FI87134C - Tandroentgenapparat foer avbildning av hela kaekar - Google Patents

Tandroentgenapparat foer avbildning av hela kaekar Download PDF

Info

Publication number
FI87134C
FI87134C FI850225A FI850225A FI87134C FI 87134 C FI87134 C FI 87134C FI 850225 A FI850225 A FI 850225A FI 850225 A FI850225 A FI 850225A FI 87134 C FI87134 C FI 87134C
Authority
FI
Finland
Prior art keywords
distance
indicating
indicating means
envelope
ray imaging
Prior art date
Application number
FI850225A
Other languages
English (en)
Swedish (sv)
Other versions
FI850225L (fi
FI87134B (fi
FI850225A0 (fi
Inventor
Kazuo Nishikawa
Keisuke Mori
Original Assignee
Morita Mfg
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Morita Mfg filed Critical Morita Mfg
Publication of FI850225A0 publication Critical patent/FI850225A0/fi
Publication of FI850225L publication Critical patent/FI850225L/fi
Application granted granted Critical
Publication of FI87134B publication Critical patent/FI87134B/fi
Publication of FI87134C publication Critical patent/FI87134C/fi

Links

Classifications

    • AHUMAN NECESSITIES
    • A61MEDICAL OR VETERINARY SCIENCE; HYGIENE
    • A61BDIAGNOSIS; SURGERY; IDENTIFICATION
    • A61B6/00Apparatus or devices for radiation diagnosis; Apparatus or devices for radiation diagnosis combined with radiation therapy equipment
    • A61B6/50Apparatus or devices for radiation diagnosis; Apparatus or devices for radiation diagnosis combined with radiation therapy equipment specially adapted for specific body parts; specially adapted for specific clinical applications
    • A61B6/51Apparatus or devices for radiation diagnosis; Apparatus or devices for radiation diagnosis combined with radiation therapy equipment specially adapted for specific body parts; specially adapted for specific clinical applications for dentistry

Landscapes

  • Health & Medical Sciences (AREA)
  • Life Sciences & Earth Sciences (AREA)
  • Medical Informatics (AREA)
  • Engineering & Computer Science (AREA)
  • Optics & Photonics (AREA)
  • Biomedical Technology (AREA)
  • Biophysics (AREA)
  • High Energy & Nuclear Physics (AREA)
  • Oral & Maxillofacial Surgery (AREA)
  • Nuclear Medicine, Radiotherapy & Molecular Imaging (AREA)
  • Dentistry (AREA)
  • Pathology (AREA)
  • Radiology & Medical Imaging (AREA)
  • Physics & Mathematics (AREA)
  • Heart & Thoracic Surgery (AREA)
  • Molecular Biology (AREA)
  • Surgery (AREA)
  • Animal Behavior & Ethology (AREA)
  • General Health & Medical Sciences (AREA)
  • Public Health (AREA)
  • Veterinary Medicine (AREA)
  • Apparatus For Radiation Diagnosis (AREA)

Description

87134
Hammasröntgenkuvauslaite koko leukapielien kuvaamista varten Tämä keksintö koskee parannuksia koko leukapielien kuvaamiseen tarkoitettuun hammasröntgenkuvauslaitteeseen.
Aikaisempi suomalainen hakemus 84414 koskee sellaista röntgen-kuvauslaitetta koko leukapielien kuvaamista varten, joka kykenee säteilyttämään röntgensäteitä olennaisen kohtisuoraan ham-maskaaren jokaista kohtaa vastaan potilaan hammaskaaren yksilöllisten eroavuuksien mukaisesti ja jossa ei esiinny haamukuvia alaleuan haaroissa. Tämä aikaisempi keksintö, jossa röntgensäde-kimpun kiertoliikkeen ura muodostaa olennaisesti V-muotoisen verhokäyrän, joka etääntyy likimääräiselle keskiviivalle muodostuneesta huipusta keskiviivan vasemmalle ja oikealle puolelle, muuttaa suoraviivaista etäisyyttä pitkin keskiviivaa huipun ja verhokäyrän etääntymisrajakohdan välillä ja käsittää rakenteellisesti kiinteään kehykseen kiinnitetyt kiinteät kiskot sekä kiskoilla vapaasti liikkuvan varren. Keksinnön tarkoituksena oli muuttaa suoraviivaista etäisyyttä siirtämällä vartta kiinteän kehyksen suhteen. Kun tämä suoraviivainen etäisyys muuttuu, myös leikkaustasokäyrä seuraa muutosta, mistä johtuu, että esiintyy tapaus, jossa potilas on asetettava näin muutettuun asentoon.
Syy tähän selitetään viitaten tämän keksinnön oheisten piirustusten kuvioon 1. Tässä kuviossa viite 1 merkitsee likimääräistä keskiviivaa ja viite a likimääräistä potilaan hammaskaarta, nimittäin tomografista tasokaarta (kaarevaa pintaa), sekä viite b verhokäyrää, jonka muodostaa röntgensädekimpun kiertokeskiön liikkeen ura, verhokäyrän ollessa likimain V-muotoinen ja etääntyessä kaarevasti vasemmalle ja oikealle likimääräisellä keskiviivalla b sijaitsevasta huipusta c.(Aikaisemmassa keksinnössä verhokäyrän on mainittu olevan likimain kolmiomaisen V-muodon sijasta, mutta kyseessä on pelkästään ero ilmaisutavassa, ja niinpä nämä molemmat ilmaisut ovat sisällöltään olennaisesti samat). Kun nyt vartta käännetään tästä asennosta myöhemmin selostettavan 87134 2 koneiston avulla, verhokäyrän b huippu c siirtyy kohtaan ja sen mukaisesti verhokäyrä b siirtyy asemaan . Senjälkeen tehollinen säde r (etäisyys verhokäyrällä olevan valinnaisen tangent-tiviivan ja käyrän a välillä) ulottuen verhokäyrän b kustakin asemasta tomografiseen tasokäyrään a, muuttuu myös asemaan r^. Niinpä tämän tehollisen säteen r^ ura a^ muodostaa uuden tomogra-fisen tasokäyrän. Nimittäin alkuperäinen tomografinen tasokäyrä a on siirrettävä asemaan a^. Tästä syystä, esim. sellaisen kuvausmenetelmän mukaan, jossa potilaan etuhammasalue saatetaan sopimaan yhteen tomografisen tasokäyrän a^ aseman a^g kanssa, on mahdotonta saada aikaan tarkka tomogrammi, ellei tätä asemaa ag ole siirretty asemaan a10 tomografisella tasokäyrällä a^. Toisin sanoen, kun verhokäyrän huippu c siirretään kohtaan pitkin likimääräistä keskiviivaa 1, alkuperäinen tomografinen käyrä a on myös siirrettävä asemaan a^ määrässä, joka vastaa huipun c suoraviivaista siirtoetäisyyttä d.
Yritys muuttaa verhokäyrää b edellä selostetulla tavalla on muuten ensimmäisen kerran tehty tämän keksinnön avulla, ja toistaiseksi ei ole esiintynyt mitään tai mitään välinettä mainitun siirtoetäisyyden d osoittamiseksi jonkin laitteen muodossa.
Niinpä tämä keksintö aikaansaa välineen siirtoetäisyyden d mekaanisesti tai sähköisesti osoittamiseksi yhdistelmänä verhokäyrää vaihtelevaa tyyppiä olevan röntgenkuvauslaitteen kanssa. Keksintö aikaansaa myös välineen edelleenkehitysmuodon osoitusvälineen automaattista siirtoa varten.
Yksityiskohtainen selostus keksinnön edullisista sovellutusmuodois-ta esitetään seuraavassa viitaten oheisiin piirustuksiin.
Oheisissa piirustuksissa: kuvio 1 on kuva, joka selittää yhteyden röntgensädekimpun kierto-keskiön siirtymäuran ja Lomografisen tasokäyrän välillä likimääräisen keskiviivan suhteen, 3 87134 kuvio 2 on pitkittäinen pystysuora poikkileikkaus keksinnön erään sovellutusmuodon mukaisen laitteen osasta, kuvio 3 on poikkileikkaus pitkin kuvion 2 viivaa III-III, kuvio 4 on keksinnön toisen sovellutusmuodon mukaisen täysin automaattisesti säätävää tyyppiä olevan rötgenkuvauslaitteen kytkentäkaavio, ja kuvio 5 on vielä keksinnön erään sovellutusmuodon mukaisen käsisäätöistä valonäyttötyyppiä olevan röntgenkuvauslait-teen kytkentäkaavio.
Kuvioissa 2 ja 3 on esitetty siirtoetäisyyden d mekaanisesti osoittamiseen tarkoitetun välineen eräs sovellutusmuoto. Vaakasuorassa kääntyvä varsi 5 on asennettu laakerin 4 välityksellä sylinteri-mäiseen pitimeen 3, jota kannattavat kahden puolen rullat 21, 21 lattiaan kiinnitetyn kehyksen 1 ylähaaran alapintaan kiinnitetyn kiskon 2 päällä, yhdensuuntaisesti likimääräisen keskiviivan suhteen. Varren 5 yhteen päähän on sijoitettu röntgensäteilynlähde X ja sen toiseen päähän röntgenfilminpidin F vastakkaiseen asemaan säteilynlähteen X suhteen. Kannatustanko 6 on ripustettu kehyksen 1 ja pitimen 3 läpi, ja sen yhdessä päässä on potilaan pään kiin-nitysväline 7 ja toisessa päässä ohjausväline 8. Kiskoa 2 vastaan kohtisuora ura 81 läpäisee ohjausvälineen 8, ja kannatustanko 9 on ripustettu varresta 5. Tangon 9 alaosaan on yhdistetty vaakasuora tanko 10 siten, että tankoa 10 voidaan vapaasti siirtää ja pysäyttää vaakatasossa. Tangon 10 päässä oleva tappi 11 on löyhästi sovitettu uraan 81 siten, että se voi liikkua vapaasti. Vaakasuora tanko 10 on varustettu hammastangolla 102 ja kannatustanko 9 hammasrattaalla 101, niin että tangot 10 ja 9 voivat hammastua toisiinsa. Hammasratas 101 on varustettu sama-akselisella kahvalla 101'. Kahvaa 101' käyttämällä kääntyvän varren 5 kiertokeskiö saatetaan siirtyväksi ja lukittavaksi. Tässä sovellutusmuodossa etäisyyttä tapin 11 ja hammasrattaan 101 välillä muutellaan täten verhokäyrän b muuttamiseksi (selostetaan yksityiskohtaisesti myöhemmin) . Kehyksen 1 keskeltä ulkonee myös kannatin 12 vaakasuoraan yhdensuuntaisena likimääräisen keskiviivan suhteen. Kannattimen 12 päähän on sijoitettu leukatuki 15 ja osoitusväline 13, jotka 4 87134 on toisistaan riippumatta säädettävästä siirrettävissä keskiviivan suunnassa. Välineen 13 päästä suunnataan ylöspäin esimerkiksi valonsädekimppu tomografisen tason aseman osoittamiseksi. Tällä sädekimpulla 14 osoitetaan potilaan P hammasrivin D etuhampaiden tai kulmahampaan asema (piirustuksessa esitetty jälkimmäinen). Potilas saatetaan pysymään osoitetussa asemassa. Edellä selostetussa rakenteessa varsi 5 suorittaa vapaata kääntöliikettä liikkuvan pitimen 3 ympäri ja suorittaa yhdistettyjä pitimen 3 liikkeitä kiskojen 2,2 suuntaan sekä uran 81 suuntaan kohtisuoraan kiskoja 2,2 vastaan käyttö- ja voimansiirtokoneiston mukaisesti. Varren 5 kääntyessä yllämainitulla tavalla röntgensädekimpun kääntökeskiö muodostaa verhokäyrät b, b kuviossa 1, kun taas sä-teilynlähde X ja filmi F kulkevat potilaan P pään ympäri muodostaen likimääräisen hammaskaaren uran. Jos tangon 9 hammasratasta 101 kierretään vaakasuorassa tangossa 10 olevan hammastangon 102 suhteen, koko varsi 5 siirtyy suuntaan, joka on esitetty katkoviivoin. Nimittäin varren 5 kääntökeskiö siirtyy kohdasta c kohtaan muuttaen tapin 11 ja kääntökeskiön välisen etäisyyden arvosta 1q arvoon 1 ^ . Tämä siirtomatka d vastaa huippujen c ja välistä etäisyyttä kuviossa 1, ja niinpä ellei tomografista tasokäyrää a siirretä kohdasta a^ kohtaan a^Q etäisyydellä, joka vastaa siirtomatkaa d, potilaan P hammasrivin D kulmahampaan (tai etuhampaiden) tomografista tasoa ei voida kuvata.
Nyt viitaten keksintöön kuvion 1 yhteydessä koko kääntövarsi 5, nimittäin kannatustangon 9 tai kääntövarren 5 kääntökeskiön siirtymä d mitataan asteikolla 16, joka on kiinnitetty kannatustangon 9 lähelle. Toisaalta osoitusväline 13 on saatettu vapaasti edestakaisin liikkuvaksi kannattimen 12 suhteen hammastangon 131 ja hammasrattaan 132 avulla, nupin 133 ollessa sama-akselisesti asennettuna hammasrattaaseen 132 osoitusvälineen aikaansaamiseksi. Jos tässä tapauksessa kehystä 13 siirretään nuppia 133 kiertämällä eteenpäin asteikolta 16 luettua väliä d vastaava matka, valon-sädekimpun 14 uusi asema osoittaa tarkkaan tomografisen tason uuden aseman potilaan P hammasrivin D suhteen. Niinpä suorittamalla I: . 87134 samoin nupilla 151 leukatuen 15 asetus tähän asemaan, potilas P saatetaan pysymään paikallaan. Kun halutaan vaihtaa liikesuuntaa, on vain tarpeen siirtää osoituskehystä 13 ja leukatukea 15 taaksepäin täysin samoin periaattein kuin edellä. Tässä yhteydessä piirustuksesta puuttuva koneisto siirtää myös potilaan pään kiinnitysvälinettä 7 matkan, joka on sama kuin kehyksen 13 ja tuen 15 siirtoväli. Kun halutaan mitata osoitusvälineen 13 siirtomatka eteen- ja taaksepäin, mittaus suoritetaan helposti liittämällä laitteeseen piirustuksesta puuttuva lisäasteikko tai mittaamalla etukäteen siirtymä eteen- tai taaksepäin nupin 133 kutakin tiettyä kiertoa varten.
Lisäksi, kuvioissa 2 ja 3 esitetyn rakenteen ja sen toiminnan yksityiskohtien suhteen viitataan tämän keksinnön alustavassa selityksessä mainittuun aikaisempaan sovellutukseen.
Kuviossa 4 on esitetty keksinnön eräs sovellutusmuoto, joka käsittää välineet siirtomatkan sähköisesti mittaamiseksi ja osoitus-välineen automaattisesti siirtämiseksi tätä siirtomatkaa vastaavasti. Kuviossa 5 on esitetty keksinnön toinen sovellutusmuoto, joka on suunniteltu sähköisesti mittaamaan siirtomatkan sekä ilmaisemaan osoitusvälineen oikean aseman valonäyttövälineellä ja jossa osoitusväline käsikäyttöisesti siirretään näyttövälineen mukaisesti.
Kuviossa 4 viite 17 merkitsee detektoria (potentiometriä) verho-käyrän b huipun c siirtomatkan ilmaisemiseksi, detektorin ollessa sovitettu saamaan tiedon siirtomatkasta sähkösignaalina, esim. havaitsemaan kahvan 101' kiertämisen potentiometrin avulla. Viite 18 merkitsee detektoria (potentiometriä) osoitusvälineen aseman ilmaisemiseksi, detektorin ollessa sovitettu saamaan tiedon mainitun osoituskehyksen 13 asemasta sähkösignaalilla. Kummastakin detektorista 17 ja 18 saadut tiedot syötetään vertailevaan päätös-piiriin 1‘1 sen ratkaisemiseksi, onko osoituskehys 13 Lai eikö se ole asemassa, jossa sen pitäisi olla oikein korjattu verho- 6 87134 käyrän huipun c siirron mukaisesti tai olisiko sen asemaa korjattava eteen- tai taaksepäin ja kuinka suuri korjauksen pitäisi olla, jos kehys 13 on asemassa, joka pitäisi korjata. Näin määritetty antosignaali korjausta varten syötetään moottorinohjaus-piiriin 22 osoituskehyksen 13 käyttömoottorin 23 kiertosuunnan määräämiseksi (moottorina 23 on esim. pulssimoottori positiivisen ja neaatiivisen kiertosuunnan antamiseksi mainitulle hammasrattaalle 132, ja sitä ei ole esitetty kuviossa 2, mutta esitetty kuviossa 4), ja se antaa korjaukseen tarvittavan moottorinoh-jaussignaalin moottorille 23 aikaansaamaan tarpeellisen kierros-määrän moottorille osoituskehyksen 13 valonsädekimpun 14 saattamiseksi täysin automaattisesti oikeaan asemaan. Tällä tavalla kuvion 4 mukainen sovellutusmuoto on sovitettu siirtämään osoitus-kehystä 13 täysin automaattisesti kuvion 2 mukaisessa sovellutus-muodossa esitetyn nupin 133 käsikäytön sijasta. Kuviossa 5 esitetty sovellutusmuoto on sovitettu saattamaan valonäyttövälineen määrittämään, onko osoituskehys 13 vai eikö se ole oikeassa asemassa sekä mihin suuntaan ja missä määrässä sen asemaa pitäisi korjata, ellei se ole oikeassa asemassa. Tässä tapauksessa vertailevasta päätöspiiristä 19 (kuviossa 4) saapuva antosignaali syötetään näyttöpiiriin 24 siitä lähtevän antosignaalin saattamiseksi ohjaamaan valonäyttöyksikköä 25. Valonäyttöyksikkö 25 näyttää selektiivisesti esimerkiksi kehyksen 13 aseman näyttölamppujen avulla oikealle suunnatun nuolen 251 muodossa, kun korjaus eteenpäin on tarpeen, ja vastaavasti vasemmalle suunnatun nuolen 252 muodossa, kun korjaus taaksepäin on tarpeen, sekä nuolien välillä olevan neutraalitäplän 250 muodossa, kun kehys 13 on oikeassa asemassa. Esimerkiksi vasemmalle suunnatun nuolen 252 ollessa valaistuna nuppia 133 kierretään siirtämään valonsädekimppua 14 vasemmalle ja liike pysäytetään, kun neutraalitäplä 250 syttyy. On selvää, että erilaisia muunnoksia voidaan tehdä tätä kehyksen 13 asetusta varten sellaisella tavalla, että kun kehys 13 on saavuttanut oikean aseman, OK-signaali annetaan neutraalitäplän 250 valaisemisen sijasta lai koko näytlöyksikkö 25 sammutetaan. Keksintö on samalla tavoin sovellettavissa kaikkiin sellaisiin rakenteisiin, 7 87134 jotka on tarkoitettu muuttamaan potilaan sijoitusta verhokäyrää muuttamalla.
Kuten ylläolevasta selityksestä ilmenee, keksintö on merkittävä aikaansaadessaan selvän tomografisen kuvan siten, että keksintö tekee mahdolliseksi potilaan tomografisen aseman siirtämisen erittäin helposti, koska se käsittää välineen sen siirtomatkan osoittamiseksi, jonka huippu c tekee pitkin likimääräistä keskiviivaa, kun verhokäyrä, ts. röntgensädekimpun kääntökeskiön ura muuttuu potilaan hammasrivissä esiintyvien yksilöllisten eroavuuksien mukaisesti. Lisäksi keksintö aikaansaa sen suuren edun, että kun välineitä osoitusvälineen täysin automaattisesti siirtämiseksi tarvittavaan asemaan käytetään, operaattorin suorittama ohjaus ja toiminta saatetaan tarpeettomaksi.
Vaikka keksintöä on selostettu oheisissa piirustuksissa esitettyjen sovellutusmuotojen yhteydessä, tarkoituksena on, etteivät mitkään selityksen yksityiskohdat rajoita keksintöä, ellei muuta ole mainittu, vaan se toteutetaan suurin piirtein oheisten patenttivaatimusten ajatuksen mukaisesti ja niiden suoja-alan sisällä.

Claims (7)

1. Röntgenkuvauslaite leukapielien kuvaamiseksi kokonaisuudessaan, jolloin aikaansaadaan hammaskaarta lähenevän kaarevan pinnan tomogrammi ja jolloin röntgensäteilylähteestä röntgenfilmin pitimeen suunnatun sädekimpun hetkellisen pyörimiskeskipisteen ura muodostaa sädekimpun kiertämisestä ja siirtämisestä likimain V-muotoisen verhokäyrän, jonka huippu sijaitsee approksimatiivisella keskiviivalla ja liikkuu huipusta vasemmalle ja oikealle keskiviivan suhteen potilaan ympäri johtuen siitä, että toisessa päässä rönt-gensädelähdettä (X) kannattava ja toisessa päässä röntgen- filmin (F) pidintä kannattava kääntyvä varsi (5) liikkuu, ja jossa laitteessa on väline (2, 5) keskiviivalla sijaitsevan etäisyyden muuttamiseksi, joka etäisyys on huipun ja verhokäyrän siirtymärajapisteitä yhdistävän yhdysviivan välillä, joilla siirtymärajapisteillä verhokäyrää koskettaa keskiviivaan nähden kohtisuora tangentti, jolloin etäisyyden muuttaminen tapahtuu siirtämällä verhokäyrän huippu keskiviivaa pitkin, tunnettu osoitusvälineestä (13, 14) täten muutetun etäisyyden osoittamiseksi tai säätölaitteesta (17, 18, 19, 22, 23) osoitusvälineen itsenäiseksi säätämiseksi matkan verran, joka on yhtä pitkä kuin etäisyyden muutos.
2. Patenttivaatimuksen 1 mukainen röntgenkuvauslaite, tunnettu siitä, että väline (2, 5) etäisyyden muuttamiseksi käsittää kiinteään kehykseen (1) sovitetut kiskot (2), jotka ovat yhdensuuntaiset approksimatiivisen keskiviivan (1) kanssa, ja vaakasuoran kääntyvän varren (5), jonka pyörimis-keskipiste on siirrettävissä kiskoja (2) pitkin, ja että osoitusväline (13, 14) käsittää osoitusvarren (13), joka on sovitettu edestakaisin siirrettäväksi kiinteästä kehyksestä (1) yhdensuuntaisesti keskiviivan (1) kanssa ulkonevan kannattimen (12) etupäähän.
3. Patenttivaatimuksen 2 mukainen röntgenkuvauslaite, tunnettu välineestä (131, 132, 133), jolla osoitusvarsi (13) siirretään käsin matkan verran, joka vastaa vaakasuoran varren (5) siirtymää kiskoja (2) pitkin. 9 87134
4. Patenttivaatimuksen 1 tai 2 mukainen röntgenkuvauslai-te, tunnettu siitä, että säätölaite osoitusvälineen (13) itsenäiseksi säätämiseksi yhdensuuntaisesti keskiviivan (1) kanssa käsittää vertailukytkennän (19), jolla vertaillaan verhokäyrän (b, ) siirtymämatkan sähköisiä asematie- toja, jotka detektori (17) antaa, ja osoitusvälineen asema-tietoja, jotka detektori (18) antaa, ja jolla määrätään osoitusvälineen tarvittavan siirtymisen suunta ja määrä asemasignaalin muodossa, sekä moottorinohjauskytkennän (22), joka antaa osoitusvälineen käyttömoottorin (23) käydä ase-masignaalia vastaavassa siirtymissuunnassa asemasignaalia vastaavan matkan verran.
5. Jonkin patenttivaatimuksen 1-3 mukainen röntgenkuvaus-laite, tunnettu siitä, että osoitusvälineen (13, 14) siirty-missuunnan ja siirtymismatkan osoittamiseksi on sovitettu valonäyttölaite ja että osoitusväline on käsin säädettävissä vastaamaan valonäyttölaitetta, ja että valonäyttölaite käsittää vertailukytkennän (19), joka vertaa detektorin (17) ilmoittamia sähköisiä asematietoja verhokäyrän (b, b^) siir-tymämatkoista ja detektorin (18) ilmoittamia asematietoja osoitusvälineen asemasta, ja joka määrää osoitusvälineen tarvittavan siirtymisen suunnan ja määrän asemasignaalin muodossa, näyttökytkennän (24), joka määrää vertailukytkennän lähtösignaalia vastaavan siirtymisen suunnan ja määrän, sekä näyttöyksikön (25), joka kuvaa näyttökytkennän lähtö-signaalia vastaavan siirtymisen suuntaa ja määrää.
6. Patenttivaatimuksen 5 mukainen röntgenkuvauslaite, tunnettu siitä, että näyttöyksikkö käsittää ainakin yhden syttyvän nuolen (251, 252) siirtymissuunnan kuvaamiseksi ja kentän (250) siirtymisen määrän kuvaamiseksi, valon syttyessä kenttään, kun siirtyrnismäärä poikkeaa siirtymis-määrän vertailuarvosta, ja sammuessa, kun siirtymismäärä saavuttaa vertailuarvon.
7. Patenttivaatimuksen 4 tai 5 mukainen röntgenkuvauslaite, tunnettu siitä, että detektorit (17, 18) ovat potentiometrejä. ΙΟ 87134
FI850225A 1984-01-20 1985-01-17 Tandroentgenapparat foer avbildning av hela kaekar FI87134C (fi)

Applications Claiming Priority (2)

Application Number Priority Date Filing Date Title
JP910684 1984-01-20
JP59009106A JPS60150733A (ja) 1984-01-20 1984-01-20 歯科用全顎x線撮影装置

Publications (4)

Publication Number Publication Date
FI850225A0 FI850225A0 (fi) 1985-01-17
FI850225L FI850225L (fi) 1985-07-21
FI87134B FI87134B (fi) 1992-08-31
FI87134C true FI87134C (fi) 1992-12-10

Family

ID=11711375

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
FI850225A FI87134C (fi) 1984-01-20 1985-01-17 Tandroentgenapparat foer avbildning av hela kaekar

Country Status (4)

Country Link
US (1) US4599739A (fi)
JP (1) JPS60150733A (fi)
DE (1) DE3501595A1 (fi)
FI (1) FI87134C (fi)

Families Citing this family (17)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
CH666803A5 (de) * 1985-01-25 1988-08-31 Hanspeter Dr Med Dent Delnon Geraet zur aufnahme von roentgen-schichtbildern.
FI79459C (fi) * 1986-02-04 1990-01-10 Orion Yhtymae Oy Foerfarande och anlaeggning foer roentgenfotografering av omraodet foer taenderna, kaekarna och skallen.
DE3636678A1 (de) * 1986-10-28 1988-05-11 Siemens Ag Roentgendiagnostikeinrichtung
JP2588736B2 (ja) * 1988-01-08 1997-03-12 株式会社吉田製作所 歯科用レントゲン装置における軟組織板の位置設定装置
JP2557502B2 (ja) * 1988-11-08 1996-11-27 株式会社モリタ製作所 医療用パノラマx線撮影装置
FI87135C (fi) * 1989-09-14 1992-12-10 Instrumentarium Oy Anordning foer aostadkommande av panorama-roentgenbildsprojektioner
FI90197C (fi) * 1991-02-15 1995-05-16 Planmeca Oy Menetelmä ja laite panoraamaröntgenkuvauksessa
FI92973C (fi) * 1991-05-06 1995-02-10 Planmeca Oy Menetelmä ja laite panoraamaröntgenkuvauksessa
US5428660A (en) * 1993-11-19 1995-06-27 Medical University Of South Carolina Portable medical panoramic radiographic device
US5793837A (en) * 1995-02-08 1998-08-11 Mezhinsky; Victor B. Apparatus and method for X-ray tomography
GB2358732A (en) * 2000-01-28 2001-08-01 Wen Lung Hsieh Signal transmission line
FI114383B (fi) * 2000-02-18 2004-10-15 Instrumentarium Corp Menetelmä kefalokuvauksen suorittamiseksi
DE102004041440A1 (de) * 2004-08-27 2006-03-02 Dürr Dental GmbH & Co. KG Verfahren zur Bestimmung der Soll-Relativlage eines Patienten in einem dentalen Panorama-Röntgengerät bzw. der Soll-Bahn, auf welcher dieses bezüglich eines Patienten bewegt wird sowie eine dafür geeignete Vorrichtung
JP2006061501A (ja) * 2004-08-27 2006-03-09 Morita Mfg Co Ltd X線撮影装置
DE102006021639A1 (de) * 2006-05-08 2007-11-15 Sirona Dental Systems Gmbh Dentales Röntgengerät, umfassend eine an einem Trägerteil angebrachte Patientenpositionierung mit einer Stirnstütze
US10617373B2 (en) 2014-11-12 2020-04-14 Vatech Co., Ltd. Dental X-ray radiographing apparatus having radiographing unit housing
KR102332581B1 (ko) * 2014-11-12 2021-11-29 주식회사 바텍 갠트리 하우징을 갖는 치과용 엑스선 촬영 장치

Family Cites Families (4)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
US3737660A (en) * 1969-10-09 1973-06-05 Hida X Ray Apparatus for taking tomograms of parabolically curved objects
JPS52103988A (en) * 1976-02-25 1977-08-31 Morita Mfg Method and device for taking curved sectional plane of xxray
US4263513A (en) * 1979-02-28 1981-04-21 Compagnie Generale De Radiologie Apparatus for panoramic radiography
JPS60103942A (ja) * 1983-11-12 1985-06-08 株式会社モリタ製作所 歯科用全顎x線撮影装置

Also Published As

Publication number Publication date
DE3501595A1 (de) 1985-08-01
FI850225L (fi) 1985-07-21
DE3501595C2 (fi) 1988-07-28
JPS60150733A (ja) 1985-08-08
JPH0218090B2 (fi) 1990-04-24
US4599739A (en) 1986-07-08
FI87134B (fi) 1992-08-31
FI850225A0 (fi) 1985-01-17

Similar Documents

Publication Publication Date Title
FI87134C (fi) Tandroentgenapparat foer avbildning av hela kaekar
CN1144571C (zh) X射线焦斑移动补偿系统
KR900007542B1 (ko) 의료용 파노라마 x선 촬영장치의 환자위치 설정장치
EP3037040B1 (en) X-ray imaging device
KR20070054658A (ko) 치과용 파노라마 x-선 장치에서 환자의 설정 상대적포지션, 또는 환자에 대하여 상기 장치가 이동되는 경로를결정하기 위한 방법 및 장치
US3819267A (en) Device for measuring dimensions from the forward end portion of an endoscope
JPH0429037A (ja) 凝集パターン検出装置
KR20100023785A (ko) 파노라마 치과용 방사선 장치 및 관련된 사용 방법
FI106773B (fi) Hammasröntgenlaite panoraamatomografiaa varten
US5273043A (en) Medical imaging apparatus with accurate patient postioning
JP2007007400A (ja) コンピュータ断層撮影装置およびコンピュータ断層撮影装置のための方法
EP0176282B1 (en) Exit beam indicator for radiographic equipment
JPH08299323A (ja) 撓み補正装置
KR100319430B1 (ko) 평평한제품의두께프로파일을측정하는어셈블리를위한교정장치및그교정방법
US6404847B1 (en) Continuously scanning X-ray analyzer having improved readiness and accuracy
JPH10118058A (ja) X線ct装置
EP1157661B1 (en) X-ray apparatus positioning control system and method
JPH0448168Y2 (fi)
JPH0643888B2 (ja) 厚さ監視装置
JP3598519B2 (ja) ラジオグラフィー装置におけるフィルタ配置
JPS61155845A (ja) 断層撮影装置
CN111166360B (zh) 校准用于头影测量成像的x射线医学成像装置
JP2007167411A (ja) デジタル表示装置
GB1594499A (en) Panoramic x-ray apparatus
CN221635828U (zh) 一种牙片机激光定位装置

Legal Events

Date Code Title Description
MM Patent lapsed

Owner name: KABUSHIKI KAISHA MORITA SEISAKUSHO