NO145250B - Fremgangsmaate for aa frilegge cellulosefibre i et vannholdig lignocellulosemateriale - Google Patents

Fremgangsmaate for aa frilegge cellulosefibre i et vannholdig lignocellulosemateriale Download PDF

Info

Publication number
NO145250B
NO145250B NO753276A NO753276A NO145250B NO 145250 B NO145250 B NO 145250B NO 753276 A NO753276 A NO 753276A NO 753276 A NO753276 A NO 753276A NO 145250 B NO145250 B NO 145250B
Authority
NO
Norway
Prior art keywords
water
fibers
electromagnetic waves
treatment
cellulose fibers
Prior art date
Application number
NO753276A
Other languages
English (en)
Other versions
NO753276L (no
NO145250C (no
Inventor
John Rickard Bergstroem
Ernst Birger Tiberg
Original Assignee
Mo Och Domsjoe Ab
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Mo Och Domsjoe Ab filed Critical Mo Och Domsjoe Ab
Publication of NO753276L publication Critical patent/NO753276L/no
Publication of NO145250B publication Critical patent/NO145250B/no
Publication of NO145250C publication Critical patent/NO145250C/no

Links

Classifications

    • DTEXTILES; PAPER
    • D21PAPER-MAKING; PRODUCTION OF CELLULOSE
    • D21BFIBROUS RAW MATERIALS OR THEIR MECHANICAL TREATMENT
    • D21B1/00Fibrous raw materials or their mechanical treatment
    • D21B1/04Fibrous raw materials or their mechanical treatment by dividing raw materials into small particles, e.g. fibres
    • D21B1/12Fibrous raw materials or their mechanical treatment by dividing raw materials into small particles, e.g. fibres by wet methods, by the use of steam
    • D21B1/30Defibrating by other means
    • D21B1/32Defibrating by other means of waste paper
    • D21B1/325Defibrating by other means of waste paper de-inking devices
    • YGENERAL TAGGING OF NEW TECHNOLOGICAL DEVELOPMENTS; GENERAL TAGGING OF CROSS-SECTIONAL TECHNOLOGIES SPANNING OVER SEVERAL SECTIONS OF THE IPC; TECHNICAL SUBJECTS COVERED BY FORMER USPC CROSS-REFERENCE ART COLLECTIONS [XRACs] AND DIGESTS
    • Y02TECHNOLOGIES OR APPLICATIONS FOR MITIGATION OR ADAPTATION AGAINST CLIMATE CHANGE
    • Y02WCLIMATE CHANGE MITIGATION TECHNOLOGIES RELATED TO WASTEWATER TREATMENT OR WASTE MANAGEMENT
    • Y02W30/00Technologies for solid waste management
    • Y02W30/50Reuse, recycling or recovery technologies
    • Y02W30/64Paper recycling

Landscapes

  • Engineering & Computer Science (AREA)
  • Life Sciences & Earth Sciences (AREA)
  • Wood Science & Technology (AREA)
  • Mechanical Engineering (AREA)
  • Paper (AREA)
  • Polysaccharides And Polysaccharide Derivatives (AREA)
  • Dry Formation Of Fiberboard And The Like (AREA)

Description

Oppfinnelsen angår en fremgangsmåte for uten kjemisk oppslutning eller mekanisk påvirkning å frilegge cellulosefibre i et vannholdig cellulosemateriale. Frilegning av cellulosefibre i lignocellulosematerialer utføres normalt enten ved kjemisk oppslutning eller ved mekanisk bearbeiding eller en kombinasjon åv disse metoder. Formålet med kjemisk oppslutning av lignocellulosematerialer er å fjerne bindemidlet lignin slik at cellulosefibrene frilegges. For at dette skal finne sted må høye trykk og høye - temperaturer anvendes. Oppslutningskjemikaliene reagerer imidlertid også med cellulosen i lignocellulosematerialet, og dette med-fører en forringelse av fibrenes styrke. Videre finner en ut-løsning av en stor del av vekstmaterialet sted som fører til lavt utbytte. De utløste substanser kan i likhet med resten av opp-slutningsk jemikaliene dessuten negativt påvirke miljøet. Til tross for disse ulemper er kjemisk oppslutning den hittil beste metode som er tilgjengelig for å erholde sterke fibre.
Frilegning av fibrene ved mekanisk bearbeiding foretas f.eks. ved bearbeiding av lignocellulosematerialet i form av ved i slipeanordninger, formaling av oppdelt cellulosemateriale i skivemøller, defibratorer eller lignende apparater og raffinering av defibrert materiale i raffinører. Ved denne behandling finner ingen utløsing av cellulose eller lignin sted, og dette medfører at prosessen gir et høyt utbytte og liten påvirkning av miljøet.
Det er imidlertid en ulempe at det under behandlingen fås en uønsket forkortning av fibrene, og dette gjør at den erholdte masse får dårlige styrkeegenskaper. Dessuten kreves store elektriske energimengder for frilegningen hvorav bare en liten del utnyttes for den egentlige frilegning av cellulosefibrene.
Ved kombinasjoner av kjemisk oppslutning og mekanisk bearbeiding fås et øket utbytte av cellulosemateriale sammenlignet med bare kjemisk oppslutning, og en høyere styrke for massen sammenlignet med ved ren mekanisk bearbeiding. Dessverre beholdes også
de ulemper som de to prosesser er beheftet med.
Det er også kjent fremgangsmåter hvor lignocellulosematerialer i oppdelt form utsettes for høye temperaturer (ca. 180-290°C) og et høyt trykk (ca. 8 MPa) i opp til 2 minutter, hvor-etter trykket hurtig oppheves. Derved ekspanderer vann som er innesluttet i lignocellulosematerialet, hurtig med fordampning og sprengning av materialet (den såkalte masonittprosess). De på denne måte frigjorte fibre blir imidlertid på grunn av de høye temperaturer dekket av myknet lignin slik at bindingsevnen mellom fibrene blir så lav at materialet bare blir egnet for fremstilling av bygningsplater etc. Dessuten oppstår en kraftig misfarvning av det frilagte fibermateriale på grunn av den forholdsvis lange be-handlingstid ved høy temperatur og høyt trykk, og det frilagte fibermateriale blir derved uegnet for fremstilling av masser med gode blekeegenskaper.
Mikrobølgeenergi i form av radiobølger er tidligere blitt anvendt innen den trebearbeidende industri for forskjellige formål. Fra US patentskrift nr. 3092536 er en fremgangsmåte kjent hvor ved eksempelvis i form av flis behandles med radiobølger slik at i det minste en del av vannet i veden fordampes og driver med seg luft ut av veden. Som neste trinn neddykkes flisen i den væske som flisen skal impregneres med (vanligvis kokevæske), og dette fører til kondensasjon av vanndampen i flisbitene med derav følgende inn-suging av impregneringsvæsken i flisbitene. Denne måte å impregnere vedflisen på er således et alternativ til den vanlige impregnerings-metode, dvs. ved hjelp av forhøyet temperatur og høyt trykk.
Fra US patentskrift nr. 3535795 er ytterligere en fremgangsmåte kjent hvor tre behandles med radiobølger. Behandlingen skjer på en slik måte at treets fuktighetsihnhold senkes til et lavere nivå. Denne fremgangsmåte er således et eksempel på en tørkemetode for ved.
Imidlertid utnyttes mikrobølgeenergien ikke ved noen av disse fremgangsmåter slik at en fiberfrilegging av vieden finner sted.
Det tas ved o<p>pfinnelsen sikte på å unngå de ovennevnte ulemper og å tilveiebringe en ny fremgangsmåte for frilegging av fibre fra lignocellulosematerialer under erholdelse av en sterkere masse ved lavere tilførsel av energi enn tidligere mulig.
Oppfinnelsen angår således en fremgangsmåte for å frilegge cellulosefibre i et vannholdig lignocellulosemateriale, og fremgangsmåten er særpreget ved at lignocellulosematerialet i oppdelt form, fortrinnsvis som flis, med et vanninnhold på 10-99%, fortrinnsvis 25-95%, helst 50-90%, beregnet på summen av vannets og lignocellulosematerialets vekt, behandles med elektromagnetiske bølger med en frekvens på 10-300 000, fortrinnsvis 200-50 000, helst 800-15 000 megahertz, i korte pulser som varer i mindre enn 0,1 sekund slik at vann som er tilstede i lignocellulosematerialet, fordampes så hurtig at en sprengvirkning oppstår som frilegger fibrene.
Kvantitativt skal derved ikke over 40%, fortrinnsvis ikke over.20%, av fibrene forkortes under behandlingen.
Den foreliggende fremgangsmåte gir et høyere utbytte enn ved kjemisk oppslutning, og det fås en masse med bedre styrke enn ved mekanisk frilegning av fibre. Metoden for tilførsel av energi gir en så høy virkningsgrad at energitilførselen ved den foreliggende fremgangsmåte blir lavere enn ved mekaniske prosesser, og dette gir derfor lavere energiomkostninger enn tidligere mulig.
Behandlingen ved fremgangsmåten ifølge op<p>finnelsen kan ut-føres under normalt trykk, overtrykk eller vakuum. I de fleste tilfeller anvendes normalt trykk, men i visse tilfeller kan det være gunstig å anvende undertrykk for å øke vanndampens sprengvirkning.
Det ifølge oppfinnelsen anvendte lignocellulosemateriale kan foreligge i oppdelt form, f.eks. som flis, men også ved hvis fibre er blitt delvis frilagt i en defibrator, eller kjemisk eller fysikalsk forbehandlet ved eller lignende materialer med det fore-
skrevne vanninnhold kan behandles.
Selv om en fullstendig teori for å forklare den iakttatte virkning ved fremgangsmåten ifølge oppfinnelsen ennu ikke kan fremsettes, er det trolig at den elektromagnetiske bølgestrål-ing hurtig absorberes av det i flisen forekommende vann som derved fordampes. Fordampningen foregår så hurtig at vanndampen ikke rekker å diffundere ut av plantematerialet, men ekspanderer i dette og derved sprenger fibrene fra hverandre. Da det materiale som holder fibrene sammen i plantematerialet, har et mykningspunkt på 120-200°C, vil det smelte ved den hurtige temperaturøkning. Derved vil plantematerialet sprekke istykker mellom fibrene og ikke inne i disse, hvilket ville ha ødelagt fibrene.
Den foreliggende fremgangsmåte kan kombineres med en for-varming av lignocellulosematerialet som utføres før behandlingen med de elektromagnetiske bølger, for å minske behovet av energi tilført ved hjelp av de elektromagnetiske bølger. Det er også mulig før behandlingen med de elektromagnetiske bølger å for-behandle lignocellulosematerialet med kjemikalier som reagerer med eller løser ut en del av ligninet.
Den foreliggende fremgangsmåte vil bli nærmere beskrevet
i det nedenstående utførelseseksempel.
Eksempel 1
Flismasse fra granved ble fremstilt ved hjelp av tre forskjellige metoder, dvs.
1. Kjemisk oppslutning ved sulfatmetoden.
2. Termomekanisk fremstilling, hvor 10 kg flis pr. minutt med et fuktighetsinnhold på 60%, beregnet på den samlede vekt, ble behandlet med vanndamp i 4 minutter ved en temperatur på 100°C og ble malt under et trykk på 0,32 MPa i en skive-mølle hvortil en effekt av 475 kW ble tilført. 3. 10 satser hver på 5 g granflis ble behandlet ved fremgangsmåten ifølge op<p>finnelsen ved at de ble plassert i en bølgeleder som var koblet til en generator for elektromagnetiske bølger som ga en effekt på 5 MW ved en frekvens på 2450 megahertz. Hver prøve ble bestrålt i 0,001 s. De anvendte prøver hadde ved begynnelsen av be-strålingen en temperatur på 100°C. Fuktighetsinnholdet i den tilførte flis var 70%, beregnet'på flisens samlede vekt.
Av de tre forskjellige masser ble laboratorieark fremstilt som ble undersøkt for å fastslå papiregenskapene.
Resultatene viser at massen fremstilt ifølge oppfinnelsen hadde gode styrkeegenskaper og at den ble erholdt i et meget godt utbytte. Energibehovet for fremstilling av massen var dessuten betraktelig lavere enn ved mekanisk frilegning.

Claims (4)

1. Fremgangsmåte for å frilegge cellulosefibre i et vannholdig lignocellulosemateriale, karakterisert ved at lignocellulosematerialet i oppdelt form, fortrinnsvis som flis, med et vanninnhold på 10-99%, fortrinnsvis 25-95%, helst 50-90%, beregnet på summen av vannets og lignocellulosematerialets vekt, behandles med elektromagnetiske bølger med en frekvens på 10-300 000, fortrinnsvis 200-50 000, helst 800-15 000 megahertz, i korte pulser som varer i mindre enn 0,1 sekund slik at vann som er tilstede i lignocellulosematerialet, fordampes så hurtig at en sprengvirkning oppstår som frilegger fibrene.
2. Fremgangsmåte ifølge krav 1, karakterisert ved at lignocellulosematerialet forvarmes før behandlingen med elektromagnetiske bølger.
3. Fremgangsmåte ifølge krav 1-2, karakterisert ved at lignocellulosematerialet forbehandles med et kjemikalium som modifiserer eller løsner ut en del av ligninet før behandlingen med elektromagnetiske bølger.
4. Fremgangsmåte ifølge krav 1-3, karakterisert ved at et vakuum anvendes under behandlingen med elektromagnetiske bølger for å øke vanndampens sprengvirkning.
NO753276A 1974-09-27 1975-09-26 Fremgangsmaate for aa frilegge cellulosefibre i et vannholdig lignocellulosemateriale NO145250C (no)

Applications Claiming Priority (1)

Application Number Priority Date Filing Date Title
SE7412207A SE385027B (sv) 1974-09-27 1974-09-27 Forfarande for att frilegga cellulosafibrer

Publications (3)

Publication Number Publication Date
NO753276L NO753276L (no) 1976-03-30
NO145250B true NO145250B (no) 1981-11-02
NO145250C NO145250C (no) 1982-02-10

Family

ID=20322254

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
NO753276A NO145250C (no) 1974-09-27 1975-09-26 Fremgangsmaate for aa frilegge cellulosefibre i et vannholdig lignocellulosemateriale

Country Status (10)

Country Link
US (1) US4000032A (no)
JP (1) JPS5443601B2 (no)
BR (1) BR7506148A (no)
CA (1) CA1056559A (no)
DE (1) DE2537414C2 (no)
FI (1) FI63074C (no)
FR (1) FR2286232A1 (no)
GB (1) GB1511310A (no)
NO (1) NO145250C (no)
SE (1) SE385027B (no)

Families Citing this family (28)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
US4159932A (en) * 1978-01-03 1979-07-03 Peniston Quintin P Process for activating chitin by microwave treatment and improved activated chitin product
US4353890A (en) * 1979-10-24 1982-10-12 Colgate-Palmolive Company Stabilization of carrageenan-containing toothpaste
US4457908A (en) * 1979-10-24 1984-07-03 Colgate-Palmolive Company Stabilization of carrageenan-containing toothpaste
US4363671A (en) * 1980-03-18 1982-12-14 New York University Apparatus for chemical conversion of materials
US4368079A (en) * 1980-03-18 1983-01-11 New York University Apparatus for chemical conversion of materials and particularly the conversion of cellulose waste to glucose
US4304649A (en) * 1980-08-25 1981-12-08 The United States Of America As Represented By The Secretary Of Agriculture Solubilization of lignocellulosic materials
US4544596A (en) * 1984-04-18 1985-10-01 Personal Products Company Stabilized absorbent structure containing non-delignified wood pulp fibers
US5196069A (en) * 1991-07-05 1993-03-23 The United States Of America As Represented By The United States National Aeronautics And Space Administration Apparatus and method for cellulose processing using microwave pretreatment
EP0659450B1 (en) * 1993-12-22 1999-10-20 Canon Kabushiki Kaisha Process for decomposing a chloroorganic compound and for remedying environment with microorganisms
RU2145986C1 (ru) * 1998-08-25 2000-02-27 Иоссель Юрий Яковлевич Способ изготовления целлюлозы
RU2139380C1 (ru) * 1998-08-25 1999-10-10 Иоссель Юрий Яковлевич Устройство для изготовления целлюлозы
JP3401554B2 (ja) 1999-03-03 2003-04-28 独立行政法人森林総合研究所 木質系材の水蒸気爆発により得られる爆裂細片、この爆裂細片を骨材とした木質系資材ならびにこれらの製造方法および製造装置。
US7510625B2 (en) * 1999-03-23 2009-03-31 Dynawave Corporation Device and method of using explosive forces in a contained environment
US6176970B1 (en) 1999-03-23 2001-01-23 Dynawave Corporation Device and method of using explosive forces in a contained liquid environment
US20040104003A1 (en) * 2000-11-28 2004-06-03 Biopulping International, Inc. Eucalyptus biokraft pulping process
US20040238134A1 (en) * 2001-11-09 2004-12-02 Masood Akhtar Microwave pre-treatment of logs for use in making paper and other wood products
GB2410746B (en) * 2004-02-07 2008-06-04 Univ Wales Bangor Recycling of lignocellulose based board material
CA2532346A1 (en) * 2003-07-16 2005-01-27 Fira International Limited Recycling of lignocellulose based board materials
FI115835B (fi) * 2003-08-15 2005-07-29 Kemira Oyj Liuotusmenetelmä
FI116141B (fi) * 2004-01-05 2005-09-30 Kemira Oyj Depolymerointimenetelmä
CN100335715C (zh) * 2005-04-28 2007-09-05 湖北工业大学 制浆原料的微波预处理方法
FI20051145A0 (fi) * 2005-11-11 2005-11-11 Kemira Oyj Uusi massa ja menetelmä massan valmistamiseksi
US7815876B2 (en) 2006-11-03 2010-10-19 Olson David A Reactor pump for catalyzed hydrolytic splitting of cellulose
US7815741B2 (en) 2006-11-03 2010-10-19 Olson David A Reactor pump for catalyzed hydrolytic splitting of cellulose
US11001776B2 (en) * 2007-07-31 2021-05-11 Richard B. Hoffman System and method of preparing pre-treated biorefinery feedstock from raw and recycled waste cellulosic biomass
KR101925460B1 (ko) 2009-02-11 2018-12-05 질레코 인코포레이티드 바이오매스의 가공처리방법
GB201109639D0 (en) * 2011-06-09 2011-07-20 Biofuels Wales Ltd Fuels from biomass
US20210245392A1 (en) * 2020-02-11 2021-08-12 RF Kettle Company, LLC Ethanol-Based Extraction of Soluble Wood Components

Family Cites Families (9)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
CA454127A (en) * 1949-01-18 P. Ham Garnet Disintegration method
NL23266C (no) * 1927-05-24
US3092536A (en) * 1956-11-19 1963-06-04 George F Russell Impregnation by implosion
SE311055B (no) * 1966-10-19 1969-05-27 P Hedvall
US3535795A (en) * 1968-09-06 1970-10-27 Varian Associates Process of drying lithocarpus densiflora rehd. (tanoak) wood with radio wave energy
US3682643A (en) * 1969-07-15 1972-08-08 Lawrence H Foster Method for cooking foods using infrared radiation
SE360128C (sv) * 1970-08-25 1983-08-02 Mo Och Domsjoe Ab Sett att bleka cellulosamassa med en syreinnehallande gas i nervaro av alkali
US3678594A (en) * 1970-12-16 1972-07-25 Bechtel Int Corp Paper making system and apparatus
US3801432A (en) * 1972-02-07 1974-04-02 Radiation Dev Co Ltd Process for subjecting wood chips to irradiation with electrons

Also Published As

Publication number Publication date
FI63074B (fi) 1982-12-31
NO753276L (no) 1976-03-30
JPS5443601B2 (no) 1979-12-21
FI63074C (fi) 1983-04-11
SE7412207L (sv) 1976-03-29
JPS5160701A (no) 1976-05-26
SE385027B (sv) 1976-05-31
FR2286232A1 (fr) 1976-04-23
CA1056559A (en) 1979-06-19
US4000032A (en) 1976-12-28
FR2286232B1 (no) 1979-06-29
GB1511310A (en) 1978-05-17
BR7506148A (pt) 1976-08-03
FI752648A (no) 1976-03-28
DE2537414A1 (de) 1976-04-22
DE2537414C2 (de) 1982-11-18
NO145250C (no) 1982-02-10

Similar Documents

Publication Publication Date Title
NO145250B (no) Fremgangsmaate for aa frilegge cellulosefibre i et vannholdig lignocellulosemateriale
US4486267A (en) Chemithermomechanical pulping process employing separate alkali and sulfite treatments
US4259147A (en) Pulping process
US4087317A (en) High yield, low cost cellulosic pulp and hydrated gels therefrom
JPH05503966A (ja) Ctmpプロセス
US2388592A (en) Process of making ligno-cellulose pulps from straw
NO178467B (no) Fremgangsmåte for fremstillig av kjemo-mekanisk og/eller kjemo-termomekanisk masse av ved
NO152096B (no) Fremgangsmaate for fremstilling av xantan ved kontinuerlig dyrking av polysakkaridproduserende bakterier
US7306698B2 (en) Method for producing pulp
US1979341A (en) Process for preparing cellulose
AU2002244309A1 (en) Method for producing pulp
Zanuttini et al. Deacetylation consequences in pulping processes
WO2011063800A2 (de) Verfahren zur herstellung von lignozellulosen papierfaserstoffen sowie daraus gewonnene papiere, kartone und pappen
JPS61282491A (ja) セルロ−スパルプおよびその製法
US3092536A (en) Impregnation by implosion
US1859845A (en) Treatment of wood for the production of pulp
JPS63126985A (ja) ケミカル爆砕法によるパルプ化方法
US2361639A (en) Process for defibering lignocellulosic materials
US2939813A (en) Pulping of lignocellulosic material
US4534397A (en) Method for producing chemimechanical high yield pulp using an oxygen alkali treatment followed by an oxygen mechanical defibration
JP2006299454A (ja) 省エネルギー型機械パルプの製造方法
US1859846A (en) Wood pulp and process of making the same
RU2813172C1 (ru) Волокнистый полуфабрикат из лузги подсолнечника и способ его получения (варианты)
JPH0114357B2 (no)
US3036949A (en) Method of preparing pulp for the production of insulating board and the like