FI94493C - Leikkikalurakennussarja - Google Patents

Leikkikalurakennussarja Download PDF

Info

Publication number
FI94493C
FI94493C FI914444A FI914444A FI94493C FI 94493 C FI94493 C FI 94493C FI 914444 A FI914444 A FI 914444A FI 914444 A FI914444 A FI 914444A FI 94493 C FI94493 C FI 94493C
Authority
FI
Finland
Prior art keywords
seat
support
elements
connecting element
support element
Prior art date
Application number
FI914444A
Other languages
English (en)
Swedish (sv)
Other versions
FI914444A0 (fi
FI94493B (fi
FI914444A (fi
Inventor
Joel I Glickman
Original Assignee
Connector Set Lp
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Family has litigation
First worldwide family litigation filed litigation Critical https://patents.darts-ip.com/?family=27417392&utm_source=google_patent&utm_medium=platform_link&utm_campaign=public_patent_search&patent=FI94493(C) "Global patent litigation dataset” by Darts-ip is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International License.
Priority claimed from US07/625,809 external-priority patent/US5061219A/en
Priority claimed from US07/687,386 external-priority patent/US5137486A/en
Priority claimed from US07/717,639 external-priority patent/US5199919A/en
Application filed by Connector Set Lp filed Critical Connector Set Lp
Publication of FI914444A0 publication Critical patent/FI914444A0/fi
Publication of FI914444A publication Critical patent/FI914444A/fi
Application granted granted Critical
Publication of FI94493B publication Critical patent/FI94493B/fi
Publication of FI94493C publication Critical patent/FI94493C/fi

Links

Classifications

    • AHUMAN NECESSITIES
    • A63SPORTS; GAMES; AMUSEMENTS
    • A63HTOYS, e.g. TOPS, DOLLS, HOOPS OR BUILDING BLOCKS
    • A63H33/00Other toys
    • A63H33/04Building blocks, strips, or similar building parts
    • A63H33/10Building blocks, strips, or similar building parts to be assembled by means of additional non-adhesive elements
    • A63H33/101Building blocks, strips, or similar building parts to be assembled by means of additional non-adhesive elements with clip or snap mechanism
    • AHUMAN NECESSITIES
    • A63SPORTS; GAMES; AMUSEMENTS
    • A63HTOYS, e.g. TOPS, DOLLS, HOOPS OR BUILDING BLOCKS
    • A63H33/00Other toys
    • AHUMAN NECESSITIES
    • A63SPORTS; GAMES; AMUSEMENTS
    • A63HTOYS, e.g. TOPS, DOLLS, HOOPS OR BUILDING BLOCKS
    • A63H33/00Other toys
    • A63H33/04Building blocks, strips, or similar building parts
    • A63H33/06Building blocks, strips, or similar building parts to be assembled without the use of additional elements
    • A63H33/062Building blocks, strips, or similar building parts to be assembled without the use of additional elements with clip or snap mechanisms

Landscapes

  • Toys (AREA)
  • Pinball Game Machines (AREA)

Description

1 . 94493
Leikkikalurakennussarja
Keksintö kohdistuu leikkikalurakennussarjaan, joka käsittää useita liitoselementtejä ja sauvamaisia 5 tukielementte jä, jotka on valmistettu valetusta muovimateriaalista ja jotka ovat irrotettavasti yhdistettävissä toisiin elementteihin yhtenäisen rakenteen muodostamiseksi, jolloin ainakin tietyissä liitoselementeissä on istukan muodostava osa, joka 10 suuntautuu määrätyn pituusakselin suuntaan, ja jolloin ainakin tietyt mainituista tukielementeistä käsittävät pitkänomaisia sauvamaisia tukielementtejä, jotka on muodostettu vastakkaisista päätyosista ja niiden välissä olevista osista, jotka liittyvät kiinteästi 15 mainittuihin päätyosiin.
Tunnetaan erilaisia leikkikalurakennussarjoja, jotka koostuvat liitoselementtien ja tukielementtien yhdistelmistä, joita voidaan yhdistellä erilaisina muodos-20 telmina erilaisista osista koostuvien rakenteiden muodostamiseksi. Tällainen rakennussarja on tunnettu mm. suomalaisesta patentista 42516, jossa on liitos-elementtejä ja sauvamaisia tukielementtejä, jotka ovat työnnettävissä liitoselementteihin aksiaali-25 suunnassa.
Keksinnön tarkoituksena on esittää leikkikalurakennussar ja, joka on yleistyypiltään tunnettu, mutta joka käsittää lukuisia ainutlaatuisia ja edullisia ominais-30 piirteitä, jotka parantavat suuresti sen suorituskykyä.
Samalla rakennussarja on suunniteltu massatuotantoon ruiskuvalutekniikalla valmistettavaksi, jotta sitä voitaisiin valmistaa vähäisin kustannuksin.
35 Tämän tarkoituksen toteuttamiseksi leikkikalurakennus- sarjalle on pääasiassa tunnusomaista se, että (a) mainittu istukan muodostava osa käsittää kaksi toisistaan erillään olevaa ja oleellisesti 2 94493 samansuuntaisesti ulkonemaan sovitettua tartunta-vartta, jotka on järjestetty symmetrisesti mainittuun istukan pituusakseliin nähden, (b) mainitut tartuntavarret käsittävät ensim- 5 mäiset lukituselimet tukielementin lukitsemiseksi toisaalta irrotettavasti ja toisaalta sen pitämiseksi lujasti mainitun pituusakselin suuntaisena, (c) toiset lukituselimet on muodostettu mainittuun istukan muodostavaan osaan tukielementin 10 lukitsemiseksi toisaalta irrotettavasti ja toisaalta sen pitämiseksi lujasti kiinnittyneenä aksiaalisuunnas-sa ennalta määrätyssä asemassa mainitulla pituusakselilla, (d) mainituissa päätyosissa on vastaavat 15 ensimmäiset ja toiset lukituselimet, jotka toimivat yhteistyössä mainitun liitoselementin ensimmäisten ja toisten lukituselimien kanssa, jolloin vastaavat ensimmäiset lukituselimet pitävät tukielementtiä mainittuun pituusakseliin nähden sama-akselisesti ja 20 vastaavat toiset lukituselimet pitävät tukielement tiä pituusakselilla aksiaalisuunnassa ennalta määrätyssä asemassa, ja (e) kukin tartuntavarsipari muodostaa väliinsä sivuilta avoimen pituussuuntaisen istukan, ja 25 (f) mainitut varret ovat liikuteltavissa • · · joustavasti toistensa suhteen tukielementin pääty- osan kiinnittämiseksi sivusuunnassa, mainittuun pituusakseliin nähden kohtisuorasssa suunnassa kiinni napsauttamalla, jolloin mainittu tukielementti on 30 lujasti sijoittuneena tilaansa kiinteästi istukan muodostavan osan suhteen.
Liitosistukat on suunniteltu siten, että sauvamaiset tukielementit voidaan kytkeä niihin sivusuunnassa 35 kiinni napsauttamalla. Tukielementtien ulompiin päihin on muodostettu rengasura, joka käsittää laipallisen pään. Liitoselementtien istukkaosat käsittävät erillään olevat tartuntavarsiparit, joihin kuhunkin varteen on 3 94493 järjestetty sisäänpäin työntyvä lukitusuloke, joka kiinnittyy tukielementin rengasuraan. Tällöin kiinnitettäessä tukielementti sivusuunnassa napsauttamalla kiinni liitoselementtiin se lukkiutuu vastaavasti 5 1 iitoselementin pitkittäissuuntaisen liikuttamisen estämiseksi.
Sauvanomaiset rakenneosat, jotka on muotoiltu päistään poikkileikkaukseltaan pyöreiksi, ovat poikkileikkauk-10 seitaan päiden väliseltä alueelta lähinnä X-muotoi-set. X-muotoinen läpileikkaus on järjestetty yhteensopivaksi tartuntavarsien lukitusulokkeiden kanssa siten, että kun tukielementti on sen "normaaliin" säteittäiseen asentoon nähden 90°:n kulmassa kos-15 ketuksessa liitoselementtiin, se voidaan painaa pituussuunnassa tartuntavarsiparin väliin ja napsauttaa lukitusasentoon siten, että X-muotoiseen poikkileikkaukseen tarttuvat lukitusulokkeet estävät tukielementin liikkumisen.
20
Edellä mainitun ominaisuuden, eli tukielementteihin poikittaisesti tapahtuvan tarttumisen, tarjoamia rakenteellisia mahdollisuuksia ovat nivelöityjen hihnamaisten rakenteiden kokoonpano, jotka voidaan 25 yhdistää dynaamisesti toimiviin leikkikalurakenteisiin, kuten raivaustraktoreihin, tankkeihin, liukuhihnoihin ja vastaaviin, samoin kuin liikkumattomiin rakenteisiin, kuten ketjuripustuselementteihin.
30 Yksi liitoselementin muoto mahdollistaa 1 iitoselementin yhdistämisen toiseen kahdessa toisiinsa kohtisuorasti olevassa tasossa. Tällainen liitoselementtien muodostama pari mahdollistaa tukieleraenttien kokoonpanon kahdessa päätasossa. Lisäksi kuhunkin käytettävissä 35 olevaan istukkaan voidaan edelleen lukita tukielement- tejä, jotka ovat suorassa kulmassa navanomaisen liitoselementin päätasoon nähden. Yhdessä suoritusmuodossa voidaan saada aikaan liitoselementtien 4 94493 kokoonpano, jossa tukielementit ulottuvat keskiak-selista neljään tasosuuntaan. Mahdollisia ovat tällöin myös liitoselementtien kokoonpanot, joissa tukielementit ulottuvat kolmeen tasosuuntaan (muodostaen T-muo-5 toisen liitoksen) tai kahteen tasosuuntaan (muodostaen varsinaisen kulmaliitoksen).
Toisaalta istukan muodostavien syvennysten ja toisaalta tukielementtien päiden muoto ja rakenne ovat edul-10 lisesti sellaiset, että uloke- ja urajärjestelyiden yhteistoiminta mahdollistaa tukielementtien joustavan saattamisen pitkittäissuunnassa tiiviiseen päätypin-takosketukseen syvennyksen päätyseinämän kanssa.
Tämän ansiosta sauvan ja liittimen välinen kiinnitys 15 saa merkittävästi lisäpysyvyyttä.
Keksinnön erityinen etu on se, että leikkikalurakennus-sarjaan kuuluu sarja eripituisia sauvaosia, joiden pituus on ennalta määritelty sellaiseksi, että kun 20 sarjan kaksi tietyn pituista tukielementtiä yhdistetään liitoselementeillä toisiinsa kohtisuorassa kulmassa olevan rakenteen muodostamiseksi, sarjan seuraava pitempi sauva on sopivan pituinen yhdistettäväksi kokoonpanoon kolmiorakenteen hypotenuusana. Tähän 25 tapaan voidaan muodostaa suurempi rakennekokoonpano ·· käyttäen hyväksi erikokoisia jäykkiä kolmiorakenteisia osakokonaisuuksia mahdollisimman suuren lujuuden ja jäykkyyden aikaansaamiseksi.
30 Uudessa järjestelmässä, jossa on sarja edellämainitun periaatteen mukaisia eripituisia tukielementtejä, *· sarjan samanlaisista tietyn pituisista tukielementeistä koostuva parirakenne, jolloin tukielementit on asennettu liitoselementin vastakkaisille puolille samansuun-35 taisesti, vastaa pituudeltaan sarjan kahta kokoa suurempaa tukielementtiä. Tämän järjestelyn ansiosta rakenneosia voidaan järjestellä erityisen sujuvasti missä tahansa kokoonpanossa.
5 94493
Edellämainitun geometrisen yhteyden yksi merkittävä näkökohta on se, että tukielementtejä voidaan yhdistää liitoselementteihin sivusuuntaisella napsautusliitok-5 sella siten, että parin muodostavien liitoselementtien keskiöiden välistä etäisyyttä ei tarvitse suurentaa tukielementin kiinnittämiseksi. Tämän ansiosta rakenteeseen voidaan helposti lisätä osia ja/tai sitä voidaan muunnella senkin jälkeen, kun se on jo saavutit) tanut riittävän lujuuden.
Erilaisia dynaamisia rakenteita varten saattaa olla tarpeen aikaansaada akselina toimivan tukielementin ja siihen liittyvän liitoselementin välinen vetojärjes-15 tely. Tätä tarkoitusta varten leikkikalurakennussarja käsittää edellä kuvatun tyyppisen, istukan muodostavan syvennyksen käsittävän vetoelimen, joka on tarkoitettu vierekkäisen liitoselementin akselina toimivan tukielementin kiinnittämiseksi poikittaissuunnassa.
20 Vetoelimeen on muodostettu sivusuuntainen vetotappi, joka on järjestetty vierekkäisen liitoselementin puolanomaisten uumien väliin sovitettavaksi, jotta liitoselementti lukittuisi vetojärjestelyksi sitä kannattavan tukielementin kanssa.
25 4 « Seuraavassa selityksessä keksintöä havainnollistetaan yksityiskohtaisesti samalla viittaamalla oheisiin piirustuksiin, joissa: 3 0 Kuva 1 esittää osittain poikkileikattua pystykuvaa keksinnön mukaisesta navanomaisesta liitos-elementistä, johon on kiinnitetty erilaisia tukielementtejä.
35 Kuva 2 esittää hyvin paljon· suurennettua osit taista perspektiivikuvaa osasta kuvan 1 liitoselementtiä.
6 94493
Kuva 3 esittää suurennettua osittaiskuvaa keksin nön mukaisen sauvanomaisen tukielementin päätyosasta.
5 Kuva 4 esittää poikkileikkausta kuvan 3 kohdal ta 4-4.
Kuvat 5, 6 ja 7 esittävät yleisesti tilannekuvia kuvan 1 kohdalta 7-7, jotka osoittavat 10 peräkkäiset vaiheet, joissa tukielementti kiinnitetään sivusuunnassa napsauttamalla kuvan 1 mukaisen liitoselementin istukkaan.
Kuvat 8 ja 9 esittävät yleisesti suurennettuja poikki- 15 leikkauksia kuvan 1 vastaavilta kohdil ta 8-8 ja 9-9.
Kuva 10 esittää sivukuvaa keksinnön mukaisesta sauvanomaisesta tukielementistä.
20
Kuva 11 esittää hyvin paljon suurennettua osit taista perspektiivikuvaa, jossa on näytetty kuvan 10 mukainen tukielementti kiinnitettynä liitoselementtiin normaaliin, säteit-25 täiseen suuntaan nähden kohtisuorassa kulmassa.
Kuva 12 esittää yleisesti kohtisuoraa poikkileik kausta kuvan 11 kohdalta 12-12.
30
Kuva 13 esittää perspektiivikuvaa liitoslohko- ·· elementin pohjasta, jonka avulla leik- kikalurakennussarja voidaan yhdistää tiettyihin suosittuihin lohkotyyppisiin 35 rakennuspalaleikkikaluihin.
Kuva 14 esittää osittain poikkileikattua pystykuvaa kuvan 13 mukaisesta liitoslohkosta.
7 94493
Kuva 15 esittää kuvan 14 mukaista kokoonpanoa ylhäältä päin katsottuna.
5 Kuva 16 esittää perspektiivikuvaa kahden toistensa yhteydessä olevan muunnellun liitoselemen-tin muodostamasta kokoonpanosta.
Kuva 17 esittää hajotuskuvaa, jossa on näytetty 10 kuvan 16 mukaisessa kokoonpanossa kom ponentteina toimivat elementit.
Kuva 18 esittää hyvin paljon suurennettua osit taista perspektiivikuvaa kuvan 16 mukaises-15 ta liitoselementistä.
Kuva 19 esittää pystykuvaa kuvan 16 mukaisesta kokoonpanosta.
20 Kuva 20 esittää suurennettua, osittaista poik kileikkausta joka kuvaa asennustapaa, jolla kuvan 19 mukainen tukielementti kiinnitetään liitoselementin tiettyihin istukoihin.
25 t . Kuva 21 esittää sivukuvaa yksittäisestä istukka- liitoselementistä, joka on muodostettu siten, että sen istukan muodostavaan syvennykseen voidaan kiinnittää yksi 30 tukielementti pitkittäin ja toinen tuki- elementtti kohtisuorasta napapesään.
f
Kuva 22 esittää sivukuvaa kahden tukielementin liittimestä.
Kuvat 23-29 esittävät liitoselementtien muita muunnoksia .
35 β 54493
Kuva 30 esittää ryhmäkuvaa, joka kuvaa sarjan eri pituisia tukielementtejä sekä myös sarjan tiettyjen sauvojen pituuden suhdetta pienempiin sauvoihin, jotka on liitetty 5 yhteen samansuuntaisiksi liitoselementtien avulla.
Kuva 31 esittää hyvin paljon suurennettua yksityis kohtaa, joka esittää poikkileikkauksena 10 1iitoselementin istukkaosaa, johon on kiinnitetty tukielementti.
Kuva 32 esittää pystykuvaa sauva- ja liitoselement tien kokoonpanosta, kun ne on järjestetty 15 kooltaan suureneviksi kolmionmuotoisiksi osakokonaisuuksiksi.
Kuva 33 esittää nivelöityä hihna- tai ketjuraken- netta ylhäältä päin katsottuna, joka on 20 muodostettu useista yksittäisistä yksik- köliittimistä ja useista tukielementeistä, jotka on asennettu toistensa suhteen poikittaissuunnassa.
25 Kuva 34 esittää poikkileikkausta kuvan 33 kohdal- ·· ta 34-34.
Kuvat 35-39 esittävät erilaisia kuvantoja, jotka kuvaavat liitoselementin muunneltua muotoa, 30 joka voidaan yhdistää vastaavanlaiseen liitoselementtiin.
Kuvat 40, 41 esittävät kuvissa 35-39 esitetyn tyyppistä liitoselementtiä yhdistettynä kuvissa 16-20 35 esitetyn tyyppiseen liitoselementtiin.
Kuva 42 esittää perspektiivikuvaa vetoelimestä, joka on muodostettu siten, että siihen • 94493 9 voidaan kiinnittää poikittaissuunnassa akselina toimiva tukielementti, ja joka on varustettu vetotapilla.
5 Kuva 43 esittää pystykuvaa kuvan 42 mukaisesta vetoelimestä, jossa näkyy poikittaissuunnassa siihen kiinnitetty tukielementti.
Kuva 44 vastaa kuvaa 43, jolloin siinä on esitetty 10 lisäksi tukielementtiin yhdistetty liitos- elementti, jota voidaan käyttää sauva-elementin kiertämiseen.
Kuva 45 esittää pystykuvaa yhdistetystä hihnapyörä- 15 ja pyörän vanne-elementistä.
Kuva 46 esittää sivukuvaa rengasmaisesta elemen tistä, joka on yhteensopiva kuvan 45 mukaisen elementin kanssa.
20
Kuvat 47 ja 48 esittävät yleisesti poikkileikkauksia kuvien 45 ja 46 vastaavilta kohdilta-ta 47-47 ja 48-48.
25 Piirustuksiin viitaten viitenumerolla 10 on merkitty ·· kuvassa 1 yksityiskohtaisesti esitetty navanomainen 1 iitoselementti 10. Liitoselementti käsittää keskeisen napalieriön 11 ja säteittäiset puolat 12. Kuvassa esitettyyn muotoon voidaan yhdistää kahdeksan 30 säteittäin asetettavaa tukielementtiä, joita on yleisesti merkitty viitenumerolla 13.
Säteittäiset puolat tukevat järjestelyä, joka käsittää kahdeksan istukkaa 14, joista kukin muodostuu pääty-35 seinämästä 15 ja toisistaan erillään olevistä tartun-taosista 16. Istukat 14 on sijoitettu säteittäin liittimen keskiöön 17 nähden, ja kaksi tartuntaosa-paria 16 on aina sovitettu edullisesti istukan kes- 10 94493 kiön 17 vastakkaisille puolille, yleisesti ottaen samansuuntaisesti vastaavan säteen kanssa.
Tartuntaosien 16 ulommissa osissa on koverat urat 18, 5 jotka ovat istukan keskiöakselin kanssa samakeskiset ja sijoittuvat sopivalle etäisyydelle tartuntaosien ulommista päistä 20 lähtien kohti istukan pohjasei-nää 15 ulottuen tyypillisesti noin puoliväliin.
10 Sauvanomaiset tukielementit 13 ovat päätyosistaan yleisesti lieriönmuotoiset. Tukielementin nimellis-halkaisija voi olla esimerkiksi noin 6,4 mm, jolloin se on kiinnitettävissä tartuntaosien samansuuruisen halkaisijan omaaviin koveriin uriin.
15
Kuten kuvasta 5 käy ilmi, urien 18 kaaren tarkoituksena on kaventaa sisääntuloaluetta 21 mitaltaan oleellisesti pienemmäksi kuin tukielementin 6,4 mm:n halkaisija. Kurkun tai aukon 21 mitta saattaa olla 20 noin 5,3 mm. Edelleen on edullista muotoilla tartun-tavarsien sivureunat 22 siten, että ne erkanevat toisistaan aukosta 21 lähtien kohti tartuntavarren ulommaista sivupintaa 23. Noin 15° erkanemiskulma on sopiva. Tällöin tukielementti 13 on mahdollista 25 sijoittaa sivusuunnassa uriin 18 työntämällä tartun-tavarsia 16 sivusuunnassa erilleen toisistaan. Kun tukielementti on asetettu paikoilleen uriin 18, tartuntavarret 16 sulkeutuvat tiiviisti tukielementin ympärille ja pitävät sen paikoillaan.
30
Kussakin tartuntavarressa 16 on sopivimmin puolilieriön : muotoinen lukitusuloke 24, joka on kohtisuorassa kulmassa tartuntaosien muodostaman istukan keskiöak-seliin nähden. Kuvassa esitetyssä konstruktiossa 35 ulokkeilla 24 on yleisesti ottaen yhtenäinen poikkileikkaus, ja ne ulottuvat tartuntavarsien 16 yhdestä sivureunasta toiseen, kuten käy parhaiten ilmi kuvan 2 suurennetusta perspektiivikuvasta.
11 94493
Lukitusulokkeet 24 sijaitsevat säteittäin lyhyellä etäisyydellä istukan takaseinästä 15 ja ne muodostavat näin istukan sisä- tai takaseinämän yhteydessä olevan 5 syvennyksen 25, johon laippa kiinnittyy.
Kuten kuvasta 3 käy ilmi, kunkin tukielementin 13 päätyosat ovat muodoltaan sellaiset, että päädyn pitkittäisleikkaus on suunnilleen sama kuin istukan 14 10 pitkittäisleikkaus sen keskiöakselin kautta kulkevassa tasossa ja liitoselementin tasomaisten sivujen suuntaisessa tasossa tarkasteltuna. Tukielementit 13 käsittävät lieriömäiset päätylaipat 26, jotka sopivat kooltaan ja muodoltaan istukan laippasyvennykseen 25.
15 Lieriömäistä päätylaippaa 26 seuraa välittömästi rengasura 27, joka on poikkileikkaukseltaan puoliympyrän muotoinen, ja joka sopii vastakkaisten lukitus-ulokkeiden 24 väliseen kavennettuun tilaan. Välittömästi rengasuraa 27 seuraa edelleen lieriömäinen 20 tartuntaosa 28, joka sopii koveriin uriin 18 ja johon tartuntavarsien 16 ulommat osat tiiviisti tarttuvat. Tartuntaosan 28 aksiaalisuuntainen pituus vastaa sopivimmin urien 18 vapaata pituutta. Lieriömäisen laipan aksiaalisuuntainen pituus voi olla esimerkiksi 25 15,7 mm. Rengasuran 27 ja lukitusulokkeiden 24 säde voi olla tyypillisesti noin 15,7 mm. Tukielementtien nimellishalkaisijän ollessa noin 6,4 mm on tartunta-istukoiden 14 sopiva kokonaispituus noin 8,9 mm.
30 Kuvassa 10 on esitetty muodoltaan tyypillinen sauvan-omainen tukielementti 13. Elementti voi tietenkin • · • olla minkä pituinen tahansa, jolloin periaatteeltaan tyypillisessä keksinnön mukaisessa leikkikalurakennus-sarjassa on mahdollista hyödyntää suurta määrää 35 tällaisia pituudeltaan sopivasti vaihtelevia elementtejä. Erityisen edullisessa suoritusmuodossa tukielementin kummankin päätyosan 30 väliset osat ovat poikkileikkaukseltaan X-muotoiset, jolloin ne käsit- 12 94493 tävät ulokkeet 31, jotka sijaitsevat säteittäin, tyypillisesti 90° välein ja sopivimmin siten, että ulokkeiden ulkopinnat 32 vastaavat muodoltaan elementin lieriömäisten päätyosien rajaamaa kehää.
5
Kun ulokkeiden 31 paksuus 33 on määritetty sopivasti ja niiden ulompia sivuseinämiä on lievästi pyöristetty, kuten viitenumerolla 34 on osoitettu, tukielementti voidaan työntää sivusuunnassa säteittäisen istukan 14 10 avoimeen päähän ja pakottaa se kahden vastakkaisen lukitusulokkeen 24 väliin kuvien 11 ja 12 osoittamalla tavalla, jolloin lukitusulokkeet asettuvat vierekkäisten ulokkeiden välisiin uriin 39.
15 Tukielementin X-muotoinen poikkileikkaus voidaan jaksoittain katkaista yhdellä tai useammalla parilla lieriönmuotoisia osia 35, joiden välinen etäisyys on suunnilleen sama kuin tartuntavarsien 16 leveys 36.
Kun tukielementti tällöin kiinnitetään napsauttamalla 20 lukitusulokkeisiin 24 lukitusasentoon kuvien 11 ja 12 osoittamalla tavalla, tukielementti lukkiutuu paikoilleen pituus-, sivu- ja kiertosuunnassa. Vaihtoehtoisesti, jos tukielementti työnnetään sivusuunnassa säteittäiseen istukkaan 14 alueen 37 sellaisella 25 kohdalta, missä vierekkäiset lieriönmuotoiset osat 35 " ovat kaukana toisistaan, on mahdollista säätää tuki elementin asentoa sen pitkittäissuunnassa tietyin rajoituksin.
30 Keksinnön eräässä erityisen edullisessa suoritusmuodossa ulokkeiden 31 leveys voi olla noin 2,36 mm, jolloin se lisäksi suppenee ulkoreunaa kohti, kuten käy ilmi erityisesti kuvasta 4. On ymmärrettävää, että tukielementtien 13 "X-muotoinen" konstruktio ei 35 periaatteessa rajoitu kahden ulokeparin käyttöön.
Esimerkiksi kolme ulokeparia voidaan järjestää 60° välein. Näin ollen tässä yhteydessä käytetty nimitys 13 94493 "X-muotoinen" tulee tulkita siten, että se kattaa myös tällaiset vaihtoehdot.
Kuten kuvissa 13-15 on esitetty, keksintö mahdollistaa 5 lohkonmuotoisen yleisesti viitenumerolla 40 merkityn liitoselementin käytön, joka sopii tavanomaisten lohkotyyppisten rakennuspalojen ja tämän keksinnön mukaisen leikkikalurakennussarjän elementtien yhteen-liittämiseen.
10
Esimerkiksi kuvissa 14 ja 15 elementit 41, 42 ovat tunnetun tyyppisiä lohkonmuotoisia rakennuspaloja, jotka muodostuvat avonaisesta lohkosta, jossa on "yläseinämä” 44 ja sivuseinämät 45-48 muodostaen 15 avoimen ontelon 49. Yläseinämässä 44 on useita (kuvassa 8 kpl) lyhyitä pyöreitä ulokkeita 50. Yläseinämästä 44 ulottuu myös ontelon 49 läpi kolme pitkänomaista, putkimaista kitkatukea 51. Tunnetuissa lohkotyyppisissä rakennuspaloissa 41, 42 ontelon 49 sisämitat ovat 20 sellaiset, että ne sopivat tiiviisti ulokkeiden 50 ympärille. Lisäksi kitkatuet 51 on mitoitettu siten, että ne sivuavat ulokkeiden 50 sivuja, kun rakennusloh-koja asetetaan päällekkäin. Näin voidaan sinänsä tunnetulla tavalla kitkaa hyväksi käyttäen yhdistää 25 lukuisia rakennuspaloja ja muodostaa niistä erilaisis-·: ta osista koostuva kokonaisuus.
Liitoslohko 40 käsittää "yläseinämän" 52 ja sivuseinämät 53. Kuvien mukaisessa järjestelyssä liitoslohko 30 on neliönmuotoinen, mutta keksinnön perusajatuksen mukaisesti ovat muutkin muodot mahdollisia. Yläseinämästä 52 erkanee neljä pitkänomaista lieriömäistä uloketta 54, joiden halkaisija ja keskinäiset etäisyydet vastaavat rakennuspalojen 41, 42, lyhyitä 35 pyöreitä ulokkeita 50. Nämä lieriömäiset ulokkeet 54 voidaan työntää rakennuspalan avoimeen onteloon 49, jolloin niiden pituus sopivimmin vastaa yleensä ontelon 49 syvyyttä.
i4 94493
Lieriömäinen liitosholkki 55 ulottuu nyläseinämän" 52 alapinnalta liitoslohkon avoimen ontelon 56 läpi. Lieriömäisen hoikin sisähalkaisija on sellainen, 5 että siihen voidaan tiiviisti kiinnittää tukielemen-tin 13 päätyosa 30, kuten kuvassa 14 on esitetty. Lieriöholkki 55 on syvennetty liitoslohkon sivuseinä-mien määrittelemän avoimen yläreunan 57 alapuolelta siten, että liitoslohko voidaan yhdistää tavanomaiseen 10 rakennuspalaan sinänsä tunnetulla tavalla.
Kuvissa 16, 17 esitetty liitoselementti on yleisesti ottaen "lumihiutaleen" muotoinen muunnos aikaisemmin esitetystä liitoselementistä, jolla on useita edellä 15 mainitun liitoselementin rakenteellisia piirteitä, jolloin se on kuitenkin tarkoitettu sen liittämisen mahdollistamiseksi suorassa kulmassa siihen nähden olevaan toiseen, samanmuotoiseen liitoselementtiin. Liitoselementti 70 on muodoltaan pääosin litteä ja 20 avoin, paksuudeltaan tyypillisesti noin 6,4 mm. Liitos-elementin 70 keskellä on kiinteä, puolilieriön muotoinen ydin 71. Ohjausseinämät 72, 73 sijaitsevat yti men 71 vastakkaisilla puolilla ollen samansuuntaiset ja toisistaan erilliset. Ohjausseinämien 72, 73 välinen 25 tila vastaa oleellisesti liitoselementin paksuutta, jolloin toinen tällainen liitoselementti voidaan kiinnittää toisistaan erillään olevien ohjausseinämien 72, 73 ja ytimen 71 yhden sivun muodostavan tasaisen pystyseinämän 75 rajaamaan syvennykseen 74, 30 joka sijaitsee liitoselementin läpi kulkevassa pituussuuntaisessa tasossa.
Ytimestä ulospäin suuntautuu useita puolanomaisia elementtejä 76-78, jotka yhtyvät ulommista päistään 35 kehämäisiin seinämiin 79, 80. Kuvissa esitetyssä järjestelyssä seinämät 79, 80 rajaavat pääosin kahdeksankulmaisen rakenteen seitsemän sivua, jolloin kahdeksas sivu on avoin syvennyksen 74 kiinnittämisek- is Γ44Ρ3 si. Kuten kuvasta 17 käy ilmi, useat seinämät 79 jatkuvat puolasta toiseen (tai puolasta ohjausseinä-miin 72, 73). Seinämä 80, joka sijaitsee suoraan syvennystä 74 vastapäätä, on kuitenkin muotoiltu siten, 5 että siinä on katkos 81, jonka tarkoitus selostetaan jäljempänä.
Kukin seinämistä 79, 80 muodostaa sauvankiinnitys- istukan 82 (seinämien 79 tapauksessa) tai 83 (kat-10 konaisen seinämän 80 tapauksessa) päätyseinämän.
Kukin istukka käsittää parin vastakkaisia tartunta-osia 84, jotka on sisäpuoleltaan varustettu puoli-lieriömäisillä lukitusulokkeilla 85, jotka ovat suorassa kulmassa istukan yleisesti säteittäiseen 15 pituussuuntaan nähden. Lukitusulokkeet ja päätyseinä-mät 79, 80 muodostavat syvennykset 86, joihin laipat kiinnittyvät. Tartuntaosien 84 ulommissa osissa on koverat urat 87, jotka ovat istukan yleisesti säteittäiseen pituussuuntaan nähden samakeskiset.
20
Kuten kuvassa 19 on esitetty, sauvamaiset tukielemen-tit 90 käsittävät lieriömäiset päätylaipat 91, näiden vieressä olevat rengasurat 92 ja lieriömäiset osat 93, jotka on järjestetty tiiviisti kiinnittyviksi tartun-25 taosien koveriin uriin 87. Rakenne-elin 90 (johon on *i joissakin yhteyksissä viitattu sanalla "sauva") yhdistetään normaalisti liitoselementtiin 70 painamalla sitä sivusuunnassa johonkin syvennykseen 82. Syvennyksen 82 aukko on sivusuunnassa osittain kapean kurkku-30 osan sulkema, jonka muodostavat lieriömäisten urien 87 ylä- ja alareunat 94. Toisistaan erkanevat ohjauspin- nat 95 ovat tarkoitetut tukielementtien sivusuun-taisen kiinnittämisen helpottamiseksi.
35 Erityisen edullinen on istukoiden ja sauvojen sellainen kokoonpano, jossa sauvan pää kiinnitetään istukkaan, siten että sauvan päätylaipan tasainen päätyseinämä 91a pakotetaan joustavasti tiiviiseen pintakosketukseen 1« 94493 istukan tasaisen päätyseinämän 79 (tai 80) kanssa.
Tämä järjestely lisää merkittävästi osista muodostuvan kokoonpanon jäykkyyttä ja lujuutta. Tarvittava pin-takosketus on aikaansaatu siirtämällä lukitusulok-5 keitä 85 vähän kohti istukan päätyseinämää 79 (tai 80) suhteessa sauvauran 92 "normaaliin" sijoituskohtaan. Tällöin, kun sauva on napsautettu kokoonpantuun asentoon, se painautuu automaattisesti istukan pohjaa vasten pakottaen tasaiset seinämät 9la ja 79 keskenään 10 tiiviiseen pintakosketukseen.
Hajotuskuvaan 17 viitaten viitenumerolla 70a on merkitty yleisesti toista liitoselementtiä, joka on identtinen liitoselementin 70 kanssa, mutta joka on 15 suunnattu siten, että sen päätaso on suorassa kulmassa liitoselementin 70 päätasoon nähden ja myös siten, että sen syvennyssivu (jota ei näy kuvassa 17) on kohti liitoselementin 7 0 syvennystä 74. Kun nämä kaksi elementtiä 70, 70a liitetään yhteen nuolen 96 20 suuntaan liikuttamalla, liitoselementin 70 päätypin-nan 75 vasemmalla puolella oleva osa kiinnittyy toisen liitoselementin 70a syvennykseen. Vastaavasti toisen liitoselementin 70a oikeanpuoleinen osa kiinnittyy liitoselementin 70 syvennykseen 74. Näiden kahden 25 liitoselementin 70, 70a muodostama lopullinen kokoon-! pano käy ilmi perspektiivikuvasta 16. Yhdistetyt liitoselementit käsittävät säteittäin suuntautuneita syvennyksiä, joihin sauvat voidaan kiinnittää kahdessa tasossa, jolloin järjestelmän rakenteelliset mahdol-30 lisuudet kasvavat suuresti.
' Kahden liitoselementin 70, 70a muodostaman kokoonpanon pysyvyyden varmistamiseksi on vastaaviin osiin muodostettu yhteensopivia ulokkeita ja uria. Sivuseinämis-35 sä 72, 73 on poikittaiset pidätysurat 97. Nämä on sovitettu vastakkaiseen liitoselementtiin sopivasti sijoitettujen pidätysulokkeiden 98 kiinnittämiseksi. Ulokkeet 98 on kuvan 17 osoittamalla tavalla muodostet- 17 94493 tu säteittäisiin puoliin 77. Kahden liitoselementin 70, 70a kokoonpanoa muodostettaessa, jolloin ulokkeet 98 koskettavat ohjausseinämien 72, 73 ulointa päätä, ohjausseinämät siirtyvät joustavasti ulospäin riit-5 tävälle etäisyydelle toisistaan ulokkeiden sovittamisen mahdollistamiseksi. Tämä joustava liikkuminen saadaan aikaan syvennyksen seinämässä olevan 80 pienen katkoksen 81 avulla. Tällöin kokoonpanotapahtuman aikana jaetun seinämän 80 vastakkaiset puoliskot painuvat 10 toisiaan vasten mahdollistaen ohjausseinämien 72, 73 siirtymisen ulospäin. Tämä tapahtuu ymmärrettävästi samanaikaisesti kummassakin liitoselementissä 70, 70a.
Kuvissa 1-5 esitetty yksitasoinen liitoselementti on 15 muodostettu kahdeksan sauvankiinnitysistukan sym metrisestä järjestelystä. Toisaalta eräät liitoselemen-tit 70, 70a käsittävät yhden sauvankiinnitysistukan vähemmän, koska tällöin liitoselementin yhdellä sivulla on avoin syvennys 74. Tästä huolimatta, kun kaksi 20 tällaista elementtiä yhdistetään, kuten esimerkiksi kuvassa 16 on esitetty, kumpikin liitoselementti lisää itse asiassa yhden sauvankiinnitysistukan toiseen liitoselementtiin siten, että kummassakin tasossa on neljä vastakkaista istukkaparia.
25
Kun kaksi liitoselementtiä yhdistetään kuvan 16 tapaan, kummassakin liitoselementissä on kolme vastakkaista istukkaparia avoinna sauvan 90 kiinnittämiseksi sivusuunnassa. Kuitenkin yhdessä vastakkaisten is-30 tukoiden parissa, joita on merkitty viitenumeroilla 83, 83a, on sauvan normaali kiinnittäminen sivusuunnassa • estynyt johtuen kokoonpanoon kuuluvassa vastakkaisessa liitoselementissä olevien, ulospäin suuntautuvien tartuntaosien 84 välittömästä läheisyydestä.
35
Sauvan 90 työntäminen osittain suljettuihin istukoi-hin 83, 83a on mahdollista syvennyksen jaetun seinämän 80 avulla. Siinä olevan katkoksen ansiosta vierek- 18 94493 käiset tartuntavarret 84 voivat rajoitetusti siirtyä paikoiltaan ulospäin, jolloin sauva voidaan "kammeta" paikalleen vipuamisliikkeellä, jota on kuvattu kaavio-maisesti kuvissa 19 ja 20.
5
Kuvaan 19 viitaten sauvan 90 katkoviivoin esitetty asento edustaa tyypillistä alkuasentoa sauvan työntämiseksi liitoselementin 70a istukkaan 83a. Sauvan päätypinta 100 asetetaan vierekkäisen tartuntavarren 10 ulkopintaa 101 vasten, joka toimii osittain ohjauseli-menä työnnettäessä sauvaa sivusuunnassa istukkaan, jolloin samalla säilytetään kuvan 19 mukainen sauvan kulma-asento pääosin ennallaan. Tämän operaation aikana vastakkaiset tartuntavarret siirtyvät aluksi 15 paikoiltaan katkoksen 81 ansiosta, joka pyrkii avautumaan normaalia enemmän. Lisäksi syvennyksen ohjaus-seinämä 72 taipuu lievästi ulospäin, jota tehostaa sauvan 90 vipuamisliike kuvan 19 nuolen 102 suunnassa.
Tämä vaikuttaa ylöspäin vipuavasti ohjauspintaan 101 20 siten, että vierekkäinen tartuntavarsi 84 siirtyy paikaltaan kuvassa 20 esitetyn nuolen 103 suuntaan.
Sauvan vipuaminen jatkuu, kunnes sauvan laippapää napsahtaa paikoilleen syvennykseen, kuten kuvassa 19 on yhtenäisin viivoin esitetty. Sauvan irrottaminen 25 jostakin osittain suljetusta syvennyksestä 83 tai 83a • · · tapahtuu pääosin päinvastaisella liikesarjalla.
Kuten kuvassa 31 on esitetty, istukan muodostavien syvennysten 150 ja sauvojen 140 edullinen sovitelma 30 on sellainen, että lukitusulokkeiden 130, 131 kaare- vuuskeskiö sijaitsee akselilla 151, jonka etäisyys päätyseinämän 125 pinnasta 152 on vähän pienempi kuin akselin 153, joka käsittää rengasuran 147 kaare-vuuskeskiön, etäisyys sauvan päätyseinämästä 154.
35 Tämän ansiosta työnnettäessä sauvaa sivusuunnassa kiinnitysasentoonsa syvennyksessä 150, lukitusulok-keet 130, 131 puristavat rengasuran sivuosia siten, että sauvan päätypinta 154 painautuu tiiviiseen 19 94493 pintakosketukseen syvennyksen pääty seinämän pinnan 152 kanssa. Pitämällä nämä kaksi pintaa tiiviissä pintakos-ketuksessa, aikaansaadaan sauvan ja liitoselementin muodostaman kokoonpanon riittävä lisäjäykkyys.
5
Liitoselementtejä voidaan muodostaa useita eri tyyppejä ja muotoja siten, että niissä on yksi tai useampia istukan muodostavia syvennyksiä 150. Liitoselementit, joissa on useampia kuin yksi syvennys, on muodostettu 10 edullisesti siten, että syvennykset sijaitsevat toistensa suhteen 45°:n tai sen kerrannaisen kulmassa, vaikka keksinnön perusajatuksen mukaisesti on mahdollista käyttää muunkinlaisia muodostelmia.
15 Kuvassa 21 on esitetty yksittäisen syvennyksen käsittävä liitoselementti. Siihen kuuluu lieriömäisen seinämän 162 rajaama napaosa 161. Napalieriön sisähalkaisija vastaa likimain sauvan 140 määrittelemän lieriön ulkohalkaisijaa. Lieriön ulkohalkaisija vastaa sauvan 20 lieriömäisten päätyosien 146, 148 halkaisijaa ja myös ulokkeiden 145 ulkomittoja. Sauva voidaan tällöin työntää vapaasti navan lieriömäiseen aukkoon 163, jossa on riittävästi välystä sauvojen vapaata pyörimis-ja pitkittäisliikettä varten napalieriössä. Napalieriön 25 keskiakseli 164 on suorassa kulmassa syvennyksen 150 pitkittäisakselin 165 suhteen. Seinämä 167, joka muodostaa syvennyksen 150 päätyseinämän, on sijoitettu erilleen navan keskiakselista 164 kahdella väliuuma-osalla 166, jotka liittyvät kiinteästi seinämään 167 30 ja napalieriöön 162.
‘ Liitoselementit konstruoidaan tyypillisesti navan keskiakselin 164 suhteen tiettyyn yhtenäiseen ainepak-suuteen. Niiden leveys on sopivimmin likimain sama 35 kuin sauvojen määrittelemän lieriön ulkohalkaisija.
Noin 6,2 mm:n paksuus on osoittautunut erityisen edulliseksi sikäli, että se useimmiten mahdollistaa liitoselementtien sovittamisen rinnakkain poikittais- 20 94493 suunnassa sauvaan nähden ja koko sauvan keskiosan leveydeltä, jolloin sen kumpaankaan päähän ei jää käytännössä ylimääräistä tilaa. Tämän ansiosta on mahdollista muodostaa rakenteita yhtenäisen seinämän 5 aikaansaamiseksi elementeistä, jolloin elementtejä yhdistetään poikittain asetettuun sauvaan sen runko-osan koko leveydeltä.
Kuvassa 22 esitetty liitoselementti muistuttaa kuvan 21 10 liitoselementtiä sillä poikkeuksella, että siinä on kaksi toisistaan 180° kulmassa olevaa istukan muodostavaa syvennystä 150, jolloin vastaavien istukan muodostavien syvennysten pitkittäisakselit 171 ovat samansuuntaiset ja kulkevat navan keskiakselin 172 15 kautta. Kuvan 22 liitoselementti on erityisen käyttökelpoinen kahden sauvan yhdistämiseksi päittäin saman suuntaisesti, kuten kuvassa 30 on esitetty.
Tästä ja muista syistä johtuen navan keskiakselin etäisyys syvennyksen päätyseinämän ulkopinnasta (joka 20 vastaa kuvan 31 pintaa 152) on sama kuvan 22 liitos-elementin 62 kummassakin syvennyksessä kuin kuvan 21 yksittäisessä liitoselementissä 170. Tätä etäisyyttä on merkitty kuvissa 21 ja 22 kirjaimella "d". Tätä geometrista suhdetta sovelletaan myös tässä esitettyjen 25 liitoselementtien useissa muunnelmissa siten, että • kaikissa tapauksissa liitoselementin istukan muodostavaan syvennykseen kiinnitetty sauva asettuu kiinteästi tietylle etäisyydelle liitoselementin navan keskiakselista.
30
Kuvassa 23 on esitetty liitoselementti 180, jossa on ' myös kaksi istukan muodostavaa syvennystä 150. Nämä on suunnattu akselien 181 suuntaisesti, jotka kulkevat niihin nähden kohtisuorassa kulmassa navan keskiak-35 selin 182 kautta. Napalieriön, syvvennysten 150 ym.
rakenne on yleisesti ottaen sama kuin edellä kuvattujen liitoselementtien 160 ja 170 yhteydessä. Kuvan 23 21 94493 mukaisessa muunnoksessa sauvan kiinnitysistukat 150 ovat kuitenkin 45°:n kulmassa toistensa suhteen.
Kuvan 24 ja vastaavasti kuvan 25 esittämissä liitos-5 elementeissä 190 ja 200 on kolme ja vastaavasti neljä sauvan kiinnitysistukkaa, jotka akseleiden 191, 201 suuntaisina ja toistensa suhteen 45°:n kulmassa kulkevat napojen keskiakselien 192, 202 kautta. Ku vien 23-25 mukaisesti niissä esitetyt liitoselementit 10 käsittävät väliosina toimivat säteittäiset, puolan-omaiset seinämät 183, 193, 203, jotka sijaitsevat säteittäin napojen keskiakseleihin 182, 192, 202 nähden ja liittyvät kiinteästi vierekkäisten syvennysten 150 päätyseinämiin. Toisaalta reunimmaiset seinä-15 mät 184, 194, 204 on järjestetty sivuamaan vastaavia napalieriöitä 185, 195, 205.
Kuvissa 26-28 esitetyt liitoselementit 210, 220, 230 on muodostettu siten, että niissä on vastaavasti 20 viisi, kuusi ja seitsemän sauvan kiinnitysistukkaa 150, jotka on kukin järjestetty navan keskiakselin 212, 222 tai 232 kautta kulkevan ja siitä säteittäin lähtevän akselin suuntaiseksi. Vastaavat syvennysakse-1 it 211, 221 ja 231 ovat toistensa suhteen 45°:n 25 kulmassa samoin kuin kuvien 23-25 liitoselementeissä.
» I
Kuvien 26-28 kussakin liitoselementissä on reunimmaiset seinämäosat 214, 224, 234 järjestetty sopivimmin napalieriöitä 215, 225 ja 235 sivuaviksi sekä esteettisistä että toiminnallisista syistä. Esimerkiksi 30 liitoselementin 210 seinämät 214 yhdessä istukan muodostavia syvennyksiä yhdistävän jatkuvan seinämän * kanssa saavat aikaan leveän, tasaisen pinnan, jota vasten liitoselementti voidaan tukea, ja/tai tasomaisen pinnan, joka muodostaa rakenteen ulkoreunan.
35
Kuvan 29 mukainen liitoselementti vastaa oleellisesti kuvan 1 esittämässä kokoonpanossa käytettyä liitos-elementtiä, joka on tässä tapauksessa muodostettu 22 94493 osaksi yhteismitallista liitoselementtien sarjaa.
Tässä suhteessa etäisyys "d" navan keskiakselista 242 minkä tahansa syvennyksen seinämään on yhtä suuri kuin vastaava etäisyys liitoselementtien muissakin 5 esitetyissä muodoissa.
Kuviin 30 ja 32 viitaten keksinnön mukainen järjestelmä käsittää edullisimmin eripituisia sauvanmuotoisia tukielementtejä, jotka ovat tietyn sarjan mukaisia 10 siten, että sarjan eripituisia tukielementtejä voidaan yhdistää aiemmin kuvattujen liitoselementtien kanssa kokoonpanoksi,joka muodostuu sarjasta suorakulmaisia kolmiorakenneyksiköitä. Kuvan 30 yhteiskuvassa on esitetty sarja pituudeltaan jaksollisesti poikkeavia 15 tukielementtejä 140a-l40f. Pituuden jaksollinen poikkeavuus on sellainen, että kun mitkä tahansa kaksi tietynpituista tukielementtiä liitetään liitos-elementin avulla suorakulmaisen kolmion kateeteiksi, sarjan seuraavaksi pitempi tukielementti on sopivan 20 kokoinen muodostamaan kyseisen kolmion hypotenuusan. Esimerkiksi kuvassa 32 esitettyyn kolmiasentoiseen, suorakulmaiseen liitoselementtiin on kiinnitetty kaksi pienintä kokoa olevaa tukielementtiä 140a, jolloin ne muodostavat suorakulmaisen kolmion kateetit.
25 Kuvassa esitetyn mukaisesti pystysuorassa suunnassa • · oleva tukielementti 140a on edelleen liitetty neliasen-toiseen liitoselementtiin 200 ja vaakasuorassa suunnassa oleva tukielementti 140a vastaavasti viisiasen-toiseen liitoselementtiin 210. Tukielementti 140b, 30 joka on tukielementtejä 140a seuraavaksi pitempää kokoa, on liitetty liitoselementteihin 200, 210 siten, * että se muodostaa pienen suorakulmaisen kolmion hypotenuusan.
35 Kuvassa 32 elementti 140b, joka muodostaa edellä esitetyn ensimmäisen ja viitenumerolla 250 merkityn suorakulmaisen kolmiorakenteen hypotenuusan, muodostaa itse suuremman suorakulmaisen kolmiorakenteen 260 23 9 4 4 9 3 yhden kateetin. Vastaavasti liitoselementtiin 200 on kiinnitetty toinen tukielementti 416 kolmion 260 toisen kateetin muodostamiseksi. Toinen neliasentoinen liitoselementti on kiinnitetty tukielementin 140b 5 yläpäähän, ja tukielementti 140c, joka on pituudeltaan järjestyksessä kolmas elementti, on liitetty ylempään liitoselementtiin 200 ja aiemmin mainittuun liitos-elementtiin 210 siten, että se muodostaa kolmioraken-teen 260 hypotenuusan. Kuten kuvasta 32 käy ilmi, 10 kaksi tukielementtiä voivat edelleen muodostaa kateetit vielä suuremmassa suorakulmaisessa kolmiorakentees-sa 270, jonka hypotenuusan muodostaa seuraava suurempi tukielementti 140d. Näin on mahdollista muodostaa jaksollisesti suurenevia suorakulmaisia kolmioraken-15 teitä sarjaan kuuluvien tukielementtien maksimipituuden rajoissa.
Keksinnön mukaisessa järjestelmässä tukielementtien pituus kasvaa tietyn kaavan mukaan. Tällöin järjes-2 0 telmässä, jossa on "n" eri pituutta, kunkin tukielementin pituus määräytyy kaavasta:
Lx = (1,414)x Dmin - (2 x d), missä 25
Lx = x:nnen tuen pituus sarjassa l..."nn, * Dmin = sarjan lyhyimmän tukielementin yhdistämien kahden liitoselementin napojen keskiak-30 selien välinen etäisyys, ja d = navan keskiakselin ja istukan muodostavan osan päätyseinän välinen etäisyys.
35 On tunnettua muodostaa suorakulmaisia kolmioraken- teita, joissa yhden kolmiorakenteen hypotenuusa muodostaa seuraavan, suuremman suorakulmaisen kolmiorakenteen kateetin. Kuitenkin tämän keksinnön mukaisen leikkikalujärjestelmän liitos- ja tukielemen-40 teissä käytetyt konstruktiot tarjoavat ainutlaatuisia etuja johtuen tukielementtien kiinnittämisestä napsauttamalla sivusuunnassa liitoselementteihin. Tämä 24 94493 mahdollistaa sen, että rakenteeseen voidaan liittää ja siitä voidaan irrottaa osia muuttamatta liitosele-menttien ja liitoskohtien keskiöiden välisiä etäisyyksiä. Tällöin voidaan sekä suunnitella että koota 5 erittäin helposti monimutkaisia, lujia, moniulotteisia rakenteita.
Kuten kuvasta 30 käy ilmi, ovat pituudeltaan jaksol-lisesti poikkeavat tukielementit 140a-140f ja liitos-10 elementit, joissa on 180°:n kulmassa toistensa suhteen olevia istukan muodostavia syvennyksiä, myös keskenään geometrisesti edullisesti. Tällöin hyödynnetään erityisesti liitoselementtiä 170 (kuva 22), joka on kaksiasentoinen liitoselementti, jonka syvennykset 150 15 ovat sama-akseliset ja vastakkaissuuntaiset. Tämä liitoselementti toimii käyttökelpoisena jatkosliit-timenä kahden lyhyemmän tukielementin yhdistämiseksi pitemmäksi sauvayhdistelmäksi. Kun yksi liitoselemen-teistä 170 (joita voidaan sopivasti nimittää jatkos-20 liittimiksi) yhdistetään kahteen tietyn pituiseen tukielementtiin, muodostuu sauvayhdistelmä, joka on yhtä pitkä kuin tukielementti, joka on kahta kokoa suurempi kuin jatkosliittimellä yhdistetyt kaksi tukielementtiä. Tällöin kuvan 30 mukaisesti kaksi 25 lyhyintä tukielementtiä 140a liittyvät sauvayhdis- ” telmäksi, joka vastaa pituudeltaan tukielementtiä 140c.
Kaksi seuraavan kokoista tukielementtiä liittyvät sauvayhdistelmäksi, joka vastaa pituudeltaan tukielementtiä 140d. Muita vastaavia yhdistelmiä on 30 esitetty kuvan 30 ryhmäkuvassa . On tietenkin mahdollista yhdistää jatkosliittimeen 170 eripituisia tuki-elementtejä, jolloin aikaansaadaan sauvayhdistelmiä, joiden pituus poikkeaa kuvassa 30 esitetystä sauvapi-tuusjärjestelmästä.
35
Koska kaikilla liitoselementeillä muodosta riippumatta on yhteinen etäisyys "d" navan keskiakselista istukan muodostavan syvennyksen päätypintaan, nämä kuvassa 30 25 9 4 4 9 3 esitetyt suhteet säilyvät kaikissa tilanteissa, joissa tukielementtejä liitetään liitoselementteihin pitkit-täisakseleiltaan samansuuntaisesti.
5 Kuvissa 33 ja 34 esitetty yhdistelmä sisältää useita yhden syvennyksen käsittäviä liitoselementtejä 160 (kuva 21), jotka on yhdistetty useisiin tietyn yhtenäisen pituuden omaaviin tukielementteihin, kuten kuvassa 30 viitattuihin elementteihin 140c. Ensimmäinen 10 yksittäisten liitoselementtien 160 joukko (kuvassa 3 kpl) on järjestetty sivusuunnassa toistensa suhteen rinnakkain yhden liitoselementin leveyttä vastaavalle etäisyydelle toisistaan ja liitetty pyörivästi kuvassa 34 viitenumerolla 280 merkittyyn tukielementtiin.
15 Tukielementti 280 on pujotettu napa-aukon 281 läpi, missä se liikkuu vapaasti. Selvyyden vuoksi ensimmäisestä joukosta liitoselementtejä käytetään viitenumeroa 282. Liitoselementtien 282 kanssa lomittain on samanlaisia liitoselementtejä, joille on annettu 20 viitenumero 283. Liitoselementit 283 kiinnitetään napsauttamalla tukielementtiin 280 siten, että liitos-elementin lukitusulokkeet 130, 131 kiinnittyvät napsahtamalla tukielementin uriin 144 sen kiinnittämiseksi lujasti. Tällöin, kun yksittäiset liitos-25 elementit 282 ovat vapaasti liikuteltavissa tukielemen-* tin 280 suhteen, ovat lomittaiset liitoselementit 283 kiinnittyneenä siihen lujasti sekä kierto- että liukumisliikkeen estämiseksi. Tällaisten yhdistelmien peräkkäinen asettelu muodostaa nivelöidyn hihnamaisen 30 rakenteen, joka voi olla muodoltaan tarvittaessa päättymätön tai tietyn pituinen ja joka voi olla myös leveydeltään tarkoituksen mukainen. Kuten kuvassa 33 on esitetty, tukielementtien päätyosat ulottuvat lyhyen matkaa hihnamaisen yhdistelmän kummankin reunan 35 ulkopuolelle.
Kuvissa 33, 34 esitetyn tyyppisillä rakenteilla on hyvin paljon erilaisia hyödyllisiä käyttömahdollisuuk- 26 9 4 4 9 3 siä. Tällaisia ovat telaketjujen muodostaminen telaketjulla kulkeviin kulkuneuvoihin, kuten raivaustrak-toreihin, nostureihin, tankkeihin ja vastaaviin.
Myös paneelinomaisia rakenteita on mahdollista muodos-5 taa leikkikalurakenteessa esimerkiksi seinä- tai kattopaneelina, lattiapinnoitteena tai vastaavina toimiviksi. Muodoltaan kapeaa yhdistelmää voidaan käyttää esimerkiksi taipuisana kaapelinomaisena elementtinä.
10
Kuvissa 35-41 on esitetty liitoselementin erityisen edullinen muoto, joka on tarkoitettu samantyyppisen toisen liitoselementin kanssa yhdistettäväksi, jolloin saadaan aikaan liitoselementtiyhdistelmä, jolla voidaan 15 yhdistää useaan tasosuuntaan suuntautuvia tukielement- tejä.
Kuvassa 35 esitettyihin liitoselementteihin 310 on muodostettu neljä syvennyskohtaa 150, jotka ovat 20 45°:n kulmassa. Kunkin elementin yhtä syven nyskohtaa 150a suoraan vastapäätä on asetettu erityinen syvennys 311. Syvennystä 311 rajaavat toisistaan erillään olevat sivuseinämät 312, 313 ja alaseinä- mä 314. Sivuseinämien 312, 313 etäisyys toisistaan 25 vastaa liitoselementin standardipaksuutta, ja ne on sovitettu symmetrisesti kuviteltuun tasoon, joka kulkee liitoselementin 310 geometrisen keskipisteen kautta ja joka käsittää vastapäätä olevan tukielementin kiinnityssyvennyksen 150a pitkittäisakselin. Pääty-30 seinämän 314 ulkopinta on tasossa, joka on edellä mainittuun tasoon nähden kohtisuorassa kulmassa ja joka myös kulkee viitenumerolla 315 merkityn liitoselementin pääakselin kautta.
35 Liitoselementit 310 on järjestetty siten, että ne voidaan yhdistää kuvissa 35-37 esitetyllä tavalla, jolloin kummankin liitoselementin erityiset syven-nysosat 311 ovat vastakkain ja niiden päätasot ovat 94493 27 kohtisuorassa keskenään. Liitoselimiä 310 painetaan yhteen, kunnes syvennysten 311 päätyseinämät 314 ovat lujassa kosketuksessa keskenään siten, että kuminankin elementin vastaava keskiakseli 315 on oleellisesti 5 samassa tasossa.
Kummassakin syvennysseinämässä 312, 313 on sopivimmin poikittainen pidätysura 316, johon puolan seinämien 319 vastakkaisilta sivupinnoilta ulkonevat pidätysulok-10 keet 317 lukittuvat. Tällöin näiden kahden elementin ollessa yhteenasennetut ne ovat suhteellisen lujasti yhteenlukittuneet yhdistelmän tahattoman purkautumisen estämiseksi.
15 Kuten kuvassa 3 6 on esitetty, seinämien 312, 313 aluksi koskettaessa ulokkeita 317, ne liikkuvat paikaltaan ulospäin. Pieni katkos 318 mahdollistaa vastakkaisen tukielementin kiinnitysistukan 150a tartuntavarsien siirtymisen helposti kohti toisiaan ulokkeiden 317 20 työntäessä seinämiä 312, 313 toisistaan erilleen. Kun osat on painettu yhteen lopulliseen asentoonsa pääty-seinämät 314 ollessa vastakkain, kukin ulokeryhmä 317 asettuu oleellisesti kuhunkin uraryhmään 316 kuvassa 37 esitetyn mukaisesti.
25
Kuvissa 35-39 esitetty liitoselementtiyhdistelmä toimii tukielementtien tukena kummassakin toisiaan vastaan kohtisuorassa olevassa tasosuunnassa. Näin ollen liitosjärjestely soveltuu erittäin hyvin raken-30 teiden ulkokulmien muodostamiseen, kuten kuvien 38 ja 39 perusteella voidaan havaita.
Yhdistelmäkuvassa 40 on kuvissa 35-39 esitetyn tyyppinen liitoselementti 310 on järjestetty toisen, 35 seitsenasentoisen liitoselementin 410 kanssa yhdistettäväksi. Liitoselementissä 410 on erityinen syvennys 411, joka sijaitsee samalla akselilla kuin sitä vastapäätä oleva tukielementin kiinnitysistukka 150a.
28 9 4 4 9 3
Liitoselementtien 310, 410 yhdistäminen monitasoiseksi yhdistelmäksi tapahtuu vastaavasti kuin on kuvissa 3 5-39 esitetty. Näin aikaansaatu yhdistelmä on ylhäältä-5 päin katsottuna T-muotoinen muodostelma, kuten kuvasta 41 käy ilmi, ja sen avulla on mahdollista kiinnittää tukielementte jä kussakin kolmessa tasosuunnassa. Kuvien 40, 41 mukaisessa T-muotoisessa yhdistelmässä ylempään istukka-asemaan 150a ei voida kiinnittää 10 tukielementtiä normaalisti, sivusuunnassa kiinni- napsauttamalla, yhdistetyn liitoselementin läsnäolosta johtuen. Syvennyksen päätyseinämään tehdyn katkoksen 318 ansiosta on kuitenkin mahdollista työntää tukielementti aluksi kulma-asennossa alustavasti 15 kohdalleen ja asettaa sitten se paikoilleen vipuamis-liikkeellä, kuten edellä on kuvattu. Katkoksen ansiosta tartuntavarsia 16 on mahdollista helpommin liikutella toistensa suhteen vipuamisliikkeellä tapahtuvan tukielementin asentamisen mahdollistamiseksi.
20
Tietyissä sovellutuksissa saattaa olla tarpeen lukita liitoselementti sen napa-aukon läpi kulkevaan tukielementin niiden samanaikaista pyörimisliikettä varten ja/tai liitoselementin aseman pidättämiseksi tuki-25 elementin pituusakselin suunnassa. Tätä tarkoitusta varten järjestelmään kuuluu piirustusten kuvissa 42-44 esitetyn mukainen vetoelin tukielementin kiinnittämiseksi kitkan avulla sen pyörimisliikkeen estämiseksi. Kuvissa esitetyssä muodossa vetoelin käsittää 30 vetolohkon 510, joka on ruiskupuristettu sopivasta muovimateriaalista ja jossa on edullisimin aiemmin kuvatun mukainen istukan muodostava syvennys 150. Tällöin siihen kuuluu erityisesti vastakkaiset lukitus-ulokkeet 130, 131, jotka muodostavat kapean kurkun 35 tartuntavarsien 16 väliin. Syvennyksen 150 suljetun pään yhteydessä vetolohko 510 käsittää edullisimmin sen yhdestä sivuseinämästä 512 sivulle ulkonevan veto- 29 94493 tapin, joka on yleisesti ottaen lukitusulokkeiden 130, 131 suuntainen.
Vetolohkon 510 tyypillisessä käyttömuodossa on liitos-5 elementti 24 0, joka on tyypillisesti kokonaisen "lumihiutaleen" muotoinen siten, että siinä on kahdeksan tukielementinkiinnityskohtaa, kiinnitetty tuki-elementtiin 513. Vetolohko 510 on kiinnitetty tukielementin 513 runko-osaan siten, että vastaavat 10 lukitusulokkeet 130, 131 kiinnittyvät ja lukittuvat tukielementin vastakkaisiin pitkittäisuriin 144.
Lohko 510 on tällä tavoin lujasti kiinnittyneenä tukielementtiin estäen sen pyörimisliikkeen, jolloin myös lohkon pitkittäisliike tukielementtiä pitkin on 15 kitkan avulla estetty (vaikka lohkoa voidaan kuitenkin liu'uttaa sitä pitkin sopivalla voimalla).
Vetotappi 511 on sijoitettu siten, että kun liitos-elementti 240 ja vetolohko 510 ovat välittömästi 20 vierekkäin, vetotappi sijoittuu puolisuunnikkaan muotoiseen tilaan vierekkäisten, säteittäisesti olevien puolanomaisten seinämien 123 väliin ja oleellisesti täyttää sen. Tällöin tukielementti 513 ja liitos-elementti 240 lukittuvat keskinäisen pyörimisliikkeen 25 suhteen siten, että jompaankumpaan elementtiin kohdis- * tuva pyörimisliike välittyy vastaavasti toiseenkin.
Asettamalla vetolohkot 510 liitoselementin vastakkaisille puolille voidaan liitoselementti lukita tukielementin pitkittäissuunnassa.
30
Useissa dynaamisissa leikkikaluyhdistelmissä hih-napyörät ja/tai vanteet ovat käyttökelpoisia ja tarpeellisia elementtejä. Tällainen edullinen hih-napyörä/vanne-yhdistelmän käsittävä elementti 610 on 35 esitetty kuvassa 45. Se on ruiskupuristettu osa, joka muodostuu ulkovanteesta 611 ja keskeisestä napa-aukosta 612, joka voidaan sovittaa tiiviisti tukielementtiin. Keskiaukosta 612 säteittäin tietylle 30 • 94493 etäisyydelle sijaitsee yksi tai useampia ohjaussyven-nyksiä 613. Nämä on tarkoitettu vetolohkon (kuva 42) vetotapin 511 kiinnittämistä varten. Kuten kuvassa 47 on esitetty, elementissä 610 on sen kehäpinnalla 5 rengasura 614, jolloin elementti voi toimia hihna-pyöränä, kun siihen on yhdistetty sopiva hihna (ei esitetty kuvassa). Kun elementti 610 toimii hihna-pyöränä, se on vetojärjestelyn muodostamiseksi kiinnitetty tukielementtiin vetolohkon 510 avulla, jolloin 10 elementti toimii tapauksesta riippuen joko vetopyöränä tai vedettävänä pyöränä.
Elementti 610 voidaan ympäröidä pyörän muodostamiseksi kuvan 46 mukaisella rengaselementillä. Rengasele-15 mentti, jota on yleisesti merkitty viitenumerolla 620, on valmistettu kimmoisasta elastomeeristä, kuten neopreenistä. Renkaan sisempi osa 621 on leveydeltään sellainen, että se kiinnittyy tiiviisti rengas-uraan 614. Renkaan ulompi osa 622 on leveämpi kuin 20 sisäosa 621 ja edullisesti yhtä leveä kuin pyöräelemen-tin 610 vanteen 611 ulommaisin osa. Renkaan kummallakin sivulla on olakkeet 623. Nämä asettuvat pyöräelemen-tin 610 ulkolaippoja 624 vasten, jolloin rengas asettuu sitä tukevan vanteen kanssa samakeskisesti.
25
Pyöränä käytettynä elementtiä 610 voidaan tarvittaessa vedättää, jolloin käytetään vetolohkoa 510 edellä kuvattuun tapaan.
30 Keksinnön mukainen leikkikalurakennussarja tarjoaa ainutlaatuisen yksinkertaistetun, mutta kuitenkin poikkeuksellisen muuntelukykyisen rakennusvälineistön mitä erilaisipien rakenteiden, sekä kiinteiden että dynaamisten, yhdistelemiseksi.
Keksinnön perusajatusten puitteissa on mahdollista muodostaa yksinkertaistettuja ja tehokkaita dynaamisia rakenteita, kuten telaketjuja, liukuhihnoja, vedettäviä 35 31 94493 pyöriviä yhdistelmiä ja vastaavia. Tämä saadaan aikaan käyttämällä keksinnön mukaisesti standardoituja tukielementtejä ja liitoselementtejä. Tällöin liitos-elementeissä hyödynnetään lukumäärältään vaihtelevia 5 standardoituja istukan muodostavia syvennyksiä, jotka sijaitsevat standardinmukaisilla etäisyyksillä liitos-elementtien keskiöistä. Samoin tukielementtien eripituisten runko-osien yhteydessä on standardinmukaiset päätymuodostelmat. Edelleen jatkosliittimen avulla, 10 jolla voidaan yhdistää kaksi tukielementtiä päittäin, lisääntyvät standardoiduilla tukielementeillä, joita on melko rajallinen määrä, aikaansaatavat rakenneyhdis-telmät moninkertaisesti.
15 Keksinnön mukaisen leikkikalurakennussarjän elementit soveltuvat sopivasta materiaalista valmistettuina ruiskupuristusmenetelmällä tapahtuvaan massatuotantoon. Tarkoitukseen soveltuvia muovimateriaaleja on useita, jolloin on luonnollisesti välttämätöntä valita mate-20 riaali, joka on suhteellisen luja ja elastinen, jotta esimerkiksi tartuntavarret toimisivat asianmukaisesti lukuisissa yhdistely- ja irrotustapahtumissa. Tähän tarkoitukseen sopivaksi materiaaliksi on todettu "Celcon M270", asetaalisekapolymeeri, jota valmistaa 25 Hoechst Celanese, Chatham, New Jersey, USA.
Kun navanomaiset liitoselementit voidaan yhdistää tukielementteihin napsauttamalla ne kiinni sivusuunnassa, tulee käytännössä mahdolliseksi koota suuria ja 30 monimutkaisia rakenteita, koska liitoselementtien keskiöiden välistä etäisyyttä ei ole tarvetta muuttaa * tukielementtien yhdistämisen takia. Toisaalta jos komponenttien kokoonpano vaatii jonkin osan pituussuuntaista työntämistä toisen osan sisään, niin tällöin 35 em. keskiöiden väliset etäisyydet kasvavat väliaikai sesti, josta syystä edellytetään tällöin suurta huolellisuutta, jolloin myös pahimmillaan tietyntyyppisiä rakenteita ei ole mahdollista koota.
32 9 4 4 9 3
Keksinnön mukainen järjestelmä tarjoaa ainutlaatuisen kaksisuuntaisen tartuntatoiminnan navanomaisten liitos-elementtien ja tukielementtien kesken, jolloin tartun-5 tavarsien ulommat, taipuisat osat mahdollistavat kiinnittämisen sivusuunnassa, kun taas tartuntavarsien sisimmät osat muodostavat suhteellisen taipumattoman, laipan kiinnittävän syvennyksen, johon tukielementtin päätylaippa pääsee vapaasti sivusuuntaisen yhdistämisen 10 aikana, mutta joka toimii tukielementin liikettä sen pitkittäisakselin suunnassa tehokkaasti rajoittavana estimenä.
I I I

Claims (22)

33 9 4 4 9 3
1. Leikkikalurakennussarja, joka käsittää useita liitoselementtejä ja sauvamaisia tukielement-5 tejä, jotka on valmistettu valetusta muovimateriaalista ja jotka ovat irrotettavasti yhdistettävissä toisiin elementteihin yhtenäisen rakenteen muodostamiseksi, jolloin ainakin tietyissä liitoselementeissä (10) on istukan muodostava osa (14), joka suuntautuu määrä-10 tyn pituusakselin (19) suuntaan, ja jolloin ainakin tietyt mainituista tukielementeistä (13) käsittävät pitkänomaisia sauvamaisia tukielementtejä, jotka on muodostettu vastakkaisista päätyosista (26, 27, 28) ja niiden välissä olevista osista (30, 39) , jotka 15 liittyvät kiinteästi mainittuihin päätyosiin, tunnettu siitä, että (a) mainittu istukan muodostava osa (14) käsittää kaksi toisistaan erillään olevaa ja oleellisesti samansuuntaisesti ulkonemaan sovitettua tartun- 20 tavartta (16), jotka on järjestetty symmetrisesti mainittuun istukan (14) pituusakseliin (19) nähden, (b) mainitut tartuntavarret (16) käsittävät ensimmäiset lukituselimet (18) tukielementin (13) lukitsemiseksi toisaalta irrotettavasti ja toisaalta 25 sen pitämiseksi lujasti mainitun pituusakselin (19) ’ suuntaisena, (c) toiset lukituselimet (24) on muodostettu mainittuun istukan muodostavaan osaan (14) tukielementin (13) lukitsemiseksi toisaalta irrotettavasti 30 ja toisaalta sen pitämiseksi lujasti kiinnittyneenä aksiaalisuunnassa ennalta määrätyssä asemassa mainitulla pituusakselilla (19), (d) mainituissa päätyosissa (26, 27, 28) on vastaavat ensimmäiset ja toiset lukituselimet (28, 3 5 27) , jotka toimivat yhteistyössä mainitun liitos- elementin (10) ensimmäisten ja toisten lukituselimien kanssa, jolloin vastaavat ensimmäiset lukituselimet (28) pitävät tukielementtiä (13) mainittuun pituus- 34 94493 akseliin (19) nähden sama-akselisesti ja vastaavat toiset lukituselimet (27) pitävät tukielementtiä (13) pituusakselilla (19) aksiaalisuunnassa ennalta määrätyssä asemassa, ja 5 (e) kukin tartuntavarsipari muodostaa väliinsä sivuilta avoimen pituussuuntaisen istukan (14), ja (f) mainitut varret (16) ovat liikuteltavissa joustavasti toistensa suhteen tukielementin (13) päätyosan (26, 27, 28) kiinnittämiseksi sivusuunnassa, 10 mainittuun pituusakseliin (19) nähden kohtisuorasssa suunnassa kiinni napsauttamalla, jolloin mainittu tukielementti (13) on lujasti sijoittuneena tilaansa kiinteästi istukan muodostavan osan (14) suhteen.
2. Patenttivaatimuksen 1 mukainen leikkikalu- rakennussarja, tunnettu siitä, että (a) mainitut toiset lukituselimet käsittävät lukitusulokkeen (24), joka on muodoltaan kaarimaisen kupera ja ulottuu oleellisesti tartuntavarren (16) 20 yhdestä reunapinnasta (23) toiseen, ja (b) tukielementissä (13) mainitut toiset lukituselimet muodostuvat rengasurasta (27), joka on poikkileikkaukseltaan sellainen, että mainitut lukitus-ulokkeet (24) ovat kiinnitettävissä siihen tiiviisti, 25 jolloin mainittu tuki-elementti (13) lukkiutuu sen *· pituusakselin suunnassa tapahtuvan irtoamisen liitos- elementistä (10) estämiseksi.
3. Patenttivaatimuksen 2 mukainen leikkikalu- 30 rakennussarja, tunnettu siitä, että (a) mainitut tukielementit (13) ovat ensimmäisellä osalla niiden pituutta poikkileikkauksiltaan oleellisesti pyöreitä, (b) mainitut tukielementit (13) ovat toisella 35 osalla niiden pituutta poikkileikkaukseltaan oleellisesti X-muotoiset, jolloin ne rajoittuvat mainitun oleellisesti pyöreän poikkileikkauksen sisään, 11 «M t «IKI >14« t 35 9 4 4 9 3 (c) poikkileikkaukseltaan oleellisesti X-muotoiset osat ovat kiinnitettävissä mainituista tartuntavarsista (16) muodostettujen parien välissä oleviin tiloihin tukielementtien (13) ollessa aset- 5 tuneena suoraan kulmaan tartuntavarsiparien pituussuun tiin (19) nähden, (d) mainitut tukielementit (13) ovat poikit-taissuunnassa työnnettävissä mainittujen tartunta-varsien (16) vastakkaisten lukitusulokkeiden (24) 10 väliin tukielementtien (13) lukitsemiseksi mainit tujen lukitusulokkeiden (24) tartunnalla.
4. Patenttivaatimuksen 1 mukainen leikkikalu- rakennussarja, tunnettu siitä, että 15 (a) mainitut toiset lukituselimet käsittävät tartuntavarsissa (16) vastakkaiset lukitusulok-keet (24), jotka sijaitsevat niiden pituussuuntaan (19) nähden poikittain ja suuntautuvat mainittujen tartun-tavarsien (16) väliseen tilaan, 20 (b) tukielementissä (13) on päätylaippa (26), jota osaksi rajoittaa rengasura (27) ja mainitusta rengasurasta (27) erillään oleva tasainen päätypin-ta (154), (c) mainittu rengasura (27) ja mainitut 25 lukitusulokkeet (24), sekä istukan (14) päätyseinä- ’* mä (152) ja mainittu tasainen päätypinta (154) ovat geometrisesti järjestetyt toistensa suhteen siten, että yhdistettäessä tukielementti (13) istukkaan (14) , joutuu mainitun tukielementin (13) tasainen päätypin-30 ta (154) pituussuunnassa lujaan ja kimmoisaan pintakos- ketukseen mainitun päätyseinämän (152) kanssa. « ·
5 Dmin = sarjan lyhimmän tukielementin yhdistämien kahden liitoselementin napa-akseleiden välinen etäisyys, ja d = napa-akselin ja istukan muodostavan osan päätyseinämän välinen etäisyys, jolloin 10 (c) mainitun järjestelmän useat liitoselementit ja tukielement it on järjestetty yhdistettäviksi toisiinsa yhdeksi tai useammaksi suorakulmaiseksi kolmioksi.
5. Patenttivaatimuksen 1 mukainen leikkikalu-rakennussarja, tunnettu siitä, että mainitussa 35 liitoselementissä (70) on (a) napakeskiö (71), joka määrittää mainitun liitoselementin (70) keskiakselin, 36 9 4 4 9 3 (b) tukielementtien kiinnittämiseen tarkoitet tuja useita istukoita (83), jotka on järjestetty napakeskiön (71) suhteen oleellisesti säteittäisiksi, (c) mainitun napakeskiön (71) ja istukoiden 5 (83) ollessa muodoltaan sellaiset, että ne muodostavat oleellisesti muodoltaan litteän ja tietyn paksuisen liitoselementin (70), (d) mainitun liitoselementin (70) yhdellä puolella sivulta avoin syvennys (74), joka ulottuu 10 mainittuun keskiakseliin asti ja jonka leveys on sama kuin liitoselementin (70) paksuus, (e) ja että mainittuun sivulta avoimeen syvennykseen (74) on kiinnitettävissä toinen liitosele-mentti (70a) yhteisen li itoselementtiyhdistelmän 15 muodostamiseksi, jossa on istukoita (83) säteittäin kahdessa tasossa.
6. Patenttivaatimuksen 5 mukainen leikkikalu- rakennussarja, tunnettu siitä, että 20 (a) mainitussa 1iitoselementissä (70) on istukka (83) suoraan vastapäätä mainittua sivuilta avointa syvennystä (74) , jolloin ensimmäisen (70) ja toisen (70a) liitoselementin muodostamassa yhdistelmässä on toisessa liitoselementissä (70a) tukiele-25 mentin kiinnittämiseksi tarkoitettu istukka (83a) ’* ensimmäisen liitoselementin (70) sivuilta avointa syvennystä (74) vastaavassa kohdassa.
7. Patenttivaatimuksen 5 mukainen leikkikalu- 30 rakennussarja, tunnettu siitä, että (a) mainittu sivuilta avoin syvennys (74) muodostuu siihen toisen liitoselementin (70a) kiinnittämiseksi kahdesta toisistaan erillään olevasta yhdensuuntaisesta ohjausseinämästä (72, 73), jolloin 35 mainituissa ohjausseinämissä (72, 73) on pidätys- elimet (97), jotka toimivat yhteistyössä toisen liitoselementin (70a) vastaavien pidätyselinten (98) 37 94493 kanssa liitoselementtien (70, 70a) muodostaman yhdistelmän pitämiseksi koossa.
8. Patenttivaatimuksen 7 mukainen leikkikalu- 5 rakennussarja, tunnettu siitä, että (a) mainitussa liitoselementissä (70) on useita istukoita (83) , jotka kukin käsittävät kaksi tartunta-vartta (84) ja päätyseinämän (79) , (b) vierekkäisten istukoiden (83) päätyseinä- 10 mät (79) ovat vierekkäin ja liittyvät kiinteästi toisiinsa, ja (c) ainakin yhteen mainituista päätyseinämis- tä (80) on tehty katkos (81) mainittujen ohjausseinä-mien (72, 73) ulospäin taipumisen mahdollistamiseksi 15 ensimmäisen (70) ja toisen (70a) liitoselementin yhdistämisen aikana ennen mainituilla pidätyselimil-lä (97, 98) aikaansaatua kiinnittymistä.
9. Patenttivaatimuksen 8 mukainen leikkikalu- 20 rakennussarja, tunnettu siitä, että (a) mainitussa liitoselementissä (70) on tukielementin kiinnittämiseen tarkoitettu istukka (83), joka sijaitsee suoraan vastapäätä sivuilta avointa syvennystä (74), ja 25 (b) edellä mainitussa istukassa (83) on mainittu päätyseinämä (80), jossa on katkos (81).
10. Patenttivaatimuksen 1 mukainen leikkikalu- 30 rakennusarja, tunnettu siitä, että (a) mainitut toiset lukituselimet käsittävät toisistaan erillään olevissa tartuntavarsissa (16) olevat vastakkaiset ulokemaiset osat (24) ja tuki-elementtien (13) vastakkaisissa päätyosissa (26, 27, 35 28) olevat edellä mainittuihin sopivat urat (27), (b) mainitut ulokemaiset osat (24) sijaitsevat poikittain istukan (14) pituusakseliin (19) nähden ulokemaisten osien (24) ja niihin sopivien urien (27) 94493 38 yhteensovittamiseksi toisiinsa sivusuunnassa tapahtuvan päätyosan tartuntavarsiparin väliin sijoittamisen aikana.
11. Patenttivaatimuksen 10 mukainen leik- kikalurakennussarja, tunnettu siitä, että (a) mainittu istukan muodostava osa (14) käsittää päätyseinämän (15), joka on kiinteässä yhteydessä tartuntavarsiin (16) ja erillään mainituista 10 ulokemaisista osista (24), (b) mainituissa tukielementeissä (13) on päätypinnat, jotka sijaitsevat erillään mainituista urista (27), (c) mainittujen ulokemaisten osien (24) ja 15 mainitun päätyseinämän (15) välinen etäisyys on järjestetty suhteessa tukielementin (13) mainitun uran (27) ja vastaavan päätypinnan väliseen etäisyyteen siten, että mainittu päätyseinämä (15) ja pääty-pinta joutuvat tiiviiseen pintakosketukseen keskenään 20 tukielementtiä (13) kiinnitettäessä mainittuun istukan muodostavaan osaan (14).
12. Patenttivaatimuksen 1 mukainen leikkikalu- rakennussarja, tunnettu siitä, että 25 (a) mainittu liitoselementti (160) käsittää *’ navan muodostavan osan (161), jossa on poikittaissuun- nassa aukko (163), joka on kooltaan ja muodoltaan järjestetty tukielementin sijoittamiseksi siihen pituussuunnassaan ja muodostaa napa-akselin (164), 30 (b) mainittu napa-akseli (164) on suorassa kulmassa mainittuun istukan pituusakseliin (165) nähden ja leikkaa sitä, ja (c) mainittu liitoselementti (160) käsittää yhden istukan muodostavan osan (150), joka on kiin-35 teässä yhteydessä yhteen navan muodostavaan osaan (161). 39 944 93
13. Patenttivaatimuksen 1 mukainen leikkikalu- rakennussarja, tunnettu siitä, että (a) mainittu liitoselementti (170) käsittää kaksi istukan muodostavaa osaa (150), jotka ovat 5 kiinteässä yhteydessä yhteen navan muodostavaan osaan (161), (b) mainitut istukan muodostavat osat (150) ovat vastakkaisilla puolilla ja yhtyvät suunniltaan yhteiseen istukan pituusakseliin (71). 10
14. Patenttivaatimuksen 1 mukainen leikkikalu- rakennussarja, tunnettu siitä, että (a) mainittu liitoselementti (200) käsittää "n" kpl istukan muodostavia osia (150), 15 (b) kukin mainituista istukan muodostavista osista (150) yhtyy istukan pituussuuntaan (201), jolloin kukin pituussuunta (201) on viereisen istukan pituussuuntaan nähden 45°:n kulmassa ja jolloin kaikki mainitut pituussuunnat leikkaavat toisiaan oleellisesti 20 samalla napa-akselilla (164), (c) jolloin "n" on jokin luku 2:n ja 8:n välillä.
15. Patenttivaatimuksen 13 tai 14 mukainen 25 leikkikalurakennussarja, tunnettu siitä, että * (a) kukin mainituista istukan muodostavista osista (150) sijaitsee tunnetulla kiinteällä etäisyydellä mainitusta napa-akselista (164), jolloin (b) tukielementin ollessa kiinnittyneenä mihin 30 tahansa istukan muodostavaan osaan (150) on mainitun tukielementin päätypinta tunnetun, yhtenäisen välimatkan päässä mainitusta napa-akselista (164).
16. Patenttivaatimuksen 15 mukainen leik-35 kikalurakennussarja, tunnettu siitä, että (a) mainittu sarja käsittää eri pituisia tukielementtejä (140a-140f), ja jolloin 40 rdAc 3 •·· I a' (b) järjestelmässä, jossa on "n" kpl eri pituuksia, kunkin tuen pituus määräytyy kaavalla Lx = (1,414)(x"1) x Dmin - (2 x d) , jossa Lx = x:nnen tuen pituus sarjassa l...n,
17. Patenttivaatimusten 13 ja 16 mukainen leikkikalurakennussarja, tunnettu siitä, että (a) yhdistelmän pituus, joka käsittää kaksi vastakkaista istukan muodostavaa osaa käsittävän liitoselementin (170) yhdistettynä kahteen tukiele- 20 menttiin, joiden pituus sarjan järjestelmässä on Lx, on yhtä pitkä kuin tukielementti, jonka pituus sarjan järjestelmässä on L, .
18. Patenttivaatimuksen 1 mukainen leikkikalu- 25 rakennussarja, tunnettu siitä, että s *' (a) tartuntavarsissa (16) on ulokkeet (24), jotka sijaitsevat poikittain istukan pituusakseliin (19) nähden ja ulkonevat sisäänpäin sitä kohti, (b) mainituissa tukielementeissä (13) on 30 niiden päiden välisellä tietyllä osalla vastakkaiset pitkittäissuuntaiset urat (39), *· (c) mainitut tukielementit (13) on järjestetty joustavasti kiinnitettäviksi mainittuun istukkaan suunnassa, joka on 90°:n kulmassa istukan pituusakse-35 liin (19) nähden, jolloin mainitut lukitusulokkeet (24) kiinnittyvät pariin vastakkaisia uria (39), ja jolloin (d) kyseinen liitoselementti (10) tarttuu tukielementtiin (13) sen pyörimisliikettä estävästi, 41 94493 jolloin tukielementti (13) asettuu napa-akselin (17) kanssa yhden suuntaiseksi.
19. Patenttivaatimuksen 18 mukainen leik- 5 kikalurakennussarja, tunnettu siitä, että (a) mainittu liitoselementti (160) käsittää navan muodostavan osan (161), jossa on poikittaissuun-nassa aukko (163), joka on kooltaan ja muodoltaan järjestetty tukielementin (280) sijoittamiseksi siihen 10 pituussuunnassaan ja muodostaa napa-akselin (164), (b) mainittu napa-akseli (164) on suorassa kulmassa mainittuun istukan pituusakseliin (150) nähden ja leikkaa sitä, (c) useat tällaiset liitoselementit (160) on 15 liitetty yhteen hihnamaiseksi rakenteeksi, jolloin (d) 1iitoselementtien (160) ensimmäinen ryhmä (282) on järjestetty sivusuunnassa sijaitsemaan vierekkäin siten, että niiden välinen etäisyys on ainakin yhtä suuri kuin liitoselementin (160) leveys, 20 (e) mainitun ensimmäisen ryhmän (282) kunkin liitoselementin (160) napa-akselit ovat samansuuntaiset, ja jolloin (f) ensimmäinen tukielementti on sovitettu ulottumaan mainitun ensimmäisen ryhmän (282) kunkin 25 liitoselementin (160) navan läpi, ja jolloin * (g) liitoselementtien (160) toinen ryhmä (283) on järjestetty sivusuunnassa vierekkäin sijaitsemaan lomittain ensimmäisen ryhmän (282) liitoselement tien (160) väleissä, jolloin 30 (h) toisen ryhmän (283) liitoselementit tarttuvat mainittuun ensimmäiseen tukielementtiin liitoselementtien ulokkeiden (130, 131) kiinnittyessä mainitussa ensimmäisessä tukielementissä olevaan pariin vastakkaisia pitkittäissuuntaisia uria (144), 35 ja jolloin (i) lisää tällaisten liitoselementtien ja tukien ryhmiä on yhdistetty laajennetuksi sarjaksi, joka on rakenteeltaan nivelöidyn hihnan kaltainen. 94493 42
20. Patenttivaatimuksen 18 mukainen leik- kikalurakennussarja, tunnettu siitä, että (a) mainitussa liitoseleraentissä (510) on 5 kiinteästi liittyvänä poikittaissuunnassa oleva vetotappi (511), (b) mainittu liitoselementti (510) on kiinnitetty tukielementtiin (513) siten, että mainitun liitoselementin (510) ulokkeet (130) kiinnittyvät 10 mainitussa tukielementissä (513) oleviin vastakkaisiin uriin (144), jolloin mainittu liitoselementti (510) lukittuu mainittuun tukielementtiin (513) nähden kiinteästi, (c) mainitulle tukielementille (513) on 15 asetettu pyörivästi lisäelementti (240), (d) lisäelementti (240) on sijoitettu mainitun liitoselementin (510) viereen, (e) mainittu vetotappi (511) on järjestetty voimaa välittävään yhteyteen viereisen osan kanssa 20 lisäelementissä (240) tukielementin (513) vedättämisek-si lisäelementillä (240) tai päinvastoin.
21. Patenttivaatimuksen 20 mukainen leik- kikalurakennussarja, tunnettu siitä, että .. 25 (a) mainittu lisäelementti käsittää pyörän- !' omaisen elementin (610), jossa on vanneosa (611) ja napaosa (612), (b) mainittu napaosa (612) käsittää napa-aukon mainitun tukielementin kiinnittämiseksi, 30 (c) mainitussa pyöränomaisessa elementis sä (610) on vetoaukko (613), joka sijaitsee tunnetulla ' ’ etäisyydellä mainitun napaosan (612) keskiöstä maini tussa liitoselementissä (510) olevan vetotapin (511) kiinnittämiseksi, 35 (d) mainitussa pyöränomaisen elementin (610) vanneosassa (611) on ulospäin suuntautuva rengas-ura (614) . 43 94493
22. Patenttivaatimuksen 1 mukainen leikki- kalurakennussarja, tunnettu siitä, että leikkikalu-rakennussar jän yhdistämiseksi tukielementin (13) välityksellä rakennuslohkosar jaan, joka käsittää 5 suorakaiteen muotoisia, onttoja, valettuja rakennus-lohkoelementtejä (41, 42), joissa on yläseinämä (44) ja neljä sivuseinämää (45-48), jotka rajoittavat avoimen ontelon (49), useita toisistaan säännöllisin etäisyyksin sijaitsevia, yläseinämästä (44) ylöspäin 10 ulottuvia pyöreitä ulokkeita (50), sekä useita sisäpuolisia, mainitusta yläseinämästä (44) mainittuun onteloon (49) ja kohti sen avointa sivua (57) suuntautuvia ulokkeita (51), leikkikalurakennussarja käsittää sovitinelementin (40) 15 (a) joka on ontto, valettu suorakaiteen muotoinen sovitinlohko (40), jossa on yksi avoin sivu (56), joka (b) mainittu ontto, valettu sovitinlohko (40) käsittää yläseinämän (52) ja neljä sivuseinämää (53), 20 jolloin (c) mainittujen sivuseinämien (53) sisäpinnat ympäröivät tiiviisti aluetta, jonka täyttävät mainitussa rakennuslohkoelementissä (41, 42) olevat luku määrältään tunnetut pyöreät ulokkeet (50), jolloin 25 mainitut sivuseinämät (53) ovat tiiviisti sisäpuolelta : otteessa mainittujen pyöreiden ulokkeiden (50) kanssa ja jolloin (d) mainitussa ontossa, valetussa sovitin-lohkossa (40) on useita pitkänomaisia lieriömäisiä 30 ulokkeita (54), jotka suuntautuvat sen suljetulta sivulta (52) poispäin, jolloin (e) mainittujen lieriömäisten ulokkeiden (54) pituus on oleellisesti suurempi kuin niiden halkaisija, ja jolloin 35 (f) mainittujen lieriömäisten ulokkeiden (54) toisistaan erillään olevat parit ovat toisistaan erillään etäisyydellä, joka vastaa oleellisesti kaksi kertaa mainittujen rakennuslohkoelementtien sivuseinä- 44 9 4 4 9 3 män paksuutta, jolloin kaksi mainittua lieriömäistä uloketta (54) työntyessään kahden vierekkäisen raken-nuslohkoelementin (41, 42) avoimiin sivuihin kiinnittävät mainitut elementit (41, 42) toisiinsa sekä 5 sovitinelementtiin (40), ja jolloin sovitinelementis-sä (40) on lisäksi (g) ontto, putkenomainen sisäuloke (55), joka yläseinämästä (52) lähtien suuntautuu oleellisesti avoimelle sivulle (56) ja jonka sisähalkaisija on 10 järjestetty ottamaan vastaan tiiviisti tukielemen-tin (13) pääty (30). • · I « 45 9 4 4 9 3
FI914444A 1990-12-11 1991-09-23 Leikkikalurakennussarja FI94493C (fi)

Applications Claiming Priority (6)

Application Number Priority Date Filing Date Title
US07/625,809 US5061219A (en) 1990-12-11 1990-12-11 Construction toy
US62580990 1990-12-11
US68738691 1991-04-18
US07/687,386 US5137486A (en) 1990-12-11 1991-04-18 Multi-planar connector element for construction toy
US71763991 1991-06-19
US07/717,639 US5199919A (en) 1990-12-11 1991-06-19 Construction toy system

Publications (4)

Publication Number Publication Date
FI914444A0 FI914444A0 (fi) 1991-09-23
FI914444A FI914444A (fi) 1992-06-12
FI94493B FI94493B (fi) 1995-06-15
FI94493C true FI94493C (fi) 1995-09-25

Family

ID=27417392

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
FI914444A FI94493C (fi) 1990-12-11 1991-09-23 Leikkikalurakennussarja

Country Status (27)

Country Link
EP (1) EP0490033B2 (fi)
JP (1) JP2667939B2 (fi)
KR (1) KR0132210B1 (fi)
CN (1) CN1040951C (fi)
AR (1) AR247344A1 (fi)
AT (1) ATE124877T1 (fi)
AU (1) AU650284B2 (fi)
BR (1) BR9105342A (fi)
CA (1) CA2051905C (fi)
CZ (1) CZ282479B6 (fi)
DE (1) DE69111204T3 (fi)
DK (1) DK0490033T4 (fi)
ES (1) ES2075290T5 (fi)
FI (1) FI94493C (fi)
GR (1) GR3017720T3 (fi)
HK (1) HK7096A (fi)
HU (1) HU215667B (fi)
IL (1) IL99621A (fi)
MX (1) MX9102517A (fi)
NO (1) NO179545C (fi)
NZ (1) NZ239996A (fi)
PL (1) PL170691B1 (fi)
RO (1) RO111247B1 (fi)
RU (1) RU2085245C1 (fi)
SK (1) SK279903B6 (fi)
UA (1) UA24013A (fi)
YU (1) YU179891A (fi)

Families Citing this family (49)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
US5423707A (en) * 1990-12-11 1995-06-13 Connector Set Limited Partnership Motor installation for construction toy system
CA2240025C (en) * 1995-12-11 2005-02-15 Primordial, L.L.C. Construction system
ES2123429B1 (es) * 1996-09-19 1999-08-16 Lego As "sistema de construccion de juguetes"
US5913706A (en) * 1997-01-03 1999-06-22 Connector Set Limited Partnership Articulated sectional toy figure
US5904606A (en) * 1997-02-05 1999-05-18 Connector Set Limited Partnership Panel for toy construction system
US5964635A (en) * 1998-03-18 1999-10-12 Interlego Ag Toy construction system
TW367260B (en) * 1998-03-18 1999-08-21 Interlego Ag A toy construction system
ES2176051B1 (es) * 1999-06-18 2004-03-01 Interlander Patermann S L Construccion modular de juguete.
ES2185440B1 (es) * 1999-12-14 2004-07-01 Interlander Patermann, S.L. Construccion de juguete en miniatura.
GB2377390B (en) * 2001-07-12 2003-09-17 Te-Li Huang Geometric construction system
KR100726062B1 (ko) * 2002-01-07 2007-06-08 컨넥터세트리미티드파트너쉽 로드 및 커넥터 조립 완구 세트
US7267598B2 (en) * 2005-06-07 2007-09-11 Connector Set Limited Partnership Interfacings between block type and rod and connector type construction toy sets
US8651914B2 (en) * 2006-01-27 2014-02-18 Costas Sisamos Snap-lock construction toy
BR112013009707B1 (pt) 2010-10-22 2021-01-26 Lego A/S conjunto de construção de brinquedo
KR102063666B1 (ko) * 2010-12-16 2020-01-09 스톨텐, 엘리자베스 메어리 조립식 완구 시스템
CN102671394B (zh) * 2011-03-07 2014-07-02 智高实业股份有限公司 吊勾积木组
GB2495748A (en) * 2011-10-19 2013-04-24 Aderemi Knut Lawal-Solarin Modular construction kits
KR200470322Y1 (ko) * 2012-07-30 2013-12-10 선우윤 조립완구용 블록을 이용한 조립완구
KR101421634B1 (ko) * 2013-02-07 2014-07-22 (주)엠씨에이샌드 조립식 구조물
DE202013004581U1 (de) 2013-03-05 2014-06-12 Jeong Seok Yoon Magnetpuzzle mit pädagogischen Funktionen
USD748202S1 (en) 2013-10-16 2016-01-26 Feltro Inc. Modular construction panel
US9238180B2 (en) 2013-10-16 2016-01-19 Feltro Inc. Modular construction panel
US9649572B2 (en) 2013-11-26 2017-05-16 K'nex Limited Partnership Group Positioning mechanism for construction toy
NO337889B1 (no) * 2013-11-28 2016-07-04 Luna Loop As Koblbart element for tildanning av lenker og romlige strukturer
KR101525756B1 (ko) * 2015-02-13 2015-06-09 이백근 돌기가 구비된 커넥터를 이용한 조립 완구 세트
CN104998423B (zh) * 2015-06-26 2018-04-27 广州中鸣数码科技有限公司 一种玩具连接结构
KR101773024B1 (ko) * 2015-11-19 2017-08-30 주식회사 아이스페이스 컨넥터 및 그를 포함하는 조립 완구 세트
RU2617973C1 (ru) * 2016-04-07 2017-04-28 Дмитрий Алексеевич Широбоков Конструктор и соединительный элемент
US10159905B2 (en) 2016-09-01 2018-12-25 Gracewood Management, Inc. Construction toy set of connectable and positionable elements
KR101873275B1 (ko) * 2016-11-03 2018-07-02 주식회사 아이스페이스 로드 및 커넥터를 이용한 조립 완구 세트
CN108339284B (zh) * 2017-01-25 2020-03-10 智高实业股份有限公司 连接积木
NL2018523B1 (en) * 2017-03-15 2018-09-24 Ludento B V Assembly of connectors for three-dimensional construction assembly
RU2661316C1 (ru) * 2017-08-08 2018-07-13 Владимир Валерьевич ШУМОВСКИЙ ИГРУШЕЧНАЯ МАГИСТРАЛЬНАЯ ТРАССА ДЛЯ "СКОРОСТНОЙ ТРАНСПОРТНОЙ СИСТЕМЫ ПОДВЕСНОГО ТИПА "СТРАУС" Шумовского"
CN107510947A (zh) * 2017-08-17 2017-12-26 聂艮德 一种益智拼装玩具
US20200384373A1 (en) * 2017-08-21 2020-12-10 Solli Oü Locking clamp system for foldable dollhouse and foldable dollhouse
CN107341993A (zh) * 2017-09-11 2017-11-10 北京衡中清大教育咨询有限公司 一种教育用连接教具
RU2670021C2 (ru) * 2017-09-28 2018-10-17 Дмитрий Андреевич Соколов Элемент конструктора (варианты)
KR20190131730A (ko) 2018-05-17 2019-11-27 조승기 판부재 결합 구조
KR102050705B1 (ko) * 2018-06-11 2019-12-02 홍봉석 다각형 모듈 조립구조체 및 그것의 조립방법
RU186389U1 (ru) * 2018-11-08 2019-01-17 Общество с ограниченной ответственностью "МЭС" Клипса
US10926187B2 (en) 2019-02-05 2021-02-23 Feltro Inc. Modular construction panels and fasteners therefor
USD917263S1 (en) 2019-02-05 2021-04-27 Feltro Inc. Fastener assembly
US11123650B2 (en) 2019-02-13 2021-09-21 Viahart Llc Interlocking disc toy
RU189527U1 (ru) * 2019-02-20 2019-05-24 Общество с ограниченной ответственностью "МЭС" Универсальное крепление
CN110170176A (zh) * 2019-06-10 2019-08-27 北京优加创课科技有限公司 一种积木单元
RU201101U1 (ru) * 2020-07-31 2020-11-26 Общество с ограниченной ответственностью "МЭС" Клипса
CN112233532B (zh) * 2020-10-09 2022-03-22 安阳大诺科教器材有限公司 带电机动力的模型搭建系统和搭建方法
EP4000707B1 (de) 2020-11-24 2023-07-12 André Hurzig Verbindungssystem und verfahren zur montage einer baugruppe
RU207939U1 (ru) * 2021-04-03 2021-11-25 Общество с ограниченной ответственностью «Результат» Универсальное крепление

Family Cites Families (10)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
US2633662A (en) * 1950-10-09 1953-04-07 Walter O Nelson Interlocking block
US2709318A (en) * 1952-11-24 1955-05-31 W R Benjamin Co Toy construction elements
GB866557A (en) * 1958-01-28 1961-04-26 Interlego Ag Improvements relating to toy building sets
FR1475308A (fr) * 1966-04-08 1967-03-31 Plateau de montage pour jeu de construction
US3891335A (en) * 1973-10-25 1975-06-24 Continental Display Corp Retaining clip
JPS5255585Y2 (fi) * 1975-11-05 1977-12-15
JPS6047375A (ja) * 1983-08-26 1985-03-14 Shin Kobe Electric Mach Co Ltd シ−ル型鉛蓄電池
DE3524467A1 (de) * 1984-07-11 1986-01-30 Klaus 6454 Bruchköbel Berndt Vorrichtung mit zusammensteckbaren spielbausteinen
DE3673216D1 (de) * 1985-04-15 1990-09-13 Arlington Hews Canada Ltd Konstruktionsspiel.
US4758196A (en) * 1987-03-27 1988-07-19 Wang Tsung Hsien Block unit for making three-dimensional blocks composed of geometric points, lines and planes

Also Published As

Publication number Publication date
NO913681L (no) 1992-06-12
FI914444A0 (fi) 1991-09-23
EP0490033B1 (en) 1995-07-12
HU215667B (hu) 1999-02-01
JPH04276285A (ja) 1992-10-01
CN1062096A (zh) 1992-06-24
FI94493B (fi) 1995-06-15
DE69111204D1 (de) 1995-08-17
HUT62203A (en) 1993-04-28
EP0490033B2 (en) 1998-04-29
IL99621A (en) 1995-05-26
IL99621A0 (en) 1992-08-18
JP2667939B2 (ja) 1997-10-27
RO111247B1 (ro) 1996-08-30
CA2051905C (en) 1998-04-07
DK0490033T4 (da) 1998-08-31
FI914444A (fi) 1992-06-12
CN1040951C (zh) 1998-12-02
RU2085245C1 (ru) 1997-07-27
KR920011546A (ko) 1992-07-24
NO913681D0 (no) 1991-09-19
HK7096A (en) 1996-01-26
DK0490033T3 (da) 1995-08-21
ES2075290T3 (es) 1995-10-01
UA24013A (uk) 1998-08-31
KR0132210B1 (ko) 1998-04-18
EP0490033A1 (en) 1992-06-17
NO179545C (no) 1996-10-30
DE69111204T2 (de) 1996-02-08
AU650284B2 (en) 1994-06-16
NZ239996A (en) 1994-05-26
PL292704A1 (en) 1992-08-10
ATE124877T1 (de) 1995-07-15
BR9105342A (pt) 1992-08-25
CA2051905A1 (en) 1992-06-12
CS344491A3 (en) 1992-08-12
SK279903B6 (sk) 1999-05-07
DE69111204T3 (de) 1998-10-22
NO179545B (no) 1996-07-22
PL170691B1 (pl) 1997-01-31
AU8474191A (en) 1992-06-18
GR3017720T3 (en) 1996-01-31
HU913876D0 (en) 1992-04-28
ES2075290T5 (es) 1998-09-16
YU179891A (sh) 1995-01-31
MX9102517A (es) 1992-06-01
CZ282479B6 (cs) 1997-07-16
AR247344A1 (es) 1994-12-29

Similar Documents

Publication Publication Date Title
FI94493C (fi) Leikkikalurakennussarja
US5350331A (en) Construction toy system
RU2124915C1 (ru) Конструкция рельсового пути для системы детского конструктора
US7980912B2 (en) Toy construction system with jaw components
US20040198142A1 (en) Rod and connector toy construction set
KR101757415B1 (ko) 휠 프레임
US3550311A (en) Interengageable construction elements with resilient clutching parts
US20060276100A1 (en) Interfacings between block type and rod and connector type construction toy sets
US5704186A (en) Construction element
EP2254675A1 (en) Toy construction system
EP3685895B1 (en) Assembled slide
US4644726A (en) Steel placement assembly
US6402581B1 (en) Building toy
US4915532A (en) Connector for 3-dimensional frame structures
EP0857505B1 (en) Motor for toy construction system
CN215195410U (zh) 一种插接积木
WO1989002958A1 (en) Lattice joint
CN210963935U (zh) 一种雪花积木
KR101873275B1 (ko) 로드 및 커넥터를 이용한 조립 완구 세트
SU1760197A1 (ru) Разъемное соединение
CN117442944A (zh) 一种可拆卸式瑜伽柱
KR200233168Y1 (ko) 지압돌기를 구비하는 분할가능 훌라후프
US20030086754A1 (en) Connecting node
KR960703647A (ko) 조립식 완구 시스템용 차량 트랙(vehicle track for construction toy system)
NZ213657A (en) Spigot and socket joint:rotation wedge action

Legal Events

Date Code Title Description
BB Publication of examined application