FI96873B - Menetelmä seulamateriaalin muodostamiseksi ja näin saatu seulamateriaali - Google Patents

Menetelmä seulamateriaalin muodostamiseksi ja näin saatu seulamateriaali Download PDF

Info

Publication number
FI96873B
FI96873B FI916090A FI916090A FI96873B FI 96873 B FI96873 B FI 96873B FI 916090 A FI916090 A FI 916090A FI 916090 A FI916090 A FI 916090A FI 96873 B FI96873 B FI 96873B
Authority
FI
Finland
Prior art keywords
compounds
screen
thickness
class
bath
Prior art date
Application number
FI916090A
Other languages
English (en)
Swedish (sv)
Other versions
FI96873C (fi
FI916090A0 (fi
FI916090A (fi
Inventor
Petrus Henricus Maria Delmee
Weperen Karst Jan Van
Original Assignee
Stork Screens Bv
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Stork Screens Bv filed Critical Stork Screens Bv
Publication of FI916090A0 publication Critical patent/FI916090A0/fi
Publication of FI916090A publication Critical patent/FI916090A/fi
Application granted granted Critical
Publication of FI96873B publication Critical patent/FI96873B/fi
Publication of FI96873C publication Critical patent/FI96873C/fi

Links

Classifications

    • CCHEMISTRY; METALLURGY
    • C25ELECTROLYTIC OR ELECTROPHORETIC PROCESSES; APPARATUS THEREFOR
    • C25DPROCESSES FOR THE ELECTROLYTIC OR ELECTROPHORETIC PRODUCTION OF COATINGS; ELECTROFORMING; APPARATUS THEREFOR
    • C25D1/00Electroforming
    • C25D1/08Perforated or foraminous objects, e.g. sieves
    • BPERFORMING OPERATIONS; TRANSPORTING
    • B07SEPARATING SOLIDS FROM SOLIDS; SORTING
    • B07BSEPARATING SOLIDS FROM SOLIDS BY SIEVING, SCREENING, SIFTING OR BY USING GAS CURRENTS; SEPARATING BY OTHER DRY METHODS APPLICABLE TO BULK MATERIAL, e.g. LOOSE ARTICLES FIT TO BE HANDLED LIKE BULK MATERIAL
    • B07B1/00Sieving, screening, sifting, or sorting solid materials using networks, gratings, grids, or the like
    • B07B1/46Constructional details of screens in general; Cleaning or heating of screens

Landscapes

  • Chemical & Material Sciences (AREA)
  • Engineering & Computer Science (AREA)
  • Chemical Kinetics & Catalysis (AREA)
  • Electrochemistry (AREA)
  • Materials Engineering (AREA)
  • Metallurgy (AREA)
  • Organic Chemistry (AREA)
  • Electroplating And Plating Baths Therefor (AREA)
  • Electrolytic Production Of Metals (AREA)
  • Glass Compositions (AREA)
  • Electroplating Methods And Accessories (AREA)
  • Road Signs Or Road Markings (AREA)
  • Manufacture And Refinement Of Metals (AREA)
  • Overhead Projectors And Projection Screens (AREA)
  • Solid-Sorbent Or Filter-Aiding Compositions (AREA)
  • Manufacture, Treatment Of Glass Fibers (AREA)
  • Catalysts (AREA)
  • Powder Metallurgy (AREA)
  • Forging (AREA)
  • Physical Vapour Deposition (AREA)
  • Filtering Materials (AREA)
  • Electrolytic Production Of Non-Metals, Compounds, Apparatuses Therefor (AREA)
  • Combined Means For Separation Of Solids (AREA)
  • Printing Methods (AREA)

Description

96873
MENETELMÄ SEULAMATERIAALIN MUODOSTAMISEKSI JA NÄIN SAATU SEULAMATERIAALI
Keksinnön kohteena on patenttivaatimuksen 1 5 johdanto-osassa määritelty menetelmä. Edelleen keksinnön kohteena on patenttivaatimuksen 11 johdanto-osassa määritelty seulamateriaali.
Tällaiseen menetelmään viitataan julkaisussa EP-A-0 341 167.
10 Julkaisu EP-0 341 167 koskee yllämainitun menetelmän tyyppistä menetelmää, jossa rungon paksuntamista varten olevassa kylvyssä on läsnä pyridiini-yhdiste, jolla on sekä toisen luokan että ensimmäisen luokan kirkastavan aineen ominaisuudet.
15 Tällaisten kemiallisten yhdisteiden kuvauk seksi viitataan julkaisuun Modern Electroplating; 3. painos John Wiley & Sons; 1973; sivu 296 ynnä seuraavat sivut ja erityisesti sivu 302 ynnä seuraavat sivut.
Yllä mainitussa EP-julkaisussa selostetaan, 20 että sisäisen jännityksen vähentämiseksi lopputuotteessa edullisesti lisätään erillistä jännityksen vähentäjää, kuten natriummetabentseenidisulfonaattia.
Käsillä olevan keksinnön tarkoituksena on tuoda esiin edelläkuvatun mukainen menetelmä, jossa 25 pieni sisäinen jännitys voidaan saavuttaa lopputuotteessa tarvitsematta lisätä erillistä jännityksen vähentäjää .
Keksinnön mukaisesti tämä tarkoitus saavutetaan käyttämällä toimenpiteitä, joille on tunnusomaista 30 se mitä on esitetty patenttivaatimuksessa 1. Edelleen keksinnön mukaiselle seulamateriaalille on tunnusomaista se, mitä on esitetty patenttivaatimuksessa li.
Erityisesti, kuten patenttivaatimuksessa 1 kuvataan, tarkoitettu tulos saavutetaan valitsemalla 35 sopivasti kemiallisten yhdisteiden alkukonsentraatio kylvyssä ja joilla on sekä toisen että ensimmäisen luokan kirkastavan aineen ominaisuudet yhdessä sen 96873 2 sopivan lisäyssuhteen/10000 Ah kanssa. Ts. keksinnön mukaisesti yhdiste on läsnä kylvyssä sellaisessa kon-sentraatiossa ja lisätään kylpyyn sellaisessa suhteessa Ah-kuormitukseen, että valmiin seulamateriaalin (3) 5 sisäinen jännitys on vähentynyt verrattuna materiaaliin, joka on muodostettu käyttäen yhtä tai useampaa yhdistettä, joilla on vallitsevasti toisen luokan kirkastavan aineen ominaisuudet, ja mainittu ainakin yksi kemiallinen yhdiste, jolla on myös ensimmäisen luokan 10 kirkastavan aineen ominaisuudet, on orgaaninen yhdiste, joka sisältää rikkiä ja jolla on ainakin yksi tyydyttämätön molekyylisidos ja jota käytetään alkukonsentraa-tiolla ainakin 0,25 mmol/litra kylpynestettä ja lisäys-suhteella ainakin 1,5 mol/10000 Ah:n kuormitus.
15 Erityisesti, kuvatun kaltaisessa menetelmässä rikkiä sisältävää orgaanista yhdistettä, jolla on ainakin yksi tyydyttämätön sidos molekyylissä, käytetään alkukonsentraatiolla vähintään 0,75 mmol/ litra kylpynestettä ja lisäyssuhteella vähintään 3 mol/10 000 20 Ah:n kuormitus.
Keksijät ovat keksineet, että vetojännityksen pieneneminen voidaan saavuttaa käyttämällä tiettyä minimimäärää yhdistettä, jolla on sekä ensimmäisen että toisen asteen kirkastavan aineen ominaisuudet; käyttö-25 kelpoisten yhdisteiden vaihteluväli sisältää pyri-diiniyhdisteet, kuten mainittu, ja suuren määrän vastaavia yhdisteitä, kuten myöhemmin selitetään.
Käytettäessä keksinnön mukaista menetelmää toisen luokan kirkasteen (kuten sulfopyridiniumiyhdis-30 teet) ja ensimmäisen luokan kirkasteen (kuten natrium-metabentseenidisulfonaatti) käyttö, kuten aiemmin lai-'. natussa viitteessä, ei ole välttämätöntä.
Käytettäessä ilmaistuna alkukonsentraationa ja lisäyssuhteena arvoa, joka on yhtä suuri tai suurempi 35 kuin yllä mainittu minimiarvo, yhden tai useamman yhdisteen lisäys sisäisen jännityksen vuoksi ei ole enää tarpeellista. Yhden yhdisteen, jolla on sekalainen : luonne (ensimmäinen ja toinen luokka;, sijasta voidaan 96873 3 käyttää myös sellaisten yhdisteiden seosta.
Kovuuden vuoksi voi joissakin tapauksissa olla edullista sisällyttää kylpyyn yksi tai useampi kemiallinen yhdiste, jolla on pääasiassa toisen luokan kir-5 kastavan aineen ominaisuudet. Esimerkkejä tällaisista yhdisteistä ovat etyleenisyanohydrini tai 1,4-butyyni-dioli.
Edullisesti, käytettävä kemiallinen yhdiste, jolla on ensimmäisen tai toisen luokan kirkastavan 10 aineen ominaisuudet, on valittu orgaanisten yhdisteiden ryhmästä, joka on lueteltu patenttivaatimusten 4-5 tunnusmerkkiosassa.
Suuressa ryhmässä orgaanisia yhdisteitä, joilla on ensimmäisen ja toisen luokan kirkastavien ainei-15 den ominaisuudet, yhdisteillä, joissa on yksi tai useampia typpiatomeita sisältävä heterosyklinen rengas, on erityinen paikkansa. Monilla mahdollisilla pyridiniumi-ja pyrimidini- ja kinolini- tai isokinoliniyhdisteillä on erinomainen vaikutus; näistä pyridiniyhdisteet ovat 20 valmiiksi kaupallisesti saatavissa.
Edullisten kasvuolosuhteiden lisäksi, jotka ovat tunnetut kemiallisten yhdisteiden, joilla on toisen luokan kirkastavan aineen ominaisuudet, käytöstä, kemiallisen yhdisteen, jolla on sisäistä jännitystä 25 vähentävä vaikutus, käyttö saa aikaan tuloksen, että keksinnön mukaisella menetelmällä tuotettua seulamate-riaalia voidaan käyttää ilman karkaisukäsittelyä.
Vähentyneellä sisäisellä jännityksellä on edullinen vaikutus, joka ilmenee seulamateriaalin lit-30 teytenä ja sen dimensionaalisena stabiilisuutena.
Yllä lähtökohtana on aiemmin muodostettu säh-i köisesti johtava seularunko, joka saavuttaa lopullisen paksuutensa paksuntamalla.
Edullisesti tällainen seularunko muodostetaan 35 kerrostamalla metallia sopivalle valumuotille ja irrottamalla se valumuotista näin saavuttaen tietyn paksuuden sen käyttämisen mahdollistamiseksi peräkkäisissä elektrolyyttisissä metallikerrostusvaiheissa.
96873 4
On selvää, että tällainen sähköisesti johtava seularunko voidaan saada myös muilla tavoin, esimerkiksi varustamalla laattamainen metallimateriaali rei'illä sopivalla tavalla tai varustamalla ei-johtava rei'itet-5 ty materiaali sähköisesti johtavalla pintakerroksella.
Koskien sähköisesti johtavan seularungon materiaalin, joka käytetään aloitusmateriaalina, hienoutta ei ole olemassa mitään erityisiä rajoituksia; voidaan käyttää hienoutta 10 - 500 mesh (mesh-luku ilmaisee 10 reikien määrän pituustuumaa kohden), materiaaleja, joiden hienous eroaa yllämainitusta välistä, ei suljeta pois.
Tuloksena vähentyneestä sisäisestä jännityksestä keksinnön mukainen menetelmä tarjoaa erityisesti 15 mahdollisuuden käyttää menetelmää tuottamaan saumaton sylinterimäinen metalliseulamateriaali, jossa lähtien saumattomasta sylinterimäisestä seularungosta, jonka paksuus on 1-250 μπι, saadaan saumaton sylinterimäinen seulamateriaali, jonka paksuus on jopa 1500 μτη paksun-20 tamalla sitä metallia kerrostamalla.
Saumattoman sylinterimäisen seularungon valmistaminen on entuudestaan tunnetusta tekniikasta sinänsä tunnettua.
Keksinnön mukaista menetelmää voidaan käyttää 25 minkä tahansa halutun tyyppisen seulamateriaalin tuottamiseksi, siis hienous, paksuus, avoin pinta-ala ja metallityyppi voidaan valita kuten halutaan.
Tuloksena olennaisesti vähentyneen sisäisen jännityksen (vetojännitys) ominaisuudesta keksinnön 30 mukainen menetelmä on erityisen sopiva erityisesti sylinterimäisen seulamateriaalin tuottamiseen. Keksinnön mukaisen menetelmän avulla saadaan seulamateriaali, jolla on huomattava edullinen kasvuluonne (so. kas-vusuhde on suurempi kuin 2) ja jolla lisäksi on suuri 35 dimensionaalinen vakavuus, joka on uudelleen tuotettavissa .
Vaikka periaatteessa kaikki elektrolyyttisesti kerrostettavat materiaalit ovat tyydyttäviä keksinnön
II
96873 5 mukaisessa menetelmässä, menetelmää käytetään hyvin usein yhdessä paljon käytettyjen metallien kuten nikkelin, kuparin ja raudan kanssa. Keksinnön mukainen menetelmä ei kuitenkaan rajoitu näihin,· muut metallit kuten 5 kromi, sinkki, kulta, ja metalliseokset kuten nikkeli-koboltti, fosforinikkeli, messinki jne. riittävät, mikäli käytetään tämän keksinnön mukaisia kemiallisia yhdisteitä.
Käyttökelpoinen hienous on yleisesti välillä 10 10 - 500 mesh, siis 10 - 500 reikää 25,4 mm kohden, reikien ollessa järjestetty säännölliseen kuvioon. Reikäkuvioiden ei tarvitse kuitenkaan olla symmetrisiä; satunnaisesti sijoitettujen keskenään eri dimensioisten ja muotoisten reikien kuvio voi olla seularungossa, 15 joka paksunnetaan lopulliseen paksuuteensa käyttämällä keksinnön mukaista menetelmää.
Kuten aiemmin on spesifioitu alkuseularunko voi olla muodostettu ei-johtavasta materiaalista kuten muovista, jonka pinta on päällystetty sähköisesti 20 johtavalla kerroksella siten, että metallin kerrostaminen pinnalle on mahdollista.
Yllä kuvatussa menetelmässä sylinterimäisen materiaalin muodostamiseksi voidaan käyttää erityisesti 20 - 60 μιη paksua seularunkoa.
25 Yllä kuvatun menetelmän erityisessä sovellu tuksessa lähtökohtana on sylinterimäinen nikkeliseula-runko, jonka paksuus on 50 μιη ja avoin pinta-ala 70% ja joka paksunnetaan nikkelillä yhdessä metallikerrostus-vaiheessa, kunnes paksuus 900 μm ja avoin pinta-ala 50% 30 on saavutettu. Tyypillinen hienous tällaisessa tapauksessa on 22 mesh, siis 22 reikää pituustuumaa (25,4 mm) kohden.
Toisessa menetelmän huomiota herättävässä sovellutuksessa sylinterimäinen saumaton seularunko 35 tehdään aloittamalla rautaisesta seularungosta, jonka paksuus on 100 μιη ja avoin pinta-ala arviolta 20% ja joka paksunnetaan kahdelta puolelta nikkelillä, kunnes läpäisyllä arviolta 16% on saavutettu paksuus 1200 μπι.
96873 6 Tällä tavalla sisusmateriaali, jolla on suuri vetokes-tävyys (rauta), on peitetty nikkelipintakerroksella nikkelin varustaessa seulamateriaalin monissa sovellutuksissa halutulla korroosiokestävyydellä.
5 Tietysti yllä spesifisesti kuvatut seulamate- riaalit voidaan samalla menestyksellä tuottaa litteässä muodossa.
Edullisen kasvun edelleen vahvistamiseksi, siis kasvusuhteiden suurempi kuin 1, erityisesti suu-10 rempi kuin 2, saavuttamiseksi, keksinnön mukaisessa tässä kuvatussa menetelmässä voidaan turvautua yhteen seuraavista toimenpiteistä: - ainakin osan paksuntamiseen tarvittavan ajan aikana aiheutetaan kylpynestevirta seularungon reikien 15 läpi kohtisuorassa seularunkoon nähden, - paksuntaminen suoritetaan käyttämällä sykkivää sähkövirtaa, joka sisältää pulssivirtajakson (T) ja virrattoman tai käännetyn virran jakson (Τ'), missä T ja T' on asetettu, toisistaan riippumatta, välille 0 - 20 9900 ms.
Nämä toimenpiteet ovat tunnettuja per se ja kuvattu mm. julkaisuissa EP-A1-0 049 022 ja EP-A1-0 079 642 vastaavasti. Mainituissa julkaisuissa kasvun aikana seulamateriaalin reikien läpi menevän virtauksen ja 25 sykäyksittäisen sähkövirran vaikutuksia on kuvattu yhdessä käytettäessä kemiallisia yhdisteitä, joilla on toisen luokan kirkastavien aineiden ominaisuudet. Toisen luokan kirkastavien aineiden käytön, mikä ilmenee sisäisen jännityksen vähenemisenä ja mikä muodostaa 30 tämän hakemuksen aiheen, tuloksena saadaan tuote, jolle on tunnusomaista toisaalta edullinen kasvusuhde, siis kasvusuhde suurempi kuin l ja erityisesti suurempi kuin 2, materiaalilla ollessa samanaikaisesti pieni sisäinen jännitys heti sen muodostamisen jälkeen, siis olennai-35 sesti pienempi kuin sisäinen jännitys, joka on mitattu seulamateriaalista, joka on tuotettu käyttäen tähän saakka yleisiä kemiallisia yhdisteitä, joilla on toisen luokan kirkastavien aineiden ominaisuudet.
ϋ 96873 7
Keksintö koskee edelleen seulamateriaalia, joka on tuotettu käyttäen yllä kuvattua keksinnön mukaista menetelmää seulamateriaalin ollessa litteä tai saumaton sylinterimäinen seulamateriaali.
5 Erityisesti suhteessa kasvuluonteeseen seula- materiaalilla on kasvusuhde Ra2 ja sisäinen jännitys P, joka on pienempi tai yhtäsuuri kuin 19,6 N/mm2 (2,0 kg/mm2) (sisäinen jännitys; vetojännitys).
Ottaen huomioon yllä kuvatut mahdollisuudet 10 litteän tai sylinterimäisen saumattoman metalliseula-rungon, jolla on pieni sisäinen jännitys välittömästi tuottamisen jälkeen ilman minkäänlaista karkaisukäsit-telyä, tuottamiseksi, kun toisaalta tuloksena esimerkiksi seularungon reikien läpi menevästä kylpynestevir-15 rasta saavutetaan vielä suurempi vaikuttava kasvusuhde, jälkimmäistä edelleen korostetaan.
Tasalaatuisen seulamateriaalin tuottamiseksi kylpynestevirta on yleensä suunnassa, joka on kohtisuorassa alkuseularunkoa vastaan; virta spesifioidus-20 sa suunnassa ei kuitenkaan ole välttämätön. Jos käytetään virtaussuuntaa, joka eroaa spesifioidusta suunnasta, esimerkiksi virtaa, joka on kulmassa linjaa kohtisuorassa seularunkoa vastaan nähden, kasvua tarkkaillaan suunnassa, joka on edullinen suunnassa, joka vas-25 taa virran suuntaa. Paksunnettavan levyn eri osissa voidaan käyttää myös erilaista virtauksen suuntaa siten, että edullisen seulamateriaalin kasvun eri muotoja voi esiintyä litteässä tai sylinterimäisessä tilassa.
Jos käytetään virtausta, kylpynesteen laminaa-30 rinen virtaus yleensä järjestetään katodiksi kytketyn seularungon reikien läpi; tällaista virtausta vastaava : Reynoldsin luku on siten s2l00.
Keksintöä selitetään nyt viittauksin kuviin, joissa 35 - kuvassa l näkyy seularungon ristikappaleen poikkileikkaus - kuvissa 2-6 näkyy käyriä, jotka kuvaavat .. jännitystä vähentävien kemiallisten yhdisteiden vaiku- 96873 8 tusta.
Kuvassa 1 seularunkoa on merkitty numerolla 1, paksuuntumaskasvua numerolla 2 ja kokonaisseulamateri-aalia numerolla 3. Piirroksessa a ja b ovat kohtisuo-5 rassa seularungon tasoa vastaan olevat kasvut paksuuden maksimipisteissä, kun c ja d ovat rungon pohjatason lateraaliset kasvut. Jo useasti mainittu kasvusuhde määritellään c+d
Jos seularunko 1 paksunnetaan ilman kylpynestevirtauk-10 sen ja/tai sykkivän sähkövirran toimenpiteitä, saavutetaan kasvusuhde suurempi kuin 1, ja erityisesti, esimerkiksi, välillä 1,3 ja 2,5. Jos tällainen seulamate-riaali muodostetaan käyttämällä tavallisia toisen luokan kirkastavia aineita kuten butyynidiolia tai ety-15 leenisyanohydriniä, on sisäisen jännityksen havaittu olevan arviolta 44,1 N/mm2 (4,5 kg/mm2) . Jos käytetään yhtä yhdisteistä, jotka muodostavat keksinnön kohteen, esimerkiksi yhdistettä, jolla on ensimmäisen ia toisen luokan kirkastavan aineen , kuten l-(3-sulfopropyyli)py-20 ridini tai 1-(2-hydroksi-3-sulfopropyyli)pyridini,ominaisuudet, sisäisen jännityksen on mitattu olevan 14,7 N/mm2 (1,5 kg/mm2). Sisäisen jännityksen mittaus suoritetaan käyttämällä testiä, jossa kiinnipysyvä metalli-kerros muodostetaan standardiolosuhteissa alustalle ja 25 kerroksessa olevan jännityksen seurauksena oleva alustan pituuden muutos mitataan (laite: sisäisen jännityksen mittari, Oxy Metal Finishing Corp.).
Keksinnön mukainen seulamateriaali. on tunnettu myös kasvaneesta pidentymästä murtuessa. Seuraava voi 30 toimia vertailuna. Siivilämateriaali, jonka hienous on 305 mesh (305 reikää pituustuumaa kohden) osoitti murtuessa 1 mm pidentymää kuormituksella 150 N ennen kar-kaisukäsittelyä ja 2,3 mm pidentymää kuormituksella 120 N karkaisukäsittelyn jälkeen. Sama siivilämateriaali, 35 joka oli saman paksuinen ja tuotettu keksinnön mukai- n 96873 9 sella menetelmällä käyttämättä minkäänlaista hehkutus-käsittelyä, osoitti murtuessa yli 1,2 mm pidentymää 250 N kuormalla. Kummassakin tapauksessa lähtökohtana oli nikkelirunko, joka oli paksunnettu nikkelillä lopulli-5 seen paksuuteensa.
Nikkeliseulamateriaalin pidentymätesti suoritettiin menetelmällä, joka liittyy DIN 50125:een. Tes-tisauva, joka vastaa muodoltaan mainitussa DIN-spesifi-kaatiossa mainittua sauvaa valmistettiin; paksuus ei 10 noudattanut DIN-standardia.
Tutkittavan materiaalin seulaluonteesta johtuen testisauva on aina lävistetty samalla tavalla arkkimateriaalista, joten testisauvan toimintaorientoi-tuminen on aina sama.
15 Ottaen huomioon pidentymän jännityksen alaise na on havaittu, että keksinnön mukaisten orgaanisten yhdisteiden käytön johdosta vahvuus on selvästi parantunut .
Keksinnön mukaisesti tuotetun seulamateriaalin 20 tapauksessa pidentymä murtuessa tapahtuu selvästi korkeammassa jännityksessä kuin aiemmalla menetelmällä tuotetussa seulamateriaalissa. Kimmokerroin pysyy käytännöllisesti katsoen muuttumattomana.
Sattumalta keksinnön mukaisia kemiallisia 25 yhdisteitä käytettäessä havaittiin selvän sisäisen jännityksen vähenemisen lisäksi muita etuja, joita kuvataan alla.
Ensimmäiseksi näytetään, että tietyn kasvusuh-teen aikaa kohden ylläpitämiseksi on kylvyn vähempi 30 täyttäminen käytettävällä yhdisteellä tarpeellinen. On oletettu, että lisäaineen katodisen hajoamisen seurauksena syntyvillä hajoamistuotteilla on vaikutus metallin selektiiviseen kasvuun, minkä tuloksena, ajan suhteen katsoen, tarvitaan mainitulla aineella vähäisempää 35 täyttämistä.
Toisena etuna on, että katodihyötysuhde näitä keinoja käytettäessä on 90 - 95 %, kun taas käytettäes-. sä yleisiä yhdisteitä, joilla on toisen luokan kirkas- 96873 10 tavien aineiden ominaisuudet, se on arviolta 80 % (ka-todihyötysuhde on tietyn metallikerrostuman muodostamiseen tarvittavien coulombien määrä suhteessa todelliseen käytettyyn coulombi-määrään).
5 Kuvissa 2-6 näkyy käyriä, joissa kemiallis ten yhdisteiden, joilla on jännitystä vähentävä vaikutus, ja tavallisten kemiallisten yhdisteiden vaikutuksia on vertailtu.
Esimerkiksi yhdisteestä, jolla on jännitystä 10 vähentävä vaikutus valittiin 1-(2-hydroksi-3-sulfopro-pyyli)pyridinibetaiini. Raschig AG:n, Ludwigshafen (Saksa) tuote; tämän tuotteen viittauksena on alempana PPS-OH.
Esimerkkinä tavallisesta kemiallisesta yhdis-15 teestä tietyn kasvuluonteen saavuttamiseksi galvaanisessa paksuntamisessa käytettiin hydroksipropionitrii-liä, johon alla viitataan lyhenteellä HPN.
Lähtökohtana oli aina nikkeliseularunko, jolla oli hienous 305 mesh (305 reikää pituustuumaa kohden); 20 paksuntaminen tapahtui nikkelillä kylvyssä, joka sisälsi PPS-OH:ta tai HPN:ää.
Kuva 2 näyttää sisäisen jännityksen vaikutuksia kasvavan ampeerituntimäärän kuluttua, käytetyn lisäaineen funktiona. On selvää, että, koko kuormitus-25 alueella, PPS-OH lisää sisäistä jännitystä, joka olennaisesti vähentyy suhteessa tilanteeseen, jossa on käytetty HPN:ää. PPS-OH:n ja HPN:n kylpykonsentraatiot olivat tässä tapauksessa samat.
Kuva 3 näyttää lisäaineen konsentraation vaih-30 telun kuormituksen funktiona. Tässä tapauksessa kas-vusuhde pidettiin vakiona 4.
On selvää, että tässä tapauksessa PPS-OH:n kylpykonsentraatio voidaan asettaa jonkin verran alhaisemmaksi ja että ei tarvitse lisätä PPS-OH .-ta kasvavan 35 kuormituksen vuoksi saman kasvusuhteen tuottamiseksi, mikä itse asiassa on asianlaita HPN:n tapauksessa. On oletettu, että PPS-OH:n tuotteiden tietyillä hajoamistuotteilla on myös edullinen kasvuluonne kuten myös ti 96873 11 jännitystä vähentävä vaikutus.
Kuvassa 4 pidentymä murtuessa on piirretty vetojännitystä vastaavasti käytettäessä PPS-OH:n ja HPN:n yhtäsuuria lisäainekonsentraatioita.
5 On selvää, että käytettäessä PPS-OH:ta saadaan kaikissa tapauksissa suurempi vetokestävyys.
Kuvassa 5 näkyy sisäisen jännityksen ja lisä-ainekonsentraation välinen suhde käytettäessä PPS-OH:ta ja HPN:ää.
10 On selvää, että PPS-OH:n käytön tuloksena on kaikissa tapauksissa pienempi sisäinen jännitys.
Lopuksi, kuva 6 esittää tilannetta, jossa 305 mesh:in seularunko on paksunnettu käyttäen HPN:ää ja PPS-OH:ta kasvusuhteen ollessa asetettu vakioksi 4.
15 On esitetty työmenetelmät, joissa kylpylisäai- neen konsentraatio ja kylpynesteen virtaussuhde siivilän reikien läpi on valittu parametreiksi. Voidaan jälleen nähdä, että tietyn kasvusuhteen saavuttamiseksi tarvitaan matalampi PPS-OH-konsentraatio kuin saman 20 vaikutuksen aikaansaamiseksi tarvittava HPN-konsentraatio .
Kummassakin tapauksessa vaadittava lisäaine-konsentraatio putoaa lisättäessä virtaussuhdetta.
Kaikissa yllämainituissa käyrissä akselien 25 asteikot on asetettu selvyyden perusteella,mikä tietyissä tapauksissa tuottaa poikkeaman lineaarisuudesta; asteikossa ilmaistut numeeriset arvot vastaavat täysin todella mitattuja arvoja.
Oheisessa taulukossa 1 on yhteenveto merkityk-30 sellisistä arvoista, jotka ovat kuvien 2-6 käyrien perusteena.
Seuraavissa keksinnön mukaisen menetelmän esimerkeissä on kuvattu paria koetta.
35 Esimerkki I
Elektrolyytti : sulfamaatti
Seulatyyppi : 305 mesh; litteä; R=4 PPS-OH kons. :0,4 mmol/1 96873 12
Lisäyssuhde : 2,8 mol/10 000 Ah
Virtatiheys : 13 A/dm2
Sisäinen jännitys : 11,8 N/tran2 (1,2 kgf/mm2) 5
Esimerkki 2
Elektrolyytti : Watts.
Seulatyyppi : 165 mesh; sylinterimäinen,· R=8 PPS-OH kons. : 1 mmol/1 10 Lisäyssuhde : 1,5 mol/10 000 Ah
Virtatiheys : 40 A/dm2
Sisäinen jännitys : 13,7 N/mm2 (1,4 kgf/mm2)
Kummassakin tapauksessa sisäinen jännitys 15 tuntuu olevan pieni verrattaessa tilanteeseen, jossa on käytetty tavanomaista toisen luokan kirkastavaa ainetta (katso Kuva 5) tai matalaa kirkastimen, jolla on ensimmäisen ja toisen luokan kirkastavan aineen ominaisuudet, lisäyssuhdetta.
20

Claims (12)

  1. 96873
  2. 1. Menetelmä seulamateriaalin (3) muodostamiseksi paksuntamalla (2) aiemmin muodostettua sähköises-5 ti johtavaa seularunkoa (1) kerrostamalla metallia elektrolyysikylvyssä, kunnes seulamateriaalin (3) lopullinen paksuus on saavutettu, käytettäessä yhtä tai useampaa metallin kerrostamiseen käytetyssä kylvyssä olevaa kemiallista yhdistettä, joilla on toisen luokan 10 kirkastavan aineen ominaisuudet ja myös ensimmäisen luokan kirkastavan aineen ominaisuudet, tunnettu siitä, että yhdiste on läsnä kylvyssä sellaisessa kon-sentraatiossa ja lisätään kylpyyn sellaisessa suhteessa Ah-kuormitukseen, että valmiin seulamateriaalin (3) 15 sisäinen jännitys on vähentynyt verrattuna materiaaliin, joka on muodostettu käyttäen yhtä tai useampaa yhdistettä, joilla on vallitsevasti toisen luokan kirkastavan aineen ominaisuudet, ja että mainittu ainakin yksi kemiallinen yhdiste, jolla on myös ensimmäisen 20 luokan kirkastavan aineen ominaisuudet, on orgaaninen yhdiste, joka sisältää rikkiä ja jolla on ainakin yksi tyydyttämätön molekyylisidos ja jota käytetään alku-konsentraatiolla ainakin 0,25 mmol/litra kylpynestettä ja lisäyssuhteella ainakin 1,5 mol/10000 Ah:n kuormi-25 tus. ’· 2. Patenttivaatimuksen 1 mukainen menetelmä, tunnettu siitä, että orgaanista yhdistettä, joka sisältää rikkiä ja jolla on myös ensimmäisen luokan kirkastavan aineen ominaisuudet, lisätään alkukon-30 sentraatiolla 0,75 mmol/litra kylpynestettä ja lisäys-suhteella ainakin 3 mol/10000 Ah:n kuormitus. / 3. Patenttivaatimuksen 1 tai 2 mukainen mene telmä, tunnettu siitä, että lisäksi yksi tai useampi kemiallinen yhdiste, jolla on vallitsevasti 35 toisen luokan kirkastavan aineen ominaisuudet, on läsnä .
  3. 4. Patenttivaatimuksen 1 tai 2 mukainen mene-: telmä, tunnettu siitä, että kemialliset yhdis- 96873 teet on valittu sellaisista orgaanisista yhdisteistä, kuten: - sulfonoidut aryylihalidit, esimerkiksi o-sulfo-bents-aldehydi 5. sulfonoidut allyyli- ja vinyyliyhdisteet, esimerkiksi ailyyli sulf onihappo - sulfonoidut asetyleeniyhdisteet, esimerkiksi 2-butyy-ni-l,4-disulfonihappo ja β-syanoetyylitioeetteri - tiourea ja johdannaiset, esimerkiksi allyylitiourea 10 ja o-fenyleenitiourea(2-merkaptobentsimidatsoli).
  4. 5. Patenttivaatimuksen l tai 2 mukainen menetelmä, tunnettu siitä, että kemialliset yhdisteet on valittu sellaisista orgaanisista yhdisteistä, kuten heterosyklisistä yhdisteistä, jotka sisältävät 15 sulfoalkyyli-, sulfoalkenyyli-, sulfoalkynyyli-, sulfo-alkyyliaryyli- ja sulfoaryylialkyyliryhmiä ja yhden tai useamman N-atomin, alkyyli-, alkenyyli-, alkynyyli-, alkyyliaryyli- tai aryylialkyyliryhmän, jotka sisältävät 1-5 hiiliatomia ketjussa, kuten sulfoalkyylipyri-20 diini- ja sulfoalkyylipyridimini yhdisteet, esimerkiksi 1-(3-sulfopropyyli)pyridini ja 1-(2-hydroksi-3-sulfopropyyli)pyrimidini ja sulfoalkyylikinolini- tai sulfoalkyyliisokinoliniyhdisteitä, kuten 1-(3-sulfopropyyli) kinolini tai 1-(3-sulfopropyyli)isokinolini.
  5. 25 S. Menetelmä saumattoman sylinterimäisen me- talliseularungon (3) muodostamiseksi käyttäen yhden tai useamman patenttivaatimuksista 1-5 mukaista menetelmää, tunnettu siitä, että lähtien saumattomasta sylinterimäisestä seularungosta (1), jonka paksuus on 30 1-250 μιη, saadaan saumaton sylinterimäinen seulamate- riaali (3) , jonka paksuus on jopa 1500 μπι, paksuntamalla sitä metallia kerrostamalla.
  6. 7. Patenttivaatimuksen 6 mukainen menetelmä, tunnettu siitä, että lähtökohtana on seularunko 35 (1) , jonka paksuus on 20-60 μπι.
  7. 8. Patenttivaatimuksen 6 mukainen menetelmä, tunnettu siitä, että nikkeliseularunko (1), jonka paksuus on 50 μπι ja jonka avoin pinta-ala on 70%, II 96873 paksunnetaan yhdessä metallikerrostusvaiheessa nikkelillä, kunnes on saavutettu paksuus 900 μτη ja avoin pinta-ala 50%.
  8. 9. Patenttivaatimuksen 6 mukainen menetelmä, 5 tunnettu siitä, että rautainen seularunko (l), jonka paksuus on 100 μπτ ja jolla on avoin pinta-ala 20%, paksunnetaan kummaltakin puolelta nikkelillä, kunnes on saavutettu paksuus 1200 μτη läpäisyllä arviolta 50%.
  9. 10. Jonkin patenttivaatimuksista 1-9 mukainen menetelmä, tunnettu siitä, että yksi tai useampi seuraavista ehdoista täyttyy paksuntamisen aikana: - ainakin osan paksuntamiseen tarvittavan ajan aikana aiheutetaan kylpynestevirtaus seularungon (l) reikien 15 läpi suunnassa, joka on kohtisuorassa seularunkoa (l) vastaan, - paksuntaminen suoritetaan käyttämällä sykkivää sähkövirtaa, joka sisältää pulssivirtajakson (T) ja verrattoman tai vastakkaissuuntaisen virran jakson (Τ'), 20 missä T ja Τ' ovat asetetut, toisistaan riippumatta, välille 0 ja 9900 ms.
  10. 11. Jonkin patenttivaatimuksista 1-10 mukaisella menetelmällä tuotettu seulamateriaali (3), tunnettu siitä, että se on litteä tai saumaton sy- 25 linterimäinen seulamateriaali (3).
  11. 12. Patenttivaatimuksen 11 mukainen seulamateriaali, tunnettu siitä, että sillä on kasvusuh-de Ra2 ja sisäinen jännitys Psl9,6 N/mm2 (2,0 kgf/mm2) . 96873
FI916090A 1990-12-24 1991-12-20 Menetelmä seulamateriaalin muodostamiseksi ja näin saatu seulamateriaali FI96873C (fi)

Applications Claiming Priority (2)

Application Number Priority Date Filing Date Title
NL9002866A NL9002866A (nl) 1990-12-24 1990-12-24 Werkwijze voor het vormen van een zeefmateriaal met lage inwendige spanning en aldus verkregen zeefmateriaal.
NL9002866 1990-12-24

Publications (4)

Publication Number Publication Date
FI916090A0 FI916090A0 (fi) 1991-12-20
FI916090A FI916090A (fi) 1992-06-25
FI96873B true FI96873B (fi) 1996-05-31
FI96873C FI96873C (fi) 1996-09-10

Family

ID=19858210

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
FI916090A FI96873C (fi) 1990-12-24 1991-12-20 Menetelmä seulamateriaalin muodostamiseksi ja näin saatu seulamateriaali

Country Status (21)

Country Link
US (1) US5282951A (fi)
EP (1) EP0492731B1 (fi)
JP (1) JPH0791673B2 (fi)
KR (1) KR0127832B1 (fi)
CN (1) CN1038605C (fi)
AT (1) ATE135754T1 (fi)
AU (1) AU634920B2 (fi)
BR (1) BR9105530A (fi)
CA (1) CA2058109C (fi)
DE (1) DE69118147T2 (fi)
DK (1) DK0492731T3 (fi)
ES (1) ES2085958T3 (fi)
FI (1) FI96873C (fi)
GR (1) GR3020278T3 (fi)
HK (1) HK210796A (fi)
NL (1) NL9002866A (fi)
NO (1) NO304385B1 (fi)
NZ (1) NZ241124A (fi)
PT (1) PT99884B (fi)
TW (1) TW294729B (fi)
ZA (1) ZA919874B (fi)

Families Citing this family (15)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
NL9200350A (nl) * 1992-02-26 1993-09-16 Stork Screens Bv Werkwijze voor het vervaardigen van een metaalschuim en verkregen metaalschuim.
JP3100254B2 (ja) * 1993-01-28 2000-10-16 江南特殊産業株式会社 三次元形状の型用電鋳殻及びその製造方法
NL9302238A (nl) 1993-12-22 1995-07-17 Stork Screens Bv Metallisch zeefmateriaal met draad- of vezelstruktuur en werkwijze voor de vervaardiging van een dergelijk materiaal.
KR100373056B1 (ko) * 1999-09-04 2003-02-25 주식회사 유니테크 롤러 스크린 제조방법
DE10037521C2 (de) * 1999-11-18 2002-04-25 Saxon Screens Rotationsschablo Verfahren zur elektrolytischen Herstellung von Rotationssiebdruckformen
NL1014769C2 (nl) * 2000-03-28 2001-10-01 Stork Screens Bv Metalen perforatiesjabloon, werkwijze voor de vervaardiging daarvan, alsmede toepassing.
NL1017213C2 (nl) * 2001-01-29 2002-07-30 Stork Screens Bv Werkwijzen voor het vervaardigen van elektrische geleiders, en toepassing van aldus vervaardigde geleiders.
NL1021095C2 (nl) * 2002-07-17 2004-01-20 Stork Veco Bv Werkwijze voor het vervaardigen van metalen zeefmateriaal, metalen zeefmateriaal en toepassing daarvan.
NL1021096C2 (nl) * 2002-07-17 2004-01-20 Stork Veco Bv Werkwijze voor het vervaardigen van metalen zeefmateriaal, metalen zeefmateriaal en toepassing daarvan.
NL1023005C2 (nl) 2002-11-12 2004-05-13 Stork Prints Bv Zeefmateriaal, werkwijze voor de vervaardiging en toepassingen daarvan.
CN100473508C (zh) * 2002-11-12 2009-04-01 斯托克印刷公司 筛网材料及其制造方法和应用
CN100412235C (zh) * 2004-10-25 2008-08-20 南京航空航天大学 阴极运动磨擦法精密电铸成形工艺及装置
GB201100447D0 (en) * 2011-01-12 2011-02-23 Johnson Matthey Plc Improvements in coating technology
CN105745361B (zh) 2013-09-19 2020-10-23 卓德嘉薄膜制品有限责任公司 制备成形筛的方法
CN110846693B (zh) * 2019-11-21 2020-11-10 武汉奥邦表面技术有限公司 一种高分散性碱性无氰镀锌光亮剂及其制备方法和应用

Family Cites Families (10)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
GB1524748A (en) * 1976-05-28 1978-09-13 Inco Europ Ltd Production of hard heat-resistant nickel-base electrodeposits
US4575406A (en) * 1984-07-23 1986-03-11 Polaroid Corporation Microporous filter
JPS61207594A (ja) * 1985-03-11 1986-09-13 Sumitomo Electric Ind Ltd 金属多孔体の製造方法
JPS629678A (ja) * 1985-07-05 1987-01-17 Matsushita Electric Ind Co Ltd 絶縁ゲ−ト型静電誘導トランジスタ
US4772540A (en) * 1985-08-30 1988-09-20 Bar Ilan University Manufacture of microsieves and the resulting microsieves
JPS6349758A (ja) * 1986-08-20 1988-03-02 Canon Inc 光記録読み取り方法
JPS6376890A (ja) * 1986-09-18 1988-04-07 Seiko Instr & Electronics Ltd スズ−ニツケル合金メツキ浴
FR2630753B1 (fr) * 1988-05-02 1992-01-03 Piolat Ind Cadres perfores en nickel et leur procede de fabrication
JPH022957A (ja) * 1988-06-14 1990-01-08 Hitachi Electron Eng Co Ltd プリント配線試験用プローズ装置
JPH02104688A (ja) * 1988-10-13 1990-04-17 Nisshin Steel Co Ltd Fe−Ni合金箔を製造するためのFe−Ni合金電解析出方法

Also Published As

Publication number Publication date
NL9002866A (nl) 1992-07-16
ES2085958T3 (es) 1996-06-16
BR9105530A (pt) 1992-09-01
DK0492731T3 (da) 1996-04-15
JPH04311594A (ja) 1992-11-04
CN1062772A (zh) 1992-07-15
AU8979391A (en) 1992-06-25
ZA919874B (en) 1992-09-30
TW294729B (fi) 1997-01-01
FI96873C (fi) 1996-09-10
NO914963L (no) 1992-06-25
FI916090A0 (fi) 1991-12-20
NO914963D0 (no) 1991-12-16
KR920011591A (ko) 1992-07-24
ATE135754T1 (de) 1996-04-15
KR0127832B1 (ko) 1997-12-26
EP0492731B1 (en) 1996-03-20
PT99884B (pt) 1999-06-30
NZ241124A (en) 1993-05-26
JPH0791673B2 (ja) 1995-10-04
AU634920B2 (en) 1993-03-04
PT99884A (pt) 1994-02-28
CA2058109C (en) 1997-09-09
NO304385B1 (no) 1998-12-07
CN1038605C (zh) 1998-06-03
DE69118147T2 (de) 1996-09-05
FI916090A (fi) 1992-06-25
GR3020278T3 (en) 1996-09-30
US5282951A (en) 1994-02-01
DE69118147D1 (de) 1996-04-25
HK210796A (en) 1996-12-06
CA2058109A1 (en) 1992-06-25
EP0492731A1 (en) 1992-07-01

Similar Documents

Publication Publication Date Title
FI96873B (fi) Menetelmä seulamateriaalin muodostamiseksi ja näin saatu seulamateriaali
KR100298019B1 (ko) 금속포움의제조방법및수득된금속포움
CA2935934C (en) Electroplating bath containing trivalent chromium and process for depositing chromium
EP1114206B1 (de) Wässriges alkalisches cyanidfreies bad zur galvanischen abscheidung von zink- oder zinklegierungsüberzügen
KR101301275B1 (ko) 여과막을 가지는 알칼리 전기도금조
EP0925388B1 (en) Electroplating of nickel-phosphorus alloys coatings
US20150354077A1 (en) Electrodeposition of chromium from trivalent chromium using modulated electric fields
WO2007147605A2 (de) Tripyridinium-verbindungen als zusätze in wässrigen alkalischen, cyanidfreien bädern zur galvanischen abscheidung von zink- und zinklegierungsüberzügen
JP6687331B2 (ja) 光沢ニッケル層の析出のための電解浴、または光沢ニッケル層の析出のための電解浴中での使用のための混合物、および光沢ニッケル層を有する物品の製造方法
CA2730252A1 (en) Low stress property modulated materials and methods of their preparation
AU742766B2 (en) Ductility agents for nickel-tungsten alloys
CA1118710A (en) Hard, heat-resistant nickel electrodeposits
CN101432467B (zh) 通过电流分布的变化控制电沉积的铜镀层的硬度
CN1786287A (zh) 电沉积制造的梯度多孔金属材料及其制造工艺
CN117071015A (zh) 一种正逆向脉冲电解银合金溶液、配制方法、电镀方法和银合金镀层
FI83439C (fi) Vals i pappersmaskin och foerfarande foer framstaellning av denna.
EP2096193A1 (en) Process for the preparation of corrosion resistant zinc and zinc-nickel plated linear or complex shaped parts
EP0892087A2 (en) Electroplating of low-stress nickel
US20080110762A1 (en) Electrolyte Composition and Method for the Deposition of a Zinc-Nickel Alloy Layer on a Cast Iron Or Steel Substrate
EP0752484B1 (en) Electrolytic process for coating a metal element with a layer of brass
EP2588644B1 (de) Tribologisch belastbare edelmetall/metallschichten
EP3415665B1 (de) Verfahren zur galvanischen abscheidung von zink-nickel-legierungsüberzügen aus einem alkalischen zink-nickel-legierungsbad mit reduziertem abbau von additiven
KR20110128326A (ko) 구리-아연 합금 전기 도금욕 및 이것을 사용한 도금 방법
DE102011114931A1 (de) Selektive Hartgoldabscheidung
KR960002123B1 (ko) 두껍고 투과성이 큰 스크린 재료 및 그의 형성방법

Legal Events

Date Code Title Description
FG Patent granted

Owner name: STORK SCREENS B.V.

BB Publication of examined application