SE447981B - Anordning for tillslutning av ventilen i en ventilseck med ett bindemedel - Google Patents

Anordning for tillslutning av ventilen i en ventilseck med ett bindemedel

Info

Publication number
SE447981B
SE447981B SE8201144A SE8201144A SE447981B SE 447981 B SE447981 B SE 447981B SE 8201144 A SE8201144 A SE 8201144A SE 8201144 A SE8201144 A SE 8201144A SE 447981 B SE447981 B SE 447981B
Authority
SE
Sweden
Prior art keywords
valve
shield
bag
syringe
adhesive
Prior art date
Application number
SE8201144A
Other languages
English (en)
Other versions
SE8201144L (sv
Inventor
E R Berthelsen
C Hejlesen
Original Assignee
Bates Ventilsaekke
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Bates Ventilsaekke filed Critical Bates Ventilsaekke
Publication of SE8201144L publication Critical patent/SE8201144L/sv
Publication of SE447981B publication Critical patent/SE447981B/sv

Links

Classifications

    • BPERFORMING OPERATIONS; TRANSPORTING
    • B65CONVEYING; PACKING; STORING; HANDLING THIN OR FILAMENTARY MATERIAL
    • B65BMACHINES, APPARATUS OR DEVICES FOR, OR METHODS OF, PACKAGING ARTICLES OR MATERIALS; UNPACKING
    • B65B7/00Closing containers or receptacles after filling
    • B65B7/02Closing containers or receptacles deformed by, or taking-up shape, of, contents, e.g. bags, sacks
    • B65B7/025Closing valve bags
    • YGENERAL TAGGING OF NEW TECHNOLOGICAL DEVELOPMENTS; GENERAL TAGGING OF CROSS-SECTIONAL TECHNOLOGIES SPANNING OVER SEVERAL SECTIONS OF THE IPC; TECHNICAL SUBJECTS COVERED BY FORMER USPC CROSS-REFERENCE ART COLLECTIONS [XRACs] AND DIGESTS
    • Y10TECHNICAL SUBJECTS COVERED BY FORMER USPC
    • Y10TTECHNICAL SUBJECTS COVERED BY FORMER US CLASSIFICATION
    • Y10T156/00Adhesive bonding and miscellaneous chemical manufacture
    • Y10T156/17Surface bonding means and/or assemblymeans with work feeding or handling means
    • Y10T156/1798Surface bonding means and/or assemblymeans with work feeding or handling means with liquid adhesive or adhesive activator applying means

Landscapes

  • Engineering & Computer Science (AREA)
  • Mechanical Engineering (AREA)
  • Basic Packing Technique (AREA)
  • Package Closures (AREA)
  • Coating Apparatus (AREA)
  • Closing Of Containers (AREA)
  • Infusion, Injection, And Reservoir Apparatuses (AREA)
  • Supplying Of Containers To The Packaging Station (AREA)
  • Bag Frames (AREA)
  • Nozzles (AREA)

Description

447 981 Vantilsäckar användes För förvaring och transport av rinnande material, såsom socker, mjöl, korn, fodergranuler, och de fyllas med hjälp av an påfyllnings- maskin, där de med säckventilen skjutas in övar ett på- Fyllningsmunstycka, genom vilket det avgas an doserad mängd material i säcken. Därefter knuffas säcken Fri från påfyll- ningsmunstyckat och över på an transportbana, som för den vidare. Säckarna har inte tillräcklig styrka För att de under påfyllningan skall kunna hänga Fritt från påfyll- ningsmunstyckat, utan de måsta understödas av en s.k. säck- stol, som kan utgöras av rännstycka eller att hjul med en ränna längs omkratsan.
En ventilsäck framställs av pappersbanor, varvid pappersbanans sidodalar vikas mot mitten, där de limmas samman, så att ett fodral bildas. Botten och topp framställs genom att en dal av ändan uikes och avstyckas och att hörnan samtidigt trycks in mot säcken, så att den ena sidan kommer att ligga upp längs säcken och den andra sidan ut från säcken, varvid sidorna bildar en triangel, som har sin toppunkt i vikningslinjen. Andkantarna av dessa två stycken vikes in mot varandra och limmas samman mad undantag av dat hörn, som bildar säckvantílan. Denna har således tre skarpa hörn nämligen ett vid var sida, där ändkantarna är omvikta, och ett i mitten, där säckvantilan går över i säcken. På grund av dessa skarpa hörn och eftersom säckventilan är helt samman- pressad, kommer den aldrig att, förutom om den tvingas där- till, intaga att läge med cirkulärt tvärsnitt, utan den kommer på grund av hörnan att söka anta sin ursprungliga Form. Detta medför, att när säcken går Fri från påfyllningsmunstycket, säckvantilen inte längre kommer att anta att cirkulärt tvär- snitt, utan den kommer att tryckas samman. Närmare bestämt kommer säckvantilans ovansida att pressas nad, eftersom sido- trycket från det ifyllda materialet kommer att pressa utåt vid säckventilens sidokanter. Säckvantilans tvärsnitt karak- 441 981' täriseras närmast av två cirkelbågar, som skär varandra.
Det skall dessutom erinras om att hela konstruktionen av en ventilsäck har precis detta till ändamål, nämligen att den skall vara självlåsande. Redan av denna anledning kan det vara svårt att vid en anordning av det inlednings- vis nämnda slaget införa en bindemedelsspruta i en säck- ventil.
Tendensen hos säckventilen att gå sönder och att man får olikartat öppnade säckventiler, förstärks med de sättningar som sker av säcken, när den knuffas fri från påfyllningsmunstycket och föres över på transportbanan, samt när den frigöras från det tryck som den har varit utsatt för under påfyllningen.
Ytterligare ett moment, som gör det svårt att införa en bindemedelsspruta i en säckventil är, att av- ståndet från ventilsäckens botten till säokventilens centrum inte är ett väldefinierat avstånd. Detta beror inte så mycket på variationer av säckens längd vid framställningen, eftersom detta sker på fabrik under kontrollerade förhållanden, utan på att säcken sätter sig, dvs. sjunker samman något, när den knuffas fri från påfyllningsmunstycket och över på transport- banan.
En annan sak är, att en del pâfyllningsmaskiner är försedda med en vibrator på säckstolen för att komprimera materialet genom vibration. På dessa påfyllningsmaskiner har det nedersta hörnet under säckventilen en tendens att krypa in mot maskinen och blir därvid i lättare grad defor- merat, vilket medför, att säckhöjden blir ännu mer oenhetlig. Ûvannämnda förhållanden gör det ytterst svårt att automatiskt införa en bindemedelsspruta i en säckventil.
Från den tyska utläggningsskriften 1 194 313 är känd en apparat av den inledningsvis nämnda typen, vid vilken bindemedelssprutan är anordnad på en svängarm, som svänges i ett vågrätt plan kring en lodrät axel. På grund av ovannämnda förhållanden med variationer i säckhöjden och skillnaderna i 447 981 säckens ventilöppning införes bindemedelssprutan inte med tillräckligt stor säkerhet i säckventilen. Även om det är lättare att med större noggrannhet placera säckarna i sidoriktningen, föreligger dock en ständig risk för att med denna anordning bindemedelssprutan inte träffar mitt i säckventilen utan ute vid en av sidorna.
Som tidigare har anförts är tvärsnittet av en säckventil närmast att karaktärisera som en skärning mellan två cirkel- bågar. Ventilöppningens höjd minskar således snabbt ut mot sidokanterna. Även om bindemedelssprutan skulle ha kunnat vara införd i säckventilens mitt, blir det därför inte givet att detta också är fallet, när den träffar ute vid sidorna.
Med denna anordning blir säokventilen heller inte samman- limmad över hela bredden, när bíndemedelssprutan träffar ute vid en av sidorna. Dessutom är det stor risk för att bindemedelssprutan täpps till, eftersom den kan släpa mot de bindemedelsbestrukna ytorna, när den tryckas ut av säckventilen. Ändamålet med uppfinningen är att ange en an- ordning av den ovan angivna typen, vid vilken bindemedels- sprutan med säkerhet införes i säckventilen och placeras på samma ställe däri oavsett variationer i säckhöjden och formen på säckventilens öppning.
Detta uppnås enligt uppfinningen genom att det ovanför bindemedelssprutan och förbundet med denna är anbragt en i tvärsnitt bàgformig sköld med avrundad främre ände, så att sköldens främre ände ooh bindemedelssprutan blir belägna rakt ovanför varandra eller att skölden sträcker sig framom sprutan, att det aggregat som består av bindemedels- sprutan och skölden, är så upphängt eller har sådana rörelse- organ att aggregatet under införíngen i säckventilen beskriver en bågformig rörelsebanan i ventilens lodräta mitt, så att aggregatet, när det införs i säckventilen, lyfter upp denna och att bindemedelssprutan är anordnad att avge bindemedel på säokventilens understa del. Éftarsüm Sköldafl under ÖGH 447 981 bågformiga rörelsen kommer nedifrån samtidigt som den införas i säckventilen, kommer skölden därvid att lyfta upp i säckventilens ovansida För fullständigt öppnande av ventilen. Skölden kan införas relativt långt ned i säck- ventilens mynning, så att den kommer att Fånga upp säck- ventilens ovansida, oavsett om den är sammanvikt eller om säckhöjden är relativt liten, så att ventilen ligger lågt.
Under införingen placeras säckventilen dessutom i sköldens sidoriktning. Eftersom bindemedelssprutan är fastgjord vid skölden, kommer den därvid att befinna sig på samma ställe i säckventilen vid säckventilens och sköldens inbördes placeranda. Detta säkra placerande och öppnande av säck- ventilen och därav Följande möjlighet För exakt avgivande av bindemedlet på ett närmare angivet ställe i säckventilen medför, att man vid uppfinningen kan utnyttja den billigaste Formen av ventilsäck, dvs. utan ventilFörlängningar av något slag, och dessutom kan man undvika, att bindemedlet blandas med säckens innehåll.
Den bågformiga rörelsen av aggregatet, som består av bindemedelssprutan och skölden, kan frambringas på olika sätt. Den kan sålunda vara sammansatt av två trans- lationsrörelser, som är vinkelräta mot varandra. Till detta kan användas pneumatiska eller hydrauliska cylindrar. Det är dock enklast att hänga upp aggregatet i en svängarm, som kan svänga kring en vågrät axel, vilken är anbragt ovanför säcken, så att aggregatet Föres in i säckventilen i en plan cirkelbåge. Den båge, som aggregatet beskriver under in- föringen i säokventilen, skall inte vara För krökt, så att skölden bildar en brant vinkel med säckventilens ovansida, men den Får å andra sidan inte heller vara För plan, så att skölden förs in i säckventílen under en i det närmaste rät linje. När bågen bildar en cirkel, såsom när skölden är upphängd i en svängarm, har det visat sig lämpligt att cirkelns diameter är av storleksordningen 2%-6 gånger höjden av ventilen i dennas öppna läge. g447 981 Beträffande den mer detaljerade utformningen. av skölden bestäms denna av formen på säckventilen, men en lämplig utformning är att skölden är rätlinjig, men att ovansidan på den främre änden är svagt nedåtböjd och har en längd av storleksordningen å-1 gång ventílens höjd, när denna är öppen och en bredd av 0,85-0,50 gånger ventil- bredden likaledes i öppet läge.
Ett annat förhållande är att bindemedlet inte får blandas med säckens innehåll, något som det föreligger risk för, när bindemedelssprutan inte är exakt inställd i säokventilen och det samtidigt användes en bindemedelsspruta, som sprider bindemedlet över hela säokventilen, såsom visas i den tidigare nämnda tyska utläggningsskriften 1 194 313.
Denna risk för att bindemedlet skall blandas med säckens innehåll, har vid föreliggande uppfinning minskats redan därigenom att bindemdelssprutan införes på exakt samma ställe i säckventilen varje gång, företrädesvis i d8SS mittlinje. Risken kan emellertid minskas ytterligare sam- tidigt som bindemedelssprutan kommer att sitta i ett skyddat läge, nämligen genom att bindemedelssprutan sitter tillbaka- förd i förhållande till sköldens främre ände innanför den båge, som sköldens Främre ände beskriver vid införandet i säckventilen och att bindemedelssprutan är så anordnad, att bindemedlet avges i en bana, som är riktad snett framåt.
Bindemedlet kan då avges så långt framme vid ventilmynningen som det överhuvudtaget är möjligt. Med det angivna anbringandet av bindemedelssprutan undvikes, att den överhuvudtaget kan beröra de limbestrukna ytorna och säckventilen, så att det inte föreligger någon risk för att bindemedelssprutan täpps till. Ännu lämpligare är det att kunna påföra bindemedlet i en remsa tvärs över ventilen, vilket förutom en binde- medelsbesparing, som på grund av det stora antalet säckar kan bli rätt väsentlig, helt utesluter, att bindemedel blandas med säckens innehåll, eftersom remsans bredd har ringa ut- sträckning i förhållande till säckventilens längd och trots 441 9a1_ f detta tillförsäkrar en Fullständig låsning av säckventilen.
Detta uppnås enligt uppfinningen därigenom, att bindemedels- sprutan är upphängd vridbar kring sin längdaxel och att den är försedd med en eller flera munstycken, som avger en massiv stråle samt en anordning För vridning av bindemedelssprutan, så att den avger en sammanhängande bindemedelsstrimla över åtminstone halva delen av ventilens omkrets, företrädesvis något längre. Vridrörelsen av bindemedelssprutan kan åstadkommas på olika sätt, bl.a. medelst en elmotor, en kuggstång i kombination med ett kugghjul, kedjedrift osv.
Lämpligast utformas bindemedelssprutan dock så, att den har tre munstycken, som är anordnade med ett mellanrum på 600 och att sprutan är anordnad att utföra en vridrörelse på 600 vid en ut ur sprutan sig sträckande arm och en tryck- luftcylinder. Även under bästa möjliga givna Förutsättningar kan det uppstå situationer, vid vilka skölden inte uppFångar säckventilen, vilket kan bero på att säcken har vält, ventilen har gått sönder eller andra orsaker. För att hindra bindemedelssprutan att vid ett sådant tillfälle Spruta bindemedel ut över säcken, och för att man samtidigt skall bli uppmärksam på att säckventilen inte blir limmad, är ett känselorgan anbragt på sköldens ovansida, vilket organ är anordnat att påverkas av säckventilen ooh är Förbundet med bindemedelssprutan för aktivering av denna. Detta kan genom- Föras på mycket olika sätt, bland annat genom att känsel- organet ensamt aktiverar en ventil För bindemedlet, eller att bindemedelssprutan samtidigt skall vara i sitt yttre läge.
Larmet kan vara både en ljus- och ljudgivare. Åvkännarorganet kan utgöras av en Fotocell eller vara rent mekanisk. Lämp- ligen är det en Fjäderbelastad vippkontakt, som sticker upp på sköldens nvansida genom en spalt i sköldens Främre ände.
Kolven, som pressar samman säckventilen eFter på- Föringen av bindemedlet, kan sitta på avstånd från det aggregat, som består av skölden och bindemedelssprutan, så 447 981 att säckarna efter bindemedelspåföringen föres fram till kolven. I händelse av att de sitter samman kan det vara svårt att få plats, speciellt när bindemedelssprutan och skölden är anordnade på en svängarm över säcken. I detta fall utformas anordningen så, att kolven styres i~en kulisstyrning, så att den i sitt tillbakaförda läge blir riktad bakåt i förhållande till säckventilen.
Uppfinningen skall i det följande närmare beskrivas med hänvisning till bifogade ritningar, vara fig. 1 är en sohematisk vy av en säckpåfyllningsanordning för ventilsäckar och med en utföringsform av en anordning enligt uppfinningen för att sammanbinda ventilen i en ventilsäck med ett bindemedel. Fig. 2 är en sidovy i större skala av anordningen enligt uppfinningen med bindemedels- sprutan införd i en säckventil och fig. 3 är en vy framifrån, Idvs. sedd från säckventilen motsvarande fig. 2. Fig. 4 är en sidovy av anordningen som visas i fig. 2 och 3 med upphäng- ning men visad utan skölden över bindemedelssprutan och kolven samt utan antydníng om en ventilsäck och fig. 5 är en vy rakt framifrån motsvarande fig. ä. Fig. 6, 7 och 8 är en sidovy, en planvy resp. en vy Framifrån av skölden.
Fig. 9 visar ett tvärsnitt längs linjen A-A i fig. 1 genom säckventilen och påfyllningsmunstycket. fig. 10 ett tvärsnitt längs linjen B-B genom en säckventil, när denna går fri från påfyllningsmunstycket. Fig. 11 visar ett tvärsnitt längs linjen D-C i fig. 1 genom säckventilen och skölden samt bindemedelssprutan och fig. 12 ett tvärsnitt genom säck- ventilen, i samma ögonblick som denna pressas samman av kolven.
I fig. 1 visas en påfyllningsmaskin 1 och ett transportband 2, som löper vinkelrätt ut från denna och som avger säckarna 3 till ett annat underliggande tvärgående transportband 4.
De tomma säckarna sätts på påfyllningsmaskinens påfyllningsmunstycke 5 med en i och för sig känd säckpåsättare 447 981_ (icke visad på ritningarna). Under påfyllningsmunstycket S och ett på avstånd från dennas längdaxel motsvarande av- ståndet mellan säckventílens 6 längdaxel och säckens botten räknat i säckens Fyllda tillstånd är anordnad en säckstol 7 av en platta, som är bockad till rännform.
Rännan bildar en ståfot på säcken, eftersom rännan har ett tvärsnitt, som motsvarar det tvärsnitt som säcken intar, när den ställs på ände.
Transportbandet 2, som För bort från påfyll- ningsmaskinen 1, är beläget i samma plan som säckstolen För att begränsa de stötar och skakningar som Får säcken att sätta sig, när den Försšöver från det ena stället till det andra och säcken knuffas över på bandet 2 av en kolv 8, som är anbragt framtill på påfyllningsmaskinen 1. Kolven kan lämpligen ingå i en pneumatisk eller hydraulisk kolv- cylinder, som aktiveras av påfyllningsmaskinen, så att den stöter bort säcken, när den uppmätta materialmängden har avgetts från maskinen, och av sig själv återgår till ut- gångsläget.
När säcken har förts över på transportbandet 2, aktiverar den bandets drivmekanism och säcken förs till ett låsläge, i vilket bandet stannas. I detta läge är det Framför och ovanför säcken upphängt en bindemedelsspruta 9 i en svängarm 10, som aktiveras, när säcken står stilla, och svänger ned och in i säckventilen och avger en binde- medelsstrimla, varefter den svänger tillbaka till utgångs- läget.
När säcken står stilla i samma läge och sväng- armen har återförts till utgångsläget, aktiveras en kolv 11, som trycker ned mot ventilen och pressar ihop den med dat i säcken påïyllda materialet som vederlag. För överskådlig- hetens skull visas detta läge på ritningarna Förskjutet i Förhållande till bindemedelssprutans införing i ventilen.
Efter att ventilen har klämts ihop, startas transportbandet 2 återigen och för ut säcken till det tvär- gående traneportbandet 4. _ 447 981 10 I fig. 2-5, och speciellt i fig. 4 och 5, visas hur bíndemedelssprutan är upphängd i en svängarm 10, som är fastgjord vid en axel 12 ovanför säcken och vinkel- rätt på säckventilens lodräta plan. För vridning av sväng- armen 10 har vid axeln 12 fastgjorts en arm 13, på vilken det sitter en pneumatisk cylinder 14, varvid cylinderns kolvstång 15 är fäst vid armen 13 och cylinderhuset 16 med ett beslag 17 fasthålles på en ej visad ställning.
Svängarmens axel 12 fasthålles i samma ställning, på så sätt att den i varje ände är lagrad i ett lager 18, som är Fäst vid ställningen.
Med hänsyn till själva bindemedelssprutan 9 omfattar denna en "hot-melt" pistol 19 av i och För sig känd konstruktion, som är fäst vid svängarmens 10 nedre ände och vinkelrätt på denna. Hot-melt pistolen 19 är förbunden med den övriga holt-melt utrustningen med en slang 20 och en magnetventil 21. Den övriga holt-melt ut- rustningen som omfattar en smälttank, pump och eventuellt Filter, är monterad på den i det Föregående omtalade på ritningarna ej visade ställningen.
Uvanför bindemedelssprutan 9 ooh närmare bestämt ovanför dess munstyckshuvud 22 är anbragt en sköld, vilken med två ben 24, som utskjuter bakat, är Fäst vid svängarmens 10 nedre ände. Skölden 23 utskjuter så långt framför mun- styckshuvudet 22, att detta blir beläget bakom den båge som sköldens främre ände beskriver, när den svänger in i säck- ventilen 6. Sköldens Form Framgår av Fig. 6-8. Det Framgår, att skölden 23 För övrigt är rätlinjig samt har en rundad Främre ände, som är något nedåtkrökt, har ett bågFormigt tvärsnitt och lodräta sidokanter 25. Denna utformning av skölden 23 har visat sig vara speciellt lämplig För att Fånga upp och öppna säokventílen 6.
I Fig. 2 framgår det att svängarmens 10 längd, avståndet Från sköldens 23 Främre ände till svängarmen 10 och placeringen av axeln 12, kring vilken svängarmen 10 svänger, 447 981 11 är så avpassads att sköldens 23 främre ände från ett till- bakafört lodrätt nedhängande läge, i vilket svängarmen 10 står en bit över vägrätt läge, svänger ned, så att skölden 23 kommer nedifrån i en cirkelbåge A, som antyds med en streckad linje (fig. 2), och under samtidigt införing i säckventilen 6 fångar säckventilen och lyfter upp dess ovansida för fullständigt öppnande av säckventilen.
Bindemedelssprutans munstyckshuvud 22 är lagrat vridbart kring sin egen längdaxel i hot-malt pistolen 19.
Munstyckshuvudet 22 kan vridas med hjälp av en tryckluft- cylinder 26, eftersom munstyckshuvudet 22 har en liten arm 27, som är fäst vid en gaffel på cylinderns kolvstång 28, varvid cylinderhuset 29 ovanför ett beslag 30 är fäst vid en arm 31, som utskjuter fràn svängarmen 10. Cylindern 26 styrs av en pneumatisk ventil 32. Munstyckshuvudet 22 har tre munstycksöppningar 33 anordnade på en cirkel med 600 mellanrum, varvid munstyckshuvudet 22 med luftcylindern 26 kan vridas 600. I utgångsläget pekar den ena munstycks- öppningen 33 vågrätt ut åt sidan, och vid vridning av mun- styckshuvudet avges vid den beskrivna utföringsformen en sammanhängande bindemédelsstrimla 34 på 1800, eftersom munstycksöppningarna avger en massiv stråle. Eftersom mun- styckshuvudet 22 är anordnat ett litet stycke ovanför säck- ventilens centrum, läggs en bindemedelsstrimla ut, som sträcker sig över något mer än halva delen av säckventilens undre del, vilket ger en säker sammanhållning av säckventilen i de tidigare omtalade vikningslinjerna. Eftersom munstycks- huvudet 22 är tillbakafört i förhållande till sköldens 23 främre ände, och det därvid kommer att sträcka sig just innanför säckventilens mynning, är munstycksöppningarna så utformade, att de avger en nedåt och framåt riktad stråle B.
Bindemedelsstrimlan 34 kommer därvid inte att bli belägen precis vid den yttre kanten på säckventilens mynning utan ett stycke innanför men dock inte så långt in, att det upp- kommer risk för att den blandas med säckens innehåll. Det 447 981 12 tillbakaförda anordnandet av munstyckshuvudet 22 i För- hållande till sköldens 23 Främre ände är fördelaktigt i det avseendet, att skölden inte är utsatt För skadegörelse eller tilltäppning av bindemedel genom att den släpar mot säckventilen.
För att pressa samman säckventilen 6, efter att bindemedelssprutan 9 har anbragt den sammanhängande binde- medelsstrimlan tvärs över säckventilens undre del och är förd tillbaka till utgångsläget, har anbragts en kolv 11, som går ned och trycker ovanifrån mot säckventilen 6.
I Pig. 2 och 3 visas hur kolven 11 är monterad på kolv- stången 35 till en luftcylinder 36, vars cylinderhus 37 är Fäst vid den tidigare nämnda, på ritningarna ej visade ställningen. Ut från vardera sidan av kolven och fäst därvid sträcker sig två stänger 38, vilkas ändar styrs i ett kulisspår 39, så att kolven 11 Före bakåt till sitt uppressade läge och lämnar plats För bindemedelssprutan 9.
Kolven 11 utgörs i övrigt av en järnplatta 40, på vars undersida är anordnat ett stycke fjäderstål 41, som är nedåtvälvt genom att det mellan järnplattan 40 och fjäder- stålet 41 är inlagd en bit rundjärn 42. Denna nedåtvälvning av kolven 11 visar sig trycka ned på säckventilen över hela dess bredd och bidrar därigenom till att säkra sammanbind- ningen av säckventilen. I fig. 3 visas kolven i sitt övre läge C med heldragna linjer och med streckade linjer antyds den i sitt nedre läge D.
I fig. 9-12 på ritningarna visas ett tvärsnitt genom säckventilen i de olika lägena. I fig. 9 visas hur säckventilen 6 är utformad, när den sitter på påfyllnings- munstycket 5. I fig. 10 ses säckventilen 6 enligt en ídealiserad utformning, efter att den har knuffats Fri från påfyllningsmunstycket 5, varvid de två skarpa vecken i säckventilens sidor är tydligt markerade. I Fig. 11 visas ett tvärsnitt av säckventilen 6 med skölden 23 införd däri tillsammans med en bindemedelsspruta 9 med endast ett mun- 447 981 13 stycke, varvid en bindemedelsstrimla 24 är lagd över den undre delen av säckventilen 6. I fig. 12 visas ett tvär- snitt genom säckventilen, där den är sammanpressad av kolven 11 med det i säcken påfyllda materialet som mot- håll För kolven.
Om skölden 23 och därmed bindemedelssprutan 9 av någon orsak inte skulle gå in i säckventilen 6, har man på skölden 23 anordnat ett avkännarorgan, som registre- rar om skölden går in i eller vid sidan av säckventilen.
Denna anordning omfattar en kontaktarm 43, som skjuter upp genom en spalt 44 i sköldens Främre ände och är vridbart Fäst under skölden kring en axel 45. Kontaktarmen 43 hålls i läge av en spiralfjäder 46. Üver skölden 23 och på dess bakre del är i ett beslag 47 upphängt ett induktivt av- kännarorgan 48, som påverkas av kontaktarmen 43 genom att dess bakre del 49 är utformad så, att den skjuter upp genom en öppning däri. Den i sidan av skölden i Fig. 7 visade öppningen i skölden är avsedd För den pneumatiska cylindern 26, som vrider holt-melt pistolens munstyckshuvud 22. När skölden 23 med bindemedelssprutan svänger in i säokventilen 6, trycks kontaktarmen 43 ned, eftersom skölden 23 lyfter upp säckventilens överdel, varvid det índuktiva känselorganet 48 aktiveras och avger signal till styrenheten för av- givande av bindemedel och vridning av munstyckshuvudet 22.
Om skölden 23 inte fångar upp säckventilen 6 och kontakt- armen 43 således inte aktiveras, kan ett akustiskt och/eller visuellt alarm vara anordnat att avge signal om den ifråga- varande säcken inte limmas.
Med Föreliggande uppfinning har således åstad- kommits en anordning, som med säkerhet sammanbinder säck- ventilen 6, oavsett variationer i säokventilens öppning och säckens höjd, varvid det ej heller Föreligger någon risk För att bindemedel skall blandas med säckens innehåll.

Claims (10)

(447 981 14 P a t e n t k r a v
1. Ånordning för försegling av ventilen i ventilsäckar med ett bindemedel och av det slag, vid vilket säckarna kommer från en påfyllningsmaskin i upprättstående eller bakåtlutande läge och vilket omfattar en bindemedelsspruta (9), som är så anordnad, att den kan föras in i säckventilen (6) och avge en förutbestämd mängd bindemedel på ventilens insida och därefter dragas ut ur säckventilan, samt omfattar en kolv (11), som är så anordnad, att den efter påföríngen av bindemedlet pressar ned mot säckventilen för samman- pressning av denna, k ä n n e t e c k n a d d ä r a v, att ovanför bindemedelssprutan (9) och förbunden med denna är anbragt en i tvärsnitt bågformig sköld (23) med av- rundad främre ände, så att sköldens (23) främre ände och bindemedelssprutan (9) blir belägna rakt ovanför varandra eller att skölden (23) sträcker sig framom sprutan (9), att det aggregat som består av bindemedelssprutan (9) och skölden (23), är så upphängt eller har sådana rörelse- organ att aggregatet under införíngen i säckventilen (6) beskriver en bägformig rörelsebana (A) i ventilens lod- räta mitt, så att aggregatet, när det föras in i säck- ventilen (6), lyfter upp denna och att bindemedelseprutan (9) är anordnad att avge bindemedel på säckventilens (6) understa del.
2. Anordning enligt kravet 1, k ä n n e - t e c k n a d d ä r a v, att bindemedelssprutan (9) och skölden (23) är anordnade på en svängarm (10), vilken kan svänga kring en vågrät axel (12), som är anordnad ovanför säcken.
3. Anordning enligt kravet 2, k ä n n e - t e c k n a d d ä r a u, att svängarmen (10) har en sådan längd att sköldens (23) spets beskriver en cirkelbåge (A) 447 981 15 med en radie av storleksordningen 2%-6 gånger höjden av ventilen (6), när denna är öppen. ß.
4. Anordning enligt kravet 1, 2 eller 3, k ä n n e t e o k n a d d ä r a v, att skölden (23) För övrigt är rätlinjig, men att ovansidan på den Främre änden är svagt nedåtböjd och har en längd av storleksordningen å-1 gång ventilens (6) höjd, när denna är öppen och en bredd av 0,85-0,50 gånger ventil- bredden likaledes i öppet läge.
5. Anordning enligt kravet 1, 2, 3 eller 0, k ä n n e t e c k n a d d ä r a v, att bindemedels- sprutan (9) sitter tillbakaförd i Förhållande till sköldens (23) Främre ände innanför den båge (A), som sköldens Främre ände beskriver vid införandet i säck- ventilen (6) och att bindemedelssprutan är så anordnad, att bindemedlet avges i en bana (B), som är riktad snett Framåt.
6. Anordning enligt kravet 1, 2, 3, 4 eller 5, k ä n n e t e c k n a d d ä r a v, att bindemedels- sprutan (9) är upphängd vridbar kring sin längdaxel och att den är Försedd med en eller Flere munstycken (33), som avger en massiv stråle samt en anordning För vridning av bindemedelssprutan (9), så att den avger en sammanhängande bindemadelsstrimla (24) över åtminstone halva delen av ventilens omkrets, företrädesvis något längre.
7. Anordning enligt kravet 6, k ä n n e - t e c k n a d d ä r a v, att bindemedelssprutan (9) har tre munstycken (33), som är anordnade med ett mellanrum på 600 och att sprutan (9) är anordnad att utföra en vrid- rörelse på 600 vid en ut ur sprutan sig sträckande arm (27) och en trycklyftoylinder (26). B.
8. Anordning enligt något av kraven 1 - 7, , k ä n n e t e c k n a d d ä r a v, att på ovansidan av skölden (23) är anbragt ett avkännarorgan, som är anordnat att påverkas av säckventilen (6) och är förbundet med binde- medelssprutan (9) För aktivering av denna. 447 981 16
9. Anordning enligt kravet 8, k-ä n n e - t e c k n a d d ä r a v, att avkännarorganet utgöres av en fjäderbelastad vippkontakt (43), som sträcker sig upp på sköldens ouansida genom en spalt (44) i sköldens främre ände.
10. Anordning enligt något av kraven 1-9, k ä n n e t e c k n a d d ä r a v, att kolven (11) är styrd i en kulisstyrníng (38, 39), så att den i sitt tillbâkâförda läge är riktad bakåt i förhållande till säckventilen (6).
SE8201144A 1981-03-03 1982-02-24 Anordning for tillslutning av ventilen i en ventilseck med ett bindemedel SE447981B (sv)

Applications Claiming Priority (1)

Application Number Priority Date Filing Date Title
DK94681A DK146819C (da) 1981-03-03 1981-03-03 Apparat til forsegling af ventilen i en ventilsaek med et klaebemiddel

Publications (2)

Publication Number Publication Date
SE8201144L SE8201144L (sv) 1982-09-04
SE447981B true SE447981B (sv) 1987-01-12

Family

ID=8099280

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
SE8201144A SE447981B (sv) 1981-03-03 1982-02-24 Anordning for tillslutning av ventilen i en ventilseck med ett bindemedel

Country Status (21)

Country Link
US (1) US4394207A (sv)
JP (1) JPS57204829A (sv)
AT (1) AT386392B (sv)
AU (1) AU544897B2 (sv)
BE (1) BE892337A (sv)
BR (1) BR8201121A (sv)
CA (1) CA1179654A (sv)
CH (1) CH654801A5 (sv)
DE (1) DE3206382C2 (sv)
DK (1) DK146819C (sv)
ES (1) ES510669A0 (sv)
FI (1) FI69278C (sv)
FR (1) FR2501157B1 (sv)
GB (1) GB2093791B (sv)
GR (1) GR75879B (sv)
IT (1) IT1154484B (sv)
NL (1) NL8200819A (sv)
NO (1) NO155280C (sv)
NZ (1) NZ199874A (sv)
SE (1) SE447981B (sv)
SU (1) SU1102485A3 (sv)

Families Citing this family (6)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
ES537709A0 (es) * 1984-11-16 1985-08-16 Gordun Burillo Fernando Un procedimiento de impermeabilizacion de superficies, de especial aplicacion a las superficies interiores de tuneles, canales y mineria
US5098201A (en) * 1986-02-12 1992-03-24 Monsanto Company Sealable valved bag
US5620542A (en) * 1994-12-13 1997-04-15 Stone Container Corporation Apparatus and method for sealing valved bags transported by a conveyor
DE102011012879A1 (de) * 2011-03-02 2012-09-06 Haver & Boecker Ohg Vorrichtung und Verfahren zum Befüllen von Ventilsäcken mit schüttfähigen Gütern
JP6243665B2 (ja) * 2013-09-05 2017-12-06 株式会社中島製作所 粉体充填済みの内弁式包装袋の口封装置
DE102017124335A1 (de) 2017-10-18 2019-04-18 Hsf Automation Gmbh Antriebsvorrichtung, Vorrichtung zum Nutenstanzen und Verfahren zum Antreiben einer Vorrichtung zum Nutenstanzen

Family Cites Families (7)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
DE714342C (de) * 1939-01-19 1941-11-27 Werner Klein Klebstoffzufuehrvorrichtung, angeordnet am Fuellrohr automatischer Fuellmaschinen fuer Ventilsaecke aus Papier
US2996858A (en) * 1957-09-10 1961-08-22 Continental Carbon Co Bag-filling and handling machine
DE1194313B (de) * 1957-09-10 1965-06-03 Continental Oil Co Selbsttaetige Beleim- und Verschliessvorrichtung fuer Ventilsaecke
US3191360A (en) * 1961-04-10 1965-06-29 Fmc Corp Apparatus for adhesively bonding surfaces
SE332384B (sv) * 1968-02-09 1971-02-01 Billeruds Ab
DE1914942A1 (de) * 1968-04-01 1969-11-06 Skogsaegarnas Ind Aktiebolag Verfahren zum Verschliessen der Ventiloeffnungen von Ventilsaecken mittels eines Klebstoffes und Vorrichtung zur Ausfuehrung des Verfahrens
JPS5571201A (en) * 1978-11-16 1980-05-29 Shigeo Nakashima Method and device for filling powder or like in bag with valve port

Also Published As

Publication number Publication date
DK146819C (da) 1984-06-25
GR75879B (sv) 1984-08-02
JPS6317692B2 (sv) 1988-04-14
ES8303225A1 (es) 1983-02-01
FI69278C (fi) 1986-01-10
AU544897B2 (en) 1985-06-20
AT386392B (de) 1988-08-10
SU1102485A3 (ru) 1984-07-07
NO155280C (no) 1987-03-11
DK94681A (da) 1982-09-04
FR2501157B1 (fr) 1986-03-21
IT8267214A0 (it) 1982-02-26
NO820460L (no) 1982-09-06
SE8201144L (sv) 1982-09-04
NL8200819A (nl) 1982-10-01
DE3206382C2 (de) 1986-05-22
NO155280B (no) 1986-12-01
DK146819B (da) 1984-01-16
AU8103582A (en) 1982-09-09
ES510669A0 (es) 1983-02-01
ATA65482A (de) 1988-01-15
DE3206382A1 (de) 1982-12-09
JPS57204829A (en) 1982-12-15
CA1179654A (en) 1984-12-18
BE892337A (fr) 1982-07-01
NZ199874A (en) 1984-09-28
FI820566L (fi) 1982-09-04
CH654801A5 (de) 1986-03-14
GB2093791A (en) 1982-09-08
GB2093791B (en) 1984-09-19
IT1154484B (it) 1987-01-21
US4394207A (en) 1983-07-19
BR8201121A (pt) 1983-01-11
FR2501157A1 (fr) 1982-09-10
FI69278B (fi) 1985-09-30

Similar Documents

Publication Publication Date Title
CN100521927C (zh) 宠物排泄物的自动清扫包装装置及宠物排泄物的收集材料
US3647117A (en) Apparatus for intravenous feeding and the like
DE2425732A1 (de) Mess- oder dosiervorrichtung fuer fliessfaehige materialien
SE447981B (sv) Anordning for tillslutning av ventilen i en ventilseck med ett bindemedel
US3856211A (en) Material spreader utilizing plug-in material container
US3746140A (en) Concrete delivery chute attachment
JPS60501380A (ja) 液体混合装置
CA1132108A (en) Tablet dispenser for fumigating agricultural commodities
US5316196A (en) Fluid dispenser, in particular for gluing parts
US6374874B1 (en) Sand bag loading system
KR20020096884A (ko) 포장 호퍼
US2772793A (en) Bale loader
EP0779502A3 (de) Dosiereinrichtung für Schüttgut
NZ213348A (en) Filling a chain of successively connected plastics bags with flowable material
EP0302037B1 (en) Vehicle for continuous application of a stripe to a surface
DE60013902D1 (de) Vorrichtung und verpackung zum abgeben von abgemessenen mengen eines pastösen materials
US2829788A (en) Apparatus for emptying pigment containers
US4448330A (en) Dispenser devices for flowable contents in compressible tubes
DE4407684C1 (de) Vorrichtung zum Öffnen und dosierten Entleeren von Säcken
CN221024349U (zh) 一种中药包分装机
US5358465A (en) Bag folder
US6688491B2 (en) Object dispensing apparatus
DE2342731A1 (de) Selbsttaetige einsackmaschine
US2772815A (en) Hand dispenser for dry fluent material
JP3606919B2 (ja) 被充填物の自動反転排出装置

Legal Events

Date Code Title Description
NUG Patent has lapsed

Ref document number: 8201144-6

Effective date: 19920904

Format of ref document f/p: F