FI85837B - Foerfarande foer vattentaet foerslutning av en fog mellan tvao element medelst en elastisk taetning samt taetning. - Google Patents
Foerfarande foer vattentaet foerslutning av en fog mellan tvao element medelst en elastisk taetning samt taetning. Download PDFInfo
- Publication number
- FI85837B FI85837B FI885751A FI885751A FI85837B FI 85837 B FI85837 B FI 85837B FI 885751 A FI885751 A FI 885751A FI 885751 A FI885751 A FI 885751A FI 85837 B FI85837 B FI 85837B
- Authority
- FI
- Finland
- Prior art keywords
- seal
- sealing
- pressure
- taetning
- hoses
- Prior art date
Links
Classifications
-
- F—MECHANICAL ENGINEERING; LIGHTING; HEATING; WEAPONS; BLASTING
- F16—ENGINEERING ELEMENTS AND UNITS; GENERAL MEASURES FOR PRODUCING AND MAINTAINING EFFECTIVE FUNCTIONING OF MACHINES OR INSTALLATIONS; THERMAL INSULATION IN GENERAL
- F16J—PISTONS; CYLINDERS; SEALINGS
- F16J15/00—Sealings
- F16J15/46—Sealings with packing ring expanded or pressed into place by fluid pressure, e.g. inflatable packings
-
- B—PERFORMING OPERATIONS; TRANSPORTING
- B63—SHIPS OR OTHER WATERBORNE VESSELS; RELATED EQUIPMENT
- B63B—SHIPS OR OTHER WATERBORNE VESSELS; EQUIPMENT FOR SHIPPING
- B63B19/00—Arrangements or adaptations of ports, doors, windows, port-holes, or other openings or covers
- B63B19/12—Hatches; Hatchways
- B63B19/26—Gaskets; Draining means
Landscapes
- Engineering & Computer Science (AREA)
- General Engineering & Computer Science (AREA)
- Mechanical Engineering (AREA)
- Physics & Mathematics (AREA)
- Architecture (AREA)
- Fluid Mechanics (AREA)
- Chemical & Material Sciences (AREA)
- Combustion & Propulsion (AREA)
- Ocean & Marine Engineering (AREA)
- Sealing Devices (AREA)
- Gasket Seals (AREA)
Description
85837 MENETELMÄ KAHDEN ELEMENTIN VÄLISEN SAUMAN SULKEMISEKSI VESITIIVIISTI ELASTISELLA TIIVISTEELLÄ JA TIIVISTE - Tämän keksinnön kohteena on menetelmä kahden elementin, kuten 5 kansiluukun välisen sauman sulkemiseksi vesitiiviisti elastisella tiivisteellä, jossa menetelmässä tiivisteen poikkileikkauksen muotoa muutetaan tiivisteen sisään johdetun paineen avulla.
10 Tiivistettäessä aluksissa rungon ja kansiluukun tai kansiluuk-kujen välisiä liitoksia, joita joudutaan käytössä jatkuvasti aukaisemaan, käytetään yleensä kumista valmistettuja tiiviste-profiileja, joita painetaan joko kiinteää vastinpintaa vasten tai toista tiivistettä vasten. Aluksissa, joiden lastitilan 15 kantena on monilohkoinen kansi, yhden lohkon muodostaa luukku, jonka muita luukkuja vasten olevat reunat on varustettu tiivisteellä. Tällöin esiintyy tilanne, jossa luukun sulkemisliike ei suoraan aikaansaa puristumaa tiivisteeseen. Luukun liikesuunta on tällöin kohtisuoraan tiivisteen muodonmuutossuuntaa vastaan, 20 eikä luukun paino siis vaikuta suoraan tiivisteen muodonmuutos-suunnassa. Tällainen tilanne syntyy mm. silloin, kun halutaan avata ja sulkea mielivaltaisessa järjestyksessä tietyt lohkot monilohkoisesta kansiluukusta muiden lohkojen ollessa suljettuna ja kuormitettuna kansilastilla. Tarve esiintyy varsinkin kont-25 tien syöttöliikennettä harjoittavilla aluksilla, joissa nostetaan lastatusta aluksesta vain muutama kontti maihin. Tämän keksinnön kohteena oleva keksintö on suunniteltu ratkaisemaan edullisesti edellä mainittu tiivisteongelma.
30 Tunnetuissa ratkaisuissa pyritään yleensä aikaansamaan tiivisteen vetäytymä niin, että luukku voidaan sulkea ja avata ilman, että tiiviste on sulkemis- tai avaamishetkellä kosketuksessa vastinpintaansa. Tällöin tiivisteprofiileissa on niin suuri ontelo, että riittävän suuri vetäytymä saadaan aikaan alipai-35 netta käyttäen. Eräs tällainen ratkaisu on esitetty saksalaisessa patenttijulkaisussa DE 31 02 832. Siinä tiivistyminen tapahtuu silloin, kun tiivisteen ontossa sisäosassa vallitsee normaali ilmanpaine. Kun luukku halutaan avata, imetään tii- 2 85837 visteen onttoon sisäosaan alipaine, jolloin tiiviste vetäytyy kokoon ja tiivisteen vastinpinnat irtoavat toisistaan. Tämän ratkaisun epäkohtana on kuitenkin se, että tiivistejärjestelmän on oltava ehdottoman tiivis. Tämä edellyttää erittäin huolel-5 lista asennusta, mutta siitä huolimatta satamien kovassa käytössä tiivisteen rikkoutuminen on mahdollista. Lisäksi alipaineen tuottamiseen tarvitaan erillinen pumppu ja putkisto. Tiivistyksen aikaansaamiseksi käytettävää voimaa rajoittaa vielä se, että teoreettinenkin maksimipaine-ero on vain 1 bar.
10
Toinen tunnettu tapa ratkaista ongelma on käyttää liitoksen tiivistämiseen erillistä tiivistyspalkkia. Tässä ratkaisussa tarvitaan kaksi tiivistettä ja niiden vastinosat. Käyttötapansa mukaan tällaista ratkaisua kutsutaan nimellä "Swing Seal".
15 Suurin epäkohta tällä ratkaisulla on sen korkea hinta, sillä ratkaisu on rakenteeltaan varsin monimutkainen.
Vielä eräs aikaisemmin käytetty tapa ratkaista ongelma on rakentaa tiiviste sellaiseksi, että se on normaalisti vetäyty-20 neessä tilassa ja se saadaan tiivistävään asentoon johtamalla tiivisteen onteloon ylipaine. Myös tämän ratkaisun epäkohtana on se, että järjestelmän on oltava tiivis. Lisäksi ylipaine on pidettävä tiivisteissä koko merimatkan ajan. Teknisiä ongelmia tärkeämpi epäkohta tällä ratkaisulla on kuitenkin se, että 25 tärkeimmät luokituslaitokset eivät hyväksy tätä ratkaisua.
Tämän keksinnön mukaisella ratkaisulla on tarkoitus poistaa edellä esitettyjen ratkaisujen epäkohdat ja saada aikaan edullinen ja luotettava tiivistejärjestely aluksen kansiluukkujen . 30 tiivistämiseksi. Keksinnön mukaiselle menetelmälle on tunnus omaista se, että tiivisteen sisälle johdetaan tiivisteen ulkoista painetta suurempi paine siten, että tiivisteen poikkileik-kauskuvion muodonmuutos saa aikaan tiivistepinnan irtoamisen vastinpinnastaan, ja että saattamalla tiivisteen sisäosa samaan ' 35 paineeseen tiivisteen ulkopuolella olevan paineen kanssa aikaansaadaan tiivistemateriaalin joustovoiman avulla tiivisteen muodonmuutos takaisin normaalitilaan, jolloin tiiviste sulkeutuu tiiviisti vastinpintaansa vasten.
l! 3 85837
Keksinnön eräälle edulliselle sovellutusmuodolle on tunnusomaista se, että tiivisteen sisälle johdetaan ylipaine siten, että tiivisteen poikkileikkauskuvio levenee ja sen seurauksena ma-5 daltuu, jolloin muodonmuutos saa aikaan tiivistepinnan irtoamisen vastinpinnastaan, ja että poistamalla ylipaine aikaansaadaan tiivistemateriaalin joustovoiman avulla tiivisteen muodonmuutos takaisin normaalitilaan, jolloin tiiviste kapenee ja sen tiivis-tepinta nousee sekä sulkeutuu tiiviisti vastinpintaansa vasten.
10
Keksinnön eräälle toiselle edulliselle sovellutusmuodolle on tunnusomaista se, että ylipaine aikaansaadaan paineistetulla väliaineella, joka johdetaan tiivisteen sisälle sen pituussuuntaan asennettuihin tiiviisiin letkuihin.
15
Keksintö kohdistuu myös tiivisteeseen edellä mainitun tiivistysmenetelmän toteuttamiseksi. Tiiviste koostuu elastisesta tiiviste-elementistä, tiivisteen ontosta sisäosasta ja tiivisteen kiinnitysosasta. Keksinnön mukaiselle tiivisteelle on 20 tunnusomaista se, että tiivisteessä on ohutseinäiset jaikaosat, näihin liittyvät jäykät, paksuseinäiset sivuosat sekä sivuosia yhdistävä ohutseinäinen kärkiosa, jolloin alustaansa kiinnitettynä tiiviste osineen muodostaa suljetun, onton kokonaisuuden.
25 Keksinnön erään edullisen sovellutusmuodon mukaiselle tiivisteelle on tunnusomaista se, että tiivisteen sisällä on sivuosien välissä vähintään yksi paineväliaineen avulla muotoaan muuttava letku, jonka ulkopinnan vastinpintana on tiivisteen sivuosan sisäpinta.
. 30
Keksinnön erään toisen edullisen sovellutusmuodon mukaiselle tiivisteelle on tunnusomaista se, että tiivisteen sisällä on sivuosien välissä kaksi paineväliaineen avulla muotoaan muuttavaa tiivisteen pituussuuntaista letkua sekä tiivistettä tukeva 35 tiivisteen pituussuuntainen ja letkujen välissä oleva jäykkä runko, johon tiiviste on alaosastaan kiinnitetty.
Keksinnön mukaisen ratkaisun etuna on se, että voidaan käyttää 4 85837 5...6 bar paineita, jolloin tiiviste voidaan valmistaa tarpeeksi jäykäksi, ja tarvittava voima vesitiiviyden aikaansaamiseksi saavutetaan edullisesti. Samalla saadaan tiivisteen mekaaninen lujuus riittäväksi. Etuna on vielä lisäksi se, että paineen-5 alaiset letkut on erotettu vesitiivisteestä, jolloin mahdollinen vaurio vesitiivisteessä ei välttämättä saata painejärjestelmää epäkuntoon. Etuna voidaan vielä mainita keksinnön yksinkertaisuus ja halpuus esimerkiksi "Swing Seal"-ratkaisuun nähden. Useista osistaan huolimatta keksinnön kohteena oleva ratkaisu on 10 helppo koota ja korjata, koska tiiviste on avattavissa esimerkiksi paineletkujen asennusta varten. Myöskään luokituksen kanssa ei tule vaikeuksia, sillä vesitiiviys merimatkan aikana ei edellytä painejärjestelmän toimintaa.
15 Keksintöä selostetaan seuraavassa tarkemmin esimerkin avulla viittaamalla oheisiin piirustuksiin, joissa kuvio 1 esittää tiivistettä poikkileikattuna normaaliti lassa ja 20 kuvio 2 esittää samaa tiivistettä poikkileikattuna pai neen vaikutuksen alaisena.
Joustava tiiviste-elementti 1 koostuu kahdesta, tiivistettävän kappaleen, eli luukun reunan 4 suuntaisesta kiinnitysosasta 8, 25 kiinnitysosiin liittyvistä ohutseinäisistä jalkaosista 11, edelleen jalkaosiin liittyvistä paksuseinäisistä sivuosista 9 ja sivuosiin liittyvästä sekä sivuosat toisiinsa yhdistävästä ohutseinäisestä kärkiosasta 10. Poikkileikkauskuvannossa tiiviste-elementti 1 on symmetrinen alustaansa vasten kohtisuoraan 30 kulkevan keskiakselin suhteen. Tätä akselia kutsutaan jäljempänä vain tiivisteen keskiakseliksi. Tiiviste-elementin materiaalina on kumi. Koska tiiviste liukuu hieman vastinpintaansa vasten aluksen ollessa merellä, tiiviste-elementti on tuettu kumin sisällä olevalla tiivisteen pituisella T-muotoisella run-35 golla 3, joka toimii samalla tiivisteen asennusalustana. Tiiviste-elementti 1 liitetään tukilaattojen 5 ja ruuvien 6 avulla kiinnitysosistaan 8 vesitiiviisti runkoon 3 ja tiivistettävään rakenteeseen 4, kuten luukun reunaan. Rungon 3 T-kirjaimen var- 5 65837 siosan muotoinen osa ulottuu tiiviste-elementin 1 sisään tiivisteen keskiakselin suuntaisena ja symmetrisesti sen suhteen. Varsiosan kummallakin puolella varsiosan ja tiiviste-elementin sivuosan 9 välissä on elastinen letku 2 koko tiivisteen matkal-5 la. Letkut sijaitsevat symmetrisesti tiivisteen keskiakselin suhteen. Letkun ollessa normaalitilassa on letkun sisällä sama paine kuin tiivisteen ulkopuolella ja letku on litistyneessä tilassa rungon varsiosan ja tiiviste-elementin sivuosan 9 välissä, jolloin letkun ulkopinta on kosketuksessa sekä tiiviste-10 elementin sivuosan 9 sisäpinnan että varsiosan pinnan kanssa. Tiiviste-elementin sivuosan 9 sisäpinnassa on lisäksi kaareva syvennys 12, jota vasten letku on pullistunut täyttäen syvennyksen tiiviisti. Syvennys on apuna letkun paikoilleen asennuksessa ja lisäksi se parantaa letkun pysymistä oikealla paikallaan 15 sekä parantaa letkun aiheuttaman painevaikutuksen kohdistamista oikeaan suuntaan. Koko tiivistejärjestelmään kuuluu lisäksi laitteisto venttiileineen paineen syöttämiseksi letkuihin 2 sekä paineen poistamiseksi samoista letkuista. Nämä laitteet ovat tavanomaista tekniikkaa, joten yksinkertaisuuden vuoksi näitä 20 ratkaisuja ei ole tarkemmin esitetty selityksessä eikä piirustuksissa.
Tiivistejärjestely toimii siten, että letkuihin 2 johdetaan ylipaine tiivisteen vetäytymän aikaansaamiseksi. Ratkaisussa - '25 on erotettu paineenalaiset osat 2 ja vesitiiviyden aikaansaamiseksi tarvittava tiivisteosa 1 toisistaan. Ylipaine aikaansaadaan johtamalla rungon varsiosan ja tiiviste-elementin sivuosien 9 välissä litteänä oleviin letkuihin 2 paineilmaa, jolloin letkut pyöristyvät ja pakottavat samalla tiivisteen keskiosan 30 leviämään tiivisteen keskiakselista ulospäin. Tällöin tiiviste-elementin ohutseinäinen kärkiosa 10 oikenee ja sen seurauksena tiivisteen ulottuma keskiakselin suunnassa pienenee. Kun tii-: viste on näin vetäytynyt kokoon, jää tiivisteen ja sen vastin- pinnan väliin rako, joten tarvittava luukku voidaan nostaa pois 35 paikaltaan tiivisteitä rikkomatta. Kun luukku on taas laskettu paikalleen ja rako luukun sekä sen viereisen elementin välissä halutaan tiivistää, lasketaan paine pois letkuista 2, jolloin tiivistemateriaalin elastisuuden ansiosta tiiviste palautuu 6 85837 normaaliasentoonsa saavuttaen maksimiulottumansa tiivisteen keskiakselin suunnassa ja puristuu vastinpintaansa vasten.
Tiivisteen asennusvaihe ja huolto on helppo suorittaa. Letkut 2 5 kiinnitetään asennusvaiheessa yhdeltä sivulta tiiviste-elementin sivuosan 9 sisäpintaan. Konstruktiolla saavutetaan helposti noin 30 mm tiivisteen vetäytymä, joka on tarpeen riittävän välyksen aikaansaamiseksi tiivistettävien osien väliin siirrettäessä jompaakumpaa osaa. Vetäytymä riittää myös teräsra-10 kenteiden valmistus- ja asennustoleranssien kompensoimiseen.
Alan ammattimiehelle on selvää, että keksinnön erilaiset sovel-lutusmuodot eivät rajoitu yksinomaan edellä selostettuun esimerkkiin, vaan voivat vaihdella jäljempänä esitettyjen patent-15 tivaatimusten puitteissa.
Claims (6)
1. Menetelmä kahden elementin, kuten kansiluukun välisen sauman 5 sulkemiseksi vesitiiviisti elastisella tiivisteellä, jossa menetelmässä tiivisteen poikkileikkauksen muotoa muutetaan tiivisteen sisään johdetun paineen avulla, tunnettu siitä, että tiivisteen sisälle johdetaan tiivisteen ulkoista painetta suurempi paine siten, että tiivisteen poikkileikkauskuvion muo- 10 donmuutos saa aikaan tiivistepinnan irtoamisen vastinpinnastaa-n, ja että saattamalla tiivisteen sisäosa (7) samaan paineeseen tiivisteen ulkopuolella olevan paineen kanssa aikaansaadaan tii-vistemateriaalin joustovoiman avulla tiivisteen muodonmuutos takaisin normaalitilaan, jolloin tiiviste sulkeutuu tiiviisti vas-15 tinpintaansa vasten.
2. Patenttivaatimuksen 1 mukainen menetelmä, tunnettu siitä, että tiivisteen sisälle johdetaan ylipaine siten, että tiivisteen poikkileikkauskuvio levenee ja sen seurauksena ma- 20 daltuu, jolloin muodonmuutos saa aikaan tiivistepinnan irtoamisen vastinpinnastaan, ja että poistamalla ylipaine aikaansaadaan tiivistemateriaalin joustovoiman avulla tiivisteen muodonmuutos takaisin normaalitilaan, jolloin tiiviste kapenee ja sen tiivis-tepinta nousee sekä sulkeutuu tiiviisti vastinpintaansa vasten. . 25
3. Patenttivaatimuksen 1 tai 2 mukainen menetelmä, tunnet-t u siitä, että ylipaine aikaansaadaan paineistetulla väliaineella, joka johdetaan tiivisteen sisälle sen pituussuuntaan asennettuihin tiiviisiin letkuihin (2). - 30
4. Patenttivaatimuksen 1 mukaisen menetelmän toteuttava tiiviste, joka koostuu elastisesta tiiviste-elementistä (1) , tiivisteen ontosta sisäosasta (7) ja tiivisteen kiinnitysosasta (8), tunnettu siitä, että tiivisteessä on ohutseinäiset jal- 35 kaosat (11), näihin liittyvät jäykät, paksuseinäiset sivuosat (9) sekä sivuosia yhdistävä ohutseinäinen kärkiosa (10), jolloin alustaansa kiinnitettynä tiiviste osineen muodostaa suljetun, onton kokonaisuuden. 8 85837
5. Patenttivaatimuksen 4 mukainen tiiviste, tunnettu siitä, että tiivisteen sisällä on sivuosien (9) välissä vähintään yksi painevällaineen avulla muotoaan muuttava letku (2) , 5 jonka ulkopinnan vastinpintana on tiivisteen sivuosan (9) sisäpinta .
6. Patenttivaatimuksen 4 mukainen tiiviste, tunnettu siitä, että tiivisteen sisällä on sivuosien (9) välissä kaksi 10 paineväliaineen avulla muotoaan muuttavaa tiivisteen pituus-suuntaista letkua (2) sekä tiivistettä tukeva tiivisteen pituussuuntainen ja letkujen (2) välissä oleva jäykkä runko (3), johon tiiviste on alaosastaan kiinnitetty. 9 8 5 S 5 7
Priority Applications (10)
Application Number | Priority Date | Filing Date | Title |
---|---|---|---|
FI885751A FI85837C (fi) | 1988-12-12 | 1988-12-12 | Foerfarande foer vattentaet foerslutning av en fog mellan tvao element medelst en elastisk taetning samt taetning. |
NL8903023A NL193492C (nl) | 1988-12-12 | 1989-12-07 | Opblaasbare holle elastische afdichting voor het waterdicht afsluiten van een naad. |
SU4742659 RU2040723C1 (ru) | 1988-12-12 | 1989-12-11 | Способ водонепроницаемого уплотнения соединения между двумя элементами с помощью эластичного уплотнения, уплотнение и уплотнительное устройство |
YU233789A YU47661B (sh) | 1988-12-12 | 1989-12-11 | Postupak za vodonepropusno zaptivanje sastavka izmedju elemenata pomoću elastičnog zaptivača i zaptivač |
DK624289A DK169083B1 (da) | 1988-12-12 | 1989-12-11 | Fremgangsmåde til vandtæt lukning af en forbindelse mellem to elementer ved hjælp af en elastisk tætning og tætning til udøvelse af fremgangsmåden |
SI8912337A SI8912337A (sl) | 1988-12-12 | 1989-12-11 | Postopek vodotesnega zapiranja stika med elementoma s pomočjo elastičnega tesnila in tesnilo |
DE19893941036 DE3941036C2 (de) | 1988-12-12 | 1989-12-12 | Verfahren zum wasserdichten abschliessen einer fuge, insbesondere fuer lukendeckel auf schiffen, und dichtung dafuer |
PL28272689A PL162205B1 (pl) | 1988-12-12 | 1989-12-12 | zwlaszcza wodoszczelnego PL |
JP1320728A JP2540637B2 (ja) | 1988-12-12 | 1989-12-12 | 弾性シ―ルにより2個の要素間の継目を水密に閉じる方法およびシ―ル |
HR930329A HRP930329B1 (en) | 1988-12-12 | 1993-03-11 | Process for watertightly closing a joint between two elements by means of elastic seal, and a seal itself |
Applications Claiming Priority (2)
Application Number | Priority Date | Filing Date | Title |
---|---|---|---|
FI885751A FI85837C (fi) | 1988-12-12 | 1988-12-12 | Foerfarande foer vattentaet foerslutning av en fog mellan tvao element medelst en elastisk taetning samt taetning. |
FI885751 | 1988-12-12 |
Publications (4)
Publication Number | Publication Date |
---|---|
FI885751A0 FI885751A0 (fi) | 1988-12-12 |
FI885751A FI885751A (fi) | 1990-06-13 |
FI85837B true FI85837B (fi) | 1992-02-28 |
FI85837C FI85837C (fi) | 1992-06-10 |
Family
ID=8527556
Family Applications (1)
Application Number | Title | Priority Date | Filing Date |
---|---|---|---|
FI885751A FI85837C (fi) | 1988-12-12 | 1988-12-12 | Foerfarande foer vattentaet foerslutning av en fog mellan tvao element medelst en elastisk taetning samt taetning. |
Country Status (8)
Country | Link |
---|---|
JP (1) | JP2540637B2 (fi) |
DE (1) | DE3941036C2 (fi) |
DK (1) | DK169083B1 (fi) |
FI (1) | FI85837C (fi) |
NL (1) | NL193492C (fi) |
PL (1) | PL162205B1 (fi) |
RU (1) | RU2040723C1 (fi) |
YU (1) | YU47661B (fi) |
Families Citing this family (2)
Publication number | Priority date | Publication date | Assignee | Title |
---|---|---|---|---|
DE4318132A1 (de) * | 1993-06-01 | 1994-12-08 | Macor Marine Systems | Dichtung für Schiffslukendeckel o. dgl. |
RU2521900C1 (ru) * | 2013-05-29 | 2014-07-10 | Федеральное государственное бюджетное образовательное учреждение высшего профессионального образования "Комсомольский-на-Амуре государственный технический университет" (ФГБОУ ВПО "КнАГТУ") | Устройство уплотнения грузовых трюмов безлюковых контейнеровозов |
Family Cites Families (8)
Publication number | Priority date | Publication date | Assignee | Title |
---|---|---|---|---|
DE914349C (de) * | 1950-11-07 | 1954-07-01 | Henri Kummerman | Wasserdichte Abdichtung fuer Luken, Tueren u. dgl. von Schiffen |
FR2120476A5 (fi) * | 1971-01-05 | 1972-08-18 | Mac Gregor Comarain Sa | |
JPS5284350A (en) * | 1975-12-30 | 1977-07-13 | Nippon Fueiuitsuku Kk | Pressure sealing device |
JPS5431301A (en) * | 1977-08-09 | 1979-03-08 | Ricoh Kk | Paper feeder |
JPS562462U (fi) * | 1979-06-19 | 1981-01-10 | ||
DE3102832C2 (de) * | 1980-02-02 | 1992-12-10 | MACOR Marine Systems International GmbH, 2800 Bremen | Dichtungsanordnung für plattenförmige Verschlußelemente |
DE3411440C1 (de) * | 1984-03-28 | 1985-07-18 | Deutsche Macgregor Gmbh, 2800 Bremen | Schiffslukenabdeckung aus mehreren Lukendeckeln |
JPS61146662U (fi) * | 1985-03-04 | 1986-09-10 |
-
1988
- 1988-12-12 FI FI885751A patent/FI85837C/fi not_active IP Right Cessation
-
1989
- 1989-12-07 NL NL8903023A patent/NL193492C/nl not_active IP Right Cessation
- 1989-12-11 DK DK624289A patent/DK169083B1/da not_active IP Right Cessation
- 1989-12-11 RU SU4742659 patent/RU2040723C1/ru active
- 1989-12-11 YU YU233789A patent/YU47661B/sh unknown
- 1989-12-12 PL PL28272689A patent/PL162205B1/pl unknown
- 1989-12-12 DE DE19893941036 patent/DE3941036C2/de not_active Expired - Lifetime
- 1989-12-12 JP JP1320728A patent/JP2540637B2/ja not_active Expired - Fee Related
Also Published As
Publication number | Publication date |
---|---|
DK624289D0 (da) | 1989-12-11 |
FI85837C (fi) | 1992-06-10 |
DE3941036A1 (de) | 1990-06-13 |
DK169083B1 (da) | 1994-08-08 |
NL193492B (nl) | 1999-08-02 |
NL193492C (nl) | 1999-12-03 |
RU2040723C1 (ru) | 1995-07-25 |
JPH02256972A (ja) | 1990-10-17 |
DK624289A (da) | 1990-06-13 |
YU47661B (sh) | 1995-12-04 |
PL162205B1 (pl) | 1993-09-30 |
DE3941036C2 (de) | 1992-01-30 |
YU233789A (sh) | 1992-09-07 |
FI885751A0 (fi) | 1988-12-12 |
FI885751A (fi) | 1990-06-13 |
NL8903023A (nl) | 1990-07-02 |
JP2540637B2 (ja) | 1996-10-09 |
Similar Documents
Publication | Publication Date | Title |
---|---|---|
US2360276A (en) | Seal for hatch covers | |
US7275494B2 (en) | Valve structure, bladder, and hull portion for inflatable boats | |
KR100648442B1 (ko) | 광석/벌크/석유 또는 벌크 캐리어형 선박 | |
FI85837B (fi) | Foerfarande foer vattentaet foerslutning av en fog mellan tvao element medelst en elastisk taetning samt taetning. | |
US3796179A (en) | Sealing device, in particular for a hatch-cover or the like | |
US5036786A (en) | Patch system for ship hulls | |
US5735227A (en) | Apparatus for sealing ruptures | |
CN211417560U (zh) | 一种水下密封舱 | |
FI82426B (fi) | Stoed vid en lastlucka foer ett fartyg. | |
US3171381A (en) | Hatch cover assembly | |
US6341450B1 (en) | Composite water-tight door panel installation | |
KR101305372B1 (ko) | 선박 해치커버의 에어패킹 시스템 | |
AU2018263750A1 (en) | Cover device and thruster | |
US5052152A (en) | Double face sealing device | |
GB2140852A (en) | Sealing device for ship hatch | |
US5996469A (en) | Rodless power cylinder | |
SI8912337A (sl) | Postopek vodotesnega zapiranja stika med elementoma s pomočjo elastičnega tesnila in tesnilo | |
KR20110102530A (ko) | 선박용 해치커버 패킹 | |
AU669388B2 (en) | Apparatus and method of sealing ruptured tanks | |
FI65955C (fi) | Anordning vid en flersektions lastrumslucka | |
SU1756198A1 (ru) | Понтон | |
JP4255372B2 (ja) | 防水気密装置 | |
JPS5940673B2 (ja) | 泥倉ドア液密装置 | |
JP3986402B2 (ja) | 防水気密パッキン | |
US20100162936A1 (en) | Hatch Mechanism |
Legal Events
Date | Code | Title | Description |
---|---|---|---|
TC | Name/ company changed in patent |
Owner name: MACGREGOR (FIN) OY |
|
MM | Patent lapsed |
Owner name: MACGREGOR (FIN) OY |