SE438355B - Anordning for hydraulisk styrning av en kraftreverseringsanordning pa en jetmotor - Google Patents

Anordning for hydraulisk styrning av en kraftreverseringsanordning pa en jetmotor

Info

Publication number
SE438355B
SE438355B SE7906335A SE7906335A SE438355B SE 438355 B SE438355 B SE 438355B SE 7906335 A SE7906335 A SE 7906335A SE 7906335 A SE7906335 A SE 7906335A SE 438355 B SE438355 B SE 438355B
Authority
SE
Sweden
Prior art keywords
pressure
return
slide
valve
engine
Prior art date
Application number
SE7906335A
Other languages
English (en)
Other versions
SE7906335L (sv
Inventor
Y R Halin
J R A Lelandais
Original Assignee
Snecma
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Snecma filed Critical Snecma
Publication of SE7906335L publication Critical patent/SE7906335L/sv
Publication of SE438355B publication Critical patent/SE438355B/sv

Links

Classifications

    • FMECHANICAL ENGINEERING; LIGHTING; HEATING; WEAPONS; BLASTING
    • F02COMBUSTION ENGINES; HOT-GAS OR COMBUSTION-PRODUCT ENGINE PLANTS
    • F02KJET-PROPULSION PLANTS
    • F02K1/00Plants characterised by the form or arrangement of the jet pipe or nozzle; Jet pipes or nozzles peculiar thereto
    • F02K1/54Nozzles having means for reversing jet thrust
    • F02K1/76Control or regulation of thrust reversers

Landscapes

  • Engineering & Computer Science (AREA)
  • Chemical & Material Sciences (AREA)
  • Combustion & Propulsion (AREA)
  • Mechanical Engineering (AREA)
  • General Engineering & Computer Science (AREA)
  • Fluid-Pressure Circuits (AREA)
  • Auxiliary Drives, Propulsion Controls, And Safety Devices (AREA)

Description

e* 7906335-0 kar en torsion i de böjliga axlarna, vilken håller organen mot anslagen.
Enligt föreliggande uppfinning innefattar hydraulkretsen ett styrorgan för direkt styrning av motorns slagvolym i motorns returledning, varvid skillnaden mellan matningstrycket och re- turtrycket är en funktion av motorns belastning. I Denna anordning medger optimal anpassning av motorns vrid- moment som funktion av motorns belastning.
Vid en axialkolvmotor är en styranordning känd medelst vilken vackelplattan; som bestämmer motorns slagvolym, endast kan intaga tre bestämda lutningar medan enligt uppfinningen motorn är styrbar oavsett reverseringsanordningens läge.
Enligt ett annat kännetecken på uppfinningen är motorns returledning via en hydraulisk bromsventil, vilken är styrd _ med den kombinerade verkan av en matningsfördelare till motorn och ett mekaniskt återgångsorgan för reverseringsanordningens organ, förbunden med en styrcylinder, vilken reglerar motorns slagvolym, varvid trycket i motorns returledníng är reglerat medelst<äfi mïæn" för begränsning av flödet i en returledning med lågt tryck samt en återföringsbackventil ansluten till mo- torns högtrycksmntningslcdning.
Anordningcn kräver icke stor effekt då den arbetar i samverkan med "hjälpsam" belastning och icke med "motsrävig" belastning. Motorn blir då driven såsom pump och dess retur- tryck stiger, varvid dess slagvolym minskar till dess minsta värde vilket medger höjning av motorns varvtal. Härav följer en återföring av returvätska genom backventilen i motorns för- biledning. En varvtalsbegränsare anordnad uppströms om back- ventilen begränsar motorns varvtal.
Mot slutet av den bana; som bör tillryggaläggas med ringa hastighet för att icke orsaka skada på de mekaniska anslagen, sker hydraulisk bromsning medelst strypning av flödet till mo- torn vilket har som verkan en avlastning mellan motorns mat- ning och rëüflíêüïüæfin, varvid returtrycket minskar och slag- volymen ökar till sitt största värde. Bromsningen vid stor slagvolym medger minsta möjliga höjning av motorns inre tryck.
Motorn har då stor slagvolym för ett läge, i vilket re- verseringsorganen stöder mot sina anslag varav följer maxi- mal spänning í de böjliga axlarna. ?9Ü6335"0 Anordningen ger fördelen att optimera omställningstiden för reverseringsorganen genom en konstant anpassning av funk- tionspunkten för motorn även då belastningens nivå varierar.
Anordningen undertrycker tryckspetsar både då belastningen är ”hjälpsam” och under den hydrauliska bromsningen. Det är också möjligt att få ett maximalt, statiskt moment mot anslagen genom god förspänning av de böjliga axlarna.
Slutligen medger anordningen enligt uppfinningen att mo- torns varvtal frigörs från det disponibla flödet. I själva ver- ket kan flödet vara högre än det disponibla tack vare den åter- cirkulation som sker under närvaro av en "hjälpsam" belastning.
Uppfinningen beskrivs i det följande med hjälp av en ut- föringsform och hänvisning till bifogade ritningar, i vilka fig. 1 visar ett längdsnitt av en turbojetmotor i vilken den övre halvan visar reverseringsanordningen i sammanskjutet läge och den nedre halvan visar reverseringsanordningen i arbete, fig. 2 är en schematisk vy av den hydrauliska styranordningen för kraftomkastning enligt uppfinningen, och fig. Ha - Hd vi- sar krafter i ett kraftdon i anordningen.
Pig. 1 visar en turbojetmotor 1 med dubbelt flöde. I en kanal 2 strömmar det kalla flödet avgränsat av en yttre kåpa 3 och en centralkmmp H, upphängd i stöttor 5, varvid kanalerna 2 vid normal färd framåt genomströmmas av det kalla flödet i pilarnas F riktning framifrån och bakåt. Kraftreverseringsan- ordningen innefattar på känt sätt glidbara paneler 6 liksom stoppluckor 8, vilka via hävarmar 9 är länkade vid central- kroppen U och varvid de vridbara panelerna är påverkade medelst kraftdon 10, vilka är förbundna med kåpan. För omkastning av flödet i kanalen 2 tillslås kraftdonen 10 vilka förskjuter panelerna 6, så att de frilägger vändargallren och svänger ut stoppluckorna Síså som är visat i nedre halvan av fig. 1.
Det kalla flödet är då tvingat att följa den bana som pilen F1 visar.
Kraftdonen 10, fyra till antalet i fig. 2, är påverkade via kuggväxlar 11, 11a och sinsemellan förbundna medelst böj- liga axlar 12, varvid kuggväxlarna 11a är förbundna medelst böjliga axlar 13 till en kuggväxel 1ü samt medelst en axel 15 till en hydraulisk drivmotor som kan vara av vart slag som helst med variabel slagvolym. I den utföringsform som fig. 3 J visar är det en motor 16 av känt slag med axialt anordnade kol-j 79Û63šš~© var, vilka är styrda medelst en platta och varvid slagvolymen är varierbar medelst plattans lutning. A Styranordningen för reverseringsorganen 7 och 8 i påver- kan av motorn 6 i fig. 3 innefattar en magnetventil 17, vilkenvía en ledning 18 är förbunden med en ledning 19 i flygplanets hög- tryckskrets, i vilken är anordnad en matningsventil 20 och var- ~ vid ventilen 17 medelst ledningar 21 och 22 är förbunden med en returledning för vätska av lågt tryck. Magnetventilen 17 innefattar en slid 2U, vilken är pressad mot ledningens 22 öpp- ining av ett fjäderdon 25, som motverkar styrmagnetventilen och varvid sliden 2ü kan förbinda ledningarna 18 och 21 med respek- tive högtryck och lågtryck med en ledning 26, vilken mynnar i en ventil 27, vars slid 28 är påverkad av trycket i ledningen 26 mot verkan av en fjäder 29 och varvid ventilen 27 kan för- binda en ledning 33 till en låscylinder 3H med en lågtryck- ledning 30 och med en högtryckledning 32 och varvid ventilens' 27 slid på ledningens 26 sida är påverkad av lågtryckvätska från en ledning 31 förbunden med ledningen 30.
I Låscylindern 3H innefattar en slid 35 vilken verkar mot en fjäder 36 i ett yttre, ej visat organ, och reglerar ström- ningen mot en ledning_37, vilken är förbunden med en fördelare 38, och varvid ventilen 3U medelst en ledning 39 är förbunden med retnrledningen. ' ' Fördelaren 38, vilken innefattar en slid H0 under pâver- kan av en fjäder H1, vilken verkar mot trycket i vätskan i ledningen_37,kan selektivt förbinda ledningarna H2 och H3, vil- ka mynnar i hydraulmotorn 16, med en ledning UU förbunden med högtryckmatningsledningen 19 samt med en lågtrycksreturledning H5. Lågtryeksreturledningen Ä5 är ansluten till mittpartiet av en hydranlisk bromsventil H6, vilken vid sina ändar är ansluten till en ledning H7 i förbindelse med lågtrycksreturledningen 23. sliaengaß vilken är hallen vid mitcläget medelst fjädrar H9, Ä9a,innefattar en kalibrerad ledning 50, vilken förbinder den centrala ledningen från pumpen 45 med returledningen Ä7.
Sliden H8 uppbär en kolvstyrstång 51, vilken medelst en länk 52 är ledbart förbunden med ena ytteränden av en hävarm 53, vars andra ytterände medelst en led SH är ledbart förbun- sden med en stång till ett organ_55 avsett att styra återförin- gen av_reverseringsorganens lägen. Hävarmen 53 är vid sin mittJ -~ _......._....._-_.._.._....- _. .._.__. .__ l _, .___._...... '7906335-0 svängbart förbunden med en kolvstång 57 till fördelarens slid HO.
I högtryckmatningsledningen BU är avgrenat ett bromsorgan 58 med en styrkolv 59 anordnad mot verkan av en fjäder 60, vil- ken håller med drivaxelns 15 förbundna friktionsorgan 61 i bromsläge. Återföringsledningen H7 är förbunden med en styrcylinder 62 vars kolv 65 på ena sidan är påverkad av vätska från led~ ningen Ä7 och på andra sidan av en tryckfjäder 6Ä, varvid dess kolvstång 65 vid sin ände 66 är länkad vid ena ytteränden av en hävarm 67, vilken styr lutningen för pumpens 16 vackelplat- ta och följaktligen styr pumpens Slagvolym.
Ledningen H7 är förbunden med lågtrycksreturledningen 23 via en första flödesbegränsare 68 och med högtrycksmatnings- ledningen 19 via en backventil 69, varvid en andra flödesbe- gränsare 70 är anordnad mellan backventilen 69 och ledningen 19.
För att uppnå den vändning av flödet i kanal 2 som visas i nederhalvan av fig. 1 utnyttjas kraftdonen 10, vilka är be~ lastade med tryck eller drag så som visas i kurvan i fig. Ha för att åstadkomma förskjutningen av flödets omkastningsorgan 7 och 8.
Då matningsventilen 20 är i öppet läge matas ledningen 19 med vätska av högt tryck och tillslag av magnetventilen 17 mot fjädern 25 förbinder högtrycksmatningsledningen 18 med ledningen 26, vilket orsakar förskjutning åt höger av sliden 28 i ventilen 27 mot verkan av fjädern 29 och då förbinder ledningen 52, som är förbunden med högtrycksledningen, med ledningen 33, vilken mmnmr ilåscylindern 34, vars slid 55 blir förskjuten mot höger och mot verkan av fjädern 36 varvid den förbinder ledningen 33 med ledningen 37, vilken mynnar vid ena änden av sliden HO i fördelaren 58.
Då fördelarens slid HO på ena sidan påverkas av högtrycks- vätskan förskjuter den sig i pilens D riktning mot fjädern H1 och förbinder ledningen H2 till motorn med matningsledningen HU med högtrycksvätska och ledningen 43 med returledningen H5, vilken mynnar i bromscylindern H9.
Förskjutningen av sliden H0 och dess kolvstång 57 orsakar svängning av armen 53 omkring leden 5ü vilken då är fast på grund av att styrorganet 55 för lägesåterföring endast är verk- samt under omställning, varvid armen 53 påverkar sliden H8, _ J '7906335-0 64 vilken förskjuter sig i pilens D riktning till sitt ytterläge under sammantryckning av fjäderna 49a. Returledningen 45 för- binds åter via ledningen 47 med styrorganet 62 för reglering av pumpens 16 slagvolym. ' Då vidare bromscylindern 58 matas med högtrycksvätska ge- nom ledningen 19 är den i frigjort läge, som medger drivning av reverseringsorganen medelst den matade motorn 16. Detta ger då den i fig. 4a visade första fasen 1 i kurvan.
Under den första bråkdelen av en sekund då motorns hastig- het ännu är noll, är returtrycket minimum i ledningen 47 och fjädern 64 pressar styrorganets 62 kolv åt vänster så att motorn 16 blir omställd till största slagvolym. " Detta ger tillgång till största möjliga startmoment.
Förspänningen i de böjliga axlarna 12 och 13 är lika i båda riktningarna, ett förhållande som underlättar igångsättningen, varvid förspänningen bevaras tack vare bromsen så länge matnings- ventilen 20 är stängd. ' Under den andra fasen, vilken motsvarar kraftdonens 10 be- lastning vid II i fig. 4a, antar flödet snabbt det maximala flö- det från flygplanets matningsledning och flödesbegränsaren 68 träder i verksamhet så att belastningen ökar över begränsaren.
Denna anordning medger att det maximala flödet snabbt uppnås och följaktligen också reversingsorganens förskjutningshastighet.
Då ökar trycket i returledningen 47, vilket orsakar förskjut- ning av kolven 63 åt höger under sammantryckning av fjädern 64, varvid hävarmen 67 påverkar lutningen hos motorns 16 platta så att slagvolymen minskar. Därav följer alltså en förändring av slagvolymen som funktion av returtrycket. _ Under loppet av den tredje fasen (fig. 4a) är kraftdonen 10, vilka under ungefär 55 % av sin bana (fas 1 och 2) är underkastade tryckbelastning, nu belastade med dragkraft.
Då belastningen blir “hjälpsamf (aerodynamiska och tröghets- krafter minskade med friktion) arbetar motorn 16 som pump och returtrycket i ledningen 47 ökar, vilket med hjälp av backventilen 69 medger att motorn kan mata sig själv genom matningsledningarna 19 och 44. ' Z 4 Denna anordning medger ökning av flödet genom motorn utan att den behöver ytterligare flöde från flygplanets matningskrets. 790633540 Ökningen av returtrycket har som följd att motorns slag- volym sjunker till ett ringa värde.
Under den "hjälpsamma" belastningen då motorn 16 matar sig själv, får den en tendens att rusa och flödesbegränsaren 70 träder då i funktion så att då motorn har sin minsta slag- volym varvtalet begränsas till ett visst värde.
Under loppet av den fjärde fasen arbetar kraftdonen 10 ständigt under dragbelastning såsom visad vid IV i kurvan i fig. Ha. 1 Förskjutningen av reverseríngsorganen sker då det meka- niska återföringsorganet 55 påverkats i riktning mot läget D.
Svängingsoentrum 56 intar då det läge som den ursprungligen fick av sliden 40, vilket har som följd att sliden U8 för- skjuts åt vänster och börjar stänga avtappningsledningen H5 från motorn och orsakar en ökning av avlastningen på broms- cylindern Ä6. I Av detta följer: a)en minskning av returtrycket i kammaren 72 i styrcylin- dern 62 tack vare en minskad belastning av bromscylindern H6, varav följer en förskjutning av kolven 63 åt vänster samt en fortskridande ökning av motorns slagvolym mot dess största värde. ' b)en minskning av lasten på sliden H8 orsakar en tryckökning i matningsledningen H3, vilket ger ett betydande bromsmoment då motorn 16 arbetar som pump. Bromsmomentet erhålls utan att nödvändiggöra för höga matningstryck på grund av att motorn då har sin största slagvolym som antytts ovan.
Då reverseringsorganen nått sina anslag med ringa has- tighet intar sliden H8 ett mellanläge, där den helt avstän- ger avtappningsledningen U5 med undantag för munstycket 50 med ringa tvärsnitt, med syfte att säkerställa det statiska momentet mot anslagen intill stängning av matningsventilen 20 och för att hålla reverseringsanordningen i läge med en visptorsion av de böjliga axlarna 12, 13 (fig. 2) som hål- ler dem mot de mekaniska anslagen. Återföringen av reverseríngsorganen efter en normal land- ning är visad i fig. Hb med kurvan för belastningen av kraft- donen 10, som arbetar under dragbelastning.
Därvid avbryts tillslaget av magnetventilen 17 och fjä- J 7906335-0 få dern 25 förskjuter sliden 2H till det läge som fig. 3 visar, varvid högtryckledningen 18 avstängs och ledningen 21 till lågtryckkretsen förbinds med ledningen 30; vilken mynnar i lägeshållarventilen 27. Under verkan av fjädern 29 förskjuts sliden 28, vilken på ömse sidor är påverkad av lågtryckvätska, åt vänster och förbinder då lågtryckledningen_3O med ledningen 33, som är förbunden med låscylindern 3U vars slid 35 för- skjuts åt vänster av fjädern 36 och förbinder fördelarens led- ning 37 med lågtryckledningen 39. u _ 7 Då fördelaren på ena.sidan matas med lågtryckvåtska för- skjuter sig-sliden 40 under verkan av fjädern H1 i pilens E riktning mot vänster. Vid omställningsmomentet är leden SÄ fast och hävarmen 53 svänger kring punkten Sü då slidens HO kolvstång 57 förskjuter sig åt vänster) Härav följer en för- skjutning av svängningspunkten 52 och av sliden H8 åt vänster, vilket förbinder ledningen H5 med lågtrycksreturledningen H7.
Matningen av motorn 16 omkastas medelst sliden HO var- vid ledningen Ä3 via ledningen UU förbinds med matningslednin- gen-19 med högtryck och ledningen H2 förbinds via ledningen H5 och ventilen Ä6 med lågtrycksreturledningen H7. gSåsom tidigare beskrivits frigöres bromsorganet då mat- ningsventilen 20 öppnas. 7 Under denna första fas och dess första bråkdel av en sek, då motorns 16 varvtal är noll, är trycket i returledningen Ä? minimum, vilket medger kolven 63 i styrorganet 62 att under verkan av fjädern 6H svänga hävarmen 67 till ett läge,-i vil- ket motorns 16 Slagvolym blir maximum; 7 Man har då för start av motorn till sitt förfogande ett maximalt kraftmoment.
Försnänningen av de_böjliga axlarna 12 och 13 är lika på 'ömse sidor,_en faktor som underlättar ingångsättningen, varvid förspänningen bevaras med hjälp av bromsen 58 så länge som matningsventilen 20 är stängd. I Under den andra fasen, då flödet snabbt ökar till det » maximala flödet i flygplanets matningskrets, träder flödesbe- gränsaren 68 i funktion och ökar_avlastningen i flödesbegränsa- ren. . ". _ ' Anordningen medger att det maximala flödet snabbt uppnås liksom följaktligen förskjutningen av reverseringsorganen.
Om belastningen minskar ökar returtrycket i ledningarna 79Û6335~0 H2, H5 och H7, vilket orsakar förskjutning av kolven 63 i styrorganet 62 åt höger så att hävarmen 67 intar ett läge, som minskar motorns slagvolym och som förändras som funktion av belastningen.
Under loppet av den tredje fasen för återföring av rever- seringsorganen, då belastningsprofilen hela tiden ger motstånd såsom visas i kurvan i fig. Hb, råder inga problem med åter- cirkulationen oóh trycknivån i returledningen 47 förblir helt låg.
Om vid någon annan tillämpning, där belastningen under återföringen är "hjälpsam" förblir återcirkulationen stän- digt i nivå.
Under loppet av den fjärde fasen, vilken motsvarar broms- ningen i slutet av banan sker förskjutningen av reverserings- organen då det mekaniska återföringsorganet för läget 55 Då- verkas i riktning mot läget E.
Då svängningscentrum 56 på kolvstången till sliden H0 ligger fast följer en svängning av hävarmen 55 vilken medelst kolvstången 51 bringar sliden 48 till mittläget där den bör- jar avstänga]emnnga1 M5 till motor och följaktligen orsakar en minskning av belastningen genom ventilen 46, varav följer: a) en minskning av returtrycket i kammaren 72 på grund av minsk- ningen av belastningen i ventilen H6 varav följer en förskjut- ning av kolven 63 åt vänster och progressiv ökning av slag- volymen mot dess högsta värde. _ b) en minskning av belastningen hos sliden H8, vilken orsakar en tryckökning i ledningen U2 som orsakar ett betydande broms- moment, varvid motorn 16 arbetar som pump. Bromsmomentet er- hålls utan behov av förhöjda matningstryck på grund av att mo- torn har sin maximala slagvolym som ovan beskrivits.
Då reverseringsorganen med ringa hastighet når sina an- slag intar sliden H8 ett mittläge, i vilket det helt avstänger ledningen H5 frånsett munstycket 50 av ringa tvärsnitt för att tillförsäkra det statiska momentet mot anslagen intill stäng- ning av matningskranen 20 och för att hålla reverseringsanord- ningen i läge med viss torsion av de böjliga axlarna 12, 13 (fig. 2).
Då anordningen arbetar med "motsträvig" belastning är arbetssättet detsamma frånsett frånvaron av återcirkulation 7906335-o 10 genom backventilen 69 och flödesbegränsaren 70; Fig. 4c visar lastkurvan för ett kraftdon 1 vid användning för start av reverseringsorganen. 7 _ På Liknande sätt [inner man att då belastningen är "hjälp- sam" är kraftdonen dragbelastade under hela förloppet.
Fig. 4 visar en kurva 7É med lasten på ett kraftdon under dess indragning under flygning vid låg fart (efter oavsiktlig an- vändning) samt en kurva 74 för lasten på ett kraftdon vid in- dragning under låg fart på marken.
Naturligtvis kan olika modifikationer utföras av fackmannen beträffande anordningarna eller förfaringssatten som givits så- som icke begränsande exempel utan att gå utanför uppfinningens ram.

Claims (10)

,, ' 7906335~0 Patentkrav
1. Anordning för hydraulisk styrning av en kraftreverserings- anordning på en jetmotor (1), vars reverseringsorgan (6,8) är rörliga mellan ett viloläge och ett arbetsläge under påverkan av kraftdon (10), vilka medelst böjliga organ (13) är förbundna med en roterbar hydraulisk motor (16), vilken matas under konstant tryck från en hydraulkrets, vilken innefattar medel (58) att sänka reverseringsorganens (6,8) hastighet då de närmar sig anslag i viloläget och arbetsläget, k ä n n e t e c k n a d av att hydraulkretsen innefattar direkta styrorgan (38, 46, 62) för motorns (16) slagvolym i dess returledning (45), varvid skillnaden mellan matningstrycket och returtrycket är en funk- tion av motorns (16) belastning.
2. Anordning enligt krav 1, k ä n n'e t e c k n a d av att motorns (16) returledning (45) via en hydraulisk bromsventil (46), vilken är styrd medelst en kombinerad verkan av en mat- ningsfördelare (38) till motorn samt ett mekaniskt åter- föringsorgan (55) för reverseringsorganen (6,8), är för- bunden med en styrcylinder (62) vilken reglerar motorns slag- volym, varvid trycket i returkretsen (47) från motorn är reglerat medelst ett flödesbegränsande organ (68) i en retur- ledning (23) med lågt tryck och medelst en backventil (69) för återcirkulation i matningsledningen (19) med högt tryck till motorn (16).
3. Anordning enligt krav 2, k ä n n e t e c k n a d av att mellan backventilen (69) och matningsledningen (19) med högt tryck till motorn (16) är anordnat ett flödesbegränsande organ (70) för återcirkulationen.
4. Anordning enligt krav 2, k ä n n e t e c k n a d av att bromsventilen (46) innefattar en kropp, i vilken är glidbart anordnad en slid (48), vilken medelst ett länksystem (51, 53, 57) är förbunden med sliden (40) i fördelaren (38) samt med reverseringsorganens (6,8) återföringsorgan (55), varvid bromsventilens (46) slid (48) på ömse sidor är påverkad medelst fjäderdon (49, 49a) till ett mittläge och selektivt kan förbinda en mittöppning i motorns returledning (45) med tvâ ändledningar förbundna med styrcylindern (62) för _.- ,..__._-.. _. .._...__.-._ .-, _ . .. ._ ... (tryck resp. en avtappning (47, 23) av lågt tryck medelst för- L 7906335 o 'Q motorns slagvolym, varvid sliden (48) innefattar en kalibrerad öppning (50) avsedd att förbinda mittöppningen med lågtryck- returledningen (45).
5. Anordning enligt krav 1 och 2, krä n n e t e c k'n a d av att motorns (16) matningsledning (44) och returledning (45) är selektivt förbundna med en tryckkälla (19, 20) av högt delaren (38), vars slid (40) är styrd i arbetsläget medelst högtryckkretsen (44) och i viloläget meaelstilågtryckkretsen (45), samt att sliden (40) innefattar en kolvstång (57), vilken är ledbart förbunden med mittpartiet av en tvåarmad hävstâng (53), vilken förbinder kolvstången (51) för bromsventilens (46) slid (48) med den rörliga manöverstången till det mekaniska återföringsorganet (55) för reverseringsorganen (6,8).
6. Anordning enligt krav 1, k ä n n e t e c k n a d av att organ (58) för mekanisk bromsning, vilket är förbundet med motorns (16) drivaxel (15), är styrt medelst en kolv (59) vilken är påverkad av högtrycksvätska för matning av motorn mot verkan av ett fjäderdon (60), vilket håller organet (58) i bromsläge.
7. Anordning enligt något av kraven 2, 4 och 5, k äyn n e- t e c k n a d av att fördelarens (38) styrkrets (37) via en låsventil (34) är förbunden med en lägesventil (27), vars av en magnetventil (17) styrda slid (28) selektivt kan intaga ett läge för matning med högtryckvätska och ett läge för matning med lågtryckvätska till fördelarens styrkrets (37).
8. Anordning enligt krav 7, k ä n n e t e c k n a d av att magnet- ventilen (17) innefattar.en slid (24) styrd medelst en elekt- romagnet mot verkan av ett_fjäderdon (25), varvid sliden selektivt kan intaga ett läge för matning med högt tryck resp, lågt tryck av lägesventilen (27), samt att magnet- ventilen (17) är magnetiserad för styrning av reverserings~ organens (6,8) rörelse.
9. Anordning enligt något av kraven 2-8, k äyn n e t e c k n a d av att matningskretsen (19) för högtryckvätska innefattar en ,3 27906335-o matningsventil (20), vilken är anordnad uppströms den hydrau~ liska styranordningen.
10. Anordning enligt krav 2, k ä n n e t e c k n a d av att styrcylindern (62) för motorns (16) slagvolym innefattar en kolv (63)) vilken på ena sidan är påverkad av lågtrycks- returvätskan och på andra sidan av ett fjäderdon (64) samt trycket av lågtrycksreturvätskan, varvid kolvens (63) kolv- stâng (65) medelst en nävarm (67) är förbunden med ett regleringsorgan för motorns (16) slagvolym.
SE7906335A 1978-07-25 1979-07-24 Anordning for hydraulisk styrning av en kraftreverseringsanordning pa en jetmotor SE438355B (sv)

Applications Claiming Priority (1)

Application Number Priority Date Filing Date Title
FR7821896A FR2435604A1 (fr) 1978-07-25 1978-07-25 Dispositif de commande hydraulique d'inversion de poussee pour moteur a reaction

Publications (2)

Publication Number Publication Date
SE7906335L SE7906335L (sv) 1980-01-26
SE438355B true SE438355B (sv) 1985-04-15

Family

ID=9211109

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
SE7906335A SE438355B (sv) 1978-07-25 1979-07-24 Anordning for hydraulisk styrning av en kraftreverseringsanordning pa en jetmotor

Country Status (7)

Country Link
US (1) US4297844A (sv)
DE (1) DE2930219C2 (sv)
FR (1) FR2435604A1 (sv)
GB (1) GB2026407B (sv)
IT (1) IT1197393B (sv)
NL (1) NL184377C (sv)
SE (1) SE438355B (sv)

Families Citing this family (22)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
US4505108A (en) * 1980-08-22 1985-03-19 The Bendix Corporation Integrated hydraulic control circuit for jet engine thrust reverser and variable exhaust nozzle
DE3222674C2 (de) * 1982-06-16 1984-04-05 MTU Motoren- und Turbinen-Union München GmbH, 8000 München Einrichtung zum Verstellen von Schubumkehrern
FR2679605A1 (fr) * 1991-07-24 1993-01-29 Snecma Inverseur de poussee de turboreacteur muni d'un dispositif de securite integre au systeme de commande hydraulique.
DE69207851T2 (de) * 1991-10-10 1996-08-29 Lucas Industries P.L.C., Solihull, West Midlands Verriegelung einer Schubumkehrvorrichtung
FR2755730B1 (fr) * 1996-11-14 1999-01-08 Hispano Suiza Sa Systeme de commande electrique pour inverseur de poussee de turboreacteur
US6526744B2 (en) 2001-04-30 2003-03-04 Honeywell International Inc. System and method for controlling the stowage of jet engine thrust reversers
US6519929B2 (en) 2001-04-30 2003-02-18 Honeywell International, Inc. System and method for controlling the deployment of jet engine thrust reversers
US6439504B1 (en) 2001-06-15 2002-08-27 Honeywell International, Inc. System and method for sustaining electric power during a momentary power interruption in an electric thrust reverser actuation system
US6681559B2 (en) 2001-07-24 2004-01-27 Honeywell International, Inc. Thrust reverser position determination system and method
US6684623B2 (en) 2002-02-27 2004-02-03 Honeywell International, Inc. Gearless electric thrust reverser actuators and actuation system incorporating same
US6622963B1 (en) 2002-04-16 2003-09-23 Honeywell International Inc. System and method for controlling the movement of an aircraft engine cowl door
GB0221108D0 (en) * 2002-09-12 2002-10-23 Lucas Industries Ltd Thrust reverser for a jet engine and hydraulic actuator
US7946105B2 (en) * 2006-11-02 2011-05-24 Honeywell International Inc. Bi-directional locking ring assembly for aircraft thrust reverser manual drive unit
FR2958979B1 (fr) * 2010-04-20 2012-03-16 Aircelle Sa Systeme de commande de type hydraulique pour dispositif d'inversion de poussee
FR2990474B1 (fr) * 2012-05-10 2014-05-02 Aircelle Sa Inverseur de poussee a volet de blocage a deploiement controle
US9701414B2 (en) * 2013-09-16 2017-07-11 Honeywell International Inc. Aircraft engine cowl door movement control system and method
DE102013226767A1 (de) * 2013-12-19 2015-07-09 Liebherr-Aerospace Lindenberg Gmbh Fluggasturbine mit einer Schubumkehrvorrichtung mit Kaskadenelementen und integriertem Zahnstangenantrieb
FR3016928B1 (fr) * 2014-01-27 2019-04-19 Safran Nacelles Commande hydraulique d’inverseur de poussee de turboreacteur, comportant une machine a cylindree variable
EP2966286B1 (en) * 2014-07-07 2019-06-19 Goodrich Actuation Systems Ltd. Hydraulically actuated mechanical lock assembly
US10227951B2 (en) 2017-02-02 2019-03-12 Woodward, Inc. Limited flow thrust reverser actuating
FR3092873B1 (fr) * 2019-02-14 2021-01-22 Safran Nacelles Système de commande d’un inverseur de poussée pour une nacelle
FR3131274A1 (fr) * 2021-12-23 2023-06-30 Safran Aircraft Engines Circuit de commande hydraulique de calage d’aubes de soufflante

Family Cites Families (7)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
FR2067360B1 (sv) * 1969-11-18 1975-06-06 Hobson Ltd
GB1284750A (en) * 1969-11-18 1972-08-09 Hobson Ltd H M Improvements in jet engines for aircraft
US3719324A (en) * 1971-06-04 1973-03-06 Gen Electric Velocity sensor feedback mechanism for thrust reverser actuating system
US3696895A (en) * 1971-06-24 1972-10-10 Garrett Corp Fluidic control for motor and brake
DE2231421C3 (de) * 1972-06-27 1981-04-23 Robert Bosch Gmbh, 7000 Stuttgart Hydrostatisches Getriebe
DE2246638A1 (de) * 1972-09-22 1974-04-04 Bosch Gmbh Robert Hydrostatisches getriebe
US4191094A (en) * 1978-04-26 1980-03-04 Sundstrand Corporation Power drive unit

Also Published As

Publication number Publication date
NL184377C (nl) 1989-07-03
US4297844A (en) 1981-11-03
NL184377B (nl) 1989-02-01
GB2026407A (en) 1980-02-06
GB2026407B (en) 1982-09-08
DE2930219A1 (de) 1980-02-14
SE7906335L (sv) 1980-01-26
DE2930219C2 (de) 1986-08-28
IT1197393B (it) 1988-11-30
NL7905588A (nl) 1980-01-29
FR2435604A1 (fr) 1980-04-04
IT7924493A0 (it) 1979-07-19
FR2435604B1 (sv) 1982-02-26

Similar Documents

Publication Publication Date Title
SE438355B (sv) Anordning for hydraulisk styrning av en kraftreverseringsanordning pa en jetmotor
DE1254981C2 (de) Steuereinrichtung fuer das stufenlos verstellbare Wechselgetriebe eines Antriebsaggregates, insbesondere fuer Kraftfahrzeuge
DE2352739C2 (sv)
DE2152726C2 (de) Antriebsanlage mit mindestens zwei hydrostatischen Getrieben
DE729124C (de) Regeleinrichtung fuer Brennkraftmaschinenanlagen mit Aufladung und mittelbarer Kraftuebertragung
EP3601806B1 (de) Vorrichtung zum regeln einer hydraulischen maschine
DE1601705A1 (de) Hydraulische Kraftbetaetigungsvorrichtung
DE1455947A1 (de) Selbsttaetige Steuervorrichtung fuer die hydraulischen Kraftueberrtagungseinrichtungen bei Kraftfahrzeugen
DE1107523B (de) Regelbares hydrostatisches Getriebe, insbesondere fuer Kraftfahrzeuge
DE1011129B (de) Hydraulisches Getriebe fuer Windwerke
DE2035946A1 (de) Fhehgewichtsregler
DE2537957A1 (de) Steuer- bzw. regelanordnung fuer pumpen mit variabler verdraengung
WO2022049298A1 (de) Gasbetriebenes antriebssystem und verfahren zum betrieb
DE102009060189A1 (de) Regelvorrichtung für die Verstellung des Fördervolumens einer Pumpe
DE1255389B (de) Regelvorrichtung fuer einen durch eine Brennkraftmaschine angetriebenen hydrostatischen Fahrzeugantrieb
DE2449412A1 (de) Elektrisch gesteuerte hydraulische pumpe mit sicherung gegen zu hohen durchfluss und gegen ueberdruck
DE295301C (sv)
DE1095670B (de) Fluessigkeitspumpe
DE751044C (de) Ladedruck-Regelvorrichtung fuer durch Fliehkraftverdichter aufgeladene Brennkraftmaschinen, insbesondere fuer solche in Luftfahrzeugen
DE102008038901A1 (de) Antriebseinheit für ein Hebezeug mit reduziertem Druckmittelverbrauch
DE892395C (de) Regeleinrichtung fuer die Brennstoffzufuhr bei Brennkraftmaschinen mit einer aus einem Turbowandler und einem Wechselgetriebe bestehenden Kraftuebertragung, insbesonderefuer Kraftfahrzeuge
DE729754C (de) Regeleinrichtung fuer eine Brennkraftmaschine mit Ladegeblaese
DE1450836A1 (de) Fluessigkeitsgetriebe
DE841245C (de) Hydraulischer Regler
DE738969C (sv)

Legal Events

Date Code Title Description
NUG Patent has lapsed

Ref document number: 7906335-0

Effective date: 19940210

Format of ref document f/p: F