FI73091C - Panoramatomografiroentgenanordning foer speciellt tandfotografering. - Google Patents

Panoramatomografiroentgenanordning foer speciellt tandfotografering. Download PDF

Info

Publication number
FI73091C
FI73091C FI852208A FI852208A FI73091C FI 73091 C FI73091 C FI 73091C FI 852208 A FI852208 A FI 852208A FI 852208 A FI852208 A FI 852208A FI 73091 C FI73091 C FI 73091C
Authority
FI
Finland
Prior art keywords
traction
guide
groove
body part
ray
Prior art date
Application number
FI852208A
Other languages
English (en)
Swedish (sv)
Other versions
FI73091B (fi
FI852208A0 (fi
FI852208L (fi
Inventor
Pekka Stroemmer
Arto Virta
Original Assignee
Planmeca Oy
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Planmeca Oy filed Critical Planmeca Oy
Priority to FI852208A priority Critical patent/FI73091C/fi
Publication of FI852208A0 publication Critical patent/FI852208A0/fi
Priority to DE8686850184T priority patent/DE3667907D1/de
Priority to AT86850184T priority patent/ATE49110T1/de
Priority to EP86850184A priority patent/EP0204676B1/en
Priority to US06/868,724 priority patent/US4741007A/en
Priority to JP61124756A priority patent/JPS6211436A/ja
Publication of FI852208L publication Critical patent/FI852208L/fi
Application granted granted Critical
Publication of FI73091B publication Critical patent/FI73091B/fi
Publication of FI73091C publication Critical patent/FI73091C/fi

Links

Classifications

    • AHUMAN NECESSITIES
    • A61MEDICAL OR VETERINARY SCIENCE; HYGIENE
    • A61BDIAGNOSIS; SURGERY; IDENTIFICATION
    • A61B6/00Apparatus or devices for radiation diagnosis; Apparatus or devices for radiation diagnosis combined with radiation therapy equipment
    • A61B6/50Apparatus or devices for radiation diagnosis; Apparatus or devices for radiation diagnosis combined with radiation therapy equipment specially adapted for specific body parts; specially adapted for specific clinical applications
    • A61B6/51Apparatus or devices for radiation diagnosis; Apparatus or devices for radiation diagnosis combined with radiation therapy equipment specially adapted for specific body parts; specially adapted for specific clinical applications for dentistry

Landscapes

  • Health & Medical Sciences (AREA)
  • Life Sciences & Earth Sciences (AREA)
  • Medical Informatics (AREA)
  • Engineering & Computer Science (AREA)
  • Radiology & Medical Imaging (AREA)
  • Biomedical Technology (AREA)
  • Biophysics (AREA)
  • High Energy & Nuclear Physics (AREA)
  • Oral & Maxillofacial Surgery (AREA)
  • Nuclear Medicine, Radiotherapy & Molecular Imaging (AREA)
  • Optics & Photonics (AREA)
  • Pathology (AREA)
  • Dentistry (AREA)
  • Physics & Mathematics (AREA)
  • Heart & Thoracic Surgery (AREA)
  • Molecular Biology (AREA)
  • Surgery (AREA)
  • Animal Behavior & Ethology (AREA)
  • General Health & Medical Sciences (AREA)
  • Public Health (AREA)
  • Veterinary Medicine (AREA)
  • Apparatus For Radiation Diagnosis (AREA)
  • Optical Fibers, Optical Fiber Cores, And Optical Fiber Bundles (AREA)
  • Dental Tools And Instruments Or Auxiliary Dental Instruments (AREA)

Description

73091 1 Panoramatomografiaröntgenlaite etenkin hammaskuvauksiin Panoramatomografiröntgenanordning för speciellt tandfotograferlng 5
Keksinnön kohteena on panoramatomografiaröntgenlaite, etenkin hammas-kuvauksiin, joka laite käsittää runko-osan, johon on laakeroitu kääntyväksi toinen runko-osa, jonka toiseen päähän on kiinnitetty röntgenputki ja toiseen vastakkaiseen päähän filmikasettilaite, jonka sisälle on 10 sijoitettavissa röntgenfilmi, ja jonka röntgenputken ja filmikasetin väliin kuvattavan potilaan kuvattava kohde on sijoitettavissa ja joka laite käsittää vetolaitteen, jolla mainittua kääntyvää runko-osaa kierretään tasossa, sopivimmin vaakatasossa, panoramaröntgenkuvan ottamista varten.
15
Useimmat hammaskuvauksiin tarkoitetuista panoramaröntgenlaitteista ovat toiminnaltaan ja rakenteeltaan sellaisia, että niissä röntgensädettä kierretään potilaan pään ympäri, jolloin saadaan hammaskaarl kuvatuksi liikkuvalle filmille tasoon levitettynä.
20
Jotta kohde kuvautuisi terävänä filmille kohteen etu- tai takapuolella säteensuunnassa olevan rakenteen "sumuttuessa" näkymättömiin, on filmin poikittaisnopeuden sädeklmppuun nähden oltava sama kuin sädekimpun pyyh-käisynopeus kohteessa kerrottuna suurennussuhteella. Suurennuksen määrää 25 focus - filmi tason välisen etäisyyden suhde focus - kohde väliseen etäisyyteen.
Terävänä kuvautuvan kerroksen paksuus on suoraan verrannollinen hetkellisen pyörimiskeskipisteen etäisyyteen filmitasosta ja kääntäen verrannol-30 linen suurennukseen sekä sädekimpun leveyteen. Kuvautumisen kannalta on merkitystä vain focuksen, kohteen ja filmitason keskinäisellä sijainnilla. Hetkelliselle pyörityskeskiölle on merkitystä ainoastaan pyyhkäisy-nopeuden kautta.
35 Edellä esitettyyn viitaten esitetään seuraavassa panoramakuvauksen eräs perusyhtälö: 2 73091
1 Vvo' W
v = cor, missä o 5 Lq = etäisyys focuksesta F kuvauskerroksen kulloinkin kuvattavaan kohtaan = etäisyys focuksesta F filmitasolle ω - keskipisteen ympäri tapahtuvan pyörimisliikkeen kulmanopeus r =* kuvautuvan pisteen etäisyys pyörimisliikkeen hetkellisestä 10 keskipisteestä
Vj = kuva- tai filmitasossa olevan kuvapisteen nopeus.
Hammaskuvauksen tarkoitetussa panoramatomografiakuvauslaitteessa pääasiallisena kuvauskohteena on hammaskaari ja leukanivelet (myös muita 15 tärkeitä kohteita on olemassa). Jotta laitteen kohteesta tuottama projektio olisi mahdollisimman käyttökelpoinen, joudutaan mekaanisesti ongelmattomimmista ratkaisusta eli kiinteästä pyörityskeskiöstä luopumaan. Tapa jolla hetkellisen pyörityskesklpisteen palkkaa kuvauksen aikana muutetaan riippuu mm. seuraavista tekijöistä: 20 - ortogonaalisuus, minkä tarkoituksena on se, että vierekkäiset hampaat eivät hammaskaaren missään kohdassa kuvautuisi päällekkäin, ja täten tulee sädekimpun pyyhkiä kohdetta mahdollisimman kohtisuorasti, siis ortogonaallsesti hammaskaarta vastaan; 25 - vakiosuurennus, eli että suurennus koko hammaskaaren alueella pidetään samana, minkä saavuttamiseksi etäisyys kuvautuvasta kerroksesta filmi-tasolle säilytetään vakiona koko pyörähdyksen ajan; 30 - liikkeen tasaisuus, minkä aikaansaamisessa on ilmennyt ongelmia, koska hetkellistä pyörityskeskipistettä on siirrettävä kuvauksen aikana. Projektion on oltava sellainen, että hetkellisen pyörityskeskiön siirtyminen voi tapahtua ilman epäjatkuvuuskohtia, jotka aiheuttaisivat ylisuuria kiihtyvyyksiä ja tätä kautta ongelmia kuvan laatuun; 35 - potilaan säderasituksen minimointi, missä tarkoituksessa projektion on oltava sellainen, että potilaaseen ei kohdisteta yhteen kohtaan yli- 1 suurta säderasitusta.
73091
Sen lisäksi, että laitteen röntgenlähteen ja filmikasetin kiertomeka-nismi tuottaa projektion, joka täyttää edellä esitetyt projektiolle 5 asetetut vaatimukset, tulisi sen olla kohtuullisin kustannuksin valmistettavissa siten, ettei siinä esiinny kuvauksen kannalta haitallisia välyksiä ym. epätarkkuuksia. Halutun projektion tuottamiseksi mainitun mekanismin on siis huolehdittava pyörityskeskipisteen siirtämisestä vaakatasossa. Tämän lisäksi mekanismin on kannatettava koko laitteisto 10 pystysuunnassa, jossa suunnassa laakeroinnin tuli myös olla stabiili ja välyksetön kunnollisen kuvaustuloksen saavuttamiseksi.
Ennestään tunnetuissa laitteissa mainittu ortogonaalisuus on onnistettu ratkaisemaan tyydyttävästi hammaskaaren alueella. Leukaniveliin ei 15 tunnetuissa laitteissa ole tässä suhteessa juuri kiinnitetty huomiota. Samoin suurennussuhteen pitämistä vakiona ei markkioinnalla olevissa laitteissa ole onnistuttu ratkaisemaan, mikä epäkohta näkyy tomografia-kuvissa siten, että hammaskaaren etualue ja/tai koko hammaskaarl kuvautuvat selvästi suuremmalla suurennuksella kuin leukanivelet. Syynä on 20 se, että filmikasetti tunnetuissa laitteissa tulee sivualueelle huomattavasti lähemmäksi kohdetta kuin etualueelle.
Lisäksi tunnetuissa ratkaisuissa pyöritysliikkeen geometria on sellainen, että hetkellinen pyörityskeskipiste koko kuvauksen ajan sijaitsee 25 kohteen leukaluun rajaamalla alueella tai sen välittömässä läheisyydessä aiheuttaen suuren paikallisen säderasituksen tälle alueelle. Samasta syystä leukanivelet kuvautuvat viistossa kulmassa, mikä röntgenlaitteen diagnostisista syistä on selvä epäkohta.
30 Seuraavassa keksintöön liittyvää tekniikan tasoa selostetaan tarkemmin viittaamalla keksintöön läheisimmin liittyvään patenttikirjallisuuteen.
FI-pat.hak. n:o 833754 (Instrumentarium Oy) esittää panoramatomografia, jossa on vakiosuurennuksen ongelma on ratkaistu eräällä tavalla. Em.
35 viite ei kuitenkaan ota kantaa siihen, miten projektio tuotetaan. Em. hakemuksessa viitatun GB-patentin n:o 1 594 499 mukainen ratkaisu tuottaa projektion, jossa leukanivelet kuvautuvat sangen viistosti (ei orto- 4 73091 1 gonaalisesti). Lisäksi etn. hakemuksen mukaisessa laitteessa vakiosuurennuksen edellyttämä sädekimpun suuntainen liike synnytetään lineaarilaa-keroinnilla, joka on konstruktiivisesti vaikea ja kallis ratkaisu.
5 FI-pat.hak. n:o 783233 (vast. US-pat. 4 264 820) käsittelee röntgenmene-telmää ja -laitetta, jossa on paneuduttu vakiosuurennuksen ongelmaan. Tässäkään viitteessä ei oteta kantaa projektioon leukanivelen alueelle, vaan ortogonaalisuutta tarkastellaan ainoastaan haimnaskaaren alueella. Vakiosuurennukseen pääsemiseksi esitetään kaksi toteutustapaa, joissa 10 voidaan havaita seuraavat puutteet: - ns. kääntöluistit liukuvat urissa, jolloin niiden sovitus välyksettö-miksi on vaikeata, jopa mahdotonta; 15 - laitteen stabiliteetti vaakatasossa on kyseenalainen pyörimisliikkeen sellaisissa kohdissa, joissa keksinnön mukaiset kääntöluistiohjausurat tulevat epäedulliseen kulmaan toisiinsa nähden; - viitteen mukainen tapa pyöritysliikkeen käytövoiman välittämiseksi 20 johtaa vetopyörän epäpuhtaaseen pyörimiseen (aksiaalinen siirtymä); - viitteen mukaisessa erikoisjärjestelyssä, jossa toinen kääntöluis-tien urista on korvattu kammella, kääntöluistien ohjautuminen urissa on kuvaustuloksen kannalta kriittinen seikka, koska kääntöluisti ei 25 vakaasti seuraa uran jompaa kumpaa reunaa; - viimemainitussa em. viitteen erikoisjärjestelyssä on pyöritysliikkeen voimansiirto järjestettävissä siten, että veto tapahtuu puhtaasti veto-pyörän kulkiessa ympyrärataa, mutta rakenne tulee monimutkaiseksi, suuri- 30 kokoiseksi ja kalliiksi toteutukseltaan.
Keksintöön liittyvän tekniikan tason osalta viitataan vielä seuraaviin patenttijulkaisuihin: FI 67 269, FI 69 523, US 3 806 731 ja US 3 867 636.
35 Esillä olevan keksinnön yleistarkoituksena on saada aikaan sellainen laite, jossa on ratkaistu edellä kosketellut ongelmat mekaanisesti yksinkertaisesti toteutettavissa olevalla laiteratkaisulla.
Keksinnön erityistarkoituksena on aikaansaada sellainen laite, jossa 5 73091 1 ei esiinny haitallisia mekaanisia välyksiä ja vastaavia epätarkkuus-tekijöitä.
Keksinnön tarkoituksena on saada aikaan sellainen laite, jossa toteutuu 5 kuvauksen edellä kosketeltu ortogonaalisuus sekä hammaskaaren alueella että leukaluun takaosassa leukaniveliin saakka hyvällä tarkkuudella.
Keksinnön tarkoituksena on aikaansaada sellainen laite, jossa suurennus säilyy vakiona koko kuva-alueella.
10
Keksinnön lisätarkoituksena on aikaansaada sellainen laite, jossa filmi-taso voidaan tuoda normaalia lähemmäksi potilasta suurennussuhteen pienentämiseksi ilman, että on vaaraa filmikasetin osumisesta potilaaseen.
15 Keksinnön lisätarkoituksena on aikaansaada sellainen laite, jossa maksimaalinen paikallinen säderasitus saadaan entistä olennaista pienemmäksi.
Edellä esitettyihin ja myöhemmin selviäviin päämääriin pääsemiseksi keksinnölle on pääasiallisesti tunnusomaista se, 20 että mainittu vetolaite käsittää veto- ja ohjausuran tai vastaavan kisko-järjestelyn, joka on laitteen keskitasoon nähden symmetrinen ja jossa on olennaisesti suorat sivuosat ja näitä osia yhdistävä kaareva osa, 25 että mainitun veto- ja ohjausuran tai vastaavan kanssa yhteistoimintaan on sovitettu toimimaan vetoyksikkö, joka käsittää vetopyörän, joka veto-yksikön pyörittämänä kääntää mainittua kääntyvää runko-osaa, että mainittu kiertyvä runko-osa on nivelöity kääntyvästä mainittuun 30 kiinteään runko-osaan sellaisella kampimekanismilla, joka on nivelöity laakerilla röntgenputken puoleisesta kampimekanismin osasta kääntyvään runko-osaan ja kampimekanismin vastakkaisesta osasta kiinteään runko-osaan siten, että mainitun kiertyvän runko-osan ollessa keskiasennossa sijaitsevat mainitun kämmen molemmat vastakkaiset nivelöintiakselit 35 laitteen pystykeskitasossa, ja että mainittu veto- ja ohjauslaite ja mainittu kampimekanismi on sovitettu yhteistoimintaan siten, että hammaskaaren tai vastaavan etualueella 6 73091 1 ja ohjaus- ja vetouran vastaavan kaarevan osuuden vedossa ja ohjauksessa tapahtuu kiertyvän runko-osan kääntäminen mainitun kämmen röntgenf iluri-kasetin puoleisen etuakselitapin ympäri ja sivualueilla ohjausuran pääasiallisesti suorien osuuksien ohjauksessa kiertyvän runko-osan käänty-5 misen tapahtuessa yhtäaikaisesti kampimekanismin molempien akselitappien tai vastaavien ympäri.
Seuraavassa keksintöä selostetaan yksityiskohtaisesti viittaamalla oheisen piirustuksen kuvioissa esitettyihin keksinnön eräisiin sovellutusesi-10 merkkeihin, joiden yksityiskohtiin keksintö ei ole mitenkään ahtaasti rajoitettu.
Kuvio 1 esittää keksinnön mukaisen laitteen tuottamaa kuvausprojektiota.
15 Kuvio 2 esittää kaaviollisena päältäpäin nähtynä kuvantona keksinnön mukaista kiertomekanismia toisessa äärimmäisessä reuna-asennossaan.
Kuvio 3 esittää kuviota 2 vastaavalla tavalla mekanismia väliasennos-saan.
20
Kuvio 4 esittää kuviota 2 ja 3 vastaavalla tavalla mekanismia keski-asennossaan.
Kuvio 5 esittää keskeistä pystypoikkileikkausta keksinnön mukaisesta 25 mekanismista ja laitteesta ja kuvio 5 on samalla leikkaus V-V kuviossa 4, siis mekanismin ollessa keskiasennossaan.
Kuvio 6 on leikkaus VI-VI kuviossa 5.
30 Kuviossa 1 on esitetty keksinnön mukaisen laitteella toteutuvaa kuvaus-geometriaa ja projektiota. Röntgenputkea on merkitty viitenumerolla 10, sen focusta eri asennossa viitteillä F^-F^. Röntgenputki 10 lähettää röntgensädekimpun X hampaiden T ja leukaluun L läpi filmille 20 suoraa a pitkin. Röntgensäteen X kulkua on kuviossa 1 esitetty seitsemässä eri 35 asennossa a^.-.a^. Röntgenputkea on ääriasennossa merkitty viitteellä 10' ja filmiä viitteellä 20' ja putken focusta viitteellä F^. Leukaluun L niveliä on esitetty viitteellä J.
7 73091 1 Hammaskaaren etualueella, jota edustaa säteiden a^-a^ väli (sektori c) tapahtuu röntgenputkea 10 ja filmiä 20 yhdistävän rungon 11 kääntyminen vaakatasossa pystyakselin 02 ympäri. Säteiden a2 ja a^ välillä (sektori d) siirtyy pyörimiskeskiö 02 jouheasti kaarevaa rataa pitkin pystyakse-5 lille 0^, minkä jälkeen pyörimiskeskiö edelleen etääntyy keskiakselista aQ (C-C). Kuviossa 1 esitetyllä geometrialla kuvauksen ortogonaalisuus toteutuu hyvällä tarkkuudella paitsi hammaskaaren etualueella ja sivu-alueilla myös leukaluun L takaosassa niveliin J saakka. Myös suurennus säilyy vakiona koko kuva-alueella, mikä näkyy mm. siitä, että filmin 20 10 tason etäisyys bQ...b5 kuvautuvasta kerroksesta säilyy koko liikeradan alueella riittävän suurella tarkkuudella vakiona. Etäisyyden bQ-b^ vakiollisuuden ansiosta filmin 20 taso voidaan tuoda entistä lähemmäksi potilasta P (kuvio 5) suurennussuhteen pienentämiseksi ilman, että on vaaraa filmikasetin osumisesta potilaaseen. Edellä esitetyllä geomet-15 rialla toteutuu myös se, että säderasitus on olennaisesti tunnettuja laitteita pienempi, koska rungon 11 sivukiertokeskiöt sijaitsevat potilaan ulkopuolella.
Seuraavassa selostetaan kuvioihin 2-6 viitaten edellä esitetyn kuvaus-20 projektion ja geometrian toteuttava röntgenputken 10 ja filmin 20 siir-tomekanismi. Aluksi selostetaan kaikkiin kuvlohin 2-6 viitaten keksinnön mukaisen laitteen rakenne, minkä jälkeen selostetaan rungon 11 kierto-mekanismin toimintaa tarkemmin kuvioihin 2,3 ja 4 viitaten, joissa kuvioissa kiertomekanlsml on esitetty eri asennoissa.
25
Kiertomekanlsml käsittää runko-osan 30, joka on kiinnitetty sinänsä tunnetusti statiiviin 60, mikä on lattiatason varassa. Runko-osa 30 voi olla pystysuunnassa statiivin 60 varassa siirrettävä sopivalle työskentelykorkeudelle. Runko-osan 30 varaan on ripustettu keksinnön 30 mukaisella mekanismilla vaakatasossa kääntyvä runko-osa 11, joka on kuten esim. kuviosta 4 näkyy pääasiallisesti pitkänomainen varsi, jonka toisessa päässä on pystyosan 11a varassa röntgenputkl 10 ja vastakkaisessa päässä pystyosan 11b varassa filmikasettl 20, jonka sisällä on röntgenfilmi RF sinänsä tunnettuine siirtomekanismeineen ja muine lait-35 teineen, joiden tarkempi selostus tässä yhteydessä ei ole tarpeellista. Kääntyvä runko-osa li on ripustettu laakereiden 12a ja 12b varaan pystyakselin 0^-0^ ympäri kääntyväksi. Pystyakseli 0^-0^ ei °le kiinteä, vaan s 73091 1 se kiertyy vaakatasossa kuvauksen aikana kiinteän rungon 30 suhteen.
Kääntyvän runko-osan 11 taka-akselitappi 13 on liitetty kiinteästi kämmen 50 röntgenputken 10 puoleiseen päähän. Rungon 30 tilassa 30a kääntyvän kämmen 50 toisessa päässä on etuakselltappi 51, joka on laakerein 5 53a,53b sovitettu kiinteän rungon 30 yhteyteen. Kämmen 50 akselitappien 13 ja 51 molemmat laakeroinnin on toteutettu kahdella vastakkain asetetulla vllstokuulalaakerllla 12a,12b;53a,53b, jotka esikuormitetaan täysin välyksettömlksl siten, että ne samalla kertaa kantavat sekä aksiaali-kuormat, jotka syntyvät rungon 11 ja siihen kiinnitettyjen laitteiden 10 painosta että sädettäiset voimat rungon 11 kääntöliikkeen aikana. Viis-tokuulalaakereiden 12,53 asemesta voidaan käyttää myös vastaavia kartio-kuulalaakereita tai muita vastaavia yhdistettyjä aksiaali- ja säteis-laakereita. Hyvin suunniteltu ja oikein toteutettu ja asennettu edellä selostettu laakerointi on kiertomekanismin toiminnan kannalta varsin 15 tärkeä.
Keksinnön mukaiseen kiertomekanismiin kuuluu edellä selostetun kämmen 50 ja sen akselitappien 13 ja 51 lisäksi olennaisena osana vastaprofiili 42, joka on kiinteästi kiinnitetty varren 11 yläsivuun niin, että vasta-20 profiilin 42 toinen pää on pystyakselin 13 ympärillä ja toinen pyöreä päätypinta 42a - laitteen ollessa kuvion 4 mukaisessa keskiasennossa -akselitapin 51 kohdalla. Vastaprofiilin 42 pyöreän päätypinnan 42a ja tasomaisten sivujen 42b kanssa on yhteistoiminnassa kiinteään runko-osaan 30 stabiilisti kiinnitetty ohjainprofiili 43, jonka pystysuuntai-25 sen ohjauspinnan muoto on katkoviivoin esitetty kuvioissa 2,3 ja 4.
Mainittu ohjainpinta 43 on keskitason C-C suhteen symmetrinen ja siinä on keskellä pyöreä syvennys 43a, johon vastaprofiilin 42 pyöreä päätyosa 42a vastaa tehden osaltaan mekanismista stabiilin sen kuvion 4 mukaisessa keskiasennossa ja tämän asennon molemmin puolin toimittaessa.
30 Mekanismissa vastaprofiilin 42 ja ohjainprofiilin 43 yhteistoimintaan eri toiminta-asennoissa palataan tarkemmin myöhemmin.
Keksinnön mukaisessa mekanismissa on olennaisen tärkeä seikka laitteisto, jolla kääntövoima siirretään kääntyvään runko-osaan 11. Tähän lait-35 teistoon kuuluvat kiinteässä runko-osassa 30 oleva sen alasivuun aukeava ohjausura 31, joka on olennaisesti yhdenmuotoinen leukaluun ja hammas-kaaren päämuodon kanssa kuvion 1 yhteydessä selostettu vakioetäisyys 9 73091 1 b -br huomioonottaen. Ohjausura 31 on symmetrinen pystykeskitason C-C o 5 suhteen ja siinä on tasoon C-C nähden pienessä kulmassa u olevat sivuosat 31S, jotka päättyvät päätyyn 32 sekä sivuosia 31S yhdistävä kaareva osa 31R. Kaarevalla osalla 31R on ensiksikin vakiokaarevuussäteen R 5 omaava osuus kaarevuskeskipisteen ollessa pystyakselilla 0^ ja toiseksi osuudet, joilla vakiosäde R muuttuu ja kasvaa juoheasti äärettömän suuriksi yhtyen suoriin osuuksiin 31S. Vakiosäteisen osuuden toista puoliskoa vastaa kuviossa 1 sektori c ja mainittua kasvavan kaarevuussäteen omaavaa toista osuutta sektori d, jolla kääntökeskiö siirtyy akselilta 10 C>2 akselille 0^. Kulma u on yleensä alueella u = 10°-20°. Ohjausurassa 31 on kapeampi pohjaosa 31b ja leveämpi suuosa 31a, jotka osat ovat vakiolevyisiä uran 31 koko pituudella.
Ura 31 toimii ohjaus- ja vetovasteena yhteistoiminnassa kääntyvään ταπί 5 koon 11 kiinnitetyn vetoyksikön 33 kanssa. Yksikkö 33 käsittää vetomoot-torina sähkömoottorin ja vaihteiston, joka pyörittää yksikön 33 veto-akselilla 37 olevaa vetopyörää 40. Yksikkö 33 on laakeroitu kääntyväksi runko-osan 11 yhteydessä olevan akselitapin 38 varaan. Yksikköä 33 kääntää akselitapin 38 ympäri vetopyörän 40 vetoasentoon tappien 34 ja 36 20 väliin sovitettu jousi 37, joka antaa vakioilleen kuormituksen vetopyö-rälle 40 nimenomaan uran 31 veto-osuuden 31a ulkosivua vasten. Vetokoh-taa on kuviossa 5 esitetty D:llä.
Kuten kuvioista 5 ja 6 näkyy on vetopyörän 40 kohdalla runko-osassa 11 25 ulokeosa 11c, joka ulottuu vetopyörän 40 päälle. Ulokeosan 11c sivuun on kiinnitetty akselitappi 41, jonka päähän on laakeroitu ohjauspyörä 39, joka on kuormitettu nojaamaan uran 31 ohjausosuuden 31b sisäsivua vasten, siis vastakkaista sivua vasten, kuin mihin vetopyörä 40 on kuormitettu vastaamaan osuudella 31a. Vetopyörä 40 ja ohjauspyörä 39 on jär-30 jestetty siten, että niiden pyörlmlskesklöt yhtyvät. Tällöin ei kuormi-tusjousesta 35 synny pyörimisliikkeeseen missään valheessa varren 11 liikettä häiritsevää ylimääräistä momenttia.
Kuvioista 2,3 ja 4 näkyy vetoyksikön 33 jousielementin 35 edullinen 35 sijoitus niin, että jousielementti 35 on vetoyksikön 33 nivelöinti-akeeliln 38 nähden yksikön 33 vastakkaisessa päässä soplvlmmln niin, että jousi 35 ja akseli 38 ovat olennaisesti symmetrisesti varsiosan 10 73091 1 11 pituussuuntaisen keskitason molemmin puolin.
Edellä esitetyssä vetomekanlsmissa on eräänä tärkeänä piirteenä se, että vetoyksikkö 33 kuormitusjousen 35 avulla varmistaa sen, että vetopyörä 5 40 kalkissa varren 11 asennoissa seuraa uran 31 veto-osuuden 31a ulko sivua ja ohjainpyörä 39 vastaavasti seuraa välyksettömästi ohjainosuuden 31b sisäsivua, millä saadaan aikaan välyksetön, tasainen, luotettava, jouhea ja nykimätön veto kalkissa runko-osan 11 asennoissa.
10 Seuraavassa selostetaan lähinnä kuvioihin 2,3 ja 4 viitaten kääntökampi-mekanismin toimintaa ja sen rakenteen ne yksityiskohdat, jotka on edellä jääneet mainitsematta. Tämä selostus aloitetaan kuvion 4 keskiasennosta, vaikka laite käytännössä yleensä lähteekin liikkeelle kuviossa 2 esitetystä runko-osan ääriasennosta 11' ja varsi 11 kääntyy kuviossa 3 esite-15 tyn väliaseman kautta kuviossa 4 esitettyyn keskiasentoon ja etenee sitten uran 31 oikeanpuoleisen osan ohjaamana kuviota 2 vastaavaan vastakkaiseen ääriasentoon. Kuviossa 4 esitetyn keskiasennon molemmin puolin, siis kuviossa 1 esitettyjen säteiden a^ ja a^ välisellä sektorilla C, tapahtuu osan 11 kääntyminen kääntöakselin ympäri uran 31 vakiosätei-20 sen R kaarevan osuuden 31R, vetopyörän 40 ja ohjauspyörän 39 yhteistoiminnalla. Tässä asennossa kampi 50 on varsiosan 11 pituuden suuntainen ja kämmen 50 akselitappien 13 ja 51 klertoakselit 0^ ja 0^ sijaitsevat varsiosan 11 pystykeskitasossa C-C. Jotta kampimekanismin 11,13,50,51 ja 30 keskiasento olisi ohjattu eikä epämääräinen, kuulu mekanismiin vasta-25 profiili 42, jonka ohjauspää 42a vastaa välyksettömästi kiinteän rungon 30 ohjainprofiilin 43 pyöreään syvennysosaan 43a. Tällöin osat 42a ja 43a määrittelevät osaltaan mekanismin stabiilin kääntökeskiön. Kun mekanismia lähdetään kääntämään kuvion 4 esittämästä keskiasennosta esimerkiksi kuviossa 3 esitettyyn väliasentoon päin, säilyy osien 42a ja 43a 30 määräämä kääntökeskiö 0^ ohjausuran 31 vakiosäteisellä osuudella 31R. Uran 31 muoto vastaa pääasiallisesti leukaluun muotoa.
Kun ohjauspyörä 39 ja vetopyörä 40 tulevat uran 31 vakiosäiteiseltä Rq osuudelta kasvavan kaarevuussäteen osuudelle, alkaa varsiosan 11 35 kääntökeskiö siirtyä keskiöstä ja keskitasosta C-C sivulle päin, mikä tapahtuu siten, että kampi 50 alkaa kääntyä eri suuntaiseksi varren 11 pituussuuntaan nähden, jolloin vastaprofiilin 42 suora pystysivu 42b 11 73091 1 vastaa ohjainprofiilin 43 kaarevaan sivuun sitä viivamaisesti sivuten ja mahdollisesti niitä pitkin liukuen niin, että tämä sivuamisviiva vierii ja mahdollisesti lisäksi liukuu ohjainprofiilin 43 syvennysosasta 43a alkaen ohjainprofiilin 43 sivualueelle, jolloin samalla varsiosan 11 5 kääntökeskiö jatkuvasti ja jouheasti siirtyy akselilta 0^ akselille 0^. Tällä välillä (sektori d kuviossa 1) varsiosa 11 ja kampi 50 kääntyvät vaakatasossa samaan suuntaan. Siirryttäessä kuvion 3 mukaisesta asennosta kuvion 2 mukaiseen asentoon (sektori e kuviossa 1) kampi 50 kääntyy vastakkaiseen suuntaan kuin varsi 11. Suorien ohjausurien 31S alueella vas-10 taprofiili 42 ei ole toiminnassa. Hammaskaaren etualueella, siis varren 11 kääntyessä akselin 0^ ympäri, varmistetaan hetkellisen pyörityskeski-pisteen täsmällinen sijainti ja pehmeä siirtyminen ohjausvaiheesta toiseen vastaprofiilin 42 ja ohjainprofiilin 43 lisäksi poikkeutusjousen 55 avulla. Ohjausjousi 55 on sijoitettu akselitapin 13 kohdalla olevan, 15 kiinteän rungon 30 uran 44 läpi ulottuvan tapin 54 ja rungon 30 tapin 56 välille. Jousi 55 varmistaa sen, että ohjainprofiili 43 ja vastaprofiili 42 joka hetki pysyvät stabiilissa kontaktissa toisiinsa nähden uran 31 alueella 31R toimittaessa.
20 On korostettava, että edellä on selostettu vain eräs keksinnön edullinen toteutusesimerkki, jonka yksityiskohdat voivat keksinnöllisen ajatuksen puitteissa vaihdella useassa eri kohdin. Ohjainuran 31 asemesta voidaan käyttää esim. vastaavaa ohjauskiskoa, jonka muoto vastaa ohjainuran 31 muotoa, ja joka ohjauskisko voi olla sovitettu toimimaan esimerkiksi 25 niin, että sen toista puolta vasten toimii vetopyörä 40 ja vastakkaista puolta vasten ohjauspyörä 39. Tälläkin tavoin saadaan aikaan stabiili veto ja sen ohjaus. Myös vetoyksikkö 33 voidaan järjestää muullakin tavalla kuin kuviossa on esitetty ja sen jousikuormitus 35 voidaan toteuttaa useilla poikkeavilla tavoilla. Myös kampimekanismin yksitvis-30 kohdat voivat vaihdella ja poiketa edellä esitetystä.
Keksinnön mukaisella mekanismilla toteutuu erityisen edullinen filmi-kasetin 20 sisässä olevan valotettavan filmin RF valotettavan kohdan kulkuradan muoto, jota kuviossa 1 on esitetty pistekatkoviivalla A sekä 35 muut edellä kosketetut edut, jotka liittyvät synergisesti sekä laitteen toimintaan että mekaaniseen rakenteeseen.
12 73091 1 Edellä on esitetty sellainen toteutusmuoto, jossa vetoura 31 sijaitsee kiinteässä osassa 30 ja vetoyksikkö 33 kääntyvässä runko-osassa 11. Joissakin erikoistapauksissa, vaikkakaan tällainen toteutus ei tällä hetkellä näytä edulliselta, saattaa olla mahdollista toteuttaa ohjaus-5 ja vetolaite siten, että vetoyksikkö ohjainpyörineen sijaitsee kiinteän runko-osan 30 yhteydessä ja ohjausura tai vastaava kisko on järjestetty kääntyvän runko-osan 11 yhteyteen, jolloin tavallaan vetoyksikkö 33 ja vetoura tai vastaavat ovat vaihtaneet paikkaa. Edellä kuvioiden yhteydessä selostettu keksinnön toteutusmuoto on kuitenkin tällä hetkellä 10 sellainen, jonka hakija katsoo edullisimmaksi sekä toiminnalliset että rakenteelliset seikat huomioonottaen.
Seuraavassa esitetään patenttivaatimukset, jotka määrittelevät keksinnön suojapiirin.
15 20 25 30 35

Claims (12)

13 73091
1. Panoramatomografiaröntgenlaite, etenkin hammaskuvauksiin, joka laite käsittää runko-osan (30), johon on laakeroitu (12a,12b,53a,53b) käänty-5 vaksi toinen runko-osa (11), jonka toiseen päähän on kiinnitetty rönt-genputki (10) ja toiseen vastakkaiseen päähän filmikasettilaite (20), jonka sisälle on sijoitettavissa röngenfilmi (RF), ja jonka röntgenput-ken (10) ja filmikasetin (20) väliin kuvattavan potilaan (P) kuvattava kohde on sijoitettavissa ja joka laite käsittää vetolaitteen, jolla 10 mainittua kääntyvää runko-osaa (11) kierretään tasossa, sopivimmin vaakatasossa, panoramaröntgenkuvan ottamista varten, tunnettu siitä, että mainittu vetolaite käsittää veto- ja ohjausuran (31) tai vastaavan 15 kiskojärjestelyn, joka on laitteen keskitasoon (C-C) nähden symmetrinen ja jossa on olennaisesti suorat sivuosat (31S) ja näitä osia yhdistävä kaareva osa (31R), että mainitun veto- ja ohjausuran (31) tai vastaavan kanssa yhteistoi-20 mintaan on sovitettu toimimaan vetoyksikkö (33), joka käsittää vetopyö-rän (40), joka vetoyksikön (33) pySrittämänä kääntää mainittua kääntyvää runko-osaa (11), että mainittu kiertyvä runko-osa (11) on nivelSity kääntyvästi mainit-25 tuun kiinteään runko-osaan (30) sellaisella kampimekanismilla (13,50,51), joka on nivelöity laakerilla (12a,12b) röntgenputken (10) puoleisesta kampimekanismin (13,50,51) osasta kääntyvään runko-osaan (11) ja kampi-mekanismin (13,50,51) vastakkaisesta osasta kiinteään runko-osaan (30) siten, että mainitun kiertyvän runko-osan (11) ollessa keskiasennossa 30 (kuvio 4) sijaitsevat mainitun kämmen (50) molemmat vastakkaiset nive-löintiakselit (0^,0^) laitteen pystykeskitasossa (C-C), ja että mainittu veto- ja ohjauslaite (33-41) ja mainittu kampimekanismi on sovitettu yhteistoimintaan siten, että hammaskaaren tai vastaavan 35 etualueella ja ohjaus- ja vetouran (31) vastaavan kaarevan osuuden (31R) vedossa ja ohjauksessa tapahtuu kiertyvän runko-osan (11) kääntäminen mainitun kämmen (50) röntgenfilmikasetin (20) puoleisen etuakselitapin ia 73091 1 (51) ympäri ja sivualueilla ohjausuran (31S) pääasiallisesti suorien osuuksien (31S) ohjauksessa kiertyvän runko-osan (11) kääntymisen tapahtuessa yhtäaikaisesti kampimekanismin (13,50,51) molempien akselitappien (13,51) tai vastaavien ympäri. 5
1 Patenttivaatimukset
2. Patenttivaatimuksen 1 mukainen laite, tunnettu siitä, että ohjausura (31) tai vastaava on siten muotoiltu, että filmikasetin (20) röntgenfilmin (RF) valotettava kohta kulkee kuvattavasta kerroksesta vakioetäisyydellä (b -b_) siten, että suurennussuhde säilyy olennaisesti o 5 10 vakiollisena koko kuva-alueella.
3. Patenttivaatimuksen 1 tai 2 mukainen laite, tunnettu siitä, että mainitun vetopyörän (40) kanssa yhteistoimintaan on sovitettu ohjausvaste, sopivimmin ohjauspyörä (39), joka on sovitettu kääntyvän 15 runko-osan (11) yhteyteen, sopivimmin koaksiaalisesti vetopyörän (40) pyörimisakselin kanssa ja että mainittu ohjausvaste (39) on sovitettu vastaamaan veto- ja ohjausuran (31) vetopyörän (40) vetokohdan (D) vastakkaiseen sivuun.
4. Jonkin patenttivaatimuksen 1-3 mukainen laite, tunnettu siitä, että mainitun kämmen (50) kummankin vastakkaisen akselitapin : (13,51) laakeroinnit on toteutettu kahdella vastakkain asetetulla viistokuulalaakerilla (12,12b;53a,53b) tai vastaavalla kartiokuula-laakerilla, jotka ovat sopivimmin esikuormitettu täysin välyksettömiksi 25 siten, että mainitut laakerit kantavat yhtäaikaa sekä aksiaalikuormat, jotka syntyvät laitteiston painosta, sekä säteettäiset voimat pyörimisliikkeen aikana.
5. Jonkin patenttivaatimuksen 1-4 mukainen laite, tunnettu 30 siitä, että mainittu ohjaus- ja vetoura (31) on sovitettu mainitun kiinteän runko-osan (30) alasivuun aukeavaksi ja että mainitun uran (31) kanssa yhteistoimintaan on sovitettu sellainen veto- ja ohjauslaite, joka käsittää kiertyvän runko-osaan (11) pystyakselin (38) ympäri kääntyväksi sovitetun vetoyksikön (33), jossa on jousielin (35) tai vastaa- 35 va, joka kuormittaa vetopyörää (40) mainitun uran (31) ulkosivua vasten ja että mainittuun kiertyvään runko-osaan (11) on kiinnitetty ulokeosa (11c), johon on kiinnitetty mainitun vetopyörän (40) kanssa koaksiaali- 15 73091 1 nen ohjauspyörä (39), joka on sovitettu vastaamaan veto- ja ohjausuran vetopyörän (40) sivuamiskohtaan (D) nähden vastakkaiseen pystysivuun.
6. Jonkin patenttivaatimuksen 1-5 mukainen laite, tunnettu 5 siitä, että mainitussa veto- ja ohjausurassa (31) on ohjausurana toimiva pohjaosa (31b) ja sitä leveämpi ulko-osa (31a), joka toimii vetourana ja jonka leveys on jonkun verran suurempi kuin vetopyörän (40) halkaisija.
7. Jonkin patenttivaatimuksen 1-6 mukainen laite, tunnettu 10 siitä, että mainitun vetoyksikön (33) kääntöakseli (38) ja jousi elementti (35) on sovitettu mainitun kääntyvän runko-osan (11) röntgensäteen (X) kulkukohdan vastakkaisille puolille siten, että mainittu jousiele-mentti (35) kuormittaa mainittua yksikköä (33) röntgenfilmikasettiin (20) päin ja ohjausuran (31a) ulkosivua päin. 15
8. Jonkin patenttivaatimuksen 1-7 mukainen laite, tunnettu siitä, että mainittu kampimekanismi (13,50,51) käsittää kämmen (50) ollessa keskiasennossa (C-C) sen kohdalle kääntyvän runko-osan (11) yläsivulle kiinnitetyn vastaprofiilin (42) ja kiinteän runko-osan (30) 20 vastakkaiselle alasivulle kiinnitetyn ohjainprofiilin (43), joissa on kääntyvän runko-osan (11) keskiasennossa ja mainitussa keskitasossa (C-C) olevat ja siihen nähden symmetriset ohjauspinnat (42a,42b), jotka ovat edellä mainitussa asennossa kämmen (50) röntgenfilmikasetin (20) puoleisen akselitapin (51) kääntöakselin (C^) kanssa samankeskeiset ja 25 jotka määräävät täsmällisesti hetkellisen pyörityskeskipisteen sijainnin veto- ja ohjausuran (31) kaarevalla keskialueella ja että mainitun vastaprofiilin (42) suora sivu (42b) ja mainitun ohjainprofiilin (43) kaareva sivu toisiaan sivutessaan siirtävät mekanismin kääntökeskiötä runko-osan (11) kääntösädettä kasvattaen. 30
9. Jonkin patenttivaatimuksen 1-8 mukainen laite, tunnettu siitä, että mainittu kampi (50) on yhdistetty jousielementtiin (55), joka varmistaa mainitun vastaprofiilin (42) ohjauspinnan (42b) ja ohjainprofiilin (43) kaarevan ohjauspinnan keskinäisen tukikontaktin ja 35 runko-osan (11) kiertokeskiön täsmällisen sijainnin ja jouhean siirtymisen kämmen etuakselitapilta (51) sivulle päin. 16 730 91
10. Patenttivaatimuksen 9 mukainen laite, tunnettu siitä, että mainitussa kammessa (50) on sen taka-akselitapin (13) kohdalla varsi (54), joka ulottuu kiinteän runko-osan (30) uran (44) läpi mainitun runko-osan (30) yläsivun ulkopuolelle ja johon tappiin (54) on kiinni-5 tetty jousi (55), jonka toinen pää on kiinnitetty mainittuun kiinteään runko-osaan (30).
11. Jonkin patenttivaatimuksen 1-10 mukainen laite, tunnettu siitä, että mainittu vetopyörä (40) ja ohjainpyörä (39) on sijoitettu 10 samalle pystyakselille koaksiaalisesti siten, että kääntyvän runko-osan (11) liike on mahdollinen ilman, että vetopyörään (40) kohdistuu välyk-setöntä ja nykimätöntä jouheaa vetoa häiritsevää aksiaalista kuormitusta.
12. Jonkin patenttivaatimuksen 1-11 mukainen laite, tunnettu siitä, että mainittu vetolaite ja kampimekanismi on keskenään niin sovitettu, että runko-osan (11) kääntömekanismi on käytännöllisesti katsoen täysin valyksettömästi ja nykimättä toimiva. 20 25 30 35 17 73091
FI852208A 1985-05-31 1985-05-31 Panoramatomografiroentgenanordning foer speciellt tandfotografering. FI73091C (fi)

Priority Applications (6)

Application Number Priority Date Filing Date Title
FI852208A FI73091C (fi) 1985-05-31 1985-05-31 Panoramatomografiroentgenanordning foer speciellt tandfotografering.
DE8686850184T DE3667907D1 (de) 1985-05-31 1986-05-22 Panorama-roentgen-tomographiegeraet, insbesondere fuer dentalaufnahmen.
AT86850184T ATE49110T1 (de) 1985-05-31 1986-05-22 Panorama-roentgen-tomographiegeraet, insbesondere fuer dentalaufnahmen.
EP86850184A EP0204676B1 (en) 1985-05-31 1986-05-22 Panoramic tomography x-ray apparatus particularly for dental photography
US06/868,724 US4741007A (en) 1985-05-31 1986-05-30 Panoramic X-ray, tomography especially for dental photography
JP61124756A JPS6211436A (ja) 1985-05-31 1986-05-31 歯科用写真に特に適したパノラマ式x線断層写真撮影装置

Applications Claiming Priority (2)

Application Number Priority Date Filing Date Title
FI852208 1985-05-31
FI852208A FI73091C (fi) 1985-05-31 1985-05-31 Panoramatomografiroentgenanordning foer speciellt tandfotografering.

Publications (4)

Publication Number Publication Date
FI852208A0 FI852208A0 (fi) 1985-05-31
FI852208L FI852208L (fi) 1986-12-01
FI73091B FI73091B (fi) 1987-04-30
FI73091C true FI73091C (fi) 1987-08-10

Family

ID=8520921

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
FI852208A FI73091C (fi) 1985-05-31 1985-05-31 Panoramatomografiroentgenanordning foer speciellt tandfotografering.

Country Status (6)

Country Link
US (1) US4741007A (fi)
EP (1) EP0204676B1 (fi)
JP (1) JPS6211436A (fi)
AT (1) ATE49110T1 (fi)
DE (1) DE3667907D1 (fi)
FI (1) FI73091C (fi)

Families Citing this family (26)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
FI84016C (fi) * 1989-03-21 1991-10-10 Instrumentarium Oy Foerskjutningsfoerfarande och arrangemang foer filmkasettenhet till panoramaroentgenanordning.
FI87135C (fi) * 1989-09-14 1992-12-10 Instrumentarium Oy Anordning foer aostadkommande av panorama-roentgenbildsprojektioner
NL8902885A (nl) * 1989-11-22 1991-06-17 Philips Nv Roentgenonderzoekapparaat.
FI90197C (fi) * 1991-02-15 1995-05-16 Planmeca Oy Menetelmä ja laite panoraamaröntgenkuvauksessa
US5214686A (en) * 1991-12-13 1993-05-25 Wake Forest University Three-dimensional panoramic dental radiography method and apparatus which avoids the subject's spine
DE4404640C1 (de) * 1994-02-14 1995-02-09 Siemens Ag Zahnärztliche Röntgendiagnostikeinrichtung zur Erstellung von Panorama-Röntgenaufnahmen vom Schädel eines Patienten
SE503350C2 (sv) * 1994-09-08 1996-05-28 Regam Medical Systems Ab Förfarande för utsträckande av den fysiska längden för en rektangulär röntgenstrålningsdetektor
FR2758710B1 (fr) * 1997-01-27 1999-09-24 Catalin Stoichita Mecanisme de rotation pour panoramique dentaire
EP1219147B1 (en) 1999-10-08 2006-11-08 Gendex Corporation Automatic exposure control for dental panoramic and cephalographic x-ray equipment
EP1217949B1 (en) 1999-10-08 2008-12-10 Gendex Corporation Positioning apparatus for transversal dental x-ray tomography
US6381301B1 (en) 1999-12-01 2002-04-30 Ronald E. Massie Dental and orthopedic densitometry modeling system and method
CA2397739A1 (en) * 2000-02-02 2001-08-09 Dentsply International Inc. Automatic x-ray detection for intra-oral dental x-ray imaging apparatus
FI116509B (fi) * 2000-07-07 2005-12-15 Instrumentarium Corp Hampaiston panoraamaröntgenkuvausmenetelmä ja -laitteisto
WO2003010556A2 (en) * 2001-07-25 2003-02-06 Dentsply International Inc. Real-time digital x-ray imaging apparatus
JP4149189B2 (ja) * 2002-04-04 2008-09-10 株式会社日立メディコ X線ct装置
EP1551302B1 (en) 2002-07-25 2012-02-08 Gendex Corporation Real-time digital x-ray imaging apparatus and method
DE102004041440A1 (de) * 2004-08-27 2006-03-02 Dürr Dental GmbH & Co. KG Verfahren zur Bestimmung der Soll-Relativlage eines Patienten in einem dentalen Panorama-Röntgengerät bzw. der Soll-Bahn, auf welcher dieses bezüglich eines Patienten bewegt wird sowie eine dafür geeignete Vorrichtung
US7469032B2 (en) * 2005-04-11 2008-12-23 Gendex Corporation Structural and patient positioning features of an x-ray system
US7077567B1 (en) 2005-04-11 2006-07-18 Gendex Corporation X-ray tubehead housing with slant-angle partition
US20060227939A1 (en) * 2005-04-11 2006-10-12 Gendex Corporation Bite piece for a dental x-ray system
US8515007B2 (en) * 2009-12-15 2013-08-20 Midmark Corporation Motion system for panoramic dental radiation imaging system
US8251583B2 (en) * 2009-12-15 2012-08-28 Midmark Corporation Removable radiation sensor for dental imaging systems
US8509381B2 (en) * 2009-12-15 2013-08-13 Midmark Corporation Patient positioning system for panoramic dental radiation imaging system
JP5998340B2 (ja) * 2012-05-25 2016-09-28 朝日レントゲン工業株式会社 X線撮影装置
EP3375374B1 (en) * 2017-03-17 2023-07-05 Agfa Nv Sliding arrangement for mobile tomosynthesis x-ray system
JP6837400B2 (ja) * 2017-08-23 2021-03-03 株式会社モリタ製作所 X線撮影装置及びx線撮影方法

Family Cites Families (7)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
US3737660A (en) * 1969-10-09 1973-06-05 Hida X Ray Apparatus for taking tomograms of parabolically curved objects
FI67269C (fi) * 1976-11-08 1985-02-11 Instrumentarium Oy Apparat foer aostadkommande av panoramaroentgenbildprojektioner av ett tandbaogsformat objekt
FI66993C (fi) * 1976-12-10 1984-12-10 Orion Yhtymae Oy Roerelsemekanism foer en roentgenstraolningskaellan och filmhaollare foer panorama-roentgenfotografering
JPS5464488A (en) 1977-10-31 1979-05-24 Morita Mfg Dental total maxilla xxray photographing method and xxray camera used therefor
JPS56165139A (en) * 1980-05-26 1981-12-18 Asahi Roentgen Kogyo Kk Curved section x-ray tomographic device
JPS5711638A (en) * 1980-06-27 1982-01-21 Morita Mfg Dental total jaw photographing apparatus
FI75941C (fi) * 1983-10-14 1988-08-08 Instrumentarium Oy Panoramatomografiroentgenanordning.

Also Published As

Publication number Publication date
US4741007A (en) 1988-04-26
ATE49110T1 (de) 1990-01-15
EP0204676A2 (en) 1986-12-10
FI73091B (fi) 1987-04-30
EP0204676A3 (en) 1987-06-16
DE3667907D1 (de) 1990-02-08
FI852208A0 (fi) 1985-05-31
FI852208L (fi) 1986-12-01
JPS6211436A (ja) 1987-01-20
EP0204676B1 (en) 1990-01-03

Similar Documents

Publication Publication Date Title
FI73091B (fi) Panoramatomografiroentgenanordning foer speciellt tandfotografering.
FI66993C (fi) Roerelsemekanism foer en roentgenstraolningskaellan och filmhaollare foer panorama-roentgenfotografering
US6926442B2 (en) Dental X-ray device comprising a mobile support structure
FI90197B (fi) Menetelmä ja laite panoraamaröntgenkuvauksessa
FI92973C (fi) Menetelmä ja laite panoraamaröntgenkuvauksessa
FI106773B (fi) Hammasröntgenlaite panoraamatomografiaa varten
JPH0117690B2 (fi)
FI88671B (fi) Roentgenfotograferingsanordning foer taenderna och hakorna
JPH07136158A (ja) 平面断層x線撮影装置
FI77333C (fi) Roentgenfotograferingsapparat foer fotografering av hela kaeken.
FI69523B (fi) Dental anordning foer roentgenfotografering av hela kaekpartet
FI75941C (fi) Panoramatomografiroentgenanordning.
JPH0998971A (ja) 医療用x線撮影装置
FI67269C (fi) Apparat foer aostadkommande av panoramaroentgenbildprojektioner av ett tandbaogsformat objekt
FI73361B (fi) Roentgenfotograferingsanordning foer taenderna och hakorna.
JP4526326B2 (ja) 医療用パノラマx線撮影装置
US4172977A (en) Film drive mechanism for panoramic dental X-ray machine
JPS6420811U (fi)
JP3024650U (ja) 医療用x線断層撮影装置
JPH08182672A (ja) 歯科用パノラマx線写真撮影装置
US5386449A (en) Method and a device for carrying out constant enlargement in panoramic tomographic X-ray photography
JPS5839693Y2 (ja) パノラマx線撮影装置の運動機構
JPS5839694Y2 (ja) 歯科用x線装置における駆動機構
JPH0117298Y2 (fi)
FI65336C (fi) Rotationsmekanism foer film till panoramaroentgenanordning

Legal Events

Date Code Title Description
MM Patent lapsed

Owner name: PLANMECA OY