FI96303B - Menetelmä kantopyörän suuntaamiseksi - Google Patents
Menetelmä kantopyörän suuntaamiseksi Download PDFInfo
- Publication number
- FI96303B FI96303B FI932438A FI932438A FI96303B FI 96303 B FI96303 B FI 96303B FI 932438 A FI932438 A FI 932438A FI 932438 A FI932438 A FI 932438A FI 96303 B FI96303 B FI 96303B
- Authority
- FI
- Finland
- Prior art keywords
- bearing
- bearing sleeve
- eccentric
- vertical
- carrier wheel
- Prior art date
Links
Classifications
-
- B—PERFORMING OPERATIONS; TRANSPORTING
- B66—HOISTING; LIFTING; HAULING
- B66C—CRANES; LOAD-ENGAGING ELEMENTS OR DEVICES FOR CRANES, CAPSTANS, WINCHES, OR TACKLES
- B66C9/00—Travelling gear incorporated in or fitted to trolleys or cranes
- B66C9/08—Runners; Runner bearings
Landscapes
- Engineering & Computer Science (AREA)
- Mechanical Engineering (AREA)
- Support Of The Bearing (AREA)
Description
96303
Menetelmä kantopyörän suuntaamiseksi
Keksintö koskee menetelmää nosturin kantopyörän pystysuunnan ja kulkusuunnan suuntaamiseksi.
5 Nosturin kokoonpanohitsauksen jälkeen on usein tar vetta korjata kantopyörän suuntausta. Kantopyörän suun-taustarve johtuu yleensä nosturin teräsrakenteen muodonmuutoksista ja epätarkkuuksista. Tunnettua on, että kantopyörän akselilla on molemmissa päissä epäkeskeinen laa-10 keriholkki, joka on ulkohalkaisijalta tuettu päätykannat-timenrunkoon. Epäkeskeistä laakeriholkkia kiertämällä voidaan kantopyörän kulkusuuntaa ja pystykallistumaa suunnata. Lähtötilanteessa laakeriholkkien epäkeskeisyys on samaan suuntaan. Yleensä laakeriholkkien epäkeskeisyys on 15 kohtisuoraan ylöspäin. Näin ollen laakeriholkkia kierrettäessä kantopyörän laakeripesän keskiön liike vaakasuorassa (kulkusuunnan suuntaus) on sin a x E, jossa a = kierto-kulma ja E * epäkeskeisyys. Laakeripesän keskiön liike pystysuorassa on (1 - cos a) x E. Kiertokulman ollessa 20° 20 tai pienempi (tilanne käytännössä) on laakeripesän keskiön vaakasuora liike huomattavasti suurempi kuin pystysuora liike ja täten kulkusuunnan suuntaus on suhteellisen helppo suorittaa. Usein tämän jälkeen on tarve muuttaa myös pystykallistumaa toista epäkeskeistä laakeriholkkia kier-25 tämällä. Tällöin laakeriholkin kiertäminen vaikuttaa enemmän kulkusuuntaan kuin pystykallistumaan. Tämän jälkeen on kulkusuunnan korjaus suoritettava ensimmäistä laakeriholkkia kiertämällä, kuten edellä on mainittu. Tämä toimenpide joudutaan suorittamaan useita kertoja. Haittoina voidaan 30 vielä mainita se, että laakeriholkkien aseman löytäminen vaatii huomattavaa tarkkuutta, kokemusta ja huolellisuutta.
Ratkaisuna edellä esitettyihin haittoihin esitetään keksintönä uudenlainen menetelmä nosturin kantopyörän 35 suuntaamiseksi. Keksinnön mukaiselle menetelmälle nosturin 96303 2 kantopyörän suuntaamiseksi on tunnusomaista se, mitä patenttivaatimuksen 1 tunnusmerkkiosassa on esitetty. Keksinnön eräille muille sovellutusmuodoille on tunnusomaista se, mitä muissa patenttivaatimuksissa on esitetty. Keksin-5 nön mukaisessa ratkaisussa kantopyörän toisen puolen epä-keskeisellä laakeriholkilla suunnataan kulkusuuntaa ja toisen puolen epäkeskeisellä laakeriholkilla pystysuuntaa. Keksinnöllä saavutetaan mm. seuraavia etuja: - asentajalla ei tarvitse olla pitkäaikaista kokemusta 10 suuntauksen suorittamista varten - suuntaus yksinkertainen suorittaa - ei tarvita pitkiä säätöohjeita - säästetään suuntauskustannuksissa - vie huomattavasti vähemmän aikaa 15 - antaa helpon jälkisuuntausmahdollisuuden - kiertokulma voidaan katsoa suoraan taulukosta
Keksintöä selostetaan seuraavassa tarkemmin eräiden sovellutusesimerkkien avulla viittaamalla oheisiin piirustuksiin, joissa 20 kuvio 1 esittää kantopyörää 1 asennettuna päätykan- nattajan runkoon, katsottuna edestä la, sivulta Ib ja päältä le, ja kuvio 2 esittää suuntauksen toimintaa kaaviomaises-ti katsottuna kantopyörän 1 kummaltakin sivulta ja 25 kuvio 3 esittää kaaviomaisesti toisen puolen epä- keskopinnat ja kuvio 4 esittää kuviossa 3 olevaa laakeriholkkia 2b kasattuna ja osittain leikattuna.
Kuviossa 1 on kuvattu kantopyörä 1 kolmessa kuvan-30 nossa. Kuviossa 1 näkyy kantopyörän 1 molemmilla puolilla olevat epäkeskeiset laakeriholkit 2a ja 2b, jotka keksin-'· nön mukaisessa rakenteessa muodostuvat laakeripesistä 3a ja 3b sekä ulkohalkaisijaltaan epäkeskeisistä kiivistä 4a ja 4b, jotka ohjautuvat laakeripesien 3a ja 3b sisähalkai-35 sijoihin ja jotka kiinnittyvät toisiinsa ruuveilla 5. Epä- I ill i am I I IM ! * 96303 3 keskeisyys on valittava niin, että suuntaustarve saavutetaan alle 20° kiertokulmalla. Tukipinnat 8a ja 8b ovat tukilevyjen 7a ja 7b ja laakeriholkkien 2a ja 2b väliset kosketuspinnat. Esimerkiksi toisen puolen tukipinta 8a 5 epäkeskeiselle laakeriholkille 2a on sijoitettu keksinnön mukaisessa ratkaisussa saman verran epäkeskeiseksi laake-riholkissa 2a. Tukilevyn 7a tukipinnan 8a epäkeskeisyyden suunta valitaan esimerkiksi halutun suuntausvaikutuksen mukaan. Jos tukipinnan 8a epäkeskeisyys on pystyakselin 10 suuntainen ja laakeriholkki 2a on epäkeskeisesti asennettu siten, että se kompensoi tukipinnan 8a epäkeskeisyyden (laakeripesä 3a sijaitsee halutulla akselin keskilinjalla), niin epäkeskeisen laakeripesän 3a keskiön liike on vaakasuorassa huomattavasti suurempi kuin pystysuunnassa. 15 Jos taas tukipinta 8a on poikkeutettu keskipisteen suhteen vaakasuoraan sivulle, niin silloin epäkeskeisen laakeri-hoikin 2a kiertäminen muuttaa laakeripesän 3a asemaa pystysuunnassa ja vain olemattoman vähän vaakasuunnassa. Kuviossa 1 näkyy myös akseli 6, jonka avulla kantopyörä 1 on 20 laakeroitu laakeriholkkeihin 2a ja 2b sekä edellä mainitut tukilevyt 7a ja 7b, joiden tukipinnat 8a ja 8b ohjaavat laakeriholkkeja 2a ja 2b ja ne on kiinnitetty pääkannatta-jan runkoon saman verran ja samaan suuntaan epäkeskeisesti kuin vastaavat laakeriholkkien 2a ja 2b ulkohalkaisijat. 25 Tukilevy 7a on poikkeutettu vaakasuorassa ja tukilevy 7b vastakkaisella puolella on poikkeutettu pystysuorassa. Pääkannattajan teräsrakenne pyritään valmistamaan mahdollisimman suurella tarkkuudella kantopyörien 1 suuntaustar-peen minimoimiseksi. Vaaditusta suuntaustarkkuudesta joh-30 tuen esiintyy yleensä aina kantopyörän 1 suuntaustarvetta. Suuntauksen korjaus tapahtuu seuraavasti: Laakeriholkkia 2a kiertämällä suunnataan pystykallistumaa ja laakeriholkkia 2b kiertämällä säädetään kulkusuuntaa. Keksinnön mukaisessa ratkaisussa kierretään laakeriholkkia 2a, jos 35 laakeripesän 3a keskipistettä halutaan siirtää pystysuun- 4 96303 nassa. Jos kantopyörän 1 kulkusuuntaa halutaan korjata, niin kierretään laakeriholkkia 2b myötä- tai vastapäivään, riippuen halutusta suunnasta, jolloin laakeripesän 3b keskipiste siirtyy vaakasuorassa. Asentajan työtä helpotta-5 maan tehdään laakeriholkkeihin 2a ja 2b sekä tukilevyihin 7a ja 7b epäkeskon asentoa osoittavat merkit. Näiden merkkien tulee olla suuntauksen lähtötilanteessa kohdakkain. Näin asentaja näkee merkeistä, kuinka paljon hän on kiertänyt laakeriholkkeja 2a ja 2b suuntauksen aikana.
10 Kuviossa 2 on kaavamaisesti kuvattu suuntauksen vaikutus katsottuna kaaviossa A tukilevyn 7a ja vastaavan laakeriholkin 2a puolelta. Kuviossa 2 olevassa kaaviossa B on kuvattu suuntauksen vaikutus tukilevyn 7b ja laakeri-hoikin 2b puolelta. Keksinnön mukaisessa ratkaisussa kaa-15 vion A mukaisesti laakeriholkkia 2a kierrettäessä vähemmän kuin 20° on laakeripesän 3a keskipisteen liike pystysuunnassa huomattavasti suurempi kuin vaakasuora liike. Kun epäkeskeisyys = E, niin 20° kiertokulmaa vastaava laakeri-pesän 3a keskipisteen liike (pystysuoraan) on haluttuun 20 korjaus suuntaan sin 20" x E = 0,34 x E. Kun sensijaan taas liike ei-toivottuun suuntaan eli tässä tapauksessa (vaakasuoraan) vaikutus on (1-cos a)xE=0,06xE. Näin ollen vaikutus toivottuun korjaussuuntaan on 5,6-kertainen ei-toivottuun verrattuna. Jos kiertokulma a on pienempi kuin 25 esimerkissä, on vaikutus ei-toivottuun suuntaan huomattavasti pienempi. Näin aikaansaadaan kantopyörän 1 pystykal-listuksen suuntaus. Kuviossa 2 on kaaviossa B keksinnön mukaisessa ratkaisussa kuvattu suuntauksen vaikutus laakeriholkkia 2b kierrettäessä, jolloin laakeripesän 3b keski-30 piste siirtyy haluttuun vaikutussuuntaan vaakasuorassa, samoin kuin edellä on esitetty. Näin aikaansaadaan kanto-pyörän 1 kulkusuunnan säätö.
Kuvioissa 3 ja 4 on esitetty kaaviomaisesti epäkes-keiset pinnat 9, jotka ovat osina laakeriholkeissa 2a ja 35 2b. Tukipinnat 8a ja 8b ovat samanverran epäkeskeisiä kuin 5 96303 vastaavat epäkeskeiset laakeriholkit 2a ja 2b. Laakerihol-kit 2a ja 2b muodostuvat osista 3a+4a+5 tai vastaavasti, jos on kysymyksessä 2b niin 3b+4b+5, missä 5 on ruuvi, joka kiinnittää osat toisiinsa. Kuviossa 1 osat 2a ja 4a 5 on merkitty osoittamaan samaa kohtaa, koska nämä muodostuvat samasta osasta.
Alan ammattimiehelle on selvää, että keksinnön eri sovellutusmuodot eivät rajoitu ainoastaan edellä esitettyihin esimerkkeihin, vaan voivat vaihdella jäljempänä 10 esitettävien patenttivaatimusten puitteissa. Epäkeskeinen laakeriholkki voi vaihdella rakenteeltaan siten, että epä-keskopinta voi sijaita hoikin sisä- tai ulkopuolella ja holkki voidaan valmistaa yhdestä tai useammasta osasta. Laakeriholkkia ohjaava runkorakenteen puoleinen tukipinta 15 voidaan aikaan saada siten, että se valmistetaan runkorakenteeseen tai siihen kiinnitettyyn erilliseen osaan valamalla tai koneistamalla jne. Keksinnön mukaista ratkaisua voidaan myös soveltaa niveltappien ja köysipyörien akseleiden suuntaukseen.
Claims (4)
1. Menetelmä nosturin kantopyörän (1) pystysuunnan ja kulkusuunnan suuntaamiseksi, jonka kantopyörän (1) laa-5 kerin epäkeskeisiä laakeriholkkeja (2a, 2b) ohjaavat tuki-pinnat (8a, 8b) ovat samanverran epäkeskeisesti sijoitetut akselin (6) keskilinjaan nähden kuin laakeripesien (3a, 3b) keskipisteen epäkeskeisyys, tunnettu siitä, että 10. ensimmäinen laakeriholkki (2b) sovitetaan ensim mäiseen tukipintaan (8b) siten, että niiden välinen epäkeskeisyys on pystysuunnassa ja - toinen laakeriholkki (2a) sovitetaan toiseen tukipintaan (8a) siten, että niiden välinen epäkeskeisyys on 15 vaakasuunnassa, ja että - ensimmäistä laakeriholkkia (2b) kääntämällä suunnataan kantopyörän kulkusuuntaa ja - toista laakeriholkkia (2a) kääntämällä suunnataan kantopyörän pystykallistumaa.
2. Patenttivaatimuksen 1 mukainen menetelmä, tun nettu siitä, että laakeriholkkeihin (2a, 2b) sekä tu-kilevyihin (7a, 7b) tehdään epäkeskon asentoa osoittavat merkit asentajaa varten.
3. Jonkin edellisen patenttivaatimuksen mukainen 25 menetelmä, tunnettu siitä, että epäkeskeistä laakeriholkkia (2a, 2b) suunnataan kääntämällä taulukosta katsotun kiertokulman verran. il . . 1.11.1 IIH 1»
4 III I 96303
Priority Applications (3)
Application Number | Priority Date | Filing Date | Title |
---|---|---|---|
FI932438A FI96303C (fi) | 1993-05-28 | 1993-05-28 | Menetelmä kantopyörän suuntaamiseksi |
EP19940108144 EP0626336B1 (en) | 1993-05-28 | 1994-05-26 | Procedure and assembly for adjusting the direction of a rail wheel |
DE1994616036 DE69416036T2 (de) | 1993-05-28 | 1994-05-26 | Verfahren und Montage zum Justieren der Richtung eines Schienenrads |
Applications Claiming Priority (2)
Application Number | Priority Date | Filing Date | Title |
---|---|---|---|
FI932438A FI96303C (fi) | 1993-05-28 | 1993-05-28 | Menetelmä kantopyörän suuntaamiseksi |
FI932438 | 1993-05-28 |
Publications (4)
Publication Number | Publication Date |
---|---|
FI932438A0 FI932438A0 (fi) | 1993-05-28 |
FI932438A FI932438A (fi) | 1994-11-29 |
FI96303B true FI96303B (fi) | 1996-02-29 |
FI96303C FI96303C (fi) | 1996-06-10 |
Family
ID=8538023
Family Applications (1)
Application Number | Title | Priority Date | Filing Date |
---|---|---|---|
FI932438A FI96303C (fi) | 1993-05-28 | 1993-05-28 | Menetelmä kantopyörän suuntaamiseksi |
Country Status (3)
Country | Link |
---|---|
EP (1) | EP0626336B1 (fi) |
DE (1) | DE69416036T2 (fi) |
FI (1) | FI96303C (fi) |
Families Citing this family (8)
Publication number | Priority date | Publication date | Assignee | Title |
---|---|---|---|---|
US5791257A (en) * | 1997-01-08 | 1998-08-11 | Harnischfeger Corporation | Overhead crane with adjustable bearings |
US6622877B2 (en) | 2001-06-04 | 2003-09-23 | Mhe Technologies, Inc. | Overhead crane with adjustable bearing assemblies |
DE102007054693A1 (de) * | 2007-11-14 | 2009-06-10 | Stahl Crane Systems Gmbh | Führungsrollenanordnung für Kräne |
FI124036B (fi) | 2010-08-30 | 2014-02-14 | Cargotec Finland Oy | Nostovaunun kulkupyörän kiinnitys- ja säätöratkaisu |
US8393514B2 (en) | 2010-09-30 | 2013-03-12 | Ethicon Endo-Surgery, Inc. | Selectively orientable implantable fastener cartridge |
CN102514902A (zh) * | 2012-01-13 | 2012-06-27 | 冠亚机械工业(昆山)有限公司 | 四轮台车 |
CN103964304A (zh) * | 2014-04-17 | 2014-08-06 | 洛阳汉鼎起重机械有限公司 | 一种带偏心套的车轮组结构 |
CN105174048B (zh) * | 2015-08-20 | 2017-10-27 | 孟文 | 一种易于调节的可调端梁结构 |
Family Cites Families (5)
Publication number | Priority date | Publication date | Assignee | Title |
---|---|---|---|---|
FR662077A (fr) * | 1928-10-12 | 1929-08-02 | D Usinage Et De Petite Mecaniq | Palier de transmission perfectionné |
DE1213971B (de) * | 1960-11-24 | 1966-04-07 | Demag Ag | Kranlaufradlagerung mit in den beiden Stegblechen des Kranlaufradtraegers gelagertemLaufradlagerbolzen |
US3399582A (en) * | 1967-12-26 | 1968-09-03 | Henry Robert Randall | Shaft adjustment apparatus and power transmission means |
DE7712358U1 (de) * | 1977-04-20 | 1977-08-18 | Aumund-Foerdererbau Gmbh, 4134 Rheinberg | Justierbare Laufradlagerung |
DE4019561C2 (de) * | 1990-06-15 | 1998-01-29 | Mannesmann Ag | Einstellbare Lagerung eines Laufrades |
-
1993
- 1993-05-28 FI FI932438A patent/FI96303C/fi not_active IP Right Cessation
-
1994
- 1994-05-26 DE DE1994616036 patent/DE69416036T2/de not_active Expired - Lifetime
- 1994-05-26 EP EP19940108144 patent/EP0626336B1/en not_active Expired - Lifetime
Also Published As
Publication number | Publication date |
---|---|
DE69416036D1 (de) | 1999-03-04 |
EP0626336B1 (en) | 1999-01-20 |
FI96303C (fi) | 1996-06-10 |
FI932438A (fi) | 1994-11-29 |
DE69416036T2 (de) | 1999-07-15 |
EP0626336A1 (en) | 1994-11-30 |
FI932438A0 (fi) | 1993-05-28 |
Similar Documents
Publication | Publication Date | Title |
---|---|---|
FI96303B (fi) | Menetelmä kantopyörän suuntaamiseksi | |
EP0230469B1 (en) | Alignment compensator for linear bearings | |
US9199381B2 (en) | Parallel-kinematical machine with gimbal holders | |
JPH06328402A (ja) | プランジルータ | |
US6398400B1 (en) | Bearing bushing and machine part for receiving the bearing bushing | |
JP2000515436A (ja) | 案内架台 | |
US6642678B1 (en) | Linear accelerator | |
US3870288A (en) | Pipe fabrication jig | |
US6486574B2 (en) | Small footprint vertical lift and rotation stage | |
FI93000C (fi) | Laitteisto ja menetelmä laakeripesän kiinnittämiseksi | |
US20020088266A1 (en) | Multistation press | |
CN107243788A (zh) | 一种可调浮动支撑装置及调整方法 | |
CN206925355U (zh) | 用于管件孔位加工的装夹工装 | |
FI58606C (fi) | Bandsaog | |
CN209801316U (zh) | 一种可调角度的路灯 | |
WO1995001875A1 (en) | Stabilised screen printing | |
JPS6041533Y2 (ja) | ズ−ムレンズの鏡筒 | |
FI115244B (fi) | Kannatusjärjestely | |
CN216912734U (zh) | 一种平板角度对接焊辅助装置 | |
CN112372227B (zh) | 一种拉筋组对装置 | |
CN214951129U (zh) | 一种基于图像处理的法兰定位判定装置 | |
CN212768320U (zh) | 一种微调压轮机构 | |
CN112936915B (zh) | 一种加固型复合材料加工系统 | |
CN221159155U (zh) | 一种传感器焊接夹具 | |
CA2010023A1 (en) | Apparatus for automatically shaping windings for extremely elongated coils, in particular to form dipole or quadrupole magnets |
Legal Events
Date | Code | Title | Description |
---|---|---|---|
GB | Transfer or assigment of application |
Owner name: KCI KONECRANES INTERNATIONAL OY |
|
BB | Publication of examined application | ||
MA | Patent expired |