SE522638C2 - Stavsil - Google Patents

Stavsil

Info

Publication number
SE522638C2
SE522638C2 SE0201226A SE0201226A SE522638C2 SE 522638 C2 SE522638 C2 SE 522638C2 SE 0201226 A SE0201226 A SE 0201226A SE 0201226 A SE0201226 A SE 0201226A SE 522638 C2 SE522638 C2 SE 522638C2
Authority
SE
Sweden
Prior art keywords
rod
screen
strainer
rods
flow
Prior art date
Application number
SE0201226A
Other languages
English (en)
Other versions
SE0201226L (sv
SE0201226D0 (sv
Inventor
Antti Isola
Original Assignee
Metso Paper Inc
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Metso Paper Inc filed Critical Metso Paper Inc
Publication of SE0201226L publication Critical patent/SE0201226L/sv
Publication of SE0201226D0 publication Critical patent/SE0201226D0/sv
Publication of SE522638C2 publication Critical patent/SE522638C2/sv

Links

Classifications

    • DTEXTILES; PAPER
    • D21PAPER-MAKING; PRODUCTION OF CELLULOSE
    • D21CPRODUCTION OF CELLULOSE BY REMOVING NON-CELLULOSE SUBSTANCES FROM CELLULOSE-CONTAINING MATERIALS; REGENERATION OF PULPING LIQUORS; APPARATUS THEREFOR
    • D21C7/00Digesters
    • DTEXTILES; PAPER
    • D21PAPER-MAKING; PRODUCTION OF CELLULOSE
    • D21CPRODUCTION OF CELLULOSE BY REMOVING NON-CELLULOSE SUBSTANCES FROM CELLULOSE-CONTAINING MATERIALS; REGENERATION OF PULPING LIQUORS; APPARATUS THEREFOR
    • D21C7/00Digesters
    • D21C7/14Means for circulating the lye

Landscapes

  • Paper (AREA)
  • Filtration Of Liquid (AREA)
  • Separation Of Solids By Using Liquids Or Pneumatic Power (AREA)

Description

asnio 10 15 20 25 30 35 in FO <3\ L: J G3 2 Ett problem med denna kända silkonstruktion är att den relativt lätt tenderar att blockeras då flisor fastnar i spalterna. Detta beror både på det radiala träflis- trycket mot silen, vilket genereras av den mot flispelaren riktade gravitations- kraften, och på vätskans radiala hastighet utåt genom silen. Hastigheten är ungefär fem gånger större än flisens nedåtriktade hastighet. Vätskans hastig- het är typiskt av en storlek av 10-15 mm/s, medan flisens motsvarande nedåt- riktade hastighet är ungefär 2-3 mm/s. Då kokarens packningsgrad är normal binder flisorna varandra på plats innanför pluggflödet och delvis även i kanten av pluggflödet. Små stickor och flispartiklar följer det partiellt snabbare radiala vätskeflödet och fastnar på silstavarnas vassa kanter. Härvid kan mer flispartiklar lägga sig på en dylik fastnad flispartikel och blockera ett ännu större område av silen. Silstavarnas vassa kanter skär även lätt en mjukad flispartikel, vilket även tenderar att blockera silen. Den ovan beskrivna blockeringsbenägenheten förvärras då ett större område av den öppna silytan blockeras, eftersom detta genererar en större belastning och samtidigt en större blockeringsrisk för den silyta som fortfarande är öppen.
Dessutom blockeras silarnas bakgrund, eftersom strömningshastig- heterna blir avsevärt långsammare i silarnas bakgrundsutrymmen och de tyng- re partiklarna i vätskan börjar lägga sig i bakgrundsutrymmen och blockerar slutligen strömningsområdet bakom silen.
På grund av silens placering och blockeringssättet är det mycket svårt att rengöra silen varför detta således till varje pris borde undvikas. I Kvaerner Pulping Technologies AB har i sitt patent SE-B-501243 fö- reslagit en horisontal spaltförsedd sil som en lösning på blockeringsproblemet, vilken sil kännetecknas av att silstavarna är horisontala. Silstavarna är till tvär- snittet fyrkantiga eller har formen av en romb, dvs. uppvisar vassa hörn. Den kritiska egenskapen hos denna lösning är att flispartiklarna ligger platt ovanpå varandra i pluggflödet såsom spelkort och kilar sig således lätt i silens horison- tala spalter eller fastnar i silstavarnas vassa hörn, då de rör sig radialt med lut- strömmen.
Stickorna utgör ett annat mera kritiskt problem. Det finns alltid ett stort antal stickor bland flisen. Dessa stickor är ungefär så stora som tändstickor, ibland större, ibland mindre. Deras diameter kan vara 1-3 mm. En del av dessa stickor hamnar förr eller senare i pluggflödet vid kokarens vägg och silarna i det fortsatta pluggflödet. En del av stickorna förs med i den strömmande alkaliska kokvätskan och de fastnar i silstavarnas vassa hörn ai»;» 10 15 20 25 30 35 (51 p J FO O\ CN CD 3 och/eller i andra flispartiklar som redan fastnat i spalterna, varvid en ny fästyta bildas.
Volymen av silarnas bakgrundsutrymmen är förhållandevis stor och orsakar en sänkning av strömningshastigheten och således avsättningar.
Silar enligt teknikens ståndpunkt är med andra ord svåra att köra och många anser att stavsilarnas funktion är KAMYR-kokarnas Akilleshäl.
Målet med föreliggande uppfinning är att avsevärt förbättra tidigare känd teknik genom att minska nackdelarna i anslutning därtill och därigenom åstadkomma en ny stavsil för att sila vätska från träflis och/eller massa utan blockering av silen och störningar i strömningen.
Detta mål uppnås med en stavsil med de egenskaper som definie- rats i patentkraven för denna uppfinning. För att vara mera exakt kännetecknas anordningen enligt uppfinningen huvudsakligen av det som är presenterat i den kännetecknande delen av patentkrav 1. i Uppfinningen grundar sig på en insikt i samband med en empirisk undersökning om att eftersom den största tryckskillnaden i en sil inte är i spal- ten utan djupare i pluggflödet, kan spaltens bakre parti användas som en kanal för den vertikala strömningen. Om den till storleken inte är tillräcklig, används andra delar av silens bakgrundsutrymmen genom att reglera mellanväggen.
Man har även genom test visat att runda former ger en förmånlig friktion mel- lan silen och pluggflödet. Runda former är även orsaken till överlägsna hydrau- liska egenskaper.
Föredragna utföringsformer av uppfinningen är beskrivna i de bero- ende patentkraven. _ Med stavsilen enligt uppfinningen uppnås avsevärda fördelar. Stav- silens silstavar uppvisar inte vassa hörn i vilka kokt träämne eller massa kunde fastna och var det/den kunde skäras. Eftersom en stavsil av denna typ möjlig- gör en väsentlig minskning av dylikt fastnande, fastnar inte heller annat mate- rial, som kunde störa pluggflödet och filtreringen då det ackumuleras, i stavsi- len.
Stavsilkonstruktionen enligt uppfinningen möjliggör kontinuerliga stora expansions- och cirkulationsströmningar, vilket väsentligt förbättrar konti- nuerlig kokning och kontrollering av den. Genom detta åstadkoms en jämnare och mera hållfast kemisk cellulosamassa eller pappermassa samt en mera ekonomisk och miljövänligare produktionsprocess.
Med hjälp av föreliggande stavsil åstadkoms förmånliga 111m, 10 15 20 25 30 35 u u n u..
(Il '* L* PO O\ L: J CJ 4 strömningshastigheter i tryckkärlet för att förhindra ackumulering i silarnas bakgrundsutrymmen. De totala strömningshastigheterna och volymerna är överlägsna jämfört med konventionella silkonstruktioner.
Genom att använda separata stödstavar för att stöda stavsilen för- hindrar man att silstavarna störtar samman och/eller att de går sönder. Vanli- gen orsakar redan böjningen av 2-5 silstavar för mycket belastning på de åter- stående silstavarna. Denna typ av kollaps eller skada på silen kan undvikas med föreliggande konstruktion.
Genom att för silstavens tvärsnitt välja olika former kan man göra stavsilen lämplig för olika processförhållanden. På detta sätt kan man alltid er- hålla en sil av rätt typ för olika flisstorlekar, olika mängder av stickor i pluggflö- det, etc.
Genom att åstadkomma mottrycksvektorer i frampartierna av silsta- varna i stavsilen enligt uppfinningen får man flispartiklarna som pressas mot silen att vändas på silens yta. Detta förbättrar den radiala strömningen i silen utåt från pluggflödet. Sålunda kan även silens hydrauliska egenskaper bättre utnyttjas.
Genom att möjliggöra glidning av flispartiklarna som är pressade mot silen längs silstavarna och avlägsning av dem från silens yta förhindras ackumuleringar i spalterna.
Friktionen mellan silen och pluggflödet är även markant låg i förelig- gande stavsil. l det följande kommer uppfinningen att beskrivas med hänvisning till bifogade ritning i vilken en föredragen utföringsform av uppfinningen visas.
Figur 1 visar en frontvy av en stavsil i en föredragen utföringsform enligt uppfinningen, figur 2 visar en sidovy av stavsilen i figur 1 anordnad till tryckkärlets mantel, V figur 3 visar en frontvy och ett partiellt tvärsnitt av en detalj av an- slutningen av silstavens övre ända till stavsilens ram, figur 4 visar en sidovy av en detalj av anslutningen av silstavens nedre ända till stavsilens ram, figur 5 visar en frontvy av en detalj av ett sadelstöd som stöder sil- staven, figur 6 visar en sidovy av en detalj av sadelstödet som stöder silsta- ven, a:».| 10 15 20 25 30 35 figur 7 visar en stavform för en silstav med frampartiet och bakparti- et av intilliggande silstavars spalter markerade med rastering, figur 8 visar en stavform för en silstav enligt en andra utföringsform med frampartiet och bakpartiet av intilliggande silstavars spalter markerade med rastering, figur 9 visar en detalj av en filteryta av stavsilen och spalternas fram- och bakpartier, figur 10 visar en detalj av en flispartikel, figurerna 11, 12 och 13 visar teoretiska positionsalternativ för en flispartikel i stavsilen spalt, figur 14 visar mottrycksvektorer som genereras av stavsilen enligt uppfinningen och figur 15 visar en reglerbar vägg i samband med stavsilen.
En föredragen utföringsform av föreliggande stavsil är i det följande beskriven med hänvisning till ovan nämnda figurer. Stavsilen omfattar struktur- delar som är markerade med hänvisningssiffror i figurerna och motsvarar hän- visningssiffrorna som används i denna beskrivning. j Figurerna 1-6 visar en föredragen konstruktion av stavsil som an- ordnas i ett tryckkärl som används för framställning av kemisk cellulosamassa eller pappersmassa, varvid stavsilen omfattar en ram 1, som är anordnad att motta ett valbart antal silstavar 2 som är symmetriska till tvärsnittet, t.ex. runda eller elliptiska. Dessa silstavar är anordnade i ramen väsentligen parallellt sida vid sida. Således är silstavarna i en ända - den övre - kopplade till ramen ge- nom en tvärkilsförbindning 3 såsom är visat i figur 3 eller genom ett annat mot- svarande förfarande för att undvika svetsning och den skada det förorsakar exempelvis på beläggningen. På motsvarande sätt är silstavarnas motsatta ändar - de nedre - av samma skäl anordnade till ramen genom en tappförbind- ning 4 såsom är visat i figur 4. Det beskrivna förbindningsförfarandet möjliggör samtidigt att silstavarna vid behov kan rotera runt sin längdaxel.
Mellan sina yttersta ändar stöds silstavarna företrädesvis av ett eller flera sadelstöd 5 mot pluggflödets radiala flistryck såsom är visat i figurerna 5 och 6. Sadelstödens inbördes avstånd i silstavens längdriktning är företrädesvis t.ex. 300 mm. Denna typ av sadelstöd är företrädesvis anordnad till tryckkärlets mantel 6 med hjälp av en särskild stödstav 7. Dessa stödstavar är företrädesvis anordnade så att de är reglerbara i längdriktningen eftersom tryckkärlets mantel sällan är symmetriskt rund. Antalet stödstavar som .»-»; 10 15 20 25 30 35 används vid hållfasthetsberäkningar överensstämmer annars inte med praxis.
Reglerbara stödstavar kan således eliminera skador på stavsilen. Stödstaven bildas av en gängad öppning som går genom sadelstödet 5 och en originalgängtapp i öppningen vilken tapp drivits genom en filterspalt med hjälp av ett specialverktyg och regleras och låses mot tryckkärlets mantel. Alternativt bildas den reglerbara stödstaven av ett stödelement som är fäst till sadelstödets övre ända vid filterspalten. Det omfattar en gängad öppning med en originalgängtapp i den, vilken regleras och låses mot tryckkärlets mantel 6.
För att försäkra sig om stavsilens funktion är en separat släppremsa 8 anordnad till dess fotända enligt figur 2. Figuren visar även ett utlopp 9 i tryckmanteln. l föreliggande utföringsform av stavsilen baserar sig det faktum att silstavarna hålls rena och därigenom deras hydrauliska egenskaper på deras valbara form och på spaltens form mellan intilliggande silstavar. Enligt figurer- na 7 och 8 är silstavens ändyta valbart S - stor ändyta 10 - eller P - liten ändyta 11. Spalten mellan intilliggande silstavar har formen av en avsmalnande rund- kantig kon i frampartiet 12 och formen av en utvidgande rundkantig kon i bak- partiet 13.
Silstavens valbara form baserar sig på idén att i olika processförhål- landen, t.ex. vid processning av olika träflissorter, är det förmånligt att välja en silstav antingen från en ytterlighet S eller från en annan ytterlighet P av stav- sortimentet. Härvid innefattar kriterierna för val av formen för silstaven storle- ken på den i processen använda flisen 14, dess packningsgrad, trä-vätske- förhållandet för massan som processas, behovet av filtrering av massan och anordningens mekaniska egenskaper. Silstavens ändytas bredd L varierar mellan 0,0 och 40,0 mm, och är företrädesvis 0,0-20,0 mm. l pluggflödet lägger sig flisorna ovanpå varandra likt på golvet kas- tade spelkort och horisontalt helt slumpmässigt orienterade.
Spalten mellan silstavarna 2 i stavsilen är ett utrymme med en volym motsvarande spaltens längd och i denna volym kan flisorna som skall kokas lägga sig på olika sätt. Innan de lägger sig i en ny position i området av stavsilen, är flisorna 14 t.ex. ovanför stavsilarna pressade mot kokarens tryckkärls mantel på grund av flistrycket, och en mottrycksvektor 15 för manteln pressar flödet i riktning mot tryckkärlets/pluggflödets radie såsom är visat i figur 14. Då flispartiklarna och stickorna som strömmar med pluggflödet i kanten av pluggflödet anländer till pluggflödet och flisorna i ara-n 10 15 20 25 30 35 området för stavsilarna, ändras tryckkärlets mottrycksvektor till en av silstavarna genererad mottrycksvektor 16. Då silstavens ändytas bredd L är t.ex. 0,0 mm, dvs. staven är rund, riktas silstavarnas mottrycksvektorer mot pluggflödet, flispartiklarna och stickorna, i riktning av radien för respektive silstav på ett solfjäderformat sätt såsom är visat i figur 14. Ifall ändytans bredd är mer än 0,0 mm och tex. mindre än 40,0 mm, är mottrycksvektorn i området av ändytan riktad mot pluggflödet i riktning av tryckkärlets/pluggflödets radie.
Eftersom spalten mellan silstavarna har formen av en avsmalnande rundkantig kon iframpartiet 12, dvs. på pluggflödets sida, är mottrycksvektorn alltid radial i området av den rundformiga kanten och riktad på ett solfiäderformat sätt mot pluggflödet och flisens 14 partiklar och stickor som strömmar i flödet.
Solfjäderformigt riktade mottrycksvektorer 16 får flisorna 14 och stickorna att vända sig på planet för att lägga sig i det rundkantiga frampartiet 12 mellan silstavarna 2. Flispartiklarnas och stickornas vändning genererar nya kanaler för den alkaliska kokvätskan att strömma mellan partiklarna, som skall kokas, in i stavsilen.
Inga solfjäderformigt riktade mottrycksvektorer, som skulle få flispar- tiklarna att röras och sålunda förbättra vätskeströmmen ut ur pluggflödet till stavsilen, är riktade mot pluggflödet på grund av basformen hos stavarna i den enligt patentet WO 9419533 konstruerade stavsilen och även på grund av silzonens "blinda rutor".
Flispartiklarna och stickorna som vänt sig i olika positioner i frampartiet 12 mellan silstavarna 2 ger en möjlighet att granska stavsilarnas konventionella "öppen ytvidd"-begrepp på ett nytt sätt. l utrymmet mellan silstavarna 2 finns en gränsyta som bildas av de yttre ytorna av flispartiklar i olika positioner och på vilken gränsyta, filteryta 17, den alkaliska kokvätskan avskiljs från flisorna som skall kokas samt pluggflödet som helhet och avlägsnas genom spalterna mellan stavarna till cirkulation.
I konventionella plana stavsilar är gränsytan och filterytan nästan planar och den öppna ytvidden beräknas som silspalternas ytvidd i förhållande till den totala ytvidden. I de förhållandena innebär den öppna ytvidden och avskiljningsområdet nästan det samma, i synnerhet då spalten är smal, 3,0-4,0 mm, och partiklarna som filtreras är t.ex. i storlek med flis. l detta sammanhang är det relevant att betona betydelsen av formen hos filterytan, eftersom vätska släpps till en öppen ström i spalten vid ii|\| 10 15 20 25 30 35 cm ~ a ro o\ m o: 8 filterytan 17 och då formen på filterytan ändras, ändras även den öppna ytvidden.
Vid kontinuerlig kokning är t.ex. flis 14 av barrträd i medeltal 4-5 mm tjocka, 15-18 mm breda och 23-28 mm långa. I dessa förhållanden, i en stavsil där L=0,0 mm, är silstavens 2 diameter typiskt 4-40 mm, företrädesvis 10-20 mm. Spalten mellan silstavarna är typiskt 2-15 mm, företrädesvis 3-8 mm, bred.
Flis som strömmar i pluggflödet kan sålunda lägga sig mot silstavarna 2 typiskt på det i figurerna 11-13 visade sättet. Sålunda kan flispartiklarna vara placerade på följande sätt: o flispartikelns långsida 18 ligger mot silstavarna såsom i figur 11, o flispartikelns kortsida 19 ligger mot silstavarna såsom i figur 12, o något av flispartikelns hörn 20 har trängt in i utrymmet 12 mellan silstavarna såsom ifigur 13.
Det är teoretiskt möjligt att all flis lägger sig såsom är visat i figur 11.
Då är filterytans längd den samma som längden av den bredare yttersidan 21 av det avsmalnande konformiga utrymmet mellan intilliggande silstavar 2. lfall silstavens diameter är 16 mm och spalten mellan silstavarna är 4 mm, är silkonstruktionens filteryta och öppna ytvidd 20 mm/20 mm * 100, dvs. 100 %.
Det år även möjligt att flisorna 14 lägger sig med kortsidan mot silstavarna 2 såsom i figur 12. Då flisan är t.ex. 16 mm bred tränger den delvis mellan silstavarna, varvid filterytan och den öppna ytvidden med ovan nämnda talvärden bildas av 16 mm/20 mm * 100, dvs. 80 %.
Ifall flispartiklarna i teorin råkar lägga sig så ett hörn trängt in i utrymmet mellan silstavarna, bildas filterytan och den öppna ytvidden med ovan nämnda talvärden av 10 mm/20 mm * 100, dvs. 50 %.
I ljuset av ovan nämnda undersökning kan man konstatera att den öppna ytvidden i en konventionell stavsil erhållit en utsträckning på djupet genom filterytans 17 tredimensionella egenskaper. Summan av profilerna av flispartiklar som är orienterade mot silens yttersida, i spalterna mellan silstavarna och i olika orienteringar på spaltens hela längd är den yta där vätska avskiljs från pluggflödet på vägen mot silens bakgrundsutrymmen.
Flispartiklarnas profiler bildar ett slags tredimensionellt bergslandskap vars ytvidd är förhållandevis stort och ändras kontinuerligt. Det tredimensionella utrymme som bildas av flispartiklarnas profiler baserar sig på den geometriska formen hos partiklarna som filtreras och således är den öppna ytvidden en »neon 10 15 20 25 30 35 « . ; u | ; I | v .- (fl P* I PO O\ CN C23 9 funktion av flispartikelprofilernas form. Flisens kvalitet påverkar således storleken på den faktiska, lokala, öppna ytvidden vid filtrering.
Flispartiklarna som vänt sig i olika positioner i utrymmet mellan siistavarna 2 bildar, medan de ligger där och när de rör sig nedåt med pluggflödet, ett element - en bädd - som utöver flispartiklarna filtrerar stickor och andra partiklar vilka strävar till att strömma med den alkaliska kokvätskan.
Bäddens tredimensionella filteryta är större än den tvådimensionella filterytan.
Sålunda ökar de ytterst i pluggflödet belägna flispartiklarna effektivt stavsilens filterkapacitet och utgör en del av en funktionell helhet. Eftersom flispartiklarna på grund av silspaltens symmetri inte stöter på hinder medan de glider längs silstavens sida, minskar inte heller nämnda filterkapacitet plötsligt.
Stavsilens silstavar uppvisar inga vassa hörn i vilka den kokta flisen 14, massan och stickorna kan förankra sig och skäras och på vilka mer material kan ackumuleras för att störa pluggflödet och via det filtreringen.
Spalten mellan siistavarna är vid den smalare ändan av den avsmalnande rundkantiga konen, vid gränsen av frampartiet 12 och bakpartiet 13, anordnad att vara typiskt D/4, där D = silstavens tjocklek. Förmånligast är spalten mellan siistavarna D/3,8.
Eftersom silstaven 2 i området mellan dess motsatta ändar är anordnad att stödas av åtminstone ett sadelstöd 5, bildas ett strömningsutrymme 22 för vätska i pluggflödets riktning mellan filterspaltens bakpartl 13, som är format som en utvidgande rundkantig kon, mellan respektive intilliggande silstav och tryckkårlets mantel 6. Ett dylikt strömningsutrymmes strömningsytvidd är tillräckligt för att bilda en vertikalströmning i vätskan som strömmar från filterspalten för att röra den med en accelererande hastighet till utloppet 9 i manteln eller till dess omedelbara närhet. Strömningsutrymmets djup kan regleras med hjälp av en vägg 23 enligt figur 15. lfall väggen vilar mot silstaven är strömningsutrymmets djup som minst. lfall väggen vilar mot kokarens tryckkärls mantel 6, är strömningsutrymmets djup som störst. Vätskans strömningsriktning i strömningsutrymmet 22 kan vara i riktning med eller mot pluggflödet beroende på huruvida utloppet är beläget i silens övre del, nedre del eller i båda ändarna.
För att strömningsutrymmets 22 ytvidd inte skall minska menligt vid sadelstödet 5, kan ett separat utrymme formas däri vid filterspalten genom t.ex. bearbetning. Denna typ av bearbetningsarbete utförs företrädesvis genom :fn-u 10 15 20 25 30 35 5 2 6 8 su ï .= .=:. ' ' .=:. 10 vattenskärning. Strömningsutrymmets tvärsnittsytvidd är även anordnad att vara så stor och växande i vätskans strömningsriktning att en i strömningsutrymmet i riktning av pluggflödet uppkommen tryckförlust är mindre än den i filterspalten mellan silstavarna 2 lodrät mot pluggflödet uppkomna tryckförlusten. i Genom att reglera djupet hos spaltens bakparti 13 som är format som en rundkantig vidgande kon mellan silstavarna 2 längs silstavens hela längd 24, regleras samtidigt volymen, som reglerar lutens strömningshastighet i nämnda volym - "kanal".
Strömningshastigheten hos det bakpartiets 12 volym, "kanal", påverkar "kanalens" renhet. Rätt hastighet förhindrar ackumuleringar i stavsilarnas bakgrundsutrymmen.
För minimering av friktion är silstavarna 2 slipade till ett värde som typiskt varierar mellan Ra = 0,6-0,8, förmånligast Ra = 0,3. Silstavarna är företrädesvis även elektropolerade eller belagda med ett ämne med låg friktion, såsom fluorplast (PTFE). lnfästningen av den nedre ändan av silstavarna är planerad så, att flispartiklarnas hörn och andra delar som trängt in i frampartiet 12 som är format som en rundkantig avsmalnande kon mellan silstavarna obehindrat kan glida ut genom stavsilens spalt tillbaka till pluggflödet.
Stavsilen kan förses med en i och för sig känd mekanisk renaranordning för silspalten.
Stavsilen i föreliggande uppfinning fungerar i processförhållanden enligt följande. Då cirkulationsvätska sugs ut från pluggflödet i ett absorptionstorn och en kontinuerlig kokare, avskiljer stavsilen den förkokta flisen 14, stickor och massa från cirkulationsvätskan genom en samverkan av den avsmalnande/vidgande rundkantiga konformiga spalten, vilken beror på silstavarnas 2 form, och flispartiklarna som lagt sig däri.
Eftersom silstavarna inte är vinkelformiga på pluggflödets sida och även antingen polerade eller belagda med t.ex. fluorplast, kan inte flispartiklarna belägna ytterst i pluggflödet eller stickorna eller motsvarande mindre partiklar som strömmar med luten fastna i silstavarnas vassa hörn och således bilda fästpunkter för andra förbiströmmande partiklar.
Stavsilens nedre kant är konstruerad så att spalten är öppen i dess nedre kant och flispartiklarna som strömmar nedåt med pluggflödet i den konformiga spalten obehindrat återvänder till pluggflödet efter att ha passerat 5 2 6 3 8 au = .= .=:. ' =..="z° ' .=:."z' 11 stavsilen och för sin del verkat i filtreringen.
Det är förståeligt att beskrivningen ovan och figurerna i anslutning därtill endast är avsedda att åskådliggöra föreliggande uppfinning.
Uppfinningen är således inte begränsad till ovan presenterade utföringsform 5 eller till vad som är definierat i patentkraven, utan många variationer och modifieringar av uppfinningen vilka är möjliga inom ramarna för den i bifogade patentkrav definierade uppfinningens idé kommer att vara uppenbara för fackman inom området. :an;.

Claims (18)

11:e» 10 15 20 25 30 35 5 2 6 3 8 su i .= .=:. ' ä? ' .=:I 12 Ändrade patentkrav 26.11.2001 PATENTKRAV
1. Stavsil för ett tryckkärl som används vid framställning av kemisk cellulosamassa eller pappersmassa, i vilket tryckkärl vätska är anordnad att silas från träflis och/eller massa som skall processas genom den vid en mantel (6) av tryckkärlet anordnade stavsilen, som omfattar en ram (1) och silstavar (2) som är fästa väsentligen parallellt med ramen i deras motsatta ändar så att en filterspalt bildas mellan respektive intilliggande silstav, k ä n n e t e c k n a d av att silstaven (2) i riktningen för pluggflödet omfattande flis, stickor samt vätska som processas har en tvärprofil som omfattar väsentligen parallella ändytor med en längd av 0-40 mm, varvid dessa ändytor är sammankopplade genom rundade tvärsnittsdelar, ' spalten mellan de intilliggande silstavarna (2) är indelad i två intilliggande partier; ett framparti (12) som är orienterat i pluggflödets riktning och format som en avsmalnande rundkantig kon; och ett bakparti (13) som är orienterat i riktning mot tryckkärlets mantel (6) och format likt en vidgande rundkantig kon, flisen (14) och stickorna som strömmar med nämnda pluggflöde är anordnade att vända sig i det rundkantiga frampartiet (12) mellan silstavarna (2) med hjälp av kraften från väsentligen solfiäderformiga mottrycksvektorer (16) bildade på ytan av silstaven som är vänd mot pluggflödet, varvid nya radiala kanaler bildas för tryckkärlsvätskan mot stavsilen, medan bakpartiet (13) tillhandahåller en vätskeströmning i en axial riktning av silstaven (2).
2. Stavsil enligt patentkrav 1, k ä n n ete c k n a d av att den mot pluggflödet vända stavsilen ytvidd är anordnad att bilda en öppen yta som mottarvätskeströmmen från pluggflödet, vilken öppen yta är en funktion av den tredimensionella ytvidden av flisens (14) och stickornas delar som tränger in i stavsilens framparti (12).
3. Stavsil enligt patentkrav 1 eller 2, k ä n n e t e c k n a d av att den förutom bakpartiet (13) omfattar ett strömningsutrymme (22) för vätska i mantelns (6) riktning, vars strömningsytvidd är tillräcklig för att röra vätskan som strömmar från filterspalten till ett utlopp (9) i manteln eller i dess omedelbara närhet.
4. Stavsil enligt något av patentkraven 1-3, k ä n n e t e c k n a d av kanal för en 1:|sn 10 15 20 25 30 35 5:32 638 13 att vätskans strömningsriktning i strömningsutrymmet (22) och/eller bakpartiet (13) kan vara med- med eller motströms mot plugflödet.
5. Stavsil enligt något av de föregående patentkraven, k ä n n e t e c k n a d av att silstaven (2) i området mellan dess motsatta ändar är anordnad till åtminstone ett sadelstöd (5).
6. Stavsil enligt patentkrav 5, k ä n n e t e c k n a d av att vid filterspalten i sadelstödet (5) har utöver bakpartiet (13) ett utrymme anordnats för att förhindra en minskning av strömningsutrymmets (22) ytvidd vid sadelstödet.
7. Stavsil enligt något av patentkraven 3-6, k ä n n e t e c k n a d av att strömningsutrymmets (22) djup är anordnat att vara reglerbart med hjälp av en vägg (23) som är anordnad mellan stavsilen och manteln (6).
8. Stavsil enligt något av patentkraven 3-7, k ä n n e t e c k n a d av att strömningsutrymmets (22) tvärsnittsyta är så stor och växande i vätskans strömningsriktning att en i strömningsutrymmet i riktning av pluggflödet uppkommen tryckförlust är mindre än den i filterspalten mellan silstavarna (2) lodrät mot pluggflödet uppkomna tryckförlusten.
9. Stavsil enligt patentkraven 3-8, k ä n n e t e c k n a d av att sadelstödet (5) är anordnat att stöda sig mot tryckkärlets mantel (6), företrädesvis med hjälp av reglerbara stödstavar (7).
10. Stavsil enligt patentkrav 9, k ä n n e t e c k n a d av att den reglerbara stödstaven (7) är bildad av en gängad öppning som går genom sadelstödet (5) och en originalgängtapp i öppningen vilken tapp drivits genom filterspalten och kan regleras och låsas mot tryckkärlets mantel (6).
11. Stavsil enligt patentkrav 9, k ä n n e te c k n a d av att den reglerbara stödstaven (7) är bildad vid sadelstödets (5) övre ända vid ett stödelement som år fäst vid filterspalten och omfattar en gängad öppning med en originalgängtapp i den, vilken kan regleras och låsas mot tryckkärlets mantel (6).
12. Stavsil enligt något av de föregående patentkraven, k ä n n e t e c k n a d av att silstaven (2) är symmetrisk eller asymmetrisk till tvärsnittet.
13. Stavsil enligt något av de föregående patentkraven, kä n n ete c k n a d av att spalten mellan silstavarna (2) vid den smalare ändan av den avsmalnande rundkantiga konen vid gränsen av frampartiet (12) och bakpartiet (13) typiskt är D/4, där D = silstavens tjocklek, förmånligast |;na» 5 10 15 5 2 6 5 8 -; ä - 14 D/3,8.
14. Stavsil enligt något av de föregående patentkraven, k ä n n e t e c k n a d av att silstavarnas (2) nedersta ändar är anordnade till ramen genom en tappförbindning (4), vilket gör det möjligt för flispartikeldelarna som trängt in i frampartiet (12) att obehindrat glida tillbaka i pluggflödet från stavsilen.
15. Stavsil enligt något av de föregående patentkraven, k ä n n e t e c k n a d av att förbindningen (4) i den nedersta ändan av silstaven (2) är anordnad att möjliggöra silstavens rotation runt dess längdaxel.
16. Stavsil enligt något av de föregående patentkraven, k ä n n e t e c k n a d av att silstavarnas (2) ytslipas till ett värde av Ra = 0,6- 0,8, förmånligast Ra = 0,3.
17. Stavsil enligt något av de föregående patentkraven, k ä n n e t e c k n a d av att silstavarna (2) är elektropolerade eller belagda med ett ämne med låg friktion.
18. Stavsil enligt något av de föregående patentkraven, k ä n n e t e c k n a d av att den är utrustad med en renare för mekanisk rening av spalten mellan intilliggande silstavar (2).
SE0201226A 1999-10-26 2002-04-24 Stavsil SE522638C2 (sv)

Applications Claiming Priority (2)

Application Number Priority Date Filing Date Title
FI992305A FI118476B (sv) 1999-10-26 1999-10-26 Stångsil
PCT/FI2000/000929 WO2001031117A1 (en) 1999-10-26 2000-10-26 Bar screen

Publications (3)

Publication Number Publication Date
SE0201226L SE0201226L (sv) 2002-04-24
SE0201226D0 SE0201226D0 (sv) 2002-04-24
SE522638C2 true SE522638C2 (sv) 2004-02-24

Family

ID=8555500

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
SE0201226A SE522638C2 (sv) 1999-10-26 2002-04-24 Stavsil

Country Status (5)

Country Link
US (1) US6889851B1 (sv)
AU (1) AU1148601A (sv)
FI (1) FI118476B (sv)
SE (1) SE522638C2 (sv)
WO (1) WO2001031117A1 (sv)

Families Citing this family (7)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
FI119107B (sv) * 2001-11-06 2008-07-31 Metso Paper Inc Arrangemang för installering av en sil
US7736467B2 (en) 2004-06-29 2010-06-15 Metso Paper Pori Oy Screen assembly for a pulp digester
SE531717C2 (sv) 2007-11-30 2009-07-21 Metso Fiber Karlstad Ab Kokarsil för en kontinuerlig cellulosamassakokare
WO2013105888A1 (en) * 2012-01-12 2013-07-18 Metso Paper Sweden Ab Profile bar screen for digester vessels
SE538326C2 (sv) * 2014-09-01 2016-05-17 Valmet Oy Profile bar screen for digester vessels
US9585296B1 (en) * 2015-08-31 2017-03-07 Versarake, Llc Rock rake attachment for engineering vehicle
US11633680B2 (en) * 2020-07-23 2023-04-25 Parkson Corporation Bar screen filter apparatus and method

Family Cites Families (13)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
SE354088B (sv) 1970-09-24 1973-02-26 Kamyr Ab
US3716144A (en) 1971-03-09 1973-02-13 Hendrick Mfg Co Screen having parallel slots and method
DE3816152A1 (de) * 1987-11-14 1989-11-23 Voith Gmbh J M Siebkorb und verfahren zu dessen herstellung
US5047148A (en) 1990-04-24 1991-09-10 Koichi Arai Retained wire filter element
SE466706B (sv) 1990-07-20 1992-03-23 Kamyr Ab Vaeggorgan foer separering av vaetska fraan ett vaetskehaltigt partikelmaterial
SE500959C2 (sv) 1993-02-16 1994-10-10 Kvaerner Pulping Tech Silanordning i en kontinuerlig kokare
JPH06299490A (ja) * 1993-04-14 1994-10-25 Aikawa Tekko Kk 製紙用スクリーンのバスケット及び製紙用スクリーンのバスケットの製造方法
JP2968696B2 (ja) * 1994-12-28 1999-10-25 相川鉄工株式会社 製紙用のスクリーンプレートの製造方法及び製紙用のスクリーンプレート
JPH08209574A (ja) * 1995-01-27 1996-08-13 Aikawa Iron Works Co Ltd 製紙用のスクリーンプレート
FI97979B (sv) 1995-02-23 1996-12-13 Ahlstrom Machinery Oy Sil
JP3190234B2 (ja) * 1995-09-21 2001-07-23 相川鉄工株式会社 製紙用スクリーン
FI105931B (sv) 1997-09-29 2000-10-31 Bothnia P & P Oy Mekaniskt självrensande sil
JP2003010608A (ja) * 2001-07-05 2003-01-14 Aikawa Iron Works Co Ltd 円筒形状のスクリ−ン

Also Published As

Publication number Publication date
WO2001031117A1 (en) 2001-05-03
FI19992305A (sv) 2001-04-27
SE0201226L (sv) 2002-04-24
FI118476B (sv) 2007-11-30
AU1148601A (en) 2001-05-08
SE0201226D0 (sv) 2002-04-24
US6889851B1 (en) 2005-05-10

Similar Documents

Publication Publication Date Title
JPH0115633B2 (sv)
EP1967580B9 (de) Bierfilter
GB1598961A (en) Screening paper-making stock
DE2413949A1 (de) Trommelsiebvorrichtung fuer faserstoffsuspensionen
CA1330207C (en) Reject screen
CN102755774A (zh) 自清洁式过滤器及方法
SE522638C2 (sv) Stavsil
JPS5849413A (ja) 自己洗浄型ろ過装置
US4166028A (en) Apparatus for screening paper fiber stock
GB2195911A (en) Screening apparatus for pulp
DE60219294T2 (de) Zentrifuge
DE19721494C2 (de) Kompakte Vorrichtung zur Trennung eines Öl-Wassergemischs
SU1732819A3 (ru) Способ сгущени волокнистой суспензии и устройство дл его осуществлени
EP2874726B1 (en) Internally fed drum filter for treating waste water comprising an inlet distribution arrangement
EP2741859A1 (en) A nozzle for a media filter system
SE520790C2 (sv) Kärlarrangemang och förfarande för framställning av kemisk massa
JPS63249793A (ja) 精製機あるいは分離機、特に製紙用パルプの精製機のふるい装置
JPH03124892A (ja) パルプ分別装置
JPH05505555A (ja) 液体濾過装置
RU2597915C2 (ru) Проточное сито с профилированными просеивающими щелями
US5190160A (en) Method and apparatus for enhancing transport of knots in a knot drainer
SE515006C2 (sv) Cylindrisk sil och sätt att framställa en cylindrisk sil med utformade utsprång
EP2452012B1 (en) Apparatus for screening fibre suspensions
SE501243C2 (sv) Silanordning
US7115189B2 (en) Slotted screen for digester

Legal Events

Date Code Title Description
NUG Patent has lapsed