FI90197C - Menetelmä ja laite panoraamaröntgenkuvauksessa - Google Patents

Menetelmä ja laite panoraamaröntgenkuvauksessa Download PDF

Info

Publication number
FI90197C
FI90197C FI910739A FI910739A FI90197C FI 90197 C FI90197 C FI 90197C FI 910739 A FI910739 A FI 910739A FI 910739 A FI910739 A FI 910739A FI 90197 C FI90197 C FI 90197C
Authority
FI
Finland
Prior art keywords
patient
ray
photographed
film
plane
Prior art date
Application number
FI910739A
Other languages
English (en)
Swedish (sv)
Other versions
FI910739A0 (fi
FI910739A (fi
FI90197B (fi
Inventor
Pekka Stroemmer
Arto Virta
Timo Mueller
Original Assignee
Planmeca Oy
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Planmeca Oy filed Critical Planmeca Oy
Priority to FI910739A priority Critical patent/FI90197C/fi
Publication of FI910739A0 publication Critical patent/FI910739A0/fi
Priority to DE69215250T priority patent/DE69215250T2/de
Priority to EP92850024A priority patent/EP0499595B1/en
Priority to JP4026865A priority patent/JPH04312451A/ja
Priority to US07/836,788 priority patent/US5224140A/en
Publication of FI910739A publication Critical patent/FI910739A/fi
Publication of FI90197B publication Critical patent/FI90197B/fi
Application granted granted Critical
Publication of FI90197C publication Critical patent/FI90197C/fi

Links

Classifications

    • AHUMAN NECESSITIES
    • A61MEDICAL OR VETERINARY SCIENCE; HYGIENE
    • A61BDIAGNOSIS; SURGERY; IDENTIFICATION
    • A61B6/00Apparatus or devices for radiation diagnosis; Apparatus or devices for radiation diagnosis combined with radiation therapy equipment
    • A61B6/50Apparatus or devices for radiation diagnosis; Apparatus or devices for radiation diagnosis combined with radiation therapy equipment specially adapted for specific body parts; specially adapted for specific clinical applications
    • A61B6/51Apparatus or devices for radiation diagnosis; Apparatus or devices for radiation diagnosis combined with radiation therapy equipment specially adapted for specific body parts; specially adapted for specific clinical applications for dentistry

Landscapes

  • Health & Medical Sciences (AREA)
  • Life Sciences & Earth Sciences (AREA)
  • Medical Informatics (AREA)
  • Engineering & Computer Science (AREA)
  • Optics & Photonics (AREA)
  • Biomedical Technology (AREA)
  • Biophysics (AREA)
  • High Energy & Nuclear Physics (AREA)
  • Oral & Maxillofacial Surgery (AREA)
  • Nuclear Medicine, Radiotherapy & Molecular Imaging (AREA)
  • Dentistry (AREA)
  • Pathology (AREA)
  • Radiology & Medical Imaging (AREA)
  • Physics & Mathematics (AREA)
  • Heart & Thoracic Surgery (AREA)
  • Molecular Biology (AREA)
  • Surgery (AREA)
  • Animal Behavior & Ethology (AREA)
  • General Health & Medical Sciences (AREA)
  • Public Health (AREA)
  • Veterinary Medicine (AREA)
  • Apparatus For Radiation Diagnosis (AREA)

Description

90197
Menetelmä ja laite p ano raamaröntgenkuvauks e s s a Förfarande och anordning vid panoramaröntgenfotografering 5
Keksinnön kohteena on menetelmä kapeakeilatomografiässä, jossa röntgen-säteilylähteestä kohdistetaan kapea röntgensäteilykeila kuvattavan 10 kohteen läpi liikuteltavalle röntgenfilmille, jossa menetelmässä potilaan kuvattavaa kohdetta pidetään paikallaan tietyssä positiossa ja röntgensäteilylähdettä ja filmikasettia kierretään, sopivimmin pystysuuntaisen, hetkellisen kiertokeskiön ympäri ja jonka menetelmän ensimmäisen toimintamoodin mukaisesti panoraamaröntgenkuvia hammaskaa-15 resta otettaessa potilas tuetaan asennoittamislaitteilla siten, että tarkkana kuvautuva taso sijaitsee röntgensäteilykeilan hetkellisen rotaatiokeskiön ja filmitason välissä, joka menetelmä käsittää röntgenkuvien ottamiseksi toisen toimintamoodin, jossa röntgensäteilykeilan hetkellinen kiertokeskiö sijaitsee tarkkana kuvautuvan kerroksen ja 20 filmitason välisellä alueella ja tarkkana kuvattava kerros sijaitsee kiertokeskiöön nähden röntgensäteilylähteen fokuksen puolella ja jossa toisessa toimintamoodissa röntgenfilmiä siirretään kuvausehdon edellyttämällä nopeudella suuntaan, joka on vastakkainen ensimmäisen toiminta-moodin filminsiirtosuuntaan nähden.
25
Lisäksi keksinnön kohteena on panoraamatomografialaite, etenkin hammas-kuvauksiin, joka laite käsittää runko-osan, johon on laakeroitu, sopivimmin pystyakselin ympäri, kääntyväksi toinen runko-osa, jonka toiseen päähän on kiinnitetty röntgenputki ja toiseen vastakkaiseen päähän 30 filmikasetti, jonka sisälle on sijoitettavissa röntgenfilmi ja jonka röntgenputken ja filmikasetin väliin kuvattavan potilaan kuvattava ; kohde on sijoitettavissa ja joka laite käsittää käyttölaitteen, jolla mainittua kääntyvää runko-osaa kierretään tasossa, sopivimmin vaakatasossa, panoraamaröntgenkuvan ottamista varten, joka laite käsittää 35 sellaiset asennoituslaitteet, joilla potilas on tuettavissa sellaiseen positioon, jossa tarkkana kuvautuva taso on sijoitettu röntgensäteilykeilan hetkellisen kiertokeskiön ja filmitason väliselle alueelle ja joka laite käsittää ohjausjärjestelmän, jolla röntgenfilmikasetti on 90197 2 ohjattu siirrettäväksi vastakkaiseen suuntaan kuin normaalissa pano-raamakuvauksessa.
Useimmat hammaskuvauksiin tarkoitetuista panoraamaröntgenlaitteista 5 ovat toiminnaltaan ja rakenteeltaan sellaisia, että niissä röntgensädettä kierretään potilaan pään ympäri, jolloin saadaan hammaskaari kuvatuksi liikkuvalle filmille tasoon levitettynä. Jotta kohde kuvan-tuisi terävänä filmille kohteen etu- tai takapuolella säteen suunnassa olevan rakenteen "sumuttuessa" näkymättömiin, on filmin poikittaisno-10 peuden sädekimppuun nähden oltava sama kuin sädekimpun pyyhkäisynopeus kohteessa kerrottuna suurennussuhteella. Suurennuksen määrää focus -filmitason välisen etäisyyden suhde focus - kohde väliseen etäisyyteen.
Terävänä kuvautuvan kerroksen paksuus on suoraan verrannollinen hetkel-15 lisen pyörimiskeskipisteen etäisyyteen filmitasosta ja kääntäen verrannollinen suurennukseen sekä sädekimpun leveyteen. Kuvautumisen kannalta on merkitystä vain focuksen, kohteen ja filmitason keskinäisellä sijainnilla. Hetkelliselle pyörityskeskiölle on merkitystä ainoastaan pyyhkäisynopeuden kautta. Hammaskuvaukseen tarkoitetussa panoramatomo-20 grafiakuvauslaitteessa pääasiallisena kuvauskohteena on ollut hammas-kaari ja leukanivelet. Ennestään tunnetuilla panoraamaröntgenlaitteilla otetaan röntgenkuva hammaskaaren suuntaisessa tasossa. Viimeaikoina on kuitenkin ilmennyt entisestään kasvanut tarve transversaalikuvien ottamiseen erilaisten hammashoitojen kuten hampaiden transplantaattihoito-*. 25 jen yhteydessä. Transversaalikuvilla tarkoitetaan leukaluun tai hammas- kaaren pääteosaa vastaan olennaisesti kohtisuorassa poikittaistasossa otettavia leikkauskuvia. Transversaalikuvia on mahdollista ottaa nykyisin vain hyvin kalliilla CT-skannereilla tai erityisillä panoraamaröntgenlaitteista edelleen kehitetyillä monimutkaisilla erikoislaitteilla, 30 jotka ovat hinnaltaan moninkertaisia tavanomaisiin panoraamaröntgen-* laitteisiin verrattuna.
Esimerkkeinä ennestään tunnetuista hammaskuvauksiin tarkoitetuista tavanomaisista panoraamatomografiaröntgenlaitteista viitataan hakijan 35 FI-patenttiin 73091 (vast. US-pat. 4,741,007) ja hakijan FI-hakemukseen 853524 (vast. US-pat. 4,783,793). Keksinnön päätarkoituksena onkin 90197 3 kehittää edelleen hakijan em. patenteissa ja hakemuksessa esitettyjä laitteita ja muita vastaavia panoraamatomografiaröntgenlaitteita niin, että erilaiset transversaalikuvausprojektiot tulevat mahdollisiksi yksinkertaisin lisälaittein tai järjestelyin ilman, että laitteen hinta 5 olennaisesti nousee.
Jotta ennestään tunnetuilla panoraamalaitteilla voitaisiin ottaa poikittainen projektio esim. hammaskaaren keskeltä etuhampaiden kohdalta, tulee kuvattava henkilö sijoittaa laitteeseen siten, että röntgensäde-10 keila pyyhkäisee kuvattavaa kohdetta projektiotason suunnassa. Ennestään tunnetuilla laitteilla tämä ei kuitenkaan ole mahdollista ennen kaikkea sen vuoksi, että se tila, johon potilaan pää tulee, ei ole riittävä ja tässä kuvauspositiossa kuvantamisvälineet tulisivat törmäämään pyörähdyksensä aikana potilaan pään takaosaan. Esillä olevan kek-15 sinnön tarkoituksena on saada aikaan uusi ratkaisu edellä kosketeltuun ongelmaan.
Keksintöön läheisesti liittyvän tekniikan tason osalta viitataan japanilaiseen patenttihakemukseen 126743/1988 (julk. nro 293845/1989, 20 julkaistu 27.11.1989). Tässä JP-julkaisussa on esitetty panoraamarönt-genlaite, jolla on kaksi toimintamoodia. Ensimmäisessä toimintamoodissa panoraamaröntgenkuvia hammaskaaresta otettaessa potilas tuetaan asen-noittamislaitteella siten, että tarkkana kuvautuva kerros sijaitsee röntgensäteilykeilan hetkellisen rotaatiokeskiön ja filmitason välillä *. 25 ja toisessa toimintamoodissa potilas tuetaan samoilla asennoittamis- laitteilla samaan asentoon kuin ensimmäisessä toimintamoodissa ja kuvaus toisessa moodissa suoritetaan niin, että röntgensäteilykeilan hetkellinen kiertokeskiö sijaitsee tarkkana kuvautuvan kerroksen ja filmitason välisellä alueella ja röntgenfilmiä siirretään kuvausehdon 30 edellyttämällä nopeudella suuntaan, joka on vastakkainen ensimmäisen * toimintamoodin filminsiirtosuuntaan nähden transversaalikuvien ottami seksi leukanivelten alueelta. Tässä JP-julkaisussa siis potilas pidetään samassa asennossa samoin asennoittamislaittein sekä ensimmäisessä että toisessa toimintamoodissa ja potilaan asennon muuttamista on viit-35 teessä pidetty jopa merkittävänä epäkohtana. Tästä on seurauksena, että toisessa toimintamoodissa ei ole mahdollista ottaa hammaskaaren trans- 4 90197 versaaliprojektiokuvia valinnaisesti ja siitä kohtaa, josta se on kulloinkin tarpeellista, mikä aivan olennaisesti rajoittaa toisen toimin-tamoodin käyttökelpoisuutta ja kyseisen röntgenlaitteen käytön laaja-alaisuutta.
5
Keksinnön tarkoituksena on aikaansaada sellainen kapeakeilatomografia-menetelmä, etenkin hammaskuvauksiin, jolla voidaan kuvata mikä tahansa hammaskaaren poikittainen projektio ja myös esim. korvakäytävän kohdalla oleva projektio. Tätä kautta on mahdollista nostaa tunnettujen 10 panoraamatomografialaitteiden käyttöarvoa olennaisesti ja tehdä laiteinvestointi entistä kannattavammaksi ja perustelluksi entistä pienemmissä hoitoyksiköissä laitteen käyttöalan monipuolistumisen vuoksi.
Edellä esitettyihin ja myöhemmin selviäviin päämääriin pääsemiseksi 15 keksinnön menetelmälle on pääasiallisesti tunnusomaista se, että menetelmän toisessa toimintamoodissa potilasta asennoidaan röntgensäteily-lähteen ja filmikasetin väliseen kuvaustilaan laitteilla, joita siirretään manuaalisesti tai moottorilla, jolloin potilas tulee tuetuksi eri asentoihin, jotka määräytyvät sen mukaan, mikä transversaalipro-20 jektio hampaistosta tai sen läheisiltä alueilta terävänä kuvataan ja että transversaaliprojektio on kuvattavissa mistä tahansa valinnaisesta kohdasta hampaistosta tai sen läheisiltä alueilta.
Keksinnön laitteen ensimmäiselle toteutusmuodolle on puolestaan pää-. 25 asiallisesti tunnusomaista se, että laite käsittää transversaaliprojek-tiokuvauksella käytettävät potilaan asennoimisvälineet, jotka on järjestetty sellaisiksi irrotettaviksi ja panoraamalaitteeseen kiinnitettäviksi lisävälineiksi, jotka on sovitettavissa potilaan normaalien tuentavälineiden tilalle röntgensäteilylähteen ja filmikasetin väliseen 30 tilaan siten, että röntgensäteilylähdettä ja filmikasettia tukeva run-* ko-osa pääsee kääntymään vapaasti potilaan pään ympäri siten, että tarkkana kuvautuva kerros tulee sijoitetuksi röntgensäteilylähteen fokuksen ja säteilykeilan hetkellisen kiertokeskiön väliselle alueelle.
li 35 5 901 97
Keksinnön laitteen toiselle toteutusmuodolle on puolestaan pääasiallisesti tunnusomaista se, että laite käsittää sellaiset pääntuentaväli-neet, joilla samoilla välineillä potilas on tuettavissa sekä normaaliin panoraamakuvauksen edellyttämään asentoon että asentoon tai asentoihin, 5 joissa on otettavissa yksi tai useampi transversaaliprojektiokuva, jolloin tarkkana kuvautuva kerros tulee sijoitetuksi röntgensäteilylähteen fokuksen ja säteilykeilan hetkellisen kiertokeskiön väliselle alueelle.
10 Keksinnön lähtökohtana on ollut se em. JP-hakemuksesta 126743/1988 sinänsä tunnettu seikka, että kapeakeilatomografian kuvautumisehto on voimassa myös hetkellisen pyörimiskeskiön ja röntgensädelähteen fokuksen välisellä ns. back beam -alueella. Kun kuvautuva kerros asetetaan hetkellisen pyörityskeskiön ja röntgensädelähteen fokuksen väliselle 15 alueelle, seuraa tästä myös se, että normaaliin panoraamakuvaukseen verrattuna röntgenfilmikasetin liikesuunta on muutettava päinvastaiseksi.
Keksinnössä on luotu uusi menetelmä ja laite, jota sovellettaessa poti-20 las sijoitetaan muuten normaalissa panoraamaröntgenlaitteessa transver-saalikuvien ottamista varten alueelle, jossa on riittävästi tilaa ilman kuvantamisvälineiden törmäysvaaraa niin, että potilas voidaan asetella halutulla tavalla oikeaan asentoon niin, että transversaalikuvat ovat otettavissa mistä tahansa valinnaisesta kohdasta hampaistosta tai sen *; 25 lähialueilta sen mukaan mihin diagnoosi tähtää.
Keksinnön periaatteiden mukaisesti on toteutettavissa yksinkertainen ja helppokäyttöinen normaalien panoraamaröntgenlaitteiden lisälaite, jolla transversaalikuvaukset ovat mahdolliset. Lisälaite on myös järjestettä -30 vissä automaattisesti ohjattavaksi laitteeseen syötettävien tietojen perusteella. Lisälaite on myös tehtävissä nopeasti ja helposti kiinnitettäväksi varsinaiseen panoraamaröntgenlaitteeseen ja kuvauksen jälkeen siitä irrotettavaksi ja poistettavaksi.
35 Myös jo käytössä olevat normaalit panoraamaröntgenlaitteet voidaan varustaa keksinnön mukaisella lisälaitteella ja täten monipuolistaa 6 90197 näiden laitteiden käyttöä. Keksintö voidaan toteuttaa uusissa panoraa-' malaitteissa myös niin, että ne varustetaan jo alunperin sellaisilla potilasasettelulaitteilla, jotka ovat toiminnaltaan niin monipuolisia, että niillä potilas on aseteltavissa sekä normaaliin panoraamakuvauspo-5 sitioon että keksinnössä tarkoitettuun transversaalikuvauspositioon.
Keksinnön mukainen menetelmä ja laite mahdollistaa normaalin panoraama-röntgenlaitteen käytön huomattavan monipuolistumisen suhteellisen pienellä lisäinvestoinnilla.
10
Seuraavassa keksintöä selostetaan yksityiskohtaisesti viittaamalla oheisen piirustuksen kuvioissa kaaviollisesti esitettyihin keksinnön eräisiin sovellusesimerkkeihin, joiden yksityiskohtiin keksintöä ei ole mitenkään ahtaasti rajoitettu.
15
Kuvio 1 esittää kaaviollisena sivukuvana normaalin hammaskuvauksen panoraamaröntgenlaitetta potilasasettelulaitteineen.
Kuvio 2 esittää samaa kuin kuvio 1 päältäpäin nähtynä. Lisäksi kuvioon 20 2 on merkitty kuvausgeometriassa merkittävät suureet ja kuvattavan hammaskaaren sijoitus.
Kuvio 3 esittää kuviota 1 vastaavalla tavalla panoraamaröntgenlaitetta varustettuna keksinnön mukaisin potilasasettelulaittein, joilla potilas 25 on aseteltuna positioon, jossa otetaan poikkileikkauskuva hammaskaareen nähden kohtisuorassa pystytasossa etuhampaiden kohdalta.
Kuvio 4 esittää päältäpäin nähtynä kuviota 2 vastaavalla tavalla keksinnön mukaisten potilasasettelulaitteiden sijoitusta ja kuvausgeomet-30 rian suureita.
Kuvio 5 esittää potilasasettelulaitteiden asentoa ja kuvattavien kohteiden sijoitusta silloin kun kuvattavana on leukanivelen kohdalla oleva transversaalipystyprojektio.
II
35 90197 7
Kuvio 6 esittää keksinnön mukaisia potilastuentavälineitä edestäpäin nähtynä.
Kuvio 6A esittää pystypoikkileikkausta kuvioon 6 merkittyä viivaa A-A 5 pitkin.
Kuvio 7 esittää samaa kuin kuvio 6 päältäpäin nähtynä.
Kuvio 8 esittää kuvioita 1 ja 3 vastaavalla tavalla sellaisia potilaan 10 pään päälle sijoitettavia potilastuentalaitteita, jotka on kiinnitetty yläpuolitse.
Kuvio 9 esittää päältäpäin nähtynä samaa kuin kuvio 8 ja lisäksi ku-vausgeometriaan liittyvillä suureilla varustettuna.
15
Kuvio 10 esittää kuvioiden 8 ja 9 mukaista potilastuentalaitetta käännettynä asentoon, jossa kuvataan leukanivelen kohdalla olevaa trans -versaalipystyproj ektiota.
20 Kuvio 11 esittää kuvioiden 8,9 ja 10 mukaisen laitteen automaattista ohjausjärjestelmää lohkokaaviona.
Kuvioiden 1 ja 2 mukaisesti pääasiallisesti ennestään tunnettu panoraa-maröntgenlaite, jossa sovelletaan kapeakeilatomografiaa, käsittää ns.
’*· 25 C-varren, jossa on vaakaosa 11, pystyosat 11a ja 11b, joiden väliin kuvattava potilas P sijoitetaan. C-varren toiseen pystyosaan 11a on sovitettu röntgenlähde 12 ja toiseen pystyosaan 11b on sovitettu rönt-genfilmikasetti 14. Kasetin 14 sisällä on filmi F, jolle kuva potilaan hampaistosta panoraamakuvana otetaan. Filmikasetti 14 sisällä olevine 30 filmeineen F on järjestetty sinänsä tunnetulla moottorilla (ei esitet-^ ’ ty) liikuteltavaksi samalla kun C-vartta kierretään asemaltaan siirty vän pystyakselin A-A ympäri kulmanopeudella ω. Kuvaustilanteessa rönt-gensädelähteen 12 fokuksesta FC kohdistetaan säteily kuvion 2 mukaisessa vaakaleikkauksessa kapeana keilana X. Kuviossa 1 ja 2 on hanunaskaar-35 ta merkitty viitteellä L, hampaistoa viitteellä T ja leukanivelen koh- 90197 s tia viitteellä J. Kuvion 2 mukaisesti hetkellinen kuvautuminen tapahtuu tasossa P-P panoraamakuvauksen seuraavan perusyhtälön perusteella.
vi/v0 - Ljl/Lq 5 Vq - ur, missä
Lq - etäisyys focuksesta F kuvauskerroksen kulloinkin kuvattavaan kohtaan
Lx - etäisyys focuksesta F filmitasolle u> - keskipisteen ympäri tapahtuvan pyörimisliikkeen kulmanopeus 10 r - kuvautuvan pisteen etäisyys pyörimisliikkeen hetkellisestä keskipisteestä vx - kuva- tai filmitasossa olevan kuvapisteen nopeus.
Kuten kuviosta 1 ja 2 selviää normaalissa panoraamakuvauksessa kuvaus -15 taso P-P sijaitsee hetkellisen pyörähdyskeskiön A ja filmin F tason välissä. Tunnetuissa röntgenlaitteissa hetkellinen pyörähdyskeskiö A on hammaskaaren etuosaa kuvattaessa kohdassa A-A ja siirtyy sen jälkeen esim. hakijan FI-patentista 73091 (vast. US-pat. 4,741,007) esitetyllä tavalla.
20
Kuviossa 1 on esitetty välineet, joilla potilas P tuetaan C-varren väliselle alueelle normaalissa "etu-beam"-kuvauksessa, jossa kuvaustaso P-P sijaitsee filmitason F ja rotaatiokeskiön A-A välissä. Näihin tuki-laitteisiin kuuluu runko-osa 15, joka on irrotettavasti kiinnitetty *· 25 röntgenlaitteen vaakapalkkiin 13c. Runko-osaan 15 on liitetty leukatuki 17 ja varsi 16, jonka ulkopäässä on purutuki 16a, jonka potilas P sijoittaa ja puristaa etuhampaidensa väliin. C-varsi 11,11a,11b on tuettu kääntyvästi runko-osan 13a vaakaosaan 13b. Runko-osa 13a on osan 18 välityksellä tuettu pystysuunnassa siirrettäväksi laitteen pystyrunko-30 osaan (ei esitetty), joka tukeutuu jalustarakenteisiin (ei esitetty).
Potilas P on laitteen yhteydessä sopivimmin seisovassa asennossa ja C-varsi 11 on säädetty laitteen runko-osaan 13a pystypalkissa liikuttamalla potilaan pituuden edellyttämään asentoon. Tarvittaessa potilas 35 tukee itseään käsikahvoilla (ei esitetty). Laite voidaan toteuttaa myös
II
90197 9 niin, että potilas istuu tuolissa, jonka korkeus ja asento järjestetään säädettäviksi.
Seuraavassa selostetaan kuvioihin 3,4 ja 5 viitaten ne periaatteet, 5 joilla potilas P tuetaan keksinnön mukaisesti transversaaliprojektioku-vauksessa. Kuvioissa 3 ja 4 on normaaliin panoraamalaitteeseen vaihdettu tuentavälineiden 15,16,16a,17 tilalle erityiset keksinnön mukaiset potilastuentalaitteet 20, joilla potilas P on nopeasti tuettavissa C-varren sisälle erityisasentoon, jossa ei ole vaaraa kuvantamisväli-10 neisiin 11b,14 törmäämiselle. Kuvion 4 mukaisesti kuvataan hammaskaaren L transversaaliprojektiota etuhampaiden kohdalta pystytasossa P-P. Keksinnössä on tällöin erityistä se, että kuvautumistaso P-P sijaitsee hetkelliseen pyörimiskeskiöön A nähden röntgensädekeilan X fokuksen FC puolella eikä filmin F puolella kuten normaalissa panoraamakuvaksessa 15 (kuviot 1 ja 2) eli hetkellinen pyörimiskeskiö A, jonka ympäri röntgen-sädekeila X pyyhkäistään, sijaitsee keksinnössä kuvautumistason P-P ja filmin F tason välissä. Kuvion 4 mukaisilla merkinnöillä kuvausehto on sama kuin normaalissa panoraamakuvauksessa edellytetty ehto eli 20 vx/v0 - Li/Lo missä v0 - w*r missä
Lx - etäisyys fokuksesta (FC) filmin (F) tasolle '« 25 Lo — etäisyys fokuksesta (FC) tarkkana kuvautuvaan kerrokseen (P-P)
ω - kulmanopeus rotaatiokeskiön A-A ympäri r - kuvaustason P-P etäisyys rotaatiokeskiöstä A
30 On huomattava, että filmin F ja filmikasetin 14 liikesuunta (nopeus vx) on keksinnössä päinvastainen kuin normaalissa panoraamakuvauksessa (kuviot 1 ja 2).
Kuvioissa 3-7 on esitetty keksinnön mukaiset ensimmäiset laitteet ja 35 välineet, joilla potilas P on tuettavissa transversaaliprojektiokuvia otettaessa. Nämä välineet käsittävät tukivarren 19, joilla potilaan S01 97 t 10 asemointilaitteet on kiinnitettävissä pikaliittimin röntgenlaitteen runko-osan vaakapalkin 13c yhteyteen ja jotka ovat siitä vastaavasti irrotettavissa. Transversaalikuvia otettaessa kuvioiden 3-7 mukaiset lisävälineet vaihdetaan ja kiinnitetään kuviossa 1 esitettyjen potilaan 5 asemointivälineiden 15,16,16a,17 tilalle.
Kuvioissa 3-7 esitetyt potilaan asemointi- ja tuentavälineet käsittävät pystyosat 21, joiden yläpäässä on otsatuet 21a. Pystyosat 21 ovat ala-päästään kiinnitetty kääntyviin varsiin 22, jotka ovat etupäästään 10 nivelöity tukiosan 20 yhteyteen vaakatasossa kääntyviksi niin, että tukiosat 21 ovat avattavissa ja siirrettävissä sivuun potilaan P sijoittamiseksi tukiosan 20 yhteyteen. Tukiosa 20 on pääasiassa hammas -kaaren muotoinen. Tukiosa 20 on V-muotoisten tukipyörien 23 ja 24 ja tukiosan 20 sisässä olevien vastaavien V-muotoisten ohjausurien 22a ja 15 22b välityksellä tuettu tukivarren 19 yhteyteen.
Tukipyörät 23 on laakeroitu pyöriviksi välirunkoon 29, joka on pystysuoralla nivelakselilla 29a liitetty tukivarteen 19. Kolmas tukipyörä 24, joka liikkuu tukiosan 20 ulommassa ohjausurassa 22a, on laakeroitu 20 väliosaan 29 nivelöityyn vipuvarteen 28b, jota kuormittaa jousi 28a niin, että tukipyörä 24 painautuu tiiviisti ohjausuraansa 22a ja vastaava voima syntyy toisten tukipyörien 23 ja niiden ohjausuran 22b välille niin, että saadaan aikaan pyörien 23 ja 24 ja tukiosan 20 välinen luotettava tuenta ja ohjaus. Tukipyörä 24 on järjestetty kitkarul-·. 25 läksi, joka on laakeroitu vipuvarren 28b yhteyteen akselille 27. Akse-
Iin 27 alapäässä on sormiruuvi 25, jota pyörittäen tukiosa 20 on käännettävissä eri asentoihin eri transversaalikuvausprojektioiden toteuttamista varten. Edellä selostettu mekanismi tukee ja ohjaa tukiosan 20 välityksellä potilaan P pään aina automaattisesti asentoon, jossa ku-30 vausprojektio on transversaalinen, siis 90°:n kulmassa hammaskaaren • pääsuuntaan nähden. Jos halutaan valita kuvattavaksi jokin muu hammas- kaaren poikkileikkausprojektio kuin täsmälleen 90°:n kulmassa oleva taso, käytetään hienosäätöruuvia 26, jolla kuvausprojektion tasoa voidaan hienosäätää tietyissä rajoissa.
35
II
90197 11
Kuvioissa 8,9 ja 10 on esitetty potilaan P tukilaite, joka tukee potilaan päätä ylhäältäpäin. Tämä laite käsittää runko-osan 30, joka on tuettu keskiakselilla 32 kääntömoottoriin 31. Kääntömoottori 31 on tuettu runko-osan vaakapalkkiin 13b. Runko-osaan 30 on liitetty 5 X-Y-mekanismin välityksellä potilaan tuentavälineet, jotka on kiinnitetty johteessa 36 liikkuvaan kelkkaan 35. Tuentavälineet käsittävät sivutuet 21a, jotka ovat pystyosien 21 alapäässä sekä otsatuet 21b.
Kuvioissa 8-11 esitetyt potilaan tuentalaitteet X-Y-mekanismeihin on 10 edullisimmin niin järjestetty, että samoilla laitteilla potilas on tuettavissa sekä normaalia panoraamakuvausta varten olevaan asentoon (kuviot 1 ja 2) että kuvioissa 8 ja 9 esitettyihin keksinnön mukaisiin transversaalikuvausasentoihin. Näin ollen mitään vaihdettavia tuenta-laitteita ei tarvita. Tämän keksinnön sovellusmuoto on käyttökelpoinen 15 uusissa panoraamalaitteissa, jotka alunperin suunnitellaan soveltuviksi myös keksinnön mukaisiin transversaalikuvauksiin.
Kuvioissa 8 ja 9 potilas on tuettu niin, että röntgenkuva otetaan filmille F etuhampaiden välisessä transversaalipystytasossa P-P. Runko-20 osan 30 ja kelkan 35 välinen X-Y-mekanismi käsittää moottorin 33 suuntaan X siirtävän siirtoruuvin 34, joka siirtää kelkkaa 35 johteessa 36. Laitteessa on toinen siirtoruuvi 38, joka on yhdistetty moottoriin 37 Y-suuntaisen siirtymän aikaansaamiseksi. Moottorin 37 pyörittävä siirtoruuvi 38 on yhdistetty johteessa 40 liikkuvaan kelkaan 39, joka siir-'·. 25 tää Y-suunnassa toista kelkkaa 35. Kuviossa 10 runko-osa 30 on esitetty käännetyksi asentoon 30' moottorilla 31 ja sen akselilla 32, jolloin kuvaus tapahtuu leukanivelen J0 kohdalta poikittaispystytasossa P-P.
Kuvioissa 8,9 ja 10 esitettyä X-Y- ja kiertomekanisraia ohjataan kuvios-30 sa 11 esitetyllä ohjausjärjestelmällä, joka käsittää näppäimistön 51, • jonka kautta syötetään parametrit, joiden avulla potilas asetetaan haluttuun kuvausprojektioon. Ohjausjärjestelmä käsittää mikroprosesso-riyksikön 50, siihen liitetyn näytön 52 sekä digitoimispöydän 53, jolla kuvausparametrit voidaan siirtää järjestelmään esim. potilaasta otetus-35 ta röntgenkuvasta. Mikroprosessoriyksikkö 50 ohjaa moottorien 31,32,33 toimintaa niiden ohjaus- ja käyttöyksiköiden 31a,32a,33a välityksellä 12 90197 siten, että potilaan asennoittamislaitteen runko-osa 30 kierretään akselin 32 ympäri kuvattavan projektion edellyttämään asentoon ja siirretään moottoreilla 32 ja 33 X-Y-mekanismilla juuri sellaiseen asentoon, johon ohjausjärjestelmään näppäimistöllä 52 tai digitoimispöydän 5 52 kautta syötetyt kuvausparametrit edellyttävät.
Seuraavassa esitetään patenttivaatimukset, joiden määrittelemän keksinnöllisen ajatuksen puitteissa keksinnön eri yksityiskohdat voivat vaihdella ja poiketa edellä vain esimerkinomaisesti esitetystä.
10
II

Claims (11)

1. Menetelmä hampaiston ja sen lähialueiden kapeakeilatomografiässä, jossa röntgensäteilylähteestä (12) kohdistetaan kapea röntgensäteily- 5 keila (X) kuvattavan kohteen läpi liikuteltavalle (vx) röntgenfilmille (F), jossa menetelmässä potilaan kuvattavaa kohdetta pidetään paikallaan tietyssä positiossa ja röntgensäteilylähdettä ja filmikasettia (14) kierretään pystysuuntaisen hetkellisen kiertokeskiön (A-A) ympäri ja jonka menetelmän ensimmäisen toimintamoodin mukaisesti panoraama-10 röntgenkuvia hammaskaaresta otettaessa potilas (P) tuetaan asennoitta-mislaitteilla siten, että tarkkana kuvautuva taso (P-P) sijaitsee rönt-gensäteilykeilan (X) hetkellisen rotaatiokeskiön (A-A) ja filmitason välissä (kuviot 1 ja 2), joka menetelmä käsittää röntgenkuvien ottamiseksi toisen toimintamoodin, jossa röntgensäteilykeilan (X) hetkellinen 15 kiertokeskiö (A-A) sijaitsee tarkkana kuvautuvan kerroksen (P-P) ja filmitason (F) välisellä alueella ja tarkkana kuvattava kerros (P-P) sijaitsee kiertokeskiöön (A-A) nähden röntgensäteilylähteen Fokuksen (F) puolella ja jossa toisessa toimintamoodissa röntgenfilmiä (F) siirretään kuvausehdon edellyttämällä nopeudella (vt) suuntaan, joka on 20 vastakkainen ensimmäisen toimintamoodin filminsiirtosuuntaan nähden, tunnettu siitä, että menetelmän toisessa toimintamoodissa potilasta (P) asennoidaan röntgensäteilylähteen (12) ja filmikasetin (14) väliseen kuvaustilaan laitteilla, joita siirretään manuaalisesti tai moottorilla, että edellisessä menetelmävaiheessa potilas (P) tuetaan ja 25 asennoidaan eri asentoihin, jotka määrätään sen mukaan, mikä transver-saaliprojektio hampaistosta tai sen läheisiltä alueilta terävänä kuvataan ja että transversaaliprojektio järjestetään kuvattavaksi mistä tahansa valinnaisesta kohdasta hampaistosta tai sen läheisiltä alueilta. 30
2. Patenttivaatimuksen 1 mukainen menetelmä, tunnettu siitä, että ohjausyksiköllä syötetään potilaan asennon määräävät ohjaustiedot ja muut mahdolliset potilastiedot ja mainitun ohjausyksikön ohjauksella potilaan tuentavälineet siirretään potilaan asennon määräävien ohjaus - 35 tietojen mukaiseen transversaalikuvausprojektion edellyttämään asentoon. 14 90197
3. Patenttivaatimuksen 1 tai 2 mukainen menetelmä, tunnettu siitä, että potilaan tuentalaitteita siirretään moottorilla tai manuaalisesti ohjaimilla (22a,22b,23,24), joiden muoto vastaa pääasiallisesti hammaskaaren (L) muotoa (kuviot 3-7). 5
4. Jonkin patenttivaatimuksen 1 tai 2 mukainen menetelmä, tunnettu siitä, että potilasta tuetaan, sopivimmin potilaan pään yläpuolisilla, laitteilla joita kierretään laitteen runko-osaan (30) kiinnitetyn pystyakselin (32) ympäri ja potilaan tukivälineitä siirretään
10 X-Y-mekanismilla (32-40) mainitun kierrettävän runko-osan (30) suhteen kuvattavan kohteen asettamiseksi kuvausprojektion määräämään kohtaan.
5. Jonkin patenttivaatimuksen 1-4 mukainen menetelmä, tunnettu siitä, että ensimmäisessä ja toisessa kuvausmoodissa potilas tuetaan ja 15 asennoidaan paikalleen eri tuentavälineillä, jotka ovat irrotettavissa ja kiinnitettävissä panoraamaröntgenlaitteeseen ja vaihdettavissa keskenään .
6. Jonkin patenttivaatimuksen 1-4 mukainen menetelmä, tunnettu 20 siitä, että menetelmässä sekä ensimmäisessä että toisessa toiminta- moodissa potilas tuetaan samoilla tuentavälineillä (kuviot 8-11), jotka ovat käännettävissä ja siirrettävissä molempia kuvausmoodeja vastaaviin tuenta-asentoihin.
7. Panoraamatomografialaite, etenkin hammaskuvauksiin, joka laite kä sittää runko-osan (13a,13b,13c,18), johon on laakeroitu, sopivimmin pystyakselin ympäri, kääntyväksi toinen runko-osa (11), jonka toiseen päähän on kiinnitetty röntgenputki (12) ja toiseen vastakkaiseen päähän filmikasetti (14), jonka sisälle on sijoitettavissa röntgenfilmi (F) ja 30 jonka röntgenputken (20) ja filmikasetin (14) väliin kuvattavan poti-: laan (P) kuvattava kohde on sijoitettavissa ja joka laite käsittää käyttölaitteen, jolla mainittua kääntyvää runko-osaa (11) kierretään tasossa, sopivimmin vaakatasossa, panoraamaröntgenkuvan ottamista varten, joka laite käsittää sellaiset asennoituslaitteet, joilla potilas 35 (P) on tuettavissa sellaiseen positioon, jossa tarkkana kuvautuva taso (P-P) on sijoitettu röntgensäteilykeilan (X) hetkellisen kiertokeskiön II 90197 15 (A-A) ja filmitason väliselle alueelle ja joka laite käsittää ohjausjärjestelmän, jolla röntgenfilmikasetti (14) on ohjattu siirrettäväksi vastakkaiseen suuntaan kuin normaalissa panoraamakuvauksessa, tunnettu siitä, että laite käsittää transversaaliprojektiokuvauksella 5 käytettävät potilaan asennoimisvälineet, jotka on järjestetty sellaisiksi irrotettaviksi ja panoraamalaitteeseen kiinnitettäviksi lisävä-lineiksi, jotka on sovitettavissa potilaan normaalien tuentavälineiden (15,16,16a,17) tilalle röntgensäteilylähteen (12) ja filmikasetin (14) väliseen tilaan siten, että röntgensäteilylähdettä (12) ja filmikaset-10 tia (14) tukeva runko-osa (11,11a,11b) pääsee kääntymään vapaasti potilaan (P) pään ympäri siten, että tarkkana kuvautuva kerros (P-P) tulee sijoitetuksi röntgensäteilylähteen (12) fokuksen (FC) ja säteilykeilan (X) hetkellisen kiertokeskiön (A-A) väliselle alueelle.
8. Patenttivaatimuksen 7 mukainen laite, tunnettu siitä, että laite käsittää pääasiallisesti hammaskaaren muotoisen tukiosan (20), jossa on hammaskaarta mukailevat ohjainosat (22a,22b), jossa liikkuvat pyörät (23,24) ja että ainakin yksi em. pyöristä (24) on järjestetty käyttöpyöräksi, jolla moottorin välityksellä tai manuaalisesti 20 käytettävän osan (25,26) välityksellä tukiosan (20) potilaan pään tuki-osineen (21,21a) on asennoitavissa sellaiseen asentoon, että potilas (P) tulee tuetuksi siten, että transversaalikuvausprojektio on oikeassa asemassa. .. 25 9. Patenttivaatimuksen 7 mukainen laite, tunnettu siitä, että laite käsittää, sopivimmin potilaan pään yläpuolelle tulevan, runko-osan (30), joka on pystyakselilla (32) liitetty laitteen kiinteään runko-osaan (13b) kierrettäväksi tietyn pystykääntökeskiön ympäri ja että mainittuun runko-osaan (30) on liitetty X-Y-mekanismi, jolla poti-30 laan päätä tukevat osat (21,21a,21b) on siirrettävissä sellaiseen asentoon, jossa potilas tulee kuvatuksi transversaalikuvausprojektion edel- • · lyttämällä tavalla.
10. Panoraamatomografialaite, etenkin hammaskuvauksiin, joka laite kä-35 sittää runko-osan (13a,13b,13c,18), johon on laakeroitu, sopivimmin pystyakselin ympäri, kääntyväksi toinen runko-osa (11), jonka toiseen 901 97 16 päähän on kiinnitetty röntgenputki (12) ja toiseen vastakkaiseen päähän filmikasetti (14), jonka sisälle on sijoitettavissa röntgenfilmi (F) ja jonka röntgenputken (20) ja filmikasetin (14) väliin kuvattavan potilaan (P) kuvattava kohde on sijoitettavissa ja joka laite käsittää 5 käyttölaitteen, jolla mainittua kääntyvää runko-osaa (11) kierretään tasossa, sopivimmin vaakatasossa, panoraamaröntgenkuvan ottamista varten, joka laite käsittää sellaiset asennoituslaitteet, joilla potilas (P) on tuettavissa sellaiseen positioon, jossa tarkkana kuvautuva taso (P-P) on sijoitettu röntgensäteilykeilan (X) hetkellisen kiertokeskiön 10 (A-A) ja filmitason väliselle alueelle ja joka laite käsittää ohjaus järjestelmän, jolla röntgenfilmikasetti (14) on ohjattu siirrettäväksi vastakkaiseen suuntaan kuin normaalissa panoraamakuvauksessa, tunnettu siitä, että laite käsittää sellaiset pääntuentavälineet (30-40), joilla samoilla välineillä potilas (P) on tuettavissa sekä 15 normaaliin panoraamakuvauksen edellyttämään asentoon että asentoon tai asentoihin, joissa on otettavissa yksi tai useampi transversaaliprojek-tiokuva, jolloin tarkkana kuvautuva kerros (P-P) tulee sijoitetuksi röntgensäteilylähteen (12) fokuksen (FC) ja säteilykeilan (X) hetkellisen kiertokeskiön (A-A) väliselle alueelle. 20
11. Jonkin patenttivaatimuksen 7-10 mukainen laite, tunnettu siitä, että laite käsittää ohjausyksikön, johon kuuluu mikroprosesso-riyksikkö (50), välineet (51,53), joilla potilaan asennon määräävät ohjaustiedot ja muut mahdolliset potilastiedot on syötettävissä mikro-25 prosessoriyksikölle (50), ja että laite edelleen käsittää mainitun * mikroprosessoriyksikön (50) käyttö- ja ohjausyksikköjen (31a,32a,33a) ohjaamat käyttöraoottorit (31,32,33), joilla potilaan tuentavälineet on siirrettävissä transversaalikuvausprojektion edellyttämään asentoon. 4 l! 17 901 97
FI910739A 1990-02-15 1991-02-15 Menetelmä ja laite panoraamaröntgenkuvauksessa FI90197C (fi)

Priority Applications (5)

Application Number Priority Date Filing Date Title
FI910739A FI90197C (fi) 1991-02-15 1991-02-15 Menetelmä ja laite panoraamaröntgenkuvauksessa
DE69215250T DE69215250T2 (de) 1991-02-15 1992-02-07 Verfahren und Vorrichtung für Panorama-Röntgenaufnahmen
EP92850024A EP0499595B1 (en) 1991-02-15 1992-02-07 Method and apparatus for panoramic radiography
JP4026865A JPH04312451A (ja) 1991-02-15 1992-02-13 断層撮影装置
US07/836,788 US5224140A (en) 1990-02-15 1992-02-14 Method and apparatus for panoramic radiography

Applications Claiming Priority (2)

Application Number Priority Date Filing Date Title
FI910739A FI90197C (fi) 1991-02-15 1991-02-15 Menetelmä ja laite panoraamaröntgenkuvauksessa
FI910739 1991-02-15

Publications (4)

Publication Number Publication Date
FI910739A0 FI910739A0 (fi) 1991-02-15
FI910739A FI910739A (fi) 1992-08-16
FI90197B FI90197B (fi) 1993-09-30
FI90197C true FI90197C (fi) 1995-05-16

Family

ID=8531929

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
FI910739A FI90197C (fi) 1990-02-15 1991-02-15 Menetelmä ja laite panoraamaröntgenkuvauksessa

Country Status (5)

Country Link
US (1) US5224140A (fi)
EP (1) EP0499595B1 (fi)
JP (1) JPH04312451A (fi)
DE (1) DE69215250T2 (fi)
FI (1) FI90197C (fi)

Families Citing this family (18)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
US5444754A (en) * 1993-10-13 1995-08-22 Instrumentarium Corp. Method for localizing cross-sectional dental X-ray images
US5793837A (en) * 1995-02-08 1998-08-11 Mezhinsky; Victor B. Apparatus and method for X-ray tomography
US5742700A (en) * 1995-08-10 1998-04-21 Logicon, Inc. Quantitative dental caries detection system and method
DE59707589D1 (de) * 1996-08-19 2002-08-01 Sirona Dental Systems Gmbh Einrichtung zur präzisen Verstellung eines beweglich angeordneten Gerätes mittels eines elektromotorischen Antriebs
JP3807833B2 (ja) * 1996-12-10 2006-08-09 株式会社モリタ製作所 X線撮影装置
FI119866B (fi) 1997-09-30 2009-04-30 Morita Mfg Potilaan luoksepääsyä parantava röntgenlaite
EP1217949B1 (en) 1999-10-08 2008-12-10 Gendex Corporation Positioning apparatus for transversal dental x-ray tomography
US6381301B1 (en) 1999-12-01 2002-04-30 Ronald E. Massie Dental and orthopedic densitometry modeling system and method
JP4756849B2 (ja) * 2004-11-05 2011-08-24 朝日レントゲン工業株式会社 頭頸部用コーンビームx線ct撮影装置
US20060227939A1 (en) * 2005-04-11 2006-10-12 Gendex Corporation Bite piece for a dental x-ray system
DE102006021639A1 (de) * 2006-05-08 2007-11-15 Sirona Dental Systems Gmbh Dentales Röntgengerät, umfassend eine an einem Trägerteil angebrachte Patientenpositionierung mit einer Stirnstütze
EP2123223B1 (en) * 2008-05-19 2017-07-05 Cefla S.C. Method and Apparatus for Simplified Patient Positioning in Dental Tomographic X-Ray Imaging
US8509381B2 (en) * 2009-12-15 2013-08-13 Midmark Corporation Patient positioning system for panoramic dental radiation imaging system
FI126561B (fi) * 2010-02-23 2017-02-15 Planmeca Oy Hammaslääketieteellisen röntgenlaitteiston potilastuki
US8430565B2 (en) * 2010-06-02 2013-04-30 Palodex Group Oy X-ray device having head stabilizing member
WO2012088243A2 (en) * 2010-12-22 2012-06-28 Trophy Digital detector
FI20110106L (fi) * 2011-03-21 2012-04-13 Planmeca Oy Hammaslääketieteellinen kuvauslaitteisto
US9743893B2 (en) * 2011-12-21 2017-08-29 Carestream Health, Inc. Dental imaging with photon-counting detector

Family Cites Families (14)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
US3743832A (en) * 1968-11-06 1973-07-03 Gen Electric Apparatus for producing radiographs of curved planes in an object
DE2646638C2 (de) * 1976-10-15 1986-08-14 Siemens AG, 1000 Berlin und 8000 München Zahnärztliche Röntgendiagnostikeinrichtung
FI61767C (fi) * 1981-02-20 1987-06-30 Erkki Tammisalo Foerfarande vid panoramaroentgenfotografering samt anordning foer utfoerande av foerfarandet.
FI67780C (fi) * 1983-09-29 1985-06-10 Instrumentarium Oy Stoedarrangemang vid en panoramaroentgenavbildningsanordning
FI840044A (fi) * 1984-01-06 1985-07-07 Instrumentarium Oy Patientens stoedsystem vid en smalstraolknippetomografiavbildningsanordning.
JPS60150733A (ja) * 1984-01-20 1985-08-08 株式会社モリタ製作所 歯科用全顎x線撮影装置
CH666803A5 (de) * 1985-01-25 1988-08-31 Hanspeter Dr Med Dent Delnon Geraet zur aufnahme von roentgen-schichtbildern.
DE3513455A1 (de) * 1985-04-15 1986-10-16 Siemens AG, 1000 Berlin und 8000 München Zahnaerztliches roentgendiagnostikgeraet
FI73091C (fi) * 1985-05-31 1987-08-10 Planmeca Oy Panoramatomografiroentgenanordning foer speciellt tandfotografering.
DE3530234A1 (de) * 1985-08-23 1987-02-26 Siemens Ag Zahnaerztliches roentgendiagnostikgeraet
FI89313C (fi) * 1985-09-13 1995-12-04 Planmeca Oy Styrsystem foer panoramatomografiroentgenanordning
EP0262500B1 (de) * 1986-09-26 1993-11-18 Siemens Aktiengesellschaft Zahnärztliche Röntgendiagnostikeinrichtung zur Herstellung von Übersichtsaufnahmen von im Schädel verlaufenden Schichten
US4833699A (en) * 1987-10-26 1989-05-23 Gardner Jr John E X-ray film positioner
JPH01293845A (ja) * 1988-05-24 1989-11-27 Asahi Roentgen Kogyo Kk パノラマx線撮影装置

Also Published As

Publication number Publication date
EP0499595A1 (en) 1992-08-19
FI910739A0 (fi) 1991-02-15
FI910739A (fi) 1992-08-16
JPH04312451A (ja) 1992-11-04
US5224140A (en) 1993-06-29
DE69215250T2 (de) 1997-03-13
EP0499595B1 (en) 1996-11-20
FI90197B (fi) 1993-09-30
DE69215250D1 (de) 1997-01-02

Similar Documents

Publication Publication Date Title
FI90197C (fi) Menetelmä ja laite panoraamaröntgenkuvauksessa
JP4480042B2 (ja) パノラマ、ct及び頭部計測兼用x線撮影装置
KR100707796B1 (ko) 파노라마 및 씨티 겸용 엑스선 촬영장치
KR100794563B1 (ko) 파노라마 및 씨티 겸용 엑스선 촬영장치
FI92973B (fi) Menetelmä ja laite panoraamaröntgenkuvauksessa
FI103176B (fi) Pehmytkudossuodinlaite kefalostaattiin
FI73091B (fi) Panoramatomografiroentgenanordning foer speciellt tandfotografering.
US4985907A (en) Dental X-ray apparatus for panoramic tomography
JPH07136158A (ja) 平面断層x線撮影装置
KR20100011299A (ko) 회전센서를 구비한 rpr구동방식의 치과용 엑스선촬영장치
JP3658010B2 (ja) 医療用x線撮影装置
JPH0998971A (ja) 医療用x線撮影装置
KR20070072730A (ko) 엑스선 촬영장치를 이용한 촬영방법
KR20120097562A (ko) 엑스선을 구강 외부에서 검출하는 구강 내 엑스선 촬영장치
JPH07275239A (ja) 患者頭部固定装置
JPH02261434A (ja) パノラマ式x線装置におけるフィルムカセットユニット移動方法及び装置
JPH0411691Y2 (fi)
JPH08182672A (ja) 歯科用パノラマx線写真撮影装置
KR102504800B1 (ko) 피검체 정렬 장치 및 이를 포함하는 엑스선 영상 촬영 시스템
JP2018121799A (ja) X線撮影装置およびx線撮影方法
JPH0621445Y2 (ja) 歯科用パノラマx線撮影装置
JPH0348493B2 (fi)
JPH01293845A (ja) パノラマx線撮影装置
JPH03191948A (ja) パノラマx線撮影装置

Legal Events

Date Code Title Description
FG Patent granted

Owner name: PLANMECA OY

BB Publication of examined application
MA Patent expired