NL8005859A - Werkwijze en inrichting voor het vervaardigen van buis- bochtstukken. - Google Patents

Werkwijze en inrichting voor het vervaardigen van buis- bochtstukken. Download PDF

Info

Publication number
NL8005859A
NL8005859A NL8005859A NL8005859A NL8005859A NL 8005859 A NL8005859 A NL 8005859A NL 8005859 A NL8005859 A NL 8005859A NL 8005859 A NL8005859 A NL 8005859A NL 8005859 A NL8005859 A NL 8005859A
Authority
NL
Netherlands
Prior art keywords
calibration
pipe
segments
butt
parts
Prior art date
Application number
NL8005859A
Other languages
English (en)
Other versions
NL180566B (nl
NL180566C (nl
Original Assignee
Ragettli Christian
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Ragettli Christian filed Critical Ragettli Christian
Publication of NL8005859A publication Critical patent/NL8005859A/nl
Publication of NL180566B publication Critical patent/NL180566B/nl
Application granted granted Critical
Publication of NL180566C publication Critical patent/NL180566C/nl

Links

Classifications

    • BPERFORMING OPERATIONS; TRANSPORTING
    • B21MECHANICAL METAL-WORKING WITHOUT ESSENTIALLY REMOVING MATERIAL; PUNCHING METAL
    • B21DWORKING OR PROCESSING OF SHEET METAL OR METAL TUBES, RODS OR PROFILES WITHOUT ESSENTIALLY REMOVING MATERIAL; PUNCHING METAL
    • B21D7/00Bending rods, profiles, or tubes
    • B21D7/06Bending rods, profiles, or tubes in press brakes or between rams and anvils or abutments; Pliers with forming dies
    • BPERFORMING OPERATIONS; TRANSPORTING
    • B21MECHANICAL METAL-WORKING WITHOUT ESSENTIALLY REMOVING MATERIAL; PUNCHING METAL
    • B21CMANUFACTURE OF METAL SHEETS, WIRE, RODS, TUBES OR PROFILES, OTHERWISE THAN BY ROLLING; AUXILIARY OPERATIONS USED IN CONNECTION WITH METAL-WORKING WITHOUT ESSENTIALLY REMOVING MATERIAL
    • B21C37/00Manufacture of metal sheets, bars, wire, tubes or like semi-manufactured products, not otherwise provided for; Manufacture of tubes of special shape
    • B21C37/06Manufacture of metal sheets, bars, wire, tubes or like semi-manufactured products, not otherwise provided for; Manufacture of tubes of special shape of tubes or metal hoses; Combined procedures for making tubes, e.g. for making multi-wall tubes
    • B21C37/15Making tubes of special shape; Making tube fittings
    • B21C37/28Making tube fittings for connecting pipes, e.g. U-pieces

Landscapes

  • Engineering & Computer Science (AREA)
  • Mechanical Engineering (AREA)
  • Bending Of Plates, Rods, And Pipes (AREA)
  • Branch Pipes, Bends, And The Like (AREA)

Description

Werkwijze en inrichting voor het vervaardigen van buisbocht- stukken.
« yt N/29.965-tM/f.
De onderhavige uitvinding heeft betrekking op een werkwijze en inrichting voor het vervaardigen van buisbochtstukken uit rechte buisstukken.
In hoofdzaak bestaan er tot nu toe twee 5 ; methoden voor het vervaardigen van buisbochtstukken: de buigmethode en de lasmethode. Bij de buigmethode wordt een recht buisstuk aan een eind vast ingeklemd en door middel van een buiginrichting tot een bocht gebogen, waarbij de buis eventueel tevoren met een geschikt medium gevuld en aan 10 beide einden dicht afgesloten is. Deze methode bezit enige nadelen, bijvoorbeeld de betrekkelijk hoge apparatuurkosten voor de buigmachine, de hoge krachten, die moeten worden uitgeoefend en de afname van de wanddikte aan de buitenzijde van de bocht. Juist dit laatste beïnvloedt nadelig de be-15 lastbaarheid van het buisbochtstuk, waardoor men gedwongen wordt als uitgangsmateriaal een belangrijk dikkerbuisstuk toe te passen met als resultaat, dat betrekkelijk veel meer kosten aan materiaal moeten worden besteed, alleen om de critieke buitenwand van de bocht voldoende belastbaar uit te 20 voeren.
Bij de lasmethode wordt uitgegaan van een vlak plaatstuk, dat in afmetingen overeenkomt met de, afwikkeling van het te vervaardigen buisbochtstuk. Dit plaatstuk wordt dan opgerold in de vorm van het buisbochtstuk en ge-25 last. De nadelen bestaan hierin, dat een belangrijk aandeel aan afval bij de vlakke plaat ontstaat, waaruit het bocht-stuk wordt vervaardigd en anderzijds moet worden gewezen op de eveneens aanzienlijke apparatuurkosten voor het snijden, oprollen en lassen en op de grote tijd, die het werken vol-30 gens deze methode kost.
De uitvinding beoogt een werkwijze voor het vervaardigen van buigbochtstukken te verschaffen, waarbij deze nadelen verregaand zijn vermeden. In het bijzonder moet worden bereikt, dat op economische wijze met weinig 35 tijd en practisch zonder afval bij ruw materiaal bochtbuis-stukken kunnen worden gevormd, die met nauwkeurige afmetingen en homogene wanddikte alle eisen vervullen, die de verft η η κ q s ö -2- bruiker daaraan stelt.
Bij de werkwijze volgens de uitvinding wordt uitgegaan van een recht buisstuk, dat moet worden gevormd tot een bocht. Voor dit doel is de werkwijze gekenmerkt, 5 doordat het buisstuk aan beide einden schuin ten opzichte van de buisas wordt afgesneden en dan onder stapsgewijze voortbeweging bij gedeelten gestuikt en aansluitend het gestuikte gedeelte gekalibreerd wordt, waarbij het schuin op de buisas plaatsvindende stuiken en het loodrecht op de buisas plaats-10 vindende kalibreren op achter elkaar volgende buisdelen gelijktijdig uitgevoerd wordt.
Moeten buisbochten van 90° worden vervaardigd, hetgeen in de praktijk veelvuldig het geval is, dan moet het afsnijden van de beide buiseinden volgens een hoek 15 van 38,146° ten opzichte van een loodrecht op de as staande as geschieden. Hiermee wordt gewaarborgd, dat na het stuiken een buisbochtstuk ter beschikking staat, waarvan de flenseinden nauwkeurig loodrecht op de buisas staan. In het algemeen kan worden opgemerkt, dat deze snijhoek onafhankelijk 20 van de buis^iameter is en alleen afhangt van de soort bocht. Hierdoor kan men op een eenmaal ingestelde snijinrichting buisstukken van allerlei diameters gereed maken voor het stuiken.
Het stuiken voor het vormen van de bocht 25 vereist belangrijk kleinere krachten dan bij de bekende buig-methoden moeten wodBïn toegepast. Ook kan men wiskundig bewijzen, dat de tijdens het stuiken optredende momenten kleiner zijn dan bij het buigen, hetgeen natuurlijk een groot voordeel is wat betreft de dimensionering van de hiertoe 30 benutte inrichtingen.
Een v.erder doel van de uitvinding bestaat in het verschaffen van een inrichting voor het uitvoeren van de werkwijze volgens de uitvinding, die betrekkelijk eenvoudig maar wat de kosten betreft gunstig opgeböuwd is en die 35 een nauwkeurig en snel werken mogelijk maakt. Volgens de uitvinding is deze inrichting gekenmerkt door meerdere beweegbare stuik- en kalibreerbekken en door een langs een schuin vlak naar de stuik- en kalibreerbekken toe beweegbare huishouder voor het ondersteunen van een eind van het te 40 bewerken buisstuk.
8005859 * 4 -3-
Een gunstige uitvoering van deze inrichting is gekenmerkt doordat de stuik- en kalibreerbekken door meerdere afzonderlijke, langs een cirkel aangebrachte segmenten zijn gevormd, die radiaal ten opzichte van elkaar beweegbaar 5 op segmentdragers bevestigd zijn.
Om de stuik- en kalibreerbekken gelijkmatig •ten opzichte van elkaar te kunnen bewegen zijn de segmentdragers via scharnierhefboomparen met het gestel van de inrichting verbonden en staan ze onder de werking van zuiger-10 cilindereenheden.
Om de segmentdragers bij bediening van de zui-gercilindereenheden naast hun verschuifbeweging een zwenkbe-weging te laten uitvoeren, kunnen de beide scharnierhefbomen van een paar ongelijk lang zijn. Daardoor kan worden bereikt, 15 dat de éne zijde van de segmentdragers in het bereik waarvan zich de stuikdelen van de stuik- en kalibreersegmenten bevinden, over een grotere afstand naar elkaar toe bewegen dan de andere zijde van de segmentdragers, waar zich de kali-breerdelen van de segmenten bevinden.
20 Volgens een verder kenmerk van de uitvinding bezit de huishouder een op een schuin vlak verschuifbare slede, die onder werking van een zuigercilindereenheid ten opzichte van de stuik- en kalibreersegmenten heen en weer beweegbaar is.
25 De uitvinding zal hierna worden toegelicht aan de hand van de tekening, waarin uitvoeringsvoorbeeld van de inrichting is afgeheeld, waaraan de werkwijze wordt toegelicht.
Fig. 1-6 tonen schematische vertikale langs-30 doorsneden door de inrichting tijdens verschillende bewer-kingsfasen van het buisstuk.
Fig. 7 is een doorsnede volgens de lijn A-A
in fig. 1.
Fig. 8 is een schematisch aanzicht van buis-35 stukken voor de bewerking.
De inrichting bestaat in hoofdzaak uit de eigenlijke stuik- en kalibreerinrichting 1 en de huishouder 2. Stuik- en kalibreerinrichting bezit een in doorsnede cir-. keivormig raam 3, dat door middel van een gestel 4 aan de 40 bodem verankerd is. Aan de binnenzijde van het raam 3 zijn
OnARQU
-4- langs de omtrek meerdere segmentdragerverankeringen 5 aangebracht, waaraan door middel van een schamierhefboompaar 6a, 6b de segmentdragers 7 zwenkbaar zijn opgehangen. Aan deze laatste zijn de eigenlijke stuik- en kalibreersegmenten 8 5 aangebracht. De segmenten 8 bestaan uit twee delen, een stuikdeel 8a en een kalibreerdeel 8b.
De segmentdragers 7 staan onder de werking van zuigercilindereenheden 9, die aan de kopzijde van het raam 3 zijn aangebracht. Aan een zuigercilindereenheid 9 10 is telkens een segmentdrager 7 toegevoegd, en werkt daarop via een zuigerstang 10 en een krachtoverbrengingsorgaan 11. Gemakkelijk is te zien, dat bij een bediening van de zuigercilindereenheden 9 met een daaruit resulterende verschuiving van de zuigerstangen 10 naar links een verzwenking van de 15 segmentdrager 7 optreedt, daar deze laatste door middel van de hefboomparen 6a, 6b zwenkbaar gelegerd zijn. Daaruit volgt dat de segmentdragers 7 enerzijds een beweging naar het midden van de inrichting uitvoeren en dus dichter bij elkaar komen.
20 Zoals uit fig. 1-6 zichtbaar is, staan de hefbomen 6a en 6b niet evenwijdig aan elkaar en zijn ook niet even lang. De hefbomen 6b, die in het gebied van de stuik-delen 8b van de segmenten 8 scharnierend zijn verbonden met de segmentdragers 7, zijn iets langer dan de hefbomen 6a,die 25 in het gebied van de kalibreerdelen 8a van de segmenten 8 scharnierend met de segmentdragers 7 zijn verbonden. In de introkken ruststand van de segmenten 8, zoals in fig. 1 is afgebeeld, liggen alle segmentdragers 7 evenwijdig aan elkaar en zijn de langere hefbomen 6b dus sterker uitgezwenkt 30 dan de kortere hefbomen. Bij bediening van de zuigercilindereenheden 9 worden tengevolge van deze constructieve kenmerken de segmentdragers 7 niet evenwijdig aan elkaar naar het midden van de inrichting toe verschoven, maar het eind van de segmentdragers 7, dat in het bereik van de stuikdelen 8b van 35 de segmenten 8 ligt, legt een grotere weg af dan het eind in het bereik van de kalibreerdelen 8a van de segmenten 8.
Op doelmatige wijze zijn de stuik- en kalibreersegmenten 8 gemakkelijk uitwisselbaar gemonteerd, zodat de inrichting kan worden aangepast aan verschillende buis-40 diameters.
8005859 * * -5-
Zoals uit fig. 7 blijkt worden meerdere stuik- en kalibreersegmenten 8 in het onderhavige voorbeeld 12, stralenvormig langs een cirkel aangebracht. Bij vol uitgeschoven stand liggen ze dicht naast elkaar, waarbij de ka-5 libreerdelen 8a met hun binnenvlakken een vlak omsluiten, dat overeenkomt met het buitenvlak van de te vormen buis-bocht.
Zoals verder uit fig. 1-6 blijkt, omvat de huishouder een basisdeel 15, waarvan het oppervlak een naar 10 de stuikinrichting 1 toe omlaag hellend schuin vlak 17 vormt, waarop een slede 18 heen en weer beweegbaar gelegerd is.
Voor het bedienen van de slede 18 is een hydraulische of pneumatische zuigercilindereenheid 19 aangebracht.
De slede 18 bezit een voortzetting 20 waar-15 aan een buissteunorgaan 21 zwenkbaar bevestigd is. Het laatste dient om het eind van het te bewerken buisstuk 14 te ondersteunen.
De werkwijze voor het vervaardigen van een buisbochtstuk loopt nu als volgt af: 20 zoals uit fig. 8 zichtbaar is, worden uit een lange buis 22 de te bewerken buisstukken 14 in de vereiste lengte afgesneden. Deze worden aan beide einden schuin afgesneden, zodat bij het gereed gevormde buisbochtstuk reeds loodrecht op de buisas staande flenzen aanwezig zijn.
25 Wiskundig kan worden bewezen, dat voor een bepaald buisbochtstuk, onafhankelijk van de diameter van de buis,een bepaalde snijhoek nodig is. Moet bijvoorbeeld een bocht van 90° worden vervaardigd, dan moeten de buisstukken volgens een hoek <x van 38,146° ten opzichte van het lood-30 recht op de buisas staande vlak van de buis worden afgesneden. Bij een bocht van 45° bedraagt deze hoek 21,44°. Hierdoor kan men de buisstukken practisch zonder afval afsnijden van een lange buis, zoals de bovenste afbeelding van fig. 8 toont.
35 Nu wordt het voorbereide buisstuk 14 op het buissteunorgaan 21 op de slede 18 gelegd en zo ver tegen de stuik- en kalibreerinrichting 1 verschoven, dat de buiskanten in aanraking komen met de stuikdelen 8b van de segmenten 8.
Deze toestand is in fig. 1 afgebeeld. Aansluitend worden de 40 zuigercilindereenheden 9 bediend, hetgeen het samenkomen 8 0 ü * i 5 q -6- van de segmenten 8 en dus het stuiken van het buisstuk 14 bewerkt. Zoals uit de tekening zichtbaar is, geschiedt het stuiken niet loodrecht op de buis, maar in een bepaalde hoek ten opzichte van de buisas, die kleiner is dan 90°. Aldus 5 wordt de in de stuikrichting gezien ellipsvormige dwarsdoorsnede van de buis geleidelijk vervormd tot een cirkel.
Zodra de segmenten 8 hun geheel uitgeschoven stand hebben bereikt, worden de zuigercilindereenheden 9 in tegengestelde richting bediend, hetgeen het terugtrekken van 10 de segmenten 8 tot gevolg heeft. Daarna wordt het buisstuk 14 verder naar de inrichting 1 vooruitgeschoven, totdat de buiskant weer tegen de segmenten 8 aan stoot. Dan worden de segmenten 8 weer uitgeschoven om het volgende deel van het buisstuk 14 te stuiken. Deze handelingen worden stapsgewijs 15 herhaald, waarbij het begindeel van de buis 14 geleidelijk wordt vervormd tot een bocht. Nu is de toestand van fig. 2 bereikt.
Tot aan dit punt van de werkwijze werd slechts een stuiking van het buisstuk 14 uitgevoerd en wel met be-20 hulp van de stuikdelen 8b van de segmenten 8. Bij de verdere verwerking wordt het gestuikte begindeel van het buisstuk 14 onder de werking van de kalibreerdelen 8a van de segmenten 8 gekalibreerd, hetgeen aan het bochtstuk zijn exacte vorm wat betreft buiging en rondheid geeft.
25 Voor dit doel worden de segmenten 8 weer te rug bewogen, wordt het buisstuk 14 verder opgeschoven en worden de zuigercilindereenheden 9 weer bediend om de segmenten 8 samen te brengen. Gelijktijdig wordt nu enerzijds het tevoren gestuikte begindeel van het buisstuk 14 onder de 30 werking van de kalibreerdelen 8a gekalibreerd, terwijl anderzijds de volgende buisdelen onder de werking van de stuikdelen 8b van de segmenten 8 gestuikt worden. Dit geschiedt, zoals reeds hierboven werd beschreven, onder stapsgewijze voortschuiving van het buisstuk 14 bij afwisselend 35 vooruit-en terugschuiven van de segmenten. Deze toestand is in fig. 3 afgebeeld.
Zoals reeds bij de beschrijving van de constructie van de inrichting is vermeld, zijn de hefbomen 6b langer dan de hefbomen 6a, zodat bij de bediening van de seg- 40 menten 8 de delen 8b een grotere weg afleggen van de delen 8a.
λ r - Λ ,· · > -7- * ·
De reden hiervoor is, dat de stuikbehandeling over een groter wegtraject met kleinere kracht moet geschieden dan de kali-breerhandeling, waarbij hoge krachten langs een korte weg nodig zijn. De voorgestelde oplossing maakt het mogelijk om met 5 een verrassend eenvoudige constructie aan deze eisen te voldoen.
Nadat de halve buisbocht is gevormd (fig.3) wordt het eind van het buisstuk 14 weggenomen van het steun-orgaan 21 en wordt de slede 18 met behulp van de zuigercilin-10 dereenheid teruggetrokken, zodat het buisstuk naar onderen verzwerikt kan worden en wel in het geval van een bocht van 90° over 22,5° (fig. 41. Dan geschiedt de analoge verdere verwerking van de overblijvende bochtstukdelen met gelijktijdig stuiken en kalibreren (fig. 5)., totdat de toestand van fig. 6 15 is bereikt, waar nog het laatste zojuist gestuikte deel van het buisstuk 14 met behulp van de segmentdelen 8a gekalibreerd wordt. Daarmee is de bewerking van het buisstuk 14 beëindigd, de segmenten 8 kunnen teruggeschoven worden en het gerede buis-bochtstuk kan uit de inrichting 1 worden verwijderd.
20 De werkwijze volgens de onderhavige uitvinding maakt een uiterst rationele verwerking mogelijk, waarbij de daarvoor toegepaste inrichting eenvoudig en robuust opgebouwd is. De noodzaak om in het inwendige van de buis een kalihreerdoorn toe te passen is weggevallen, maar desondanks 25 zijn de aldus gevormde buisbochtstukken exact rond en hebben ze een gelijkmatige wanddikte.
8 o n 5« r o

Claims (8)

1. Werkwijze voor het vervaardigen van een buisbochtstuk uit een recht buisstuk, met het kenmerk, dat het buisstuk aan beide einden schuin ten opzichte van de buisas wordt afgesneden en dan onder stapsgewijze 5 voortbeweging bij gedeelten wordt gestuikt en aansluitend het gestuikte gedeelte wordt gekalibreerd, waarbij het schuin op de buisas plaatsvindende stuiken en het loodrecht op de buisas plaatsvindende kalibreren op achter elkaar volgende buis-delen gelijktijdig wordt uitgevoerd.
2. Inrichting voor het uitvoeren van de werk wijze volgens conclusie 1, gekenmerkt door meerdere beweegbare stuik- en kalibreerbekken en door een langs een schuin vlak naar de stuik- en kalibreerbekken toe beweegbare huishouder voor het ondersteunen van een eind van het te be- 15 werken buisstuk.
3. Inrichting volgens conclusie 2, m e t het kenmerk, dat de stuik-en kalibreerbekken door meerdere, langs een cirkel aangebrachte segmenten zijn gevormd, die radiaal ten opzichte van elkaar beweegbaar op dra- 20 gers bevestigd zijn.
4. Inrichting volgens conclusie 3, m e t het kenmerk, dat de segmentdragers via scharnierhefboomparen met het gestel van de inrichting zijn verbonden en onder de werking van hydraulische zuigercilindereenheden staan.
5. Inrichting volgens conclusie 4, m e t het kenmerk, dat de beide scharnierhefbomen van een paar ongelijk lang zijn, zodat bij de bediening van de zuigercilindereenheden de segmentdragers naast hun schuifbeweging een zwenkbeweging uitvoeren.
6. Inrichting volgens éën der voorgaande con clusies 2-5, met het kenmerk, dat de segmenten in de voortschuifrichting van de buis gezien een stuikdeel en daaraan aansluitend een kalibreerdeel bezitten.
7. Inrichting volgens êên der conclusies 2-6, 35 met het kenmerk, dat de in het bereik van de stuikdelen van de segmenten liggende hefbomen langer zijn dan de in het bereik van de kalibreerdelen liggende hefbomen, zodat de stuikdelen over een grotere afstand naar elkaar toe 8005859 -9- * * bewegen dan de kalibreerdelen.
8. Inrichting volgens één der conclusies 2-7, met het kenmerk, dat de huishouder een over een schuin vlak verschuifbare slede bezit, die onder de werking 5 van een zuigercilindereenheid ten opzichte van de stuik- en kalibreersegmenten heen en weer beweegbaar is. 8005859
NLAANVRAGE8005859,A 1979-10-31 1980-10-24 Inrichting voor het tot een gebogen gedaante vervormen van een aanvankelijk recht langwerpig werkstuk. NL180566C (nl)

Applications Claiming Priority (2)

Application Number Priority Date Filing Date Title
DE2943960A DE2943960C2 (de) 1979-10-31 1979-10-31 Einrichtung zum Herstellen eines Rohrbogens
DE2943960 1979-10-31

Publications (3)

Publication Number Publication Date
NL8005859A true NL8005859A (nl) 1981-06-01
NL180566B NL180566B (nl) 1986-10-16
NL180566C NL180566C (nl) 1987-03-16

Family

ID=6084816

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
NLAANVRAGE8005859,A NL180566C (nl) 1979-10-31 1980-10-24 Inrichting voor het tot een gebogen gedaante vervormen van een aanvankelijk recht langwerpig werkstuk.

Country Status (13)

Country Link
US (1) US4352281A (nl)
JP (1) JPS5674322A (nl)
AT (1) AT370647B (nl)
BE (1) BE885918A (nl)
CH (1) CH647167A5 (nl)
CS (1) CS216945B2 (nl)
DE (1) DE2943960C2 (nl)
FR (1) FR2468422B1 (nl)
GB (1) GB2062506B (nl)
IT (1) IT1134118B (nl)
LU (1) LU82892A1 (nl)
NL (1) NL180566C (nl)
SE (1) SE448351B (nl)

Families Citing this family (11)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
DE3150544A1 (de) * 1981-12-21 1983-06-30 Siemens AG, 1000 Berlin und 8000 München Isolierende, wasserdichte kabelendenisolierung
IT1183969B (it) * 1985-11-22 1987-10-22 Plast Di Crupi D E C Snc C Apparecchiatura e procedimento per fabbricare articoli sagomati di materiale plastico particolarmente tubi di riempimento per serbatoi del carburante per autoveicoli
US4759206A (en) * 1987-03-03 1988-07-26 Kabushiki Kaisha Asahi Kinzoku Kogyosho Method and apparatus for manufacturing curved pipe
JPH01113126A (ja) * 1987-10-28 1989-05-01 Asahi Kinzoku Kogyosho:Kk 曲管製造方法及びその装置
US4875353A (en) * 1988-11-01 1989-10-24 Kabushiki Kaisha Asahi Kinzoku Kogyosho Method and apparatus for manufacturing curved pipe
AT405912B (de) * 1990-10-02 1999-12-27 Lisec Peter Verfahren und vorrichtung zum krümmen von hohlprofilleisten
EP0502817A1 (de) * 1991-03-05 1992-09-09 Rohrkalibrier- Und Bogenautomaten Rokabo Ag Verfahren und Vorrichtung zur Herstellung eines Rohrbogens
US5724849A (en) * 1996-10-31 1998-03-10 Tanneco Automotive Inc. Process for forming a tube for use in a sound attenuating muffler
EP1169146B1 (de) * 2000-02-10 2004-05-06 WKW Erbslöh Automotive GmbH Verfahren und vorrichtung zur herstellung von gekrümmten strangpressprofilen
ITMI20072372A1 (it) 2007-12-19 2009-06-20 Ibf S P A Procedimento per la piegatura di manufatti tubolari con rapporto >3 tra il raggio di piegatura e il diametro estwerno del tubo finito
CN103302175A (zh) * 2013-07-05 2013-09-18 江阴中南重工股份有限公司 一种无缝冲压弯头的生产方法

Family Cites Families (15)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
BE646725A (nl) *
US1326916A (en) * 1915-06-02 1920-01-06 Dieckmann Adolf Sheet-metal-elbow-forming machine
US1891338A (en) * 1931-02-09 1932-12-20 Lester W Snell Method of and means for bending tubes
US1908373A (en) * 1931-03-25 1933-05-09 Gen Fire Extinguisher Co Method of making pipe bends or the like
US1890949A (en) * 1931-05-07 1932-12-13 Commercial Shearing Method and apparatus for bending
US2373822A (en) * 1943-01-06 1945-04-17 Walter A Geppelt Pipe and rod bending machine
DE924004C (de) * 1943-02-11 1955-02-24 Reisholz Stahl & Roehrenwerk Verfahren zum Herstellen von Stahlrohrkruemmern aus geraden, duennwandigen, rohrfoermigen Teilstuecken grossen Durchmessers
US2957229A (en) * 1954-12-23 1960-10-25 Allan W Beatty Method of fabricating curved fittings
US3017915A (en) * 1956-04-30 1962-01-23 Bethlehem Steel Corp Beam bending machine
DE1241684B (de) * 1963-07-13 1967-06-01 Stephanie Klockow Geb Christen Verfahren zur Herstellung eines Rohrbogens
US3243982A (en) * 1964-06-12 1966-04-05 Homer J Steel Cold tube bending apparatus
US3354681A (en) * 1964-12-28 1967-11-28 Lombard Corp Tube forming means and method
SU530717A1 (ru) * 1971-10-06 1976-10-05 Таганрогский Ордена Ленина Завод "Красный Котельщик" Устройство дл гибки труб с одновременной осевой осадкой
US3869776A (en) * 1973-08-16 1975-03-11 Evgeny Nikolaevich Moshnin Method of fabricating curved fittings and device for effecting same
US4031733A (en) * 1976-10-15 1977-06-28 Coody John L Apparatus for bending tubular members

Also Published As

Publication number Publication date
CH647167A5 (de) 1985-01-15
IT1134118B (it) 1986-07-24
NL180566B (nl) 1986-10-16
CS216945B2 (en) 1982-12-31
SE448351B (sv) 1987-02-16
NL180566C (nl) 1987-03-16
GB2062506A (en) 1981-05-28
DE2943960A1 (de) 1981-05-21
IT8025678A0 (it) 1980-10-30
GB2062506B (en) 1983-03-16
US4352281A (en) 1982-10-05
DE2943960C2 (de) 1985-03-21
LU82892A1 (fr) 1981-03-24
FR2468422A1 (fr) 1981-05-08
JPS5674322A (en) 1981-06-19
SE8007573L (sv) 1981-05-01
AT370647B (de) 1983-04-25
FR2468422B1 (fr) 1985-10-25
BE885918A (fr) 1981-02-16
JPS6238048B2 (nl) 1987-08-15
ATA518680A (de) 1982-09-15

Similar Documents

Publication Publication Date Title
NL8005859A (nl) Werkwijze en inrichting voor het vervaardigen van buis- bochtstukken.
US4513596A (en) Apparatus and method for forming seamed tube
CN103201053B (zh) 成型方法及成型装置
US4085608A (en) Return elbow and crossover bender
CN115722918A (zh) 一种角铁成型装置及成型方法
JPH0813377B2 (ja) 管成形プレス装置
US4312173A (en) Apparatus for bundling rods, tubes, sections, etc.
US4085604A (en) Method of making corrugated flexible metal tubing
US4392373A (en) Forming means
US3395846A (en) Machine for bending sheet metal
HU178179B (en) Method and apparatus for producing thin-walled seamless angle pipes of optional radius,arc angle and tube diameter by cold extrusion pressing from thick-walled starting tube namely with or without cylindrical part connecting with angle pipe
EP1494825B1 (en) Method and machine for bending of wire rods, wires, tubes or other material of prismatic cross section
US2882767A (en) Process and apparatus for forming metal sheets into tubes
NL8620252A (nl) Inrichting voor het vlamboog-stomplassen van buizen.
SU862815A3 (ru) Способ удалени невальцованных кусков ленты и устройство дл его осуществлени
US3759034A (en) Device to form chain links of various shapes from round wire
KR20210059673A (ko) 복합-곡률 튜브형 제품들, 이를테면 elm 코일들을 제조하는 방법
CN211637874U (zh) 一种双向双r带顶墩的弯管机
RU2236919C1 (ru) Стан непрерывного холодного волочения-прокатки труб
SU647066A1 (ru) Устройство дл резки проката
US4753098A (en) Method and apparatus for forming a tube
SU592481A1 (ru) Устройство дл гибки труб
US3245242A (en) Machine for forming plane metal sheets into tubes
SU1094637A1 (ru) Устройство дл калибровки труб
SU1119602A3 (ru) Способ гибки-прокатки толстого листа и устройство дл гибки-прокатки толстого листа

Legal Events

Date Code Title Description
BA A request for search or an international-type search has been filed
BB A search report has been drawn up
BC A request for examination has been filed
A85 Still pending on 85-01-01
V1 Lapsed because of non-payment of the annual fee