NL8303543A - Consultatieinrichting en routeinformatie-verstrekkend communicatiesysteem waarvan verscheidene van dergelijke consultatieinrichtingen deel uitmaken. - Google Patents

Consultatieinrichting en routeinformatie-verstrekkend communicatiesysteem waarvan verscheidene van dergelijke consultatieinrichtingen deel uitmaken. Download PDF

Info

Publication number
NL8303543A
NL8303543A NL8303543A NL8303543A NL8303543A NL 8303543 A NL8303543 A NL 8303543A NL 8303543 A NL8303543 A NL 8303543A NL 8303543 A NL8303543 A NL 8303543A NL 8303543 A NL8303543 A NL 8303543A
Authority
NL
Netherlands
Prior art keywords
information
route
consultation
input
code
Prior art date
Application number
NL8303543A
Other languages
English (en)
Original Assignee
Siemens Nederland
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Siemens Nederland filed Critical Siemens Nederland
Priority to NL8303543A priority Critical patent/NL8303543A/nl
Publication of NL8303543A publication Critical patent/NL8303543A/nl

Links

Classifications

    • GPHYSICS
    • G09EDUCATION; CRYPTOGRAPHY; DISPLAY; ADVERTISING; SEALS
    • G09BEDUCATIONAL OR DEMONSTRATION APPLIANCES; APPLIANCES FOR TEACHING, OR COMMUNICATING WITH, THE BLIND, DEAF OR MUTE; MODELS; PLANETARIA; GLOBES; MAPS; DIAGRAMS
    • G09B29/00Maps; Plans; Charts; Diagrams, e.g. route diagram
    • G09B29/10Map spot or coordinate position indicators; Map reading aids
    • G09B29/106Map spot or coordinate position indicators; Map reading aids using electronic means

Landscapes

  • Engineering & Computer Science (AREA)
  • Physics & Mathematics (AREA)
  • Theoretical Computer Science (AREA)
  • Mathematical Physics (AREA)
  • Business, Economics & Management (AREA)
  • Educational Administration (AREA)
  • Educational Technology (AREA)
  • General Physics & Mathematics (AREA)
  • Management, Administration, Business Operations System, And Electronic Commerce (AREA)

Description

• ·. * VO 5X47 -1-
Consultatieinrichting en routeinformatie-verstrekkend communicatiesysteem waarvan verscheidene van dergelijke consuitatieinrichtingen deel uitmaken.
De uitvinding heeft betrekking op een consultatieinrichting voor het automatisch verstrekken van persoongerichte informatie na invoer van opvraaginformatie/ omvattende een weergeefinrichting en invoervoorzieningen voor het invoeren van de opvraaginformatie.
5 Tevens heeft de uitvinding betrekking op een informatieverstrek- kend communicatiesysteem waarvan verscheidene van dergelijke consuitatieinrichtingen van bovenomschreven soort deel uitmaken.
Een dergelijke consultatieinrichting is in zijn algemeenheid bekend in de vorm van een van het zgn. Viditel-systeem deel uitnakende 10 deelnemer spost.
Door middel van een in zulk een deelnemerspost geïnstalleerd telefoontoestel kan de desbetreffende deelnemer een communicatieverbinding tussen zijn post en een Viditel centrum tot stand brengen.
Met behulp van een eveneens in de deelnemerspost aanwezig toetsen-15 klavier kan de deelnemer via deze communicatieverbinding communiceren met de in het desbetreffende centrum geïnstalleerde computer(s) waarin uitgebreide informatiebestanden zijn opgeslagen. De door de centrale computer geleverde informatie wordt op een in de deelnemerspost aanwezig beeldscherm (televisieontvanger) weergegeven. Aldus kam een deel-20 nemer stapsgewijs en in dialoog met de centrale computer de uiteindelijk gewenste informatie opvragen en afgeheeld krijgen.
Met de uitvinding is beoogd een dergelijke consultatiefunctie te vereenvoudigen en aan te passen aan het doel om routeaanduidings-informatie die specifiek betrekking heeft op een naar een gevraagde 25 eindbestemming leidende route, direkt en zonder dat de vragende persoon een reeks van handelingen behoeft uit te voeren, beschikbaar te stellen in een vorm en zonodige taal, die voor deze persoon begrijpelijk zijn.
De uitvinding steunt op de gedachte dat voor gemeenschappelijk gebruik ingerichte, autonome routeaanduidingseenheden 30 met daarvan deel uitmakende geheugenvoorzieningen waarin de voor elke mogelijke route in een bepaalde regio die aan zulk een route-aanduidingseenheid is toegewezen, benodigde informatie is opgeslagen, 8303543 / .» -2- aan een ieder die omtrent een in of door die regio verlopende route wenst te worden geïnformeerd, de antwoordinformatie door een enkele zeer eenvoudige handeling kunnen leveren.
Daartoe is een dergelijke routeaanduidingsinrichting ofwel 5 consultatieinrichting volgens de uitvinding daardoor gekenmerkt dat genoemde invoervoorzieningen zijn ingericht om uit. een daaraan aangeboden signaal dat informatie omtrent een geografisch bepaalde plaats van bestemming, en eventueel informatie ter aanduiding van de taal waarin leestekst zal moeten worden weergegeven, bevat, een daarmee over-10 eenstemmend codesignaal te vormen; waarbij de consultatieinrichting verder is voorzien van een codesignaaltranslator die is ingericht om uit een dergelijk daaraan toegevoerd codesignaal verschillende adressignalen af te leiden die elk een deelprogramma van routegegevens aanwijzen; een geheugeninrichting waarin verzamelingen van verschillende 15 soorten van dergelijke deelprogramma's zijn opgeslagen; een microcomputer die is ingericht om in responsie op de uit genoemd codesignaal afgeleide adressignalen, de desbetreffende deelprogramma's af te wikkelen en met elkaar te combineren tot een samengesteld programma van routegegevens; en de weergeefinrichting in responsie op een dergelijk samengesteld 20 programma van routegegevens, een samengesteld beeld dat de specifieke combinaties van routegegevens die nodig zijn om vanuit een geografische plaats waar de inrichting is opgesteld, de genoemde geografische plaats van bestemming te bereiken, in een voor menselijke interpretatie geschikte vorm weergeeft. Desgewenst kan het genoemde aangeboden signaal 25 tevens representatief zijn voor de taal waarin eventuele leestekst moet worden weergegeven. Terwille van de duidelijkheid kan daarbij alleen de voor de desbetreffende situatie relevante informatie in een gewenste taal worden gepresenteerd.
Een· •voorkeursuitvoeringsvorm van een consultatieinrichting 30 volgens de uitvinding is daardoor gekenmerkt dat genoemde invoervoorzieningen een leeseenheid omvatten die is ingericht om een in een informatiedrager, b.v. een kaart, geregistreerde code. dat representatief is voor genoemde geografisch bepaalde plaats van.bestemming, te lezen en het genoemde codesignaal te vormen. Genoemde code kan desgewenst 35 een subcode bevatten die representatief is voor een gewenste taal, waarin eventuele leestekst moet worden weergegeven.
8303543 «. * -3-
Door verscheidene routeaanduidingsinrichtingen volgens de uitvinding over een bepaalde regio verdeeld op te stellen kan een persoongerichte routeinformatieverstrekkend communicatiesysteem ; worden gevormd waardoor een ieder die dat wenst omtrent een verlangde 5 door of in die regio verlopende route naar een gewenste eindbestemming kan worden geïnformeerd.
Teneinde actuele wijzigingen en/of aanvullingen in de informatiebestanden van een routeaanduidingsinrichting, te kunnen invoeren is een routeaanduidingsinrichting gekenmerkt door intercommunicatie-10 voorzieningen waardoor een zich op afstand van de consultatie- inrichting bevindende post. kan worden aangesloten en waarbij die post kan bewerkstelligen dat door de weergeef inrichting een beeld wordt weergegeven waarvan de inhoud en vorm is bepaald door een vanuit genoemde post ingezonden opdrachtsignaal. Daarbij is dan de zich op af— 15 stand.van zulk een routeaanduidingsinrichting bevindende centraalpost ingericht om. naar een gekozen routeaanduidingsinrichting gewenste opdrachtsignalen in te zenden. Daarbij is een en ander tevens zodanig ingericht dat vanuit zulk een centraalpost kan worden gecontroleerd of in de desbetreffende routeaanduidingsinrichting het met de inge-20 zonden opdracht corresponderende beeld correct is overgebracht.
Dergelijke centraalposten zijn bij voorkeur "on-line" met de routeaanduidingsinrichtingen van het routeinformatieverstrekkend communicatiesysteem rechtstreeks koppelbaar.
Een communicatiesysteem volgens de uitvinding is bruikbaar 25 voor zowel intern alswel extern gebruik, of een combinatie van deze mogelijkheden. Gebouwen, complexen van gebouwen, arealen met gebouwen, routeaanduidingen op tentoonstellingen, en dergelijke vormen toepassingsmogelijkheden van de uitvinding. Verder kunnen in zulk een communicatiesysteem informatieposten zijn opgenomen alwaar naar aanvraag 30 een kaartje kan worden geleverd waarin een code die representatief is voor een in de desbetreffende regio verlangde eindbestemming, is geregistreerd. Zulk een code kan zonodig een subcode bevatten waardoor de taal waarin leestekst moet worden weergegeven, wordt aangewezen.
De bezitter van een dergelijk kaartje kan door het aanbieden daarvan 35 aan een routeaanduidingsinrichting van de desbetreffende regio op eenvoudige wijze en zonodig in zijn eigen taal worden geïnformeerd 8303543 ' * -4- omtrent de route die moet worden gevolgd om. de gewenste eindbestemming in die regio te bereiken. De uitvinding biedt ook de mogelijkheid om een. dergelijk gecodeerd bestemmingskaartje af te drukken bij een advertentie die b.v. in een krant is gepubliceerd. Op deze wijze kan een 5 ieder die een dergelijk kaartje uit die advertentie knipt op eenvoudige wijze worden, geïnformeerd.hoe de winkel of het bedrijf van de adverteerder kan worden bereikt.
Een dergelijk kaartje geeft de bezitter zekerheid en het .vertrouwen dat de gevraagde eindbestemming zonder moeite kan worden 10 bereikt.
In een informatiepost bevindt zich ofwel een bestemmings-automaat die na door personeel te zijn bediend, een kaartje beschikbaar stelt,, ofwel een bestand van kaartjes waarop de desbetreffende eindbestemmingen voor die regio reeds zijn voorgecodeerd. Een aldus op 15 aanvraag beschikbaar te stellen begeleidingskaartje bevat behalve de in codevorm vertolkte eindbestemming, zonodig aangevuld, met een taalaan-duiding, eventueel aanvullende persoonlijke reis- of loopinformatie in een voor de gebruiker leesbare vorm. Een dergelijk begeleidingskaart je is een wegwerpartikel. Meervoudig gebruik (.voor eenzelfde eind-20 bestemming) is evenwel mogelijk.
De uitvinding biedt verder de mogelijkheid om de routeaan-duidingsinrichtingen zonder· beweegbare onderdelen en/of van buitenaf direkt toegankelijke onderdelen uit te voeren, zodat robuuste en bedrijfsbetrouwbare constructies kunnen worden gemaakt. Het is een 25 verder voordeel van de uitvinding dat niet meer dan die delen van de beschikbare plattegronden en overige informaties worden weergegeven, die nodig en voldoende zi.jn om de naar een eindbestemming leidende route, duidelijk kenbaar te maken.
De uitvinding zal in het onderstaande nader worden toegelicht 30 met verwijzing naar de tekening, waarin: fig. 1 een uitvoeringsvoorbeeld. weergeeft van een als consulta-tieinrichting fungerende routeaanduidingsinrichting volgens de uitvinding; fig. 2 een algemeen blokschema weergeeft ter illustratie van 35 een uitvoeringsvoorbeeld van de inwendige structuur van een routeaanduidingsinrichting van de in fig. 1 weergegeven soort; en 8303543 -5- fig. 3 een algemeen blokschema weergeeft- ter illustratie van een routeinformatieverstrekkend communicatiesysteem volgens de uitvinding en waarvan een verzameling van routeaanduidingsinrichtingen van de in de fign. 1 en 2 weergegeven soort deel uitmaakt.
5 Fig. 1 geeft een perspectivische afbeelding van een uitvoe- ringsvoorbeeld van een voor de uitvinding illustratieve routeaandui-dingsinrichting. In deze figuur is zulk een routeaanduidingsinrichting in zijn algemeenheid aangeduid door 1. Een dergelijke routeaanduidingsinrichting is in feite een intelligente elektronische routeinformatie-10 bron (elektronische routegids), die is ingericht om in responsie op een daaraan aangeboden, eenvoudig gestructureerd ingangssignaal dat representatief is voor een gewenste geografische plaats van bestemming, de specifieke róutegegevens die nodig en voldoende zijn om vanuit de plaats waar deze bron is opgesteld, de gevraagde plaats van 15 bestemming te bereiken, automatisch op te zoeken in een zich in deze routeaanduidingsinrichting bevindend gegevensbestand, bij elkaar te voegen en weer te geven in een voor menselijke waarneming en interpretatie direkt geschikt vorm en taal, indien dat gewenst is.
Het huis waarin de benodigde elektronica en leidingen voor 20 koppelingen met de buitenwereld zijn ondergebracht, omvat bij het weergegeven, uitvoeringsvoorbeeld vier schuin opstaande zijvlakken waarvan slechts de zijvlakken 2 en 3 zijn getekend, en een horizontaal bovenvlak 4 waarin een beeldscherm 5 is gemonteerd.
Elk van deze zijvlakken is bij de weergegeven uitvoeringsvorm 25 voorzien van een voor het invoeren van opvraaginformatie dienende invoerplaats 6 resp. 7. Bij het weergegeven uitvoeringsvoorbeeld wordt het bovenbedoelde ingangssignaal aangeboden door op de desbetreffende invoerplaats een informatiedrager, b.v. een kaartje te leggen waarin de verlangde bestemming en zonodig een aanduiding voor de taal 30 waarin leestekst moet worden weergegeven, in codevorm, b.v. een "bar code" is geregistreerd. Volledigheidshalve wordt opgemerkt dat het aantal invoerplaatsen naar behoefte kan worden gekozen; in principe kam de gewenste bestemming ook in een andere vorm aan de routeaanduidingsinrichting kenbaar worden gemaakt.
35 Nadat een dergelijk bestemmingskaartje op een invoerplaats is gelegd, wordt op het beeldscherm de voor het bereiken van de verlangde bestemming benodigde specifieke routeinformatie afgebeeld.
8303543 f -6-
Dit kan zijn in de vorm van b.v. leesbare tekst, verwijzingssymbolen, routeiijnen, een plattegrond van de desbetreffende regio, of een uitsnede daarvan, of enige combinatie van. deze componenten.
Leesbare tekstinformatie wordt steeds zodanig afgebeeld dat 5 deze is gericht naar de plaats waar het desbetreffende bestemmings- kaartje is opgelegd. Door de horizontale opstelling van het beeldscherm 5 is het mogelijk om de beeldinformatie in een voor rechtstreekse en ondubbelzinnige interpretatie geschikte vorm, weer te geven. Plattegronden van de desbetreffende regio kunnen nl. in een met de 10 werkelijke omgevingssituatie overeenkomende stand worden weergegeven, waarbij de daarin gegenereerde richtingaanduidingen eveneens overeenstemmen met de richtingen die in werkelijkheid moeten worden gevolgd om de gewenste eindbestemming te bereiken.
Zoals in het onderstaande nader zal worden uiteengezet, 15 kan een. dergelijke in feite autonome routeaanduidingsinrichting worden gekoppeld met een of meer centrale posten. Vanuit zulk een centrale post kan de desbetreffende routeaanduidingsinrichting desgewenst worden bestuurd, met dien verstande dat: a) algemene aanwijzingen op het beeldscherm van de routeaanduidings-20 inrichting worden weergegeven, al of niet met voorrang resp. al of niet instantaan; . b) mutaties in het gegevensbestand van de routeaanduidingsinrichting worden ingevoerd resp. weergegeven, al-of niet met voorrang resp. al of niet. instantaan; of 25 c) een combinatie van de onder a) en b) geschetste mogelijkheden.
Wanneer een routeaanduidingsinrichting meer dam één invoerplaatsen bezit bevat de inrichting "wachtrij" voorzieningen, waarbij b.v. een op het beeldscherm weergegeven beeld aanwezig blijft zolamg als het desbetreffende bestemmingskaartje op de voor gebruik toege-30 wezen invoerplaats blijft opgelegd.
Met verwijzing naar fig. 2 zal de algemene structuur en werking van een routeaanduidingsinrichting van de in het voorafgaande beschreven soort worden behandeld.
In het algemeen is een dergelijke routeaanduidingsinrichting 35 een tot een eenheid samengevoegd, autonoom systeem, met een invoer/ 8303543 m *» -7- uitvoergedeelte, dat b.v. is voorzien van een of meer kaartleeseenhe-den, een weergeefinrichting, een microcomputer, geheugenvoorzieningen, en interfacevoorzieningen voor communicatie met een centraalpost.
Het in fig. 2 weergegeven schema is illustratief voor het 5 in het voorafgaande beschreven uitvoeringsvoorbeeld waarbij gebruik is gemaakt van vier invoerplaatsen. Met elk van deze invoerplaatsen is een bijbehorende kaartleeseenheid 8^...84 gekoppeld (b.v. optisch) waarvan in fig. 2 slechts de kaartleeseenheden 8j en 84 zijn weergegeven. Wanneer een bestemmingskaartje op de desbetreffende invoer-10 plaats is gelegd, wordt de daarin geregistreerde bestemmingscode en de eventuele code waardoor de gewenste taal wordt aangeduid waarin leestekst moet worden weergegeven, door de desbetreffende kaartleeseenheid gelezen waarbij het daarbij gevormde codesignaal wordt aangelegd aan een van de vier ingangen 15 9 ^..'.94. van een codesignaal verwerkende keteninrichting 10. Deze keten inrichting dient om de aan de ingangen daarvan toegevoerde codesigna-len in volgorde van binnenkomst in een wachtrij te zetten en de ingevoerde codesignalen op basis van "eerst-in-eerst-uit" aan een uitgang 10j af te leveren. Daarbij blijft het desbetreffende codesignaal op 20 deze uitgang 10^ bestaan zolang het kaartje zich op de desbetreffende invoerplaats bevindt. Tevens wordt aan een tweede uitgang 10^ van deze keteninrichting 10 een stand-vrijgeefsignaal ontwikkeld.
Dit stand-vrijgeefsignaal is indicatief voor de positie van die invoerplaats waaraan het gebruik van de routeaanduidingsinrichting 25 door de keteninrichting 10 is toegewezen; tevens is dit signaal werkzaam om de beeldweergeefinrichting voor weergave van de bij het ingevoerde en geaccepteerde bestemmingscode passende routegegevens, vrij te geven.
30 Een aan de uitgang 10^ ontwikkeld codesignaal wordt toegevoerd aan een codesignaaltranslator 11. Deze translator 11 is ingericht om uit een vanaf de uitgang 10^ aangeboden code, verschillende adres-signalen (in het behandelde uitvoeringsvoorbeeld 3) af te leiden en teweeg te brengen aan de uitgangen 11^, 1en 11^· Elk van de 35 uit een ingevoerd en geaccepteerd bestemmingscode afgeleide adres- signalen is indicatief voor een vast deelprogramma van vooraf uitgezóchte en gegroepeerde routegegevens die deel uitmaken vein het totaalbestand van routegegevens die in de geheugeninrichting van de route- 8303543 -8- i aanduidingsinrichting zijn opgeslagen. Zonder dat de uitvinding daartoe is beperkt, zijn bij het behandelde uitvoeringsvoorbeeld deze deelprogramma.'s in drie verschillende soorten ingedeeld. Dit is in fig. 2 schematisch aangeduid door de drie "deelprogrammablokken" 5 12^, 122 en 12^· B.v. is het blok 12^ resp. 122 resp. 12^ illustra tief voor deelprogramma's van de eerste resp. tweede resp. derde soort. Deelprogramma's van de eerste soort zullen nadat zulk een desbetreffend deelprogramma is geadresseerd, geïnitieerd en uitgevoerd, bewerkstelligen dat een "plattegrond" of een. gewenste uitsnede 10 van zulk een plattegrond, van de regio waarin de desbetreffende routeaanduidingsinrichting is opgesteld, wordt afgebeeld.
Op soortgelijke wijze kan een deelprogramma van de tweede resp. derde soort, bewerkstelligen dat een "routelijn" die moet worden gevolgd om vanuit de plaats waar de routeaanduidingsinrichting is 15 opgesteld, de gewenste bestemming te bereiken, resp. leesbare tekst en/of routeaanwijssymbolen wordt afgebeeld.
Een van de routeaanduidingsinrichting deel uitmakende microcomputer is in staat om de door een ingevoerde bestemmingscode aangewezen deelprogramma's met elkaar te combineren en een en ander zodanig 20 te coördineren dat een samengesteld totaalbeeld wordt weergegeven waarvan de beeldinhoud en vorm aan degene die "de weg heeft gevraagd" optimaal duidelijk maakt hoe de gevraagde bestemming kan worden bereikt. Indien de beeldinhoud leesbare tekst bevat, kan deze worden weergegeven in een gewenste taal. Daartoe bevat de bestemmingscode 25 een subcode waardoor de gewenste taal wordt aangewezen. Een en ander is in fig. 2 schematisch weergegeven door de deelprogrammalijnen 13 132 en 13^ en het blok 14 dat illustratief is voor het bovenbe doelde combineren en coördineren.
Wanneer een aldus gegenereerd totaalbeeld, leestekst bevat 30 dient deze, alvorens dit totaalbeeld op het beeldscherm wordt weergegeven, te worden gepositioneerd in een richting die correspondeert met de positie van de geactiveerde invoerplaats. Een dergelijke tekstpositio-neringsfunctie wordt vervuld in responsie op een vanaf de uitgang lOj van de codesignaalverwerkende keteninrichting 10 toegevoerd standvrij-35 geefsignaal. Dit is in fig. 2 schematisch weergegeven door het functie- blok 15 met de voor dit standvrijgeefsignaal bestemde ingang 15^.
8303543 - ♦ ' -9-
Door de lijn 152 is schematisch aangegeven de stroom van de voor het totaalbeeld benodigde informatie vanaf de uitgang 15^ wordt de totaal-beeldinformatie eventueel met correct gepositioneerde tekstinformatie de beeldweergeefinrichting toegevoerd. Het genoemde standsignaal 5 is tevens werkzaam om de weergeefinrichting voor weergave van de aangeboden totaalbeeldinformatie vrij te geven.
Indien geen kaartje op een invoerplaats van de routeaanduidings-inrichting is gelegd, zijn bij het weergegeven uitvoeringsvoorbeeld voorzieningen aanwezig, in fig. 2 schematisch aangeduid door het blok 16, 10 waardoor een zgn. rustprogramma wordt afgewerkt. Door een dergelijk rustprogramma wordt b.v. bewerkstelligd dat een informatiesymbool, b.v. de letter "i" periodiek op het beeldscherm wordt weergegeven teneinde voorbijgangers te attenderen op de aanwezigheid van een informatiebron, of dat b.v. een doorverwijzingspijl wordt af geheeld.
15 Daartoe genereert de rustprogramma eenheid 16 een codesignaal dat via een uitgang 16j en de codetranslator 11, een desbetreffend rustprogramma-adres in het gegevensbestand van de geheugeninrichting aanwijst. Hierdoor wordt dit rustprogramma afgewikkeld en weergegeven.
Vanaf de uitgang I62 wordt een standvrijgeefsignaal afgegeven indien 20 een tekstpositioneringsfunctie ten behoeve van dit rustprogramma moet worden vervuld en teneinde de vrijgave van de beeldweergeefinrich- j ting te regelen.
Het kan gewenst zijn om vanuit een zich op afstand van een routeaanduidingsinrichting bevindende post, b.v. een centraalpost, 25 met zulk een routeaanduidingsinrichting te communiceren. Het kan b.v.
nuttig en/of noodzakelijk zijn om vanaf zulk een centraalpost te bewerkstelligen dat via de desbetreffende routeaanduidingsinrichting een bepaalde boodschap en/of actuele informatie van algemene aard wordt gegeven, al of niet met prioriteit ten opzichte van door de desbetref-30 fende routeaanduidingsinrichting reeds gegeven informatie.
Hierbij kunnen in het algemeen de volgende gevallen worden onderscheiden: a') de inhoud en vorm van een weergegeven beeld kunnen worden samengesteld uit gegevens die in het bestand van de desbetreffende route-35 aanduidingsinrichting zijn opgenomen? b') voor het samenstellen van een weer te geven beeld zijn externe gegevens nodig; en 8303543 -10- c') een. combinatie van de gevallen a') en b').
Voor het vervullen van de bovenvermelde communicatiefuncties omvat het behandelde uitvoeringsvoorbeeld van de routeaanduidings-inrichting intercommunicatievoorzieningen, t .w. een communicatie-5 interface, die schematisch is weergegeven en aangeduid door 17 en een schematisch weergegeven, functieeenheid 18. Via de communicatie-interface 17 is twee-richting communicatie mogelijk tussen een externe post, meer in het bijzonder een centraalpost en de desbetreffende routeaanduidingsinrichting. De functieeenheid 18 verzorgt de route-10 ring en regeling van de informatiestromen en stuursignalen die nodig zijn wanneer een van de bovenvermelde gevallen zich voordoet.
In het onder a') geschetste geval wordt een vanaf een centraalpost ingezonden opdrachtsignaal via de ingang 17 ^ van de interface 17, door de eenheid 18 verwerkt tot een aan de uitgang 181 ontwikkeld 15 codesignaal. Dit codesignaal wordt door de codetranslator 11 omgezet in de desbetreffende adressignalen die de deelprogramma's aanwijzen die nodig zijn om het vanuit de centraalpost gewenste beeld te produceren. In dit codesignaal kan tevens een prioriteitsrangordeaanwijzing zijn opgenomen teneinde zonodig het gewenste beeld met prioriteit 20 weer te geven. Tevens is de eenheid 18 werkzaam om aan een uitgang 18£ een signaal teweeg te brengen waardoor de werking van de rustprogramma-eenheid 16 kan worden, gestopt. Indien het onder b') bedoelde geval zich voordoet worden de extern ingezonden gegevens ontwikkeld aan een uitgang I82 van de functieeenheid 18 waardoor deze mutaties 25 in speciaal daarvoor gereserveerde gedeelten van de geheugeninrichting van de routeaanduidingsinrichting kunnen worden ingeschreven.
Hierbij kan in de centraalpost tevens worden gecontroleerd of de mutaties correct zijn ingeschreven en kunnen worden afgebeeld. Tevens is de functieeenheid. 18 voorzien van een derde uitgang 18^ waardoor zonodig 30 de in het weer te geven beeld aanwezige tekstinformatie in de correcte stand wordt afgebeeld. "" “ ’ .......
Fig. 3 geeft een algemeen blokschema van een uitvoeringsvoorbeeld van een routeverstrekkend communicatiesysteem volgens de uitvinding. Hierbij zijn de van zulk een communicatiesysteem deel uit-35 makende routeaanduidingsinrichtingen aangeduid door 19^...19^,-de informatieposten door 20^....20^ , een centraalpost door 21, 8303543 -11- een koppelleiding door 22 en een aanstuurlijn door 23.
In de informatieposten kunnen de bedoelde bestemmingskaartj es met een gewenste eindbestemining voor de desbetreffende regio die door het communicatiesysteem wordt bestreken, op aanvraag worden beschik-5 baar gesteld* In zulk een informatiepost kan zich bevinden een bestem-mingsautomaat die na bediening een desbetreffend kaartje produceert. Ook kunnen dergelijke voorgecodeerde kaartjes in een zich in zulk een informatiepost bevindende stand aanwezig zijn.
Via de leiding 23 kunnen de desbetreffende informatieposten 10 resp. routeaanduidingsinrichtingen desgewenst rechtstreeks worden aangestuurd vanuit een zich op afstand bevindende post b.v. teneinde actuele informatie aan de desbetreffende informatieposten resp. routeaanduidingsinrichtingen kenbaar te maken. Via een koppelleiding 22 kunnen externe opdrachten aan de informatieposten resp. route-15 aanduidingsinrichtingen worden gegeven.
Al de in het voorafgaande beschreven functies kunnen onder toepassing vanuit de. microelectronics en computertechnieken op zich bekende structuren worden geïmplementeerd zodat de voor de vervulling van dergelijke functies benodigde middelen niet nader zijn omschreven. 20 Vanzelfsprekend is de uitvinding niet beperkt tot de in het voorafgaande behandelde uitvoeringsvoorbeelden. In het algemeen wordt door de uitvinding een elektronisch communicatiesysteem voor het op aanvraag vervullen van een persoongerichte routegidsfunctie.
8303543

Claims (8)

1. Consultatieinrichting voor het automatisch verstrekken van persoongerichte informatie na invoer van opvraaginformatie, omvattende een weergeefinrichting en invoervoorzieningen. voor het invoeren van de. opvraaginf ormatie, met het kenmerk, dat genoemde invoervoorzieningen 5 zijn ingericht om uit een daaraan aangeboden signaal dat informatie omtrent een geografisch bepaalde plaats van bestemming en eventueel informatie ter aanduiding van de taal waarin leestekst zal moeten worden weergegeven, bevat, een daarmee overeenstemmend codesignaal te vormen? waarbij de consultatieinrichting verder is voorzien van een codesignaal-10 translator die is ingericht om uit een dergelijk daaraan toegevoerd codesignaal verschillende adressignalen af. te leiden die elk een deelprogramma van routegegevens aanwijzen; een geheugeninrichting waarin verzamelingen van verschillende soorten van dergelijke deelprogramma's zijn opgeslagen? een microcomputer die is ingericht om in. responsie op 15 de uit genoemd codesignaal afgeleide adressignalen, de desbetreffende deelprogramma's af te wikkelen en met elkaar te combineren tot een samengesteld programma van routegegevens; en de weergeefinrichting in responsie op een dergelijk samengesteld programma van routegegevens, een samengesteld beeld dat de specifieke combinaties van routegegevens 20 die nodig zijn om vanuit een geografische plaats waar de inrichting zich bevindt de genoemde geografische plaats van bestemming te bereiken, in een voor menselijke interpretatie geschikte vorm weergeeft.
2. Consultatieinrichting volgens conclusie 1, met het kenmerk, dat genoemde invoervoorzieningen een leeseenheid omvatten die is inge- 25 richt om een in een informatiedrager, b.v. een kaart geregistreerde code dat representatief is voor genoemde geografisch bepaalde plaats van bestemming, en eventueel de taal aanwijst waarin leestekst zal moeten worden weergegeven, te lezen en het genoemde codesignaal te vormen.
3. Consultatieinrichting volgens conclusie 1 of 2, met het 30 kenmerk, dat de weergeefinrichting een beeldscherm, omvat dat in een in hoofdzaak horizontale stand is geplaatst; langs de. omtrek op verschillende plaatsen opvraaginformatie kan worden ingevoerd en deze invoerplaatsen zijn gekoppeld met een opvraaginformatieverwerkende inrichting, die een standsignaal teweeg kan brengen dat indicatief 35 is voor de omtrekspositie van die van de desbetreffende invoer-plaatsen waar opvraaginformatie is ingevoerd; en zulk een stand- 8303543 -13- signaal de weergeef inrichting zodanig beïnvloedt, dat een deelprogramma dat leesbare tekstinfonnatie oplevert ten opzichte van de overige weergegeven routegegevens is gepositioneerd in een stand die correspondeert met de onrtrekspositie van de desbetreffende informatieinvoer-5 plaats.
4. Consultatieinrichting volgens een van de voorafgaande conclusies, gekenmerkt door een voor het genereren van een rusttoestandprogramma dienende eenheid, waardoor wordt bewerkstelligd dat tijdens de rusttoestand van de consultatieinrichting een voorafbepaald beeld wordt 10 weergegeven.
5. Consultatieinrichting volgens een van de voorafgaande conclusies, gekenmerkt door intercommunicatievoorzieningen waardoor een zich op afstand van de consultatieinrichting bevindende post kan worden aangesloten en waarbij dia post kan bewerkstelligen dat door de weergeef- 15 inrichting een beeld wordt weergegeven waarvan de inhoud en vorm is bepaald door een vanuit genoemde post ingezonden opdrachtsignaal.
6. Routeinformatieverstrekkend communicatiesysteem met een of meer van de consultatieinrichtingen volgens een van de voorafgaande conclusies 1 t/m 5.
7. Routeinformatieverstrekkend communicatiesysteem volgens conclusie 6, gekenmerkt door een of meer informatieposten voor het op aanvraag beschikbaar stellen van een kaartje waarin een code representatief voor een gewenste geografische plaats van bestemming binnen het gebied waar de consultatieinrichtingen zijn opgesteld, is geregis-25 treerd.
8. Routeinformatieverstrekkend communicatiesysteem volgens conclusie 6 of 7,gekenmerkt door een of meer centraalposten met voorzieningen voor het naar een gekozen consultatieinrichting inzenden van gewenste opdrachtsignalen. 8303543
NL8303543A 1983-10-14 1983-10-14 Consultatieinrichting en routeinformatie-verstrekkend communicatiesysteem waarvan verscheidene van dergelijke consultatieinrichtingen deel uitmaken. NL8303543A (nl)

Priority Applications (1)

Application Number Priority Date Filing Date Title
NL8303543A NL8303543A (nl) 1983-10-14 1983-10-14 Consultatieinrichting en routeinformatie-verstrekkend communicatiesysteem waarvan verscheidene van dergelijke consultatieinrichtingen deel uitmaken.

Applications Claiming Priority (2)

Application Number Priority Date Filing Date Title
NL8303543 1983-10-14
NL8303543A NL8303543A (nl) 1983-10-14 1983-10-14 Consultatieinrichting en routeinformatie-verstrekkend communicatiesysteem waarvan verscheidene van dergelijke consultatieinrichtingen deel uitmaken.

Publications (1)

Publication Number Publication Date
NL8303543A true NL8303543A (nl) 1985-05-01

Family

ID=19842561

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
NL8303543A NL8303543A (nl) 1983-10-14 1983-10-14 Consultatieinrichting en routeinformatie-verstrekkend communicatiesysteem waarvan verscheidene van dergelijke consultatieinrichtingen deel uitmaken.

Country Status (1)

Country Link
NL (1) NL8303543A (nl)

Cited By (4)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
FR2598533A1 (fr) * 1986-05-09 1987-11-13 Bach Olivier Dispositif d'assistance aux consommateurs sur un point de vente
EP0382287A1 (en) * 1989-01-30 1990-08-16 Comtel B.V. Information transmitting system
FR2650102A1 (fr) * 1989-07-24 1991-01-25 Roselyne Bertrand Borne interactive d'information publique universelle et son procede de mise en oeuvre
FR2664115A1 (fr) * 1990-06-28 1992-01-03 Sh Ace Installation de distribution de donnees a distance, en particulier par melange de textes et d'images a haute definition.

Cited By (4)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
FR2598533A1 (fr) * 1986-05-09 1987-11-13 Bach Olivier Dispositif d'assistance aux consommateurs sur un point de vente
EP0382287A1 (en) * 1989-01-30 1990-08-16 Comtel B.V. Information transmitting system
FR2650102A1 (fr) * 1989-07-24 1991-01-25 Roselyne Bertrand Borne interactive d'information publique universelle et son procede de mise en oeuvre
FR2664115A1 (fr) * 1990-06-28 1992-01-03 Sh Ace Installation de distribution de donnees a distance, en particulier par melange de textes et d'images a haute definition.

Similar Documents

Publication Publication Date Title
US6473704B1 (en) Information guidance system
KR100352906B1 (ko) 참관객데이터관리시스템 및 그 방법
US6477463B2 (en) Multiple node navigation and routing system for a domain to be user navigated
KR20020061793A (ko) 등록 및 방문현황 관리시스템
JPH1146193A (ja) 情報サーバ
WO1993002433A1 (en) Method of personally addressed communication, information, guidance and quick processing of the procedures in the airports
KR101603873B1 (ko) 모바일 단말에 대한 공항 내 이동 경로 안내 방법 및 서버 및 모바일 단말
KR20150077739A (ko) 유치원 관리 시스템 및 관리 방법
CA2576163A1 (en) Method for displaying route information
EP0968694B1 (en) Information guidance system
NL8303543A (nl) Consultatieinrichting en routeinformatie-verstrekkend communicatiesysteem waarvan verscheidene van dergelijke consultatieinrichtingen deel uitmaken.
JP2006202229A (ja) ポイント管理システム、管理装置、設置端末及びポイント管理方法
JP2019121200A (ja) 旅行支援装置並びに旅行者支援方法及びコンピュータプログラム
JP2001317958A (ja) イベント会場における現在位置特定方法および現在位置特定システム
KR100491431B1 (ko) 유비쿼터스 컴퓨팅을 이용한 지능형 디지털 전시 시스템
JP7267137B2 (ja) 情報処理装置
WO2004077319A1 (en) Brochure as well as method and system for passing information
JPH0756991A (ja) 施設内所在管理システム
WO2001097120A1 (en) An animation object map information providing method and system based on internet
KR101382063B1 (ko) 영상 인식을 이용한 전시장 관리 시스템
JP4037834B2 (ja) 迷子予防捜索システム及び道案内システムとそれらを利用した自動交番システム
Wenzel Signage Planning Manual
Jain et al. Beaticket-beacon based ticketing system
WO2021161461A1 (ja) 誘導システム
JP2004106742A (ja) 旅客案内表示システム

Legal Events

Date Code Title Description
A1B A search report has been drawn up
BV The patent application has lapsed