NL8003785A - Witbalansregelwijze en -schakeling. - Google Patents

Witbalansregelwijze en -schakeling. Download PDF

Info

Publication number
NL8003785A
NL8003785A NL8003785A NL8003785A NL8003785A NL 8003785 A NL8003785 A NL 8003785A NL 8003785 A NL8003785 A NL 8003785A NL 8003785 A NL8003785 A NL 8003785A NL 8003785 A NL8003785 A NL 8003785A
Authority
NL
Netherlands
Prior art keywords
signal
color difference
stored
digital
white balance
Prior art date
Application number
NL8003785A
Other languages
English (en)
Original Assignee
Sony Corp
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Sony Corp filed Critical Sony Corp
Publication of NL8003785A publication Critical patent/NL8003785A/nl

Links

Classifications

    • HELECTRICITY
    • H04ELECTRIC COMMUNICATION TECHNIQUE
    • H04NPICTORIAL COMMUNICATION, e.g. TELEVISION
    • H04N23/00Cameras or camera modules comprising electronic image sensors; Control thereof
    • H04N23/80Camera processing pipelines; Components thereof
    • H04N23/84Camera processing pipelines; Components thereof for processing colour signals
    • H04N23/88Camera processing pipelines; Components thereof for processing colour signals for colour balance, e.g. white-balance circuits or colour temperature control

Landscapes

  • Engineering & Computer Science (AREA)
  • Multimedia (AREA)
  • Signal Processing (AREA)
  • Processing Of Color Television Signals (AREA)
  • Color Television Image Signal Generators (AREA)

Description

Ca/H/gev. 1146. '* * ( -1-
Yitel; witbalansregelwijze en -schakeling.
De uitvinding heeft betrekking op een werkwijze en een schakeling voor regeling van de witbalans van een door een kleurentelevisiecamera afgegeven videosignaal, zulks meer in het bijzonder onder toepassing van een zogenaamde "microcom-5 puter".
Figuur 1 van de bij deze aanvrage behorende tekening toont het blokschema van een witbalansregelwijze van bekend type. Daarbij wordt de afbeelding van een voorwerp 1 door middel van een lens 2 geprojecteerd op een beeldopneembuis 3, 10 waaraan tevens door een synchronisatiesignaalgenerator 4 horizontale en verticale synchronisatiesignalen worden toegevoerd; de beeldopneembuis geeft dan een videosignaal af, dat wordt toegevoerd aan een decodeerinrichting 5 voor vorming van kleurverschilsignalen R_Y en Β_γ en een iuminantiesignaaA Y.
15 De genoemde kleurverschilsignalen R-Y en B-Y
worden respectievelijk aan mengers 6R en 6B toegevoerd, waarvan de uitgangssignalen respectievelijk aan venstervergelij-kingschakelingen 7R en 7B worden toegevoerd. Deze vensterver-gelijkingschakelingen vertonen respectievelijk de drempelwaar-20 den VTL en V^, welke respectievelijk met een voorafbepaald bedrag lager en hoger dan het referentieniveau van het videosignaal gedurende het onderdrukkingsinterval liggen. De ver-gelijkingsschakelingen 7R en 7B geven signalen af, welke respectievelijk laten zien, dat het ingangssignaalniveau buiten 25 het door de beide drempelwaarden bepaalde gebied ligt en dat het niveau boven of onder dit gebied ligt. De door de verge-lijkingsschakelingen 7R, 7B afgegeven signalen worden aan de telbesturingsingang en de telrichtingsbesturingsingang van respectievelijk de in twee richtingen werkzame tellers 8R en 30 SB toegevoerd. Wanneer de kleurverschilsignalen R-Y en B-Y
een hogereniveau dan de drempelwaarde vertonen, dan voeren lil tellers 8R en 8B een aftelling uit; wanneer de kleurverschilsignalen een lager niveau dan de drempelwaarde VTL vertonen, voeren de tellers 8R en 8B een optelling uit. Daaruit wordt 8003785 -2- aan de beide tellers een van een kloksignaalgenerator 9 afkomstig kloksignaal toegevoerd. De respectievelijke telresultaten van de tellers 8R en 8B worden aan de respectievelijke digitaal/analoog-omzetter 10R en 10B toegevoerd, welke 5 met de telresultaten evenredige gelijkspanningen afgeven. Deze gelijkspanningen worden toegevoerd aan respectievelijk de versterkerregelschakelingen 11R en 11B, via welke het luminan-tiesignaal Y aan de respectievelijke mengers 6R en 6B wordt toegevoerd.
10 Indien bij een dergelijk systeem een kleurver- schilsignaal R-Y, B-Y buiten het door de drempelwaarden en VTL bepaalde gebied blijkt te liggen, vindt versterkings-regeling van de in aanmerking komende schakeling HR of 11B plaats, zodanig, dat het luminantiesignaalniveau met een 15 bedrag tussentAYr, respectievelijk + ΔΥ^, wordt bijgeregeld.
De kleurverschilsignalen R-Y, B-Y kunnen op deze wijze zodanig worden bijgeregeld, dat zij binnen het door de drempelwaarden VTH en VTL bepaalde gebied terecht komen.
Aangezien de zojuist genoemde drempelwaarden bij 20 de schakeling van bekend type worden afgeleid uit een ander stelsel of een andere schakeling dan diè, via welke het desbetreffende kleurverschilsignaal loopt, bestaat het gevaar, dat het verschil in door verloop veroorzaakte transmissiefouten tussen beide schakelingen of systemen met de levensduur 25 van de schakelingen en de tijdens deze optredende waardeveranderingen groter wordt. Bovendien kan worden opgemerkt, dat de in twee richtingen werkzame tellers 8R en 8B een bitgewij-ze telling uitvoeren, hetgeen tot gevolg heeft, dat bij betrekkelijk grote ingangsfouten de voor correctie noodzake-30 lijke tijdsduur betrekkelijk groot is.
Uitgaan de van een witbalansregelwijze, waarbij door middel van een televisiecamera een wit voorwerp wordt waargenomen en 2odanige niveauregeling van het aan de kleurverschilsignalen toegevoegde luminantiesignaal Y wordt toege-35 past, dat de kleurverschilsignalen R-Y en B-Y het niveau van het videosignaal tijdens het onderdrukkingsinterval krijgen, stelt de uitvinding zich ten doel, een eenvoudige 8003785 t Λ -3- regelwijze door middel van een "microcomputerM te verschaffen.
Daartoe stelt de uitvinding zich voor, dat voor berekening of bepaling van het aan de witbalansregeling ten 5 grondslag liggende referentieniveau, dat wil zeggen het tijdens het onderdrukkingsinterval door het videosignaal vertoonde niveau, en voor berekening of bepaling van het fout-signaalniveau gedurende de periode, waarbinnen de witbalansregeling gewenst wordt, dat wil zeggen het niveau van het 10 R-Y-signaal, een zelfde signaalbewerkingsstelsel wordt gebruikt, zodanig, dat het effect wordt verkregen van een televisiecamera, waarvan het uitgangssignaal of videosignaal vrij is van een bij witbalansregeling optredende fout als gevolg van spreiding in of verloop van de toegepaste schakelingscom-15 ponenten en -constanten.
Een voordeel van een dergelijke witbalansregel-wijze is, dat de regeling een korte tijd vergt.
Meer in het bijzonder kan worden gesteld, dat bij witbalansregeling volgens de uitvinding eerst een ruwe 20 regeling en volgens een fijne of meer nauwkeurige regeling wordt toegepast, waardoor ten opzichte van tot nog toe beken-ae witbalansregeling een kortere tijdsduur nodig is.
Aangezien de witbalansregeling bij toepassing van de uitvinding een betrekkelijk korte tijdsduur vergt, 25 is de invloed van tijdens waarneming van een voorwerp, zoals een witte plaat of andere achtergrond, optredende trillingen van de beelopneembuis betrekkelijk gering, waardoor de kwaliteit van de witbalansregeling wordt verbeterd.
Uitgaande van een werkwijze voor regeling van de 30 witbalans van een door een kleurentelevisiecamera afgegeven videosignaal door middel van een "microcomputer" met een geheugen van het ROM-type, een geheugen van het RAM-type, een -centrale bewerkingseenheid en informatiedistributielei-dingen, schrijft de uitvinding voor, dat: 35 a) tijdens wwaarneming van een monochromatisch voorwerp door de camera gedurende een referentie-interval (Τβ) van het ingangsvideosignaal (V^n) door bemonstering een 8003785 -4- referentievideosignaal (Vpp) wordt gevormd, b) het bemonsterde referentievideosignaal (νΏ„) door analoog/digitaal-omzetting in een digitaal referentiesignaal wordt omgezet, c) het digitale referentiesignaal in een eerste geheugen-gebied van het geheugen (33) van het RAM-type wordt opgeslagen, d) gedurende een video-aftastinterval (Tp) van het ingangsvideosignaal (V\ ) een kleurverschilsignaal (R-Y) wordt bemonsterd, e) het bemonsterde kleur-verschilsignaal (R-Y) door analoog-digitaal-omzetting in een digitaal kleurverschilsignaal wordt omgezet, f) het digitale kleurverschilsignaal in een tweede geheu- gengebied van het geheugen (33) van het RAM-type wordt opge- 15 1 slagen, g) de informatie-inhoud (MER) van het opgesiagen digitale kleurverschilsignaal zodanig wordt gecalibreerd of vervangen, dat deze in het tweede geheugengebied opgeslagen in- 20 formatie-inhoudt.(MER) komt samen te vallen met de informa-tieinhoud (MRF) van het in het eerste geheugengebied opgeslagen digitale referentiesignaal, en dat h) het signaalniveau van het met het kleurverschilsignaal (R-Y) te mengen luminantiesignaal (Y) wordt geregeld 25 met de door substitutie verkregen en in het tweede geheugengebied opgeslagen signaalinhoud.
De uitvinding zal worden verduidelijkt in de nu volgende beschrijving aan de hand van de bijbehorende tekening van een uitvoeringsvoorbeeld, waartoe de uitvinding zich 30 echter niet beperkt. In de tekening tonen: figuur 1 een blokschema van een witbalansregel-stelsel van gebruikelijk type, figuur 2 een blokschema van een uitvoeringsvoor-beeld van een witbalansregelstelsel volgens de uitvinding 35 en figuur 3.. en 4 enige schematische weergaven ter verduidelijking van de uitvinding.
8003785 -5- 4 ft
Figuur 2 toont het blokschema van een uitvoerings-voorbeeld van een witbalansregelstelsel volgens de uitvinding; daarbij zijn voor met die volgens figuur 1 overeenkomende componenten respectievelijk de zelfde verwijzingssymbolen ge-5 bruikt. Het stelsel volgens figuur 2 bevat een "microcomputer" 30 met een centrale bewerkingseenheid 31, een geheugen 32 van het ROM-type met daarin opgeslagen een door de centrale be-werkingseenheid 31 uit te voeren programma, een geheugen 33 van het RAM-type voor opslag van informatie, een ingangs-/ 10 uitgangsschakeling 34 enz.. Bij de "microcomputer" 30 zijn de bewerkingseenheid 31 en de beide geheugens 32 en 33 onderling gekoppeld door middel van een adresdistributieleiding 35, een informatiedistributieleiding 36 en een besturingsdistributie-leiding 37; de centrale bewerkingseenheid 31 aan de ingangs-/ 15 uitgangsschakeling 34 zijn met elkaar gekoppeld via de informatiedistributieleiding 36 en de besturingsdistributieleiding 37. De "microcomputer'' 30 met de zojuist genoemde componenten is uitgevoerd als een "one-chip large scale integrated circuit" (LSI).
20 De van de mengers 6R en 6B afkomstige signalen worden respectievelijk toegevoerd aan de beide vaste contacten van een wisselschakelaar 12, waarvan de overschakeling of wisseling wordt bestuurd door een van de "microcomputer" 30 afkomstig signaal; het door deze besturing geselecteerde 25 uitgangssignaal van de menger 6R of 6B wordt toegevoerd aan een monstër- en -houdschakeling 13. Het van de synchronisaties ignaalgenerator 4 afkomstig signaal wordt toegevoerd aan een bemonsterimpulsgenerator 14, welke de respectievelijk in de figuren 3B en 3C weergegeven bemonsterimpulsen en 30 afgeeft, welke respectievelijk gedurende het ondrukkingsinterval Tg en het video-aftastinterval Tp van het ingangsvideo-signaal V^n verschijnen, zoals uit vergelijking met figuur 3A naar voren komt. Deze bemonsterimpulsen S ^ en worden respectievelijk aan de beide vaste contacten van een wissel-35 schakelaar 15 toegevoerd, welke door een van de "microcomputer" 30 afkomstig signaal wordt bestuurd voor doorlating van het ene of het andere bemonstersignaal naar de 8003785 * * -6- bemonster- en -houdschakeling 13. Deze laatstgenoemde regelt het bemonsterde signaal aan de niet-omkeer-ingang van een als vergelijkingsschakeling dienende, operationele versterker 16, waarvan de omkeer-ingang een analoog signaal krijgt toege-b voerd, dat door middel van een digitaal/analoog-omzetter 17 wordt gevormd uit de aan een bepaald adres van het geheugen 33 opgeslagen signaalinhoud. De uit vergelijkingsschakeling functionerende, operationele versterker 16 levert zijn uitgangssignaal aan de "microcomputer'' 30. De aan het genoemde 10 bepaalde adres van het geheugen 33 opgeslagen signaalinhoud wordt voorts via de omzetter 17 toegevoerd aan de bemonsteren -houdschakelingen 18R en 18B, evenals van de "microcomputer" 30 afkomstige bemonsterimpulsen, zodat de schakelingen 18R en 18B respectievelijk spanningen V ^ en Vc2 afgeven, welke 15 met de aan het bepaalde adres aanwezige signaalinhoud overeenkomen. Deze spanningen Vcl en Vc2 worden respectievelijk toegevoerd aan de versterkerregelschakelingen 11R en 11B. het door de synchronisatiesignaalgenerator 4 afgegeven syn-chronisatiesignaal wordt eveneens aan de "microcomputer"30 20 toegevoerd, evenals het uitgangssignaal van een met de hand te bedienen schakelaar 19, waarmede de witbalansregeling wordt ingeleid; de "microcomputer" 30 geeft een foutaanwijs-signaal voor een aanwijsinrichting of -element 20 af.
In het geheugen 32 van het ROM-type is een 25 programma opgeslagen, dat nu zal worden beschreven aan de hand van het stromingsdiagram volgens figuur 4. Volgens dit programma vindt eerst (bij)regeling van het kleurverschil-signaal R-Y plaats, vervolgens diè van het kleurverschil-Signaal B-Y.
30 Zoals het stromingsdiagram volgens figuur 4 laat zien, wordt tijdens de op het starten van het programma volgende, eerste stap 1 beslist (vastgesteld) of de schakelaar 19 is gesloten of niet. Indien niet, vindt herhaling van de eerste stap plaats. Indien wel, wordt overgegaan naar de 35 tweede stap 2, waarbij het programma voor automatische witbalansregeling wordt uitgevoerd; tijdens deze tweede stap 2 wordt de wisselschakelaar 12 in diè schakelstand gebracht, 8003785 -7- waarin het uitgangssignaal (het kleurverschilsignaal R-Y) van de menger 6R wordt doorgelaten.
Tijdens de daaropvolgende stap 3 geeft de "microcomputer" 30 een digitale waarde af, bijvoorbeeld "80" (een 5 notatie tussen aanhalingstekens heeft in deze tekst betrekking op een hecadecimale waarde) ,* deze waarde dient om de verster-kingsregelschakeling 11R op een referentieversterkingswaarde in te stellen en wordt via de digitaal/analoog-omzetter 17 aan de bemonster- en -houdschakeling 18R toegevoerd.
10 Tijdens de vierde stap 4 wordt de schakelaar 15 overgebracht naar de schakelstand, waarin de bij het onder-drukkingsinterval behorende bemonsterimpuls S^1 wordt doorgelaten * Vervolgens wordt daarbij de vijfde stap 5 het n : <: ^ door bemonstering verkregen en vastgehouden niveau van het signaal aan een eerste opslagadres van de "microcomputer" 30 opgeslagen. Daarbij wordt de aan het eerste opslagadres aanwezige signaalinhoud MRF uitgelezen en via de digitaal/analoog-omzetter 17 toegevoerd aan de omkeeraansluiting van de verge-20 Hjkingsschakeling 16 voor sequentiele vergelijking met het aan de niet-omkeeraansluiting aanwezige signaalniveau, zodanig, dat de aan het eerste opslagadres aanwezige signaalinhoud MRF sequentieel wordt gewijzigd totdat aan beide ingangen van de vergelijkingsschakeling 16 een zelfde ingangs-25 signaal verschijnt. De aan het eerste opslagadres aanwezige signaalinhoud MRF zal derhalve tenslotte samenvallen met de door de bemonster- en -houdschakeling 18 vastgehouden waarde.
Tijdens de stap 6 wordt de wisselschakelaar 15 overgebracht naar zijn schakelstand, waarin de bij het video-30 aftastinterval Tp behorende bemonsterimpuls S 2 wordt doorgelaten.
Bij de stap 7 wordt vervolgens het door de schakeling bemonsterde en vastgehouden signaalniveau aan een tweede opslagadres van de "microcomputer" 30 opgeslagen.
35 Aan het eerste adres van het geheugen 33 van het RAM-type is dan derhalve het niveau van het videosignaal tijdens het terugslaginterval opgeslagen, terwijl aan het 8003785 -8- tweede adres het videosignaalniveau tijdens het video-aftast-interval is opgeslagen.
Tijdens stap 8 vindt de bepaling of berekening (aan het tweede adres aanwezige signaalinhoud MER)- (aan het 5 eerste adres aanwezige signaalinhoud MRF) plaats.
Tijdens stap 9 wordt de aan het tweede adres aanwezige signaalinhoud MER vervangen door de digitale waarde "80", verminderd met het resultaat van de in de vorige alinea genoemde berekening; indien dit zojuist genoemde resultaat 10 positief is, wordt de digitale waarde ”80" derhalve verminderd met de tijdens stap 8 verkregen verschilwaarde. Indien deze verschilwaarde, respectievelijk het genoemde resultaat, negatief is, wordt de digitale waarde "80" met het zelfde bedrag verhoogd. Als gevolg hiervan zal de aan het tweede adres aan-15 wezige signaalinhoud gelijk aan die van het eerste adres worden.
Tijdens de stap 10 effectueert de "microcomputer" 30 de overdracht van de signaalinhoud MER van het tweede geheugenadres via de digitaal/analoog-omzetter 17 naar de 20 bemonster- en -houdschakeling 18R.
In de schakeling 18R treedt derhalve een potentiaal op, waarvan de waarde is gecorrigeerd met het hiervoor genoemde bepalings- of berekeningsresultaat, zodat het niveau van het kleurverschilsignaal R-Y dicht bij het niveau met 25 correctie ΔϊΓ tijdens het onderdrukkingsinterval wordt gebracht. Het niveau VER volgens figuur 3A is dan bij benadering gelijk aan het niveau VRR. Op deze wijze wordt het signaalniveau tijdens het onderbrekingsinterval althans tenminste nagenoeg gelijk aan het niveau van het kleurverschil-30 signaal R-Y gemaakt; aangezien door de versterkingsregel'seha-keling 11R en onregelmatigheden in het luminantiesignaal Y een residuele fout worden veroorzaakt, wordt de uiteindelijke, door convergentie tot stand gebrachte nauwkeurigheid tijdens een volgende stap bereikt. Aangezien het niveau van 35 het luminantiesignaal in geringe mate wordt beïnvloed door eventuele trillende bewegingen van een bijvoorbeeld draagbare televisiecamera, zal slechts de hiervoor beschreven 8003785 -9- correctie een niet geheel bevredigende nauwkeurigheid opleveren.
Tijdens stap 11 wordt vastgesteld of de aan het tweede geheugenadres aanwezige signaalinhoud MER binnen een 5 voorafbepaald regelgebied ligt of niet.
Indien niet, waarbij overloop naar "00" of "FF" (F=15) plaats vindt, treedt tijdens stap 12 foutaanwijzing door middel door de aanwijsinrichting 20 plaats. Het programma gaat dan verder naar stap 20 voor bijregeling van het 10 kleurverschilsignaal B-Y, waarbij de voor bijregeling van het kleurverschilsignaal R-Y noodzakelijke programmastappen worden overgeslagen. Deze situatie vormt een aanwijzing, dat automatische bij regeling van de witbalans onmogelijk is,* in dat geval dient naar handbediening te worden overgeschakeld 15 en dient het optische stelsel van de televisiecamera of dergelijke te worden bijgeregeld of gecorrigeerd, bijvoorbeeld door verwisseling van een optisch filter. Daarna wordt teruggegaan naar stap 10 voor eenmalige herhaling van de programmastappen 10 en 11.
20 Indien de signaalinhoud MER daarentegen tijdens stap 11 binnen het gewenste regelgebied blijkt te liggen, wordt overgegaan naar stap 13.
Tijdens stap 13 verzorgt de"microcomputer" 30 de overdracht van de aan het eerste aanwezige signaalinhoud 25 MRF via de digitaal/analoog-omzetter 17 naar de vergelijkings-schakeling 16, waar vergelijking met het signaalniveau van kleurverschilsignaal R-Y plaats vindt.
Tijdens stap 14 wordt het vergelijkingsresultaat onderzocht. Indien het niveau van het kleurverschilsignaal 30 R-Y hoger blijkt te liggen, wordt doorgegaan naar programma-stap 15, waarvan de aan het tweede adres aanwezige signaalinhoud MER de waarde "1" wordt afgetrokken. Indien het niveau van het kleurverschilsignaal R-Y lager blijkt te liggen, wordt doorgegaan naar stap 16, waar bij de aan het tweede adres 35 aanwezige signaalinhoud MER de waarde "1" wordt opgeteld.
Tijdens stap 17 wordt vastgesteld hoe groot het aantal N herhalingen bedraagt van de voorafgaande stappen.
8003785 -10-
Indien het aantal herhalingen bijvoorbeeld 15 of minder bedraagt (NS15), wordt teruggekeerd naar programmastap 10.
Indien tijdens programmastap 17 daarentegen blijkt, dat N = 16, wordt doorgegaan met programmastap 20. Opgemerkt 5 wordt, dat indien de oorspronkelijke niveauwaarde van het kleurverschilsignaal R-Y binnen het gewenste regelgebied ligt, bijregeling van de witbalans van het videosignaal steeds in minder dan 16 herhalingen kan worden voltooid.
Tijdens stap 20 wordt de wisselschakelaar 12 over-10 geschakeld naar de schakelstand, waarin de menger 6B voor het kleurverschilsignaal B-Y wordt doorverbonden; de bijregeling· van het kleurverschilsignaalniveau B-Y wordt dan door soortgelijke bewerking als in het voorgaande beschreven van de aan het eerste en het derder adres aanwezige signaalinhouden uit-15 gevoerd.
Na voltooiing van de bijregeling van het kleurverschilsignaal B-Y wordt het programma beëindigd.
Bij een dergelijk witbalansregelstelsel vindt automatische witbalansregeling plaats wanneer de schakelaar 20 19 tijdens opname van een wit voorwerp wordt bekrachtigd.
Wanneer de kleurverschilsignalen R-Y en B-Y op de beschreven wijze geheel zijn bijgeregeld, worden de voor witbalansregeling van de kleurverschilsignalen R-Y en B-Y gebruikte cor-rectiesignalen als digitale waarden aan respectievelijk het 25 tweede en derde adres van de "microcomputer" 30 opgeslagen.
Deze digitale waarden worden bij opname van het oorspronkelijke voorwerp afwisselend uitgelezen, bijvoorbeeld bij het verschijnen van ieder verticaal synchronisatiesignaal, en aan de bemonster- en -houdschakelingen 18R en 18B toegevoerd, 30 zodanig, dat de televisiecamera een videosignaal met een correcte witbalans kan afgeven.
Bij de hier beschreven regelwijze volgens de uitvinding worden het referentieniveau van het videosignaal tijdens het enderdrukkingsinterval en het videosignaalniveau 35 tijdens het aftastinterval uit een zelfde signaalleiding afgeleid, zodat geen gevaar voor verschillen als gevolg van driftverschijnselen bestaat. Bovendien wordt opgemerkt, dat 8003785 “lilde procedure, waarbij eerst een ruwe correctie wordt uitgevoerd door het verschil tussen de beide niveau*s te bepalen en vervolgens een fijne correctie wordt uitgevoerd, het voordeel biedt, dat de regeltijdsduur aanzienlijk wordt verkort.
5 Eventueel is het mogelijk, dat in plaats van opeenvolgende grove regeling tijdens de stappen 1-10 en daaropvolgende fijne regeling tijdens de stappen 11-20 van het stromingsdiagram volgens figuur 4 slechts met de grove regeling volgens de stappen 1-10 wordt volstaan.
10 Voorts wordt opgemerkt, dat hoewel bij het in het voorgaande beschreven uitvoeringsvoorbeeld tijdens de stappen 4 en 5 de met het referentiesignaal overeenkomende digitale waarde in het geheugen 33 van het RAM-type wordt opgeslagen, waarbij de met het videosignaal V£R overeenkomen-15 de digitale waarde tijdens de stappen 6 en 7 in het geheugen 33 wordt opgeslagen, waarna waardenvergelijking tijdens stap 8 volgt, uiteraard de volgorde van deze stappen kan worden omgekeerd.
Tenslotte wordt nog opgemerkt, dat de bij het 20 in het voorgaande beschreven uitvoeringsvoorbeeld van de uitvinding toegepaste "microcomputer" de betrekkelijk ingewikkelde regeling gemakkelijk met behulp van slechts het programma kan uitvoeren,zodat kan worden gesteld, dat de uitvinding met behulp van een betrekkelijk eenvoudige schake-25 ling kan worden uitgevoerd.
Hoewel in het voorafgaande de toepassing van witbalansregeling volgens de uitvinding op kleurverschil-signalen is beschreven, kan een dergelijke witbalansregeling volgens de uitvinding eveneens worden toegepast op de kleur-30 verschilsignalen G-R en G-B bij een met driebeeldopneembuizen werkende televisiecamera.
Door eenvoudige wijziging van het programma is bovendien automatische zwartbalansregeling mogelijk; duidelijk zal het voorts zijn, dat ook volledig automatische drietraps-35 regeling mogelijk is, dat wil zeggen automatische witbalansregeling, gevolgd door automatische zwartbalansregeling, opnieuw gevolgd door automatische witbalansregeling.
8003785 -12-
De uitvinding beperkt zich derhalve niet tot het in het voorgaande beschreven en in de tekening weergegeven uitvoeringsvoorbeeld. Verschillende wijzigingen kunnen in de beschreven componenten en in hun onderlinge samenhang worden • 5 aangebracht, zonder dat daarbij het kader van de uitvinding wordt overschreden.
8003783

Claims (8)

1. Werkwijze voor regeling van de witbalans van een door een kleurentelevisiecamera afgegeven videosignaal door middel van een "microcomputer" met een geheugen van het ROM-type, een geheugen van het RAM-type, een centrale bewer-kingseenheid en informatiedistributieleidingen, met het lOkenmerk, dat: a) tijdens waarneming van een monochromatisch voorwerp door de camera gedurende een referentie-interval (Τβ) van het ingangsvideosignaal (V^ ) door bemonstering een referentievideosignaal (V^p) wordt gevormd, 15 b) het bemonsterde referentievideosignaal (VRF) door analoog/digitaal-omzetting in een digitaal referentiesignaal wordt omgezet, c) het digitale referentiesignaal in een eerste geheugen-gebied van het geheugen (33) van het RAM-type wordt opgesla- 20 gen, d) gedurende een video-aftastinterval (Tp) van het ingangsvideosignaal (V^ ) een kleurverschilsignaal (R-Y) wordt bemonsterd, e) het bemonsterde kleur-verschilsignaal (R-Y) door 25 analoog-digitaal-omzetting in een digitaal kleurverschilsignaal wordt omgezet, f) het digitale kleurverschilsignaal in een tweede geheu-gengebied van het geheugen (33) van het RAM-type wordt opgeslagen, 30 g) de informatie-inhoud (MER) van het opgeslagen digita le kleurverschilsignaal zodanig wordt gecalibreerd of vervangen, dat deze in het tweede geheugengebied opgeslagen in-formatie-inhoud (MER) komt samen te vallen met de informa-tieinhoud (MRF) van het in het eerste geheugengebied opge-35 slagen digitale referentiesignaal, en dat h) het signaalniveau van het met het kleurverschilsignaal (R-Y) te mengen luminantiesignaal (Y) wordt geregeld 8003785 -14- met de door substitutie verkregen en in het tweede geheugen-gebied opgeslagen signaalinhoud.
2. Witbalansregelwijze volgens conclusie 1, 5 met het kenmerk, dat a) het in het eerste geheugengebied van het geheugen opgeslagen, digitale referentiesignaal (MRF) door digitaal/ analoog-omzetting in een analoog referentiesignaal wordt omgezet, 10 b) het door omzetting verkregen, analoge referentie signaal met het ingangskleurverschilsignaal (R-Y) wordt vergeleken, c) de in het tweede geheugengebied opgeslagen signaalinhoud MER van het kleurverschilsignaal wordt gecalibreerd 15 of vervangen door bit-voor-bit-bewerking met de uit de voor-gaamde vergelijking resulterende verschilwaarde, en dat d) het signaalniveau van het luminantiesignaal (Y) met de aan calibratie of vervanging - onderworpen-, iri het tweede geheugengebied opgeslagen signaalinhoud (MER) van het kleur- 20 verschilsignaal wordt bijgeregeld.
3. Witbalansregelwijze volgens conclusie 2, met het kenmerk, dat: a) wordt onderzocht of de in het tweede geheugengebied 25 opgeslagen kleurverschilsignaalinhoud (MER) al. dan niet binnen het regelgebied van het stelsel ligt, en dat b) de uit dit onderzoek resulterende afwijkingstoestand waarneembaar wordt gemaakt.
4. Witbalansregelwijze volgens conclusie 1 en 2, met het kenmerk, dat het luminantiesignaalniveau opeenvolgend in twee kleurverschiltransmissiekanalen (R-Y, B-Y) wordt bijgeregeld.
5. Witbalansregelschakeling voor een kleurentele- visiecamera van het type, dat een samengesteld kleurentelevi-siesignaal met een luminantiecomponent en tenminste één kleur- 8003785 -15- verschilsignaal bevat en door onderdrukkingsintervallen van elkaar gescheiden aftastintervallen laat zien, gekenmerkt door: een menger (6R, 6B) voor combinatie van een kleurver-5 schilcorrectiesignaal (ΔΥ) met het kleurverschilsignaal (R-Y, B-Y), instelbare versterkingsregelmiddelen (11B) voor levering van het kleurverschilcorrectiesignaal in de vorm van een signaal, dat met de luminantiecomponent van het televisie-10 signaal varieert en evenredig is met een aan de versterkingsregelmiddelen toegevoerd versterkingsregelsignaal, bemonstermiddelen (13) voor bemonstering van het kleurverschilsignaal gedurende ëên onderdrukkingsinterval (Tg) ter verkrijging van een referentiesignaal en gedurende één aftast-15 interval (Tp) ter verkrijging van een bemonsterd kleurverschilsignaal, omzetmiddelen (17) voor omzetting van het referentiesignaal van het bemonsterde kleurverschilsignaal tot digitale signalen, 20 opslagmiddelen (33) met een aantal opslagplaatsen voor opslag van het in digitale vorm gebrachte referentiesignaal (MRF) en het in digitale vorm gebrachte, bemonsterde kleurverschilsignaal (MER) aan respectievelijk bijbehorende opslagplaatsen, 25 middelen (16, 17, 30), voor zodanig wijziging van het opgeslagen, door omzetting in digitale vorm gebrachte, bemonsterde kleurverschilsignaal, dat dit signaal althans tenminste nagenoeg een zelfde digitale waarde als het in digitale vorm gebrachte referentiesignaal krijgt, en door 30 middelen (18) voor levering van het versterkingsregel- signaal in de vorm van een met de opgeslagen waarde van het gewijzigde, door omzetting in digitale vorm gebrachte, opgeslagen, bemonsterde kleurverschilsignaal evenredig signaal-niveau.
6. Witbalansregelschakeling volgens conclusie 7, gekenmerkt door met de hand te bedienen 35 8003785 ✓ -16- middelen voor selectieve inleiding van witbalansregeling.
7. Witbalansregelschakeling volgens conclusie 6, gekenmerkt door middelen voor detectie of het 5 opgeslagen, door omzetting in digitale vorm gebrachte, bemonsterde kleurverschilsignaal buiten een voorafbepaald re-gelgebied ligt en voor afgifte van een waarneembaar signaal wanneer het desbetreffende kleurverschilsignaal buiten het regelgebied ligt. 10
8. Witbalansregelschakeling volgens conclusie 7, met het kenmerk, dat de middelen voor levering van het versterkingsregelsignaal een digitaal/analoog-omzet-ter voor afgifte van een met het opgeslagen, door omzetting 15 in digitale vorm gebrachte, bemonsterde kleurverschilsignaal overeenkomend signaalniveau, benevens een bemonster- en -houd-schakeling voor bemonstering van dit signaalniveau gedurende voorafbepaalde intervallen en voor levering van het versterkingsregelsignaal aan de instelbare versterkingsregelmiddelen 20 (UB) voor levering van het kleurverschilcorrectiesignaal in de vorm van een signaal, dat met de luminantiecomponent van het televisiesignaal varieert en evenredig is met een aan de versterkingsregelmiddelen toegevoerd versterkingsregelsignaal omvatten. 8003785
NL8003785A 1979-06-28 1980-06-30 Witbalansregelwijze en -schakeling. NL8003785A (nl)

Applications Claiming Priority (2)

Application Number Priority Date Filing Date Title
JP8174179 1979-06-28
JP8174179A JPS566585A (en) 1979-06-28 1979-06-28 Television camera

Publications (1)

Publication Number Publication Date
NL8003785A true NL8003785A (nl) 1980-12-30

Family

ID=13754852

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
NL8003785A NL8003785A (nl) 1979-06-28 1980-06-30 Witbalansregelwijze en -schakeling.

Country Status (8)

Country Link
JP (1) JPS566585A (nl)
AT (1) AT378648B (nl)
AU (1) AU535331B2 (nl)
CA (1) CA1139427A (nl)
DE (1) DE3024317C2 (nl)
FR (1) FR2461417A1 (nl)
GB (1) GB2052209B (nl)
NL (1) NL8003785A (nl)

Families Citing this family (12)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
JPS5624884A (en) * 1979-08-07 1981-03-10 Sony Corp Television camera
JPS5970389A (ja) * 1982-10-15 1984-04-20 Nec Corp カラ−撮像装置
FR2538983B1 (fr) * 1982-12-30 1986-02-07 Guichard Jacques Procede de correction de couleur applicable a la prise de vues video et systeme mettant en oeuvre ce procede
JPS61500794A (ja) * 1983-12-22 1986-04-24 ラジエイシヨン ダイナミツクス インコ−ポレ−テツド 衝撃及び振動を緩衝する方法及びその物品
JPS60200694A (ja) * 1984-03-26 1985-10-11 Hitachi Ltd 色差信号補正回路
JPH0659104B2 (ja) * 1984-05-31 1994-08-03 松下電器産業株式会社 カラ−カメラ
JPH071936B2 (ja) * 1984-05-31 1995-01-11 松下電器産業株式会社 カラ−カメラ
JPH0632441B2 (ja) * 1984-09-11 1994-04-27 ソニー株式会社 ホワイトバランスの自動調整回路
JPH0632442B2 (ja) * 1985-03-13 1994-04-27 旭光学工業株式会社 電子カメラのホワイトバランス調整装置
JPS62143590A (ja) * 1985-12-18 1987-06-26 Matsushita Electric Ind Co Ltd カラ−カメラ
JPH0355654U (nl) * 1989-10-02 1991-05-29
JPH0779444A (ja) * 1993-09-06 1995-03-20 Asahi Optical Co Ltd スチルビデオカメラ

Family Cites Families (4)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
DE2605018B2 (de) * 1976-02-10 1978-06-08 Robert Bosch Gmbh, 7000 Stuttgart Verfahren zum automatischen Weiß- und Schwarzabgleich
JPS6048955B2 (ja) * 1977-02-28 1985-10-30 ソニー株式会社 ホワイトバランス調整装置
GB1602618A (en) * 1977-05-30 1981-11-11 Rca Corp Automatic setup system for television camera
JPS5919515B2 (ja) * 1978-03-07 1984-05-07 ソニー株式会社 ホワイトバランス調整回路

Also Published As

Publication number Publication date
CA1139427A (en) 1983-01-11
DE3024317C2 (de) 1982-11-18
FR2461417A1 (fr) 1981-01-30
GB2052209A (en) 1981-01-21
FR2461417B1 (nl) 1984-03-30
AU5955580A (en) 1981-01-08
DE3024317A1 (de) 1981-01-08
ATA335380A (de) 1985-01-15
JPS566585A (en) 1981-01-23
AT378648B (de) 1985-09-10
AU535331B2 (en) 1984-03-15
JPS6237873B2 (nl) 1987-08-14
GB2052209B (en) 1984-03-21

Similar Documents

Publication Publication Date Title
US4333716A (en) Focus detection system
US5420644A (en) Color smear correcting apparatus
US4527201A (en) Zoom indicating apparatus for video camera or the like
NL8003785A (nl) Witbalansregelwijze en -schakeling.
FR2536620A1 (fr) Televiseur numerique avec convertisseur analogique-numerique ayant un gain multiplexe dans le temps
US4158859A (en) Automatic control of iris and clamping voltage in video signal generator
JPH0411432Y2 (nl)
JPS6342912B2 (nl)
FR2593658A1 (fr) Recepteur de television repondant a plusieurs signaux video.
US4554580A (en) Image information output apparatus
US4488178A (en) CCD Defect correction without defect location memory
JPH07193755A (ja) デジタルクランプ回路
US4141040A (en) Video signal amplitude registration system
JPS62133883A (ja) カラ−テレビジヨンカメラ
JP2515280B2 (ja) テレビジョンカメラの輪郭自動調整回路
US4397553A (en) Photographic spot measuring apparatus
JPH0423205B2 (nl)
US4053203A (en) Automatic centering
JPH0570134B2 (nl)
JPS6342913B2 (nl)
JPH06300682A (ja) カラー画像処理による混合度測定および色比較装置
JPH04322575A (ja) アナログ/ディジタル変換方式
JPH02278984A (ja) 静止画撮像装置
JPS6221099Y2 (nl)
JPH0117319B2 (nl)

Legal Events

Date Code Title Description
A85 Still pending on 85-01-01
BA A request for search or an international-type search has been filed
BB A search report has been drawn up
BC A request for examination has been filed
BV The patent application has lapsed