NL9101651A - Vloersysteem. - Google Patents

Vloersysteem. Download PDF

Info

Publication number
NL9101651A
NL9101651A NL9101651A NL9101651A NL9101651A NL 9101651 A NL9101651 A NL 9101651A NL 9101651 A NL9101651 A NL 9101651A NL 9101651 A NL9101651 A NL 9101651A NL 9101651 A NL9101651 A NL 9101651A
Authority
NL
Netherlands
Prior art keywords
floor
floor system
peripheral edge
elements
tray
Prior art date
Application number
NL9101651A
Other languages
English (en)
Original Assignee
Damtrade B V
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Damtrade B V filed Critical Damtrade B V
Priority to NL9101651A priority Critical patent/NL9101651A/nl
Priority to EP93200019A priority patent/EP0605905A1/en
Publication of NL9101651A publication Critical patent/NL9101651A/nl

Links

Classifications

    • EFIXED CONSTRUCTIONS
    • E04BUILDING
    • E04FFINISHING WORK ON BUILDINGS, e.g. STAIRS, FLOORS
    • E04F15/00Flooring
    • E04F15/02Flooring or floor layers composed of a number of similar elements
    • E04F15/024Sectional false floors, e.g. computer floors
    • E04F15/02405Floor panels
    • E04F15/02417Floor panels made of box-like elements
    • E04F15/02423Floor panels made of box-like elements filled with core material
    • E04F15/02429Floor panels made of box-like elements filled with core material the core material hardening after application
    • EFIXED CONSTRUCTIONS
    • E04BUILDING
    • E04BGENERAL BUILDING CONSTRUCTIONS; WALLS, e.g. PARTITIONS; ROOFS; FLOORS; CEILINGS; INSULATION OR OTHER PROTECTION OF BUILDINGS
    • E04B5/00Floors; Floor construction with regard to insulation; Connections specially adapted therefor
    • E04B5/16Load-carrying floor structures wholly or partly cast or similarly formed in situ
    • E04B5/32Floor structures wholly cast in situ with or without form units or reinforcements
    • E04B5/36Floor structures wholly cast in situ with or without form units or reinforcements with form units as part of the floor
    • E04B5/38Floor structures wholly cast in situ with or without form units or reinforcements with form units as part of the floor with slab-shaped form units acting simultaneously as reinforcement; Form slabs with reinforcements extending laterally outside the element
    • E04B5/40Floor structures wholly cast in situ with or without form units or reinforcements with form units as part of the floor with slab-shaped form units acting simultaneously as reinforcement; Form slabs with reinforcements extending laterally outside the element with metal form-slabs
    • EFIXED CONSTRUCTIONS
    • E04BUILDING
    • E04FFINISHING WORK ON BUILDINGS, e.g. STAIRS, FLOORS
    • E04F15/00Flooring
    • E04F15/02Flooring or floor layers composed of a number of similar elements
    • E04F15/024Sectional false floors, e.g. computer floors
    • E04F15/02447Supporting structures
    • E04F15/02452Details of junctions between the supporting structures and the panels or a panel-supporting framework

Landscapes

  • Engineering & Computer Science (AREA)
  • Architecture (AREA)
  • Civil Engineering (AREA)
  • Structural Engineering (AREA)
  • General Engineering & Computer Science (AREA)
  • Physics & Mathematics (AREA)
  • Electromagnetism (AREA)
  • Floor Finish (AREA)

Description

Vloersysteem
De uitvinding heeft betrekking op een vloersysteem.
Bekend is een vloersysteem, waarbij een dekvloer op enige afstand wordt gedragen door een dragend oppervlak, bijvoorbeeld de betonvloer in een kantoorruimte. Dergelijke vloeren zijn zeer geschikt om buizen, pijpen, kabels, leidingen onzichtbaar te verwerken.
Een doel van de uitvinding is een vloersysteem te verschaffen, dat met eenvoudige middelen een zeer hoge kwaliteit kan bieden. Daartoe verschaft de uitvinding een vloersysteem, omvattende: een aantal in een gekozen patroon op een in hoofdzaak horizontaal dragend oppervlak vast op te stellen verticale steunen; een aantal aan hun randen door die steunen gedragen stalen vloerplaatelementen, waarbij aangrenzende elementen met samenwerkende koppelranden met elkaar gekoppeld zijn, welke koppelranden alle een de buigstijfheid in langsrich-ting vergrotende profielvorm bezitten, tussen welke koppelranden van een element een de buigstijfheid in dwarsrichting vergrotende profielvorm aanwezig is, rond welke vloerplaatelementen een gemeenschappelijke opstaande omtreksrand is aangebracht, zodanig dat deze rand de opstaande wanden van een bak vormt, waarvan de gezamenlijke vloerplaatelementen de bodem vormen, welke bak is gevuld met een uitgeharde vulmassa, waarvan het bovenvlak het vloeroppervlak van het vloersysteem vormt.
Bij voorkeur vertoont het systeem het kenmerk dat de bak vloeistofdicht is en dat de vulmassa in vloeibare toestand in de bak is ingebracht en vervolgens uitgehard, en dat de bak vóór het inbrengen van de vulmassa beloopbaar is. Deze uitvoering heeft het grote voordeel, dat de vloeibaar opge-7 brachte vulmassa zichzelf tot een volledig horizontaal beloopbaar vloeroppervlak vormt. Aldus is het systeem volgens de uitvinding zelf-egaliserend.
Een zeer geschikte keuze is die, waarbij de vulmassa een in hoofdzaak krimpvrij bindmiddel bevat, bijvoorbeeld een geschikt type cement, gips, anhydriet ,kunststof,bitumen, latex bevat. De vulmassa is verwant is aan beton maar bezit een aanzienlijk grotere buig-treksterkte.
Om contactgeluid zo veel mogelijk tegen te gaan kan het systeem het kenmerk vertonen dat de steunen worden gedragen door trillingen dempende kussens.
Deze uitvoering kan met voordeel de bijzonderheid vertonen dat de kussens rubber bevatten, bijvoorbeeld in de vorm van gegranuleerde autobanden.
Het systeem volgens de uitvinding leent zich er ook zeer goed voor om de vloer onder te verdelen in een aantal mechanisch van elkaar gescheiden delen, waardoor geen trillingen geluidoverdracht kan plaatsvinden. Daartoe kan het systeem het kenmerk vertonen dat het vloersysteem een zich over de gehele lengte of breedte uitstrekkende onderbreking, bijvoorbeeld een zaagsnede, vertoont, die met een flexibele massa gevuld is.
Deze uitvoering kan in een uitbreiding het kenmerk vertonen dat zich ter weerszijden van de onderbreking een op het vloeroppervlak rustende opstaande wand bevindt, welke twee wanden samen een spouw begrenzen. Aldus worden twee of meer akoestisch van elkaar gescheiden ruimten verkregen. De geluidtransmissie door de twee wanden en de daardoor begrensde spouw kan nog worden verbeterd, als in de spouw op zichzelf bekend dempingsmateriaal is aangebracht, zoals minerale wol.
Om verwante technische redenen kan het systeem volgens de uitvinding het kenmerk vertonen dat de omtreksrand via een flexibele strook aansluit aan de wand van een ruimte, waarin het systeem is geassembleerd.
Met betrekking tot de drie hiervoor genoemde uitvoeringen wordt tevens opgemerkt, dat de door een flexibele massa respectievelijk een flexibele strook opgevulde onderbrekingen tevens als dilatatievoeg dienst kunnen doen. In gevallen, waarin aanzienlijke temperatuurvariaties kunnen optreden, kan dit een zeer geschikt middel zijn om thermische uitzettingsverschijnselen te kunnen compenseren.
In een voorkeursuitvoering vertoont het systeem het kenmerk dat elk vloerplaatelement aan beide langszijden complementaire koppelranden bezit. Deze uitvoering is daarom zo voordelig, omdat met deze uitvoering in hoofdzaak gebruik kan worden gemaakt van slechts één type vloerplaatelementen, die met hun complementaire koppelranden aan elkaar kunnen gekoppeld.
Denkbaar is een uitvoering, waarin de omtreksrand wordt gevormd door aan de vloerplaatelementen gevormde omtreks-randdelen. Bij voorkeur echter vertoont het systeem het kenmerk dat de omtreksrand wordt gevormd door aan elkaar aansluitende omtreksrandelementen.
Deze variant kan het kenmerk vertonen dat een omtreks-randelement wordt gedragen door steunen en in hoofdzaak buigstijf met elk aangrenzend vloerplaatelement is gekoppeld. Door het gebruik van losse omtreksrandelementen kan een zeer gemakkelijke en flexibele aanpassing aan de beschikbare ruimte worden verkregen. Natuurlijk moet ook in dit geval bij het gebruik van vloeibaar in te brengen vulmiddel worden voldaan aan het bovenvermelde criterium, dat de gevormde bak vloeistofdicht moet zijn.
Mede in verband met mogelijke aantasting door het vocht in vulmiddel kan met voordeel het systeem het kenmerk vertonen dat elk vloerplaatelement is voorzien van een corrosie-werende -deklaag, bijvoorbeeld een kunststoflaag of een galvanisch aangebrachte zinklaag.
Tenslotte betreft de uitvinding tevens onderdelen voor een vloersysteem, zoals in het voorgaande en in bijgaande conclusies gespecificeerd. In het bijzonder kunnen deze onderdelen vloerplaatelementen en omtreksrandelementen zijn.
De uitvinding zal nu worden toegelicht aan de hand van de bijgaande tekening. Hierin tonen: figuur 1 een gedeeltelijk weggebroken perspectivisch aanzicht van een vloer volgens de uitvinding; figuur 2 het detail II van figuur 1 op grotere schaal; figuur 3 een gedeeltelijk weggebroken perspectivisch aanzicht van vloer volgens de uitvinding, met nadruk op de aansluiting daarvan aan bestaande wanden; figuur 4 een dwarsdoorsnede door een vloer volgens de uitvinding, waarop zich in langsrichting uitstrekkende wanden in een geluidisolerende configuratie zijn geplaatst; en figuur 5 een langsdoorsnede door een met figuur 4 verwante constructie.
Figuur 1 toont een vloersysteem 1 volgens de uitvinding. Dit omvat een aantal in een gekozen patroon op een in hoofdzaak horizontaal dragend oppervlak 2 vast opgestelde verticale steunen 3.
Figuur 2 toont een dergelijke steun op vergrote schaal.
Tevens omvat het vloersysteem een aantal aan hun randen door die steunen 3 gedragen stalen vloerplaatelementen 4, waarbij aangrenzende elementen 4 met samenwerkende koppel-randen 25, 26 met elkaar gekoppeld zijn, welke koppelranden alle een de buigstijfheid in langsrichting vergrotende profielvorm bezitten, zoals in figuur 2 duidelijk is getoond. Tussen deze koppelranden 25, 26 van een element bevindt zich een de buigstijfheid in dwarsrichting vergrotend damwandprofiel 5 (zie ook figuur 3). Rond de geplaatste vloerplaatelementen is een gemeenschappelijk opstaande omtreksrand 6 aangebracht (zie vooral figuur 3), zodanig dat deze rand 6 de opstaande wanden van een bak vormt, waarvan de gezamenlijke vloerplaatelementen 4 de bodem vormen. Een geassembleerde bak is gevuld met vloeibare krimpvrije mortel, waarvan na uitharding het bovenvlak het vloeroppervlak vormt.
De steunen 3 worden gedragen door trilling dempende kussens 7 die rubber bevatten, bijvoorbeeld gegranuleerde autobanden.
Figuur 3 toont drie respectieve wanden 8, 9, 10 van een ruimte, waarin het systeem 1 is geplaatst. De opstaande rand 6 rust tegen de wand 8 via een flexibele strook 11. De rand 6 maakt hier deel uit van een randelement 12, dat via een afdichtkussen 13 vloeistofdicht met het betreffende plaat-element 4 is verbonden door middel van nagels 14. Ook andere vanaf de bovenzijde aan te brengen bevestigingselementen komen in aanmerking, zoals zelf-tappende schroeven of dergelijke.
Aan de wand 9 sluit via de strook 11 een ander deel van de opstaande rand 6 aan. Hier maakt de opstaande rand 6 deel uit van een randelement 15, dat eveneens via een afdichtend kussen 16 vloeistofdicht met het daaronder gelegen plaatele-ment verbonden is.
Aan de wand 10 sluit via de flexibele strook 11 ook een deel van de opstaande rand 6 aan, die deel uitmaakt van een randelement, dat in deze uitvoering identiek is aan het randelement 12 en dan ook met hetzelfde verwijzingsgetal is aangeduid.
De gestorte en uitgeharde mortel is met het verwijzingsgetal 17 weergegeven.
Wezenlijk is dat de bak, gevormd door de plaatelementen 4 en de randelementen 12, 15 met de opstaande rand 6, beloop-baar en vloeistofdicht is, aangezien anders problemen kunnen ontstaan bij het inbrengen van de vloeibare mortel (of andere geschikte gietvloer-specie). Figuur 2 toont, op welke wijze de koppelranden 25, 26 zijn gevormd, zodanig dat ze vloeistofdicht aan elkaar aansluiten. De koppelrand 25 vertoont een zich omlaag uitstrekkend deel 18, een horizontaal deel 19, een verticaal deel 20 en een over 180° omgezet deel 21 met een zoekrand. Tussen de delen 20 en 21 bevindt zich een rubberen afdichtstrook 22. De koppelrand 26 omvat een zich omlaag uitstrekkend deel 23, een horizontaal deel 24 en een zich verticaal omhoog uitstrekkend deel 27, dat een zodanige lengte bezit, dat het afdichtend kan samenwerken met de afdichtstrook 22.
Zoals figuur 2 duidelijk toont, is de configuratie van de met elkaar gekoppelde koppelranden 25, 26 zodanig, dat ze gemeenschappelijk kunnen worden gedragen door een zadel 28 met een aan de vorm van de delen 26, 24, 25, 18 aangepaste vorm. Door het gewicht van de opgebrachte mortel vindt een. voldoende indrukking van de afdichtstrook 22 plaats, zodat een volledige afdichting is gewaarborgd. Duidelijk zal zijn, dat de afdichtende functie uitsluitend vereist is tijdens het storten van vloeibare mortel.
Figuur 4 toont een vloersysteem 29 van het in de voorgaande figuren getoonde type, die echter is voorzien van een door een zaagsnede gevormde onderbreking 29, waarin een flexibele strook 31 is aangebracht. Ter weerszijden van de zaagsnede 29 is een wand respectievelijk 31, 32 geplaatst. Deze wanden vormen samen een spouw. De ruimten ter weerszijden van de wandconstructie 31, 32 zijn door deze constructie akoestisch zeer goed van elkaar geïsoleerd. In de uitvoering volgens figuur 4 strekt de zaagsnede 29 zich uit in de langsrichting van de plaatelementen 4, dus evenwijdig aan de koppelranden 25, 26.
Figuur 5 toont een variant, waarin de zaagsnede zich dwars daarop uitstrekt, dus evenwijdig met de langsrichting van de damwandprofilering 5. Voor de duidelijkheid van de functionele samenhang zijn de zaagsnede, de daarin aangebrachte strook en de wanden ook aangeduid met respectievelijk 29, 30, 31, 32.

Claims (13)

1. Vloersysteem, omvattende: een aantal in een gekozen patroon op een in hoofdzaak horizontaal dragend oppervlak vast op te stellen verticale steunen; een aantal aan hun randen door die steunen gedragen stalen vloerplaatelementen, waarbij aangrenzende elementen met samenwerkende koppelranden met elkaar gekoppeld zijn, welke koppelranden alle een de buigstijfheid in langsrich-ting vergrotende profielvorm bezitten, tussen welke koppelranden van een element een de buigstijfheid in dwarsrichting vergrotende profielvorm aanwezig is, rond welke vloerplaatelementen een gemeenschappelijke opstaande omtreksrand is aangebracht, zodanig dat deze rand de opstaande wanden van een bak vormt, waarvan de gezamenlijke vloerplaatelementen de bodem vormen, welke bak is gevuld met een uitgeharde vulmassa, waarvan het bovenvlak het vloeroppervlak van het vloersysteem vormt.
2. Vloersysteem volgens conclusie 1, met het kenmerk, dat de bak vloeistofdicht is en dat de vulmassa in vloeibare toestand in de bak is ingebracht en vervolgens uitgehard.
3. Vloersysteem volgens conclusie 2, met het kenmerk, dat de vulmassa een in hoofdzaak krimpvrij bindmiddel bevat.
4. Vloersysteem volgens conclusie 1, met het kenmerk, dat de steunen worden gedragen door trillingen dempende kussens.
5. Vloersysteem volgens conclusie 4, met het kenmerk, dat de kussens rubber bevatten, bijvoorbeeld in de vorm van gegranuleerde autobanden.
6. Vloersysteem volgens conclusie 1, met het kenmerk, dat het vloersysteem een zich over de gehele lengte of breedte uitstrekkende onderbreking, bijvoorbeeld een zaagsnede, vertoont, die met een flexibele massa gevuld is.
7. Vloersysteem volgens conclusie 6, met het kenmerk, dat zich ter weerszijden van de onderbreking een op het vloerop pervlak rustende opstaande wand bevindt, welke twee wanden, samen een spouw begrenzen.
8. Vloersysteem volgens conclusie 1, met het kenmerk, dat de omtreksrand via een flexibele strook aansluit aan de wand van een ruimte, waarin het systeem is geassembleerd.
9. Vloersysteem volgens conclusie 1, met het kenmerk, dat elk vloerplaatelement aan beide langszijden complementaire koppelranden bezit.
10. Vloersysteem volgens conclusie 1, met het kenmerk, dat de omtreksrand wordt gevormd door aan elkaar aansluitende omtreksrandelementen.
11. Vloersysteem volgens conclusie 10, met het kenmerk, dat een omtreksrandelement wordt gedragen door steunen en in hoofdzaak buigstijf met elk aangrenzend vloerplaatelement is gekoppeld.
12. Vloersysteem volgens conclusie 1, met het kenmerk, dat elk vloerplaatelement is voorzien van een corrosieweren-de deklaag, bijvoorbeeld een kunststoflaag of een galvanisch aangebrachte zinklaag.
13. Onderdelen voor een vloersysteem volgens één der voorgaande conclusies, in het bijzonder vloerplaatelementen en omtreksrandelementen.
NL9101651A 1991-09-30 1991-09-30 Vloersysteem. NL9101651A (nl)

Priority Applications (2)

Application Number Priority Date Filing Date Title
NL9101651A NL9101651A (nl) 1991-09-30 1991-09-30 Vloersysteem.
EP93200019A EP0605905A1 (en) 1991-09-30 1993-01-05 Floor system

Applications Claiming Priority (4)

Application Number Priority Date Filing Date Title
NL9101651A NL9101651A (nl) 1991-09-30 1991-09-30 Vloersysteem.
NL9101651 1991-09-30
EP93200019 1993-01-05
EP93200019A EP0605905A1 (en) 1991-09-30 1993-01-05 Floor system

Publications (1)

Publication Number Publication Date
NL9101651A true NL9101651A (nl) 1993-04-16

Family

ID=26133589

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
NL9101651A NL9101651A (nl) 1991-09-30 1991-09-30 Vloersysteem.

Country Status (2)

Country Link
EP (1) EP0605905A1 (nl)
NL (1) NL9101651A (nl)

Cited By (2)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
EP0604950A2 (de) * 1992-12-28 1994-07-06 Gerhard Binder Hohlboden
EP0605905A1 (en) * 1991-09-30 1994-07-13 Beheermaatschappij H.D. Groeneveld B.V. Floor system

Families Citing this family (4)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
EP1300526B1 (fr) * 2001-10-08 2006-08-02 Alain Lacroix Dispositif pour filtrage basse fréquence de planchers flottants
WO2010069009A1 (en) * 2008-12-19 2010-06-24 Bluescope Steel Limited Fixing system and method
JP6363901B2 (ja) * 2014-07-25 2018-07-25 鹿島建設株式会社 デッキプレートの設置工法
CN109537759B (zh) * 2019-01-16 2020-07-10 北京京东幽谷旅游开发有限公司 一种小型房屋用集成底盘

Family Cites Families (6)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
DE2307815B2 (de) * 1973-02-16 1976-01-02 Guenter H. 1000 Berlin Kiss Schall- und wärmedämmende Fußbodenplatte
US3899857A (en) * 1973-12-12 1975-08-19 Mitsuo Mochizuki Framing element and its supporting device for laying interior boarding on foundation structure
DE3405682A1 (de) * 1984-02-17 1985-08-22 H. Krantz Gmbh & Co, 5100 Aachen Verlorene schalung
US4621468A (en) * 1984-07-11 1986-11-11 Donn Incorporated Concrete metal-backed access floor panel
DE3613627A1 (de) * 1985-10-12 1987-04-23 Borbely Gyoergy Schalenboden
NL9101651A (nl) * 1991-09-30 1993-04-16 Damtrade B V Vloersysteem.

Cited By (3)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
EP0605905A1 (en) * 1991-09-30 1994-07-13 Beheermaatschappij H.D. Groeneveld B.V. Floor system
EP0604950A2 (de) * 1992-12-28 1994-07-06 Gerhard Binder Hohlboden
EP0604950A3 (de) * 1992-12-28 1994-11-23 Gerhard Binder Hohlboden.

Also Published As

Publication number Publication date
EP0605905A1 (en) 1994-07-13

Similar Documents

Publication Publication Date Title
EP0314339B1 (en) Floor system
CA2808903C (en) Lightweight acoustical flooring underlayment
KR100490757B1 (ko) 이중바닥구조용 지지완충부재, 이를 이용한 충격음 저감을위한 이중바닥구조 및 그 시공방법
RU2004120069A (ru) Система укладки напольных плиток
US4419852A (en) Device for preserving connecting bars for concrete structural members
NL9101651A (nl) Vloersysteem.
NL8800611A (nl) Samengestelde vloerconstructie en werkwijze voor het vervaardigen daarvan.
KR100979264B1 (ko) 골판지소재의 거푸집패널을 이용한 거푸집조립체
JPH08319680A (ja) 遮音装置
KR100611184B1 (ko) 벽식 공동주택의 층간소음 저감을 위한 독립/이중 뜬 바닥및 그 시공방법
TWM551630U (zh) 樓承版的隔音裝置
NL193952C (nl) Vloerbedekking.
KR100692315B1 (ko) 건축물의 바닥충격음 방지구조
ITRA20070072A1 (it) Accorgimenti e mezzi per isolare il battiscopa od altro rivestimento verticale dai suoni impattivi emergenti da un sottostante pavimento galleggiante.
WO1996018005A1 (en) Acoustic insulation system
CN215167011U (zh) 板式钢结构模块化建筑楼板模块
JP2003119946A (ja) 高剛性パネル及びその振動低減方法
NL2011430C2 (en) A building comprising seperations, the seperation, and a method of constructing the building.
KR200354427Y1 (ko) 볼록형단열판을 이용한 층간소음방지구조체
WO1996011315A1 (en) Floating floor and accompanying vibration-damping support
EP3927909B1 (en) Device to be arranged in a floor construction
KR200428490Y1 (ko) 아파트의 온돌바닥 시공구조
KR100474132B1 (ko) 콘크리트 구조물의 방음·방진공법
JPS6322268Y2 (nl)
JPH10231566A (ja) 吸音板

Legal Events

Date Code Title Description
A1B A search report has been drawn up
BC A request for examination has been filed
CNR Transfer of rights (patent application after its laying open for public inspection)

Free format text: BEHEERSMAATSCHAPPIJ H.D. GROENEVELD B.V.

BN A decision not to publish the application has become irrevocable