SE450800B - Kapacitiva system for fingertoppmanovrerade stromstellare - Google Patents

Kapacitiva system for fingertoppmanovrerade stromstellare

Info

Publication number
SE450800B
SE450800B SE8006742A SE8006742A SE450800B SE 450800 B SE450800 B SE 450800B SE 8006742 A SE8006742 A SE 8006742A SE 8006742 A SE8006742 A SE 8006742A SE 450800 B SE450800 B SE 450800B
Authority
SE
Sweden
Prior art keywords
electrode
electrodes
capacitive
glass
dielectric
Prior art date
Application number
SE8006742A
Other languages
English (en)
Other versions
SE8006742L (sv
Inventor
R Posset
Original Assignee
Bfg Glassgroup
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Bfg Glassgroup filed Critical Bfg Glassgroup
Publication of SE8006742L publication Critical patent/SE8006742L/sv
Publication of SE450800B publication Critical patent/SE450800B/sv

Links

Classifications

    • HELECTRICITY
    • H03ELECTRONIC CIRCUITRY
    • H03KPULSE TECHNIQUE
    • H03K17/00Electronic switching or gating, i.e. not by contact-making and –breaking
    • H03K17/94Electronic switching or gating, i.e. not by contact-making and –breaking characterised by the way in which the control signals are generated
    • H03K17/96Touch switches
    • H03K17/962Capacitive touch switches

Description

450 sno 2: konstanten och K en konstant beroende på de enheter som valts.
För ett givet dielektriskt material för att öka kondensatorns kapacitans, kan man sålunda göra dess plattor med större area eller man kan minska den dielektriska skivans tjocklek som åt- skiljer plattorna.
Kapacitiva system som föreliggande uppfinning behandlar kan an- ses som tvâ kondensatorer anslutna i serier. En kondensator bildas av den andra och den första elektroden, och den andra av den första och tredje elektroden. Faktiskt kan det föreligga viss kapacitiv växelverkan mellan den andra och tredje elektro- den, beroende på systemets fysikaliska konstruktion, så att en tredje kondensator bildas ansluten parallellt med de två serie- anslutna kondensatorerna. Totala kapacitansen på kondensatorerna anslutna i serie erhålles genom det reciproka värdet av summan av de reciproka värdena av kapacitanserna för de enskilda kon- densatorerna och därav skulle det synas följa att för maximal kapacitans i ett kapacitivt system av det slag som uppfinningen behandlar bör den andra ooh tredje elektroden ha lika stor area.
Ett representativt system av det kända slaget har en kvadratisk första elektrod på en yta av en glasskiva och rektangulära andra och tredje elektroder på den andra ytan av skivan. Vid ett praktiskt exempel bildas den första elektroden av en tennoxid- beläggning på en glasskiva 4,9 mm tjock och är 26 mm i kvadrat, under det att den andra och tredje elektroden utgöres av en ledande silverhaltig emalj avsatt i rektanglar mätande 26 x 12 mm och anordnade på ett avstånd av 2 mm från varandra. Ett så- dant system har en total kapacitans av 3,8 pF. _ Värden på kapacitans angivna i denna beskrivning har erhållits genom mätning med en universalbrygga Wayne Kerr, typ B22H. Mät- ningarna har utförts under normala omgivande förhållanden. Det kapacitiva strömställarsystemet är anordnat horisontellt med Sn02-beläggningen placerad överst. Standardanslutningsledningar är anslutna medelst anslutningsklämmor fästade till trådar 5 mm långa lödda till den andra och tredje elektroden.
Elektroderna i det kapacitiva strömställarsystemet är uppbyggda av ledande material anbringade på den díelektriska skivan. Så- dana ledande material innefattar ledande oxider eller emaljer i 450 800 liksom även metaller. Kostnaden för elektroderna beror på den mängd material som användes. För masstillverkning av strömställar- systemet är det givetvis intressant att minska mängden använt material. Detta är särskilt intressant t.ex. då elektroderna tillverkas med utgångspunkt från en silverhaltig pasta. Varje minskning av pastmängden som användes kommer gynnsamt att på- verka produktens kostnad. Det är därmed önskvärt att göra ström- ställare med liten area och/eller att minska deras aktiva ytarea.
Det finns ett annat skäl för att föredraga omkopplare med liten area, särskilt där ett flertal sådana omkopplare skall anordnas -i en rad, som t.ex. i telefonknappsatser. I det fallet skulle en uppsättning av tio omkopplare som var och en upptar en area av 26 mmz ta upp allt för mycket utrymme för att vara av praktiskt värdeu Det skulle vara önskvärt att minska det utrymme som upp- tages av elektroderna till ett utrymme som approximativt svarar mot det som skulle upptas av en fingertopp som berör omkopplaren, t.ex. en yta av 12 mmz. Ett kapacítivt system bestående av en första elektrod 12 mmz av tennoxid avsatt på en yta av en skiva glas 4,9 mm tjock med andra och tredje rektangulära elektroder även av tennoxid) var och en 12 x 5 mm och anordnade på avstånd från varandra med 2 mm har emellertid en kapacitans av 1,u pF.
Av det skäl som förklarats tidigare är det önskvärt att erhålla en bättre kapacitansnivå för en sådan anordning. Detta kan upp- nås genom att reducera tjockleken på det dielektriska materialet.
När det gäller en glasskiva kan den totala kapacitansen ökas till 3,1 pF genom att minska tjockleken till 1 mm, Bräckligheten i en glasskiva 1 mm tjock gör det mindre än idealt att forma en yta som skall upprepade gånger vidröras eller tryckas på.
Föreliggande uppfinning avser att åstadkomma ett förbättrat kapacitivt system av det slag som ovan omnämnts och genom vilket det är möjligt att lättare uppnå en gynnsam kompromiss mellan hög kapacitansmodifiering mellan berört och oberört tillstånd och mängden material som behöver användas för att forma elektro- derna, som beror på systemets dimensioner.
Enligt föreliggande uppfinning avses ett kapacitivt system, som 450 800 4 omfattar en skiva av dielektriskt material försedd med en första elektrod pà sin ena sida och på sin andra sida i kapacitivt för- hållande med den första elektroden, andra och tredje elektroder, som är anordnade på ömsesidigt avstånd från varandra och där av de andra och tredje elektroderna en (härefter kallad “den yttre elekt- roden") är formad till att omge åtminstone huvuddelen av den and- 6 ras periferi och utmärkes av att förhållandet mellan den inre elektrodens yta och den yttre elektrodens yta är större än 0,25-1. » Man har funnit, att genom att anordna den andra och tredje elektro- den på detta sätt är det möjligt att för en given dimension på ett kapacitivt system ha bästa kompromissen mellan kapacitans, kapaci- tansmodifiering och mängd använt material för elektroderna. Endast som ett exempel är det möjligt för en given total omkopplingsarea att öka kapacitansen på systemet under det att man håller samma kapacitans-modifiering och samtidigt hålla eller minska mängden använt material.Vidare är det möjligt under det att man håller samma tröskelkapacitans att minska skivarean som upptas av det kapacitiva systemet eller att öka skivtjockleken. Man bör lägga märke till att dessa fördelar ej kan vara framträdande eller så framträdande, då man använder sig av mycket tunna glasskivor, dvs skivor som är 1 mm eller mindre tjocka. Faktiskt har man funnit från resultaten av vissa prov gjorda av oss att fördelen (ut- tryckt i relativ ökning i erbjuden kapacitans) är större då tjoc- kare glas, t.ex. glas 3-6 mm tjocka, användes som dielektriskt ma- terial såsom föredrages.
Med fördel är förhållandet mellan ytareorna för den inre elekt- roden och den yttre elektroden större än 0,5 till 1. Vissa av provningsresultaten som omnämns är sammanfattade i följande ta- bell.
I alla fallen var den första elektroden en tannoxidbeläggning av- satt på ett glassubstrat. Den andra och tredje elektroden till- verkades av ett skikt erhållet genom att baka ett silverhaltigt lack. I systemen I-VIII upptog den första elektroden en kvadrat som mätte 26 x 26 mm och den andra och tredje elektroden avsat- tes pâ motsatta ytor av glaset inom en överensstämmande yta mä- n tande 26 x 26 mm. I system I, som ges (för jämfömgge) var den andra och tredje elektroden var och en rektanglar 26 x 12 mm :J 5 450 800 anordnade på ett avstånd från varandra medelst ett gap 2 mm brett. I vart och ett av systemen II-VIII var den andra eller inre elektroden en kvadrat av angivna dimensioner åtskild av ett kvadratiskt ringformigt gap av angiven bredd från en kvadra- tisk ringformig tredje eller yttre elektrod av angiven bredd.
Värdena för den totala kapacítansen i systemet (i pP) anges för 4,9 mm tjockt glas och i vissa fall för 2,8 mm och 1 mm tjockt glas. Värden ges även för dC (differens i kapacitans)represen- terande kapacitansmodifieringen mellan oberört och berört till- stånd för systemet. Vidare ges även under rubriken "aktiv yta" ytan på den andra och tredje elektroden i procent av systemets totala area. I I systemen IX-XI upptog den första elektroden en kvadrat mätande 12 x 12 mm och den andra och tredje elektroden avsattes på glasets motsatta yta inom en överensstämmande yta även den mätande 12 x 12 mm. I systemet IX, som ges i panames fim'jämfihelse var den andra och tredje elektroden var och en rektanglar som mätte 12 x 5 mm åtskilda av ett 2 mm gap. I det andra fallet (X och XI) var den andra eller inre elektroden en kvadrat av angiv- na dimensioner åtskild av ett kvadratiskt ringformat gap av an- given bredd från en kvadratisk ringformig yttre eller tredje elektrod av angiven bredd.
I systemen XII-XIV och XV-XVII upptog den första elektroden en cirkulär yta respektive 29,5 och 13,5 mm i diameter. Den andra och tredje elektroden avsattes inom ett överensstämmande cirku- lärt område med samma dimensioner. I systemen XII och XV var den andra och tredje elektroden segment av cirklar med angiven dia- meter åtskilda med ett diametralt gap 2 mm brett. I de andra fallen upptog den andra eller inre elektroden en cirkulär yta av angiven diameter och âtskildes av ett ringformat gap av an- given bredd från en ringformad tredje eller yttre elektrod med angiven bredd.
Angivelser inom parentes i tabellen hänför sig till kapacitiva system som ligger utanför föreliggande uppfinning.
Olika slutsatser kan dras från angívelserna i tabellen. 450 800 6 Vid en jämförelse av systemen II-VII med systemet I synes det för U,9 mm tjocka glaset att i varje fall koncentriska elektro- der leder till en ökning i den totala kapacitansen. Denna ökning är större då ytförhâllandet mellan inre och yttre yta ökar.
Detta resultat erhålles emedan värdet på skillnaden i kapacitans är relativt konstant. Samtidigt synes det frân spalten "aktiv ytarea" att mängden material som användes för den andra och tredje elektroden även minskas.
För systemet VIII, som ligger utanför uppfinningens omfattning framgår det att den totala kapacitansen har minskat samtidigt som differensen i kapacitans dC.
Liknande resultat gäller för 4,9 mm glas för systemen IX-XVII.
Med avseende på 2,8 mm glas framgår det att liknande resultat _ uppnås avseende ökning i total kapacitans och minskad förbruk- ning av elektrodformande material för systemen IX-XI och XV-XVII.
Men en minskning av dC måste accepteras. Samma kan härledas från de andra systemen, om ett tillräckligt högt förhållande mellan inre/yttre area väljes.
Liknande resultat kan härledas från tabellerna för 1 mm glas men här är det återigen önskvärt att välja ett högt förhållande mellan inre/yttre area och en minskning av dC måste accepteras.
I det fall där en minskning av kapacitansen anges kan systemet fortfarande anses vara värdefullt på basis av att mängden elektrodbildande material, som används, har minskat. Detta kan vara av särskilt intresse för kapacitanssystem med stor area, som redan kräver stora mängder elektrodmaterial.
Från en jämförelse mellan kapacitanserna i systemen med numren II och VI med dem i system I, i system X med system IX i systemen XIII och XIV med system XII och i system XVII med system XV kan man lägga märke till att förbättringen i kapacitans är större då det dielektriska substratet är 4,9 mm tjockt glas än som är fallet då det díelektriska materialet är 2,8 mm tjockt och även att i de flesta fall det föreligger en minskning i kapacitansen, a då det dielektriska materialet endast är 1 mm tjockt. 7 450 800 Vidare framgår det av systemen VIII och XI att ett förhållande mellan ytorna för den andra och tredje elektroden mindre än 0,25 ger sämre resultat även för det tjockare glaset.
Från en jämförelse mellan systemen II, IV och VI mellan systemen X och XI, mellan systemen XIII och XIV och mellan systemen XVI och XVII framgår det att för samma yttre elektrodarea erhålles en större total kapacitans genom en större inre elektrodarea.
Från tabellen framgår det även att summan av areorna för den andra och tredje elektroden bör vara hög för bästa resultat, dvs. arean i gapet mellan dessa elektroder bör vara relativt liten. Man bör emellertid komma ihåg att en minskning av gapytan kommer att öka den kapacitiva växelverkan mellan den andra och tredje elektroden. 450 '800 n«H ~.~o m.o ß.o o.H o.fl 1 o.~ «.N nn. Nß QN N N nefl o.Hw n.o o.o m.~ m.~ o.m o.n ao. - ce a ~ SSS QJS 3.8 8.3 3.3 8.3 8.3 3.3 Sv 33 2:a A3 222V nmo o.mø m.~ m.n n.~ e.e n.n H.oH ~>.~ mßfl wow n __ ~ nwø ß.ææ n.~ ß.n o.w o.w >.ß ~.~H om.~ nßfl qme ~ N ^~@@V ^<.H@v ^«.~v ^@.nv ^w.mV ^~.«v ^@.nv ^n.~Hv ^Ev ^~Hnv ^~HnV E^~v ^n.@~v ^««Hv ^».@@v ^n.ov ^ß.°v ^@.Hv ^n.HV. ^w.Hv ^A.~v ^~.v ^owv Aøfiv ^~v ^~v QQH ø.oæ n.o ß.o ~.~ ~.~ ~.~ o.n mc. om øn a . ~ ^« Aøßøv ^@.mwv ^n.EV ^-V ^-v ^<.nV ^-v Afv ^H~.v ^@m«v ^ooEv ^~v ^@V øßø . ~.Hw o.~ - - n.« - - En. Nmn Qøfi ~ , 1 øßo n.oø H.~ o.n ~.~ m.« «.n ß.m nm.~ ~mH ow~ m N øßø ß.æß ~.N n | ~.e | | mm. www mm~ N n øßo n.oß n.~ | | H.n | | oø.H Nafi cmn N ~ oßø o.eß H.~ | 1 ~.n 1 | o.a oofi coq N ~ øßo ø.ßw ~.~ >.m N.w 0.0 n.> fl.- mo.~ Nmfl ooe Q N ñoßov ^m.~@. ^~.~V ^w.flv ^w.mv ^æ.nv ^«.nV ANHV AHV ^-n~ ANHMV ANV ^-x@~v EE w _ ha ma ma mm mn ma NEE mEE EE EE N mmflw wmfiw mmfiw mmfiw wmfiw wmflw wnvum mwum mwæm von mwnm EEm.: EEæ.m EEfl EEm.: EEæ.m EEfl \wncfi |won :vom øummn |uxwHw mmnm :um ou wcfinmhmn ufl> ucmumflfifiu pnmmwno mU:mH.#xwHw.1pxwHw namø ^w&pßæv Hmpoa >flux< msflnonmwsmuflomamm mcwuflommwx Hm»oa.AmcLmm mnppw wacH mnømnæ n.fi n.~ ^n.nHv n.@H m.fl~ ^w.@~v ^«x«v oxo An xwflv ^3x3v qfixqfl Qflxfifi Qflxofi wflxmfi °~x°~ °~x°~ ^-x@~V EE Uoh |px@Hw Anwscfiv mfiwQ< HH>K H>K >X >HN HHHX HHK HN KH HHw> HH> H> >u Hufi HH Emvmmw 9 450 80Û Man har även funnit att för de bästa resultaten bör de areor som upptas av den första elektroden å ena sidan av det dielektriska materialet och av den andra och tredje elektroden och deras mellanliggande gap pâ den andra sidan bör vara i huvudsak lika och i linje med varandra och därmed föredrages även detta sär- drag.
Elektroderna bildas företrädesvis medelst beläggningar som av- sätts på den dielektriska skivan.
Elektroderna kan formas av något lämpligt ledande material och det är ej alls väsentligt att elektroderna på de olika sidorna av den dielektriska skivan bör vara av samma material. Under det att man föredrager att den första elektroden bör vara av ett slitbeständigt material, eftersom det är den elektroden som kom- mer att exponeras, då det kapacitiva systemet användes som del av en fingertoppmanövrerad krets är detta ej ett krav för den andra och tredje elektroden. Som exempel på lämpliga ledande material, kan metaller, t.ex. koppar, ledande oxider, t.ex. tennoxid och ledande emalj, t.ex. silveremaljer nämnas. Då en ledande oxid användes innehåller den företrädesvis ett dopmedel.
Det föredragna dielektriska materialet utgöres av glas.
Det inses givetvis att glas, särskilt tunt glas ej är särskilt slaghàllfast. För att bibringa detsamma en förbättrad motstånds- förmåga mot slag föredrager man att den dielektriska skivan utgöres av en härdad glasskiva. Med hänsyn till de svårigheter som hänger samman med att värmehärda en tunn glasskiva föredra- ger man att en sådan skiva är kemiskt härdad. När det_gäller detta föredragna särdrag av föreliggande uppfinning fästes upp- märksamheten pâ vårt patent nr. 8006741-6 (447 435) med samma giltighetsdag som föreliggande uppfinning som avser: en finger- toppmanövrerad strömställarpanel omfattande en dielektrisk skiva uppbärande åtminstone en fingertoppmanövrerad strömställare. där strömställaren eller varje strömställare omfattar en första" fingertoppberörbar elektrod på en sida om skivan och andra och tredje ömsesidigt åtskilda elektroder på den motsatta sidan av skivan i kapacitivt förhållande till den första elektroden, som utmärkes av att den diélektriska skivan är av glas, som 1450 sno 10 underkastats en kemisk härdningsbehandling och av att åtminstone en sådan elektrod består av en beläggning avsatt på skivan.
Olika föredragna utföringsformer av föreliggande uppfinning kommer nu att beskrivas med hänvisning till de bifogade schema- tiska ritningarna där: Pig. 1 visar en sektion genom en utföringsform av ett kapaci- tivt system enligt uppfinningen och fig. 2 och 5 visa vardera en planvy av den andra och tredje elektroden i ett kapacitivt system enligt uppfinningen.
I fig. 1 visas en dielektrisk skiva 11, på vars övre yta en första elektrod 12 avsatts. En andra eller inre elektrod 13 av liknande form som den första elektroden men med mindre area är avsatt på den undre ytan av skivan. En tredje eller yttre elektrod 1D är även avsatt på den undre ytan av skivan 11 och _ omger åtminstone den större delen av omkretsen på den andra elektroden 13. De andra och tredje elektroderna åtskiljes av ett gap 15. Den yttre gränsen för den tredje elektroden 1U är i huvudsak kongruent och i linje med gränsen för den första elektroden 12.
Pig. 2 visar ett kapacitivt system där en dielektrisk skiva 21 på sin ena yta har en kvadratisk andra eller inre elektrod 23 avsatt omgiven av en kvadratiskt ringformad tredje eller yttre elektrod 24. Dessa två elektroder àtskiljas av ett fyrkantigt ringformat gap 25. En kvadratisk första elektrod (ej visad) är avsatt på den andra ytan av den dielektriska skivan 21 med sin gräns i linje med den yttre gränsen för den yttre elektroden 2H.
I fig. 3 är en kvadratisk inre eller andra elektrod 33 avsatt på en dielektrisk skiva 31. En ínledare 36 är anordnad för den andra elektroden 33 och går genom ett avbrott 37 i den annars ringformade fyrkantiga yttre elektroden 3H. De inre och yttre elektroderna 33, 3U âtskíljes av ett gap 35. Den yttre elektro- den 3h är försedd med en inledare 38. Inledarna 36 och 38 bildas lämpligen av samma material som och avsättes på samma gång som elektroderna 33, 3H. Del av gränsen för den första elektroden som avsätts på den andra ytan av den dielektriska skivan 31 antydes vid 32. Vid denna utföringsform och andra 11 3450 son utföringsformer där inledare anordnas och/eller där denyttre elektroden är bruten innefattar arean för den inre eller yttre elektroden varje del av en ledare som är ansluten därtill och som är i linje med en del av den första elektroden och gapet mellan de' andra och tredje elektroderna tages till att sträcka sig till gränsen för den första elektroden, dvs. i det fall som illustreras i fig. 3 tages arean för gapet 35 så att det inne- fattar den del av arean i avbrottet 37 i den yttre elektroden, som ej täckes av inledaren 36 för den inre elektroden 33. Av- ståndet mellan inledartrâdarna 36, 38 bör vara tillräckligt för att undvika skapandet av en alltför stor kapacitiv koppling mellan dem. Avbrottet 37 i den yttre elektroden 3U bör även vara tillräckligt brett så att inledartråden 36 ej har alltför stor kapacitiv koppling med den yttre elektroden.
Pig. H visar ett kapacitivt system där en dielektrisk skiva H1_ på sig har anbringad en cirkulär inre elektrod H3 och en ring- formad yttre elektrod HH åtskilda av ett gap 45. En därmed överensstämmande första elektrod (ej visad) med samma diameter som den yttre diametern på den yttre elektroden H4 är anbringad på den andra ytan av den dielektriska skivan 41.
Pig. 5 visar ett kapacitivt system med triangulär form omfat- tande en inre elektrod 53 och en allmänt koncentriskt triangulär yttre elektrod SU båda avsatta på en dielektrisk skiva 51 och åtskilda av etttriangulärt gap 55. Den yttre periferin på den yttre elektroden 55 är kongruent med och överensstämmer med en första elektrod (ej visad) på motsatta ytan av den dielektriska skivan 51.
Enligt fig. 1-5, är den andra och tredje elektroden anbríngade på den dielektriska skivan. Vid en modifiering avsättes dessa elektroder ej på den dielektriska skivan utan på ett tryckt kretskort hörande till det kapacitiva systemet. Ett sådant tryckt kretskort med två elektroder fästes som helhet till den dielektriska skivan, t.ex. genom klistring i linje och överens- stämmande med den första elektroden.

Claims (8)

450 800 VL Patentkrav
1. l. Kapacitivt system, omfattande en dielektrisk skiva (ll. 21. 31. 41. 51). försedd med en första elektrod (l2, 32) på en sida därav och på dess andra sida i kapacitivt förhållande till den första elektroden. andra och tredje elektroder på ömsesidigt avstånd från varandra och där av de andra och tredje elektroderna en (14, 24. 34. 44. 54) (härefter kallad 'den yttre elektroden') är formad till att omge åtminstone huvuddelen av den andras periferi (13, 23, 33, 43.-53) (här- efter kallad 'den inre e1ektroden'), k ä n n e t e c k - n a t av att förhållandet mellan den inre elektrodens yta och den yttre elektrodens yta är större än 0.25-l.
2. System enligt krav l, k ä nån e t e c k n a t av att förhållandet mellan den inre elektrodens och den yttre elek- trodens yta är större än 0.5-1.
3. System enligt krav l eller 2. k ä n n e t e c k n a t av att ytan som upptages av den första elektroden (12, 32) å ena sidan av det dielektriska materialet och av den andra och tredje elektroden och deras mellanliggande gap på den andra sidan är i huvudsak lika och ligger i linje med varandra.
4. System enligt något av de föregående kraven, k ä n n e - t e c k n a t av att elektroderna är formade medelst ledande beläggningar avsatta på den dielektriska skivan.
5. System enligt krav 4. k ä n n e t e c k n a t av att den första elektroden (l2, 32) utgöres av en ledande tennoxidbe- läggning.
6. System enligt något av de föregående kraven. k ä n n e - t e c k n a t av att den dielektriska skivan (ll, 21. 31. 41. 51) utgöres av glas. t: i m" _ 450 sno
7. System enligt krav 6, k ä n n e t e c k n a t av att den díelektriska glasskivan har en tjocklek mellan 3 mm och 6 mm.
8. System enligt krav 6 eller 7. k ä n n e t e c k n a t av att glasskivan är härdad.
SE8006742A 1979-09-28 1980-09-26 Kapacitiva system for fingertoppmanovrerade stromstellare SE450800B (sv)

Applications Claiming Priority (1)

Application Number Priority Date Filing Date Title
GB7933729 1979-09-28

Publications (2)

Publication Number Publication Date
SE8006742L SE8006742L (sv) 1981-03-29
SE450800B true SE450800B (sv) 1987-07-27

Family

ID=10508152

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
SE8006742A SE450800B (sv) 1979-09-28 1980-09-26 Kapacitiva system for fingertoppmanovrerade stromstellare

Country Status (11)

Country Link
US (1) US4380040A (sv)
JP (1) JPS5657227A (sv)
BE (1) BE885095A (sv)
CA (1) CA1152603A (sv)
CH (1) CH640987A5 (sv)
DE (1) DE3036050A1 (sv)
ES (1) ES253278Y (sv)
FR (1) FR2466908B1 (sv)
IT (1) IT1130506B (sv)
NL (1) NL8005282A (sv)
SE (1) SE450800B (sv)

Families Citing this family (122)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
JPS60117517A (ja) * 1983-11-28 1985-06-25 松下電器産業株式会社 制御装置
GB8408847D0 (en) * 1984-04-05 1984-05-16 Ti Group Services Ltd Electrical switches
JPS61206120A (ja) * 1985-03-11 1986-09-12 東プレ株式会社 キ−スイツチ
US5063306A (en) * 1986-01-30 1991-11-05 Intellect Electronics Ltd. Proximity sensing device
US4737744A (en) * 1986-02-21 1988-04-12 Tektronix, Inc. Integrated capacitors for forming components of bandpass filters
US4855550A (en) * 1988-01-04 1989-08-08 General Electric Company White touch pads for capacitive touch control panels
US5087825A (en) * 1990-02-15 1992-02-11 Nartron Corporation Capacity responsive keyboard
US5164609A (en) * 1990-06-08 1992-11-17 Donnelly Corporation Controllable power distribution system
US5157273A (en) * 1990-06-08 1992-10-20 Donnelly Corporation Modular power outlet strip
US5153572A (en) * 1990-06-08 1992-10-06 Donnelly Corporation Touch-sensitive control circuit
JPH0492330A (ja) * 1990-08-07 1992-03-25 Teikoku Tsushin Kogyo Co Ltd 静電容量変化型照光スイッチ
US5189417A (en) * 1990-10-16 1993-02-23 Donnelly Corporation Detection circuit for matrix touch pad
DK10092D0 (da) * 1992-01-28 1992-01-28 Mogens Nicolaisen Beroeringsfoelsomt betjeningspanel
US5291068A (en) * 1992-09-01 1994-03-01 Sterner Lighting Systems Incorporated Touch sensitive switching apparatus
US5466892A (en) * 1993-02-03 1995-11-14 Zycon Corporation Circuit boards including capacitive coupling for signal transmission and methods of use and manufacture
DE4304437A1 (de) * 1993-02-13 1994-08-18 Ego Elektro Blanc & Fischer Integrierte Schaltung, insbesondere für Berührungsschalter, sowie Verfahren zur Herstellung einer integrierten Schaltung
US5572205A (en) * 1993-03-29 1996-11-05 Donnelly Technology, Inc. Touch control system
DE4419866A1 (de) * 1994-06-07 1995-12-14 Ego Elektro Blanc & Fischer Steuerungsanordnung für ein Elektrowärmegerät
US5512836A (en) * 1994-07-26 1996-04-30 Chen; Zhenhai Solid-state micro proximity sensor
US5594222A (en) * 1994-10-25 1997-01-14 Integrated Controls Touch sensor and control circuit therefor
JPH08309957A (ja) * 1995-05-19 1996-11-26 Ishii Hyoki:Kk シルク製版用紗張り枠体並びにこれに使用される枠部 材、溶着用条材及び、同枠体の製法
ATE295629T1 (de) 1996-12-10 2005-05-15 David W Caldwell Differentieller berührungssensor und steuerungsschaltung dafür
GB9722766D0 (en) 1997-10-28 1997-12-24 British Telecomm Portable computers
US7906875B2 (en) * 1999-01-19 2011-03-15 Touchsensor Technologies, Llc Touch switches and practical applications therefor
US6320282B1 (en) * 1999-01-19 2001-11-20 Touchsensor Technologies, Llc Touch switch with integral control circuit
US7218498B2 (en) 1999-01-19 2007-05-15 Touchsensor Technologies Llc Touch switch with integral control circuit
KR100346266B1 (ko) * 2000-06-01 2002-07-26 엘지전자주식회사 평판형 발광소자를 백라이트로 이용한 터치 스위치 장치
DE10121008B4 (de) * 2001-04-28 2004-04-01 Rawe Electronic Gmbh Kapazitive Tastatur mit Auswerteschaltung
FR2830999B1 (fr) * 2001-10-11 2004-11-05 Valeo Electronique Boitier destine a contenir un capteur capacitif et poignee d'ouvrant de vehicule automobile
US7046230B2 (en) 2001-10-22 2006-05-16 Apple Computer, Inc. Touch pad handheld device
US7312785B2 (en) 2001-10-22 2007-12-25 Apple Inc. Method and apparatus for accelerated scrolling
US7345671B2 (en) 2001-10-22 2008-03-18 Apple Inc. Method and apparatus for use of rotational user inputs
US7333092B2 (en) * 2002-02-25 2008-02-19 Apple Computer, Inc. Touch pad for handheld device
US6756703B2 (en) * 2002-02-27 2004-06-29 Chi Che Chang Trigger switch module
FR2837602B1 (fr) * 2002-03-21 2006-11-10 Valeo Electronique Systeme de detection de presence etanche notamment pour une poignee d'ouvrant
FR2847996B1 (fr) * 2002-11-28 2005-10-07 Thales Sa Dispositif d'affichage dedie a detection de proximite
US7499040B2 (en) * 2003-08-18 2009-03-03 Apple Inc. Movable touch pad with added functionality
US20070152977A1 (en) 2005-12-30 2007-07-05 Apple Computer, Inc. Illuminated touchpad
US8059099B2 (en) 2006-06-02 2011-11-15 Apple Inc. Techniques for interactive input to portable electronic devices
US7495659B2 (en) * 2003-11-25 2009-02-24 Apple Inc. Touch pad for handheld device
US20060007171A1 (en) * 2004-06-24 2006-01-12 Burdi Roger D EMI resistant balanced touch sensor and method
JP5178192B2 (ja) * 2004-07-06 2013-04-10 マリミルズ オサケ ユキチュア 電界検出用センサ製品
CN101661357B (zh) 2004-08-16 2013-07-03 苹果公司 触敏器件和提高触敏器件的空间分辨率的方法
DE102004043415A1 (de) * 2004-09-01 2006-03-09 E.G.O. Control Systems Gmbh Sensorvorrichtung
TW200611287A (en) * 2004-09-24 2006-04-01 Holtek Semiconductor Inc Capacitance induction device
WO2006071747A1 (en) * 2004-12-23 2006-07-06 Touchsensor Technologies, Llc Seat control system
DE102005029512A1 (de) * 2005-06-24 2006-12-28 Siemens Ag Bedienelement mit Näherungssensor
MXPA06009347A (es) * 2005-08-19 2007-03-01 Ego Control Systems Gmbh Dispositivo sensor.
US7671837B2 (en) * 2005-09-06 2010-03-02 Apple Inc. Scrolling input arrangements using capacitive sensors on a flexible membrane
US7880729B2 (en) 2005-10-11 2011-02-01 Apple Inc. Center button isolation ring
US20070152983A1 (en) 2005-12-30 2007-07-05 Apple Computer, Inc. Touch pad with symbols based on mode
DE102006005581B4 (de) * 2006-02-06 2007-10-04 Diehl Ako Stiftung & Co. Kg Kapazitiver Berührungsschalter
US8022935B2 (en) 2006-07-06 2011-09-20 Apple Inc. Capacitance sensing electrode with integrated I/O mechanism
US9360967B2 (en) 2006-07-06 2016-06-07 Apple Inc. Mutual capacitance touch sensing device
US8743060B2 (en) 2006-07-06 2014-06-03 Apple Inc. Mutual capacitance touch sensing device
US20080006454A1 (en) * 2006-07-10 2008-01-10 Apple Computer, Inc. Mutual capacitance touch sensing device
US7795553B2 (en) 2006-09-11 2010-09-14 Apple Inc. Hybrid button
US20080088597A1 (en) * 2006-10-11 2008-04-17 Apple Inc. Sensor configurations in a user input device
US8274479B2 (en) 2006-10-11 2012-09-25 Apple Inc. Gimballed scroll wheel
US8482530B2 (en) 2006-11-13 2013-07-09 Apple Inc. Method of capacitively sensing finger position
DE102006058873A1 (de) * 2006-12-06 2008-06-12 E.G.O. Elektro-Gerätebau GmbH Bedienungseinrichtung für ein Elektrogerät mit Berührungsschaltern und Verfahren zum Zuschalten einer Zusatz-Heizeinrichtung
JP4843564B2 (ja) * 2007-06-11 2011-12-21 三菱自動車工業株式会社 タッチスイッチの構造
US9654104B2 (en) 2007-07-17 2017-05-16 Apple Inc. Resistive force sensor with capacitive discrimination
US7910843B2 (en) 2007-09-04 2011-03-22 Apple Inc. Compact input device
US8683378B2 (en) 2007-09-04 2014-03-25 Apple Inc. Scrolling techniques for user interfaces
US8416198B2 (en) 2007-12-03 2013-04-09 Apple Inc. Multi-dimensional scroll wheel
US8125461B2 (en) 2008-01-11 2012-02-28 Apple Inc. Dynamic input graphic display
US8820133B2 (en) 2008-02-01 2014-09-02 Apple Inc. Co-extruded materials and methods
US9454256B2 (en) 2008-03-14 2016-09-27 Apple Inc. Sensor configurations of an input device that are switchable based on mode
US8816967B2 (en) 2008-09-25 2014-08-26 Apple Inc. Capacitive sensor having electrodes arranged on the substrate and the flex circuit
US8395590B2 (en) 2008-12-17 2013-03-12 Apple Inc. Integrated contact switch and touch sensor elements
TWI386838B (zh) * 2009-03-02 2013-02-21 Au Optronics Corp 觸控顯示面板與觸控基材
WO2010115014A1 (en) * 2009-04-03 2010-10-07 Touchsensor Technologies, Llc Virtual knob interface and method
US9354751B2 (en) 2009-05-15 2016-05-31 Apple Inc. Input device with optimized capacitive sensing
US8872771B2 (en) 2009-07-07 2014-10-28 Apple Inc. Touch sensing device having conductive nodes
CA2767729A1 (en) * 2009-07-27 2011-02-10 Touchsensor Technologies, Llc Level sensing controller and method
DE102009036162A1 (de) * 2009-07-28 2011-02-03 E.G.O. Elektro-Gerätebau GmbH Sensorelementeinrichtung
US9490803B2 (en) * 2009-11-23 2016-11-08 Touchsensor Technologies, Llc User interface panel
US20110128154A1 (en) * 2009-12-01 2011-06-02 Flow-Rite Controls, Ltd. Battery electrolyte level indicator
DE102009060207A1 (de) * 2009-12-23 2011-06-30 Diehl AKO Stiftung & Co. KG, 88239 Kapazitiver Berührungsschalter
JP5610467B2 (ja) * 2010-03-15 2014-10-22 株式会社タニタ 静電容量型スイッチ及びそれを備える重量測定装置、並びに静電容量型スイッチの調整方法
JP2012014509A (ja) * 2010-07-01 2012-01-19 On Semiconductor Trading Ltd 静電容量型タッチセンサ
JP2012063843A (ja) * 2010-09-14 2012-03-29 On Semiconductor Trading Ltd タッチセンサ
TWI475451B (zh) * 2011-01-07 2015-03-01 Egalax Empia Technology Inc 電容式感測器及其偵測方法
US8928336B2 (en) 2011-06-09 2015-01-06 Ford Global Technologies, Llc Proximity switch having sensitivity control and method therefor
US8975903B2 (en) 2011-06-09 2015-03-10 Ford Global Technologies, Llc Proximity switch having learned sensitivity and method therefor
US10004286B2 (en) 2011-08-08 2018-06-26 Ford Global Technologies, Llc Glove having conductive ink and method of interacting with proximity sensor
US9143126B2 (en) 2011-09-22 2015-09-22 Ford Global Technologies, Llc Proximity switch having lockout control for controlling movable panel
US10112556B2 (en) 2011-11-03 2018-10-30 Ford Global Technologies, Llc Proximity switch having wrong touch adaptive learning and method
US8994228B2 (en) 2011-11-03 2015-03-31 Ford Global Technologies, Llc Proximity switch having wrong touch feedback
US8878438B2 (en) 2011-11-04 2014-11-04 Ford Global Technologies, Llc Lamp and proximity switch assembly and method
US9287864B2 (en) 2012-04-11 2016-03-15 Ford Global Technologies, Llc Proximity switch assembly and calibration method therefor
US8933708B2 (en) 2012-04-11 2015-01-13 Ford Global Technologies, Llc Proximity switch assembly and activation method with exploration mode
US9184745B2 (en) 2012-04-11 2015-11-10 Ford Global Technologies, Llc Proximity switch assembly and method of sensing user input based on signal rate of change
US9219472B2 (en) 2012-04-11 2015-12-22 Ford Global Technologies, Llc Proximity switch assembly and activation method using rate monitoring
US9568527B2 (en) 2012-04-11 2017-02-14 Ford Global Technologies, Llc Proximity switch assembly and activation method having virtual button mode
US9197206B2 (en) 2012-04-11 2015-11-24 Ford Global Technologies, Llc Proximity switch having differential contact surface
US9065447B2 (en) 2012-04-11 2015-06-23 Ford Global Technologies, Llc Proximity switch assembly and method having adaptive time delay
US9559688B2 (en) 2012-04-11 2017-01-31 Ford Global Technologies, Llc Proximity switch assembly having pliable surface and depression
US9831870B2 (en) 2012-04-11 2017-11-28 Ford Global Technologies, Llc Proximity switch assembly and method of tuning same
US9520875B2 (en) 2012-04-11 2016-12-13 Ford Global Technologies, Llc Pliable proximity switch assembly and activation method
US9944237B2 (en) 2012-04-11 2018-04-17 Ford Global Technologies, Llc Proximity switch assembly with signal drift rejection and method
US9660644B2 (en) 2012-04-11 2017-05-23 Ford Global Technologies, Llc Proximity switch assembly and activation method
US9531379B2 (en) 2012-04-11 2016-12-27 Ford Global Technologies, Llc Proximity switch assembly having groove between adjacent proximity sensors
US9136840B2 (en) 2012-05-17 2015-09-15 Ford Global Technologies, Llc Proximity switch assembly having dynamic tuned threshold
US8981602B2 (en) 2012-05-29 2015-03-17 Ford Global Technologies, Llc Proximity switch assembly having non-switch contact and method
US9337832B2 (en) 2012-06-06 2016-05-10 Ford Global Technologies, Llc Proximity switch and method of adjusting sensitivity therefor
US9641172B2 (en) 2012-06-27 2017-05-02 Ford Global Technologies, Llc Proximity switch assembly having varying size electrode fingers
US8922340B2 (en) 2012-09-11 2014-12-30 Ford Global Technologies, Llc Proximity switch based door latch release
US8796575B2 (en) 2012-10-31 2014-08-05 Ford Global Technologies, Llc Proximity switch assembly having ground layer
US9311204B2 (en) 2013-03-13 2016-04-12 Ford Global Technologies, Llc Proximity interface development system having replicator and method
KR20150042042A (ko) * 2013-10-10 2015-04-20 삼성전기주식회사 인쇄회로기판 및 그 제조방법
TWM476996U (en) * 2013-11-11 2014-04-21 Wintek Corp Touch panel
JP6051150B2 (ja) * 2013-12-05 2016-12-27 日立アプライアンス株式会社 冷蔵庫
JP2015122141A (ja) * 2013-12-20 2015-07-02 アイシン精機株式会社 静電容量センサ電極
US10038443B2 (en) 2014-10-20 2018-07-31 Ford Global Technologies, Llc Directional proximity switch assembly
US9654103B2 (en) 2015-03-18 2017-05-16 Ford Global Technologies, Llc Proximity switch assembly having haptic feedback and method
US9548733B2 (en) 2015-05-20 2017-01-17 Ford Global Technologies, Llc Proximity sensor assembly having interleaved electrode configuration
CN107329622B (zh) * 2017-07-04 2019-12-27 京东方科技集团股份有限公司 一种触控面板、阵列基板和显示装置
US11012068B2 (en) * 2018-02-23 2021-05-18 Panasonic Intellectual Property Management Co., Ltd. Capacitive sensor apparatus
JP7038326B2 (ja) * 2018-02-23 2022-03-18 パナソニックIpマネジメント株式会社 静電センサ装置
WO2021019107A1 (es) * 2019-07-31 2021-02-04 PARDO CONEJERO, Raul Sensor para marcador

Family Cites Families (13)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
US2496095A (en) * 1947-07-10 1950-01-31 Heinz E Kallmann Combined tube socket and by-pass condenser
US3710209A (en) * 1971-08-13 1973-01-09 Colorado Instr Inc Variable capacitor
US3974472A (en) * 1974-04-04 1976-08-10 General Motors Corporation Domestic appliance control and display panel
US4091610A (en) * 1974-05-08 1978-05-30 Sharp Kabushiki Kaisha Switching mechanism for electronic wristwatch
GB1464094A (en) * 1974-05-21 1977-02-09 Thorn Domestic Appliances Ltd Control panels for an electrical device
JPS51151666A (en) * 1975-06-19 1976-12-27 Enka Ri Work piece cutting and feeding equipment
GB1525016A (en) * 1975-09-23 1978-09-20 Sefton P Electric touch or proximity switches
US4064550A (en) * 1976-03-22 1977-12-20 Hewlett-Packard Company High fidelity pressure transducer
US4090092A (en) * 1976-07-16 1978-05-16 General Electric Company Shielding arrangement for a capacitive touch switch device
JPS5738830Y2 (sv) * 1976-09-09 1982-08-26
US4123631A (en) * 1977-02-16 1978-10-31 Owens-Illinois, Inc. Touch switch
US4136291A (en) * 1977-05-23 1979-01-23 General Electric Company Capacitive touch-pad devices with dynamic bias
DE2739786A1 (de) * 1977-09-03 1979-03-15 Turck Werner Kg Kapazitiver annaeherungsschalter mit einer mehrteiligen annaeherungselektrode

Also Published As

Publication number Publication date
ES253278Y (es) 1982-02-01
JPS5657227A (en) 1981-05-19
CH640987A5 (fr) 1984-01-31
US4380040A (en) 1983-04-12
BE885095A (fr) 1981-03-05
DE3036050A1 (de) 1981-04-16
IT8068427A0 (it) 1980-09-17
FR2466908A1 (fr) 1981-04-10
NL8005282A (nl) 1981-03-31
FR2466908B1 (fr) 1986-07-25
IT1130506B (it) 1986-06-18
SE8006742L (sv) 1981-03-29
ES253278U (es) 1981-09-01
JPH0219570B2 (sv) 1990-05-02
DE3036050C2 (sv) 1989-01-12
CA1152603A (en) 1983-08-23

Similar Documents

Publication Publication Date Title
SE450800B (sv) Kapacitiva system for fingertoppmanovrerade stromstellare
US4495485A (en) Touch control arrangement for data entry
EP1816747B1 (de) Kapazitiver Berührungsschalter
DE3230212C2 (sv)
EP1924901B1 (de) Kapazitiver stellstreifen und haushaltsgerät mit einem solchen
US5432671A (en) Device forming tactile screen of the capacitive type
EP2614308B1 (de) Hausgerätebedienvorrichtung
CN102214049B (zh) 电容式触摸感应装置
CN103186275A (zh) 触控面板及其制作方法
EP2583160A1 (de) Berührungsempfindliche eingabeeinheit für ein hausgerät sowie hausgerät
DE102016113162A1 (de) Bedienblende für ein Haushaltsgerät mit zumindest einer Benutzerschnittstelle, Haushaltsgerät und Verfahren zur Herstellung der Bedienblende mit Benutzerschnittstelle
CN103257778A (zh) 单层多点电容触摸屏
US3721871A (en) High voltage monolithic ceramic capacitor
ES8304704A1 (es) Perfeccionamientos en la fabricacion de paneles de conmutacion con control de proximidad.
CN203084688U (zh) 一种触摸屏及显示装置
CN107340919A (zh) 阵列基板、显示面板及显示装置
CA1157925A (en) Capacitive touch control switch panels and method of manufacturing them
CN109683751A (zh) 触控基板及其制作方法、显示装置
CN105487722B (zh) 一种触控显示面板
DE112016005684T5 (de) Kapazitiver Berührungsschalter
GB2061004A (en) Capacitive systems for touch control switching
EP3369179A1 (de) Kapazitiver berührungsschalter
US4658235A (en) Keyboard printed circuit film and method of fabrication
US5061876A (en) Surface discharge-type plasma display panel using a glass plate
CN206162541U (zh) 指纹辨识装置

Legal Events

Date Code Title Description
NUG Patent has lapsed

Ref document number: 8006742-4

Effective date: 19920408

Format of ref document f/p: F