FI92973B - Menetelmä ja laite panoraamaröntgenkuvauksessa - Google Patents

Menetelmä ja laite panoraamaröntgenkuvauksessa Download PDF

Info

Publication number
FI92973B
FI92973B FI912180A FI912180A FI92973B FI 92973 B FI92973 B FI 92973B FI 912180 A FI912180 A FI 912180A FI 912180 A FI912180 A FI 912180A FI 92973 B FI92973 B FI 92973B
Authority
FI
Finland
Prior art keywords
patient
ray
motor
film
panoramic
Prior art date
Application number
FI912180A
Other languages
English (en)
Swedish (sv)
Other versions
FI912180A (fi
FI92973C (fi
FI912180A0 (fi
Inventor
Arto Virta
Original Assignee
Planmeca Oy
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Planmeca Oy filed Critical Planmeca Oy
Priority to FI912180A priority Critical patent/FI92973C/fi
Publication of FI912180A0 publication Critical patent/FI912180A0/fi
Priority to DE69215267T priority patent/DE69215267T2/de
Priority to EP92850095A priority patent/EP0512964B1/en
Priority to US07/878,159 priority patent/US5267293A/en
Priority to JP4113701A priority patent/JPH0824677B2/ja
Publication of FI912180A publication Critical patent/FI912180A/fi
Publication of FI92973B publication Critical patent/FI92973B/fi
Application granted granted Critical
Publication of FI92973C publication Critical patent/FI92973C/fi

Links

Classifications

    • AHUMAN NECESSITIES
    • A61MEDICAL OR VETERINARY SCIENCE; HYGIENE
    • A61BDIAGNOSIS; SURGERY; IDENTIFICATION
    • A61B6/00Apparatus for radiation diagnosis, e.g. combined with radiation therapy equipment
    • A61B6/02Devices for diagnosis sequentially in different planes; Stereoscopic radiation diagnosis
    • A61B6/03Computerised tomographs
    • A61B6/032Transmission computed tomography [CT]
    • A61B6/035Mechanical aspects of CT
    • A61B6/51

Description

92973
Menetelmä ja laite panoraamaröntgenkuvauksessa Förfarande och anordning vid panoramaröntgenfotografering 5
Keksinnön kohteena on menetelmä kapeakeilatomografiassa, jossa röntgensäteilyläh-teestä kohdistetaan kapea röntgensäteilykeila kuvattavan kohteen läpi liikuteltavalle röntgenfilmille, jossa menetelmässä potilaan kuvattavaa kohdetta pidetään paikallaan ennalta määrätyssä positiossa ja röntgensäteilylähdettä kierretään, sopivimmin pysty-10 suuntaisen, hetkellisen kiertokeskiön ympäri ja samalla filmikasettia siirretään, ja jonka menetelmän ensimmäisen toimintamoodin mukaisesti panoraamaröntgenkuvia hammas-kaaresta otettaessa potilas tuetaan potilasasettelulaitteilla siten, että tarkkana kuvautuva taso sijaitsee röntgensäteilykeilan hetkellisen rotaatiokeskiön ja filmitason välissä, ja jossa menetelmässä edellä esitetyn toimintamoodin lisäksi panoraamaröntgenlaite 15 säädetään erityiseen leukanivelkuvausmoodiin, jossa potilas asetellaan panoraamarönt-genlaitteeseen edellä mainittuja potilasasettelulaitteita käyttäen.
Lisäksi keksinnön kohteena on hammaskuvauksiin tarkoitettu panoraamatomografialaite, joka laite käsittää runko-osan, johon on laakeroitu pystyakselin ympäri kääntyväksi 20 toinen runko-osa, jonka toiseen päähän on kiinnitetty röntgenputki ja toiseen vastakkaiseen päähän filmikasetti, jonka sisälle on sijoitettavissa röntgenfilmi ja jonka röntgen-putken ja filmikasetin väliin kuvattavan potilaan kuvattava kohde on sijoitettavissa ja joka laite käsittää käyttölaitteet, joilla mainittua kääntyvää runko-osaa kierretään vaakatasossa sekä siirretään filmikasettia samalla panoraamaröntgenkuvan ottamista 25 varten, ja joka laite käsittää manuaalisesti tai moottorilla siirrettävät potilaanaset-teluvälineet, joita on siirrettävissä eteen-taakse-suunnassa potilaan asettamiseksi sellaiseen asentoon, jossa laitteen erityisessä leukanivelkuvausmoodissa on suoritettavissa leukanivelkuvaukset.
30 Useimmat hammaskuvauksiin tarkoitetuista panoraamaröntgenlaitteista ovat toiminnaltaan ja rakenteeltaan sellaisia, että niissä röntgensädettä kierretään potilaan pään ympäri ja samalla filmikasettia siirretään lineaarisesti, jolloin saadaan hammaskaan 2 92973 kuvatuksi liikkuvalle filmille hammaskaaren suuntaiseen tasoon levitettynä. Jotta kohde kuvautuisi terävänä filmille kohteen etu- tai takapuolella säteen suunnassa olevan rakenteen "sumuttuessa" näkymättömiin, on filmin poikittaisnopeuden sädekimppuun nähden oltava sama kuin sädekimpun pyyhkäisynopeus kohteessa kerrottuna suurennus-5 suhteella. Suurennuksen määrää focus - filmitason välisen etäisyyden suhde focus -kohde väliseen etäisyyteen. Terävänä kuvautuvan kerroksen paksuus on suoraan verrannollinen hetkellisen pyörimiskeskipisteen etäisyyteen filmitasosta ja kääntäen verrannollinen suurennukseen sekä sädekimpun leveyteen. Kuvautumisen kannalta on merkitystä vain focuksen, kohteen ja filmitason keskinäisellä sijainnilla. Hetkelliselle 10 pyörityskeskiölle on merkitystä ainoastaan pyyhkäisynopeuden kautta.
Esimerkkeinä ennestään tunnetuista hammaskuvauksiin tarkoitetuista tavanomaisista panoraamatomografiaröntgenlaitteista viitataan hakijan FI-patenttiin 73091 (vast. US-pat. 4,741,007) ja hakijan FI-hakemukseen 853524 (vast. US-pat. 4,783,793).
15
Hammaskuvaukseen tarkoitetuissa panoraamatomografiakuvauslaitteissa pääasiallisena kuvauskohteena on ollut hammaskaan ja leukanivelet eli kondyylit. Keksinnön päätarkoituksena onkin kehittää edelleen hakijan em. patenteissa ja hakemuksessa esitettyjä laitteita ja muita vastaavia panoraamatomografiaröntgenlaitteita niin, että entistä 20 monipuolisemmat ja diagnostisesti arvokkaammat leukanivelprojektiot tulevat mahdollisiksi kuvata yksinkertaisin lisälaittein ja/tai jäijestelyin ilman, että varsinaisen panoraa-malaitteen hinta olennaisesti nousee.
Useissa sairaus- ja kiputiloissa ovat leukanivelistä otetut röntgenkuvat diagnostisesti 25 arvokkaita. Leukanivelkuvia tarvitaan erilaisten suukirurgi Sten, purenta-, hampaiden oionta- ja leukanivelongelmien selvittelyssä. Leukanivelkuvia otettaessa on erityisen tärkeää, että tarkkana kuvautuva taso on sekä oikealla kohdalla että oikean suuntainen niin, että leukanivelen nivelnasta ja nivelkuoppa sekä niiden välinen pehmytkudos saadaan kuvatuksi tarkasti ja oikeasta suunnasta mm. leukanivelen kulumien ja asentovir-30 heiden selville saamiseksi.
3 92973
Tavanomaisilla panoraamalaitteilla otettujen leukanivelkuvien diagnostinen arvo kärsii siitä, että röntgensäde pyyhkii leukaniveltä epäedullisesta suunnasta. Tämä johtuu siitä, että vääristymättömän kuvan saamiseksi hammaskaaren alueelta panoraamalait-teiden kuvausgeometria pyritään valitsemaan niin, että röntgensäde lävistää leukaluun 5 hammaskaaren kohdalla mahdollisimman kohtisuorasti. Tästä on tunnetuissa laitteissa seurauksena se, että kohtisuoruusvaatimusta ei voida leukanivelen kohdalla täyttää tai sen täyttäminen edellyttäisi kuvausgeometrian valitsemista sellaiseksi, että leukanivelen alueella hetkellisen pyörityskeskiön liike muodostuu sellaiseksi, että ns. tomoefekti häviää. Tällöin lähestytään puhdasta läpivalaisutilannetta, mikä merkitsee potilaan 10 koko säteen pyyhkäisyalueella olevan anatomia kuvautumista filmille, jolloin esim. molemmat leukanivelet kuvautuvat päällekkäin.
Keksinnön erityistarkoituksena on aikaansaada sellainen kapeakeilatomografiamenetelmä ja laite, jonka lähtökohtana on normaali ennestään tunnettu hammaskuvauksiin tarkoi-15 tettu panoraamaröntgenlaite, johon on uudella ja edullisella tavalla saatu integroiduksi uusi toimintamoodi, jossa saadaan leukanivelistä ja niiden lähialueilta entistä parempia ja diagnostisesti arvokkaampia kuvia. Tätä kautta on mahdollista nostaa tunnettujen panoraamatomografialaitteiden käyttöarvoa olennaisesti ja tehdä laiteinvestointi entistä kannattavammaksi ja perustelluksi pienemmissäkin hoitoyksiköissä laitteen käyttöalan 20 monipuolistumisen vuoksi.
Keksinnön erityistarkoituksena on aikaansaada sellainen menetelmä ja laite, jota hyväksikäyttäen normaalilla hammaskuvauksiin tarkoitetuilla panoraamaröntgenlaitteilla voidaan molemmat leukanivelet saada kuvatuksi yhdellä kertaa samalle filmille molem-25 mat nivelet keskenään yhdensuuntaisissa tasoissa niin, että kuvauskulmaa voidaan tietyissä riittävissä rajoissa asetella yksinkertaisilla laitteilla sellaiseksi, joka on kuvattavan kohteen ja kuvanoton tarkoituksen kannalta edullisin.
Esillä olevaan keksintöön lähiten liittyvän tekniikan tason osalta viitataan FI-patenttiha-30 kemukseen n:o 895295. Tässä FI-viitehakemuksessa esitetty panoraamaröntgenlaite on normaalin toimintamoodinsa lisäksi säädettävissä erityiseen leukanivelkuvausmoodiin, 4 92973 jossa potilas asetellaan panoraamalaitteeseen käyttäen samoja potilasasettelulaitteita kuin normaalissa panoraamatoimintamoodissa. Ko. FI-viitehakemuksessa 895295 ei ole otettu mitenkään kantaa rotaatiomoottorin ja filminsiirtomoottorin nopeuksien säätöön. Tässä FI-viitehakemuksessa, kuten kapeakeilatomografiassa yleensä, tarkkana kuvautuva 5 kerros tulee luontaisesti muodoltaan käyräksi. Esillä olevassa keksinnössä on tarkoitus toteuttaa sellainen tarkasti kuvautuvien kerrosten muoto, että leukanivelet osuvat kuvautuvaan kerrokseen riippumatta potilaan paikasta mediaali-sagittaalitasossaan. Sopivimmin keksinnön mukaisessa leukanivelkuvausmoodissa tarkkana kuvautuvaksi kerrokseksi on tarkoitus asettaa molempien leukanivelten nivelnastojen kohdalta kulkevat 10 potilaan mediaali-sagittaalitason kanssa yhdensuuntaiset pystytasot. FI-viitehakemuksessa potilasta voidaan siirtää vain tarkkana kuvautuvan kerroksen määräämissä puitteissa. Ilman sivuttaispoikkeutusta FI-viitehakemuksen kuvioissa 4 (a,b,c) esitetyllä kuvautuvalla kerroksella edestakaisen liikkeen suuruutta rajoittaa epäedullinen kuvautuvan kerroksen muoto, ja siirryttäessä kuvautuvan kerroksen raja-alueille tai ulkopuolelle kuvan 15 terävyys heikkenee huomattavasti ja kuvattavan leukanivelen muoto kuvassa vääristyy. FI-viitehakemuksen kuviosta 4 (a) välittömästi ilmenee, että siirtämällä potilasta eteenpäin tai taaksepäin riittävästi ajaudutaan kuvautuvan kerroksen ulkopuolelle, jolloin kuva vääristyy ja muuttuu suttuiseksi. Esillä olevalla keksinnöllä on tarkoitus välttää edellä kosketellut epäkohdat ja potilaan paikasta mediaali-sagittaalitasosta 20 riippumatta saada leukanivelet aina osumaan tarkasti kuvautuvaan kerrokseen.
Edellä esitettyihin ja myöhemmin selviäviin päämääriin pääsemiseksi keksinnön menetelmälle on pääasiallisesti tunnusomaista se, että röntgensäteilylähdettä ja filmi-kasettia kannattavan runko-osan rotaatiomoottorin ja filminsiirtomoottorin nopeuksia 25 säädetään tai nämä nopeusjakautumat asetetaan siten, että tarkasti kuvautuvien kerrosten muoto saadaan sellaiseksi, että leukanivelet osuvat kuvautuvaan kerrokseen riippumatta potilaan paikasta mediaali-sagittaalitasossa.
Keksinnön mukaiselle laitteelle on puolestaan pääasiallisesti tunnusomaista se, että laite 30 käsittää sellaiset liikkeenohjausjäijestelyt, joilla röntgensäteilylähteen ja filmikasetin yhdistävää vartta on kierrettävissä ja samanaikaisesti filmikasettia siirrettävissä 5 92973 sellaisilla nopeusjakautumilla, että saadaan kuvatuksi molemmat leukanivelet samalle filmille tasoissa, jotka ovat olennaisesti potilaan mediaali-sagittaalitason suuntaisia.
Keksinnön mukainen leukanivelkuvausmoodi on jäljestettävissä ennestään tunnettuihin 5 panoraamaröntgenlaitteisiin ohjelmoimalla moottoriohjaukset tämän kondyylimoodin mukaisiksi. Keksinnön mukaisessa kondyylikuvausmoodissa ei tarvita erityisiä potilas-asettelu- ja tuentajäijestelyjä, vaan leukanivelestä otettavan kuvan kulmaa vaakatasossa voidaan säätää siirtämällä potilasta hänen mediaali-sagittaalitasossa. Tarvittavat potilasasettelun säätölaitteet ovat yleensä jo vakiovarusteilla tavanomaisissa panoraa-10 malaitteissa potilaan asettelemiseksi oikeaan paikkaan normaalia hammaskaarien panoraamakuvausta varten.
Keksinnön mukaisen menetelmän ja laitteen avulla saadaan kapeakeilatomografiakuva molemmista leukanivelistä samalla kertaa yhdelle filmille sellaisessa kulmassa, joka on 15 nopeasti ja yksinkertaisesti aseteltavissa kuvauksen päämäärän kannalta edullisimmaksi.
Seuraavassa keksintöä selostetaan yksityiskohtaisesti viittaamalla oheisen piirustuksen kuvioissa esitettyihin keksinnön eräisiin sovellusesimerkkeihin, joiden yksityiskohtiin keksintöä ei ole mitenkään ahtaasti rajoitettu.
20
Kuvio 1 esittää kaaviollisena sivukuvana normaalia hammaskuvauksen panoraamarönt-genlaitetta, jossa on esillä olevassa keksinnössä käyttöön tulevat potilasasettelulaitteet.
Kuvio 2 esittää samaa kuin kuvio 1 päältäpäin nähtynä. Lisäksi kuvioon 2 on 25 merkitty kuvausgeometriassa merkittävät suureet ja kuvattavien leukanivelten sijoittuminen.
Kuvio 3A esittää moottorikäyttöistä potilasasettelulaitetta sivulta nähtynä.
30 Kuvio 3B esittää samaa kuin kuvio 3A päältäpäin nähtynä.
6 92973
Kuvio 4A esittää kuviota 3A vastaavalla tavalla käsikäyttöistä potilasasettelulaitetta.
Kuvio 4B esittää samaa kuin kuvio 4A päältäpäin nähtynä.
5 Kuviot 5A,5B,5C ja 5D esittävät hammaskaaren ja kuvattavien leukanivelten sijoittumista röntgensädekentässä leukanivelten eri kuvakulmilla.
Kuvio 6A esittää graafisesti röntgenlähteen rotaationopeusjakautumaa ajan funktiona keksinnön mukaisessa leukanivelkuvauksessa.
10
Kuvio 6B esittää kuviota 6A vastaavalla tavalla filminsiirtonopeutta keksinnön mukaisessa leukanivelkuvauksessa kun rotaationopeus on kuvion 6A mukainen.
Kuvio 7 esittää lohkokaaviona keksinnön mukaisessa menetelmässä ja laitteessa 15 käytettyä ohjausjäijestelmää.
Kuvioiden 1 ja 2 mukaisesti pääasiallisesti ennestään tunnettu panoraamaröntgenlaite, jossa sovelletaan kapeakeilatomografiaa, käsittää ns. C-varren, jossa on vaakaosa 11 ja sen päissä pystyosat 11a ja 11b, joiden väliin kuvattava potilas P sijoitetaan. C-varren 20 toiseen pystyosaan 11a on sovitettu röntgenlähde 12 ja toiseen pystyosaan 11b on sovitettu röntgenfilmikasetti 14. Kasetin 14 sisällä on filmi F, jolle kuva potilaan hampaistosta kapeakeilapanoraamakuvana otetaan. Filmikasetti 14 sisällä olevine filmeineen F on jäljestetty sinänsä tunnetulla moottorilla, joka on esitetty kuviossa 7 viitenumerolla 32, liikuteltavaksi samalla kun C-vartta kierretään asemaltaan siirtyvän pystyakselin 25 A-A ympäri kulmanopeudella ω moottorilla 31, joka näkyy kuviossa 7. Kuvaustilantees-, sa röntgensädelähteen 12 focuksesta FC kohdistetaan säteily kuvion 2 mukaisessa vaakaleikkauksessa kapeana keilana X.
Kuviossa 2 on potilaan P hammaskaarta merkitty viitteellä L, hampaistoa viitteellä T ja 30 leukanivelen kohtia viitteillä KR ja KL ja mediaali-sagittaalitasoa MStllä. Kuvion 2 mukaisesti tämän keksinnön uudessa toimintamoodissa hetkellinen kuvautuminen 7 92973 tapahtuu potilaan P leukanivelet KR ja KL leikkaavissa keskenään yhdensuuntaisissa tasoissa Pj-Pj ja P2-P2 panoraamakuvauksen seuraavan perusyhtälön perusteella: vi/vo = Lj/Lq 5 v0 = or, missä L0 = etäisyys focuksesta FC kuvauskerroksen kulloinkin kuvattavaan kohtaan Lj = etäisyys focuksesta FC filmitasolle ω = keskipisteen ympäri tapahtuvan pyörimisliikkeen kulmanopeus r = kuvautuvan pisteen etäisyys pyörimisliikkeen hetkellisestä keskipisteestä 10 Ro
Vj = kuva- tai filmitasossa olevan kuvapisteen nopeus.
Otettaessa kuvia leukanivelistä K keksinnön mukaisella kondyylitoimintamoodilla kuvion 2 mukaisesti C-varsi 11 on lähtenyt liikkeelle ja saavuttanut aseman, jossa kasetti 14 on 15 asemassa 14j ja röntgenlähteen focus on asemassa FCj, josta kohdistuu röntgensäteily-keila X[ vasemman leukanivelen KL keskelle, jolloin tämä leukanivel KL saadaan kuvattua tarkkana tasossa Pj -Pj, jonka etäisyys on r hetkellisestä rotaatiokeskiöstä Rq. Tämän jälkeen C-varsi jatkaa liikettään nuolen R suunnassa katkoviivoilla esitetyn asennon kautta asentoon, jossa röntgenlähteen 12 focus on asemassa FC2, jolloin 20 röntgensäteilykeila kohdistuu oikean leukanivelen KR kohdalle, jolloin saadaan oikeasta leukanivelestä KR tarkka kuva tasossa P2-P2· Tällöin röntgenfilmikasetti on asennossa 142.
Esillä olevassa keksinnössä leukanivelten KL ja KR kautta kulkevissa tasoissa Pj-Pj ja 25 P2-P2 olevat kuvautuvat kerrokset asetetaan suoriksi ja keskenään yhdensuuntaisiksi C- varren pyöritysmoottorin 31 ja filminsiirtomoottorin 32 nopeuksien vR ja Vj sopivalla valinnalla ohjelmallisesti myöhemmin kuvioiden 6A, 6B ja 7 yhteydessä tarkemmin selostettavalla tavalla niin, että aina on voimassa edellä mainittu kuvautumisehto Vj/v0 = Lj/L0.
30 8 92973
Kuvioissa 3A,3B ja 4A,4B on esitetty laitteet, joilla potilas P voidaan asettaa mediaali-sagittaalitasossaan MS kuviossa 1 esitetyn nuolen S suunnassa sellaiseen asentoon, että saadaan kuvatuksi molemmat leukanivelet KR ja KL samalle filmille samalla kertaa ennalta määrättävissä olevissa kuvakulmissa, joihin tarkemmin palataan myöhemmin 5 kuvioiden 5A-5D selostuksen yhteydessä. Potilaan P asettelulaite käsittää varren 21 yläpäähän kiinnitetyn huulituen 20, johon potilaan P ylähuuli tukeutuu niin, että kuvaus on suoritettavissa potilaan P suu sekä auki että kiinni. Varsi 21 on alapäästään kiinnitetty L-varteen 22, joka on alapuoleltaan yhdistetty osalla 23 liukukelkkaan 24. Mainittu liukukelkka 24 liikkuu vaakajohteiden 25a ja 25b varassa siirtoruuvin 27 10 siirtämänä. Siirtoruuvi 27 on laakeroitu siirtolaitteen päätyosien 26a ja 26b väliin, joihin myös johteet 25a ja 25b on kiinnitetty. Kelkassa 24 on kiinni mutterikappale 28, sopivimmin kuulamutteri, joka on siirtoruuvin 24 kierteellä. Kuvioiden 3A ja 3B mukaisesti siirtoruuvia 27 käyttää askelmoottori 30, joka on piirin 33 ohjaama.
15 Edellä selostettuja potilasasettelulaitteita käytetään panoraamalaitteen molemmissa toimintamoodeissa, siis sekä normaalissa (ensimmäisessä) toimintamoodissa, jossa otetaan hammaskaaren L suuntaisia kuvia yleensä koko hammaskaaresta sekä keksinnön mukaisessa uudessa (toisessa) kondyylikuvausmoodissa, jossa otetaan kuvat molemmista leukanivelistä KL ja KR samalle filmille F kulmassa, joka on edellä selostetulla asettelu-20 laitteella ennalta aseteltavissa. Kuvioissa 5A, 5B, 5C ja 5D on esitetty röntgensäteily-kentässä XR (kulma-asteikot 0°-100°, kulma 0° = potilaan P mediaali-sagittaalitaso MS) hammaskaaren ja kuvattavien leukanivelten K sijainti kun potilas on asetettu eri asentoihin kuvioissa 3A, 3B tai 4A, 4B esitetyillä laitteilla. Kuvion 5A mukaisesti kuvautuvat leukanivelet Kt tasoissa Pj-Pj ja P2-P2 kulmassa, jonka suuruus on 95°. 25 Kuviossa 2 on potilasta P siirretty eteenpäin, siis filmikasettiin 14 päin niin, että leukanivelet K? kuvautuvat kulmassa, jonka suuruus on 85°. Kuviossa 5C on potilasta « siirretty edelleen eteenpäin niin, että leukanivelet K3 kuvautuvat kulmassa 75° ja kuviossa mainittu siirto kuviossa 5A esitettyyn lähtöasemaan nähden tässä esimerkissä on maksimaalisesti = S0, jolloin leukanivelet K4 kuvautuvat kulmassa, jonka suuruus on 30 65°. Yleensä kuvautumiskulman alue 55°-95° on riittävä ja mahdollinen niin, että 9 92973 potilaan siirtoalue S0 vaakasuunnassa pysyy sellaisena, ettei filmikasetti 14 törmää vielä potilaaseen P.
Kuvioissa 6A ja 6B on esitetty C-varren rotaationopeus vR, joka vastaa kuvioon 2 5 merkittyä kulmanopeutta ω ja filmin siirtonopeus vt ajan t funktiona. C-vartta lähdetään pyörittämään pystyakselin A-A ympäri kuviossa 7 näkyvällä moottorilla 31 ääriasennosta, kun otetaan leukanivelkuvia keksinnön mukaisella uudella toimintamoo-dilla. Tällöin aluksi kuvion 6A mukaisesti C-varren rotaationopeutta nostetaan olennaisesti lineaarisesti samoin kuin filmin nopeutta Vj. Kuvioiden 6A ja 6B mukaisesti 10 aikavälillä Tj kuvataan esim. vasemman leukanivelen KL alue niin, että ajanhetkellä t1 on C-varsi asennossa, joka vastaa kuviossa 2 esitettyä röntgenlähteen focuksen asemaa FCj. Ensimmäisen leukanivelen KL kuvauksen aikavälillä Tj filminsiirtonopeus pidetään vakiona = v10. Sen jälkeen kun ensimmäinen leukanivel KL on saatu kuvatuksi, pienennetään rotaationopeutta vR (maksimiarvo vR1) sen ollessa minimissään 15 vR2 ja filminsiirtonopeutta Vj pienennetään suhteellisesti enemmän, minkä jälkeen tullaan toisen leukanivelen KR kuvautumisalueelle, mikä tapahtuu aikavälillä T2. Ajanhetkellä t2 on C-varsi katkoviivoin kuviossa 2 esitetyssä asemassa, jossa röntgenlähteen focusta on merkitty FC2:lla. Kun toinen leukanivel KR on saatu kuvatuksi, pudotetaan sekä rotaationopeus vR ja filminsiirtonopeus Vj nollaan kuviosta 6A ja 6B 20 näkyvällä tavalla, jolloin on saatu kuvattua molemmat leukanivelet KL ja KR samalla kertaa samalle filmille F.
• «
Edellä kuvioiden 6A ja 6B yhteydessä selostettu rotaationopeuden vR ja filminsiir-tonopeuden v, jakautumat saadaan aikaan kuviossa 7 esitetyllä ohjausjärjestelmällä, jota 25 käytetään myös normaalissa hammaskaaren panoraamakuvausmoodissa. Ohjausjärjestelmään kuuluu keskusyksikkö 40, johon on liitetty näppäimistö 41 ja näyttö 42. Keskusyksikköön 40 on kytketty muisti 43, jossa on moottoreiden 30,31,32 ajotaulukot. Kun toimitaan keksinnön mukaisessa uudessa kondyylikuvausmoodissa, on keskusyksikkö 40 kytketty leukanivelmoodiyksikön 44 kautta moottoreiden 30,31 ja 32 ohjauspii-30 reille 33,34 ja 35. Kun ruvetaan ottamaan leukanivelkuvia, ohjataan laite näppäimistön 41 kautta leukanivelkuvausmoodiin, jolloin leukanivelmoodiyksikkö 44 kytkeytyy 10 92973 toimivaksi. Näppäimistöllä 41 syötetään kuvauskulma, joka kuvioiden 5A-5D mukaisesti voi vaihdella esim. välillä 65°-95°. Näyttö 42 näyttää kuvauskulman ja keskusyksikkö 40 etsii muistista 43 leukanivelkuvausmoodin em. kulmaa vastaavat käyttötaulukot. Keskusyksikkö 40 ohjaa leukanivelmoodiyksikön 44 välityksellä ensiksi 5 moottoria 30 niin, että potilaan asennoittamisvälineet 20,21 siirtyvät siihen asentoon, joka vastaa näppäimistöllä 41 syötettyä kuvauskulmaa. Kun tämän jälkeen leukanivel-kuvaus näppäimistön ohjauksessa aloitetaan, ohjaa keskusyksikkö 40 muistista 43 saatavien ajotaulukkojen perusteella moottoreita 31 ja 32 niin, että esim. kuvioissa 6A ja 6B esitetyt nopeusjakautumat vR(t) ja Vj(t) toteutuvat.
10
Vaikka edellä on selostettu vain sellainen keksinnön toteutusmuoto, jossa sekä normaalissa hammaskaarta kuvaavassa panoraamakuvausmoodissa että uudessa leukanivelku-vausmoodissa rotaationopeutta vR ja filminsiirtonopeutta vt ohjataan ohjelmallisesti, kuuluvat keksinnön piiriin myös sellaiset sovellukset, että mainittu ohjaus tapahtuu 15 toisessa tai molemmissa kuvausmoodeissa mekaanisesti, jolloin voidaan käyttää esim. sen tapaista C-varren 11 pyöritysmekanismia, joka on esitetty hakijan FI-patentissa 73091 (vast. US-patentti 4,741,007).
Seuraavassa esitetään patenttivaatimukset, joiden määrittelemän keksinnöllisen 20 ajatuksen puitteissa keksinnön eri yksityiskohdat voivat vaihdella ja poiketa edellä vain esimerkinomaisesti esitetyistä.
li

Claims (9)

11 92973
1. Menetelmä kapeakeilatomografiassa, jossa röntgensäteilylähteestä (12) kohdistetaan kapea röntgensäteilykeila (X) kuvattavan kohteen läpi liikuteltavalle röntgenfilmille (F), 5 jossa menetelmässä potilaan (P) kuvattavaa kohdetta pidetään paikallaan ennalta määrätyssä positiossa ja röntgensäteilylähdettä (12) kierretään, sopivimmin pystysuuntaisen, hetkellisen kiertokeskiön (Rq) ympäri ja samalla filmikasettia (14) siirretään, ja jonka menetelmän ensimmäisen toimintamoodin mukaisesti panoraamaröntgen-kuvia hammaskaaresta (L) otettaessa potilas (P) tuetaan potilasasettelulaitteilla (20-30) 10 siten, että tarkkana kuvautuva taso sijaitsee röntgensäteilykeilan hetkellisen rotaatiokes-kiön ja filmitason välissä, ja jossa menetelmässä edellä esitetyn toimintamoodin lisäksi panoraamaröntgenlaite säädetään erityiseen leukanivelkuvausmoodiin, jossa potilas asetellaan panoraamaröntgenlaitteeseen edellä mainittuja potilasasettelulaitteita (20-30) käyttäen, tunnettu siitä, että röntgensäteilylähdettä (12) ja filmikasettia (14) 15 kannattavan runko-osan rotaatiomoottorin (31) ja filminsiirtomoottorin (32) nopeuksia (vR,Vj) säädetään tai nämä nopeusjakautumat asetetaan siten, että tarkasti kuvautuvien kerrosten (Pi-Pj,P2-P2) muoto saadaan sellaiseksi, että leukanivelet (K) osuvat kuvautuvaan kerrokseen riippumatta potilaan (P) paikasta mediaali-sagittaalitasossa (MS).
2. Patenttivaatimuksen 1 mukainen menetelmä, tunnettu siitä, että leukanivelku- vausmoodissa tarkkana kuvautuvaksi kerrokseksi asetetaan leukanivelen nivelnastan kohdalta kulkevat potilaan (P) mediaali-sagittaalitason (MS) kanssa yhdensuuntaiset pystytasot (P1-P1,P2-P2).
3. Patenttivaatimuksen 1 tai 2 mukainen menetelmä, tunnettu siitä, että ennen leukanivelkuvausmoodin aluksi potilaan (P) asetteluvälineitä (20,21,22) siirretään eteen-taakse-suunnassa (S) ja mainitulla siirrolla valitaan se kuvakulma, jossa röntgensäteet lävistävät leukanivelnastat (K).
4. Jonkin patenttivaatimuksen 1-3 mukainen menetelmä, tunnettu siitä, että menetelmässä potilaan (P) asetteluvälineitä (20-24) siirretään moottorilla (30), jonka 12 92973 toimintaa ohjataan panoraamalaitteen ohjausjärjestelmän keskusyksikön (40) ja moottorin (30) ohjauspiirien (33) välityksellä.
5. Jonkin patenttivaatimuksen 1-4 mukainen menetelmä, tunnettu siitä, että 5 menetelmässä rotaatiomoottorin (31) ja filminsiirtomoottorin (35) nopeusjakautumia ohjataan laitteen ohjausjäijestelmän keskusyksikköön (40) liitettyyn muistiin (43) tallennetuilla käyttötaulukoilla.
6. Hammaskuvauksiin tarkoitettu panoraamatomografialaite, joka laite käsittää runko-10 osan (13b), johon on laakeroitu pystyakselin (A-A) ympäri kääntyväksi toinen runko- osa (11,11a,11b), jonka toiseen päähän on kiinnitetty röntgenputki (12) ja toiseen vastakkaiseen päähän filmikasetti (14), jonka sisälle on sijoitettavissa röntgenfilmi (F) ja jonka röntgenputken (12) ja filmikasetin (14) väliin kuvattavan potilaan (P) kuvattava kohde on sijoitettavissa ja joka laite käsittää käyttölaitteet, joilla mainittua kääntyvää 15 runko-osaa (11,1 la, 11b) kierretään vaakatasossa sekä siirretään filmikasettia (14) samalla panoraamaröntgenkuvan ottamista varten, ja joka laite käsittää manuaalisesti tai moottorilla (30) siirrettävät potilaanasetteluvälineet (20,21), joita on siirrettävissä eteen-taakse-suunnassa potilaan (P) asettamiseksi sellaiseen asentoon, jossa laitteen erityisessä leukanivelkuvausmoodissa on suoritettavissa leukanivelkuvaukset, t u n -20 n e 11 u siitä, että laite käsittää sellaiset liikkeenohjausjäijestelyt, joilla röntgen-säteilylähteen (12) ja filmikasetin (14) yhdistävää vartta (11,11a,11b) on kierrettävissä ja samanaikaisesti filmikasettia (14) siirrettävissä sellaisilla nopeusjakautumilla (vR(t) ja Vj(t)), että saadaan kuvatuksi molemmat leukanivelet (Kr,Kl) samalle filmille (F) tasoissa, jotka ovat olennaisesti potilaan (P) mediaali-sagittaalitason (MS) suuntaisia. 25
7. Patenttivaatimuksen 6 mukainen laite, tunnettu siitä, että laitteen potilasaset-telulaitteet (20-29) ovat järjestetty säädettäviksi joko manuaalisesti (kuviot 4A,4B) tai laitteen keskusyksikön (40) ohjaamalla moottorilla (30) siten, että se kulma potilaan mediaali-sagittaalitasoon (MS) nähden, jossa röntgensäteilykeila (X) lävistää kuvattavi- 30 en leukanivelten nivelnastat, on valittavissa alueelta noin 55°...95°. Il 13 92973
8. Patenttivaatimuksen 6 mukainen laite, tunnettu siitä, että laite käsittää moottorin (30) käyttämän siirtoruuvin (27) ja -mutterin tai vastaavan, jolla potilaanaset-telulaitteet (20,21) ovat siirrettävissä eteen-taakse-suunnassa (S), että mainittu moottori (30) on ohjauspiirinsä (33) välityksellä kytketty panoraamaröntgenlaitteen keskusyksi- 5 kön (40) ohjaamaksi.
9. Patenttivaatimuksen 6 tai 8 mukainen laite, tunnettu siitä, että laite käsittää sellaisen ohjausyksikön, jossa on keskusyksikkö (40), johon on kytketty näppäimistö (41) ja näyttö (42), että mainittu keskusyksikkö (40) on sovitettu ohjaamaan rotaa- 10 tiomoottorin (31) ja filminsiirtomoottorin (32) nopeuksia (vR,Vj) sekä normaalissa hammaskaaren suunnassa tapahtuvassa panoraamaröntgenkuvausmoodissa että leu-kanivelkuvausmoodissa, ja että mainittu keskusyksikkö (40) on kytkettävissä muistiyk-sikköön (43), johon on tallennettu laitteen eri moottorien (30,31,32) käyttötaulukot molempia mainittuja toimintamoodeja varten. 15 14 92973
FI912180A 1991-05-06 1991-05-06 Menetelmä ja laite panoraamaröntgenkuvauksessa FI92973C (fi)

Priority Applications (5)

Application Number Priority Date Filing Date Title
FI912180A FI92973C (fi) 1991-05-06 1991-05-06 Menetelmä ja laite panoraamaröntgenkuvauksessa
DE69215267T DE69215267T2 (de) 1991-05-06 1992-04-27 Verfahren und Gerät zur Panorama-Röntgenaufnahme
EP92850095A EP0512964B1 (en) 1991-05-06 1992-04-27 Method and apparatus for panoramic radiography
US07/878,159 US5267293A (en) 1991-05-06 1992-05-04 Method and apparatus for panoramic radiogragraphy
JP4113701A JPH0824677B2 (ja) 1991-05-06 1992-05-06 パノラマ式放射線撮影方法および装置

Applications Claiming Priority (2)

Application Number Priority Date Filing Date Title
FI912180A FI92973C (fi) 1991-05-06 1991-05-06 Menetelmä ja laite panoraamaröntgenkuvauksessa
FI912180 1991-05-06

Publications (4)

Publication Number Publication Date
FI912180A0 FI912180A0 (fi) 1991-05-06
FI912180A FI912180A (fi) 1992-11-07
FI92973B true FI92973B (fi) 1994-10-31
FI92973C FI92973C (fi) 1995-02-10

Family

ID=8532450

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
FI912180A FI92973C (fi) 1991-05-06 1991-05-06 Menetelmä ja laite panoraamaröntgenkuvauksessa

Country Status (5)

Country Link
US (1) US5267293A (fi)
EP (1) EP0512964B1 (fi)
JP (1) JPH0824677B2 (fi)
DE (1) DE69215267T2 (fi)
FI (1) FI92973C (fi)

Families Citing this family (21)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
FI98488C (fi) * 1993-01-08 1997-07-10 Orion Yhtymae Oy Menetelmä vakiosuurennuksen toteuttamiseksi panoraamaröntgenkuvauksessa
US5444754A (en) * 1993-10-13 1995-08-22 Instrumentarium Corp. Method for localizing cross-sectional dental X-ray images
FI952313A (fi) * 1995-05-12 1996-11-13 Instrumentarium Oy Menetelmä valotusarvojen automaattiseksi säätämiseksi lineaaritomografiaperiaatteella toimivassa kuvauslaitteessa
JP2000197621A (ja) * 1999-01-06 2000-07-18 Toshiba Corp 医用画像撮影装置
US8821158B1 (en) * 1999-10-14 2014-09-02 Geodigm Corporation Method and apparatus for matching digital three-dimensional dental models with digital three-dimensional cranio-facial CAT scan records
US6381301B1 (en) 1999-12-01 2002-04-30 Ronald E. Massie Dental and orthopedic densitometry modeling system and method
US7347686B2 (en) * 2002-01-22 2008-03-25 Geodigm Corporation Method and apparatus using a scanned image for marking bracket locations
US7387511B2 (en) 2002-01-22 2008-06-17 Geodigm Corporation Method and apparatus using a scanned image for automatically placing bracket in pre-determined locations
US20030220778A1 (en) * 2002-04-29 2003-11-27 Hultgren Bruce Willard Method and apparatus for electronically simulating jaw function within electronic model images
US7716024B2 (en) * 2002-04-29 2010-05-11 Geodigm Corporation Method and apparatus for electronically generating a color dental occlusion map within electronic model images
US7065393B2 (en) * 2002-07-11 2006-06-20 Cedara Software Corp. Apparatus, system and method of calibrating medical imaging systems
US7702492B2 (en) * 2004-03-11 2010-04-20 Geodigm Corporation System and method for generating an electronic model for a dental impression having a common coordinate system
US7824346B2 (en) 2004-03-11 2010-11-02 Geodigm Corporation Determining condyle displacement utilizing electronic models of dental impressions having a common coordinate system
JP4514550B2 (ja) * 2004-08-10 2010-07-28 株式会社モリタ製作所 操作装置及び撮影装置
US7471761B2 (en) * 2005-09-15 2008-12-30 Schick Technologies, Inc. System and method for computing oral bone mineral density with a panoramic x-ray system
US7690917B2 (en) 2006-08-17 2010-04-06 Geodigm Corporation Bracket alignment device
KR101160393B1 (ko) 2007-05-09 2012-06-26 아이로보트 코퍼레이션 소형 자율 커버리지 로봇
EP2280651A2 (en) * 2008-05-16 2011-02-09 Geodigm Corporation Method and apparatus for combining 3d dental scans with other 3d data sets
KR101192461B1 (ko) * 2011-02-25 2012-10-17 이화여자대학교 산학협력단 엑스선을 구강 외부에서 검출하는 구강 내 엑스선 촬영장치
KR101813472B1 (ko) * 2014-04-17 2017-12-29 쎄플라 쏘씨에타 쿠퍼라티바 구강외 치과 방사선영상을 획득하기 위한 두개 고정기
US10853939B2 (en) * 2015-02-26 2020-12-01 Maryam Afifi System and method for diagnosis and assessment of disc derangement disorders

Family Cites Families (12)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
JPS54113292A (en) * 1978-02-23 1979-09-04 Morita Mfg Dental panorama xxray camera for taking jaw joint standard
JPS5714325A (en) * 1980-06-30 1982-01-25 Asahi Roentgen Ind X-ray curved surface tomogram apparatus
FI61767C (fi) * 1981-02-20 1987-06-30 Erkki Tammisalo Foerfarande vid panoramaroentgenfotografering samt anordning foer utfoerande av foerfarandet.
FI840044A (fi) * 1984-01-06 1985-07-07 Instrumentarium Oy Patientens stoedsystem vid en smalstraolknippetomografiavbildningsanordning.
JPS60150733A (ja) * 1984-01-20 1985-08-08 株式会社モリタ製作所 歯科用全顎x線撮影装置
FI89313C (fi) * 1985-09-13 1995-12-04 Planmeca Oy Styrsystem foer panoramatomografiroentgenanordning
EP0229971B1 (de) * 1985-12-20 1990-11-07 Siemens Aktiengesellschaft Zahnärztliches Röntgendiagnostikgerät zur Erstellung von Panorama-Schichtaufnahmen vom Kiefer eines Patienten
FI79459C (fi) * 1986-02-04 1990-01-10 Orion Yhtymae Oy Foerfarande och anlaeggning foer roentgenfotografering av omraodet foer taenderna, kaekarna och skallen.
DE3788184D1 (de) * 1986-09-26 1993-12-23 Siemens Ag Zahnärztliche Röntgendiagnostikeinrichtung zur Herstellung von Übersichtsaufnahmen von im Schädel verlaufenden Schichten.
DE3856259T2 (de) * 1988-05-06 1999-06-24 Dentsply Res & Dev Dental-Panoramaröntgengerät
JPH01293845A (ja) * 1988-05-24 1989-11-27 Asahi Roentgen Kogyo Kk パノラマx線撮影装置
JP2557502B2 (ja) * 1988-11-08 1996-11-27 株式会社モリタ製作所 医療用パノラマx線撮影装置

Also Published As

Publication number Publication date
FI912180A (fi) 1992-11-07
FI92973C (fi) 1995-02-10
FI912180A0 (fi) 1991-05-06
DE69215267T2 (de) 1997-03-13
US5267293A (en) 1993-11-30
EP0512964A1 (en) 1992-11-11
JPH05154143A (ja) 1993-06-22
JPH0824677B2 (ja) 1996-03-13
EP0512964B1 (en) 1996-11-20
DE69215267D1 (de) 1997-01-02

Similar Documents

Publication Publication Date Title
FI92973B (fi) Menetelmä ja laite panoraamaröntgenkuvauksessa
US6466641B1 (en) Cranial radiography apparatus
FI79459C (fi) Foerfarande och anlaeggning foer roentgenfotografering av omraodet foer taenderna, kaekarna och skallen.
FI107777B (fi) Lääketieteellinen panoraamaröntgenlaite
EP0340349B1 (en) Dental X-ray apparatus for panoramic tomography
JP3149268B2 (ja) 平面断層撮影機能付き曲面断層x線撮影装置
FI90197B (fi) Menetelmä ja laite panoraamaröntgenkuvauksessa
US3927326A (en) X-ray examining apparatus
US4242585A (en) Dental panoramic radiographic apparatus capable of concurrently taking normal picture of temporomandibular joint
US5012501A (en) Apparatus for producing panoramic x-ray image projections
KR20070072730A (ko) 엑스선 촬영장치를 이용한 촬영방법
JP4594795B2 (ja) 歯科用パノラマx線撮影装置または、歯科用パノラマ/セファロx線撮影装置の断層像撮影方法及び装置
JPH0998971A (ja) 医療用x線撮影装置
JP3432270B2 (ja) ディジタルx線撮影装置
JPH02140150A (ja) 医療用パノラマx線撮影装置の患者位置付け装置
JPH0411691Y2 (fi)
FI840413A0 (fi) Roentgenfotograferingsanordning foer taenderna och hakorna
JPH01293845A (ja) パノラマx線撮影装置
JPH0621445Y2 (ja) 歯科用パノラマx線撮影装置
US5386449A (en) Method and a device for carrying out constant enlargement in panoramic tomographic X-ray photography
CN116138801A (zh) 一种实现人体平面断层影像的dr摄影装置
JPH03191948A (ja) パノラマx線撮影装置
JPH0382453A (ja) X線撮影装置

Legal Events

Date Code Title Description
FG Patent granted

Owner name: PLANMECA OY

BB Publication of examined application