NO155563B - Fremgangsmaate og apparat til foring av dyr. - Google Patents

Fremgangsmaate og apparat til foring av dyr. Download PDF

Info

Publication number
NO155563B
NO155563B NO802423A NO802423A NO155563B NO 155563 B NO155563 B NO 155563B NO 802423 A NO802423 A NO 802423A NO 802423 A NO802423 A NO 802423A NO 155563 B NO155563 B NO 155563B
Authority
NO
Norway
Prior art keywords
liquid
feed
lining
stated
supply
Prior art date
Application number
NO802423A
Other languages
English (en)
Other versions
NO802423L (no
NO155563C (no
Inventor
Steen Blicher
Original Assignee
Advanced Feeding Syst
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Advanced Feeding Syst filed Critical Advanced Feeding Syst
Publication of NO802423L publication Critical patent/NO802423L/no
Publication of NO155563B publication Critical patent/NO155563B/no
Publication of NO155563C publication Critical patent/NO155563C/no

Links

Classifications

    • AHUMAN NECESSITIES
    • A01AGRICULTURE; FORESTRY; ANIMAL HUSBANDRY; HUNTING; TRAPPING; FISHING
    • A01KANIMAL HUSBANDRY; AVICULTURE; APICULTURE; PISCICULTURE; FISHING; REARING OR BREEDING ANIMALS, NOT OTHERWISE PROVIDED FOR; NEW BREEDS OF ANIMALS
    • A01K5/00Feeding devices for stock or game ; Feeding wagons; Feeding stacks
    • A01K5/02Automatic devices
    • A01K5/0291Automatic devices with timing mechanisms, e.g. pet feeders

Landscapes

  • Life Sciences & Earth Sciences (AREA)
  • Environmental Sciences (AREA)
  • Birds (AREA)
  • Animal Husbandry (AREA)
  • Biodiversity & Conservation Biology (AREA)
  • Feeding And Watering For Cattle Raising And Animal Husbandry (AREA)
  • Apparatuses For Bulk Treatment Of Fruits And Vegetables And Apparatuses For Preparing Feeds (AREA)

Description

Oppfinnelsen- angår en fremgangsmåte til ffiring av dyr, særlig griser resp. svin, som går løse i samme innelukkede område, idet dyrenes respektive f6ringsplasser får f6r til-ført i en ffiringsperiode. Oppfinnelsen gjelder f<5ring av dyr generelt, men dreier seg særlig om f<5ring av gris resp. svin.
Normalt blir flere griser resp. svin som er av samme alder og går løse, holdt innen samme innelukkede område eller svinesti. Det er vel kjent at der når slike dyr féres restriktivt, vil forekomme store variasjoner i dyrenes vekt, så svinene ikke blir klare til levering til slakteriet på samme tid. Det skyldes i noen grad forskjellige arveanlegg, men stammer i overveiende grad fra den konkurranse som finner sted når dyrene f<5res, idet mer aggressive og hurtigetende svin i innelukket tilkjemper seg en større mengde f6r enn de mindre aggressive og mer langsomtetende svin. Denne fore-teelse betyr at det enkelte dyr ikke får den tilsiktede f<5r-mengde som har vært beregnet på basis av dyrets vekt, og utnyttelsen av f<5ret derfor ikke blir optimal. Også utnyttelsen av svinestallene blir påvirket i uheldig retning, siden de mer langsomtetende griser eller svin i svinestien bruker mer enn beregnet normaltid for å oppnå slaktevekten, og i den forlengede vekstperiode vil ete mer f<5r enn nødven-dig. Riktignok oppnår de hurtigetende svin slaktevekten i løpet av et tidsrom kortere enn beregnet normaltid, men de vil allikevel ete en total f6rmengde større enn beregnet normalmengde.
Da fordøyelsesorganene hos griser eller svin kan sammenlignes med menneskers, må det antas at det for svin likedan som for mennesker er usunt og ubehagelig å ete for meget. Når der f6res ved hjelp av konvensjonelle ffirings-apparater, blir de hurtigetende griser eller svin belønnet ved at de får tilført mer f<5r enn de mer langsomtetende svin, noe som fører til en "etekonkurranse" som må antas å være en stressfremkallende faktor og å ha uheldig innflvtelse på veksten.
Det har vært foreslått å motvirke de ovennevnte ulemper ved å anvende fCringsapparater med et antall f<5ringsplasser som hver især er forsynt med en vanntilførselsnippel, og som kontinuerlig får tørtf<5r tilført med en hastighet som hovedsakelig svarer til etehastigheten for de mer langsomtetende svin i svinestien. Imidlertid har det vist seg at ikke alle svin er i stand til å betjene vanntilførselsnip-pelen tilfredsstillende, så noen av svinene vil ete f6r som er for tørt. Videre er de kjente apparater ikke i stand til å dosere f<5r til de forskjellige f<5ringsplasser med den ønskede nøyaktighet. Således har det vist seg at de ffirmeng-der som tilføres de forskjellige f<5ringsplasser, kan avvike ikke mindre enn 10 %. I de kjente apparater blir f6ret til-ført de forskjellige f<5ringsplasser kontinuerlig og langsomt. Svinene venter derfor ikke med å begynne å ete av det til-førte f6r inntil der er samlet opp en passe munnfull, men eter ffiret i meget små munnfuller etterhvert som f<5ret til-føres fCringsplassene. Dette virker ugunstig på svinenes velbefinnende, og særlig de mest hurtigetende svin blir lettere rastløse og tilbøyelige til å skifte fra en ffiringsplass til en annen. Det er velkjent at f<5rets proteininn-hold skal endres under dyrenes oppvekstperiode. I de kjente f6ringsapparater kan en slik endring bare foretas ved endring av fSrblandingen med passende mellomrom. Imidlertid er dette normalt uhensiktsmessig i praksis.
Ved den foreliggende oppfinnelse er der skaffet en f<5ringsmetode ved hvis hjelp det er mulig å oppnå en temme-lig nøyaktig dosering av f6r til enkelte f6ringsplasser, og det på en slik måte at dyrenes velbefinnende økes.
Fremgangsmåten ifølge oppfinnelsen er karakterisert ved at f6ret til hver av f<5ringsplassene tilføres i porsjoner som hver for seg ikke overskrider noen få munnfulle, og med slike tidintervaller at hastigheten av f6rtilførselen til hver av f6ringsplassene hovedsakelig svarer til den ønskede etehastighet for hvert av dyrene. Tidsintervallene mellom tilførsel av suksessive fCrporsjoner til de enkelte f6ringsplasser kan så velges slik at dyrene får god tid til å tygge og svelge ffiret.
På den annen side må tidsintervallene mellom tilførsel av suksessive fCrporsjoner ikke gjøres så lange at dyrene blir utålmodige og fristet til å skifte fCringsplass. Det har vist seg at fCringen av griser eller svin ved tilførsel av små porsjoner til f<5ringsplassene i overensstemmelse med fremgangsmåten ifølge oppfinnelsen, har en gunstig psyko-logisk effekt på dyrene. Dyrene blir øyensynlig så opptatt av å følge f<5ringsrytmen a"t de glemmer svinene ved siden av og sin egen normale aggressivitet. Tilførselen av f6r i porsjoner gjør det også mulig å oppnå en mer nøyaktig og ensartet tilførsel av f6r til de enkelte f<5ringsplasser enn når f6ret tilføres kontinuerlig. Således kan doseringen av porsjonene i sin enkleste form foretas med et doseringsbeger, doseringskammer e.l.
Ifølge oppfinnelsen er det mulig å variere tidsintervallene mellom tilførsel av suksessive f<5rporsjoner til samme f<5ringsplass, hvorved grisenes eller svinenes eterytme vil kunne reguleres på ønsket måte. F.eks. kan de nevnte tidsintervaller gjøres lengre under siste del av férings-perioden enn under første, da svinene stadig er sultne og mer utålmodige. Tidsintervallene kan selvsagt også varieres fra f<5ringsperiode til f<5ringsperiode, og de forskjellige f6ringsperioder kan gjøres lengre eller kortere etter ønske. Også mengden av f<5ret i hver av de tilførte porsjoner kan endres innen visse grenser. Det har vist seg at den ovennevnte psykologiske effekt ikke inntrer hvis hver porsjon inneholder en slik f<5rmengde at det bare tar forholdsvis kort tid for svinene å ete den. På den annen side bør hver porsjon fortrinnsvis inneholde en férmengde tilstrekkelig til å tilfredsstille dyret for en stund. Ifølge oppfinnelsen overstiger hver fCrporsjon fortrinnsvis ikke vesentlig en munnfull.
Fremgangsmåten ifølge oppfinnelsen kan anvendes i forbindelse med en hvilken som helst type av f6r som egner seg til å doseres i porsjoner. Der kan således settes en passende væskemengde til f6ret før doseringen av dette. Imidlertid vil f6ret da få tilbøyelighet til å hefte til de veggdeler det kommer i kontakt med. Normalt foretrekkes det derfor å anvende tørtf<5r, og i såfall kan der til hver f6ringsplass for hver porsjon av tørtf6r tilføres en passende væskemengde. Da væsken tilføres porsjonsvis og ikke kontinuerlig, vil de korrekte relative mengder av tørtfér og væske straks foreligge på hver fSringsplass. Den tilførte væskemengde kan være dannet ved blanding av to eller flere forskjellige væsker like før disse tilføres f<5ringsplassene.
Er væskene f.eks. vann og en proteinholdig væske, kan blan-dingsforholdet styres slik at tilførselen av proteinvæske blir regulert i samsvar med dyrenes varierende behov.
FCringsplassene kan ha form av trau eller trauseksjoner som er anbragt side om side, f.eks. langs en sirkel eller annen linje. I prinsippet kan f<5rporsjonene tilføres de forskjellige f6ringsplasser samtidig eller i på forhånd fastlagt rekkefølge. I praksis kan fSrporsjonene fordel-aktig tilføres de forskjellige f6ringsplasser ved hjelp av en rotor som passerer et antall kanaler eller passasjer anordnet i forbindelse med hver sin av f6ringsplassene. Når rotoren dreier seg, blir der således suksessivt levert f<5r-porsjoner til de forskjellige f<5ringsplasser. Roterer rotoren med hovedsakelig konstant omdreiningstall, kan f6rpor-sjonene tilføres de enkelte f<5ringsplasser under hovedsakelig ensartede tidsintervaller som imidlertid, hvis det ønskes, kan endres ved endring av omdreiningshastigheten for rotoren og/eller varigheten av en eventuell stans resp. et intervall mellom på hinannen følgende rotoromdreininger. Som nevnt ovenfor, kan tørtfér og væske føres særskilt til hver f6ringsplass. Tørtféret kan da f.eks. inneholde alle de fSrkomponenter som behøves for dyrenes ønskede vekt, og væsken kan da være vann. Alternativt kan f6ret være karbo-hydratfCr og væskene være henholdsvis en standardnærings-væske og vann.
Oppfinnelsen gjelder også et apparat til bruk ved ut-førelse av den ovenfor angitte fremgangsmåte, omfattende et f6rreservoar og doserings- og tilførselsorganer til under en fSringsperiode å tilføre de respektive fCringsplasser doserte mengder av f6r fra reservoaret, og apparatet ifølge oppfinnelsen er karakterisert ved at doserings- og tilfør-selsorganene er innrettet til med ønskede tidsintervaller å tilføre hver av fCringsplassene flere doserte férporsjoner som ikke hver for seg overskrider en munnfull.
Oppfinnelsen vil i det følgende bli belyst nærmere under henvisning til tegningen. Fig. 1 viser en utførelsesform for f6ringsapparatet ifølge oppfinnelsen, sett fra siden og delvis gjennomskåret. Fig. 2 viser snitt etter linjen II-II på fig. 1, og Fig. 3 - 6 er skjematiske perspektivriss som anskuelig-gjør forskjellige f6ringsarrangementer inneholdende apparatet ifølge oppfinnelsen.
I f6ringsapparatet på fig. 1 og 2 er der anbragt tørt-f<5r 1 i et sylindrisk fCrreservoar eller en beholder 2 som har en ringformet konisk bunnflate 3, som imidlertid isteden også kan ha en annen oppadhvelvet eller plan form. Sentralt i det indre av beholderen 2 sitter en hul fordelingskjegle 4 slik anordnet at dens nederste kantparti 5 befinner seg overfor og i kort avstand fra bunnplaten 3. Den sylindriske mantel hos f6rbeholderen 2 har et nederste kantparti 6 som også sitter ovenfor og i avstand fra platen 3, slik at der mellom kantdelen 6 og bunnplaten 3 blir avgrenset et ringformet mellomrom eller en spalte. Den radiale avstand mellom fordelingskjeglen 4 og innerveggen av det sylindriske mantel-parti av beholderen 2 er tilstrekkelig til at f<5ret 1 under virkningen av sin egen tyngde kan falle ned i det ringformede mellomrom som er avgrenset mellom kjeglen og beholderveggen, når der fjernes f<5r mellom det mellomrom som avgrenses mellom bunnplaten 3 og nederste kantparti 6 av beholderens sylindriske vegg. Imidlertid velges vidden av det sist-nevnte mellomrom så liten at f6ret 1 ikke løper ut gjennom dette mellomrom utelukkende under virkningen av vekten av f6ret i beholderen 2, og det mellomrom som avgrenses mellom bunnplaten 3 og nederste kant 5 av fordelingskjeglen 4, er enda mindre. Det nevnte hulrom kan, hvis det ønskes, være innstillbart ved innsetning eller fjernelse av ikke viste avstandsholdeorganer. Det sylindriske veggparti av f<5rbe-holderen eller -reservoaret 2 har et nederste parti i form av et skjørt 7 som har øket diameter og sammen med det ytterste randparti 3a av bunnplaten 3 avgrenser et ringformet kammer 8. Dette kammer 8 står i forbindelse med det indre av beholderen 2 via det mellomrom resp. den spalte som avgrenses mellom bunnplaten 3 og beholderveggens nederste kantparti 6. Som vist på fig. 2, er der i det nederste randparti 3a av bunnplaten 3 i jevne avstander utformet et antall innbyrdes like åpninger 9 anordnet i en sirkel.
F<5ringsapparatet på fig. 1 og 2 har også en rotor som er lagret dreibart om den loddrette midtakse for f<5rreser-voaret eller beholderen 2. Rotoren har en arm 10 som strekker seg mellom bunnplaten 3 og underkantene 5 og 6 til en radial posisjon i nærheten av innerkanten 11 av åpningene 9. Rotorarmen 10 kan bringes til å rotere i retningen for pilen på fig. 2, og kan som vist skråne bakover. En tråd eller finger 10a som tjener til å avbøye ffiret og med sin ene ende er montert på forsiden av rotorarmen, strekker seg forover i rotorens dreieretning og radialt innover som vist på fig. 2, og tjener til å hindre f6r i å bli skjøvet radialt inn under kjeglen 4.
Ffiringsapparatets rotor omfatter også en oppad åpen væskefordelingsbeholder 12 som rotorarmen 10 er fastgjort til med sin indre ende. Fordelingsbeholderen 12 har en ytre sylindrisk vegg 12a og en indre sylindrisk vegg 12b som er anordnet konsentrisk med den ytre vegg og med rotoraksen. Den vertikale høyde av den sylindriske vegg 12b er ubetydelig mindre enn den vertikale høyde av den ytre sylindriske vegg 12a, og et væskeutløp 22 i form av en overløpskanal strekker seg radialt utover og nedover fra øverste randparti av den indre sylindriske vegg 12b, som best vist på fig. 1. Det er mulig å føre væsken til det ringformede beholderrom som er avgrenset mellom sylinderveggene 12a og 12b, gjennom et par væsketilførselsrør 14a og 14b som er forsynt med venti-ler henholdsvis 15a, 16a og 15b, 16b som kan styres manuelt eller automatisk. Rotoren, omfattende væskefordelingsbeholderen 12 og rotorarmen 10, bringes til å rotere ved hjelp av en elektromotor 17 som er forbundet med fordelingsbeholderen ved hjelp av en aksel 13, og som kan styres på
en måte som vil bli forklart mer detaljert i det følgende.
En traktformet f6rtilførselskanal 18 er anbragt like under hver av åpningene 9 i bunnplaten 3, og disse kanaler er ved sin nederste ende forbundet med hver sin av et antall trauseksjoner eller andre former for adskilte f(Sringsplasser via rør eller kanaler som ikke er vist på fig. 1 og 2. Disse trauseksjoner kan være plassert ringformet eller på linje som vist på fig. 3-6. Et antall traktformede væsketilførselskanaler 20 svarende til antall f6rtilførselskanaler 18, er anbragt i et sirkulært arrangement, hovedsakelig konsentrisk med det sirkulære arrangement av kanalene 18, og væsketilførselskanalene 20 er også forbundet med de respektive ffiringsplasser ved passende rør eller kanaler (ikke vist).
I mellomrommet mellom en hvilken som helst av f<5rtil-førselskanalene 18 og underkanten av skjørtet 7 kan der innsettes avtagbare lukkeplater 19 til å stenge for den respektive f6rtilførselskanal. Den tilsvarende væsketilførselskanal 20 kan lukkes med en avtagbar propp 23 eller ved blokkering av den væsketilførselskanal som strekker seg mellom f<5ringsapparatet og den respektive f Cringsplass, på en hvilken som helst annen måte. De nederste ender av væsketilf ørselsrørene 14a og 14b strekker seg nedover og inn i den oppad åpne del av den dreibare væskefordelingsbeholder 12 som er avgrenset mellom de sylindriske vegger 12a og 12b. Når forskjellige væsker, f.eks. vann og proteinvæske, til-føres denne del av beholderen 12, vil beholderens rotasjon bevirke sammenblanding av væskene. Når væsken når nivået for overkanten av den sylindriske vegg 12b, vil der strømme væske inn i beholderens sentrale del, og denne væske vil etterhånden forlate beholderen 12 gjennom væskeutløpet 22. En annen oppad åpen stasjonær beholder 26 dannes av et sentralt parti av apparatets bunn. De indre deler av de traktformede væsketilførselskanaler 20 står i forbindelse med den annen beholder via V-formede hakk 25 i overkanten av kanalene. Er en eller flere av væsketilførselskanalene 20 lukket, vil der strømme væske inn i den stasjonære beholder 26 gjennom det tilhørende hakk 25, og når den stasjonære beholder er fyllt, vil væsken strømme ut gjennom de øvrige V-formede hakk 25 og bli fordelt i de andre væsketilførselskanaler 20, som er åpne.
Skjørtet 7 er forsynt med utadrettede ører eller mon-teringsorganer 24 forsynt med hull for skruer eller bolter til installasjon av apparatet.
Det beskrevne apparat virker som følger:
Når motoren 17 er startet, bringer den rotorarmen 10 og væskefordelingsbeholderen 12 samt væskeutløpet 22 til å rotere med passende omdreiningstall. Samtidig startes til-førsel av væske gjennom det ene av væsketilførselsrørene 14a og 14b eller begge ved hjelp av ventilene 15a, 16a og 15b, 16b. Rotasjonen av armen 10 bevirker at en liten del av det f6r som hviler på bunnplaten 3, blir skjøvet radialt utover forbi kanten 11 og ned gjennom den åpning 9 som passeres av rotorarmen, så ffirporsjoner fortsetter å falle ned gjennom de tilhørende f6rtilførselskanaler 18 og til den tilhørende féringsplass. Væskeutløpet 22 strekker seg radialt mot samme hold som rotorarmen 10. Når en ffirporsjon tilføres en ffiringsplass gjennom den tilhørende fOrtilførselskanal 18, vil en væskeporsjon strømme gjennom væskeutløpet 22 og en av væsketilførselskanalene 20 ned til samme f6ringsplass. Det vil ses at rotorens rotasjon bevirker suksessiv tilførsel av f6r og væske til de forskjellige f<5ringsplasser, og at tørtf6r og væske vil bli tilført fCringsplassene samtidig. Hvis det antall dyr eller svin som skal fCres, svarer til antall foringsplasser eller ffirtilførselskanaler 18, skal alle f<5r- og væsketilf ørselskanaler være åpne. Er antall dyr som skal fCres, mindre enn antall f <5ringsplasser, skal derimot en eller flere av f6rtilførselskanalene 18 stenges med lukkeplaten 19, mens den eller de tilsvarende væske-kanaler 20 som forklart ovenfor, kan lukkes med propper 23 e.l, så der hverken vil bli ført tørtffir eller væske til den eller de f6ringsplasser som ikke benyttes.
Den porsjon tørtffir som tilføres de enkelte fCringsplasser ved hver omdreining av rotorarmen 10, er hovedsakelig bestemt ved de følgende parametre: a) Den radiale avstand mellom underkantene 5 og 6, de radiale avstander mellom bunnplaten 3 og hver av disse
underkanter og en eventuell helning av bunnplaten 3.
b) Toppf6rets konsistens (pulver eller piller).
c) Form av rotorarmen 10.
d) Rotorarmens rotasjonshastighet.
Den totale f<5rmengde som tilføres hver f6ringsplass
under en fCringsperiode, avhenger blant annet av ffirings-periodens varighet, rotorarmens rotasjonshastighet og samlet antall rotoromdreininger under f6ringsperioden.
Blant de ovennevnte faktorer kan f6ringsperiodens lengde, rotorarmens rotasjonshastighet og antall omdreininger pr. f6ringsperiode velges som variable, mens de øvrige faktorer kan holdes konstante. Funksjonsperioden for motoren 17 og dermed varigheten av f6ringsperioden kan f.eks.
styres med en elektrisk tidsbryter, slik at den ffirmengde som alt i alt tilføres f <5ringsplassene, under ellers like forhold vil være proposjonal med fCringsperiodens varighet eller lengde. Antall omdreininger av rotorarmen pr. férings-periode kan reguleres ved styring av motoren på den måte at denne stanses for et kort tidsrom etter hver omdreining. Arbeids- og stansperiodene for motoren kan f.eks. styres med en konvensjonell elektronisk recycler.
Den væskemengde som ledes gjennom rørene 14a og 14b, og dermed den væskemengde som tilføres de enkelte ffiringsplasser, kan styres ved hjelp av ventilene 15a, 15b, 16a og 16b. En av ventilene på hvert av rørene, f.eks. ventil 16a og 16b, kan være en strømningsbegrensningsventil som f.eks. kan stilles inn slik at hver f6ringsplass mottar en væskemengde som utgjør 2,5 ganger den der tilførte mengde tørt-f<5r, og ventilene 15a og 15b kan være stengeventiler som styres av den elektriske krets for motoren 17a på en slik måte at den væske som tilføres gjennom rørene 14a og 14b, stanses og startes sammen med rotoren.
Funksjonen av motoren 17 og ventilene 15a, 15b, 16a og 16b kan isteden også styres ved hjelp av en elektronisk kob-ling 21 som kan være programmert slik at den endrer f<5rings-periodens lengde, lengden av tidsintervallet mellom tilfør-selen av suksessive f6rporsjoner til samme fCringsplass, total tilført ffirmengde og/eller sammensetningen av f6ret i overensstemmelse med en fastlagt f<5ringsplan som stemmer med dyrenes behov. Et slikt f<5ringsprogram innebærer normalt endringer av antall f<5ringsperioder pr. døgn, av total f6r-mengde pr. f<5ringsperiode, av forhold mellom våttf<5r og væske (forholdet mellom den doserte mengde av en standard-næringsvæske og den doserte mengde vann) og lengden av hver fCringsperiode etterhvert som dyrenes vekt tiltar. Således kan forholdet mellom mengden av de væsker som tilføres gjennom rørene 14a og 14b, styres på ønsket måte ved styring av strømbegrensningsventilene 16a og 16b, og den elektroniske styrekobling kan programmeres slik at væsketilførselen til rørene 14a og 14b og dermed det innbyrdes blandingsforhold kan reguleres slik at man oppnår det forhold som ved forsøk har vist seg å gir dyrene optimal vekst. Den elektriske styrekobling kan, hvis det ønskes, benyttes til styring av flere f6ringsapparater og være innrettet til automatisk å styre f<5rtilførselen under hele dyrenes oppvekstperiode. Styrekoblingen kan f.eks. inneholde et "Intelligent Program-mable Control System" som det der markedsføres av Texas Instruments Inc. under betegnelsen "TI 550", til styring av funksjonen av et stort antall f6ringsapparater. Styrekoblingen kan også være innrettet til forut for hver f<5rings-periode å .angi den totale f<5rmengde som i vedkommende periode skal benyttes i det eller de apparater som styres av kob-lingen.
F6ringsapparatet på fig. 1 og 2 kan anvendes i forbindelse med en hvilken som helst passende trauform, hvor til hinannen grensende f6ringsplasser fortrinnsvis er adskilt ved skillevegger. Fig. 3 viser et ringformet trau 27 med et f<5ringsapparat anbragt like over og koaksialt med trauet, og tørtf6r og væske kan føres direkte ned i trauet gjennom tilførselskanalene 18 og 20. Fig. 4 viser en konvensjonell svinesti 29 som er forsynt med et langtrau 30 oppdelt i individuelle f <5ringsplasser, mens fig. 5 og 6 viser en annen type av langtrau 31. I utførelsen på fig. 5 er der anbragt to f6ringsapparater over et enkelt trau, og på fig. 6 er der benyttet et enkelt ffiringsapparat. Ved de arrangementer som er vist på fig. 4 - 6, er fCringsapparatene plassert på et slikt nivå ovenfor trauet at f6rtilførselskanalene 18 kan forbindes med de individuelle trauseksjoner via passende f6rtilførselsrør 32 på en slik måte at helningen av tilfør-selsrørene 32 ikke avviker meget fra loddrett stilling, fortrinnsvis ikke mer enn 4 5°. F<5ringsapparatenes væsketilf ørselskanaler 20 er på lignende måte via ikke viste passende rør eller kanaler forbundet med de respektive trauseksjoner.
Eksempel
Et fSringsapparat som vist på fig. 1 og 2 kan være innrettet til å levere f<5r til ti f 6ringsplasser. Den radiale vannrette avstand mellom kantene 5 og 6 kan da være ca 20 mm, og den loddrette avstand mellom nederste kant 6 av den sylindriske vegg hos ffiringsreservoaret eller -beholderen 2 og bunnplaten 3 kan være 10 mm. De indre sirkulære kanter 11 av åpningene 9 kan ha en radius på ca. 155 mm. Når der f6res svin med en gjennomsnittsvekt på ca. 50 kg, kan hver f6ringsperiode f.eks. ha en varighet av ca. 10 minutter, og tørtffiret kan være byggrøpp. Der vil da for hver omdreining av rotorarmen 10 bli ført ca. 13 g tørtfér til hver f6rings-plass. Hvis motoren 17 roterer med et omdreiningstall på 9 o/min og så stanses i et tidsrom av ca. 4 sek. for hver omdreining, vil der til hver féringsplass i en f<5rings-periode bli ført ca. 0,7 kg tørtf<5r. Ved hjelp av ventilene 16a og 16b kan væsketilførselen styres slik at hver f6rings-plass får tilført en væskemengde med en vekt lik 2,5 ganger vekten av tørtf6rporsjonen. Vann og et væskeformet f6rtil-skudd tilføres gjennom rørene henholdsvis 14a og 14b, og ventilene 16a og 16b stilles inn slik at disse væsker blir
tilført i forholdet 1:2.
Det væskeformede ffirtilskudd kan være en standard proteinvæske, og under dyrenes vekstperiode kan f6rblandingen endres ved endring av tilført mengde av henholdsvis væskeformet proteintilskudd, tørtf6r eller byggrøpp og vann. Det væskeformede proteintilskudd kan f.eks. bestå av 3 0 deler kjøtt- og benmelsuppe og 70 deler blod, som i blandet til-stand inneholder 20 % tørrstoff. Når der f<5res griser, kan man anvende en blanding bestående av 50 % av det væskeformede ffirtilskudd, 15 % vann og 35 % byggrøpp.
Det er klart at der innen oppfinnelsens ramme kan foretas forskjellige modifikasjoner og endringer av den utførel-sesform som er vist på tegningen. Således kan doserings-organene for tørtffiret f.eks. ha form av en roterende sluse-innretning ved hvis hjelp et på forhånd bestemt volum av tørtffiret kan sluses fra ffirreservoaret til hver av ffir-tilførselskanalene. Det er også mulig å anbringe ffirtil-førselskanalene på linje, og der kan da suksessivt tilføres disse kanaler fastlagte porsjoner av tørtffir ved hjelp av resiproserende ffirdoseringsorganer. Hvis alle ffirkomponen-tene er i væskeform, behøver ffiringsapparatet bare å ha doseringsorganer svarende til dem som er betegnet med 12,
14, 17 og 20. Videre kan ventilene 15a, 15b, 16a og 16b være anbragt utenfor apparatet. Sluttelig kan væsketilfør-selen skje med konvensjonelle væsketilførselsventiler anbragt ved hver enkelt ffiringsplass.

Claims (13)

1. Fremgangsmåte til samtidig foring av flere dyr, særlig svin, som går løse i samme innelukkede område, idet der til et antall særskilte foringsplasser som tilsvarer antall dyr i området, tilføres hovedsaeklig like store mengder for med en hastighet svarende til ønsket etehastighet, karakterisert ved at foret tilføres hver av foringsplassene i småporsjoner hvis størrelse tilsvarer en enkelt eller noen få munnfuller, og med tidsintervaller av slik lengde at hver porsjon blir ett før neste tilføres.
2. Fremgangsmåte som angitt i krav 1, hvor der anvendes tørt for, karakterisert ved at der samtidig med den porsjonsvise tilførsel av tørt for til de enkelte foringsplasser foretas en porsjonsvis tilførsel av en passende væskemengde.
3. Fremgangsmåte som angitt i krav 2, karakterisert ved at den væskemengde som tilføres foringsplassene, består av to eller flere forskjellige væsker som blandes forut for tilførselen for foringsplassene.
4. Fremgangsmåte som angitt i krav 2 eller 3, karakterisert ved at foringsplassene får tilført en slik væske eller væskeblanding at denne sammen med det til-førte tørre f5r utgjør en fullforblanding.
5. Fremgangsmåte som angitt i et av kravene 1-4, karakterisert ved at foringsplassene får for-porsjonene tilført suksessivt.
6. Foringsapparat til bruk ved utførelse av en fremgangsmåte som angitt i et av kravene 1-5, omfattende et forreser-voir (2) og fordoseringsorganer (9,10) innrettet til å føre doserte mengder for fra forreservoiret til hver enkelt av flere innbyrdes adskilte foringsplasser, karakterisert ved at fordoseringsorganene er innrettet til med jevne tidsmellomrom å føre foret til hver enkelt foringsplass i små porsjoner.
7. Apparat som angitt i krav 6, karakterisert ved at det ytterligere omfatter væskedoseringsorganer (12, 22, 20) innrettet til å lede en væskemengde til hver foringsplass samtidig med tilførselen av en forporsjon.
8. Apparat som angitt i krav 6 eller 7, karakterisert ved at nederste del av forreservoiret (2) står i forbindelse med en ringformet forutløpsspalte som strekker seg ovenfor fortilførselskanaler (18) for de enkelte foringsplasser, og at fordoseringsorganene omfatter en rotorarm (10) hvis frie ende rager ut gjennom spalten.
9. Apparat som angitt i krav 7, karakterisert ved at væskedoseringsorganene omfatter en væskebeholder (12) som er montert for dreining sammen med rotorarmen (10), og rundt hvilken der er anbragt væsketilførselskanaler (20) for de enkelte foringsplasser, og som har en væskeutløp (22) slik plassert at det under væskebeholderen rotasjon suksessivt blir rettet mot de til hinannen grensende ringformig anbragte øverste ender av væsketilførseleskanalene.
10. Apparat som angitt i krav 9, karakterisert ved at det har to eller flere væsketilledningskanaler (14a, 14b) innrettet til å føre forskjellige væsker til væskebeholderen (12).
11. Apparat som angitt i krav 10, karakterisert ved at væskeutløpet har form av en overløpskanal (22).
12. Apparat som angitt i et av kravene 8-11, karakterisert ved at det er forsynt med lukkeorganer (19, 23) innrettet til selektiv lukning av en hvilken som helst av væske- og fortilførselskanalene (18, 20).
13. Apparat som angitt i et av kravene 6-12, karakterisert ved at det har elektroniske styreorganer innrettet til å styre fSruttømningsfrekvensen, antall foringer pr. døgn, formengde pr. foring, forsammensetning og/eller varighet av hver foring til den enkelte foringsplass.
NO802423A 1979-08-15 1980-08-13 Fremgangsmaate og apparat til foring av dyr. NO155563C (no)

Applications Claiming Priority (2)

Application Number Priority Date Filing Date Title
DK342479 1979-08-15
DK243980A DK145444C (da) 1979-08-15 1980-06-04 Fremgangsmaade til fodring af dyr og fodringsapparat til brug ved udoevelse af fremgangsmaaden

Publications (3)

Publication Number Publication Date
NO802423L NO802423L (no) 1981-02-16
NO155563B true NO155563B (no) 1987-01-12
NO155563C NO155563C (no) 1987-04-22

Family

ID=26066533

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
NO802423A NO155563C (no) 1979-08-15 1980-08-13 Fremgangsmaate og apparat til foring av dyr.

Country Status (22)

Country Link
US (1) US4771734A (no)
AT (1) AT378467B (no)
CA (1) CA1149689A (no)
CH (1) CH648726A5 (no)
DD (1) DD152463A5 (no)
DE (1) DE8021479U1 (no)
DK (1) DK145444C (no)
ES (1) ES494270A0 (no)
FI (1) FI79443C (no)
FR (1) FR2462861B1 (no)
GB (1) GB2056837B (no)
IE (1) IE50106B1 (no)
IT (1) IT1129129B (no)
LU (1) LU82710A1 (no)
MY (1) MY8500301A (no)
NL (1) NL187225C (no)
NO (1) NO155563C (no)
PL (1) PL136118B1 (no)
PT (1) PT71698B (no)
RO (1) RO86445B (no)
SE (1) SE464161B (no)
SG (1) SG78283G (no)

Families Citing this family (14)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
HU185098B (en) * 1981-03-17 1984-11-28 Steen Blichter Process for feeding domestic animals further for preparing the feed
FR2506120A1 (fr) * 1981-05-21 1982-11-26 Gallet Guy Batiment d'elevage avec silo central, soutien de charpente et distribution de l'alimentation par gravite
JPS60500697A (ja) * 1982-09-30 1985-05-16 ビオマツト コンパニスカブ−フルダウトマテイスケ フオドリングサンラグ 動物の給餌方法
FR2597713B1 (fr) * 1986-04-25 1988-08-19 Champalaune Daniel Dispositif de distribution d'aliment en poudre ou en granules a des animaux d'elevage.
GB8806290D0 (en) * 1988-03-17 1988-04-13 Cubitt Smith S G Improved animal feeder
JPH0659147B2 (ja) * 1989-03-14 1994-08-10 株式会社精工舎 給餌装置
US4977858A (en) * 1989-04-20 1990-12-18 Biomat Feeding Systems, Inc. Animal feeding apparatus
US4989547A (en) * 1989-04-28 1991-02-05 Mark Eaton Liquid and solid dispenser apparatus and method
GB9108515D0 (en) * 1991-04-20 1991-06-05 Bp Nutrition Improvements in animal husbandry
DK165724C (da) * 1991-05-16 1993-06-14 Skiold Datamix A S Fremgangsmaade og apparat til fodring af grise
US20060060148A1 (en) * 2004-09-07 2006-03-23 Boyer Thomas M Boss buck 4 way unit
US7699240B1 (en) * 2006-03-21 2010-04-20 Mark Eaton Multiple liquid and solids dispenser apparatus and method
US20140000522A1 (en) * 2010-12-22 2014-01-02 Astute A/S Automatic feed dispenser
US11109566B2 (en) * 2019-04-05 2021-09-07 Santiago Miguel Prandi System for the controlled distribution of food for feeding animals

Family Cites Families (11)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
GB799562A (en) * 1956-10-12 1958-08-13 Ralph Edward Montagu Improvements in and relating to automatic dispensing apparatus
US2969769A (en) * 1958-08-18 1961-01-31 L W Paschall Dog feeder
US3157157A (en) * 1961-11-20 1964-11-17 Clay Equipment Corp Method and apparatus for dispensing feed to livestock
US3279434A (en) * 1965-03-18 1966-10-18 Animal Behavior Entpr Inc Animal feeding device
US3498311A (en) * 1966-04-14 1970-03-03 Roland J Hawes Jr Apparatus for dispensing and delivering feed additives to livestock and poultry
NL6903055A (no) * 1968-03-05 1969-09-09
US3800746A (en) * 1972-04-06 1974-04-02 J Stidham Automatic feed dispensing apparatus
SE407732B (sv) * 1974-08-21 1979-04-23 Alfa Laval Ab Forfarande for utfordring av husdjur i grupp
CA1037323A (en) * 1975-09-23 1978-08-29 Alfa-Laval Ab Method and apparatus for feeding animals
US4051812A (en) * 1976-08-23 1977-10-04 Deloach Guessman L Automatic animal feeding apparatus
US4182273A (en) * 1978-02-23 1980-01-08 Peterson Maurice L Feeding apparatus

Also Published As

Publication number Publication date
NL8004603A (nl) 1981-02-17
GB2056837B (en) 1983-03-23
NO802423L (no) 1981-02-16
ES8300429A1 (es) 1982-11-01
CA1149689A (en) 1983-07-12
DK145444B (da) 1982-11-22
NL187225C (nl) 1991-07-16
IE801721L (en) 1981-02-15
ES494270A0 (es) 1982-11-01
RO86445A (ro) 1985-03-15
SE464161B (sv) 1991-03-18
GB2056837A (en) 1981-03-25
MY8500301A (en) 1985-12-31
NL187225B (nl) 1991-02-18
SE8005660L (sv) 1981-02-16
FR2462861B1 (fr) 1986-03-28
FI79443C (fi) 1990-01-10
PL136118B1 (en) 1986-01-31
RO86445B (ro) 1985-03-31
NO155563C (no) 1987-04-22
PT71698A (en) 1980-09-01
CH648726A5 (de) 1985-04-15
FI79443B (fi) 1989-09-29
IE50106B1 (en) 1986-02-19
SG78283G (en) 1984-08-03
LU82710A1 (fr) 1980-12-15
DE8021479U1 (de) 1984-03-01
ATA419180A (de) 1985-01-15
AT378467B (de) 1985-08-12
DK243980A (da) 1981-02-16
DD152463A5 (de) 1981-12-02
FR2462861A1 (fr) 1981-02-20
PT71698B (en) 1981-06-26
IT8068291A0 (it) 1980-08-14
PL226261A1 (no) 1981-05-22
US4771734A (en) 1988-09-20
FI802559A (fi) 1981-02-16
IT1129129B (it) 1986-06-04
DK145444C (da) 1987-04-27

Similar Documents

Publication Publication Date Title
NO155563B (no) Fremgangsmaate og apparat til foring av dyr.
US4889078A (en) Hog feeder
US7730851B2 (en) Animal feeder device
US7798098B1 (en) Animal feeder
US7832356B2 (en) Feeder for animals
CN205611498U (zh) 一种猪用自动喂料装置
DK156407B (da) Fremgangsmaade og anordning til fodring af dyr
JPS5863337A (ja) 家畜飼育用給餌機
CN107095337A (zh) 一种畜牧用饲料混合装置
NO20120007A1 (no) Fôrblokk og metode og apparat for framstilling av fôrblokk
DK163328B (da) Fremgangsmaade og fodringsanlaeg til fodring af pelsdyr, navnlig mink, ved brug af toerfoder
DK175502B1 (da) Fremgangsmåde og apparat til behandling og dosering af blandingsfoder
JPS6156965B2 (no)
ES2245946T3 (es) Procedimiento para la ceba forzada de anades y sistema automatico de ceba forzada.
KR830001854B1 (ko) 다수의 방목동물에 급식하는 방법
CN217644430U (zh) 一种蛋鸡养殖用定量自动喂养装置
CN220402710U (zh) 一种生猪养殖用定量饲料投放装置
DK165724B (da) Fremgangsmaade og apparat til fodring af grise
NO147053B (no) Anordning for pelletering og dosert utmating av for med varierende fuktighetsgrad
US965308A (en) Poultry nest and feeder.
DK167165B1 (da) Kraftfoderautomat samt anvendelse heraf
RU2175836C2 (ru) Кормушка для свиней
NO318416B1 (no) Anordning ved fôringsanlegg for fiskelarver samt fremgangsmate ved fôring av fiskelarver
CN117121832A (zh) 一种畜牧业用自动投喂装置
NO881290L (no) Mateanlegg.