NO156564B - Kompleks-salter og fremgangsmaate til fremstilling derav. - Google Patents

Kompleks-salter og fremgangsmaate til fremstilling derav. Download PDF

Info

Publication number
NO156564B
NO156564B NO794308A NO794308A NO156564B NO 156564 B NO156564 B NO 156564B NO 794308 A NO794308 A NO 794308A NO 794308 A NO794308 A NO 794308A NO 156564 B NO156564 B NO 156564B
Authority
NO
Norway
Prior art keywords
atm
ethylene
hours
ppm
polymerization
Prior art date
Application number
NO794308A
Other languages
English (en)
Other versions
NO794308L (no
NO156564C (no
Inventor
Alberto Greco
Guglielmo Bertolini
Gianfranco Pazienza
Original Assignee
Anic Spa
Snam Progetti
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Anic Spa, Snam Progetti filed Critical Anic Spa
Publication of NO794308L publication Critical patent/NO794308L/no
Publication of NO156564B publication Critical patent/NO156564B/no
Publication of NO156564C publication Critical patent/NO156564C/no

Links

Classifications

    • CCHEMISTRY; METALLURGY
    • C08ORGANIC MACROMOLECULAR COMPOUNDS; THEIR PREPARATION OR CHEMICAL WORKING-UP; COMPOSITIONS BASED THEREON
    • C08FMACROMOLECULAR COMPOUNDS OBTAINED BY REACTIONS ONLY INVOLVING CARBON-TO-CARBON UNSATURATED BONDS
    • C08F10/00Homopolymers and copolymers of unsaturated aliphatic hydrocarbons having only one carbon-to-carbon double bond
    • YGENERAL TAGGING OF NEW TECHNOLOGICAL DEVELOPMENTS; GENERAL TAGGING OF CROSS-SECTIONAL TECHNOLOGIES SPANNING OVER SEVERAL SECTIONS OF THE IPC; TECHNICAL SUBJECTS COVERED BY FORMER USPC CROSS-REFERENCE ART COLLECTIONS [XRACs] AND DIGESTS
    • Y10TECHNICAL SUBJECTS COVERED BY FORMER USPC
    • Y10STECHNICAL SUBJECTS COVERED BY FORMER USPC CROSS-REFERENCE ART COLLECTIONS [XRACs] AND DIGESTS
    • Y10S526/00Synthetic resins or natural rubbers -- part of the class 520 series
    • Y10S526/904Monomer polymerized in presence of transition metal containing catalyst at least part of which is supported on a polymer, e.g. prepolymerized catalysts

Landscapes

  • Chemical & Material Sciences (AREA)
  • Health & Medical Sciences (AREA)
  • Chemical Kinetics & Catalysis (AREA)
  • Medicinal Chemistry (AREA)
  • Polymers & Plastics (AREA)
  • Organic Chemistry (AREA)
  • Transition And Organic Metals Composition Catalysts For Addition Polymerization (AREA)
  • Inorganic Compounds Of Heavy Metals (AREA)
  • Compounds Of Iron (AREA)
  • Polymerization Catalysts (AREA)
  • Polyesters Or Polycarbonates (AREA)
  • Nitrogen And Oxygen Or Sulfur-Condensed Heterocyclic Ring Systems (AREA)

Description

Foreliggende oppfinnelse vedrører kompleks-salter for anvendelse som komponenter i katalytiske systemer for kopolymerisering av umettede forbindelser, og det karakteristiske er at de har følgende strukturformler
hvori
3+ 4+
summen (2y+x) er valensen av M', som er Al , Ti ,
Mo6+, W<6+>, Mo5+ eller Fe3+, y har verdien 0 eller 1, liganden L er P0C1, eller CcHj-POCl-, 0 er et oksy-
genatom, M er BE , Mg , Ca eller Sr , z er koordinasjonstallet for M, og L' er klor eller liganden L. Oppfinnelsen vedrører også en fremgangsmåte for fremstilling av komplekssalter og det karakteristiske ved fremgangsmåten i henhold til oppfinnelsen er at et klorid eller oksyklorid av et overgangsmetall valgt blant Ti, Mo, W og Fe eller aluminiumklorid AlCl^ omsettes med et klorid av et jordalkalimetall valgt blant Be, Mg, Ca og Sr i et molforhold M'/M som er varierbart fra 0,13 til 15 i nærvær av POCl^ eller CgH,-P(0)Cl2 ved en temperatur mellom 120°C og 140°C.
Disse trekk ved oppfinnelsen fremgår av patentkravene.
De mest stabile konfigurasjoner hvormed verdiene for x er forbundet, er de oktaedriske (for Mo<6+>, W<6+> eller Ti<4+>)
og de tetraedriske (for Fe<3+> og Al<3+>). For monodentale ligander er z 4 for Be<2+> og 6 eller 8 for Mg<2+>, Ca<2+> og Sr , og for bidentale ligander er z 2 for Be + og 3
eller 4 for Mg<2+>, Ca<2+> og Sr<2+>.
Som tidligere angitt fremstilles de saltaktige forbindelser med de ovennevnte angitte formler, ved å cmsette halogenidet eller oksyhalogenidet av et overgangsmetall eller AlCl^ med halogenidet av et jordalkalimetall i nærvær av den fosforiserte forbindelse. Jordalkalimetallhalogenidet opploses ved hoy temperatur, som kan variere fra 140 til 160°C i henhold til utgangsforbindelsene, i et stort overskudd av den fosforiserte forbindelse hvis denne er en væske, eller i en av dens konsentrerte opplosninger hvis den er et fast stoff. Et stort overskudd av overgangsmetallhalogenidet tilsettes, og systemet avkjoles så til vanlig temperatur. Krystaller av angjeldende produkt skilles ut og disse har tilfredsstillende renhet, men denne kan forbedres ved vanlige metoder som kjent for den fagkyndige på området (f.eks. ved krystallisering).
En spesielt brukbar fremstillingsmetode som utgjor en modifisering av den ovenfor beskrevne metode, er å anvende en ekstraktor hvori halogenidet av jordalkalimetallet og eventuelt av overgangsmetallet eller av aluminium befinner seg.
Denne metode, som er spesielt brukbar for flyktige fosforyl-derivater (POCl^) muliggjor at de to forskjellige klorider kan ekstraheres under tilbakelop.
De angitte salter separeres fra ekstraktene i en spesielt ren form, da de ureagerte produkter og eventuelle forurensninger blir tilbake.
Klorerte hydrokarboner representerer egnede losningsmidler for bruk i tilfellet av en fast, fosforisert forbindelse.
Innforingsrekkefolgen for de forskjellige reagenser er ikke viktig, og disse kan anbringes i gjensidig kontakt på forskjellige måter.
Produktene i henhold til oppfinnelsen kan anvendes som komponenter i katalytiske systemer for kopolymerisering av umettede forbindelser, og det er således mulig å oppnå kopolymerer av etylen og alfaolefiner, spesielt med et antall karbonatomer på 6 eller mer, for fremstilling av polyetylener med midlere eller lav densitet.
Det er også mulig å kopolymerisere etylen med konjugerte diener, spesielt butadien, til å gi kopolymerer inneholdende umettede bindinger som kan vulkaniseres med svovel selv ved meget lave umettethetnivåer.
Det er også mulig å oppnå homopolymerer av etylen. I dette tilfelle, ved å anvende en bærer, er det mulig å styre molekylvektfordelingen slik at man- f.eks. kan fremstille polytener eller etylen-alfaolefin-kopolymerer egnet for formblåsing. Det er også mulig å oppnå homo- og kopolymerer av cykloolefiner, kopolymerer av hoyere homologer av etylen og diener, og kopolymerer av forskjellige alfaolefiner.
De forskjellige polymerisasjonsreaksjoner gjennomfores ved konvensjonelle metoder, om nodvendig i nærvær av et reaksjonsmedium bestående av et alifatisk eller aromatisk hydrokarbon, idet katalysatoren utgjores av blandingen av en av de nevnte forbindelser i forening med en organometall-forbindelse av et metall som horer til en av de forste tre gruppene i det periodiske system. Reaksjonstemperaturen er mellom -70 og 200°C, og trykket kan enten være atmosfære-trykket, eller trykket som utoves av monomerene i reaksjonen, eller alternativt kan reaksjonen foregå under et trykk indusert fra utsiden.
Molekylvektkontroll kan også oppnås ved konvensjonelle metoder. Alternativt kan katalysatorforbindelsen i henhold til oppfinnelsen eller et eller flere av saltene derav anvendes (ved å anvende et løsningsmiddel som f.eks. ct^C^) passende understottet på en inert bærer valgt fra polyten, polystyren eller polyakrylharpiks, aluminiumoksyd, etc. I dette tilfelle utgjor anvendelse av en inert bærer i polymerisa-sjonsreaksjonen en ytterligere utførelsesform av oppfinnelsen, hvormed det er mulig å styre morfologien av den oppnådde polymer, og i enkelte tilfeller molekylvektfordelingen. En fordel med katalysatorene er at de er opploselige i apolare løsningsmidler (CB^C^) °<3 kan derfor dispergeres på en hvilken som helst type av bærer ved hjelp av en torr-metode (fravær av vandige midler).
EKSEMPLER 1- 8
Syntese av forbindelser dannet ved å kombinere overgangsmetall -halogenider, oksyhalogenider eller aluminiumklorid med metallhalogenider inneholdende det solvatiserte kation av et j ordalkalimetall.
En typisk fremstilling foregår ved at den onskede mengde av et jordalkalimetallklorid TiCl4i og POCl^ anbringes i en 2 50 ml kolbe som er forsynt med nitrogai tilf orselsror, tilbakelops-kondensator og magnetisk roreværk. Innholdet av kolben oppvarmes under omroring inntil det oppnås kraftig tilbakelop (120°C). Reaksjonen fortsetter i det onskede tidsrom. Ved avkjoling til vanlig temperatur separerer krystallene, av det onskede produkt anvendt for rontgenanalyse, ut i lopet av et tidsrom på 10 til 20 timer. I tilfellet med C,_H,-P(0)C1~ ble temperaturen hevet til 140 o C.
Forskjellige forsok ble gjennomfort på denne måte, og resultatene er oppsummert i den etterfølgende tabell I.
EKSEMPLER 9- 15
Generelt ble et overskudd av MgCl2 anbragt i en beholder med en sintret G-3 glassbunn sammen med overgangsmetallkloridet eller AICI3. Beholderen ble anbragt i en liten Kumagawa-ekstrakcor (100 ml romfang) montert på en 150 ml kolbe hvori den nodvendige mengde av POCI2 var anbragt.
Systemet ble kokt under tilbakelop inntil overgangsmetallkloridet var fullstendig fjernet fra beholderen. Krystallene av det onskede salt separerte ut direkte i kolben ved sakte avkjoling. I tilfellet med TiCl4, ble overgangsmetallkloridet anvendt som en losning i POCl^.
Forskjellige forsok ble gjennomfort under anvendelse av den nevnte metode, og resulatene er oppsummert i den folgende tabell il.
EKSEMPLER 16- 3 5
Polymerisering av de angjeldende umettede forbindelser ble gjennomfort ved å anbringe 1000 ml av en n-heptanlosning av olefin og/eller komonomer og 4 mM triisobutylaluminium i den nevnte rekkefolge i en 2 liters stålautoklav forsynt med roreværk og termostat innstilt på 85°C. Hydrogen og eventuelt olefin ble så tilfort inntil det nodvendige trykk ble oppnådd. Forsokene ble stanset ved å tilsette 5 ml isopropanol, og polymerene ble torket ved 50°C under vakuum inntil konstant vekt ble oppnådd.
Det henvises til de respektive eksempler for de forskjellige typer av polymerisering.
EKSEMPEL 16
Etylen/l-heksen-kopolymer ; 0, 089 mmol Ti ifølge eksempel 2, tabell 1, 1,9 mol 1-heksen, 2 atm. H2 og 10 atm. etylen, polymerisasjonstid 1,5 timer.
C2/l-heksen-kopolymerutbytte, 320 g, smelteindeks 2,16 (g/10 min.) 0,67, smelteindeks 21,6/MF 2,16 = 31 ved 13,3 ppm Ti.
Reell densitet (g/ml) 0,9420, Cg (mol % ) 0,6; ^ (skjær - faktor i sek.-1) 480, slagstyrke (IZOD j/m)314; strekkspenning (MPa) 15; hoyeste strekkspenning (MPa) 29; forlengelse {%) 771; elastisitetsmodul (MPa) 490.
EKSEMPEL 17
Polymeriseringen ble gjennomfort med 0,078 mmol Ti ifølge eksempel 2 i tabell 1, 3,92 mol 1-heksen, 0,5 atm. H2 og' 10 atm. C2H4 med en polymerisasjonstid på 1 time. Utbyttet var 230 g C2/l-heksen-kopolymer, smelteindeks 2,16 (g/10 min.) 0,91, smelteindeks 21,6/MF 2,16 - 38, ved 18,2 ppm Ti; reell densitet 0,9107, Cg (mol %) 1,2.
Kopolymeren brakk ikke ved slag. Hoyeste strekkspenning var (MPa) 21; forlengelse (%) 752; elastisitetsmodul (MPa)
170.
EKSEMPEL 18
Polymeriseringen ble gjennomfort med 0,065 mmol Ti ifølge eks.
2 i tabell 1, 3,71 mol 1-heksen, 1 atm. H2 og 10 atm. C2<H>4 i
2 timer. ved slutten av dette tidsrom ble autoklaven trykk-avlastet for å innstille etylentrykket til 2 atm., og reaksjonen ble fortsatt ytterligere 2 timer.
Utbyttet var 260 g etylen/l-heksen-kopolymer, smelte-
indeks 2,16 (g/10 min.) 1,47, MF 21,6/MF 2,16 = 48 ved 12 ppm Ti, C6 (mol %) 1,45, reell densitet (g/ml) 0,9073. Kopolymeren brakk ikke ved slag. Hoyeste strekkhastighet var (MPa) 17; forlengelse (%) 771; elastisitetsmodul (MPa)
490.
EKSEMPEL 19
Etylen/4-metyl-1-penten-kopolymerisering.
Kopolymeriseringen ble gjennomfort med 0,062 mmol Ti ifølge eksempel 2 i tabell 1, 3,25 mol 4-metyl-l-penten, 1 atm. H2 og 10 atm. etylen i 1 time.
Det ble oppnådd 240 g etylen/4-metyl-l-penten-kopolymer, smelteindeks 2,16 (g/10 min.) 0,053, MF 21,6/MF 2,16 = 33 ved 12,3 ppm Ti, reell densitet (g/ml) 0,9271, C& (mol %)
1,0. Polymeren brakk ikke ved slag. Strekkfasthet (MPa) var 13; hoyeste strekkfasthet (MPa) 28; forlengelse (%) 590; elastisitetsmodul (MPa) 432.
EKSEMPEL 20
Etylen/butadien-kopolymerisering.
Polymeriseringen ble gjennomfort med 0,066 mmol Ti ifølge eksempel 2 i tabell 1, 0,76 mol 1,3 butadien, 2,5 atm. H2 og 10 atm. G^Hj i en tid av 2,5 timer. C2/C4-polymerutbyttet var 122 g, smelteindeks 2,16 (g/10 min.) 0,14, MF 21,6/MF 2,16 = 26 ved 2 5,6 ppm Ti.
Polymeren, som hadde 1,8 vekt% aceton-ekstraherbare bestanddeler ved vanlig temperatur, hadde en total umettethet på 0,4% (i mol av C4) med et 1-4 trans/vinyl-umettethetsforhold på 3.
Det resterende polymerpulver fra acetonekstraksjonen
(100 vektdeler) ble homogenisert med ZnO (5 deler), stearin-syre (1 del), 2,2<1->metylen-bis(4-metyltributylfenol)
(1 del), tetrametyltiouramyl-disulfid (0,5 deler) og svovel (3 deler) og vulkanisert i en presse ved 180°C i 30 min.
Etter vulkanisering hadde etylen/butadien-kopolymeren 30%
(gel %) material som ikke kunne ekstraheres med kokende xylen.
EKSEMPEL 21
Etylen og butadien ble på nytt kopolymerisert under anvendelse av 0,07 mmol Ti ifølge eksempel 2 i tabell 1, 0,15 mol 1,3 butadien, 4 atm. H2 og 11 atm. C2H4.
Etter 4 timer ble det fra autoklaven uttomt 210 g C2/C4 kopolymer, smelteindeks 2,16 (g/10 min.) 0,22,
MF 21,6/MF 2,16 = 30 ved 16 ppm Ti.
Polymeren, som hadde 2,2 vekt% material ekstraherbart i kald aceton, hadde en total umettethet på 0,88 mol% C4, med et 1,4 trans/vinyl-umettethetsforhold på 3,2.
Når acetonresten av denne kopolymer ble vulkanisert under anvendelse av samme substanser og under de sanre betingelser som i eksempel 21, var gel % som definert i eksempel 21, 65%.
EKSEMPEL 22
Homopolymer i sering av etylen. 0,051 mmol Ti ifølge eksempel 6 i tabell 1 ble anvendt ved polymerisering av etylen ved 3 atm. H2 og 10 atm. etylen.
Etter 6 timer ble det oppnådd 96 g polyten, smelteindeks 2,16 (g/10 min.) 0,036, MF 21,6/MF 2,16 = 53,4 ved 25,4 ppm Ti.
EKSEMPEL 23
0,096 mmol Ti ifølge eksenpal 5 i tabsll 1 ble anvendt ved polymerisering av etylen ved 2,5 atm. H2 og 10 atm. C-jH^.
Etter 6 timer ble det oppnådd 345 g polymer, smelte-»
indeks 2,16 (g/10 min.) 0,22. MF 21,6/MF 2,16 = 24 ved 13,4 ppm Ti.
EKSEMPEL 24
Homopolymerisering av etylen på en bærer.
En kommersiell polystyrenharpiks ("XAD-2", Rohm and Haas, 300 m 2/g) ble malt og siktet og fraksjonen mellom 38 og 53 mikrometer ble samlet. Denne fraksjon ble renset i et Soxhlet-apparat ved ekstraksjon med metanol, torket over P20jj i minst 48 timer under statisk vakuum, og ble til slutt avgasset under dynamisk vakuum og oppbevart under en nitrogenatmosfære.
Denne harpiks (1,09 g) ble suspendert i CH2Cl2 (25 ml) sammen med materialet ifølge eksempel 15 i tabell 2 (0,0528 g, 5 vekr%) og omrort i 30 min. ved vanlig temperatur. Til slutt ble materialet ifølge eksempel 3 i tabell 1 (0,125 g, 12 vekt%) tilsatt og omrøringen ble fortsatt i ytterligere 30 min.
Harpiksen (gråfarve) ble avdampet til torrhet under vakuum. Pulveret hadde et beregnet Ti-innhold på 0,55 vekt%. 0,082 mmol av Ti understottet på denne måte, ble anvendt ved en polymerisasjonstest ved 3 atm. H2 og 10 atm. etylentrykk.
Etter 6 timer ble det oppnådd 3 70 g polyten, smelteindeks 2,16 (g/10 min.) 0,20, MF 21,6/MF 21,6 = 40; tilsyntelatende densitet (g/ml) 0,39. Polymeren var frittflytende med en skjærfaktor på 4/sek., med 90% av partiklene med en gjennomsnittlig storrelse på mellom 100 og 600 ^um ved 10,6 ppm Ti.
EKSEMPEL 2 5
Pulverisert polyten (1,2 g av partikler med gjennomsnittlig storrelse 65-80 ^um) ble suspendert i CH^ Zl^ og riBterialet ifølge eks. 2 i tabell 1 ble tilsatt (0,158 g, 11,5 vekt%) og suspensjonen ble omrort i 30 min. ved vanlig temperatur hvoretter CH2Cl2 ble fjernet under vakuum.
Titaninnholdet var 0,53 vekt%. 0,075 rmcil av dst således oppnådde Ti ble anvendt ved en etylenpolymerisasjonstest
. med 4 atm. H2°9 H atm. etylen.
Etter 3,5 timer ble det oppnådd 370 g polyten, smelteindeks 2,16 (g/10 min.) 0,31, MF 21,6/MF 2,16 = 30 ved 9,8 ppm Ti. Polymeren var frittflytende, med en skjærfaktor på 5/sek. og 70% av partiklene hadde en gjennomsnittlig storrelse på mellom 100 og 600^um.
EKSEMPEL 26
Den samme harpiks som anvendt i eksempel 24 (1,80 g) ble suspendert i CE^C^ (20 ml) og behandlet mad materialet ifølge eks. 15 (0,171 g). Harpikssuspensjonen ble omrort i 30 min. ved vanlig temperatur, og 0,225 g av materialet ifølge eks. 1 i tabell 1
ble så tilsatt. Omroringen fortsatte i 30 min. ved den samme temperatur. Losningsmidlet ble fjernet under vakuum til å etterlate et rodfiolett pulver med et beregnet titan-innhold på 0,68 vekt%. 0,128itttd1 av understøttet Ti ble anvendt ved en etylen-polymerisasjonstest ved 3 atm. H2 og
10 atm. etylen.
Etter 6 timer ble det oppnådd 430 g polyten. Smelte - i .u;< indeks 2,16 (g/10 min.) 0,45, MF 21,6/MF 2,16 = 42 ved 14 ppm Ti, som var frittflytende (skjærfaktor 4/sek.) og hvorav 80% hadde en gjennomsnittlig partikkelstorrelse på mellom 100 og 600 ^um.
EKSEMPEL 2 7
Polymerisering av cykloolefiner. 1 ml av en løsning av materialet ifølge eksempel 12 i klorbenzen (0,406 g i 25 ml) (2,75 mg W) ble tilsatt til en losning av TiBAL- (0,25 ml, 1 mmol) i cyklopenten
(5 ml) ved 0°C under omroring.
Etter 4 timers omroring ved denne temperatur koagulerte 1,8 g (47% utbytte) av polycyklopentenameren med dobbeltbindinger hovedsakelig av trans-struktur (81,3 mol%) i etanol. Rest-umettetheten besto av cis-dobbeltbindinger (18,7%).
EKSEMPEL 28
0,08 g av materialet ifølge eksenpal 9 ble tilsatt til en løsning av TiBAL
(0,25 ml, 1 mmol) i cyklopenten (5 ml) avkjolt til 0°C under omroring. Etter 2 timer koagulerte 0,45 g (12,5% utbytte) av polypentenameren med hovedsakelig cis-umettethet (78%) i metanol. Rest-umettetheten besto av trans-dobbeltbindinger (12%).
EKSEMPEL 29
Propylen-butadien-kopolymer.
15 cc 1,3-butadien, 15 cc propylen, 3 mmol AKri-heksyD^ og 0,312 g av materialet i^fgageeksBipsl 2 ble oppløst i d<g>i nevnte rekkefølga i 20 ml tolaen. opplosningen ble omrort ved -20°C i 16 timer, og 0,5 g CU/butadien-kopolymer koagulerte til slutt med et butadieninnhold pa o 73 mol% (ved hjelp av <1>H N.M.R.-analyse; topper ved 0,8 og 1,2 ppm for propylenet, 2,0, 5,0, 5,35 ppm for butadienet, løsningsmiddel CDCl-j, referanse HMDS).
EKSEMPEL 30
Polymerisering av 1-decen.
n-l-decen (10 g) ble omrort mad 0,5 g av materialet ifølge eks. 15 i metylenklorid (5 ml) ved 50°C i 4 timer i en liten stål-reaktor. Reaksjonen ble kontrollert med isopropanol. Produktet ble tatt opp i metylenklorid (100 ml) og vasket gjentatte ganger med en 0,1 N vandig losning av HCl, en vandig losning av NaHCO-j og til slutt med vann. Denne opplosning ble torket i CaCl2 og filtrert derfra, og CH2CI2 og ureagert 1-decen ble fjernet under 0,1 mm Hg vakuum ved 100°C (6 timer).
Resten veide 6,5 g (75% utbytte) med en viskositet på 30,5 centistoke ved 100°C.
EKSEMPEL 31
Blanding av to forskjellige produkter på en bærer.
160 mg av materialet ifølge eksempel 15 i tabell 2 i 50 ml Oip^ ble tilsatt til den samme harpiks anvendt for fremstilling av katalysatoren i eksempel 24 (75-150 ^um fraksjon, 1,75 g) og blandingen ble omrort ved vanlig temperatur i 1 time.
182 mg av materialet ifølge eksempel 7 i->taball 1 ble så tilsatt, det ble omrort i ytterligere 30 min. ved vanlig temperatur, og CH2CI2 ble tilslutt fjernet under vakuum. Det således oppnådde produkt hadde et Ti-innhold på 0,28%. 1000 g av dette produkt ble anvendt ved en polymerisasjonstest identisk med den som er beskrevet i eksempel 24. Det ble oppnådd 250 g polyten, smelteindeks 2,16 (g/10 min.) 1,0, MF 21,6/MF 2,16 = 31 ved 11,2 ppm Ti, med 95% av partiklene med en gjennomsnittlig storrelse på >■ 200 ^um,og med en tilsynelatende densitet på 0,3 g/ml som var frittflytende (5/sek.).
EKSEMPEL 32
171 mg av materialet ifølge eks. 15 og 225 mg av materialet ifølge eks. 1 hie tilsatt i den nevnte rekkefolge til den samme harpiks som eksempel 24 (75-150 ^um fraksjon, 1,8 g) i metylenklorid under de samme betingelser som i eksempel 31, til å gi et produkt med et Ti-innhold på 0,60%. 0,950 g av dette produkt ble anvendt ved en polymerisasjonstest identisk med eksempel 24 til å gi 290 g polyten, smelteindeks 2,16 (g/10 min.) 0,017,
MF 21,6/MF 2,16 = 68 ved 19,7 ppm Ti, med 80% av partiklene med en gjennomsnittlig storrelse > 2 00^um, tilsynelatende densitet 0,33 g/ml som var frittflytende (4/sek.).
EKSEMPEL 33
Materialet ifølge eksempel 14 (210 mg) og ifølge eksempel 1 (200 ng) ble tilsatt i dsn nevnte rekkefolge til den sainme harpiks som anvendt i eksempel 24 (75-150 ^um fraksjon, 2,0 g) i CH2Cl2 under de samme betingelser som eksempel 31, til å gi et material inneholdende 0,35% Ti.
0,1100 g av dette produkt ble anvendt ved en polymerisasjonstest identisk med den som er beskrevet i eksempel 9 til å gi 170g polyten, smelteindeks 2,16 (g/10 min.) 0,07,
MF 21,6/MF 2,16 = 28 ved 22 ppm Ti-, med > 94% av partiklene med en gjennomsnittlig storrelse på > 200^um, tilsynelatende densitet 0,32 g/ml som var frittflytende (5/sek.).
EKSEMPEL 34
Kommersielt a-A^O-j (Bohemite) ble holdt ved 700°C i
20 timer, og 10 g ble så behandlet med TiCl^ (60 ml) ved 140 C (under tilbakelop) i 2 timer. Etter filtrering var Ti-innholdet i dette oc-Al203 1,1%.
4,35 g av cc-Al^^ behandlet med TiCl^ ble suspendert i 15 ml CH2C12 og 1,20 g av produktet 3 i tabell 1 ble tilsatt.
Suspensjonen ble omrort kraftig i 30 min. ved vanlig temperatur, og til slutt ble CI^Cl,, fjernet under vakuum. Sluttproduktet hadde et Ti-innhold på 1,5%.
122 mg av dette produkt ble anvendt ved en etylen-polymerisasjonstest med et partialtrykk av H2 på 11 atm. og et partialtrykk av etylen på 9 atm., i 0,5 1 heptan ved 85 C i 2 timer, til å gi 78 g polyten, smelteindeks 2,16 (g/10 min.) 0,25, MF 21,6/MF 2,16 = 80 ved 23,5 ppm Ti.
EKSEMPEL 35
Det samme ct-Al-jO^ (10 g) som i eksempel 34, torket i 24 timer ved 700°C, ble fluorisert med NH^F (1,0 g) ved 600°C i 4 timer. Dette produkt (5 g) med et fluorinnhold på 1,2% ble suspendert i TiCl^ (50 ml) og omrort kraftig i 90 min. ved 140 C og til slutt vasket og torket under vakuum.
Dette produkt ga ved analyse:
Ti 1,6%, Cl 4,1%.
Dette material (4,35 g) ble suspendert i CH2C12 (10 ml) sammen med produkt 3 fra tabell 1 (1,2 g) og ble omrort kraftig i 60 min. ved vanlig temperatur. CH2Cl2 ble tilslutt fjernet under vakuum til å gi et produkt med folgende sammensetning: Ti 2,6%, Mg 0,66%, Cl 16,74%.
410 mg av dette produkt, TiBAL (8 mmol), n-heptan (1000 ml) og 1-heksen (25 ml) ble anvendt ved en polymerisasjonstest i 2 timer ved 13 atm. H2 og 9 atm. C^ O.^ til å gi 120 g etylen/l-heksen-kopolymer Ved 85°C, smelteindeks 2,16 (g/10 min.) 0,20, MF 21,6/MF 2,16 = 104 ved 99 ppm Ti, densitet 0,958.
EKSEMPEL 36
Det samme a-AJ^C^ som i eksempel 34 (10 g) ble behandlet ved 700 C i 2 timer og ble så sulfurert med konsentrert l^SO^ ved 550°C til å gi et material med et svovelinnhold på 1,5%. Dette material (5 g) ble suspendert i TiCl4 (30 ml) og ble omrort i 1 time ved 140°C til å gi et produkt etter hydro-karbonvasking og torking under vakuum, med et innhold av 1,2% Ti og 3,7% Cl. Dette material (4,50 g) ble suspendert i CH2CI2 (10 ml) sammen med produktet fra tabell 1, og omrort
i 60 min. ved vanlig temperatur, hvoretter CH2CI2 ble fjernet under vakuum til å gi et material med folgende sammensetning: Ti 2,0%, Mg 0,60%, Cl 12,8%.
430 mg av dette material ved 13 atm. H2 og 8 atm. C2H4 med 8 mmol/1 TiBAL og 1 1 n-heptan ga 210 g polyten i lopet av
3 timer, smelteindeks 2,16 (g/10 min.) 0,11,
MF 21,6/ME 2,16 = 120 med et Ti-innhold på 41 ppm.

Claims (2)

1. Kompleks-salter for anvendelse som komponenter i katalytiske systemer for kopolymerisering av umettede forbindelser, karakterisert ved at de har følgende strukturformler hvori summen (2y+x) er valensen av M' , som er Al<3+>, Ti<4+>, Mo6+, W6+, Mo5+ eller Fe3+, y har verdien 0 eller 1, liganden (L) er P0C1-. eller C^H-POCl-, 0 er et oksygenatom, M er Be , Mg , Ca eller Sr , z er koordinasjonstallet for M, og (L') er klor eller liganden (L) .
2. Fremgangsmåte for fremstilling av de kompleks-salter som er angitt i krav 1, karakterisert ved at et klorid eller oksyklorid av et overgangsmetall valgt blant Ti, Mo, W og Fe eller aluminiumklorid AlCl^ omsettes med et klorid av et jordalkalimetall valgt blant Be, Mg, Ca og Sr i et molforhold M'/M som er varierbart fra 0,13 til 15 i nærvær av POCl^ eller CgH,-P(0)Cl2 ved en temperatur mellom 120°C og 140°C.
NO794308A 1979-01-08 1979-12-28 Kompleks-salter og fremgangsmaate til fremstilling derav. NO156564C (no)

Applications Claiming Priority (1)

Application Number Priority Date Filing Date Title
IT19124/79A IT1110285B (it) 1979-01-08 1979-01-08 Composti di alogenuri ed ossialogenuri di metalli di transizione o di alluminio cloruro con alogenuri di metalli alcalino terrosi, metodo per la loro preparazione e loro impieghi

Publications (3)

Publication Number Publication Date
NO794308L NO794308L (no) 1980-07-09
NO156564B true NO156564B (no) 1987-07-06
NO156564C NO156564C (no) 1987-10-14

Family

ID=11154959

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
NO794308A NO156564C (no) 1979-01-08 1979-12-28 Kompleks-salter og fremgangsmaate til fremstilling derav.

Country Status (27)

Country Link
US (1) US4304729A (no)
JP (1) JPS5595623A (no)
AR (1) AR223860A1 (no)
AU (1) AU537984B2 (no)
BE (1) BE881041A (no)
BR (1) BR8000084A (no)
CA (1) CA1159224A (no)
CH (1) CH647785A5 (no)
DD (1) DD148343A5 (no)
DE (1) DE3000488C2 (no)
DK (1) DK880A (no)
ES (1) ES487778A0 (no)
FR (1) FR2445815A1 (no)
GB (1) GB2045261B (no)
HU (1) HU182682B (no)
IE (1) IE49352B1 (no)
IL (1) IL59062A (no)
IT (1) IT1110285B (no)
LU (1) LU82065A1 (no)
NL (1) NL8000105A (no)
NO (1) NO156564C (no)
PT (1) PT70668A (no)
RO (1) RO80793A (no)
SE (1) SE445730B (no)
SU (1) SU1071223A3 (no)
YU (2) YU40864B (no)
ZA (1) ZA8069B (no)

Families Citing this family (8)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
US4524195A (en) * 1983-10-19 1985-06-18 Phillips Petroleum Company Process and catalyst for olefin polymerization
US6706844B2 (en) 2001-12-21 2004-03-16 Basf Corporation Polyurethane products produced from aluminum phosphonate catalyzed polyetherols
US6777533B2 (en) * 2001-12-21 2004-08-17 Basf Corporation Production of polyetherols using aluminum phosphonate catalysts
US7226988B1 (en) 2001-12-21 2007-06-05 Basf Corporation Method of forming polyetherols in the presence of carboxy-modified aluminum-based catalysts
US6919486B2 (en) 2001-12-21 2005-07-19 Basf Corporation Polyetherols produced using aluminium phosphonate catalysts
US20060183882A1 (en) * 2001-12-21 2006-08-17 Dexheimer Edward M Continuous process for preparation of polyether polyols
US20060281894A1 (en) * 2005-06-13 2006-12-14 Basf Corporation. Method of forming polyetherols in the presence of aluminum phosphate catalysts
US20060281892A1 (en) * 2005-06-14 2006-12-14 Basf Corporation Polyurethane products including aluminum phosphates

Family Cites Families (3)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
GB1034487A (en) * 1963-07-18 1966-06-29 Rolland Lab A New eucalyptol derivatives
US4206133A (en) * 1972-02-03 1980-06-03 Monsanto Company Reaction products of metal oxides and salts with phosphorus compounds
US4133823A (en) * 1975-02-28 1979-01-09 Monsanto Company Reaction products of metal oxides and salts with phosphorus compounds

Also Published As

Publication number Publication date
LU82065A1 (fr) 1980-08-08
CA1159224A (en) 1983-12-27
AR223860A1 (es) 1981-09-30
ES8100308A1 (es) 1980-11-01
SE8000077L (sv) 1980-07-18
SU1071223A3 (ru) 1984-01-30
BE881041A (fr) 1980-07-08
PT70668A (en) 1980-02-01
IE800027L (en) 1980-07-08
FR2445815B1 (no) 1985-03-08
CH647785A5 (it) 1985-02-15
IT1110285B (it) 1985-12-23
HU182682B (en) 1984-02-28
US4304729A (en) 1981-12-08
DK880A (da) 1980-07-09
GB2045261B (en) 1983-08-03
JPS5595623A (en) 1980-07-21
IT7919124A0 (it) 1979-01-08
NO794308L (no) 1980-07-09
JPS644972B2 (no) 1989-01-27
RO80793A (ro) 1983-02-01
NO156564C (no) 1987-10-14
IL59062A0 (en) 1980-05-30
ZA8069B (en) 1980-12-31
ES487778A0 (es) 1980-11-01
YU3280A (en) 1983-06-30
NL8000105A (nl) 1980-07-10
DE3000488A1 (de) 1980-12-04
DE3000488C2 (de) 1983-11-24
FR2445815A1 (fr) 1980-08-01
IE49352B1 (en) 1985-09-18
BR8000084A (pt) 1980-10-07
DD148343A5 (de) 1981-05-20
IL59062A (en) 1983-09-30
AU5429680A (en) 1980-07-17
GB2045261A (en) 1980-10-29
SE445730B (sv) 1986-07-14
AU537984B2 (en) 1984-07-26
YU40864B (en) 1986-06-30
YU40383A (en) 1983-10-31

Similar Documents

Publication Publication Date Title
CA1047020A (en) High efficiency titanate polymerization catalyst
US3644318A (en) Process for the polymerization of olefins
CA1054131A (en) Olefine polymer, olefine polymerisation process and catalyst
KR100853366B1 (ko) 올레핀 중합체의 제조방법 및 이를 위해 선택된 촉매
EP0186658B1 (en) Novel titanium catalysts
SU424360A3 (ru) Способ получения полиолефинов
US4699962A (en) Olefin polymerization
US4060593A (en) Preparation of titanium trichloride
NO156564B (no) Kompleks-salter og fremgangsmaate til fremstilling derav.
US3654249A (en) Process for polymerizing alpha-olefins
CA1240974A (en) Polyolefin polymerization process and catalyst
JPH07650B2 (ja) オレフィン重合用触媒成分の製造方法
US4524195A (en) Process and catalyst for olefin polymerization
US4370449A (en) Transition metal composition and production thereof
EP0111902B1 (en) Catalyst and process using same for producing olefin polymer
US4312783A (en) Catalyst for polymerization of olefins
US4791086A (en) Olefin polymerization
EP0020808B1 (en) Support, catalyst and process for polymerizing olefins
EP0014338B1 (en) Catalyst, catalyst component and process for the polymerization of olefins
US3944529A (en) Process for the preparation of polybutene-1
US4182816A (en) Olefine polymerization process
KR0145290B1 (ko) 올레핀류의 중합용 촉매의 제조방법
US4301265A (en) Transition metal composition and process
EP0366204B1 (en) Alkene polymerization process and catalyst compositions therefor
US4276193A (en) Catalyst on a solid carrier for the polymerization of α-olefins