FI87135C - Anordning foer aostadkommande av panorama-roentgenbildsprojektioner - Google Patents

Anordning foer aostadkommande av panorama-roentgenbildsprojektioner Download PDF

Info

Publication number
FI87135C
FI87135C FI894339A FI894339A FI87135C FI 87135 C FI87135 C FI 87135C FI 894339 A FI894339 A FI 894339A FI 894339 A FI894339 A FI 894339A FI 87135 C FI87135 C FI 87135C
Authority
FI
Finland
Prior art keywords
motor
rotation
ray
rotating plate
film
Prior art date
Application number
FI894339A
Other languages
English (en)
Swedish (sv)
Other versions
FI894339A (fi
FI87135B (fi
FI894339A0 (fi
Inventor
Juhani Palonen
Hannu Purhonen
Original Assignee
Instrumentarium Oy
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Instrumentarium Oy filed Critical Instrumentarium Oy
Priority to FI894339A priority Critical patent/FI87135C/fi
Publication of FI894339A0 publication Critical patent/FI894339A0/fi
Priority to CA002010589A priority patent/CA2010589A1/en
Priority to IT19714A priority patent/IT1239457B/it
Priority to US07/500,181 priority patent/US5012501A/en
Priority to DE4012627A priority patent/DE4012627A1/de
Priority to JP2246005A priority patent/JPH03170131A/ja
Publication of FI894339A publication Critical patent/FI894339A/fi
Publication of FI87135B publication Critical patent/FI87135B/fi
Application granted granted Critical
Publication of FI87135C publication Critical patent/FI87135C/fi

Links

Classifications

    • AHUMAN NECESSITIES
    • A61MEDICAL OR VETERINARY SCIENCE; HYGIENE
    • A61BDIAGNOSIS; SURGERY; IDENTIFICATION
    • A61B6/00Apparatus or devices for radiation diagnosis; Apparatus or devices for radiation diagnosis combined with radiation therapy equipment
    • A61B6/50Apparatus or devices for radiation diagnosis; Apparatus or devices for radiation diagnosis combined with radiation therapy equipment specially adapted for specific body parts; specially adapted for specific clinical applications
    • A61B6/51Apparatus or devices for radiation diagnosis; Apparatus or devices for radiation diagnosis combined with radiation therapy equipment specially adapted for specific body parts; specially adapted for specific clinical applications for dentistry

Landscapes

  • Health & Medical Sciences (AREA)
  • Life Sciences & Earth Sciences (AREA)
  • Medical Informatics (AREA)
  • Engineering & Computer Science (AREA)
  • Optics & Photonics (AREA)
  • Biomedical Technology (AREA)
  • Biophysics (AREA)
  • High Energy & Nuclear Physics (AREA)
  • Oral & Maxillofacial Surgery (AREA)
  • Nuclear Medicine, Radiotherapy & Molecular Imaging (AREA)
  • Dentistry (AREA)
  • Pathology (AREA)
  • Radiology & Medical Imaging (AREA)
  • Physics & Mathematics (AREA)
  • Heart & Thoracic Surgery (AREA)
  • Molecular Biology (AREA)
  • Surgery (AREA)
  • Animal Behavior & Ethology (AREA)
  • General Health & Medical Sciences (AREA)
  • Public Health (AREA)
  • Veterinary Medicine (AREA)
  • Apparatus For Radiation Diagnosis (AREA)

Description

87135
Laitteisto panoraama-röntgenkuvaprojektioiden aikaansaamiseksi. - Anordning för ästadkommande av panorama-röntgenbilds-projektioner
Keksinnön kohteena on patenttivaatimuksen 1 johdanto-osan mukainen laitteisto panoraama-röntgenkuvaprojektioiden aikaansaamiseksi. Hampaiston röntgenkuvauksen tavoitteena on saada kuvattavasta kohteesta oleellista diagnostista informaatiota. Toisaalta ihmisen hampaisto ympäröivine kudoksineen on kuvauskohteena varsin erikoislaatuinen ja asettaa kuvaussysteemille vastaavasti erikoisia vaatimuksia. Tämän päivän tilanne onkin se, ettei mikään käytössä oleva kuvausmenetelmä yksin kykene välittämään kaikkea tarvittavaa informaatiota, vaan on käytettävä useampia toisiaan täydentäviä kuvausmenetelmiä ja -laitteita rinnakkain.
Perinteellisin hampaiden kuvausmenetelmä on intraoraalifilmi-kuvaus. Tässä menetelmässä kuvaus suoritetaan siten, että potilaan suuhun kuvattavien hampaiden taakse asetetaan esimerkiksi 30 mm x 40 mm kokoinen röntgenfilmi. Potilaan pitäessä sormellaan filmiä paikoillaan, kuvausta suorittava henkilö suuntaa röntgenputkipään potilaaseen nähden manuaalisesti siten, että kollimaattorisylinterin tai -kartion määrittämä sädekeila osuu filmin kohdalle ja sopivassa kulmassa kuvattaviin hampaisiin nähden. Tämän jälkeen suoritetaan säteilytys. Kuvauksen helpottamiseksi menetelmään on tehty parannuksia, joissa röntgenfilmi tulee kohdistetuksi sädekeilaan nähden erilaisten pitimien avulla. Silti sädekeilan suuntaus potilaaseen nähden jää käyttäjän silmämääräisesti arvioitavaksi.
Intraoraalifilmimenetelmällä on omat etunsa: Koska röntgensäteet valottavat röntgenfilmiä suoraan, tuloksena oleva röntgenkuva on erittäin terävä ja sisältää runsaasti informaatiota pienistäkin yksityiskohdista. Itse asiassa tällainen kuva sisältää informaatiota enemmän kuin mitä ihmissilmällä pystyy 2 87135 erottamaan. Eduksi voidaan tietyissä tilanteissa lukea myös se, että kuvaus voidaan kohdistaa tiettyyn yksityiseen hampaaseen. Merkittävä etu on myös se, että röntgensäteet kulkevat vain diagnostisesta kiinnostavien kudosten läpi, jolloin filmillä ei ole varjoja pään muista osista.
Intraoraalifilmimenetelmän haittoja ovat filmin suorasta sätei-lytyksestä johtuva suhteellisen suuri potilaaseen kohdistuva säteilyannos sekä epäkäytännöllisyys haluttaessa yleiskuvaa potilaan hampaistosta ja leuoista. On myös käynyt ilmi, että hammaslääkäri tarvitsee joskus informaatiota myös sellaisista alueista, joita intraoraalifilmimenetelmällä ei voi kuvata.
Rutiinikäyttöön edellisen kuvausmenetelmän rinnalle on parin viime vuosikymmenen aikana noussut niin sanottu panoraamatomo-grafiakuvaus. Tämä menetelmä on täysin ekstraoraalinen, ja kuvaustulokselle on oleellista, että hampaiston ja leukojen alueelta saadaan yksi yhtenäinen panoraamakuva filmille, jonka suuruus on tyypillisesti 12-15 cm x 30 cm. Tämän menetelmän mukaisia tunnettuja laitekonstruktioita on lukuisia. Eräs tällainen on esitetty GB-patentissa 1 594 499.
Yhteistä näille on, että kuvauksen aikana seisovan tai istuvan potilaan pään ympäri liikkuu sopivien tuenta- ja liike-elimien välityksellä yhdistelmä, johon kuuluu röntgenputkipää sädekei-laa rajoittavine ellmineen sekä mainittuun putkipäähän nähden potilaan pään vastakkaisella puolella sijaitseva röntgenfilmin ja vahvistuslevyparin sisältävä filmikasetti. Putkipäästä lähtevä kollimoitu vaakasuunnassa kapea sädekeila lävistää potilaan pään ja osuu filmikasetille valottaen filmiltä kapeaa aluetta kerrallaan. Sädekeilan liikkuessa kuvauksen aikana potilaan hammaskaareen nähden sopivasti liikkuu filmikasetti samanaikaisesti sädekeilaan nähden kohtisuoraan tätä vastaan. Sädekeilan joutuessa kulkemaan potilaan pään läpi projisoituu filmille myös kuvattavan hampaiston alueen ulkopuolella 3 87135 sijaitsevien kallon osien varjoja. Nämä kuitenkin suinuttuvat epäteräviksi tomografiaefektin johdosta.
Panoraamatomografiamenetelmän suosio perustuu siihen, että sillä saavutetaan etuja alueilla, joissa intraoraalifilmiinene-telmällä on heikkoutensa. Yhtenäinen panoraamakuva välittää informaatiota koko leukojen alueelta paljastaen näin hyvin myös hampaita ympäröivien kudosten tilan. Panoraamatomografiakuvaus on myös helppo ja nopea suorittaa. Lisäksi vahvistuslevyjen ansiosta potilaaseen siirtyvä säteilyenergia panoraamakuvauk-sessa on suhteellisen pieni vastaten 2-3 intraoraalifilmin valotuksessa siirtyvää energiaa.
Mutta myös panoraamatomografiamenetelmällä on omat puutteellisuutensa. Vahvistuslevyjen piirtokyky ei ole läheskään yhtä hyvä kuin pelkän röntgenfilmin. Näin panoraamakuvat ovat epäterävämpiä kuin intraoraalifilmikuvat. Tämä sinänsä ei ole puute, koska vahvistuslevyjen piirtokyky riittää välittämään diagnoosin kannalta oleellisen informaation. Vakava haitta sen sijaan on, että panoraamakuvissa esiintyy paikoitellen liikkeen aiheuttamaa epäterävyyttä myös sellaisilla alueilla, jotka ovat diagnostisesti oleellisia. Tämä johtuu siitä, että tomografia- eli kerroskuvauksessa kohteesta piirtyy terävänä vain tietty : · kerros muiden alueiden sumuttuessa enemmän tai vähemmän. Ham-·: maskuvauksissa tämä kerros pyritään luonnollisesti saamaan yhtymään potilaan hammaskaareen sekä muodoltaan että kooltaan. Käytännössä tässä esiintyy vaikeuksia ja lähinnä kahdesta syystä: Ensiksikin ihmisten hammaskaaren koko ja muoto vaihtelee yksilöstä toiseen eikä kunnolla toimivia adaptiivisia kuvaus-geometriasysteemejä ole pystytty rakentamaan. Toiseksi, panoraamatomograf iakuva uksessa on otettava huomioon myös sädekeilan suunta hammaskaareen nähden. Jotta sädekeila edes likimäärin saataisiin lävistämään hammaskaari kohtisuoraan sekä saamaan kuvaus pehmeästi jatkuvaksi, on laitteen suunnittelijan tehtävä kompromisseja, joista seuraa, että terävänä kuvautuva kerros on 4 87135 paikoitellen (etuhampaiden alueella) niin ohut, että oleellisia kohteita joutuu usein sen ulkopuolelle ja niin muodoin kuvautuu epäterävänä.
Jonkin verran käytetään myös sellaista panoraamakuvausmenetel-mää, jossa röntgenputken säteilyä lähettävä osa eli anodi asetetaan potilaan suuhun ja joustavassa kasetissa oleva röntgen-filmi taivutetaan ylä- ja alaleuan ulkopuolelle ihoa myötäileväksi. Vaikka tässä menetelmässä ei ole epäterävyysongelmia, on sen käyttö osoittautunut epämukavaksi. Lisäksi potilaan kielen ja kitalaen pintaan kohdistuu suhteellisen suuri säteilyrasi-tus. Myöskään sädekeilan suunta hammaskaareen nähden ei ole kaikilta osin optimaalinen.
Kaikkien edellä esitettyjen kuvausmenetelmien yhteydessä esiintyy usein ongelmia saada kahden vierekkäisen hampaan välinen rako eli approksimaalipintojen välinen rako sekä leukanivelet kuvatuksi oikeasta kulmasta. Ellei sädekeila kulje em. raon suuntaisena, projisoituvat vierekkäiset hampaat osittain päällekkäin. Edelleen, ellei sädekeila kulje kondyylin suuntaisena tai kohtisuoraan sitä vastaan, kuvautuvat leukanivelet vääristyneinä.
Tässä esillä olevan keksinnön tavoitteena on kuvausmenetelmä, joka erikoisesti tuo esiin hammasväleihin ja leukaniveliin liittyvän informaation luotettavammin kuin tunnetut menetelmät ja jossa yhdistyy tunnettujen menetelmien etuja samalla kun haittoja on eliminoitu.
Tämän tavoitteen saavuttamiseksi on keksinnön lähtökohtana laitteisto panoraamaröntgenkuvaprojektioiden aikaansaamiseksi hammaskaaren muotoisesta kohteesta tai sen tietystä osasta röntgenfilmille, johon laitteistoon kuuluu kiinteä runko, liikkuva kannatinvarsi, jonka vastakkaisiin päihin on kiinnitetty röntgensädelähde ja filmipidin kuvattavan kohteen 87135 5 eri puolille, sekä elimet, joilla aikaansaadaan kannatinvarren rotaatioliike kohteen ympäri, ja elimet, joilla aikaansaadaan pyörimisliikkeen keskipisteen liikkuminen suoraviivaisesti riippuvaisena kannatinvarren kulma-asennosta. Edellämainitun tavoitteen saavuttamiseksi on keksinnölle tunnusomaista patenttivaatimuksen 1 tunnusmerkkiosassa esitetyt asiat.
Seuraavassa keksintöä selostetaan oheisiin piirustuksiin viitaten, joissa:
Kuvio 1 esittää järjestelyä sädesuunnan ja kuvakerroksen normaalin välisen kulman mittaamiseksi.
Kuvio 2 esittää kuvion 1 mukaisen järjestelyn mittaustuloksia graafisesti.
Kuvio 3 esittää suoraviivaisen liikkeen (translaatioliikkeen) L suuntaa ja pituutta tavallisessa panoraamakuvauksessa.
Kuvio 4 esittää translaatioliikkeen optimaalista suuntaa ja . pituutta toisen leukanivelen PA (posteroanterior) kuvauksessa.
Kuvio 5 esittää translaatioliikkeen optimaalista suuntaa ja pituutta molaarialueen hampaiden kuvauksessa.
Kuvio 6 esittää translaatioliikkeen optimaalista suuntaa ja pituutta toisen leukanivelen lateraalikuvauksessa.
87135 6
Kuvio 7 esittää translaatioliikkeen optimaalista suuntaa ja pituutta etualueen hampaiden kuvauksessa.
Kuvio 8 esittää laitteen erästä suoritusmuotoa.
Kuvio 9 esittää päältä nähtynä kuvion 8 mukaista suoritusmuotoa.
Kuvion 1a mukaisessa järjestelyssä on käytetty välinettä, jossa hyvin ohuet metallilevyt on asetettu keskimääräiselle kuvaker-roskäyrälle. Väline asetetaan tarkasti potilaan tilalle ja kuvataan filmille. Tuloksena levyjen kulma-asennoista (kuvio 1b) voidaan nähdä ja mitata sädesuunnan kohtisuoruuden poikkeama kuvakerroskayrän normaaliin nähden. Kuviossa 2 on esitetty kuvion 1 mukaisen järjestelyn mittaustulokset graafisena käyränä, missä vaaka-akselilla on esitetty kiertokulma ja pystyakselilla on esitetty sädekeilan ja kuvakerroksen normaalin välinen kulma. Kuviossa on esitetty poikkeamakulmat positiivisina silloin, kun sädekeila poikkeaa mormaalista potilaan nenän suuntaan (kuviossa 1a) y-akselin suuntaan. Kuvion 3 mukaisesti tavallisessa panoraamakuvauksessa pyörimisliikkeen keskipiste liikkuu suoraviivaisesti hammaskaaren symmetria-akselin suuntaisesti. Kuviossa 4-7 on esitetty mainitun suoraviivaisen liikkeen optimaalista suuntaa ja pituutta hammaskaaren eri osien kuvaamiseksi.
Kuvioiden 8 ja 9 mukaisesti keksinnön mukaiseen laitteistoon panoraamaröntgenkuvaprojektioiden aikaansaamiseksi kuuluu runko-osa 1, johon on laakerin 9 välityksellä ripustettu kier-tolevy 3. Kiertolevyyn 3 on puolestaan ripustettu laakerin 8 välityksellä lineaarilevy 2, jonka varassa röntgensäteilylähde 12 ja kuvanmuodostuselin 13 on kannatinakselin 7 ja kannatin-varren 11 välityksellä tuettu. Kiertolevyyn 3 on kiinnitetty moottori 4, joka kuularuuvin tai vastaavan ja kiinnitysvarren 15 välityksellä liikuttaa lineaarilevyä 2. Lineaarilevyn 2 7 87135 asemaa kiertolevyyn 3 nähden mitataan lineaarianturilla 5 varren 16 välityksellä. Kiertolevyn 3 kääntämiseksi haluttuun kulma-asentoon rungon 1 suhteen on siihen kiinnitetty itsensä pidättävällä kierukkavaihteella varustettu moottori 10, joka hammasrattaan 17 ja runko-osaan 1 muodostetun hammaskehän 6 välityksellä muuttaa kiertolevyn 3 ja samalla lineaarilevyn 2 kulma-asemaa kuvattavaan kohteeseen nähden. Tämän kulma-aseman mittaamiseksi laitteistoon kuuluu edullisesti anturi 18 ja anturi 19 joka määrittää kulma-asennon 0-kohdan.
Kannatinvarren 11 rotaatioliike akselin 7 ympäri aikaansaadaan esimerkiksi kannatinvarteen 1 järjestetyn moottorin 20 avulla, joka varren 21 ja hammasrattaan 22 avulla kiertyy akselille 7 kiinnitetyn hammasrattaan 23 ympäri. Esitetyssä suoritusmuodossa laitteisto on kiinnitetty runko-osastaan 1 runkoputkeen 14.

Claims (2)

87135 8 1. Laitteisto panoraamaröntgenkuvaprojektioiden aikaansaamiseksi hammaskaaren muotoisesta kohteesta tai sen tietystä osasta röntgenfilmille, johon laitteistoon kuuluu kiinteä runko (1), liikkuva kannatinvarsi (11), jonka vastakkaisiin päihin on kiinnitetty röntgensädelähde (12) ja filmipidin (13) kuvattavan kohteen eri puolille, sekä elimet (20-23), joilla aikaansaadaan kannatinvarren (11) rotaatioliike kohteen ympäri, ja elimet (2, 4, 15), joilla aikaansaadaan pyörimisliikkeen keskipisteen liikkuminen suoraviivaisesti riippuvaisena kannatinvarren (11) kulma-asennosta, tunnettu siitä, että laitteistoon kuuluu lisäksi elimet (3, 6, 10), joilla suoraviivaisen liikkeen (translaatioliikkeen) suunta on valittavissa halutuksi, joihin valintaelimiin kuuluu: runkoon (1) laakeroitu (9) kiertolevy (3); kiertolevyyn (3) liitetty moottori (10), joka siihen liitetyn hammmasrattaan (17) ja runkoon (1) muodostetun hammaske-hän (6) avulla siirtää kiertolevyä (3) haluttuun kulma-asentoon; ja elimet (18, 19) halutun kulma-asennon määrittämiseksi, ja että mainittuihin suoraviivaisen liikkeen aikaansaaviin elimiin kuuluu: lineaarilevy (2), johon on kiinnitetty ripus-tusakseli (7) ja joka lineaarilevy on laakeroitu kierto-levyyn (3), ja kiertolevyyn (3) kiinnitetty moottori (4), joka varren (15) avulla siirtää lineaarilevyä (2) kiertolevyyn (3) .. nähden. 2. Patenttivaatimuksen 1 mukainen laitteisto, tunnettu siitä, että mainittuihin rotaatioliikkeen aikaansaaviin elimiin kuuluu kannatinvarteen (11) kiinnitetty moottori (20), joka hammasrattaiden (22, 23) välityksellä kiertyy ripustusakselin (7) ympäri, jolloin ripustusakseli (7) määrittää mainitun pyörimisliikkeen keskipisteen. li 9 87135
1. Anordning för att ästadkomma panoramaröntgenbild-projektioner av ett kuggbägeformat objekt eller av en viss del därav pa en röntgenfilm, vilken anordning omfattar en fast stomme (1), en rörlig stödarm (11), pä vars motsatta ändor fästats en röntgensträlkälla (12) och en filmhälla-re (13) pä olika sidor om objektet som skall avbildas, samt organ (20-23), varmed en rotationsrörel se hos stödarmen (11) omkring objektet ästadkommes, och organ (2, 4, 15), varmed en rätlinjig rörelse av rotationsrörelsens mittpunkt beroen-de av stödarmens (11) vinkelposition ästadkommes, k ä n -netecknad därav, att anordningen dessutom omfattar organ (3, 6, 10), varmed önskad riktning för den rätlinjiga rörelsen (translationsrörelsen) kan väljas, vilka väljar-organ omfattar: en i stommen (1) lagrad (9) vridskiva (3), en till vridskivan (3) ansluten motor (10), som med hjälp av ett därtill anslutet kugghjul (17) och en i stommen (1) bildad kuggkrans (6) bringar vridskivan (3) tili önskad vinkelposition; och organ (18, 19) för att bestämma den öns- kade vinkelpositionen, och att de nämnda organen för att ä-stadkomma den rätlinjiga rörelsen omfattar: en linearskiva (2) , vid vilken fästats en upphängningsaxel (7) och vilken linearskiva lagrats i vridskivan (3), och en vid vridskivan (3) fästad motor (4), som med hjälp av armen (15) flyttar li-‘ nearskivan (2) i relation till vridskivan (3).
‘ ‘ - 2, Anordning enligt patentkravet 1, kännetecknad därav, att nämnda organ för att ästadkomma rotationsrörelsen omfattar en vid stödarmen (11) fästad motor (20), som genom förmedling av kugghjulen (22, 23) roterar omkring upphängnings-axeln (7), varvid upphängningsaxeln (7) bestämmer rotationsrö-relsens nämnda mittpunkt.
FI894339A 1989-09-14 1989-09-14 Anordning foer aostadkommande av panorama-roentgenbildsprojektioner FI87135C (fi)

Priority Applications (6)

Application Number Priority Date Filing Date Title
FI894339A FI87135C (fi) 1989-09-14 1989-09-14 Anordning foer aostadkommande av panorama-roentgenbildsprojektioner
CA002010589A CA2010589A1 (en) 1989-09-14 1990-02-21 Apparatus for producing x-ray image projections
IT19714A IT1239457B (it) 1989-09-14 1990-03-19 Apparecchiatura per la produzione di proiezioni di immagini a raggi x panoramiche
US07/500,181 US5012501A (en) 1989-09-14 1990-03-28 Apparatus for producing panoramic x-ray image projections
DE4012627A DE4012627A1 (de) 1989-09-14 1990-04-20 Vorrichtung zur aufnahme raeumlicher roentgenbilder
JP2246005A JPH03170131A (ja) 1989-09-14 1990-09-14 X線写真撮影装置

Applications Claiming Priority (2)

Application Number Priority Date Filing Date Title
FI894339 1989-09-14
FI894339A FI87135C (fi) 1989-09-14 1989-09-14 Anordning foer aostadkommande av panorama-roentgenbildsprojektioner

Publications (4)

Publication Number Publication Date
FI894339A0 FI894339A0 (fi) 1989-09-14
FI894339A FI894339A (fi) 1991-03-15
FI87135B FI87135B (fi) 1992-08-31
FI87135C true FI87135C (fi) 1992-12-10

Family

ID=8528987

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
FI894339A FI87135C (fi) 1989-09-14 1989-09-14 Anordning foer aostadkommande av panorama-roentgenbildsprojektioner

Country Status (6)

Country Link
US (1) US5012501A (fi)
JP (1) JPH03170131A (fi)
CA (1) CA2010589A1 (fi)
DE (1) DE4012627A1 (fi)
FI (1) FI87135C (fi)
IT (1) IT1239457B (fi)

Families Citing this family (9)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
JP3149268B2 (ja) * 1992-04-30 2001-03-26 株式会社モリタ製作所 平面断層撮影機能付き曲面断層x線撮影装置
FI97775C (fi) * 1992-05-22 1997-02-25 Orion Yhtymae Oy Panoraamaröntgenkuvauslaite
US5428660A (en) * 1993-11-19 1995-06-27 Medical University Of South Carolina Portable medical panoramic radiographic device
US5793837A (en) * 1995-02-08 1998-08-11 Mezhinsky; Victor B. Apparatus and method for X-ray tomography
FI104944B (fi) 1998-06-26 2000-05-15 Planmeca Oy Menetelmät, laitteet ja kuvausmoodi tomografiakuvantamisessa
DE10008053A1 (de) * 2000-02-22 2001-09-06 Siemens Ag Röntgeneinrichtung und medizinischer Arbeitsplatz für die Diagnostik und für chirurgische Eingriffe im Kopf - und Kiefernbereich eines Patienten
JP2004536643A (ja) * 2001-07-25 2004-12-09 デンツプライ インターナショナル インコーポレーテッド 実時間デジタルx線撮像装置
JP4149189B2 (ja) * 2002-04-04 2008-09-10 株式会社日立メディコ X線ct装置
AU2003261200A1 (en) 2002-07-25 2004-02-25 Dentsply International Inc. Real-time digital x-ray imaging apparatus and method

Family Cites Families (12)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
JPS5319193B2 (fi) * 1972-05-29 1978-06-19
JPS52103988A (en) * 1976-02-25 1977-08-31 Morita Mfg Method and device for taking curved sectional plane of xxray
FI66993C (fi) * 1976-12-10 1984-12-10 Orion Yhtymae Oy Roerelsemekanism foer en roentgenstraolningskaellan och filmhaollare foer panorama-roentgenfotografering
US4263513A (en) * 1979-02-28 1981-04-21 Compagnie Generale De Radiologie Apparatus for panoramic radiography
JPS60103942A (ja) * 1983-11-12 1985-06-08 株式会社モリタ製作所 歯科用全顎x線撮影装置
JPS60150733A (ja) * 1984-01-20 1985-08-08 株式会社モリタ製作所 歯科用全顎x線撮影装置
FI73091C (fi) * 1985-05-31 1987-08-10 Planmeca Oy Panoramatomografiroentgenanordning foer speciellt tandfotografering.
FI89313C (fi) * 1985-09-13 1995-12-04 Planmeca Oy Styrsystem foer panoramatomografiroentgenanordning
EP0229308B1 (de) * 1985-12-20 1991-06-05 Siemens Aktiengesellschaft Zahnärztliches Röntgendiagnostikgerät zur Erstellung von Panorama-Schichtaufnahmen vom Kiefer eines Patienten
DE3545487A1 (de) * 1985-12-20 1987-07-02 Siemens Ag Zahnaerztliche roentgendiagnostikeinrichtung
EP0262500B1 (de) * 1986-09-26 1993-11-18 Siemens Aktiengesellschaft Zahnärztliche Röntgendiagnostikeinrichtung zur Herstellung von Übersichtsaufnahmen von im Schädel verlaufenden Schichten
DE3856259T2 (de) * 1988-05-06 1999-06-24 Dentsply Research & Development Corp., Milford, Del. Dental-Panoramaröntgengerät

Also Published As

Publication number Publication date
FI894339A (fi) 1991-03-15
IT9019714A1 (it) 1991-09-19
FI87135B (fi) 1992-08-31
US5012501A (en) 1991-04-30
CA2010589A1 (en) 1991-03-14
IT1239457B (it) 1993-11-02
FI894339A0 (fi) 1989-09-14
JPH03170131A (ja) 1991-07-23
IT9019714A0 (it) 1990-03-19
DE4012627A1 (de) 1991-03-28

Similar Documents

Publication Publication Date Title
JP5555231B2 (ja) 歯の3次元x線画像生成のための方法およびx線装置
US7424091B2 (en) Combined panoramic, CT (computed tomography) and cephalometric photographing apparatus
JP4149189B2 (ja) X線ct装置
Lund et al. A study of the focal troughs of three panoramic dental x-ray machines: Part I. The area of sharpness
US20070058786A1 (en) System and method for computing oral bone mineral density with a panoramic x-ray system
FI92973C (fi) Menetelmä ja laite panoraamaröntgenkuvauksessa
JP2008510535A (ja) 歯科用パノラマx線装置における患者の目標相対位置、または該装置が患者を基準として移動する目標軌道を特定する方法、ならびに、この目的に適した装置
US11701071B2 (en) Dental bite block for 2D imaging
US10441227B2 (en) Cephalostat
Mawani et al. Condylar shape analysis using panoramic radiography units and conventional tomography
FI87135C (fi) Anordning foer aostadkommande av panorama-roentgenbildsprojektioner
JPH04312451A (ja) 断層撮影装置
US9161729B2 (en) Apparatus for X-ray photography
US11341609B2 (en) Method and system for generating a panoramic image
WO2010089693A1 (en) An alignment device for dental cone beam computed tomography
JPH02140150A (ja) 医療用パノラマx線撮影装置の患者位置付け装置
CN112739263A (zh) X射线影像生成方法、x射线影像生成装置以及计算机可读记录介质
Matteson et al. Effect of panoramic focal trough topography on radiographic imaging of supernumerary teeth in the anterior region
FI64284C (fi) Foerfarande och anordning foer tandroentgenavbildning
Monsour et al. Visualization of the maxillary sinus and styloid processes using rotational panoramic radiography
FI127574B (fi) Röntgenkuvauslaite ja potilastuki
JP3017580U (ja) 歯科用パノラマx線断層撮影装置
Keur What my OPG† tells me: Some radiographical and radiological aspects of panoramic tomography
Kishnani et al. A New Appoaroch in Diagnosis of Palatally Impacted Maxillary Canine in Orthodontic Patient by Cone Beam Computed Tomography (CBCT)-A Case Report
KR20170105756A (ko) 3차원 광차 엑스선 ct 촬영장치

Legal Events

Date Code Title Description
MM Patent lapsed
MM Patent lapsed

Owner name: INSTRUMENTARIUM OY