SE506952C2 - Sätt och anordning för inställning av en bockningsprocess, och ett sätt att iordningställa bockningsdata - Google Patents

Sätt och anordning för inställning av en bockningsprocess, och ett sätt att iordningställa bockningsdata

Info

Publication number
SE506952C2
SE506952C2 SE8902649A SE8902649A SE506952C2 SE 506952 C2 SE506952 C2 SE 506952C2 SE 8902649 A SE8902649 A SE 8902649A SE 8902649 A SE8902649 A SE 8902649A SE 506952 C2 SE506952 C2 SE 506952C2
Authority
SE
Sweden
Prior art keywords
bending
data
workpiece
point
impact
Prior art date
Application number
SE8902649A
Other languages
English (en)
Other versions
SE8902649L (sv
SE8902649D0 (sv
Inventor
Takashi Wakahara
Tadahiko Nagasawa
Takashi Onoue
Original Assignee
Amada Co Ltd
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Priority claimed from JP19445288A external-priority patent/JP2642156B2/ja
Priority claimed from JP63197168A external-priority patent/JP2706266B2/ja
Application filed by Amada Co Ltd filed Critical Amada Co Ltd
Publication of SE8902649D0 publication Critical patent/SE8902649D0/sv
Publication of SE8902649L publication Critical patent/SE8902649L/sv
Publication of SE506952C2 publication Critical patent/SE506952C2/sv

Links

Classifications

    • BPERFORMING OPERATIONS; TRANSPORTING
    • B21MECHANICAL METAL-WORKING WITHOUT ESSENTIALLY REMOVING MATERIAL; PUNCHING METAL
    • B21DWORKING OR PROCESSING OF SHEET METAL OR METAL TUBES, RODS OR PROFILES WITHOUT ESSENTIALLY REMOVING MATERIAL; PUNCHING METAL
    • B21D5/00Bending sheet metal along straight lines, e.g. to form simple curves
    • BPERFORMING OPERATIONS; TRANSPORTING
    • B21MECHANICAL METAL-WORKING WITHOUT ESSENTIALLY REMOVING MATERIAL; PUNCHING METAL
    • B21DWORKING OR PROCESSING OF SHEET METAL OR METAL TUBES, RODS OR PROFILES WITHOUT ESSENTIALLY REMOVING MATERIAL; PUNCHING METAL
    • B21D5/00Bending sheet metal along straight lines, e.g. to form simple curves
    • B21D5/02Bending sheet metal along straight lines, e.g. to form simple curves on press brakes without making use of clamping means

Description

sosåssz 2 till en trubbig vinkel; den andra delen är en slutgiltig bockning för erhållande av den erforderliga vinkeln på föremålet.
Fig. 3 visar den ovan nämnda förberedande bockningsprocessen.
Såsom visas i fig. 3(a) stöter eller slår ett slagelement C hos bockningsmaskinen mot en ände 0 av arbetsstycket W varigenom den förberedande bockningen.utförs med en grund bockningsvinkel vid bockningspunkten 1. Därefter, såsom visas i fig. 3(b), roteras arbetsstycket W och fullbordas bockningen för åstadkommande av en verklig 90° vinkel vid bockningspunkten 2. Därefter utförs, såsom visas i fig. 3(c), åter en ytterligare bockning vid bock- ningspunkten l för uppnående av en 90' vinkel, vilken är den slutgiltiga, åsyftade bockningsvinkeln.
Med en konventionell bockningsmaskin finns det emellertid ingen känd metod för inställning av processen vid vilken 'denna typ av förberedande bockning kan utföras automatiskt. Dessutom finns det ingen känd anordning i en NS-apparat för en bockningsmaskin, vilken automatiskt kommer att kontrollera eller hålla uppsikt över störningar eller sammanstötningar mellan det nedre verktyget och arbetsstycket, eller vilken, i det fall där man befarar att dylika sammanstötningar kommer att uppträda, automatiskt kommer att inställa den förberedande bookningsprocessen och att inställa processen för undvikande av störningar eller sammanstötningar mellan verktyget och arbetsstycket.
På senare år har en process utvecklats inom bockningsbearbet- ningsområdet, inom vilket man fortfarande måste tillgripa manu- ellt arbete, med hjälp av vilken bockningsdata har iordning- ställts halvautomatiskt; medan verklig bockningsstatus simuleras för inställda bockningsverktyg kan bockningsdata för bestämning av storleken på rörelsen för bockningsmaskinens bakre anslag och verktygen för de inställda bockningsverktygen samt bockningsföl j- den utarbetas halvautomatiskt. i! När det föreligger hopstötning mellan arbetsstycket och verktyget kommer detta tillstånd konventionellt, vid metoden för utarbetan- 3 5os,9s2h de av dessa bockningsdata, att indikeras på simuleringsskärmen för att underrätta operatören om detta.
Av den anledningen ändrar operatören konventionellt verktygens bockningsföljd baserat på de data som indikerar att hopstötning förekommer. Frågan huruvida nya verktyg bör tillverkas bestäms med utgångspunkt från storleken på hopstötningen eller stör- ningen; efter att det sammanstötande partiet av verktygen avlägs- nats på lämpligt sätt för att undvika sammanstötningen utförs återigen en störnings- eller hopstötningskontroll. I de flesta fall är det möjligt att eliminera denna hopstötning genom att ändra bockningsföljden eller genom att byta verktygen, men för att förhindra ogynnsamma effekter på produktens form och bock- ningens precision, finns det fall när det är omöjligt att ändra bockningsföljden eller att byta eller förändra verktygen.
Vid metoden för utarbetande av bockningsdata på det ovan nämnda konventionella sättet finns det, i fallet där det föreligger sammanstötning mellan arbetsstycket och verktygen, endast en rapport som indikerar att sammanstötning föreligger; när en ytterligare bearbetning skall utföras vid verktygen i syfte att eliminera verktygens sammanstötande parti och för att undvika efterföljande sammanstötning mellan arbetsstycket och verktygen måste således operatören iordningställa data för den ytterligare bearbetningen för avlägsnande_av delar av verktygen, baserat på denna information. Därvid föreligger det problemet att en hel del tid och besvär erfordras för att iordningställa dessa data för den ytterligare bearbetningen.
När det sker sammanstötning mellan verktyg och arbetsstycke kommer dessutom processen för utarbetande av bockningsdata att stanna upp vid denna punkt så att dessa bockningsdata, efter den ytterligare bearbetningen vid verktygen, måste revideras och iordningställas igen. Ü Étt första syfte med föreliggande uppfinning är att med veder- börligt beaktande av nackdelarna med dylika konventionella 7506 952 4 anordningar, åstadkomma ett sätt att inställa bockningsprocessen så att det är möjligt att automatiskt utföra en förberedande bockning i bockningsmaskinen.
Detta första syfte med föreliggande uppfinning uppnås genom àstadkommande av ett sätt för inställning av bockningsprocessen, innefattande moment för- iordningställande av data för en arbets- stycksform, varvid dessa data innefattar tal eller siffror hänfö- rande sig till en serie av bockningspunkter, utgående från en sida av arbetsstyckets utvecklade form, och bockningslängd och bockningsvinkel för var och en av bockningspunkterna; för bestäm- ning av pà varandra följande stöt- eller slagpunkter och bock- ningspunkter i processföljden genom utnyttjande av de tidigare iordningställda data för arbetsstyckets form; för bestämning av bockningspunkter där förberedande bockning erfordras; och för tilldelning av identifieringskoder och grunda bockningsvinklar för de förberedande bockningarna, till de ovan bestämda bock- ningspunkterna . f Ett andra syfte med föreliggande uppfinning är att åstadkomma en processinställningsanordning vilken automatiskt kan kon- trollera förekomsten av hopstötning med ledning av inmatningen för arbetsstyckets form och av detaljerna i processen; och vilken, när man befarar att hopstötning kan framkallas, auto- matiskt kan inställa den förberedande bockningen.
Detta andra syfte med uppfinningen uppnås genom àstadkommandet av en inställningsanordning innefattande ett bockningsprocess- inställningsorgan; ett hopstötnings-kontrollorgan vilket simu- lerar bockningsprocessen för arbetsstycket baserat pà inmatningen från bockningsprocess-inställningsorganet och kontrollerar huru- vida hopstötning föreligger mellan arbetsstycket och de övre och nedre verktygen; och ett förberedande bockningsinställningsorgan _ vilket, när hopstötnings-kontrollorganet har bestämt att hopstöt- »o ning kommer att framkallas vid utförande av bockningsoperationen |' så V! vid specifika bockningspunkter, avkänner de bockningspunkter vid vilka förberedande bockning erfordras för att undvika hopstötning 5 vid de ovan nämnda specifika bockningspunkterna, och vilken auto- matiskt inställer en identifieringskod för förberedande bockning och en bockningsvinkel för bockningsprocessinstruktionerna för dessa bockningspunkter.
Ett tredje syfte med föreliggande uppfinning är att åstadkomma ett sätt att,iordningställa data, med hjälp av vilket det är möjligt att automatiskt iordningställa data för den extra bear- betningen av Averktyget när det sker en hopstötning mellan arbetsstycket och verktyget, och att därefter fortsätta pro- cedurerna för iordningställande av bockningsdata.
Detta tredje syfte med föreliggande uppfinning uppnås genom åstadkommandet av ett sätt att iordningställa bockningsdata för att omvandla arbetsstycket till ett alster eller en produkt, _innefattande momenten för att: kontrollera huruvida hopstötning föreligger mellan arbetsstycket och verktygen; att, om hopstöt- ning avkännes, iordningställa data för ytterligare bearbetning av verktygen motsvarande storleken på hopstötningen; och att fortsätta iordningställandet av bockningsdata under förutsätt- ningen att verktygen är ytterligare bearbetade.
Dessa och andra syften, särdrag och fördelar med föreliggande uppfinning kommer att framgå klarare av följande beskrivning av föredragna utföringsformer, sedd i förening med de bifogade ritningarna, på vilka: Pig. l är en förklarande ritning som illustrerar en bock- ningsprocess som arbetar på konventionellt sätt, fig. 2(a) är en förklarande ritning som illustrerar ett för- hållande där det uppstår en hopstötning för arbetsstycket, fig. 2(b) är en förklarande ritning som illustrerar en för- beredande bockningsprocess för ett arbetsstycke för undvikande av uppkomsten av hopstötning, fig. 3(a)-(c) är förklarande ritningar som förklarar den förberedande bockningsprocessen, ' fig. 4 är en perspektivvy av en bockningsmaskin som ut- nyttjar en utföringsform av föreliggande uppfinning, 506 952 6 fig. utnyttjas på bockningsmaskinen, fig. 6 är ett förklarande flödesdiagram för en utföringsform av föreliggande uppfinning, 5 är en perspektivvy av ett bakre anslagsorgan som fig. 7 är en snittvy som illustrerar den form på arbets- stycket som erhålles vid denna utföringsform, fig. 8' ar en förklarande ritning med en tabell för de ingångsdata för arbetsstyckets form som erfordras för att uppnå denna form på arbetsstycket, fig. 9 är en förklarande ritning med en tabell för de nöd- vändiga process-ingångsdata för erhållande av denna form på arbetsstycket, 0. fig. 10 är en ritning illustrerande ett displayexempel som visar bockningsprocessföljden för erhållande av denna form på arbetsstycket, fig. ll är ett blockschema för en utföringsform av pro- oessinställningsanordningen enligt föreliggande uppfinning, fig. 12 är ett flödesdiagram som förklarar funktionerna vid denna utföringsform av föreliggande uppfinning, fig. l3(a)-(d) är förklarande ritningar som illustrerar ett störningsmönster för arbetsstycket vid denna utföringsform av föreliggande uppfinning, fig. 14 är en förklarande ritning av en tabell för ingångs- tillformningsdata för denna utföringsform av föreliggande upp- finning, fig. 15 är en förklarande ritning av en tabell för ingångs- processdata för denna utföringsform av föreliggande uppfinning, fig. l6(a) och (b) är förklarande ritningar för en data- tabell som illustrerar ett exempel på inställning av en förbe- redande bockningsprocess vid denna utföringsform av föreliggande uppfinning, fig. 17 är en förklarande ritning av en störningskontroll, och _ fig. 18 är ett process-flödesdiagram för ett sätt att iordningställa bockningsdata. ;_a 50 6 , 952 . 7 ' “ ¿ ; I fig. 4 visas en kantpress såsom en bockningsmaskin l som inne- fattar en övre framplát 3 och en vertikalt arbetande nedre fram- plåt 5. En stämpel 7 pà den nedre sektionen av den övre framplà- ten 3 respektive ett verktyg 9 pà den övre sektionen av den nedre frampláten 5 är fastsatta med hjälp av ett flertal bultar 11 via ett verktygsfastspänningselement 13. För àstadkommande av detta införs stämpeln 7 och verktyget 9, med bultarna 11 i ett lossat tillstànd, genom den övre frampläten 3 eller den nedre framplàten 5, exempelvis i riktning åt höger, varefter bultarna ll säkras genom att de åter átdrages när stämpeln och verktyget befinner sig i ett lämpligt läge. Ett främre hölje 17 utrustat med en verktygshàllare 15 utsträckt i sidoriktningen (1. X-axelrikt- ningen), är anordnat vid den främre ytan av den nedre frampläten 5.
En manöverpanel 19 av rörlig typ och en fotpedalanordning 21 av rörlig typ utnyttjas för att ge den nedre frampláten 5 höjdin- struktioner. Dessutom kan inmatningen av de nödvändiga data för en NS-anordning utföras genom utnyttjande av manöverpanelen 19.
Sàsom_visas i detalj i fig. 5 är ett bakre anslag 25 anordnat i ett arbetsstycksbearbetningsutrymme 23 mellan den övre frampláten 3 och den nedre framplàten 5 i bockningsmaskinen l. Det bakre anslaget 25 är försett med ett flertal stödkroppar 27 som skjuter fram i riktning bakåt (i Y-axelriktningen) i närheten av de vänstra och högra ändarna av den nedre framplàten 5. En ledar- skruv 31 som drivs av en motor 29 och en styrning 33 för rät- linjig rörelse, vilken löper parallellt med ledarskruven 31, är anordnade på stödkropparna 27.
Ett par av rörliga stativ 35 är anordnade pà ledarskruven 31 och styrningen 33 för rätlinjig rörelse. En balk 37 vars höjd är fritt justerbar med hjälp av en lyftdrivanordning 39, är ut- sträckt horisontellt över avståndet mellan de högra och vänstra, rörliga sidostativen 35. .ß .'- . . 4 . 506 7952 8 Det bakre anslaget 25 är monterat pà ett i sidled fritt in- ställbart sätt i förhållande till balken 37, och ett anslags- element eller inriktningselement 41 är anordnat vid framsidan av det bakre anslaget 25. Anslagselementets 41 höjd kan justeras med hjälp av lyftdrivanordningen 39 för de rörliga stativen 35.
Vid bockning av ett arbetsstycke w med hjälp av bockningsmaskinen 1 införs först arbetsstycket W i bockningsmaskinens l arbets- stycksbearbetningsutrymme 23, och därvid stöter den yttersta änden pà arbetsstycket W mot ytan på den yttersta spetsen av anslagselementet 41 pà det bakre anslaget vid vilket inställ- ningen har gjorts. Därefter höjs den nedre framplàten 5 i för: hållande till den övre framplàten 3, och utförs en bocknings- process pà arbetsstycket W mellan stämpeln 7 och verktyget 9.
Denna serie av operationer utförs automatiskt av NS-anordningen.
.Fig. 6 är ett flödesdiagram som illustrerar en utföringsform av sättet för inställning av processen för att i bockningsmaskinen 1 bocka arbetsstycket W till den specificerade formen.
När en produkt bockas till den form som visas i fig. 7 är det nödvändigt att tillföra inmatning avseende formningen av arbets- stycket W till NS-anordningen.
För att göra detta inmatas, i ett steg 101, data beträffande arbetsstyckets W material och pláttjocklek och beträffande verktygen, varvid siffrorna 0, 1, 2, ..., ..., tilldelas var och en av flertalet av på varandra följande bockningspunkter från en ände av arbetsstycket, såsom anges i fig. 8, och inmatas bock- ningslängd och bockningsvinkel för' de respektive bocknings- punkterna.
Av det format för forminmatningsdata som visas i fig. 8 framgår _att en bockning med 90° skall utföras vid bockningspunkten 1 och datt en bockning med 90° skall utföras i motsatt riktning vid ï“Éockningspunkten 2.- 506-952- 9 ¿.
Efter att form-inmatningsdata inmatats för detta ändamål inmatas bearbetningsdata, i ett steg 102, i det format som visas i fig. 9.
Av denna bockningsprocessinmatning framgår att punkten 0 är anslagspunkten för anslagselementet 41 i den första bocknings- processen, och att bockningspunkten 1 är den position vid vilken det nedre verktyget inställes. I den andra bockningsprocessen framgår det “ att arbetsstycket w vid en punkt 3 stöter emot anslagselementet 41, och att punkten 2 är inställd såsom bock- ningspunkt.
Eftersom förberedande bockning erfordras vid processpunkten 1 i fallet med denna utföringsform, är det vidare i processinmat- ningen anordnat så att när inmatningen O tillhandahållas, vilken ,visar att anslagselementet 41 stöter emot vid anslagspunkten 0, tilldelas den en klassificeringskod för förberedande bockning, såsom (stjärnkod), specificera den förberedandeabockningen, och inmatas den förbere- "*" vilken inmatas såsom en kod som kan dande bockningens vinkel.
Därefter inmatas data för den normala bockningsprocessen 2, och efter denna normala bockningsprocess inmatas ytterligare bock- ningsprocessdata för åstadkommande av den ytterligare bockningen vid bockningspunkten 1 i det tredje processteget.
När denna typ av inmatning för arbetsstyckets form och för bock- ningsprocessen avslutats, utförs, i ett steg 103, beräkningar för arbetsstyckets töjning eller förlängning motsvarande arbets- styckets produktform, för positionen motsvarande arbetsstyckets produktform, för det bakre anslagets 25 position, för positionen för den nedre framplåtens 5 lyftslag, för det vertikala läget för anslagselementet 41 och för storleken på anslagselementets 41 retur i avsikt att dras tillbaka när en bockningsoperation är utförd, för bockningshastighet, för sätt att vända om arbets- stycket W och liknande, varvid de beräknas i anslutning till NS- anordningen, i enlighet med beräkningsprogrammet. 506 952 10 ' Beräkningar utförs för instruktionsvärdena för varje axel som reglerar bockningsmaskinen 1 (steg 104). Resultaten av beräk- ningarna indikeras eller återges (steg 105).
I àtergivningen i steg 105 återges processen som visas i fig. 3(a)-(c), och "förberedande bockning“ och ytterligare bock- ning återges likaledes för den förberedande bockningsprocessen respektive den ytterligare bockningsprocessen, och samtidigt på processdiagrammet.
Vidare indikeras den förberedande bockningsvinkeln för bock- ningspunkten 1 där den förberedande bockningen ägde rum, såsom arbetsstyckets W form och detta fram till den ytterligare bock- ningen som följer på den förberedande bockningen.
Därefter, efter den ytterligare bearbetningen, visar displayen formen där den verkliga bockningsvinkeln åstadkommits.
Detta fullbordar inmatningen av ingångsdata för arbetsstyckets form och för bockningsprocessföljden. Efter att operatören, med ledning av indikeringen av bockningsprocessen, bekräftat att denna inmatning av data är korrekt, inmatas dessa data för bock- ningsoperationen (steg 106).
På detta sätt, genom utnyttjande av denna utföringsform av den enligt föreliggande uppfinning föreslagna processinställnings- metoden för bockningsmaskinen och genom inmatning av de förbe- redande processdata för arbetsstyckets W form och för bocknings- processföljden med hjälp av tangentbordet eller något annat inmatningsorgan, är det möjligt att inställa den förberedande bockningsprocessen och att erhålla en skärmindikering eller - återgivning av den förberedande bockningsprocessen, så _att operatören kan kontrollera den förberedande bockningsprocessen från skärmåtergivningen vid NS-anordningen. f åig. ll visar processinställningsanordningen vid bocknings- maskinen enligt föreliggande uppfinning, vilken innefattar: ett ll s06a952- I inmatningsorgan 201 för arbetsstyckets form och ett inmatnings- organ 203 för bockningsprocessföljden, vilka kan var normala tangentbord och vilka inmatar data med utgångspunkt fràn vilka bockningsprocessen simuleras; ett hopstötningskontrollorgan 205 som kontrollerar huruvida hopstötning föreligger; ett inställ- ningsorgan 207 för den förberedande bockningsprocessen, vilket inställer en ny förberedande bockningsprocess och reviderar bockningsprocessen när hopstötningskontrollorganet 205 upptäcker hopstötning;-ett beräkningsorgan 209 för beräkning av instruk- tionsvärde för varje axel, vilket beräknar instruktionsvärdet för varje axel i överensstämmelse med den fullständiga bockningspro- cess som inställts med hjälp av inställningsorganet 207 för den förberedande bockningsprocessen; och ett indikeringsorgan 211 som indikerar eller återger bockningsprocessen baserat pà resultaten av beräkningarna fran_beräkningsorganet 209 för beräkning av instruktionsvärden för varje axel, återger den förberedande bockningsprocessen och återger ingàngsdata och liknande.
När bockningsprocessen skall utföras vid en specifik bocknings- punkt P, och om man befarar att arbetsstyckets W sida framför bockningspunkten P kommer att stöta ihop med det nedre verktyget 9, såsom visas i fig. l3(a)-(c), uppsökes en bockningspunkt P' som ligger närmast bockningspunkten P pä den främre sidan och som har en bockningsvinkel i en riktning motsatt den för den speci- fika bockningspunkten P och inställes den förberedande bocknings- processen automatiskt för bockningspunkten P', och detta med hjälp av bockningsmaskinens processinställningsanordning.
När bockningsprocessen utförs vid en specifik bockningspunkt P och hopstötning uppmärksammas vid sidan, baktill pá det nedre verktyget 9 och vid bockningspunkten P, upprättas vidare, såsom visas i fig. 10d, en bockningspunkt P" vilken är närmast bock- ningspunkten P pá baksidan och vilken har en bockningsvinkel i motsatt riktning mot den vid den specifika bockningspunkten P, foch inställes den förberedande bockningsprocessen för bocknings- Éfihnkten P". 5 06 952 12 Sammanfattningsvis, i fallet där ingàngsdata för formen till- handahàlles från inmatningsorganet 201, såsom visas i fig. 14, och där ingàngsdata för den normala bockningsprocessen till- handahàlles från inmatningsorganet 203, sásom visas i fig. 15, utför hopstötningskontrollorganet 205 och inställningsorganet 207 för den förberedande bockningsprocessen, hopstötnings- kontrollen och inställningsfunktionen för den förberedande bock- ningsprocessen, i enlighet med flödesdiagranunet som visas i fig. 12.
När simuleringen av bockningsprocessen utförs av hopstötnings- kontrollorganet 205 baserat pà processingàngsdata, och vid ufip- täckt av att det har inträffat hopstötning med det nedre verk- tyget vid bockningspunkten P i bockningsprocessen med nummer n, tas beslut huruvida hopstötningen har ástadkommits framför eller bakom det nedre verktyget 9 (steg 301).
När hopstötningen ástadkommits framför verktyget uppsökes en bockningspunkt för vilken bockningsvinkeln har omvänd kod i förhållande till bockningspunkten P, och vilken är den bock- ningspunkt som ligger närmast framtill med avseende pá bock- ningspunkten P för vilken hopstötning har ástadkommits; sam- manfattningsvis uppsökes en bockningspunkt P' och inställes den förberedande bockningsprocessen automatiskt vid ett bockningspro- cessnummer x med avseende på bockningspunkten P' (steg 302a, 303, 304).
Kortfattat indikeras, såsom visas i fig. l6(a), den förberedande bockningens identifieringssymbol "*" vid bockningspunktens P' bockningsprocessnummer x, och inställes samtidigt även den för- beredande bockningsvinkeln och tillägges en ytterligare bock- ningsprocess n' vid bockningspunkten P', följande pá bocknings- processen n för den specifika bockningspunkten P.
Om man i steg 301 finner att hopstötning åstadkommas bakom den i? fspecifika bockningspunkten P väljs dessutom en bockningspunkt P" som är närmast bockningspunkten P pà baksidan och som har en 5o6,9s2ï, 13 bockningsvinkeln med motsatt riktning gentemot den för den specifika bockningspunkten P (steg 302b).
Därefter, såsom visas i fig. 16(b), tilläggs symbolen "*" för inställning av den förberedande bockningsprocessen för bock- ningspunktens IV' bockningsprocess y. Samtidigt inställes den förberedande bockningsvinkeln och tillägges även en ytterligare bockningsprocess n' vid bockningspunkten P", följande pà bock- ningsprocessen n för den specifika bockningspunkten P. Den för- beredande bockningsprocessen inställes därvid automatiskt (stegen 303, 304).
På detta sätt, genom införing av ingàngsdata för en arbets- stycksform och för en bockningsprocess, utförs av NS-anordningen en kontroll med avseende på hopstötning. Om man finner att hop- 'stötning åstadkommas vid en specifik bockningspunkt, inställes den förberedande bockningsprocessen automatiskt för en punkt ástadkommen före bockningspunkten, så att ingen hopstötning framkallas.
När detta utförts inställes den förberedande bockningsprocessen automatiskt, varefter varje bockningsprocess som innefattar den förberedande bockningsprocessen, indikeras eller återges på indikeringsorganet 211. Samtidigt indikerar indikeringsskärmarna för den förberedande bockningsprocessen och för den ytterligare bockningsprocessen"förberedandebockning"respektive"ytterliga- re bockning“, och detta kontrolleras av operatören.
Vidare, efter inställning av bockningsprocessen för arbetsstycket W, kontrollerar operatören operationen på indikeringsskärmen.
Därefter utförs själva bockningsprocessen fràn manöverpanelen 19 eller genom manövrering av fotpedalanordningen 21. Därefter,_när bockningsprocessen vid varje punkt är avslutad, utför det bakre anslaget 25 automatiskt inställning eller kalibrering, följande instruktionerna från NS-anordningen. Anslagselementets 41 posi- -4 tioner i längdriktningen och vertikalt inställes, och det övre gränsläget för den nedre framplàten 5 inställes även automatiskt 506 952 14 så att sekvensbockningsfunktionerna fullgöres i enlighet med den bockningsprocess som var inställd.
När bockningsprocessen vid en specifik bockningspunkt äger rum genom utnyttjande av den enligt föreliggande uppfinning före- slagna processinställningsmetoden för bockningsmaskinen, och om man befarar att hopstötning kommer att inträffa mellan arbets- stycket och det nedre verktyget, är det, såsom skisserats ovan, möjligt att förhindra dylik hopstötning genom inställning av processen för den förberedande bockningsprocessen vid de erfor- derliga bockningspunkterna, vilket gör det möjligt att jämnt och obehindrat utföra bockningsoperationen för ett flertal former. vid utnyttjande av den enligt föreliggande uppfinning föreslagna processinställningsanordningen för bockningsmaskinen och om data _inmatats för arbetsstyckets form och för en normal bockningspro- cess och om hopstötning uppträder vid en specifik bockningspunkt, utför NS-anordningen dessutom automatiskt kontroll med avseende på denna hopstötning och gör det möjligt att automatiskt inställa den förberedande bockningsprocessen vid den erforderliga punkten, så att.hopstötningen inte inträffar. Härigenom undviker man att den besvärliga uppgiften att noggrant kontrollera huruvida hop- stötning inträffar och att inmata inställningen för bocknings- processen faller pä operatören, varigenom man vid varje steg reducerar dennes arbetsbörda.
Den ovanstående beskrivningen täcker fallet där hopstötning sker mellan arbetsstycket och det nedre verktyget, men det kan även uppträda hopstötning mellan arbetsstycket och den övre stämpeln, beroende på formen på arbetsstycket som bockas. Följaktligen är det nödvändigt att kontrollera huruvida hopstötning uppträder mellan stämpeln och arbetsstycket.
Såsom visas i fig. 17 utförs en kontroll för att fastställa huruvida det kommer att ske hopstötning mellan stämpeln 7 och åarbetsstycket W när arbetsstycket W bockas av stämpeln 7. 5o6p9s2f. 15 Av det exempel som visas på ritningen framgår att ett hopstöt- ningsområde M, vilket indikeras med hjälp av de lutande linjerna, bildas där hopstötningen löper från startpunkten P, för hopstöt- ningen vid en ände av arbetsstycket W och till punkten P, vid vilken bockningen har avslutats. Eftersom bockningsfölj den är den omvända gentemot följden för utveckling av produkten åstadkommas vidare hopstötningsområdet M från den slutgiltiga bocknings- punkten Pp vilken bestäms av bockningsvinkeln 9, i riktning mot punkten P,där'hopstötningen börjar, såsom indikeras med hjälp av pilen A.
Fig. 18 visar att efter att data för maskinen och verktygen inställts automatiskt eller manuellt i steg 401 och bocknings- följden automatiskt eller manuellt inställts i steg 402, utförs en hopstötningskontroll i steg 403, såsom visas i fig. 17.
.När det följaktligen, i steg 403, fastställes att hela bock- ningsprocessen är fri från hopstötningar, flyttar programmet till steg 404 där bockningsdata sammanställes för varje process som skall utföras.
När det å andra sidan, i steg 403, fastställes att hopstötning föreligger, flyttar programmet till steg 405 där beslut tas huruvida det är möjligt eller ej att byta verktyg, maskin och bockningsföljd. De situationer där bockningsföljden inte kan bytas är sådana som de följande: olika förhållanden beträffande verktygen eller liknande är fixerade i relation till produktens precision, alla möjliga tillstånd och förhållanden beträffande verktygen eller liknande har kontrollerats. eller När det i steg 405 fastställts att en tillståndsförändring är omöjlig ignoreras beslutet i steg 403 som indikerar att hop- stötning föreligger, sammanställes bockningsdata i steg 404 och erhålles samtidigt i steg 406 värdet för eller storleken på hopstötningen. .f .i I u 506 952 16 I fallet där den hopstötande sektionen av verktyget har av- lägsnats för att undvika hopstötning mellan arbetsstycket och verktyget, utförs härnäst en beräkning och tas ett beslut för fastställande av huruvida det bearbetade verktyget kan motstå bockningsprocessens tryck eller ej.
Om beslutet i steg 407 är JA sammanställes i steg 408 data för en ytterligare process för avlägsnande av den hopstötande delen av verktyget. Om beslutet är NEJ i steg 407 är bockning av arbetsstycket omöjlig varför programmet stoppas.
När en tillståndsförändring är möjlig i steg 405 flyttar pro: grammet till steg 409 där de aktuella tillstånden för verktygen, maskinen, bockningsföljden och hopstötningens värde lagras i minnet.
I steg 410 bestäms huruvida förändringen av verktygen, maskinen, bockningsföljden och hopstötningens värde har fullbordats eller ej. Om de ännu inte fullbordats återvänder programmet till steg 40l och 402 och utförs återigen en hopstötningskontroll under de förändrade förhållandena.
Om beslutet i steg 410 är JA fortskrider programmet till steg 411 där förhållanden som ger minsta möjliga värde på hopstöt- ningen i steg 409 väljs, och därefter återvänder programmet till steg 404 och 407.
Såsom framgår av föregående beskrivning kan operatören erhålla bockningsdata från steg 404 när ingen hopstötning föreligger och kan denne erhålla bockningsdata och data för ytterligare bearbet- ning av verktygen från stegen 404 och 408 när hopstötning före- ligger. }0m denna ytterligare bearbetning utförs vid verktyget elimineras . den hopstötning som avkänts i steg 403. Därefter kan bocknings- uïdata som iordningställts i steg 404, utan revision, utnyttjas för det ytterligare bearbetade verktyget. sne 952 17 ' ¿f Om data för den ytterligare bearbetningen tillhandahålles såsom CAD-data är det möjligt att utmata NS-data för den ytterligare bearbetningen.
Såsom framgår ovan, av detta exempel, är det möjligt att erhålla data för den ytterligare bearbetningen av verktygen när hopstöt- ning föreligger och att erhålla bockningsdata beträffande verkty- gen som har utsatts för ytterligare bearbetning, baserat på de ovan nämnda data. Således kan ytterligare bearbetning av verk- tygen snabbt utföras och blir det onödigt att offra ytterligare tid och besvär på att återigen iordningställa bockningsdata. _ När bockningsdata iordningställes och om hopstötning uppträder mellan verktygen och arbetsstycket kan enligt föreliggande upp- finning, såsom skisserats ovan, både data för ytterligare bear- _betning av verktygen och bockningsdata erhållas. Den ytterligare bearbetningen av verktygen kan således utföras med lätthet, och efter att denna ytterligare bearbetning avslutats kan bocknings- processen snabbt påbörjas. Även om uppfinningen har beskrivits i dess föredragna utförings- former skall det vara uppenbart att olika förändringar och modi- fieringar kan utföras inom omfattningen av de bifogade patent- kraven, utan att man avviker från den grundläggande idén med uppfinningen, i dess bredare aspekter.

Claims (9)

506 952 - ie PATENTKRAV
1. Sätt att instâlla en bockningsprocess för bockning av arbetsstycken (W) som uppvisar ett flertal bockningspunkter (P, P' , P") genom upprepad bockning av nämnda arbetsstycke vid valda bockningspunkter, innefattande inmatning av data representerande formen för ett arbetsstycke (W) i en NS-anordning, inmatning av bockningsprocessdata i NS-anordningen och automatisk simulering av en bockningsprocessföljd baserad pä nämnda inmatade data och fastställande av hopstötningar mellan arbetsstycket (W) som skall bockas och verktyg (7, 9) i en bockningsmaskinfl) , k ä n n e - t e c k n a t av automatisk bestämning av bockningspunkter (P", P") där förberedande bockning erfordras för att undvika hopstöt- ning och av automatiskt bildande och tillförande av processdata för förberedande bockning till nämnda bockningsprocessdata. A2..
2. Sätt enligt krav 1, k ä n n e t e c k n a t av att nämnda data representerande formen för ett arbetsstycke (W) utgöres av ett flertal uppsättningar av data, varvid varje uppsättning år tilldelad en bockningspunkt (P, P', P") och varvid uppsätt- ningarna som motsvarar en serie av bockningspunkter (P, P' , P") utgår 'frän en sida (0) av arbetsstyckets (W) utvecklade form, varvid varje uppsättning av data är tilldelad en bockningslângd och en bockningsvinkel.
3. Sätt enligt krav1eller2, kännetecknat avatt nämnda bockningsprocessdata utgöres av ett flertal av på varandra följande uppsättningar av bockningsdata, varvid varje uppsättning innefattar data motsvarande nämnda bockningspunkter (P, P' , P") och slagpunkter (Q, S, T).
4. Sätt enligt något av kraven 1-3, k ä n n e t e c k n a t av att vid fastställande av en hopstötning såsom ett resultat av utförande av en bockningsoperation (n) vid en bockningspunkt (P) fastställes en intilliggande bockningspunkt (P') vid vilken :Farbetsstycket (W) skall bockas i motsatt riktning, för vilken 506 952 19 " intilliggande bockningspunkt (P') en förberedande bockningspro- cess (n') bildas och tillförs nämnda bockningsprocessdata.
5. Sätt enligt krav 4, k ä n n e t e c k n a t av att en identifieringssymbol (*) för förberedande bockning och en vinkel för den förberedande bockningen tilldelas uppsättningen av bock- ningsdata (x) för nämnda intilliggande bockningspunkt (P') och av att en annan uppsättning av bockningsdata (n') för nämnda intilliggande- bockningspunkt (P') tillförs nämnda bocknings- processdata efter en uppsättning av bockningsdata (n) för nämnda bockningspunkt (P).
6. Sätt enligt något av kraven 1-5, k ä n n e t e c k n a t av kontroll, vid avkänning av en hopstötning, av möjligheten till att byta verktyg (7, 9), bockningsmaskin (1) och/eller nämnda bockningsprocessdata och av bildande, i beroende av storleken på den avkända hopstötningen, av bockningsdata under antagandet att verktygens form har förändrats.
7. Sätt enligt krav 6, k ä n n e t e c k n a t av att vid av- känning av hopstötningar väljs de bästa bockningsprocessdata bland ett flertal av möjliga bockningsprocessdata, varvid dessa bockningsprocessdata bestäms pä basis av data representerande formen pä verktygen (7, 9) och data representerande nämnda bock- ningsprocessföljd.
8. Sätt enligt krav 6 eller 7, k ä n n e t e c k n a t av att vid avkänning av hopstötning bildas data för omformning av verk- tygen (7, 9).
9. Anordning för inställning av en bockningsprocess för en bockningsmaskin (1) för bockning av arbetsstycken (W) uppvisande ett flertal av bockningspunkter (P, P', P"), k ä n n e t e c k - n a d av ett hopstötningskontrollorgan (205) för simulering av bockningsprocessen för ett arbetsstycke baserat på inmatade data ffrän ett bockningsprocess-inställningsorgan (203) och inmatade data frän ett inställningsorgan (201) för arbetsstyckets forn\och 506 952 20 för att avkânna hopstötning mellan arbetsstycket (W) och verk- tygen (7, 9) i bockningsmaskinen (1), och av ett instâllnings- organ (207) för förberedande bockning för automatiskt bildande av och tillförande av uppsättningar av processdata (n' , n+1) för förberedande bockning till de befintliga uppsâttningarna av bock- ningsprocessdata vid avkânning av hopstötning, i och för und- vikande av dylik hopst_ötning, och för automatiskt tillförande av en identifieringssymbol (*) för förberedande bockning och (en bockningsvinkel till en befintlig uppsättning av bockningsdata motsvarande en bockningspunkt (P, P' , P") .
SE8902649A 1988-08-05 1989-08-02 Sätt och anordning för inställning av en bockningsprocess, och ett sätt att iordningställa bockningsdata SE506952C2 (sv)

Applications Claiming Priority (2)

Application Number Priority Date Filing Date Title
JP19445288A JP2642156B2 (ja) 1988-08-05 1988-08-05 折曲げ機の工程設定方法及び工程設定装置
JP63197168A JP2706266B2 (ja) 1988-08-09 1988-08-09 曲げデータの作成方法

Publications (3)

Publication Number Publication Date
SE8902649D0 SE8902649D0 (sv) 1989-08-02
SE8902649L SE8902649L (sv) 1990-02-06
SE506952C2 true SE506952C2 (sv) 1998-03-09

Family

ID=26508510

Family Applications (2)

Application Number Title Priority Date Filing Date
SE8902649A SE506952C2 (sv) 1988-08-05 1989-08-02 Sätt och anordning för inställning av en bockningsprocess, och ett sätt att iordningställa bockningsdata
SE9703388A SE512631C2 (sv) 1988-08-05 1997-09-19 Sätt att iordningställa bockningsdata

Family Applications After (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
SE9703388A SE512631C2 (sv) 1988-08-05 1997-09-19 Sätt att iordningställa bockningsdata

Country Status (8)

Country Link
US (1) US5029462A (sv)
KR (1) KR960012342B1 (sv)
AT (1) AT401484B (sv)
CH (1) CH679557A5 (sv)
FR (1) FR2635025B1 (sv)
GB (1) GB2223606B (sv)
IT (1) IT1230533B (sv)
SE (2) SE506952C2 (sv)

Families Citing this family (24)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
US5970769A (en) * 1992-03-19 1999-10-26 Laser Products, Inc. Apparatus for bending sheet stock
US5456099A (en) * 1992-03-19 1995-10-10 Laser Products, Inc. Method and apparatus for forming a side panel assembly
US5377516A (en) * 1992-03-19 1995-01-03 Laser Products, Inc. Method and apparatus for bending sheet stock
US5315522A (en) * 1992-11-06 1994-05-24 Kenneth A. Kauffman Table bender controller
US5720138A (en) * 1992-11-12 1998-02-24 Johnson; David L. Metallic wall framing, method and apparatus for producing same
US5367770A (en) * 1993-05-03 1994-11-29 Masco Industries, Inc. Method for embossing indented door light opening edge
US6746385B1 (en) * 1993-12-20 2004-06-08 Nautilus, Inc. Upper body exercise machine
US5969973A (en) * 1994-11-09 1999-10-19 Amada Company, Ltd. Intelligent system for generating and executing a sheet metal bending plan
EP0744046B1 (en) 1994-11-09 2003-02-12 Amada Company Limited Intelligent system for generating and executing a sheet metal bending plan
US5864482A (en) * 1996-05-06 1999-01-26 Amadasoft America, Inc. Apparatus and method for managing distributing design and manufacturing information throughout a sheet metal production facility
US5971589A (en) * 1996-05-06 1999-10-26 Amadasoft America, Inc. Apparatus and method for managing and distributing design and manufacturing information throughout a sheet metal production facility
US5828575A (en) * 1996-05-06 1998-10-27 Amadasoft America, Inc. Apparatus and method for managing and distributing design and manufacturing information throughout a sheet metal production facility
US5886897A (en) * 1996-05-06 1999-03-23 Amada Soft America Inc. Apparatus and method for managing and distributing design and manufacturing information throughout a sheet metal production facility
US5983688A (en) * 1996-07-08 1999-11-16 Anzai; Tetsuya Method and apparatus for displaying die layout in press brake and for checking interference
DE19643146A1 (de) * 1996-10-18 1998-04-23 Schechtl Maschinenbau Gmbh Computersteuerbare Schwenkbiegemaschine
US5799530A (en) * 1996-12-20 1998-09-01 Amada Company, Limited Method of bending operations and bending system using the same
US6233538B1 (en) * 1997-09-11 2001-05-15 Amada America, Inc. Apparatus and method for multi-purpose setup planning for sheet metal bending operations
JP3573958B2 (ja) * 1998-05-21 2004-10-06 株式会社アマダ 板金統合支援システム及び図形データ生成管理プログラムを記憶した記憶媒体
US7398129B2 (en) * 2004-10-07 2008-07-08 Amada Company, Limited Representation of sheet metal part models
US7813901B2 (en) * 2004-10-25 2010-10-12 Amada Company, Limited Sketch generator for 3D sheet metal part models created by sheet metal part feature operations
US7158853B2 (en) 2004-10-25 2007-01-02 Amada Company, Limited Pattern recognition for sheet metal part models
JP5108260B2 (ja) * 2006-07-06 2012-12-26 株式会社アマダ 曲げ加工機金型レイアウトの活用方法およびその装置
US8601854B2 (en) * 2011-02-14 2013-12-10 Satoshi Sakai Method of bending sheet metal
CN104056887A (zh) * 2014-06-28 2014-09-24 永济新时速电机电器有限责任公司 一种用于钣金件成型的工作台辅助装置

Family Cites Families (9)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
DE1402925U (sv) *
DE1025820B (de) * 1956-09-26 1958-03-13 Otto Oeckl Abkantpresse
JPS5328069A (en) * 1976-08-27 1978-03-15 Toyota Motor Co Ltd Method of bending metal plates
US4366689A (en) * 1979-03-05 1983-01-04 Kabushiki Kaisha Komatsu Seisakusho Numerical control method
GB2111249B (en) * 1979-10-02 1984-06-06 Daihatsu Motor Co Ltd Method of control of nc machine tools
DE3442923A1 (de) * 1984-11-24 1986-06-05 Haemmerle AG, Zofingen Verfahren zum bestimmen der reihenfolge der einzelnen biegeoperationen
IT1205162B (it) * 1986-06-20 1989-03-15 Amada Co Ltd Macchina piegatrice a piu' fasi
DE3720412C2 (de) * 1986-06-20 1997-10-23 Amada Co Verfahren und Vorrichtung zum Ermitteln der Reihenfolge der Biegevorgänge für die Herstellung eines mehrfach gebogenen Werkstücks in einer mehrstufigen Biegemaschine
JPH0732933B2 (ja) * 1986-12-16 1995-04-12 株式会社アマダ 曲げ金型の自動選択方法

Also Published As

Publication number Publication date
US5029462A (en) 1991-07-09
SE8902649L (sv) 1990-02-06
KR900002860A (ko) 1990-03-23
GB8917909D0 (en) 1989-09-20
SE9703388D0 (sv) 1997-09-19
GB2223606A (en) 1990-04-11
KR960012342B1 (ko) 1996-09-18
SE512631C2 (sv) 2000-04-10
SE8902649D0 (sv) 1989-08-02
ATA188389A (de) 1996-02-15
GB2223606B (en) 1992-11-11
IT1230533B (it) 1991-10-28
AT401484B (de) 1996-09-25
SE9703388L (sv) 1997-09-19
FR2635025A1 (fr) 1990-02-09
IT8921459A0 (it) 1989-08-04
CH679557A5 (sv) 1992-03-13
FR2635025B1 (fr) 1992-08-14

Similar Documents

Publication Publication Date Title
SE506952C2 (sv) Sätt och anordning för inställning av en bockningsprocess, och ett sätt att iordningställa bockningsdata
JP4398490B2 (ja) 金型干渉チェック方法及び装置
US4628578A (en) Method and apparatus for automatic punching
JP3509964B2 (ja) Nc加工機用稼働記録方法および記録装置
JP2859706B2 (ja) 折曲げ加工方法及び折曲げ制御装置
CN1485175A (zh) 线切割加工机床
JPS63154230A (ja) 曲げ金型の自動選択方法
JPH0451249B2 (sv)
EP1635972B1 (de) Verfahren und vorrichtung zum umformen von werkstücken
JP4252371B2 (ja) 曲げ加工機における曲げ角度検出センサの位置決め配置方法および装置、並びに同曲げ角度検出センサを用いた曲げ加工機の制御方法
JPH07282142A (ja) 板金製品のコスト見積方法及びその装置
JP4039514B2 (ja) ワーク位置決め装置
JP4039515B2 (ja) 板金加工装置
JP3116711B2 (ja) 金型の3次元輪郭加工用ncデータ作成装置
JPS6336922A (ja) 折曲げ機の工程設定方法
US5293106A (en) Program reviewing device in numerical control processing apparatus
JP3212014B2 (ja) 板金加工機械のワーク加工通り寸法補正方法及び装置
JP2509867Y2 (ja) 板材加工機の突き当てゲ―ジ装置
JP2949730B2 (ja) 数値制御加工機の工具干渉チェック装置
JP2642156B2 (ja) 折曲げ機の工程設定方法及び工程設定装置
JPS6313622A (ja) Nc折曲げ機におけるワーク位置決め方法
JP2003191015A (ja) 段曲げ加工方法および曲げ加工装置並びにその装置に用いる段曲げ用金型
JPS6330121A (ja) Nc折曲げ機における金型決定方法
JPH0661584B2 (ja) 折曲機械のnc情報作成方法及びその装置
JP3009065B2 (ja) 折曲げ加工機の工程データ編集装置

Legal Events

Date Code Title Description
NUG Patent has lapsed