NL1014698C2 - Werkwijze voor het controleren van een elektromagnetische doorstroommeter en elektromagnetische doorstroommeterinrichting. - Google Patents

Werkwijze voor het controleren van een elektromagnetische doorstroommeter en elektromagnetische doorstroommeterinrichting. Download PDF

Info

Publication number
NL1014698C2
NL1014698C2 NL1014698A NL1014698A NL1014698C2 NL 1014698 C2 NL1014698 C2 NL 1014698C2 NL 1014698 A NL1014698 A NL 1014698A NL 1014698 A NL1014698 A NL 1014698A NL 1014698 C2 NL1014698 C2 NL 1014698C2
Authority
NL
Netherlands
Prior art keywords
current
coil
voltage
parameter
flow direction
Prior art date
Application number
NL1014698A
Other languages
English (en)
Other versions
NL1014698A1 (nl
Inventor
Steen Moellebjerg Matzen
Original Assignee
Danfoss As
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Danfoss As filed Critical Danfoss As
Publication of NL1014698A1 publication Critical patent/NL1014698A1/nl
Application granted granted Critical
Publication of NL1014698C2 publication Critical patent/NL1014698C2/nl

Links

Classifications

    • GPHYSICS
    • G01MEASURING; TESTING
    • G01FMEASURING VOLUME, VOLUME FLOW, MASS FLOW OR LIQUID LEVEL; METERING BY VOLUME
    • G01F1/00Measuring the volume flow or mass flow of fluid or fluent solid material wherein the fluid passes through a meter in a continuous flow
    • G01F1/56Measuring the volume flow or mass flow of fluid or fluent solid material wherein the fluid passes through a meter in a continuous flow by using electric or magnetic effects
    • G01F1/58Measuring the volume flow or mass flow of fluid or fluent solid material wherein the fluid passes through a meter in a continuous flow by using electric or magnetic effects by electromagnetic flowmeters
    • G01F1/60Circuits therefor
    • GPHYSICS
    • G01MEASURING; TESTING
    • G01FMEASURING VOLUME, VOLUME FLOW, MASS FLOW OR LIQUID LEVEL; METERING BY VOLUME
    • G01F25/00Testing or calibration of apparatus for measuring volume, volume flow or liquid level or for metering by volume
    • G01F25/10Testing or calibration of apparatus for measuring volume, volume flow or liquid level or for metering by volume of flowmeters

Landscapes

  • Physics & Mathematics (AREA)
  • Fluid Mechanics (AREA)
  • General Physics & Mathematics (AREA)
  • Electromagnetism (AREA)
  • Measuring Volume Flow (AREA)

Description

Werkwijze voor het controleren van een elektromagnetische doorstroommeter en elektromagnetische doorstroommeterinrichting
De uitvinding heeft betrekking op een werkwijze voor het controleren van een 5 elektromagnetische doorstroommeter met een meetbuis en een spoelinrichting voor het genereren van een magneetveld loodrecht ten opzichte van de doorstroomrichting door de meetbuis, waarbij periodiek de stroomrichting wordt veranderd. Verder heeft de uitvinding betrekking op een elektromagnetische doorstroommeterinrichting met een meetbuis, een spoelinrichting voor het genereren van een magneetveld in wezen lood-10 recht ten opzichte van de doorstroomrichting door de meetbuis, een elektrodeninrichting in wezen loodrecht ten opzichte van de doorstroomrichting en het magneetveld, een voedingsinrichting voor de spoelinrichting, die een stroomrichtingsomschakelin-richting heeft, en een controle-inrichting.
Een werkwijze en een doorstroommeterinrichting van deze soort zijn uit GB 15 2.309.308 A bekend. Hier wordt een controle uitgevoerd, doordat de normale verbin ding tussen de meetbuis respectievelijk de elektrodeninrichting en de spoelinrichting wordt onderbroken en een externe meetkringloop wordt aangesloten. Tijdens de controle is dus een normale meting niet mogelijk. Ook bestaat het gevaar dat door het losmaken van de schakeling en het navolgende verbinden weer fouten ontstaan, die niet 20 worden herkend. De controle vindt plaats, doordat men de ohmse weerstand van de spoelinrichting bepaalt, doordat de spoel met een spanning wordt gevoed. Zodra de ohmse weerstand bekend is, wordt de spanning uitgeschakeld en men bepaalt de induc-tiviteit van de spoelinrichting door bewaken van het wegsterven van de stroom.
US 5.639.970 beschrijft een stroomselectieschakeling voor een elektromagneti-25 sche doorstroommeter. Deze schakeling'is in staat, afhankelijk van de gekozen doorstroommeter de correcte stroom en de correcte frequentie te selecteren. De beslissing wordt genomen doordat het antwoord van een spoel op een excitatie met relatief hoge frequentie wordt bewaakt. Hoe sneller het signaalantwoord is, des te groter kan de stroom door de spoelinrichting zijn.
30 Aan de uitvinding ligt de doelstelling ten grondslag op zo eenvoudig mogelijke wijze een controle van de doorstroommeter mogelijk te maken.
Deze doelstelling wordt bij een werkwijze van de in het begin genoemde soort bereikt doordat men na de verandering van de stroomrichting tenminste één parameter 1014698 2 van de stijging van de stroom bepaalt en deze met een referentiewaarde vergelijkt.
De spoelinrichting vormt een inductiviteit. In een inductiviteit kan de stroom niet "springen". Hij heeft dus na de richtingsomkeer een zekere tijd nodig, tot hij weer op zijn gewenste waarde is. De stijging van de stroom is een soort "vingerafdruk" voor de 5 overeenkomstige doorstroommeter. Zolang de doorstroommeter ongestoord, dat wil zeggen foutloos, kan werken, zijn de stijgingsverlopen met een zeer geringe strooi-breedte praktisch identiek. Pas bij het optreden van een fout van elektrische of magnetische soort zal het stijgingsverloop veranderen. Dit is dan echter een teken ervoor, dat de doorstroommeter mogelijkerwijs onnauwkeurige meetresultaten levert en gecontro-10 leerd of verwisseld moet worden. Deze uitvoeringsvorm heeft het voordeel dat zowel de elektrische eigenschap als ook de magnetische eigenschappen worden gecontroleerd, want de stijging van de stroom wordt zowel door elektrische als ook door magnetische invloeden vastgelegd.
Bij voorkeur vindt de controle tijdens het meten van een doorstroming plaats. 15 Men hoeft de doorstroommeting dus niet eenmaal te onderbreken en is desondanks in staat praktisch doorlopend of permanent een controle uit te voeren. Dit heeft bovendien het voordeel dat de doorstroommeter precies in de toestand wordt gecontroleerd, waarin hij ook werkt.
Hierbij verdient het de voorkeur dat de referentiewaarde aan de doorstroommeter 20 zelf op een vroeger tijdstip werd bepaald. Men stelt dus op een bepaald tijdstip, bijvoorbeeld bij de inbedrijfname, de gewenste parameter vast en slaat deze als referentiewaarde op, zodat hij voor toekomstige controleprocessen ter beschikking staat. Daarmee krijgt elke doorstroommeter een individuele referentiewaarde, zodat de controle zeer nauwkeurig kan plaatsvinden. Fouten, die op grond van een foutief vooraf 25 bepaalde referentiewaarde kunnen ontstaan, komen praktisch niet voor.
Bij voorkeur wordt als parameter een periode gebruikt, die tussen twee vooraf bepaalde stroomwaarden verstrijkt. Aangezien de stijging van de stroom aan een vooraf bepaalde fysische wetmatigheid voldoet, in de regel een e-functie, is het toereikend om de stijgtijd tussen twee waarden te bepalen, om een betrouwbare uitspraak over de 30 stroomstijging op zichzelf te winnen.
Alternatief of in aanvulling daarop kan men in een verdere voorkeursuitvoeringsvorm als parameter een periode gebruiken, die tussen het omschakelen van de stroomrichting en het bereiken van een vooraf bepaalde stroomwaarde verstrijkt. Het tijdstip iu 1 4698 3 van het omschakelen kan zeer nauwkeurig worden bepaald. Men kan bijvoorbeeld het omschakelsignaal ook als triggersignaal voor een tijdteller gebruiken. De vooraf bepaalde stroomwaarde kan bijvoorbeeld in de nabijheid van de maximale stroomwaarde liggen, dat wil zeggen in de nabijheid van de stroom, die tijdens permanent bedrijf 5 wordt ingesteld. Daarmee staat een relatief grote periode ter beschikking, zodat de controle overeenkomstig nauwkeurig kan uitvallen.
Met voordeel wordt na het omschakelen een verhoogde spanning gebruikt. Deze spanning, ook als "boost"-spanning aangeduid, versnelt de opbouw van het magneetveld en maakt het derhalve mogelijk, dat de eigenlijke meting weer sneller kan worden 10 uitgevoerd. Ze verandert weliswaar ook de stroomstijging. Wanneer echter de stroom-stijging steeds op dezelfde wijze, dat wil zeggen met dezelfde versterkte spanning of "boost"-spanning wordt uitgevoerd, kan men ook hier het verloop van de stroomstijging voor de controle gebruiken.
Met voordeel wordt de voedingsspanning van de spoelinrichting ratiometrisch in 15 verhouding tot een referentiespanning geregeld, die ook voor het bepalen van de parameter wordt gebruikt. Daarmee kunnen spanningsschommelingen geen negatieve invloed op het controleresultaat hebben. Het verloop van de stroomstijging is dan ondanks mogelijke spanningsschommelingen, die natuurlijk zo mogelijk niet zouden moeten optreden, hetzelfde.
20 Alternatief of in aanvulling op de bovengenoemde parameters kan men als para meter ook de curvevorm van de stroomstijging gebruiken. Dit verhoogt weliswaar de controlecomplexiteit, maar staat nog betrouwbaardere resultaten toe.
Hierbij verdient het de voorkeur dat men de curvevorm door op vooraf bepaalde tijdstippen bepaalde stroomwaarden vormt. Deze stroomwaarden kunnen bijvoorbeeld 25 in digitale signalen worden omgezet, die in een microprocessor worden geëvalueerd. De microprocessor kan dan de curve voor de gemeten opbouw van de spoelstroom met een of meer referentiecurves vergelijken. Daardoor wordt een bewaking van het totale curveverloop bereikt. Een van de gewenste curve afwijkende curvevorm maakt het mogelijk, conclusies erover te trekken of een afwijking in de magnetische kring of in de 30 elektrische schakeling aanwezig is.
Bij voorkeur vergelijkt men direct op elkaar volgende stroomstijgingen met elkaar. Daarmee wint men aanvullend informatie erover, of de opbouw van het magneetveld symmetrisch plaatsvindt.
,014698 4
De doelstelling wordt ook door een elektromagnetische doorstroommeterinrich-ting van de in het begin genoemde soort bereikt, doordat de controle-inrichting middelen heeft, die na een omschakeling van de stroomrichting tenminste één parameter van de stijging van de stroom in de spoelinrichting bepalen en met een grondwaarde verge-5 lijken.
Zoals hierboven in verband met de werkwijze is vermeld, is de stijging van de stroom na het omschakelen van de stroomrichting in de spoelinrichting een significant kenmerk van elke doorstroommeterinrichting. Dit kenmerk blijft, zolang de door-stroommeterinrichting niet verandert, eveneens onveranderd. Afwijkingen duiden op 10 een fout of tenminste op een onnauwkeurigheid. Wanneer men de stijging of een daarvan afhankelijke parameter met een grondwaarde vergelijkt, kan men betrouwbaar en vooral vroegtijdig fouten herkennen.
Bij voorkeur heeft de controle-inrichting een tijdteller en als parameter dient een stijgtijd. Daarmee wordt weliswaar slechts één enkele grootheid bij elke stroomstijging 15 bepaald. Deze is echter betrouwbaar genoeg om een bewijskrachtige controle of bewa- . king mogelijk te maken.
Bij voorkeur heeft de controle-inrichting een comparator, die de stroom of een daarvan afgeleide grootheid met een grondwaarde vergelijkt en die met de tij dteller is verbonden. De comparator triggert de tijdteller dus dan, wanneer de stroom (respectie-20 velijk een daarmee samenhangende spanning) een vaste grondwaarde bereikt. De tijdteller houdt dan op met tellen en heeft dan zogezegd de tijdsduur bepaald, die de stroom voor zijn stijging nodig heeft.
Op voordelige wijze is de tijdteller met een controle-eenheid verbonden, die een foutmelding genereert, wanneer de bepaalde tijd met meer dan een vooraf bepaald ver-25 schil van een grondwaarde afwijkt. Een exacte overeenstemming van de stijgtijd zal slechts in de zeldzaamste gevallen bereikt kunnen worden. Een klein tolerantiegebied is toegelaten. Wanneer evenwel de afzonderlijke tijden buiten dit tolerantiegebied liggen, wordt een fout vastgesteld.
Bij voorkeur is in serie met de spoelinrichting een elektrische weerstand aange-30 bracht, waarvan het temperatuurafhankelijke weerstandsgedrag omgekeerd proportioneel aan dat van de spoelinrichting is. Daarmee kan men temperatuurinvloeden op de spoelstroom compenseren. De controle kan dus binnen een groter temperatuurgebied met een hogere nauwkeurigheid werken.
. j 1 4698 5
Bij voorkeur is een aanvullende-spannings-voorzieningsinrichting voorzien, die via een omschakelaar met de voedingsinrichting is verbonden. Na de wisseling van de stroomrichting wordt dus eerst eenmaal de aanvullende-spannings-voorzieningsinrich-ting met een hogere spanning gebruikt, om de spoelstroom op te bouwen. Pas wanneer 5 de spoelstroom een vooraf bepaalde waarde heeft bereikt, wordt weer op "normale" voedingsspanning teruggeschakeld. In dit geval kan men ook het omschakelen op de aanvullende-spannings-voorzieningsinrichting als starttijdstip voor de tijdteller gebruiken.
Ook verdient het de voorkeur dat de inrichting een analoog/digitaal-omzetter 10 heeft, die de analoge waarden in verhouding tot een referentiespanning vastlegt, waarvan de waarde ook als uitgangspunt voor de vastlegging van spoelstroom en spoelvoe-dingsspanning wordt gebruikt. Daardoor kan men een constante verhouding tussen de referentiespanning van de analoog/digitaal-omzetter, de spoelstroom en de spoelvoe-dingsspanning verkrijgen. Op deze wijze verkrijgt men een hoge meetnauwkeurigheid, 15 zonder dat grotere eisen met betrekking tot de stabilisering van de referentiespanning, de spoelstroom of de spoelvoedingsspanning worden gesteld.
De uitvinding wordt hieronder aan de hand van voorkeursuitvoeringsvoorbeelden in verbinding met de tekening nader beschreven.
Figuur 1 toont een eerste uitvoeringsvorm van de uitvinding, 20 Figuur 2 toont een tweede uitvoeringsvorm met een aanvullende spoelvoedings spanning,
Figuur 3 toont een curveverloop voor de stroom door een stroomregelaar,
Figuur 4 toont hetzelfde curveverloop, slechts over een kortere tijdsperiode, en
Figuur 5 toont de tegenoverstelling van twee stroomverlopen.
25 Figuur 1 toont een elektromagnetische doorstroommeter 1 met een meetbuis 2, die loodrecht ten opzichte van het tekenvlak wordt doorstroomd. De meetbuis 2 is elektrisch geïsoleerd. Loodrecht ten opzichte van de stromingsrichting is een spoelin-richting uit twee spoelen 3,4 aangebracht, die een magneetveld voor de doorstromings-richting genereren, wanneer de spoelen 3, 4 door stroom worden doorstroomd. In de 30 meetbuis 2 zijn meetelektroden 5, 6 en aardingselektroden 7, 8 voorzien. De meetelek-troden 5, 6 zijn zodanig aangebracht, dat ze een potentiaalverschil of spanning lood-- recht ten opzichte van de doorstromingsrichting en loodrecht ten opzichte van het magneetveld detecteren. Op op zichzelf bekende wijze stijgt de spanning tussen de elektra- 1014698 6 den 5, 6 met toenemende snelheid van het fluïdum in de meetbuis 2 en met toenemend magneetveld.
De spoelen 3, 4 zijn in serie geschakeld en worden uit een spanningsbron 9 met een spanning Vnom gevoed, waarbij de richting van de spoelstroom door een H-brug-5 schakeling met vier schakelaars 10-13 wordt bepaald, waarbij elke schakelaar door een vrijloopdiode 14-17 is beveiligd. Wanneer de stroom in de richting tegen de wijzers van de klok in (betrokken op figuur 1) door de spoelinrichting 3, 4 moet vloeien, dan worden de schakelaars 10, 13 gesloten. De schakelaars 11, 12 blijven open. Wanneer de stroomrichting omgekeerd moet worden, worden de schakelaars 11, 12 gesloten en de 10 schakelaars 10,13 geopend.
De spoelstroom wordt door een stroomregelaar 18 geregeld, die een constante stroom door de spoelinrichting moet waarborgen. De stroom I door de spoelinrichting 3, 4 wordt dan via een meetweerstand 19 geleid. De gemeten spanning over de meet-weerstand wordt aan een comparator 20 toegevoerd, aan de andere ingang waarvan een 15 constante spanning wordt toegevoerd, die uit een spanningsdeler uit drie weerstanden 21, 22, 23 wordt gewonnen, aan de ingang 24 waarvan een referentiespanning Vref aanwezig is. De uitgang van de comparator 20 is met een tijdgever 25 verbonden. De tijdgever 25 is bovendien met een niet nader weergegeven besturingsschakeling verbonden, die de activering van de schakelaars 10-13 bestuurt.
20 Voor het overige zijn de meetelektroden 5, 6 met een verschil versterker 27 ver bonden, waarvan de uitgang met een analoog/digitaal-omzetter 28 ,is verbonden. De analoog/digitaal-omzetter 28 wordt door dezelfde referentiespanningsbron 24 gevoed als de spanningsdeler 21-23. Hij geeft aan zijn uitgang 29 digitale waarden voor de vastgestelde doorstroming af.
25 Wanneer de schakelaars 10-13 worden geactiveerd, dus de richting van de stroom I door de spoelinrichting 3, 4 wordt omgekeerd, dan begint de tijdteller 25 de tijd te tellen of te meten. Deze tijdtelling wordt zolang voortgezet, tot de spanning over de meetweerstand 19 gelijk aan de spanning over de weerstanden 22, 23 is. Op dit tijdstip geeft de comparator 20 een signaal aan de tijdteller 25, die ophoudt met tellen en de 30 vastgestelde tijd aan zijn uitgang 26 afgeeft.
De afgegeven tijd wordt vergeleken met een eerder, bijvoorbeeld bij de inbedrijf-name van de doorstroommeterinrichting vastgestelde tijd. Tijdens ongestoord bedrijf moet de actueel bepaalde tijd gelijk aan de vroeger bepaalde tijd zijn en moet in het ig14698 7 ergste geval zeer kleine afwijkingen binnen een tolerantiegebied hebben. Indien dit niet het geval is, duidt dit op een verandering van de doorstroommeter, die een fout bij het meetresultaat zou kunnen betekenen.
Om een temperatuurschommeling te compenseren, kan men in serie met de 5 spoelen 3, 4 nog een weerstand met negatieve temperatuurcoëfficiënt aanbrengen (niet weergegeven). Daarmee blijft de elektrische weerstand van het stroompad van de spanningsbron 9 naar de meetweerstand 19 in wezen gelijk, onafhankelijk van de temperatuur, zodat hierdoor geen veranderingen worden bewerkstelligd.
Figuur 2 toont een gemodificeerde uitvoeringsvorm. De spoelinrichting 30 is met 10 de nu slechts nog schematisch weergegeven H-brug 32 verbonden, die tussen de spanningsbron 31, die een normale spanning Vnom afgeeft, en de meetweerstand 35 is geschakeld, die op zijn beurt met massa is verbonden. De weerstanden 38-40 komen overeen met de weerstanden 21-23. De comparator 36 komt overeen met de comparator 20 en de tijdgever 46 komt overeen met de tijdgever 25.
15 In een modificatie van de uitvoering volgens figuur 1 is nu een aanvullende- spanningsvoorziening 44 erbij gekomen, die een aanvullende spanning Vboost levert. Deze aanvullende-spanningsvoorziening 44 wordt via een omschakelaar 33 aan de H-brug 32 gegeven en wel op een tijdstip, waarop de stroomrichting wordt omgekeerd, tot aan een tijdstip, waar de stroom weer een vooraf bepaalde waarde heeft bereikt. De 20 aanvullende spanning Vboost is hoger dan de normale spanning Vnom, zodat de stijging van de stroom sneller plaatsvindt.
De stroomregelaar 34 wordt, net als bij de uitvoering volgens figuur 1, door een referentiespanning over de weerstand 40 van de spanningsdeler 37 geregeld. Deze spanning dient als referentie.
25 Aanvullend wordt de spanning over de weerstand 40 aan een verdere operationele versterker 43 toegevoerd, waarvan de uitgang met de aanvullende-spanningsvoorzie-ningsinrichting 44 is verbonden. De andere ingang van de operationele versterker 43 is met de middenaftakking van een spanningsdeler uit twee weerstanden 41, 42 verbonden, die tussen de uitgang 45 van de aanvullende-spanningsvoorzieningsinrichting 44 30 en massa is aangebracht. Daarmee regelt de uitgang van de operationele versterker 43 de aanvullende-spannings-voorzieningsinrichting 44, die men ook als "boost-generator" kan aanduiden.
De uitgang van de comparator 36 triggert niet alleen de tijdteller 46, maar ook de ; ü 1 46 9 8 8 schakelaar 33, zodat in de tijd na het omschakelen niet slechts de tijdsduur wordt bepaald, die noodzakelijk is, opdat de stroom zijn vooraf bepaalde waarde bereikt, maar in deze tijd ook een versterkte spanning wordt gebruikt. Deze versterkte spanning heeft bovendien het voordeel dat ze relatief nauwkeurig is. Alle spanningen worden namelijk 5 op de referentiespanning Vref betrokken.
De tijdteller 46 bepaalt, zoals gezegd, de tijdsduur, die voor de stijging van de spoelstroom na het ompolen noodzakelijk is. Deze tijd is een maat voor de elektrische en magnetische eigenschappen van het totale systeem. Deze tijdsduur is uniek voor een specifiek systeem, een soort "vingerafdruk".
10 Doordat men voor de regeling van de spoelstroom en de aanvul lende-spannings- voorzieningsinrichting 44 dezelfde referentiespanning Vref als basis gebruikt, kan een vaste en nauwkeurige verhouding tussen de aanvullende spanning en de spoelstroom worden bereikt. Wanneer men gelijktijdig deze referentiespanning voor de besturing van de analoog/digitaal-omzetter 28 (figuur 1) gebruikt, dan kunnen zeer nauwkeurige 15 metingen worden bereikt. De meetnauwkeurigheid van de doorstroommeter wordt verbeterd en tegelijkertijd kan men een bewaking van de elektrische en magnetische kringen van de doorstroommeter uitvöeren.
Figuur 3 toont het curveverloop van de stroom I door de meetweerstand 19 in figuur 1. Bij het ompolen van de stroomrichting zullen de spoelen 3, 4 eerst proberen, 20 de stroom met zijn tot dusver geldende sterkte vast te houden. Op grond van de vrij-loopdioden 14-17 zal de stroom door de meetweerstand 19 kort het voorteken wisselen, waarbij de spoelstroom daalt en de richting wisselt.
Figuur 4 toont dezelfde curve 47 op vergrote schaal, dat wil zeggen voor een kortere periode. Aangezien de stijging van de spoelstroom een bepaalde fysische wet-25 matigheid volgt, is de periode T een maat,' die met voldoende betrouwbaarheid en zekerheid informatie over de stijging van de spoelstroom geeft. Deze periode T moet bij elke omschakeling gelijk zijn of slechts met een kleine verschilwaarde van een gewenste waarde afwijken.
Natuurlijk kan men ook meerdere metingen uitvoeren en de curve 47 punt voor 30 punt opnemen, wat op doelmatige wijze met een niet nader weergegeven microprocessor gebeurt. Daarmee kan men niet alleen de parameter T bepalen, maar daadwerkelijk een curvevorm vergelijken.
In figuur 5 zijn twee curven weergegeven, waarvan de curve 47 bij foutloze door- 1 0 1 46 9 8 9 stroommeter wordt gegenereerd. In de curve 48 is de stijging te snel, dat wil zeggen de tijd TF is te kort. De curve 47 is met haar stijgtijd T nog eenmaal mee ingetekend, öm de verschillen duidelijk te maken.
De uitvinding kan bovendien met meerdere gestabiliseerde spanningen worden 5 uitgevoerd, die dan evenwel slechts met relatief kleine waarden (enkele microvolt) van elkaar mogen afwijken.
* 101 4698

Claims (17)

1. Werkwijze voor het controleren van een elektromagnetische doorstroommeter met een meetbuis en een spoelinrichting voor het genereren van een magneetveld lood- 5 recht ten opzichte van de doorstroomrichting door de meetbuis, waarbij periodiek de stroomrichting wordt veranderd, met het kenmerk, dat men na de verandering van de stroomrichting tenminste één parameter van de stijging van de stroom bepaalt en deze met een referentiewaarde vergelijkt.
2. Werkwijze volgens conclusie 1, met het kenmerk, dat de controle tijdens het 10 meten van een doorstroming plaatsvindt.
3. Werkwijze volgens conclusie 1 of 2, met het kenmerk, dat de referentiewaarde aan de doorstroommeter zelf op een vroeger tijdstip werd bepaald.
4. Werkwijze volgens een van de conclusies 1 tot en met 3, met het kenmerk, dat als parameter een periode wordt gebruikt, die tussen twee vooraf bepaalde stroomwaar- 15 den verstrijkt.
5. Werkwijze volgens een van de conclusies 1 tot en met 4, met het kenmerk, dat als parameter een periode wordt gebruikt, die tussen het omschakelen van de stroomrichting en het bereiken van een vooraf bepaalde stroomwaarde verstrijkt.
6. Werkwijze volgens een van de conclusies 1 tot en met 5, met het kenmerk, dat 20 na het omschakelen een verhoogde spanning wordt gebruikt.
7. Werkwijze volgens een van de conclusies 1 tot en met 6, met het kenmerk, dat de voedingsspanning van de spoelinrichting ratiometrisch in verhouding tot een refe-rentiespanning wordt geregeld, die ook voor het bepalen van de parameter wordt gebruikt.
8. Werkwijze volgens een van de conclusies 1 tot en met 7, met het kenmerk, dat men als parameter de curvevorm van de stroomstijging gebruikt.
9. Werkwijze volgens conclusie 8, met het kenmerk, dat men de curvevorm door op vooraf bepaalde tijdstippen bepaalde stroomwaarden vormt.
10. Werkwijze volgens een van de conclusies 1 tot en met 9, met het kenmerk, 30 dat men direct op elkaar volgende stroomstijgingen met elkaar vergelijkt.
11. Elektromagnetische doorstroommeterinrichting met een meetbuis, een spoelinrichting voor het genereren van een magneetveld in wezen loodrecht ten opzichte van de doorstroomrichting door de meetbuis, een elektrodeninrichting in wezen loodrecht 1014698 ten opzichte van de doorstroomrichting en het magneetveld, een voedingsinrichting voor de spoelinrichting, die een stroomrichtingsomschakelinrichting heeft, en een con-trole-inrichting, met het kenmerk, dat de controle-inrichting middelen (25, 46) heeft, die na een omschakeling van de stroomrichting tenminste één parameter (T) van de 5 stijging van de stroom in de spoelinrichting (3,4, 30) bepalen en met een grondwaarde vergelijken.
12. Inrichting volgens conclusie 11, met het kenmerk, dat de controle-inrichting een tijdteller (25,46) heeft en als parameter een stijgtijd (T) dient.
13. Inrichting volgens conclusie 12, met het kenmerk, dat de controle-inrichting 10 een comparator (20, 36) heeft, die de stroom of een daarvan afgeleide grootheid met een grondwaarde vergelijkt en die met de tijdteller (25,46) is verbonden.
14. Inrichting volgens conclusie 12 of 13, met het kenmerk, dat de tijdteller (25, 46) met een controle-eenheid is verbonden, die een foutmelding genereert, wanneer de bepaalde tijd (T) met meer dan een vooraf bepaald verschil van een grondwaarde af- 15 wijkt.
15. Inrichting volgens een van de conclusies 11 tot en met 14, met het kenmerk, dat in serie met de spoelinrichting (3,4; 30) een elektrische weerstand is aangebracht, waarvan het temperatuurafhankelijke weerstandsgedrag omgekeerd proportioneel aan dat van de spoelinrichting (3,4; 30) is.
16. Inrichting volgens een van de conclusies 11 tot en met 15, met het kenmerk, dat een aanvullende spanningsvoorzieningsinrichting (44) is voorzien, die via een om-schakelaar (33) met de voedingsinrichting (32) is verbonden.
17. Inrichting volgens een van de conclusies 11 tot en met 16, met het kenmerk, dat ze een analoog/digitaal-omzetter (28) heeft, die de analoge waarden in verhouding 25 tot een referentiespanning (Vref) vastlegt, waarvan de waarde ook als uitgangspunt voor de vastlegging van spoelstroom en spoelvoedingsspanning wordt gebruikt. **********'** 1 0 1 46 9 8
NL1014698A 1999-04-16 2000-03-20 Werkwijze voor het controleren van een elektromagnetische doorstroommeter en elektromagnetische doorstroommeterinrichting. NL1014698C2 (nl)

Applications Claiming Priority (2)

Application Number Priority Date Filing Date Title
DE19917268A DE19917268B4 (de) 1999-04-16 1999-04-16 Verfahren zum Überprüfen eines elektromagnetischen Durchflußmessers und elektromagnetische Durchflußmesseranordnung
DE19917268 1999-04-16

Publications (2)

Publication Number Publication Date
NL1014698A1 NL1014698A1 (nl) 2000-10-17
NL1014698C2 true NL1014698C2 (nl) 2002-04-12

Family

ID=7904825

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
NL1014698A NL1014698C2 (nl) 1999-04-16 2000-03-20 Werkwijze voor het controleren van een elektromagnetische doorstroommeter en elektromagnetische doorstroommeterinrichting.

Country Status (6)

Country Link
US (1) US6763729B1 (nl)
CH (1) CH694996A5 (nl)
DE (1) DE19917268B4 (nl)
FR (1) FR2792406B1 (nl)
GB (1) GB2348964B (nl)
NL (1) NL1014698C2 (nl)

Families Citing this family (29)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
EP1202031A1 (de) * 2000-10-24 2002-05-02 Endress + Hauser Flowtec AG Verfahren und Vorrichtung zur Prozessüberwachung bei einem magnetisch-induktiven Sensor
DE10255698B4 (de) * 2002-11-29 2021-06-24 Abb Ag Verfahren zum Betrieb einer Durchflussmesseinrichtung
DE102004046238A1 (de) * 2004-09-22 2006-03-23 Endress + Hauser Flowtec Ag Magnetisch-induktives Durchflussmessgerät
US7260486B2 (en) * 2004-09-22 2007-08-21 Endress + Hauser Flowtec Ag Method for operating and/or reviewing a magneto-inductive flow meter
DE102004057680A1 (de) * 2004-11-29 2006-06-01 Endress + Hauser Flowtec Ag Verfahren zur Funktionsüberwachung eines Magnetisch Induktiven Durchflussmessaufnehmers
DE102005031665A1 (de) 2005-07-05 2007-01-11 Endress + Hauser Flowtec Ag Verfahren zur Bestimmung des Arbeitspunktes eines magnetisch-induktiven Durchflussmessgeräts
DE502005009845D1 (de) * 2005-09-21 2010-08-12 Siemens Ag Verfahren zum betreiben eines elektromagnetischen durchflussmessers sowie elektromagnetischer durchflussmesser
DE102005050655A1 (de) 2005-10-20 2007-04-26 Endress + Hauser Flowtec Ag Magnetisch-induktives Durchflussmessgerät
DE102006006152A1 (de) * 2005-12-23 2007-07-05 Abb Patent Gmbh Verfahren zur Regelung und Überwachung eines Messsystems, sowie Messsystem selbst
DE102006026772A1 (de) * 2006-06-07 2007-12-13 Endress + Hauser Flowtec Ag Verfahren und Vorrichtung zur Bestimmung des Volumen- oder Messestroms
DE102007021099A1 (de) 2007-05-03 2008-11-13 Endress + Hauser (Deutschland) Ag + Co. Kg Verfahren zum Inbetriebnehmen und/oder Rekonfigurieren eines programmierbaren Feldmeßgeräts
US7688057B2 (en) * 2007-07-10 2010-03-30 Rosemount Inc. Noise diagnosis of operating conditions for an electromagnetic flowmeter
DE102008012341B3 (de) * 2008-03-03 2009-09-17 Siemens Aktiengesellschaft Verfahren zum Überprüfen eines elektromagnetischen Durchflussmessers und elektromagnetische Durchflussmessanordnung
DE102008034566A1 (de) 2008-07-24 2010-02-04 Siemens Aktiengesellschaft Elektromagnetischer Durchflussmesser sowie Verfahren zum Betrieb eines elektromagnetischen Durchflussmessers
DE102009001833A1 (de) 2009-03-25 2010-09-30 Endress + Hauser Flowtec Ag Magnetisch-induktive Durchflussmesseinrichtung und Verfahren zum Betreiben derselben
GB201006409D0 (en) 2010-04-17 2010-06-02 Univ Huddersfield Means and method for mearsuring the flow rate of fluid
US8434371B2 (en) 2010-10-14 2013-05-07 Brickhouse Innovations, Llc Electromagnetic fluid velocity sensor with adjustable electrodes
JP5843670B2 (ja) * 2012-03-15 2016-01-13 アズビル株式会社 電磁流量計の励磁回路
DE102012105716A1 (de) 2012-06-28 2014-01-02 Endress + Hauser Flowtec Ag Verfahren zur Steuerung eines Spulenstroms eines magnetisch- induktiven Durchflussmessgerätes
DE102012107534A1 (de) * 2012-08-16 2014-02-20 Endress + Hauser Flowtec Ag Magnetisch-induktives Durchflussmessgerät
DE102013014016B4 (de) 2013-08-26 2015-08-06 Krohne Messtechnik Gmbh Verfahren zum Betreiben eines magnetisch-induktiven Durchflussmessgeräts
US10663331B2 (en) * 2013-09-26 2020-05-26 Rosemount Inc. Magnetic flowmeter with power limit and over-current detection
DE102013112373A1 (de) * 2013-11-11 2015-05-13 Endress + Hauser Flowtec Ag Verfahren zum Betrieb einer magnetisch-induktiven Messeinrichtung
JP6485407B2 (ja) * 2016-06-01 2019-03-20 横河電機株式会社 電磁流量計および誤配線検出方法
US11333537B2 (en) 2019-09-05 2022-05-17 Micro Motion, Inc. Load leveling boost supply for magnetic flowmeter
US11204267B2 (en) 2019-09-05 2021-12-21 Micro Motion, Inc. Continuously adaptive digital coil driver for magnetic flowmeter
US11204268B2 (en) 2019-09-05 2021-12-21 Micro Motion, Inc. Magnetic flowmeter having a programmable bi-directional current generator
WO2021045930A1 (en) * 2019-09-05 2021-03-11 Micro Motion, Inc. Magnetic flowmeter having a programmable bi-directional current generator
US11181404B2 (en) 2019-09-05 2021-11-23 Micro Motion, Inc. Magnetic flowmeter with a current sampling circuit sampling coil current pulses at a sampling frequency

Citations (3)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
US4784000A (en) * 1987-01-15 1988-11-15 Emerson Electric Co. Magnetic flowmeter coil driver and method
US4916381A (en) * 1988-05-12 1990-04-10 Rosemount Inc. Current source for a variable load with an inductive component
GB2309308A (en) * 1996-01-17 1997-07-23 Abb Kent Taylor Ltd Testing and calibration of electromagnetic flowmeters

Family Cites Families (12)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
US3550446A (en) * 1969-02-28 1970-12-29 Nat Res Dev Electromagnetic flowmeters
US3802263A (en) * 1970-09-11 1974-04-09 Bailey Meter Co Electromagnetic flowmeter measuring system
DE2255348C2 (de) 1972-11-11 1974-11-14 Frieseke & Hoepfner Gmbh, 8520 Erlangen Hydropneumatisches Federungsaggregat fur gelandegängige Fahrzeuge, insbesonde re Gleiskettenfahrzeuge
JPS5034853A (nl) * 1973-07-31 1975-04-03
DE2410407C3 (de) 1974-03-05 1981-05-21 Fa. Ludwig Krohne, 4100 Duisburg Verfahren zur Kompensation der elektrochemischen Störgleichspannung bei der induktiven Durchflußmessung mit periodisch zwischen zwei Induktionswerten hin- und hergeschaltetem Gleichfeld
DE2619971C3 (de) * 1976-05-06 1983-03-17 Turbo-Werk Fritz Hammelrath, 5000 Köln Induktiver Durchflußmesser
US4157035A (en) 1976-05-06 1979-06-05 Friedhelm Doll Inductive flow meter
DE2721430C2 (de) * 1977-05-12 1986-07-31 Turbo-Werk Messtechnik GmbH, 5000 Köln Induktiver Durchflußmesser
US4167871A (en) * 1978-06-02 1979-09-18 Fischer & Porter Co. Bi-directional electromagnetic flowmeter
JPS61204521A (ja) * 1985-03-08 1986-09-10 Hitachi Ltd 電磁流量計
US5639970A (en) * 1995-07-17 1997-06-17 Rosemount Inc. Current selection circuitry for magnetic flowmeter
DE19605803A1 (de) 1996-02-16 1997-08-21 Daug Deutsche Automobilgesells Schaltungsanordnung zur Ionenstrommessung

Patent Citations (3)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
US4784000A (en) * 1987-01-15 1988-11-15 Emerson Electric Co. Magnetic flowmeter coil driver and method
US4916381A (en) * 1988-05-12 1990-04-10 Rosemount Inc. Current source for a variable load with an inductive component
GB2309308A (en) * 1996-01-17 1997-07-23 Abb Kent Taylor Ltd Testing and calibration of electromagnetic flowmeters

Also Published As

Publication number Publication date
GB2348964B (en) 2003-09-24
DE19917268A1 (de) 2000-11-02
US6763729B1 (en) 2004-07-20
DE19917268B4 (de) 2005-07-14
FR2792406B1 (fr) 2003-03-28
FR2792406A1 (fr) 2000-10-20
GB2348964A (en) 2000-10-18
CH694996A5 (de) 2005-10-31
GB0009350D0 (en) 2000-05-31
NL1014698A1 (nl) 2000-10-17

Similar Documents

Publication Publication Date Title
NL1014698C2 (nl) Werkwijze voor het controleren van een elektromagnetische doorstroommeter en elektromagnetische doorstroommeterinrichting.
US4784000A (en) Magnetic flowmeter coil driver and method
US7836779B2 (en) Method for operating an electromagnetic flowmeter and electromagnetic flowmeter
NL1014697C2 (nl) Elektromagnetische doorstroommeterinrichting.
EP0336615B1 (en) Electromagnetic flowmeter capable of simultaneous measurement of flow rate and conductivity of fluid
AU740417B2 (en) Electrode integrity checking
NL8101198A (nl) Lampschakeling met inrichting voor het detecteren van niet-verbonden lampen.
US11181551B2 (en) Method for operating a battery sensor, and battery sensor
US5153525A (en) Vehicle detector with series resonant oscillator drive
US20060081067A1 (en) Method for operating and/or reviewing a magneto-inductive flow meter
US20080250866A1 (en) Method For Monitoring Function of a Magneto-Inductive Flow Transducer
JP2002243513A (ja) 測定装置および測定装置の測定作動の検査方法
US20160290842A1 (en) Method for Operating a Magneto-Inductive Measuring System
EP0523853B1 (en) Vehicle detector with power main noise compensation
US7574924B1 (en) Magnetic flow meter
JP6481430B2 (ja) 電磁流量計
SE503015C2 (sv) Förfarande för driftidentifiering av en mätvärdesomformare vid magnetisk-induktiv genomströmningsmätning och magnetisk-induktiv genomströmningsmätare för genomförande av förfarandet
SK135797A3 (en) Method and circuit for measuring resistance
JP2695698B2 (ja) ソレノイドの可動鉄心位置チエツク方法
CA2379639C (en) Method and apparatus for detecting slow and small changes of electrical signals including the sign of the changes, and circuit arrangement for the exact detection of the peak value of an alternating voltage
US20040150370A1 (en) Method for detecting slow and small changes of electrical signals
JP2004512519A (ja) 電磁気センサを用いてシステム及びプロセスを監視する方法及び装置
CN114966159A (zh) 用于非接触式电流测量的电流传感器
US6729191B1 (en) Electrical inductive flowmeter circuits including coil excitors and current regulators
JP3946827B2 (ja) 近接検出装置

Legal Events

Date Code Title Description
AD1A A request for search or an international type search has been filed
RD2N Patents in respect of which a decision has been taken or a report has been made (novelty report)

Effective date: 20020211

PD2B A search report has been drawn up
PD2B A search report has been drawn up
SD Assignments of patents

Owner name: SIEMENS FLOW INSTRUMENTS A/S

VD1 Lapsed due to non-payment of the annual fee

Effective date: 20071001