SE445883B - Borttagare for kirurgiska klemmor - Google Patents

Borttagare for kirurgiska klemmor

Info

Publication number
SE445883B
SE445883B SE8302023A SE8302023A SE445883B SE 445883 B SE445883 B SE 445883B SE 8302023 A SE8302023 A SE 8302023A SE 8302023 A SE8302023 A SE 8302023A SE 445883 B SE445883 B SE 445883B
Authority
SE
Sweden
Prior art keywords
handle
anvil
blade
legs
metal part
Prior art date
Application number
SE8302023A
Other languages
English (en)
Other versions
SE8302023D0 (sv
SE8302023L (sv
Inventor
R C Rothfuss
D K Kuhl
Original Assignee
Senco Products
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Senco Products filed Critical Senco Products
Publication of SE8302023D0 publication Critical patent/SE8302023D0/sv
Publication of SE8302023L publication Critical patent/SE8302023L/sv
Publication of SE445883B publication Critical patent/SE445883B/sv

Links

Classifications

    • AHUMAN NECESSITIES
    • A61MEDICAL OR VETERINARY SCIENCE; HYGIENE
    • A61BDIAGNOSIS; SURGERY; IDENTIFICATION
    • A61B17/00Surgical instruments, devices or methods, e.g. tourniquets
    • A61B17/076Surgical instruments, devices or methods, e.g. tourniquets for removing surgical staples or wound clamps

Landscapes

  • Health & Medical Sciences (AREA)
  • Life Sciences & Earth Sciences (AREA)
  • Surgery (AREA)
  • Heart & Thoracic Surgery (AREA)
  • Engineering & Computer Science (AREA)
  • Biomedical Technology (AREA)
  • Nuclear Medicine, Radiotherapy & Molecular Imaging (AREA)
  • Medical Informatics (AREA)
  • Molecular Biology (AREA)
  • Animal Behavior & Ethology (AREA)
  • General Health & Medical Sciences (AREA)
  • Public Health (AREA)
  • Veterinary Medicine (AREA)
  • Surgical Instruments (AREA)
  • Orthopedics, Nursing, And Contraception (AREA)

Description

10 15 20 25 30 35 8EÛÉÛQÉ-Û PJ av detta slags klämma böjs de uppåt och utåt lutande delarna på klämman vid förbindelse med krönet nedåt så att de bildar en klämma med ett krön och L-formade ben, vars spetsar är rik- tade mot varandra.
Varje ovan beskriven kirurgklëmma kan tas bort från huden eller bindväven på patienten genom att klänmans krön böjs till U-form.
Detta får de L-formade benen i den formade klämman att förskju- tas uppåt och utåt så att de kan lyftas bort från huden eller bindväven.
(D I den kända tekniken har man utvecklat handhållna horttagar för böjning av krönet på kirurgklämmor och bortlyftande av klämman från huden. I dess typiska form innefattar en känd borttagare ett tångliknande verktyg med ett första handtag och ett andra handtag, som är svängbara mot varandra och ut- förda av plåt. Det första handtaget slutar i ett par parallella städ. Städen är vid bakkanterna försedda med skåror så att när de skjuts in under kröndelen på en kirurgisk klämma kommer krönet att upptagas i skårorna.
Det andra handtaget på borttagaren är i allmänhet försett med en relativt tjock bladliknande framände i två skikt, som i stort sett är lika lång som eller längre än städen. Då borttagarens handtag ligger i ett öppet läge ligger bladet ovanför städen och dess skåror. Då handtagen förskjuts mot stängt läge löper bladelementet mellan städen och dess skåror och åstadkommer den ovan beskrivna U-formade böjningen på krönet i skårorna.
Vid användning av en borttagare av detta slag kommer städen då de skjuts under klämmans krön att gnida mot skadade delar av huden vilket medför smärta hos patienten. Eftersom bladet på borttagaren är lika långt som eller längre än städen skym- mer det delvis städen och försvårar korrekt inskjutning under krönet och anbringandet av krönet och skårorna i städen. Vi- dare kan användaren oavsiktligt skjuta in endast det ena stä- det under klämmans krön emedan borttagarens städ är parallella utmed hela sin längd. I så fall öppnas inte klämman riktigt och om användaren drar borttagaren uppåt kommer patienten att UT 10 25 30 35 8302023-0 känna stark smärta.
Om en sådan känd borttagare används för att böja krönet på en kirurgklämma, är spelet mellan bladet och städen så stort, att krönet får en tendens att särskilja städen vilket ytterligare irriterar det skadade skinnet. En ytterligare följd är att be- nen på den U-formade höjningen i krönet i stort sett är oparal- lella med följd att klämmans ben icke öppnas fullt. Därtill är sådana borttagare i allmänhet konstruerade så att det första handtaget oavsiktligt kan svängas mera än 1800 i förhållande 1 till det andra handtaget, varvid berttagaren blir oanvändbar till dess att dess handtag återförts till rätt läge. Ofta är sådana kända borttagare försedda med anordningar som håller handtagen i deras öppna lägen. Dessa organ kan bli förskjutna med fastklämning av borttagaren som följd.
US P 4 026 520 beskriver en handhållen kirurgisk klämborttaga- re av tånglíknande form med ett första handtag och ett andra handtag svängbara mot varandra vid främre änden. Handtagen är för hand förskjutbara mellan öppet och stängt läge och kan vara fjädrade mot öppet läge. Fjäderorganet har sådan form att det icke kan förskjutas och orsaka fastklämning i borttagaren.
Vidare finns organ som hindrar ett handtag att slå över i för- hållande till det andra.
Det första handtaget hos borttagaren enligt US P 4 026 520 är tudelat vid framänden, varvid tudelningen slutar i ett par parallella städ på avstånd från varandra medan städens fram~ ändar bildar vinkel mot varandra så att deras spetsar framåt nära nog anligqer mot varandra. Vid bakändarna är städen för- sedda med överensliggande skåror för upptagande av en klämmas krön. Tudelningen av det första handtaget bildar en brant uppåt och bakåt lutande yta intill städens skåror för att underlätta anordningen av krönet i skårorna.
Ett tunt blad är anordnat mellan tudelningarna på det första handtaget och är arbetsförbundet med framänden på det andra handtaget. Bladet har en nosdel, som är kortare än städen och en nederkant anordnad att åstadkomma en U-formad höjning i 10 15 20 25 30 %š@202š=® krönet på en klämma anordnad i städets skåror. Bladets nosdel är förskjutbar medelst det andra handtaget mellan ett första läge (då handtagen är i öppet läge) i vilket nederkanten på nosen ligger ovanför städen och dess skåror, samt ett andra läge (då handtagen är i stängt läge) i vilket nosen ligger mellan städen med sin nederkant belägen under städen. Städen har sådant avstånd från varandra och nosen på bladet är till- räckligt tunn för att bilda ett spel mellan nosen och varje städ, som i stort sett motsvarar diametern på krönet hos den kirurgklämma som skall tas bort. Som följd härav undviks ten- densen hos städen att särskiljas under borttagandet och kläm- mans gen blir helt öppnade.
US P 4 026 520 beskriver två utföringsformer av borttagaren.
I den ena utföringsformen innefattar bladet en sammanhängande del i ett stycke med det andra handtaget. I den andra utfö- ringsformen är bladet ett element för sig, vilket är svängbart anordnat mellan de två delarna i det första handtaget och ar- betsförbnndet med framänden på det andra handtaget.
Ehuru borttagaren enligt US P 4 026 520 innebär ett avsevärt framsteg i tekniken uppvisar den alltjämt vissa olägenheter.
I första hand är städen av ansenlig tjocklek och orsakar ska- _dor då de skjuts under krönet på en kirurgklämma, i synnerhet då klämman är inbäddad. Vidare, vilket gäller alla borttagare i känd teknik, har borttagaren enligt US P 4 026 520 en ten- dens att böja en kirurgklämma i mer än ett plan vid borttagan- det, vilket åter ökar skadan på patienten.
Borttagaren enligt uppfinningen har som syfte att övervinna problemen med borttagare enligt känd teknik och att åstadkomma förbättringar. Dess uppbyggnad är enkel och billig så att även om den kan tillverkas som ett återanvändbart och steriliserbart verktyg kan den också tillverkas i form av ett verktyd Kör rn- gångsbruk. Borttagaren har som kännetecken att den innefattar ett horisontalt städ i ett stycke, vilket är något spetsat vid framänden och har minsta möjliga tjocklek för att minska skadan då städet skjuts in under klämmans krön. Städet är försett med organ för positiv och noggrann lägesbestämning av klämmans krön 10 15 20 25 30 35 8302023-0 för att förebygga glidning vid avformning och utdrag av kläm- man. Avformningen av klämman sker i stort sett i ett enda plan och städets form tillsammans med anordningen av ett tunt blad möjliggör att klämmans ben är parallella vid omformningen och utdragningen. Detta medger avlyftning av den från patientens hud eller bindväv med minsta obehag. Handtagen är försedda med fingeröglor som på en sax, avsedda att ge god fasthållning av borttagaren i arbetet. Handtagen är försedda med anslag, som ger kirurgen en positiv, fjädrande känsla då klämman på rätt sätt avformas och tillförsäkrar att varje klämma blir avformad likadant. Ett nytt sätt att fästa handtagen med ög- lorna vid instrumentet beskrivs. Lämpligen är fjäderorgan anordnade att pressa handtagen mot öppet läge. Fjädern är så anordnad att den icke kan förskjutas och klämma fast i bort- tagaren. Kombinationen av bladet i det nedre handtaget och den slitsade framänden på det övre handtaget förhindrar att ena handtaget kan svängas förbi det andra. En plastinsats tar upp spelet mellan handtagen vid deras gemensamma sväng- ningspunkt vilket innebär en fast och positiv saxverkan hos instrumentet. Slutligen kan instrumentet tillverkas mycket billigt, även om det också kan göras av material för åter- användning och återsterilisering, varför instrumentet är väl lämpat att utföras för engångsbruk. Instrumentet är också lämpet att förpackas försteriliserat.
Uppfinningen åstadkommer en handhållen, kirurgisk klämbortaga- re. Borttagaren innefattar ett övre handtag och ett nedre hand- tag vilka är svängbara mot varandra mellan ett öppet och_ett' stängt läge. Båda handtagen slutar vid bakre änden med sax- liknande öglor, försedda med samverkande anslag som bestämmer handtagens stängda läge.
Det övre handtaget slutar vid framänden i ett par tunna, platta, sidoriktade eller tvärriktade anslag åtskilda av en slits för ett blad. Den främsta delen av anslagen ligger i trubbig vinkel mot det första handtaget och är förbundna medelst ett samman- hängande, tunt, framåt riktat, U-format städ i sanna plan, var- vid basdelen på det U-formade städet är något spetsat för att underlätta inskjutning under krönet på en insatt kirurgisk 10 15 20 25 30 35 83Ü2Û23==0 klämma. De sidoriktade anslagen hindrar att städet skjuts fram alltför mycket under krönet på den isatta kirurqklämman och medverkar till att klämman avformas i ett enda plan. Vid för- bindningspunkten mellan benen i städet och de sidoriktade an- slagen, kan benen vara försedda med överensriktade skåror an- ordnade att uppta krönet på den isatta klämman så att den blir rätt anordnad i förhållande till städet.
Det nedre handtaget slutar i ett tunt blad. Den övre kanten på bladet samverkar med den bladupptagande slitsen vid franänden av det övre handtaget, som bestämmer handtagens yttersta öppna läge. Då handtagen är i sitt öppna läge är bladet beläget helt och hållet ovanför städet. Då handtagen förskjuts mot varandra mot stängt läge svänger bladet nedåt så att det löper genom det U-formade städet mellan dess ben. Bladet och städet har sådan form att då bladet löper genom städet ett spel föreligger på ömse sidor av bladet, som är minst lika med diametern på kläm- mans kröndel. Detta resulterar i samverkan med rörelsen hos bladet (bestämt av ovan nämnda anslag) i att benen på den avformade klämman är i stort sett parallella, så att det kan lyftas bort från huden eller bindväven på patienten med minsta obehag. Borttagaren kan tillverkas som ett instrument för en- gângsbruk såsom senare skall beskrivas.
Fig. 1 är en vy nedifrån av borttagaren enligt uppfinningen.
Fig. 2 är en sidovy av borttagaren i fig. 1.
Fig. 3 Fig. 4 är en vy,'delvis i tvärsnitt av en del av instrumentets är en sidovy av en del, delvis i tvärsnitt. framände som den visas i fig. 3.
Fig. 5 är en tvärsnittvy utmed snittlinjen 5-5 i fig. 4.
Fig. 6 är en tvärsnittvy liknande fig. 5 av städet utan överens- liggande spår.
Fig. 7 är en perspektivisk vy av främre änden på borttagaren.
Fig. 8 är en delvy av en kirurgisk klämma insatt i huden på en patient för fillsluiníng av ett sår.
Fig. 9 är en delvy liknande fig. 8 av klämman efter borttagande.
Fig. 10 är en perspektivisk vy av en borttagen klämma som av- formats i mera än ett plan. 10 av klämman Fig. 11 är en perspektivisk vy liknande fig. 10 15 20 25 30 35 8302023-0 efter avformning i ett enda plan.
Borttagaren enligt uppfinningen är tydligast visad i fig. 1 och 2 och i sin helhet betecknad 1. Borttagaren 1 har ett övre handtag 2 och ett nedre handtag 3. Handtagen 2 och 3 är sväng- bart förbundna nära framändarna medelst en rapp 4. övre handtaget 2 har en första metalldel 5 och en andra plast- del 6. Större delen av metalldelen 5 har U-form med en bas 7 och nedåt riktade ben 8 och 9 (se även fig. 3 och 7). Nära framänden på metalldelen 5 i det övre handtaget 2 är ett par koaxiala öppningar upptagna i benen 8 och 9. öppningen i be- net 9 visas vid 10 i fig. 7. öppningarna är anordnade att upptaga svängtappen 4.
Bakänden på benet 8 av metalldelen 5 har en bakåt riktad förlängning 11 (se fig. 3). Som fig. 3 häst visar är förläng- ningen 11 vid 12 inskjuten från benet 8 så att den ligger i ett plan parallellt med men mellan planen i benen 8 och 9.
Syftet med förlängningen 11 skall senare beskrivas.
Plastdelen 6 på det övre handtaget 2 innefattar en skalm 13 vilken i stort sett är en fortsättning av det övre handtagets metalldel 5. Skalmen 13 slutar i en fingerögla 14 av saxtyp för användarens tumme. Vid förbindelsen mellan skalmen 13 och öglan 14 har det övre handtagets plastdel 6 ett samman- hängande, nedåt riktat anslag 15 försett med en anslagsyta 15a. Syftet med anslaget 15 och anslagsytan 15a skall senare beskrivas.
Skalmen 13 på plastdelen 6 har en långsträckt, längdledes riktad hålighet 16 (se fig. 3). Håligheten 16 och det övre handtagets förlängning 11 av metalldelen har sådan form och sådana mått att förlängningen 11 just kan upptagas i hålig- heten 16, lämpligen med friktionspassning. Det framgår av fig. 3 att såväl förlängningen 11 som håligheten 16 smalnar av på längden. Som garanti för att förlängningen 11 stadigt förblir i håligheten 16 kan förlängningen vara försedd med en liten spetsig flik 17, bildad och utskjutande från själva 10 15 25 35 8Z>Û2Û23=Û förlängningen 11. Fliken 17 ingriper mot insidan i håligheten 16 och förhindrar att den övre plastdelen 6 lossnar från hand- tagets övre metalldel 5.
Fig. 1 och 7 visar att den främsta änden på metalldelen 5 i det övre handtaget 2 slutar med ett par åt sidorna riktade anslag 18 resp. 19, åtskilda medelst en slits 20. De sidorik- tade anslagen 1B och 19 bildar sammanhängande delar i ett stycke av metalldelen 5 på det övre handtaget 2 från dess bas 7. _ Anslagen 18 och 19 har främsta delar 18a resp. 19a, vilka lig- ger i samma plan som men i en vinkel mot huvuddelarna på an- slagen 18 och 19. Huvuddelarna av anslagen 18 och 19 ligger i samma plan som basen 7 i metalldelen 5 i det övre handtaget. vinkeln mellan huvuddelarna av anslagen 18 och 19 och deras främsta delar 18a och 19a är en trubbig vinkel. Ehuru denna vinkel kan variera har en vinkel av omkring 1200 befunnits lämplig för användaren. ,. 1! Ett U-format städ 21 sträcker sig framåt från de sidoriktade anslagsdelarna 18a och 19a och bildar en sammanhängande del därav i ett stycke. Det U-formade städet 21 har en något spet- sad bakdel 21a samt ben 22 och 23.
Det nedre handtaget 3 innefattar en metalldel 24 och en plast- del 25. Huvuddelen av metalldelen 24 har U-form med en bas 26 och sidoriktade ben 27 och 28 (se fig. 4).
Den främre änden av det nedre handtagets metalldel 24 är an- ' ordnad att upptagas mellan benen 8 och 9 och det övre handta- gets metalldel 5 med basen 26 på det nedre handtagets metall- del 24 intill och parallell med benet 8 på det övre handtagets metalldel 5.
Den främre änden av basen 26 på det nedre handtagets metalldel 24 slutar i ett blad 29. Bladet 29 är en med basen 26 samman- hängande del. Som bäst framgår av fig. 1 och 4 är bladet 29 något förskjutet vid 30 så att det ligger i ett plan som är Uï 10 15 25 30 35 8302023-0 parallellt men inåtskjutet från planet på basen 26 i det nedre handtagets metalldel 24. Detta åstadkcnmer också att bladet 29 kan centreras med avseende på slitsen 20 som átskiljer de sido- riktade anslagen 18 och 19 (se fig. 7). Bladet 29 har en övre kant 29a och en nedre kant 29b.
Nära dess förbindelse med basen 26 i det nedre handtagets me- talldel 24 har bladet 29 en öppning (ej visad) för upptagande av svängtappen 4. På detta sätt är det övre handtaget 2 och det nedre handtaget 3 svängbart förbundna.
Vid bakänden slutar basdelen 26 på det nedre handtagets metallf del 24 i en förlängning 31, som liknar förlängningen 11 i det övre handtaget 2. Förlängningen 31 bildar en sammanhängande del av basen 26 och är förskjuten från denna vid 32 så att den ligger i ett plan som är parallellt med men något inskjutet från planet för basen 26. Förlängningen 31 kan uppvisa en för- skjuten, spetsad flik 33.
Plastdelen 25 på det nedre handtaget 3 är likadan som det övre handtagets plastdel 6 och innefattar en långsträckt skalm 34 vilken i stort sett bildar en fortsättning av det nedre hand- tagets metalldel 24. Skalmen 34 slutar vid bakänden i en ögla 35 av saxtyp, liknande öglan 24 och anordnad för ingrepp med användarens finger. Vid förbindelsen mellan skalmen 34 och öglan 35 finns ett sammanhängande uppåtriktat anslag 36 på plastdelen 25 med en anslagsyta 36a anordnad att samverka med anslagsytan 15a på det övre handtagets plastdel 6. Som senare kommer att framgå bestämmer anslagen 15 och 36 med anslagsytor- na 15a och 36a mot varandra det stängda läget för det övre handtaget 2 mot det nedre handtaget 3. Fig. 1, 2, 3 och 4 visar det övre handtaget 2 och det nedre handtaget 3 i det öppna läget. Som tydligast framgår av fig. 4 bestämmes det öppna läget för handtagen av anslaget mellan överkanten 29a på bladet 29 mot änden 20a i slitsen 20.
För att fästa plastdelen 25 på det nedre handtaget 3 mot det nedre handtagets metalldel 24 behöver förlängningen 31 endast skjutas in i den långsträckta håligheten 37 i skalmen 34. 10 15 20 25 30 35 8302023-0 10 Håligheten 37 har åter sådan form och mått att den just upp- tar förlängningen 31, lämpligen med fríktionspassning. Att plastdelen 25 lossnar från förlängningen 31 förhindras av fliken 33. Det är tydligt att plastdelarna 6 och 25 kan fäsë tas vid respektive förlängning 11 och 31 på varje lämpligt sätt, t.ex. genom ingjutning.
För att uppta varje spel mellan det övre handtaget 2 och det nedre handtaget 3 vid deras svängförbindelse används en in- sats 38. Insatsen 38 visas i fig. 3 och 4. Insatsen 38 inne- fattar en långsträckt del som upptages mellan benen 27 och 28 i det nedre handtagets metalldel 24. Vid bakänden är insatsen 38 försedd med en kort flik 39, vilken skjuter in i hâligheten 37 på det nedre handtagets plastdel 25. Vid framänden har in? satsen 38 en rundad nosdel 40 med en öppning 41. öppningen 41_ upptar svängtappen 4 och den runda nosdelen 40 tjänar som ett slags bricka för svängtappen 4. Lämplígen är insatsen 38 gjord- av samma plastmaterial som plastdelarna 6 och 25. Fig. 1 visar att tappen 4 kan ha formen av en nit.
Ehuru icke nödvändigt är det lämpligt med något organ som I pressar det övre handtaget 2 och det nedre handtaget 3 mot deras öppna läge. Fig. 3 visar ett sådant organ i form av en bladfjäder 42. Bladfjädern 42 har i stort sett V-form med' ett första ben 42a beläget mellan benen 8 och 9 på det övre handtagets metalldel 5 med anliggning mot insidan av basen 7.
Fjädern 42 har ett andra ben 42b vilket sträcker sig längs utsidan av benet 27 på det nedre handtagets metalldel. Den fria änden på benet 42b är nedåtböjt vid 42c och sträcker sig mellan det nedre handtagets metalldel 24 och dess plast- del 25.
Ehuru icke nödvändigt är det lämpligt att städet 21 uppvisar ett par överensriktade skåror. Skârorna visas tydligt i fig. 7 och vid 43 och 44 i städbenen 22 resp. 23 intill deras för- bindelse med de sidoriktade anslagsdelarna 18a och 19a. Skå- rorna 43 och 44 är anordnade att uppta krönet på en insatt klämma. Lämpligen är de övre innerkanterna på skârorna 43 och 44 rundade såsom vid 45 och 46 (se fig. 5) av skäl som skall 15 30 35 8302023-0 framgå senare.
Fig. 6 motsvarar i stort fig. 5 men visar ett städ 21b med en basdel 21c och ben 22a och 23a. Städet 21b skiljer sig från städet 21 i fig. 5 enbart genom att dess ben 22a och 23a icke är försedda med överensliggande skåror. Därvid är lämpligen innerkanterna på benen 22a och 23a rundade såsom vid 45a resp. 46a av skäl som åter skall framgå senare.
Metalldelarna på borttagaren 1 är tillverkade av någon lämplig metall (såsom rostfritt stål) som är korrosionsbeständig och steriliserbar medelst någon standardmetod. På liknande sätt är plastdelarna gjutna av ett giftfritt plastmaterial, som är steriliserbart med någon standardmetod.
Sedan borttagaren 1 beskrivits i detalj kan dess arbetssätt nu beskrivas. Först riktas emellertid uppmärksamheten mot fig. 8. Fiq. 8 visar huden 47 på en patient med ett sår 48.
Såret hålles tillslutet med en helt formad och insatt klämma 49. Sådana klämmer liksom kirurgiska isättningsapparater för dem samt förfaranden för formning och isättning tillhör helt den kända tekniken. Den formade och isatta klämman 49 innefat- tar ett horisontalt krön 50 vilket övergår i L~formade motrik- tade ben 51 och 52, vars fria ändar är spetsade. Såsom välkänt för fackmannen bildar de vertikala delarna på benen 51 och 52 i fig. 8 ursprungligen delar av krönet 50 som de sammanhänger med.
För att bortta klämman 49 från huden 47 är det endast nödvändigt att böja eller avforma krönet 50 till U-form, som visat vid 50a i fig. 9. Detta gör de vertikala delarna av de L-formade benen 51 och 52 i fig. 8 horisontala som framgår av fig. 9. Därvid blir de horisontala delarna av benen 51 och 52 i fig. 8 vertika- la såsom i fig. 9. Då klämman 49 är korrekt avformad vid utdrag- ningenskallde vertikala delarna av benen 51 och 52 vara i stort sett parallella så att de kan avlyftas från huden 47 med minsta obehag för patienten.
Vid .anvärulriinçy av Iicïlritzaqzaiïfï-n 1 fíiïrr- hm'l.tcaf_1z|rcfn med handl-aqen 2 (TI 10 20 25 30 35 83Û2023=O 12 och 3 i öppet läge mot den insatta klämman 49 såsom fig. 1 till 4 visar. Användaren, med tummen genom öglan 14 och ett finger genom öglan 35 på det nedre handtaget 3 håller helt enkelt hand- tagen öppna. Då ett fjäderorgan 42 föreligger håller detta hand- tagen 2 och 3 öppna.
Då handtagen 2 och 3 är öppna ligger nederkanten 29b på bladet 29 ovanför städet 21 och de sidoriktade anslagsdelarna 18a och 19a. Då kan städet 21 skjutas in under krönet 50 på den formade och insatta klämman 49 (se fig. 8) tills de vertikala delarna på benen 51 och 52 kontaktar de främsta kanterna på anslagsde- larna 18a och 19a. Därvid är krönet 50 på klämman 49 beläget i de överensriktade städskårorna 43 och 44 om sådana föreligger.
'Då basdelen 21a på städet 21 är något spetsat och emedan städet är tunt (dess tjocklek motsvarar metalldelen 5) underlättar det- ta avsevärt att städet 21 kan glida under krönet 50 med minsta obehag för patienten, isynnerhet då klämman är inbäddad med krönet 50 i kontakt mot huden 47. De 19a städet 21 kommer för långt främre delarna 18a och på anslagen 18 och 19 förhindrar att under krönet 50. Då skåror 43 och 44 föreligger i städhenen 22 och 23 kan de vara helt grunda men håller krönet i noga bestämt läge och hindrar glidning av städet 21 i förhållande till krönet 50 vid avformning av klämman.
Nu sammanpressas handtagen 2 och 3 tills anslagsytan 36a kontak- tar anslagsytan 15a. Då handtagen 2 och 3 är stängda löper bla- det 29 genom slitsen 20 och städet 21 till det punkterade läge vid 29c som fig. 3 visar. Därvid böjs krönet 50 på den isatta klämman 49 till U-form såsom vid 50a i fig. 9. Att städbenen 22 och 23 är rundade i spår 43 och 44 såsom vid 45 och 46 i fig. 5 (eller rundade såsom vid 45a och 46a då inga skåror föreligger) underlättar begynnelsen av höjningen av krönet. Att bladet 29 endast uppvisar plåttjocklek medger skarpare böjning av krönet 50 så att änddelarna på benen 51 och 52 kan bli parallella så- Som fig. 1 visar finns som i fig. 9 även vid de största klämmor. ett spel på ömse sidor av bladet 29 mot angränsande städben 22 och 23. Spelet är minst lika med och lämpligen något större än diametern på krönet 50 hos stapeln 49. Detta medför att klämmorna ï-'I 10 15 20 25 35 8302023-0 13 avformas precis likadant varje gång.
Då handtagen 2 och 3 är stängdafår klïmman 49 den form som fig. 9 visar. vid avformning av klämman börjar de L-formade benen 51 och 52 att dras ut ur huden 47. Då de fria ändarna på benen 51 och 52 är i stort sett parallella kan de dras helt och hållet ut ur huden 47 med minsta obehag för patienten. 10 och 11 varvid Klämman i iig. 9 är visad i perspektiv i fig. lika delar har samma beteckningar. Fig. 10 skiljer sig från fig. 11 i att klämman 49 i fig. 10 har höjts i mera än ett plan under avformningssteget så att de horisontala delarna av benen 51 och 52 i fig. avformats i ett enda plan och de horisontala delarna av benen 51 och 52 är helt koaxiala. 11 innebär klämman mycket mindre obehag vid borttagandet. De 10 icke är helt koaxiala. I fig. 11 har klämman Avformad i ett enda plan såsom i fig. främre delarna 18a och 19a på sidoanslagen 18 och 19 medverkar till avformning av klämman 49 i ett enda plan.
Då klämman 49 dragits ut ur huden 47 kan den frigöras från stä- det 21 och bladet 29 helt enkelt genom öppning av handtagen 2 och 3. Detta frigör klämman. öglorna 14 och 35 på handtagen 2 resp. 3 ger borttagaren stabi- litet och gör handhavandet enklare. Anslagen 15 och 36 ger kirurgen positiv fjädringskänsla då klämman blivit korrekt av- formad. Anslagen garanterar också att alla klämmor avformas lika.
Det är slutligen uppenbart att borttagandet enligt uppfinningen kan tillverkas billigt som ett verktyg för engångsbruk. "vertikal" och Fackmannen inser att termer såsom "övre“, "nedre", “horisontal" i beskrivningen och kraven används för att förtyd- liga beskrivningen i samband med figurerna. Användaren kan natur- ligtvis hålla borttagaren i varje lämplig riktning under bort- tagandet.
Modifikationer av uppfinningen kan göras inom dess ram.

Claims (16)

8302025==Û Patentkrav
1. Handhållen borttagare (1) för en kirurgisk klämma (49) av det slag, som efter insättning i huden på en patient uppvisar ett blottat krön (50) och motriktade, L-formade ben (51, 52) för in- grepp i huden, varvid borttagaren innefattar ett övre handtag (2) och ett nedre handtag (3), båda med en främre och en bakre ände, varvid handtagen är svängbart förbundna vid sina främre ändar och för hand förskjutbara mellan ett öppet och ett stängt läge, k ä n n e t e c k n a d av att det övre handtaget (2) vid sin framände slutar i ett par tunna, platta sidoriktade anslag (18, 19) med en mellanliggande slits (20), att anslagen uppvisar främre 'delar i samma plan med trubbig vinkel mot det övre handtaget, att ett tunt, U-format städ (21) med en basdel (21a) och i stort sett parallella ben (22, 23), vilka vardera sträcker sig till och an- sluter till den främre delen av resp. sidoriktade anslag (18, 19), att städet (21) ligger i stort sett i samma plan som främre delen av de sidoriktade anslagen (18, 19), att det nedre handtaget (3) vid dess främre ände slutar i ett tunt blad (29), vilket medelst det nedre handtaget är förskjutbart så att då handtagen förskjuts från öppet till stängt läge bladet förskjuts från ett normalläge, vilket sträcker sig genom slitsen (20) ovanför städet, nedåt genom det U-formade städet till ett avformningsläge för klämman därun- der, varvid ett spel förefinns mellan bladet (29) och de båda städ- benen (22, 23), motsvarande minst det största tvärsnittsmåttet på klämmans krön (50) så.att då städet skjuts under krönet (50) på en i huden formad och insatt klämma med klämman i kontakt med de främre delarna av de sidoriktade anslagen och handtagen blir för- skjutna till stängt läge så att bladet blir förskjutet till dess avformningsläge så att krönet på klämman blir avformat till U-form så att de L-formade benen blir förskjutna uppåt och utåt så att de kan bli lyfta upp från patientens hud medelst borttagaren.
2. Borttagare enligt krav 1, k ä n n e t e c k n a d av att bå- da handtagen (2, 3) vid bakänden slutar i en ögla (14, 35) av saxtyp.
3. Borttagare enligt krav 1, k ä n n e t e c k n a d av att städets basdel (21a) är V-formad. 8302023-0
4. Borttagare enligt krav 1, k ä n n e t e c k n a d av att det övre handtaget (2) har ett nedåt sluttande övre anslag (15), vil- ket slutar i en anslagsyta (15a), att det nedre handtaget (3) har ett uppåt riktat nedre anslag (36), vilket slutar i en anslagsyta (36a), varvid anslagen är så belägna på respektive handtag att de- ras anslagsytor bildar anslag med varandra då handtagen är i det stängda läget för bestämning av det stängda läget och för bestäm- ning av avformningsläget hos bladet.
5. Borttagare enligt krav 1, k ä n n e t e c k n a d av att slit- sen (20) har en övre ände (20a) för kontakt med bladet (29) för be- stämning av handtagens (2, 3) öppna läge och normalläget för bladet.
6. Borttagare enligt krav 1, k ä n n e t e c k n a d av ett or- gan (421 anordnat att pressa handtagen mot det öppna läget och bla- det mot dess normalläge.
7. Borttagare enligt krav 1, k ä n n e t e c k n a d av att ett par grunda, överensriktade skåror (43, 44) vardera är anordnade vid resp. förbindelse mellan ett av städbenen (22, 23) och den främre delen av ett sidoriktat anslag (18, 19), varvid skårorna har sådan form att de kan upptaga krönet (50) på den isatta kirurgklämman (49), då städet är inskjutet under krönet.
8. Borttagare enligt krav 1, k ä n n e t e c k n a d av att de övre motsatta kanterna på städbenen (22, 23; 22a, 23a) intill de sidoriktade anslagens (18, 19) främre delar är avrundade.
9. Borttagare enligt krav 1, k ä n n e t e c k n a d av att det övre handtaget (2) innefattar en främre metalldel (5) och en bakre plastdel (6), att metalldelen vid sin främre ände slutar i de si- doriktade anslagen (18, 19) och städet (21), att det övre handta- gets plastdel (6) innefattar en långsträckt skalm (13), vilken vid sin främre ände är fäst vid bakre änden av det övre handtagets me- talldel och bildar en fortsättning därav, att det övre handtagets plastdel vid sin bakre ände slutar i en för tummen på användaren avsedd ögla (14), att det nedre handtaget (3) innefattar en främ- re metalldel (24) och en bakre plastdel (25), att det nedre handta- gets metallde] vid sin framände slutar i bladet (49), att det ned- re handtagets plastdel innefattar en lângsträckt skalm (34), vilken samma-u 'i vid sin främre ände är fäst vid bakänden på det nedre handtagets metalldel och bildar en fortsättning därav, samt att det nedre handtagets plastdel vid sin bakre ände slutar i en för ett finger på användaren avsedd ögla (35).
10- B0ïtta9firë enligt krav 9, k ä n n e t e c k n a d av att det övre handtagets metalldel (5) har ett U-format tvärsnitt med en bas (7) och ett par nedåt riktade ben (8, 9), att de sidorikta- de anslagen (18, 19) och städet (21) sträcker sig framåt från det övre handtagets metalldelsbas och bildar en sammanhängande del där- med, att ett (8) av benen på det övre handtagets metalldel (5) upp- visar en förlängning (11), vilken sträcker sig bakåt från det övre handtagets metalldel, att skalmen (13) på det övre handtagets plastdel uppvisar en långsträckt hålighet (16) anordnad att uppta förlängningen (11) samt organ för fasthållning av förlängningen (17), att det nedre handtagets metalldel (24) har U-format tvär- snitt med en bas (26) ochent par sidledes riktade ben (27, 28), att bladet (49) sträcker sig framåt från det nedre handtagets me- talldelsbas och bildar en därmed sammanhängande del, varvid basen vid sin bakre ände slutar i en förlängning (31), att skalmen (34) på det nedre handtagets plastdel uppvisar en långsträckt hålighet (37) för upptagande av förlängningen (31) samt organ (33) för att kvarhâlla förlängningen, varvid framänden på det nedre handtagets metalldel är belägen mellan benen (8, 9) på det övre handtagets metalldel nära dess främre ände, att bladet (49) och det övre hand- tagets metalldel uppvisar koaxiala öppningar, att en nit (4) an- ordnad i de koaxiala öppningarna svängbart förbinder de båda hand- tagen, samt att en plastinsats (38) är anordnad mellan benen på det nedre handtagets metalldel och omger niten.
11. Borttagare enligt krav 10, k ä n n e t e c k n a d av att det övre handtagets plastdel (6) uppvisar ett nedåt riktat, övre anslag (15) beläget vid förbindelsen mellan skalmen (13) och ög- lan (14), varvid det övre anslaget slutar i en anslagsyta (15a), att det nedre handtagets plastdel (25) uppvisar ett uppåt riktat, nedre anslag (36) beläget vid förbindelsen mellan skalmen (34) och öglan (35), varvid det nedre anslaget slutar i en anslagsyta (36a), så att anslagens anslagsytor anligger mot varandra då hand- tagen är i sitt stängda läge för att bestämma det stängda läget och avformningsläget för bladet mot klämman. 'i 8302023-0
12. Borttagare enligt krav 11, k ä n n e t e c k n a d av att slitsen (20) har en övre ände (20a) mot vilken bladet (49) an- liqger för bestämning av handtagens öppna läge och normalläget för bladet.
13. Borttagare enligt krav 12, k ä n n e t e c k n a d av att städets basdel (21a) är V-formad.
14. Borttagare enligt krav 1, k ä n n e t e c k n a d av att den innefattar organ (42) anordnade att pressa handtagen mot öppet läge och bladet mot dess normalläge.
15. Borttagare enligt krav 14, k ä n n e t e c k n a d av att den innefattar ett par grunda, överensriktade skåror (43, 44) belägna vid resp. förbindelse mellan ett av städets ben (22, 23) och främre delen av ett av de sidoriktade anslagen (18, 19) från vilket det utgår, varvid de överensriktade skårorna har sådan form att de kan uppta krönet (50) på den isatta kirurgklämman (49), då städet är inskjutet under klämman.
16. Borttagare enligt krav 14, k ä n n e t e c k n a d av att de övre, motsatta kanterna på städets ben (22, 23; 22a, 23a) in- till de sidoriktade anslagens (18, 19) främre delar är avrundade.
SE8302023A 1982-04-14 1983-04-12 Borttagare for kirurgiska klemmor SE445883B (sv)

Applications Claiming Priority (1)

Application Number Priority Date Filing Date Title
US06/368,100 US4487394A (en) 1982-04-14 1982-04-14 Extractor for surgical staples

Publications (3)

Publication Number Publication Date
SE8302023D0 SE8302023D0 (sv) 1983-04-12
SE8302023L SE8302023L (sv) 1983-10-15
SE445883B true SE445883B (sv) 1986-07-28

Family

ID=23449848

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
SE8302023A SE445883B (sv) 1982-04-14 1983-04-12 Borttagare for kirurgiska klemmor

Country Status (19)

Country Link
US (1) US4487394A (sv)
JP (1) JPS58183155A (sv)
AU (1) AU563191B2 (sv)
BE (1) BE896358A (sv)
BR (1) BR8301476A (sv)
CH (1) CH660297A5 (sv)
CS (1) CS218683A2 (sv)
DD (1) DD209570A5 (sv)
DE (1) DE3311347C2 (sv)
ES (1) ES279787Y (sv)
FR (1) FR2525100B1 (sv)
GB (1) GB2119698B (sv)
IT (1) IT1158940B (sv)
MX (1) MX162593A (sv)
NL (1) NL8300324A (sv)
SE (1) SE445883B (sv)
SU (1) SU1389666A3 (sv)
YU (1) YU73383A (sv)
ZA (1) ZA83534B (sv)

Families Citing this family (23)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
DE3238898C1 (de) * 1982-10-21 1983-12-29 Aesculap-Werke Ag Vormals Jetter & Scheerer, 7200 Tuttlingen Entklammerungszange
US4589631A (en) * 1984-09-28 1986-05-20 United States Surgical Corporation Surgical staple remover
US4662372A (en) * 1985-08-12 1987-05-05 Acme United Corporation Disposable surgical instrument and method of forming
US4784370A (en) * 1987-08-04 1988-11-15 Strickland Larry D Staple removing device and associated method
US4903945A (en) * 1988-03-25 1990-02-27 Wang Yun L Staple remover
US5282812A (en) * 1991-07-10 1994-02-01 Suarez Jr Luis Clamp for use in vascular surgery
US5236435A (en) * 1991-07-22 1993-08-17 Sewell Jr Frank Laparoscopic surgical staple system
US5380339A (en) * 1992-03-20 1995-01-10 Webster; Robert M. Parasite remover
US5334196A (en) * 1992-10-05 1994-08-02 United States Surgical Corporation Endoscopic fastener remover
KR20010054820A (ko) * 1999-12-08 2001-07-02 김상일 외과용 스테이플 발취기
EP2050400A1 (en) * 2006-08-09 2009-04-22 Max Co., Ltd. Surgical staple remover
JP4894402B2 (ja) * 2006-08-09 2012-03-14 マックス株式会社 外科用ステープルリムーバ
US8177793B2 (en) * 2010-03-10 2012-05-15 Sinn Rx, LLC Surgical staple remover
RU2489104C2 (ru) * 2011-06-06 2013-08-10 Государственное учреждение здравоохранения "Кемеровская областная клиническая больница" Устройство для удаления двухстержневого фиксатора из кости
US8579917B1 (en) 2013-02-18 2013-11-12 Sinn Rx, LLC Surgical staple remover with removable front end
US8617182B1 (en) 2013-02-18 2013-12-31 Sinn Rx, LLC Surgical staple remover
US8591524B1 (en) 2013-03-25 2013-11-26 Sinn Rx, LLC Surgical staple remover with channel guided movement
US8690896B1 (en) 2013-03-25 2014-04-08 Sinn Rx, LLC Surgical staple remover with spring loaded movement
CN104057421B (zh) * 2014-06-20 2016-08-31 博天环境集团股份有限公司 一种起钉器
US10349941B2 (en) * 2015-05-27 2019-07-16 Covidien Lp Multi-fire lead screw stapling device
US20210177402A1 (en) 2019-12-13 2021-06-17 Dinesh Vyas Stapler apparatus and methods for use
US20230056943A1 (en) * 2019-12-13 2023-02-23 Dinesh Vyas Stapler apparatus and methods for use
DE102021110531B4 (de) 2020-04-30 2024-02-08 Jamil Sailov Oralchirurgischer Knochenblockhalter

Family Cites Families (8)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
US2202984A (en) * 1939-03-17 1940-06-04 Lou Obstfeld Staple remover
US2481647A (en) * 1945-01-29 1949-09-13 Generes William E De Staple remover
US2470726A (en) * 1945-11-19 1949-05-17 Internat Staple And Machine Co Staple remover
FR1033630A (fr) * 1952-07-10 1953-07-13 Koch Eng Co Inc Perfectionnements à un procédé de mise en contact de gaz et de liquides et à un dispositif de mise en oeuvre de ce procédé
US4026520A (en) * 1976-03-05 1977-05-31 Senco Products, Inc. Surgical staple extractor
US4073179A (en) * 1976-06-01 1978-02-14 Codman & Shurtleff, Inc. Clip removing device
EP0059778A1 (en) * 1981-03-09 1982-09-15 American Cyanamid Company Staple extracting instrument
US4685460A (en) * 1981-08-10 1987-08-11 Edward Weck & Company, Inc. Skin clip remover

Also Published As

Publication number Publication date
DE3311347A1 (de) 1983-10-27
GB8302174D0 (en) 1983-03-02
AU563191B2 (en) 1987-07-02
MX162593A (es) 1991-05-27
IT8367387A0 (it) 1983-04-08
BE896358A (fr) 1983-08-01
AU1059483A (en) 1983-10-20
FR2525100B1 (fr) 1989-02-10
NL8300324A (nl) 1983-11-01
YU73383A (en) 1986-06-30
GB2119698A (en) 1983-11-23
DE3311347C2 (de) 1986-03-20
CS218683A2 (en) 1988-01-15
BR8301476A (pt) 1983-12-06
SU1389666A3 (ru) 1988-04-15
CH660297A5 (de) 1987-04-15
SE8302023D0 (sv) 1983-04-12
US4487394A (en) 1984-12-11
IT1158940B (it) 1987-02-25
FR2525100A1 (fr) 1983-10-21
JPS58183155A (ja) 1983-10-26
GB2119698B (en) 1986-01-08
JPS6134814B2 (sv) 1986-08-09
ZA83534B (en) 1983-11-30
SE8302023L (sv) 1983-10-15
DD209570A5 (de) 1984-05-16
ES279787Y (es) 1985-07-01
ES279787U (es) 1985-01-01

Similar Documents

Publication Publication Date Title
SE445883B (sv) Borttagare for kirurgiska klemmor
EP0085104B1 (en) Skin clip remover
EP2895079B1 (en) Disposable capsulorhexis forceps
CA2107635C (en) Surgical clip applier
NO813912L (no) Anordning for anbringelse av kirurgiske klips
JPH0324218B2 (sv)
SE464612B (sv) Staedplatta avsedd att samverka med en kirurgisk haeftapparat
US5875533A (en) Scalpel blade remover
JPS59137042A (ja) 外科用ステ−プル抜取器
CN1777398A (zh) 手术刀刀片拆除器
US4049236A (en) Tool for removing staples
KR20030026248A (ko) 비일회용 생체 검사 장치 및 그에 따른 일회용 생체 검사기구
GB2074031A (en) Clip ligator
EP1059880A1 (en) Impact-damped biopsy instrument
US4630366A (en) Weed cutting and extracting tool
JP6806691B2 (ja) 複数のステープルと内視鏡アプリケータとからなる内視鏡手術システム
US5749564A (en) Staple removing device
US5605320A (en) Staple removers
US5090663A (en) Staple remover
US4631028A (en) Orthodontic tool
US4658679A (en) Nail-holding accessory for hammers
CN211243487U (zh) 一种穿刺装置
KR200364378Y1 (ko) 손톱깎이
US20210122021A1 (en) Staple remover
EP0725585B1 (en) Meat fork

Legal Events

Date Code Title Description
NUG Patent has lapsed

Ref document number: 8302023-0

Effective date: 19900411

Format of ref document f/p: F