NL9400578A - Verlengbaar voertuig. - Google Patents

Verlengbaar voertuig. Download PDF

Info

Publication number
NL9400578A
NL9400578A NL9400578A NL9400578A NL9400578A NL 9400578 A NL9400578 A NL 9400578A NL 9400578 A NL9400578 A NL 9400578A NL 9400578 A NL9400578 A NL 9400578A NL 9400578 A NL9400578 A NL 9400578A
Authority
NL
Netherlands
Prior art keywords
vehicle
frame
wheel sets
steerable
division
Prior art date
Application number
NL9400578A
Other languages
English (en)
Inventor
Henricus Johannes Nooteboom
Original Assignee
Koninkl Nooteboom Trailers Bv
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Koninkl Nooteboom Trailers Bv filed Critical Koninkl Nooteboom Trailers Bv
Priority to NL9400578A priority Critical patent/NL9400578A/nl
Publication of NL9400578A publication Critical patent/NL9400578A/nl

Links

Classifications

    • BPERFORMING OPERATIONS; TRANSPORTING
    • B62LAND VEHICLES FOR TRAVELLING OTHERWISE THAN ON RAILS
    • B62DMOTOR VEHICLES; TRAILERS
    • B62D53/00Tractor-trailer combinations; Road trains
    • B62D53/04Tractor-trailer combinations; Road trains comprising a vehicle carrying an essential part of the other vehicle's load by having supporting means for the front or rear part of the other vehicle
    • B62D53/06Semi-trailers
    • B62D53/067Multi-purpose, convertible or extendable load surface semi-trailers
    • BPERFORMING OPERATIONS; TRANSPORTING
    • B60VEHICLES IN GENERAL
    • B60PVEHICLES ADAPTED FOR LOAD TRANSPORTATION OR TO TRANSPORT, TO CARRY, OR TO COMPRISE SPECIAL LOADS OR OBJECTS
    • B60P3/00Vehicles adapted to transport, to carry or to comprise special loads or objects
    • B60P3/40Vehicles adapted to transport, to carry or to comprise special loads or objects for carrying long loads, e.g. with separate wheeled load supporting elements
    • BPERFORMING OPERATIONS; TRANSPORTING
    • B62LAND VEHICLES FOR TRAVELLING OTHERWISE THAN ON RAILS
    • B62DMOTOR VEHICLES; TRAILERS
    • B62D21/00Understructures, i.e. chassis frame on which a vehicle body may be mounted
    • B62D21/14Understructures, i.e. chassis frame on which a vehicle body may be mounted of adjustable length or width

Landscapes

  • Engineering & Computer Science (AREA)
  • Transportation (AREA)
  • Mechanical Engineering (AREA)
  • Chemical & Material Sciences (AREA)
  • Combustion & Propulsion (AREA)
  • Health & Medical Sciences (AREA)
  • Public Health (AREA)
  • Body Structure For Vehicles (AREA)

Description

Verlengbaar voertuig
De uitvinding betreft een voertuig, voorzien van een in de rijrichting verlengbaar gestel, dat nabij zijn in de rijrichting beschouwd voorste uiteinde middelen vertoont voor het aan een trekker koppelen van het voertuig, en nabij zijn achterste uiteinde voorzien is van tenminste twee wiel-stellen. Een dergelijk voertuig is reeds bekend, en wordt bijvoorbeeld door aanvraagster op de markt gebracht onder de aanduiding "Teletrailer".
Het bekende voertuig is een oplegger, die voorzien is van een centrale, telescopisch verlengbare chassisbalk.
De oplegger wordt voor het vervoer van lange voorwerpen geschikt gemaakt door de chassisbalk uit te trekken tot de gewenste lengte, en deze dan te vergrendelen. Op deze wijze kunnen ladingen met een lengte tot meer dan 30 meter vervoerd worden. Doordat de lengte van het gestel eenvoudig aan te passen is aan de lengte van de lading, en het gestel in onbeladen toestand zelfs tot een zeer geringe lengte ingeschoven kan worden, wordt onder alle omstandigheden een voldoende handelbaarheid van het voertuig gewaarborgd. Een nadeel van het bekende voertuig is echter, dat de maximale lengte daarvan door constructieve aspecten en regelgeving met betrekking tot de maximale wegbelasting begrensd wordt. Naarmate een telescopische chassisbalk namelijk verder uitgetrokken dient te kunnen worden, neemt het constructie-gewicht daarvan toe, tot bij een bepaalde lengte het eigen gewicht van het voertuig de maximale draagkracht van de wielstellen benadert.
Bekend is verder om zeer lange ladingen te vervoeren met behulp van een zogeheten naloopwagen of -dolly, waarbij één uiteinde van de lading op een trekker steunt en het andere uiteinde gedragen wordt door de naloopwagen. De naloopwagen is daarbij slechts verbonden met de trekker door middel van de lading. Deze bekende naloopwagen heeft echter als nadeel dat het beladen daarvan relatief moeizaam is, omdat daartoe met de naloopwagen en trekker afzonderlijk gemanouvreerd dient te worden. De naloopwagen is daarom in de praktijk slechts geschikt voor toepassing bij zeldzaam lange ladingen, en zal derhalve tussen opeenvolgende ver-voersopdrachten vaak langdurig buiten gebruik gesteld moeten worden. Een dergelijke naloopwagen kan derhalve door een vervoerder nauwelijks economisch verantwoord ingezet worden.
De uitvinding beoogt derhalve te voorzien in een verlengbaar voertuig van het hiervoor beschreven soort, waarbij bovengenoemde nadelen zich niet voordoen. Dit wordt volgens de uitvinding bereikt, door tenminste één tussen de koppelmiddelen en de wielstellen in het gestel aangebrachte deling, en nabij de deling in elk van de gesteldelen aangebrachte, samenwerkende middelen voor het krachtdoorleidend met elkaar verbinden van de gesteldelen. Op deze wijze wordt een voertuig verkregen dat eenvoudig beladen kan worden en geschikt is voor het vervoeren van ladingen met zeer uiteenlopende afmetingen.
Wanneer de deling is aangebracht tussen een de koppelmiddelen dragend deel en een verlengbaar deel van het gestel, is de overhang van het de koppelmiddelen dragend deel, dat in het algemeen niet van wielen voorzien zal zijn, relatief gering.
Wanneer anderzijds de deling is aangebracht tussen een verlengbaar deel en een de wielstellen dragend deel van het gestel, kan het de wielstellen dragend gesteldeel een relatief lichte en goed handelbare naloopwagen vormen.
Een robuuste en eenvoudige verbinding tussen de gesteldelen wordt verkregen wanneer de verbindingsmiddelen tenminste één op één van de gesteldelen aangebracht, uitstekend verbindingselement en tenminste één op het andere gesteldeel aangebracht, het uitstekend elementen opnemend verbindingselement omvatten. Een dergelijke mannetje-vrouw-tjeverbinding kan eenvoudig grote krachten opnemen.
Het verlengbare deel van het gestel kan nabij de deling voorzien zijn van tenminste één brugstuk, en het andere gesteldeel kan tenminste één nabij de deling aangebracht, het brugstuk opnemend steunvlak vertonen. Op deze wijze kan het gewicht van het verlengbare gesteldeel, bijvoorbeeld een telescopische chassisbalk, goed ondersteund worden.
Teneinde het draagvermogen en de handelbaarheid van het voertuig te vergroten, is bij voorkeur tenminste één van de wielstellen bestuurbaar.
Voor gebruik van het de wielstellen dragend gesteldeel als naloopwagen is bij voorkeur in hoofdzaak boven de wielstellen een roteerbare ladingdrager aangebracht, die ingericht is om met het tenminste ene bestuurbare wiel stel verbonden te worden.
Voor gebruik van het voertuig als verlengbare oplegger vertoont dit bij voorkeur vanaf de koppelmiddelen langs het gestel geleide besturingsmiddelen, die ingericht zijn om met het tenminste ene bestuurbare wielstel en de trekker verbonden te worden.
Teneinde met een minimaal aantal wielstellen in beide bedrijfsvormen van het voertuig een maximale hanteerbaarheid te waarborgen, kan het of elk bestuurbare wielstel ingericht zijn om naar keuze met de roteerbare ladingdrager of via de besturingsmiddelen met de trekker verbonden te worden.
Bij gebruik voor het vervoer van relatief zware ladingen kan het voertuig meerdere bestuurbare wielstellen vertonen, waarbij elk bestuurbaar wielstel een van het of de andere bestuurbare wielstel(len) afwijkende maximale stuur-uitslag vertoont.
Bij voorkeur zijn de bestuurbare wielstellen zodanig onder het gestel aangebracht, dat bij verbinding van de wielstellen met de roteerbare ladingdrager het in de rijrichting beschouwd voorste bestuurbare wielstel, en bij verbinding van de wielstellen via de besturingsmiddelen met de trekker het in de rijrichting beschouwd achterste bestuurbare wielstel de grootste maximale stuuruitslag vertoont. Op deze wijze wordt bereikt dat bij gebruik van het voertuig als oplegger de denkbeeldige opleggerlengte -dat wil zeggen de afstand tussen de trekker en het wielstel met de kleinste stuuruitslag- minimaal is, waardoor de handel- baarheid in deze situatie geoptimaliseerd wordt, terwijl bij bedrijf van het achterste deel van het voertuig als naloop-wagen het zogeheten stuurpunt zo ver mogelijk naar achter ligt, waardoor de stabiliteit van de combinatie vergroot wordt.
Bij een alternatieve uitvoeringsvorm kan het de bestuurbare wielstellen dragend deel van het gestel ingericht zijn voor gebruik in twee tegengestelde rijrichtingen. Hierdoor hoeven de wielstellen niet in verschillende bedrijf stoestanden verschillende uitslagen te vertonen, maar kan eenvoudigweg het achterste gesteldeel voor gebruik als naloopwagen ter plaatse van de deling losgekoppeld worden van het voorste gesteldeel en omgekeerd worden.
De uitvinding wordt nu toegelicht aan de hand van een voorbeeld, waarbij verwezen wordt naar de tekening, waarin:
Figuur 1 een zij-aanzicht is van een voertuig volgens de uitvinding in combinatie met een trekker, waarbij het voertuig de onbeladen, niet verlengde en ongedeelde stand inneemt;
Fig. 2 een met figuur 1 overeekomend, gedeeltelijk weggebroken aanzicht is dat het voertuig in beladen, verlengde, maar ongedeelde toestand toont;
Fig. 3 een met figuren 1 en 2 overeenkomend aanzicht is van het voertuig in beladen, gedeelde toestand;
Fig. 4 een gedeeltelijk weggebroken perspectivisch detailaanzicht is van verbindingsmiddelen van het deelbare voertuig volgens de uitvinding in gedeelde toestand;
Fig. 5 een met figuur 4 overeenkomend aanzicht is van de verbindingsmiddelen in gemonteerde, niet gedeelde toestand;
Fig. 6 een schematisch bovenaanzicht is van een de wielstellen dragend deel van het voertuig volgens de uitvinding bij het nemen van een bocht in de niet gedeelde toestand; en
Fig. 7 een met figuur 6 overeenkomend aanzicht is dat de gedeelde toestand weergeeft.
Een voertuig 1 (fig.l) is voorzien van een in de rijrichting verlengbaar gestel 2, dat nabij zijn voorste uiteinde voorzien is van koppelraiddelen 3 voor het verbinden van het voertuig 1 met een trekker 5, en aan zijn achterzijde een viertal wielstellen 4a-d vertoont. Tussen de koppel-middelen 3 en de wielstellen 4a-d is in het gestel 2 een deling 6 aangebracht, en de door de deling 6 van elkaar gescheiden gesteldelen zijn elk in de nabijheid van de deling 6 voorzien van samenwerkende verbindingsmiddelen 7 (hier niet getoond). Het voor de deling 6 gelegen deel 13 van het gestel is voorzien van een in hoofdzaak recht boven de koppelmiddelen 3 geplaatste ladingdrager 22, terwijl het achterste deel 15 van het gestel een ladingdrager 12 vertoont, die centraal boven de wielstellen 4a-d aangebracht is. Het voertuig 1 is verder voorzien van met het voorste gesteldeel 13 verbonden, uitschuifbare steunpoten 21.
In de getoonde stand is het verlengbare deel 14 van het gestel 2 geheel ingeschoven, en is dus de lengte van het voertuig 1 minimaal. In deze stand is het voertuig 1 zeer goed manoeuvreerbaar. Hoewel het voertuig 1 in onbeladen toestand is weergegeven, is het in de getoonde stand ook geschikt voor het vervoer van relatief korte ladingen. Wanneer lange tot zeer lange ladingen vervoerd dienen te worden, zoals de in fig. 2 weergegeven balk 20, kan het voertuig 1 eenvoudig verlengd worden door het verlengbare gesteldeel 14, dat bijvoorbeeld de gedaante kan hebben van een telescopische chassisbalk, tot de gewenste lengte uit te schuiven en vervolgens in de uitgeschoven toestand te vergrendelen. De lading 20 rust daarbij op de ladingdragers 22 en 12. Op de getoonde wijze kunnen, afhankelijk van de afmetingen van de verlengbare chassisbalk 14, ladingen met lengten tot ongeveer 36 meter vervoerd worden.
Teneinde daarbij de hanteerbaarheid van de combinatie van trekker en oplegger te vergroten, zijn tenminste enkele van de wielstellen 4a-d bestuurbaar, en meesturend verbonden met de bestuurbare voorwielen van de trekker 5. De maximale stuuruitslag van de bestuurbare wielstellen 4a-d is daarbij verschillend, en neemt toe in de richting van de achterzijde van het voertuig 1 (vergelijk figuur 6). Hierdoor wordt bereikt dat de zogeheten denkbeeldige oplegger-lengte, dat wil zeggen de afstand tussen de koppelmiddelen 3 en het wielstel 4a met de kleinste (of zelfs helemaal geen) stuuruitslag minimaal is. De wijze waarop de wielstellen 4a-d bestuurbaar zijn, wordt hierna besproken.
Voor het vervoer van nog langere ladingen kan het gestel 2 van het voertuig 1 gedeeld worden, door het losnemen van de (hier niet getoonde) verbindingsmiddelen 7, en het inschuiven van het verlengbare gesteldeel 14. Het achterste gesteldeel 15, dat de wielstellen 4 draagt, fungeert dan als afzonderlijke naloopwagen, en is slechts met het aan de trekker 5 gekoppelde gesteldeel 13 verbonden door middel van de lading 20. De achterste ladingdrager 12 is daarbij roteerbaar met het als naloopwagen fungerende gesteldeel 15 verbonden, en kan verder besturend verbonden zijn met de bestuurbare wielstellen 4a-d. Op deze wijze wordt door de lading 20 een stuurverbinding tot stand gebracht tussen de trekker 5 met het eerste gesteldeel 13 en het als naloopwagen fungerende gesteldeel 15. (Uiteraard is het ook mogelijk de ladingdrager 12 vrij roteerbaar uit te voeren, en voor de besturing van de wielstellen 4a-d gebruik te maken van vanaf de trekker 5 via het voorste gesteldeel 13 langs de lading 20 na het achterste gesteldeel 15 geleide besturingskabels of -leidingen.)
Teneinde bij het bedrijf van het achterste gesteldeel 15 als naloopwagen een optimale stuurstabiliteit te verkrijgen, moet het zogeheten stuurpunt -dat wil zeggen het denkbeeldig middelpunt van een door de naloopwagen beschreven bocht- in rijrichting F gezien achter het punt liggen waar de belasting als gevolg van de aanwezigheid van de lading 20 aangrijpt op het gesteldeel 15. Hiertoe kan weer de maximale uitslag van de bestuurbare wielstellen gevarieerd worden, waarbij dan in dit geval echter de maximale stuuruitslag van de opeenvolgende wielstellen in rijrichting F beschouwd van voor naar achter af neemt (vergelijk fig. 7) . De wijze waarop dit bewerkstelligd wordt, wordt eveneens hieronder toegelicht.
De losneembaar met elkaar verbonden gesteldelen 13, 14 (fig.4) vertonen nabij de deling 6 aangebrachte, samenwerkende verbindingsmiddelen 7. Op het voorste gestel-deel zijn vier uitstekende flenzen bevestigd, die samen een uitstekend verbindingselement 8 vormen, terwijl aan het verlengbare gesteldeel 14 een vijftal vingers bevestigd is, dat tezamen een opnemend verbindingselement 9 vormt. Daarbij passen de flenzen van het uitstekende verbindingselement 8 met een nauwe tolerantie tussen de vingers van het opnemend verbindingselement 9. Wanneer de verbindingselementen zover in elkaar geschoven zijn dat een in het uitstekende verbindingselement 8 aangebrachte, doorgaande opening 16 precies in register ligt met een in het opnemende verbindingselement 9 aangebrachte, doorgaande opening 17, worden de samenwerkende verbindingselementen 8,9 onderling geborgd door een pen 18, die door de openingen 16,17 gestoken wordt en op zijn beurt geborgd wordt door verdraaiing van zijn roteerbaar einddeel 19.
Teneinde het gewicht van de verlengbare chassis-balk 14 goed te kunnen steunen, is deze voorzien van een verdikte rand of brugstuk 10, dat bij verbinding van de elementen 8,9 komt te rusten op een steunvlak 11. Doordat het steunvlak 11 bovendien verdiept in de flenzen van het verbindingselement 8 aangebracht is, en aan de voor- en achterzijde begrensd wordt door opstaande randen 28, respectievelijk 29, wordt voorkomen dat bij het optrekken of remmen van het voertuig 1 de beide gesteldelen 13,14 ten opzichte van elkaar roteren om de borgpen 18. Zo wordt dus een starre, maar losneembare verbinding gevormd tussen de beide gesteldelen (fig.5).
Zoals gesteld, zijn de wielstellen 4a-d van het achterste gesteldeel 15 bestuurbaar, en vertonen zij verschillende maximale stuuruitslagen. Wanneer het gestel 2 niet gedeeld is, en het voertuig 1 dus als normale, verlengbare oplegger fungeert, kan de besturing van de bestuurbare wielstellen 4a-d eenvoudig plaatshebben door op de trekker 5 aan te sluiten, vanaf de koppelmiddelen 3 naar achteren geleide besturingsmiddelen 27, bijvoorbeeld in de vorm van hydraulische leidingen, welke besturend verbonden kunnen worden met een eerste besturingssysteem 30. Hiertoe zijn de besturingsmiddelen 27 en het eerste besturingssysteem 30 voorzien van snelkoppelingen, waarmee een verbinding 31 tot stand gebracht kan worden. Bovendien zijn de besturingslei-dingen 27 en het eerste besturingssysteem 30 beide voorzien van terugslagkleppen 32, respectievelijk 33, waarmee voorkomen wordt dat bij het loskoppelen van de verbinding 31 hydraulische olie uit de stuurleidingen 27 of het stuursysteem 30 kan weglekken. Elk bestuurbaar wielstel 4a-d omvat een as 24a-d, een aantal roteerbaar op de as 24a-d aangebrachte wielen 25a-d, en een de as 24a~d met het gesteldeel 15 verbindende, om een verticale aslijn zwenkbare draaischo-tel 26a-d. Het eerste besturingssysteem 30 omvat een tweetal hydraulische cilinders 34, die elk verbonden zijn met een op het gesteldeel 15 aangebrachte flens 35, en waarin een zuiger 36 heen en weer beweegbaar is. Het uiteinde van elke zuiger 36 is verbonden met één van de twee achterste draaischijven 26c en 26d. In het getoonde geval werkt het bestu-ringssyteem 30 dus slechts op de twee achterste wielstellen 4c en 4d, en worden de voorste wielstellen 4a en 4b, alsmede de ladingdrager 12 in deze toestand tegen rotatie geblokkeerd. De denkbeeldige lengte van het voertuig 1 is zo minimaal.
Wanneer het gesteldeel 15 losgenomen is van het voorste gesteldeel 13 en als naloopwagen fungeert, zijn de besturingsmiddelen 27 losgekoppeld van het eerste besturingssysteem 30 (fig. 7), en wordt de rotatieblokkering van de twee voorste wielstellen 4a,4b en de ladingdrager 12 opgeheven door het openen van regelbare afsluiters 37 van een tweede besturingssysteem 38. Hierdoor kan dus de ladingdrager vrijelijk roteren, en -via zijn hydraulische verbinding door het twee besturingssysteem 38 met de wielstellen 4a en 4b- deze twee wielstellen eveneens doen roteren. De ladingdrager 12 vertoont daartoe een draaischijf 39, waaraan de zuigerstangen 40 van een tweetal cilinders 41 bevestigd zijn. De cilinders 41 zijn op hun beurt via flenzen 42 bevestigd aan het gestel 15. Wanneer derhalve de ladingdra- ger 12 geroteerd wordt, doordat de trekker 5 en het daarop steunende voorste deel van de lading 20 een bocht beschrijven, worden de zuigerstangen 40 ingedrukt of uitgetrokken, waardoor hydraulische vloeistof door het tweede besturings-syteem 38 zal stromen. Deze hydraulische vloeistof doet de zuigerstang 43 van een tweetal met de draaischijf 26b van het tweede wielstel 4b verbonden stuurcilinders 44 bewegen, waardoor het wielstel 4b geroteerd wordt. Het wielstel 4b is over stuurstangen 45 verbonden met de draaischijf 26a van het voorste wielstel 4a, dat derhalve ook geroteerd wordt.
Zo zijn dus de wielstellen 4a en 4b bestuurbaar onder invloed van de beweging van de roteerbare ladingdrager 12. (Overigens kan het getoonde systeem natuurlijk ook vervangen worden door een vrij roteerbare ladingdrager, en een tweede besturingssysteem dat eveneens met de besturingsmiddelen 27 vanaf de trekker 5 gekoppeld kan worden.) Doordat in het getoonde voorbeeld de achterste twee wielstellen 4c en 4d star met het gestel verbonden zijn, en de wielstellen 4a en 4b een (toenemende) stuuruitslag vertonen, ligt het middelpunt van de door het gesteldeel 15 beschreven bochtbeweging (het zogeheten stuurpunt) achter het punt waar de ladingdrager 12 op het gesteldeel 15 drukt, waardoor een stabiele besturing verkregen wordt.
In plaats van de getoonde uitvoeringsvorm met twee afzonderlijke besturingssytemen, is het natuurlijk ook denkbaar dat bijvoorbeeld slechts twee wielstellen bestuurbaar zijn, en het gesteldeel 15 in zijn geheel omkeerbaar is. Daartoe zou het gesteldeel 15 dan bijvoorbeeld aan weerszijden een balk 23 moeten vertonen voor het dragen van kenteken, verlichting, stootstangen en dergelijke, of zou deze balk 23 eenvoudig losneembaar moeten zijn, en zou het gesteldeel 15 aan weerszijden middelen moeten vertonen voor het opnemen van deze balk 23.
Hoewel in het getoonde voorbeeld weergegeven is dat de deling 6 zich bevindt tussen het met de trekker koppelbare gesteldeel 13 en het verlengbare gesteldeel 14, waardoor het door de trekker 5 gedragen gesteldeel 13 zo kort en licht mogelijk is, is het natuurlijk ook mogelijk de deling aan te brengen tussen de verlengbare chassisbalk 14 en het de wielstellen dragende gesteldeel 15. Hierdoor zou dit gesteldeel 15, dat immers als losse naloopwagen fungeert en derhalve tijdens het beladen eenvoudig hanteerbaar moet blijven, zo licht mogelijk uitgevoerd kunnen worden. Daarnaast is het natuurlijk denkbaar dat het gestel 2 meerdere delingen 6 vertoont, en dus al naar gelang de omstandigheden een optimale delinglocatie gekozen wordt.

Claims (12)

1. Voertuig (1), voorzien van een in de rijrichting verlengbaar gestel (2), dat nabij zijn in de rijrichting (F) beschouwd voorste uiteinde middelen (3) vertoont voor het aan een trekker (5) koppelen van het voertuig (1), en nabij zijn achterste uiteinde (23) voorzien is van tenminste twee wielstellen (4), gekenmerkt door tenminste één tussen de koppelmiddelen (3) en de wielstellen (4) in het gestel (2) aangebrachte deling (6), en nabij de deling (6) in elk van de gesteldelen aangebrachte, samenwerkende middelen (7) voor het krachtdoorleidend met elkaar verbinden van de door de deling (6) gescheiden gesteldelen (13,14,15).
2. Voertuig (1) volgens conclusie 1, met het kenmerk, dat de deling (6) is aangebracht tussen een de koppelmiddelen (3) dragend deel (13) en een verlengbaar deel (14) van het gestel (2) .
3. Voertuig (1) volgens conclusie 1, met het kenmerk, dat de deling (6) is aangebracht tussen een verlengbaar deel (14) en een de wielstellen (4) dragend deel (15) van het gestel (2).
4. Voertuig (1) volgens één of meer der voorgaande conclusies, met het kenmerk, dat de verbindingsmiddelen (7) tenminste één op een (13) van de gesteldelen aangebracht uitstekend verbindingselement (8) en tenminste één op het andere gesteldeel (14) aangebracht, het uitstekende element (8) opnemend verbindingselement (9) omvatten.
5. Voertuig (1) volgens één of meer der voorgaande conclusies, met het kenmerk, dat het verlengbare deel (14) van het gestel (2) nabij de deling (6) voorzien is van tenminste één brugstuk (10), en het andere gesteldeel (13) tenminste één nabij de deling (6) aangebracht, het brugstuk (10) opnemend steunvlak (11) vertoont.
6. Voertuig (1) volgens één of meer der voorgaande conclusies, met het kenmerk, dat tenminste één van de wielstellen (4) bestuurbaar is.
7. Voertuig (1) volgens conclusie 6, met het kenmerk, dat in hoofdzaak boven de wielstellen (4) een roteerbare ladingdrager (12) aangebracht is, die ingericht is om met het tenminste ene bestuurbare wielstel (4) verbonden te worden.
8. Voertuig (1) volgens conclusie 6 of 7, gekenmerkt door, vanaf de koppelmiddelen (3) langs het gestel (2) geleide besturingsmiddelen (27), die ingericht zijn om met het tenminste ene bestuurbare wielstel (4) en de trekker (5) verbonden te worden.
9. Voertuig (1) volgens conclusie 7 en 8, met het kenmerk, dat het tenminste ene bestuurbare wielstel (4) ingericht is om naar keuze met de roteerbare ladingdrager (12) of via de besturingsmiddelen (27) met de trekker (5) verbonden te worden.
10. Voertuig (1) volgens één of meerdere conclusies 6 tot 9, gekenmerkt door meerdere bestuurbare wielstellen (4), waarbij elk bestuurbaar wielstel een van het of de andere bestuurbare wielstel(len) (4) afwijkende maximale stuuruitslag vertoont.
11. Voertuig (1) volgens conclusie 9 en 10, met het kenmerk, dat de bestuurbare wielstellen (4) zodanig onder het gestel (2) aangebracht zijn, dat bij verbinding van de wielstellen (4) met de roteerbare ladingdrager (12) het in de rijrichting (F) beschouwd voorste bestuurbare wielstel (4d), en bij verbinding van de wielstellen (4) via de besturingsmiddelen (27) met de trekker (5) het in de rijrichting (F) beschouwd achterste bestuurbare wielstel (4d) de grootste maximale stuuruitslag vertoont.
12. Voertuig (1) volgens conclusie 9 en 10, met het kenmerk, dat het de bestuurbare wielstellen (4) dragend deel (15) van het gestel (2) ingericht is voor gebruik in twee tegengestelde rijrichtingen.
NL9400578A 1994-04-12 1994-04-12 Verlengbaar voertuig. NL9400578A (nl)

Priority Applications (1)

Application Number Priority Date Filing Date Title
NL9400578A NL9400578A (nl) 1994-04-12 1994-04-12 Verlengbaar voertuig.

Applications Claiming Priority (2)

Application Number Priority Date Filing Date Title
NL9400578A NL9400578A (nl) 1994-04-12 1994-04-12 Verlengbaar voertuig.
NL9400578 1994-04-12

Publications (1)

Publication Number Publication Date
NL9400578A true NL9400578A (nl) 1995-11-01

Family

ID=19864057

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
NL9400578A NL9400578A (nl) 1994-04-12 1994-04-12 Verlengbaar voertuig.

Country Status (1)

Country Link
NL (1) NL9400578A (nl)

Cited By (5)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
WO2010034732A1 (en) * 2008-09-29 2010-04-01 Vestas Wind Systems A/S Telescopic vehicle and method for transporting a long object
CN101722884A (zh) * 2008-10-30 2010-06-09 通用电气公司 轻质杆和拖车
WO2015055323A1 (de) * 2013-10-18 2015-04-23 J.G.B.D. Consult Sprl Schwerlastmodulfahrzeug
WO2015079097A1 (en) * 2013-11-27 2015-06-04 Sandvik Mining And Construction Oy Articulated transport equipment suitable for transporting rock material
EP2927049A1 (de) * 2014-04-02 2015-10-07 J.G.B.D. Consult SPRL Modulare Auszugsröhre

Citations (7)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
GB389166A (en) * 1931-10-17 1933-03-16 Ernest Charles Marston Improvements in or relating to vehicles
US2854162A (en) * 1956-12-07 1958-09-30 Fruehauf Trailer Co Low bed trailer with removable gooseneck
GB970542A (en) * 1960-12-14 1964-09-23 Willi Hilderbrandt Improvements in or relating to the steering of wheeled vehicles
DE1555578A1 (de) * 1966-05-07 1969-11-06 Alois Goldhofer Kg Strassentransportfahrzeug fuer schwere Lasten
CH583635A5 (en) * 1974-10-09 1977-01-14 Schiel Horst Coupling jaw on loading trucks - has jaw feed opening in front of truck with cavity with countersunk depression for tongue lug
DE8911815U1 (de) * 1989-10-04 1989-12-14 Drautzburg, Michael, 5552 Morbach Ladebrücke
CH677646A5 (en) * 1989-01-04 1991-06-14 Doll Fahrzeugbau Gmbh Long log transporter - has interconnected rams coupling bolster and steering axle to trailer chassis

Patent Citations (7)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
GB389166A (en) * 1931-10-17 1933-03-16 Ernest Charles Marston Improvements in or relating to vehicles
US2854162A (en) * 1956-12-07 1958-09-30 Fruehauf Trailer Co Low bed trailer with removable gooseneck
GB970542A (en) * 1960-12-14 1964-09-23 Willi Hilderbrandt Improvements in or relating to the steering of wheeled vehicles
DE1555578A1 (de) * 1966-05-07 1969-11-06 Alois Goldhofer Kg Strassentransportfahrzeug fuer schwere Lasten
CH583635A5 (en) * 1974-10-09 1977-01-14 Schiel Horst Coupling jaw on loading trucks - has jaw feed opening in front of truck with cavity with countersunk depression for tongue lug
CH677646A5 (en) * 1989-01-04 1991-06-14 Doll Fahrzeugbau Gmbh Long log transporter - has interconnected rams coupling bolster and steering axle to trailer chassis
DE8911815U1 (de) * 1989-10-04 1989-12-14 Drautzburg, Michael, 5552 Morbach Ladebrücke

Cited By (9)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
WO2010034732A1 (en) * 2008-09-29 2010-04-01 Vestas Wind Systems A/S Telescopic vehicle and method for transporting a long object
US8353523B2 (en) 2008-09-29 2013-01-15 Vestas Wind Systems A/S Telescopic vehicle and method for transporting a long object
CN101722884A (zh) * 2008-10-30 2010-06-09 通用电气公司 轻质杆和拖车
EP2181910A3 (en) * 2008-10-30 2010-11-17 General Electric Company Light weight beam and trailer
WO2015055323A1 (de) * 2013-10-18 2015-04-23 J.G.B.D. Consult Sprl Schwerlastmodulfahrzeug
US9988113B2 (en) 2013-10-18 2018-06-05 J.G.B.D. Consult Sprl Heavy-load modular vehicle
WO2015079097A1 (en) * 2013-11-27 2015-06-04 Sandvik Mining And Construction Oy Articulated transport equipment suitable for transporting rock material
EP2927049A1 (de) * 2014-04-02 2015-10-07 J.G.B.D. Consult SPRL Modulare Auszugsröhre
WO2015150206A1 (de) * 2014-04-02 2015-10-08 J.G.B.D. Consult Sprl Modulare auszugsröhre

Similar Documents

Publication Publication Date Title
US5183371A (en) Extendable rolloff trailer
US4954039A (en) Uniframe rolloff dumpster
RU2727078C2 (ru) Усовершенствованный полуприцеп
US6659491B2 (en) Trailer system
SE457440B (sv) Transportfordon foer att lyfta, transportera och tippa en med sidosvaengtap par foersedd slaggbehaallare
NL8205085A (nl) Opvouwbare lastwagen.
NL9400578A (nl) Verlengbaar voertuig.
NL7920023A (nl) Sleepvoertuig.
US20170305482A1 (en) Heavy load transport vehicle of variable width
NL8402470A (nl) Inrichting voor het op- en afladen van houders voor voertuigen met een chassis, dat is uitgevoerd als laadplatform.
NL1029188C2 (nl) Chassis.
NL1018651C2 (nl) Verrijdbare constructie voor vrachtvervoer.
US2851181A (en) Trailer for transporting heavy duty equipment
NL2007945C2 (nl) Oplegger, combinatie van truck en oplegger en chassisdeel voor toepassing in een oplegger.
NL2014810B1 (nl) Bestuurbaar wielstel en daarmee uitgerust voertuig.
US4621857A (en) Motor-vehicle trailer for transporting removable superstructures
BE1002515A3 (nl) Containerchassis.
US3381974A (en) Container chassis and caster axle assembly
NL2017092B1 (en) A trailer for use in road haulage
US10421506B2 (en) Cantilever extension for a trailer assembly
JP3820304B2 (ja) 運搬台車
NL1030190C2 (nl) Oplegger.
NL2009583C2 (nl) Dolly voor koppeling van chassis.
EP3480087A1 (en) Split trailer
NL7906341A (nl) Laaghefwagen.

Legal Events

Date Code Title Description
A1B A search report has been drawn up
BV The patent application has lapsed