RO112941B1 - Dispozitiv de protectie la arc electric, destinat cablurilor aeriene izolate - Google Patents

Dispozitiv de protectie la arc electric, destinat cablurilor aeriene izolate Download PDF

Info

Publication number
RO112941B1
RO112941B1 RO96-02430A RO9602430A RO112941B1 RO 112941 B1 RO112941 B1 RO 112941B1 RO 9602430 A RO9602430 A RO 9602430A RO 112941 B1 RO112941 B1 RO 112941B1
Authority
RO
Romania
Prior art keywords
electrode
electrodes
protection device
electric arc
distance
Prior art date
Application number
RO96-02430A
Other languages
English (en)
Inventor
Markku Kokkonen
Original Assignee
Sekko Ab Oy
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Sekko Ab Oy filed Critical Sekko Ab Oy
Publication of RO112941B1 publication Critical patent/RO112941B1/ro

Links

Classifications

    • HELECTRICITY
    • H01ELECTRIC ELEMENTS
    • H01TSPARK GAPS; OVERVOLTAGE ARRESTERS USING SPARK GAPS; SPARKING PLUGS; CORONA DEVICES; GENERATING IONS TO BE INTRODUCED INTO NON-ENCLOSED GASES
    • H01T4/00Overvoltage arresters using spark gaps
    • H01T4/10Overvoltage arresters using spark gaps having a single gap or a plurality of gaps in parallel
    • H01T4/14Arcing horns

Landscapes

  • Catching Or Destruction (AREA)
  • Suspension Of Electric Lines Or Cables (AREA)
  • Emergency Protection Circuit Devices (AREA)
  • Insulators (AREA)
  • Insulated Conductors (AREA)
  • Inorganic Insulating Materials (AREA)

Description

Invenția se referă la un dispozitiv de protecție la arc electric, destinat cablurilor aeriene izolate, folosite în transportul și distribuția energiei electrice.
Este cunoscut un dispozitiv de protecție la arc electric, destinat cablurilor aeriene izolate [EP-0387865], în cadrul căruia un electrod este fixat de un conductor prin intermediul unei cleme de străpungere a izolației conductorului.
Această soluție s-a dovedit a fi foarte utilă, și în cele mai multe cazuri, foarte funcțională. Singurul defect descoperit este acela că un singur electrod nu funcționează întotdeauna la curenți mici de scurtcircuit. Includerea unui al doilea electrod, care este montat pe brațul transversal al unui stâlp sau pe alt suport izolant, la o distanță adecvată față de electrodul de pe conductor, permite aprinderea controlată a unui arc electric chiar și la curenți mici de scurtcircuit.
Totuși, o problemă pusă de un astfel de sistem cu doi electrozi este aceea că, atunci când conductoarele se deplasează pe direcția verticală sau laterală, ca urmare, de exemplu, a copacilor sau a depunerii de gheață, distanța dintre electrozi se modifică și astfel se modifică și funcționalitatea dispozitivului de protecție la arc electric, de exemplu, astfel încât un defect poate fi cauzat de supraîncărcări ale circuitului
Dispozitivul de protecție la arc electric, destinat cablurilor electrice izolate, conform invenției, înlătură dezavantajele menționate prin aceea că are un prim electrod, care este fixat de conductor cu o clemă care străpunge izolația cablului și un al doilea electrod care este fixat pe un braț transversal al stâlpului sau pe un alt suport izolant la o asemenea distanță față de primul electrod astfel încât între electrozi să poată fi aprins și menținut, în mod controlabil, un arc electric, cei doi electrozi extinzându-se transversal unul față de celălalt astfel încât mișcările cablului nu au un efect substanțial asupra distanței dintre electrozi.
Dispozitivul de protecție la arc electric, conform invenției, prezintă următoarele avantaje:
- distanța dintre electrozi nu se modifică substanțial ca urmare a deplasării conductoarelor,
- distanța dintre electrozi este reglabilă.
Se dă în continuare un exemplu de realizare a invenției, mai detaliat, cu referire și la fig. 1 și 2, care reprezintă:
- fig.1, vedere laterală a unui dispozitiv de protecție la arc electric, conform invenției;
- fig.2, vedere a dispozitivului din fig. 1, în direcția unei linii de cablu.
Dispozitivul de protecție la arc electric, conform invenției, este destinat protecției unui cablu aerian 2 susținut de un izolator 1, montat pe brațul transversal al unui stâlp sau alt suport izolant. De cablul aerian izolat 2 este fixat un prim electrod 4, sub forma unui corn de protecție la descărcare 4, prin intermediul unei cleme 3. Cornul de protecție la descărcare 4 este un electrod sub forma de tijă, dimensionat pentru a rezista la arc electric.
Pentru o mai bună durabilitate, cornul de protecție la descărcare 4 poate fi prevăzut la capăt cu o zonă îngroșată
5. Cornul de protecție la descărcare 4 se extinde după o direcție transversală față de conductorul 2, în cazul de față, reprezentat în fig. 1 și 2, în jos. Clema 3 este prevăzută cu niște dinți 3a care străpung izolația conductorului 2 odată cu strângerea unor șuruburi 3b. Se stabilește astfel un contact galvanic între conductorul 2 și cornul de protecție la descărcare 4,5, prin intermediul clemei 3.
în cazul descris, un al doilea electrod 6 are forma unei tije orizontale, care este atașată la un braț transversal al stâlpului sau la alt suport izolant, prin intermediul unui braț cu mai multe segmente 7, 9, 11, care pot fi fixate în diverse poziții relative cu ajutorul unor elemente de reglaj 8 și 10
Reglarea brațelor 9 și 11 poate fi utilizată pentru reglarea distanței relative sau a intervalului dintre electrozii 6 și 4, 5
RO 112941 Bl
Reglarea brațelor 7 și 9 poate fi folosită pentru a regla poziția verticală a electrodului 6, care, în poziția de funcționare, este amplasat puțin deasupra nivelului capătului inferior 5 al primului electrod 5, 4. Unul sau ambii electrozi 6 si 4 pot fi protejați prin intermediul unor apărători 12 împotriva păsărilor, în scopul eliminării eventualelor defecte cauzate de păsări sau animale mici. Apărătoarea 12 împotriva păsărilor cuprinde o manta izolantă din material plastic, care lasă descoperită o zonă de descărcare a arcului electric.
Primul electrod 4, 5 se extinde în jos sau în sus, iar cel de-al doilea electrod 6 este alungit după direcția orizontală.
Ambii electrozi 4, 5, 6 sunt dispuși transversal față de conductorul 2.
Cel de-al doilea electrod G este amplasat puțin deasupra nivelului capătului inferior 5 al primului electrod 5, 4 sau sub nivelul capătului superior al primului.
caracteristică esențială a invenției este aceea că electrozii G și 4,5 sunt dispuși transversal unul față de celălalt și, în același timp, transversal față de conductorul 2, astfel încât mișcările conductorului 2 nu au un efect substanțial asupra distanței dintre electrozi. Desigur, distanța dintre electrozii G, 4, 5 poate fi menținută aproape constantă, prin prevederea unor ușoare curburi pentru electrozi. întrucât, atunci când conductorul 2 se deplasează, electrodul 4 se deplasează după o direcție verticală sau laterală, distanța sa față de electrodul G nu se modifică substanțial, ceea ce permite, de asemenea, aprinderea controlată a unui arc electric.
Invenția nu este limitată la exemplul de realizare descris mai sus. De exemplu, electrozii pot avea o orientare diferită de cea descrisă mai sus, astfel încât electrodul 4 să aibă capătul său prevăzut cu un segment orizontal, care se extinde transversal față de un electrod vertical, care înlocuiește electrodul G. Prin utilizarea unor lanțuri izolante suspendate și electrodul-tijă 4 poate fi direcționat în sus. Electrozii pot avea și o secțiune transversală, care variază de la o tijă rotundă la o placă mai mult sau mai puțin plată. Conexiunea dintre electrodul 4 și clema 3 poate fi și ea realizată în mai multe moduri, de exemplu printr-o prindere cu șuruburi separată.

Claims (7)

  1. Revendicări
    1. Dispozitiv de protecție la arc electric, destinat cablurilor aeriene, izolate, cuprinzând un prim electrod (4,5), care este fixat de un conductor (2) cu o clemă (3), care străpunge izolația cablului, și un al doilea electrod (G), care este fixat pe un braț transversal al stâlpului sau pe alt izolant la o asemenea distanță față de primul electrod astfel încât între electrozi să poată fi aprins și menținut în mod controlabil un arc electric, caracterizat prin aceea că electrozii menționați (4,5 și G] se extind transversal unul față de celălalt, astfel încât mișcările cablurilor (2) nu au un efect substanțial asupra distanței dintre electrozi.
  2. 2. Dispozitiv de protecție la arc electric, conform revendicării 1, caracterizat prin aceea că primul electrod (4,5) se extinde în jos sau în sus, iar cel de-al doilea electrod (G) este alungit după direcția orizontală, ambii electrozi (4,5; G) fiind dispuși transversal față de conductor (2).
  3. 3. Dispozitiv de protecție la arc electric, conform revendicării 2, caracterizat prin aceea că cel de-al doilea electrod (G) este amplasat puțin deasupra nivelului capătului inferior (5) al primului electrod (5, 4) sau sub nivelul capătului superior al primului electrod (5,4).
  4. 4. Dispozitiv de protecție la arc electric, conform oricăreia din revendicările
    1...3, caracterizat prin aceea că electrozii (4,5; 6) au practicat forma de tijă.
  5. 5. Dispozitiv de protecție la arc electric, conform oricăreia din revendicările 1 ...4, caracterizat prin aceea că poziția verticală și distanța celui de-al doilea electrod (6), față de primul electrod (4,5)
    RO 112941 Bl sunt reglabile prin intermediul unor elemente de reglaj (8-10).
  6. 6. Dispozitiv de protecție la arc electric, conform oricăreia din revendicările
    1. 5, caracterizat prin aceea că brațul de susținere al celui de-al doilea electrod (6) constă din câteva segmente de braț [7, 9, 11], care pot fi prinse unul de celălalt în diferite poziții relative, în scopul reglării distanței dintre electrozi și, de preferință, și pentru reglarea pe verticală a celui de-al doilea electrod (6],
  7. 7. Dispozitiv de protecție la arc
    5 electric, conform oricăreia din revendicările
    1...6, caracterizat prin aceea că, cel puțin unul dintre electrozi (6, 4] este protejat prin intermediul unei apărători [12] pentru păsări.
RO96-02430A 1996-01-03 1996-12-19 Dispozitiv de protectie la arc electric, destinat cablurilor aeriene izolate RO112941B1 (ro)

Applications Claiming Priority (1)

Application Number Priority Date Filing Date Title
FI960019A FI99060C (fi) 1996-01-03 1996-01-03 Päällystettyjen ilmajohtojen valokaarisuoja

Publications (1)

Publication Number Publication Date
RO112941B1 true RO112941B1 (ro) 1998-01-30

Family

ID=8544664

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
RO96-02430A RO112941B1 (ro) 1996-01-03 1996-12-19 Dispozitiv de protectie la arc electric, destinat cablurilor aeriene izolate

Country Status (10)

Country Link
EP (1) EP0783195A1 (ro)
CZ (1) CZ285203B6 (ro)
EE (1) EE03498B1 (ro)
FI (1) FI99060C (ro)
HR (1) HRP970008B1 (ro)
HU (1) HUP9603500A3 (ro)
NO (1) NO314779B1 (ro)
PL (1) PL180946B1 (ro)
RO (1) RO112941B1 (ro)
RU (1) RU2197050C2 (ro)

Families Citing this family (1)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
CN104361960B (zh) * 2014-12-02 2016-08-24 国家电网公司 一种带可摆臂电极的并联间隙防雷保护装置

Family Cites Families (6)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
DE720623C (de) * 1939-02-23 1942-05-11 Siemens Ag Befestigung von UEberspannungsableitern
JPS63289727A (ja) * 1987-05-20 1988-11-28 Chubu Electric Power Co Inc 鳥害防止具
FI80169C (fi) 1989-03-17 1990-04-10 Sekko Ab Oy Ljusbaogsskydd som verkar genom ledningsisoleringen.
JPH0434810A (ja) * 1990-05-29 1992-02-05 Ngk Insulators Ltd 避雷碍子装置の放電電極
JPH0778531A (ja) * 1993-09-08 1995-03-20 Ngk Insulators Ltd アーキングホーン
JPH07272824A (ja) * 1994-03-29 1995-10-20 Ngk Insulators Ltd 耐雷ホーン碍子装置

Also Published As

Publication number Publication date
RU2197050C2 (ru) 2003-01-20
EE9700001A (et) 1997-08-15
NO314779B1 (no) 2003-05-19
FI99060C (fi) 1997-09-25
HU9603500D0 (en) 1997-02-28
HRP970008A2 (en) 1998-04-30
FI99060B (fi) 1997-06-13
NO970011D0 (no) 1997-01-02
FI960019A0 (fi) 1996-01-03
HUP9603500A2 (hu) 1998-01-28
CZ197A3 (en) 1997-07-16
PL317476A1 (en) 1997-07-07
EE03498B1 (et) 2001-08-15
PL180946B1 (pl) 2001-05-31
NO970011L (no) 1997-07-04
EP0783195A1 (en) 1997-07-09
HRP970008B1 (en) 2003-02-28
HUP9603500A3 (en) 1999-03-29
CZ285203B6 (cs) 1999-06-16

Similar Documents

Publication Publication Date Title
KR100586484B1 (ko) 아킹혼 설치용 간격조절 장치
US10958046B2 (en) Double walled high voltage insulator cover for mitigating leakage current
HUP0203031A2 (en) Conductor bar arrangement for an electrical switchpanel
CA2220032A1 (en) Squirrel shield device
RO112941B1 (ro) Dispozitiv de protectie la arc electric, destinat cablurilor aeriene izolate
US10566166B1 (en) Squirrel guard for high voltage insulator cover
PL180460B1 (pl) Urzadzenie do przeciwlukowego zabezpieczenia pokrytych izolacja przewodówsredniego napiecia PL PL PL PL PL PL PL
RU96107974A (ru) Устройство защиты для дугового разряда снабженных покрытием кабелей среднего напряжения
ATE213904T1 (de) Elektrisches weidezaun-netz
US11296487B2 (en) Dielectric cover for high voltage component with hood over hole for retaining pin
JPS5929306Y2 (ja) ア−クホ−ン
KR0130536Y1 (ko) 동축통신선로용 피뢰기
AU2719899A (en) Device for scaring away birds
RU96124794A (ru) Дуговое защитное устройство для подвесных кабелей с покрытием
SK6517Y1 (sk) Carrier and switching system for overhead high voltage power lines with a triangular arrangement of wires
JPH10269875A (ja) 懸垂型避雷碍子装置
US3294892A (en) Three-phase cluster mounted lighting arrestor
JPS594551Y2 (ja) ア−クホ−ン
JP2002119193A (ja) 鳥獣撃退電線
JPH039211Y2 (ro)
EP0910147A3 (en) Pole for overhead electricity transmission lines
SU1068057A1 (ru) Устройство дл электродного воздействи на почву в сооружени х защищенного грунта
FI82161C (fi) Ljusbaogsskydd.
JPS6131455Y2 (ro)
JPH039212Y2 (ro)