NO154743B - Fremgangsmaate for fremstilling av granuler inneholdende urea som hovedkomponent og gjoedningsblanding av slike granuler. - Google Patents

Fremgangsmaate for fremstilling av granuler inneholdende urea som hovedkomponent og gjoedningsblanding av slike granuler. Download PDF

Info

Publication number
NO154743B
NO154743B NO822259A NO822259A NO154743B NO 154743 B NO154743 B NO 154743B NO 822259 A NO822259 A NO 822259A NO 822259 A NO822259 A NO 822259A NO 154743 B NO154743 B NO 154743B
Authority
NO
Norway
Prior art keywords
granules
urea
solution
weight
melt
Prior art date
Application number
NO822259A
Other languages
English (en)
Other versions
NO822259L (no
NO154743C (no
Inventor
Willy Henri Prudent Van Hijfte
Luc Albert Vanmarcke
Original Assignee
Azote Sa Cie Neerlandaise
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Priority claimed from NL8103210A external-priority patent/NL8103210A/nl
Application filed by Azote Sa Cie Neerlandaise filed Critical Azote Sa Cie Neerlandaise
Publication of NO822259L publication Critical patent/NO822259L/no
Publication of NO154743B publication Critical patent/NO154743B/no
Publication of NO154743C publication Critical patent/NO154743C/no

Links

Classifications

    • CCHEMISTRY; METALLURGY
    • C07ORGANIC CHEMISTRY
    • C07CACYCLIC OR CARBOCYCLIC COMPOUNDS
    • C07C273/00Preparation of urea or its derivatives, i.e. compounds containing any of the groups, the nitrogen atoms not being part of nitro or nitroso groups
    • C07C273/02Preparation of urea or its derivatives, i.e. compounds containing any of the groups, the nitrogen atoms not being part of nitro or nitroso groups of urea, its salts, complexes or addition compounds

Landscapes

  • Chemical & Material Sciences (AREA)
  • Organic Chemistry (AREA)
  • Fertilizers (AREA)

Description

Det er kjent forskjellige metoder for fremstilling av urea granuler. En av disse er prilling, og her mener man med dette en metode hvor en tilnærmet vannfri ureasmelte (med et vanninnhold mindre enn 0,1-0,3 vektprosent) sprøytes ut fra toppen av et prilletårn i motstrøm til luft som har samme temperatur som uteluften, og hvor dråpene går over i fast form. De resulterende prills har en maksimal diameter på tilnærmet 2 mm, og mekanisk er de nokså svake.
Ureagranuler som har større diameter og bedre mekaniske egenskaper, kan fremstilles ved granulering av en tilnærmet vannfri ureasmelte i en trommelgranulator, f.eks. ved spherodizer teknikk, slik det er beskrevet i GB-patent nr. 894 773 eller i en tallerkengranulator, f.eks. slik det er beskrevet i US-patent nr. 4 008 064, eller ved granulering av en vandig urealøsning i fluidisert bed, f.eks. som beskrevet i NL-patentsøknad nr. 78 06213. I en prosess ifølge -sistnevnte publikasjon sprøytes en vandig urealøsning med en konsentra-sjon på 70-99,9 vektprosent, fortrinnsvis 85-96 vektprosent,
i form av svært fine dråper som har en midlere diameter på 20-120 mikron inn i en fluidisert bed .av ureapartikler ved en temperatur hvor vannet fra løsningen som sprøytes på partiklene fordamper og hvor urea størkner på partiklene og derved former granuler av ønsket størrelse, som kan være 25 mm eller mer. Ettersom det dannes en heller stor del støv i denne prosessen, spesielt hvis urealøsningen som anvendes som startmateriale inneholder mer enn 5 vektprosent vann, i spesielle tilfelle mer enn 10 vektprosent vann, anvendes det fortrinnsvis et krystallisasjonsforsinkende middel for urea.
Spesielt kan det tilsettes et vannløselig additiv- eller kon-densasjonsprodukt av formaldehyd og urea til urealøsningen, og derved vil dannelsen av støv bli praktisk talt fullstendig undertrykt. Nærvær av det krystallisasjonsforsinkende middel resulterer i at granulene forblir plastiske under sin oppbygging. Derved dannes mekanisk sterke, glatte og runde granuler på grunn av rotasjon og/eller støt under granuler-ingsdannelsen. Slik fremstilte granuler har høy knusestyrke, høy motstand mot støt, og en lav tendens for dannelse av støv når de gnis mot hverandre. Dertil kaker ikke granulene sammen, selv når de lagres for lengre tid, på tross av at urea har en høy naturlig kakningsténdens.
Det er kjent gjødselgranuler som i tillegg til urea inneholder en eller flere andre gjødselkomponenter. Slike granuler kan fremstilles ved prilling eller granulering i en trommelgranulator eller i en tallerkengranulator utfra en tilnærmet vannfri ureasmelte som inneholder en eller flere andre gjødselkomponenter i finfordelt fast form. Slike granuler kan også fremstilles ved granulering i fluidisert bed utfra en vandig urealøsning som inneholder en eller flere andre gjødselkomponenter i løsning og/eller suspensjon.
Eksempler på gjødninger som ofte bearbeides til granuler sammen med urea, er amraoniumsulfat, ammonioumdihydrogenfosfat og diammoniumhydrogenfosfat.
Granuler som inneholder urea og ammoniumsulfat, anvendes
for gjødsling av jorder som har et lavt innhold av svovel, og granulene inneholder ofte opptil 40 vektprosent, og fortrinnsvis 15-20 vektprosent ammoniumsulfat. Granuler som inneholder urea og ammoniumdihydrogenfosfat eller di-ammoniumhydrogenf os fat , fremstilles ofte etter forbrukerens spesifikasjoner, og han krever en viss prosent av fosfat i granulene. Andre gjødninger er også av og til fremstilt med urea i granulene.
Man har nå funnet at vannløselige aluminiumforbindelser er gode krystallisasjonsforsinkende -nidler for urea og at granuler fremstilt ved prilling eller granulering av en ureasmelte eller en løsning som inneholder slike midler har helt spesielle egenskaper, selv om ureasmelten eller løsningen inneholder en eller flere andre gjødninger i løsning oq/eller suspensjon.
Oppfinnelsen vedrører følgelig en prosess for fremstilling av granuler inneholdende urea som hovedkomponent, ved prilling eller granulering av en ureasmelte eller en vandig urealøs-ning, og hvor smeiten eller løsningen kan inneholde en eller flere andre gjødninger, slik som ammoniumsulfat, ammoniumdihydrogenfosfat og diammoniumhydrogenfosfat i løsning og/eller suspensjon. Det tilsettes også et krystallisasjonsforsinkende middel for urea. Det. spesielle ved prosessen er at et vannløselig aluminiumsalt i en mengde av 0,1-1,5 vektprosent, beregnet som Al^ O^, tilsettes smeiten, løsningen eller suspensjonen som skal prilles eller granuleres.
Man har overraskende funnet at nærvær av et vannløselig uorganisk aluminiumssalt under prillingen eller granuleringen resulterer i at oppbyggingen av granuler fungerer godt og at dannelse av flyvestøv forhindres, og at de resulterende granuler dertil har en høy knusestyrke, en høy tilsynelatende spesifikk vekt, og en vesentlig redusert kakningstendens, og i visse tilfeller kakes ikke granulene sammen selv når de lagres i lengre tid. Man har videre funnet at granuler som er fremstilt ifølge oppfinnelsen er forenlige med enkel- eller trippel-superfosfatgranuler (henholdsvis SSP og TSP), dette gjør dem anvendbare for bulkblanding med slike fosfatgjød-ninger.
Konvensjonelle ureagranuler er kjent for at de ikke kan anvendes i heterogene, binære eller ternære gjødningsbland-inger, slik som NP- eller NPK-blandinger, ved bulkblanding med billig enkel- eller trippel-superfosfat ettersom slike ureagranuler er uforenlige med disse fosfater. Blandinger av slike ureagranuler med enkel- eller trippel-superfosfatgranuler blir flytende etter en tid og danner uhåndterlig og ubrukbar gjørme. Ifølge en artikkel som ble presentert av G. Hoffmeister og G.H. Megar under "The Fertilizer Industry Round Table" i Washington D.C. den 6. november 1975, er grunnen til denne uforenbarhet en reaksjon ifølge følgende ligning:
På grunn av reaksjonen av 1 mol monokalsiumfosfatmonohydrat, hovedkomponenten av SSP og TSP, med 4 mol urea, dannes det en urea monokalsiumfosfat adduct, og derved frigjøres 1 mol vann. Ettersom denne adduct er meget løselig, løses den straks i det vannet som frigjøres og resulterer i en løsning med stort volum som fukter granulene i blandingen og fører til at reaksjonen fremskrider enda hurtigere. Det er ikke kjent noen kommersielt aksepterbare midler for å gjøre urea forenlig med SSP og TSP. Faktisk er de dyrere fosfatgjød-ninger som monoammoniumfosfat og diammoniumfosfat hittil blitt brukt ved bulkblanding med urea.
Granuler fremstilt ifølge oppfinnelsen, og som inneholder urea som hovedkomponent, er imidlertid forenlige med SSP- og TSP-granuler i alle forhold, og dette gjør dem anvendbare for bulkblanding med slike fosfatgjødninger.
Eksempler på vannløselige uorganiske aluminiumsalter som kan brukes i en prosess ifølge oppfinnelsen, er aluminiumklorid, aluminiumsulfat og basisk aluminiumsulfat, NaAlCSO^^-Aluminiumsaltet settes til ureasmelten eller løsningen som skal prilles eller granuleres i proporsjoner ekvivalente til 0,1-1,5 vektprosent Al^ O^, fortrinnsvis ekvivalente til 0,4-1 vektprosent A^O^, beregnet på basis av innholdet av faste stoffer i smeiten eller løsningen. Proporsjoner på mer enn 1,5 vektprosent, beregnet som A^O^» er ikke skadelige, men de gir heller ingen spesielle fordeler. Additivene kan tilsettes i form av pulver eller i forrn av
en vandig løsning eller suspensjon i de tilfeller en vandig løsning eller suspensjon granuleres.
Fortrinnsvis kjøles granulene til 30°C eller lavere etter
at de er dannet, f.eks. ved hjelp av en luftstrøm hvis fuktighetsinnhold er blitt redusert fortrinnsvis slik at granulene under kjølingen ikke absorberer fuktighet fra den kalde luften.
Oppfinnelsen vedrører også forenlige, heterogene gjødnings-blandinger av ureainneholdende granuler fremstilt ifølge oppfinnelsen, med SSP- og TSP-granuler og, om ønsket, en eller flere andre granulære substanser.
Generelt er en kaliumgjødning, slik som KC1, inkludert i blandingen i tillegg til granuler inneholdende urea og SSP- eller TSP-granuler. Partikkelstørrelsen til komponentene som skal blandes, bør tilpasses hverandre for å hindre segre-gering av blandingen.
For ytterligere informasjon angående fremstilling av gjød-ningsgranuler vises det til US-patent nr. 3 130 225 for prilleprosessen, til US-patent nr. 4 008 064 for granulering i tallerkengranulator, til GB-patent nr. 894 773 for granulering i en trommelgranulator og til NL-patentsøknad nr.
78 06213 for granulering i fluidisert bed.
Hvis granuleringen utføres i en fluidisert bed, anvendes
det som utgangsmateriale en vandig urealøsning med en ureakonsentrasjon på minst 70 vektprosent og fortrinnsvis 85-96 vektprosent. For granulering av urea sammen med en eller flere andre gjødninger, anvendes det fortrinnsvis en urealøsning med en ureakonsentrasjon på 90-95 vektprosent,
og til denne løsningen tilsettes de andre gjødningene i fast form, fortrinnsvis i finfordelt form, eller som en vandig løsning. Løseligheten til gjødningen som skal tilsettes i den vandige urealøsningen varierer. Løseligheten til ammoniumsulfat i en 95% urealøsning er således 12% og i en 90 vektprosent løsning er den 20%. Ammoniumdihydrogenfosfat og diammoniumhydrogenfosfat kan danne meget viskøse løsninger med en 90-95 vektprosent urealøsning som er vanskelig å sprøyte ut. Dette kan forhindres ved å tilføre urealøsningen og en vandig løsning av fosfatet separat til utsprøytningsanordningene og blande dem sammen bare en kort tid før blandingen sprøytes ut.
Eksempel I
Effekten av fremgangsmåten ifølge oppfinnelsen demonstreres ved følgende test, hvor en vandig urealøsning med og uten et kjent krystallisasjonsforsinkende middel og med et vannløse-lig uorganisk aluminiumsalt som krystallisasjonsforsinkende middel ble sprøytet inn i en fluidisert bed av ureapartikler. Granuleringsbetingelsene og de fysikalske egenskaper til de resulterende granuler er angitt i den etterfølgende tabell.
"TVA Bottle Test" som det refereres til i tabell A, tjener til å bestemme forenligheten av ureagranuler med SSP- og TSP-granuler. Ved en slik test blir forholdene til en blanding av ureagranuler som skal undersøkes sammen med SSP- og/eller TSP-granuler holdt i en lukket flaske på
120 cm^ ved 27°C og derpå periodevis kontrollert. Blandingen ble karakterisert som anvendbar for bruk så lenge den ikke viste mer enn noen fuktige flekker ved denne test.
Ved hjelp av de "sekkelagringsforsøk" det refereres til i tabell A, ble kakningstendensen til granulene undersøkt og bestemt. Under disse undersøkelsene var ureagranulene pakket i sekker på 3 5 kg som ble lagret ved 27°C under en vekt på 1000 kg. Vektprosent klumper pr. sekk ble bestemt etter 1 måned og klumpenes midlere hardhet ble målt. Med hårdhet slik den er brukt i denne forbindelse menes kraft i kilo utøvet av et dynamometer for disintegrering av klumper på 7x7x5 cm.
Det krystallisasjonsforsinkende middel F 80, omtalt i tabell A, er en klar viskøs væske som er kommersielt tilgjengelig under navnet "Formurea 80". Denne er stabil mellom -20°C og +40°C. Ved analyse er den funnet å inneholde tilnærmet 20 deler vann, tilnærmet 23 deler urea og tilnærmet 57 deler formaldehyd pr. 100 vektdeler. Tilnærmet 55% av formaldehyd-mengden er bundet som trimetylolurea og balansen er tilstede i ikke-bundet form.
Eksempel II
I en ytterligere serie av undersøkelser ble en tilnærmet vannfri ureasmelte med og uten tilsats av aluminiumsulfat sprøytet ut fra toppen av et prilletårn i motstrøm til luft med omgivelsestemperatur.
De fysikalske egenskapene til de resulterende prills er angitt i tabell B.
En vandig ureasmelte (99,8 vektprosent urea), hvortil det var tilsatt 2 vektprosent Al2(SO^)3.lVf^O, ble granulert i en roterende, horisontal granuleringstrommel med en diameter på 90 cm og en bredde på 60 cm. De indre veggene til trommelen var utstyrt med åtte jevnt fordelte longitudinale plater på 3,5 x 60 cm. Trommelen roterte med en hastighet på
15 omdreininger pr. minutt. Trommelen ble fylt med 60 kg ureagranuler som hadde en midlere diameter på 1,9 mm og en temperatur på 80°C. 60 kg ureasmelte med en temperatur på 140-145°C ble sprøytet inn i den roterende trommelen ved hjelp av to hydrauliske dyser ved en hastighet på tilnærmet 120 kg/t over granulene som strømte ned fra de longitudinale platene. Granuleringen foregikk ved 180°C. Forsøket ble avsluttet ved at granulene ble kjølt til tilnærmet 30°C og siktet. Produktgranulene hadde god rundhet og en glatt over-flate. Den tilsynelatende tetthet var 1,279 g/cm 3og knuse-styrken for 2,5 mm diameter var 3,3 kg. Støvdannelsen var 0,5 g/kg. Granulene utviste tilnærmet ingen kaknings-tendenser. Blandinger med SSP (50/50) og med TSP (50/50) var anvendelige for bruk etter mer enn 60 dager. Sikteanalysene for produktet var som følger:
Eksempel IV
I en serie granuleringsforsøk ble en suspensjon av finknust ammoniumsulfat i en 95 vektprosent vandig urealøsning med et kjent krystallisasjonsforsinkende middel (F 80) og med aluminiumsulfat som krystallisasjonsforsinkende middel, sprøytet inn i en fluidisert bed av ureapartikler. Suspen-sjonens ammoniumsulfatinnhold var 20 vektprosent. Suspensjonen ble sprøytet inn ved en temperatur på 120-130°C og ved en hastighet på tilnærmet 300 kg/t. Innsprøytinger, ble utført ved hjelp av fordysningsluft som hadde en temperatur på 140°C og et overtrykk på 0,35 kg/cm^ og en hastighet på tilnærmet 140 Nm /t. Beden ble fluidisert med luft med en hastighet på o 650-850 Nm 3/t. Fluidiseringsluftens temperatur ble kontrollert slik at temperaturen til beden ble holdt mellom 105 og 108°C.
Under alle forsøkene foregikk oppbyggingen av granuler i den fluidiserte bed helt tilfredsstillende. Produktet inneholdt bare små mengder fint materiale, hvilket betyr at den ut-sprøytede suspensjonen ble brukt praktisk talt fullstendig til oppbygging av granuler. De kjemiske og fysikalske egenskaper til de resulterende granuler er angitt i følgende tabell.

Claims (1)

  1. Fremgangsmåte ved prilling eller granulering av granuler, som inneholder urea som hovedkomponent, utfra en ureasmelte eller en vandig urealøsning, og hvor smeiten eller løsningen kan inneholde en eller flere andre gjødninger slik som ammoniumsulfat, ammoniumdihydrogenfosfat og diammoniumhydrogenfos fat i løsning og/eller suspensjon, hvor det også tilsettes et krystallisasjonsforsinkende middel for urea karaterisert ved at et vannløselig alumniumssalt i en mengde av 0,1-1,5 vektprosent, beregnet som Al^ O^, settes til smeiten, løsningen eller suspensjonen som skal prilles eller granuleres. Fremgangsmåte ifølge krav 2, karaterisert ved at mengden av aluminiumssalt er 0,4-1 vektprosent, beregnet som A^O^. En forenlig heterogen gjødningsblanding karakterisert ved at den består av ureainneholdende granuler fremstilt ved fremgangsmåten ifølge krav 1-2 med enkel-superfosfat- eller trippel-superfosfatgranuler og even-tuelt en eller flere andre granulære gjødninger slik som kaliumklorid.
NO822259A 1981-07-03 1982-06-30 Fremgangsmaate for fremstilling av granuler inneholdende urea som hovedkomponent og gjoedningsblandinger av slike granuler. NO154743C (no)

Applications Claiming Priority (2)

Application Number Priority Date Filing Date Title
NL8103210A NL8103210A (nl) 1981-07-03 1981-07-03 Werkwijze voor het maken van ureumkorrels.
NLAANVRAGE8200552,A NL184769C (nl) 1981-07-03 1982-02-12 Werkwijze voor het vervaardigen van ureumkorrels.

Publications (3)

Publication Number Publication Date
NO822259L NO822259L (no) 1983-01-04
NO154743B true NO154743B (no) 1986-09-08
NO154743C NO154743C (no) 1986-12-17

Family

ID=26645713

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
NO822259A NO154743C (no) 1981-07-03 1982-06-30 Fremgangsmaate for fremstilling av granuler inneholdende urea som hovedkomponent og gjoedningsblandinger av slike granuler.

Country Status (26)

Country Link
US (1) US4500336A (no)
AT (1) AT382145B (no)
BG (1) BG36929A3 (no)
BR (1) BR8203893A (no)
CA (1) CA1173660A (no)
DD (1) DD202417A5 (no)
DE (1) DE3222157C2 (no)
EG (1) EG15739A (no)
ES (1) ES8402171A1 (no)
FI (1) FI72115C (no)
FR (1) FR2508895B1 (no)
GB (1) GB2101129B (no)
GR (1) GR76400B (no)
HU (1) HU190805B (no)
IE (1) IE53202B1 (no)
IN (1) IN157774B (no)
IT (1) IT1156104B (no)
MX (1) MX159932A (no)
NL (2) NL184769C (no)
NO (1) NO154743C (no)
PL (1) PL136353B1 (no)
PT (1) PT75144B (no)
RO (1) RO85735B (no)
SE (1) SE456644B (no)
TR (1) TR23125A (no)
YU (1) YU42777B (no)

Families Citing this family (13)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
NL8502838A (nl) * 1985-10-17 1987-05-18 Azote Sa Cie Neerlandaise Werkwijze ter vervaardiging van ureum en ammoniumsulfaat bevattende meststofkorrels.
US5435821A (en) * 1985-12-12 1995-07-25 Exxon Research & Engineering Co. Controlled release vegetation enhancement agents coated with sulfonated polymers, method of production and prcesses of use
US4701204A (en) * 1985-12-12 1987-10-20 Exxon Research And Engineering Company Composite comprising a substrate coated with polymeric complexes
GB9014985D0 (en) * 1990-07-06 1990-08-29 Dyno Industrier As Formaldehyde resin curing agents
AUPM383594A0 (en) * 1994-02-11 1994-03-10 Incitec Ltd Granular urea
US6749660B2 (en) * 2001-06-04 2004-06-15 Geovation Technologies, Inc. Solid-chemical composition and method of preparation for the anaerobic bioremediation of environmental contaminants coupled to denitrification
IN2014CN03665A (no) 2011-11-14 2015-07-03 Intercontinental Potash Corp Usa
US8802048B2 (en) 2012-09-12 2014-08-12 Intercontinental Potash Corp. (Usa) Methods of processing solutions of potassium sulfate and magnesium sulfate, methods of producing potassium sulfate, and related systems
DE102015108344A1 (de) 2015-05-27 2016-12-01 Thyssenkrupp Ag Granulation von Ammoniumsulfat
WO2017007315A1 (en) * 2015-07-06 2017-01-12 Stamicarbon B.V. Granulation of urea products
EP3542899A1 (en) 2018-03-20 2019-09-25 Yara International ASA Method and reactor for producing urea ammonium sulphate
EP3594194A1 (en) 2018-07-12 2020-01-15 Casale Sa Urea granulation process
DE102021108187A1 (de) 2021-03-31 2022-10-06 Skw Stickstoffwerke Piesteritz Gmbh Granuliertes pH-neutrales Harnstoff-Ammoniumsulfat-Düngemittel mit Ureaseinhibitor

Family Cites Families (10)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
DE612708C (de) * 1930-10-21 1935-05-03 I G Farbenindustrie Akt Ges Verfahren zur Herstellung nicht backender, ammonnitrathaltiger Mischduenger
DE1024533B (de) * 1956-10-02 1958-02-20 Basf Ag Verfahren zur Herstellung von lagerbestaendigem, nicht zusammenbackendem Harnstoff
GB894773A (en) * 1958-05-30 1962-04-26 Chemical & Ind Corp Process for the production of pellets
GB891562A (en) * 1959-03-05 1962-03-14 Belge Produits Chimiques Sa Process for the production of granular ammonium nitrate
US3130225A (en) * 1962-02-12 1964-04-21 Pullman Inc Urea production
GB1168444A (en) * 1965-12-08 1969-10-22 Fisons Ltd Improved Granular Materials
GB1384384A (en) * 1971-08-27 1975-02-19 Ici Ltd Agglomeration of soluble particles
NO133872C (no) * 1974-07-26 1976-07-14 Norsk Hydro As
GB1581761A (en) * 1977-06-09 1980-12-17 Azote Sa Cie Neerlandaise Urea granulation
DK531278A (da) * 1977-12-22 1979-06-23 Fisons Ltd Middel til formindskelse af ammoniaktab ved anvendelse af urinstof som goedning

Also Published As

Publication number Publication date
IE821406L (en) 1983-01-03
IN157774B (no) 1986-06-14
FI72115C (fi) 1987-04-13
IT8222205A1 (it) 1984-01-02
CA1173660A (en) 1984-09-04
US4500336A (en) 1985-02-19
ES513685A0 (es) 1984-02-01
DE3222157C2 (de) 1986-07-10
HU190805B (en) 1986-11-28
AT382145B (de) 1987-01-12
GB2101129A (en) 1983-01-12
DD202417A5 (de) 1983-09-14
FI822347L (fi) 1983-01-04
ES8402171A1 (es) 1984-02-01
SE8204078D0 (sv) 1982-07-01
FR2508895B1 (fr) 1985-05-31
MX159932A (es) 1989-10-06
NL184769C (nl) 1989-11-01
YU144382A (en) 1985-04-30
YU42777B (en) 1988-12-31
PL237213A1 (en) 1983-01-17
NO822259L (no) 1983-01-04
FR2508895A1 (fr) 1983-01-07
GB2101129B (en) 1985-07-17
IE53202B1 (en) 1988-08-31
ATA244582A (de) 1986-06-15
NL8200552A (nl) 1983-02-01
PT75144B (en) 1984-05-25
NL184769B (nl) 1989-06-01
SE8204078L (no) 1983-02-25
PL136353B1 (en) 1986-02-28
IT1156104B (it) 1987-01-28
FI72115B (fi) 1986-12-31
FI822347A0 (fi) 1982-07-01
NL8802299A (nl) 1989-01-02
DE3222157A1 (de) 1983-01-20
GR76400B (no) 1984-08-10
SE456644B (sv) 1988-10-24
EG15739A (en) 1986-09-30
TR23125A (tr) 1989-04-03
PT75144A (en) 1982-07-01
BR8203893A (pt) 1983-06-28
NO154743C (no) 1986-12-17
IT8222205A0 (it) 1982-07-02
BG36929A3 (en) 1985-02-15
RO85735B (ro) 1984-11-30
RO85735A (ro) 1984-11-25

Similar Documents

Publication Publication Date Title
Albadarin et al. Granulated polyhalite fertilizer caking propensity
NO154743B (no) Fremgangsmaate for fremstilling av granuler inneholdende urea som hovedkomponent og gjoedningsblanding av slike granuler.
NO149658B (no) Fremgangsmaate for fremstilling av stabiliserte ammoniumnitratholdige granuler
US4525198A (en) Process for the production of urea granules
NO154683B (no) Fremgangsmaate for fremstilling av granuler inneholdende urea som hovedkomponent og gjoedningsblandinger av slike granuler.
US4582524A (en) Non-caking granular mineral fertilizer and process for its production
EP0007132B1 (en) Process for the preparation of a granular npk fertilizer and granular npk fertilizers obtained by this process
NO151648B (no) Fremgangsmaate til fremstilling av urea-granuler
US3214259A (en) Method of producing free-flowing fertilizer
JP2006504608A (ja) 過冷却溶融物から硝酸塩含有製品を製造する方法
WO1995021689A1 (en) Granular urea
JPH0235714B2 (no)
NL8202560A (nl) Werkwijze voor het maken van ureum als hoofdbestanddeel bevattende korrels.
CA2229483C (en) Anti-caking solids
Silverberg et al. Fertilizer Storage, Storage Properties of Diammonium Phosphate Alone and in Admixture with Other Fertilizer Materials
Kirilov Non-caking fertilizers from Ammonium Nitrate and supplementary nutrients
IL33943A (en) Process for preparing granular fertilizers