SE455863B - Lastfordon med en lyftmast och en i hojdled rorlig lastvridanordningsslede - Google Patents

Lastfordon med en lyftmast och en i hojdled rorlig lastvridanordningsslede

Info

Publication number
SE455863B
SE455863B SE8500477A SE8500477A SE455863B SE 455863 B SE455863 B SE 455863B SE 8500477 A SE8500477 A SE 8500477A SE 8500477 A SE8500477 A SE 8500477A SE 455863 B SE455863 B SE 455863B
Authority
SE
Sweden
Prior art keywords
load
carrier
truck according
devices
rods
Prior art date
Application number
SE8500477A
Other languages
English (en)
Other versions
SE8500477L (sv
SE8500477D0 (sv
Inventor
J Steinbuck
H Meinke
J Mehrens
Original Assignee
Jungheinrich Kg
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Jungheinrich Kg filed Critical Jungheinrich Kg
Publication of SE8500477D0 publication Critical patent/SE8500477D0/sv
Publication of SE8500477L publication Critical patent/SE8500477L/sv
Publication of SE455863B publication Critical patent/SE455863B/sv

Links

Classifications

    • BPERFORMING OPERATIONS; TRANSPORTING
    • B66HOISTING; LIFTING; HAULING
    • B66FHOISTING, LIFTING, HAULING OR PUSHING, NOT OTHERWISE PROVIDED FOR, e.g. DEVICES WHICH APPLY A LIFTING OR PUSHING FORCE DIRECTLY TO THE SURFACE OF A LOAD
    • B66F9/00Devices for lifting or lowering bulky or heavy goods for loading or unloading purposes
    • B66F9/06Devices for lifting or lowering bulky or heavy goods for loading or unloading purposes movable, with their loads, on wheels or the like, e.g. fork-lift trucks
    • B66F9/075Constructional features or details
    • B66F9/12Platforms; Forks; Other load supporting or gripping members
    • B66F9/18Load gripping or retaining means
    • B66F9/188Stacked-bricks lifting devices
    • BPERFORMING OPERATIONS; TRANSPORTING
    • B66HOISTING; LIFTING; HAULING
    • B66FHOISTING, LIFTING, HAULING OR PUSHING, NOT OTHERWISE PROVIDED FOR, e.g. DEVICES WHICH APPLY A LIFTING OR PUSHING FORCE DIRECTLY TO THE SURFACE OF A LOAD
    • B66F9/00Devices for lifting or lowering bulky or heavy goods for loading or unloading purposes
    • B66F9/06Devices for lifting or lowering bulky or heavy goods for loading or unloading purposes movable, with their loads, on wheels or the like, e.g. fork-lift trucks
    • B66F9/075Constructional features or details
    • B66F9/12Platforms; Forks; Other load supporting or gripping members
    • B66F9/14Platforms; Forks; Other load supporting or gripping members laterally movable, e.g. swingable, for slewing or transverse movements

Landscapes

  • Engineering & Computer Science (AREA)
  • Transportation (AREA)
  • Structural Engineering (AREA)
  • Civil Engineering (AREA)
  • Life Sciences & Earth Sciences (AREA)
  • Geology (AREA)
  • Mechanical Engineering (AREA)
  • Forklifts And Lifting Vehicles (AREA)

Description

455 ses ' ¿ En sådan anordning är i sig klumpig och erfordrar för dess manövrering ett avsevärt utrymme, samtidigt som den i hyllgângarna måste vända ur körriktningen för pà- eller avlastningen, för att hamna i arbetsställningen för lastningen.
Enligt den nämnda DE OS har redan insetts att speciellt i samband med lastpallar såsom last utförandet av lasthan- teringen är arbetskrävande. Speciellt vid handhavandet av förhållandevis tunga varor når föraren den från honom bortvända sidan av lastpallen näppeligen eller bara ge- nom kroppslig ansträngning. Därvid uppstår vid ett för långt utlutande även risk för en olycka. På grund av detta är det kända utförandet för en lastpall såsom last försett med en lastvrídanordning, men vilken är anordnad såsom svängskiva nere på chassit mellan chassiarmarna och styr- ytan för den masten bärande vagnen, på vilken skiva lasten kan avsättas genom nedsänkande av lastbäringsgaffeln.
Därvid måste för vridandet av lasten, för att vid det kända utförandet bringa den användaren först avlägsna sidan av lastpallen framför honom, lastbärarsläden sän- kas nedåt, för att avsätta lastpallen på svängskivan.
Efter ett vridande måste sedan lastbärarsläden åter kö- ras upp till arbetshöjden. Detta är arbetskrävande, ef- tersom en avsevärd tid tas i anspråk och närmare bestämt i synnerhet även då när för förberedande av vridningen lyftmasten först förs i sin bakre ställning.
Vid det kända utförandet, vid vilket svängskivan är kon- centrerad till ett förhållandevis litet område, är på åhassit, i synnerhet chassiarmarna, radiellt till den vertikala vridaxeln riktade rullar lagrade, som även stöttar lasten under dess sidor, dvs pá avstånd från medelpunkten, vid vridningen. 455 863 Chassit med chassiarmarna blir förhållandevis högt, allra helst eftersom även den lyftmasten bärande vagnen måste vara styrd i chassiarmarna.
Lastfordonet enligt uppfinningen inbegriper ett sådant lasthanteringsfordon, vid vilket en plats för användaren är anordnad på lastbärarsläden. Dessutom är i området av pà marken styrda fordon, för hand styrda, tvángsstyrda, ledningskabelstyrda eller trådlöst, förarfritt styrda lastfordon inbegripna. Men uttrycket lastfordon inbegriper även hylltransportfordon, vilkas Chassin är styrda pá ett över det övre området av hyllorna anordnat skensys- tem. Lyftmasten är därvid anordnad hängande på ett sådant chassi.
Oberoende av problemet hos ett fordon för hantering av last i vertikalled finns pá grund av speciella lastnings- eller omlastningsbetingelser stundom önskan att vrida lasten, i synnerhet en lastpall, om 90 eller 1800 med avseende på lastbäraren, när exempelvis en gång vid uppi- från sett làngsträckta, fyrkantiga laster ett upplag i lastens längdriktning eller i i annat fall i lastens tvärriktning önskas.
Uttrycket last avser företrädesvis lastpallar, men inbe- griper även varje annan last, som handhas på den på last- bärarsläden befintliga lastbäraren. Som lastbärare är därvid företrädesvis en lastbärargaffel med lastbärarar- mar anordnad, vilka eventuellt kan vara inställbara när det gäller deras inbördes avstånd pá i och för sig känt vis, för anpassning till bestämda laster som skall lyftas.
Detta är hos det kända utförandet enligt den ovan nämnda DE-OS utan vidare möjligt, eftersom gaffelarmarna i och för vridande av en last först alltid måste nedsänkas i urtagningar mellan chassiarmarna och bredvid svängskivan. 455 863 Vid det kända utförandet uppstår nackdelen av en avsevärd tidsförbrukning genom den erforderliga nedsänkningen för vridandet av lasten, och genom den nödvändiga manövreringen av fordonet och lyftmasten. En nackdel är även den på grund av rörelsen med last uppstående energiförlusten, speciellt om lastfordonet är batteridrivet.
Ett annat känt utförande enligt DE-OS 30 46 027 avser vid ett utförande av ett lyftlastfordon med lastbärare, att en däröver anordnad,separat styrbar tillsatslast- bärare är i sidled ut utöver stapelkonturen rörlig på en andra släde. Därigenom är detta lyftlastfordon begrän- sat till användning vid hyllor, vilkas undre lastyta är anordnad på avstånd över marken. Visserligen är det med denna möjligt att vrida och sätta ned en på en höjd upp- tagen last, men möjligheten att företa sídolastningar på marken bortfaller.
KORT BESKRIVNING AV UPPFINNINGEN Uppfinningen lägger uppgiften till grund att förbättra ett lastfordon av den inledningsvis angivna typen så, att arbetsuppbádande för lastvridningsprocessen även vid möjligheten till sidolastningsarbeten förenklas, så att därvid tidsmässiga och energiförbrukningsfördelar upp- nås och i övrigt en vridning, oberoende av mastställ- ningen, på fordonschassit snabbt kan genomföras till och med hos fordon med en skjutmast, när en sidostapling skall utföras i markomrádet.
Denna uppgift löses enligt uppfinningen därigenom, att den »andra undre lastbäraren uppvisar för lastningen åt sidan utkörbara lastbärmedel, eventuellt i form av teleskop- gafflar för på- och avlastning pà båda sidor. Härigenom uppnås att lasten kan tas upp fràn marken inte enbart i körriktningen, utan även från sidan, utan att för den skull omständliga höjdrörelser är nödvändiga. 455 863 Därigenom kan den i höjdled rörliga lastvridanordningen i förhandenvarande fall med avseende på arbetsställningen hos lastbärarsläden köras med, så att, speciellt vid last- hanteringsfordon, en vridning av lastpallen även kan ge- nomföras pá låg arbetshöjd. Detta gäller även hos hyll- lastfordon, i det fall en omlastning med erforderlig lastvridning måste ske. Därvid utesluts inte att den i höjdled rörliga lastvridanordningen styrs på lyftmasten, väsentligen i samma plan som lastbärarsläden eller något därunder, varvid lastgripinrättningarna då är uppåt utkör- bara och kan stötta lasten mellan lastbärararmarna.
Vid ett utförande såsom tandemsläde föredrages.att på dennas ena del lastbäraren och på dennas andra del bära- ren av vridanordningen är anordnade, och mellan dessa en den inbördes relativrörelsen àstadkommande lyftvrid- anordning, speciellt i form av en lyftcylinderanordning, är anordnad.
Pâ ändamålsenligt vis är därvid den andra delen av tan- demsläden, dvs en vridanordníngssläde, pá i och för sig känt vis styrd på en vertikal styrning hos lastbärar- släden.
Men speciellt föredrages vid ett utförande med lastgrip- inrättningar såsom vid vridlagret i horisontalplanet bort från varandra förskjutbara och ihopdragbara in- greppsanordningar, att dessa utformas såsom i och för sig kända väsentligen parallellt med lyftmasten nedåt riktade stänger med vid sina nedre ändar inåt, dvs i fiktning mot varandra, riktade hakliknande ansatser.
Sådana ansatser är i synnerhet anordnade för ingripande 1 lastpallar. Utförandet med stängerna medför en bestämd styrning eller hållning av lasten även under vridningen. Därvid är det klart att stängerna visser- s 455 863 ligen är rörliga för att uppfylla sin funktion, men annars är fast styrda i sina förhandenvarande lägen.
Det utesluts inte att två mitt emot varandra liggande stänger var och en förses med breddade hakliknande an- satser eller också tre med varandra samverkande stänger, speciellt när runda laster måste handhas. Att använda tre sådana stänger är även möjligt vid lastpallar, när pàena sidan tvâ stänger med hakliknande ansatser och pà den andra sidan väsentligen koncentriskt därtill en stång är anordnade, vilken sistnämnda eventuellt uppvisar en breddad hakliknande ansats. Ett sådant utförande kan vara fördelaktigt vid lasthanteringsanordningar, men det föredrages dock att fyra stänger är anordnade.
För drivningen för sidorörelsen av lastgripínrättningarna mot varandra och ifrån varandra är det fördelaktigt att anordna cylinderkolvinrättníngar, som är anordnade vid vridlagret hos lastvrídanordningen. Vid en annan ända- málsenlig utförandeform är såsom drivanordning för sido- rörelsen av lastgripínrättningarna mot varandra och ifrån varandra kuggstängsdrivanordningar anordnade, vilka upp- visar kuggstängerna på horisontala styrarmar hos stän- gerna, i vilka kuggstänger kugghjul som är vridbara me- delst vid vrídlagret anordnade motorer, ingriper. Även härígenom kan en bestämd styrning uppnås.
Dessa båda drivanordningarförsidorörelsenutsättervar och en av stängerna för en translationsförflyttning, dvs en förflyttning vinkelrätt mot deras utsträckningsriktning. vid speciella utföranden utesluts inte heller svängdriv- anordningar för dessa stänger, som då är lagrade pà sväng- tappar vid drivlagret och är försedda med drivanordningar, genom vilka ingreppsändarna kan röras mot varandra och bort från varandra. 455 863 I det fördelaktiga utförandet är därvid stängerna utfor- made såsom fasta byggdelar. Vid en speciell utförandeform är dock stängerna hos lastgripinrättningarna utformade såsom teleskopstänger och vid vridlagret är höjddrivan- ordningar för stängerna anordnade. Därigenom är det möj- ligt att alltid bibehålla ett bestämt avstånd mellan lastbärarsläden och vridanordningssläden.
Vid ett sådant utförande uppvisar exempelvis teleskop- stängerna fjädrar, medelst vilka de är rörliga till sina genom anslag utkörda längder, och dragdrivanordningar, vilka uppvisar kedjeslingor, som griper tag i lastgrip- inrättningarna vid det undre stånghuvudet och är lindbara på en rulle respektive flera rullar i närheten av vrid- lagret.
Eftersom lasten, i synnerhet en lastpall, vrids näst in- till exakt i höjd med lastbärarsläden, uppvisar i en föredragen utförandeform, vid vilken den lastpallen upp- tagande lastbäraren på ändamålsenligt sätt är försedd med teleskopgafflar, gaffelbäraren på lastbärarsläden åtminstone på en sida en utåt konkavt löpande bágformig kant, och gaffelbäraren är i sidled förskjutbart styrd- på lastbärarsläden. Därigenom skapas ett spelrum, speciellt vid vridandet av en last med en kantig bas, t ex en last- pall, så att risken av ett rörelsen hindrande anslag inte uppstår.
Det är självklart att istället för de beskrivna last- gripinrättningarna med stängerna även andra lastgripín- rättningar är användbara. Därvid inbegripes även att vid metalliska laster lastgrípínrättningarna uppvisar ett magnetlyfthuvud.
Vid en annan ändamålsenlig utförandeform uppvisar last- gripinrättningarna sig vid draginverkníngar slutande I \ 455 863 * saxklämmor.
Därvid inbegrips även en förbindning mellan de bàda med avseende på lyftmasten i höjdled rörligt styrda lastbä- rarna, varvid relativ-höjdrörelsen á ena sidan sker med avseende på lastbäraren och á andra sidan för lastvrid- anordningen sker med avseende på vridanordningens in- greppsyta på lasten.
Genom uppfinningen erhålls fördelen av en lasthantering med godtycklig vridinställning även vid lägre arbets- höjder, eftersom lastvridanordningen alltid befinner sig på arbetshöjden. Även om bäraren i sig kan stå i förbindelse med lastbä- rarsläden, så avser dock den föredragna utförandeformen att bäraren är anordnad på en vridanordningssläde som är rörlig i höjdled med avseende på lastbärarsläden.
Härigenom kan vrídanordningssläden vara extra förskjut- bar längs lyftmasten. Detta möjliggör en avståndsinställ- ning i beroende av den aktuella storleken hos lasten som skall hanteras.
Två-slädesutförandet gör lyft- och vrídinrättningarna flexibla och anpassningsbara. Därvid består en ändamåls- enlig utförandeform däri att den andra delen av tandem- släden, dvs en vridanordníngssläde, är styrd i en verti- kal styrning hos lastbärarsläden. Üid en annan utförandeform är den andra delen av tandem- släden, dvs även här vridanodningssläden, styrd i lyft- mastens slädesstyrníng. Detta medför att båda slädarna är styrda över varandra i samma slädesstyrníng och att de är förbundna med varandra medelst lyftdrivanordningen mellan slädarna. 1.1 . 455 863 I detta fall har lyftmasten respektive lyftställningen endast en lyftdrivanordning för slädesenheten.
Vid en annan utförandeform finns i lyftmasten separata lyftdrivanordningar för lastbärarsläden och vridanord- ningssläden. Därigenom kan lastbärarsläden och vridan- ordningssläden separat köras till sina höjder.
Speciellt vid handhavande av laster i hyllgàngar kan därvid pá låg höjd omlastningar respektive avsättningar eller upptagningar, mellan vilka en vridning av lasten sker, åstadkommas på båda sidor. Härvid är även lyft- masten fast anordnad på chassit. Det är inte uteslutet med en känd utförandeform av lastbärarsläden, vid vil- ken en lastbärargaffel för sído- och fronthantering är styrd.
KORT BESKRIVNING AV RITNINGARNA I det följande beskrivs uppfinningen genom ett såsom exempel valt fördelaktigt utförande. Detta visas pà rit- ningarna, på vilka: fig 1 är en sidovy av ett lastfordon och fig 2 är en planvy av lastfordonet enligt fig 1.
DETALJERAD BESKRIVNING Av PÖREDRAGET UTFÖRANDE Lastfordonet uppvisar ett chassi 1 med en förarsits 2 vid den ena änden. I anslutning till förarsitsen finns styr- och manövreringsinstrument anordnade. Vid den andra änden av chassit är en lyftmast 3, i detta utförande så- som en enkelmast, anordnad. Vid chassits 1 mastände be- sitter chassit- två hjul 4, 5, vid förarsitsänden be- sitter det ett styrbart drivhjul 6. Pâ lyftmasten är i 455 863 . 10 och för sig kända rullstyrningar, vilka är bildade genom U-profilartade pelare 7, 8, för sidobelägna styrrullar 9, 10 styrda, vilka är anordnade på slädar.
I fig 2 är endast två styrrullar 9, 10 visade. Härvid rör det sig om de uppifrån sett urskiljbara styrrullarna.
I slädesstyrningen är två slädar 11, 12 styrda över va- randra. 11 är en lastbärarsläde, 12 en vridanordningsslä- de. Hos den sistnämnda kan i fig 2 de övre styrrullarna 9, 10 ses. I fig 1 är en under dessa anordnad styrrulle 13 urskiljbar. På motsvarande vis är lastbârarsläden 11 genom två i fig 1 antydda par av styrrullar 14, 15 styrd i olika höjd.
Båda slädarna 11, 12 är delar av en tandemsläde. Mellan dessa slädesdelar befinner sig en lyftdrivanordning i form av en lyftcylinderanordning 16, vilken gör det möj- ligt att ställa in det ömsesidiga avsàndet mellan de båda slädesdelarna, dvs lastbärarsläden 11 och lyftanordnings- släden 12.
Lyftcylinderanordningen 16 kan, såsom visas, vara anordnad mellan lagerbyggdelarna för styrrullarna 9, 10 respektive 14, 15 hos de båda slädarna 12, 11 eller såsom visas genom dubbelpilen 16', direkt mellan de slädesdelar, på vil- ka slädarnas funktionsdelar befinner sig.
På lastbärarsläden 11 är på dennas i och för sig kända sidostyrning 17 medelst en sidodrivanordníng 18 en gaf- fëlbärare 19 i tvärled förskjutbart styrd. I gaffelbä- raren 19 hos ett sidoskjutredskap är såsom funktions- delar lastbär-gaffelarmar 20, 21, vid ett inte illustre- rat utförande som även i och för sig känd teleskopgaffel- inrättning, anordnade. Denna inrättnings gaffelarmar är utkörbara åt båda sidorna.
W: w: 455 863 11 I det visade utförandeexemplet är lastbärgaffelarmarna 20, 21 så anordnade på gaffelbäraren 19 att de bara kan lasta av last på en sida, så att genom gaffelbärarens rörelser i riktning av dubbelpilen 22 i styrningen sido- avlastning kan ske åt ena sidan till, och närmare bestämt med avseende på fig 2 uppåt. Ur fig 1 framgår, att last- bärargaffelarmarna 20, 21 är anordnade nedtill på gaffel- bäraren 19, så att lasten kan hanteras direkt på marken.
Pá vridanordningssläden 12 är såsom funktionsdel en sig parallellt med riktningen av gaffelbäraren 19 utsträckan- de bärare 23 anordnad. Vid dennas bort från lyftmasten belägna ände är nedtill ett vridlager 24 anordnat, vilket är försett med en vriddrivmotor 25. Härvid kan det röra sig om en svängskivartad anordning som uppvisar en yttre kuggkrans, i vilken ett kugghjul hos vriddrivmotorn 25 griper in, vilket visas vid 26. Pâ den vridbara delen hos vrídlagret 24 är nedtill styrningar 27, 28 för styr- armar 29, 30, 31, 32 anordnade, vid vilka armars yttre ändar rätvinkligt nedåt avvinklade stänger 33, 34 är an- ordnade, vilket illustreras för styrarmar 31 och 32 i fig 1. Pá dessa styrarmar är inát, dvs mot varandra rik- tade hakliknande ansatser 35, 36 anordnade, vilket även detta framgår av fig 1. Motsvarande hakliknande ansatser på de andra stängerna på styrarmar 29, 30 kan i fig 2 urskiljas vid 37, 38. Dessa ansatser griper tag under kanterna hos en last, dvs i detta exempel en lastpall.
Ur fig 2 framgår, att de i och för sig var för sig möj- liga hakliknande ansatserna BÉ-38 är utformade såsom hållansatser för bärlagerskenor 39, 40, som sträcker sig över sidolängden hos en last, i synnerhet en lastpall 41, och griper in under denna när stängerna har förts tillsammnas.
Styrningarna 27, 28 för styrarmarna är därvid tillika 455 863 12 utformade såsom drivmedel, exempelvis i form av cylinder- kolv-inrättningar, vilka vid likformig påverkan av två- sídigt belastbara kolvar på styrarmarna 29-32 ombesörjer en likadan inåt- och utâtrörelse.Vid användandet av hyd- rauliska tryckmedel är därvid garanterat, att vid varje förekommande fall en stabil inställning i ett slutläge inne eller ute med avseende på vridaxeln 42 hos vrid- lagret 24 fullgörs. Även vridanordningssläden 12 är i och för sig försedd med en känd sidoskjutinrättning 43, exempelvis med skenorna 44, 45 i en sidoskjut-drivmotor 46, varvid denna sidoskjutinrättning är kortare än sidostyrningen 14 för lastbärarsläden.
Detta utförande har till syfte, att bäraren 29 även då när gaffelbäraren 19 hos lastbärarsläden 11 är i ett av sina ändlägen, ska kunna möjliggöra ett anordnande av vrid- lagret 24 mitt över lasten, såsom framgår ur fig 2. I denna figur är gaffelbäraren 19 och bäraren 29 var och en förflyttade mot olika sidor med avseende på fordons- mitten.
För att på minsta utrymme kunna genomföra en vridning av en uppifrån sett fyrkantig last, som t ex lastpallen 41, uppvisar gaffelbäraren 19 på sidan, vid vilken de båda gaffelarmarna 20, 21 skjuter fram, en utåt konkav förlöpande kant 47, så att vid en vridning av lasten så- väl hörnkanterna hos lasten, exempelvis lastpallen 41, som även den av bärlagerskenorna 39, 40 bildade upptag- ñingen av vridanordningen kan vridas utan att komma i beröring med gaffelbäraren och ändå i samma höjd som denna. Detta är särskilt ändamålsenligt.
I fig 1 visas medelst streckning även det översta läget av vridanordningssläden 12. Vid utförandet av de båda 455 863 13 slädarna 11, 12 såsom delar av en tandemsläde skulle last- bärarsläden 11 vara anordnad i ett efterföljande läge passande enligt måttgívandet av höjddrivanordningen genom lyftcylinderanordningen 16. Visserligen är i fig 1 medelst streckning stângerna 33' och 34' visade i sitt trånga, dvs mot varandra förflyttade läge och på olika höjdnivàer, men det är självklart att ett utåt förflyttat läge inbe- grips, så länge lasten hanteras på gaffelarmarna 20, 21 utan att en vridning är nödvändig.
Lyftcylinderanordningen 16 kan vara anordnad på ena sidan i lyftmasten 3 eller såsom tvillingcylinder-anordning vara anordnad på båda sidor, om centriskt i lyftställ- ningen under det i fig 2 urskiljbara övre ingreppslag- ret 48 för en kolvstàng en lyftdrívinrättning i form av en cylinderkolv~anordning är anordnad. En sådan lyftcy- linder-anordning såsom slädesdrivanordning är känd, lika- ledes även vid anordnande'av en teleskopmast med en spe- ciell kedjestyrning för samtidig rörelse av en släde och av utkörda mastdelar.

Claims (12)

455 863 14 Patentkrav
1. Lastfordon med en lyftmast (3) och två med avseende på denna, under varandra och relativt varandra i höjdled rörligt styrda lastbärare (11, 12), av vilka en första övre lasthärare (12) är utformad såsom en i höjdled rör- lig lastvridanordningssläde med lastgripinrättningar (35-38) och en vriddrivanordning (24-26) för lastgrip- inrättningarna och uppvisar nedåt skjutande, ifrån varandra och ihop rörliga lastgripinrättningar (35-38), k ä n n e t e c k n a t därav, att den andra undre last- bäraren (11) uppvisar för lastningen åt sidan utkörbara lastbärmedel, eventuellt i form av teleskopgafflar för på- och avlastning på båda sidor.
2. Lastfordon enligt krav 1, k ä n n e t e c k n a t därav, att det är utformat såsom en i och för sig känd tandemsläde, på vilkens ena del (11) lastbäraren och på vilkens andra del (12) bäraren (23) av vriddrivanord- är anordnad, och mellan vilka en relativrörelsen mot varandra ástadkommande lyftdrivanordning, i synnerhet Å form av en lyftcylinderanordning (16, 16') är anordnad.
3. Lastfordon enligt krav 2, k ä n n e t e c'k n a t därav, att den andra delen av tandemsläden, dvs en vrid- drivanordningssläde (12), är styrd på i och för sig känt vis i en verktikal styrning hos lastbärarsläden (11).
4.Lastfordon enligt något av kraven 1 till 3, med last- grípinrättníngar såsom pà vridlagret i horisontalplanet ifrån varandra skjutbara och ihopdragbara ingreppsanord- ningar, k ä n n e t e c k n a t därav, att dessa är ut- formade såsom i och för sig kända väsentligen parallellt med lyfumasnèn nedåt riktade stänger (33, 34) med haklik- nande ansatser (35-38) vid sina undre ändar. (A v? 455 863
5. Lastfordon enligt krav 4, k ä n n e t e c k n a t därav, att fyra stänger (33, 34) är anordnade.
6. Lastfordon enligt krav 4 och S, k ä n n e t e c k - n a t därav, att de hakliknande ansatserna (35-38) är utformade såsom hàllansatser för bärlagerskenor (39, 40).
7. Lastfordon enligt krav 4 eller 5, k ä n n e - t e c k n a t därav, att såsom drivanordning för sido- rörelsen hos lastgripinrättningarna i riktning mot varand- ra och i riktning från varandra kuggstàngs-drivanord- ningar är anordnade, vilka har kuggstängerna på hori- sontala styrningsarmar hos stängerna, i vilka kuggstänger kugghjul som är drivbara medelst vid vridlagret anordnade motorer griper in.
8. Lastfordon enligt något av kraven 4 till 7, k ä n - n e t e c k n a t därav,'att stängerna (33, 34) hos lastgripínrättningarna är utformade såsom teleskopstänger, och att vid vridlagret höjddrivanordníngar för stängerna är anordnade.
9. Lastfordon enligt krav 8, k ä n n e t e c k n a t därav, att teleskopstängerna uppvisar fjädrar, medelst vilka dessa är rörliga till sina genom anslag utkörda längder, och dragdrivanordningar, vilka uppvisar kedje- slingor, som vid det undre stånghuvudet griper tag i lastgripinrättningarna och i närheten av vridlagret är lindbara på en rulle respektive flera rullar.
IÖ. Lastfordon enligt något av kraven 1 till 3, k ä n n e t e c k n a t därav, att den lastpallen (41) upptagande med teleskopgafflar försedda lastbäraren åtminstone på en sida har en utåt konkavt löpande båg- formad kant (47), och att gaffelbäraren är i sidled för- skjutbart styrd på lastbärarsläden (11). 155 ges M
11. Lastfordon enligt något av kraven 1 till 3, k ä n n e t e c k n a t därav, att lastgripinrättningen na uppvisar ett magnetlyfthuvud.
12. Lastfordon enligt nàgot av kraven 1 till 3, . k å n n e t e.c k n a t därav, att lastgrípínrättningarna uppvisar sig vid dragverkningar slutande saxkläm- m0! . #1 nl.
SE8500477A 1984-02-11 1985-02-04 Lastfordon med en lyftmast och en i hojdled rorlig lastvridanordningsslede SE455863B (sv)

Applications Claiming Priority (1)

Application Number Priority Date Filing Date Title
DE19843404882 DE3404882A1 (de) 1984-02-11 1984-02-11 Stapelfahrzeug mit lastdrehgeraet

Publications (3)

Publication Number Publication Date
SE8500477D0 SE8500477D0 (sv) 1985-02-04
SE8500477L SE8500477L (sv) 1985-08-12
SE455863B true SE455863B (sv) 1988-08-15

Family

ID=6227433

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
SE8500477A SE455863B (sv) 1984-02-11 1985-02-04 Lastfordon med en lyftmast och en i hojdled rorlig lastvridanordningsslede

Country Status (2)

Country Link
DE (1) DE3404882A1 (sv)
SE (1) SE455863B (sv)

Families Citing this family (5)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
DE4104347A1 (de) * 1991-02-13 1992-08-20 Wagner Foerdertechnik Lagenkommissionierstapler mit zwei separat steuerbaren, hoehenbeweglichen lasttraegern
DE4104346C2 (de) * 1991-02-13 1994-09-08 Wagner Foerdertechnik An einem höhenbeweglichen Lastträger angeordnete Lagenaufnahmevorrichtung für ein Kommissionierfahrzeug
DE10163766A1 (de) * 2001-12-27 2003-07-17 Iws Ingenieurgesellschaft Wein Vorrichtung und Verfahren zum Wenden von Ladeeinheiten oder dergleichen, insbesondere Paletten
DE102016125157A1 (de) 2016-12-21 2018-06-21 Jungheinrich Aktiengesellschaft Flurförderzeug zum Drehen von Paletten
CN114408608B (zh) * 2022-02-24 2024-03-26 哈工大机器人(合肥)国际创新研究院 具有转向机构的箱体物料装车系统

Family Cites Families (4)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
US2512409A (en) * 1946-10-07 1950-06-20 Joseph A Adde Industrial lift truck
US3631940A (en) * 1970-03-16 1972-01-04 Eaton Yale & Towne Load carriage with operator{3 s platform
DE3046027A1 (de) * 1980-12-06 1982-07-15 Ernst Wagner Kg, 7410 Reutlingen Hubstapler
SE426937B (sv) * 1981-07-03 1983-02-21 Knut Jacobsson Forfarande och anordning for att astadkomma vendning av ett lastobjekt kring en i huvudsak vertikal axel

Also Published As

Publication number Publication date
DE3404882A1 (de) 1985-08-22
SE8500477L (sv) 1985-08-12
DE3404882C2 (sv) 1987-04-16
SE8500477D0 (sv) 1985-02-04

Similar Documents

Publication Publication Date Title
US3272365A (en) Industrial lift truck
CN111137808A (zh) 搬运小车
SE426937B (sv) Forfarande och anordning for att astadkomma vendning av ett lastobjekt kring en i huvudsak vertikal axel
CN102502456A (zh) 一种手动式叉吊两用起重推车
EP0916615B1 (de) Fahrerloses, z.B. frei navigierendes Transportfahrzeug zum Handhaben von Lasten
CN108996232A (zh) 一种行李升降机器人
US3672526A (en) Front and side loading attachment for lifting trucks
SE449091B (sv) Kombinationstruck av typen grensletruck
SE455863B (sv) Lastfordon med en lyftmast och en i hojdled rorlig lastvridanordningsslede
CN214570483U (zh) 一种能避障的多功能agv小车
CN214421720U (zh) 三自由度抓手的自动化搬运机器人
SE468817B (sv) Anordning foer att infodra vaeggen hos en behaallare
CN113104770A (zh) 一种能避障的多功能agv小车及其避障方法
EP3962795B1 (en) Pallet truck
US3599818A (en) Load support attachment for vertical lift trucks providing horizontal and rotational displacement of a load
DE3328241C2 (de) Förderfahrzeug
US3834667A (en) Handling apparatus for lifting and displacing articles of relatively great weight
CN214192440U (zh) 一种集装箱车装卸搬运小车
EP0499251B1 (de) Lagenkommissionierstapler mit zwei separat steuerbaren, höhenbeweglichen Lastträgern
JP2683925B2 (ja) 四方操縦システムを有する運搬車両
US3716158A (en) Load equalizing system for lift trucks
US3696954A (en) Side loading stacker
CN210286634U (zh) 转运堆垛车及使用该转运堆垛车的转运堆垛系统
RU170820U1 (ru) Шасси транспортного складского оборудования
CN112830427A (zh) 新型搬运车

Legal Events

Date Code Title Description
NUG Patent has lapsed

Ref document number: 8500477-8

Effective date: 19900215

Format of ref document f/p: F