SE422886B - Anordning for att bringa ett rorligt element i rotation - Google Patents
Anordning for att bringa ett rorligt element i rotationInfo
- Publication number
- SE422886B SE422886B SE7804371A SE7804371A SE422886B SE 422886 B SE422886 B SE 422886B SE 7804371 A SE7804371 A SE 7804371A SE 7804371 A SE7804371 A SE 7804371A SE 422886 B SE422886 B SE 422886B
- Authority
- SE
- Sweden
- Prior art keywords
- flexible tube
- tube
- movable element
- rolled
- rotation
- Prior art date
Links
Classifications
-
- B—PERFORMING OPERATIONS; TRANSPORTING
- B60—VEHICLES IN GENERAL
- B60R—VEHICLES, VEHICLE FITTINGS, OR VEHICLE PARTS, NOT OTHERWISE PROVIDED FOR
- B60R22/00—Safety belts or body harnesses in vehicles
- B60R22/18—Anchoring devices
- B60R22/195—Anchoring devices with means to tension the belt in an emergency, e.g. means of the through-anchor or splitted reel type
- B60R22/1951—Anchoring devices with means to tension the belt in an emergency, e.g. means of the through-anchor or splitted reel type characterised by arrangements in vehicle or relative to seat belt
-
- B—PERFORMING OPERATIONS; TRANSPORTING
- B60—VEHICLES IN GENERAL
- B60R—VEHICLES, VEHICLE FITTINGS, OR VEHICLE PARTS, NOT OTHERWISE PROVIDED FOR
- B60R22/00—Safety belts or body harnesses in vehicles
- B60R22/18—Anchoring devices
- B60R22/195—Anchoring devices with means to tension the belt in an emergency, e.g. means of the through-anchor or splitted reel type
- B60R22/1954—Anchoring devices with means to tension the belt in an emergency, e.g. means of the through-anchor or splitted reel type characterised by fluid actuators, e.g. pyrotechnic gas generators
-
- B—PERFORMING OPERATIONS; TRANSPORTING
- B60—VEHICLES IN GENERAL
- B60R—VEHICLES, VEHICLE FITTINGS, OR VEHICLE PARTS, NOT OTHERWISE PROVIDED FOR
- B60R22/00—Safety belts or body harnesses in vehicles
- B60R22/34—Belt retractors, e.g. reels
- B60R22/46—Reels with means to tension the belt in an emergency by forced winding up
- B60R22/4628—Reels with means to tension the belt in an emergency by forced winding up characterised by fluid actuators, e.g. pyrotechnic gas generators
Landscapes
- Engineering & Computer Science (AREA)
- Mechanical Engineering (AREA)
- Automotive Seat Belt Assembly (AREA)
- Seats For Vehicles (AREA)
Description
15 20 25 35 40 7804371-s 2 En första gruppiav sådana àtstramare utgöres a.v pyrotek- niska tryckcylindrar med linjär dra.griktning, vilkas längd i ut- draget tillstånd stör deras anbringande på plats i fordonens passagerarutryvnme, och som vidare medför olycksrisker genom oupp- märksamhet när systemet är utdraget, vilket utgör det normala läget när en kollision icke uppkommer.
En andra grupp av dessa åtstramare utgöres av anordningar för åstadkommande a.v rotation, men de föreliggande anordningar- na. innefattar oftast en kolv, vilken förlängas av betjänings- anordningar som påverkar ett transmissionssystem, vilket anting- en kan utgöras av ett kugghjul och kuggstàng eller av en sam- mansättning med skruvlinjeformig bana. Sådana anordningar 'air av- sevärt skrymmande på grund av att transmissionssystem användes i kolvens förlängning.
Bland den andra gruppen av åtstramare, bestående av anord- ningar för åstadkommande av rotation, kan nämnas turbinupprulla- re, beskrivna. i den franska patentskriften F '2 136 755. Dessa turbinupprullare möjliggör dock icke utvecklande av ett betydan- de vridmoment, och de erfordrar vidare att förbränningsgaser utblåses med hög temperatur. Vidare kan nämnas de upprullnings- anordningar med urkopplingsbar, ringformig kolv inuti upprull- ningstrumman som beskrives i den franska patentswiften F 2 279 429, där kolven samtidigt utgör ett drivorgan och ett organ för bringande i rotation. Denna typ av upprullare upp- visar dock endast ett begränsat energiutbyte på grund av den ringa. stigningen hos det skruvlinjeformiga ledelement som be- firmer sig inuti trumman. Åtstramingen av säkerhetsbältena bör ske inom en tid a.v storleksordningen 10 millisekunder, och âtstranmmgsanordningar- na bör vara ringa skrymmande. De drivande gaserna. användes vid tryck av några. hundra bar och erhålles vanligen genom antänd- ning av en pyrotelcnisk la.ddning, anbringad i åtstranmingsanord- ningen. Användningen av gas vid högt tryck åstadkommer en ljud- nivå. vid funktionen som är mycket hög när drivgaserna. utstötes från åtstramningsanordningen, och varje bortgång av gas, även om den är utan väsentlig inverkan på åtstraxmingsegenskaperna., medför en avsevärd höjning av ljudnivån vid funktionen.
Genom föreliggande uppfinning elimineras dessa olägen- heter, och den har speciellt till syftemål att åstadkomma en ringa skrymmande anordning för åstadkommande a.v rotation, där 10 15 20 25 30 35 H0 7804371-8 energiutbytet är högt, och som icke utstöter någon förbränninge- gas och som verkar praktiskt taget utan oväsen.. Vidare åstadkom- mes genom uppfinningen en anordning, vars försäljningspris är förbättrat, eftersom drivanordninganxa och anordningarna för bringande av trumman i rotation utgöres av ett och samma stycke, vilket icke erfordrar någon noggrann bearbetning och som direkt medför en fullständig täthet.
För en roterande anordning av ovan angiven typ och oavsett dess avsedda användning, uppnås detta syftemål enligt uppfin- ningen genom att anordningen kännetecknas av att drivanordningen utgöres av minst ett böjligt rör, vilket är hoprullat så, att det uppvisar en förminskad tvärsektíonsarea som är expanderbar under inverkan av ett fluidum under tryck, varvid det sammanrullade, böjliga röret bildar minst ett varv som uppvisar en minskad tvär- sektionsarea, och detta varv är utsträckhart och utvidgningen av dess tvärsektionsarea åstadkommer en ökning av medellinjen för detta varv och rotation av det rörliga elementet, varvid röret på minst två åtskilda ställen är förbundet med dels stativet, dels med det rörliga elementet, samt röret är i förbindelse med en anordning för bringande under tryck.
Det rörliga elementet kan utgöras av en medbrirxgande axel, på. vilken är fäst det förskjutbara organet, men för tillämpning- arna med åtdragande av ett säkerhetsbälte, utgöres det rörliga elementet företrädesvis av en trumma för upprullning av bältet.
Inom ramen för denna föredragna tillämpning utgöres fluidet under tryck av en gas, och anordningen för àstadkommande av tryck av en gasgenerator, och närmare bestämt då. av en pyro- teknisk gasgenerator, vilken till och med kan vara anbragt direkt inuti det böJliga röret, varvid antändnmgen av denna generator då åstadkommas elektriskt.
Lämpligen innefattar det böJliga röret minst en vägg av metall för att möjliggöra funktionvidšlñgt tryck, och röret kan helt utgöras av metall och exempelvis bestå. av två. vid sina sidor sammansvetsade band, varvid en sådan utföringsform ger en roterande anordning som är ringa skrymmande, men vars expan- sion av tvärsektionen är begränsad genom metallens mekaniska egenskaper. För att möjliggöra en stor expansion av tvärsektio- nen innefattar det böjliga röret minst en vägg av ett gummi- eller plastartat material, och speciellt innefattar det böjliga röret en vägg av flätade metalltrådar, varvid denna vägg på. in- sidan är belagd med en vägg av ett gummi- eller plastmaterial. dtPo0nö"“ uuAuTv 7804371-8 10 15 20 25 30 55 110 Företrädesvis är minst en av de distinkta förbindelsedelar- na av det böjliga röret belägen vid en av det böjliga rörets ändar, och den drivande anordningen innefattar endast ett böj- ligt rör. f Enligt en första utföringsform är det böJl1ga röret hop- rullat skruvlinjeformigt. Enligt en annan utföringsform är det böJliga.röret hoprullat till en spiral.
I dessa två utförandevarianter kan användas ett rör som an- tingen är rullatfkring en axel eller är rullat i det inre av en roterbart rörlig trumma, men när röret är rullat till en spiral, är det lämpligt att rullningen är gjord kring en axel.
Enligt en speciell utformning är det böjliga röret omböjt mot sig själv till att bilda två grenar innan det rullats skruv- linjeformigt eller till spiral, varvid en av de åtskilda för- bindelsedelarna är belägen vid området för omvikningen och de två andra distinkta; förbindelsedelarna är belägna vid de två ändarna av detta böjliga rör, och de två grenarna exempelvis kan vara rullade till två skruvlinjer med motsatt stigning.
Enligt ett första byggnadssätt förhindras stativet att rotera genom en fast fixering vid ett fast chassi, vilket exem- pelvis utgöres av ett automobilchassi i den föredragna använd- ningen till atstramning av säkerhetsbälten. I detta fall kan den roterande anordningen vara oberoende, varvid den då bildar åt- stramningsanordningen hos en dynamisk enhet för skydd genom säkerhetsbälte, och en upprullningsanordning, vilken konstant håller bältet i kontakt med den person som skall skyddas kan vara anordnad på annat sätt, och bältet antingen är fäst vid upprullningstrumman, eller är kopplat till denna trumma och kan glida över trumman, vilken endast roterar när det böjliga röret sättes under tryck. Anordningen kan även vara förbunden med en upprullningsanordning för säkerhetsbältet, varvid sammansätt- ningen bildar en upprullare och âtstramare, och bältet är fäst vid upprullningstrumman, vilken kan vridas i båda riktningar när det böjliga röret icke är under tryck, men som endast kan vridas i riktningen för åtstramning av bältet när detta rör sättes under tryck, och varje återgång åt andra hållet blockeras av en blockeringsanordning, vari användes en koppling, anordnad mellan den roterandefianordningens drivorgan och det rörliga ele- ment som utgöres av upprullningstrumman.
Enligt ett annat byggnadssätt är stativet roterbart när det böjliga röret bringas under fluidetrypk, och bidrager till 10 15 20 ED HO 7804371-8 upprullningen av det förskjutbara organet, varvid en temporär infästning med låg hàllfasthet 1 början kan fixera stativet för den roterande anordningen vid ett fast chassi.
Sá länge som trycket upprätthàlles i det böjliga röret strävar drivanordningen att upprätthålla den roterande anordning- en i läge för maximal àtstramning, men när gaser med ursprungligen hög temperatur användes och deras temperatur snabbt sjunker och/ ellérrär anordningen senare utsättes för mycket kraftigt vrid- moment som vrider den mot dess ursprungliga läge med minimal at- stramning, såsom är fallet i den föredragna användningen till åtstramning av säkerhetsbälten, kan det vara lämpligt att driv- anordningen antingen är fullständigt irreversibel och därför innefattar en anordning för spärrande av rctationen i en rikt- ning, vilken medger en relativ förflyttning av stativet och den rörliga delen (trumman) när det böjliga röret sättes under fluide- tryck, eller att drivanordningen är delvis reversibel och inne- fattar en enkelriktad anordning för energiabsorption, vilken efter det att fluidet satts under tryck medger en återgång av den rörliga delen till sitt ursprungliga läge före páläggandet av fluidetrycket. Sådana enkelriktade absorptionsanordningar är i och för sig kända, såsom bromsar av typen linjär tryckcylinder eller bromsar av roterande typ, och vari exempelvis användes in- bäddade kulor.
Ytterligare kännetecken och fördelar hos uppfinningen fram- går närmare av följande beskrivning av ett flertal utföringsformer under hänvisning till ritningen.
I ritningen visar fig. l en perspektivvy av en första ro- terande anordning enligt uppfinningen, och som är avsedd att ut- göra en vid fordonets chassi fäst átstramingsanordning. Fig.2 utgör en vy i tvärsektion längs II-II i fig. 3, och fig. 3 utgör en vy i axialsektion av den första anordningen. Fig. Ä utgör en längsvy utifrån av ett första exempel av en annan roterande an- ordning enligt uppfinningen, avsedd att utgöra en àtstramnings- anordning, 1 vilket stativet vid upprullningen samverkar med ett förskjutbart organ. Fig. § utgör en längsvy utifrån av ett andra exempel av en andra anordning, liknande den som visas i fig. 4.
F15. 6 utgör en partialvy av det rörliga element som icke visas i fig. 4 och 5. Fig. 1 utgör en sidovy utifrån av det andra exemplet av den andra anordning som visas i fig. 5. Fig. 8 utgör en vy, delvis i tvärsektion enligt VIII-VIII i det andra exemp- let av den andra anordning som visas i fig. 5, 1 utgångsläge, 7804371-8 6 innan det böjliga röret är satt under tryck. Fig. 2 utgör en sidovy, delvis i sektion av det andra exemplet av den andra.an- ordningen, varvid denna vy svarar mot fig. 8 och visar anordning- en i slutligt läge efter det att det böjliga röret är satt under 5 tryck. Fig. 10 utgör en vy i tvärsektion efter X-X av det andra exemplet av den andra anordning som visas i fig. 5. Pig. ll utgör en vy i axiell längdsektion efter XI-XI i fig. 12, och visar en tredje roterande anordning enligt uppfinningen, avsedd att kombi- neras med en upprullningsanordning för ett säkerhetsbälte för 10 att bilda en vid fordonets chassi fäst, kombinerad upprullnings- och åtstramningsanordning. Fig. 12 visar en sidovy, delvis i sektion, enligt XII-XII i fig. ll, av den tredje anordning som visas i fig. ll. Fig. 13 utgör en vy i axiell längdsektion av en fjärde roterande anordning enligt uppfinningen, avsedd att 15 kombineras med en upprullningsanordning för ett säkerhetsbälte och bilda en vid fordonets chassi fäst kombinerad upprullnings- och ätstramningsanordning. Fig. 14 utgör en vy i tvärsektion efter XIV-XIV i fig. 13, av upprullningstrumman, försedd med en speciell koppling. Fig. lå utgör en vy i axiell längdsektion av 20 en femte roterande anordning enligt uppfinningen, avsedd att kom- bineras med en upprullningsanordning för ett säkerhetsbälte och bilda en vid fordonets chassi fäst, kombinerad upprullnings- och âtstramingsanordning. _ Enligt figurerna l-3 möjliggör den roterande anordningen 25 upprullning av säkerhetsbältet 1 och bildar en âtstramningsanord- ning, vilken är fäst vid fordonets chassi medelst fyra.gängade hål (2) i stativet (3), vilket i längdriktningen väsentligen är U-format, och i vilket upprullningstrumman (4) befinner sig.
Stativets sidoväggar är var och en förstärkta med ett sidostycke 30 (5) och (6) för att centrera och i längdriktningen fixera upp- rullningstrumman, vilken utgör en ihålig cylinder, försedd med en utbuktning (7), vilken har två längsgående slitsar för fästan- de av säkerhetsbältet (1). Sidostycket (5) för fasthàllande inne- fattar ett stöd (8), vilket fasthåller änden av det böjliga röret 35 (9) medelst bygeln (io) och de två skruvarna (11). Den böjiiga. röret utgör ett rör som motstår högt tryck och som består av en inre metallarmering (12) av flätade ståltrådar, vilken på in- och utsidan är belagd med ett skikt av neoprengummi (l3a) och (l3b), varvid det yttre skiktet (l3b) är avlägsnat vid vardera #0 av rörets ändar för att underlätta fasthållningen. Röret är 10 15 20 25 35 to 78043371-8 7 skruvlinjeformigt rullat i trummans inre, och det är tillplattat så, att i tvärsektion det inre utrymmet är minskat till en smal, avláng öppning med 1 mm fri höjd, med undantag för området 14, vilket svarar mot övergången mellan den inre skruvlinjen och den yttre, raka delen som möjliggör fästandet vid hàllaren 8.
Detta område, där öppningen är större, innefattar en inre, pyro- teknisk generator 15, vilken består av 2,5 3 enrörs krut på cellulosanitratbasis och l g tändkrut på zirkoniumbasis i kon- takt med en elektrisk tändare, vilken är förbunden med en kolli- sionsdetektor (ej visad) medelst två isolerade, elektriska led- ningar 25, vilka är platta och omslutes av det inre neopren- skiktet för àstadkommande av en tillräcklig täthet. Det genom tillplattning deformerade, böjliga röret bildar en skruvlinje, vars yttre omhöljande yta ger ett tillräckligt spelrum (16) till upprullningstrummans inneryta för att röret skall kunna upp- visa en cirkulär tvärsektion när det utsättes för ett högt tryck av gas som frigöres genom den inre generatorn 15. Den inre änden av det böjliga röret är fäst vid upprullningstrumman medelst en hållare 17, en bygel 18 och två skruvar 19, och under sin ur- sprungliga fasthållning hàlles röret 1 skruvform medelst ett skjuvstift 20, vilket tillfälligt förbinder trumman med det fast- hällande sidostycket 6. Den roterande anordningen innefattar ett enkelriktat spärrorgan, bestående av en tandhjulskrans 21, vilken är anbringad i trummans inre och är i konstant kontakt med en klinka 22, vilken kan vridas kring axeln 23 och återföras medelst fjädern 24, vilken är spänd mellan bygeln 18 och klin- kans bakre ände.
När anordningen är 1 funktion och kollisionsdetektorn ger en elektrisk impuls genom ledningarna 25, frigör den pyroteknis~ ka generatorn en mängd gas vid hög temperatur som kan åstadkomma ett tryck nära 25 MPa i det böjliga röret, vars ursprungliga inner- och ytterdiametrar är l3 mm och 23 mm, och vars totala längd är 300 mm, vilket möjliggör att två varv kan utbildas i en central axel med en diameter av 15 mm, varvid det böjliga röret är praktiskt taget fullständigt tillplattat i sitt ursprungliga läge. Ju mera trycket ökar i det böjliga röret, desto mera har detta en benägenhet att återgå till en cirkulär tvärsektion tom något överstiger den ursprungliga, detta på grund av deformerbar- heten hos den flätade metallarmeringen, och denna volymökning i förbindelse med tryokhöjningen utövar på bältet ett avsevärt 10 20 25 30 35 40 70804371-8 8 arbete, varvid upprullningstrumman utsättes för ett vridmoment som uppkommer genom diameterökningen hos rörets medellinje, och som efter bristningen av stiftet 20 åstadkommer en rotation av trumman tills det böjliga röret under tryck kommer i kontakt med trummans inneryta, varvid den dragkraft som utövas på bältet är av storleksordningen 3500 N, den âtdragna längden är nära 100 mm, och tiden för funktionen är mindre än 10 millisekunder. Under trummans rotation, vilken sker i riktning av pilen 26 i fig. 2, återföres klinkan vid passage av varje tand i tandkransen, men när den maximala åtdragningslängden uppnåtts, anslår klinkan mot den sist uppnådda.tanden, och hela den roterande anordningen fasthålles i sitt slutliga läge.
Figurerna.4-10 visar två exempel av en andra roterande an- ordning, varvid dessa två exempel endast skiljer sig åt med av- seende på det enkelriktade spärrorganet. Enligt dessa tvâ exem- pel möjliggör den roterande anordningen upprullning av ett säker- hetsbälte 30, vilket fritt löper genom ett spänne 31, vilket ut- gör det huvudsakliga rörliga elementet och är fäst vid ett cen- tralt rör 32 medelst två skruvar 33. För att underlätta för- stâelserna av fig. 4 och 5 visas där icke spännet, och dess an- bringning framgår i detalj av fig. 6, där detta spänne möjlig- gör fixering av de båda ändarna 34a och 34b hos det böjliga röret 48. Detta enkla, böjliga rör är omvikt mot sig själv till att bilda tvâ grenar innan det rullats kring centrumröret 32 under delvis tillplattning för att deformera dess tvärsektion, och de två ändarna av detta.neoprenrör med metallkärna är be- friade från ytterskiktet av neoprengummi och är anbringade på varandra vid centrumrörets halva längd, och de två grenarna av det böjliga röret är rullade med motriktade varv mot centrum- rörets ändar, varvid mittdelen av det böjliga.röret hålles i urtagningen av det i längdriktningen U-formade mittstödet hos stativet. Detta stativ innefattar två sidoväggar 36 och 37, vilka är förbundna med mittstödet 35 och med axeln 38, kring vilken centrumröret 32 kan vridas, och denna.axel och detta rör fasthålles temporärt medelst ett skjuvstift (ej visat). Den pyro- tekniska generatorn 39 är anbringad inuti det böjliga röret, vilket endast är delvis tillplattat och därför uppvisar en inner- öppning med avlång tvärsektion, medan tvärsektionen hos den icke fasthållna rördelen är cirkulär. Denna generator består av en mycket snabb tändare, förbunden med tva platta ledningar 41, 10 15 20 25 40 7804571-8 9 och tändkrutet på zirkoniumbasis (42) är anbringat kring denna tändare i ett höhe G3), vilket ingår i ett höjligt ytterhölje, som är fyllt med 2 g enrörskrut (44) på cellulosanitratbasis.
Enligt det i fig. 4 visade exemplet utgöres den enkelrikta- de spärranordningen av en klokoppling med osymmetriska tänder, vilken utgöres av en tandkrans (45), vilken är fäst vid sido- väggen (37), ooh av centrumröret (32), vilket vid en ände är försett med tänder och vid sin andra.ände har en inre urtagning, 1 vilken är anbringad en skruvfjäder (46), vilken är sammanpres- sad mellan botten av denna urtagning och sidoväggen (36). Enligt det exempel som visas i figurerna 5 och 7 utgöres det enkelrikta- de spärrorganet av två hjul med asymmetriska tänder (47), vilka är centrerade vid sidoväggarna (37), Och är 1 förbindelse med klinkorna (49), vilka hålles i konstant ingrepp genom fjädrarna (46). Den huvudsakliga fördelen hos den andra anordningen är att en àtdragningskraft hos säkerhetsbältet kan erhållas som är dubbla den kraft som erhålles med ett böjligt rör av samma längd som är rullat till en enda skruvlinje, men det framgår klart, att indragningslängden väsentligen minskas till hälften, efter- som det arbete som utvecklas av drivgaserna är identiskt lika.
Verkansättet hos en sådan anordning framgår av figurerna 8 och 9, vilka visar samma àtstramningsanordning, dels i ur- sprungsläge innan det böjliga röret (48) bringats under tryck, dels i slutläge, efter det att det böjliga röret satts under tryck. säkernecsbäitet (30) kan glida 1 spänna: (31), och åt- stramningsanordningen hàlles temporärt i läge medelst stöd av mjukt plastmaterial (visat med streckprizkade linjer i fig. 7), vilket är fäst vid fordonets chassi, varvid den allmänna utform- ningen, liksom även funktionen av en sådan anordning redan be» skrivits i patentansökningar. När fordonet utsättes för en kraf- tig retardation, ger kollisionsdetektorn en elektrisk impuls genom ledningarna 41 och initierar tändaren 40, vilken antänder tändkrutet 42 och cellulosanitratkrutet 44. De gaser som bildas av den pyrotekniska generatorn höjer trycket inuti det böjliga röret och strävar att utvidga detta rör så att det återtar sin jämnviktsform med cirkulär sektion, något som medför en axiell dragning på det sammanrullade röret. När denna dragkraft är tillräcklig, brister skjuvstiftet, vilket sammanhåller det cen- trala stödet 35 och spännet 31, och en relativ rotation mellan dessa tvâ stycken uppkommer redan innan stativet utdrages från 10 15 20 25 30 35 40 7804371-8 lO stödanordningen av mjukt plastmaterial. Efter denna utdragning är àtstramningsanordningen fullständigt fri, och den relativa rotationen fortskrider till jämnviktsläget, vilket alltid svarar mot en inrättning av de två grenarna av det ätstramade bältet.
Fig. 9 visar den maximala inrullning som är möjlig att er- hålla, när spännet 31 hejdats av det centrala stödet över bältet, vilket direkt upprullats på det under tryck satta, böjliga röret 48. o Figurerna ll-15 visar andra varianter av den roterande an- ordningen för bringande av en upprullningstrumma för ett säker- hetsbälte i rotation, och enligt dessa varianter är den roteran- de anordningen kombinerad med en upprullningsanordning för ett säkerhetsbälte (ej visat) för att bilda en vid fordonets chassi fäst, kombinerad upprullnings- och åtstramningsanordning. Upp- rullningsanordningen, vilken i och för sig är känd, är av typen med spiralfjäder, och den innefattar ett hjul med osymmetriska tänder, i vilka kan ingripa en klinka, påverkad av en tröghets- massa. Detta hjul medföljer vid rotationen av en upprullnings- trumma, vilken pâverkas av den âterförande kraften hos fjädern, och trumman kan fritt vridas så länge som den icke överstiger en förbestämd hastighet eller fordonet icke utsättes för en stark retardation, varvid tröghetsmassan bringar klinkan till ingrepp i tandhjulet för att förhindra varje rotation i bältets utrullningsriktning, medan rotation åt motsatt håll är möjlig på grund av tändernas osymmetriska utformning. Åtstramnings- anordningen enligt uppfinningen är kombinerad med upprullnings- anordningen på sådant sätt, att upprullningstrumman är gemensam och sålunda påverkas av upprullningsanordningens funktionsbeting- elser, och säkerhetsbältet är fästet vid denna trumma.
Enligt figurerna ll och l2, vilka visar en tredje roteran- de anordning, består stativet av två sidostycken 55 och 55, vilka är förbundna medelst två tvärstag 57 och en hålförsedd platta 58, vilken möjliggör fästandet av detta stativ vid fordonets chassi. Sidostycket 55 innehåller en cirkulär öppning, vilken möjliggör anbringandet av den ansatsförsedda plattan 59 och cen- trering av upprullningstrumman 60, vilken likaledes är centrerad medelst ringen 61, vilken med presspassning är införd i sido- stycket 56, och en tillslutande platta 74 är fastskruvad vid detta sidostycke. Upprullningstrumman innehåller drivanordningen, vilken består av följande delar: 10 15 20 35 40 7804571-8 11 en axel 62, vilken är koncentrisk med trumman och är cen- trerad i tillslutningsplattan, samt med presspassning är införd i styrskivan 63, en bromsskiva 64, vilken innehåller fyra snedspàr, i vilka är anordnade klackarna 65 från styrskivan, bromskulorna 66 och de deformerbara kylarna.67, och denna.skiva är förlängd av en fäst- sektor 68, n ett mot högt tryck motståndskraftigt, böjligt rör 69, vil- ket är helt tillplattat och 1 skrnvlinjeform är rullat kring axeln 62, och detta rör vid sina två ändar är fäst medelst fästen, dels vid sektorn 68 av bromsskivan, dels med den andra delen vid tillslutningsplattan 74, vilken genomtränges av det böjliga röret, samt en pyroteknisk generator, vilken är anbragt i det böjliga röret och är förbunden med en kollisionsdetektor över ledningar 71.
Det böjliga röret hålles 1 hoprullat läge runt axeln 62 medelst två skjuvstift, varvid stiftet 72 med låg hàllfasthet förbinder styrskivan 63 med bromsskivan 64, och stiftet 73 med högre hàllfasthet fasthåller axeln 2 i förhållande till till» slutningsplattan 74.
Vid en kraftig retardation spärrar den tröga.massan och klinkan för upprullningsanordningen enkelriktat trummans rota- tion, medan kollisionsdetektorn, vilken kan utnyttja samma tröga.massa, ger en elektrisk impuls genom ledningarna 71 och antänder gasgeneratorns pyrotekniska laddning. Den axiella drag- ning som utövas på det böjliga röret och som uppkommer genom ut- vidgningen hos detta tillplattade rör kommer först att avskjuva stiftet 72, och bromsskivan 64 kommer då att böria vridas, medan styrskivan 63 fortfarande förhindras att rotera genom presspass- ningen till axeln 62 och skjuvstiftet 73, vilket medför att spärrkulorna 66 frigöres längs de sneda ramperna i spåren i skivan 64 och sammanpressar de deformerbara ki1arna.67. Från denna.inkoppling av kulorna sammankopplas bromsskivan 64 fast och enkelriktat med upprullningstrumman 60, och den axiella dragning som utövas av det böjliga röret kommer då att bringa upprullningstrumman i rotation, och dess fasthållande i slutligt läge åstadkommes genom upprullningsanordningens tandhjul med osymmetriska tänder.
Figurerna 13 och 14 visar en fjärde roterande anordning, vars utföringsform är mycket lik den tredje anordningen, och 10 15 20 25 35 40 7804371-s 12 den väsentliga skillnaden består i kopplingsanordningen för den drivande delen. Enligt denna kopplingsanordning är innerytan av upprullningstrumman 80 försedd med längsgående spår, och en expan- derbar, spårförsedd cylinder 81 är centrerad inuti trumman medelst centrumaxeln 82. Denna expanderbara.cylinder, vilken är utförd av deformerbart material, innehåller ett flertal försvagande, längsgående spår, och den är fixerad vid centrumaxeln och det böjliga röret 84 medelst skruven 85, och denna.axel är själv fasthållen och hindras ett rotera.genom skjuvstiftet 86, vilket ingriper i tillslutningsplattan 87. Vid normal funktion kan upp- rullningstrumman fritt vridas, men vid kraftig retardation, när det tillplattade, böjliga röret utvidgas under trycket av gasen från den pyrotekniska laddningen, tryckes den expanderbara cylin- dern utåt, och spåren i dess ytteryta ingriper i spåren 1 upp- rullningstrummans inneryta, så att därigenom bildas en samman- koppling, vilken förbinder det böjliga röret och trumman.
Figur 15 visar en femte roterande anordning, där stativet består av två sidostycken, vilka är förbundna.medelst två tvär- stag och en hålförsedd bottenplatta, vilken möjliggör fästande av stativet, vilket är förlängt med en stödplatta 91, vilken möjliggör ett yttre fästande av det böjliga röret 92 medelst en hållare och två skruvar. Detta böjliga rör är delvis tillplattat, och är fäst och rullat i spiral kring den yttre trumman 93 som är centrerad på axeln 94 och i sidostycket 95, försett med en anslagsring, en skruvfjäder 96, anbragt i en urtagning i denna yttre trumma och vilande mot botten av denna.urtagning och mot flänsen 94 på axeln. Upprullningstrumman 97 är fäst vid skruv- fjädern och vid upprullningsanordningens hjul med osymmetriska tänder, och denna trumma styres i sin rotation av den flänsrör- sedda plattan 98 och av centreringsringen 99, vilken skyddar den klokoppling som är anordnad mellan ändarna av de báda,trum- morna 97 och 93. Vid normal funktion är den yttre trumman fri- gjord från tandkransen hos upprullningstrumman genom skjuv- skruven 100, vilken temporärt sammanhåller den yttre trumman med sidostycket 95. När det böjliga.röret sättes under tryck, strävar den axiella âtdragning som uppkommer att vrida den yttre trumman, vilket medför att skruven 100 avskjuvas och den yttre trumman kan förskjutas i längdled och komma i ingrepp med upprullningstrumman, så att de två sammankopplade trummorna då bringas i rotation genom den axiella dragningen hos det böjliga 10 15 20 13 7804371-8 röret och det är i detta. avseende att märka., att vid en given rörlängd ger en upprullning i spiral en större rotationsvinkel hos trumman äín va.d som erhålles vid upplindning i slcr-uvlinje.
De tillälnpningsexempel som beskrivits i det föregående hänför sig samtliga till àtstranning av säkerhetsbältezi, vilket utgör det föredragna. tillämpningsomràdet för uppfinningen, men roterande anordningar enligt uppfinningen kan bringa. i rotation ett förskjutbart organ som kan vara fullständigt olika gentemot ett säkerhetsbälte, och i sådana skiljaktiga tillämpningar kan modifikationer genomföras utan att gå utom ramen för uppfin» ningen. Bringandet a.v det böjliga röret under tryck kan exempel- vis åstadkommas antingen med utgående från en utanför anord- ningen anhragt behållare för komprimerad gas, eller medelst en vätska under tryck, speciellt när den drivanordning som väsent- ligen utgöres av detta. böjliga. rör användes för bringande i rotation av en axel, vilken kan påverka. vilken sorts apparatur som helst, erfordrar en ringa vridningsvinkel och ett avsevärt vridmoment. En sådan anordning med drivaxel kan exempelvis vara avledd från den roterande anordning som visas i fig. 13, eftersom det böjliga röret 84 är direkt fäst vid centrumaxeln 82.
Claims (25)
1. Roterande anordning för bringande i rotation av ett rörligt element (4,31,60,80,97], förbundet med ett förskjutbart organ, såsom ett säkerhetsbälte (1,30), använt för skydd av personer i ett fordon, och innefattande ett stativ (3,35-36-37, 55-56-57, 91-95), vilket styr rotationen hos det rörliga ele- mentet, och en drivanordning, vilken åstadkommer rotation av det rörliga elementet i förhållande till stativet, k ä n n e- t e c k n a d därav, att drivanordningen utgöres av minst ett böjligt rör (3,48,63,84,92), vilket är hoprullat så, att det uppvisar en förmínskad tvärsektionsarea som är expanderbar under inverkan av ett fluidum under tryck, varvid det samman- rullade, böjliga röret bildar minst ett varv som uppvisar en minskad tvärsektionsarea, och detta varv är utsträckbart och utvidgningen av dess tvärsektionsarea åstadkommer en ökning av Wmedellinjen för detta varv och rotation av det rörliga elementet, varvid röret på minst två åtskilda ställen är förbundet med dels stativet, dels med det rörliga elementet, samt röret är i förbindelse med en anordning (15) för bringande under tryck.
2. Anordning enligt krav 1, k ä n n e t e c k n a d därav, att fluidet under tryck utgöres av en gas.
3. Anordning enligt krav 1 eller 2, k ä n n e t e c k n a d därav, att anordningen för bringande under tryck utgöres av en gasgenerator. o
4. Anordning enligt krav 3, k ä n n e t e c k n a d därav, att generatorn utgöres av en pyroteknisk gasgenerator (15,40-41- -42-43-44,70).
5. Anordning enligt krav 4, k ä n n e t e c k n a d därav, att den pyrotekniska gasgeneratorn är anbragt inuti det böjliga röret, och antändningen av den pyrotekniska generatorn åstad- kommes elektriskt.
6. Anordning enligt krav 1, k ä n n e t e c k n a d därav, att det böjliga röret innefattar minst en metallisk vägg (12).
7. Anordning enligt krav 1 eller 6, k ä n n e t e c k- n a d därav, att det böjliga röret innefattar minst en vägg av ett gummi- eller plastmaterial (13a,13b).
8. Anordning enligt något av krav 1, 6 eller 7, k ä n n e- t e c k n a d därav, att det böjliga röret innefattar en vägg av flätade metalltrådar, vilken på sin insida är belagd med en vägg av ett gummi- eller plastmaterial. 7804371~8 15
9. Anordning enligt krav 1, k ä n n e t e c k n a dr därav, att minst en av de åtskilda delarna för förbindelse av det böj- liga röret är belägen vid en av det böjliga rörets (34a,34b) ändar.
10. Anordning enligt krav 1, k ä n n e t e c k n a d därav, att drivanordningen endast innefattar ett enda böjlígt rör.
11. Anordning enligt krav 1, k ä n n e t e c k n a d därav, att det böjliga röret (9,48,69,84) är skruvlinjeformigt sammanrullat.
12. Anordning enligt krav 1, k ä n n e t e c k n a d därav, att det böjliga röret (92) är spiralformígt sammanrullat.
13. Anordning enligt något av krav 1, 11 eller 12, k ä n n e t e c k n a d därav, en roterbart rörlig trumma.
14. Anordning enligt något k ä n n e t e c k n a d därav, kring en axel (3Z,62,82).
15. Anordning enligt något att röret är sammanrullat inuti av krav 1, 11 eller 12, att röret (48,69,84) är rullat av krav 1 och 9-12, k ä n n e- t e c k n a d därav, att det böjliga röret är vikt mot sig självt till att bilda två grenar innan det är sammanrullat, varvid en av de två skilda förbindelsedelarna är belägen i om- rådet för omvikningen, och tvâ andra distinkta förbindelse- delar (34a,34b) är belägna vid de två ändarna av det böjliga röret.
16. Anordning enligt krav 15, k ä n n e t e c k n a d därav, att de två grenarna är sammanrullade till två skruvlin- jer med inbördes motsatt stigníng.
17. Anordning enligt krav 1, k ä n n e t e c k n a d därav, att stativet (3,55-S6-S7-58, 95-91) vid rotationen hål- les fast genom fixering (2) vid ett fast chassi.
18. Anordning enligt krav 1, k ä n n e t c c k n u d därav, att stativet (35-36-37) vid rotationen är rörligt när det böjliga röret sättes under fluidetryck, och samverkar vid upprullning av det förskjutbara organet.
19. Anordning enligt krav 1, k ä n n e t e c k n a d därav, att drivanordningen är irreversibel och innefattar ett spärrorgan (21-22-23-24, 45-32-46, 47-49-46) för enkelríktad rotation, vilken möjliggör en relativ förflyttning mellan stativet och det rörliga elementet när det böjliga röret sättes under fluidetryck. 7s04s71-a- 16
20. Anordning enligt krav 1, k ä n n e t e c k n a d därav, att drivanordningen är delvis reversibel och innefattar ett organ för enkelriktad absorption av energi, vilket efter sättande under fluidetryck möjliggör återgång av det rörliga elementet till dess ursprungliga läge före sättandet under fluidetryck.
21. Anordning enligt något av krav 1, 19 eller 20, k ä n n e t e c k n a d därav, att det rörliga elementet innefattar ett spänne (31) för bältet.
22. Anordning enligt något av krav 1, 19 eller 20, k ä n n e t e c k n a d därav, att det rörliga elementet ut- göres av en upprullningstrumma (4,60,80,97).
23. Anordning enligt krav 1, k ä n n e t e c k n a dl därav, ätt drivanordningen innefattar ett kopplingsorgan (64-65-66, 81, 93-96-97), vilket är anordnat mellan griporganet och det rörliga elementet.
24. Anordning enligt krav 22 eller 23, k ä n n e t e c k- n a d därav, att kopplingsorganet innefattar ett element, vilket består av en del av upprullningstrummans (60,80) inner- yta.
25. Anordning enligt krav 22 eller 23, k ä n n e t e c k- n a d därav, att kopplingsorganet innefattar ett element, vil- ket utgöres av en av upprullníngstrummans (97) ändar. ÅNFÖRDA PUBLIKATIONER:
Applications Claiming Priority (1)
Application Number | Priority Date | Filing Date | Title |
---|---|---|---|
FR7711940A FR2387662A1 (fr) | 1977-04-20 | 1977-04-20 | Dispositif d'entrainement en rotation a moyen moteur tubulaire sous pression |
Publications (2)
Publication Number | Publication Date |
---|---|
SE7804371L SE7804371L (sv) | 1978-10-21 |
SE422886B true SE422886B (sv) | 1982-04-05 |
Family
ID=9189681
Family Applications (1)
Application Number | Title | Priority Date | Filing Date |
---|---|---|---|
SE7804371A SE422886B (sv) | 1977-04-20 | 1978-04-18 | Anordning for att bringa ett rorligt element i rotation |
Country Status (15)
Country | Link |
---|---|
US (1) | US4191344A (sv) |
JP (1) | JPS6058062B2 (sv) |
BE (1) | BE866196A (sv) |
CA (1) | CA1089831A (sv) |
DE (2) | DE2857840C2 (sv) |
DK (1) | DK170178A (sv) |
FR (1) | FR2387662A1 (sv) |
GB (1) | GB1563988A (sv) |
IE (1) | IE46685B1 (sv) |
IT (1) | IT1108626B (sv) |
LU (1) | LU79459A1 (sv) |
MX (1) | MX144836A (sv) |
NL (1) | NL7803727A (sv) |
SE (1) | SE422886B (sv) |
ZA (1) | ZA782060B (sv) |
Families Citing this family (28)
Publication number | Priority date | Publication date | Assignee | Title |
---|---|---|---|---|
JPS57128169A (en) * | 1980-10-06 | 1982-08-09 | Repa Feinstanzwerk Gmbh | Clamp mechanism for automatic safety belt apparatus |
DE3131637C2 (de) * | 1980-10-06 | 1986-10-02 | TRW Repa GmbH, 7077 Alfdorf | Rückstrammer für Sicherheitsgurtautomaten |
JPS5867461U (ja) * | 1981-10-29 | 1983-05-07 | 株式会社東海理化電機製作所 | ウエビング緊張装置 |
DE3229304C2 (de) * | 1982-08-05 | 1987-02-05 | TRW Repa GmbH, 7077 Alfdorf | Rückstrammer für ein Sicherheitsgurtsystem für Kraftfahrzeuge |
IT1164414B (it) * | 1982-08-26 | 1987-04-08 | Repa Feinstanzwerk Gmbh | Dispositivo accoppiatore per l'albero avvolgitore di un avvolgitore di cintura di sicurezza con dispositivo di trazione all'indietro |
DE3430048A1 (de) * | 1984-08-16 | 1986-05-15 | Hans-Hellmut Dipl.-Ing. 2061 Sülfeld Ernst | Sicherheitsgurtaufrollautomat mit schlupfarmen gurtwickel |
US4840325A (en) * | 1986-04-02 | 1989-06-20 | Honda Giken Kogyo Kabushiki Kaisha | Seat belt tightening device |
JPS6336360U (sv) * | 1986-08-26 | 1988-03-09 | ||
DE3809829A1 (de) * | 1988-03-23 | 1989-10-05 | Autoflug Gmbh | Sicherheitsgurtaufroller mit strammvorrichtung |
JPH0325053A (ja) * | 1989-06-23 | 1991-02-01 | Takata Kk | プリテンショナー装置 |
DE4104244C2 (de) * | 1990-02-13 | 1996-12-19 | Trw Vehicle Safety Systems | Vorspannvorrichtung für eine Fahrzeugsitzgurt-Rückholvorrichtung |
JPH0412969U (sv) * | 1990-05-22 | 1992-02-03 | ||
US5553803A (en) * | 1994-09-13 | 1996-09-10 | Takata Vehicle Safety Technology Gmbh | Belt tensioner for safety belts for motor vehicles |
DE4432594A1 (de) * | 1994-09-13 | 1996-03-14 | Takata Europ Gmbh | Gurtstraffer bei Sicherheitsgurtanordnungen in Kraftfahrzeugen |
DE4444775A1 (de) * | 1994-12-15 | 1996-06-20 | Takata Europ Gmbh | Gurtstraffer bei Sicherheitsgurtanordnungen in Kraftfahrzeugen |
DE19544918A1 (de) * | 1995-12-01 | 1997-06-05 | Icsrd Rueckhaltesysteme Fuer F | Sicherheitsgurtaufroller |
DE19545898C2 (de) * | 1995-12-08 | 1999-07-15 | Hs Tech & Design | Rückhaltesystem in einem Fahrzeug |
US5842657A (en) * | 1997-08-15 | 1998-12-01 | Trw Inc. | Seat belt webbing pretensioner |
DE29807099U1 (de) * | 1998-04-20 | 1998-08-13 | TRW Occupant Restraint Systems GmbH & Co. KG, 73553 Alfdorf | Gurtstraffer für Fahrzeugsicherheitsgurtsysteme |
US6135380A (en) * | 1999-04-07 | 2000-10-24 | Trw Vehicle Safety Systems Inc. | Seat belt webbing pretensioner |
US6547273B2 (en) * | 2000-10-05 | 2003-04-15 | Simula, Inc. | Inflatable seat restraint system using an inflation integrated inertia reel |
EP1525123B1 (de) * | 2002-08-03 | 2007-08-15 | Autoliv Development Ab | Gurtaufroller-gurtstraffer-kombination mit in die gurtwelle intergriertem strafferantrieb |
JP4238079B2 (ja) * | 2003-01-15 | 2009-03-11 | 株式会社東海理化電機製作所 | ウエビング巻取装置 |
US20140077023A1 (en) * | 2012-09-16 | 2014-03-20 | Marc Franklin Foreman | Support strap dispensers and methods |
KR101371753B1 (ko) * | 2012-12-12 | 2014-03-25 | 현대자동차(주) | 차량용 시트벨트의 리트렉터 프리텐셔너 장치 |
WO2015122795A1 (ru) * | 2014-02-11 | 2015-08-20 | Дмитрий Геннадиевич ШАДРИН | Беспоршневой двигатель внутреннего сгорания (варианты) |
CN106032137B (zh) * | 2015-03-13 | 2018-10-16 | 比亚迪股份有限公司 | 安全带卷绕装置 |
US11491906B2 (en) * | 2018-07-13 | 2022-11-08 | Friend Success Inc. | Tie down ratchet and strap |
Family Cites Families (8)
Publication number | Priority date | Publication date | Assignee | Title |
---|---|---|---|---|
GB1216321A (en) * | 1967-01-26 | 1970-12-16 | Audco Ltd | Improvements in and relating to fluid power actuators |
DE1805504A1 (de) * | 1968-10-26 | 1971-04-29 | Roemer Fa Hans | Vorrichtung zum Aufrollen des Sicherheitsgurtes fuer Fahrzeuge |
US3695148A (en) * | 1968-11-29 | 1972-10-03 | Mattel Inc | Fluid-pressure operated thrusting and rotating device |
SE372708B (sv) * | 1972-01-28 | 1975-01-13 | O L Lindblad | |
DE2223061A1 (de) * | 1972-05-12 | 1973-11-22 | Volkswagenwerk Ag | Spanneinrichtung fuer rueckhalteeinrichtungen |
DE2262889C3 (de) * | 1972-12-22 | 1983-05-05 | Messerschmitt-Bölkow-Blohm GmbH, 8000 München | Aufwickelvorrichtung zum Spannen des Gurtzeugs von Flugzeug- und Fahrzeuginsassen |
DE2400141A1 (de) * | 1974-01-03 | 1975-07-10 | Artur Foehl | Sicherheitsgurt-einziehvorrichtung |
FR2279429A1 (fr) | 1974-04-25 | 1976-02-20 | Poudres & Explosifs Ste Nale | Dispositif enrouleur utile notamment pour la tension des ceintures de securite |
-
1977
- 1977-04-20 FR FR7711940A patent/FR2387662A1/fr active Granted
-
1978
- 1978-03-22 IE IE573/78A patent/IE46685B1/en unknown
- 1978-04-06 US US05/893,945 patent/US4191344A/en not_active Expired - Lifetime
- 1978-04-07 NL NL7803727A patent/NL7803727A/xx not_active Application Discontinuation
- 1978-04-11 DE DE2857840A patent/DE2857840C2/de not_active Expired
- 1978-04-11 ZA ZA00782060A patent/ZA782060B/xx unknown
- 1978-04-11 DE DE2815682A patent/DE2815682C2/de not_active Expired
- 1978-04-13 IT IT67831/78A patent/IT1108626B/it active
- 1978-04-17 CA CA301,261A patent/CA1089831A/en not_active Expired
- 1978-04-18 MX MX173148A patent/MX144836A/es unknown
- 1978-04-18 SE SE7804371A patent/SE422886B/sv not_active IP Right Cessation
- 1978-04-18 LU LU79459A patent/LU79459A1/xx unknown
- 1978-04-19 DK DK170178A patent/DK170178A/da active IP Right Grant
- 1978-04-19 JP JP53045465A patent/JPS6058062B2/ja not_active Expired
- 1978-04-20 GB GB15733/78A patent/GB1563988A/en not_active Expired
- 1978-04-20 BE BE186964A patent/BE866196A/xx not_active IP Right Cessation
Also Published As
Publication number | Publication date |
---|---|
FR2387662B1 (sv) | 1980-11-28 |
DK170178A (da) | 1978-10-21 |
MX144836A (es) | 1981-11-24 |
LU79459A1 (fr) | 1979-11-07 |
DE2815682C2 (de) | 1985-04-11 |
JPS53133829A (en) | 1978-11-22 |
SE7804371L (sv) | 1978-10-21 |
IT7867831A0 (it) | 1978-04-13 |
DE2857840C2 (sv) | 1987-10-15 |
IE780573L (en) | 1978-10-20 |
ZA782060B (en) | 1979-03-28 |
CA1089831A (en) | 1980-11-18 |
DE2815682A1 (de) | 1978-11-09 |
IE46685B1 (en) | 1983-08-24 |
GB1563988A (en) | 1980-04-02 |
FR2387662A1 (fr) | 1978-11-17 |
BE866196A (fr) | 1978-10-20 |
IT1108626B (it) | 1985-12-09 |
US4191344A (en) | 1980-03-04 |
JPS6058062B2 (ja) | 1985-12-18 |
NL7803727A (nl) | 1978-10-24 |
Similar Documents
Publication | Publication Date | Title |
---|---|---|
SE422886B (sv) | Anordning for att bringa ett rorligt element i rotation | |
US8220735B2 (en) | Adaptive load limiting retractor | |
US6505790B2 (en) | Pretensioner device | |
US4434953A (en) | Dual spool pretensioner | |
US6446897B1 (en) | Seat belt system | |
US4508288A (en) | Winding attachment for belts | |
US5836534A (en) | Force limiting device in a safety belt retractor | |
WO1997013661A1 (en) | Chain driven pretensioner and retractor | |
JP2007533531A (ja) | ベルトスプールリトラクタ | |
US5145209A (en) | Seat belt pretensioner | |
US3970265A (en) | Safety belt winding device | |
GB2085709A (en) | Tensioning and locking system for safety belts | |
EP1201513B1 (en) | Soft-start piston actuator | |
US20120049500A1 (en) | Dual Stage Pretensioning and High Pay-In Capacity Pretensioning Retractor | |
JP4386892B2 (ja) | ウェブスプール引き締め装置 | |
US4223916A (en) | Traction device for safety belts | |
JP4246865B2 (ja) | シートベルト装置 | |
US4381084A (en) | Re-tightener with pyrotechnic propellant charge for safety belt automatic wind-up devices | |
JPH01168547A (ja) | 再引締装置付き安全ベルト巻取装置 | |
WO2021138396A1 (en) | Seat belt pretensioner | |
DE4104244C2 (de) | Vorspannvorrichtung für eine Fahrzeugsitzgurt-Rückholvorrichtung | |
JP3749183B2 (ja) | プリテンショナドライブ装置 | |
JP3792649B2 (ja) | プリテンショナドライブ装置 | |
GB1562535A (en) | Reeler device with direct drive |
Legal Events
Date | Code | Title | Description |
---|---|---|---|
NUG | Patent has lapsed |
Ref document number: 7804371-8 Effective date: 19941110 Format of ref document f/p: F |