RO115585B1 - Compozitie fungicida - Google Patents

Compozitie fungicida Download PDF

Info

Publication number
RO115585B1
RO115585B1 RO94-01845A RO9401845A RO115585B1 RO 115585 B1 RO115585 B1 RO 115585B1 RO 9401845 A RO9401845 A RO 9401845A RO 115585 B1 RO115585 B1 RO 115585B1
Authority
RO
Romania
Prior art keywords
active ingredient
compound
species
formula
fungicidal composition
Prior art date
Application number
RO94-01845A
Other languages
English (en)
Inventor
Keith Harvey Brownell
Jeremy Robert Godwin
Stephen Paul Heaney
Anthony Michael Skidmore
Original Assignee
Zeneca Ltd
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Zeneca Ltd filed Critical Zeneca Ltd
Publication of RO115585B1 publication Critical patent/RO115585B1/ro

Links

Classifications

    • AHUMAN NECESSITIES
    • A01AGRICULTURE; FORESTRY; ANIMAL HUSBANDRY; HUNTING; TRAPPING; FISHING
    • A01NPRESERVATION OF BODIES OF HUMANS OR ANIMALS OR PLANTS OR PARTS THEREOF; BIOCIDES, e.g. AS DISINFECTANTS, AS PESTICIDES OR AS HERBICIDES; PEST REPELLANTS OR ATTRACTANTS; PLANT GROWTH REGULATORS
    • A01N43/00Biocides, pest repellants or attractants, or plant growth regulators containing heterocyclic compounds
    • A01N43/64Biocides, pest repellants or attractants, or plant growth regulators containing heterocyclic compounds having rings with three nitrogen atoms as the only ring hetero atoms
    • A01N43/647Triazoles; Hydrogenated triazoles
    • A01N43/6531,2,4-Triazoles; Hydrogenated 1,2,4-triazoles
    • AHUMAN NECESSITIES
    • A01AGRICULTURE; FORESTRY; ANIMAL HUSBANDRY; HUNTING; TRAPPING; FISHING
    • A01NPRESERVATION OF BODIES OF HUMANS OR ANIMALS OR PLANTS OR PARTS THEREOF; BIOCIDES, e.g. AS DISINFECTANTS, AS PESTICIDES OR AS HERBICIDES; PEST REPELLANTS OR ATTRACTANTS; PLANT GROWTH REGULATORS
    • A01N43/00Biocides, pest repellants or attractants, or plant growth regulators containing heterocyclic compounds
    • A01N43/48Biocides, pest repellants or attractants, or plant growth regulators containing heterocyclic compounds having rings with two nitrogen atoms as the only ring hetero atoms
    • A01N43/541,3-Diazines; Hydrogenated 1,3-diazines

Landscapes

  • Life Sciences & Earth Sciences (AREA)
  • Agronomy & Crop Science (AREA)
  • Pest Control & Pesticides (AREA)
  • Plant Pathology (AREA)
  • Health & Medical Sciences (AREA)
  • Engineering & Computer Science (AREA)
  • Dentistry (AREA)
  • General Health & Medical Sciences (AREA)
  • Wood Science & Technology (AREA)
  • Zoology (AREA)
  • Environmental Sciences (AREA)
  • Agricultural Chemicals And Associated Chemicals (AREA)
  • Organic Low-Molecular-Weight Compounds And Preparation Thereof (AREA)
  • Medicines Containing Material From Animals Or Micro-Organisms (AREA)

Description

Invenția se referă la o compoziție fungicidă sinergică, cu acțiune față de o gamă largă de fungi.
Se cunoaște compusul (E) metil-2-[2-(6-(2-cianofenoxi]pirimidin-4-iloxi) fenil]-3metoxipropenoat, utilizarea sa ca fungicid, compoziții care îl conțin și metode de utilizare ale lui pentru combaterea infectării plantelor cu fungi, sunt descrise, în EPA2-0382375.
Compozițiile fungicide ce conțin ca ingredient activ compusul sus-menționat, prezintă însă o acțiune fungicidă restrânsă.
Problema tehnică, pe care o rezolvă invenția constă în stabilirea unei compoziții fungicide care conține o combinație de ingrediente active, cunoscute și care prezintă o acțiune sinergică îmbunătățită față de o gamă largă de fungi, în raport cu suma efectelor individuale.
Compoziția fungicidă, conform invenției, înlătură dezavantajele compozițiilor cunoscute, prin aceea că, ea conține un prim ingredient activ, reprezentat de un compus cu formula generală (I):
(I] și un al doilea ingredient activ reprezentat de un compus, cu formula generală (II): OH t'T N-CHo-C-R2
I l 2 l în care: R1 este C.,-C4-alchil sau C3-C6-cicloalchil {CT-C^J-cilGhil, iar R2 este fenil sau CnC4-alchil-fenil, în care radicalii fenil sunt substituiți cu halogen,raportul gravimetric dintre primul și al doilea ingredient activ fiind cuprins, între 400: 1 și 10: 90, cantitățile relative dintre primul și al doilea ingredient activ fiind astfel alese, încât să se obțină un efect sinergetic, iar suma ingredientelor active reprezintă 0,0001 până la 95%, din compoziție.
Compoziția, conform invenției, prezintă avantaje prin faptul că, deși se utilizează compuși cunoscuți, în amestec în proporțiile stabilite aceștia prezintă o activitate fungicidă sinergică, adică o activitate mai mare decât suma activităților individuale.
Cel de al doilea ingredient activ, având formula generală (II), în compoziția conform invenției, este reprezentat de un compus având formula (III) sau (IV):
OH (A^N-CH^-C----I 1 1
N (CH2)3CH3
RO 115585 Bl
OH I |\T N—CH9-C--CH9 | I z I
Alchilul și radicalul alchil al grupării C3-C6 cicloalchil (C/-CJ alchil și CrC4 alchil fenil, reprezintă catene liniare sau ramificate și sunt, de exemplu, metil, etil, n-butil sau terț-butil. Cicloalchilul este, de exemplu, ciclopropil. Halogenul este, de preferință, fluor sau clor.
Radicalii fenil sunt, de preferință, 2- sau 4-monosubstituiți sau disubstituiți.
Cel de al doilea ingredient activ, are formula generală (II), în care R1 este o grupare butii (în special, n-butil sau terț-butil) sau 1 -(ciclopropil)et-l -il și R2 este mono sau diclorfenil (în special, 4-clorfenil sau 2,4-diclorfenil) sau monoclorfenil (C-j-GJ alchil (în special, 2-clorbenzil sau 2-(4-clorfenil)et-1 -il.
Compusul cu formula (II) este un compus, în care R1 este r?-butil și R2 este 2,4diclorfenil sau R1 este terț-butil și R2 este 2-clorbenzil sau 2-(4-clorfenil)et-1 -il.
In compoziția, conform invenției, raportul în greutate între primul ingredient activ și al doilea ingredient activ este în domeniul 400:1 la 10:90.
O compoziție fungicidă, conform invenției, care cuprinde și un purtător sau un diluant, conține, ca un prim ingredient activ un compus cu formula I și, ca un al doilea ingredient activ un compus cu formula III, cantitățile relative din primul și al doilea ingredient activ fiind, astfel alese, încât să producă un efect sinergie, de exemplu, în domeniul, de la 98:2 până Ia25:75, acest raport are valoarea de la 9:1 la 25:75 și 98:2 la 9:1.
Intr-o altă variantă, compoziția fungicidă, conform invenției, cuprinde un purtător sau un diluant, conține un prim ingredient activ, care este un compus cu formula I și un al doilea ingredient activ, care este un compus cu formula IV, cantitățile relative ale primului și celui de al doilea ingredient activ fiind astfel alese, încât să producă un efect sinergetic, de exemplu, raportul gravimetric între primul și al doilea ingredient activ este în domeniul de la 400: 1 la 10: 90.
Compozițiile, conform invenției, se utilizează pentru a combate unul sau mai mulți dintre următorii patogeni: Pyricularia oryzae (ai) orezului, grâului și alte specii Pyricularia ale altor gazde.
Puccinia recondita, Puccinia striiformis și alte rugini ale grâului, Puccinia hordei, Puccinia striiformis și alte rugini ale orzului și rugini ale altor gazde, de exmeplu: turf, secară, cafea, peri, meri, alune, sfeclă de zahăr, legume și plante ornamentale.
Erysiphe graminis (mucegaiul) orzului, grâului, secarei și turfului și alte mucegaiuri ale diferitelor gazde cum sunt: Sphaerotheca macularîs a hameiului, Sphaerotheca fuliginea a curcubitaceelor (de exemplu, castravete), Podosphaera leucotricha a mărului și Uncinula necator a vinurilor.
Cochiobolus spp., Heminthosporium spp., Drechslera spp., (Pyrenophora spp.), Rhynchosporium spp., Septoria spp. (Incluzând Mycosphaerella graminicola și Leptosphaeria nodorum), Pseudocercosporella herpotrichoides și Gaeumannomyces graminis (ale cerealelor ca, de exemplu, grâu, orz, secară), turf și alte gazde.
Cercospora arachidicola și Cercosporidium personatum ale alunelor și altor specii Cercospora ale altor gazde, ca de exemplu, sfecla de zahăr, bananele, fasole soia și orez.
Botrytis cinerea [mucegai gri) al tomatelor, căpșunilor, legumelor, vinurilor și altor gazde și specii Botrytis ale altor gazde.
RO 115585 Bl
Specia Alternaria a legumelor (de exemplu castravete), a semințelor de rapiță pentru ulei, a merelor, tomatelor, cerealelor (de exemplu, grâu) și altor gazde.
Specia Venturia (incluzând Venturia inaequlis) de bubă a merelor, piersicilor, drupelor, nucilor și altor gazde.
Specia Cladosporium a unui spectru larg de cereale (de exemplu, grâu).
Specia Monilinia a grupelor, pomilor de nuc și altor gazde.
Specia Didymella a tomatelor, turfului, grâului și altor gazde.
Specia Phomaa semințelor de rapiță pentru ulei, a turfului, orezului, tomatelor, grâului și altor gazde.
Specia Ascochyta a mazărei, grâului, orzului și altor gazde.
Plasmopara viticola a vinurilor. Alte mucegaiuri pufoase, precum Bremia lactucae a salatei, specia Peronospora a fasolei soia, tutunului, cepei și altor gazde, Pseudoperonospora humuli a hameiului și Pseudoperonospora cubensis a curcubitaceelor.
Specia Pythium a turfului și altor gazde.
Phytophthora infestans a cartofilor și tomatelor și altor specii Phytophthora a legumelor, căpșunelor, fructului avocado, piperului, plantelor ornamentale, tutunului, cacao și altor gazde.
Thanatepharus cucumeris a orezului, turfului și altor specii.
Rhizoctonia a diferitelor gazde cum sunt: grâul și orezul, a legumelor, bumbacului și turfului.
Specia Sclerotinia a turfului, alunelor, semințelor de rapiță pentru ulei și altor gazde.
Specia Sclerotium a turfului, alunelor și altor gazde.
Specia Coletrotridum a unei game de gazde, care includ turful, cafeaua și legumele.
Laetisaria fuciformis a turfului.
Specia Mycosphaerella a bananei, alunelor, citricilor, a nucului, papaia și altor gazde.
Specia Diaporthe a citricilor, fasolei soia, pepenelui, perelor, lupin și altor gazde.
Specia Pyrenopeziza a semințelor de rapiță pentru ulei și altor gazde.
Oncobasidium theobromaede cacao, care cauzează moartea prin șoc vascular.
Specia Fusarium și specia Typhula, Microdachium nivale, specia Ustilago, specia Urocystus, specia Tilletia și Claviceps purpurea a diferitelor gazde, în special, a grâului, orzului, turfului și porumbului.
Specia Verticillium a unei game de gazde care include bumbacul, cartoful, tomatele și hameiul.
Specia Ramularia a sfeclei de zahăr și a altor gazde.
Bolile după cules a diferitelor fructe (e.g. Penicillium digitatum și P. Italicum și Trichoderma Viride a portocalelor, Colletotrichum musae și Gleosporium musarium a bananelor și Botrytls cinerea a grefurilor).
Alți patogeni ai vinurilor, în special, Eutypa lata, Guignardia bidwellii, Phellinus igniarus, Phomopsis viticola, Pseudopezicula tracheiphila și Stereum hirsutum.
Alți patogeni ai cerealelor, în special Selonophoma donacis, specia Sclerophthbra, Sclerospora sorghi, Nicrospora oryzae, Trichometasphaeria turcica, Cephalosporium gramineum, specia Epicoccum, specia Stemphylium, specia Sporobolomyces, specia Cryptosporium, Dilophospora alopecuri, Phaeoseptoria urvilleana, Phyllachora graminis, Omphalina pixidata și Platyspora pentamera.
RO 115585 Bl
Alți patogeni ai turfului, în special, Agaricus, Coprinus psychromorbidus, Epichloe typhina, specia Lepiota, specia Leptosphaeria korrae, Lycoperdon, specia Magnaporthe poae, Marasmius creades, Myriosclerotinia borealis, Nigrospora sphaerica, specia Phialophora și Pyricularia grisea.
Alți patogeni ai lemnului, în special, Cephaloascus fragrans, Ceratocystis, Chaetomium globosum, Coniophora puteana, Coriulus veriscolor, specia Dothiorella, Glocladium virens, Gloeophyllum trabeum, Ophiostoma piceae, specia Penicillium, specia Phialophora, Phlebia gigantes, Poria placenta, Rhinocladiella atrovirens, Schizoăhyllum vaillanti, Sclerophoma pityochila, Sistotrema brinkmannii, Sohaeropsis sapina, Trametes veriscolor, Trichoderma pseudokoningii, Thrichoderna viride și mucegai de nămol.
Vectorii fungici ai bolilor virale, ca, de exemplu, Poymyxa graminis a cerealelor, cum este vectorul virusului galben mozaic al orzului (BYMVJ.
Unele compoziții arată o gamă largă a activităților împotriva fungilor in vitro.
Ingredientele active se pot mișca în țesutul plantei din zonele locale în centrul petalelor.
Compoziția, conform invenției, se utilizează pentru combaterea fungilor prin aplicarea pe plantă, pe sămânța plantei sau pe locul unei plante sau semințe, a unei cantități eficiente din aceasta. Este, de preferat, ca toate compozițiile, atât ca formulări solide, cât și lichide, să cuprindă 0,0001 la 95%, mai preferabil, 1 la 85%; de exemplu 1 la 25% sau 25 la 60% din primul și al doilea ingredient activ reunit.
La aplicarea pe zona foliară a plantelor, compușii conform invenției, s-au aplicat în porții de 0,1 g la 10 kg, preferabil, 10 g la 8 kg,mai preferabil, 10 g la 4 kg din primul și al doilea ingredient activ împreună, la hectar.
In cazul în care s-a utilizat drept tratament pentru semințe, compoziția, conform invenției, a fost administrată în porții de 0,0001 g (de exemplu, 0,001 g sau 0,05 g) la 10 g, de preferință, 0,1 g la 8 g, și mai preferabil, 0,1 g la 4 g din primul și al doilea ingredient activ reunit, la kilogramul de semințe. Compozițiile pot fi aplicate în diferite moduri. De exemplu, ele pot fi aplicate direct pe frunzele plantei, pe semințe sau orice alt mediu, în care plantele se dezvoltă sau în care vor fi plantate, sau ele pot fi pulverizate pe plantă, sau pot fi pudrate sau aplicate ca o cremă sau ca o formulare sub formă de pastă, sau pot fi aplicate sub formă de vapori sau granule cu eliminare lentă.
Aplicarea se poate realiza pe orice zonă a plantei incluzând frunzișul, tulpina, ramurile sau rădăcinile, sau pe solul dimprejurul rădăcinilor sau pe semințe, înainte de a fi plantate, sau, în general, pe sol, în apa lanurilor de orez, în apa de irigație sau în sistemele de cultură fără sol (hidroponice).
Compozițiile, conform invenției, pot fi, de asemenea, injectate în plante sau pulverizate pe vegetație utilizând tehnici electrodinamice de pulverizare sau alte metode de volum redus.
Termenul “plantă” este utilizat pentru a desemna răsaduri, tufișuri și copaci. In plus, compoziția, conform invenției, se poate utiliza în tratamente preventive, de protecție, profilactice și de eradicare.
Natura fizică a compoziției utilizate în orice caz, va depinde de scopul special urmărit.
Compoziția poate fi sub formă de pulberi sau granule prăfuibile, care cuprind primul și al doilea ingredient activ și un diluant sau purtător solid, de exemplu, umpluturi precum, caolin, bentonită, kieselgur, dolomită, carbonat de calciu, talc, magneziu pudră, pământ decolorant (de piuă), gips, pământ de diatomită și argilă de
150
155
160
165
170
175
180
185
190
195
RO 115585 Bl
China. Astfel de granule pot fi preformate drept granule adecvate pentru aplicarea pe sol fără un tratament suplimentar. Aceste granule pot fi realizate, fie prin impregnarea paletelor de umplutură cu ingredientul activ, fie paletizând amestecul constituit din ingredientul activ și umplutura sub formă de pulbere. Compoziția pentru tratarea semințelor poate include un agent (de exemplu, un ulei mineral] pentru asigurarea adeziunii compoziției la semințe; în mod alternativ, ingredientul activ poate fi formulat, în scopul tratării semințelor, utilizând un solvent organic (de exmplu, N-metilpirolidonă, propilenglicol sau Ν,Ν-dimetilformamidă). De asemenea, compozițiile pot fi sub formă de pulberi umectabile sau granule dispersabile în apă, care includ agenți de dispersare sau de umectare pentru a facilita dispersarea în lichide. Pulberile și granulele pot conține, de asemenea, agenți de suspendare și umpluturi.
Compoziția pentru tablete conține primul și al doilea ingredient activ, un purtător solid (cum este argila sau creta) și un agent de liere (precum, un material celulozic sau o polizaharidă).
Compozițiile pot fi, de asemenea, sub formă de pulberi sau granule solubile sau sub formă de soluții în solvenți polari.
Pulberile solubile pot fi preparate prin amestecarea ingredientului activ cu o sare solubilă în apă, cum sunt bicarbonatul de sodiu, sulfatul de magneziu, sau o polizaharidă sau un agent de umectare sau dispersare pentru a îmbunătăți dispersabilitatea/solubilitatea în apă.
Amestecul poate fi apoi măcinat până la obținerea unei pudre fine. Compoziții similare pot fi, de asemenea, granulate pentru a forma granule solubile în apă. Soluțiile pot fi preparate prin dizolvarea ingredientului activ în solvenți polari cum sunt: cetonele, alcooli și gliocol eterii. Aceste soluții pot să conțină agenți activi de suprafață pentru a îmbunătății diluarea cu apă și a preveni cristalizarea în recipientul de pulverizare.
Concentratele emulsionabile sau emulsiile pot fi preparate prin dizolvarea ingredientului activ într-un solvent organic, care în mod facultativ, este un agent de umectare sau emulsionare și apoi, adăugarea amestecului în apă, care poate, de asemenea, să conțină un agent de umectare sau emulsionare. Solvenți organici adecvați sunt solvenții aromatici precum alchilbenzeni și alchilnaftaline, cetone cum sunt ciclohexanona și metilciclohexanona, hidrocarburi clorurate, cum sunt clorbenzenul și tricloretanul și alcooli cum sunt alcoolul benzilic, alcoolul furfurilic, butanolul și glicoleterii.
Suspensii concentrate de solide insolubile în mare măsură, pot fi preparate prin măcinarea lor cu perle sau bile cu un agent de dispersare, cu un agent de suspendare, incluși pentru a împiedica sedimentarea solidului.
Compozițiile utilizate prin pulverizare pot fi sub formă de aerosoli, unde formularea este ținută într-un container sub presiunea unui propulsor, de exemplu, fluortriclormetan sau diclordifluormetan.
Primul și al doilea ingredient pot fi amestecați în stare uscată cu un amestec pirotehnic pentru a forma o compoziție adecvată pentru generarea, în spațiul închis, a unui fum care conține ingrediente active. In mod alternativ, compozițiile pot fi utilizate sub formă de microcapsule. Ele pot fi, de asemenea, condiționate în formulări polimerice biodegradabile pentru a obține o eliberare lentă, controlată a substanței active.
Prin includerea de aditivi adecvați, de exemplu, aditivi pentru îmbunătățirea absorbției, a distribuției, a puterii de aderare și a rezistenței la ploaie, pe suprafețele tratate, diferitele compoziții pot fi mai bine adaptate pentru diferite utilizări.
RO 115585 Bl
250
Alți aditivi pot fi incluși pentru a îmbunătăți eficiența biologică a diferitelor formulări. Astfel de aditivi pot fi materiale active de suprafață, pentru a îmbunătăți absorbția și mobilitatea materialului activ, sau în mod suplimentar, pot include aditivi de pulverizare pe bază de ulei, de exemplu, anumite uleiuri minerale și uleiuri de plante (cum sunt ulei de fasole soia și de semințe de căpiță). Aditivii sau amestecuri ale acestora cu alți adjuvanți s-a constatat că măresc de câteva ori activitatea foliară împotriva, de exemplu, Puccinia hordei.
Compozițiile, conform invenției, pot fi utilizate ca amestecuri cu îngrășăminte (de exemplu, îngrășăminte, care conțin azot, potasiu sau fosfor). De exemplu, sunt preferate granule, care conțin numai porții de îngrășământ încorporate și acoperite cu compoziția conform invenției. Astfel de granule adecvate conțin până la 25% în greutate din primul și al doilea ingredient activ.
Pulberile umectabile, concentratele emulsionabile și suspensiile concentrate vor conține în mod normal, agenți tensioactivi, de exemplu, un agent de umectare, agent de dispersare, agent de emulsionare sau agent de suspendare. Acești agenți pot fi cationici, anionici sau neionici.
Agenții cationici adecvați sunt compuși cuaternari de amoniu, de exemplu, bromură de cetii trimetilamoniu. Agenți anionici adecvați sunt săpunurile, săruri ale monoesterilor alifatici ai acidului sulfuric (de exmeplu, laurii sulfat de sodiu) și săruri ale compușilor aromatici sulfonați (de exemplu, dodecilbenzensulfonat de sodiu, lignosulfonat de sodiu, calciu și amoniu, etilnaftalensulfonat și un amestec de diizopropil și triizopropil-naftalen sulfonat).
Alți agenți neionici sunt esteri parțial derivați de la acizi grași cu catenă lungă și hexitol anhidridă, produse de condensare ale esterilor parțiali menționați, cu oxid de etilenă și lecitine. Agenții de suspendare adecvați sunt coloizi hidrofili (ca, de exemplu, polivinilpirolidonă și carboximetilceluloza de sodiu] și argile de umflare ca bentonită sau atapulgita.
Compozițiile pentru utilizare ca dispersii sau emulsii apoase sunt, în general, furnizate sub forma unui concentrat care conține o proporție ridicată de ingredient activ, concentratul fiind diluat cu apă înainte de utilizare.
Aceste concentrate, de preferință, rezistă la depozitare pentru o perioadă îndelungată și după o astfel de depozitare pot fi diluate cu apă în scopul formării unor preparate apoase care rămân omogene pentru o perioadă suficientă de timp pentru a permite aplicarea lor cu utilaje convenționale de pulverizare.
Concentratele pot conține în mod convenabil până la 95%, în mod adecvat
1...85%. de exemplu, 1...25% sau 25...60%în greutate ingrediente active.
După diluare, pentru a forma preparatele apoase, acestea pot conține cantități de ingredient activ, care variază în funcție de scopul urmărit, dar un preparat apos care conține 0,0001 la 10%, de exemplu 0,005 la 10%, în greutate ingredient activ poate fi utilizat.
Compozițiile, conform invenției, pot conține alți compuși care au activitate biologică, ca de exemplu compuși care au activitate fungicidă similară sau complementară sau care posedă activitate de reglare a creșterii plantei, activitate erbicidă sau insecticidă.
Un compus fungicid suplimentar poate fi prezent într-o compoziție conform invenției. Prin includerea unui alt fungicid, compoziția rezultată poate avea un spectru mai larg de activitate sau un nivel mai ridicat al activității intrinsece, decât compoziția, conform invenției.
255
260
265
270
275
280
285
290
RO 115585 Bl
Exemple de compuși fungicizi care pot fi incluși în compoziția conform invenției sunt:
i+]-cis-1 -(4-clorofenil]-2-( 1H-1,2-triazol-1 -il)-cicloheptanol, (2RS,3RS]-1 /3-(2clorfenil]2-(4-fluorfenil)-oxiran-2-ilmetil/-1H-1,2,4-triazol, (RȘJ-1-aminopropilfosfonic acid, (RȘ)-4[4-clorfenil)2-fenil-2-(1 H-1,2,4-triazol-l-ilmetil) butiro nitril, (Z]-N-but-2eniloximetil-2-clor-2',6'-dietilacetanilidă, 1-(2-ciano-2-metoximinoacetil]-3-etil-uree, 3(2,4-diclorfenil)-2-(1 H-1,2,4-triazol-1-il)chinazolin-4(3H)-onă,4-(2,2-dif luor-1,3benzodioxol-4-il)pirrol-3-carbonitril, 4-bromo-2-ciano-N, N-dimetil-6trifluormetilbenzimidazol-1-sulfonamidă,5-etil-5,8-dihidro-8-oxo-(1,3]-dioxol-(4,5g)chinolină-7-carboxilic acid, ^/N-(3-clor-2,6-xilil)-2-metoxiacetamidă/-^butirolactonă, alanycarb, aldimorf, ampropylfos, anilazină, azaconazole, BAS 490F, benalaxyl, benomyl, biloxazol, binapacryl, bitertanol, blasticidin S, bromuconazol, bupirimate, butenachlor, buthiobat, captafol, captan, carbendazim, carbendazim clorhidrat, carboxin.chinomethionat, clorbenztiazonă, chloroneb, chlorotalonil, chlorozolinat, clozylacon, compuși care conțin cupru, ca oxiclorură de cupru, oxichinolat de cupru, sulfit de cupru, mixtură Bordeaux, cycloheximidă, cycoxanil, cyproconazolă, cyprofuram, di-2-piridil disulfură 1,T-dioxid, dichlorfluanid, dichlonă, diclobutrazol, diclomezină, dicloran, clorură de didecil dimetil amoniu, diethofencarb, difenoconazol, O.O-di-izo-propil-S-benzil tiofosfat, dimefluazol, dimetconazol, dimethomorf, dimethirimol, diniconazol, dinocap, dipyrithione, ditalimfos, dithianon, dodemorph, dodine doguanid, edifenphos, epoxiconazol, etaconazol, ethirimol, ethoxychin, etil(Z)-Nbenzil-N(/metil(metil-tioetilideneamino-oxicarbonil) amino/tio)-/Falaninat, etridiazol, fenaminosulph, fenapanil, fenarimol, fenbuconazole, fenfuram, fenpiclonil, fenpropidin, fenpropimorph, fentin acetat, fentin hidroxid, ferbam, ferimzone, fluazinam, fluorimide, fluortrimazol, flutolanil, flutriafol, flusilazole, folpet, fuberidazol, furalaxyl, furconazol-cis, guazatine, hidroxyizoxazol, hymexazol, imazalil, imibenconazol, ipconazol, iprobenfos, iprodion, izopropanil butii carbamat, izoprothiolan, hasugamycin, mancozeb, maneb, mepanipyrim, mepronil, metalaxyl, metconazol, metfuroxam, metiram, metiram-zinc, metsulfovax, myclobutanil, neoasozin, nichel dimetilditiocarmabamat, nitrotal-izopropil, nuarimol, ofurace, compuși organomercurici, oxadixyl, acid oxolinic, oxycarboxin, pefurazoat, penconazole, pencycuron, fenazin oxid, phosetyl-AI, fosforus acids, phthalide, polyonin D, polyram, probenazol, prochloraz, procymidone, propamocarb, propamocarb hidrocloridă, propiconazol, propineb, acid propionic, prothiocarb, pyracarbolid, pyrazophos, pyrifenox, pyrochilon pyroxyfur, pyrolinitrin, compuși cuaternari de amoniu, chinconazol, chinomethionat, chintozene, rabenazol, sodiu pentaclorofenat, SSF 126, streptomicin, sulf, tebuconazol, techlofthalam, tecnazene, tetraconazol, thiabendazol, thicarbanil thicyofen, 2-(tiocianometil-tio)benzotiazol tiofanat-metil, thiram, timibenconazol, tolclofos-metil, tolilfluanid, triacetat de 1,1'iminodi-(octametilen]diguanidină, triadimefon, tridimenol, triazbutil, triazoxid, tricyclazol, tridemorph, triforine, triflumizole, triticonazol, validamicyn A, vapam, vinclazolin, zineb și ziram.
Compușii cu formula generală (I) pot fi amestecați cu ulei, turbă sau alte medii rădăcinoase pentru protejarea plantelor împotriva bolilor provocate de fungi și care apar la semințe, pe sol sau pe frunze.
Insecticidele adecvate care pot fi încorporate într-o compoziție, conform invenției, includ piretrine sau piretroide cum sunt: permethrin, fenvalerat, deltamethrin, cynalothrin, lamgdacyhalothrin, cypermethrin, a- și /î-cypermethrin, cycloprothrin, tefluthrin, empenthrin, ethofenprox, tetramethrin, bioallethrin, fenfluthrin, prallethrin,
5-benzil-3-furilmetil (E]-(1 R,3S)-2,2-dimetil-3-(2-oxotiolan-3-il-idenmetil)ciclopropan
RO 115585 Bl
345 carboxilat și pentru fluorbenzil (ciș)-3-/2-fluor-2-[metoxicarbonil)etenil/-2,2-dimetilciclopropan carboxilat; organofosfați ca profenofos, propaphos, sulprofos, dichlorvos, metil parathion, azinphos-metil, demeton-s-metil,heptenophos, thiometon, fenamiphos, monocrotophos, triazophos, methamidophos, dimethoate, phenthoate phosphamidon, malathion, chlorpyrifos, phosalone, fensulphothion, fenthion, formothion, izoxathion, fonofos, phorate, phoxim, pyrimiphos-metil, fenitrothion și diazinon; carbamați (incluzând arii carbamați) ca: pirimicarb, cloethocarb, carbofuran, carbonyl, izoprocarb, ethiofencarb, aldicarb, thiofurox, carbosulfan, bendiocarb, fenobucarb, propoxur, oxamyl și XMC; benzoyl uree ca, triflumuron și chlorfluazuron; compuși organici de staniu ca, cyhexatin, fenbutatin oxid și azocyclotin; macrolide, ca avermectine sau milbemycine, de exemplu, abamectin, avermectin și milbemycin; hormoni și mimetici sintetici ai acestora, hormoni juvenili, ecdysones, methoprene și hydroprene; feromoni și compuși organici clorurați ca benzen hexaclorură, Ddt, chlordane, dieldrin și endosulfan.
Suplimentar, față de clasele principale de compuși chimici utilizați ca, insecticide și enumerate anterior, pot fi folosite în amestecuri și alte insecticide care au destinații speciale.
Astfel, pot fi utilizate insecticide selective pentru anumite culturi, ca de exemplu, insecticide împotriva cariilor de tulpină în scopul folosirii lor la culturile de orez, cum sunt: cartap sau buprofezin.
In mod alternativ, în compozițiile, conform invenției, pot fi incluse, de asemenea, insecticide sau acaricide specifice pentru controlul etapelor specifice de creștere a insectelor cum sunt: ovolarvicide ca clofentezine, amitraz, chlordimeform, flubenzimine, hehythiazox și tetradifon: metilicide precum sunt: dicofol sau propargite; adulticide cum sunt: bromopropylate, chlorobenzilate sau regulatori de creștere a insectelor cum sunt: hydromethilnon, cyromazine, methoprene, chlorfluazoron și diflubenzuron.
Exemple de insecticide adecvate, utilizate ca sinergiceîn compozițiile, conform invenției, includ: piperonil butoxid, sesamex și dodecil imidazol.
Compușii, care reglează creșterea plantelor sunt compuși care controlează apariția buruienilor sau a semințelor încolțite sau care reglează controlul selectiv al creșterii plantelor mai puțin dorite (de exemplu, ierburile).
Exemple de compuși, care reglează creșterea plantelor, adecvați pentru utilizare în compozițiile, conform invenției sunt: acid 1-(4-clorfenil)-4,6-di-metil-2-oxo-
1,2-dihidropiridin-3-carboxilic; metil-3,6-dicloroanisat; acid abscisic; daminozide; difenzoquat; dichegulac, ethefon; fenpentazol; fluoridamid; inabenfid; izopyrimol; alcooli și acizi grași cu catenă lungă, hidrazidă maleică; mefluidide; fenchlorazol-etil; clorură de chloine; ethefon; morphactins (de exemplu, chlorfluoecol); paclobutrazol; acid benzoic substituit (de exemplu, acid triiodobenzoic), compuși cuaternari de amoniu substituiți și de fosfoniu (de exemplu, chlormequat, chlorphonium sau mepicuat chloride); tecnazene; auxins (de exemplu, acid indoleac etic, acid indolebutiric, acid naftilacetic sau acid naftoxiacetic; cytokinin (de exemplu, benzimidazol, benziladenină, benzilaminopurină, difeniluree sau kinetin); gibberellms (de exemplu, GA3, GA4 sau GA7) triapenthenol; benzo-2,1,3-tiadiazin-4-onă-2,2-dioxizi ca bentazone; erbicide hormoni, în special, acizi fenoxi alcanoici ca MCPA-tioetil, dichlorprop, 2,4,5-T, MEPB, 2,4-D, 2,4-DB, mecoprop, trichlopyr, fluroxypyr, clopyralid și derivați săi (de exemplu, săruri, esteri și amide); 1,3-dimetilpirazol derivați ca, pyrazoxyfen, pyrazolate și benzofenap; dinitrofenoli și derivații lor (de exemplu, acetații) ca, dinoterb, dinoseb și esterii lui, dinoseb acetat; erbicide dinitroaniline ca: dinitramină, trifluralin,
350
355
360
365
370
375
380
385
390
RO 115585 Bl ethalflurolin, pendimethalin, cryzalin; erbicide de tip arluree ca, diuron, flumeturon, metoxuron, neburon, izoproturon, chlorotoluron, chloroxuron, linuron, monolinuron, chlorobromuron, daimuron, methabenzthiazuron; fenilcarbamoiloxifenilcarbamați ca, phenamedipham și desmedipham; 2-fenilpiridazin-3-one ca, chloridazon și norflurazon; erbicid de tip uracil ca lenacil, bromacil și terbacil; erbicid de tip triazin ca atrazin, simazin, azitprotryn, cyanazin, prometryn, dimetametryn, simetryn și terbutrym; arbicide de tip fosforotioat ca, piperophos, bensulide și butamifos; erbicide de tip tiocarbamat ca, cycloate, vernolate, molinate, thiobencarb, butylate*, EPTC*, triallate, di-allate, esprocarb, thiocarbazil, pyridat și dimepiperate, erbicide de tip 1,2,4triazin-5-onă ca, metamitron și metribuzin; erbicid de la acid benzoic ca 2,3,6-TBA, dicamba și chloramben; erbicid de tip anilide ca, pretilachlor, butachlor, propachlor, propanil, metazachlor, metoalchlor, acetochlor și dimethachlor, erbicide de tip dihalobenzonitrili ca, dichlobenil, bromoxynil și ioxynil, erbicid de tip haloalcanoic ca, dalapon, TCA și sărurile lor; difenileter erbicid ca, lactofen, fluroglycofen și sărură sau esteri ale lor, nitrofen, bifenox, acifluorofen și săruri sau esteri ale lor, oxyfluorfen, fomesafen, chlornitrofen și chlomethoxyfen; erbicid de tip fenoxifenoxipropionat ca, diclofop și esterii lor ca, metil ester, fluazifop și esterii lui, benzoylprop și esterii lui, haloxyfop și esterii lui, quizalofop și esterii lui și fenoxaprop și esterii lui ca, etil esterul; erbicid ciclohexanedion ca: alloxidim și sărurile lui, sethoxydim, cycloxydim, tralkoxydim și olethodim, erbicid de tip sulfonil uree ca, clorosulfuron, sulfometuron, metsulfuron și esterii lor; benzsulfuron și esterii lui ca, DPX-M6313, chlorimuron și esteri ca, etil esterul lor, pirimisulfuron și esteri ca metil esterul lui, acid 2-/3-(4-metoxi-6-metil1,3,5-triazin-zil]-3-metilureido-sulfonil)benzoic și esterii lui ca, metilesterul (DPX-LS300) și pyrazosulfuron; erbicid de tip imidazolidinonă ca, imazaquin, imazamethabenz, imazapyr și sărurile lui de izopropilamoniu, imazethapyr; erbicid de tip arilanilidă ca, flamprop și esteri, benzoylprop-etil, diflufenican; erbicid amino acid ca glyphosate și glufosinate și sărurile și esterii lor, sulphosate și bialophos; erbicid organoarsenic ca, monosodium metanarsonat (MSMA); erbicide de tip derivați amidici ca, napropamide, propyzamide, asulam, carbetamide, tebutam, bromobutide, izoxaben, naproanilide și naptalam; erbicide incluzând ethofumesate, cinmethylin, difenoquat și sărurile lor ca, metilsulfat clomazone, oxadiazon, bromofenoxim, barban, tridiphane, fluorchloridone, quinclorac, dithiopy și mefanacet; și erbicide de contact (ca, bipyridylium erbicide, de exemplu, cele în care entitatea activă este paraquat și acelea în care entitatea activă este diquat și amestecuri dintre cele de mai sus. (* Acești compuși sunt preferați în amestec cu un agent de siguranță de tip dichlormid).
In continuare, se dau două exemple de realizare a invenției:
Exemplul 1. Testarea unei compoziții, conform invenției, Împotriva [ruginii maro a orzului) pe un câmp de orz pentru testare pe o suprafață de 20 m2
Compușii au fost aplicați ca formulări ce se prezintă ca suspensii concentrate, cu ajutorul unui recipient de amestecuri și au fost diluate cu apă la concentrația cerută.
Compozițiile aplicate sunt prezentate în tabelul 1. Aplicarea s-a efectuat utilizând pulverizatoare tip raniță la un volum de apă de 300 l/ha. S-au realizat două aplicații, între GSZ 30 și GSZ 65, în funcție de gravitatea bolii și recomandările locale (GSZ-ZADOKS GROWTH STAGE). Controlul bolii a fost aprecizat ca procent de rugină maro față de nivelul specific, prin estimarea vizuală a 25 de lăstare pe parcele de pământ.
Rezultatele au fost exprimate ca media absolută a procentelor nivelelor de boală și parcelele netratate au avut o medie absolută a nivelelor de boală de 80,40%.
RO 115585 Bl
445
Tabelul 1
Rația de aplicare g ingredient activ/ha Media absolută a nivelului de boală pe frunză 2; 15 zile după aplicare
Compus (I) Compus (IV)
25 0 33,51%
0 31,25 26,76%
25 31,25 6,65%
Exemplul 2. Testarea unei compoziții, conform invenției, împotriva (bubei mărului] Venturia inaequalis
Răsaduri tinere de măr au crescut în ghivece de plastic cu diametrul de 3,8 cm (1,5), care conțin compost pentru răsaduri de timp John Innes (Nr. 1).
Compușii pentru testare, formulați ca suspensii concentrate sau soluții în acetonă, au fost diluați până la concentrația cerută înainte de aplicare.
Compușii de testat au fost aplicați la partea inferioară a răsadului de măr, fie, cu o zi înainte de a aplica o suspensie de spori de Venturia inaequalis pe aceeași suprafață, în scop protector, fie, trei zile după aplicarea suspensiei de spori de Venturia inaequalis, pe aceeași suprafață, cu scop de eradicare.
După inoculare, plantele au fost puse într-un mediu corespunzător pentru a permite infectării să se producă și apoi,au fost incubate, până ce boala a putut fi observată (10...12 zile după inoculare). Infectarea cu Venturia inaequalis a fost apreciată ca reprezentând procentul de zonă de pe frunză afectată de boală în urma împrăștierii sporilor, comparativ cu controlul netratat. Plantele replicate de 4 ori au fost apreciate pe tratament.
Rezultatele sunt prezentate în tabelul 2:
Tabelul 2
450
455
460
465
Tratament eradicant
Rația de aplicare ppm ingredient activ Procent de zonă afectată de boală prin sporulare
Compus (I) Compus (III)
0,2 0 70,7
0 0,2 76,9
0,2 0,2 14,1
470
475
Tratament de protecție
Rația de aplicare ppm ingredient activ Procent de zonă afectată de boală prin sporulare
Compus (I) Compus (III)
0,2 0 74,5
0 0,2 109
0,2 0,2 20,4
Aceste exemple au dat informații despre două dintre componentele prezentate în compoziții.
480
RO 115585 Bl
Prin utilizarea formulei lui Limpel, aceste date demonstrează că, activitatea observată, a compozițiilor care, conțin două ingrediente active a fost mai mare decât era de presupus.
Formula lui Limpel (pesticide Science (1978], 19, 309-315 la 312] este:
E = X + Y-XY/100
E = activitatea fungicidă posibilă a substanțelor A + B la p + q kg/ha;
X = activitatea fungicidă, în procente, a substanței A, la o rație de p kg ingredient activ/ha;
Y = activitatea fungicidă, în procente, a substanței B, la o rație de q kg ingredient activ/ha.
Dacă activitatea fungicidă observată este mai mare decât valoarea E calculată, conform formulei lui Limpel, atunci combinația lui A și B este sinergetică.

Claims (5)

  1. Revendicări
    1. Compoziție fungicidă care cuprinde un ingredient activ și un purtător sau un diluant, caracterizată prin aceea că ea conține ca ingredient activ un amestec de compus cu formulă (I]:
    (O și un al doilea compus cu formula generală (II):
    (II) în care: R1 este C^^alchil sau Cg-Cg-cicloalchil (C^CJ-alchil, iar R2 este fenil sau 0^ C4-alchil-fenil, în care radicalii fenil sunt substituiți cu halogen; raportul gravimetric dintre primul și al doilea ingredient activ fiind cuprins, între 400: 1 și 10: 90, cantitățile relative dintre primul și al doilea ingredient activ fiind astfel ales, încât să se obțină un efect sinergetic, iar ingredientul activ reprezintă 0,0001 până la 95% din compoziție.
  2. 2. Compoziție fungicidă, conform revendicării 1, caracterizată prin aceea că, cel de al doilea ingredient activ este un compus cu formula (III) sau (IV):
    (III]
    RO 115585 Bl
    535
    OH
    N^^N-CHo-C--CH9
    I I z I l=—N C(CH3)3
  3. 3. Compoziție fungicidă, conform revendicării 1, caracterizată prin aceea că se aplică pentru combaterea infectării plantelor cu fungi o cantitate eficientă pe plante, pe semințele plantei sau pe locul unde se află semințele sau planta, respectiv, între 0,1 g până la 10 kg la hectar.
  4. 4. Compoziție fungicidă, conform revendicărilor 1 și 2, caracterizată prin aceea că pentru combaterea infectării plantelor cu fungi din specia Puccinia, ea cuprinde un prim ingredient activ, care este un compus având formula (I) și un al doilea ingredient activ, care este un compus cu formula (IV), precum și un diluant sau un purtător, raportul gravimetric dintre primul și al doilea ingredient fiind cuprins, între 400:1 și 10:90, iar cantitățile relative dintre primul și al doilea ingredient activ, fiind astfel alese, încât să producă un efect sinergetic.
  5. 5. Compoziție fungicidă, conform revendicărilor 1 și 2, caracterizată prin aceea că, pentru combaterea infectării plantelor cu fungi din specia Venturia, ea cuprinde un prim ingredient activ, care este un compus având formula (I) și un al doilea ingredient activ, care este un compus cu formula (III), precum și un diluant sau un purtător, raportul gravimetric dintre primul și al doilea ingredient fiind cuprins, între 400:1 și 10:90, iar cantitățile relative dintre primul și al doilea ingredient activ fiind astfel alese, încât să producă un efect sinergie.
RO94-01845A 1992-05-21 1993-05-13 Compozitie fungicida RO115585B1 (ro)

Applications Claiming Priority (2)

Application Number Priority Date Filing Date Title
GB929210830A GB9210830D0 (en) 1992-05-21 1992-05-21 Fungicidial composition
PCT/GB1993/000984 WO1993022921A1 (en) 1992-05-21 1993-05-13 Fungicidal composition

Publications (1)

Publication Number Publication Date
RO115585B1 true RO115585B1 (ro) 2000-04-28

Family

ID=10715829

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
RO94-01845A RO115585B1 (ro) 1992-05-21 1993-05-13 Compozitie fungicida

Country Status (22)

Country Link
EP (1) EP0641163B1 (ro)
JP (1) JP3559558B2 (ro)
KR (1) KR100231629B1 (ro)
AT (1) ATE142421T1 (ro)
AU (1) AU665088B2 (ro)
BG (1) BG61591B1 (ro)
CA (1) CA2135997C (ro)
CZ (1) CZ285077B6 (ro)
DE (2) DE69304694T2 (ro)
ES (1) ES2092301T3 (ro)
GB (2) GB9210830D0 (ro)
GR (1) GR3021123T3 (ro)
HU (1) HU213642B (ro)
NL (1) NL350030I2 (ro)
NZ (1) NZ252237A (ro)
PL (1) PL171129B1 (ro)
RO (1) RO115585B1 (ro)
RU (1) RU2099945C1 (ro)
SK (1) SK280984B6 (ro)
TW (1) TW228468B (ro)
UA (1) UA27900C2 (ro)
WO (1) WO1993022921A1 (ro)

Families Citing this family (11)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
DE59401200D1 (de) * 1993-09-24 1997-01-16 Basf Ag Fungizide Mischungen
CN1064514C (zh) * 1994-06-10 2001-04-18 巴斯福股份公司 杀真菌混合物
DE59603180D1 (de) * 1995-08-17 1999-10-28 Basf Ag Fungizide mischungen eines oximethercarbonsäureamids mit azolderivaten
JP2000509054A (ja) * 1996-04-26 2000-07-18 ビーエーエスエフ アクチェンゲゼルシャフト 殺菌剤混合物
FR2754424A1 (fr) * 1996-10-16 1998-04-17 Rhone Poulenc Agrochimie Composition fongicide synergique comprenant un compose triazole
FR2768901B1 (fr) * 1997-09-26 1999-11-26 Rhone Poulenc Agrochimie Nouvelle composition fongicide
FR2768902B1 (fr) * 1997-09-26 1999-11-26 Rhone Poulenc Agrochimie Nouvelle composition fongicide
GB9720832D0 (en) * 1997-10-01 1997-12-03 Agrevo Uk Ltd Fungicide mixtures
FR2789551B1 (fr) * 1999-02-12 2002-06-21 Aventis Cropscience Sa Compositions fongicides pour la protection des fruits
KR20030037989A (ko) * 2001-11-08 2003-05-16 알앤엘생명과학주식회사 사이로마진과 델타메트린을 유효성분으로 하는 살충제조성물
CN115927015A (zh) * 2022-12-29 2023-04-07 西南林业大学 一株Sistotrema属真菌及人工诱导菌纹木花纹的应用

Family Cites Families (3)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
GB8903019D0 (en) * 1989-02-10 1989-03-30 Ici Plc Fungicides
GB9016783D0 (en) * 1989-09-01 1990-09-12 Ici Plc Agrochemical compositions
MY107955A (en) * 1990-07-27 1996-07-15 Ici Plc Fungicides.

Also Published As

Publication number Publication date
DE69304694T2 (de) 1997-02-13
NL350030I2 (nl) 2006-10-02
UA27900C2 (uk) 2000-10-16
SK280984B6 (sk) 2000-10-09
NL350030I1 (nl) 2006-09-01
SK139794A3 (en) 1995-05-10
TW228468B (ro) 1994-08-21
GB9308472D0 (en) 1993-06-09
RU2099945C1 (ru) 1997-12-27
KR100231629B1 (ko) 1999-11-15
RU94046085A (ru) 1996-09-27
ATE142421T1 (de) 1996-09-15
EP0641163B1 (en) 1996-09-11
HUT68785A (en) 1995-07-28
EP0641163A1 (en) 1995-03-08
DE122008000045I2 (de) 2010-12-30
JP3559558B2 (ja) 2004-09-02
AU665088B2 (en) 1995-12-14
JPH07506589A (ja) 1995-07-20
CZ285094A3 (en) 1995-03-15
CA2135997A1 (en) 1993-11-25
GB9210830D0 (en) 1992-07-08
AU4079893A (en) 1993-12-13
GR3021123T3 (en) 1996-12-31
HU213642B (en) 1997-08-28
HU9403174D0 (en) 1995-02-28
BG61591B1 (bg) 1998-01-30
DE69304694D1 (de) 1996-10-17
CZ285077B6 (cs) 1999-05-12
DE122008000045I1 (de) 2009-01-02
NZ252237A (en) 1996-03-26
BG99187A (bg) 1995-06-30
KR950701492A (ko) 1995-04-28
ES2092301T3 (es) 1996-11-16
PL171129B1 (pl) 1997-03-28
CA2135997C (en) 2003-03-18
WO1993022921A1 (en) 1993-11-25

Similar Documents

Publication Publication Date Title
DE69216632T2 (de) Fungizide
US10111433B2 (en) Fungicidal compositions
DE69306592T2 (de) Oxa- und thiadiazolderivate und ihre verwendung als insectizide und fungizide
CZ745685A3 (en) Pesticidal and plant growth regulating agent, and process for preparing active components thereof
PT2229815E (pt) Combinações sinérgicas de compostos fungicidas
ES2879818T3 (es) Uso de agentes de control de enfermedades de plantas
RO115585B1 (ro) Compozitie fungicida
DE69422379T2 (de) Thiadiazolderivate und ihre verwendung als fungizide oder insektizide
DE69319439T2 (de) Propensäure derivate verwendbar als fungizide
JP2002114612A (ja) 水田用農薬組成物及びその使用方法
DE69314352T2 (de) Aralkyloxy-und aralkylthio alkoximino derivate und deren verwendung als fungizide
DE69228877T2 (de) Benzoxazol, benzothiazol und benzimidazol derivate als fungizide
DE69318036T2 (de) Arylamino-alkoximino derivate und deren verwendung als fungizide
EP3393248B1 (en) Use of crystalline forms of copper salicylate for the control of phytopathogenic bacteria
DE69625504T2 (de) Fungizide
HU206680B (en) Fungicide compositions containing pyridyl-cyclopropane-amides as active components and process for producing the active components
WO1997038995A1 (en) Fungicidal oxazolidinedione derivatives