SE423367B - Kopplingsaggregat for losbar sammankoppling av en drivande och en driven enhet i en transportanleggning - Google Patents

Kopplingsaggregat for losbar sammankoppling av en drivande och en driven enhet i en transportanleggning

Info

Publication number
SE423367B
SE423367B SE8101641A SE8101641A SE423367B SE 423367 B SE423367 B SE 423367B SE 8101641 A SE8101641 A SE 8101641A SE 8101641 A SE8101641 A SE 8101641A SE 423367 B SE423367 B SE 423367B
Authority
SE
Sweden
Prior art keywords
coupling
locking
tube
rod
pin
Prior art date
Application number
SE8101641A
Other languages
English (en)
Other versions
SE8101641L (sv
Inventor
Lars Olov Benndahl
Original Assignee
Lars Olov Benndahl
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Lars Olov Benndahl filed Critical Lars Olov Benndahl
Publication of SE8101641L publication Critical patent/SE8101641L/sv
Publication of SE423367B publication Critical patent/SE423367B/sv

Links

Classifications

    • BPERFORMING OPERATIONS; TRANSPORTING
    • B61RAILWAYS
    • B61BRAILWAY SYSTEMS; EQUIPMENT THEREFOR NOT OTHERWISE PROVIDED FOR
    • B61B10/00Power and free systems
    • B61B10/04Power and free systems with vehicles rolling trackless on the ground

Landscapes

  • Engineering & Computer Science (AREA)
  • Transportation (AREA)
  • Mechanical Engineering (AREA)
  • Chain Conveyers (AREA)
  • Mutual Connection Of Rods And Tubes (AREA)
  • Platform Screen Doors And Railroad Systems (AREA)
  • Agricultural Machines (AREA)

Description

81016411-2 stång med en transportvagn, vilket aggregat är så in- rättat, att de inbördes sammankopplade delarna utgör en -i vertikalplanet styv led, under det att leden har en viss rörlighet i horisontalplanet. Sistnämnda rörlighet är fördelaktig då transportvagnen drages fram på sedvan- ligt sätt, varvid det i övrigt även kommer att vara en fördel med en viss rörlighet i vertikalplanet. Rörlig- heten är emellertid en stor olägenhet, då en drivande enhet bromsar och/eller särskilt kör genom en kurva i det upphängda skenelementet, genom att transportvagnens trög- het och kopplingsaggregatets sidorörlighet kommer att med- föra att transportvagnen med stor sannolikhet kör ett stycke utanför den korrekta rörelsebanan innan transport- vagnenistannar. Ändamålet med uppfinningen är att åstadkomma ett kopplingsaggregat, där angivna nackdelar undvikes, dvs. ett kopplingsaggregat som medför viss rörlighet mellan .inbördes sammankopplade delar, då kopplingsaggregatet överför en dragkraft, under det att kopplingsaggregatet är fullständigt styvt i alla riktningar, då det överför tryckkrafter. 7 ' Detta ändamål uppnås genom att aggregatet är ut- format såsom anges i kravs 1 kännetecknande del, varvid eftergivligheten, då kopplingsaggregatet överför dragning, uppnås genom att kopplingstappen fasthålles mot utdrag- ning ur kopplingsröret i ett låsläge, där kopplingstappens inträngningsdjup är mindre än det största inträngnings- djupet, och genom att det största inträngningsdjupet före- kommer, då kopplingsaggregatet överför tryckkrafter, samt medför en fullständigt styv förbindelse till följd av den trattformade öppningen i kopplingsröret och den konformade kopplingstappen i föröindelse med åtminstone två, med in- V hördes axiellt avstånd befintliga ringformade anliggnings- områden mellan delarna. _ Det största inträngningsdjupet är företrädesvis definierat av i krav 2 angivna kantområde, som medför att kopplingstappen genom uppöromsning alltid riktas inåt nöj- aktig i kopplingsstångens förlängning. 8101641-2 Krav 3 anger en föredragen utföringsform av lås- organen. Till följd av den trattformade öppningen i kopp- lingsröret och till följd av den axidJ¿afrigângen i nämnda låsläge mellan kopplingstappen och kopplingsröret kan delarna sammankopplas inbördes, även om kopplings- tappens axel bildar viss vinkel med kopplingsstångens axel. Detta är särskilt en fördel då transportvagnen är tungt lastad, i vilket fall det kan vara svårt att med handkraft bringa transportvagnen i nöjaktigt läge i för- hållande till kopplingsaggregatet.
Sammankopplingen underlättas ytterligare genom i krav 4 angivna föranstaltningar, vilka medför axiell rör- lighet för kopplingsaggregatet i förhållande till kopp- lingsstången, så att det uppnås en relativ marginal för positionering av transportvagnen innan delarna kan sam- mankopplas.
Krav 5 anger föredragna låsorgan mellan kopplings- aggregatet och kopplingsstången, vilka låsorgan kan vara identiska med låsorganen mellan kopplingsaggregatet och kopplingstappen, varvid tillverkningen av kopplingsaggre- gat underlättas.
Med hjälp av i krav 6 angivna föranstaltningar upp- nås att låsorganen mellan kopplingsröret och såväl kopp- lingstappen som kopplingsstången samtidigt står antingen i eller ur ingrepp i beroende av en vridning av kopplinge- röret omkring dettas axel. Denna vridning kan åstadkommas med hjälp av det i krav 7 omnämnda handtaget, så att kopp- lingsaggregatet endast skall betjänas med en hand då det skall anslutas till en transportvagn, under det att den andra handen är fri för positionering av transportvagnens styrstång som uppbär kopplingstappen.
Uppfinningen skall närmare förklaras genom följande beskrivning av en utföringsform under hänvisning till rit- ningen.
Pig. l visar en del av en transportanläggning med ett kopplingsaggregat enligt uppfinningen.
Fig. 2 visar ett längdsnitt genom en utföringsform av kopplingsaggregatet enligt uppfinningen. ds1o1641-2 ' Fig. 3 är ett snitt utmed linjen III~III i fig. 2.
Fig. 4 är ett snitt utmed linjen IV-IV i fig. 2.
Fig. l visar delar i en transportanläggning av det slag, till vilken kopplingsaggregatet enligt uppfinningen 'är särskilt lämpat. Anläggningen innefattar ett antal transportvagnar, såsom vagnen l, vilken visas med en last 2, och vilken är inrättad att köra på ett underlag 3.
Transportvagnen l har en stvrstång 4, vars fria ände är ut- formad som ett handtag (som icke kan ses pä figuren), så att transportvagnen kan drivas med handkraft. Normalt dri- ves transportvagnarna emellertid med hjälp av ett antal självkörande vagnar, av vilka en vagn 5 är visad, vilken kör utmed ett upphängt skenelement 6, och vilken är in- rättad att driva en transportvagn via en kopplingsstång 7, varvid det finnes ett kopplingsaggregat ä enligt upp- finningen, vilket är inrättat för lösbar sammankoppling av _kopplingsstången 7 och styrstången 4 via en konsol 9 med en kopplingstapp 10.* _ ' Fig. 2 visar ett längdsnitt genom kopplingsaggrega- tet 8 enligt uppfinningen. Kopplingsaggregatet omfattar ett kopplingsrör ll, vilket är inrättat att uppta en variabel del eller stycke av kopplingsstången 7, som före änden har ett anslagsbröst 12 för samverkan med ett stoppanslag l3 i kopplingsröret ll, då vagnen 5 överför en dragkraft genom kopplingsstången 7 till transportvagnen 1. Denna dragkraft överföres till transportvagnen via låsorgan som _befinner sig i kopplingsrörets ll andra ände för samverkan med kopplingstappen 10 och som skall beskrivas närmare _" nedan. 7 I Vid den visade utföringsformen har kopplingstappen :l0 ett i huvudsak cirkulärt tvärsnitt som avtager gradvis i riktning mot kopplingstappens ände. Kopplingstappen 10 har sålunda en stympat konisk anliggningsyta 14, en i huvudsak cylindrisk del 15 och en andra anliggningsyta 16 som övergår i kopplingstappens spetsade ände- I ändamål att förhindra att kopplingstappen 10 drages ut ur kopp- lingsröret ll finnes tre fjäderbelastade låsfall, varvid ”en lâsfall l7 visas i fig. 2 (se vidare fig. 3, som visar 8101641-2 ett snitt genom låsorganen utmed linjen III-III i fig. 2).
Låsfallen 17 är cylindriska vid den visade utföringsformen, bortsett från en inskärning 18 för anliggning mot en lås- yta l9 på kopplingstappen 10. Varje lâsyta 19 är åstadkom- men vid respektive inskärningar 20 (och 20A, 20B för de båda andra låsfallen, vilka synes i fig. 3 och 4). Varje låsfall l7 är anbragt i en tillhörande, cylindrisk skål 21 och med hjälp av en fjäder 22 förspänd i riktning mot kopplingsrörets ll axel. Varje skål 21 är med hjälp av en gänga inskruvad i kopplingsröret ll i huvudsak vinkelrätt mot dettas axel. I förbindelse med att låsfallen övervägande är cylindriska uppnås därvid en enkel konstruktion, så att fallen kan utbytas då de blir slitna.
De ovan omtalade låsorganen förhindrar utdragning av kopplingstappen 10 ur kopplingsröret ll, då transport- vagnen l drages av en självkörande vagn 5, men om vagnen 5 bromsar skall kopplingsaggregatet kunna uppta tryck, vilket sker genom att kopplingstappen 10 rör sig ett litet stycke längre in i kopplingsröret ll, till dess att anligg- ningsytan l4 slår emot en motsvarande anliggningsyta 23 i kopplingsröret ll. Förutom denna anliggningsyta 23 har kopplingsröret en ytterligare, invändig anliggningsyta 24 vilken motsvarar anliggningsytan 16 på kopplingstappen 10 under dennas största inträngningsdjup i kopplingsröret ll.
Den ände av kopplingsröret ll, genom vilken kopp~ lingsstången 7 upptagea är försedd med tre låsfall, varav en låsfall 25 visas, vilka låsfall vid den visade utförings- formen är identiska med ovan beskrivna låsfall för samverkan med kopplingstappen 10 och var och en har en motsvarande tryckfjäder samt påskruvbar skål. Låsfallen 25 är inrättade att samverka med respektive låsytor 26 på kopplingsstången 7, åtminstone då kopplingsaggregatet skall överföra tryck- kraft. Låsytorna 26 är på samma sätt som låsytorna 19 âstadkomna genom respektive inskärningar 27 i kopplings- stången 7, varvid det omedelbart förstås, att det finnes tre sådana inskärningar 27. (I fig. 2 är med streckprickade linjer antytt en av de andra inskärningarna 20A och 27A på kopplingstappen resp. kopplingsstången). Då kopplingsstången 8101641-2 7 förskjutes åt höger i fig. 2, till dess att anslags- bröstet 12 anligger mot stoppanslaget 13, kommer lås- fallen 25 att röra sig ned i respektive inskärningar 27, så att det i det i fig. 2 visade snittet IV-IV är iden- tiskt med det i fig. 3 visade, och så att kopplingsaggre- gatet kan uppta tryckkrafter genom låsfallens 25 anligg- ning mot respektive låsytor 26. För åskådlighets skull sträcker sig kopplingsstången 7 i fig. 2 ett stycke in i kappiingsröret 11, och i detta läge kommer giåsfalien 25 att intaga det i fig. 4 visade läget, där avståndet från kopplingsrörets ll axel är störst.
*Verkningssättet för kopplingsaggregatet enligt upp- finningen kommer nu att närmare förklaras med hänvisning till fig. l-4. Då en transportvagn l är lastad med en last 2 och skall transporteras över större avstånd med hjälp av transportanläggningen, föres transportvagnen medelst hand- kraft in under en ledig vagn 5 på skenelementet 6. Då 7 vagnen 5 är ledig, är kopplingsstângen 7 företrädesvis uppsvängd till det i fig. l med streckprickade linjer visade läget, exempelvis med hjälp av gasfjädrar i vagnen 5. Kopp- lingsstången 7 nedföres företrädesvis genom att man med den ena handen griper om ett handtag 28, som är anbragt tvärs kopplingsröret ll, under det att styrstången 4 med den andra handen hålles så att kopplingsstången 7 och kopplings- tappen l0 ligger i linje, varefter kopplingsröret ll föres snett nedåt för ingrepp med kopplingstappen.
Det skall här märkas, att inskärningarna 23 och 27 i kopplingstappen 10 resp. kopplingsstången 7 är så an- bragta att de ligger parvis i linje svarande mot att lås- fallen 17 och 25 befinner sig parvis i respektive axial- plan för kopplingsröret ll. Denna placering medför att kopplingsaggregatet enligt uppfinningen kan utlösas genom att man vrider kopplingsröret ll omkring sin längdaxel med jnjälp av handtaget 28. (Vid den visade utföringsformen där i kopplingsrörets vardera ände finnes tre låsfall, skall Vridningen uppgå till 600). Vridningen illustreras i fig. 3 och 4, varvid fig. 3 visar ett snitt genom kopplings- aggregatet i ett låsläge, där låsfallen anligger mot respek- 8101641-2 tive låsytor, under det att fig. 4 visar ett fig. 3 lik- nande snitt, men där kopplingsröret ll är vridet en vin- kel av 60°, varvid låsfallen tryckes radiellt utåt så att de går fria från låsytorna 19, vilket medför att kopplingstappen 10 kan avlägsnas från kopplingsröret ll, varjämte kopplingsstången 7 kan föras ytterligare in i kopplingsröret ll. Samtidigt med att kopplingsstången 7 på en ledig vagn såsom ovan förklarats föres nedåt från det med streckprickade linjer visade läget (fig. l) till det med heldragna linjer visade läget, gives handtaget 28 kortvarigt nämnda vinkelvridning, så att kopplingsaggrega- tet kan förskjutas uppåt till kopplingsstångens 7 största inträngningsdjup i detta, och då kopplingstappen 10 ligger i linje med kopplingsstången 7, föres kopplingsaggregatet nedåt till ingrepp med kopplingstappen 10. Härefter star- tas vagnen 5, och dragkraften i kopplingsstången 7 över- föres till transportvagnen via anslagsbröstet 12 och stoppanslaget 13 respektive låsfallen 17 och låsytorna l9.
Under transporten förekommer flera uppbromsningar, exempelvis för att undgå kollisioner. Sett från transport- vagnen kommer en kurva i skenelementet 6 även att verka som en uppbromsning, och det är här särskilt viktigt, att kopplingsaggregatet medför styv förbindelse mellan kopp- lingsstången 7 och styrstången 4. Den styva förbindelsen uppnås medelst kopplingsaggregatet enligt uppfinningen, vilket tydligast framgår av fig. 2. Vid en bromsning kom- mer kopplingstappen 10 såsom nämnts att slå i botten i kopplingsröret ll, så att anliggningsytorna 14 resp. 16 på kopplingstappen anligger mot anliggningsytorna 23 resp. 24 i kopplingsröret, varvid ett böjmoment kan upptas vinkelrätt mot kopplingsrörets ll axel. Ett motsvarande böjmoment kan upptas i kopplingsrörets ll andra ände genom att kopplingsstångens 7 invändiga anliggning i kopplings- röret ll har tillräcklig axiell utsträckning (summan av längden av öppningen i kopplingsröret ll för upptagning av kopplingsstången 7 och längden av ett ändstycke 29 på kopplingsstången 7). Denna styva förbindelse under upp- bromsning medför en väldefinierad rörelsebana för trans- 8101641-2 ,portvagnen l i'en kurva och förhindrar vridning av körhjulet under uppbromsningen motsvarande sträcka; 'Då transportvagnen 1 skall frikopplas från kopplings- stângen 7 ges handtaget 28 ovan omtalade vridning, vilken, då vagnen S befinner sig igång, automatiskt medför en sepa- rering, och som, då vagnen 5 står stilla, medger att kopp- lingsaggregatet 8 genom handkraft kan föras bort från och ut ur ingrepp med kopplingstappen 10.
Förutom redan nämnda driftsegenskaper medför kopp- lingsaggregatet enligt uppfinningen flera andra fördela; särskilt av arbetsunderlättande karaktär. För det första skall märkas, att det genom ovan beskrivna sammankoppling av transportvagnen och kopplingsstången icke föreligger risk för att en operatör kan få händerna i kläm, vilket åskulle vara farligt, eftersom-transportvagnarna ofta är lastade med ett ton gods. Det kan även vara vanskligt att genom handkraft bringa en så tung transportvagn i ett läge där kopplingstappen l0 befinner sig nöjaktigt i linje med kopplingsstången 7. Detta problem är även löst vid kopp- lingsaggregatet enligt uppfinningen genom att i fig. 2 märkes, att det finnes ett visst axiellt avstånd mellan anliggningsytorna 14, 23 och 16, 24 då låsfallen 17 sam- verkar med låsytorna l9. Detta kännetecken medför i kombi- nation med den trattformade öppningen i kopplingsröret ll för upptagning av kopplingsstången 10, att det kan uppnås ingrepp mellan kopplingstappen 10 och kopplingsröret ll, även om dessa delar icke nöjaktigt befinner sig i inbördes linje. å , Det inses att de väsentliga kännetecknen för den 7 visade utföringsformen av kopplingsaggregatet enligt upp- finningen består i den trattformade öppningen i kopplings- röret ll för upptagning av kopplingstappen, vilken har ett tvärsnitt som i huvudsak motsvarar öppningen åtminstone utmed två med.inbördes axiellt avstånd befintliga områden (anliggningsytorna l4, 23 och 16, 24). Det är dessutom ett viktigt kännetecken, att låsfallen går i ingrepp med kopp- lingstappen i ett läge där det föreligger ett axiellt av- - stånd mellan nämnda, samverkande anliggningsytor, men det 8101641-2 skall märkas, att andra låsorgan än de visade låsfallen kan användas, varvid exempelvis kulkopplingar kan komma ifråga.
Kopplingstappen och kopplingsstângen har vid den visade utföringsformen cirkulärt tvärsnitt, vilket gör det möjligt att frige låsorganen endast genom en vrid- ning av kopplingsröret, men det inses, att tappen och stången kan ha andra tvärsnittsformer, särskilt i för- bindelse med andra typer av låsorgan. Uppfinningen är heller icke begränsad till att just transportvagnen upp- _ bär låstappen, som alternativt kan vara anbragt vid kopp- lingsstångens ände, under det att kopplingsröret kan vara anbragt förskjutbart på transportvagnen.

Claims (7)

8101641-2 10 Patentkrav
1. l. Kopplingsaggregat för lösbar sammankoppling av en drivande och en driven enhet i en transportanläggning, företrädesvis av det slag, där den drivande enheten (5) är inrättad att köra på ett upphängt skenelement (6), och där den drivna enheten är en på ett underlag rörlig *A transportvagn (l), som är inrättad för sammankoppling med en drivande enhet, företrädesvis via en kopplingsstång (7), vilket aggregat (8) innefattar en med den ena av två samverkande enheter styvt förbunden kopplingstapp (10), som i huvudsak har i riktning mot dess fria ände jämnt eller stegvis avtagande tvärsnittsmätt, och ett med den andra av de båda nämnda enheterna styvt förbundet kopp- lingsrör (ll), som har en för upptagning av kopplings- tappen inrättad, trattformad öppning, k ä n n e t e c k- n aÜt av att den trattformade öppningens tvärsnittsmått åtminstone motsvarar kopplingstappens (10) tvärsnittsmått längs två med inbördes axiellt avstånd befintliga ring- formade anliggningsområden (14, 23 och l6, 24) för upptag- ning av ett böjmoment, då kopplingstappen (10) är införd till sitt största inträngningsdjup i kopplingsröret (ll), Koch att det finnes lösbara låsorgan (17, l9) som är in- rättade att fasthâlla kopplingstappen (10) mot utdragning ur kopplingsröret (ll) i ett låsläge, då inträngningsdjupet är mindre än det största inträngningsdjupet.
2. Kopplingsaggregat enligt krav l, k ä nfn e t e c k- n a t av att det ena anliggningsområdet (23) ligger längs öppningens bort från nämnda andra enhet vända kant- område, som är snett riktat i förhållande till kopplings- rörets (ll) axel för att genom samverkan med en motsvarande sned anliggningsyta (14) på kopplingstappen (10) definiera det största inträngningsdjupet.
3. I Kopplingsaggregat enligt krav l eller 2, k ä n_n e- t e c k n.a t av att kopplingstappens (10) tvärsnitt väsent- ligen är cirkulärt och har ett antal inskärningar (20) som definierar respektive icke inbördes sammanhängande låsytor 8101641-2 ll (1.9), vilka är vända mot nämnda ena enhet, och vilka är inrättade att i låsläget samverka med var sin i kopp- lingsröret (11) anbragta låsfall (17), som är rörliga i ett plan tvärs i förhållande till och är fjäderbelastade (22) i riktning mot kopplingsrörets (ll) axel.
4. Kopplingsaggregat enligt krav 1, 2 eller 3, var- vid kopplingstappen är finfäst i en transportvagn (4), och det finnes en med den drivande enheten förbunden kopplingsstång (7), k ä n n e t e c k n a t av att kopp- lingsröret (ll) är inrättat att genom sin i förhållande till nämnda öppning motsatta ände upptaga ett i längd- riktningen variabelt stycke av kopplingsstången (7), och att det finnes ytterligare utlösbara låsorgan (25, 26), som är inrättade att i ett annat låsläge fasthålla kopp- lingsstången (7) med relativt litet inträngningsdjup i förhållande till kopplingsröret (ll), varvid kopplings- röret och kopplingsstången ligger radiellt tätt an mot varandra i det andra låsläget, åtminstone utmed två med inbördes axiellt avstånd belägna, runtomgående anligg- ningsområden.
5. Kopplingsaggregat enligt krav 4, varvid anliggnings- områdena mellan kopplingsstången och kopplingsröret är cirkulära, k ä n n e t e c k n a t av att de ytterligare lâsorganen innefattar ett radiellt utsprång (12) på kopp- lingsstången i närheten av dennas i kopplingsröret upp- tagna ände för samverkan med ett anslag (13) i kopplings- röret (ll) och ett antal inskärningar (27) i kopplings- stången (7) för bildning av respektive, icke inbördes sammanhängande låsytor (26), som vänder mot utsprånget (12) och är inrättade att i det andra låsläget samverka med var sin i kopplingsröret (ll) anbragta låsfall (25), som är rörliga i tvärriktningen av och är fjäderbelastade i riktning mot kopplingsrörets (ll) axel,
6. Kopplingsaggregat enligt krav 5, k ä n n e t e c k- n a t av att låsfallen (17) för kopplingstappen (10) och låsfallen (25) för kopplingsstången (7) är anbragta med lika vinkelavstånd omkring var sin ände av kopplingsröret ls1o164z-l2 12 (ll), så att båda nämnda låslägen uppnås i förutbestâmt'_"»H vinkelläge för kopplingsröret (ll) omkring dettas axel i förhållande till kopplingstappen (10) och kopplings- stången (7).
7. Kofiplingsaggregat enligt krav 6, k ä n n e- lt e c k n a t av att kopplingsröret (ll) har ett i tvärriktningen av detta anbragt handtag (28)Q med hjälp av vilket kopplingsröret kan vridas bort från nämnda förutbestämda vinkelläge.
SE8101641A 1979-07-19 1981-03-13 Kopplingsaggregat for losbar sammankoppling av en drivande och en driven enhet i en transportanleggning SE423367B (sv)

Applications Claiming Priority (1)

Application Number Priority Date Filing Date Title
DK303279A DK147277C (da) 1979-07-19 1979-07-19 Koblingsaggregat til adskillelig sammenkobling af en drivende og en drevet enhed i et transportanlaeg

Publications (2)

Publication Number Publication Date
SE8101641L SE8101641L (sv) 1981-03-13
SE423367B true SE423367B (sv) 1982-05-03

Family

ID=8118352

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
SE8101641A SE423367B (sv) 1979-07-19 1981-03-13 Kopplingsaggregat for losbar sammankoppling av en drivande och en driven enhet i en transportanleggning

Country Status (5)

Country Link
DE (1) DE3049738A1 (sv)
DK (1) DK147277C (sv)
GB (1) GB2071591B (sv)
SE (1) SE423367B (sv)
WO (1) WO1981000236A1 (sv)

Family Cites Families (8)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
US731520A (en) * 1901-12-23 1903-06-23 Jacob E Stubblebine Car-coupling.
US1527047A (en) * 1923-02-24 1925-02-17 Kollock Julius Car coupler
US2708886A (en) * 1949-07-29 1955-05-24 Campbell Williamson Company In Coupling
FR1119787A (fr) * 1955-01-13 1956-06-25 Dispositif d'attelage
GB913120A (en) * 1960-05-21 1962-12-19 Fisher & Ludlow Ltd Improvements in or relating to conveyor systems
GB1359823A (en) * 1970-06-15 1974-07-10 Crisplant As Conveyor systems
GB1469237A (en) * 1973-05-30 1977-04-06 Benndahl L Conveyor system including an overhead rail and a number of self propelled driving units
GB1581944A (en) * 1977-04-12 1980-12-31 Cosan Crisplant As Or supported carts conveyor system including an overhead drive system for flo

Also Published As

Publication number Publication date
DK303279A (da) 1981-01-20
DE3049738C2 (sv) 1990-12-20
DK147277B (da) 1984-06-04
GB2071591A (en) 1981-09-23
GB2071591B (en) 1984-02-15
DE3049738A1 (en) 1982-02-18
SE8101641L (sv) 1981-03-13
WO1981000236A1 (en) 1981-02-05
DK147277C (da) 1984-12-10

Similar Documents

Publication Publication Date Title
US6023927A (en) Shackle with a kant loose pin
US2926034A (en) Spline coupling
DE847235C (de) Kupplungseinrichtung fuer Fluessigkeitsleitungen
JPH0219327B2 (sv)
US3299979A (en) Power couplings
US4071105A (en) Coupling device for a power transmission shaft
DE3307339A1 (de) Kuppelvorrichtung
US4236388A (en) Separable three-section telescopic drive shaft
US4473203A (en) Disengageable control column for a copilot of an aircraft
US3889980A (en) Three-point attachment device particularly for a tractor
DK155083B (da) Baanddrevet transportredskab
US4157019A (en) Releasable coupling device for a power transmission shaft
SE423367B (sv) Kopplingsaggregat for losbar sammankoppling av en drivande och en driven enhet i en transportanleggning
EP2443916B1 (de) Dreipunkt-Kuppelvorrichtung
SE430149B (sv) Anordning for att fran marken lyfta en stock
US4572356A (en) Safety clutch and quick release assembly for grain augers and the like
US2944837A (en) Aircraft towing device
US1376995A (en) Culvert-cleaning hoe
US4792006A (en) Drive shaft coupling
US2590218A (en) Tractor hitch
DE2743072A1 (de) Entkuppelvorrichtung
US2993710A (en) Safety hook hitch
DE541804C (de) Fliehkraftreibungskupplung
US2899805A (en) Telescopic terminal for flexible drive systems
DE2539666B2 (de) Kardanwelle mit keilverzahnung fuer ein motorrad

Legal Events

Date Code Title Description
NUG Patent has lapsed

Ref document number: 8101641-2

Effective date: 19920210

Format of ref document f/p: F