SE466580B - Anordning foer avtappning av kroppsvaetska - Google Patents

Anordning foer avtappning av kroppsvaetska

Info

Publication number
SE466580B
SE466580B SE8703409A SE8703409A SE466580B SE 466580 B SE466580 B SE 466580B SE 8703409 A SE8703409 A SE 8703409A SE 8703409 A SE8703409 A SE 8703409A SE 466580 B SE466580 B SE 466580B
Authority
SE
Sweden
Prior art keywords
dome
pump body
catheter
pump
valve
Prior art date
Application number
SE8703409A
Other languages
English (en)
Other versions
SE8703409L (sv
SE8703409D0 (sv
Inventor
J B Newkirk
Original Assignee
Denver Biomaterials Inc
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Denver Biomaterials Inc filed Critical Denver Biomaterials Inc
Publication of SE8703409D0 publication Critical patent/SE8703409D0/sv
Publication of SE8703409L publication Critical patent/SE8703409L/sv
Publication of SE466580B publication Critical patent/SE466580B/sv

Links

Classifications

    • AHUMAN NECESSITIES
    • A61MEDICAL OR VETERINARY SCIENCE; HYGIENE
    • A61MDEVICES FOR INTRODUCING MEDIA INTO, OR ONTO, THE BODY; DEVICES FOR TRANSDUCING BODY MEDIA OR FOR TAKING MEDIA FROM THE BODY; DEVICES FOR PRODUCING OR ENDING SLEEP OR STUPOR
    • A61M27/00Drainage appliance for wounds or the like, i.e. wound drains, implanted drains
    • A61M27/002Implant devices for drainage of body fluids from one part of the body to another

Landscapes

  • Health & Medical Sciences (AREA)
  • Ophthalmology & Optometry (AREA)
  • Otolaryngology (AREA)
  • Engineering & Computer Science (AREA)
  • Anesthesiology (AREA)
  • Biomedical Technology (AREA)
  • Heart & Thoracic Surgery (AREA)
  • Hematology (AREA)
  • Life Sciences & Earth Sciences (AREA)
  • Animal Behavior & Ethology (AREA)
  • General Health & Medical Sciences (AREA)
  • Public Health (AREA)
  • Veterinary Medicine (AREA)
  • Media Introduction/Drainage Providing Device (AREA)
  • External Artificial Organs (AREA)

Description

466 580 10 15 20 25 30 35 40 2 andra för att tillsluta och avskilja pleurahålan. På detta sätt förhindras ansamlingen av vätska. Denna typ av behandling fram- kallar smära och obehag som kan medföra långvariga, upprepade och dyrbara sjukhusvistelser. Denna behandling åtföljs ofta av hotfulla eller försvagande komplikationer såsom aggressiva infektioner och förlust av nyttig proteinrik kroppsvätska.
Dessutom har denna behandling signifikanta misslyckandetal med avseende på att minska själva utgjutningen.
På grund av dessa betydande nackdelar hos förut kända behandlingar utvecklades en shuntningsanordning som visas och beskrivs i US-patentskriften 4 240 434 för att eliminera dessa typer av problem. Denna anordning är en peritoneo-venös shunt som har perforerade inlopps- och utloppskatetrar och en liten ungefär oval eller cylindrisk pumpkropp uppvisande en eller två ventiler för att begränsa vätskeflöde i endast en riktning. Även om denna shunt har fungerat bra i vissa situationer elimi- nerar den inte alla problem som man stöter på speciellt när den används som en pleuro-peritonealshunt.
Följande patent som listas och beskrivs anses vara de mest relevanta patenten för föreliggande uppfinning som uppfin- naren känner till.
Newkirk-patentet (US 4 240 434 - nämnt ovan) visar en peritoneo-venös shunt som innefattar en perforerad inloppskata- ter med en assymmetrisk envägsventil fastsatt till och inne- hållen inuti en liten cylindrisk pumpkropp, en venös utloppska- teter och ett flertal markeringsorgan placerade längs katetrar- na för fastställande av deras läge inuti patienten genom rönt- genstrålnings- eller genomlysningsbetraktning. Denna anordning beskriver en enda assymetrisk klaffventil som förhindrar mot- strömningen av avtappningsvätskan. Det har konstaterats att den volymetríska kapaciteten hos denna shuntkonstruktion i prakti- ken är otillräcklig när anordningen används som en pleuro-peri- tonealshunt. Klaffventilens assymetríska konstruktion åstadkom- mer en friktionsverkan som driver bort varje partikel från att ansamlas i ventildelen vilka skulle tendera att blockera fluid- strömningen eller annars göra ventilen oduglig.
Newkirk-patentet (US 3 654 932) visar en annan typ av shunt, vanligen använd för hydrocefaliska patienter, som inne- fattar en liten cylindrisk pumpkropp uppvisande en slitsventil för begränsning av vätskeströmningen i endast en riktning. 10 15 20 25 30 35 40 466 5so 3 Pumpkroppens tvärsnittsform är oval för att minska shuntens totala höjd när den är placerad under huden inuti patientens huvud.
Redmond, et al. patentet (US 4 464 168) beskriver ett lågprofilshuntsystem som visar en elastisk kupolformad pump- kropp uppvisande distal- och proximalkateterkanaler. Pump- kroppen innefattar en enda envägsventil av skivtyp vari kupol- ytans övre del stänger av vissa kanaler under pumpningsopera- tion. Konstruktionen av denna ventil och pump skiljer sig be- tydligt från den av sökanden visade och beskrivna.
Ett annat Redmond, et al. patent (US 4 364 395) visar en liknande typ av lågprofilshunt som utnyttjar en kupolformad pumpkropp uppvisande en membranventil anordnad inuti kupolen för stängning och samverkan med en inloppsöppningsyta.
Föreliggande uppfinning är en avgjord förbättring över förut kända shuntanordningar som har beskrivits härovan och som har använts tidigare. Detta genom att föreliggande uppfinning erhållit de i patentkraven angivna kännetecknen.
Det viktigaste området beträffande föreliggande uppfin- ning ligger i vätskepumpen som är belägen mellan proximal- och distalkatetrarna. Det är ytterst viktigt att ha en pump som tillhandahåller en betydande volymetrisk kapacitet samtidigt som den är möjlig att inplanteras subkutant under patientens hud. Eftersom pumpen måste positioneras över en styv del i kroppen såsom ett ben eller brosk i bröstkorgen, blir storleken och formen av pumpkroppen kritisk för att förhindra tribonecro- sis och trycknecrosis som kan resultera från applicering av kontinuerligt tryck på hudvävnaderna. Sådant tryck begränsar eller stoppar blodtillförseln till hudområdet orsakande att hudvävnaden dör. Som ett resultat av detta förhållande kan bölder och infektion bli ganska utbrett. Varje shuntanordning som orsakar detta förhållande torde vara oanvändbart och otillfredsställande för det avsedda syftet.
När det gäller föreliggande shunt har det konstaterats att en stympad hyperbolisk eller partiell kupolform är mycket önskvärd. Detta arrangemang har åstadkommit oväntade nyttiga resultat därigenom att genom att göra pumpens övre del plan och alla övergångslinjer avsmalnande och avrundade kan subkutana tryckpåkänningar på hudvävnaden starkt minimeras. Samtidigt kan pumpens volymetriska kapacitet maximeras för att öka pump- 466 580 10 15 20 25 30 35 40 4 vätskeströmmen för varje pumpcykel. Detta är i sig själv mycket viktigt emedan pumpmanövrering medelst fingrarna måste hållas till ett absolut minimum för att inte avskava eller misshandla hudvävnaden under pumpförloppet. Nötning av hudvävnaden under pumpförloppet skulle minska nyttan av anordningen. Sålunda är det erforderliga manövreringstrycket för att på ett riktigt sätt använda shunten, liksom antalet cykler som erfordras för att eliminera pleuralutgjutningen från kroppshålan, kritiska för framgångsrik användning och operation av anordningen. Överensstämmande med redogörelserna ovan beträffande de minskade påkänningarna orsakade av pumpen innefattar föreligg- ande anordning ett tandemarrangemang för två envägs-, assymmet- riska klaff- eller koniska ventiler. En ventil är positionerad vid inloppet till pumpen vid ingången till proximalkatetern, med den andra ventilen positionerad diametralt motstående i ett förrum som är fäst direkt till utloppsdistalkatetern. Bägge ventilerna är positionerade i samma riktning för att bilda en envägsflödesväg genom shuntanordningen. Användningen av denna typ av ventil är önskvärd därigenom att den tillåter strömning genom inverkan av tyngdkraften eller endast små tryckskillnader för att tillåta vätskan att strömma naturligt med spontant flödesavbrott i den motsatta riktningen.
Ett flertal separata flikar uppvisande ett hål däri eller en smal fläns med ett flertal hål är anordnade runt pumpkrop- pens yttre omkrets för att sy kroppen i korrekt läge under in- planteringen.
Det har också befunnits önskvärt tillsammans med denna anordning att bilda förstärkningsutsprång, längsgående och eventuellt tvärgående, på kupolens innerytor och på pumpkrop- pens plana bottendel. Dessa utsprång bildar en nyttig förstyv- ning av kupolen och pumpkroppen. Den ökade styvheten befrämjar kupolen att snabbt återgå till dess ursprungskonfiguration under pumpning, därigenom påskyndande pumpoperationen och också minskande sannolikheten för inducerande sprickor och spalter i pumpkroppens vägg. Dessutom har det befunnits önskvärt att an- ordna ett längsgående utsprång på bottendelens övre yta direkt nedanför inloppsventilen för att förhindra pumpkupolens och bottnens inre ytor från att täta mot den koniska ventilen vil- ken i sin tur förhindrar införsel av vätska under cykelns in- sugningsdel som kan göra pumpen obrukbar. Ett sådant utsprång 10 15 20 25 30 35 40 466 580 tjänar också till att på ett nyttigt sätt förstyva pumpkroppens botten.
Föreliggande uppfinning kommer att förstås lättare från den följande beskrivningen och med hänvisning till de bifogade ritningarna bildande en del därav, där: 5 Fig. 1 är en perspektivvy av den förbättrade pleuro- peritonealshunten enligt föreliggande uppfinning visande proximal- och distalkatetrarna förkortade i åskådliggörande syfte: fig. 2 är en vy uppifrån av pumpkroppen; fig. 3 är en ändvy visande ett förrum för utloppsventi- len; fig. 4 är ett tvärsnitt genom pumpkroppen taget efter linjen 4-4 i fig. 2; fig. 5 är ett tvärsnitt genom pumpkroppen taget efter linjen 5-5 i fig. 4; fig. 6 är ett tvärsnitt genom pumpkroppen taget efter linjen 6-6 i fig. 4; och fig. 7 visar ett illustrerande snitt genom pumpkroppen med kupolen ihoptryckt visande vätskeutloppsströmningen.
Med hänvisning till ritningarna visar fig. 1 en avtapp- ningsanordning eller shunt 10 enligt föreliggande uppfinning som innefattar en stympad hyperbolisk eller kupolformad pumpdel 12 med ett utloppsförrum 14, proximal inloppskateter 16 och distal utloppskateter 18. Katetrarna 16, 18 är formade av rör- formigt kiselgummi som är medicinskt kompatibelt för inplante- ring i människokroppen. Katetrarnas diameter kan vara av varje lämplig storlek såsom inom området 1/8-1/2 tum (3,175-12,7 mm).
Katetrarna är under den ursprungliga tillverkningen vanligen 1-2 fot långa (0,30-0,61 m) som är avsiktligt långt så att shunten kan användas på varje patient oberoende av hans stor- lek.
Katetrarna är perforerade genom formning av ett antal hål vanligen diametralt genom katetern med vartannat hål ungefär 90° i förhållande till det föregående hålet för att bilda ett sick-sack hålmönster för åtminstone 6 tum (152,4 mm) längs den yttre änden hos katetrarna. Positioneringen och dimensionering- en av hålen tillåter hålen att förbli öppna utan anhopnings- bildning som skulle kunna hindra vätska från att komma in i kateterns kanal. Vanligen är distalkateterns perforerade del 466 580 10 15 20 25 30 35 40 6 omkring två gånger längden av proximalkatetern för att tillåta att ett tillräckligt antal hål blir kvar efter det att katetern har längddimensionerats på ett korrekt sätt.
Flikar 26 med hål 28 är placerade runt pumpkroppens 12 omkrets vilket tillåter att pumpen sys på plats subkutant för att hålla pumpen i ett låst läge därigenom förhindrande den från att röra sig signifikant. Den slutliga positioneringen av dessa flikar kan anordnas att huvudsakligen passa ihop med det förutsedda inplantationsområdet på patienten. Det är också möjligt att ha en smal cirkelformig yttre fläns som sträcker sig runt pumpkroppens 12 omkrets med ett antal hål eller öpp- ningar anordnade i denna fläns för att tjäna samma syfte som flikarna.
Pumpkroppen 12 är avsedd att ha en låg profil och är bildad genom stympning av en hyperbolisk kupol. Denna del är vanligen bildad genom ett unikt formsprutningsförfarande som tillåter konstruktionen att formas i väsentligen tre delar, nämligen kupoldelen 30, utloppsförrummet 32 och inloppsanslut- ningsdonet 34. Medan den centrala kupolformiga kroppsdelen 30 och förrummet 32 är formade som en integrerad enhet är anslut- ningsdonet 34 format som en separat enhet uppvisande en kort förlängning eller ett utsprång 36 som passar ihop med en öpp- ning 38 anordnad i en ände av den kupolformiga kroppen 30. En central kanal 40 anordnad i anslutningsdonet 34 tillåter in- förande av och permanent fastsättning av proximalkateterns 16 ände 42. Förrummet 32 vid kroppens 30 motsatta ände har en öppning 44 som är dimensionerad att passa ihop med distalkate- terns 18 yttre diameter. Genom öppningen 44 fastsättes katetern 18 permanent till pumpkroppen 12.
Den centrala kroppsdelen 30 är formad så att den har en allmänt plan botten eller plan del 46 och en kupolformad övre del 48. Bottendelen 46 är relativt tjock uppvisande en tjocklek av ungefär 3 mm. Denna dimension är ungefär två gånger tjockle- ken av den övre delen bildande pumpens kupol och är anordnad att förstyva och stödja hela pumpkonstruktionen. En kurvlinje 50 är anordnad runt kupolens 48 övre del med kupolens innerdel 52 innanför kurvlinjen relativt plan och huvudsakligen paral- lell med bottnen 46. Denna plana yta 52 bildar en stympad del som minskar den totala höjden och minimerar pumpdelens sidopro- fil. Detta är ett mycket viktigt kännetecknande drag hos före- H V) *ä 10 15 20 25 30 35 40 466 Ssoå 7 liggande uppfinning därigenom att det minskar trycket som an- bringas på hudens inre vävnader, vilket förhindrar den lokala cell- och vävnadsdöden hos angränsande hud beroende på konstant tryck anbringat av den upphöjda pumpdelen. Denna lägre profil minimerar också och eliminerar huvudsakligen tendensen för tri- bonecrosis som har befunnits orsakas av en subkutant inplante- rad ostympad kupol, vilket gör föreliggande uppfinning en myc- ket mer accetabel anordning för användning med många patient- typer.
För att åstadkomma den erforderliga envägsströmningen av vätska genom pumpkroppen är två ventiler 60, 62 såsom assymmet- riska, planslid eller koniska ventiltyper anordnade. Ventiler lämpliga för det här syftet visas och beskrivs i min tidigare US-patentskrift 4 240 434. I åskådliggörande syfte kommer in- ' loppsventilen 60 att beskrivas med förståelsen att utlopps- ventilen 62 är formad på ett väsentligen likadant sätt.
Proximalkateterns 16 ände 42 är skuren vid en vinkel av ungefär 45° till kateteraxeln. Envägsventilen 60 är formad av mjukt, böjligt, biokompatibelt material såsom kiselgummiskivor av låg hårdhet bestående av två halvor 70, 72. Dessa två halvor är hopfogade, t.ex. genom limning längs de yttre längsgående kanterna, för att bilda en platt, rörformig del. Det är också möjligt att forma denna ventildel som en i ett stycke platt, rörformig del där de två halvorna är formade tillsammans under tillverkningsförfarandet. En ände av ventildelen är positione- rad över proximalkateterns 16 vinkliga ände 42 och är limmad runt sin omkrets till ändens 42 yttre yta åstadkommande en per- manent bindning. På det här sättet har ventilkroppen 66 en öppen ände på den vänstra sidan med ändarna på den högra sidan positionerade angränsande till varandra och i beröring. På grund av den koniska eller vinkliga skärningen anordnad på kateterns 16 ände 42 har ventilens halvor 70, 72 olika längder och olika förspända spänningstillstånd som åstadkommer en skiljaktig styvhet i de separata halvorna. Sålunda är denna typ av ventil självrengörande emedan en friktionsrörelse inträffar under omkastad vätsketryckanvändning.
Förrummet 32 är vanligen format diametralt motsatt läget av inloppskatetern 16 och ventilen 60. Det skall emellertid förstås att det inte är nödvändigt för förrummet att vara posi- tionerat diametralt motstående utan att det faktiskt kan vara 466 580 10 15 20 25 30 35 40 8 format vid varje plats runt pumpkroppens 12 omkrets såsom an- gränsande till inloppet. Det är också möjligt att mer än ett förrum och en utloppsventil kan anordnas tillsammans med ett motsvarande utlopp och distalkateter för varje förrum. På samma sätt är det möjligt att ha mer än en inloppsventil och kateter beroende på antalet och läget av håligheterna som skall av- tappas. ' Den assymmetriska envägsutloppsventilen 62 är formad väsentligen på samma sätt som inloppsventilen 60. En liten gummirördel 74 är anordnad med en ände avskuren vid ungefär en vinkel av 45°. En platt rörformig del är formad från halvor 76, 78 och delen 74 är förbunden inuti den vänstra änden av venti- len formad av halvorna 76, 78. Ãnden av stången 74 och de yttre ventildelarna är positionerade jäms med den vänstra kanten.
Denna ventil införs sedan till öppningen 80 som bildas i vägg- delen mellan förrummet 32 och pumpkroppen 30. En försänkt an- sats 82 är bildad runt öppningens 80 omkrets, vilken ansats fylls med bindemedel för att permanent förbinda ventilen 62 med insidan av pumpkroppens 30 sidovägg. Distalkateterns 18 ände införs i öppningen 44 bildad i förrummets 32 yttre ände för att fullborda den yttre konstruktionen av den vätsketäta pumpkrop- pen.
Som kan ses i fig. 5 är en hålighet 86 bildad mellan pumpkroppens 30 bottendel 46 och den övre kupoldelen 48. Inuti håligheten 86 och formad på längden tvärs över bottendelens 46 inneryta förefinns ett längsgående utsprång 88. Utsprånget 88 kan sträcka sig kroppshålighetens 86 hela längd eller kan be- gränsas till ett kortare avstånd så långt som en del sträcker sig under den koniska inloppsventilen 60. Det är tänkt att ut- språnget sträcker sig uppåt, dock att det är något på avstånd från ventilens 60 undre halva 72. Det är viktigt att utsprånget 88 sträcker sig under men inte berör ventilen 60 när den senare är i sitt viloläge. Det är önskvärt för att förbättra tillför- litligheten av ventilens 60 operation att förhindra ventilen från att bli tätad mellan bottendelen 46 och kupoldelens 48 in- vändiga yta under hoptryckning av kupolen under en pumpcykel.
Som visas i fig. 7 är kupolens övre del delvis uppochnedvänd under pumpcykeln med inloppsventilen 60 stängd sålunda pressan- de den inre vätskan ut genom utloppsventilen 62 och distalkate- tern 18 som visas av pilarna.
.W 10 15 20 25 30 35 40 9 466 580 Det är möjligt att anordna ytterligare längsgående ut- språng 90 på bottendelen 46 liksom att anordna längsgående ut- språng 92 i den inre ytan hos den övre kupoldelen. Dessa ut- språng är anordnade för att bidra till ytterligare styvhet hos bottendelen 46 liksom att bidra till ytterligare styvhet, håll- fasthet och återfjädring under böjning av kupoldelen 48 som framgår i fig. 7. Eftersom kupoldelen 48 måste böjas inåt, strävande efter att återgå till sitt normalläge, ger de övre längsgående utsprången 92 ytterligare hållfasthet och styvhet i längsriktningen för att hjälpa till vid återförandet av kupol- delen 48 till dess ursprungliga upphöjda läge. Denna verkan är mycket viktig under operationen av pumpen därigenom att denna återföringsrörelse orsakar ett minskat tryck inuti håligheten 86 som suger in vätska genom proximalkatetern 16 och ventilen ' 60 för att fylla håligheten som en förberedelse för nästa pumpcykel.
Det är också möjligt att anordna tvärgående utsprång 94 i kupoldelens 48 övre del för att ge tvärstyvhet åt kupolen. På samma sätt kan tvärgående utsprång anordnas på bottendelens 46 inre eller yttre yta för att bidra till ytterligare hållfasthet hos denna del.
Det skall förstås att denna medicinska shunt kan användas och positioneras för att bortdra vätska från varje hålighet inuti kroppen med utflödet från denna hålighet spridd till varje annan hålighet i kroppen där det kan förbrukas eller avledas till en behållare utanför kroppen om önskvärt. Om an- ordningen används som en pleuro-peritonealshunt, där utgjut- ningen borttages från pleura eller brösthålan positioneras pumpkroppen normalt subkutant under patientens hud och på toppen av det femte eller sjätte revbenet. Proximalkatetern är avsedd att längddimensioneras på rätt sätt med änden skuren i en spetsig vinkel såsom 45° till kateteraxeln och katetern in- förd genom en kort kanal gjord genom en inskärning för att in- föra katetern vanligen genom en J-trådinföringsnål in i pleura- hålan vid den översta och bakersta delen. Avsikten är att posi- tionera proximalkateterns fria ände i hålighetens lägsta del så att det mesta av vätskeinsamlingen i håligheten kan avtappas.
Själva pumpen är fastsatt till muskelbindvävshinnan genom sutu- rer positionerade i suturhålen 28 i flikarna 26 anordnade på pumpens 12 omkrets. Distal- eller utloppskatetern införs i 10 15 20 25 30 35 40 466 580 10 peritonealhålan genom införande genom en kanal formad genom abdominalmuskeln från huvudinskärningen. Distalkatetern är också dimensionerad för rätt längd innan införande med kate- teränden avskuren i en spetsig vinkel för att hjälpa till vid införandet.
Med den nya avtappningsanordningen 10 enligt föreliggande uppfinning är det möjligt att förflytta relativt stora vätske- volymer när fingertryck anbringas på pumpens 12 plana övre del 52. Genom att trycka denna del inåt så att kupoldelen 48 kon- taktar utsprången 88 och 90 anordnade på bottendelens 46 yta, uppnås maximal volymetrisk avgiven vätskemängd. Genom att an- ordna en pump uppvisande följande dimensioner är det möjligt att förflytta 10 ml eller mer vätska i varje pumpcykel snarare än de 1 eller 2 ml som har varit möjliga tidigare. Sålunda gör användningen av shunten enligt föreliggande uppfinning det möj- ligt att minska antalet erforderliga pumpcykler med så mycket som 80% vilket starkt skyddar patienten och minskar möjligheten för slitning eller skada av huden under pumphanterandet.
Genom försök har en optimal pumpkroppsstorlek utrönts.
Denna konfiguration tillhandahåller en diameter av ungefär 50 mmn med en höjd av ungefär 22 mm. Bottendelen har en tjocklek av 2,5 mm med tjockleken hos kupoldelen ungefär 1,25 mm.
Bredden hos utsprången formade i kupoldelens 48 undersida eller bottendelens 46 övre yta kan variera från ungefär ä-lä mm. Det har befunnits att proximal- och distalkatetrarna kan ha en yttre diameter av ungefär 5 mm med en inre diameter av ungefär 1,5-2,5 mm. Förrumsdelen har en längd av ungefär 16,5 mm, höjd av ungefär 10 mm och en bredd av 17 mm. Som har angivits ovan är den volymetriska kapaciteten hos en pump uppvisande dessa dimensioner ungefär 10 ml per pumpcykel.
Det har konstaterats under tillverkningen av anordningen att formningsförfarandet använt för tillverkning av pumpkroppen hos avtappningsanordningen är helt ny. Det är önsktvärt att forma pumpkroppen som en integrerad enhet för att producera delen effektivt, för att eliminera skarvar och skarpa hörn, och för att minska möjligheten för bristning eller klyvning av materialet på grund av utmattning. Som ett resultat befanns det nödvändigt att formspruta pumpkroppen i en unik process med användning av ett fribärande dubbelt kärnarrangemang. En form- sprutningsform bildades med en inre hålighet med form och di- 19! 10 15 20 25 30 35 40 mensioner efter behov för pumpkroppens yttre konfiguration och med minimala dimensionstoleranser. Enhetens yttre ytor måste ll innefatta avrundningar varhelst två ytor möts i en vinkel för att minska spänningskoncentrationen och för att förbättra tillförlitligheten.
För att forma bottendelen 46 och kupoldelen 48 är en primär formkärna bildad med yttre dimensioner för att forma den inre håligheten 86. Samtidigt är en mindre eller förrumskärna bildad som har dimensioner att följa efter förrummets 14 inre hålighet 87. En cylindrisk bärstång med en utvändig diameter som öppningen 84 används för att positionera och uppbära för- rumskärnan inuti formhåligheten. På samma sätt är en andra bärstång med en utvändig diameter passande öppningen 80 fast anordnad i förrumskärnans motsatta sida och anordnad till- räckligt lång för att glidbart sträcka sin i i öppningen bildad I inuti pumpkroppen eller primärkärnan. Genom ett kilarrangemang mellan stången och primärkärnan hålls primärkärnan noggrant inuti det inre av formhåligheten. På detta sätt hålls pump- kroppskärnan i ett stadigt fribärande läge med avseende på förrummet och den yttre bärstången, därigenom åstadkommande ömsesidigt stöd för pumpkroppen och förrumskärnorna.
Formen stängs sedan och värmehärdande kiselgummi pressas in i formen och vulkaniseras delvis. Efter att ha tillåtit kiselgummit att hårdna och delvis vulkaniseras skiljs de yttre formdelarna och shuntkroppen lösgöres från formen. Förrumskär- nan utdrages från den formade produkten genom öppningen 44 ge- nom att försiktigt sträcka gummit i detta område. Stången bild- ande öppningen 50 skiljs glidbart från primärkärnan med de två stängerna och förrumskärnan utdragna försiktigt från utlopps- öppningen i förrummet. När väl detta har utförts utdrages primärkärnan försiktigt genom öppningen 38 formad på pump- kroppens motsatta sida från förrummet. öppningen 38 dimensio- neras, beroende på det använda kiselgummits elasticitet, så att den kommer att sträckas tillräckligt och utan sönderslitning för att tillåta säkert borttagande av denna kärna genom öpp- ningen. Anslutningsdonet 34 formas separat från pumpkroppen och dimensioneras för att passa den erforderliga öppningen. På detta vis formas en huvudsakligen integrerad pumpkropp väsent- ligen som en enhet i ett stycke.
Föreliggande tillverkningsförfarande utgör en stor för- 10 15 20 25 30 466 580 12 bättring av förut kända shuntanordningar som har varit till- gängliga tidigare därigenom att de flesta av de förut kända produkterna har tillverkats av olika slags separata delar med delarna ihoplimmade för att bilda den färdiga shuntanordningen. Överallt där de olika delarna har fogats samman, bildar denna gränsyta en möjlig skiljeyta som kan hota produktens tillför- litlighet och därför patientens hälsa och säkerhet..
Följaktligen förbättrar i hög grad den i ett stycke inte- grerade konstruktionen som tillhandahålles i föreliggande upp- finning den slutliga produktens tillförlitlighet och livslängd. shunten enligt föreliggande uppfinnig kan tillverkas av varje lämpligt kiselgummimaterial som är biologiskt kompatibelt med den mänskliga kroppen såsom Dow Corning "Silastic". Ett lämpligt kiselgummilim används för att limma ihop pumpens delar liksom för fastsättning av proximal- och distalkatetrarna. Di- mensionerna som har givits häri avser en föredragen utförings- form. Dessa dimensioner kan emellertid varieras efter behov och dimensioneras för en speciell patient. Således kan speciellt dimensionerade shuntar enligt föreliggande uppfinning åstadkom- mas om den avsedda patienten är större eller mindre än normal eller om shunten är avsedd för en annan användning såsom blås- evakuering eller för kontrollerad tillförsel av vätska in i kroppen.
Under det att en medicinsk shunt för inplantering i en mänsklig kropp har visats och beskrivits i detalj i föreliggan- de ansökan skall det förstås att uppfinningen inte skall anses begränsad till den exakta visade formen. Ändringar i detalj och konstruktion av shunten kan göras utan att avvika från uppfin- ningens andemening. _ QJ I) h!

Claims (11)

10 15 20 25 30 35 40 466 Ssoi IE Patentkrav
1. Anordning för avtappning av kroppsvätska såsom en pleuroperitonealshunt som är inplanterbar subkutant inuti en patient och manövreras medelst tryck anbringat genom patientens hud, k ä n n e t e c k n a d av att den innefattar: a) en elastisk pumpkroppsdel (12) med en relativt stor volymetriskt hålighet, vilken pumpkroppsdel (12) har en rela- tivt plan bottendel (46) och en ihålig kupoldel (48) som runt sin omkrets är tätande fäst till bottendelen (46), där kupol- delens (48) övre del är stympad för att bilda en relativt plan övre yta (52) som är huvudsakligen parallell med bottendelen (46) för att minska kupoldelens (48) totalhöjd i avsikt att minska påkänningar anbringade på patientens hud, vilken pump- kroppsdel (12) har en inlopps- och en utloppsöppning (38,44), där utloppsöppningen (44) är formad som en ihålig förrumsdel (32) bildad i kupoldelens sida; b) ett par envägsventiler (60, 62) positionerade inuti pumpkroppsdelen (12), där en av ventilerna är monterad i in- loppsöppningen (38) med den andra ventilen monterad inuti för- rumsdelen (32) varigenom vätskeflöde endast kan röra sig genom kroppsdelen (12) från inloppsöppningen (38) genom utloppsöpp- ningen (44) när tryckskillnaden över anordningen är tillräcklig för att åstadkomma bägge ventilernas öppnande eller när kupol- delen (48) trycks mot bottendelen (46) under en pumpcykel; c) en böjlig halvstyv kateter (16) för inplantering i en kroppshålighet hos en patient som har vätskeöverskott, vilken kateter (16) har en öppen ände och en väsentlig del av katetern angränsande till den öppna änden är perforerad för att under- lätta inströmning av vätskeöverskottet till pumpkroppsdelen (12), vilken kateters (16) motsatta ände är tätande fastsatt till pumpkroppsdelens (12) inloppsöppning (38); d) en andra böjlig halvstyv kateter (18) för inplantering i en andra kroppshålighet till vilken vätskan skall överföras, vilken kateter (18) har en öppen ände och en väsentlig del av katetern angränsande till den öppna änden är perforerad för att underlätta utströmning av vätskan från pumpkroppsdelen (12), vilken kateters (18) motsatta ände är tätande förbunden med förrumsdelens (32) utloppsöppning (44) för att tillåta vätskan att passera ut från pumpkroppsdelen (12) och in i den andra 466 sen 74 10 15 20 25 30 35 40 kroppshåligheten; e) envägsventilerna (60, 62) är koniska ventiler som innefattar en övre och nedre del (70, 72; 76, 78) med olika mekaniska egenskaper så att högre yttre tryck trycker ned ena halvan mer än den andra för att åstadkomma en differentiell ; rörelse av de platta angränsande halvorna hos ventilen för att åstadkomma en friktionsverkan för att hjälpa till att förhindra ventilerna (60, 62) från att bli tilltäppta; och f) åtminstone ett utsprång (88) är format på bottendelens (46) inneryta och att åtminstone en del av utsprånget (88) är belägen under den koniska inloppsventilens (60) nedre del för att förhindra ventilen (60) från att bli tätad under hoptryck- ning av kupoldelen (48) under en pumpcykel.
2. Avtappningsanordning enligt krav 1, k ä n n e - t e c k n a d av att pumpkroppsdelen (12) och bägge katetrarna (16, 18) är bildade av ett böjligt kiselgummi.
3. Avtappningsanordning enligt krav 1, k ä n n e - t e c k n a d av att ett eller flera utsprång (88, 90) är formade på bottendelens (46) inneryta för att förstyva botten- delen (46) för förbättring av pumpkroppsdelens (12) operation.
4. Avtappningsanordning enligt krav 1, k ä n n e - t e c k n a d av att ett eller flera utsprång (92) är formade på kupoldelens (48) inneryta, vilka utsprång är inställda huvudsakligen på längden längs en linje mellan inlopps- och utloppsöppningarna (38, 44) varigenom kupoldelens (48) håll- fasthet och stödjande ökas för att tillåta kupoldelen (48) att återgå till sitt utgångsläge efter att ha blivit hoptryckt i pumpkroppsdelens (12) pumpcykel.
5. Avtappningsanordning enligt krav 1, k ä n n e - t e c k n a d av att bottendelen (46) och kupoldelen (48) är formade huvudsakligen i en cirkelformig konfiguration uppvis- ande en diameter som är inom området 40-60 mm och en total höjd mellan 20-24 mm. 9
6. Avtappningsanordning enligt krav 7, k ä n n e - t e c k n a d av att dimensionerna inuti det inre av botten- ° och kupoldelarna (46, 48) är valda så att ett minimum av 10 ml vätska rör sig genom pumpkroppsdelens (12) utloppsöppning (44) vid varje hoptryckning av kupoldelen (48).
7. Avtappningsanordning enligt krav 1, k ä n n e - t e c k n a d av att fästorgan (26, 28) är fastsatta till 10 15 20 25 ff 466 Sao bottendelens (46) yttre omkrets för fastsättning och fasthåll- ning av anordningen i rätt läge inuti en patient medelst suturer.
8. Avtappningsanordning enligt krav 9, k ä n n e - t e c k n a d av att fästorganen innefattar en eller flera utåt sig sträckande flikar (26) som är placerade runt botten- delens (46) omkrets, där var och en av flikarna (26) uppvisar ett hål (28) anordnat centralt däri för att sy fast anordningen på plats.
9. Avtappningsanordning enligt krav 1, k ä n n e - t e c k n a d av att kupoldelens (48) plana övre yta (52) har en dimension som är större än hälften av bottendelens (46) dimension.
10. Avtappningsanordning enligt krav 1, k ä n n e - t e c k n a d av att bottendelens (46) tjocklek är åtminstone två gånger tjockleken av kupoldelens (48) sidovägg.
11. Avtappningsanordning enligt krav 1, k ä n n e - t e c k n a d av att kupoldelen (48), bottendelen (46) och förrumsdelen (32) är formade som en enda i ett stycke integre- rad enhet, där kupoldelens (48) inloppsöppning (38) är formad som en relativt stor inloppsöppning, och ett anslutningsorgan (34) uppvisande en genomgående kanal (40) formad däri, där anslutningsorganet (34) är vidhäftande fastsatt i inloppsöpp- ningen (38) för att tillsluta öppningen, och där inloppskate- tern (16) är fast anbringad till kanalens (40) yttre del i an- slutningsorganet (34) medan envägsinloppsventilen (60) är för- bunden med kanalens (40) inre del i anslutningsorganet (34).
SE8703409A 1986-12-02 1987-09-02 Anordning foer avtappning av kroppsvaetska SE466580B (sv)

Applications Claiming Priority (1)

Application Number Priority Date Filing Date Title
US06/936,888 US4850955A (en) 1986-12-02 1986-12-02 Body fluid transfer device

Publications (3)

Publication Number Publication Date
SE8703409D0 SE8703409D0 (sv) 1987-09-02
SE8703409L SE8703409L (sv) 1988-06-03
SE466580B true SE466580B (sv) 1992-03-09

Family

ID=25469198

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
SE8703409A SE466580B (sv) 1986-12-02 1987-09-02 Anordning foer avtappning av kroppsvaetska

Country Status (7)

Country Link
US (1) US4850955A (sv)
EP (1) EP0270205A3 (sv)
JP (1) JPS63143074A (sv)
AU (1) AU601759B2 (sv)
BR (1) BR8706304A (sv)
CA (1) CA1289839C (sv)
SE (1) SE466580B (sv)

Families Citing this family (80)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
US5681275A (en) * 1988-10-07 1997-10-28 Ahmed; Abdul Mateen Ophthalmological device with adaptable multiple distribution plates
US5616118A (en) * 1988-10-07 1997-04-01 Ahmed; Abdul M. Uniquely shaped ophthalmological device
US5743869A (en) * 1988-10-07 1998-04-28 Ahmed; Abdul Mateen Medical device and method for treating ascites
US5785674A (en) * 1988-10-07 1998-07-28 Mateen; Ahmed Abdul Device and method for treating glaucoma
US5728061A (en) * 1988-10-07 1998-03-17 Ahmed; Abdul Mateen Device and method for treating hydrocephalus
US5069663A (en) * 1988-10-11 1991-12-03 Cordis Corporation Hydrocephalus valve
GB8824855D0 (en) * 1988-10-24 1988-11-30 Byrne P O Dialysis
US4995864A (en) * 1989-08-15 1991-02-26 Imed Corporation Dual chamber pumping apparatus
US5176627A (en) * 1990-05-15 1993-01-05 Pudenz-Schulte Medical Research Corporation Implantable fluid flow control device having two-piece base, and assembly process
US5167615A (en) * 1990-05-15 1992-12-01 Pudenz-Schulte Medical Research Corporation Flow control device having selectable alternative fluid pathways
US5154693A (en) * 1990-05-15 1992-10-13 Pudenz-Schulte Medical Research Corp. Flow control device having selectable alternative fluid pathways
DE4026202A1 (de) * 1990-08-18 1992-02-20 Andreas Dr Spiegelberg Hydrocephalusventil
DK8391A (da) * 1991-01-18 1992-07-19 Uno Plast As Sugepumpe til brug ved udsugning af legemsvaeske fra kropshulrum
US5178186A (en) * 1991-03-14 1993-01-12 Levasseur Joseph E Axial two-way valve-stopcock combination
JPH0611740U (ja) * 1991-08-07 1994-02-15 喬之 井上 テフロン・ベセル・チップ−シリコン・チューブ付き 内シャント用 e−ptfeグラフト
DE4221263C2 (de) * 1992-04-24 1994-08-18 Deutsch & Neumann Gmbh Pipettierhilfe
WO1995007111A1 (en) * 1993-09-10 1995-03-16 Angelchik Jean P Method and apparatus removing fluid from abdomen
US5405316A (en) * 1993-11-17 1995-04-11 Magram; Gary Cerebrospinal fluid shunt
DE4344849A1 (de) * 1993-12-29 1995-07-06 Fein C & E Werkzeugmaschine
US6929631B1 (en) * 1994-01-18 2005-08-16 Vasca, Inc. Method and apparatus for percutaneously accessing a pressure activated implanted port
US5637083A (en) * 1996-01-19 1997-06-10 Pudenz-Schulte Medical Research Corporation Implantable adjustable fluid flow control valve
US20030004495A1 (en) * 1996-07-11 2003-01-02 Eunoe, Inc. Apparatus and methods for volumetric CSF removal
US6383159B1 (en) 1998-11-10 2002-05-07 Eunoe, Inc. Devices and method for removing cerebrospinal fluids from a patient's CSF space
US6193682B1 (en) 1998-03-16 2001-02-27 Abdul Mateen Ahmed Low profile neonatal hydrocephalus device and methods
US6875192B1 (en) 1998-11-10 2005-04-05 Eunoe, Inc. Devices and methods for removing cerebrospinal fluids from a patient's CSF space
US7189221B2 (en) * 1998-11-10 2007-03-13 Integra Life Sciences Corporation Methods for the treatment of a normal pressure hydrocephalus
US6132415A (en) * 1999-02-09 2000-10-17 Vasca, Inc. Systems and methods for removing retained fluids and infusing therapeutic fluids
GB2350794A (en) * 1999-04-20 2000-12-13 Nagy Adly Habib Implantable pump
US7025739B2 (en) * 2001-08-09 2006-04-11 Integra Lifesciences Corporation System and method for treating elevated intracranial pressure
US6612223B2 (en) 2002-01-31 2003-09-02 Bfs Diversified Products, Llc Pneumatic actuator
US20040068201A1 (en) * 2002-02-15 2004-04-08 Eunoe, Inc. Systems and methods for flow detection and measurement in CSF shunts
US7311690B2 (en) 2002-02-25 2007-12-25 Novashunt Ag Implantable fluid management system for the removal of excess fluid
JP2006507018A (ja) * 2002-02-25 2006-03-02 ダニエル アール. バーネット, 過剰流体の排液のための小嚢シャント
US7235060B2 (en) * 2003-03-27 2007-06-26 Codman & Shurtleff, Inc. Hydrocephalus shunt system with endoscopic placement features
EP1638508B1 (en) * 2003-06-16 2014-08-13 Solx, Inc. Shunt for the treatment of glaucoma
WO2005052366A2 (en) 2003-11-20 2005-06-09 The Henry M. Jackson Foundation For The Advancement Of Military Medicine, Inc. Portable hand pump for evacuation of fluids
JP2007518539A (ja) * 2004-01-22 2007-07-12 ソルクス・インコーポレーテッド 緑内障の治療方法
KR100529946B1 (ko) 2004-01-29 2005-11-22 엘지전자 주식회사 회전공진형 모터
US7594910B2 (en) 2004-03-18 2009-09-29 C. R. Bard, Inc. Catheter connector
US8083728B2 (en) 2004-03-18 2011-12-27 C. R. Bard, Inc. Multifunction adaptor for an open-ended catheter
US7854731B2 (en) 2004-03-18 2010-12-21 C. R. Bard, Inc. Valved catheter
US7594911B2 (en) 2004-03-18 2009-09-29 C. R. Bard, Inc. Connector system for a proximally trimmable catheter
US7377915B2 (en) * 2004-04-01 2008-05-27 C. R. Bard, Inc. Catheter connector system
US8202248B2 (en) 2004-08-18 2012-06-19 Sequana Medical Ag Dialysis implant and methods of use
JP2006109669A (ja) * 2004-10-08 2006-04-20 Shindengen Mechatronics Co Ltd ロータリソレノイド
US8337475B2 (en) 2004-10-12 2012-12-25 C. R. Bard, Inc. Corporeal drainage system
US7875019B2 (en) * 2005-06-20 2011-01-25 C. R. Bard, Inc. Connection system for multi-lumen catheter
WO2007038643A1 (en) 2005-09-26 2007-04-05 C.R. Bard, Inc. Catheter connection systems
WO2007092875A2 (en) * 2006-02-09 2007-08-16 Pizzi Francis J Dual channel shunt device and method for ventriculo-peritoneal shunting of bloody cerebrospinal fluid
US20070299400A1 (en) * 2006-03-16 2007-12-27 Seattle Medical Technologies Infusion device with dome pump
EP2086466B1 (en) 2006-10-31 2017-12-13 Sequana Medical AG An implantable fluid management device for the removal of excess fluid
GB2459101A (en) * 2008-04-08 2009-10-14 Epsom And St Helier University Subcutaneous port and catheter
DE102008030942A1 (de) * 2008-07-02 2010-01-07 Christoph Miethke Gmbh & Co Kg Hirnwasserdrainagen
US20100217179A1 (en) * 2009-02-20 2010-08-26 Baxter International Inc. Bulk delivery peritoneal dialysis system and method
WO2010151825A1 (en) * 2009-06-26 2010-12-29 C. R. Bard, Inc. Proximally trimmable catheter including pre-attached bifurcation and related methods
WO2012078723A1 (en) * 2010-12-08 2012-06-14 Convatec Technologies Inc. Method and system for removing exudates from a wound site
AU2012217696B2 (en) 2011-02-16 2015-11-12 Sequana Medical Nv Apparatus and methods for treating intracorporeal fluid accumulation
US9381112B1 (en) 2011-10-06 2016-07-05 William Eric Sponsell Bleb drainage device, ophthalmological product and methods
US8585635B2 (en) 2012-02-15 2013-11-19 Sequana Medical Ag Systems and methods for treating chronic liver failure based on peritoneal dialysis
US9393387B1 (en) 2012-08-16 2016-07-19 Martin Mayse Systems and methods for draining bodily fluid via an intercostal pump
CA2898881C (en) 2013-01-22 2021-01-05 Alcyone Lifesciences, Inc. Systems and methods for shunting fluid
ES2890930T3 (es) 2013-03-15 2022-01-25 Childrens Medical Center Catéter
US9682218B2 (en) 2013-12-23 2017-06-20 Carefusion 2200, Inc. Pleurodesis device and method
CN103800992A (zh) * 2014-02-24 2014-05-21 中国人民解放军第三医院 脑室腹腔分流装置容量控制方法及容量控制型脑室腹腔分流管
JP6608391B2 (ja) 2014-04-18 2019-11-20 アヌンシア・インコーポレイテッド 流体を迂回させるシステムおよび方法
GB201417623D0 (en) * 2014-10-06 2014-11-19 Ecole Polytech Medical fluid drainage system and method
CA2967015C (en) 2014-11-07 2023-02-28 C.R. Bard, Inc. Connection system for tunneled catheters
US10994107B2 (en) 2014-12-05 2021-05-04 The Johns Hopkins University Implantable body-driven shunt pump
CN104941055B (zh) * 2015-06-30 2019-02-15 秦承雪 一种外伤清创治疗包
EP3484559B1 (en) 2016-07-18 2023-08-23 Merit Medical Systems, Inc. Inflatable radial artery compression device
EP3504656A1 (en) 2016-08-26 2019-07-03 Sequana Medical AG Systems and methods for managing and analyzing data generated by an implantable device
US10716922B2 (en) 2016-08-26 2020-07-21 Sequana Medical Nv Implantable fluid management system having clog resistant catheters, and methods of using same
CA3044463A1 (en) 2016-10-13 2018-04-19 Alcyone Lifesciences, Inc. Shunt flushers and related methods
US11857745B2 (en) * 2017-02-07 2024-01-02 ewimed Method and apparatus for treating fluid build-up in a body cavity, including method and apparatus for treating ascites and pleural effusions
WO2018170064A1 (en) 2017-03-15 2018-09-20 Merit Medical Systems, Inc. Transluminal stents and related methods
US11559618B2 (en) 2017-05-24 2023-01-24 Sequana Medical Nv Formulations and methods for direct sodium removal in patients having severe renal dysfunction
CA3064532A1 (en) 2017-05-24 2018-11-29 Sequana Medical Nv Direct sodium removal method, solution and apparatus to reduce fluid overload in heart failure patients
CA3073550A1 (en) 2017-08-23 2019-02-28 C.R. Bard, Inc. Catheter assemblies and methods thereof
JP2021533962A (ja) * 2018-08-14 2021-12-09 エヌエックスティー バイオメディカル, エルエルシーNxt Biomedical, Llc 身体的な排出または注入を介した治療のためのシステムおよび方法
US11571555B2 (en) * 2020-03-16 2023-02-07 Pleural Dynamics, Inc. Automatic pleural-peritonal pump

Family Cites Families (15)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
US3452757A (en) * 1966-09-14 1969-07-01 Dow Corning Two-way flushing device for treatment of hydrocephalus
US3654932A (en) * 1969-11-26 1972-04-11 John B Newkirk Surgical drain for shunting fluid
US3756243A (en) * 1971-09-23 1973-09-04 R Schulte Flow control system for physiological drainage
US3768508A (en) * 1972-01-24 1973-10-30 R Schulte Valve for controllable release of entrapped body fluids
US3827439A (en) * 1972-10-30 1974-08-06 Heyer Schulte Corp Plug valve for physiological shunt systems
US4240434A (en) * 1978-10-10 1980-12-23 Newkirk John B Peritoneo-venous shunt
US4261341A (en) * 1979-06-08 1981-04-14 Hakim Company Limited Method and apparatus for the treatment of ascites
US4364395A (en) * 1981-06-30 1982-12-21 American Heyer-Schulte Corporation Low profile shunt system
US4464168A (en) * 1981-06-30 1984-08-07 American Hospital Supply Corporation Low profile shunt system
WO1983001387A1 (en) * 1981-10-26 1983-04-28 Leveen, Harry, H. Non-clogging valved drainage system for body fluids
US4554918A (en) * 1982-07-28 1985-11-26 White Thomas C Ocular pressure relief device
US4554914A (en) * 1983-10-04 1985-11-26 Kapp John P Prosthetic vertebral body
US4588394A (en) * 1984-03-16 1986-05-13 Pudenz-Schulte Medical Research Corp. Infusion reservoir and pump system
US4681560A (en) * 1984-03-16 1987-07-21 Pudenz-Schulte Medical Research Corp. Subcutaneous infusion reservoir and pump system
DE3542729A1 (de) * 1984-12-04 1986-06-05 Medtronic, Inc., Minneapolis, Minn. Implantierbare medikamentenabgabevorrichtung und speicher fuer eine solche vorrichtung

Also Published As

Publication number Publication date
EP0270205A2 (en) 1988-06-08
EP0270205A3 (en) 1990-05-09
AU601759B2 (en) 1990-09-20
US4850955A (en) 1989-07-25
AU7736487A (en) 1988-06-02
SE8703409L (sv) 1988-06-03
CA1289839C (en) 1991-10-01
JPS63143074A (ja) 1988-06-15
BR8706304A (pt) 1988-07-19
SE8703409D0 (sv) 1987-09-02

Similar Documents

Publication Publication Date Title
SE466580B (sv) Anordning foer avtappning av kroppsvaetska
JP4295355B2 (ja) 圧縮性のディフューザ
US5348536A (en) Coextruded catheter and method of forming
JP2584588B2 (ja) 二方向弁付きカテーテル
US9044576B2 (en) Catheter with valve
EP0068815B1 (en) Low profile shunt system
US5382238A (en) Catheter stiffeners
US4240434A (en) Peritoneo-venous shunt
US5858009A (en) Multi-lumen cannula
RU2193901C2 (ru) Катетер, в частности для перитонеального диализа
US4284081A (en) Urinary retention catheter
US4795437A (en) Siphon control device
US4464168A (en) Low profile shunt system
EP2741807B1 (en) Devices and systems for counterpulsation and blood flow conduit connection
EP2682152B1 (en) Valved tip catheters
US10688242B2 (en) High flow rate dual reservoir port system
JPH05245209A (ja) カテーテル
JP2023517763A (ja) 自動胸膜・腹膜ポンプ
CN103028186A (zh) 具有外部流动通道的导管
US20090171303A1 (en) Fixed- or Variable-Length, Wire-Reinforced Catheter and Method of Adaptation
JP4021421B2 (ja) 身体アクセスポート
JP4480919B2 (ja) 腹腔−静脈シャント用カテーテル
US20130324971A1 (en) Corporeal catheter
CN217611636U (zh) 一种将积液与渗液分离的造口袋组件
CN2201942Y (zh) 脑积水分流装置

Legal Events

Date Code Title Description
NUG Patent has lapsed

Ref document number: 8703409-6

Effective date: 19930406

Format of ref document f/p: F