NO166775B - Anordning ved beltekjoeretoeyer. - Google Patents

Anordning ved beltekjoeretoeyer. Download PDF

Info

Publication number
NO166775B
NO166775B NO863489A NO863489A NO166775B NO 166775 B NO166775 B NO 166775B NO 863489 A NO863489 A NO 863489A NO 863489 A NO863489 A NO 863489A NO 166775 B NO166775 B NO 166775B
Authority
NO
Norway
Prior art keywords
belt
vehicle frame
accordance
control rods
frame
Prior art date
Application number
NO863489A
Other languages
English (en)
Other versions
NO863489D0 (no
NO863489L (no
NO166775C (no
Inventor
Hans Schaeff
Original Assignee
Schaeff Karl Gmbh & Co
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Schaeff Karl Gmbh & Co filed Critical Schaeff Karl Gmbh & Co
Publication of NO863489D0 publication Critical patent/NO863489D0/no
Publication of NO863489L publication Critical patent/NO863489L/no
Publication of NO166775B publication Critical patent/NO166775B/no
Publication of NO166775C publication Critical patent/NO166775C/no

Links

Classifications

    • EFIXED CONSTRUCTIONS
    • E02HYDRAULIC ENGINEERING; FOUNDATIONS; SOIL SHIFTING
    • E02FDREDGING; SOIL-SHIFTING
    • E02F9/00Component parts of dredgers or soil-shifting machines, not restricted to one of the kinds covered by groups E02F3/00 - E02F7/00
    • E02F9/02Travelling-gear, e.g. associated with slewing gears
    • E02F9/024Travelling-gear, e.g. associated with slewing gears with laterally or vertically adjustable wheels or tracks

Landscapes

  • Engineering & Computer Science (AREA)
  • Mining & Mineral Resources (AREA)
  • Civil Engineering (AREA)
  • General Engineering & Computer Science (AREA)
  • Structural Engineering (AREA)
  • Non-Deflectable Wheels, Steering Of Trailers, Or Other Steering (AREA)
  • Vehicle Cleaning, Maintenance, Repair, Refitting, And Outriggers (AREA)
  • Yarns And Mechanical Finishing Of Yarns Or Ropes (AREA)
  • Devices For Conveying Motion By Means Of Endless Flexible Members (AREA)

Description

Oppfinnelsen vedrører anordning ved beltekjøretøyer, særlig hydrauliske gravemaskiner, som er utstyrt med en kjøre-tøyramme, for senkning av rammens høyde over bakken, særlig i maskinens transportstilling, og hvor det på hver side av rammen er forbundet et belte ved hjelp av paralellogram-dannende styrestenger.
Ifølge en internt kjent teknikk er det kjent et belte-kjøretøy, på hvis ramme beltene ved hjelp av glideføringer og hydrauliske sylindere er stillbare i deres avstand fra rammens langsgående midtplan, slik at også den totale bredde av kjøre-tøyet derved kan reguleres innenfor visse grenser. Denne kjente konstruksjon r av ulike årsaker forholdsvis kostbar; således krever glideføringene, som må utføres særlig stabile da de må overføre de totale belastninger, f.eks. gravekreftene fra en gravemaskin, fra overstellet i kjøretøyet til bakken, prinsippielt en kostbar bearbeiding av flere flater som står i inngrep med hverandre. Hertil kommer at glideføringene og de hydrauliske sylindrenes stempelstenger i området for kjøretøy-et utsettes for en stadig tilsmussing, også gjennom aggresive væsker, slik at det kreves dyre tildekkinger eller andre hjelpemidler mot korrosjon.
For transport av beltekjøretøy på veier benytter man for små og middelstore hydrauliske gravemaskiner åpne lastebiler med side- og baklem og for større gravemaskiner lastekjøretøy uten sidebegrensninger. Lasteplan på åpne latebiler har p.g.a. det ved lov foreskrevne maksimale yttermål (f.eks. 2500mm) en bestemt indre bredde (f.eks. 2300 mm). Dersom gravemaskinen er bredere enn lasteplanets indre bredde, må den transporteres på et lastekjøretøy uten sidebegrensninger. Dersom gravemaskinens bredde overskrider det ved lov foreskrevne yttermål (f.eks.
2500 mm), er det bare mulig å foreta transporten på offentlige veier med en særtillatelse i forbindelse med politiledsagelse og veisperring o.s.v. Hertil kommer at også lastehøyden på veigående kjøretøy er foreskrevet og utgjør f.eks. i Europa 4000 mm. Vanlige lastebiler med lasteplan har en lasteplan-høyde på omtrent 1300 mm, slik at gravemaskiner med en tran-sporthøyde som overstiger 2700 mm må transporteres ved hjelp av en kostbar tung lastebil uten sidebegrensninger.
Formålet med oppfinnelsen er å frembringe en anordning hvor regulering av sporvidden i forhold til teknikkens stilling kan oppnås gjennom såvel vesentlig enklere konstruktive trekk som forenklede drivmidler.
Dette formål oppnås ifølge oppfinnelsen ved
a) at styrestengene er svingbare om horisontale akser på henholdsvis beltopphenget og på kjøretøyrammen, b) at styrestengenes ene endesvingestilling, hvor stengene står omtrent vertikalt og kjøretøyrammen befinner seg i en nedsenket stilling i forhold til belteopphengene, er begrenset av et første sett mekaniske anslag, c) at styrestengenes motsatte endesvingestilling, hvor styrestengene er omtrent horisontale og kjøretøyrammen befinner seg i en hevet stilling i forhold til belteopphengene, er begrenset av et andre sett mekaniske anslag, og d) at en låseinnretning er anordnet mellom belteopphenget og kjøretøyrammen for fastholding av kjøretøyrammen i
hevet stillng når det andre sett anslag står i inngrep med hverandre.
Forslaget ifølge oppfinnelsen viser hvordan beltekjøre-tøy som for transport ved hjelp av lastebiler med lasteplan egentlig overskrider deres lastebredde, kan minskes til det nødvendige mål og etter transporten svært enkelt kan omformes med bred støtteflate igjen i arbeidsstillingen, idet kjøretøy-et da har fått igjen den store sporvidde. Dette forslag egner seg med fordel også for store gravemaskiner som ved redusering av deres bredde kan transporteres uten særtillatelse på tung lastebil uten sidebegrensninger. Et ytterligere fordelaktig synspunkt ved oppfinnelsens grunnidé består endelig i at svingningen av styrestengene som forbinder beltene med understellet, ikke bare bevirker en regulering av kjøresporvidden, men også av beltenes relative høydestilling i forhold til kjøretøyrammen.
Denne grunnidé blir i en foretrukket utførelsesform av beltekjøretøyet ifølge oppfinnelsen utnyttet ved at beltene i kjøretøyets transportstilling er såvel hevet i forhold til kjøretøyrammen som ført mot dette, mens beltene i kjøretøyets arbeidsstilling er ført sideveis og nedover bort fra understellet, slik at overstellets avstand fra bakken økes.
I arbeidsstillingen kan kjøretøyets dimensjoner hensiktsmessig være valgt slik at det ved en gravemaskin med dreibart overstell er sikret tilstrekkelig stabilitet til alle sider og i enhver svingestilling, og for dette formål danner gravemaskinens vippelinjer omtrent et kvadrat omkring overstellets svingeakse. To i retning av kjøretøyets lengdeakse løpende vippelinjer bestemmes gjennom stillingen av de driven-de kjedehjul og kjedenes ledehjul, mens de tverrgående vippelinjer fastsettes gjennom beltenes avstand fra dreieaksen.
Ifølge et ytterligere viktig trekk ved oppfinnelsen kan det for reguleringen av beltene mellom arbeidsstillingen og transportstillingen være anordnet kjøretøyfaste innretninger, som muliggjør en heving henholdsvis senking av kjøretøyet ved den ene eller begge sider. Kjøretøyfaste innretninger som kan utnyttes for dette formål kan eksempelvis ved en gravemaskin være bomverket, skuffearmen eller graveutstyret, hvormed det ene eller begge belter gjennom avstøtting på bakken og gjennom skråstilling av rammen kan heves ved den ene side. På lignende måte kan det også utnyttes støttesylindere eller støtteben som er anbrakt på et arbeidskjøretøy og kan skyves ut til anlegg
mot bakken.
Det kan videre være hensiktsmessig når styrestangparene i transportstillingen, hvor beltene er hevet i forhold til rammen og er ført mot denne, ved hjelp av uavhengige anslags-innretninger blir holdt i en stilling, hvor de og beltet ennå ikke har nådd en stabil tyngdepunktstilling, slik at beltene fra en ustabil tyngdepunktsstilling havner i sin arbeidsstilling, som avgrenses av anslags- og låseinnretninger, gjennom sin egen vekt, eksempelvis ved at rammen heves ved den ene side. Ved hjelp av en slik konstruksjon kan beltene reguleres med svært enkle midler under utnyttelse av tyngdekraften. Dersom beltekjøretøyet er en gravemaskin, blir dens overstell svigt til den ene side og graveutstyret støttet mot bakken. Gjennom svingning og forlengelse av den konstruksjon som består av bomverk, skuffearm og graveutstyr, eventuelt også ved svingning av en gravearm, heves derved rammen ved den ene side. Ved denne operasjon blir det belte som er anordnet ved den hevede side av rammen betraktet med utgangspunkt i transportstillingen, på grunn av sin egen vekt først ført mot bakken, mens rammen med de i samme lagrede ender av styrestengene beveger seg oppover. Derved utsettes beltet for en sideveis utadvirende reguleringskraft, som fører beltet sideveis bort fra rammen, inntil styrestengene har nådd,sin andre endestilling. I denne andre endestilling kan styrestengene rage omtrent horisontalt og fastholds da ved hjelp av automatisk virkende anslag.
Ifølge en utførelsesform av oppfinnelsen kan anslagene for fastholdelse av koplingsleddanordningen omfattende styrestengene i transportstillingen utgjøres av innbyrdes motstående frontflater av de i samme plan anordnede ytre og indre lagerplater på rammen likesom de motsvarende ytre og indre lagerplater på beltet, hvilke er forsynt med fremspring og utsparinger som griper inn i hverandre.
Anslagene for fastholdelse av styrestengene i kjøre-tøyets arbeidsstilling kan hver bestå av et låseorgan, som er tilordnet hvert av styrestangparene og ved sin ene ende er koplet til belteopphenget og ved sin andre ende oppviser en til begge sider utvidet lagerhylse, med hvilken det ved anlegg mot en på kjøretøyet stasjonær anslagsinnretning, begrenser styrestengenes svingebevegelser i én retning. Låseorganet, fortrinnsvis dets lagerhylse, kan ha en langsgående boring som er parallell med kjøreretningen og flukter med ensrettede åpninger i de på understellet anbrakte lagerplater når lagerhylsen befinner seg i en anslagsstilling, hvori den kan låses
ved hjelp av en innstikksbolt.
I stedet for det foran beskrevne låseorgan som tjener til fastholdelse og til sikring av arbeidstilling-forholdet mellom belte oppheng og ramme, kan det ifølge den foreliggende oppfinnelse også benyttes andre likeverdige mekaniske løsnin-ger. Eksempelvis kan det like ens som for transportstillingen også for arbeidsstillingen for styrestengene henholdsvis deres retningsforløp være anordnet anslag for arbeidsstillingen, hvilke anslag består av anslagsflater på innbyrdes motstående lagerplater på belte oppheng og ramme, idet det også her er anordnet en ekstra låsning, for å holde fast koplingsleddanordningen i den utstrukne henholdsvis horisontale styre-stangstilling. Andre anslag kan bestå f.eks. av ansatser eller utvidelser på i det minste én styrestang av hvert par, idet denne ansats er utformet som anslag eller kan omdannes til et anslag ved innførbare innstikksorgan. Motor- eller hånd-betjente anslag og/eller låseinnretninger kan også være anordnet helt uavhengige av styrestengene.
Ved overføringen av beltekjøretøyet fra dets brede arbeidsstilling til den smalere transportstilling utløses først låsningen ved å fjerne innstikkboltene eller lignende. Anslag kan derved sikre at en forutgående avlastning av rammen ved hjelp av kjøretøyfaste eller uavhengige løfteorganer ikke er nødvendig. Etter at låsingen er opphevet, kan nå rammen senkes ved gradvis fjerning av en avstøtting, hvorved de ender av styrestengene som angriper på rammen, svinges nedover, mens det på bakken liggende belte nå føres mot rammen inntil den gjennom anslag avgrensede transportstilling er nådd.
Den spesielle tilkopling av belteopphenget på rammen ved hjelp av styrestangbar avstedkommer den fordelaktige mulighet at beltekjøretøyet kan innstilles for arbeider på terrasse-eller trappelignende terreng. Et enkelt anvendelsestilfelle består f.eks. i når kjøretøyets ene belte kjører eller støtter seg på veien og det andre på en høyreliggende gangvei. For dette formål kan det være anordnet sperreinnretninger for å holde det ene eller begge belter fast i den stilling hvor de er hevet i forhold til rammen, f.eks. i transportstillingen. Denne låsing av det oppsvingte belte er nødvendig for ved gravearbeider på tverrs av kjøreretningen å kunne trekke med den fulle vekt av kjøreverket for sikring av stabiliteten. Sperreinnretningene kan oppvise åpninger som er utformet i rammens lagerplater og hvorigjennom låseorganet kan låses manuelt eller ved fjernstyring i en hevet endestilling av beltet.
Ved dette anvendelsestilfelle er det ikke bare tale om en best mulig stabilitet av kjøretøyet, men i første rekke om høydeforskyvningen mellom de to belter, slik at styrestengene som befinner seg i den i forhold til rammen nedadsvingte arbeidsstilling, kan strekke seg skrått nedover fra rammen dersom det er truffet konstruktive tiltak for at så kan skje. Det kan selvfølgelig også finnes mellomstillinger, for å låse det angjeldende belte i forhold til rammen enten i den full-stendig oppadsvingte stilling, i en sideveis bortført stilling eller i en delvis nedadsvingt stilling.
Ytterligere trekk og fordeler ved oppfinnelsen fremgår av patentkravene, den etterfølgende beskrivelse av utførelses-eksempler, også i forbindelse med tegningene. Det vil dessuten forstås at de enkelte trekk i patentkravene enkeltvis eller ..i vilkårlig annen kombinasjon kan gi opphav til ytterligere utførelsesformer av oppfinnelsen.
Det henvises til tegningene, hvor:
Fig. 1 viser et frontriss av et beltekjøretøy med et i bredden regulerbart understell ifølge oppfinnelsen. Fig. 2 viser er planriss av understellet av beltekjøre-tøyet ifølge fig. 1. Fig. 3 viser en beltedrevet gravemaskin med et i bredden regulerbart understell ifølge oppfinnelsen. Fig. 4 viser i større målestokk et riss av koplingsleddanordningen omfattende styrestengene mellom den venstre side av rammen og det tilstøtende, innstiplede belte med hensyn på fig. 1 og 3. Fig. 5 viser et planriss av koplingssystemet i låst stilling ifølge fig. 4. Fig. 6 svarer til fig. 4 og viser et delriss av den
venstre side av rammen ned tilordnet belte i beltkjøretøyets transportstilling.
Fig. 7 viser et frontriss av en beltedrevet gravemaskin, hvis ene belte er låst i en hevet stilling og hvis andre belte er låst i en fra rammen bortført stilling.
I overenstemmelse med fig. 1 og 2 omfatter et belte-kjøretøy et overstell 11 og en ramme 13, med et hydrostatisk drevet venstre belte 10 og et høyre belte 12. De to belter 10 og 12 samt rammen 13 danner sammen følgelig kjøreunderstellet. Overstellet 11 kan svarende til utførelseseksemplet ifølge fig. 3 tilhøre en gravemaskin og være forsynt med et førerhus 32, ytterligere påbygg, såsom drivmotor, drivstofftank, hydraulikkenhet, motvekt likesom en tilbyggsholder 33 for tilkopling av en konstruksjon bestående av bom 34, skuffearm 36 og graveskuff 38, for svingebevegelse om en horisontal akse. Overstellet 32 er dreibart lagret om en vertikal akse
40 på en lagerkrans 35 av rammen 13.
I nærheten av hver av rammens 13 to ende er det festet en ytre lagerplate 14, som med lageransatser eller lagerfrem-spring rager utenfor understellets øvre begrensning og side-begrensning og i disse områder har plass for åpninger og holdeorgan for bolter eller tapper for lagring av en øvre styrestang 20 og en nedre styrestang 22. Den ytre lagerplate 14 befinner seg følgelig i nærheten av samtlige fire hjørner av rammen 13, hvorved, såsom vist, lagerplaten 14 ved begge ender består av en felles gjennomgående plate, som er sveiset fast til rammens 13 fremre ender.
Til hver ytre lagerplate 14 hører in indre lagerplate 15, som er anbrakt lenger inne, regnet i lengderetningen, og i tilstrekkelig avstand fra lagerplaten 14, slik at den forholdsvis brede øvre styrestang 20 henholdsvis nedre styrestang 22 kan anbringes svingbart mellom disse.
De like lange og innbyrdes parallelt forløpende styrestenger 20, 22 som hører sammen i par, er med sine andre ender anbrakt på det tilhørende overforliggende belte 10 henholdsvis 12, slik at det dannnes et parallellogram. Den ytre og indre lagerplate 16, 17 er ifølge fig. 4 festet til en holder 50 på det angjeldende belteoppheng og omfatter fremskytende ansatser til opptakelse av horisontale lagerbolter 24' og 25', om hvilke styrestengene 20 og 22 er svingbare.
Som vist i fig. 5, er den øvre styrestang 20 i hvert par gaffelformet i den ende som er vendt mot beltet, slik at denne styrestang er lagret på tappen 24' med to gaffelgrener 42. Mellom gaffelgrenene 42 er på den samme svingtapp 24' lagret den ytre ende av låseorganet 2 6, som her eksempelvis er stang-formet.
Den øvre frie ende av låseorganet 2 6 har en utvidelse, som ifølge fig. 4 og 5 er utformet som en utvidet lagerhylse. Denne lagerhylse 44 er tilordnet anslag 28 (fig. 4 og 5) som er festet på rammen 13. Det fremgår av fig. 4 at anslagene 28 delvis omslutter lagerhylsen 44 henholdsvis er utformet som sikkert opptakelsesorgan, slik at de kan ta opp hele vekten av beltet 10 når beltet inntar skråstillingen, f.eks. ifølge fig. 3. Lagerplatene 14 og 15 er også forsynt med fremspring 29, som rager opp over understellets profil og har åpninger, som når de flukter med lagerhylsens 44 boring, tjener til å oppta en låsebolt 30.
I fig. 1-5 er inntegnet låse- eller innstikksbolten 30, som tjener til via koplingsvekselen som omfatter styrestengene 20, 22 å holde det angjeldende belte i arbeidsstilingen, hvor kjøreunderstellet er utvidet i bredden og styrestengene 20, 22 inntar et omtrent horisontalt forløp. Denne arbeidsstillinger i fig. 4 tydelig vist i området for en koplingsveksel. I stedet for den viste innstikksbolt 30 kan det også være anordnet motor-, f.eks. hydraulisk manøvrerbare låseinnretninger, som eksempelvis kan betjenes fra hver side av kjøreunder-stellet henholdsvis for hvert belte enkeltvis.
I fig. 6 er beltets 10 transportstilling i forhold til rammen 13 vist detaljert, slik det likeledes fremgår av fig. 3 med hensyn til beltet 12. I denne transportstilling har det funnet sted en slik relativ høydeforskyvning i forhold til arbeidsstillingen at rammen 13 er senket i forhold til beltet 10 og beltet 10 er ført nærmere rammen 13. En forutsetning for de beskrevne relativbevegelser er forutgående opphevelse av låsingen. I overenstemmelse hermed er innstikksbolten 30 fjernet i fig. 6, hvor man derimot ser den frie øvre åpningen 2 9 i den ytre lagerplate 14 og den frie boring i lagerhylsen 44 ved enden av låseorganet 26. Den således frie svingebevegelse av styrestengene 20, 22 avsluttes i transportstillingen ifølge fig. 6, hvor beltet er ført så nær rammen 13 som mulig, og hvor rammen 13 på den annen side er senket i forhold til beltet. Anslagene, som er uavhengige av styrestengene 20, 22 og avgrenser beltekjøretøyets transportstilling, består av innbyrdes motstående endeflater 18, 19 på de i samme plan anordnede ytre og indre lagerplater på rammen likesom de motsvarende ytre og indre lagerplater på beltet. Disse endeflater kommer i et visst inngrep med hverandre med fremspring og utsparinger, som er avpasset etter hverandre og griper inn i hverandre, hvorved tilkoplingspunktene henholdsvis svingtappene 24, 25, og 24', 25' er anordnet tett ved siden av hverandre, nesten vertikalt ovenfor hverandre. Den viste anordning er fordelaktig av de nevnte årsaker, men er ikke absolutt nødvendig for gjennomføring av oppfinnelsen.
Det fremgår enn videre av fig. 6 at det angjeldende pars to styrestenger 20, 22 i transportstillingen ved hjelp av anslagene 18, 19 holdes i en slik stiling, hvor beltet ennå ikke har nådd en stabil tyngdepunktstilling. Fra denne ustabi-le tyngdepuktstilling havner beltet 10 automatisk på grunn av sin egen vekt i arbeidsstillingen ifølge fig. 4, som avgrenses av anslagene 28, så snart understellet, f.eks. som vist i fig. 3, er hevet ved den ene side.
Den beskrevne stilling eller retning av styrestengene 20, 22 i transportstillngen er fordelaktig for oppnåelse av en mest mulig enkel manøvrering, da det ikke kreves noen ekstra motordrevet svingeanordning. I grensetilfeller, hvor det kommer an på en vidtgående redusering av kjøretøysbredden i transportstillingen, kan det under henvisning til fig. 6 også tenkes en vidtgående svingning av styrestengene til den vertikale 90°- posisjon eller sågar utover denne, slik at beltet opptar henholdsvis dekker rammens sidefront. For å overføre kjøretøyet fra arbeidsstillingen til transportstillingen og omvendt kreves det drivanordninger. Disse kan ha form av hydrauliske sylindre koplet til belteopphenget og/eller til rammen for å gjennomføre styrestengenes svingbevegelser, eller andre drivmekanismer.
Hevingen henholdsvis avlastningen av beltene kan skje ved hjelp av støtteplater eller støtteben, som er anbrakt på rammen og eventuelt samvirker slik med graveinnretningen av et jordforflytningsapparat at begge belter heves samtidig fra bakken og etter opphevelse av låsingen settes ned igjen samtidig. For derved å gjennomføre overføringen fra arbeids- til transportstillingen.
I fig. 1 er ved siden av arbeidsstillingen B med et bredt kjøreunderstell også inntegnet beltenes 10, 12 transportstilling med stiplede linjer, hvorved et et oppnådd en redusert bredde . Særlig fordelaktig er i denne sammenheng den med reduseringen av kjøreunderstellets bredde oppnådde redusering av høyden H^, mens en større høyde H gjelder i arbeidsstillingen, hvorved overstellet også får en større avstand over bakken.
I den stilling hvor kjøretøyet er hevet ved den ene side ifølge fig. 3, kan den manuelt eller motor-manøvrerte inn-stikkbolt 30 stikkes gjennom lagerplatene og låseorganets 2 6 lagerhylse 44 (fig. 4), slik at beltet 10 derved låses i arbeidsstillingen. I beltets avlastede stilling ifølge fig. 3 trykker beltets vekt låseorganet med dets lagerhylse 44 mot anslagene 28, som eksempelvis er sveiset fast på lagerplatene, slik at den angjeldende innstikksbolt 30 under disse betingel-ser avlastes og eventuelt kan fjernes for hånd. Blir nå ved fjernet innstikksbolt i fig. 3 bommen 34 hevet henholdsvis svingt oppover, trykker gravemaskinens vekt understellet nedover, og beltet 10 kommer i den fig. 6 viste posisjon.
Fig. 7 viser i et fordelaktig anvendelsestilfelle en gravemaskin forsynt med belter, hvor det i fig. 7 høyre belte 12 kjører på gangveien og er låst i den stilling hvor det er hevet i forhold til rammen. Det andre belte 10. befinner seg i arbeidsstillingen hvor det er fjernet fra rammen, og hvor styrestengene 20, 22 løper omtrent horisontalt og fastholdes i denne stilling via låseorganet 26 med en innstikksbolt 30. Underlaget for beltet 10 utgjøres av veien som ligger dypere enn gangveien.
Det fremgår dessuten av fig. 7 at den synlige lagerplate 14 og også den bakenfor anordnete ikke synlige lagerplate i tillegg til åpningene 29 omfatter ytterligere åpninger 46, via hvilke beltet ved hjelp av den viste innstikksbolt eller annet låseorgan kan fastholdes i den stilling hvor det er hevet med hensyn til understellet.

Claims (15)

1. Anordning ved beltekjøretøyer, særlig hydrauliske gravemaskiner,som er utstyrt med en kjøretøyramme (13), for senkning av rammens høyde over bakken, særlig i maskinens transportstilling, og hvor det med hver side av rammen (13) er forbundet et belte (10,12) ved hjelp av parallellogramdannende styrestenger (20,22), karakterisert ved a) at styrestengene (20,22) er svingbare om horisontale akser på henholdsvis belteopphenget og på kjøretøyrammen (13), b) at styrestengenes (20,22) ene endesvingestilling, hvor stengene står omtrent vertikalt og kjøretøyrammen (13) befinner seg i en nedsenket stilling i forhold til belteopphengene, er begrenset av første mekaniske anslag (18,19), c) at styrestengenes (20,22) motsatte endesvingestilling, hvor styrestengene er omtrent horisontale og kjøretøyrammen befinner seg i en hevet stilling i forhold til belteneopphengene, er begrenset av andre mekaniske anslag (26,28), og d) at en låseinnretning (15,30,44) er anordnet mellom belteneopphenget og kjøretøyrammen (13) for fastholding av kjøretøyrammen i hevet stilling når de andre anslag (26,28) står i inngrep med hverandre.
2. Anordning i samsvar med krav 1, karakterisert ved at styrestengene (20,22) i nevnte vertikale endesvingestilling i forhold til kjøretøyrammen (13) har en ustabil tyngdepunktstilling hvorfra styrestengene, f.eks. ved heving av kjøretøyrammens ene side, kan overføres til den motsatte endesvingestilling, som er begrenset av de andre sett mekaniske anslag (26,28) (fig. 3).
3. Anordning i samsvar med krav 1 eller 2, karakterisert ved at styrestengenes (20,22) tilkoplings-punkter på kjøretøyrammen (13) er anordnet i nedsenkete lagerplater (14,15) og på belteopphengene i oppadhevete lagerplater (16,17), slik at belteopphengene når styrestengene (20,22) er horisontale befinner seg sideveis og nedenfor kjøretøyrammen (13) .
4. Anordning i samsvar med et av de foregående krav, karakterisert ved at styrestengene (20,22), som fortrinnsvis i nærheten av kjøretøyrammens (13) bakre ende, er lagret som en øvre (20) og en nedre (22) styrestang med hver styrestangs ene ende mellom to lagerplater (14,15), og dens annen ende lagret mellom to lagerplater (16,17) på belteopphenget.
5. Anordning i samsvar med et av de foregående krav, karakterisert ved at styrestengene (20,22) har en bredde som er større enn halve lengden.
6. Anordning i samsvar med et av de foregående krav, karakterisert ved at anslagene for fastholdelse av koplingsleddanordningen som omfatter styrestengene (20,22), i transportstillingen, utgjøres av de innbyrdes motstående frontflater (18,19) av de i samme plan anordnede ytre lagerplater (14) og indre lagerplater (15) på kjøretøyrammen (13) og de tilsvar-ende ytre lagerplater (16) og indre lagerplater (17) på belteopphengene, hvilke frontflater er utstyrt med fremspring og til-ordnede utsparinger som griper inn i hverandre.
7. Anordning i samsvar med krav 6, karakterisert ved at lagerplatenes (14,15) anslagsflater (18,19) i profil oppviser avrundede fordypninger mellom fremspring, idet fordypningene er utformet for opptakelse av den motstående lager-platens fremspring.
8. Anordning i samsvar med et av de foregående krav, karakterisert ved at hvert anslag omfatter et låseorgan (26), som er tilordnet hvert av styrestangparene og i sin ene ende (27) er koplet til belteopphenget og i sin andre ende oppviser en utvidelse i bredden, med hvilken det ved anlegg mot et anslag (28) som er fast anbrakt på rammen (13), begrenser styrestengenes (20,22) svingebevegelser i én retning.
9. Anordning i samsvar med krav 8, karakterisert ved at låseorganets (26) breddeutvidelse består av en lagerhylse (4 4) med en langsgående boring som er parallell med kjøreretningen, og som i sin anslagsstilling flukter med ensrettede åpninger (29) i de på kjøretøyrammen (13) anbrakte lagerplater, og kan låses ved hjelp av en innstikksbolt (30).
10. Anordning i samsvar med krav 8 eller 9, karakterisert ved at samtlige innstikksbolter (30) som er tilordnet låseorganene (26) og åpningene (29) i lagerplatene, er manøvrerbare, fortrinnsvis i fellesskap, ved hjelp av servodriv-anordninger som er anbrakt på kjøretøyet.
11. Anordning i samsvar med et av de foregående krav, karakterisert ved at låseorganet (26) er stang-formet og i sin ene ende er utstyrt med lagerhylsen (44).
12. Anordning i samsvar med et av kravene 8-11, karakterisert ved at den øvre styrestang (20) i hvert par er gaffelformet i den ende som vender mot belteopphenget, og at låseorganets (26) ytre ende er lagret mellom gaffelens grener (42) på den samme svingtapp.
13. Anordning i samsvar med krav 12, karakterisert ved at låseorganet (26) ved sine bevegelser under føringen av belteopphengene mellom arbeidsstillingen og transportstillingen styres mellom gaffelgrenene (42) med lagerhylsen (4 4) i anlegg mot kjøretøyrammen (13).
14. Anordning i samsvar med krav 13, karakterisert ved at sperreinnretninger (30) for det ene eller begge belteoppheng har åpninger (29) som er anordnet i kjøretøyrammens (13) lagerplater (14,15), hvori låseorganet (26) kan bringes i inngrep manuelt eller ved fjernstyring i en hevet endestilling av beltet.
15. Anordning i samsvar med krav 14, karakterisert ved at det ene belte, for arbeid på innbyrdes høyde-forskjøvne kjøreplan for de to belter (10,12), er låsbart i en arbeidsstilling hvor nevnte ene belte er ført sideveis utover og delvis nedsvinget i forhold til kjøretøyrammen (13).
NO863489A 1985-09-04 1986-09-01 Anordning ved beltekjoeretoeyer. NO166775C (no)

Applications Claiming Priority (2)

Application Number Priority Date Filing Date Title
DE3531510 1985-09-04
DE19853534626 DE3534626A1 (de) 1985-09-04 1985-09-28 Hydraulikbagger mit verstellbarem raupenlaufwerk

Publications (4)

Publication Number Publication Date
NO863489D0 NO863489D0 (no) 1986-09-01
NO863489L NO863489L (no) 1987-03-05
NO166775B true NO166775B (no) 1991-05-27
NO166775C NO166775C (no) 1991-09-04

Family

ID=25835644

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
NO863489A NO166775C (no) 1985-09-04 1986-09-01 Anordning ved beltekjoeretoeyer.

Country Status (6)

Country Link
AT (1) AT395992B (no)
CH (1) CH672463A5 (no)
DE (1) DE3534626A1 (no)
FR (1) FR2586727B3 (no)
IT (1) IT1197159B (no)
NO (1) NO166775C (no)

Families Citing this family (15)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
DE3706931A1 (de) * 1985-09-28 1988-09-15 Schaeff Karl Gmbh & Co Raupenfahrzeug
AT396097B (de) * 1991-10-24 1993-05-25 Eccon Eng Computer Consult Chassis fuer raupenfahrwerke
FR2737743B1 (fr) * 1995-08-10 1999-01-15 Bouche Gerard Machine constituant une pelle mecanique enjambeuse destinee a la plantation et au remplacement de plants isoles en rangees de culture
KR100722654B1 (ko) * 2006-04-05 2007-05-28 동일고무벨트주식회사 언더캐리지 시스템의 멀티링크형 브릿지
ATE451290T1 (de) 2006-10-06 2009-12-15 Rolic Invest Sarl Raupenfahrzeug
ITMI20070188U1 (it) 2007-05-25 2008-11-26 Rolic Invest Sarl Veicolo battipista
ITMI20071249A1 (it) 2007-06-21 2008-12-22 Rolic Invest Sarl Rampone per cingoli di veicoli cingolati, in particolare veicoli battipista
ITMI20072091A1 (it) 2007-10-30 2009-04-30 Rolic Invest Sarl Fresa rotante da neve e metodo per la preparazione del manto nevoso delle piste da sci
ITMI20072096A1 (it) 2007-10-30 2009-04-30 Rolic Invest Sarl Dispositivo di collegamento fra un veicolo battipista ed un'attrezzatura per la preparazione del manto nevoso delle piste da sci e metodo di controllo impiegante tale dispositivo di collegamento
ITMI20072105A1 (it) 2007-10-31 2009-05-01 Rolic Invest Sarl Fresa rotante da neve per la preparazione del manto nevoso delle piste da sci
ITMI20072102A1 (it) 2007-10-31 2009-05-01 Rolic Invest Sarl Fresa rotante da neve per la preparazione del manto nevoso delle piste da sci
DE102008014139A1 (de) 2008-03-13 2009-09-17 Terex-Demag Gmbh Raupenkran sowie Verfahren zur Einstellung einer Grund-Arbeitsposition eines derartigen Raupenkrans
ITMI20081001A1 (it) 2008-05-29 2009-11-30 Rolic Invest Sarl Cingolo per veicoli battipista e veicolo battipista provvisto di tale cingolo
IT1394923B1 (it) 2009-02-18 2012-07-27 Rolic Invest Sarl Veicolo battipista comprendente un gruppo verricello di ausilio alla movimentazione del veicolo battipista lungo pendii ripidi e metodo di azionamento del gruppo verricello
HU3657U (en) * 2009-03-24 2009-09-28 Europ Gepjarmuejavito Szolgalt Equipment for adjusting heght and width of the bogie of man basket lifts

Family Cites Families (4)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
FR1444170A (fr) * 1960-05-11 1966-07-01 Perfectionnement aux machines à creuser des tranchées ou autres machines à châssis porte-outil adaptable au devers du terrain
GB1167061A (en) * 1966-01-13 1969-10-15 Raymond Int Inc Derricks for Moving or Hoisting Loads.
CH454049A (it) * 1966-04-16 1968-03-31 Beltrami Osmano Escavatore
AT286884B (de) * 1967-03-31 1970-12-28 Hagelstein Alfred Maschinenfab Schwenkbarer Bagger, insbesondere Löffelbagger zum Ausheben von Gräben

Also Published As

Publication number Publication date
NO863489D0 (no) 1986-09-01
NO863489L (no) 1987-03-05
AT395992B (de) 1993-04-26
NO166775C (no) 1991-09-04
IT8621591A0 (it) 1986-09-04
DE3534626A1 (de) 1987-03-12
FR2586727A1 (fr) 1987-03-06
DE3534626C2 (no) 1990-09-06
IT1197159B (it) 1988-11-30
IT8621591A1 (it) 1988-03-04
ATA237786A (de) 1992-09-15
CH672463A5 (no) 1989-11-30
FR2586727B3 (fr) 1987-12-18

Similar Documents

Publication Publication Date Title
NO166775B (no) Anordning ved beltekjoeretoeyer.
AU731402B2 (en) Operator enclosure
US4660731A (en) Telescopic crane for heavy loads
US5641261A (en) Fork lift truck
CA2328938C (en) Transportable lift truck with telescopic lifting arm
IL46798A (en) Means for changing the position of a load-carrying component of a transport unit
US7845503B2 (en) Pipe-laying machine
IE43358B1 (en) Loading ramp
NO149322B (no) Kjoeretoey med stillbar belastningsvekt
NO843130L (no) Terrenggaaende kjoeretoey eller maskin
US4253536A (en) Articulated, cross-country vehicle
US3767075A (en) Bucket loader
NO841606L (no) Chassisenhet
US3989149A (en) Excavating device
US4266617A (en) Tractor with full-floating tool bar
US4286915A (en) Straddle carrier
US4269560A (en) Steering assembly
US5988664A (en) Apparatus for towing a disabled truck tractor
US7204378B2 (en) Goods transshipment apparatus
US4465293A (en) Vehicle oscillation lock
US11479453B1 (en) Lift attachment apparatus
FI87381B (fi) Tillaeggsanordning foer vaeghyvling.
NO179151B (no) Leddforbindelsesaktuator for utförelse av lineære eller roterende bevegelser
NO781406L (no) Gravemaskin.
RU2010737C1 (ru) Опорное устройство трейлера с тележкой