NL8005013A - Werkwijze en inrichting voor de bereiding van oxydatie- en reductieprodukten. - Google Patents

Werkwijze en inrichting voor de bereiding van oxydatie- en reductieprodukten. Download PDF

Info

Publication number
NL8005013A
NL8005013A NL8005013A NL8005013A NL8005013A NL 8005013 A NL8005013 A NL 8005013A NL 8005013 A NL8005013 A NL 8005013A NL 8005013 A NL8005013 A NL 8005013A NL 8005013 A NL8005013 A NL 8005013A
Authority
NL
Netherlands
Prior art keywords
cell
tris
process according
hydrogen
cations
Prior art date
Application number
NL8005013A
Other languages
English (en)
Original Assignee
Engelhard Min & Chem
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Engelhard Min & Chem filed Critical Engelhard Min & Chem
Publication of NL8005013A publication Critical patent/NL8005013A/nl

Links

Classifications

    • CCHEMISTRY; METALLURGY
    • C25ELECTROLYTIC OR ELECTROPHORETIC PROCESSES; APPARATUS THEREFOR
    • C25BELECTROLYTIC OR ELECTROPHORETIC PROCESSES FOR THE PRODUCTION OF COMPOUNDS OR NON-METALS; APPARATUS THEREFOR
    • C25B1/00Electrolytic production of inorganic compounds or non-metals
    • C25B1/50Processes
    • C25B1/55Photoelectrolysis
    • YGENERAL TAGGING OF NEW TECHNOLOGICAL DEVELOPMENTS; GENERAL TAGGING OF CROSS-SECTIONAL TECHNOLOGIES SPANNING OVER SEVERAL SECTIONS OF THE IPC; TECHNICAL SUBJECTS COVERED BY FORMER USPC CROSS-REFERENCE ART COLLECTIONS [XRACs] AND DIGESTS
    • Y02TECHNOLOGIES OR APPLICATIONS FOR MITIGATION OR ADAPTATION AGAINST CLIMATE CHANGE
    • Y02EREDUCTION OF GREENHOUSE GAS [GHG] EMISSIONS, RELATED TO ENERGY GENERATION, TRANSMISSION OR DISTRIBUTION
    • Y02E60/00Enabling technologies; Technologies with a potential or indirect contribution to GHG emissions mitigation
    • Y02E60/30Hydrogen technology
    • Y02E60/36Hydrogen production from non-carbon containing sources, e.g. by water electrolysis
    • YGENERAL TAGGING OF NEW TECHNOLOGICAL DEVELOPMENTS; GENERAL TAGGING OF CROSS-SECTIONAL TECHNOLOGIES SPANNING OVER SEVERAL SECTIONS OF THE IPC; TECHNICAL SUBJECTS COVERED BY FORMER USPC CROSS-REFERENCE ART COLLECTIONS [XRACs] AND DIGESTS
    • Y02TECHNOLOGIES OR APPLICATIONS FOR MITIGATION OR ADAPTATION AGAINST CLIMATE CHANGE
    • Y02PCLIMATE CHANGE MITIGATION TECHNOLOGIES IN THE PRODUCTION OR PROCESSING OF GOODS
    • Y02P20/00Technologies relating to chemical industry
    • Y02P20/10Process efficiency
    • Y02P20/133Renewable energy sources, e.g. sunlight
    • YGENERAL TAGGING OF NEW TECHNOLOGICAL DEVELOPMENTS; GENERAL TAGGING OF CROSS-SECTIONAL TECHNOLOGIES SPANNING OVER SEVERAL SECTIONS OF THE IPC; TECHNICAL SUBJECTS COVERED BY FORMER USPC CROSS-REFERENCE ART COLLECTIONS [XRACs] AND DIGESTS
    • Y10TECHNICAL SUBJECTS COVERED BY FORMER USPC
    • Y10STECHNICAL SUBJECTS COVERED BY FORMER USPC CROSS-REFERENCE ART COLLECTIONS [XRACs] AND DIGESTS
    • Y10S204/00Chemistry: electrical and wave energy
    • Y10S204/03Auxiliary internally generated electrical energy

Landscapes

  • Chemical & Material Sciences (AREA)
  • Inorganic Chemistry (AREA)
  • Engineering & Computer Science (AREA)
  • Chemical Kinetics & Catalysis (AREA)
  • Electrochemistry (AREA)
  • Materials Engineering (AREA)
  • Metallurgy (AREA)
  • Organic Chemistry (AREA)
  • Electrolytic Production Of Non-Metals, Compounds, Apparatuses Therefor (AREA)
  • Catalysts (AREA)
  • Organic Low-Molecular-Weight Compounds And Preparation Thereof (AREA)
  • Hybrid Cells (AREA)
  • Physical Or Chemical Processes And Apparatus (AREA)

Description

*Ν» * Ν.Ο. 29-373 1
Werkwijze en inrichting voor de bereiding van oxydatie- en reductie-produkten.
De onderhavige uitvinding heeft betrekking op een fotochemisch systeem voor de bereiding van verbindingen voor het opslaan van energie door de werking van zichtbaar licht.
5 Dit systeem is samengesteld uit twee halve cellen, waarvan één belicht wordt. In een van de halve cellen wordt een reductie-proces uitgevoerd, terwijl in de andere halve cel een oxydatiepro-ces plaats heeft. Deze twee halve cellen zijn verenigd via elektroden en een uitwendige keten en een ionen geleidende verbinding.
Het licht wordt geabsorbeerd door een chromofoor, die hetzij in oplossing is opgelost hetzij op een elektrode-oppervlak is geadsorbeerd. Dit onderscheidt het systeem van halfgeleiderinrich-tingen, waarin een halfgeleidermateriaal direct met straling in wisselwerking staat.
15 Ook is het sjsfceem te onderscheiden van inrichtingen, waarin zonnestraling wordt omgezet tot elektrisch vermogen hetzij in fo-to-galvanische hetzij fotospanningsprocessen en waarin de elektrische energie gebruikt kan worden om chemische omzettingen te bewerkstelligen.
20 Door een geschikt ontwerp van de met licht opgewekte elektrpn- overdrachtsgebe urbenissen kunnen bepaalde substraten worden omgezet tot verbindingen, die op verlangen energie produceren. Een dergelijke overdracht houdt de omzetting van water tot waterstof en zuurstof in.
25 De fotolytische ontwikkeling van waterstof en zuurstof door zichtbaar licht kan een onbeperkte toevoer verschaffen van bruikbare brandstof uit een vrijwel onuitputtelijke bron. Dientengevolge is veel aandacht gericht op de opslag van zonne-energie in chemische vorm.
50 Yroegere onderzoekingen waren gericht op de ontwikkeling van opofferende acceptor-donorsystemen voor de bereiding van waterstof . en/of zuurstof uit water via bestraling met zichtbaar licht. Bedox katalysatoren werden ontwikkeld, die het effect hebben van het zorgen voor waterreductie en oxydatie.
55 Later werden twee type katalysatoren gecombineerd om het ge bruik van opofferende acceptors en donors niet noodzakelijk te maken.
Het voordeel van dit systeem is zijn eenvoud. Haast de sensibilisa-tor en de beide katalysatoren bevat het systeem slechts één andere o η n r n 1 3 -2- component, namelijk een elektron-re1ais.
Echter geeft de gelijktijdige produktie van gasvormige produk-ten zoals waterstof en zuurstof aanleiding tot het probleem van scheiding van de een van de ander op een praktische en doelmatige 5 wijze.
Yolgens de onderhavige uitvinding wordt een fotochemieche reaktor verschaft voor de berdding van oxydatie en reductieproduk-ten, bestaande uit een belichte halve cel en een donkere gem^cte halve cel, die elk een elektrode bevatten. De belichte halve cel 1Ö bevat een fotosensibilisator, die zichtbaar licht absorbeert,een elektron-relais, een katalysator voor het zorgen van een oxydatie-reductieproces en een oxydeerbaar of reduceerbaar substraat. Middelen worden verschaft voor de bestraling van de inhoud van de belichte halve cel met zichtbaar licht om een endoergische reaktie 15 tot stand te brengen voor de omzetting van het substraat tot oxy-datie of reductieprodukten. De donker gemaakte halve cel bevat een katalysator voor het bewerkstelligen van een oxydatie-reductie-proces. Er zijn eveneens middelen verschaft voor het transporteren van elektronen en ionen tussen de belichte halve cel en de donker 20 gemaakte halve cel via een elektrisch geleidend element, dat respectievelijk de elektronen en een ionen geleidende verbinding verenigt .
De reaktor bij een constructievorm, die de voorkeur verdient, omvat middelen voor het winnen van de oxydatie en reductieprodukten 25 in hun respectievelijke halve cellen; de ionen geleidende verbinding kan een vast polymeerkation geleidend membraan zijn, zoals bijvoorbeeld een membraan, dat een perfluorsulfonzuurpolymeer bevat; de elektrode in elk van de of beide halve cellen kan platina zijn.
De onderhavige uitvinding verschaft ook een werkwijze voor de 30 endoergische bereiding van oxydatie- en reductieprodukten uit een substraat, welke werkwijze de volgende trappen omvat: (a) bestraling met zichtbaar licht van een water bevattend mengsel in een halve cel, die (i) een substraat, ( ii) een fotosensibilisator, die zichtbaar licht absorbeert, (iii) een elektron relais, 35 waarbij één van de elementen (ii) of (iii) functioneert als een elektron-donor en de andere functioneert als een elektron-acceptor en (iv) een elektrode bevat, (b) het bewerkstelligen van het oxyda-ti'e-reductieproces met een katalysator in de belichte halve cel, (c) het handhaven van een donker gemaakte halve cel, die een sub-40 straat en een elektrode bevat, (d) het bewerkstelligen van het oxy- 8005013 --¾ -3- datie-reductieproces met een katalysator in de donker gemaakte halve cel en (e) het gelijktijdig transporteren van elektronen en ionen tussen de belichte halve cel en de donker gemaakte halve cel via een elektrisch geleidend element, dat respectievelijk de elektronen en 5een ionen geleidende verbinding verenigt en (f) het winnen van de oxydatie- en reductieprodukten.
Een aspect van de uitvinding omvat de bereiding van het reductie-produkt in de belichte halve cel en het geoxydeerde produkt in de donker gemaakte halve cel, terwijl een ander aspect van de uitvinding 10de bereiding omvat van het oxydatieprodukt in de belichte halve cel en het reductieprodukt in de donker gemaakte halve cel.
Bij de werkwijze en inrichting van de uitvinding, zoals hierna beschreven, is de "donker gemaakte" halve cel de cel , die niet noodzakelijkerwijze onderworpen wordt aan bestraling met zichtbaar licht.
15 Echter kan de inrichting worden uitgevoerd met bestraling van de donker gemaakte halve cel alsmede van de belichte cel, of met de donker gemaakte halve cel onder omgevingsomstandigheden, d.w.z. de donker gemaakte halve cel kan bloot gesteld worden aan licht uit de omgeving of de atmosfeer. Ook kan de donker gemaakte halve cel voor licht on-20 doorlatend zijn gemaakt door het af te schermen tegen straling van zichtbaar licht via het gebruik van een afdekking of een ander bekend middel.
Het oogmerk van de onderhavige uitvinding is het verschaffen van een met een katalysator werkend systeem, waardoor energieverliezen 25 bij de reactie tot een minimum worden teruggebracht en grote kwantum fotoohemische opbrengsten worden bereikt. Dit systeem houdt een fotochemie ch middel in voor het voortbrengen van energie, die kan worden opgeslagen, uit chemische verbindingen door wisselwerking met zich t-baar licht.
30 Een oogmerk van de cnlerhavige uitvinding is de fotodissociatie van water tot waterstof en zuurstof, waarbij beide gassen gescheidsi en tegelijkertijd ontwikkeld worden.
Een ander oogmerk is de fotolytische dissociatie van water stof-halogenide zoals waterstofchloride, waterstof jodide en waterstofbro-35 mide tot waterstofgas en de respectievelijke halogenen in gasvorm.
Uog een ander oogmerk is de met licht opgewekte reactie van water en koolstofdioxide tot een formiaat en zuurstof.
Een verder oogmerk is de reductie van nicotinamide adenine dinucleotide (IAD+) tot'de gereduceerde vorm ervan ( NADH).
40 Deze werkwijzen worden gekenmerkt doorhun sterk endoergische 8005013 -4- aard, dientengevolge verschaffen zij systemen met een groot energie-opslagvermogen. Bovendien zijn sommige van de produkten, die met de onderhavige uitvinding verkrijgbaar zijn, geschikte materialen die thans voortgebracht worden bij energieverbruikingsprocessen.
5 Ben meer gedetailleerde beschrijving van deze uitvoeringen is hierna uiteengezet.
De figuren 11 en 1B zijn schematische voorstellingen van inrichtingen, die het oogmerk van de ontleding van water tot waterstof en zuurstof vervullen. Deze schematische voorstellingen lichten het 10 algemene principe toe. Zij zijn riet beperkt tot een nauwkeurig ontwerp, maar zijn bestemd om modificaties daarvan in te sluiten. Een dergelijke modificatie kan bijvnrbeeld de verwijdering inhouden van een of meer van de toegeliohte componenten, om een meer vereenvoudigd ontwerp en een meer vereenvoudigde wijze van uitvoering te versehaf-15 fen.
De inrichting van de figuren 1A en 1B bestaan uit twee halve cellen, een voor reductie (waterstofbereiding) en de andere voor oxydatie (zuurstofbereiding). Geleidingsvermogen wordt bereikt via elektroden, die zich uitstrekken in beide halve cellen. Deze elek-20 troden zijn verbonden door een geleidend element, De halve cellen zijn ook gekoppeld via een ionen geleidende verbinding, zoals een ionen geleidend membraan.
Pig. 1A licht een geval toe, waarbij de waterstof producerende halve cel belicht is en de zuurstof producerende halve cel werkt 25 bij afwezigheid van licht.
In de rechter halve cel absorbeert een fotosensibilisator (D) zichtbaar licht, waarbij een redoxproces wordt aangedreven, waarin het elektron-relais A gereduceerd wordt tot A- met begeleidende oxydatie van D tot D+. Vervolgens maakt het gereduceerde elektron-30 relais A waterstof vrij uit water onder de oxydatie tot A in een katalytisch werkend proces. Het reductiemiddel R in de linker halve cel verschaft elektronen via de uitwendige keten om D+ terug te reduceren tot D.
In een volgende thermische reactie, bewerkstelligd door een 35 redoxkatalysator wordt R+ terugomgezet tot R onder gelijktijdige zuurstofontwikkeling. Door de geschikte keuze van een katalytische elektrode kan het gebruik van een reductiemiddel (R) en een afzonderlijke katalysator vermeden worden.
De protonen ontwikkeld in de zuurstof producerende halve cel 40 diffunderen langs de ionen geleidende verbinding en neutraliseren 8005013 -5- de hydroxylionen, die gevormd worden in de waterstof producerende halve cel. Opgemerkt wordt, dat in deze inrichting slechts vier kwanta zichtbaar licht in plaats van acht verbruikt worden bij de bereiding van een zuurstofmolecuul. Ben dergelijke werkwijze kan alleen 5 bereikt worden, wanneer de katalytische zuurstofontwikkeling plaats heeft met minimaal energieverlies, d.w.z. dichtbij de evenwichts-potentie van 0,32 bij neutrale pH. Het gedrag van een dergelijke halve cel wordt meer volledig besproken in de hierna opgenomen specifieke uitvoeringsvorm en.
10 Een alternatief celontwerp voor de bereiding van waterstof en zuurstof is in fig. 1B getoond.
Deze inrichting onderscheidt zichzelf door het feit, dat de zuurstof producerende halve cel bestraald wordt, terwijl waterstof wordt voortgebracht in een donkere reactie.
15 De zuurstof producerende halve cel bevat een sensibilisator D+, waarvan de redoxpotentiaal in aangeslagen toestand meer negatief is dan die vereist voor waterstofontwikkeling (E° = -0,43Y in neutraal water).
Deze halve cel bevat eveneens een reductiemiddel H en een ka-20 talysator, die geschikt is voor het bewerkstelligen van zuurstof-ontwikkeling uit water.
Ha excitatie geeft licht-absorptie door D+ een aangeslagen toestand, die in staat is een elektron te onttrekken aan het reductiemiddel E: 25 D+ + E-* D + E+
Het gereduceerde produkt D brengt een elektron in de uitwendige keten en deze doet dienst om water te reduceren tot waterstof in de andere halve cel.
De regeneratie van E uit E+ heeft plaats door de oxydatie van 30 waterstof tot zuurstof, welk proces bewerkstelligd wordt door een katalysator.
Opgemerkt wordt, dat elk van de elektron-relais (e/E+ en A/A~) kan functioneren als de licht absorberende soort.
Yerdere uitvoeringsvormen van de onderhavige uitvinding hebben 35 betrekking op modificaties, die kunnen worden bewerkstelligd om de uitvoeringen van de celsystemen, beschreven in figuur 1, te vereenvoudigen. Zo kan bijvoorbeeld, wanneer de waterstof producerende halve cel belicht wordt (fig. 1A), de sensibilisator D zodanig zijn, dat deze geadsorbeerd is op het oppervlak van de elektrode. Onder 40deze omstandigheden kan de waterstofproduktie, die resulteert uit de 8005013 -6- reactie van het gereduceerde elektron relais met water, bewerkstelligd worden door het elektrode-oppervlak zelf. Derhalve kan de toevoeging van een redoxkatalysator vermeden worden.
Een andere vereenvoudigde versie van de inrichting in fig. 1B 5 maakt gebruik van het elektrodemateriaal als een katalysator bij de zuurstofontwikkelingstrap. Als gevolg is de toevoeging van een katalysator van buiten niet noodzakelijk. Bovendien is bij deze versie de sensibilisator D geadsorbeerd op het elektrode-oppervlak.
In de inrichting van fig. 1B is het eveneens mogelijk een half-10 geleider van het n-type toe te passen als het elektrodemateriaal in t de zuurstofproducerende halve cel. In een dergelijk geval dient de geleidingsbandkant van de halfgeleider meer kathodisch te zijn dan de waterstofontwikkelingspotentiaal. Bestraling van de sensibilisator ontwikkelt een aangeslagen soort, die in staat is, een elektron af 15 te geven aan de geleidingsband van de halfgeleider met gelijktijdige oxydatie van de sensibilisator. Het elektron migreert naar de andere halve cel, waar het gebruikt wordt voor het verschaffen van waterstof uit het water, terwijl zuurstof direct geproduceerd wordt via de reactie van de geoxydeerde sensibilisator met water· bij aanwezigheid 20 van een geschikte katalysator. Dientengevolge wordt de toeroeging van het reductiemiddel R aan de zuurstof producerende halve cel overbodig.
Een inrichting'soortgelijk aan die, die beschreven is in fig.1A kan ook gebruikt worden voor het bereiken van de cyclische met licht opgewekte splitsing van waterstofhalogeniden tot waterstof en halogpen. 25 Bij deze methode worden halogenide-ionen gebruikt in plaats van hy-droxylionen van water als de elektronbron in de linker cel. Een gebruikelijk zuurhalogenidesysteem wordt toegelicht door het gebruik van water stofhalogenide, waarin de redox^potentiaal voor het chloor/ chloridekoppel (E° = 1,36 Y) vergelijkbaar is met die voor wateroxy-30 datie. Zoals in het geval van het watersplitsingssysteem wordt de waterstof producerende halve cel belicht ter bereiding van geoxydeerde sensibilisatormoleculen D+. In de linker cel verschaft het reductiemiddel R elektronen, die door de uitwendige keten gaan om opnieuw D+ om te zetten tot D met een begeleidende oxydatie van het 35 reductiemiddel R tot R+. De regeneratie van R heeft plaats via een reactie met chloride-ionen, zoals toegelicht door de volgende vergelijking: R+ + Cl- katalysator R + ürClg.
Deze reactie wordt bewerkstelligd door een redoxkatalysator.
Ook kan halogeenreductie plaats hebben bij een geschikte katalytische 40 elektrode bij afwezigheid van het reductiemiddel R en afwezigheid 8005013 ,> -7- van een katalysator van buitenaf.
De hiervoor beschreven zuurstof of halogeen producerende halve cellen kunnen gekoppeld worden met andere halve cellen, waarin de reductie van een substraat anders dan water bereikt wordt. Bijvoor-5 beeld is het mogelijk koolstofdioxide te reduceren tot een formiaat volgens de vergelijking: COg +H+ + 2e” -^ HCOO-, waarin de elektronen (e ) verschaft worden hetzij door het gereduceerde elek-tron-relais ( A ) zoals beschreven in fig. 1A hetzij door de uitwendige elektrische keten zoals voorgesteld in fig. 1B. De redoxpoten-10 tiaal van het COg/HCOO” koppel is slechts enigszins negatiever dan die voor waterstofontwikkeling, waardoor het mogelijk wordt de cel uit te voeren in een vier kwantumproces.
Het coenzyme NAD+ kan ook worden toegepast als uitgangsprodukt bij een andere soortgelijke werkwijze. Bij deze omzetting wordt NAD+ 15 gereduceerd tot NADH:
MD+ + H+ + 2 e~ -» HADH
Opnieuw worden de elektronen verschaft hetzij door een gereduceerd elektron-relais (A”) hetzij door een uitwendige keten.
NADH is een zeer wenselijke biologische brandstof, die van 20 groot belang is bij de voedselverwerkingsindustrie. De redoxpoten-
-L
tiaal van NAD is enigszins positiever, dan die voor waterreduetie, zodat een vier kwantumproces geheel mogelijk is.
Specifieke uitvoeringsvormen.
Het volgende is een meer gedetailleerde beschrijving van het 25 systeem voorgesteld in de figuren 1A en 1B.
De sensibilisator, die wordt toegepast in de waterstof producerende halve cel van fig. 1A dient aan vier kriteri a te voldoen: (1) de sensibilisator dient in de basis en aangeslagen toestanden een geschikte redoxpot-i'entiaal te bezitten? (2) de sensibilisator 50 dient het vermogen te bezitten licht te absorberen in een geschikt gebied van het zonnespectrum; (_/) de sensibilisator dient in staat Ie zijn het elektron-relais doelmatig te reduceren en (4) de sensibilisator dient chemisch stabiel te zijn in de van belang zijnde oxy-datietoestanden.
55 Tot sensibilisatoren, die aan deze criteria voldoen behoren bijvoorbeeld overgangsmetaalcomplexen, zoals de ligand gesubstitueerde en ligand gesubstitueerde ruthenium-tris-bipyridylkationen, zoals ruthenium-tris-alkylbipyridylkationen met een klein aantal koolstofatomen in de alkylgroep of andere overeenkomstige complexen,
40 waarin het bipyridyldeel vervangen is door een gesubstitueerde bi-Λ Λ rt C Λ A X
-8- pyridylgroep; fenantrolinederivaten; metaalporfyrinen en derivaten daarvan, zoals het snifoporfyrine en pyridiniumporfyrinen of metaal ftalocyaninen.
Tot geschikte elektron-relais behoren bijvoorbeeld alkylvio-5 1 ogenverbindingen, bipyridiriumderivaten zoals 2.2'-bipyridinium-en 4-4'-bipyzidiniumhalogeniden zoals bijvoorbeeld 1.1-tri-alkyl-alkyleen-4-4'-dialkyl-2.2'-dipyridiniumdihalogeniden en dergelijke, rhodium-tris-bipyridylkationen zoals Rh(bipy)^+^, europium-, chrocm-en vanadiumionen en de salicylaatcomplexen daarvan of kobalt (II)ami-10 nen en de macrocyclische derivaten daarvan.
In die gevallen, dat het elektron-relais functioneert als een fotosensibilisator kunnen acridinekleurstoffen, zoals proflavine en acridine-oranje gebruikt worden. In dergelijke systemen behoren tot geschikte donors bijvoorbeeld dipyranyl, dithiopyranyl of thioful-15 valenen en dergelijke.
Tot geschikte katalysatoren voor het bewerkstelligen van waterstof produktie uit water behoren bijvoorbeeld platina, palladium, rhodium, ruthenium en iridium.
In de zuurstof-halve-cel van fig. 1A zijn andere materialen 20 geschikt voor gebruik als reductiemiddel ijzer(II)-tris-bipyridyl-kationen, ï1e(bipy)+^, ruthenium-tris-bipyridylkationen, Ru(bipy)*^, ijzer(ll)-fenantrolinekationen, osmium-tris-bipyridylkationen, os-mium-tris-fenantrolinekationen en porfyrinen.
Tot geschikte katalysatoren voor het bewerkstelligen van zuurstof-25 produktie behoren bijvoorbeeld de oxiden van ruthenium, platina en iridium of overgangsmetaalverbindingen, zoals de oxiden, hydroxyden en gehydrateerde oxiden van titaan, mangaan, ijzer en nikkel, met inbegrip van combinaties daarvan.
De elektroden zijn in hoofdzaak inerte geleidende elementen 30 van het type, dat algemeen wordt toegepast bij elektrolytische en elektrochemische processen. Kostbare metalen, zoals platina of palladium en dergelijke, kunnen voor dit doel worden toegepast of ook kunnen deze elektroden een geleidende basis bevatten, die uitwendig bekleed is met een film van een of meer metaal oxiden. ])e basis van 55 de elektrode dient in hoofdzaak resistent te zijn ten opzichte van het reactiemilieu. Tot geschikte basismetalen behoren bijvoorbeeld ijzer, titaan, aluminium, wolfram, nikkel of dergelijke.
De metaalbekleding kan uit een mengsel van een metaal met het oxide van het metaal of een mengsel van twee metalen of combinaties 40 van verschillende metalen met metaaloxiden bestaan. Tot geschikte 8005013 - ...... .,- -9- metalen, die als zodanig- of in de oxidevorm kunnen worden toe gepast "behoren bijvoorbeeld zilver, goud, platina, palladium, iridium, ruthenium en nikkel en dergelijke. De dikte van de bekleding of de film vormende laag op de geleidende basis kan binnen een ruim tra-5 ject variëren. Yolgens één uitvoeringsvorm gaf een laag van 2yum van deze bekleding op een plaat met een dikte van 0,3 nan van de geleidende basis een elektrode, die het moet geschikt functioneerde bij de werkwijze van de onderhavige uitvinding.
Voorbeeld I.
10 Gelijktijdige produktie van zuurstof en waterstof uit water.
De zuurstof producerende halve cel bevat een 10 ^ molaire water bevattende oplossing van ijzer(ll)-tris-bipyridylperchloraat tot een pH van 7 gebufferd en 30 mg per 100 ml gehydrateerd rutheniumdioxide-poeder.
_3 15 De waterstof producerende halve cel bevat 5 ï 10 molair me thyl viologen als een elektron-relais. Het hydrofobe ruthenium complex +2 —
Eu(ipbipy)^ .201", waarin (ipbipy) de isopropyl est er van 4^41-^-pyridyldicarbonzuur is wordt gebruikt als de sensibilisator bij een concentratie van 10 molair. De cel wordt met 'een natriumacetaat- 20 azijnzuurbuffer op een pH van 4>7 gebufferd. Een overwegende hoeveelheid van de sensibilisator is op het elektrode-oppervlak geadsorbeerd. Aan het reactiemengsel wordt colloidaal platina, gestabi-1 iseerd door gecentrifugeerde polyvinylalcohol (molecuulgewicht 60.000) bij een concentratie van 30 mg per 100 ml oplossing toege- 25 voegd.
De elektroden in beide halve cellen bestaan uit platina. Een NAFI0N^5) membraan wordt gebruikt als de ionen geleidende verbinding.
Na belichting van de waterstof producerende halve cel met een diaprojectorlamp van 150 W wordt een stroom van 20-40yuA waargeno- 30 men. De produkten van de celreactie zijn zuurstof in de donker gemaakte halve cel en waterstof in de belichte halve cel. De ontwikke-lingssnelheid van deze gassen komt overeen met het elektrochemische equivalent van de in de keten ontwikkelde stroom.
Voorbeeld II.
35 Gelijktijdige produktie van water en zuurstof uit water.
De zuurstof producerende halve cel bevat 0,1 N zwavelzuur en een elektrode bestaande uit een 2 ^um laag rutheniumoxide op een plaat platina met een dikte van 0,3 dub niet een totaal specifiek op- 2 pervlak van 8 cm .
40 De waterstof producerende halve cel bevat een oplossing in ο η n K n i % -10- 0,1 N zwavelzuur van 5 x 10 molair methylviologen als een elektron* relais en Ru(bipy)*^ 2 Cl” (10-^ molair ) als sensibilisator. De katalysator is 20 mg/liter fijn verdeeld platina (2*5 - 3,5 am diameter) gestabiliseerd met 40 mg/liter Carbowax 20M 'S), De elektrode 5 in deze halve cel is platinagaas.
Een NAFION ® membraan wordt gebruikt als de ion geleidende verbinding tussen de twee halve cellen.
Na belichting van de waterstof producerende halve cel met een diaprojectorlamp van 150 V wordt een stroom van 200^u Δ waargenomen.
IQ De produkten van de celreactie blijken zuurstof in de donkere halve cel en waterstof in de belichte halve cel te zijn. De ontwikkelings-snelheid van de gassen komt overeen met het elektrochemische equivalent van de ontwikkelde stroom.
Voorbeeld III.
15 Gelijktijdige produktie van chloor en waterstof uit water stofchloride.
De chloor producerende halve cel bevat 1 molair HC1 en een elektrode bestaande uit een laag van 2 yum rutheniumoxide op een titaan-plaat met een dikte van 0,3 mm met een totaal specifiek oppervlak Q 2 2o van 8 cm .
De waterstof producerende halve cel bevat een oplossing van 1N HC1 van methylviologen (5 x 10”^ molair), die dienst doet als een elektr on-relais en Ru(bipy)^ 2 Cl (10 ^ molair) als sensibilisator. De katalysator is fijnverdeeld platina (20 mg/liter) met 25 een diameterafmeting in het traject van 2,5 - 3 om gestabiliseerd met 40 mg/liter Carbowax 20 M® . De elektrode in deze halve cel is platinagaas. ^
Een NAFION^ membraan wordt gebruikt als de ion geleidende verbinding tussen dëhalve cellen.
30 Na belichting van de waterstof producerende halve cel met een diaprojectorlamp van 150 ¥ wordt een celstroom van 150^u A waargenomen. Produkten van de celreactie blijken chloor in de donkere halve cel en waterstof in de belichte halve cel te zijn. De ontwikkelings-snelheden voor deze twee gassen komen in hoofdzaak overeen met het 35 elektrochemische equivalent van de atwikkelde stroom.
Voorbeeld 17.
Gelijktijdige -produktie van broom en waterstof uit water stof bromide.
De methode van voorbeeld III wordt gevolgd, behalve dat het waterstofchloride in de twee halve cellen vervangen is door 1 molair 40 water stof bromide.
8005013 -11-
Na belichting van de waterstof producerende halve cel met een diaprojectorlamp van 150 W wordt een celstroom van 1,2 mA waargenomen. Produkten van de celreactie blijken broom in de donkere halve cel en waterstof in de belichte halve cel te zijn. De ontwik-5 k elingssnelheid van deze gassen komt overeen met het elektroche.-mische equivalent van de ontwikkelde stroom.
Yoorbeeld 7.
Gelijktijdige uroduktie van zuurstof en waterstof uit water.
-2
De waterstof producerende halve cel bevat 10 U zwavelzuur.
10 De zuurstof producerende halve cel bevat een oplossing in —2 +2 10 N.HgSO^ van Ru(bipy)^ 2 Cl, die dienst doet als sensibilisa-tor en tetradecylmethylviologen (2x10 ^ molair) als een elektron-relais. Colloidaal rutheniumdioxide (50 mg/liter) gestabiliseerd met N-methylpolyvinylpyridine ( 60 mg/liter) dient als katalysator. 15 De elektroden in beide halve cellen zijn samengesteld uit pla tina.
Een MEI ON ® membraan wordt gebruikt als de ion geleidende verbinding.
Da belichting van de zuurstof producerende halve cel met een 20 diaprojectorlamp van 150 ¥ stijgt de potentiaal bij de anode tot +1050 m7 ( tegen verzadigd calomel) met een begeleidende toename van de celstroom tot 350-400yuA.
Produkten van de celreactie zijn waterstof in de donkere halve cel en zuurstof in de belichte halve cel.
25 De ontwikkelingssnelheid van deze gassen komt overeen met het elektrochemische equivalent van de ontwikkelde stroom.
Yoorbeeld 71.
Gelijktijiige uroduktie van formiaat en zuurstof uit koolstofdioxide en water.
30 De zuurstof producerende halve cel bevat een water bevattende oplossing, die op een pH van 4»7 is gebufferd en een elektrode, bestaande uit een laag van 2^um rutheniumdioxide op een titaanplaat met een dikte van 0,5 mm met een totaal specifiek oppervlak van 2 8 cm . De formiaat producerende halve cel bevat een water bevat-55 tende oplossing van Ru(bipy)^ 2 01 (10 ^ molair), die dienst doet als sensibilisator en 1.1-trimethyleen-4.4*-dimethyl-2.2’-dipyridiniumdibromide (2 x 10~^ molair) als een relais, gebufferd op een pH van 4>7. De katalysator is fijn verdeeld platina ( 2,5-5»5 mm) gestabiliseerd met Carbowax 20M^ toegepast bij een concentra-40 tie van 40 mg/liter. De elektrode in deze halve cel is platinagaas.
tu\ η ς n 1 3
Een NAEIöN membraan wordt gebruikt als de ion geleidende verbinding tussen de twee halve cellen.
Koolstofdioxide wordt door de fo'rmiaat producerende halve cel geborreld met een snelheid van 2-3 l/uur en deze halve cel 5 wordt belicht met een diaprojectorlamp van 150 ¥.
Het geproduceerde formiaat wordt geanalyseerd volgens gaschro-matografie na omzetting tot butylformiaat. Toenemende formiaat-vorming is een functie van de bestralingstijd. Zo worden 1,2 mmol butylformiaat gevormd na 3 uren, worden 1,8 mmol gevormd na 8 uren 10 en worden 2,5 mmol gevormd na 7 uren bestraling.
Gelijktijdige en onderhouden zuurstofontwikkeling uit de niet belichte halve cel wordt waargenomen.
(conclusies) 8005013

Claims (19)

  1. 2. Reactor volgens conclusie 1,met het kenmerk, dat het elektronrelais in de donker gemaakte halve cel ijzer(ll)-tris-bipyridyl-kationen, ruthenium-tris-bipyridyl-kationen, ijzer(ll)-20 fenantroline-kationen, osmium-tris-bipyridyl-kationen, osmium-tris-fenantroline-kationen en/of porfyrinen is.
  2. 5. Reactor volgens conclusie 1,met het kenmerk, dat middelen verschaft zijn voor het winnen van de oxydatie en reductieprodukten uithun respectievelijke halve cellen. 25 4· Reactor volgens conclusie 1,met het kenmerk, dat de ion geleidende verbinding een vast polymeer· kation geleidend membraan is.
  3. 5. Reactor volgens conclusie 1,met het kenmerk, dat de ion geleidende verbinding een kation geleidend membraan is, 50 dat perfluorsulfonzuurpolymeer bevat.
  4. 6. Reactor volgens conclusie 1,met het kenmerk, dat de elektrode in elk van de of beide halve cellen platina is.
  5. 7. Werkwijze voor de endoergische bereiding van oxydantie en reductie produkten uit een substraat, met het kenmerk, 55 dat men (a) een water bevattende mengsel in een halve cel, die (i) een substraat, (ii) een fotosensibilisator, die zichtbaar licht absorbeert, (iii) een elektronrelais, waarbij één van de elementen (ii) of (iii) functioneert als een elektrondonor en de andere functioneert als een elektron acceptor en (iv) een elektrode 40 bevat, met zichtbaar licht bestraalt, (b) het oxydatie-reductieproces 8005013 -14- bewerkstelligt met een katalysator in de belichte halve cel, (c) een donker gemaakte halve cel, die een substraat en een elektrode bevat, handhaaft, (d) het oxydatie-reductieproces met een katalysator in de donker gemaakte halve cel bewerkstelligt, (e) 5 gelijktijdig elektronen en ionen tussen de belichte halve cel en de donker gemaakte halve cel transporteert via een elektrisch geleidend element, dat de elektroden respectievelijk een ion geleidende verbinding verenigt en (f) de oxydatie en reductie-produkten wint.
  6. 8. Werkwijze volgens conclusie 7» met het ken merk, dat men het reductieprodukt bereidt in de belichte halve cel en het geoxydeerde produkt bereidt in de donker gemaakte halve cel.
  7. 9. Werkwijze volgens conclusie 7> m e t het ken- 15. e r k, dat men het oxydatieprodukt bereidt in de belichte halve cel en het reductieprodukt in de donker gemaakte halve cel.
  8. 10. Werkwijze volgens conclusie 7> m e t het kenmerk, dat men als fotosensibilisator ruthenium-tris-bipyridyl-kation, ruthenium-tris-gesubstitueerd bipyridyl-kation, fenan- 20 trolinen, metaalporfyrinen, sulfoporfyrinen, pyridiniumporfrinen en/of metaalftalocyaninen, toepast.
  9. 11. Werkwijze volgens conclusie 7» met het kenmerk, dat men als elektronrelais in de belichte halve.cel alkylviologe^; 2.2*-bipyridinium-kationen; 4*4'-bipyridinium-kationen, rodium- 25 tris-bipyridyl-kationen; europium-, chroom- of vanadium ionen en de salicylaatcomplexen ervan en/of kobalt(II)amminen en de macro-cyclische derivaten daarvan toepast.
  10. 12. Werkwijze volgens conclusie 7, m e t het kenmerk, dat men als katalysator in de belichte halve cel platina, palladium, 30 rodium, ruthenium en/of iridium toepast.
  11. 13. Werkwijze volgens conclusie 7>met het kenmerk, dat men als elektronrelais in de donker gemaakte halve cel ijzer(ll)-tris-bipyridyl-kationen, ruthenium-tris-bipyridyl-kationen, ijzer(ll)-fenantroline-kationen, osmium-tris-bipyridyl-kationen, 35 osmium-tris-fenantroline-kationen er^jjjorfyrinen toepast. 14« Werkwijze volgens conclusie 7 voor de gelijktijdige bereiding - van waterstof en zuurstof uit water, met het kenmerk, dat men platina-elektroden in de belichte halve cel en de donker gemaakte halve cel, een belichte halve cel, die ruthenium-tris-iso- 40 propyl-bipyridinium-kation, methylviologen, een platinakatalysator 8005013 -15- en water bevat en een donker gemaakte halve cel, die een verpoederde oxydatiekatalysator bevat, toepast.
  12. 15. Werkwijze volgens conclusie 14, met het kenmerk, dat men als katalysator in de belichte halve cel eolloïdaal platina 5 toepast.
  13. 16. Werkwijze volgens conclusie 14, met het kenmerk, dat men als katalysator in de donker gemaakte halve cel verpoederd rutheniumdioxide in combinatie met het ijzer(ll)-tris-bipyridyl-kationelektronrelais toepast.
  14. 17. Werkwijze volgens conclusie 7,met het kenmerk, dat men als substraat een water bevattende oplossing van een waterstofhalogenide toepast en de oxydatie en reductieprodukten waterstof en halogeen zijn.
  15. 18. Werkwijze volgens conclusie 17, met het kenmerk, 15 dat men als substraat een water bevattende oplossing van waterstof-chloride toepast en de oxydatie en reductieprodukten waterstof en chloor zijn.
  16. 19· Werkwijze volgens conclusie 17, met het kenmerk, dat men als substraat een water bevattende oplossing van waterstof-20 bromide toepast en de oxydatie en reductieprodukten waterstof en broom zijn.
  17. 20. Werkwijze volgens cpnclusie 7>met het kenmerk, dat men als substraat koolstofdioxide in water toepast en de oxydatie en reductieprodukten formiaat en zuurstof zijn.
  18. 21. Werkwijze volgens conclusie 7 voor de gelijktijdige bereiding van waterstof en zuurstof uit water, met het kenmerk, dat men platina-elektroden in de belichte halve cel en de donker gemaakte halve cel en een belichte halve cel, die ruthenium-tris-bipyridyl-kation, tetradecylmethylviologen, een colloïdale 50 rutheniumdioxidekatalysator en water bevat, toepast.
  19. 22. Werkwijze volgens conclusie 7>met het kenmerk, dat men de produktie van zuurstof bewerkstelligt door de toevoeging van een katalysator zoals oxiden van ruthenium, platina en iridium en oxiden, hydroxiden en gehydrateerde oxiden van titaan, 55 mangaan, ijzer en nikkel en mengsels daarvan. 8005013
NL8005013A 1979-09-08 1980-09-04 Werkwijze en inrichting voor de bereiding van oxydatie- en reductieprodukten. NL8005013A (nl)

Applications Claiming Priority (4)

Application Number Priority Date Filing Date Title
GB7931251 1979-09-08
GB7931251 1979-09-08
GB8022341A GB2058839B (en) 1979-09-08 1980-07-08 Photo electrochemical processes
GB8022341 1980-07-08

Publications (1)

Publication Number Publication Date
NL8005013A true NL8005013A (nl) 1981-03-10

Family

ID=26272817

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
NL8005013A NL8005013A (nl) 1979-09-08 1980-09-04 Werkwijze en inrichting voor de bereiding van oxydatie- en reductieprodukten.

Country Status (13)

Country Link
US (1) US4381978A (nl)
AU (1) AU535710B2 (nl)
BR (1) BR8005699A (nl)
CA (1) CA1146120A (nl)
CH (1) CH645819A5 (nl)
DE (1) DE3031414A1 (nl)
ES (1) ES8200727A1 (nl)
FR (1) FR2464743A1 (nl)
GB (1) GB2058839B (nl)
IL (1) IL60978A (nl)
IT (1) IT1143030B (nl)
NL (1) NL8005013A (nl)
SE (1) SE8006251L (nl)

Families Citing this family (73)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
CA1155085A (en) * 1978-04-14 1983-10-11 Sameer M. Jasem Electrochemical gas separation including catalytic regeneration
GB2081307A (en) * 1980-07-08 1982-02-17 Engelhard Min & Chem Use of electrocatalytic anodes in photolysis
DE3221339A1 (de) * 1982-06-05 1983-12-08 Basf Ag, 6700 Ludwigshafen Verfahren zur elektrochemischen hydrierung von nicotinamidadenin-dinucleotid
US4722776A (en) * 1984-03-14 1988-02-02 The Texas A&M University System One-unit photo-activated electrolyzer
US4545872A (en) * 1984-03-27 1985-10-08 Texaco Inc. Method for reducing carbon dioxide to provide a product
US4609451A (en) * 1984-03-27 1986-09-02 Texaco Inc. Means for reducing carbon dioxide to provide a product
US4523981A (en) * 1984-03-27 1985-06-18 Texaco Inc. Means and method for reducing carbon dioxide to provide a product
US4673473A (en) * 1985-06-06 1987-06-16 Peter G. Pa Ang Means and method for reducing carbon dioxide to a product
US4608132A (en) * 1985-06-06 1986-08-26 Texaco Inc. Means and method for the electrochemical reduction of carbon dioxide to provide a product
US4608133A (en) * 1985-06-10 1986-08-26 Texaco Inc. Means and method for the electrochemical reduction of carbon dioxide to provide a product
JPH0295440A (ja) * 1988-10-01 1990-04-06 Power Reactor & Nuclear Fuel Dev Corp 放射線触媒及びそれを用いた酸化還元方法と装置
US5327373A (en) * 1992-08-21 1994-07-05 Board Of Regents, The University Of Texas System Optoelectronic memories with photoconductive thin films
US5589326A (en) * 1993-12-30 1996-12-31 Boehringer Mannheim Corporation Osmium-containing redox mediator
US5696380A (en) * 1995-05-09 1997-12-09 Labatt Brewing Company Limited Flow-through photo-chemical reactor
AU5642196A (en) * 1995-05-09 1996-11-29 Labatt Brewing Company Limited Static fluid flow mixing apparatus
US6866755B2 (en) 2001-08-01 2005-03-15 Battelle Memorial Institute Photolytic artificial lung
ES2220066T3 (es) 1998-06-01 2004-12-01 Roche Diagnostics Corporation Metodo y dispositivo para inmunoensayo electroquimico de analitos multiples.
US6936143B1 (en) * 1999-07-05 2005-08-30 Ecole Polytechnique Federale De Lausanne Tandem cell for water cleavage by visible light
US9481584B2 (en) * 2001-07-16 2016-11-01 Foret Plasma Labs, Llc System, method and apparatus for treating liquids with wave energy from plasma
US8734643B2 (en) 2001-07-16 2014-05-27 Foret Plasma Labs, Llc Apparatus for treating a substance with wave energy from an electrical arc and a second source
US8764978B2 (en) 2001-07-16 2014-07-01 Foret Plasma Labs, Llc System for treating a substance with wave energy from an electrical arc and a second source
US8981250B2 (en) 2001-07-16 2015-03-17 Foret Plasma Labs, Llc Apparatus for treating a substance with wave energy from plasma and an electrical Arc
US7622693B2 (en) 2001-07-16 2009-11-24 Foret Plasma Labs, Llc Plasma whirl reactor apparatus and methods of use
US7857972B2 (en) * 2003-09-05 2010-12-28 Foret Plasma Labs, Llc Apparatus for treating liquids with wave energy from an electrical arc
US7422695B2 (en) * 2003-09-05 2008-09-09 Foret Plasma Labs, Llc Treatment of fluids with wave energy from a carbon arc
US10188119B2 (en) 2001-07-16 2019-01-29 Foret Plasma Labs, Llc Method for treating a substance with wave energy from plasma and an electrical arc
US8734654B2 (en) 2001-07-16 2014-05-27 Foret Plasma Labs, Llc Method for treating a substance with wave energy from an electrical arc and a second source
US7399717B2 (en) * 2004-05-14 2008-07-15 Battelle Memorial Institute Oxygen generation in whole blood by photolytic activation
US7909788B2 (en) * 2001-08-01 2011-03-22 Battelle Memorial Institute Carbon dioxide removal from whole blood by photolytic activation
US7527770B2 (en) * 2001-08-01 2009-05-05 Battelle Memorial Institute Photolytic oxygenator with carbon dioxide fixation and separation
US20050051439A1 (en) * 2003-09-08 2005-03-10 Jang Bor Z. Photo-electrolytic catalyst systems and method for hydrogen production from water
GB2414243A (en) * 2004-03-15 2005-11-23 Hydrogen Solar Ltd Photoelectrochemical system
US7820022B2 (en) * 2005-11-28 2010-10-26 General Electric Company Photoelectrochemical cell and method of manufacture
US20090220388A1 (en) * 2006-02-07 2009-09-03 Battelle Memorial Institute Breathing air maintenance and recycle
US20070215201A1 (en) * 2006-03-17 2007-09-20 Lawrence Curtin Photovoltaic cell with integral light transmitting waveguide in a ceramic sleeve
US7727373B2 (en) * 2006-03-17 2010-06-01 Lawrence Curtin Hydrogen absorption rod
US20070267288A1 (en) * 2006-05-21 2007-11-22 Steven Allen Carlson Systems and methods for hydrogen storage and generation
US8319092B1 (en) 2006-11-03 2012-11-27 Solera Laboratories, Inc. Nano power cell and method of use
US9112447B2 (en) * 2006-11-03 2015-08-18 Solera Laboratories, Inc. Nano power cell and method of use
DE102008048737A1 (de) * 2007-10-31 2009-07-16 Sigrid Dr. Obenland Monolithisches Katalysatorsystem für die Photolyse von Wasser
WO2010088524A2 (en) * 2009-01-29 2010-08-05 Princeton University Conversion of carbon dioxide to organic products
US20110079074A1 (en) * 2009-05-28 2011-04-07 Saroj Kumar Sahu Hydrogen chlorine level detector
CN102460811B (zh) * 2009-05-28 2015-11-25 艾默吉电力系统股份有限公司 氧化还原流通单元电池再平衡
US8551299B2 (en) 2009-05-29 2013-10-08 Deeya Energy, Inc. Methods of producing hydrochloric acid from hydrogen gas and chlorine gas
US8986511B1 (en) * 2009-10-14 2015-03-24 U.S. Department Of Energy Visible light photoreduction of CO2 using heterostructured catalysts
US20110114502A1 (en) * 2009-12-21 2011-05-19 Emily Barton Cole Reducing carbon dioxide to products
US8500987B2 (en) 2010-03-19 2013-08-06 Liquid Light, Inc. Purification of carbon dioxide from a mixture of gases
US8721866B2 (en) * 2010-03-19 2014-05-13 Liquid Light, Inc. Electrochemical production of synthesis gas from carbon dioxide
US8845877B2 (en) 2010-03-19 2014-09-30 Liquid Light, Inc. Heterocycle catalyzed electrochemical process
US8524066B2 (en) * 2010-07-29 2013-09-03 Liquid Light, Inc. Electrochemical production of urea from NOx and carbon dioxide
US8845878B2 (en) 2010-07-29 2014-09-30 Liquid Light, Inc. Reducing carbon dioxide to products
WO2012046362A1 (ja) * 2010-10-06 2012-04-12 パナソニック株式会社 二酸化炭素を還元する方法
US8961774B2 (en) 2010-11-30 2015-02-24 Liquid Light, Inc. Electrochemical production of butanol from carbon dioxide and water
US8568581B2 (en) 2010-11-30 2013-10-29 Liquid Light, Inc. Heterocycle catalyzed carbonylation and hydroformylation with carbon dioxide
US9090976B2 (en) 2010-12-30 2015-07-28 The Trustees Of Princeton University Advanced aromatic amine heterocyclic catalysts for carbon dioxide reduction
US8414758B2 (en) * 2011-03-09 2013-04-09 Panasonic Corporation Method for reducing carbon dioxide
US8562811B2 (en) 2011-03-09 2013-10-22 Liquid Light, Inc. Process for making formic acid
WO2013006710A2 (en) 2011-07-06 2013-01-10 Liquid Light, Inc. Carbon dioxide capture and conversion to organic products
JP2014518335A (ja) 2011-07-06 2014-07-28 リキッド・ライト・インコーポレーテッド 二酸化炭素のカルボン酸、グリコール、及びカルボキシレートへの還元
WO2013031063A1 (ja) * 2011-08-31 2013-03-07 パナソニック株式会社 二酸化炭素を還元する方法
JP5236124B1 (ja) * 2011-08-31 2013-07-17 パナソニック株式会社 二酸化炭素を還元する方法
US8641885B2 (en) 2012-07-26 2014-02-04 Liquid Light, Inc. Multiphase electrochemical reduction of CO2
US20140206896A1 (en) 2012-07-26 2014-07-24 Liquid Light, Inc. Method and System for Production of Oxalic Acid and Oxalic Acid Reduction Products
US9175407B2 (en) 2012-07-26 2015-11-03 Liquid Light, Inc. Integrated process for producing carboxylic acids from carbon dioxide
US8858777B2 (en) 2012-07-26 2014-10-14 Liquid Light, Inc. Process and high surface area electrodes for the electrochemical reduction of carbon dioxide
US8691069B2 (en) 2012-07-26 2014-04-08 Liquid Light, Inc. Method and system for the electrochemical co-production of halogen and carbon monoxide for carbonylated products
US10329676B2 (en) 2012-07-26 2019-06-25 Avantium Knowledge Centre B.V. Method and system for electrochemical reduction of carbon dioxide employing a gas diffusion electrode
WO2014043651A2 (en) 2012-09-14 2014-03-20 Liquid Light, Inc. High pressure electrochemical cell and process for the electrochemical reduction of carbon dioxide
JP6067344B2 (ja) 2012-11-20 2017-01-25 株式会社東芝 光化学反応システム
MX2015007359A (es) 2012-12-11 2015-12-01 Foret Plasma Labs Llc Sistema de reactor de vortice a contracorriente a alta temperatura, metodo y aparato.
CN105189919B (zh) 2013-03-12 2017-12-01 弗雷特等离子实验室公司 用于烧结支撑剂的设备和方法
CN103952717A (zh) * 2014-05-07 2014-07-30 北京化工大学 一种光电化学分解水与有机合成相互耦合的串联反应设计方法
JP6636885B2 (ja) 2016-09-12 2020-01-29 株式会社東芝 還元触媒および還元反応装置

Family Cites Families (6)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
US4045315A (en) * 1976-02-13 1977-08-30 Nasa Solar photolysis of water
GB1602964A (en) * 1977-06-10 1981-11-18 Nat Res Dev Photochemical method and apparatus
US4105517A (en) * 1977-09-30 1978-08-08 Nasa Solar photolysis of water
US4140591A (en) * 1978-01-03 1979-02-20 Purdue Research Foundation Photoelectrolytic apparatus for water splitting
IL54408A (en) * 1978-03-31 1981-09-13 Yeda Res & Dev Photosynthetic process for converting carbon dioxide to organic compounds
US4215182A (en) * 1979-05-29 1980-07-29 Institute Of Gas Technology Conversion of solar energy to chemical and electrical energy

Also Published As

Publication number Publication date
ES494801A0 (es) 1981-11-01
SE8006251L (sv) 1981-04-28
FR2464743B1 (nl) 1985-01-04
GB2058839B (en) 1983-02-16
DE3031414A1 (de) 1981-03-26
IL60978A (en) 1983-07-31
AU535710B2 (en) 1984-04-05
IL60978A0 (en) 1980-11-30
IT8049620A0 (it) 1980-09-05
GB2058839A (en) 1981-04-15
FR2464743A1 (fr) 1981-03-20
CH645819A5 (de) 1984-10-31
IT1143030B (it) 1986-10-22
CA1146120A (en) 1983-05-10
AU6163780A (en) 1981-04-09
BR8005699A (pt) 1981-03-17
ES8200727A1 (es) 1981-11-01
US4381978A (en) 1983-05-03

Similar Documents

Publication Publication Date Title
NL8005013A (nl) Werkwijze en inrichting voor de bereiding van oxydatie- en reductieprodukten.
Sato et al. Toward solar-driven photocatalytic CO2 reduction using water as an electron donor
Gibson Dye-sensitized photocathodes for H 2 evolution
Harris et al. Photocatalytic events of CdSe quantum dots in confined media. electrodic behavior of coupled platinum nanoparticles
US20070184309A1 (en) Methods for use of a photobiofuel cell in production of hydrogen and other materials
Mase et al. Seawater usable for production and consumption of hydrogen peroxide as a solar fuel
Wu et al. Recent advances in sensitized photocathodes: From molecular dyes to semiconducting quantum dots
Antila et al. Dynamics and photochemical H2 evolution of dye–NiO photocathodes with a biomimetic FeFe-catalyst
JP4354665B2 (ja) 可視光による水開裂用のタンデム電池
Ding et al. Design of photoanode-based dye-sensitized photoelectrochemical cells assembling with transition metal complexes for visible light-induced water splitting
Erbs et al. Visible-light-induced oxygen generation from aqueous dispersions of tungsten (VI) oxide
JP6101276B2 (ja) 酸素及び/又は水素の電気化学的発生のための装置及び方法
Kotani et al. Viologen-modified platinum clusters acting as an efficient catalyst in photocatalytic hydrogen evolution
JP6774165B2 (ja) 光化学反応デバイス、それに用いられる酸化反応用電極及び還元反応用電極
NL8005014A (nl) Werkwijze voor de gelijktijdige bereiding van waterstof en zuurstof uit water, alsmede fotochemisch systeem voor een dergelijke bereiding.
Xiang et al. Visible‐Light‐Induced Water Oxidation Mediated by a Mononuclear‐Cobalt (II)‐Substituted Silicotungstate
Gallagher et al. Photoelectrochemistry on RuII-2, 2 ‘-bipyridine-phosphonate-Derivatized TiO2 with the I3-/I-and Quinone/Hydroquinone Relays. Design of Photoelectrochemical Synthesis Cells
Wang et al. Photodriven water oxidation initiated by a surface bound chromophore-donor-catalyst assembly
NL8103049A (nl) Systeem en werkwijze voor de fotolytische produktie van oxydatie- en reduktieprodukten.
US20150072852A1 (en) Solar Water Splitting in a Molecular Photoelectrochemical Cell
CN111164238B (zh) 利用菌紫红质-敏化的光电极进行可逆光电化学水分解的装置
Nishioka et al. The effects of Pt cocatalyst particle size on charge transfer kinetics in dye-sensitized SrTiO3 photocatalysts for hydrogen evolution studied by time-resolved emission/absorption spectroscopy
Na et al. Bio-inspired model of photosystem II: supramolecular assembly of an electron mediator into an SnO 2 photoanode co-sensitized by a porphyrin photosensitizer and ruthenium molecular catalyst
Nakazato et al. Effect of Li ions doping into p-type semiconductor NiO as a hole injection/transfer medium in the CO 2 reduction sensitized/catalyzed by Zn-porphyrin/Re-complex upon visible light irradiation
JP2005520304A (ja) 電流発生のための酵素ベースの光電気化学電池

Legal Events

Date Code Title Description
DNT Communications of changes of names of applicants whose applications have been laid open to public inspection

Free format text: PHIBRO CORPORATION

CNR Transfer of rights (patent application after its laying open for public inspection)

Free format text: ENGELHARD CORPORATION

BV The patent application has lapsed