NO322315B1 - Innretning for overforing av fluid - Google Patents

Innretning for overforing av fluid Download PDF

Info

Publication number
NO322315B1
NO322315B1 NO20015370A NO20015370A NO322315B1 NO 322315 B1 NO322315 B1 NO 322315B1 NO 20015370 A NO20015370 A NO 20015370A NO 20015370 A NO20015370 A NO 20015370A NO 322315 B1 NO322315 B1 NO 322315B1
Authority
NO
Norway
Prior art keywords
carrier
cantilever
segments
bend
attached
Prior art date
Application number
NO20015370A
Other languages
English (en)
Other versions
NO20015370L (no
NO20015370D0 (no
Inventor
Eugene Le Devehat
Renaud Le Devehat
Original Assignee
Fmc Technologies Sa
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Publication of NO20015370L publication Critical patent/NO20015370L/no
Application filed by Fmc Technologies Sa filed Critical Fmc Technologies Sa
Publication of NO20015370D0 publication Critical patent/NO20015370D0/no
Publication of NO322315B1 publication Critical patent/NO322315B1/no

Links

Classifications

    • BPERFORMING OPERATIONS; TRANSPORTING
    • B67OPENING, CLOSING OR CLEANING BOTTLES, JARS OR SIMILAR CONTAINERS; LIQUID HANDLING
    • B67DDISPENSING, DELIVERING OR TRANSFERRING LIQUIDS, NOT OTHERWISE PROVIDED FOR
    • B67D7/00Apparatus or devices for transferring liquids from bulk storage containers or reservoirs into vehicles or into portable containers, e.g. for retail sale purposes
    • B67D7/06Details or accessories
    • BPERFORMING OPERATIONS; TRANSPORTING
    • B67OPENING, CLOSING OR CLEANING BOTTLES, JARS OR SIMILAR CONTAINERS; LIQUID HANDLING
    • B67DDISPENSING, DELIVERING OR TRANSFERRING LIQUIDS, NOT OTHERWISE PROVIDED FOR
    • B67D9/00Apparatus or devices for transferring liquids when loading or unloading ships
    • B67D9/02Apparatus or devices for transferring liquids when loading or unloading ships using articulated pipes
    • YGENERAL TAGGING OF NEW TECHNOLOGICAL DEVELOPMENTS; GENERAL TAGGING OF CROSS-SECTIONAL TECHNOLOGIES SPANNING OVER SEVERAL SECTIONS OF THE IPC; TECHNICAL SUBJECTS COVERED BY FORMER USPC CROSS-REFERENCE ART COLLECTIONS [XRACs] AND DIGESTS
    • Y10TECHNICAL SUBJECTS COVERED BY FORMER USPC
    • Y10TTECHNICAL SUBJECTS COVERED BY FORMER US CLASSIFICATION
    • Y10T137/00Fluid handling
    • Y10T137/8593Systems
    • Y10T137/8807Articulated or swinging flow conduit

Landscapes

  • Engineering & Computer Science (AREA)
  • Mechanical Engineering (AREA)
  • Loading And Unloading Of Fuel Tanks Or Ships (AREA)
  • Jib Cranes (AREA)
  • Load-Engaging Elements For Cranes (AREA)
  • Earth Drilling (AREA)
  • Gas Separation By Absorption (AREA)
  • Infusion, Injection, And Reservoir Apparatuses (AREA)
  • Manipulator (AREA)
  • Specific Conveyance Elements (AREA)

Description

Oppfinnelsen angår generelt fluidlaste- og/eller lossesystemer og især fartøy for transport av slike fluider. En foretrukket utførelse er overføring av flytende naturgass mellom en laste- og/eller lossekran installert på sjøbunnen og en oljetanker fortøyet nær denne kranen.
Eksempler på slike laste- og/eller lossesystemer er beskrevet særlig i doku-mentene FR-A-2 469 367 og EP-0 020 267. Disse systemene omfatter en innretning for overføring av fluid mellom en lasteutligger og en koplingsanordning på fartøyet. Over-føringsinnretningen omfatter et system med flere leddede segmenter av fluidrør av en sammentrekkbar eller deformerbar, diamantformet type aktivert av en kabel, idet enden av systemet henholdsvis er forbundet av en anordning med bøyeledd og dreieledd til seksjoner av et rør festet til utliggeren og til seksjoner av røret som er tenkt tilkoplet til koplingsanordningen. Minst noen av disse bøyeleddene er festet til en bærer hengt opp på utliggeren.
Oppfinnelsen tar sikte på å forbedre enkelte aspekter ved denne type system.
Ifølge et første aspekt foreslår oppfinnelsen en innretning for overføring av fluid mellom en lasteutligger med minst én rørseksjon festet til utliggeren og en koplingsanordning omfattende et system med flere leddede segmenter av fluidrør av en sammentrekkbar eller deformerbar, diamantformet type»og som er aktivert av en kabel, hvor minst én rørseksjon er beregnet for tilkopling til koplingsanordningen, idet hver rørseksjon som er festet til utliggeren eller beregnet for tilkopling til koplingsanordningen er forbundet i den ene ende av systemet med leddede segmenter ved hjelp av et bend og dreieskjøter, idet bendet er festet til en bærer opphengt fra utliggeren, idet innretningen kjennetegnes ved at hver ende av systemet med leddede segmenter er festet til en andre bærer montert bevegelig for dreining ved hjelp et lager på bæreren av bendet som enden er koplet til, konsentrisk med dreieskjøten som kopler enden til bendet.
Bruk av to konsentriske dreininger lar funksjonene med støtte og sammenføyning bli frakoplet ved dreining. Således blir dreieskjøtene ved enden av systemet med leddede segmenter, isolert fra kreftene som virker på disse segmentene. Dette er især nyttig i forbindelse med overføring av flytende naturgass siden disse dreieskjøtene eller dreiningene da blir utsatt for en temperatur på -160 °C. Det er derfor nødvendig å begrense belastningen på disse dreiningene. En slik montering gjør det også mulig å ta opp balanseringskrefter direkte på en konstruksjon for å bære leddede segmenter når denne innretning for overføring av fluid er forsynt med balanseringssystemer.
Følgende er foretrukne forhold, eventuelt i kombinasjon:
innretning for overføring av fluid omfatter en konstruksjon for å ta opp vekten av systemet med flere leddede segmenter som bærer hver rørseksjon tenkt forbundet til koplingsanordningen og som er bevegelig montert for dreining ved hjelp av minst ett lager på den første bærer som bærer hver bend tilkoplet en rørseksjon tenkt tilkoplet koplingsanordningen, idet hvert lager er konsentrisk anordnet på dreieskjøten som forbinder en rørseksjon tenkt tilkoplet koplingsanordningen til et bend, idet vektopptakskonstruksjonen omfatter en avskrånet sentreringsdel som er
tilpasset for å samvirke med et komplementært stykke av koplingsanordningens;
bæreren som bærer tilkoplingsbendet eller bendete til rørseksjonen(e) festet til utliggeren er opphengt i utliggeren ved hjelp av stivere som hver er bevegelig montert for dreining ved hjelp av et lager på denne bæreren, konsentrisk med tilkoplingsdreieskjøten(e) av bendet(bendene) på rørseksjonen(e) festet til utliggeren.
På grunn av disse forhold blir ingen av dreieskjøtene på øvre og nedre ende av systemet med leddede segmenter utsalt for mekanisk belastninger, især i forbindelse med systemet med leddede segmenters masse og akselerasjonene som disse segmentene utsettes for.
På grunn av sammentrekningen frembrakt ved overføringen av flytende naturgass, er det forholdsvis tilveiebrakt et ringformet, fritt rom som skiller fra hverandre hver tilhørende dreieskive i lageret ved en slik anvendelse.
For å komme til dreieskjøtene er bæreren på systemets ender fortrinnsvis forsynt med et kvadratisk formet stykke idet hver ende av rørsystemet med leddede rørsegmenter er festet til en av de tilsvarende grener av et firkantet stykke og bundet til bendet som er båret av bendbæreren ved hjelp av et ekstra bend festet på en bevegelig måte til systemets ender og forbundet til bendet på bendbæreren ved hjelp av en konsentrisk dreieskjøt på et lager som forbinder den andre grenen av det firkantede stykket til bendbæreren.
Ifølge et annet, originalt aspekt ved oppfinnelsen, er fluidoverføringsinnretningen opphengt fra en utligger som kan vippes på en utliggerbærer som er svingbart montert i asimut på et fast fundament montert på en plateform, hvor et første sett med flere rørsegmenter forbinder en rørdel av utliggeren til en rørdel festet til utliggerbæreren og som strekker seg til bunnen av fundamentet, og et andre sett med flere rørsegmenter strekker seg til bunnen av rørdelen som strekker seg langs utliggerbæreren til plattformen, idet det første og andre sett med segmenter er konfigurert og leddet til hverandre ved hjelp av dreieskjøter for å muliggjøre vipping av utliggeren på utliggerbæreren og dreining av utliggerbæreren på dens fundament, idet rørdelen som strekker seg langs utliggerbæreren samt det første og andre sett med segmenter befinner seg utvendig i forhold til en vesentlig lukket del av fundamentet eller utliggerbæreren.
Slike forhold gjør det mulig å unngå installering av røret innenfor et lukket eller dårlig ventilert rom som kan få alvorlige følger i tilfelle lekkasje av flytende gass.
I tillegg er det mulig å arrangere segmentene i tilkoplingssonen mellom utliggeren og utliggerbæreren, slik at de ikke fører til at rørene stiger noe som kan svekke sirkuleringen av fluid. Faktisk vil et slikt arrangement lette dreneringen av fluidet ved gravitasjon.
Især er alle tilkoplingssegmentene lett tilgjengelige for vedlikehold.
Generelt karakteriseres et slikt arrangement med tilkoptingssegmenter mellom utliggeren og utliggerbæreren på den ene side og denne utliggerbærer og plattform på den annen av enkelhet i oppbygning og følgelig lave fremstillings- og monteringskostnader, især for kranen.
Ifølge et annet og originalt aspekt ved oppfinnelsen, er fluidoverførings-innretningen opphengt fra en utligger som kan vippes på en utliggerbærer som er svingbart montert i asimut på et fast fundament, idet de flere artikulerte rørsegmenter danner en rekke med to leddede diamantformer hvis to respektive vinkler står mot hverandre ved spissen, og de mellomliggende rørseksjoner som danner disse to vinkler er skjøtet sammen ved deres kryssing av et ledd forbundet av et første sett kabler og trinser til et første sett av fritt balanserende motvekter montert bevegelig langsetter utliggerbæreren, mens tilkoplingsbæreren for endene av de nedre segmenter av de deformerbare diamantformer til rørseksjonene beregnet for kopling til koplingsanordningen, er forbundet av et andre sett med kabler til et andre sett av balanserende motvekter som er styrt hydraulisk og er montert bevegelig i den langsgående retning på utliggerbæreren.
Implementeringen av to-sett med balanseringsmotvekter som virker på forskjellige punkter på konstruksjonen av flere innledede segmenter, gjør det mulig å justere nøyaktig balanseringsstyringskreftene som er ment å virke på den konstruksjon nøyaktig og følgelig belastningene som dreieskjøtene som forbinder leddsegmentene til hverandre, blir utsatt for, til et minimum og på en optimal måte.
Et slik balanseringssystem gjør det også lettere å forbinde fluidoverførings-innretningen til koplingsanordningen og kople denne fra som overføringsinnretning.
For å gjøre det så lett som mulig å koplet fluidoverføringsinnretningen fra koplingsanordningen, er trekkabelen som er ment å utvide denne fluidoverføringsinnretning for å forbinde den til koplingsanordningen, viklet på en vinsj montert på ovennevnte konstruksjon for å ta opp vekt.
Fortrinnsvis er denne vinsj, samt den hydraulisk styrte vinsj i det ovennevnte andre sett med balanseringsmotvekter, tilpasset og styrt i konstant hastighet og under et konstant strekk under utvidelse eller sammentrekning av fluidoverføringsinnretningen.
Ved å justere styringen av vinsjene er det således mulig å sikre at trekkabelen alltid er stram både under tilkopling av fluidoverføringsinnretningen til koplingsanordningen og under frakoplingsfasen.
Følgelig er det mulig å tilføre en maksimal grense på de parasittiske balan-seringsfenomenene av fluidoverføringsinnretningen og unngå påvirkninger ved det øye-blikk da fluidoverføringsinnretningen, i berøring med koblingsanordningen for tilkopling av disse.
Oppfinnelsen vil nå bli beskrevet i detalj under henvisning til et eksempel og de vedføyde tegninger, hvor: fig. 1 er et perspektivriss som viser en plattform med en kran for overføring av
fluid og en oljetanker fortøyet til plattformen:
fig. 2 er et delvis riss forfra av en fluidoverføringsinnretning ifølge oppfinnelsen;
fig. 3 er et delvis riss i snitt langs linjen IV-IV på fig. 2;
fig. 4 er et riss forfra av et snitt som representerer den nedre del av fluidoverfør-ingsinnretningen i tilkoplingsfasen til en koplingsanordning på oljetankeren;
fig. 5 er et skjematisk riss av overføringskranen som balanserer systemet med frie
motvekter som vises:
fig. 6 er et riss likt fig.5 og viser balanseringssystemet for de hydraulisk styrte motvekter.
På fig. 1 er det vist en del av en flytende, uavhengig produksjonsplattform. En overføringskran 11 omfattende en utligger 12 er svingbart vippbar på en utliggerbærer 13, som i seg selv er svingbart montert i asimut på den faste plattform 95 montert på plattformen 10, her montert på denne delen av plattformen 10.
En oljetanker 14 er fortøyet ved hjelp av en trosse 15 til plattformen 10. En fluid-overføringsinnretning 16 mellom utliggeren 12 og koplingsanordningen 17 på oljetankeren 14 henger fra utliggeren 12 og omfatter flere leddede rørsegmenter i deformerbare diamantformer aktivert av en kabel.
Især danner disse deformerbare diamantformene en dobbel pantograf som består av to øvre halvforgreninger 18a, 18b, to fullstendige mediangrerier 19a, 19b og to nedre halvforgreninger 20a, 20b. Halvforgreninger 18a, 18b og 20a, 20b og de fullstendige forgreninger 19a, 19b, er satt sammen i forhold til hverandre på en leddet måte av kryogeniske dreieskjøter 21 av typen Chicksan®. Dette system med leddede rørseg-menter danner således to rørseksjoner, en for overføring av flytende naturgass fra plattformen 10 til oljetankeren 14 og den andre for å returnere damp.
De fullstendige forgreningene 19a, 19b er ubevegelig festet ved sine gjennom-skjæringer av en kuleskjøt 22.
Et tilkoplingshode 23 for å sikre tilkoplingen av den doble pantograf 16 til tilkoplingsanordningen 17 plassert på oljetankeren 14, henger fra de nedre halvforgreninger 20a, 20b ved hjelp av en Cardan skjøt.
Dette tilkoplingshodet 23 omfatter koplingsrørene 24a, 24b for tilkopling til tilsvarende rør 25a, 25b av koplingsanordningen 17 (se fig. 4). Ett av rørene, nemlig rørseksjonen 24a, er ment å overføre en flytende gass, mens den andre rørseksjonen 24b er ment å returnere damp fra oljetankeren 14.
Hvert av disse rørene 24a, 24b er forsynt på den ene av endene med et hurtig tilkoplings/frakoplingselement 26a, 26b forsynt med en halvsfærisk pluggventil 27a, 27b og kleminnretning 28, 29. Disse koplingselementene 26a, 26b er ment å bli klemt på komplimentære, halvsfæriske pluggventiler 30a, 30b tilveiebrakt på en ende av rørene 25a, 25b (se fig. 4).
Sikkerhetsutstyret som brukes her, især for nødfrakopling, er standard utstyr og vil derfor ikke bli beskrevet videre i detalj her.
Som det fremgår av fig. 4 er hvert av rørene eller rørseksjonene 25a, 25b forbundet av flere andre rørseksjoner og horisontale og vertikale, kryogeniske dreieskjøter til rørendene 31a, 13b, som forbinder disse eller rørseksjonene til tanker i oljetankeren 14.
Rørseksjonene over dekket på oljetankeren 14 danner to overføringsledninger eller ledningsknær 32a, 32b ledet rundt en sentral mast 33. Kombinasjonen av beregninger fra overføringsledningene 32a, 32b gjør det mulig å montere de halv-sfæriske pluggventiler 30a, 30b horisontalt, samt forflytte dem vertikalt i forhold til tilkoplingen til de halv-sfæriske pluggventiler 27a, 27b for tilkoplingshodet 23.
For å oppnå dette er hvert av rørene 25a, 25b montert på enden av en brakett 34a, 34b både av en sentral hylse 35 som kan dreie på masten 33, jakker 36 som aktiverer den vertikale bevegelse av brakettene 34a, 34b.
En motor 37 lar også hylsen 35 dreie rundt seg selv.
Således er det mulig nøyaktig å kople de halv-sfæriske pluggventiler 30a, 30b til de halv-sfæriske pluggventiler 27a, 27b ved nivået for aksessplattformen 38 på oljetankeren 14.
Toppen av masten 33 er også forsynt med et avskrånet stykke 39 som kan motta et komplementært, avskrånet midtstykke 40 montert på tilkoplingshodet 23. En hurtig-kopling 41 er også tilveiebrakt for å klemme disse to avskrånede stykkene 39, 40 til hverandre.
Det avskrånede stykket 40 er montert på den midtre gren av en U-formet konstruksjon 42 som beskrevet i detalj nedenfor. En vinsj 43 som har påviklet en trekkabel for at den doble pantograf 16 kan strekkes ut for å bringe den tilkoplingsstilling og for koplingsanordningen 17, er også montert på den midtre gren av denne konstuksjon 42. Den frie ende av denne trekkabel er forsynt med et sylindrisk stykke 44 (se fig. 4) men som er ment å festes til det automatiske festeutstyr 45, f.eks. en klemme rommet på det avskrånede stykket 39 av koplingsanordningen 17. For å bringe den til denne feste-stilling, blir trekkabelen forlenget av en kabel 46 innført i en føring 47 på siden av koplingsanordningen 17 for å bringe trekkabelen til inngrep i festeanordningen 45.
Konstruksjonen 42 bærer rørseksjonene 24a, 24b via en festeinnretning, (av avtakbar type) av en rettlinjet del av disse rørene til de sideliggende festearmer 48 integrert med konstruksjonen 42.
For å sikre vektopptak av den doble pantograf 16 ved tilkoplingsøyeblikket til koplingsanordningens 17, er sideforgreningene 49 av konstuksjonen 42 montert bevege lig for dreining ved hjelp av lagrene 50 på en Cardan-skjøt 51 av en ende av de nedre halvforgreninger 20a, 20b og rørseksjonene 24a, 24b.
Den nedre bærekonstruksjon av denne senkekasse 51 og tilkoplingsanordningen for rørseksjonene til den er de samme som i en senkekasse 52 som beskrevet i detaljskjema under henvisning til fig.4.
Imidlertid må det bemerkes at rørseksjonene 24a, 24b hver har en del bøyet 90<*>i den ene ende som er tilkoplet ved hjelp av en kryogenisk dreieskjøt 53a, 53b til enden av et bend tilkoplet i en andre ende til en av endene av de nedre halvforgreninger 20a, 20b som ved tilkopling av endene av de øvre halvforgreninger 18a, 18b til den øvre senkekasse 52 de tilsvarende bender.
Det skal også bemerkes at lagrene 50 er anordnet konsentrisk på dreieskjøtene 53a, 53b med et ringformet, fritt rom mellom de to punkter. Sideforgreningene 49 omslutter også rørseksjonene 24a, 24b atskilt av et ringformet, fritt rom.
De øvre halvforgreninger 18a, 18b er også leddet på slingrebøyler ved hjelp av en øvre bæresenkekasse 52 på rørseksjonene 54a, 54b festet til utliggeren 12.
Senkekassen 52 er også selv festet til utliggeren 12 ved hjelp av to avstivere 56 hengt via festeører 57 til to parallelle dragere 55, hvorav bare en vises på fig. 2.
Endene av avstiverne 56 motstående festeørene 57 er forbundet til hverandre ved hjelp av hver drager 58. Som det bedre fremgår av fig. 3, er disse avstiverne 56 også bevegelige montert for dreining på motstående vegger 59,60 av bæresenkekassen 52.
Især er disse avstiverne 56 forsynt med en flens 61a, 61b bevegelig montert for dreining på veggen 59 eller 60 ved hjelp av et lager 62a, 62b. Dette lageret 62a, 62b omfatter et ytre, ringformet element 63a, 63b festet til hver av veggene 59, 60 og et innvendig, ringformet element 64a, 64b festet til hver av flensene 61a, 61b. Kulene 56a, 56b er satt inn mellom det utvendige og det innvendige, ringformede element på hver av lagrene 62a, 62b.
Hver av seksjonene 54a, 54b har en bøyet endedel forbundet til en ende av et bend 66a, 66b ved hjelp av en kryogenisk dreieskjøt 67a, 67b.
Flensene 61a, 61b, hjulene 62a, 62b og veggene 59, 60 er separert fra dreieskjøtene 67a, 67b over rørseksjonene 54a, 54b av et ringformet, fritt rom 68a, 68b.
Bendete 66a, 66b er festet ved hjelp av flensene 69a, 69b til en solid bunnplate 70 integrert med sideveggene i senkekassen 52 og loddrett på disse.
Hver av de andre endene av bendete 66a, 66b er forbundet til en ende av en av de øvre halvforgreninger 18a, 18b av den doble pantograf 16 ved hjelp av en avtagbar 90<*>bend 71a, 71b.
En av endene av bendete 71a, 7 lb er forbundet til endene av bendete 66a, 66b ved hjelp av en kryogenisk dreieskjøt 72a, 72b, mens den andre ende er festet til en ende av den øvre halvforgrening 18a, 18b.
For å gjøre dette er en halvforgrening 18a, 18b forsynt med en flens 73a, 73b boltet til en gren av et firkantet stykke 74a, 74b ved innsettelse av en isolasjonspasning 75a, 75b. Hver av disse forgreningene 76a, 76b er utformet som en plate med en midtre åpning for innføring av bendet 7 la, 71 b.
Den andre forgrening 77a, 77b av de firkantete stykkene 74a, 74b er også utformet som en plate som omslutter en tilsvarende dreieskjøt 72a, 72b med ringformet, fritt rom mellom de to. Disse forgreningene 77a, 77b er dessuten bevegelig montert for dreining ved hjelp av et kulelager 78a, 78b på parallelle vegger 79, 80 av senkekassen 52, loddrett på veggene 59,60.
Monteringen ved hjelp av lagrene 78a, 78b av forgreningene 77a, 77b på veggene 79, 80 er lik monteringen av flensene 61a, 61b på veggene 59, 60 og vil ikke bli beskrevet i detalj her.
Imidlertid må det bemerkes at lagrene 78a, 78b er arrangert konsentrisk rundt de tilsvarende kryogeniske dreieskjøter 72a, 72b. Dessuten er de plateformete forgreninger 77a, 77b forsynt med en midtre åpning som danner et ringformet, fritt rom 81a, 81b med hjulet 78a, 78b mellom dreieskjøtene 72a, 72b og anordningen for montering av forgreningene 77a, 77b for dreining på veggene 79, 80.
Dessuten er de respektive forgreninger av de firkantede stykker 74a, 74b forsterket av pakningene 82a, 82b.
De firkantete stykker 74a, 74b har dessuten form av en belastningsopptaksbrakett.
Det vil fremgå at dreieskjøtene i Cardan-skjøtene på øvre og nedre ende av den doble pantograf 16 således ikke lenger utsettes for mekaniske belastninger på disse
(pantografvekt akselerasjoner osv.)
Videre gjør denne konstruksjon at balanserkreftene tas direkte på bærekonstruksjonen for den doble pantograf 16, som forklart senere.
Det vil også fremgå at en fluidoverføringsinnretning 16 er deformerbar i sitt hovedplan for å bevege dens leddete rørsegmenter opp eller ned.
Som for leddkoplingen av halvforgreningene og de fullstendige forgreninger i forhold til hverandre ved hjelp av dreieskjøter, er dette standard og kan for eksempel utføres på den måte som er beskrevet i det ovennevnte dokument FR-2 469 367.
I tillegg kan innretningen 16 dreie i sitt hovedplan rundt leddaksene for skjøtene 72a, 72b og lagrene 78a, 78b. Endelig kan fluidoverføringsinnretningen 16 også dreie loddrett i forhold til sitt hovedplan rundt leddaksene på skjøtene 67a, 67b og lagrene 62a, 62b.
På fig. 5 og 6 vises to balanseringssystem for denne overføringsinnretning 16 med dobbel pantograf hvor en er forbundet til det midtre punkt (ledd 22) for denne doble pantograf og den andre er forbundet til det nedre punkt (senkekasse 51) av denne samme doble pantograf 16.
Det første baianseringssystem omfatter en første kabel 85 som går fra leddet 22 og over en første returtrinse 86 på en trinseholder som er svingbart montert på drageren 58 og deretter over en andre returtrinse 87 festet til utliggeren 12, en tredje returtrinse 88 vendt 180', samt en fjerde returtrinse festet foran utliggeren 12 for å returnere over en returtrinse 90 på en andre trinseholder svingbart montert på drageren 58 og som til slutt avsluttes ved leddet 22 igjen.
En tilkoplingskabel 91 er forbundet i den ene enden til trinseholderne for returtrinsen 88 og i den andre ende til et sett balanseringsmotvekter 92 over en 90<*>returtrinse 93 festet til utliggeren 12.
Dette sett med motvekter 92 beveger seg fritt inne i en føringskonstruksjon 94 for utliggerbæreren 13 som dreier rundt den faste bærer 95 (se fig. 1).
Det andre baianseringssystem omfatter en kabel 96 ført over en andre returtrinse 97 på den første trinseholder, over en andre returtrinse 98 festet foran utliggeren 12 vesentlig på samme sted som returtrinsen 89. Deretter passerer kabelen over en annen med 180<*>returtrinse 99 anbrakt mellom de to langstrakte endene av utliggeren 12, omtrent på samme sted som trinsen 88.
Kabelen 96 returneres så via en ekstra returtrinse 100 festet til utliggeren 12 mellom returtrinsene 98 og 99 og vesentlig på samme sted som trinsen 87 og via en andre trinse 101 på den andre trinseholderen til senkekassen 51.
Det skal bemerkes den henseende at de ender av kabelen 96 er festet til senkekassen 51 med mulighet for avbøyning i hovedplanet for den doble pantograf 16, for eksempel ved hjelp av et gaffelledd 102.
Som det fremgår av figur 2, strekker svingaksene i gaffelleddene 102 seg således loddrett på den doble diamants 16 hovedplan, akkurat som svingaksene for første og andre trinns bærere.
En annen tilkoplingskabel 103 forbundet i den ene ende til trinseholderen for trinsen 99 og passerer deretter over en 90' returtrinse 104 festet til utliggeren 12 før den ankommer med en 180<*>returtrinse 105 festet til et andre sett med balanseringsmotvekt 106. Endelig stiger kabelen 103 mot utliggeren 12 og den er festet til bærekonstruksjonen 13 for utliggeren 12.
Dette andre sett med motvekt 106 blir også ført inne i føringskonstruksjonen 94, men blir styrt i sin translasjon av et drivsystem 107 omfattende en hydraulisk vinsj 108.
Det vil også fremgå av fig. 2, 5 og 6 at kablene 85, 96 strekker seg under første og trinseholdere i hovedplanet for den doble diamant 16 og over disse trinseholdere i planene loddrett på dette hovedplan, for ikke å hindre forlengelse og sammentrekning av fluidoverføringsinnretningen 16.
På fig. 2 vil det fremgå igjen at fluidoverføringsinnretningen 16 er forsynt med en kleminnretning i den sammentrukne stilling av den doble diamant 16. Denne innretning har et hann element 109 festet til drageren 58 og et hunn element 110 festet øverst på leddet 22. Hunn elementet 110 har en komplementær form til en fordypning tilveiebrakt på hann elementet 109 og trenger inn i dette i den tilbaketrukne innstilling for å klemme den doble diamant 16 i den sammentrukne stilling.
Det vil også fremgå at balanseringsmotvektene 92 og 106 lett kan nåes og tilkoples av kabler og trinser som alltid er tilpasset kranens 11 konstruksjon.
Det vil også fremgå at motvektsystemet 92 sikrer en konstant balansering av midten av den doble pantograf 16, mens motvektssystemet 106 tillater et variabelt strekk. Når fluidoverføringsinnretningen 16 således er i bruk, er det mulig å kompensere for alle relative bevegelser mellom oljetankeren 14 og plattformen 10.
Videre kan forflyttingshastigheten av den doble pantograf 16 styres med presisjon både under normal fråkopling hvor de leddede segmenter er tomme og under en nødfra-kopling hvor de leddede segmenter er fulle av produkter og dekket med is.
Generelt lar disse to systemer belastningene på mellomliggende dreieskjøter på den doble pantograf 16 bli redusert og belastningene tilført koplingsanordningen 17 under tilkopling av den doble pantograf 16 til koplingsanordningen blir redusert, men gjør det også mulig å utføre tilkoplingen uten støt.
Naturligvis bidrar også tilkoplingshodet 23 og koplingsanordningen 17, på grunn av deres konstruksjon, også til at denne tilkopling ikke kolliderer og til kompenseringen av de relative bevegelser mellom oljetankeren 14 og plattformen 10.
I denne henseende skal det bemerkes at vinsjene 43 og 102 kan styres i en konstant hastighet eller ved et konstant strekk, for å kompensere for disse relative bevegelser mellom oljetankeren 14 og plattformen 10.
Ved begynnelsen av den doble pantograf 16 forlengelse, etter å ha festet strekkabelen til koplingsanordningens 17, blir denne kabel trukket i en konstant hastighet i forhold til utliggeren 12 og med et konstant strekk i forhold til koplingsanordningen 17 ved å aktivere vinsjen 108 i en konstant hastighet og vinsjen 43 med en konstant styrke. Dette bidrar til å unngå risiko for kollisjon mellom den doble pantograf 16 og utliggeren 12.
I en mellomfase blir de to vinsjene således drevet med en konstant kraft.
Når den doble pantograf 16 etter hvert ankommer nær det mekaniske tilkoplings-punkt til koplingsanordningen 17, blir den konstante hastigheten for kablene således definert som en konstant hastighet i forhold til koplingsanordningen 17, mens den trekkes ved et konstant strekk i forhold til utliggeren 12 i motsatt retning. Med andre ord aktiveres vinsjen 43 ved en konstant hastighet, mens vinsjen 108 aktiveres med en konstant kraft. Det er således mulig å begrense risiko for kollisjon mellom tilkoplingshodet 23 og det avskrånede stykke 39 av koplingsanordningen 17.
I revers (fråkopling), blir vinsjen 43 først aktivert i en konstant hastighet og vinsjen 102 ved en konstant kraft. Under et mellomtrinn, vil så de to vinsjene aktiveres med en konstant kraft og til slutt, nær den sammentrukne stilling av utliggeren 12, blir vinsjen 43 aktivert med en konstant kraft, mens vinsjen 108 blir aktivert med en konstant hastighet.
På grunn av disse forhold kan den doble pantograf 16 bringes i stilling for å koples til koplingsanordningen 17 og frakoples fra denne på optimal måte.
Det vil fremgå i denne henseende at posisjonsdetektorene og belastningsmålere er tilkoplet til styresystemet for vinsjene 43 og 108.
Ved plattformens 10 ende kan utliggeren 12 vippes på utliggerens bærer 13 med omtrent 10' i forhold til horisontalt. Utliggerbæreren 13 er i stand til å utføre en dreining på 240<*>rundt bæreren 95.
For å gjøre denne vippingen mulig kopler to sett 111 av de flererørsegmentene leddet til hverandre ved hjelp av dreieskjøtene og rørseksjonene 54a. 54b tilkoplet den doble pantograf 16 og løper langs utliggeren 12 til rørseksjonene 112a, 112b båret av bærekonstruksjonen 13 for utliggeren 12 og langsetter utsiden av bæreren 95.
Likeledes kopler to sett 113 av de andre rørsegmentene leddet til hverandre ved hjelp av dreieskjøtene disse rørseksjonene 112a og 112b til rørene 114a og 114b festet til plattformen 10 og tjener henholdsvis til å levere flytende naturgass og fjerne fordampet gass.
Disse rørsegmentene 111 og 113 er naturligvis leddet til hverandre ved hjelp av dreieskjøter som muliggjør vipping av utliggeren 12 på sin bærer 13 og dreining av denne bæreren rundt fundamentet 95.
Det vil fremgå at disse rørsegmentene 111 og 113, samt rørseksjonene 112a og 112b alle befinner seg på utsiden av en hver lukket konstruksjon av kranen 11, f.eks. fundamentet 95. Dette har de fordelene som nevnt ovenfor. Dessuten gjør settene med leddede segmenter 111 og 113 det også mulig å utvide og trekke sammen rørene.
Det vil fremgå at den foregående beskrivelse bare er ment som et eksempel og likeverdige elementer kan brukes uten at oppfinnelsens omfang derved fravikes.

Claims (10)

1. Fluidoverføringsinnretning mellom en lasteutligger (12) med minst én rørseksjon (54a, 54b) festet til utliggeren (12) og en koplingsanordning (17) omfattende et system (16) med flere leddede segmenter av fluidrør av typen som kan trekkes sammen eller deformeres i diamantform og aktiveres av en kabel, hvor minst én rørseksjon (24a, 24b) er beregnet for tilkopling til koplingsanordningen (17), idet hver rørseksjon som er festet til utliggeren (12) eller beregnet for tilkopling til koplingsanordningen (17) er tilkoplet den ene ende av systemet (16) med leddede segmenter ved hjelp av et bend (66a, 66b) og dreieskjøter (53a, 53b, 67a, 67b, 72a, 72b), idet bendet (66a, 66b) er festet til en bærer (51, 52) opphengt fra utliggeren (12),karakterisert vedat hver ende av systemet (16) med leddede segmenter er festet til en bærer (74a, 74b) montert bevegelig for dreining ved hjelp av et lager (78a, 78b) på bendbæreren (66a, 66b) som enden er koplet til, konsentrisk med dreieskjøten (72a, 72b) som kopler enden til bendet (66a, 66b).
2. Innretning ifølge krav 1,karakterisert vedat den omfatter en konstruksjon (42) for å oppta vekten av systemet med flere leddede segmenter som bærer hver seksjon (24a, 24b) beregnet for tilkopling til koplingsanordningen (17) og montert bevegelig for dreining ved hjelp av minst ett lager (50) på bæreren (51) som bærer hvert bend tilkoplet en rørseksjonen beregnet for tilkopling til koplingsanordningen, idet hvert lager er konsentrisk anordnet rundt en dreieskjøt som kopler en rørseksjon beregnet for tilkopling av koplingsanordningen til et bend, idet vektopptakskonstruksjonen omfatter et avskrånet stykke (40) for sentrering som er innrettet til å samvirke med et komplementært stykke (39) av koplingsanordningen.
3. Innretning ifølge krav 1 eller 2,karakterisert vedat bæreren (52) som bærer tilkoplingsbendet(e) til rørseksjonen(e) (54a, 54b) festet til fluidutliggeren (12) er opphengt fra utliggeren (12) ved hjelp av avstivere (56), idet hver av disse er bevegelig montert for dreining ved hjelp av et lager (62a, 62b) på denne bærer konsentrisk med tilkoplingsdreieskjøten(e) (67a, 67b) for bendet(bendene) på rørseksjonen(e) festet til utliggeren (12).
4. Innretning ifølge ett av kravene 1-3,karakterisert vedat et ringformet, fritt rom (81a, 81b) skiller hver dreieskjøt fra lagringen konsentrisk dertil.
5. Innretning ifølge ett av kravene 1-4,karakterisert vedat systemets endebærer er forsynt med et firkantet stykke (74a, 74b), idet hver ende av systemet med leddede rørsegmenter er festet til en av forgreningene (76a, 76b) av et tilsvarende firkantet stykke og koplet til bendet som er båret av bendbæreren ved hjelp av et tilleggsbend (71a, 71b) festet på en avtakbar måte til denne enden av systemet med leddede segmenter og tilkoplet bendet på bendbæreren ved hjelp av en dreieskjøt (72a, 72b) konsentrisk med et lager (78a, 78b) som kopler den andre forgrening (77a, 77b) av det firkantete stykke til bendbæreren.
6. Innretning ifølge ett av kravene 1-5,karakterisert vedat fluidoverførings-innretningen (16) henger fra en utligger (12) som kan vippes på en utliggerbærer (13) som er svingbart montert i asimut på et fast fundament (95) montert på en plattform (10), hvor et første sett (111) med flere rørsegmenter kopler en rørdel båret av utliggeren til en rørdel (112a, 112b) festet til utliggerbæreren og som løper til bunnen av fundamentet, og et andre sett (113) med flere segmenter strekker seg til bunnen av rørdelen (112a, 112b) som løper langs utliggerbæreren til plattformen, idet det første og andre sett (111, 113) med segmenter er konfigurert og leddet til hverandre ved hjelp av dreieskjøter for å tillate vippingen av utliggeren på utliggerbæreren og dreiningen av utliggerbæreren på dens fundament, idet rørdelen som løper langs utliggerbæreren samt det første og andre sett med segmenter befinner seg utvendig i forhold til en vesentlig lukket del av fundamentet eller utliggerbæreren.
7. Innretning ifølge ett av kravene 1-6,karakterisert vedat fluidoverførings-innretningen er opphengt fra en utligger (12) som kan vippes på en utliggerbærer (13) som er svingbart montert i asimut på et fast fundament, idet systemet med flere leddede rørsegmenter danner en rekke med to leddede diamantformer, idet to respektive vinkler av disse står mot hverandre ved spissen, og de mellomliggende rørseksjoner som danner disse to vinklene er skjøtet sammen ved deres kryssing av et ledd (22) koplet av et første sett av kabler og trinser til et første sett (92) av fritt balanserende motvekter montert bevegelige langsetter utliggerbæreren (13), mens tilkoplingsbæreren (51) for endene av de nedre segmenter (20a, 20b) av de deformerbare diamantformer til rørseksjonene (24a, 24b) beregnet for kopling til koplingsanordningen, er forbundet av et andre sett med kabler og trinser til et andre sett (106) av balanserende motvekter som er styrt hydraulisk og er montert bevegelig langsetter utliggerbæreren (13).
8. Innretning ifølge kravene 3 og 7,karakterisert vedat hvert sett av kabler er ført over returtrinser (86, 97, 90, 101) svingbart montert på en tverrgående drager (58) festet til avstiverne (56).
9. Innretning ifølge krav 2 og ett av kravene 7 og 8,karakterisert vedat en vinsj (43) som det er påviklet en trekkabel beregnet for å bringe fluidoverføringsinnretningen (16) i posisjon for tilkopling til koplingsanordningen (17), er montert på vektopptakskonstruksjonen (42).
10. Innretning ifølge krav 9,karakterisert vedat det andre sett av balanserende motvekter blir styrt hydraulisk med en annen vinsj (108), idet de to vinsjene kan styres med konstant hastighet og konstant strekk under forlengelsen og sammentrekningen av fluidoverføringsinnretningen (16).
NO20015370A 1999-05-03 2001-11-02 Innretning for overforing av fluid NO322315B1 (no)

Applications Claiming Priority (2)

Application Number Priority Date Filing Date Title
FR9905607A FR2793235B1 (fr) 1999-05-03 1999-05-03 Dispositif articule pour transfert de fluide et grue de chargement comportant un tel dispositif
PCT/FR2000/001126 WO2000066484A1 (fr) 1999-05-03 2000-04-27 Dispositif articule pour transfert de fluide et grue de chargement comportant un tel dispositif

Publications (3)

Publication Number Publication Date
NO20015370L NO20015370L (no) 2001-01-02
NO20015370D0 NO20015370D0 (no) 2001-11-02
NO322315B1 true NO322315B1 (no) 2006-09-11

Family

ID=9545160

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
NO20015370A NO322315B1 (no) 1999-05-03 2001-11-02 Innretning for overforing av fluid

Country Status (17)

Country Link
US (1) US6343620B1 (no)
EP (1) EP1181238B1 (no)
JP (1) JP4197848B2 (no)
KR (1) KR100628671B1 (no)
CN (1) CN1131169C (no)
AT (1) ATE247598T1 (no)
AU (1) AU759005B2 (no)
BR (1) BR0011222B1 (no)
CA (1) CA2371529C (no)
DE (1) DE60004661T2 (no)
ES (1) ES2206226T3 (no)
FR (1) FR2793235B1 (no)
MX (1) MXPA01011040A (no)
NO (1) NO322315B1 (no)
WO (1) WO2000066484A1 (no)
YU (1) YU78401A (no)
ZA (1) ZA200108817B (no)

Families Citing this family (18)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
FR2796375B1 (fr) * 1999-07-13 2001-10-12 Fmc Europe Systeme de chargement offshore par tuyauterie suspendue
EP1283159A1 (en) 2001-08-06 2003-02-12 Single Buoy Moorings Inc. Hydrocarbon fluid transfer system
GB2391838A (en) * 2002-08-13 2004-02-18 Bluewater Terminal Systems Nv Fluid transfer interface with a floating vessel
FR2847245B1 (fr) * 2002-11-19 2005-06-24 Coflexip Installation de transfert de gaz liquefie et son utilisation
NO321878B1 (no) * 2002-12-10 2006-07-17 Moss Maritime As System og fremgangsmate for overforing av fluid
FR2854156B1 (fr) * 2003-04-23 2007-03-09 Fmc Technologies Sa Ensemble a bras articule comportant un cable de connexion pour le chargement et le dechargement de produits, notamment de produits fluides
US7610934B2 (en) * 2003-05-05 2009-11-03 Single Buoy Moorings Inc. Hydrocarbon transfer system with a damped transfer arm
US7810520B2 (en) * 2003-05-05 2010-10-12 Single Buoy Moorings Inc. Connector for articulated hydrocarbon fluid transfer arm
US20050039802A1 (en) * 2003-08-19 2005-02-24 Bluewater Energy Services Bv Fluid transfer interface
FR2941434B1 (fr) * 2009-01-27 2015-05-01 Fmc Technologies Sa Systeme de transfert d'un produit fluide et sa mise en oeuvre
JP2012025466A (ja) * 2010-07-27 2012-02-09 Niigata Loading Systems Ltd 船舶受渡し用流体荷役装置
DE102010064081A1 (de) 2010-09-09 2012-03-15 Coperion Gmbh Stationäre pneumatische Schüttgut-Fördervorrichtung zum Beladen und /oder Entladen eines Schiffs
FR2973771B1 (fr) 2011-04-11 2015-07-17 Fmc Technologies Sa Systeme et procede de transfert de fluide offshore
DE102012212916A1 (de) * 2012-07-24 2014-01-30 Putzmeister Engineering Gmbh Rundverteiler für Dickstoffe
NO340699B1 (no) * 2013-02-05 2017-06-06 Macgregor Norway As Fluidoverføringssystem, samt fremgangsmåte, for overføring av kryogenisk hydrokarbonbasert fluid fra en forsyningsstruktur til en mottaksstruktur
JP6343192B2 (ja) * 2014-07-03 2018-06-13 東京貿易エンジニアリング株式会社 流体荷役装置
NO341918B1 (en) * 2016-05-04 2018-02-19 Cefront Tech As Offshore loading hose coupling
CN115180587B (zh) * 2022-05-23 2024-07-09 江苏长隆石化装备有限公司 一种垂管平衡用四连杆装置

Family Cites Families (4)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
AU500971B2 (en) * 1974-06-28 1979-06-07 Technigaz Offshore loading system
DE2710366C2 (de) * 1977-03-10 1984-09-27 Friedrich Wilh. Schwing Gmbh, 4690 Herne Als Halsdreher ausgebildeter Kletterkran für Bauzwecke
FR2474012B2 (fr) 1979-05-28 1986-01-31 Fmc Europe Moyens de couplage et de transfert pour bras de chargement articule de transfert de fluides
DE2945768A1 (de) 1979-11-13 1981-05-27 Hans 8000 München Tax Ladesystem fuer fluessige ladungen

Also Published As

Publication number Publication date
US6343620B1 (en) 2002-02-05
YU78401A (sh) 2003-02-28
EP1181238A1 (fr) 2002-02-27
BR0011222B1 (pt) 2010-07-13
AU4305900A (en) 2000-11-17
MXPA01011040A (es) 2002-07-22
NO20015370L (no) 2001-01-02
AU759005B2 (en) 2003-04-03
CA2371529A1 (en) 2000-11-09
CN1131169C (zh) 2003-12-17
NO20015370D0 (no) 2001-11-02
KR100628671B1 (ko) 2006-09-27
BR0011222A (pt) 2002-03-19
JP4197848B2 (ja) 2008-12-17
DE60004661D1 (de) 2003-09-25
ATE247598T1 (de) 2003-09-15
DE60004661T2 (de) 2004-06-17
CN1349476A (zh) 2002-05-15
FR2793235B1 (fr) 2001-08-10
KR20020014792A (ko) 2002-02-25
ZA200108817B (en) 2003-02-20
CA2371529C (en) 2009-07-14
JP2002543011A (ja) 2002-12-17
FR2793235A1 (fr) 2000-11-10
WO2000066484A1 (fr) 2000-11-09
ES2206226T3 (es) 2004-05-16
EP1181238B1 (fr) 2003-08-20

Similar Documents

Publication Publication Date Title
NO322315B1 (no) Innretning for overforing av fluid
KR100793624B1 (ko) 제품하역조립체
JP6059144B2 (ja) 流体製品を移送するためのベース無しのバランス式ローディングアーム
NO328217B1 (no) System for overforing av et fluidprodukt mellom et fartoy og et landanlegg
JP6495236B2 (ja) 船と陸上の間又は船と船の間の流体製品移送アーム
NO323762B1 (no) Offshore lastesystem med opphengt rorledning
NO332463B1 (no) System for overforing av et fluidprodukt mellom et transportfartoy og en leverende eller mottakende installasjon
NO342698B1 (no) Kryogeniske rørledningsutforminger og fremgangsmåter
KR102639976B1 (ko) 나란히 놓인 2개의 선박들 사이에서 극저온 제품을 전달하기 위한 시스템
AU2017403926B2 (en) Device for loading a fluid onto a ship
RU2781878C2 (ru) Система передачи сжиженного газа
RU2774086C2 (ru) Система для перекачки криогенного продукта между двумя судами, поставленными рядом друг с другом
GB2029794A (en) Fluid Transfer System
NO792700L (no) Laste- og losseanordning for tankfartoey
NO802531L (no) System for overfoering av fluidum mellom en fast/flytende konstruksjon og en flytende konstruksjon

Legal Events

Date Code Title Description
MK1K Patent expired