilesimin içindeki (I) ve (ll) bilesiklerinin toplam miktari bazinda tercih edilen sekliyle agirligin % 1'i ile % 50'si arasinda, özellikle tercih edilen sekliyle agirligin % 2'si ile % 40'i arasinda ve özellikle agirligin % 3"L'i ile % 30'u arasinda bir Genel formül (II)'nin bulus dogrultusundaki yumusatici bilesimin içindeki bilesiklerinin içerigi, yumusatici bilesimin içindeki (I) ve (Il) bilesiklerinin toplam miktari bazinda tercih edilen sekliyle agirligin % 10'u ile % 99'u arasinda, 'Özellikle tercih edilen sekliyle agirligin % 50'si ile % 98'i arasinda ve özellikle agirligin % 70'i ile % 97'si arasinda bir Bulus dogrultusundaki yumusatici bilesimin içinde genel formül (l)'in bilesikleri ile genel formül (II)'nin bilesikleri arasindaki agirlik orani tercih edilen sekliyle 1 : 100 orani ile 1 ve 'Özellikle 1 : 30 orani ile 1 :2 orani araliginda bulunur.
Kalig karisimlari Sunulan bulusun diger bir konusu en azindan bir polimeri ve daha 'önce tanimlanmis bir yumusatici bilesimi içeren bir kalip karisimi ile ilgilidir.
Tercih edilen bir uygulama seklinde kalip karisimi içinde bulunan bir polimerde termoplastik bir polimer söz konusudur.
Termoplastik polimerler olarak termoplastik olarak islenebilen t'um polimerler söz konusudur. Bu termoplastik polimerler özellikle sunlardan seçilmistir: - örnegin etilen veya propilen, 1,3- butadiyen. 2- klor- 1,3- butadiyen, vinilalkol ve bunun Cz- C10- alkil esterleri, vinil klor'L'ir, viniliden klor'ur, viniliden flor'ur, tetra florin etilen, glisidil akrilat, glisidil metakrilat, dallanmis ve dallanmamis Ci- C10- alkollerin alkol bilesenlerine sahip akrilatlar ve metakrilatlar, örnegin stiren gibi vinil aromatlar, (met) akril nitril, 0L,ß- etilenik açidan doymamis mono- ve dikarboksilik asitler, ve maleik asit anhidrit gibi 02- 010 mono olefinlerden seçilmis kopolimerize sekilde en azindan bir monomer içeren homopolimerler veya kopolimerler, - vinil asetallerin homopolimerleri ve kopolimerleri, - Poli vinil esterler, - Polikarbonatlar (PC), - Poli alkilen tereftalatlar, poli hidroksi alkanoatlar (PHA), poli bütilen süksinat (PBS), poli b'utilen süksinat adipatlar (PBSA) gibi poli esterler; - Poli eterler; - Poli eter ketonlarin; - Termoplastik poli'uretanlar (TPU); - Poli sülfitler; - Poli sülfonlar; ve bunlarin karisimlari.
Ornek olarak C4- C8- alkol grubunda, özellikle butanol, oktanol ve etil heksanol'ün ayni veya farkli alkol radikallerine sahip poli akrilatlar, poli metil metakrilat (PMMA), metil metakrilat- butil akrilat- kopolimeri, akril nitril- butadiyen- tiren- kopolimeri (ABS), etilen- propilen- kopolimeri, etilen- propilen- diyen- kopolimeri (EPDM), polistiren (PS), stiren- akril nitril- kopolimeri (SAN), akril nitril- stiren- akrilat (ASA), stiren- butadiyen- metil metakrilat- kopolimeri (SBMMA), stiren- maleik asit anhidrit- kopolimeri, stiren- metakrilik asit - kopolimeri (SMA), poli oksi metilen (POM), poli vinil alkol (PVAL), poli vinil asetat (PVA), poli vinil butiral (PVB), poli kaprolakton (PCL), poli hidroksi butirik asit (PHB), poli hidroksi valerian asidi (PHV), poli Iaktik asit (PLA), etil selüloz (EC), selüloz asetat (CA), selüloz propionat (CP) veya selüloz asetat/butirat (CAB) söylenilebilir.
Bulus dogrultusundaki kalip karisimi içinde bulunan en azindan termoplastik bir polimerde tercih edilen sekliyle poli vinil klorür (PVC), poli vinil butiral (PVB), vinil asetatin homo polimeri ve kopolimeri, stirenin homo polimeri ve kopolimeri, poli akrilatlar, termoplastik poliüretanlar (TPU) veya poli sülfitler söz konusudur.
Kalip karisimi içinde hangi termoplastik polimerin veya termoplastik polimer karisiminin içerildigine bagli olarak farkli miktarlarda yumusatici kullanilir. Kural olarak kalip karisimi içinde toplam yumusatici içerigi 0,5 phr ile 300 phr arasinda (yüz agirlik payi polimer basina agirlik payi = parts per hundred resin), tercih edilen sekliyle 0,5 phr ile 130 phr arasinda, 'Özellikle tercih edilen sekliyle 1 phr ile 35 phr arasinda bir deger tasir. Özel olarak bulus dogrultusundaki kalip karisimi içinde bulunan en azindan termoplastik bir polimerde poli vinil klorür (PVC) söz konusudur.
Poli vinil klorür, vinil klorürün homo polimerizasyonu ile elde edilir. Bulus dogrultusunda kullanilan poli vinil klorür (PVC) örnegin süspansiyon polimerizasyonu, mikrosüspansiyon polimerizasyonu, emülsiyon polimerizasyonu veya kütle polimerizasyonu ile üretilebilir. PVC'nin vinil klorürden polimerizasyon sayesinde üretimi ve de yumusak hale getirilen PVC'nin üretimi ve bilesimi örnegin, Münih Carl Hanser Yayinevi tarafindan 2. baskisi yapilmis ,"Becker/Braun, Plastik El Kitabi, Cilt 2/1 : Poli vinil klorür" içinde tarif edilmistir.
PVC'nin moleküler kütlesini karakterize eden ve DIN 53726'ya göre belirlene K degeri bulus dogrultusunda yumusak hale getirilen PVC için çogunlukla 57 ile 90 arasinda, tercih edilen sekliyle 61 ile 85 arasinda, özellikle 64 ile 75 arasinda bulunur.
Bulus çerçevesinde bulus dogrultusundaki kalip karisimi içindeki PVC miktari agirligin özellikle % 50'si ile % 85'i arasinda bulunur.
Bulus dogrultusundaki kalip karisimlarinin içindeki termoplastik polimerde poli vinil klorür söz konusu ise, kalip karisimi içindeki toplam yumusatici içerigi 1 phr ile 300 phr arasinda, tercih edilen sekliyle 5 phr ile 130 phr arasinda, 'özellikle tercih edilen Sunulan bulusun diger bir konusu en azindan bir elastomeri ve daha 'önce tanimlanmis bir yumusatici bilesimi içeren bir kalip karisimi ile ilgilidir.
Bulus dogrultusundaki kalip karisimlarinin içindeki elastomerde tercih edilen sekliyle en azindan bir dogal kauçuk (NR) veya en azindan sentetik yollarla üretilmis bir kauçuk veya bunlarin karisimlari söz konusudur. Tercih edilen sentetik yollarla üretilmis kauçuklar örnegin poli izopren kauçuk (IR), stiren- butadiyen- kauçuk (SBR), butadiyen- kauçuk (BR), nitril- butadiyen- kauçuk (NBR) veya kloropren- kauçuktur Tercih edilen kauçuklar kükürt ile vulkanize edilebilen kauçuklar veya kauçuk karisimlaridir.
Bulus çerçevesinde bulus dogrultusundaki kalip karisimi içindeki elastomer miktari agirligin % 20'si ile % 95'i arasinda, tercih edilen sekliyle agirligin % 45'i ile % 90i arasinda ve 'Özellikle % 50'si ile % 85'i arasinda bulunur.
Bulus çerçevesinde en azindan bir elastomer içeren kalip karisimlari daha `Önceki bilesimlere ek olarak baska uygun katki maddeleri içerebilir. Ornegin karbon karasi veya silisyum dioksit gibi takviye edici dolgu maddelerini, baska dolgu maddelerini, heksa metilen tetramin (HMT) gibi bir metilen donörünü, kardanol ile (kaju fistigindan) modifiye edilmis fenol reçineleri gibi bir metilen akseptörünü, bir vulkanize edici maddeyi veya çapraz baglama maddesini, vulkanizasyonu veya çapraz baglamayi hizlandirici maddeleri, aktivatorleri, degisik tipte yaglari, yaslanmaya karsi koruyucu maddeleri ve örnegin lastik ve diger kauçuk maddelerine karistirilan degisik katki maddelerini içerebilir.
Bulus dogrultusundaki kalip karisimi içinde kauçuklar söz konusu ise bulus dogrultusundaki yumusatici bilesiminin içerigi, yukarida tanimlandigi gibi, kalip karisimi içinde 1 phr ile 60 phr arasinda, tercih edilen sekliyle 1 phr ile 40 phr arasinda, Kalip karisiminin katki maddeleri Bulus dogrultusunda en azindan bir termoplastik polimer içeren kalip karisimlari baska uygun katki maddelerini içerebilir. Ornegin stabilizatorler, yaglayici maddeler, dolgu malzemeleri, pigmentler, alev geciktiriciler, isik stabilizatörleri, itici gazlar, polimerize isleme yardimcilari, darbe modifiye ediciler, optik parlaticilar, antistatik maddeler veya biyo stabilizatörler içerebilirler.
Asagida uygun bazi katki maddeleri ayrintili olarak tarif edilecektir. Bununla birlikte listelenen örnekler bulus dogrultusundaki kalip karisimlari için herhangi bir kisitlama sunmaz, aksine sadece açiklamaya hizmet ederler. Içerige ait tüm veriler toplam kalip karisimi bazinda agirlik % 'si verilerdir.
Stabilizat'orler olarak kati ve sivi haldeki bilinen tüm PVC stabilizatörleri gündeme gelir, örnegin Ca/Zn stabilizatörleri, Ba/Zn stabilizatörleri, Pb stabilizatörleri veya Sn stabilizatörleri ve de hidro talsit gibi asit baglayici katman silikatlari.
Bulus dogrultusundaki kalip karisimlari % 0,05 ile % 7 arasinda, tercih edilen sekliyle Yaglayici maddeler PVC pastilleri arasinda etkili olmali ve karistirma, plastiklestirme ve deforme etme islemlerinde sürtünme kuvvetlerini dengelemelidir.
Yaglayici madde olarak bulus dogrultusundaki kalip karisimlari plastik maddelerin islenmesi için bilinen tüm yaglayici maddeleri içerebilir. Örnek olarak yaglar gibi hidrokarbonlar, parafinler, PE vakslar, 6 ile 20 arasinda karbon atomuna sahip yag alkolleri, ketonlar, yag asitleri ve montan asiti gibi karboksilik asitler, oksitlenmis PE vaksi, karboksilik asitin metal tuzlar, karboksilik asit amidler ve de örnegin etanol, yag alkolleri gibi alkoller ile karboksilik asit esterleri, gliserin, etan dioI, penta eritritol ve asit bilesenleri olarak uzun zincirli karboksilik asitler söz konusu olur.
Bulus dogrultusundaki kalip karisimlari % 0,01 ile % 10 arasinda, tercih edilen sekliyle özellikle % 0,2ile % 2 arasinda bir miktarda yaglayici maddeye sahip olabilir.
Dolgu maddeleri her seyden önce basinca, çekme ve burulma dayanimina ve de sertlige ve yumusak hale getirilmis PVC'nin isil direncine olumlu bir sekilde etki Bulus çerçevesinde kalip karisimlari örnegin karbon karasi gibi dolgu maddelerini ve dogal kalsiyum karbonat gibi, örnegin tebesir, kireç tasi ve mermer gibi diger organik dolgu maddelerini, dolomit, silika, kum, silisli toprak ve kaolin, mika gibi alüminyum silikatlari ve feldspat içerebilir. Tercih edilen sekliyle dolgu maddesi olarak kalsiyum karbonatlar, tebesir, dolomit, kaolin, silikatlar, talk veya karbon karasi kullanilir.
Bulus dogrultusundaki kalip karisimlari % 0,01 ile % 80 arasinda, tercih edilen sekliyle özellikle % 1 ile % 40 arasinda bir miktarda dolgu maddelerine sahip olabilir.
Bulus dogrultusundaki kalip karisimlari elde edilen 'ürünü farkli kullanim olanaklarina adapte edebilmek için pigmentler de icerebilir.
Sunulan bulus çerçevesinde hem inorganik pigmentler hem de organik pigmentler kullanilabilir. Inorganik pigmentler olarak örnegin C00/AI203 gibi kobalt pigmentleri ve örnegin Cr203 gibi krom pigmentleri kullanilabilir. Organik pigmentler olarak örnegin mono azo pigmente, yogunlastirilmis azo pigmentleri, azo metinelit pigmente, antrakinon pigmentleri, kinakridonlar, ftalosiyanin pigmentleri, dioksazin pigmentleri ve anilin pigmentleri gündeme gelir.
Bulus dogrultusundaki kalip karisimlari % 0,01 ile % 10 arasinda, tercih edilen sekliyle özellikle % 0,5 ile % 2 arasinda bir miktarda pigmentlere sahip olabilir.
Alevlenmeyi engellemek ve yanma esnasinda duman olusumunu önlemek için bulus dogrultusundaki kalip karisimlari alev geciktiriciler de içerebilir.
Alev geciktiriciler olarak örnegin antimon trioksit, fosfat ester, klorlu parafin, alüminyum hidroksit, bor bilesikleri, molibden trioksit, ferrosen, kalsiyum karbonat veya magnezyum karbonat kullanilabilir_ Bulus dogrultusundaki kalip karisimlari % 0,01 ile % 10 arasinda, tercih edilen sekliyle Bulus dogrultusundaki kalip karisimlarindan üretilmis ürünü 'üst y'uzey bölgesinde isigin etkisinden kaynaklanan bir hasardan korumak için kalip karisimlari isik stabilizatörleri, örn. UV emiciler içerebilir. fenonlar, hidroksi fenil benzo triazoller, siyano akrilatlar veya "hindered aminine light stabilizers" (HALS) denilen stabilizatörler ve 2,2,6,6- tetra metil piperidin türevleri kullanilabilir.
Bulus dogrultusundaki kalip karisimlari % 0,01 ile % 7 arasinda, tercih edilen sekliyle Genel formül (l)'in bilesiklerinin 'üretimi Asagida genel formül (l)'in bulus dogrultusundaki yumusatici bilesimleri içinde bulunan bilesiklerin üretimi tarif edilecektir.
Genel formül (I.1)'in 2,5- Tetra hidrofuran dikarboksilik asit bilesiklerinin diesterlerinin üretimi, burada R1 ve R2 daha 'önce bahsedilen anlamlara sahiptir ve a) gerektiginde bir di- (C1- C3- alkil)- 2,5- furan dikarboksilatin elde edilmesi için 2,5- furan dikarboksilik asiti veya bunun bir anhidritini veya asit halojen'urünü bir 01- C3- alkanolin ile bir katalizörün varliginda reaksiyona sokuldugu, bi) formül (l.1a)'nin bir bilesiginin elde edilmesi için 2,5- furan dikarboksilik asiti veya bunun bir anhidritini veya asit halojen'ur'unü ya da (a) asamasinda elde edilen di- (C1- C3- alkil)- 2,5- furan dikarboksilati en azindan bir alkol R1- OH ile ve, R1 ve R2 'nin farkli anlam tasimasi halinde, ek olarak en azindan bir alkol R2- OH ile en azindan bir katalizörün varliginda reaksiyona sokuldugu, R1 0 R2 ci) genel formül (l.1)'in bir bilesiginin elde edilmesi için (bi) asamasinda elde edilen bilesigin (I.1a) su ile en azindan bir hidrojenasyon katalizörünün varliginda hidrojenize b2) genel form'ul (l.1b)'nin bir bilesiginin elde edilmesi için 2,5- furan dikarboksilik asitin veya (a) asamasinda elde edilen 2,5- di- (C1- C3- alkil)- furan dikarboksilatin su ile en azindan bir hidrojenasyon katalizörün'un varliginda hidrojenize edildigi, 02) genel formül (l.1)'in bir bilesiginin elde edilmesi için (b2) asamasinda elde edilen bilesigin en azindan bir alkol R1- OH ile, R1 ve R2 'nin farkli anlam tasimasi halinde, ayrica en azindan bir alkol R2- OH ile bir katalizörün varliginda reaksiyona sokuldugu R1 ve R2 radikallerinin uygun ve tercih edilen düzenlemeleri ile ilgili olarak daha Önceki veriler tamamen referans alinmistir.
Yöntem, genel formül (l.1)'in 2.5- tetra hidrofuran dikarboksilik asit esterin üretimine ait farkli iki yola olanak saglar (asagida seçenek 1 ve seçenek 2 olarak tanimlandi). (a)asamasi içinde kullanim için 01- C3- alkanolleri örn. metanol, etanol, n- propanol veya bunlarin karisimlaridir Yöntemin 1. seçeneginde 2,5- furan dikarboksilik asit veya (3) asamasinda elde edilen di- (01- 03- alkil)- 2,5- furan dikarboksilat, en azindan bir alkol R1- OH ile, R1 ve R2 'nin farkli anlam tasimasi halinde, ayrica en azindan bir alkol R2- OH ile formül (l.1a)'ya ait ve daha sonra genel formül (l.1) 'e ait bilesiklere hidrojenize edilen (C1 asamasi) bilesikler için bir esterifikasyona veya transesterifikasyona tabi tutulur.
Yöntemin 2. seçeneginde 2,5- furan dikarboksilik asit veya (a) asamasinda elde edilen di- (C1- 03- alkil)- 2,5- furan dikarboksilat öncelikle 2,5- Tetra hidrofuran dikarboksilik asitin veya genel formül (I.1b)'nin bir bilesiginin elde edilmesi için hidrojenize edilir (b2 asamasi) ve hidrojenasyon ürünü daha sonra en azindan bir alkol R1- OH ile ve R1 ve R2 'nin farkli anlam tasimasi halinde, en azindan bir alkol R2- OH ile genel formül (l.1) Esterlestirme veya 25- Tetra hidro furan dikarboksilik asitin (1.1), (I.1a) ve (I.1b) genel formüllerinin karsilik gelen ester bilesikleri haline geçisleri uzman kisi tarafindan bilinen geleneksel yöntemler ile gerçeklesir. Buna C1- C3- alkanollerden veya R1- OH veya R2- OH alkollerinden seçilmis en azindan bir alkol bileseninin FDCS ile veya bunun uygun bir türevi ile reaksiyonu da dahildir. Uygun türevler örn. asit halojenürler ve asit anhidritlerdir. Tercih edilen asit halojenür asit klorürdür. Esterlestirme katalizörleri olarak geleneksel katalizörler, örnegin sülfürik asit ve fosforik asit gibi mineral asitler, metan sülfonik asit ve p tolüen sülfonik asit gibi organik sülfonik asitler, amfoterik katalizörler, özellikle titanyum, kalay (IV) veya zirkonyumyum bilesikleri, tetra alkoksi titanlar, örn. tetra butoksi titan ve kalay (IV) oksit kullanilabilir. Reaksiyon esnasinda olusan su geleneksel önlemler ile, örn. damitma yoluyla uzaklastirilabilir. WO 02/38531 dokümani çok temel karboksilik asitlerin esterlerin üretilmesi için a) bir reaksiyon bölgesi içinde prensip olarak asit bilesenden veya bunun anhidritinden ve alkol bileseninden olusan karisimin bir esterlesme katalizörünün varliginda kaynatmak için isitildigi, b) alkol ve su içeren buharlarin damitilarak alkol açisindan zengin kisma ve su açisindan zengin kisma ayrildigi, c) alkol açisindan zengin kismin reaksiyon bölgesine geri gönderildigi ve su açisindan zengin kismin yöntemden disari bosaltildigi bir yöntemini tarif edilmektedir. WO 02/38531 dokümaninda tarif edilen yöntem ve de bunun için açiklanan katalizörler ayrica esterlestirme için uygundur.
Esterlestirme katalizörü, asit bilesenin (veya anhidritin) ve alkol bileseninin toplami bazinda genellikle agirligin % 0,05'i ile % 10'u arasinda, tercih edilen sekliyle agirligin Genel formül (I.1)'in bilesiklerinin esterlestirme vasitasi ile üretimine ait diger uygun içinde tarif edilmistir. Bahsedilen dokümanlar tam kapsamli olarak referans alinmistir.
Kural olarak FDCS'in veya 2,5- tetra hidrofuran dikarboksilik asitin esterlestirmesi tercih edilen sekliyle yukarida tarif edilen alkol bilesenlerin varliginda organik bir asit veya mineral asit vasitasi ile, özellikle konsantre sülfürik asit vasitasi ile gerçeklesir.
Bu arada alkol bileseni avantajli bir sekilde reaksiyon karisimi içinde FDCS veya 2,5- tetra hidrofuran dikarboksilik asit ya da bunlarin uygun bir türevinin miktari bazinda en azindan stokiyometrik miktarin iki kati kullanilir.
Esterlestirme kural olarak ortam basincinda veya azaltilmis veya artirilmis bir basinçta gerçeklesebilir. Esterlestirme tercih edilen sekliyle ortam basincinda veya azaltilmis bir basinçta uygulanir.
Esterlestirme ilave bir çözücü maddenin yoklugunda veya organik bir çözücü maddenin varliginda uygulanabilir.
Bu arada esterlestirmenin bir çözücü maddenin varliginda uygulanmasi durumunda tercih edilen sekliyle reaksiyon kosullari altinda Inert bir organik çözücü madde söz konusudur. Buna örnegin hidrokarbonlar, halojene alifatik hidrokarbonlar, aromatik ve sübstitüe edilmis aromatik hidrokarbonlar veya eterler dahildir. Çözücü madde tercih edilen sekliyle pentan, heksan, heptan, Iigroin, petrol eterii sikloheksan, diklor metan, triklor metan, tetra klor metan, benzen, tolüen, ksilen, kloro benzen, dikloro benzenler, dibütil eter, THF, dioksan ve bunlarin karisimlarindan seçilmistir.
Esterlestirme genellikle 50 cC ile 250 °C arasinda bir sica klik araliginda uygulanir.
Esterlestirme katalizörü organik asitlerden veya mineral asitlerden seçilmis ise esterlestirme genellikle 50 CC ile 160 °C arasinda bir sica klik araliginda uygulanir.
Esterlestirme katalizörü amfoterik katalizörlerden seçilmis ise esterlestirme genellikle 100 “C ile 250 °C arasinda bir sicaklik arali ginda uygulanir Esterlestirme bir inert gazin yoklugunda veya varliginda gerçeklesebilir. Bir inert gazdan kural olarak verilen reaksiyon kosullarinda reaksiyonda yer alan reaktanlar, reaktifler, çözücü maddeler veya olusan ürünler ile hiç bir reaksiyona girmeyen bir gaz anlasilir. Esterlestirme tercih edilen sekliyle bir inert gaz katilmadan gerçeklesir.
Transesterifikasyon Di- (C1- 03- alkil)- 2,5- furan dikarboksilatlarin veya di- (C1- C3- alkil)- 2,5- tetra hidrofuran dikarboksilatlarin (bi) ve (02) yöntem asamalari dogrultusunda karsilik gelen (l.1a) veya (I.1) ester bilesiklerine transesterifikasyonu uzman kisi tarafindan bilinen geleneksel yönteme göre gerçeklesebilir. Buna di- (C1- C3)- alkil esterin en azindan bir C4- C5- alkanol veya C5- C6 alkanol ya da bunlarin karisimlari ile uygun bir transesterifikasyon katalizörünün varliginda uygulanmasi da dahildir.
Transesterifikasyon katalizörü olarak transesterifikasyon reaksiyonlari için genel olarak alisilmis, çogunlukla esterlestirme reaksiyonlarinda da kullanilan katalizörler gündeme gelir. Buna örnegin sülfürik asit ve fosforik asit gibi mineral asitler, metan sülfonik asit ve p toluen sülfonik asit gibi organik sülfonik asitler ya da kalay (IV)- katalizörleri grubunda örnegin dib'util kalay diasetat gibi dialkil kalay dikarboksilatlar, trialkil kalay alkoksitler, mono bütil kalay dioksit gibi mono alkil kalay bilesikler, kalay asetat veya kalay oksitler gibi kalay tuzlari 'Özel metal katalizörleri, titan katalizörleri grubunda, monomerik ve polimerik titanatlar, tetra etil orto titanat, tetra propil orto titanat, tetra bütil orto titanat, trietanol amin titanat gibi titanselatlar, zirkonyum katalizörleri grubunda zirkonyumatlar, tetra propil zirkonyumat, tetra bütil zirkonyumat, trietanol amin zirkonyumat gibi zirkonyum selatlar ve de Iityum tuzlari, Iityum alkoksitler gibi lityum katalizörler veya alüminyum (III) asetil asetonat, krom (Ill) asetil asetonat , demir (Ill) asetil asetonat, kobalt(ll) asetil asetonat, nikeI(II) asetil asetonat ve çinko(ll)- asetil asetonat sayilabilir.
Kullanilmis transesterifikasyon katalizörün'un miktari agirligin % 0,05'i ile % 5'i arasinda, tercih edilen sekliyle % 0,1'i ile % 1'i arasinda bulunur. Reaksiyon karisimi tercih edilen sekliyle reaksiyon karisiminin kaynama noktasina kadar isitilir ve böylece reaksiyon sicakligi reaktanlara bagli olarak 20 °C ile 200 °C arasinda bulunur.
Transesterifikasyon ortam basincinda veya azaltilmis veya artirilmis basinçta gerçeklesebilir. Transesterifikasyon tercih edilen sekliyle 0,001 bar ile 200 bar arasinda, özellikle tercih edilen sekliyle 0,01 bar ile 5 bar arasinda uygulanir.
Transesterifikasyon sirasinda bölünen, daha düsük sicaklikta kaynayan alkol, transesterifikasyon reaksiyonunun dengesinin degistirilmesi amaci ile tercih edilen sekliyle sürekli damitilir. Bunun için gerekli damitma s'L'itunu kural olarak transesterifikasyon reaktori'i ile dogrudan baglantida olur, tercih edilen sekliyle dogrudan bunun üzerinde kurulmustur. Çok sayida seri olarak devreye alinmis transesterifikasyon reaktör'ünün kullanimi durumunda bu reaktörlerin her biri bir damitma sütunu ile donatilmis olabilir ve tercih edilen sekliyle kademeli transesterifikasyon reaktorü grubunun son kazanlarindan buharlasmis alkol karisimi bir veya birden fazla toplama hatti üzerinden bir damitma sütununun içine beslenebilir.
Bu damitma isleminde geri kazanilan yüksek derecede kaynayan alkol tercih edilen sekliyle tekrar transesterifikasyona geri beslenir.
Amfoterik bir katalizörün kullanimi durumunda bunun ayrismasi genel olarak hidroliz ve olusan metal oksitin daha sonra örn. filtrasyon ile gerçeklesir. Gerçeklesen reaksiyondan sonra kataliz'or tercih edilen sekliyle su ile yikanarak hidrolize edilir ve ortaya çikan metal oksit filtre edilir. Arzu edildigi takdirde filtre 'ürünü 'ürünün yalitimi ve/veya temizlenmesi için diger bir isleme tabi tutulabilir. Urün tercih edilen sekliyle damitilarak ayristirilir. (1b) ve (20) asamalarinda di- (01- C3- alkil)- 2,5- furan dikarboksilatlarin veya. di- ( Ci- C3- alkil)- 2,5- tetra hidrofuran dikarboksilatlarin transesterifikasyonu tercih edilen sekliyle alkol bileseninin varliginda ve en az bir titanyum (IV) - alkolatin varliginda gerçeklesir. Tercih edilen titanyum (IV) - alkolatlar tetra propoksi titan, tetra butoksi titan veya bunlarin karisimidir. Alkol bileseni tercih edilen sekliyle kullanilan di- ( Ci- Cs- AIkiI)- ester bazinda en azindan iki misli stokiyometrik miktarda kullanilir.
Transesterifikasyon ilave edilen organik bir çözücü maddenin yoklugunda veya varliginda uygulanabilir. Transesterifikasyon tercih edilen sekliyle inert organik bir çözücü maddenin varliginda uygulanir. Uygun organik çözücü maddeler daha önce esterlestirme için bahsedilenlerdir. Bunlara ayrica özel olarak toluen ve THF dahil edilebilir.
Transesterifikasyonda sicaklik tercih edilen sekliyle 50 cC ile 200 “C araliginda Transesterifikasyon bir inert gazin yoklugunda veya varliginda gerçeklesebilir. Bir inert gazdan kural olarak verilen reaksiyon kosullarinda reaksiyonda yer alan reaktanlar, reaktifler, çözücü maddeler veya olusan ürünler ile hiç bir reaksiyona girmeyen bir gaz anlasilir. Transesterifikasyon tercih edilen sekliyle bir inert gaz katilmadan gerçeklesir.
Hidroienasyon Furan çekirdeginin çift baglarinin (C1) ve (b2) asamalari dogrultusunda hidrojenasyonun uygulanmasi için uzman kisi için örnegin ftalatlar, izoftalatlar veya tersalatlar gibi aromatik poli karboksilik asitlerin esterlerinin hidrojenerasyon veya da kullanimin söz konusu oldugu bir dizi yöntem ve katalizör mevcuttur. Ornegin WO cC ile 250 °C arasinda bir sicaklikta ve 20 bar ile 300 bar arasinda bir basinçta, en azindan elementlerin periyodik tablosunun VIll. yan grubunun bir metalini, örnegin platin, rodyum, paladyum, kobalt, nikel veya rutenyum, tercih edilen sekliyle rutenyumu ya tek basina veya en azindan bakir veya renyum gibi periyodik tablonun I. veya VII. yan grubunda bir metal ile bimodal gözenek dagilimina sahip mezo gözenekli alüminyum amin oksit tasiyici bir malzeme üzerine çöktürülmüs olarak bir hidrojenasyonu içerir. Ayrica WO 02/100536 dokümaninda tarif edilen çekirdek hidrojenasyon yöntemi uygundur. Bu, amorf bir silisyum dioksit üzerinde tasiyici olarak bir rutenyum katalizörün kullanildigi bir hidrojenasyonu içerir. Baska uygun yöntemler su dokümanlar da tarif edilmistir: EP- A 1266882 dokümani - bir nikel/magnezyum oksitin bir silisli toprak katalizörü üzerinde kullanimi, WO 03/029181 dokümani - bir nikel/çinkonun bir silisli toprak katalizörü üzerinde kullanimi, WO 03/029168 dokümani - bir paladyum/ZnO'in bir killi toprak katalizörü üzerinde ve rutenyum /ZnO'in bir et - dioksit katalizörü üzerinde kullanimi. Baska uygun katalizörler ayni sekilde Raney katalizörleri, tercih edilen sekliyle Raney nikelidir. Onceden bahsedilen tasiyici malzemelerin yaninda Örnegin zirkonyumyum dioksit (ZrOz), sülfatlanmis zirkonyumyum dioksit, tungsten karbür (WC), titanyum dioksit (TiOz), sülfatlanmis karbon, aktif karbon, alüminyum fosfat, alüminyum silikatlar veya fosfatlanmis alüminyum oksit ve de bunlarin kombinasyonlari uygundur.
Hidrojenizasyon hidrojene edilebilen gruplara sahip organik bilesiklerin hidrojenizasyonuna ait bilinen hidrojenizasyon yöntemlerine benzer sekilde gerçeklesebilir. Bunun için organik bilesik sivi faz halinde veya gaz fazi halinde, tercih edilen sekliyle sivi faz halinde katalizör ile hidrojenin varliginda temasa geçirilir. Sivi faz örn. bir katalizör akiskan yatagi (akiskan yatagi yöntemi) veya bir katalizör sabit yatagi (sabit yatak yöntemi) üzerinden yönlendirilir.
Hidrojenizasyon kural olarak tercih edilen sekliyle bir sabit yatak reaktörü içinde gerçeklesir.
Hidrojenizasyon hem kesintisiz hem de kesintili olarak tasarlanabilir, burada kesintisiz yöntem uygulamasi tercih edilmistir. Kesintili hidrojenizasyon için bunun için geleneksel bir reaksiyon donanimi, örn, bir karistirma reaktörü kullanilabilir.
Hidrojenizasyon tercih edilen sekliyle kesintisiz olarak sabit yatakli reaktörler içinde çamur çöktürme yöntemi veya damlatma yöntemi ile uygulanir. Bu arada hidrojen hidrojene olacak reaktanin çözeltisi ile hem ayni akim içinde hem de karsi akim içinde katalizör üzerinden yönlendirilebilir.
Bir hidrojenasyonu katalizör akiskan yataginda ve katalizör sabit yataginda gerçeklestirmek için uygun aparatlar günümüzün teknolojisinden, örn. Ullmann'in Teknik Kimya Ansiklopedisi'nin 4. baskisinin cilt 13 sayfa 135 ve devamindan ve de P.
N. Rylander'in Ullmann'in Endüstriyel Kimya Ansiklopedisi'nin CD- ROM 5. baskisi içindeki "Hidrojenasyon ve dehidrojenasyon" bölümünden bilinmektedir.
Hidrojenizasyon kural olarak artirilmis hidrojen basincinda gerçeklesir. 2 bar ile 500 bar araliginda bir hidrojen basinci tercih edilir, 10 bar ile 300 bar araliginda bir hidrojen basinci özellikle tercih edilir.
Hidrojenizasyon, tercih edilen sekliyle hidrojenasyon kosullari altinda inert olan organik bir çözücü maddenin varliginda gerçeklesir. Uygun çözücü maddeler daha önce esterlestirmede tanimlananlardir. Özel olarak THF gibi bir eter, bir dialkilen glikol veya bunun bir mono eteri veya glimer gibi bir dieteri kullanilir.
Hidrojenizasyon 20 cC ile 350 °C arali ginda, özellikle tercih edilen sekliyle 50 'C ile 300 °C araliginda bir sicaklikta uygulanir.
Hidrojenizasyon için kullanilan hidrojen miktari kural olarak furan çekirdeginin tam olarak hidrojenasyonu için teorik olarak gerekli stokiyometrik hidrojen miktarinin 1 ile misline karsilik gelir. (ci) ve (b2) asamalarinin tercih edilen bir uygulama seklinde furan çekirdeginin hidrojenasyonu platin, rodyum, paladyum, kobalt, nikel veya rutenyum ile, özellikle alüminyum oksit üzerine çökertilmis platin ve paladyum ile, zirkonyum dioksit, sülfatlanmis zirkonyum dioksit, çinko oksit veya silisyum dioksit ile, özellikle zirkonyum dioksit ile inert bir çözücü maddenin varliginda 150 bar ile 300 bar arasinda bir hidrojen basinci altinda 150 “C ile 250 cC arasinda bir sica klikta uygulanir.
Tarif edilen hidrojenasyon yöntemlerinde katalizör bilesimi veya hidrojenasyon sicakligi gibi seçilen hidrojenasyon kosuluna göre tercih edilen sekliyle 2,5- tetra hidrofuran dikarboksilik asit esterin cis izomeri veya trans izomeri olusturulabilir.
Böylece esasen izomerik olarak saf cis- veya trans- 2,5- tetra hidrofuran dikarboksilik asit esterleri, ama ayni zamanda farkli seviyede cis veya trans izomer paylari da üretilebilir. Bu arada esasen izomerik olarak kavramindan 2,5- tetra hidrofuran dikarboksilik asit esterin toplam agirligi bazinda belirli bir izomerin agirliginin en azindan % 95'i oraninda bir miktar anlasilir.
Genel formül (l)'in bilesikleri buna göre hem saf cis izomer olarak hem de saf trans izomer olarak veya cis/trans izomer karisimlari olarak bulunabilir. Hem saf izomerler hem de belirli bir bilesimin izomer karisimlari ayni ölçüde hizli jellendirici olarak (01) ve (b2) yöntem asamalarinin özellikle uygun bir tasariminda FDCS veya (a) ve ( b1) asamalarinda elde edilen 25- furan dikarboksilik asitin esteri inert bir çözücü maddenin içinde çözünür ve heterojen bir Pd/Pt katalizörün varliginda 50 bar ile 300 bar arasinda bir hidrojen basincinda ve 100 C ile 250 “C arasinda tamamen hidrojenize edilir. Bu arada hidrojenasyon kesintisiz olarak sabit yatak modda gerçeklesir, burada hidrojen karsit akimda katalizör üzerinden geçirilir. Tercih edilen sekliyle THF çözücü madde olarak ve de bir Pd/Pt katalizör'i'i Zr02 üzerinde kullanilir.
Reaksiyon sicakligi 100 C ile 200 °C arali ginda bulunur. Bu tasarima göre genel olarak, olusan cis/trans izomerlerinin toplam miktari bazinda agirligin en azindan % 90'i oraninda bir cis izomer payina sahip arzu edilen tetra hidrofuran türevleri elde Yöntemin özellikle uygun bir tasarimi sunlari içerir: a) 2,5- furan dikarboksilik asit dimetil esterin elde edilmesi için 2,5- furan dikarboksilik asitin metanol ile konsantre edilmis sülfirik asitin varliginda transesterifikasyonu, 2b) 2.5- tetra furan dikarboksilik asit dimetil esterin elde edilmesi için (a) asamasinda elde edilen 2.5- furan dikarboksilik asit dimetil esterin hidrojen ile bir Pd/Pt katalizör'un varliginda Zr02 `uzerinde hidrojenasyonu, ), (2b) asamasinda elde edilen 25- tetra furan dikarboksilik asit dimetil esterin en azindan bir alkol R1- OH ile en azindan bir titanyum (lV) alkolatin varliginda genel formül (l.1)'in bilesiklerine dönüsmesi. (l.2) veya(l.3)genel formülünün (I.2) veya(l.3) formüllerinin C4- C6- dieter türevlerinin veya C4- C6- diester türevlerinin üretimi , N.' ..3 -gciiss..`_,,i &yama-5,.“ .HZ ;-. ,â 9 ;J-R; burada R1 ve R2 daha 'önce bahsedilen anlamlara ve (n) 2 veya 2 degerine sahiptir, ya 8) 2.5- di- (hidroksi metil) tetra hidrofuranin (n = 1) veya 2,5- di- (hidroksi etil)- tetra hidrofuranin (n = 2) en azindan bir alkilasyon reaktifi R1- Zile ve R1 ve R2 farkli anlama sahipse, ayrica en azindan bir alkilasyon reaktifi ile R2- Z ile, burada Z ayrilan bir gruptur, bir bazin varliginda formül (l.2)'nin bilesiklerine dönüstügü bir yöntem ile b) 25- di- (hidroksi metil) tetra hidrofuranin (n = 1) veya 2,5- di- (hidroksi etil)- tetra hidrofuranin (n = 2) en azindan bir asit halojenürü R1- (C=O)X ile ve R1 ve R2 farkli anlama sahipse, ayrica en azindan bir asit halojenürü R2- (C=O)X ile, burada X Br veya CI'dur, en azindan bir tersiyer aminin varliginda formül (l.3)'ün bilesiklerine dönüstügü bir yöntem ile elde edilebilir.
Kural olarak alkilasyon, reaksiyon kosullari altinda inert organik bir çözücü maddenin varliginda uygulanir. Uygun çözücü maddeler daha önce esterlestirmede bahsedilenlerdir. Tercih edilen çözücü maddeler toluen gibi aromatik hidrokarbonlardir.
Ayrilma grubu Z tercih edilen sekliyle Br, CI, tosil, mesil veya triflil grubundan seçilen bir radikaldir.
Ayrilma grubu Z özellikle tercih edilen sekliyle Br'dir.
Alkilasyon reaktifleri R1- Z veya R2- Z ticari olarak temin edilebilir veya uzman kisilerce bilinen uygun reaksiyonlar veya prosedürler yoluyla karsilik gelen alkollerden üretilebilir. Örnegin bu yöntem için tercih edilen sekliyle kullanilan alkil bromürleri R1- Br veya R2- Br bilindigi endüstriyel olarak hidrojen bromür (HBr) kullanimi ile karsilik gelen R1- OH veya R2- OH alkollerinden üretilir.
Uygun bazlar olarak mineralli ve/veya güçlü organik bazlar gündeme gelir. Buna örn. inorganik bazlar ve alkali metallerin ve toprak alkali metallerin hidroksitler, hidritler, amidler, oksitler ve karbonatlar gibi baz olusturucular dahildir. Buna LiOH, NaOH, KOH, Mg(OH)2, Ca(OH)2, LiH, NaH, sodyum amid (NaNH2), lityum di izo propil amid organik bilesikler dahildir. NaOH, KOH, KzCOS ve Na2003 tercih edilir.
Bu arada baz tercih edilen sekliyle 2,5- di- (hidroksi metil)tetra hidrofuran veya 25- di- (hidroksi etil)tetra hidrofurana göre en azindan iki misli stokiyometrik bir fazlalik içinde kullanilir. Ozellikle tercih edilen sekliyle en azindan dört misli stokiyometrik fazlalikta baz kullanilir.
Alkilasyon organik bir çözücü maddenin yoklugunda veya varliginda uygulanabilir.
Kural olarak reaksiyon pentan, heksan, heptan, Iigroin, petroleter, sikloheksan, diklormetan, triklormetan, tetraklormetan, benzol, toluen, ksilol, klor benzol, diklor benzoller, dibütil eter, THF, dioksan ve bunlarin karisimlari gibi bir inert organik çözücü Alkilasyon kural olarak ortam basincinda, azaltilmis basinçta veya artirilmis basinçta gerçeklesebilir. Alkilasyon tercih edilen sekliyle ortam basincinda uygulanir.
Alkilasyon tercih edilen sekliyle 30 cC ile 200 °C arasindaki, tercih edilen sekliyle 50 T) ile 150 cC arasindaki bir sicaklik arali ginda uygulanir.
Alkilasyon bir inert gazin yoklugunda veya varliginda gerçeklesebilir. Alkilasyonda tercih edilen sekliyle inert gaz kullanilmaz.
Alkilasyonun spesifik olarak uygun bir tasariminda 2,5- di- (hidroksi metil)tetra hidrofuran veya 2,5- di- (hidroksi etil)tetra hidrofuran en azindan 4 misli fazla bir baz varliginda inert bir organik çözücü madde içinde ve en azindan bir alkil bromür R1- Br veya R2- Br ile genel formül (I.2)'nin dieter bilesiklerine dönüsür. R1 ve R2 radikalleri ile ilgili olarak daha önceki uygulamalar referans alinir. Tercih edilen sekliyle baz olarak bir alkali hidroksit, özellikle KOH kullanilir.
Genel formül (I.3)'ün ester bilesiklerinin üretimi için tercih edilen sekliyle 2,5- di- (hidroksi metil) tetra hidrofuran veya 2.5- di- (hidroksi etil)- tetra hidrofuran en azindan bir asit halojenürü R1- (C=O)X ile ve R1 ve R2 farkli anlama sahipse, ayrica en azindan bir asit halojenürü R2- (C=O)X ile, burada X Br veya Cl'dur, en azindan bir tersiyer aminin varliginda formül (I.3)'ün bilesiklerine dönüsür.
Bu yöntemin yaninda uzman kisi için, daha önce FDCS'nin veya 25- Tetra hidrofuran dikarboksilik asitin esterlesmesi durumunda oldugu gibi, baska geçerli esterlestirme metotlari mevcuttur.
Genel formül (I.3)'ün ester bilesiklerinin üretimi için genellikle tersiyer aminlerin uzman kisi tarafindan bilinen tüm türleri kullanilabilir. Uygun tersiyer aminlere örnekler sunlardir: - Trialkil aminler grubunda: trimetil amin, trietil amin, tri- n- propil amin, dietil izo propil amin, diizo propil etil amin ve benzerleri; - N- siklo alkil- N,N- dialkil aminler grubunda: dimetil siklo heksilamin ve dietil siklo heksil amin; - N,N- dialkil anilinler grubunda: dimetil anilin ve dietil anilin; - Piridin bazlari ve kinolin bazlari grubunda: piridin, oi pikolin , ß pikolin ve y pikolin, kinolin ve 4- (dimetil amin0)piridin (DMAP).
Tercih edilen tersiyer aminler, trialkil aminler ve piridin bazlar, özellikle trietil amin ve 4- (dimetil amino) piridin (DMAP ve de bunlarin karisimlaridir.
Esterlestirme ortam basincinda, azaltilmis veya artirilmis basinçta gerçeklesebilir.
Esterlestirme tercih edilen sekliyle ortam basincinda uygulanir.
Esterlestirme organik bir çözücü maddenin yoklugunda veya varliginda uygulanabilir.
Esterlestirme, daha 'Önce tanimlandigi gibi, tercih edilen sekliyle inert organik bir çözücü maddenin varliginda uygulanir.
Esterlestirme genellikle 50 °C ile 200 (C arasindaki bir si caklik araliginda uygulanir.
Esterlestirme bir inert gazin yoklugunda veya varliginda gerçeklesebilir. (l.3) bilesiklerinin üretimine ait yöntemin tercih edilen bir tasariminda ,5- di- (hidroksi metil) tetra hidrofuran bir asit klorürü R1- (C=O)CI ile trietil aminin ve/veya DMAP'nin ve inert organik çözücü maddenin varliginda formül (l.3) bilesiklerine dönüstürülür.
Genel formül (I)'in bilesiklerinin üretilmesi için C4- C5- alkanoller ve de C5- Cö- siklo alkanoller reaktan olarak kullanilir. 04- C5- alkanoller tercih edilen sekliyle düz zincirli veya dallanmis ya da düz zincirli ve dallanmis butanolerden veya pentanollerden olusabilir. Bunlara 1- butanol, 2- butanol, 2- metil- 1- propanol, 2- metil- 2- propanol, 1- pentanol veya 2- metil butanol ve de bunlarin karisimlari sayilabilir. 1- butanol, 2- metil- 1- propanol veya 1- pentanol tercih C5- 06- siklo alkanoller siklo pentanoldan veya siklo heksanoldan ve de bunlarin karisimlarindan seçilmistir. Siklo heksanol tercih edilir.
Ikame edilmis 05- C6- siklo alkanoller halka büyüklügüne bagli olarak bir veya daha alkanoller için örnekler 2- metil siklo pentanol ve 3- metil siklo pentanol, 2- etil siklo pentanol ve 3- etil siklo pentanol, 2- metil siklo heksanol, 3- metil siklo heksanol ve 4- metil siklo heksanol, 2- etil siklo heksanol, 3- etil siklo heksanol ve 4- etil siklo heksanol, 2- propil siklo heksanol, 3- propil siklo heksanol ve 4- propil siklo heksanol, 2- izo propil siklo heksanol, 3- izo propil siklo heksanol ve 4- izopropil siklo heksanol, 2- bütil siklo heksanol, 3- b'util siklo heksanol, ve 4- b'util siklo heksanol, 2- sec. bütil siklo heksanol, 3- sec. bütil siklo heksanol, ve 4- sec. bütil siklo heksanol, 2- ters. bütil siklo heksanol, 3- ters. bütil siklo heksanol, ve 4- ters. b'util siklo heksanoldur.
Genel formül (l)'in bilesiklerinin üretilmesi için kullanilan furan- 2,5- dikarboksilik asit (FDCS, CAS Nr. 3238- 40- 2) ya ticari olarak temin edilebilir veya literatürde bilinen sentez yollarina göre üretilebilir. Böylece senteze ait olanaklar Lewkowski ve arkadaslarinin 5- Hidroksi metil furfural ve türevlerinin Sentezi, Kimyasi ve Uygulamasi“ basligi ile internette yayinlanan yayinda bulunabilir . (Lewkowski ve ark., ARKIVOC . Bu sentezlerin çogunda ortak olan karbon hidratlarin, 'Özellikle glikozun, fruktozun, tercih edilen sekliyle fruktozun 'örnegin iki fazli uygulama sekli gibi yöntem teknigine dayanan operasyonlar ile reaksiyon karisimindan ayristirilabilen 5- Hidroksi metil furfurala (5- HMF) asit ile katalize edilen sayfalari arasinda Leshkov ve arkadaslari tarafindan ve Uygulanan Kimya 2008'in. edilmistir. Bir sonraki asamada 5 HMF daha sonra örnegin ChemSusChem 2007'nin 1. sayisinda 75 - 78 sayfalari arasinda Christensen tarafindan bahsedildigi gibi FDCS'ye okside edilir. ayni sekilde ya ticari olarak temin edilir veya sentez edilir. tarif edilen sentezler, 2,5- bis(hidroksi metiI)- furan (2,5- BHF) vasitasi ile iki asamada indirgenebilen veya dogrudan 2,5- di(hidroksi metil)tetra hidrofurana indirgenebilen 5- HMF'den baslayarak gerçeklesir. (Lewkowski ve ark., ARKIVOC . 2,5- bis(hidroksi etil)tetra hidrofuran, 2,5- furan diasetik asit metil esterin reaksiyonu ile elde edilebilir. 2,5- furan diasetik asit metil ester uzman kisi tarafindan bilinen uygun reaksiyonlar vasitasi ile Rau ve sayfalari arasinda (lSSN 0947- 3440) tarif edilen yönteme benzer sekilde sentez edilir.
Bu arada 2,5 BHF'den tiyonil klor'ur ile reaksiyon ile KCN'nin benzol içindeki etkisi ile metil)furan elde edilir. 2,5- bis(siyano metil)furan daha sonra 25- furan diasetik asite sabunlastirilir ve metanol ile dimetil ester haline esterlestirilebilir veya metanol ile alkolize edilerek dogrudan 2,5- furan diasetik asit metil estere dönüsebilir (Pinner reaksiyonu). 2.5- furan diasetik asit metil esteri ya önce tetra hidro- 2,5- furan- diasetik asit dimetil estere hidrojenize edilir ((b2) veya (01) asamalarina benzer sekilde) veya dogrudan 2,5- bis(hidroksi etil)tetra hidrofurana indirgenebilir. 2,5- furan diasetik asit metil esterin sunumu ayni sekilde Kern ve arkadaslarinin 0947- 3440) tarif edilen yönteme benzer sekilde gerçeklesebilir.
Genel formül (ll)'nin bilesikleri Genel formül (ll)'nin bilesikleri ya ticari olarak temin edilebilir veya günümüzün teknolojisinden bilinen yöntemler ile üretilebilir.
Kural olarak 1,2- siklo heksan dikarboksilik asit esterler çogunlukla karsilik gelen ftalik asit esterin çekirdek hidrojenasyonu ile elde edilir. Çekirdek hidrojenasyonu daha önce bahsedildigi gibi WO 99/32427 dokümaninda tarif edildigi gibi gerçeklesebilir. Ozellikle tarif edilmistir.
Ayrica 12- siklo heksan dikarboksilik asit esterler 1,2- siklo heksan dikarboksilik asitin veya bunlarin türevlerinin karsilik gelen alkoller ile esterlestirilmesi ile elde edilebilir.
Esterlestirme geleneksel olarak uzman kisi tarafindan bilinen yöntemlere göre gerçeklesebilir.
Genel formül (Il)'nin bilesiklerinin üretilmesine ait yöntemlerde ortak olan ftalik asitten, 1,2- siklo heksan dikarboksilik asitten veya bunlarin uygun türevlerinden baslayarak bir esterlestirmenin veya bir transesterifikasyonun uygulanmasi ve burada karsilik gelen C7- C12- alkanollerinin reaktan olarak kullanilmasidir. Alkollerde kural olarak saf maddeler söz konusu degildir, aksine bilesimleri ve saflik dereceleri bunlarin sunulacagi ilgili yönteme bagli olan izomer karisimlari söz konusudur.
Bulus dogrultusundaki yumusatici bilesimi içinde bulunan bilesiklerin (Il) üretiminde kullanilmak için tercih edilen C7- 012- alkanoller düz zincirli veya dallanmis olabilir veya düz zincirli ve dallanmis C7- C12- alkanollerin karisimlarindan olusabilir. Buna n- heptanol, izo heptanol, n- oktanol, izo oktanol, 2- etil heksanol, n- nonanol, izo nonanol, izodekanol, 2- propil heptanol, n- undekanol, izo undekanol, n- dodekanol veya izo dodekanol sayilabilir. Ozellikle tercih edilen C7- 012- alkanoller 2- etil heksanol, izo nonanol ve 2- propil heptanol, özellikle izo nonanoldur.
Heptanol Genel formül (ll)'nin bilesiklerinin üretilmesi için kullanilan heptanoller düz zincirli veya dallanmis olabilir veya düz zincirli ve dallanmis heptanollerin karisimlarindan olusabilir.
Tercih edilen sekliyle Dimersol®- yöntemine göre elde edilmis dimer propenlerin rodyum veya tercih edilen sekliyle kobalt ile katalize edilmis hidroformilasyonu ve daha sonra elde edilen izo heptanellerin bir izo heptanol karisimina hidrojenize edilmesi sayesinde üretilen, izo heptanol olarak da tanimlanan, dallanmis heptanollarin karisimlari kullanilir. Uretimine göre bu türlü elde edilen izo heptanol karisimi çok sayida izomerden olusur. Prensip olarak düz zincirli heptanoller, 1- heksenin rodyum veya tercih edilen sekliyle kobalt ile katalize edilmis hidroformilasyonu ve daha sonra elde edilen n heptanalin bir n heptanol karisimina hidrojenize edilmesi ile elde edilir. 1- heksenin veya dimer propenin hidroformilasyonu bilinen yöntemler ile gerçeklesebilir: Reaksiyon karisimi içinde homojen olarak çözünen rodyum katalizörleri ile hidroformilasyonda, hem yerinde hidroformilasyon reaksiyonunun kosullari altinda hidroformilasyon reaksiyonu karisiminin içinde sentez gazinin etkisi altinda örn. rodyum tuzlarindan olusacak kompleks olmayan rodyum karbonilleri, hem de kompleks rodyum karbonil bilesikleri, özellikle trifenil fosfin veya organik fosfitler, tercih edilen sekliyle selatli bifosfitler gibi organik fosfinleri olan kompleksler , örn US- A 5288918 dokümaninda tarif edildigi gibi katalizör olarak kullanilabilir. Bu olefinlerin kobalt ile katalize edilen hidroformilasyonunda genel olarak reaksiyonu karisiminin içinde homojen olarak çözünen ve hidroformilasyon reaksiyonunun kosullari altinda hidroformilasyon reaksiyonu karisiminin içinde sentez gazinin etkisi altinda kobalt tuzlarindan olusan kobalt karbonil bilesikleri kullanilir. Kobalt ile katalize edilen hidroformilasyon trialkil fosfinlerin veya triaril fosfinlerin varliginda uygulanirsa, hidroformilasyon ürünü olarak dogrudan arzu edilen heptanoller olusur ve böylece aldehit fonksiyonunun baska bir hidrejenasyonuna artik gerek yoktur. 1- heksenin veya heksen izomer karisimlarinin kobalt ile katalize edilmis hidroformilasyon için örnegin 1980'de Berlin'de basilmis Falbe'nin Karbon Monoksitler ile Yeni Sentezler eserinin 162- 168 sayfalari arasinda açiklanan endüstriyel olarak belirlenen, Ruhrchemie yöntemi, BASF yöntemi, Kuhlmann yöntemi veya Shell yöntemi gibi yöntemler uygundur. Ruhrchemie yöntemi, BASF yöntemi, ve Kuhlmann yöntemi ligand olarak modifiye edilmemis kobalt karbonil bilesikleri ile katalizörler olarak çalisirken ve heksanan karisimlari elde ederken Shell yöntemi (DE- A 1593368), ilave yüksek hidrojenasyon aktivitesi nedeni ile dogrudan heksanol karisimlarina yol açan fosfin veya fosfit ligand modifiye edilmis kobalt karbonil bilesiklerini katalizör olarak kullanmaktadir.
Ligand olarak modifiye edilmemis kobalt karbonil kompleksleri ile hidroformilasyonun 1- heksenin veya heksen izomer karisimlarinin rodyum ile katalize edilmis hidroformilasyon için endüstriyel olarak belirlenen rodyum alçak basinç hidroformilasyon yöntemi US- A 4148830 dokümaninin konusunda oldugu gibi trifenil fosfin Iigand- modifiye edilmis rodyum karbonil bilesikleri ile uygulanabilir. Avantajli bir sekilde uzun Zincirli olefinlerin rodyum ile katalize edilmis hidroformilasyonu için, yukarida bahsedilen yönteme göre elde edilen hekse izomer karisimlari gibi, ligand olarak modifiye edilmemis rodyum karbonil bilesikleri katalizör olarak görev yapabilir, burada düsük basinç yönteminden farkli olarak 80 bar ile 400 bara arasinda daha yüksek bir basinç ayarlanmalidir. Bu türlü bir rodyum yüksek basinç hidroformilasyon dokümanlarinda tarif edilmektedir.
Heksen izomer karisimlarinin hidroformilasyonuna göre elde edilen izo heptanal karisimlari kendi içinde geleneksel sekilde izo heptanol karisimlarina katalize edilmis olarak hidrojenize edilir. Bu baglamda katalitik açidan aktif bilesen olarak elementlerin periyodik tablosunun VI. ile VIII ve de I. yan grubunun metallerini ve/veya metal oksitlerini, gerektiginde Al203, Si02 ve/veya Ti02 gibi bir tasiyici madde üzerine çöktürülmüs olarak özellikle krom, molibden, mangan, renyum, demir, kobalt, nikel ve/veya bakir içeren heterojen katalizörler kullanilir. Bu türlü katalizörler örn. DE- A Stokiyometrik olarak izo heptallerin hidrojenasyonu için gerekli olan hidrojen miktarinin bar arasinda bir hidrojen basincinda uygulanir, yan reaksiyonlarin önlenmesi için hidrojen girisine DE- A 2628987 dokümani dogrultusunda az bir miktarda su, avantajli

Claims (22)

ISTEMLER
1. Bir yumusatici bilesimi olup, özelligi: a) Genel formül (l)'in en azindan bir bilesigini içermesi X'in *- (C=O)-O- , *- (CH2)n-O- veya *- (CH2)n-O-(C=O)- olmasi, burada * isaretinin tetra hidrofuran halkasi ile baglanti noktasini göstermesi ve n'nin 0, 1 ve 2 degerine sahip olmasi, R1 ve R2'nin birbirinden bagimsiz olarak C4-C5- alkilden ve Cs-Cs- siklo alkilden seçilmesi, burada siklo alkil radikallerinin ikame edilmemesi veya en azindan bir Ci- C10- alkil radikali ile ikame edilebilmesi, b) genel formül (II)'nin en azindan bir bilesigini içermesi R3 ve R4"ün birbirinden bagimsiz olarak dallanmis veya dallanmamis C7- 012- alkil radikallerinden seçilmesidir.
2. istem 1'e göre yumusatici bilesim olup, özelligi; genel formül (l)'in bilesikleri içinde R1 ve Rz'nin birbirinden bagimsiz olarak dallanmamis veya dallanmis bir C4-alkil radikali temsil etmesidir.
3. Daha önceki istemlerden birine göre yumusatici bilesim olup, özelligi; genel formül (l)'in bilesikleri içinde R1 ve R2'nin her ikisinin n- b'L'itili veya her ikisi izo bütili temsil etmesidir.
4. Daha önceki istemlerden birine göre yumusatici bilesim olup, özelligi; genel formül (I)'in bilesikleri içinde X gruplarinin her ikisinin *- (C=O)-O-'yu temsil etmesidir.
5. Daha önceki istemlerden birine göre yumusatici bilesim olup, özelligi; genel formül (II)'nin içinde R3 ve R4"un her ikisinin 2- etil heksili, her ikisinin izo nonili ya da her ikisinin 2- propil heptili temsil etmesidir.
6. Daha önceki istemlerden birine göre yumusatici bilesim olup, özelligi; yumusatici bilesimin gerektiginde (l) ve (II) bilesiklerinden farkli olan ftalik asit dialkil esterlerinden, ftalik asit alkil aralkil esterlerinden, (ll) bilesiklerinden farkli 1,2- siklo heksan dikarboksilik asit esterlerinden, tereftalik asit dialkil esterlerinden, trimellitik asit trialkil esterlerinden, benzoik asit alkil esterlerindeni glikollerin dibenzoik asit esterlerinden, hidroksi benzoik asit esterlerinden, doymus mono karboksilik asit esterlerinden ve doymus dikarboksilik asit esterlerinden, doymamis dikarboksilik asit esterlerinden, aromatin sülfonik asit amidlerinden ve esterlerinden, alkil sülfonik asit esterlerinden, gliserin esterlerinden, izo sorbid esterlerinden, fosforik asit esterlerinden, sitrik asit triesterlerinden, alkil pirolidon türevlerinden, (I) bilesiklerinden farkli 2,5- tetra hidrofuran dikarboksilik asit esterlerinden, epoksitlenmis bitkisel yaglardan ve epoksitlenmis yag asitimono alkil esterlerinden, alifatik ve/veya aromatik polikarboksilik asitlerden en azindan iki degerlikli alkollere sahip polyesterlerden seçilen diger bir yumusatici içermesidir.
7. Daha önceki istemlerden birine göre yumusatici bilesim olup, özelligi; genel formül (l)'in bilesiklerinin yumusatici bilesimi içindeki miktarinin agirligin % 1'ile % 50'si arasinda bir deger tasimasidir.
8. Daha önceki istemlerden birine göre yumusatici bilesim olup, özelligi; genel formül (II)'nin bilesiklerinin yumusatici bilesimi içindeki miktarinin agirligin % 10,u ile % 99'u arasinda bir deger tasimasidir.
9. Daha önceki istemlerden birine göre yumusatici bilesim olup, özelligi; genel formül (l)'in bilesikleri ile genel formül (ll)'nin bilesikleri arasindaki agirlik oraninin 1 : 100 orani ile 1 : 1 orani arasinda bulunmasidir.
10. Bir kalip karisimi olup, özelligi; en azindan bir polimeri ve 1'den 9'a kadar istemlerden birinde tanimlandigi gibi bir yumusatici bilesimi içermesidir.
11. Istem 10'a göre bir kalip karisimi olup, özelligi; polimerde, - C2-C10- Mono olefinlerden, 1,3-butadiyenden, 2-klor- 1,3- butadiyenden, vinilalkolden ve bunun C2- C10- alkil esterlerinden, vinil klorürden, viniliden kIor'ürden, viniliden flor'urden, tetra florin etilenden, glisidil akrilattan, glisidil metakrilattan, C1- C10- alkollerin akrilatlarindan ve metakrilatlarindan, vinil aromatlardan, (met) akril nitrilden, maleik asit anhidritinden oi,ß- etilenik açidan doymamis mono karboksilik asitlerden ve dikarboksilik asitlerden seçilmis en azindan bir monomer kopolimerize sekilde içeren homopolimerlerden veya kopolimerlerden, - Vinil asetallerin homopolimerlerinden ve kopolimerlerinden, - Poli vinil esterlerden, - Polikarbonatlardan, - Polyesterlerden, - Poli eterlerden; - Poli eter ketonlarlardan; - Termoplastik poli'uretanlardan, - Poli sülfitlerden, - Poli sülfonlardan - Selüloz alkil esterlerinden ve bunlarin karisimlarindan seçilmis bir termoplastik polimerin soz konusu olmasidir.
12. Istem 11'e göre kalip karisimi olup, özelligi; termoplastik polimerin poli vinil klorurden (PVC), poli vinil butiralden (PVB), vinil asetatin homo polimerlerinden ve kopolimerlerinden, stirenin homo polimerlerinden ve kopolimerlerinden, poli akrilatlardan, termoplastik poli'uretanlardan (TPU) veya poli sülfitlerden seçilmesidir.
13. istem 11'e veya 12'ye göre kalip karisimi olup, özelligi; termoplastik polimerde poli vinil klorürün (PVC) söz konusu olmasidir.
14. istem 13'e göre kalip karisimi olup, özelligi; kalip karisimi içinde yumusatici bilesiminin miktarinin 1,0 phr ile 300 phr arasinda bir deger tasimasidir.
15. Istem 11'e veya 12'ye göre kalip karisimi olup, özelligi; en azindan poli vinil klorürden farkli bir termoplastik polimer içermesi, burada kalip karisiminin içinde yumusatici bilesiminin miktarinin 0,5 phr ile 300 phr arasinda bir deger tasimasidir.
16. istem 10'a göre kalip karisimi olup, özelligi; polimerde dogal kauçuklardan, sentetik kauçuklardan ve bunlarin karisimlarindan seçilmis bir elastomerin söz konusu olmasidir.
17. istem 16'ya göre kalip karisimi olup, özelligi; kalip karisimi içinde yumusatici bilesiminin miktarinin 1,0 phr ile 60 phr arasinda bir deger tasimasidir.
18. 1'den 9'a kadar istemlerden birinde tanimlandigi gibi bir yumusatici bilesiminin kullanimi olup, özelligi; termoplastik polimerler ve elastomerler Için yumusatici olarak kullanilmasidir.
19. 1'den 9'a kadar istemlerden birinde tanimlandigi gibi bir yumusatici bilesiminin kullanimi olup, özelligi; bir plastisol içinde yumusatici olarak kullanilmasidir.
20. 10'dan 17'ye kadar istemlerden birinde tanimlandigi gibi bir kalip karisiminin kullanimi olup, özelligi; örnegin elektrikli cihazlarin muhafazalari, bilgisayar kasalari, takimlar, boru hatlari, kablolar, hortumlar, tellerin kaplamalari, pencere profilleri, araç yapimina ait bilesenler, lastikler, mobilyalar, dösemeler ve silteler için köpükler, tenteler, contalar, kompozit folyolar, plaklar, suni deriler, ambalaj kaplari, yapiskan bant folyolari veya kaplamalar gibi kalip gövdelerinin ve folyolarin üretimi için kullanilmasidir.
21. 10'dan 17'ye kadar istemlerden birinde tanimlandigi gibi bir kalip karisiminin kullanimi olup, özelligi; insanlar veya gida maddeleri ile dogrudan temasa geçen kalip gövdelerinin ve folyolarin üretimi için kullanilmasidir.
22. istem 21'de tanimlandigi gibi kullanim olup, özelligi; insanlar veya gida maddeleri ile dogrudan temasa geçen kalip gövdelerinde ve folyolarda tibbi ürünlerin, hijyen ürünlerinin, gida maddeleri ambalajlarinin, iç mekan ürünlerinin, oyuncaklarin ve çocuk bakim ürünlerinin, spor ve bos zaman ürünlerinin, kiyafetlerin veya dokuma için elyaflarin söz konusu olmasidir.
TR2018/08387T 2013-12-06 2014-12-05 Tetra hidrofuran türevleri ve 1,2- siklo heksan dikarboksilik asit esteri içeren yumuşatıcı bileşimi. TR201808387T4 (tr)

Applications Claiming Priority (1)

Application Number Priority Date Filing Date Title
EP13196036 2013-12-06

Publications (1)

Publication Number Publication Date
TR201808387T4 true TR201808387T4 (tr) 2018-07-23

Family

ID=49712997

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
TR2018/08387T TR201808387T4 (tr) 2013-12-06 2014-12-05 Tetra hidrofuran türevleri ve 1,2- siklo heksan dikarboksilik asit esteri içeren yumuşatıcı bileşimi.

Country Status (8)

Country Link
US (1) US10030120B2 (tr)
EP (1) EP3077453B1 (tr)
CN (1) CN105793341A (tr)
CA (1) CA2932240A1 (tr)
ES (1) ES2675527T3 (tr)
PL (1) PL3077453T3 (tr)
TR (1) TR201808387T4 (tr)
WO (1) WO2015082676A1 (tr)

Families Citing this family (18)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
TW201619119A (zh) 2014-10-09 2016-06-01 巴斯夫歐洲公司 包含飽和二羧酸之環烷基酯及1,2-環己烷二羧酸酯的塑化劑組成物
RU2732326C2 (ru) 2015-07-22 2020-09-15 Басф Се Способ получения фуран-2,5-дикарбоновой кислоты
US20180291180A1 (en) * 2015-09-30 2018-10-11 Basf Se Plasticizer composition containing polymeric dicarboxylic acid esters and dicarboxylic acid diesters
CN108137853B (zh) * 2015-09-30 2020-11-20 巴斯夫欧洲公司 包含聚合二羧酸酯和对苯二甲酸二烷基酯的增塑剂组合物
CN108473455A (zh) 2015-11-04 2018-08-31 巴斯夫欧洲公司 用于制备包含5-(羟基甲基)糠醛和特定的hmf酯的混合物的方法
CA3003762A1 (en) 2015-11-04 2017-05-11 Basf Se A process for preparing furan-2,5-dicarboxylic acid
US20190161597A1 (en) * 2016-08-01 2019-05-30 Basf Se Plasticizer composition
EP3320963A1 (de) 2016-11-15 2018-05-16 Basf Se Verfahren zur abreicherung von aromatischem kohlenwasserstoff aus einen rohgasstrom
WO2018110923A1 (ko) * 2016-12-12 2018-06-21 주식회사 엘지화학 가소제 조성물 및 이를 포함하는 수지 조성물
PL3589707T3 (pl) 2017-03-01 2023-02-06 Basf Se Kompozycja środka powłokowego zawierająca pvc i składniki plastyfikujące
CN110382643A (zh) 2017-03-01 2019-10-25 巴斯夫欧洲公司 包含pvc和增塑组分的涂覆剂组合物
KR102641656B1 (ko) 2017-05-16 2024-02-29 바스프 에스이 모노히드록시 화합물의 제조 방법
PL3424901T3 (pl) 2017-07-05 2021-01-11 Basf Se Uwodornianie związków aromatycznych
GB2569608B (en) 2017-12-21 2022-10-26 Altro Ltd Plasticiser composition
WO2019197175A1 (de) 2018-04-09 2019-10-17 Basf Se Verfahren zur herstellung eines gemisches von mono- und dibenzoaten
JP2021524520A (ja) * 2018-05-23 2021-09-13 ビーエイエスエフ・ソシエタス・エウロパエアBasf Se 2,5−(ビスヒドロキシメチル)テトラヒドロフランジアルカノエートを含む潤滑剤
KR102260893B1 (ko) 2018-06-11 2021-06-07 주식회사 엘지화학 가소제 조성물 및 이를 포함하는 수지 조성물
EP3748040A1 (de) 2019-06-04 2020-12-09 Basf Se Elektrochemische weichmachersynthese

Family Cites Families (73)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
US2921089A (en) 1957-11-27 1960-01-12 Eastman Kodak Co 2-propylheptanol and its esters
US3259636A (en) * 1963-06-03 1966-07-05 Atlas Chem Ind Process of producing esters of cis-2, 5-tetrahydrofuran dicarboxylic acid
US3418351A (en) 1965-05-17 1968-12-24 Shell Oil Co Recovery of hydroformylation cobalt-carbonyl-hydrocarbyl-tert-phosphine catalyst complex
DE1945359B2 (de) 1969-09-08 1973-05-10 Verfahren zur gewinnung von estern
DE2139630C3 (de) 1971-08-07 1979-03-22 Basf Ag, 6700 Ludwigshafen Verfahren zur Herstellung von vorwiegend geradkettigen Aldehyden
DE2244373A1 (de) 1972-09-09 1974-04-04 Basf Ag Verfahren zur kontinuierlichen herstellung von waessrigen loesungen von kobaltcarbonylen
DE2404855C3 (de) 1974-02-01 1981-01-22 Basf Ag, 6700 Ludwigshafen Verfahren zur Verhinderung von Emulsionsbildung bei der Aufbereitung von Butyraldehyden und Kobalt enthaltenden Reaktionsgemischen
US4009124A (en) 1975-09-15 1977-02-22 Basf Aktiengesellschaft Basic mixed carbonate of copper and aluminum and process for manufacturing a copper-containing catalyst
DE2445303C3 (de) 1974-09-21 1979-04-05 Basf Ag, 6700 Ludwigshafen Basisches, zur Herstellung eines Kupfer enthaltenden Katalysators geeignetes Carbonat
US4148830A (en) 1975-03-07 1979-04-10 Union Carbide Corporation Hydroformylation of olefins
DE2612355C3 (de) 1976-03-24 1983-11-17 Basf Ag, 6700 Ludwigshafen Verfahren zur Abtrennung von Katalysatoren aus rohen Weichmacherestern
DE2628987C3 (de) 1976-06-28 1981-10-22 Basf Ag, 6700 Ludwigshafen Verfahren zur Herstellung von C↓3↓-C↓5↓-Alkanolen
US4426524A (en) 1980-09-02 1984-01-17 Fmc Corporation Heterocyclic substituted benzyl alcohol, insecticidal ester derivatives, and intermediates
DE3228881C2 (de) 1982-08-03 1985-06-13 Basf Ag, 6700 Ludwigshafen Verfahren zur Herstellung von C↓3↓-C↓5↓-Alkoholen
US4969953A (en) 1988-10-25 1990-11-13 Mitsubishi Kasei Corporation Alcohol mixture for plasticizer and method for producing the same
GB9207756D0 (en) 1992-04-07 1992-05-27 Davy Mckee London Process
US5288918A (en) 1992-09-29 1994-02-22 Union Carbide Chemicals & Plastics Technology Corporation Hydroformylation process
US5324853A (en) 1993-01-19 1994-06-28 Exxon Chemical Patents Inc. Process for the production of plasticizer and polyolesters
DE4339713A1 (de) 1993-11-22 1995-05-24 Basf Ag Verfahren zur Oligomerisierung von Olefinen zu hochlinearen Oligomeren und Katalysatoren dafür
DE4427428A1 (de) 1994-08-03 1996-02-29 Basf Ag Verfahren zur Herstellung von Aldehyden
DE4429014A1 (de) 1994-08-16 1996-02-22 Basf Ag Verfahren zur Herstellung von cyclischen Aminen
DE19605435A1 (de) 1996-02-14 1997-08-21 Basf Ag Verfahren zur Herstellung von Aldehyden durch Hydroformylierung mit einem Rhodiumkatalysator und Wiedergewinnung des Rhodiumkatalysators durch Extraktion
CA2271200C (en) 1996-11-26 2009-02-03 Shell Internationale Research Maatschappij B.V. Highly branched primary alcohol compositions, and biodegradable detergents made therefrom
DE19721347B9 (de) 1997-05-22 2005-09-29 Celanese Chemicals Europe Gmbh Verfahren zur Herstellung von Esterweichmachern
EP1314714B1 (de) * 1997-12-19 2012-07-11 Basf Se Verfahren zur Hydrierung von Benzolpolycarbonsäuren oder Derivaten davon unter Verwendung eines Makroporen aufweisenden Katalysators
DE19801437A1 (de) 1998-01-16 1999-07-22 Basf Ag Verfahren zur Herstellung von Aldehyden
DK1171413T3 (da) 1999-04-21 2004-07-19 Basf Ag Blanding af diestere af adipin- eller phthalsyre og isomere nonanoler
DE19927978A1 (de) 1999-06-18 2000-12-21 Basf Ag Ausgewählte Cyclohexan-1,3- und 1,4-dicarbonsäureester
DE19939491A1 (de) 1999-08-20 2001-02-22 Basf Ag Kontinuierliches Verfahren zur Hydroformylierung von Olefinen mit 6 bis 20 Kohlenstoffatomen
DE10024542A1 (de) 2000-05-18 2001-11-22 Basf Ag Verfahren zur Herstellung von gesättigten C3-C20-Alkoholen
DE10056179A1 (de) 2000-11-13 2002-05-29 Basf Ag Verfahren zur Herstellung von Estern mehrbasiger Säuren
KR100851101B1 (ko) 2001-03-29 2008-08-08 바스프 에스이 Viii 아족 금속과의 니코겐 킬레이트 착물용 리간드및 히드로포르밀화, 카르보닐화, 히드로시안화 또는수소화 반응을 위한 촉매로서의 착물의 용도
DE10128242A1 (de) 2001-06-11 2002-12-12 Basf Ag Verfahren zur Hydrierung organischer Verbindungen
DE10129129C1 (de) 2001-06-16 2002-12-05 Celanese Chem Europe Gmbh Verfahren zur Herstellung von Cyclohexandicarbonsäureestern
DE10146848A1 (de) 2001-09-24 2003-04-24 Oxeno Olefinchemie Gmbh Gemisch alicyclischer Polycarbonsäureester mit hohem cis-Anteil
DE10146869A1 (de) 2001-09-24 2003-04-24 Oxeno Olefinchemie Gmbh Alicyclische Polycarbonsäureestergemische mit hohem trans-Anteil und Verfahren zu deren Herstellung
ES2318049T3 (es) * 2001-09-25 2009-05-01 Exxonmobil Chemical Patents Inc. Poli(cloruro de vinilo) plastificado.
DE10232868A1 (de) 2002-07-19 2004-02-05 Oxeno Olefinchemie Gmbh Feinporiger Katalysator und Verfahren zur Hydrierung von aromatischen Verbindungen
GB0322247D0 (en) 2003-09-23 2003-10-22 Exxonmobil Chem Patents Inc Improvement in or relating to an isobutylene containing stream
CN101878260B (zh) * 2007-11-30 2014-07-09 埃克森美孚化学专利公司 环己酸的c7-c12仲醇酯
EP2128226A1 (en) 2008-05-19 2009-12-02 Furanix Technologies B.V Fuel component
DE102009039102B4 (de) 2009-08-27 2022-01-27 Wdt-Wolz-Dental-Technik Gmbh Verfahren zur Herstellung von Zahnteilen aus Dentalmetallpulver
DE102009028975A1 (de) * 2009-08-28 2011-03-03 Evonik Oxeno Gmbh Esterderivate der 2,5-Furandicarbonsäure und ihre Verwendung als Weichmacher
DE102009028976A1 (de) 2009-08-28 2011-03-03 Evonik Oxeno Gmbh Ester der 2,5-Furandicarbonsäure mit isomeren Decanolen und ihre Verwendung
WO2011082991A2 (de) 2009-12-15 2011-07-14 Basf Se Katalysator und verfahren zur hydrierung von aromaten
US7973194B1 (en) 2010-03-18 2011-07-05 Eastman Chemical Company High solvating cyclohexane dicarboxylate diesters plasticizers
DE102011004677A1 (de) 2011-02-24 2012-08-30 Evonik Oxeno Gmbh Heptylester der Furandicarbonsäure
DE102011004676A1 (de) 2011-02-24 2012-08-30 Evonik Oxeno Gmbh Pentylester der Furandicarbonsäure
US9156802B2 (en) 2011-12-13 2015-10-13 Basf Se Separating off 5-hydroxymethylfurfural (HMF) from reaction solutions by steam distillation
US9169227B2 (en) 2011-12-13 2015-10-27 Basf Se Production of 5 hydroxymethyulfurfural (HMF) from hexose solutions in the presence of steam
US9162998B2 (en) 2011-12-13 2015-10-20 Basf Se Preparation of 5-hydroxymethylfurfural (HMF) from saccharide solutions in the presence of a solvent having a boiling point greater than 60° C. and less than 200° C. (at standard pressure, called low boiler for short)
CN102675109A (zh) * 2012-05-24 2012-09-19 江苏康恒化工有限公司 一种增塑剂环己烷-1,2-二甲酸二异辛酯的制备方法
ES2707624T3 (es) 2012-07-06 2019-04-04 Basf Se El uso de ésteres de ácidos carboxílicos como lubricantes
EP2706117A1 (en) 2012-09-07 2014-03-12 Basf Se Process for preparing sebacic acid
US9090553B2 (en) 2012-10-05 2015-07-28 Basf Se Process for preparing cyclohexanepolycarboxylic acid derivatives having a low proportion of by-products
US10081580B2 (en) 2012-10-18 2018-09-25 Basf Se Process for preparing cyclohexane with starting materials originating from a steamcracking process
US20140128648A1 (en) 2012-10-18 2014-05-08 Basf Se Hydrocarbon conversion process in the presence of an acidic ionic liquid with upstream hydrogenation
BR112015011023A2 (pt) 2012-11-19 2017-07-11 Basf Se composição lubrificante
US10119092B2 (en) 2012-11-19 2018-11-06 Basf Se Use of polyesters as lubricants
WO2014086702A2 (de) 2012-12-03 2014-06-12 Basf Se Enzymatische reduktion von hydroxymethylfurfuralen
US20160075671A1 (en) 2013-04-12 2016-03-17 Basf Se Tetrahydrofuran derivatives and use thereof as plasticizers
WO2014174416A2 (en) 2013-04-22 2014-10-30 Basf Se Dehydration of sugars on zeolites obtainable from an organotemplate-free synthetic process
US9708561B2 (en) 2013-05-14 2017-07-18 Basf Se Lubricating oil composition with enhanced energy efficiency
EP2997087A1 (de) 2013-05-14 2016-03-23 Basf Se Amingemisch
EP2813494A1 (de) 2013-06-12 2014-12-17 Basf Se Verfahren zur Herstellung von 5-Hydroxymethylfurfural (HMF)
WO2015000858A2 (de) 2013-07-01 2015-01-08 Basf Se Endoglucanase-induzierte herstellung von celluloseoligomeren
US9278079B2 (en) 2013-07-12 2016-03-08 Ocusoft, Inc. Ocular composition and kits thereof
WO2015014644A1 (en) 2013-07-31 2015-02-05 Basf Se Process for the bioconversion of c3-c13 alkanes to c3-c 13 primary alcohols
US20160168597A1 (en) 2013-07-31 2016-06-16 Basf Se Process for the Bioconversion of Butane to 1-Butanol
EP2837645A1 (de) 2013-08-12 2015-02-18 Basf Se Verwendung von 2,5-bisaminomethylfuran als härter für epoxidharze
EP3041829A1 (de) 2013-09-04 2016-07-13 Basf Se Tetrahydrofuranderivate und deren verwendung als weichmacher
TW201522380A (zh) 2013-10-02 2015-06-16 Basf Se 含纖維素生質之加工方法
TWI654177B (zh) 2013-10-31 2019-03-21 德商巴斯夫歐洲公司 製備羧酸酯的方法及其作爲塑化劑的用途

Also Published As

Publication number Publication date
EP3077453A1 (de) 2016-10-12
CA2932240A1 (en) 2015-06-11
PL3077453T3 (pl) 2018-10-31
US10030120B2 (en) 2018-07-24
ES2675527T3 (es) 2018-07-11
EP3077453B1 (de) 2018-03-28
US20160312004A1 (en) 2016-10-27
CN105793341A (zh) 2016-07-20
WO2015082676A1 (de) 2015-06-11

Similar Documents

Publication Publication Date Title
TR201808387T4 (tr) Tetra hidrofuran türevleri ve 1,2- siklo heksan dikarboksilik asit esteri içeren yumuşatıcı bileşimi.
ES2690081T3 (es) Composición plastificante que contiene derivados de furano y ésteres de ácido 1,2-ciclohexano dicarboxílico
US20160215119A1 (en) Tetrahydrofuran derivatives and their use as plasticizers
TWI706979B (zh) 包含聚合二羧酸酯的塑化劑組成物
ES2690120T3 (es) Masas para moldeo que contienen ésteres de ácido dicarboxílico y ésteres de ácido 1,2-ciclohexanodicarboxílico
US20170044352A1 (en) Plasticizer composition which contains furan derivatives and terephthalic acid dialkyl esters
JP2016516093A (ja) テトラヒドロフラン誘導体および可塑剤としての前記テトラヒドロフラン誘導体の使用
CA2975013C (en) Plasticizer composition containing polymeric dicarboxylic acid esters and terephthalic acid dialkyl esters
TW201609628A (zh) 包含脂族二羧酸二酯及對苯二甲酸二烷基酯之塑化劑組成物
RU2743230C2 (ru) Полимерная композиция, содержащая циклоалкилалкилдикарбоновой кислоты сложный диэфир в качестве пластификатора
CN108137851B (zh) 包含聚合二羧酸酯和二羧酸二酯的增塑剂组合物
RU2699617C2 (ru) Пластифицирующая композиция, которая содержит полимерные сложные эфиры дикарбоновой кислоты
CA2999932A1 (en) Plasticizer composition containing polymeric dicarboxylic acid esters and phthalic acid dialkyl esters
CA3011907A1 (en) Plasticiser composition containing aliphatic dicarboxylic acid esters and diesters selected from 1,2-cyclohexane dicarboxylic acid esters and terephthalic acid esters
WO2019185409A1 (de) Pvc-zusammensetzung, enthaltend wenigstens einen weichmacher der wenigstens eine carbonsäureestergruppe aufweist und wenigstens eine carbodiimidverbindung