RO111247B1 - Joc de constructii - Google Patents

Joc de constructii Download PDF

Info

Publication number
RO111247B1
RO111247B1 RO148927A RO14892791A RO111247B1 RO 111247 B1 RO111247 B1 RO 111247B1 RO 148927 A RO148927 A RO 148927A RO 14892791 A RO14892791 A RO 14892791A RO 111247 B1 RO111247 B1 RO 111247B1
Authority
RO
Romania
Prior art keywords
elements
socket
bar
connecting element
support
Prior art date
Application number
RO148927A
Other languages
English (en)
Inventor
I Glickman Joel
Original Assignee
Connector Set Toy Company Hatf
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Family has litigation
First worldwide family litigation filed litigation Critical https://patents.darts-ip.com/?family=27417392&utm_source=google_patent&utm_medium=platform_link&utm_campaign=public_patent_search&patent=RO111247(B1) "Global patent litigation dataset” by Darts-ip is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International License.
Priority claimed from US07/625,809 external-priority patent/US5061219A/en
Priority claimed from US07/687,386 external-priority patent/US5137486A/en
Priority claimed from US07/717,639 external-priority patent/US5199919A/en
Application filed by Connector Set Toy Company Hatf filed Critical Connector Set Toy Company Hatf
Publication of RO111247B1 publication Critical patent/RO111247B1/ro

Links

Classifications

    • AHUMAN NECESSITIES
    • A63SPORTS; GAMES; AMUSEMENTS
    • A63HTOYS, e.g. TOPS, DOLLS, HOOPS OR BUILDING BLOCKS
    • A63H33/00Other toys
    • A63H33/04Building blocks, strips, or similar building parts
    • A63H33/10Building blocks, strips, or similar building parts to be assembled by means of additional non-adhesive elements
    • A63H33/101Building blocks, strips, or similar building parts to be assembled by means of additional non-adhesive elements with clip or snap mechanism
    • AHUMAN NECESSITIES
    • A63SPORTS; GAMES; AMUSEMENTS
    • A63HTOYS, e.g. TOPS, DOLLS, HOOPS OR BUILDING BLOCKS
    • A63H33/00Other toys
    • AHUMAN NECESSITIES
    • A63SPORTS; GAMES; AMUSEMENTS
    • A63HTOYS, e.g. TOPS, DOLLS, HOOPS OR BUILDING BLOCKS
    • A63H33/00Other toys
    • A63H33/04Building blocks, strips, or similar building parts
    • A63H33/06Building blocks, strips, or similar building parts to be assembled without the use of additional elements
    • A63H33/062Building blocks, strips, or similar building parts to be assembled without the use of additional elements with clip or snap mechanisms

Landscapes

  • Toys (AREA)
  • Pinball Game Machines (AREA)

Description

Invenția se referă la un joc de construcții, în special, la o formă nouă și îmbunătățită a unui joc de construcții, care cuprinde elemente de legătură sub formă de bucșă și elemente suport (de structură), adaptate în așa fel, încât, să poată fi cuplate în mod demontabil, pentru realizarea structurilor compuse.
Se cunoaște un joc de construcții (FR. 2593717), compus dintr-un ansamblu de două tipuri de elemente, astfel concepute încât să poată fi asamblate prin încastrarea unele în altele, pentru obținerea unor structuri diferite.
Dezavantajul acestui joc constă în aceea că, având în componență doar două tipuri de elemente, numărul de structuri realizate este relativ mic.
Se mai cunoaște o varietate de jocuri de construcții, care constau din combinații dintre elemente de legătură și elemente de structură, formele variate în care se pot combina aceste elemente determinând diferite structuri compuse.
Dezavantajele acestora constau în aceea că sunt complicate constructiv, necesitând cheltuieli de fabricație ridicate.
Problema tehnică pe care o rezolvă invenția constă în realizarea unui joc de construcții care să fie simplu din punct de vedere constructiv, să aibă performanțe ridicate și care, să poată fi produs prin tehnica de turnare prin injecție.
Jocul de construcții, conform invenției, înlătură neajunsurile soluțiilor cunoscute prin aceea că, are în compunere niște elemente de legătură sub formă de bucșă, ce cuprind cel puțin o mufă determinată de o pereche de brațe de prindere, aranjate simetric și conținând niște mijloace de blocare, mufa fiind dispusă pe o axă predeterminată, în care se poate fixa în mod demontabil, prin introducere axială sau laterală și înclichetare, un element suport (de structură) sub formă de bară, dispus radial sau perpendicular pe axa mufei, elementul suport sub formă de bară având porțiunile de capăt sub formă de flanșă cilindrică, delimitată de un canal inelar și porțiunea centrală cu secțiune în formă de X, respectiv o cavitate specială pentru asamblarea a două elemente de legătură între ele, precum și un bloc de antrenare, pentru variantele dinamice ale jocului.
Jocul, conform invenției, deși este de un tip în general cunoscut, cuprinde o varietate de trăsături unice și avantajoase care-i măresc performanțele, în același timp, jocul este proiectat pentru a fi realizat prin tehnica de turnare prin injecție, astfel, încât cheltuielile de fabricație să fie mici.
Unul dintre avantaje constă în aceea că, un element de legătură sub formă de bucșă este prevăzut cu mai multe mufe orientate, în general, pe direcție radială, în care intră și sunt fixate porțiunile de capăt ale elementelor de structură tipice, de configurația unei bare. Mufele sunt astfel proiectate, încât, prin forma lor, să se adapteze introducerii laterale și să fixeze prin înclichetare elementele suport (de structură). Capetele elementelor de structură sunt prevăzute cu un canal inelar, formând un guler. Mufele elementelor de legătură sunt definite prin perechi de brațe de prindere, distanțate între ele și fiecare braț include câte o proeminență interioară care va intra în canalul inelar al elementului de structură, în consecință, prin dispozitivul de înclichetare laterală a unui element de structură, se împiedică mișcarea pe direcția axială (retragerea) față de elementul de legătură.
Elementele suport (de structură) sub formă de bară, sunt turnate astfel, încât, să aibă o secțiune transversală circulară la capete și o secțiune transversală sub formă de Xîn porțiunile cuprinse între capete. Secțiunea transversală sub formă de X a fost proiectată pentru a conlucra cu proeminențele opuse de zăvorâre ale brațelor de prindere astfel, încât, atunci când elementul de structură este orientat la 90° față de orientarea lui radială normală în elementul de legătură, el poate fi presat lateral între o pereche de brațe de prindere și fixat într-o poziție de
RO 111247 Bl zăvorâre, proeminențele de zăvorâre intrând în contact cu secțiunea transversală sub formă de X și imobilizând elementul de structură.
Printre posibilitățile structurale înlesnite prin ultima trăsătură menționată și anume, zăvorârea în cruce a elementelor de structură, se numără și ansamblul structurilor de tip centură, articulate, care pot fi incluse în structurile jocurilor dinamice, de exemplu: buldozere, tancuri, transportoare cu bandă și altele asemănătoare, și, de asemenea, structuri statice ca, de exemplu, elemente de suspensie catenară.
□ altă formă a elementelor de legătură face posibilă legătura dintre două elemente de legătură în plane dispuse în unghi drept unul față de altul. □ pereche de elemente de legătură astfel conectate, asigură unui ansamblu de elemente de structură două planuri principale. Suplimentar, fiecare dintre mufele disponibile, își menține capacitatea de a primi și înzăvorâ (fixa) elemente de structură orientate pe o direcție care face un unghi drept cu planul principal al elementului de legătură, sub formă de bucșă. într-o formă modificată, un ansamblu de elemente de legătură poate fi prevăzut cu posibilități de montare a elementelor de structură sub formă de bară extinse în patru direcții plane, pornind de la o axă centrală. Alte forme modificate, ale ansamblurilor elementelor de legătură, sunt astfel proiectate, încât, elementele de structură sub formă de bară, se extind în trei direcții plane (formând o legătură sub formă de T) sau, în două direcții plane (formând o legătură în unghi drept).
Proiectarea și construcția cavităților care formează mufa, pe de o parte, și capetele elementelor de structură sub formă de bară, pe de altă parte, este realizată în mod avantajos astfel, încât, acțiunea comună a nervurilor și canelurilor determină împingerea elementelor de structură sub formă de bară pe direcție axială pentru a veni în contact de suprafață fix, cu peretele de capăt al cavității. Aceasta asigură un grad semnificativ de stabilitate suplimentară în legătura dintre elementul de structură sub formă de bară și elementul de legătură.
Ca un avantaj particular, jocul de construcții, cuprinde o serie de elemente suport [de structură) sub formă de bare cu lungimi din ce în ce mai mari, îuhgimi în concordanță cu o formulă predeterminată astfel, încât, atunci când două bare de o anumită lungime, care fac parte dintr-o serie, se unesc cu elemente de legătură pentru a forma o structură în . unghi drept, bara cu lungimea cea mai mare din serie are o dimensiune corespunzătoare pentru a putea fi introdusă în ansamblu de-a lungul ipotenuzei din cadrul structurii triunghiulare. în acest fel se poate construi un ansamblu structural mare, folosind subansambluri structurale triunghiulare rigide de diferite mărimi, în vederea asigurării unei stabilități și rigidități corespunzătoare.
în noul sistem, în care o seric de elemente de structură sub formă de bară, de lungimi crescătoare, este realizată conform principiului menționat mai sus, o structură care constă dintr-o pereche de elemente de structură sub formă de bară, de o anumită lungime în cadrul seriei, montate fiecare la capete opuse ale elementului de legătură astfel, încât, să fie coaxiale, are o lungime egală cu lungimea unui element sub formă de bară de două ori mai mare din τ'γ ' seriei respective. Acest θυι , - η. ll asigură un grad de mobilitate (flexibilitate) deosebit, al părților componente ale oricărui ansamblu.
Un aspect semnificativ al relației geometrice precedente este faptul că, elementele sub formă de bară pot fi asamblate cu elemente de legătura ρ n înclichetare laterală, astfel, încât, centrul unei perechi de elemente de legătură nu trebuie mărit pentru a putea primi un element de structură sub formă de bară. Aceasta permite adăugarea într-un mod simplu a unei structuri și/sau modificarea ansamblului, chiar după ce acesta a atins un grad important de
RO 111247 Bl rigiditate.
în cazul multor structuri dinamice se dorește realizarea unei relații de antrenare între elementul de structură sub formă de bară, care funcționează ca un ax și un element de legătură asociat. Astfel, jocul de construcții, mai include un element de antrenare, care cuprinde o cavitate ce formează o mufă de tipul descris mai sus, care primește porțiunea cu secțiunea în cruce a unui element sub formă de bară, care funcționează ca un ax pentru elementul de legătură adiacent. Elementul de antrenare este format dintrun știft de antrenare lateral care urmează a fi poziționat între inimile adiacente ale țesăturii de spițe ale unui element de legătură, în scopul zăvorârii elementului de legătură ce se află într-o relație de antrenare cu bara pe care este susținut.
Se dau, în continuare, trei exemple de realizare, în legătură și cu fig.
1...48, care reprezintă :
- fig.1, vedere cu secțiune parțială a unui element de legătură sub formă de bucșă, conform invenției, cu elemente de structură selecționate, legate de acesta;
- fig.2, vedere în perspectivă, la scară mărită, a unui fragment din elementul de legătură, din fig.1;
- fig.3, vedere la scară mărită, a unui fragment din porțiunea de capăt a elementului suport (de structură) sub formă de bară, conform invenției;
- fig.4, secțiune după linia 4 - 4 din fig.3;
- fig.5, 6 și 7, vederi secvențiale, în secțiune după linia 7 - 7 din fig.1, a stadiilor progresive ale înclichetării laterale a elementului suport (de structură) într-o mufă a elementului de legătură din fig.1;
- fig.8, secțiune transversală, la scară mărită, după linia 8 - 8 din fig.1;
- fig.9, secțiune transversală, la scară mărită, după linia 9 - 9 din fig.1;
- fig. 10, vedere laterală a elementului suport (structural) sub formă de bară, conform invenției;
- fig.11, vedere în perspectivă, la scară foarte mare, a unui fragment din elementul suport (structural) din fig. 10, montat într-o mufă a unui element de legătură, făcând un unghi drept cu poziția radială normală;
- fig.12, secțiune transversală, după linia 12 -12 din fig.11;
- fig.13, vedere în perspectivă a unui element de adaptare modular, pentru integrarea jocului de construcții în rândul jocurilor de construcții cunoscute, de tipul modular;
- fig.14, vedere cu secțiune parțială, a modulului de adaptare din fig.13;
- fig. 15, vedere de sus a modulului din fig.14;
- fig.16, vedere în perspectivă a unui ansamblu de perechi de elemente de legătură modificate;
-fig.17, vedere laterală a elementelor componente. ale ansamblului din fig. 16;
-fig.18, vedere în perspectivă, la scară mărită, a unui fragment de element de legătură din fig. 16;
-fig.19, vedere laterală a ansamblului din fig.16;
-fig.20, secțiune la scară mărită, a unui fragment de element suport (de structură) din fig. 19, care ilustrează modul în care acesta este introdus în mufa elementului de legătură;
- fig. 21, vedere laterală a unui element de legătură cu o singură mufă, costruită astfel, încât, să permită introducerea unui singur element sub formă de bară, orientat axial într-o cavitate care formează mufa și a unui al doilea element sub formă de bară, într-un reazem sub formă de bucșă, dispus în unghi drept față de cealaltă mufă;
- fig.22, vedere laterală a unui element de legătură cu două mufe, dispuse coaxial, în opoziție;
- fig.23, vedere laterală a unui element de legătură cu două mufe dispuse pe axe adiacente;
- fig.24, vedere laterală a unui element de legătură cu trei mufe dispuse pe axe adiacente;
- fig.25, vedere laterală a unui element de legătură cu patru mufe dispuse pe axe adiacente;
- fig.26, vedere laterală a unui element de legătură cu cinci mufe
RO 111247 Bl dispuse pe axe adiacente;
- fig.27, vedere laterală a unui element de legătură cu șase mufe dispuse pe axe adiacente;
- fig.28, vedere laterală a unui element de legătură cu șapte mufe dispuse pe axe adiacente;
- fig.29, vedere laterală a unui element de legătură cu opt mufe dispuse pe axe adiacente;
- fig.30, vedere de ansamblu a unei serii de elemente sub formă de bară, de lungimi care cresc treptat, ilustrând relația dintre lungimea unui anumit element sub formă de bară dintro serie, în raport cu barele mai mici, unite coaxial printr-un element de legătură;
- fig.31, vedere în secțiune transversală, la scară mărită, a unei porțiuni de mufă a unui element de legătură, legat cu un element sub formă de bară;
- fig.32, vedere laterală a unui ansamblu de elemente bară și elemente de legătură, aranjate în subansambluri triunghiulare, ale căror dimensiuni sunt crescătoare;
- fig.33, vedere de sus a unei centuri articulate, sau a unei structuri în trepte, construită dintr-o multitudine de unități de legătură singulare, sau din mai multe elemente sub formă de bară, montate în cruce;
- fig.34, secțiune transversală după linia 34 - 34 din fig.33;
- fig.35, vedere în perspectivă a unui ansamblu de două elemente având structurile modificate, astfel, încât, să poată fi asamblate împreună, planurile acestora fiind perpendiculare;
- fig.36, vedere laterală a unui element din fig.35, în momentul asamblării acestora;
- fig.37, vedere laterală a unui element din fig.35, în poziție asamblată;
- fig.38, vedere în plan a unui colț a structurii de ansamblu din fig.35;
- fig.39, vedere în perspectivă a ansamblului din fig.37;
- fig.40, vedere în perspectivă a unui ansamblu de două elemente, unul de tipul prezentat în fig.35-39 și unul de tipul celui prezentat în fig. 16-20, înainte de asamblare;
- fig.41, vedere în plan a unui colț a structurii de ansamblu din fig.40;
- fig.42, vedere în perspectivă a unui element de antrenare, prevăzut cu o proeminență de antrenare și construit în așa fel, încât, în el să se poată introduce un element suport sau de structură sub formă de bară, având rol de ax;
- fig. 43, vedere din față a elementului de antrenare din fig.42, cu un element sub formă de bară blocat în acesta prin secțiunea sa sub formă de cruce;
- fig. 44, vedere din față a ansamblului din fig.43, conținând în mod suplimentar un element de legătură montat pe elementul sub formă de bară și angajat în mișcare de antrenare de rotație împreună cu acesta;
- fig.45, vedere laterală a unui element combinat de tip roată de transmisie;
- fig.46, vedere laterală a unui element de tip bandă de roată, adaptată în vederea asamblării cu elementul din fig.45;
- fig.47, secțiune transversală după linia 47-47 din fig.45;
- fig.48, secțiune transversală după linia 48-48 din fig.46.
Jocul de construcții, conform unui exemplu de realizare a invenției, are în compunere un element de legătură 10, prevăzut cu mufe 14 și cuprinzând un cilindru central sub formă de bucșă 11 și niște spițe radiale 12. Forma prezentată asigură conectarea a opt elemente suport de structură 13 dispuse radial. Spițele radiale 12, susțin un ansamblu de opt mufe 14, fiecare cuprinzând câte un perete de capăt 15 și niște elemente de prindere 16, separate, opuse. Mufele 14 sunt dispuse radial față de axa centrală 17, a elementului de legătură 10, iar respectivele perechi de elemente de prindere 16 sunt, de preferință, aranjate de-o parte și de alta a axei radiale a mufei 14, în general paralel față de această axă radială.
Elementele de prindere 16 sunt
RO 111247 Bl prevăzute la partea lor exterioară cu niște canale concave 18, concentrice cu axa radială 19 a mufei 14 și se întind de la extremitatea exterioară 20 a elementelor de prindere 16 către peretele de capăt [bază] 15, al mufei 14, pe o distanță aproximativ egală cu jumătatea adâncimii cavității.
Elementele de structură sub formă de bară 13 sunt, în general, de construcție cilindrică la capete. Ele pot avea un diametru nominal, de exemplu, de aproximativ 6,35 mm [0,250 inci], pentru a putea intra în contact cu canalele concave 18 ale elementelor de prindere formate pe un diametru de aceeași dimensiune.
Așa cum reiese și din fig.5, arcul descris de canalul 18 servește pentru gâtuirea (îngustarea] zonei de intrare 21 la o dimensiune semnificativ mai mică decât 6,35 mm (0,250 inci] care este diametrul elementului suport de structură 13. Dimensiunea gâtuirii sau deschizăturii zonei de intrare 21 poate fi de ordinul a 5,33 mm [0,210 inci). în concordanță cu aceasta, este de dorit a se forma marginile laterale 22 ale brațelor de prindere 16, astfel încât, fiind divergente de la gâtuirea 21 să ajungă la suprafața laterală exterioară 23 a brațelor de prindere. Este adecvat un unghi de divergență de aproximativ 15°. Acesta favorizează introducerea laterală a elementului structural 13, în canalul concav 18, prin distanțarea laterală și separarea brațelor de prindere 16. îndată ce elementul de structură 13 este așezat în canalele concave 18, brațele de prindere 16 se închid prin alunecare peste elementul suport de structură 13, reținându-l în această poziție.
Fiecare din brațele de prindere 16 este prevăzut cu câte o proeminență de zăvorâre 24, de preferință, de configurație semicilindrică, extinzându-se pe direcție perpendiculară față de axa radială a mufei 14 definită de brațele de prindere 16. în construcția ilustrată, proeminențele 24 sunt în general cu o secțiune transversală uniformă și, pornind de la o suprafață laterală a brațului de prindere 16, se întind către cealaltă suprafață laterală, așa cum este prezentat mai bine în vederea în perspectivă, la scară mărită din fig.2.
Proeminențele de zăvorâre 24 sunt plasate radial spre exterior la o mică distanță de la peretele de capăt (bază) 15, al mufei 14 și formează împreună cu acesta o cavitate de recepție 25 a flanșei în capătul interior, respectiv de bază al mufei 14. Fiecare capăt al elementelor suport de structură 13, așa cum sunt prezentate în fig.3, cuprinde flanșe de capăt cilindrice 26, de o asemenea formă și mărime încât, să poată intra în cavitatea flanșei 25 a mufei 14. în imediata apropiere a flanșei de capăt cilindrice 26 este practicată o cavitate inelară 27 având secțiunea transversală semicirculară, adaptată ca formă pentru a putea fi plasată în spațiul îngust dintre proeminențele de zăvorâre opuse 24. în imediata apropiere a canalului inelar 27 este o porțiune cilindrică de prindere 28, adaptată ca formă pentru a fi poziționată în canalele concave 18 și pentru a putea fi prinsă prin alunecare de către porțiunile exterioare ale brațelor de prindere 16. Lungimea axială a porțiunii de prindere 28 corespunde, de preferință, cu lungimea efectivă a canalelor concave 18. Flanșa cilindrică 26 poate avea o lungime axială, de exemplu, de 15,78 mm (0,62 inci). Cavitatea inelară 27 și proeminențele de zăvorâre 24 pot avea o rază de aproximativ 15,78 mm (0,62 inci). Pentru elementele structurale cu un diametru nominal de 6,35 mm (0,25 inci], lungimea convenabilă pentru mufele de prindere 14 este de aproximativ 8,89 mm (0,35 inci).
O formă tipică pentru un element suport de structură sub formă de bară 13, este prezentată în fig. 10. Acesta poate fi desigur de orice lungime, iar o construcție tipică pentru un set de joc, conform invenției, va utiliza un număr mare de astfel de elemente, de lungimi diferite, dar apropiate. Ca un avantaj
RO 111247 Bl special, între porțiunile sale de capăt 30, sunt prevăzute porțiuni care au în secțiune transversală o configurație sub formă de X, cuprinzând niște nervuri 31, ce se întind pe direcție radiată, la intervale tipice ungiulare de 90° și , de preferință, cu suprafețele exterioare 32 ale nervurilor în contact cu învelișul cilindric al elementului, așa cum este definit prin porțiunile sale de capăt, cilindrice.
Dimensionând în mod corespunzător grosimea 33 a nervurilor 31 și teșind ușor porțiunile laterale exterioare 34, elementul de structură poate fi împins lateral în capătul deschis al mufei 14, situată radial, și forțat să pătrundă printr-o pereche de proeminențe de zăvorâre opuse 24, așa cum rezultă și din fig. 11 și 12, plasând proeminențele 24 în cavitățile 39, formate între două nervuri adiacente.
Secțiunea transversală, în formă de X, poate fi întreruptă în mod periodic, de una sau mai multe perechi de porțiuni cilindrice 35 plasate la o distanță aproximativ egală cu lățimea 36 a brațelor de prindere 16. Când elementul suport 13 este înclichetat în poziția de zăvorâre prin proeminențele 24, așa cum este prezentat în fig. 11 și 12, el este blocat pe direcție axială, laterală și împotriva rotației. Alternativ, dacă elementul suport 13, este introdus lateral în mufa radială 14, pe una din suprafețele sale 37, în care secțiunile cilindrice adiacente 35 sunt plasate la distanță mare între ele, este posibil a se ajusta poziția elementului de structură 13, de-a lungul axei sale, între anumite limite.
Conform unui al doilea exemplu de realizare a invenției, lățimea nervurilor 31 poate fi de ordinul a 2,36 mm (0,093 inci], ele având o formă conică convergentă spre exterior, așa cum rezultă din fig.4. Este de la sine înțeles că, prin configurația sub formă de X a elementelor suport 13 nu se înțelege în principiu utilizarea numai a două perechi de nervuri. Se pot aranja, de exemplu, trei perechi de nervuri la o distanță unghiulară de 60°. Astfel, termenul de 'în formă de X se va înțelege ca incluzând și astfel de variante.
Jocul de construcții, conform invenției, mai include și un element de adaptare, respectiv un bloc adaptor 4 3 (fig. 13-15), care se va interpune între elementele de construcții, modulare convenționale și elementele jocului de construcții, conform prezentei invenții. Elementele de construcții modulare 41 și 42, (fig.14 și 15), sunt elemente de construcții cunoscute, de tip bloc, construite sub forma unui bloc deschis lateral, prevăzut cu un perete de fund 44 și niște pereți laterali 45, 46, 47și 48, ce formează o cavitate deschisă 49. Peretele de fund 44 este prevăzut cu mai multe proeminențe circulare scurte 50 (în fig. 15 sunt opt). De asemenea, de peretele de fund 44, printr-o cavitate deschisă 49, sunt prevăzute trei suporturi tubulare prelungi 51. în concordanță cu forma cunoscută a elementelor de construcții modulare, de tip bloc 41 și 42, dimensiunile interne ale cavității 49 sunt astfel alese, încât, să facă un ajustaj alunecător cu proeminențele circulare scurte 50. Suplimentar, suporturile tubulare prelungi 51 sunt dimensionate astfel, încât, să aibă contact tangențial cu părțile laterale ale proeminențelor circulare scurte 50, atunci când blocurile de construcții sunt plasate unul peste celălalt. Aceasta face posibil ca, mai multe blocuri de construcții să fie asamblate prin frici juna într-un mod cunoscut, pentru a forma o construcție compusă.
Blocul adaptor 40 cuprinde un perete de fund 52 și niște pereți laterali 53. în exemplul ilustrat, blocul adaptor 40 are o configurație pătrată, dar, conform invenției, mai sunt posibile și alte configurații. Pe peretele de fund 52 sunt prevăzute patru proeminențe cilindrice alungite 54, având diametrul și distanța dintre ele corespunzătoare proeminențelor circulare scurte 50 ale blocurilor de construcții 41 și 42. Aceste proeminențe cilindrice alungite 54 pot
RO 111247 Bl pătrunde în cavitatea deschisă 49 a unui bloc de construcții și au o lungime care corespunde, de preferință, cu adâncimea cavității 49
Pe peretele de fund 52 mai este prevăzut, de asemenea, un manșon de adaptare tubular 55, situat în interiorul cavității deschise 56 a blocului adaptor
40. Diametrul interior al manșonului tubular este astfel ales, încât, să formeze cu porțiunea de capăt 30 a elementului structural sub formă de bară 13, un ajustaj alunecător (fig. 14). Manșonul tubular 55 se află la un nivel inferior față de capătul deschis 57 al pereților laterali ai blocului adaptor 40, astfel, încât, blocul adaptor 40 să poată fi asamblat cu un bloc de construcție convențional, într-un mod de altfel cunoscut.
Conform unui al treilea exemplu de realizare a invenției, jocul include un element de legătură 70, (fig. 16 și17) care are, în general, o configurație de fulg de nea, ca cel descris mai înainte și având multe din trăsăturile structurale ale elementului de legătură 10, dar a fost modificat special pentru a putea realiza asamblarea cu un al doilea element de legătură 70a, cu o configurație similară și orientat perpendicular pe acesta. Elementul de legătură 70 este, în general, de o configurație plată deschisă, în general, cu o grosime de aproximativ 6,35 mm (1/4 țoii). în centru, elementul de legătură 70 are un miez solid semicilindric 71. Niște pereți de ghidare 72 și 73 se extind de pe părțile opuse ale miezului solid semicilindric 71, separat, și pe direcție paralelă. Distanța dintre pereții de ghidare 72 și 73, este aproximativ egală cu grosimea elementului de legătură 70, permițând unui al doilea element de acest tip să pătrundă într-o cavitate 74, definită prin pereții de ghidare separați 72 și 73 și un perete transversal plat 75, care formează o parte a miezului 71 și astfel, să fie poziționat pe un plan care trece prin elementul de legătură 70.
Din miezul 71, al elementului de legătură 70, se extind pe direcție radială mai multe elemente sub formă de spițe radiale 76, 77 și 78, care la capetele exterioare se unesc cu niște pereți periferici 79 și 80. în exemplul ilustrat, pereții periferici 79 și 80 definesc șapte părți ale unei structuri în general octogonale, cu a opta parte deschisă spre cavitatea 74. Cei câțiva pereți 79 (fig. 17), se extind continuu de la o spiță la alta, sau de la o spiță la pereții de ghidare 72 și 73. Peretele 80, care este așezat direct opus cavității 74, este prevăzut cu o discontinuitate 81, a cărei funcție va fi explicată în continuare.
Fiecare dintre pereții 79 și 80 constituie un perete de capăt (de fund] al unei mufe în care intră un element de structură sub formă de bară 82, în cazul peretelui de fund 79, respectiv un element de structură sub formă de bară 83, în cazul peretelui de fund 80. Fiecare dintre mufe este definită de o pereche de brațe de prindere opuse 84, prevăzute la interior cu niște proeminențe cilindrice de zăvorâre 85, care se întind perpendicular pe axa generală radială a mufei. Proeminențele cilindrice de zăvorâre 85, împreună cu pereții de fund 79 și 80, definesc niște cavități 86, în care pătrund flanșele corespunzătoare. Porțiunile exterioare ale brațelor de prindere 84, sunt prevăzute cu niște canale concave 87, concentrice în raport cu axa radială generală 88 a mufei.
Elementele structurale sub formă de bară 90 (fig. 19), sunt prevăzute cu flanșe de capăt cilindrice 91, canale adiacente inelare 92 și porțiuni cilindrice 93, ce formează cu canalele concave 87 ale brațelor de prindere 84 un ajustaj alunecător. Elementul suport sub formă de bară 90, (la care se face referire uneori ca la o bară), este asamblat în mod normal cu elementul de legătură 70, fiind presat pe lateral în una dintre cavitățile 74. Intrarea laterală spre cavitatea 74, este parțial închisă printr-o secțiune îngustată de o gâtuire, definită prin marginile superioare și inferioare 94 ale canalelor concave 87. Pentru a facilita pătrunderea laterală a
RO 111247 Bl elementelor suport sau de structură, sunt prevăzute niște suprafețe de ghidare divergente 95.
□ caracteristică specială, este aceea că, configurația mufelor și a elementelor de structură, este astfel realizată încât, atunci când un element suport sub formă de bară este introdus cu capătul într-o mufă, peretele plat de capăt al flanșei 91a al acestuia să fie forțat să facă un contact ferm cu peretele de bază plat 79 sau 80 al mufei. Acest montaj conferă stabilitate și rigiditate semnificativă ansamblului. Poziționarea dorită este realizată prin deplasarea ușoară a proeminențelor cilindrice de zăvorâre 85 în direcția peretelui de capăt al mufei 79, în raport cu poziția normală a canalului barei 92. Astfel, când elementul suport sub formă de bară 90 este înclichetat în poziție asamblată, el este în mod automat presat către vârful mufei, forțând pereții plăți 91a și 79, să facă un contact strâns.
Pentru îmbinarea elementului de legătură 70 cu cel de-al doilea element de legătură 70a, care este identic cu elementul de legătură 70, acesta este orientat astfel încât, planul său principal să formeze un unghi drept cu planul elementului de legătură 70, iar o cavitate 86 a sa, (nereperată în fig. 17), să fie plasată față în față cu cavitatea 74 a elementului de legătură 70. Când cele două elemente de legătură 70 și 70a se deplasează în direcția săgeții 96, porțiunea din elementul de legătură 70 din stânga peretelui transversal plat 75 este introdusă în cavitatea din elementul de legătură 70a. în același mod, cavitatea 74 a elementului de legătură 70 se folosește pentru introducerea porțiunii din dreapta a elementului 70a. Ansamblul complet format din cele două elemente de legătură 70 și 70a este prezentat în perspectivă în fig. 16. Elementele de legătură 70 și 70a asamblate, având mufele pentru introducerea elementelor structurale sub formă de bară orientate radial în două planuri, posibilitățile structurale ale jocului sunt în număr foarte mare.
Pentru a asigura stabilitatea asamblării elementelor de legătură 70 și 70a, acestea sunt prevăzute cu nervuri și canale pe părțile care vin în contor! Pereții de ghidare 72 și 73 ai elementului de legătură 70 sunt provnzuți cu niște canale transversale de biucare 97. în acestea intră niște nervuri de reținere 98 prevăzute pe elementul de legătură 70a, opus. Nervurile de reținere 98 sunt formate pe spițele radiale 77 (fig. 17). în timpul asamblării unei perechi de elemente de legătură 70 și 70a, când nervurile de reținere 98 ating capetele exterioare ale pereților de ghidare 72 și 73, acestea se distanțează, în mod elastic, suficient de mult pentru a permite pătrunderea nervurilor de reținere 98. Deplasarea elastică este înlesnită prin practicarea unei mici deschizături 81 în peretele de fund 80 al mufei, deschizătură ce permite ca, în timpul procesului de asamblare, jumătățile despărțite ale peretelui de fund 80 să fie distanțate una față de cealaltă, înlesnind deplasarea spre exterior a pereților de ghidare 72 și 73, simultan pentru ambele elemente de legătură 70 și 70a.
Elementul de legătură 10, cu un singur plan, descris în fig.1-5, este format dintr-o arie simetrică de opt mufe în care intră elemente de structură sub formă de bară. Elementele de legătură individuale 70 și 70a, au cu câte o mufă mai puțin din cauza cavității deschise, speciale 74, plasată pe o parte a acestora. Când se asamblează două astfel de elemente, cum se arată îr fig. 16, de exemplu, fiecare element de legătură asigură, efectiv, o mufă în care se poate introduce o bară pentru celălalt element de legătură, astfel, încât, sunt patru perechi de mufe opuse în fiecare plan.
Dacă două elemente de structură și 70a, sunt asamblate după cum este prezentat în fig. 16, trei perechi opuse de mufe de pe fiecare element de
RO 111247 Bl legătură sunt deschise și permit introducerea laterală a unui element de structură sub formă de bară 90. în mufele 83 și 83a, opuse cavităților 74, introducerea laterală normală a unui element structural sub formă de bară 90 nu este posibilă datorită faptului că, în imediata apropiere a fiecăreia se află brațele de prindere 84 ale elementului de structură opus al ansamblului. Introducerea, pe direcție radială, a unui element de structură sub formă de bară 90, în mufele 83 și 83a, parțial inaccesibile, este înlesnită de deschizătura 81, prevăzută în peretele de fund 80. Deschizătura 81 permite o deplasare limitată spre exterior a brațelor de prindere 84, adiacente, astfel, încât, un element structural sub formă de bară 90 să poată fi adus în poziția sa din interiorul mufei 83 și 83a printr-o mișcare asemănătoare cu cea a unei pârghii (fig.19 și 20).
Poziția elementului structural sub formă de bară 90, reprezentată cu linii punctate în fig. 19, este o poziție tipică de pornire pentru introducerea acestuia întro mufă 83a a unui element de legătură 70a. O suprafață de capăt 100 a elementului suport (structural) sub formă de bară 90, plasată pe o suprafață exterioară 101 a brațului de prindere adiacent, folosește într-o anumită măsură ca suprafață de ghidare pentru elementul structural 90, când acesta este introdus lateral în mufă, păstrânduse în general orientarea unghiulară prezentată în fig. 19.
în timpul acestei operații, există o distanțare inițială a brațelor de prindere opuse datorită deschizăturii 81, care tinde să se deschidă mai mult decât este necesar (normal). Suplimentar, peretele de ghidare 72, al cavității 74, se curbează ușor spre exterior și acest lucru este favorizat prin mișcarea elementului structural 90, de tipul unei mișcări de manivelă, în sensul săgeții 102 din fig. 19. Aceasta are efectul echivalent unei mișcări de ridicare cu ajutorul unei pârghii de-a lungul suprafeței de ghidare 101, astfel încât.brațul de prindere 84 adiacent este distanțat pe direcția săgeții 103 din fig.20. Mișcarea de tip manivelă, a elementului suport (structural] sub formă de bară 90, continuă până când capătul sub formă de flanșă al acestuia este înclichetat în mufă,, așa cum este prezentat cu linie continuă în fig. 19. Scoaterea elementului de structură sub formă de bară 90 din mufele 83 și 83a, parțial blocate, se face prin procedura inversă.
Conform unui al treilea exemplu de realizare a invenției, configurația cavității care formează o mufă 150 și configurația unui element suport sau de structură sub formă de bară 140, sunt astfel concepute încât, centrul curburii unor nervuri 130 și 131 este localizat pe o axă 151 care este decalată față de o suprafață 152, a unui perete de capăt 125, cu o distanță puțin mai mică decât distanța cu care este decalată axa 153, care conține centrul curburii unui canal inelar 147, față de suprafața de capăt 154 a elementului structural sub formă de bară 140. Drept urmare, atunci când elementul structural sub formă de bară 140 este forțat lateral pentru a se fixa în interiorul mufei 150, nervurile 130 și 131 sunt supuse unui contact de presiune cu părțile laterale ale canalului inelar 147, forțând suprafața de capăt 154, a elementului structural sub formă de bară 140, să intre în contact direct și strâns cu suprafața 152 a peretelui de capăt 125 al mufei 150. Menținând aceste două suprafețe în contact direct și strâns, ansamblul format dintr-un element de legătură și un element de structură, capătă un grad de rigiditate suplimentară, ceea ce se și urmărește.
Elementele de legătură, conform invenției, pot fi realizate într-o mare varietate de tipuri și stiluri, având de la una la un număr mare de cavități ce formează mufele 150. Elementele de legătură, care au mai mult de o mufă 150, au o astfel de configurație încât, mufele sunt separate la o distanță unghiulară de 45°, sau un multiplu al acesteia, dar se pot utiliza și alte ♦
RO 111247 Bl configurații.
Un element de legătură 160, cu o singură mufă [fig.21), cuprinde o secțiune de bucșă 161, definită printr-un cilindru 162. Diametrul interior al cilindrului bucșei este aproximativ egal cu diametrul învelișului cilindric format de elementele sub formă de bară 140. Diametrul acelui înveliș cilindric corespunde diametrului porțiunilor de capăt cilindrice 146 și 148 ale elementului de structură sub formă de bară și, de asemenea, dimensiunilor diametrale ale nervurilor 145. Un element de structură sub formă de bară este introdus liber în deschiderea cilindrică 163 a bucșei, având un interstițiu mic pentru a putea permite rotația liberă și mișcarea longitudinală liberă a elementelor structurale sub formă de bară în bucșa cilindrică. Axa 164, a bucșei cilindrice este dispusă în unghi drept față de axa longitudinală 165 a mufei 150. Peretele de capăt al mufei 150, este distanțat față de axa 164 a bucșei printr-o pereche de punți 166, care formează corp comun cu peretele 167 și bucșa cilindrică 162.
Elementele de legătură sunt construite cu o grosime predeterminată, uniformă pe direcția axei bucșei 164. Lățimea acestora este, de preferință, aproximativ egală cu diametrul învelișului cilindric al elementului de structură sub formă de bară. S-a constatat că, grosimea cea mai avantajoasă este de aproximativ 6,19 mm [0,244 țoii), întrucât permite, de cele mai multe ori, asamblarea elementelor de legătură unul lângă altul, transversal față de un element de structură sub formă de bară, pe toată lungimea corpului central al acestuia, practic fără să rămână vreun spațiu, la nici unul din capete. Aceasta permite practic, formarea unei structuri cu un perete compact de elemente de legătură unite printr-un element de structură sub formă de bară dispus transversal, perete ce se întinde de-a lungul întregii lățimi a corpului barei.
Pentru îmbinarea unei perechi de elemente de structură sub formă de bară, cap la cap, coaxial unul față de celălalt, se utilizează un element de legătură 180, într-o variantă constructivă care cuprinde două cavități ce formează mufele 150, dispuse la 180°, avand axele longitudinale coaxiale și intersectându-se cu axa bucșei 172 (fig.22). în acest caz, distanța d dintre axa bucșei 172 și peretele de capăt al cavității și anume, față de suprafața sa exterioară (corespunzătoare suprafeței 152 din fig.31), este aceeași pentru ambele cavități ale elementului de legătură 170 (din fig.22) ca și cea pentru un singur element de legătură 160 (din fig.21). Această relație geometrică se aplică, de asemenea, câtorva varietăți de elemente de legătură ilustrate în continuare. în toate cazurile, un element de structură sub formă de bară, este asigurat în mufa unui element de legătură, poziționat la o distanță fixă, predeterminată față de axa centrală a bucșei elementului de legătură.
Jocul, conform invenției, mai include și un element de legătură 180 (fig.23), prevăzut cu două cavități pentru mufele 150, aliniate de-a lungul axelor 181, care se intersectează cu axa bucșei 182, dispusă față de ele la un unghi de 90°. Construcția bucșei cilindrice, a cavităților mufelor etc., este în general aceeași cu cea a elementelor de legătură 160 și 170, deosebirea constând în aceea că, mufele 150 sunt adiacente și dispuse la un unghi de 45° între ele.
Un element de legătură 190 (fig.24), este prevăzut cu trei mufe 150 pentru introducerea elementelor de structură sub formă de bară, adiacente, a căror axe 191 se intersectează cu axa bucșei 192 și sunt plasate la 45° una de alta, iar un element de legătură 200 (fig.25), este prevăzut cu patru mufe 150, de asemenea, adiacente, având axele 201 la 45° una de alta și intersectându-se cu axa bucșei 202. Aceste elemente de legătură 190 și 200 cuprind niște pereți intermediari 183, 193 și 203, dispuși radial sub formă de
RO 111247 Bl spițe care pornesc pe direcție radială față de axele 182, 192 și 202 ale bucșelor cilindrice 185, 195și 205 și se unesc cu pereții de capăt ai mufelor adiacente 150, precum și niște pereți exteriori 184, 194 și 204 care sunt tanqenti la bucșele cilindrice 185, 195 și 205
Jocul mai include și niște elemente de legătură 210, 220 și 230 cu cinci, șase și respectiv șapte cavități pentru mufe 150, fiecare mufă întinzându-se de-a lungul unei axe 211, 221 și 231 care se intersectează și se extinde pe direcție radială pornind de la axele 212, 222 și 232 ale bucșelor cilindrice 215, 225 și 235. Axele mufelor 211, 221 și 231, sunt dispuse la o distanță unghiulară de asemenea de 45°. De preferință, la fiecare dintre elementele de legătură 210, 220și 230, secțiunile pereților exteriori 214, 224 și 234, sunt tangente la bucșele cilindrice 215, 225 și 235, din motive estetice și funcționale. Pereții exteriori 214 ai elementului de legătură 210, de exemplu, completându-se cu peretele continuu al cavității pentru mufă asociat, formează o suprafață largă, plată, care să susțină elementul de legătură și/sau o suprafață care să definească o margine exterioară a structurii.
Un alt element de legătură 240, ce intră în componența jocului, conform invenției, are în principal configurația elementului de legătură 10, fiind format ca o parte a unei serii de elemente de legătură de dimensiuni comune. Sub acest aspect, distanța d de la axa bucșei 242 la suprafața oricărui perete al cavității este uniformă și aceeași ca și în cazul celorlalte forme de elemente de legătură prezentate.
Jocul de construcții, prezentat în invenție cuprinde, în mod avantajos, elemente suport sau de structură sub formă de bară 140a-140f de lungimi variate, treptat crescătoare (fig.30), conform unei progresii predeterminate, astfel încât, elementele sub formă de bară de diferite mărimi din cadrul unui set să poată fi asamblate împreună cu elementele de legătură descrise anterior pentru a forma o serie de unități structurale triunghiulare pentru un ansamblu. Progresia în care cresc lungimile este astfel calculată încât, atunci când, oricare două dintre elementele suport sau de structură sub formă de bară 140a-140f, de o anumită mărime, sunt asamblate cu un element de legătură 190, 200 și 210, pentru a forma un triunghi dreptunghic, bara de lungime imediat mai mare are lungimea corespunzătoare pentru a forma ipotenuza acestui triunghi. De exemplu, un element de legătură 190, cu trei poziții în unghi drept, se unește cu două elemente de structură sub formă de bară 140a de mărimea cea mai mică, formând laturile unui triunghi dreptunghic 250. în exemplul ilustrat (fig.32), elementul structural sub formă de bară 140a vertical este unit cu un element de legătură 200 cu patru poziții și elementul structural sub formă de bară 140a, orizontal, este unit cu un element de legătură 210 cu cinci poziții. Un element de structură sub formă de bară 140b, de mărime imediat mai mare decât elementul de legătură 140a, este unit cu elementele de structură sub formă de bară 200 și 210, formând ipotenuza triunghiului dreptunghic 250.
Elementul suport sau de structură 140b, care formează ipotenuza triunghiului dreptunghic 250, formează prin el însuși o latură a unui element structural sub formă de triunghi dreptunghic 260, de o mărime mai mare. în acest scop, elementul de legătură 200, este legat cu un al doilea element de structură sub formă de bară 140b, pentru a forma cele două laturi ale triunghiului dreptunghic 260. Un al doilea element de legătură cu patru poziții 200 este legat de capătul superior al elementului de structură sub formă de bară superior 140b și un element suport sau de structură sub formă de bară 140c, fiind al treilea element în ordinea progresivă a lungimilor, este legat cu elementul de
RO 111247 Bl legătură superior 200 și cu elementul de legătură menționat anterior 210 și constituie ipotenuza unei unități structurale triunghiulare 260. Așa cum reiese din fig.32, o pereche de elemente suport sau de structură, sub formă de bară 140c pot, la rândul lor, constitui laturile unei unități structurale sub formă de triunghi dreptunghic mai mare 270, ipotenuza acesteia fiind formată de către elementul suport sub formă de bară 140d de mărime imediat mai mare. Se pot asambla unități structurale sub formă de triunghi dreptunghic mai mare, în limitele lungimii maxime a elementului de structură sub formă de bară, existent în setul respectiv.
în prezenta invenție, progresia lungimilor elementelor suport sau de structură sub formă de bară, este în concordanță cu o formulă predeterminată. Astfel, într-un sistem de cu n lungimi diferite, fiecare lungime a elementului de atructură sub formă de bară, este determinată conform formulei:
Lx=(1,414)tx1,xDmin-(2xd) în care, Lx = lungimea celui de-al x-lea element de structură sub formă de bară dintr-o serie de 1 la n elemente;
Dmin = spațiul dintre axele bucșelor celor două elemente de legătură, unite prin cel mai scurt element suport sau de structură sub formă de bară din serie;
d = distanța de la axa bucșei la peretele de capăt al secțiunii care formează mufa.
Spre deosebire de asamblarea structurilor de unități triunghiulare dreptunghice, incluzând structuri în care ipotenuza unei unități triunghiulare constituie o latură a unei a doua unități triunghilare dreptunghice mai mari, jocul de construcții, conform invenției, are avantaje unice care derivă din proiectarea elementelor de legătură și a elementelor de structură sub formă de bară astfel, încât, acestea să poată fi asamblate prin introducere laterală și înclichetare. Aceasta înlesnește asamblarea și desfacerea părților din structură, fără modificarea distanțelor dintre centrele elementelor de legătură și modificarea punctelor de legătură. Astfel, se pot proiecta și asambla foarte ușor structuri multidimensionale complexe rigide.
Așa cum rezultă și din îig.3.0, există o relație geometrică avantajoasă între lungimea progresiv crescătoare a elementelor suport sau de structură sub formă de bară 140a - 140f și cea a elementelor de legătură prevăzute cu cavități pentru mufe orientate fiecare la 180°. Aceasta include în particular elementul de legătură 170 (fig.22), cu două poziții, având cavitățile pentru mufele 150 aliniate coaxial și față în față. Acest element de legătură este foarte util ca element de îmbinare pentru două elemente de structură sub formă de bară mai scurte pentru a forma un ansamblu de bare mai lung. Dacă unul dintre elementele de legătură 170 (despre care se poate spune că este un element de îmbinare sau de înnădire) este unit cu două elemente de structură sub formă de bară de o anumită lungime, se formează un ansamblu de elemente de structură sub formă de bare, având lungimea egală cu lungimea unui element sub formă de bară de două ori mai lung decât elementele de structură sub formă de bare unite prin elementul de îmbinare. Astfel, așa cum se arată în fig.30, două dintre elementele suport sau de structură sub formă de bară 140a, cele mai scurte, sunt îmbinate pentru a forma un ansamblu de bare având lungimea egală cu lungimea elementului de structură sub formă de bară 140c. Două dintre elementele de structură sub formă de bară 140b, de mărime imediat superioară, sunt îmbinate pentru a forma un ansamblu de bare egal ca lungime cu elementul suport sub formă de bară 140d. Alte ansamble, realizate din elemente de structură corespunzătoare, sunt prezentate în fig.30. Este, desigur, posibil a uni într-un element de îmbinare 170, elemente de structură sub formă de bare de lungimi diferite, în scopul realizării de ansamble de lungimi diferite
RO 111247 Bl de cele standardizate, respectiv de lungimile de elemente de structură sub formă de bare progresive prezentate în fig.30.
Atâta timp, cât elementele de legătură, indiferent de configurație, angajează o distanță comună d de la axa bucșei la suprafața de capăt a cavității pentru mufă, relațiile prezentate în fig.30 vor fi adevărate în orice situație în care elementele de structură sub formă de bare sunt asamblate cu un element de legătură cu o orientare coaxială.
Ansamblul prezentat în fig.33 și 34, cuprinde o multitudine de elemente de legătură 160, cu o singură mufă (fig.21), unite cu o multitudine de elemente de structură sub formă de bare de lungime uniformă (constantă) predeterminată, de exemplu, elementele 140c prezentate în fig.30. O primă variantă (de trei elemente ca în figură) de elemente de legătură 160, compuse dintr-o singură unitate, sunt aranjate unul lângă altul, separate prin lățimea unui element de legătură și sunt unite, cu posibilitate de rotație însă, cu un element de structură sub formă de bară 280 (din fig.34). Elementul suport sub formă de bară 280 trece prin deschizătura bucșei 281, a elementului de legătură 160, în care este liber primit.
în scopul identificării, acestor elemente de legătură, asamblate cu posibilitate de rotație pe elementul suport sub formă de bară, li s-a atribuit numărul de referință 282. Cu elementele de legătură 282, alternează elemente de legătură 283, similare, dar fixate prin înclichetare pe elementul suport sub formă de bară 280, având porțiunile de nervură 130 și 131 ale elementului de legătură prinse fix în canalele 144 ale elementului de structură sub formă de bară 280, pentru a-l fixa. Astfel, în timp ce elementele de legătură 282, individuale, se pot mișca liber în raport cu elementul suport sub formă de bară 280, elementele de legătură 283, alternative, sunt asigurate rigid față de acesta, atât împotriva rotației, cât și a mișcării de alunecare. O succesiune de astfel de ansambluri realizează o structură articulată, care poate avea o formă nesfârșit de mare, sau poate avea o anumită lungime după dorință, respectiv orice lățime convenabilă scopului urmărit. După cum reiese din fig. 33, extremitățile elementelor de structură sub formă de bară, sunt proiectate pe o distanță mică față de fiecare margine a ansamblului articulat. Structurile de tipul celor prezentate în fig.33 și 34, prezintă avantajul unor variate posibilități de utilizare. Printre acestea se numără construcția de șine de cale ferată, pentru vehicule care circulă pe cale ferată ca, de exemplu, buldozere, macarale, tancuri și altele asemănătoare. De asemenea, se pot realiza structuri de joc de tip panel, de exemplu pentru pereți din panel sau acoperișuri din panel, pentru pardoseală sau altele asemănătoare. De exemplu, un ansamblu mai îngust poate fi utilizat drept un element flexibil de tip cablu.
în figurile 35-41, este prezentată o formă deosebit de avantajoasă a unui element de legătură 310, pregătit pentru asamblare cu un alt element de legătură similar, pentru a forma un ansamblu de legătură care să asigure mijloace de legătură pentru elemente de structură sub formă de bare, extinzându-se pe o multitudine de direcții în două planuri.
Elementele de legătură 310 (fig.35), au patru poziții pentru mufele 150, plasate în spațiu, la 45°. Pe direcție exact opusă cu una dintre pozițiile pentru mufe 150a, a fiecărui element de legătură, este plasată o cavitate deschisă 311. Aceasta este definită prin niște pereți laterali separați 312 și 313 și un perete de fund 314. Pereții laterali 312 și 313 sunt plasați separat la o distanță egală cu grosimea standardizată a unui element de legătură și sunt aranjați simetric față de un plan imaginar care pleacă din centrul geometric al elementului de legătură 310 și conține axa longitudinală a cavității, respectiv mufei 1-50a, orientată pe direcție opusă. Suprafața expusă a peretelui de capăt 314 se află pe un plan
RO 111247 Bl care face un unghi drept cu planul menținat anterior, trecând, de asemenea, prin axa principală 315 a elementului de legătură.
Elementele de legătură 310 se vor asambla împreună cu porțiunile respective de cavități deschise 311, plasate față în față, planurile principale ale respectivelor elemente de legătură fiind orientate în unghi drept (fig.35-37). Elementele de legătură respective 310 sunt presate împreună până când pereții de capăt 314 ai cavităților deschise 311 se află în contact ferm unul cu altul, astfel încât, axa principală 315, respectiv centrală, a fiecăruia să fie situate într-un plan comun.
De preferință, fiecare dintre pereții laterali 312 și 313 ai cavității, este prevăzut cu câte un canal transversal 316, care, în poziție de zăvorâre, va primi nervurile 317 de pe părțile opuse ale pereților 319. în consecință, când se asamblează două elemente împreună, ele sunt zăvorâte împreună destul de rigid pentru a se preîntâmpina orice desfacere nedorită. în momentul în care, pereții laterali 312 și 313 intră în contact cu nervurile 317, aceștia sunt depărtați spre exterior. Prezența unei mici deschizături 318 face posibil ca brațele de prindere ale cavității mufei 150a pentru elemente de structură opuse să se distanțeze ușor unul față de altul, în timp ce pereții laterali 312, 313 se depărtează spre exterior prin nervurile 317. Când părțile sunt presate împreună spre poziția lor finală, cu pereții de capăt 314 față în față, fiecare dintre seturile de nervuri 317 vor fi poziționate în fiecare dintre seturile de caneluri 316, în principal, ca în fig.37.
Elementele de legătură asamblate (fig.35-39), realizează susținerea elementelor sub formă de bare în fiecare dintre cele doua direcții din plan dispuse perpendicular una față de cealaltă. Aranjamentul de legături este astfel, cel mai potrivit pentru asamblarea colțurilor structurilor, așa cum se poate observa în fig.38 și 39.
în fig.40, este reprezentat un element de legătură 310, pregătit a fi asamblat cu un al doilea element de legătură 410, cu șapte poziții pentru mufele 150. Elementul de legătură 410 mai cuprinde și o cavitate specială 411 dispusă coaxial, dar opusă unei cavități pentru bare 150a.
Asamblarea elementelor da legătură 310 și 410, pentru a forma un ansamblu pe mai multe planuri, se poate realiza în același mod ca cel descris anterior. Ansamblul astfel rezultat, privit de sus, are o configurație sub formă de T (fig.41), și asigură montarea elementelor sub formă de bară în fiecare din cele trei direcții planare. în ansamblul sub formă de T din fig.40 și 41, poziția superioară a mufei 150a, nu este accesibilă pentru un ansamblu normal, introdus prin lateral, datorită prezenței elementului de legătură asociat. Oricum, prin existența deschizăturii 318 în peretele de capăt al cavității, a devenit posibil a se introduce elementul structural sub formă de bară inițial la un anumit unghi și a se instala apoi printr-o mișcare de răsucire, așa cum s-a descris anterior. Deschizătura 318 permite o separare mai rapidă a brațelor de prindere 16, pentru a permite asamblarea prin răsucire a elementului de structură sub formă de bară.
Pentru anumite aplicații, oricum, este de dorit a se zăvorâ un element de legătură împreună cu un element de structură sub formă de bară, ce trece prin deschizătura centrală a bucșei, pentru a se realiza o rotație la unison și/sau pentru fixarea poziției elementului de legătură axial, de-a lungul elementului de structură sub formă de bară. în acest scop, sistemul cuprinde un element de antrenare, după cum se observă în fig.42-44, pentru prinderea prin fricțiune și nerotativă a unui element de structură sub formă de bară. în forma prezentata, elementul de antrenare cuprinde un bloc de antrenare 510, turnat prin injecție dintr-un material plastic convenabil și având o cavitate pentru mufa 150 cu forma descrisă anterior. Acesta include
RO 111247 Bl în mod special nervurile opuse 130 și 131 care definesc o gâtuire îngustă între brațele de prindere 16. în apropierea capătului de închidere al cavității 150, pe blocul de antrenare 510 este montată o proeminență de antrenare 511, care pornește din lateral de pe o față de capăt 512, în general pe o direcție paralelă cu alinierea nervurilor
130 și 131 în cadrul unei utilizări obișnuite a blocului de antrenare 510, un element de legătură 240, în general cu o configurație de tip fulg de nea, având opt poziții de introducere a elementelor de structură sub formă de bare, este montat pe un element de structură sub formă de bară 513. Blocul de antrenare 510 este aplicat pe corpul acestuia, astfel încât, nervurile respective 130 și
131 intră și sunt fixate în canalele longitudinale opuse 144 ale elementului de structură sub formă de bară 240. Blocul de antrenare 510 este astfel fixat rigid de elementul suport, fiind asigurat împotriva rotației și este împiedicat a se deplasa pe direcție longitudinală de-a lungul acestuia, prin fricțiune, putând aluneca doar la o forță corespunzătoare ca mărime.
Poziționarea proeminenței de antrenare 511 este astfel realizată încât atunci când elementul de legătură 240 și blocul de antrenare 510 se află în mod nemijlocit în poziții alăturate, proeminența de antrenare 511 este introdusă într-un spațiu trapezoidal cuprins între o pereche de pereți alăturați, dispuși radial sub formă de spițe 123. Elementul suport sub formă de bară 513 și elementul de legătură 240 sunt astfel blocate împotriva rotației relative, astfel încât, o mișcare de rotație imprimată unuia dintre elemente este transmisă în mod nemijlocit celuilalt element. Prin poziționarea blocurilor de antrenare 510, pe părțile opuse ale unui element de legătură, elementul de legătură poate fi blocat într-o poziție axială pe un element de structură sub formă de bară.
Pentru multe din jocurile dinamice sunt necesare roți de antrenare și/sau tamburi de acționare. în fig.45 este prezentat un element tambur/roată 610. Acesta este un element turnat prin injecție dintr-o coroană exterioară 611 și o deschizătură centrală 612 prin care să poată trece un element de structură sub formă de bară. Pornind pe direcție radială, spre exterior din deschizătura centrală 612, se găsesc una sau mai multe cavități de antrenare 613. Acestea pot primi proeminența de antrenare 511 a blocului de antrenare (fig.42). După cum se poate vedea în fig.47, elementul tambur/roată 610 este prevăzut cu o cavitate circulară exterioară 614, care înlesnește funcționarea elementului tambur/roată 610, atunci când se asociază cu o bandă de antrenare corespunzătoare (nereprezentată). Când elementul tambur/roată 610 funcționează ca un tambur, este legat cu un element de structură sub formă de bară folosind un bloc de antrenare 510, funcționând fie ca un tambur conducător, fie ca un tambur condus, după cum este cazul.
Elementul tambur/roată 610, poate fi acoperit pentru a forma o roată, aplicându-i un element-bandaj 620. Elementul-bandaj 620, este din elastomer elastic, ca de exemplu, neopren. Partea interioară 621 a bandajului are o lățime corespunzătoare pentru a putea intra în cavitatea circulară exterioară 614. Partea exterioară 622 a bandajului este mai lată decât partea interioară 621, fiind în mod avantajos egală în lățime cu grosimea marginii exterioare 611 a tamburului/roată 610. Pe fiecare parte a bandajului sunt formați niște umeri 623. Aceștia orientează flanșele exterioare 624 ale tamburului/roată 610 pentru a poziționa bandajul concentric pe coroana de suport.
Dacă este folosit drept roată, elementul 610 poate fi antrenat sau nu, după dorință. Dacă este necesar a fi antrenat, atunci se folosește blocul de antrenare 510, descris anterior.
RO 111247 Bl
Jocul de construcții, conform invenției, conferă un material de construcții simplificat în mod unic și totuși extrem de multilateral, cu care se pot asambla extrem de multe structuri, atât statice, cât și dinamice. Jocul se pretează foarte bine la regimul de producție, datorită tehnicii de producție în masă extrem de economicoasă a turnării prin injecție, realizând elemente de construcție standardizate de o varietate foarte mare, permițând o asamblare relativ rapidă și simplificată a structurilor.
Folosind conceptele de bază ale invenției,este posibil a se construi diferite forme simplificate și efective ale structurilor dinamice, ca de exemplu, șine de cale ferată sau benzi fără sfârșit, acționate de sisteme rotative sau altele asemănătoare. Acestea se realizează prin folosirea elementelor, atât sub formă de bară, cât și a elementelor de legătură standardizate. Adică, elementele de legătură utilizează cavitățile pentru mufe standardizate, variate ca număr, și astfel de cavități sunt plasate la distanțe standardizate față de axa principală a elementului de legătură. Astfel, elementele de structură sub formă de bară, au niște configurații de capăt standardizate, în completare cu porțiuni de corp de diferite lungimi. în continuare, prin folosirea unui element de îmbinare, care poate uni două elemente de structură sub formă de bară cap la cap, se va mări numărul combinațiilor structurale ce se pot realiza dintr-un număr limitat de elemente de structură sub formă de bare de lungime standardizată.
Elementele ce compun jocul de construcții, conform invenției, sunt adaptate pentru producția în serie mare a părților componente prin turnarea prin injecție dintr-un material plastic corespunzător. Din varietatea de astfel de materiale plastice este necesar a se alege un material care să aibă un grad corespunzător de rezistență și elasticitate pentru a permite funcționarea corespunzătoare a brațelor de prindere, de exemplu, și care, să reziste la un număr mare de operații de asamblare și dezasamblare. Un material care s-a dovedit a fi adecvat în acest scop este Celcon N27O, un copolimer acetilic produs de firma Hoechst celanese, Chatham, New Jersey.
Unind elementele de legătură sub formă de bucșă cu elementele de structură, prin introducerea laterală și fixarea prin înclichetare, se pot realiza în mod practic structuri mari și complexe, întrucât distanța între centrele elementelor componente nu se va modifica în timpul operațiilor de asamblare. Atunci când, însă, asamblarea componentelor necesită introducerea laterală a unei părți în cealaltă, distanțele între centre sunt mărite pentru un timp, ceea ce pretinde o atenție sporită și în cel mai rău caz, este imposibilă asamblarea diferitelor tipuri de structuri.
Montajul, conform invenției, presupune o acțiune pe două căi de prindere între elementul de legătură sub formă de bucșă și elementul suport sub formă de bară, prin care brațele de prindere dau o anumită siguranță prin porțiunile lor curbate, în timp ce porțiunile din centru ale brațelor de prindere formează o cavitate relativ rigidă în care se introduce flanșa de capăt a elementului suport, prin lateral, asigurându-se fixarea împotriva mișcării pe direcție axială a elementului suport.

Claims (36)

  1. Revendicări
    1. Joc de construcții, cuprinzând mai multe elemente de legătură și mai multe elemente suport adaptate pentru a fi asamblate demontabil cu elementele de legătură sus-menționate pentru a forma o structură compusă, caracterizat prin aceea că, cel puțin un anumit număr de elemente de legătură (70) cuprind o secțiune ce formează o mufă (14) dispusă pe o anumită axă predeterminată, secțiunea care formează mufa cuprinzând o pereche de brațe de
    RO 111247 Bl prindere (84) separate, în general, montate în consolă paralel, aranjate simetric în raport cu respectiva axă a mufei, formate din niște prime mijloace de blocare (85) pentru a bloca un 5 element sub formă de bară și a-1 susține ferm, dar cu posibilitate de demontare, menținându-l aliniat cu axa mufei, și un al doilea tip de mijloace de blocare (87) prevăzute în interiorul secțiunii de 10 formare a mufei, pentru a bloca un element suport (90) sub formă de bară, susținându-l ferm dar cu posibilitate de demontare, într-o poziție axială predeterminată de-a lungul axei mufei, în care -15 cel puțin anumite elemente suport sub formă de bară (90) cuprind niște elemente alungite sub formă de bară cu porțiuni de capăt opuse și porțiuni intermediare unite cu primele, părțile de 20 capăt opuse fiind prevăzute cu un prim tip (91) și un al doilea tip (92) de mijloace de blocare pentru a putea conlucra cu mijloacele de blocare de primul tip (85) și al doilea tip de mijloace 25 de blocare (87) ale elementului de legătură (70), primul tip de mijloace de blocare menținând elementul sub formă de bară aliniat coaxial cu axa mufei, iar cel de-al doilea tip de mijloace de blocare 30 menținându-l într-o poziție axială predeterminată pe axa mufei, fiecare pereche de brațe de prindere(84) definind între ele o mufă deschisă, dispusă axial, brațele fiind separate 35 elastic pentru a putea permite introducerea laterală și înclichetarea unei porțiuni de capăt a unui element suport sub formă de bară, pe o direcție transversală față de axa mufei, elementul 40 suport sub formă de bară fiind plasat ferm și fixat de secțiunea care formează mufa.
  2. 2. Joc de construcții, conform revendicării 1, caracterizat prin aceea 45 că al doilea tip de mijloace de blocare cuprinde elemente opuse sub forma unor nervuri (85) pe brațele de prindere (84) separate și canale corespunzătoare (92) pe porțiunile de capăt opuse ale 50 elementelor suport (90) sub formă de bară, elementele de tipul nervurilor (85) fiind orientate transversal față de axa mufei pentru a se putea introduce lateral o porțiune de capăt între o pereche de brațe de prindere (84), pentru aceasta nervurile conlucrând cu canalele corespunzătoare.
  3. 3. Joc de construcții, conform revendicării 2, caracterizat prin aceea că secțiunea care formează mufa, include un perete de capăt (167) solidar cu brațele de prindere (84) și distanțat de elementele sub formă de nervuri (85), elementele suport sub formă de bară (90) având suprafețele de capăt (91a) distanțate față de canalele corespunzătoare, distanța dintre elementele sub formă de nervuri și peretele de capăt (91a) fiind corelată cu distanța dintre canale și suprafața de capăt, astfel încât, peretele de capăt (167) și suprafața de capăt (91a), sunt aduse în contact forțat atunci când elementul suport sub formă de bară (90) este introdus în mufă.
  4. 4. Joc de construcții, conform revendicării 1, caracterizat prin aceea că al doilea tip de mijloace de blocare cuprinde mijloace de blocare de tipul nervurilor pe una din secțiunile care formează mufe, sau pe un element suport sub formă de bară (140) și, în mod corespunzător canale pe cealaltă secțiune sau element.
  5. 5. Joc de construcții, conform revendicării 4, caracterizat prin aceea că, cuprinde secțiunea care formează mufa ce are un capăt închis, format dintr-un perete de capăt (125) și elementul suport sub formă de bară (140) care are o suprafață de capăt (152) și mijloace de blocare care forțează suprafața de capăt (152) să intre în contact cu peretele de capăt (125).
  6. 6. Joc de construcții, conform revendicării 1, caracterizat prin aceea că elementul de legătură (160) care include o secțiune ce formează o mufă, are o deschizătură transversală (163) de mărime și formă necesară pentru introducerea axială a unui element suport sub formă de bară (90) și axa (164) a
    RO 111247 Bl bucșei dispusă în unghi drept fată de axa (165) amufei cu care se intersectează , elementul de legătură (160) cuprinzând o singură secțiune care formează mufa asociată în întregime cu o singură secțiune care formează bucșa.
  7. 7. Joc de construcții, conform revendicării 1, caracterizat prin aceea că elementul de legătură (170) cuprinde o pereche de secțiuni care formează mufe, asociate în întregime cu o singură secțiune care formează o bucșă (172), secțiunile care formează mufele fiind dispuse opus și aliniate de-a lungul unei axe comune a mufelor.
  8. 8. Joc de construcții, conform revendicării 1, caracterizat prin aceea că elementul de legătură (180,190,200,210,220,230 și 240) cuprinde mai multe secțiuni n, care formează mufe, fiecare dintre secțiunile care formează aceste mufe fiind aliniată de-a lungul axei respective a mufei, dispusă la un unghi de aproximativ 45° în raport cu axa mufei vecine și toate axele menționate intersectându-se între ele în principal pe axa bucșei, n fiind un număr întreg cuprins între 2 și 8.
  9. 9. Joc de construcții, conform revendicării 8, caracterizat prin aceea că fiecare din secțiunile care formează mufe este dispusă la o distanță fixă, predeterminată față de axa bucșei (172) , și atunci când un element suport sub formă de bară (90) este reținut într-o secțiune prevăzută cu mufă, oricare ar fi ea, extremitatea elementului suport sub formă de bară este plasată la o distanță fixă, constantă față de axa bucșei.
  10. 10. Joc de construcții, conform revendicării 9, caracterizat prin aceea că include o serie de elemente suport sub formă de bară (140), de lungimi care cresc într-o anumită progresie și într-un sistem de n elemente de diferite lungimi, fiecare lungime a elementului suport sub formă de bară (140) este determinată, conform formulei :
    |_χ =(1,414)(x11 x Dmin - (2 x d), în care:
    Lx =lungimea unui al x-lea element suport sub formă de bară dintr-o serie de la 1 la n,
    Dmin = distanța dintre axele bucșelor corespunzătoare la două elemente de legătură unite prir Tjinenti:' suport sub formă de bară, cel mai scurt din serie, d = distanța de la axa bucșei la peretele de capăt al secțiunii care formează mufa, mai multe elemente de legătură și elemente suport sub formă de bară din sistemul menționat, fiind adaptate pentru a se putea asambla în unul sau mai multe triunghiuri dreptunghice.
  11. 11. Joc de construcții, conform revendicării 10, caracterizat prin aceea că un ansamblu, care cuprinde un element de legătură (170) unit cu două elemente suport sub formă de bară (140), de lungime L, într-o serie, este egal în lungime cu un element suport sub formă de bară de lungime L(x.2) din cadrul seriei.
  12. 12. Joc de construcții, conform revendicării 1, caracterizat prin aceea că brațele de prindere (16) sunt prevăzute cu proeminențe de zăvorâre (24), sub formă de nervuri extinzându-se pe direcție transversală în raport cu axa mufei și proiectăndu-se spre interior spre axa mufei, că elementul suport sub formă de bară este prevăzut pe o ari? predeterminată între capetele niște canale longitudinale opuse (39), fiind introdus în respectiva mufă cu orientare după o direcție ce face un unghi drept cu axa mufei, respectiv proeminențele sub formă de nervuri fiind introduse într-o pereche opusă de canale, astfel încât, elementul suport sub formă de bară fiind dispus paralel cu axa bucșei, este prins fără posibilitatea de a se roti față de elementul de legătură.
  13. 13. Joc de construcții, conform revendicării 12, caracterizat prin aceea că elementul de legătură (280) cuprinde o secțiune care formează o bucșă ce are în ea o deschizătură transversală (281), având mărime și formă corespunzătoare introducerii unui element suport sub formă de bară și care definește axa
    RO 111247 Bl bucșei, dispusă în unghi drept și intersectându-se cu axa mufei, mai multe astfel de elemente de legătură fiind asamblate pentru a forma o structură sub formă de centură, un prim grup de astfel de elemente de legătură fiind așezate unul lângă altul, separate printr-o distanță cel puțin egală cu lățimea elementului de legătură, axa bucșei fiecăruia dintre elementele primului grup menționat fiind aliniată coaxial cu restul axelor și un prim element suport sub formă de bară trece prin bucșele fiecăruia dintre elementele de legătură din primul grup, și un al doilea grup de elemente de legătură în care elementele sunt așezate unul lângă altul și intercalate în spațiile dintre elementele de legătură din primul grup, elementele de legătură din cel de-al doilea grup prinzând primul element sub formă de bară prin conlucrarea dintre proeminențele elementelor de legătură cu o pereche opusă de canale longitudinale (144) ale primului element sub formă de bară și grupuri suplimentare de astfel de elemente de legătură și bare legate în serii extinse pentru a forma o structură articulată de tip centură.
  14. 14. Joc de construcții, conform revendicării 13, caracterizat prin aceea că elementele suport (280) sub formă de bară au lungimea corelată cu lățimea combinată a primului și celui de-al doilea grup de elemente de legătură, porțiunile de capăt ale elementelor suport sub formă de bară proiectându-se lateral de pe fiecare parte a ansamblului.
  15. 15. Joc de construcții, conform revendicării 12, caracterizat prin aceea că elementul de legătură (510) este prevăzut un știft de antrenare (511) solidar, care se extinde lateral, elementul de legătură este montat pe un element suport (513) sub formă de bară, proeminențele sub formă de nervuri (130) ale elementului de legătură (510) fiind introduse în canalele opuse (144) ale elementului suport (513) sub formă de bară, elementul de legătură (510) fiind blocat și fixat față de elementul suport sub formă de bară, pe care este montat un element suplimentar relativ, poziționat în apropierea elementului de legătură, știftul de antrenare (511) menționat fiind în raport de antrenare cu o porțiune adiacentă a elementului suplimentar, elementul suplimentar putând antrena sau putând fi antrenat de către elementul suport (513) sub formă de bară.
  16. 16. Joc de construcții, conform revendicării 15, caracterizat prin aceea că elementul suplimentar cuprinde un element sub formă de roată circulară (610) cu o porțiune de margine și o bucșă, porțiunea care cuprinde bucșa având o deschizătură (612) pentru bucșă care va primi un element suport sub formă de bară, elementul sub formă de roată are o deschizătură de antrenare (613) plasată la o distanță predeterminată radial spre exterior pornind din centrul bucșei, în care este introdus știftul de antrenare (511) al elementului de legătură (510), elementul sub formă de roată find prevăzut și cu un canal inelar (614) exterior pe porțiunea de margine.
  17. 17. Joc de construcții, conform revendicării 16, caracterizat prin aceea că în canalul inelar (614) este introdus demontabil un element circular de tip bandaj (620), dintr-un material elastomeric.
  18. 18. Joc de construcții, conform revendicării 1, caracterizat prin aceea că o secțiune are cel puțin o mufă (14) deschisă la capăt în care se introduce și se fixează un element suport (13, 90 și 140) prin intermediul extremității lui, numita mufă (14) având niște pereți de capăt, interiori (15,72,125 și 80) care se extind între o pereche de brațe de prindere (16 și 84) distanțate, un al doilea mijloc de interblocare cuprinzând un mijloc de blocare (24 și 85) cu care formează corp comun și care se extinde în interior din cel puțin un braț de prindere (16 și 84) sau, preferabil, din ambele brațe de prindere (16 și 84), numitul mijloc de blocare (24 și 85) fiind *
    RO 111247 Bl distanțat de respectivul perete de capăt interior (15, 72, 80 și 125) și definind cu acest perete de capăt o primă cameră de blocare (25 și 83), numitele brațe de prindere fiind prevăzute cu niște canale concave (18
    Și 87) care se extind de la acel mijloc de blocare (24 și 85) către capătul deschis al respectivei mufe (14), numitele canale (18 și 87) formând acel prim mijloc de interblocare și fiind în general coaxiale cu axa menționată, iar o pereche din aceste canale definind o a doua cameră de blocare (25 și 83), fiecare porțiune de capăt (30) a numitelor elemente suport (13 și 90) fiind configurate pentru a fi cuprinse în interiorul unui bandaj (28, 93] de formă, în general, cilindrică, fiecare porțiune de capăt (30) definind o axă a numitului element suport (13 și 90) și având o flanșă de blocare (26 și 91) la extremitate care poate fi primită lateral în acea cameră de blocare (25 și 83) și fiind blocată acolo pentru a nu se deplasa pe direcția axei respectivului element suport (13 și 90), numita porțiune (30) mai având un canal inelar (27 și 92) adiacent care definește și respectiva flanșă de blocare (26 și 91), acel canal inelar (27 și 92) fiind adaptat să primească numitul mijloc de blocare (24 și 85) când elementul suport (13 și 90) este introdus lateral în numita mufă (14), iar canalele concave (18 și 87) fiind configurate și poziționate pentru a primi porțiuni ale bandajului cilindric (28 și 93) al respectivului element suport (13 și 90)
  19. 19. Joc de construcții, conform revendicării 18, caracterizat prin aceea că elementele suport (13) au, în general, o secțiune circulară în regiunea capetelor, distanța între perechea de brațe de prindere (16) fiind mai mică decât diametrul porțiunii de capăt (30), conturul canalelor concave (18) ale brațelor de prindere (16) corespunzând în general conturului circular al elementelor suport (13).
  20. 20. Joc de construcții, conform revendicării 19, caracterizat prin aceea că o parte a elementului de legătură (10), întinzându-se între brațele de prindere (16), pe partea interioară a fiecărei perechi și definind împreună cu brațele de prindere (16) o mufă (14) în formă de U în care se va introduce, prin lateral, porțiunea de capăt (30) a unui element suport (13), are configurația secțiunii transversale, într-un plan care intersectează brațele de prindere (16), în general, foarte apropiată de secțiunea transversală a porțiunii de capăt (30) a elementului suport (13).
  21. 21. Joc de construcții, conform revendicării 18, caracterizat pr’rn a ^ea că proeminențele de zăvorâre (24) uu o configurație convexă arcuită și se întind, în general, de lâ o margine a unui braț de prindere (16) la celălalt, canalul inelar (27), al elementului suport (13), având o configurație a secțiunii transversale special proiectată pentru a permite introducerea prin lateral a proeminențelor de zăvorâre (24), iar elementul suport (13) zăvorât, să nu se poată separa de elementul de legătură (iO) 7F direcția axei elementului suport (13).
  22. 22. Joc de construcții, conform revendicării 18, caracterizat prin aceea că elementele suport (13) au în general o secțiune transversală circulară pe cel puțin o porțiune a lungimii lor și o secțiune transversală în formă de X, în interiorul porțiunilor de capăt (30) cu secțiunea transversală circulară, porțiunile de secțiune transversală, în general, sub formă de X, fiind introduse în spațiul dintre o pereche de brațe de prindere (16), când elementele suport (13) sunt dispuse în unghi drept față de axa brațelor de prindere (16), fiind adaptate pentru a fi introduse forțat prin lateral între o pereche de proeminențe de zăvorâre (24), opuse, ale brațelor de prindere (16) și blocate de acestea.
  23. 23. Joc de construcții, conform revendicării 18, caracterizat prin aceea că proeminențele de zăvorâre (24), opuse, ale brațelor de prindere (16), care se extind pe direcție transversală față de acestea și se proiectează în
    RO 111247 Bl spațiul cuprins între ele, fixează elementul suport (13) sub formă de bară, care are un capăt sub formă de flanșă (26), definită parțial prin canalul inelar (27) și un capăt plat la o anumită distanță de acesta, canalul inelar (27), proeminențele de zăvorâre (24) și peretele de capăt interior (15), respectiv suprafața de capăt plată, fiind într-o astfel de relație geometrică, încât, atunci când elementul suport (13) este asamblat în mufa (14), suprafața de capăt plată a elementului suport (13) este forțată ferm și elastic pe direcție axială, pentru a face contact direct cu peretele de capăt interior (15).
  24. 24. Joc de construcții, conform revendicării 18, caracterizat prin aceea că într-o variantă constructivă, include un element de legătură (70), având un miez central (71) care definește o axă centrală a elementului de legătură (70) și mai multe mufe (14), care pornesc pe direcții radiale din miezul central (71) pentru asamblarea elementelor suport (90), miezul central (71) și mufele (14) formând elementul de legătură (70) ce are o configurație plată și o grosime predeterminată, si o cavitate deschisă (74) pe o parte a elementului de legătură (70). ce se întinde pe axa centrală și are lățimea egală cu grosimea elementului de legătură (70), cavitatea deschisă (74) fiind adaptată pentru a se putea introduce în ea un al doilea element de legătură (70a), pentru a forma un element de legătură compus, având mufe (14) în două planuri.
  25. 25. Joc de construcții, conform revendicării 24, caracterizat prin aceea ca elementul de legătură (70), ce are o mufă pe direcție opusă cavității deschise (74) face parte dintr-un ansamblu format din primul și cel de-al doilea element de legătură (70 și 70a), al doilea element de legătură (70a) având o mufă (14) pentru bare așezată similar cu cavitatea deschisă (74) a primului element de legătură (70).
  26. 26. Joc de construcții, conform revendicării 24, caracterizat prin aceea că cavitatea deschisă (74) este definită printr-o pereche de pereți de ghidare (72 și 73) paraleli, separați, pentru a se putea introduce cel de-al doilea element de legătură (70a), pereții de ghidare (72 și 73) având anumite mijloace de blocare, sub forma unor canale transversale de reținere (97) ce cooperează cu mijloacele de blocare, sub formă de nervuri de blocare (98) ale celui de-al doilea element de legătură (70a), pentru a asigura asamblarea unei perechi de elemente de legătură (70 și 70a)
  27. 27. Joc de construcții, conform revendicării 26, caracterizat prin aceea că elementul de legătură (70) are mai multe mufe, fiecare cuprinzând o pereche de brațe de prindere (84) și un perete de capăt (79), pereții de capăt (79) ai mufelor alăturate fiind și ei alăturați și uniți în întregime și, cel puțin unul din pereții de capăt (80) prezintă o deschizătură (81) care permite curbarea spre exterior a pereților de ghidare (72 și 73) în timpul asamblării primului și celui de-al doilea element de legătură (70 și 70a) înaintea intrării în acțiune a mijloacelor de blocare (97 și 98)
  28. 28. Joc de construcții, conform revendicării 27, caracterizat prin aceea că elementul de legătură (70) are o mufă (14) pentru asamblarea elementului suport (90) poziționată direct pe direcție opusă față de cavitatea deschisă (74), care mufă are un perete de capăt (80), prevăzut cu o deschizătură (81).
  29. 29. Joc de construcții, conform revendicării 28, caracterizat prin aceea că, mufele (14) au o configurație care se pretează la introducerea laterală și înclichetarea flanșelor de capăt (91) ale elementelor suport (90), brațele de prindere (84) ale mufei (14) putându-se separa prin distanțarea părților din peretele (80) prevăzut cu o deschizătură (81), pentru a permite asamblarea unui element suport (90), altfel decât prin introducerea laterală și înclichetare.
  30. 30. Joc de construcții, conform revendicării 24, caracterizat prin aceea
    RO 111247 Bl că, cavitățile deschise (74) au mijloace de blocare (97) de primul tip în interiorul lor și, porțiunile elementului de legătură (70), plasate diametral opus față de cavitatea deschisă (74), sunt prevăzute 5 cu mijloace de blocare (98), de cel de-al doilea tip, care conlucrează cu mijloacele de blocare (97) de primul tip, pentru fixarea unei perechi de elemente de legătură (70 și 70a) asamblate. 10
  31. 31. Joc de construcții, conform revendicării 24, caracterizat prin aceea că elementul de legătură (70) are mai multe mufe, fiecare cuprinzând o pereche de brațe de prindere (84) și un perete de 15 capăt (79), pereții de capăt ai mufelor alăturate fiind și ei alăturați și uniți în întregime, cel puțin una dintre mufe fiind plasată direct opus cavității deschise (74), că simetria mufelor este dispusă 20 pe aceeași parte a planului care conține axul central, cavitatea deschisă (74) și o mufă (14) dacă un element de legătură (70) este unit cu al doilea element de legătură (70a), cel de-al doilea element 25 de legătură (70a) având un plan care conține axele mufelor și, mufele primului element de legătură (70) se proiectează în planul și/sau pe o parte a planului celui de-al doilea element de legătură 30 (70a).
  32. 32. Joc de construcții, conform revendicării 31, caracterizat prin aceea că primul element de legătură (310) este astfel configurat, încât, are o mufă direct 35 opusă cavității deschise (311) și toate celelalte mufe pe o parte a planului care conține acea mufă și cavitatea deschisă (311), dispuse în unghi drept față de planul primului element de legătură 40 (310).
  33. 33. Joc de construcții, conform revendicării 32, caracterizat prin aceea că, cel de-al doilea element de legătură , are aceeași configurație cu primul 45 element de legătură, o pereche de elemente de legătură unite definind o structură de colț în unghi drept (310).
  34. 34. Joc de construcții, conform revendicării 32, caracterizat prin aceea 50 că, cel de-al doilea element de legătură (310) este prevăzut cu mufe ce se extind pe o arie mai mare de 180°, o pereche formată dintr-un prim element de legătură și un al doilea element de 55 legătură, unite, definind o structură de legătură în formă de T.
  35. 35. Joc de construcții, conform revendicării 1, incluzând un element adaptor turnat tubular, cu o configurație rectangulară, prevăzut cu un perete de fund și patru pereți laterali care definesc o cavitate deschisă, mai multe proeminențe plasate regulat pe un traseu circular care se întind spre peretele de fund și mai multe proeminențe interne care pornesc de la peretele de fund în cavitatea deschisă, către partea deschisă a acesteia, caracterizat prin aceea că un bloc adaptor tubular turnat (40) cu o configurație rectangulară având o parte deschisă, cu un perete de fund (52) și patru pereți laterali (53), suprafețele interne (56) ale pereților laterali (53) descriu o arie ocupată de un număr predeterminat de proeminențe cilindrice (54) ale elementului bloc de construcții, iar pereții laterali (53) alunecă la interior pe proeminențele cilindrice menționate (54) având lungimea substanțial mai mare decât diametrul lor, blocul adaptor tubular turnat (40) având mai multe proeminențe cilindrice alungite (54) care se extind pe partea sa închisă, perechile separate de proeminențe cilindrice alungite fiind despărțite una de alta printr-o distanță aproximativ egală cu dublul grosimii pereților laterali ai elementelor modulare de construcții, în timp ce, o pereche de proeminențe alungite, prin inserarea lor în spațiile deschise dintre două elemente modulare de construcții alăturate, asigură unirea acestor două elemente și atașarea lor la un element adaptor având o proeminență internă tubulară (55) ce pornește de la peretele de fund (52) către partea sa deschisă și având un diametru astfel, încât să permită introducerea unei extremități a unui element suport (13 si 90).
  36. 36. Joc de construcții, conform revendicării 35, caracterizat prin aceea că blocul adaptor (40) are o lățime corespunzătoare lățimii, cel puțin, unor anumite elemente de construcții modulare (41 și 42), proeminențele alungite (54) fiind introduse și fixate în interiorul unor anumite elemente de construcții modulare.
RO148927A 1990-12-11 1991-12-09 Joc de constructii RO111247B1 (ro)

Applications Claiming Priority (3)

Application Number Priority Date Filing Date Title
US07/625,809 US5061219A (en) 1990-12-11 1990-12-11 Construction toy
US07/687,386 US5137486A (en) 1990-12-11 1991-04-18 Multi-planar connector element for construction toy
US07/717,639 US5199919A (en) 1990-12-11 1991-06-19 Construction toy system

Publications (1)

Publication Number Publication Date
RO111247B1 true RO111247B1 (ro) 1996-08-30

Family

ID=27417392

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
RO148927A RO111247B1 (ro) 1990-12-11 1991-12-09 Joc de constructii

Country Status (27)

Country Link
EP (1) EP0490033B2 (ro)
JP (1) JP2667939B2 (ro)
KR (1) KR0132210B1 (ro)
CN (1) CN1040951C (ro)
AR (1) AR247344A1 (ro)
AT (1) ATE124877T1 (ro)
AU (1) AU650284B2 (ro)
BR (1) BR9105342A (ro)
CA (1) CA2051905C (ro)
CZ (1) CZ282479B6 (ro)
DE (1) DE69111204T3 (ro)
DK (1) DK0490033T4 (ro)
ES (1) ES2075290T5 (ro)
FI (1) FI94493C (ro)
GR (1) GR3017720T3 (ro)
HK (1) HK7096A (ro)
HU (1) HU215667B (ro)
IL (1) IL99621A (ro)
MX (1) MX9102517A (ro)
NO (1) NO179545C (ro)
NZ (1) NZ239996A (ro)
PL (1) PL170691B1 (ro)
RO (1) RO111247B1 (ro)
RU (1) RU2085245C1 (ro)
SK (1) SK279903B6 (ro)
UA (1) UA24013A (ro)
YU (1) YU179891A (ro)

Families Citing this family (49)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
US5423707A (en) * 1990-12-11 1995-06-13 Connector Set Limited Partnership Motor installation for construction toy system
CA2240025C (en) * 1995-12-11 2005-02-15 Primordial, L.L.C. Construction system
ES2123429B1 (es) * 1996-09-19 1999-08-16 Lego As "sistema de construccion de juguetes"
US5913706A (en) * 1997-01-03 1999-06-22 Connector Set Limited Partnership Articulated sectional toy figure
US5904606A (en) * 1997-02-05 1999-05-18 Connector Set Limited Partnership Panel for toy construction system
US5964635A (en) * 1998-03-18 1999-10-12 Interlego Ag Toy construction system
TW367260B (en) * 1998-03-18 1999-08-21 Interlego Ag A toy construction system
ES2176051B1 (es) * 1999-06-18 2004-03-01 Interlander Patermann S L Construccion modular de juguete.
ES2185440B1 (es) * 1999-12-14 2004-07-01 Interlander Patermann, S.L. Construccion de juguete en miniatura.
GB2377390B (en) * 2001-07-12 2003-09-17 Te-Li Huang Geometric construction system
KR100726062B1 (ko) * 2002-01-07 2007-06-08 컨넥터세트리미티드파트너쉽 로드 및 커넥터 조립 완구 세트
US7267598B2 (en) * 2005-06-07 2007-09-11 Connector Set Limited Partnership Interfacings between block type and rod and connector type construction toy sets
US8651914B2 (en) * 2006-01-27 2014-02-18 Costas Sisamos Snap-lock construction toy
BR112013009707B1 (pt) 2010-10-22 2021-01-26 Lego A/S conjunto de construção de brinquedo
KR102063666B1 (ko) * 2010-12-16 2020-01-09 스톨텐, 엘리자베스 메어리 조립식 완구 시스템
CN102671394B (zh) * 2011-03-07 2014-07-02 智高实业股份有限公司 吊勾积木组
GB2495748A (en) * 2011-10-19 2013-04-24 Aderemi Knut Lawal-Solarin Modular construction kits
KR200470322Y1 (ko) * 2012-07-30 2013-12-10 선우윤 조립완구용 블록을 이용한 조립완구
KR101421634B1 (ko) * 2013-02-07 2014-07-22 (주)엠씨에이샌드 조립식 구조물
DE202013004581U1 (de) 2013-03-05 2014-06-12 Jeong Seok Yoon Magnetpuzzle mit pädagogischen Funktionen
USD748202S1 (en) 2013-10-16 2016-01-26 Feltro Inc. Modular construction panel
US9238180B2 (en) 2013-10-16 2016-01-19 Feltro Inc. Modular construction panel
US9649572B2 (en) 2013-11-26 2017-05-16 K'nex Limited Partnership Group Positioning mechanism for construction toy
NO337889B1 (no) * 2013-11-28 2016-07-04 Luna Loop As Koblbart element for tildanning av lenker og romlige strukturer
KR101525756B1 (ko) * 2015-02-13 2015-06-09 이백근 돌기가 구비된 커넥터를 이용한 조립 완구 세트
CN104998423B (zh) * 2015-06-26 2018-04-27 广州中鸣数码科技有限公司 一种玩具连接结构
KR101773024B1 (ko) * 2015-11-19 2017-08-30 주식회사 아이스페이스 컨넥터 및 그를 포함하는 조립 완구 세트
RU2617973C1 (ru) * 2016-04-07 2017-04-28 Дмитрий Алексеевич Широбоков Конструктор и соединительный элемент
US10159905B2 (en) 2016-09-01 2018-12-25 Gracewood Management, Inc. Construction toy set of connectable and positionable elements
KR101873275B1 (ko) * 2016-11-03 2018-07-02 주식회사 아이스페이스 로드 및 커넥터를 이용한 조립 완구 세트
CN108339284B (zh) * 2017-01-25 2020-03-10 智高实业股份有限公司 连接积木
NL2018523B1 (en) * 2017-03-15 2018-09-24 Ludento B V Assembly of connectors for three-dimensional construction assembly
RU2661316C1 (ru) * 2017-08-08 2018-07-13 Владимир Валерьевич ШУМОВСКИЙ ИГРУШЕЧНАЯ МАГИСТРАЛЬНАЯ ТРАССА ДЛЯ "СКОРОСТНОЙ ТРАНСПОРТНОЙ СИСТЕМЫ ПОДВЕСНОГО ТИПА "СТРАУС" Шумовского"
CN107510947A (zh) * 2017-08-17 2017-12-26 聂艮德 一种益智拼装玩具
US20200384373A1 (en) * 2017-08-21 2020-12-10 Solli Oü Locking clamp system for foldable dollhouse and foldable dollhouse
CN107341993A (zh) * 2017-09-11 2017-11-10 北京衡中清大教育咨询有限公司 一种教育用连接教具
RU2670021C2 (ru) * 2017-09-28 2018-10-17 Дмитрий Андреевич Соколов Элемент конструктора (варианты)
KR20190131730A (ko) 2018-05-17 2019-11-27 조승기 판부재 결합 구조
KR102050705B1 (ko) * 2018-06-11 2019-12-02 홍봉석 다각형 모듈 조립구조체 및 그것의 조립방법
RU186389U1 (ru) * 2018-11-08 2019-01-17 Общество с ограниченной ответственностью "МЭС" Клипса
US10926187B2 (en) 2019-02-05 2021-02-23 Feltro Inc. Modular construction panels and fasteners therefor
USD917263S1 (en) 2019-02-05 2021-04-27 Feltro Inc. Fastener assembly
US11123650B2 (en) 2019-02-13 2021-09-21 Viahart Llc Interlocking disc toy
RU189527U1 (ru) * 2019-02-20 2019-05-24 Общество с ограниченной ответственностью "МЭС" Универсальное крепление
CN110170176A (zh) * 2019-06-10 2019-08-27 北京优加创课科技有限公司 一种积木单元
RU201101U1 (ru) * 2020-07-31 2020-11-26 Общество с ограниченной ответственностью "МЭС" Клипса
CN112233532B (zh) * 2020-10-09 2022-03-22 安阳大诺科教器材有限公司 带电机动力的模型搭建系统和搭建方法
EP4000707B1 (de) 2020-11-24 2023-07-12 André Hurzig Verbindungssystem und verfahren zur montage einer baugruppe
RU207939U1 (ru) * 2021-04-03 2021-11-25 Общество с ограниченной ответственностью «Результат» Универсальное крепление

Family Cites Families (10)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
US2633662A (en) * 1950-10-09 1953-04-07 Walter O Nelson Interlocking block
US2709318A (en) * 1952-11-24 1955-05-31 W R Benjamin Co Toy construction elements
GB866557A (en) * 1958-01-28 1961-04-26 Interlego Ag Improvements relating to toy building sets
FR1475308A (fr) * 1966-04-08 1967-03-31 Plateau de montage pour jeu de construction
US3891335A (en) * 1973-10-25 1975-06-24 Continental Display Corp Retaining clip
JPS5255585Y2 (ro) * 1975-11-05 1977-12-15
JPS6047375A (ja) * 1983-08-26 1985-03-14 Shin Kobe Electric Mach Co Ltd シ−ル型鉛蓄電池
DE3524467A1 (de) * 1984-07-11 1986-01-30 Klaus 6454 Bruchköbel Berndt Vorrichtung mit zusammensteckbaren spielbausteinen
DE3673216D1 (de) * 1985-04-15 1990-09-13 Arlington Hews Canada Ltd Konstruktionsspiel.
US4758196A (en) * 1987-03-27 1988-07-19 Wang Tsung Hsien Block unit for making three-dimensional blocks composed of geometric points, lines and planes

Also Published As

Publication number Publication date
NO913681L (no) 1992-06-12
FI914444A0 (fi) 1991-09-23
EP0490033B1 (en) 1995-07-12
HU215667B (hu) 1999-02-01
JPH04276285A (ja) 1992-10-01
FI94493C (fi) 1995-09-25
CN1062096A (zh) 1992-06-24
FI94493B (fi) 1995-06-15
DE69111204D1 (de) 1995-08-17
HUT62203A (en) 1993-04-28
EP0490033B2 (en) 1998-04-29
IL99621A (en) 1995-05-26
IL99621A0 (en) 1992-08-18
JP2667939B2 (ja) 1997-10-27
CA2051905C (en) 1998-04-07
DK0490033T4 (da) 1998-08-31
FI914444A (fi) 1992-06-12
CN1040951C (zh) 1998-12-02
RU2085245C1 (ru) 1997-07-27
KR920011546A (ko) 1992-07-24
NO913681D0 (no) 1991-09-19
HK7096A (en) 1996-01-26
DK0490033T3 (da) 1995-08-21
ES2075290T3 (es) 1995-10-01
UA24013A (uk) 1998-08-31
KR0132210B1 (ko) 1998-04-18
EP0490033A1 (en) 1992-06-17
NO179545C (no) 1996-10-30
DE69111204T2 (de) 1996-02-08
AU650284B2 (en) 1994-06-16
NZ239996A (en) 1994-05-26
PL292704A1 (en) 1992-08-10
ATE124877T1 (de) 1995-07-15
BR9105342A (pt) 1992-08-25
CA2051905A1 (en) 1992-06-12
CS344491A3 (en) 1992-08-12
SK279903B6 (sk) 1999-05-07
DE69111204T3 (de) 1998-10-22
NO179545B (no) 1996-07-22
PL170691B1 (pl) 1997-01-31
AU8474191A (en) 1992-06-18
GR3017720T3 (en) 1996-01-31
HU913876D0 (en) 1992-04-28
ES2075290T5 (es) 1998-09-16
YU179891A (sh) 1995-01-31
MX9102517A (es) 1992-06-01
CZ282479B6 (cs) 1997-07-16
AR247344A1 (es) 1994-12-29

Similar Documents

Publication Publication Date Title
RO111247B1 (ro) Joc de constructii
US5350331A (en) Construction toy system
US6736691B1 (en) Toy building set with interconnection by means of tenons with snap
CA2610607C (en) Interfacings between block type and rod and connector type construction toy sets
US6676474B2 (en) Rod and connector toy construction set
US5964635A (en) Toy construction system
GB2426213A (en) Toy construction system with jaw components
US4997375A (en) Elastically interconnected articulated blocks
LT3747B (en) Toys building blocks and joint for its
RU96104342A (ru) Рельсовый путь транспортного средства для системы детского конс- труктора
US5322467A (en) Plastic link toy
US20040154256A1 (en) Building set with U-shaped blocks
US5421762A (en) Vehicle track for construction toy system
KR200178749Y1 (ko) 체인 블럭완구
WO1999047224A1 (en) A toy construction system
KR200213588Y1 (ko) 블록완구
KR200159659Y1 (ko) 연결구
JPH076956Y2 (ja) 走行玩具用レールの分岐体
KR960703647A (ko) 조립식 완구 시스템용 차량 트랙(vehicle track for construction toy system)