NO792802L - Ski, saerlig tur- eller langrennsski. - Google Patents

Ski, saerlig tur- eller langrennsski.

Info

Publication number
NO792802L
NO792802L NO792802A NO792802A NO792802L NO 792802 L NO792802 L NO 792802L NO 792802 A NO792802 A NO 792802A NO 792802 A NO792802 A NO 792802A NO 792802 L NO792802 L NO 792802L
Authority
NO
Norway
Prior art keywords
ski
skis
specified
approx
plastic material
Prior art date
Application number
NO792802A
Other languages
English (en)
Inventor
Esko Savolainen
Original Assignee
Kuusiston Suksi Ky
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Kuusiston Suksi Ky filed Critical Kuusiston Suksi Ky
Publication of NO792802L publication Critical patent/NO792802L/no

Links

Classifications

    • AHUMAN NECESSITIES
    • A63SPORTS; GAMES; AMUSEMENTS
    • A63CSKATES; SKIS; ROLLER SKATES; DESIGN OR LAYOUT OF COURTS, RINKS OR THE LIKE
    • A63C5/00Skis or snowboards
    • A63C5/04Structure of the surface thereof
    • A63C5/056Materials for the running sole

Landscapes

  • Compositions Of Macromolecular Compounds (AREA)
  • Footwear And Its Accessory, Manufacturing Method And Apparatuses (AREA)
  • Golf Clubs (AREA)
  • Materials Applied To Surfaces To Minimize Adherence Of Mist Or Water (AREA)

Description

Den foreliggende oppfinnelse angår en ski, særlig en tur-eller langrennsski.
Anvendelsen av plastmateriale for skisåler. tok sin begynnelse ved ski for utforkjøring, men nå for tiden anvender man nesten utelukkende plastsåler også for turski. En alvorlig ulempe ved plastsåler i slike ski er at plasten gir dårlig feste. Man har forsøkt å løse dette problem .etter to hovedlinjer.
Den ene hovedlinje går_ut på å gjøre skiens glideflate forholdsvis grovriflet, og der har da vært tale om en rifling som er meget godt synlig. Slike løsninger er beskrevet f.eks. i finsk patentsøknad nr. 761737 og i tysk søknadsskrift nr. 2 610.522 Disse ski har ikke hatt suksess i praksis, tydeligvis pga. utilfredsstillende gli. En nær beslektet løsning er beskrevet i finsk patentskrift nr. 43401 og består i å benytte en lovevnad med liten fallmotstand i en gitt retning. En slik skisåle er imidlertid kostbar i fremstilling, og dessuten har vevnadens slitestyrke vist seg utilstrekkelig. Vevnaden lar seg heller ikke fornye ved overkommelige forholdsregler.
Den annen hovedlinje har gått ut på forskjellige forsøk
på å gjøre skisålens underside porøs, for at fastsmørning .. bedre skal hefte til glideflaten. Som eksempler på løsninger i denne retning kan nevnes finsk utlegningsskrift nr. 48676 og tysk søknads-skrif t nr. 24 14 185. På denne måte får man riktignok tilfreds-stillende resultater hva feste angår, men en forutsetning er allikevel omhyggelig smørning, noe som for folk flest betyr et ganske stort besvær, så meget mer som smurningen i et hvert fall blir nedslitt og må fornyes.
Hensikten med den foreliggende oppfinnelse er å skaffe
en ny turski med både god gli og godt feste uten anvendelse av skismurning.
Skien ifølge oppfinnelsen erkarakterisert vedat dens underside, i det minste i skiens midtparti, dvs. i det parti som belastes fra foten, er utført av et hardt og elastisk, massivt plastmateriale hvis overflate er utført skarpkantet lodden og med en lolengde på ca. 0,01-0,1 mm.
Fortrinnsvis er plastmaterialet polyacetatplast eller en elastomer med tilsvarende egenskaper.
Betegnelsen "lodden" må i den forbindelse ikke misforstås derhen at den f.eks. gjelder en lo som den der er beskrevet f.eks.
i finsk patentskrift nr. 43401. For i det foreliggende tilfelle kjennes skiens glideflate; helt glatt ved strykning med hånden,, men belysning nøyaktig i glideflatens retning avslører dennes beskaffenhet, som pga. skyggene virker rasterlignende. Loen er lett bevegelig og endrer retning allerede ved lett berøring med fingrene, noe som i passende belysning gir et mørkere eller lysere inntrykk av det berørte sted.
Når skien glir fremover på iskrystallene, bøyer loen seg, og dens friksjon er liten. Det vannskikt som under glidningen danner seg mellom skien og iskrystallene, forbedrer likeledes glien på samme måte som ved smurte ski .siden den korte lo ikke bryter vannskiktet. Når glidningen er stanset, gjeninntar loen idet foten trykkes ned,sin opprinnelige form og biter seg med sine harde og skarpe kanter inn i isen og gir et forbausende godt feste.
Den ønskede lo kan med fordel skaffes ,f.eks..ved såkalt vibrasjonsslipning, som hva retning angår, skjer helt på måfå, så loen ikke får forhåndslutning i noen retning. Det har vist seg at der hvis man f.eks. gir loen en forhåndslutning bakover, fås en betraktelig forringelse av festet ved at loen ikke er i stand til å rette seg opp tilstrekkelig. Den samme foreteelse har tendens til å opptre dersom loen er for lang i forhold til sin tykkelse, noe som begynner å merkes når forholdet mellom lengde og tykkelse overstiger 2:1. Denne ulempe blir sikrest unngått dersom lolengden holdes innen området 0,01-0,05 mm. En produksjonsteknisk fordel ved at loen er helt uregelmessig., erat skisålen ved monteringen ikke har noen "foreride" eller "bakende".
For å oppnå tilstrekkelig feste er det ikke nødvendig å utføre mer enn den såkalte fotbelastede del:av skisålen på den, beskrevne måte, mens forreste og bakerste del av«sålen kan være ubehandlet eller, som det har vært gjort ved ski. hittil, kan være av f.eks. polyeten, som er betydelig billigere enn f.eks. polyacetal. Herved blir også skiens gli bedre. Med tanke på såkalte søndagsløpere ville det likevel også være akseptabelt å
la hele skiens glideflate være lodden som beskrevet.
Ved skiløpning med smurte ski i sterkt trafikkerte spor
har avslitt smurning som befinner seg i sporet, tendens til å hefte til loen å forringe dens funksjon. Dette kan man motvirke ved å blande inn i plastmaterialet et materiale som frastøter skismurning. Et slikt middel er f.eks. polytetrafluoreten (PTFE),
som kan blandes inn i plastmaterialet i form av korn. Mengden av polytetrafluoreten kan hensiktsmessig andra til omkring 20%.
Oppfinnelsen vil i det etterfølgende bli belyst nærmere under henvisning til et utførelseseksempel som er anskueliggjort på tegningen. Fig. 1 viser undersiden av en ski i henhold til oppfinnelsen. Fig. 2 og 3 viser skjematisk og i sterkt forstørret målestokk vertikalsnitt av den del av skisålen som gir feste, under henholdsvis glidning og feste, og
fig. 4 viser skjematisk et tilsvarende riss hvorledes et middel som frastøter smurning, kan være innblandet i skisålen.
En skisåle i henhold til oppfinnelsen er betegnet med 1,
den fotbelastede del som hovedsakelig er ansvarlig for skiens feste, med 2, sålens forparti med 3 og dens bakre parti med 4.
Disse endepartier er f.eks. utført av polyeten som i kjente ski. Det midtre, fotbelastede parti 2 er utført av hård og elastisk massiv polyacetatplast eller en elastomer med lignende egenskaper, og dets underflate er tilslepet for å få en skarpkantet elastisk lo 5, som er vist skjematisk på fig. 2-4. Materialets hardhet gir de enkelte lopigger 5 god slitestyrke, og elastisiteten:^gir den ønskede virkning med hensyn til gli og feste. De enkelte lopiggers lengde 1 kan variere innen området 0,01-0,1 mm,men for å gi god tilbakefjæring, såkalt "formerindring", bør forholdet mellom lengden 1 og bredden eller tykkelsen b av piggen ved basis ikke gjerne overstige ca. 2:1.
Loen tilveiebringes hensiktsmessig ved hjelp av en handbetjent vibrasjonsinnretning under utnyttelse av slipepapir av passende grovhet for.å gi en med hensyn til retning vilkårlig blandet slipning som har vist seg å gi beste resultat. Man kan også benytte helt maskinell slipning, hvorved lokonfigurasjdnen blir.
regelmessig, f.eks. i form av tverr- eller langsgående riller,
men sluttresultatet blir da noe dårligere.
Hvis loen på den ovenfor angitte måte slipes til en lengde nær den øvre grense på 0,1 mm,har det vist seg at en relativt stor andel av lopiggene blir så smale at de ikke retter seg opp tilstrekkelig etter skiens glidningsfase, og det er derfor å foretrekke å begrense lolengden til ca. 0,01-0,05 mm.
For å unngå at.;smurning i sporet skal hefte til loen og eliminere dens virkning, kan der i plastmaterialet innblandes et smurnings-frastøtende stoff, f.eks. polytetrafloureten i form av korn 6
som skjematisk antydet på fig. 4-. En passende mengde har vist seg å være ca. 20 vektprosent, men andre verdier kan selvsagt også komme på tale. En ekstra fordel wed.denne løsning er at loen uten omslipning i det vesentlige blir bibeholdt til tross for slitasje, noe som er av interesse siden slitasje ikke kan unngås selv om den pga. plastmaterialets hardhet skjer meget langsomt.
■ > En annen mulighet består i å impregnere plastmaterialet med f.eks. zinkstearat, hensiktsmessig i en mengde på ca. 3 vektprosent, som også motvirker ising, særlig ved temperaturer på ca. 0°C - -1°C.

Claims (8)

1. Ski, særlig tur- eller langrennsski, karakterisert ved. at dens såle i det minste i skiens midtparti, i det fotbelastede parti, er utført av et hardt og elastisk, massivt plastmateriale, hvis overflate: er utformet skarpkantet lodden med en lolengde på ca. 0,01-0,1 mm.
2. Ski som angitt i krav 1, karakterisert ved at det harde og elastiske, massive plastmateriale er polyacetatplast (POM) eller en elastomer med tilsvarende egenskaper.
3. Ski som angitt i krav 1, karakterisert ved at forholdet mellom loens lengde og tykkelse ikke' overstiger ca. 2:4.
4. Ski som angitt i .krav 1 eller 2, karakterisert ved at lolengden er ca. 0,01-0,05 mm.
5. Ski som angitt i et. ia v kravene 1-4, karakterisert ved at det nevnte harde og elastiske, massive plastmateriale i det vesentlige strekker seg over hele lengden av skiens underside.
6. Ski som angitt i et av kravene 1-5, karakterisert ved at der i sålematerialet er innblandet et stoff som frastøter skismurning.
7. Ski som angitt i krav 6, karakterisert ved at stoffet som frastøter skismurning, utgjøres av polytetraf luoreten,-som er innblandet i plastmaterialet i form av korn.
8. Ski som angitt i krav 6, karakterisert ved at stoffet som frastøter skismurning,er zinkstearat, fortrinnsvis i en mengde av ca. 3%.
NO792802A 1978-09-12 1979-08-29 Ski, saerlig tur- eller langrennsski. NO792802L (no)

Applications Claiming Priority (1)

Application Number Priority Date Filing Date Title
FI782792A FI782792A (fi) 1978-09-12 1978-09-12 Botten foer skida speciellt terraeng och faerdskida

Publications (1)

Publication Number Publication Date
NO792802L true NO792802L (no) 1980-03-13

Family

ID=8512001

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
NO792802A NO792802L (no) 1978-09-12 1979-08-29 Ski, saerlig tur- eller langrennsski.

Country Status (9)

Country Link
AT (1) AT366918B (no)
CA (1) CA1120965A (no)
CH (1) CH640741A5 (no)
DE (1) DE2934309A1 (no)
FI (1) FI782792A (no)
FR (1) FR2435957A1 (no)
IT (1) IT1165300B (no)
NO (1) NO792802L (no)
SE (1) SE7907430L (no)

Families Citing this family (6)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
DE3005171C2 (de) * 1980-02-12 1986-07-24 Franz Völkl oHG, 8440 Straubing Skilaufflächenausbildung mit einer eine Rauhung aufweisenden Niederdruck-Polyäthylenlaufsohle
EP0086939A3 (en) * 1982-02-19 1984-04-11 Karhu-Titan Oy Coating material and coating for a ski for varying snow conditions, and method of making the same
US4540195A (en) * 1983-02-23 1985-09-10 Ramu International Cross-country ski sole
DE8515091U1 (de) * 1984-05-25 1986-02-27 Blizzard GmbH, Mittersill, Salzburg Ski, insbes. Langlaufski, mit einem Laufflächenbelag
AT383745B (de) * 1984-08-01 1987-08-10 Fischer Gmbh Belag fuer skier
AT388873B (de) * 1986-03-25 1989-09-11 Blizzard Gmbh Laufflaechenbelag fuer ski

Family Cites Families (3)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
DE2414185A1 (de) * 1974-03-23 1975-10-09 Loba Holmenkol Chemie Lhc Laufflaechenbelag fuer sportgeraete zum gleiten und laufen ueber schnee und eisflaechen, z.b. skier
DE2623852A1 (de) * 1975-06-17 1976-12-23 Fischer Gmbh Ski
DE2610522A1 (de) * 1976-03-12 1977-09-15 Voelkl Ohg Franz Langlaufski

Also Published As

Publication number Publication date
DE2934309A1 (de) 1980-03-27
CA1120965A (en) 1982-03-30
AT366918B (de) 1982-05-25
IT1165300B (it) 1987-04-22
FR2435957B1 (no) 1983-01-14
FR2435957A1 (fr) 1980-04-11
ATA592979A (de) 1981-10-15
IT7925502A0 (it) 1979-09-05
SE7907430L (sv) 1980-03-13
FI782792A (fi) 1980-03-13
CH640741A5 (en) 1984-01-31

Similar Documents

Publication Publication Date Title
NO147599B (no) Fremgangsmaate ved fremstilling av melkesyre.
US5570893A (en) Blade of an ice skate
NO792802L (no) Ski, saerlig tur- eller langrennsski.
US4585249A (en) Ski
US4595215A (en) Coating material and coating for a ski, for variable snow conditions, and method of manufacture of same
US4699390A (en) Combined roller and blade skate
US4027895A (en) Cross-country ski having alternate sliding and holding surfaces
DE3005171C2 (de) Skilaufflächenausbildung mit einer eine Rauhung aufweisenden Niederdruck-Polyäthylenlaufsohle
NO160414B (no) Belegg for ski.
US5228705A (en) Wintertime exercise device
CA2942914C (en) Ski grippers
EP3197572A1 (de) Kombiski für aufstieg und abfahrt
CA2190842A1 (en) Device for the adequate alteration of the longitudinal bow of a ski
Styring et al. Friction reduction using self-waxing alpine skis
WO2001017397A1 (en) Fantaski
US3879047A (en) Ice ski
DE7028621U (de) Einlegesohle fuer sportschuhe.
NO309895B1 (no) Langrennski til bruk ved skiloping pa islagte underlag
AU643568B2 (en) A wintertime exercise device
NO861691L (no) Ski-saale, saerlig for langrennsski.
DE2802802A1 (de) Ski mit auswechselbarer laufsohle unterhalb der skibindung
JPS6159745B2 (no)
DE3226161A1 (de) Langlaufski fuer wattenmeere
NO138983B (no) Anordning for aa hindre bakovergliding av ski
NO165138B (no) Rulleski.